Sveriges 100 mest populära podcasts

Grundvattenpodden

Grundvattenpodden

Den här podden drivs av SGF Grundvatten för att sprida kunskap om grundvatten ur olika perspektiv. Det gör vi genom att låta gäster från olika delar av branschen berätta om sitt yrke och dela sina reflektioner mer er lyssnare. Förutom att ge givande lyssning för grundvattenfolk vill vi locka nya till vår bransch och bidra till ökad kunskap om grundvatten i samhället. Vi som står bakom podden är SFG Grundvatten. Vi är en av sektionerna i SGF ? svenska geotekniska föreningen. Föreningen är en ideell branschorganisation som har som ändamål att främja utveckling inom samhällsbyggande kopplat till jord, berg, vatten och förorenade områden. Läs mer på vår hemsida sgf.net http://sgf.net/

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sites.libsyn.com/404687

Avsnitt

39 Att lära sig hydrogeologi - med Linn Ödlund Eriksson

Vi pratar om att lära sig yrket att vara hydrogeolog dels under den formella utbildningen och dels i yrkeslivet. Vi kommer in på hur man kan balansera behovet av kvalitetssäkring med den kreativa friheten som många uppskattar inom hydrogeologin. Linn pratar om utmaningen med att upprätthålla fokus på grundvattenfrågor trots att det kan verka mindre akut jämfört med andra frågor. 

2024-03-19
Länk till avsnitt

38 Tillbakablick på de tidigare säsongerna i Grundvattenpodden

Linn Ödlund Eriksson och Tomas Tränkner pratar om intrycken från de tidigare 37 avsnitten i Grundvattenpodden. 

De reflekterar över bredden av ämnen, från ingenjörsarbete och projektledning till naturens roll och samhällspåverkan. De betonar vikten av att skaffa adekvat kunskap inom området och lyfter fram olika gäster som har delat sina erfarenheter och expertis. Linn och Tomas berör även ämnen som föroreningar, dricksvattenproblematik och industriers påverkan på grundvatten. 

2024-03-05
Länk till avsnitt

37 Kärnavfall och Grundvatten - utmaningar och lösningar

Kent Werner, hydrogeolog på SKB (Svensk Kärnbränslehantering), berättar om sitt arbete med att säkerställa långsiktig kärnavfallsförvaring. Det handlar om allt från design av anläggningar till miljökonsekvenser och långsiktig säkerhet inom kärnbränsleförvaring. Han jobbar med frågor som rör hanteringen av kopparkapslar och bentonitbuffer, modellering av spricknätverk i berget, och förståelsen av grundvatten- och ytvatteninteraktioner.

2024-01-16
Länk till avsnitt

36 PFAS-förorenat dricksvatten - med Eric Beal Uppsala Vatten

Erik Beal på Uppsala Vatten berättar om hur PFAS upptäcktes i dricksvattnet år 2012 och hur föroreningen har påverkat vattentäkterna. Han pratar om kostnaderna för rening av vattnet och Försvarsmaktens ansvar. Eric säger att det inte finns någon fara med att dricka vattnet från Uppsala vatten men hoppas att utsläppen av PFAS kommer att minska i framtiden.

2024-01-02
Länk till avsnitt

35 Möt Eric Beal - utredningsingenör på Uppsala Vatten

Eric Beal jobbar med dricksvattenförsörjning med fokus på grundvatten på Uppsalavatten. Vi pratar om vattentäkter i Uppsala och hur de används. Erik beskriver sitt arbete med att mäta grundvattennivåer, övervaka vattenkvalitet, och hantera kriser som torka eller föroreningar. Infiltrering som en metod för att säkra vattenförsörjningen diskuteras också, inklusive dess utmaningar. Eric berättar om vikten av att sprida kunskap om grundvatten till allmänheten och hur långsiktig planering är avgörande för att möta framtida behov.

 

2023-12-19
Länk till avsnitt

34 Grundläggningsdagen 2024 - ett måste för Geotekniker och Vattenspecialister

Vi pratar om Grundläggningsdagen 2024, det största eventet i Sverige inom geoteknik. Pia Lars är engagerad i planeringen Grundläggningdagen.  Vi berättar om värde att hydrogeologer besöker Grundläggningsdagen för att få inblick i geoteknikers arbete. 

