Sveriges 100 mest populära podcasts

Rättssalen

Rättssalen

I rättssalen möts advokaten, åklagaren och domaren. De möts för att diskutera frågor som bl.a. rör rättskipning, aktuella rättsfall och rättspolitiska utspel. Rättssalen är mer aktuell idag än någonsin. Nu när allmänhetens uppmärksamhet riktas mot gängmord och korruption. I en tid då allt fler upplever att den råa brottsligheten ökar. 

 

Medverkande i podden är:

Advokat Anna Melander. En brottmålsadvokat, som trots lång erfarenhet att försvara personer misstänkta för grov brottslighet, inte har blivit cynisk och tappat tron för medmänniskorna. 

Advokat Magnus Söderlind. Så nära det går att bli kändisadvokat utan att förlora integriteten, även en slagskämpe som är beredd att rent fysiskt gå till kamp för rättsstatens principer.

Kammaråklagare Jonas Fjellström. Den omutbare mannen av folket. En intellektuell jätte från inlandet. Robust och eftertänksam.

Rådman Christian Stamblewski. Från Botkyrka, via Jakobsberg & Vasastan, till Norrbotten. Tingsrättsdomare som inte har suttit på ett elfenbenstorn hela livet.

Musik: Tinky (Hanna Taavola & Gabriel Häggbrink)

Omslagskonst: Magnus Söderlind

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/rattssalen

Avsnitt

Förväxlingen

Vi spelade in ett kort avsnitt under en lunch och vi försökte prata om Högsta domstolens rättsfall "förväxlingen", som handlar om en klantig torped som sköt fel person. Det var oförberett och det blev rörigt. Magnus gick i tangentens riktning med filosofi, Anna försökte hålla ihop allt och Christian drog gamla anekdoter. Jonas hade den goda smaken att hålla sig borta. Han hade andra saker att göra.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-08
Länk till avsnitt

Valfläsket

Vi petar i det rättspolitiska valfläsket. En del är härsket och en del verkar okej. Magnus går hårt åt och hans åsikter är hans personliga Det kan inte nog poängteras.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-11
Länk till avsnitt

Gud gör inte någon drogfri, men tolvstegsmetoden kan funka

Gäst i avsnittet är Jonas Johansson Asp, behandlingschef och utbildningschef på Avstampets behandlingshem i Älvsbyn.


Jonas och Magnus är på semester och Anna och Christian skulle bara göra ett kort, litet sommaravsnitt. Det råkade bli ett normallångt avsnitt, eftersom vi fick en gäst och vi hade ett väldigt intressant samtal om bl.a. tolvstegsmetoden, missbruk och missbruksvård som brottspåföljd.


Nästa avsnitt kommer fram emot slutet av augusti, när semestrarna är slut och vi är tillbaka i stan!




Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-18
Länk till avsnitt

Allt du vill veta om DNA-bevisning (och mer därtill)

Gäst i avsnittet är Johanna Björkman, f.d. åklagare, nu advokat och doktorand. Sveriges ledande expert på DNA-bevisning.


Christian och Jonas fick veta mer om DNA-bevisning än vad de ville veta och Magnus och Anna fick vatten på deras kvarnar. Det blev prat om kroppsvätskor, bayesiansk statistik och biokemi, men samtidigt var det garanterat intressant och fängslande ändå. Uppenbarligen är DNA-bevisning inte så tillförlitligt som de flesta tror.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-10
Länk till avsnitt

Gangsteradvokater

Gäst i avsnittet är advokat Daniel Svensson.


Om gangsteradvokater, skurkadvokater, banditadvokater och hederliga advokater. Är ohederliga advokater ett stort problem och vad är det som driver ohederliga advokater?


Anna har tittat närmare på fallet kungen och prinsen. Magnus lämnar en långt och passionerat brandtal och ger sina synpunkter på vad bör driva en hederlig advokat. Han redogör också för skillnader i växelkurs mellan kaniner och rabbisar. Christian tänker utanför boxen och ger några förslag på hur man motverkar ohederliga advokater. Alla förslag imponerar inte på de övriga. Daniel Svensson får ett överraskande telefonsamtal och får på uppstuds beskriva hur marknaden för försvarsadvokater i storstäder ser ut. Jonas avslutar avsnittet med att ge sina synpunkter på Notviken-mordet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-02
Länk till avsnitt

Juristparet som våldtog sina anställda

Vår första "riktiga" avsnitt. Handlar om ett specifikt rättsfall och bevisvärdering i allmänhet. Den uppmärksamma lyssnaren kan även höra några spridda tankar om bieffekter av straffskärpningar.Vi fick kläm på ljudet mitt i avsnittet. Till en början kan några medverkande höras svajigt och dåligt, men håll ut, det blir bättre fram emot slutet av avsnittet (I nästa avsnitt blir ljudet inget problem, nu när vi har koll på alla inställningar).

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-27
Länk till avsnitt

Introduktion

Introduktionsavsnitt - Tommy från Kuriren intervjuar poddkamraterna för att lyssnarna ska få lära känna personerna bakom podden. Magnus pratar mest som vanligt. Jonas hörs lite dåligt, eftersom han inte fått kläm på mikrofontekniken, men det kommer att ordna sig till vår första riktiga avsnitt. Anna är chef. Vi avslöjar varför vi poddar och Christian startar ett minidrev mot pläderingar som koncept. Nästa avsnitt är ett riktigt avsnitt och vi hoppas att den ska handla om Notvikenmordet. Magnus har gjort konsten.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.