Sveriges 100 mest populära podcasts

Kaos, kärlek & koffein - en podd om funkislivet

Kaos, kärlek & koffein - en podd om funkislivet

En podd med Monica Bergenek och Josanna Österlin - om funkislivet med Linus och August. Linus är 10 år och har autism, ADHD, epilepsi och medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. August är 8 år och har autism, cerebral pares, epilepsi och medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Välkomna till en ny funkispodd!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

marionettmamman.com/podden-kaos-karlek-koffein/

Avsnitt

Avsnitt 41: Rabiessmitta, det ständiga timglaset & en annorlunda kärleksförklaring

Agge har skaffat sig en ny kompis och Josanna har skaffat sig en ny hobby. Linus har som vanligt briljerat hos specialisttandvården men lämnade inte väntrummet i samma skick som när han kom... Monica har vågat sig ner till stranden och hittat hopp inför sommaren. I veckans fråga pratar vi bland annat om hur man introducerar korttidsboende på bästa sätt.

2023-05-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 40: Matrix-moves, morgonkaos & ensamhet i funkisbubblan

Det är ombytta roller och starka kontraster. Agge är lugn och glittrig, Linus tvång börjar ta över allt mer och leder till konflikter och utbrott. Josanna är strålande lycklig och njuter av idyllen. Monica känner sorg och ensamhet just nu. Tur vi alltid har varandra! I veckans fråga pratar vi sommarstrategier, vårsorg och valet att skaffa ett syskon.
2023-05-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 39: Gräsklippar-Agge, förstörda taxibilar & långsinta mammor

Agge har gått in i en ny period som kräver nya metoder. Josanna har styrt upp en lysande plan för återhämtning. Monica gör en äktenskapskrisdementi och Linus sparande börjar spåra ur. Vi pratar om ADHD-utredningar för barn med omfattande andra funktionsnedsättningar, funkislivets snabba svängningar och om hur svårt det är att som förälder bara åka med.
2023-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 38: Kaos, kärlek & lite vin

Josanna har gått från botten till toppen och är "high on life" på alla tänkbara sätt - i kontrast med Monica. Josanna har firat sin 40-årsdag och Agge mår äntligen bättre. Linus däremot är mer ur balans än innan. Monica tvingas låsa ute sin mamma och Hannah på balkongen, Linus har nästan blivit påkörd, Agge har satt hårt mot hårt mot logopeden och Josanna har unnat sig ett psykbryt på jobbet.

2023-04-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 37: Slambilar, strömbrytare & la dolce vita i Venedig

Pojkarna har nya fixeringar under uppsegling som är något oroväckande. Josanna kämpar med alla övergångar och en Agge som rymmer på cykeln. Monica har firat Linus födelsedag och fått möte upp ambulans på fritids. Vi pratar semesterångest, att drunkna i samordning, stökiga nätter och mycket mer.

2023-04-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 36: Epilepsin byter skepnad, dikten om Holland & Agge på lyxrestaurang

Monica laddar för Linus födelsedag. Det är inte lätt att köpa presenter till funkisbarn! Josanna och Agge myser på ett otippat restaurangbesök. Linus får ett väldigt obehagligt anfall. Vi pratar om att försöka se de ljusa stunderna, dikten om Holland, lyckan vid teknikstrul och Agges nya sjukvårdskunskaper.
2023-03-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 35: Kaoshantering, rosa munkar & epilepsin som styr vardagen

Josanna kämpar vidare med nya strategier i vardagen för att familjen ska kunna hantera monster-Agge. Tillgången till rosa munkar styr numera Agges och därmed familjens välmående. Linus har varit hos handkirurgen och förhandlat sig till en riktigt fin belöning. Vi pratar om hur epilepsin påverkar livet, Linus årshjul av fixeringar, önskan att bara få vara mamma, hur vi bor och mycket mycket mer.

2023-03-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 34: Skalla dagen, tidiga tecken & det ständiga detektivarbetet

Josanna fortsätter försöka förstå varför monster-Agge är tillbaka och kämpar med en allt mer utmanande vardag. Monica har loopar runt i en fyrkantig upprepande VAB-bubbla. Linus briljerar ännu en gång med sitt sinne för detaljer. Josanna tappar och återfår sin tro på gud, vi pratar tidiga tecken på autism och intellektuell funktionsnedsättning, konstiga gravidcravings och försöker förstå hur våra killar upplever sin värld. 

