Sveriges 100 mest populära podcasts

Kaos, kärlek & koffein - en podd om funkislivet

Kaos, kärlek & koffein - en podd om funkislivet

En podd med Monica Bergenek och Josanna Österlin - om funkislivet med Linus och August. Linus är 10 år och har autism, ADHD, epilepsi och lindrig intellektuell funktionsnedsättning. August är 8 år och har autism, cerebral pares, epilepsi och medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Välkomna till en ny funkispodd!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

marionettmamman.com/podden-kaos-karlek-koffein/

Avsnitt

Avsnitt 26: Glitter-Agge, sjukhusbriljans & fem gånger mer kärlek

Linus har varit inlagd på sjukhuset i Lund i fyra dagar och ville knappt åka hem. Agges fjärde (glittriga!) personlighetsdrag har visat sig samtidigt som han fastnat i ett agg mot sin pappa. Detta och massa annat såklart!
2022-11-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Assistansbesked, klökfixering & en lyckad sövning

Josanna har fått assistansbeskedet från Försäkringskassan. Linus har sövts och genomfört en röntgenundersökning med bravur. En ny fixering skapar problem, Pidde P on speed ger goa skratt och Monica får skäll på ett lite annorlunda sätt. Vi diskuterar allt från konsten att köpa julklappar till ett funkisbarn till tankar kring om att våga skaffa ett barn till.
2022-11-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Installationer, nomineringar & mammakrasch på Coop

Vardagspusslet är inte alltid lätt att få ihop och Josanna når sin gräns en fredag på Coop. Josanna har blivit intervjuad av en tidning och testar en del av frågorna på Monica. I veckans fråga diskuterar vi bl.a. dåligt samvete på jobbet, ADHD hos flickor och bildstöd.
2022-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Pizzakaos, egenfrissering & känslor parken

Monica lämnar en tuff vecka som gräsänka bakom sig. Josannas tilltänkta pizzamys urartar, Linus startar syjunta medan Agge har en ny intensiv fixering/kärlek till en hammare. Hur förklarar man för sitt barn att det kommer en avlösare? Podden har det här avsnittet besök av en gäst!
2022-11-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Julångest, Agge på rymmen & lågaffektivt bemötande

Josanna har haft hembesök av Försäkringskassan och vi pratar om det svåra att bli bedömd av myndighetspersoner. Monica har fattat ett svårt beslut inför julen. Agge har rymt och Linus har shoppat strössel. Vi diskuterar lågaffektivt bemötande och mycket mer som vanligt!
2022-10-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Sjukhusspa, tandfens nya rutiner & npf-terminologi

Två veckor har gått sen sist - vad har hänt? Hur hade Josanna det på sjukhuset? Hur gick det när Linus tappade en tand? Vad betyder egentligen tvång, fixering, låsning och meltdown? Detta och mycket annat - här har ni avsnitt 21!
2022-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: Bulltrauma, tandförlossning & att resa med barn som har autism

Veckan har bjudit på besök på vårdcentralen för båda killarna. Vi pratar ologiska låsningar, tand(för)lossning och extasen över en kort stund av vanlighet. I veckans fråga diskuterar vi bl.a. hur det är att resa med ett barn som har autism.
2022-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Teknikmarodören, en missad födelsedag & pojkarna på akuten

Vi lämnar en vecka med onödigt mycket puls bakom oss. Både August och Linus besöker akutmottagningen med sår som behövde lagning. Ett besök på brandstationen spårade en aning, liksom Linus teknikintresse och fascination över när saker går sönder.
2022-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Husdjurskärlek, kaoshantering & skolgårdar under all kritik

Ombytta roller - Monica har sovit ut två (!!) nätter medan Josanna känner sig låg. Vi pratar om barnens diskriminerande skolgårdar, hur man hanterar utbrott som riktas mot en, behovet av villkorslös kärlek från ett husdjur, de korta fina nära stunderna och mycket mer.
2022-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Omvårdnadsbidrag, svarta hål & konsten att orka

Monica har en tillfällig svacka och Josanna har hittat ett nytt sätt att locka August att prata. Vi pratar om att vakna med puls, stim och konsten att orka. Och hur gick Josannas samtal kring omvårdnadsbidrag?
2022-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Funkispolitik, LSS-bedömning & puls i kyrkan

Josanna lägger en händelsefull vecka bakom sig med dop, assistansbedömning, djurparksbesök och projekt Hej blåljusen. Monica har pratat med politiker, lägger fram politiska förslag och fortsätter brottas med fixeringar och sömnproblem. I veckans fråga pratar vi bl.a. om svåra framtidstankar.