 

https://grundlaggningsdagen.se/

2023-12-05
Länk till avsnitt

33 Att vara hydrogeolog och jobba med geotekniker - Pia Larch, Skanska

Pia Larch är grundvattenspecialist på Skanska. Hon berättar om sitt yrkesval att bli grundvattenspecialist och att jobba med geotekniker. Pia berättar om utmaningarna med att förstå jordens egenskaper och genomsläpplighet och hur man hanterar osäkerhet och variation i projekten. 

2023-11-21
Länk till avsnitt

32 Tillståndsprocessen inom gruvdrift ? med Björn Winnerstam, Boliden

Björn Winnerstam från Boliden är gäst och berättar om  tillståndsprocessen för gruvdrift. Grundvattenfrågor är relevanta och viktiga i varje steg av tillståndsprocessen. Vi pratar om alla steg i tillståndsprocessen och vad som krävs för att uppfylla krav och regler som krävs för en hållbar och ansvarsfull gruvdrift. 

2023-11-07
Länk till avsnitt

31 Grundvatten och gruvdrift ? med Björn Winnerstam, Boliden

Björn Winnerstam från Boliden berättar om grundvatten och vattenförsörjning inom gruvdrift. Björn är hydrogeolog och jobbar inom Bolidens hållbarhetsstab. Det handlar om olika aspekter av grundvatten och vattenhantering i gruvverksamheten, inklusive vatteninläckage, vattenbalans, och påverkan av klimatförändringar. Vi kommer in på  livslängden på gruvor, stängningsprocessen och vikten av att hantera grundvatten och vattenkvalitet under och efter gruvdrift. 

 

2023-10-24
Länk till avsnitt

30 Att skapa grundvattenkartor - med Anders Retzner, SGU

Anders Retzner på SGU berättar om arbetet med att skapa veckokartor över grundvattenläget i Sverige. Han diskuterar hur vädret och temperatur påverkar grundvattennivåerna och hur de gör framtida prognoser. Anders tar upp utmaningar med att skapa grundvattenkartor och den framtida utvecklingen av prognoser och extremvärdesanalyser.

 

2023-10-10
Länk till avsnitt

29 Grundvattenmodellering - med Anders Retzner

Grundvattenmodellering kan vara både enkelt och svårt och därför är det viktigt att kommunicera osäkerheter i modellerna. Det menar Anders Retzner på SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) som är gäst i detta avsnitt. Han nämner att öppen källkod och programmeringsspråk som Python har blivit populära verktyg och gör det lättare att använda och utveckla modeller. Han berör även behovet av mer och bättre data för att förbättra modelleringen och att SGU arbetar med att samla in och dela mer data.

2023-09-26
Länk till avsnitt

28 Anneli Liljemark - grundvatten då, nu och i framtiden

Kunskapen och betydelsen av att skydda grundvatten har ökat mycket, det säger Anneli Liljemark, expert inom förorenade områden. Idag vet vi mycket mer om hur och var vi skall ta prover för att få rätt data. Vi har större kunskap om ämnen och mer att jämföra med och vad som är farligt och inte. Vi måste våga utmana, bli bättre och smartare för att förändra branschen säger Anneli Liljemark i detta avsnitt. 

2023-07-04
Länk till avsnitt

27 Mätmetoder inom grundvatten - Martin Persson

Martin Persson berättar om sina mätmetoder för att kontrollera vad som finns i marken. Det handlar om elektriska resistivitetsmätningar, seismiska undersökningar och elektromagnetiska metoder från luften. Martin tycker att det bästa är att kombinera dessa med mer t.ex. jordborrning på ett smart sätt. Vi pratar om framtida mätmetoder som ISAR satelliter och sladdlösa undersökningar.  

2023-06-20
Länk till avsnitt

26 En hydrogeologs vardag på Trafikverket

Christian Butron är specialist inom hydrogeologi på Trafikverket. Det innebär att han är med alla faser av projekt. Han berättar om olika genomförda projekt, utmaningar och hur han ser på framtiden som hydrogeolog. 

2023-06-06
Länk till avsnitt

25 Möte Christian Butron - hydrogeolog på Trafikverket

Christian Butron jobbar som Hydrogeolog på Trafikverket i Göteborg. Han berättar om sin karriär från Bolivia till att doktorera på Chalmers inom hydrogeologi. Vi pratar om det bästa med att vara hydrogeolog och vad han gör på Trafikverket. 

