Sveriges 100 mest populära podcasts

Arkitekturens vinnare

Arkitekturens vinnare

?Arkitekturens vinnare? är en poddserie som utgår från Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det äldsta och mest prestigefyllda, Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad, firar 60-årsjubileum i år ? den första pristagaren var Markuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz, en arkitekturhistorisk ikon från 1962. Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter ger ut Arkitekturens vinnare.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

arkitekt.se

Avsnitt

#3 2005-2013 ? En ny självsäkerhet

Vad kan vi begripa om den tid som nyss passerat? Vad går det att få syn på i det nyss passerade, inte kanoniserade? I det nya avsnittet av Arkitekturens vinnare, en podd om det sextioårsjubilerande Kasper Salinpriset, närmar vi oss tiden 2005 till 2012. 

Det är en tid när intresset för design och inte minst heminredning får ett stort uppsving i Sverige. Nina Björk skriver en omtalad krönika om samtidens ?skitdrömmar?, drömmar om köksbord och dressingrooms med världen brinner. 

Arkitekturen i denna tid tycks också vilja rita och bygga vackrare saker än innan, man vill klä samtiden i något fint och formstarkt. Om man läser juryutlåtandena om Kasper salin-vinnarna talar man om ?grafisk skärpa?, eller ?formmässig skärpa? ?Rika sensuella material?, ?Sköna och släta material?, det omsorgsfulla men också djärva, det stilsäkra, ?den poetiska precisionen?.

Det verkar som att vi under den här tiden möter en arkitekturens nya trevande självsäkerhet. Den vågar ta plats med form och tydlighet.

I avsnittet fördjupar vi oss i en av de tydligaste representanterna för denna tid, Tham & Videgårds Kalmar konstmuseum, som fick priset 2008. Denna svarta trälåda i den stora parken gör som många uppmärksammade hus från den här tiden, sveps helt i ett uttrycksfullt material.

Vi vandrar genom byggnaden med Bettina Pehrsson, museichef, ser vad som funkar och vad som är besvärligt, och tar oss vidare i ett samtal om Tham & Videgårds arkitektur.

2022-10-26
Länk till avsnitt

#2 1970-1976. Individen i kollektivet ? det tidiga 1970-talets identitetskris

Arkitekturens vinnare är en podd om Kasper Salinpriset ? arkitekturens finaste pris ? genom tiderna. I det andra avsnittet landar vi i det tidiga 1970-talets sökande efter relationen mellan individ och kollektiv i energikrisens och det fullbordade folkhemmets tid. 1970 fick kvarteret Barberaren i Sandviken, ritat av Ralph Erskine priset. Det kan sägas svara på en längtan efter skönhet och närhet i välfärdssamhället.   Erskine hade i flera decennier arbetat i bruksorter. Där hade han plockat upp ett parallellt Sverige, ett Sverige av närmare relationer och  mindre skala. Hans byggnader och stadsdelar kunde svara på en längtan efter människans mått och drivkrafter i en tid av industrialisering och storskalighet. Kanske kände sig medborgaren lite vilsen i allt det nya och funktionella. Kväkarbarnet Erskine, bruksskildraren Erskine och arkitekten Erskine menade att allt inte bara skulle vara vackert eller bara funktionellt. Gud skapade inte bara gasellen, sa han, utan också grisen. Grisen har kanske inte skönheten, men den har knorren. Erskines arkitektur är full av knorrar som gör en på gott humör och får en att känna sig hemma och i någon mening sedd.   I programmet medverkar Dan Hallemar, redaktör och skribent Katarina Rundgren, arkitekt och skribent Björn Eklund, arkitekt
2022-10-04
Länk till avsnitt

Avsnitt #1: 1992-2004 ? Nyfunkis och drömmen om nya bostäder

Det allra bästa som byggts under ett decennium, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ?Arkitekturens vinnare?. I första avsnittet gör han stopp i Helsingborg där årets bästa hus ? kvarteret Slottet ritat av Mats White boch Henrik Jais-Nielsen ? fanns år 2000.   Sekelskiftet 2000 är en tid för nya förväntningar på bostadsarkitekturen efter ett 1990-tal när det byggdes väldigt få bostäder. Nyfunkisens ljusa och stora lägenheter är ett nytt inslag i städerna. Så såg framtiden ut år 2000. I det här avsnittet lägger vi de här förväntningarna intill det som vi vet idag, det som hände sen.    ?Arkitekturens vinnare? är en poddserie som utgår från Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det äldsta och mest prestigefyllda, Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad, firar 60-årsjubileum i år ? den första pristagaren var Markuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz, en arkitekturhistorisk ikon från 1962. Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter ger ut Arkitekturens vinnare.   Även priserna för årets vassaste utemiljö Landmärket respektive  jubilerar. Det skapades båda 1992 och har också sin plats i podden. I detta avsnitt med vinnaren 2000, Katarina Bangata i Stockholm, ritad av Jonas Berglund

 

2022-08-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.