Sveriges 100 mest populära podcasts

Besserwisser

Besserwisser

En vetenskapspodd med spännande forskningsresultat i fokus. Programledarna Malin Olofsson och Marcus Hansson berättar om fascinerande forskning med innehåll som spänner över flera forskningsområden, allt från humaniora till naturvetenskap. Allt på knappt 30 minuter. Vill du inte sitta svarslös när aktuella frågor diskuteras vid middagsbord eller i fikarum? Besserwisser ger dig den oväntade vinkeln eller spetskunskapen som du behöver för att kunna glänsa, och lyfter samtida svensk forskning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/228332

Avsnitt

Minnet och hjärnan

Allt fler människor på jorden insjuknar i någon form av demenssjukdom. Men hur fungerar minnet egentligen och vad händer när demensen är ett faktum? Malin och Marcus djupdyker i den senaste forskningen kring demens och Alzheimers sjukdom, och om vad man kan göra för att fördröja sjukdomsförloppet. Medverkar gör Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet.
2022-10-08
Länk till avsnitt

Kaffet och generna

Forskare har de senaste åren funnit flera gener som går att koppla till hur mycket kaffe vi dricker. Generna påverkar till exempel hur gott vi tycker det smakar och hur fort kroppen bryter ner koffeinet. Malin och Marcus pratar mer om den senaste kaffeforskningen och slår hål på en rad myter om kaffets hälsosamma effekter. Medverkar gör Patrik Magnusson, genetisk epidemiolog och seniorforskare vid Karolinska institutet, där han leder det svenska tvillingregistret.
2022-10-01
Länk till avsnitt

Gåshudslåtar och tondövhet

Hur påverkas vi av att lyssna på musik? Malin och Marcus frossar i gåshudslåtar. Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap, berättar om en omtumlande musikupplevelse när han var på väg till återvinningsstationen. Dessutom avslöjas vilken musik som funkar bäst i operationssalen och hur musik kan låta för någon som är gravt tondöv. Och vi får reda på vad som händer med förskolebarn som får lyssna på Beethoven.
2022-07-11
Länk till avsnitt

Arga möss och ilskna människor

Vad händer i hjärnan när vi blir förbannade? På Stockholms universitet gör forskare experiment på möss för att bättre förstå hur aggression fungerar. Följ med på en svindlande resa in i musens hjärna! Forskarna har hittat ett sätt att styra mössens aggressivitet med hjälp av ljus, så kallad optogenetik. Kan denna upptäckt leda till att man i framtiden uppfinner en medicin som tar bort aggressivitet även hos människor? Och vill vi ens det?
2022-07-11
Länk till avsnitt

Konsten att fånga solenergi

På bara ett par timmar bombarderas jorden med energi från solen som motsvarar all den energi som vi förbrukar i världen på ett år! Ändå har vi hittills inte lyckats särskilt bra med att ta tillvara på solenergin. Men nu händer något. Solceller har på kort tid gått från att ha varit en dyr nischteknik till att finnas på vart och vartannat hustak och tillväxtkurvan går brant uppåt. Så, hur fungerar solceller, vilka utmaningar finns med tekniken och är tandemsolceller framtiden?
2022-07-11
Länk till avsnitt

Växternas sinnen

Har växter känslor? De är i alla fall mycket smartare än vad forskarna tidigare förstått. De senaste årens forskning visar att växter uppfattar både ljud och dofter, att de kommunicerar och kan försvara sig mot fiender. Hör mer om växternas avancerade sinnen och vi lovar - efter detta kommer du aldrig att se på en växt på samma sätt igen!
2022-07-11
Länk till avsnitt

Kvinnors orgasmer

Varför får kvinnor orgasm? Frågan har varit lite av ett mysterium för forskarna eftersom orgasmen inte fyller någon uppenbar biologisk funktion. En teori är att orgasmen tidigare behövts för att starta ägglossningen, precis som det fortfarande är för till exempel kaniner och katter. Vi reder också ut några frågetecken kring den mytomspunna fontänorgasmen och bjuder på ett sextips!
2022-07-11
Länk till avsnitt

Människor och delfiner

Varför är människor så fascinerade av delfiner? Vi älskar att se hur högt de kan hoppa och imponeras av deras intelligens. Genom åren har det också forskats en hel del på delfiner, med varierande resultat. På 1960-talet gjordes det försök att lära dem engelska och att skriva maskin. Nuförtiden fokuserar forskningen mer på vad delfinen kan lära människan. I takt med att förståelsen för dessa vattenlevande däggdjur ökar, börjar också vår syn på dem att förändras och allt fler länder förbjuder delfiner i fångenskap.
2022-07-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.