Sveriges 100 mest populära podcasts

Salong Ett

Salong Ett

Salong Ett är Filmstadens podcast om bioaktuella filmer och allt som händer på biograferna just nu. Genom podden bjuds lyssnarna in i biomörkets dramatiska värld och får ta del av såväl breda som djupt nördiga samtal om allt som tar plats både på och bakom den vita duken.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sites.libsyn.com/414563

Avsnitt

She Said ? Journalistfilmen om sexuella övergrepp i Hollywood

Den 18 november är det dags för filmen She Said att komma upp på biograferna. Filmen handlar om New York Times-journalisterna Megan Twohey och Jodi Kantor, som tillsammans avslöjade en av den moderna tidens viktigaste nyheter ? storyn som bröt årtionden av tystnad kring sexuella övergrepp i Hollywood. 

Hur kommer filmen skildra arbetet som hjälpte föra #Metoo-rörelsen framåt? Vilken makt hade Harvey Weinstein i Hollywood? Och vad är egentligen en klassisk journalistrulle? För att svara på dessa frågor bjuder programledaren Ayan in journalisten Parisa Amiri och filmnörden David Borg.

2022-11-15
Länk till avsnitt

Black Panther: Wakanda Forever ? Vem kommer ta över kungatronen i Wakanda?

Premiären av den efterlängtade uppföljaren till Black Panther närmar sig. Den 9 november ska vi återigen återvända till Marvels fiktiva afrikanska rike Wakanda. Men någon lyser med sin frånvaro. Vem ska ta över tronen när kung T?Challa är död? Och vad kommer det innebära för landet och dess rika tillgångar?

I Salong Etts avsnitt om Black Panther: Wakanda Forever bjuder programledaren Ayan Jamal in radioprataren och Marvel-nörden Kodjo Akolor och filmälskaren David Borg för att snacka om Black Panthers ursprung, Chadwick Bosemans betydelse och bortgång och vad vi vet om den nya karaktären Namor.

2022-11-01
Länk till avsnitt

SPECIALAVSNITT: Marvel ? Om superhjältar, oändlighetsstenar och Robert Downey Jr.

Hur kom det sig att Marvel började producera sina egna filmer? Och vem var Iron Man innan Robert Downey Jr. tog sig an rollen som Tony Stark? Det är ett par av frågorna som programledaren Ayan Jamal söker svar på i Salong Etts specialavsnitt om Marvel. Tillsammans med komikern Petter Bristav och journalisten Vendela Lundberg djupdyker de i alltifrån superhjältarnas personligheter till MCU:s framtid.

2022-10-17
Länk till avsnitt

Triangle of Sadness ? Spyfest, Ruben Östlund och det svenska filmarvet

Den 7 oktober är det äntligen dags för Ruben Östlunds senaste film, Triangle of Sadness, att ta sig upp på vita duken. Den här gången skildrar den prishyllade regissören hur klasshierarkier slängs upp och ned när passagerarna och personalen på en lyxbåt blir strandade på en öde ö. 

I det senaste avsnittet av Filmstadens podcast Salong Ett bjuder programledaren Ayan Jamal in journalisten och författaren Kristofer Ahlström och filmnörden bakom instakontot 1000filmer David Borg. De snackar om filmens omtalade spyscen, Ruben Östlunds önskan till provokation och hur det svenska filmarvet egentligen ser ut.

2022-10-03
Länk till avsnitt

Bränn alla mina brev ? Om resan från bokhyllan till bioduken

Äntligen har det blivit dags att prata om Sveriges kommande storfilm Bränn alla mina brev ? filmatiseringen av Alex Schulmans bästsäljande bok vid samma namn. Den 23 september är det nämligen premiär för det passionerade kostymdramat om Sven och Karin Stolpes stormiga äktenskap och hennes korta kärleksaffär med den unga Olof Lagercrantz.

För att prata om förväntningarna på filmen har programledaren Ayan Jamal bjudit in författaren och regissören Caroline Ringskog Ferrada-Noli och filmnörden David Borg. De diskuterar även om den snåriga resan från bokpärm till bioduk. Vilka filmadaptioner är de mest lyckade ? och som till och med blivit mer uppskattade än förlagan? Finns det böcker som är ofilmbara? Ayan pratar också med skådespelaren Asta August, som spelar Karin, om hur det var att gestalta en verklig person och på vilka sätt hon tog hjälp av Schulmans bok.

2022-09-15
Länk till avsnitt

NOPE ? Vem är Jordan Peele och finns det spöken i Filmstadens biosalonger?

Det är skräckfilmspremiär i Salong Ett! Den 18 augusti kommer nämligen Jordan Peeles senaste film Nope upp på den vita duken för att skrämma slag på biopubliken. Men innan dess djupdyker vi i Jordan Peeles kusliga universum. Programledaren Ayan Jamal får sällskap av författaren och poddaren Fanna Ndow Norrby och filmkritikern Tobias Norström för att prata om samhällskritik i skräckfilm och varför rysare gör sig så bra på bio. Dessutom träffar hon filmfotografen Hoyte van Hoytema som berättar om hans upplevelser att spela in just Nope.

2022-08-04
Länk till avsnitt

Elvis ? Biopics, Baz Luhrmann och kungen av rock?n?roll

Snart är det dags för Baz Luhrmanns sjätte film att ta sig upp på vita duken. Den här gången skildrar den excentriska regissören den amerikanska kulturen genom en biografisk film, om ingen mindre än Elvis Presley.

 

I det senaste avsnittet av Filmstadens podcast Salong Ett bjuder programledaren Ayan Jamal in regissören Fanni Metelius och kulturjournalisten Markus Larsson för att förbereda biobesökarna inför premiären av Elvis. De snackar biopics, Baz Luhrmanns kitschiga estetik och givetvis kungen av rock?n?roll.

2022-06-08
Länk till avsnitt

Top Gun: Maverick ? Om stridsplan, 80-talsnostalgi, Tom Cruise och bromance

I det första avsnittet av Filmstadens Salong Ett bjuder programledaren Ayan Jamal in lyssnarna till uppsnacket inför biopremiären av Top Gun: Maverick. Tillsammans med medieprofilen Calle Schulman och manusförfattaren Michaela Hamilton pratar de om bland annat omklädningsrummet som den ultimata filmmiljön och varför vi har behövt vänta i över 30 år på Top Guns uppföljare.

2022-05-13
Länk till avsnitt

TEASER: Salong Ett ? Top Gun: Maverick

I podcasten Salong Ett bjuder Filmstaden in lyssnarna i biomörkrets dramatiska värld. Kom in bakom kulissen och ta del av kuriosan som inte syns på den vita duken.
2022-05-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.