2022-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Katastroftankar, skärmtid & ADHD-skola

Monica har haft en utmanande vecka som gräsänka med VAB och Josannas katataroftankar har fått ny fart. Vi pratar om skärmtid, den dagliga kommunikationen med skolan, ADHD och mycket mer. Och vad händer egentligen om Linus får vara ensam i köket...? Pga förkylning tvingades vi med kort varsel spela in på distans. Ljudet är därför inte lika bra och Josannas ljud är lägre då hon inte hade headset. Det va detta eller inget!
2022-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Sömnbrist, återhämtningskampen & radiopremiär

Josanna har bestämt sig för att börja återhämta sig, medan Monica brottas med sömnbrist. Vi pratar om vänskap för våra barn, att tappa tänder, konsten att köpa skor och mycket mer.
2022-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Livräddning, ep-skola & konsten att leka

Monica räddar livet på Linus och Josanna har haft en tuff vecka. Josanna har funderat över kommunikation med icke verbala barn. Kortan har köpt pool! Överlevde den en första helg med Linus? Och i det här avsnittet går vi igenom vad epilepsi egentligen är.
2022-08-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Jordgubbskrasch, strandbett & tips till nyblivna funkisföräldrar

Både Monica och Josanna har hanterat extra svåra situationer under veckan. Vi pratar minnesfunktion, upprepningar och mycket mer. Veckans fråga handlar om skillnaden mellan autism och intellektuell funktionsnedsättning och tips till nyblivna funkisföräldrar.

2022-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Mor- och farföräldrar, uppblåsbar lycka & läskiga läkemedel

Det blev ett extra långt avsnitt om en lyckad men utmanande resa, det läskiga med att testa nya läkemedel, svårigheten att ha kalas, mor- och farföräldrars viktiga roll och mycket mer! Och hur har egentligen Leif GW skrämt Linus?
2022-07-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 10/bonusavsnitt: Att besöka sjukvården

Linus sövdes för en magnetröntgen i veckan. I det här bonusavsnittet pratar vi erfarenheter av att besöka sjukvården och riktar oss även till all sjukvårdspersonal med nio konkreta tips!
2022-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Big Funkis Five, Peppa Pig-snack & en lekplatskonflikt

Det är nu två trötta "semesterfirare". Veckans höjdpunkt var Big Funkis Five! Vi pratar affektsmitta, träning av barnet genom vår kommunikation, det svåra i att bli slagen, LSS-insatser och mycket mer!
2022-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Solrosen, ett punkterat tålamod och två mammor i stadshuset

Vi pratar om Solrosprojektet och besöket i stadshuset - nu händer det grejer! Vi fortsätter utmana på semestern med kalas och teater. Veckans frågor handlade bl.a. om parrelationen, ljudupprepningar och hur man som utomstående bäst stöttar en funkisfamilj.
2022-07-10
Länk till avsnitt

Trailer

En podd med Monica Bergenek och Josanna Österlin - om funkislivet med Linus och August. Linus är 10 år och har autism, ADHD, epilepsi och lindrig intellektuell funktionsnedsättning. August är 8 år och har autism, cerebral pares, epilepsi och medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Välkomna till en ny funkispodd!

2022-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Marionettfamiljer, skruttkatter & supersyskon

Josanna får hantera ett meltdown i leksaksaffären och Monicas försök till hoppborgshinderbana blev ett blött fiasko. Vi pratar tillgänglighet, supersyskon och mycket mer!
2022-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Strandkaos, blåljuskärlek & midsommarsnack

En fantastisk stund på en brandstation har lett till nya utmaningar på Josannas semester. Midsommar har passerat och blev inte riktigt som planerat. Vi pratade högtidsstress, strandens utmaningar och mycket mer!
2022-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Bussresan from hell, puls på Coop & en kalastipslista

Josannas familj har betat av den första intensiva sommarlovsveckan medan Monica varit gräsänka. En bussresa blev långt ifrån den lilla nöjestripp som Josanna hade planerat och den mysiga chokladwraps-stunden blev kaos när Monica glömde en grundregel. Det blev även en kalastipslista och mycket mycket mer!
2022-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Sommarlovsångest, bananfixering & gaffeltruckar

Nu börjar podden "på riktigt"! Vi pratar om fixeringar, sommarlovsångest och klädstrul - och mycket mer!
2022-06-12
Länk till avsnitt

Linus resa

Det här avsnittet handlar om Linus resa men även Veckans fråga som handlar om hur man ska göra för att orka med det intensiva funkislivet.
2022-06-07
Länk till avsnitt

Augusts resa

Detta avsnitt handlar om Augusts resa fram till idag men vi hann även med en Veckans fråga som handlar om avlastning via LSS.
2022-05-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Pilotavsnittet!

Välkommen till den nya funkispodden Kaos, kärlek & koffein! Visst är det ett bra sammanfattande namn av funkisvardagen? Monica Bergenek är mamma till Hannah och Linus. Linus är 10 år och har autism, ADHD, lindrig intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Josanna Österlin är mamma till Juli, August och Elliott. August är 8 år och har autism, CP, epilepsi och en medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Podden vänder sig till alla ? funkisföräldrar, mor- och farföräldrar, yrkesverksamma och ja, alla andra! Vi hoppas att den kan sprida kunskap och öka förståelsen för de här barnen och familjernas situation. Den förälder som lever ett liknande liv kanske kan få tips och stöd eller bara känna sig mindre ensam. Ibland är det faktiskt helt enkelt skönt att få känna igen sig. Här har ni vårt pilotavsnitt!
2022-05-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.