2023-05-23
Länk till avsnitt

24 Vatten och förorenade områden med Anneli Liljemark

Grundvatten är ett livsmedel som vi har i marken och att skydda det är livsviktigt. Det säger Anneli Liljemark, VD på Liljemark Consulting. De har specialiserat sig på förorenade områden. Vi pratar om föroreningskällor, hur man mäter föroreningar, lagkrav och vem som har ansvaret för förorenade områden.

2023-05-09
Länk till avsnitt

23 Sven Celander - ny ordförande i grundvattensektionen

Sven Celander är senior hydrogeolog på Sweco och ny ordförande i Grundvattensektionen. Han berättar sina tankar kring utveckling av grundvattenbranschen och Grundvattensektionens arbete. Viktiga frågor för Grundvattensektionen är medlemsnyttan, omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte.

Missa inte de populära seminarierna som kommer att hållas.

Mer info och anmälan hittar du här: https://bit.ly/3HdoAsD 

2023-04-25
Länk till avsnitt

22 Martin Persson - hydrogeologens utmaningar

Hydrogeologens värsta fiende är stress och överbelastning, det menar Martin Persson. Martin jobbar själv som konsult inom hydrogeologi och geofysik. Han säger att det finns en stressfaktor i stora infrastrukturprojekt som inte får stå stilla och förväntningar om debiteringsgrad som konsult. Vi pratar om orsaken till detta och vad man kan göra åt det. 

2023-04-11
Länk till avsnitt

21 Möt Anneli Liljemark - startade ett miljökonsultföretag

Anneli Liljemark vill skapa Sveriges bästa konsultföretag inom miljö, klimat och hållbarhet. Deras specialområde är förorenade områden och där kommer grundvatten in som en viktigt del. Vi pratar om framgångsfaktorer som miljökonsult och utmaningar, och inte minst varför det är så roligt att jobba med miljö. 

2023-03-28
Länk till avsnitt

20 Möt Martin Persson - hydrogeolog, geolog och geofysiker

Martin Persson är mulitalangen inom jord och vatten. Han är ingenjören som inte släppt den akademiska världen. Samtidigt gillar han att vara ute och ta reda på hur det ser ut i marken utan att borra. Martin berättar att det är kombinationen av olika dicipliner som gör det intressant. 

2023-03-14
Länk till avsnitt

19 Roligt och svårt med hydrogeologi med Anna Brunsell

Säsongens sista avsnitt avslutas med Anna Brunsells reflektioner kring vad som är extra roligt och extra svårt med att jobba med hydrogeologi, speciellt i stora infrastrukturprojekt.

2022-12-27
Länk till avsnitt

18 Att förena teori och praktik med Håkan Karlsson

I det här avsnittet fortsätter vi samtalet med Håkan Karlsson som är geokonstruktör. Vi pratar om att förena teknik och praktik i byggprojekt, att tolka stickprover från jord och grundvatten och kunna bygga hållbara och hållfasta anläggningar genom att göra anpassningar under projektets gång. Naturligtvis uppehåller vi oss lite extra vid vatten och grundvattenfrågor, vilket ofta inverkar på kostnaden för projekten.

2022-12-13
Länk till avsnitt

17 Grundvattendata till samhällsnytta med Malva Ahlkrona

I det här avsnittet reflekterar vi tillsammans med Malva Ahlkrona över stora datamängder och samhällsnyttan av den. Hur kan vi öka nyttan av grundvattendata, hänger data och demokrati ihop och vilka utmaningar finns?

2022-11-29
Länk till avsnitt

16 Utmanande infrastrukturprojekt med Anna Brunsell

Anna Brunsell är tillbaka i podden och vi fördjupar oss inom järnvägar, tunnlar och annat spännande. Anna berättar om hur det kan vara att jobba med grundvatten i sådana komplexa projekt, om både hydrogeologiska och pedagogiska utmaningar och samarbeten som krävs.

2022-11-15
Länk till avsnitt

15 Att jobba som geotekniker och geokonstruktör med Håkan Karlsson

Podden gästas av Håkan Karlsson som jobbar som geokonstruktör. Håkan berättar om sitt jobb och vad han uppskattar med det, vad som är extra spännande och utmanande. Grundvatten kommer ofta in som en viktiga fråga och vi pratar om hur och varför.