2023-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 33: Ett bett i taxin, en bruten tumme & VAF (Vård Av Funkisfamilj)

Linus har briljerat ännu en gång en fredagkväll på akuten. Agge mår bättre trots att veckan innehållit både ett bett i taxin och en tappad tand. Josanna har haft VAF med Julle och Monica drog i bromsen och tog en semesterdag mitt i veckan. Veckans fråga handlar om skuld och skam.

2023-02-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 32: Monster-Agge, svarta hål & ett mushuvud under sängen

Monster-Agge är tillbaka och Josannas familj har det väldigt tufft. Linus har varit kulturell, valt yrkesbana och erkänt ett "brott". Vi pratar om de där mörka svarta hålen och överlevnadsstrategier. Veckans fråga handlar bland annat om konflikthantering i parrelationen och Josanna berättar om ett spännande liv innan funkislivet.

2023-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 31: Sömnbrist, föräldraansvar & skuggsyskonens situation

Monica arbetar för att Hannah ska få mer tid och plats i hemmet. Josanna ligger utmattad uppe på en kulle. Linus tränar på att shaka loss och Agge gör poddpremiär. Vi pratar föräldraansvar, önskekost, hårklippning och mycket mer!

2023-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: Skolval, guldfiskminne & den dagliga berg- och dalbanan

Vardagen har äntligen kommit igång igen! Linus har haft höftsnuva, Agges inkontinensproblematik har förvärrats, Josanna och Agge roar sig vid en köpcentrumsutrymning och marionettmamman rycker ut i regnet. Vi diskuterar skolval, reaktioner på en tidningsartikel om podden, Linus anti-topplista och massa annat! 
2023-01-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Nyårskaos, funkisuppropet & kiss överallt

Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig i funkislivet. Det "mysiga lovet med barnen", korttidsboende på julafton och nyårsidyllen lös med sin frånvaro. Agge är i en tuff period med nya beteenden som skapar både merarbete och frustration. Linus briljerar som loppisförsäljare. Josanna har en stor nyhet och Monica har startat Funkisuppropet. Vi är äntligen tillbaka!
2023-01-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Nyårstankar, julidyll (?) & skörstarka funkisföräldrar

Monica har betat av en covidkarantän som gräsänka. Josanna har fått Försäkringskassans förklaring till avslaget gällande assistans, vilket väcker många tankar och känslor. Vi pratar julidyll (och kaoset som den kan trigga), nyårsångest, tolvslag i pyjamas och mycket mer. En lång podd - för nu tar vi lite jullov!

2022-12-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Funkisjul, syskonkärlek & en ny diagnos

Linus har haft en lycklig vecka med mormor och tändning av gårdens belysning. Agge har haft ett utvecklingssamtal som väckt mycket minnen och känslor. Vi pratar lucia, jul, förväntningar och besvikelse. Och en av killarna har fått en justerad diagnos.

2022-12-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 26: Glitter-Agge, sjukhusbriljans & fem gånger mer kärlek

Linus har varit inlagd på sjukhuset i Lund i fyra dagar och ville knappt åka hem. Agges fjärde (glittriga!) personlighetsdrag har visat sig samtidigt som han fastnat i ett agg mot sin pappa. Detta och massa annat såklart!
2022-11-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Assistansbesked, klökfixering & en lyckad sövning

Josanna har fått assistansbeskedet från Försäkringskassan. Linus har sövts och genomfört en röntgenundersökning med bravur. En ny fixering skapar problem, Pidde P on speed ger goa skratt och Monica får skäll på ett lite annorlunda sätt. Vi diskuterar allt från konsten att köpa julklappar till ett funkisbarn till tankar kring om att våga skaffa ett barn till.
2022-11-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Installationer, nomineringar & mammakrasch på Coop

Vardagspusslet är inte alltid lätt att få ihop och Josanna når sin gräns en fredag på Coop. Josanna har blivit intervjuad av en tidning och testar en del av frågorna på Monica. I veckans fråga diskuterar vi bl.a. dåligt samvete på jobbet, ADHD hos flickor och bildstöd.
2022-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Pizzakaos, egenfrissering & känslor parken

