Sveriges 100 mest populära podcasts

Fruktansvärda Monster

Fruktansvärda Monster

Följ med på en resa in i skräckens värld ? bland zombier, häxor, demoner, vålnader och vampyrer. Det finns mängder av påstådda sanningar om dessa skräckfigurer, men hur mycket stämmer egentligen? I avsnitten möter ni först monstren i en otäck berättelse och därefter nystar vi i vilka de är, var de kommer ifrån och vad de har för betydelse för vår kultur och vårt samhälle? Till vår hjälp har vi professorer och forskare men också författare, poddare och andra kulturutövare inom skräckgenren. Lyssna om ni vågar!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv-se/podcasts/fruktansvarda-monster-964813

Avsnitt

HALLOWEENBONUS: På väg

Med berättelsen ?På väg? vill vi önska er en mörk samhain och en glad halloween! Någon gång efter årsskiftet siktar vi på att släppa en ny säsong. Till dess ? ta hand om er och undvik okända småvägar!
2022-10-31
Länk till avsnitt

9. Satan del 2

Har socialdemokratin satanistiska rötter? I vår säsongsavslutning intervjuar vi religionshistorikern Per Faxneld om olika satanistiska rörelser. Han berättar också om sin bok Satanic Feminism och om hur satan har använts som en symbol för kvinnlig frigörelse. Filmvetaren Jason Meredith tipsar om en satansgenre som många har missat helt. Lyssna om du vågar!
2022-08-23
Länk till avsnitt

8. Satan del 1

Ave Satanas! I vårt första avsnitt om satan möter vi roten till allt ont. Vi berättar om vad som ledde fram till The Satanic Panic i USA. Du får höra om The West Memphis Three, tonåringarna som på 1990-talet dömdes för att ha mördat tre åttaåriga pojkar under en satanistisk ritual. Vi intervjuar filmvetaren Jason Meredith om hur djävulen porträtterats i film, samt religionshistorikern Per Faxneld om var vår bild av satan kommer ifrån. Dessutom läser Viktor upp en historia ur Per Faxnelds bok Offerträdet: Fyrtiofyra folkgotiska berättelser. I podplay-appen kan du gratis ta del av vårt bonusavsnitt. Lyssna om du vågar!
2022-08-16
Länk till avsnitt

7. Cthulhu

Kosmisk skräck och Lovecraftianska monster. I vårt sjunde avsnitt får du möta de uråldriga gudarna inom det som kallas för Cthulhu-mytologin. Författaren och spelkonstruktören Gabrielle de Bourg berättar om det världsbygge som H.P. Lovecraft skapade skelettet till och som fått kultstatus inom skräckgenren. Dessutom intervjuar vi skräckförfattaren Anders Fager om vilken betydelse Lovecraft har haft för honom. I vårt bonusavsnitt, som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen, får du höra mer om rollspelet Call of Cthulhu. Lyssna om du vågar!
2022-08-09
Länk till avsnitt

6. Folktro

Mylingar, maran eller varför inte svartögda barn. I Fruktansvärda Monsters avsnitt om folktro intervjuar vi författaren Ingela Korsell om både nya och gamla folktro-väsen. Dessutom träffar vi Madeleine Bäck, som ligger bakom skräckböckerna Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar, och hon berättar om hur Näcken och Maran har påverkat hennes författarskap. Viktor läser också upp en av Per Faxnelds berättelser, tagna ur boken Offerträdet ? fyrtiofyra folkgotiska berättelser. Om du inte kan få nog av folktro finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
2022-08-02
Länk till avsnitt

5. Häxor

I Fruktansvärda Monsters avsnitt om häxor intervjuar vi Hella Nathorst-Böös som är författare och kallar sig för häxa. Hon berättar om vilka faktorer som låg bakom häxjakterna som inleddes under 1400-talet samt om hur hon utför sin egen magi. Dessutom förklarar filmvetaren och skräcknestorn Jason Meredith hur häxan har blivit en feministisk symbol inom film. Om du inte kan få nog av häxor finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
2022-07-26
Länk till avsnitt

4. Vålnader

I Fruktansvärda Monsters avsnitt om vålnader berättar folkloristen Tora Wall om hur vår syn på spöken i Sverige har förändrats över tid. Du får höra om systrarna Fox som under 1800-talet blev välkända för sina seanser. Dessutom intervjuar vi Sara Duppils som forskar om modern spiritism och som själv har varit med om många extraordinära upplevelser. Om du vill höra ännu en av Sara Duppils upplevelser finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
2022-07-19
Länk till avsnitt

3. Seriemördare

I Fruktansvärda Monsters avsnitt om seriemördare berättar Hasse Aro om hur man definierar en seriemördare. Skräckinfluencern Sarah of Horror tar oss med in i slasherfilmens värld och berättar om genrens uppkomst och utveckling. Dessutom berättar vi om Sveriges värsta seriemördare. Om du inte kan få nog av seriemördare finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar! Creepypasta: Från Creepypasta Wiki av användren BigMouth12349.
2022-07-12
Länk till avsnitt

2. Clowner

Kommer ni ihåg clownhysterin 2016 när alla såg clowner i både buskar och bostadskvarter? I Fruktansvärda Monsters avsnitt om clowner intervjuar vi Jack Werner om händelserna under hösten 2016 och berättar om John Wayne Gacy ? seriemördare och clown. Dessutom berättar Lars Willfors, ena halvan av skräckpodden Vargtimmen, om varför clowner skrämmer oss. Om du inte kan få nog av clowner finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar! Creepypasta: Reddits underforum Nosleep av användaren cheyennecoxx.
2022-07-12
Länk till avsnitt

1. Zombier

Virus, ockulta riter, utomjordingar eller radioaktivitet. Ibland känns det som att det bara är en fråga om när zombieapokalypsen kommer, men vad kan vi göra för att förbereda oss inför undergången? I Fruktansvärda Monsters zombieavsnitt berättar zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer om vad det viktigaste är att tänka på inför en zombiekatastrof. Dessutom intervjuar vi virologen Björn Olsen om virus och parasiter som sätter sig i vår hjärna och påverkar vårt beteende. Om du inte kan få nog av zombier finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar! Creepypasta: Creepypasta Wiki, okänd källa.
2022-07-12
Länk till avsnitt

INTRO Fruktansvärda Monster

Välkomna till Fruktansvärda Monster, podden där du får följa med in i skräckens värld. För att få en övergripande bild av begreppet monster och ett fundament att stå på inför kommande säsong har vi i detta introavsnitt pratat med monsterforskaren Bo Eriksson. Givetvis finns en creepypasta med även i detta avsnitt. Lyssna om du vågar! Creepypasta: https://aminoapps.com/c/horror/info/ av användaren Vanilla Fire.
2022-07-12
Länk till avsnitt

Trailer - Fruktansvärda Monster - Premiär 12/7

Följ med på en resa in i skräckens värld ? bland zombier, häxor, demoner, vålnader och vampyrer. Det finns mängder av påstådda sanningar om dessa skräckfigurer, men hur mycket stämmer egentligen? I avsnitten möter ni först monstren i en otäck berättelse och därefter nystar vi i vilka de är, var de kommer ifrån och vad de har för betydelse för vår kultur och vårt samhälle? Till vår hjälp har vi professorer och forskare men också författare, poddare och andra kulturutövare inom skräckgenren. Lyssna om du vågar!
2022-07-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.