2022-11-01
Länk till avsnitt

14 Därför är grundvatten så viktigt med Malva Ahlkrona

I det här avsnittet möter vi Malva Ahlkrona som jobbar på länsstyrelsen. Hon berättar om länsstyrelsens roll och beskriver vilken nytta vi har av grundvatten i samhället samt vad som kan hota de nyttorna. Vi kommer in på lagstiftinng, ekosystemtjänster och hur grundvatten kan påverkas av exploatering.

2022-10-18
Länk till avsnitt

13 Att jobba med grundvatten som konsult med Anna Brunsell

Anna Brunsell jobbar med grundvatten som konsult. Hon berättar sin utbildning, yrkesbana, om hantverket som hydrogeologyrket innebär och beskriver hur det kan vara att jobba i konsultrollen.

2022-10-04
Länk till avsnitt

12 Utmaningen med enskild vattenförsörjning med Calle Hjerne

I det här avsnittet berättar Carl-Erik Hjerne, hydrogoelog på SGU, om enskild dricksvattenförsörjning. Vi berör trender i vattenanvändning, grundvatten i bygglovsärenden och geologiska förutsättningarna för privata vattenbrunnar.

2022-09-20
Länk till avsnitt

11 Att jobba med grundvatten på SGU med Calle Hjerne

Carl-Erik Hjerne jobbar med hydrogeologi på myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU. Han berättar både om sin yrkesbana och om vad SGU gör för arbete inom grundvatten.

2022-09-06
Länk till avsnitt

10 Linn Ödlund Eriksson sammanfattar de nio första avsnitten

Linn Ödlund Eriksson sammanfattar den nio första avsnitten i Grundvattenpodden. Linn är Hydrogeotekniker och grundvattenspecialist på Sweco i Göteborg och den som planerat Grundvattenpodden. Hon berättar om sig själv och sina reflexioner om avsnitten i grundvattenpodden. 

2022-08-23
Länk till avsnitt

9 Därför blir undermarksprojekt ofta för dyra

Ett samtal med Johanna Merisalu om villkor i tillstånd för grundvattenbortledning, kvalitet på underlaget till tillståndsansökningar och rimlighetsbedömningar. Hon pratar om att göra avvägningar mellan nytta och kostnad på strukturerat sätt. Vad ska man redovisa för mark- och miljödomstolen när man söker tillstånd?

2022-07-12
Länk till avsnitt

8 Risker med stora undermarksprojekt

Johanna Merisalu berättar om vilka grundvattenrelaterade risker som är förknippade med undermarksprojekt som exempelvis tunnlar. Men också om möjliga skyddsåtgärder och hur kostnader och risker kan vägas mot varandra.

2022-06-28
Länk till avsnitt

7 Att forska inom grundvatten

Johanna Merisalu är doktorand på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, och forskar inom riskhantering och hydrogeologi. I det här avsnittet berättar hon om sitt arbete och forskningsprojektet som hon jobbar med.

2022-06-14
Länk till avsnitt

6 Framgångsfaktorer i lyckade tillståndsprojekt

I det här avsnittet pratar Rickard Hulling om nyckelfaktorer för att lyckas bra med en tillståndsansökan.
2022-05-31
Länk till avsnitt

5 Lagstiftningen inom grundvatten

Advokaten Rickard Hulling berättar för oss om lagstiftningen som berör grundvatten och vad som gäller när man bortleder grundvatten. Vi reflekterar bland annat kring frågan "att söka tillstånd eller inte".

2022-05-17
Länk till avsnitt

4 En miljöadvokat berättar om sitt arbete

Det här avsnittet är det första av tre med advokaten Rickard Hulling. Han är nischad inom vatten och miljö, och berättar om sitt jobb.

http://www.swlaw.se 

2022-05-03
Länk till avsnitt

3 Framtiden inom hydrogeologi

Vad blir hydrogeologens roll i framtiden? Niklas Blomqvist framtidsspånar inom grundvatten och branschen.
2022-04-19
Länk till avsnitt

2 Så tänker entreprenörer och beställare inom grundvatten

Niklas Blomqvist berättar om grundvattenfrågor i stora projekt och utmaningar i branschen, exempelvis beslutsfattande, generationsväxling och hantverket i yrket.

2022-04-05
Länk till avsnitt

1 Att jobba som entreprenör med grundvatten

I det här avsnittet möter vi hydrogeologen Niklas Blomqvist. Han berättar om hur det är att jobba som entreprenör. Niklas pratar även om branschföreningen Svenska geotekniskt föreningen.

2022-03-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.