Monica lämnar en tuff vecka som gräsänka bakom sig. Josannas tilltänkta pizzamys urartar, Linus startar syjunta medan Agge har en ny intensiv fixering/kärlek till en hammare. Hur förklarar man för sitt barn att det kommer en avlösare? Podden har det här avsnittet besök av en gäst!
2022-11-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Julångest, Agge på rymmen & lågaffektivt bemötande

Josanna har haft hembesök av Försäkringskassan och vi pratar om det svåra att bli bedömd av myndighetspersoner. Monica har fattat ett svårt beslut inför julen. Agge har rymt och Linus har shoppat strössel. Vi diskuterar lågaffektivt bemötande och mycket mer som vanligt!
2022-10-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Sjukhusspa, tandfens nya rutiner & npf-terminologi

Två veckor har gått sen sist - vad har hänt? Hur hade Josanna det på sjukhuset? Hur gick det när Linus tappade en tand? Vad betyder egentligen tvång, fixering, låsning och meltdown? Detta och mycket annat - här har ni avsnitt 21!
2022-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: Bulltrauma, tandförlossning & att resa med barn som har autism

Veckan har bjudit på besök på vårdcentralen för båda killarna. Vi pratar ologiska låsningar, tand(för)lossning och extasen över en kort stund av vanlighet. I veckans fråga diskuterar vi bl.a. hur det är att resa med ett barn som har autism.
2022-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Teknikmarodören, en missad födelsedag & pojkarna på akuten

Vi lämnar en vecka med onödigt mycket puls bakom oss. Både August och Linus besöker akutmottagningen med sår som behövde lagning. Ett besök på brandstationen spårade en aning, liksom Linus teknikintresse och fascination över när saker går sönder.
2022-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Husdjurskärlek, kaoshantering & skolgårdar under all kritik

Ombytta roller - Monica har sovit ut två (!!) nätter medan Josanna känner sig låg. Vi pratar om barnens diskriminerande skolgårdar, hur man hanterar utbrott som riktas mot en, behovet av villkorslös kärlek från ett husdjur, de korta fina nära stunderna och mycket mer.
2022-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Omvårdnadsbidrag, svarta hål & konsten att orka

Monica har en tillfällig svacka och Josanna har hittat ett nytt sätt att locka August att prata. Vi pratar om att vakna med puls, stim och konsten att orka. Och hur gick Josannas samtal kring omvårdnadsbidrag?
2022-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Funkispolitik, LSS-bedömning & puls i kyrkan

Josanna lägger en händelsefull vecka bakom sig med dop, assistansbedömning, djurparksbesök och projekt Hej blåljusen. Monica har pratat med politiker, lägger fram politiska förslag och fortsätter brottas med fixeringar och sömnproblem. I veckans fråga pratar vi bl.a. om svåra framtidstankar.

2022-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Katastroftankar, skärmtid & ADHD-skola

Monica har haft en utmanande vecka som gräsänka med VAB och Josannas katataroftankar har fått ny fart. Vi pratar om skärmtid, den dagliga kommunikationen med skolan, ADHD och mycket mer. Och vad händer egentligen om Linus får vara ensam i köket...? Pga förkylning tvingades vi med kort varsel spela in på distans. Ljudet är därför inte lika bra och Josannas ljud är lägre då hon inte hade headset. Det va detta eller inget!
2022-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Sömnbrist, återhämtningskampen & radiopremiär

Josanna har bestämt sig för att börja återhämta sig, medan Monica brottas med sömnbrist. Vi pratar om vänskap för våra barn, att tappa tänder, konsten att köpa skor och mycket mer.
2022-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Livräddning, ep-skola & konsten att leka

Monica räddar livet på Linus och Josanna har haft en tuff vecka. Josanna har funderat över kommunikation med icke verbala barn. Kortan har köpt pool! Överlevde den en första helg med Linus? Och i det här avsnittet går vi igenom vad epilepsi egentligen är.
2022-08-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Jordgubbskrasch, strandbett & tips till nyblivna funkisföräldrar

Både Monica och Josanna har hanterat extra svåra situationer under veckan. Vi pratar minnesfunktion, upprepningar och mycket mer. Veckans fråga handlar om skillnaden mellan autism och intellektuell funktionsnedsättning och tips till nyblivna funkisföräldrar.

2022-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Mor- och farföräldrar, uppblåsbar lycka & läskiga läkemedel

Det blev ett extra långt avsnitt om en lyckad men utmanande resa, det läskiga med att testa nya läkemedel, svårigheten att ha kalas, mor- och farföräldrars viktiga roll och mycket mer! Och hur har egentligen Leif GW skrämt Linus?
2022-07-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 10/bonusavsnitt: Att besöka sjukvården

Linus sövdes för en magnetröntgen i veckan. I det här bonusavsnittet pratar vi erfarenheter av att besöka sjukvården och riktar oss även till all sjukvårdspersonal med nio konkreta tips!
2022-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Big Funkis Five, Peppa Pig-snack & en lekplatskonflikt

Det är nu två trötta "semesterfirare". Veckans höjdpunkt var Big Funkis Five! Vi pratar affektsmitta, träning av barnet genom vår kommunikation, det svåra i att bli slagen, LSS-insatser och mycket mer!
2022-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Solrosen, ett punkterat tålamod och två mammor i stadshuset

Vi pratar om Solrosprojektet och besöket i stadshuset - nu händer det grejer! Vi fortsätter utmana på semestern med kalas och teater. Veckans frågor handlade bl.a. om parrelationen, ljudupprepningar och hur man som utomstående bäst stöttar en funkisfamilj.
2022-07-10
Länk till avsnitt

Trailer

En podd med Monica Bergenek och Josanna Österlin - om funkislivet med Linus och August. Linus är 10 år och har autism, ADHD, epilepsi och lindrig intellektuell funktionsnedsättning. August är 8 år och har autism, cerebral pares, epilepsi och medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Välkomna till en ny funkispodd!

2022-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Marionettfamiljer, skruttkatter & supersyskon

Josanna får hantera ett meltdown i leksaksaffären och Monicas försök till hoppborgshinderbana blev ett blött fiasko. Vi pratar tillgänglighet, supersyskon och mycket mer!
2022-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Strandkaos, blåljuskärlek & midsommarsnack

En fantastisk stund på en brandstation har lett till nya utmaningar på Josannas semester. Midsommar har passerat och blev inte riktigt som planerat. Vi pratade högtidsstress, strandens utmaningar och mycket mer!
2022-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Bussresan from hell, puls på Coop & en kalastipslista

Josannas familj har betat av den första intensiva sommarlovsveckan medan Monica varit gräsänka. En bussresa blev långt ifrån den lilla nöjestripp som Josanna hade planerat och den mysiga chokladwraps-stunden blev kaos när Monica glömde en grundregel. Det blev även en kalastipslista och mycket mycket mer!
2022-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Sommarlovsångest, bananfixering & gaffeltruckar

Nu börjar podden "på riktigt"! Vi pratar om fixeringar, sommarlovsångest och klädstrul - och mycket mer!
2022-06-12
Länk till avsnitt

Linus resa

Det här avsnittet handlar om Linus resa men även Veckans fråga som handlar om hur man ska göra för att orka med det intensiva funkislivet.
2022-06-07
Länk till avsnitt

Augusts resa

Detta avsnitt handlar om Augusts resa fram till idag men vi hann även med en Veckans fråga som handlar om avlastning via LSS.
2022-05-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Pilotavsnittet!

Välkommen till den nya funkispodden Kaos, kärlek & koffein! Visst är det ett bra sammanfattande namn av funkisvardagen? Monica Bergenek är mamma till Hannah och Linus. Linus är 10 år och har autism, ADHD, lindrig intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Josanna Österlin är mamma till Juli, August och Elliott. August är 8 år och har autism, CP, epilepsi och en medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Podden vänder sig till alla ? funkisföräldrar, mor- och farföräldrar, yrkesverksamma och ja, alla andra! Vi hoppas att den kan sprida kunskap och öka förståelsen för de här barnen och familjernas situation. Den förälder som lever ett liknande liv kanske kan få tips och stöd eller bara känna sig mindre ensam. Ibland är det faktiskt helt enkelt skönt att få känna igen sig. Här har ni vårt pilotavsnitt!
2022-05-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.