Sveriges 100 mest populära podcasts

Jordkommissionen

Jordkommissionen

Sveriges bästa matskribenter om odling. Vad kan man odla, hur gör man då och vad ska man laga av det man odlat? Matskribenterna Lotta Lundgren och Tove Nilsson möts i ett samtal över en råvara i taget och pratar ut om sina egna erfarenheter, succéer och misslyckanden, från sådd till skörd. Kunnigt och pedagogiskt berättar de hur du förvarar, konserverar och förädlar din egenodlade mat, och delar med sig av sina bästa idéer och recept. En odlingspodd för nybörjare, entusiaster och alla andra som vill äta och laga godare mat.  

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

jordkommissionen.se

Avsnitt

35. Sötärta

Ett precis lagom långt avsnitt om mer eller mindre söta ärter: gröna, gula, violetta, platta, rundlagda samt trångbodda ärter längs hela skalan från klängiga tremetersbjässar till pyttesmå pysslingar för kruka. Ärter vi minns, ärter vi glömt, spanska ärter, skånska ärter, livets löjligaste matupplevelse, Sara Bäckmo (igen), en utlånad saftcentrifug, tvenne fantasifakturor och fibervävens förträfflighet ? kort sagt nästa allt du möjligen kan ha nytta av att veta när du ska odla och äta ärter. Och det ska du ju. Mycket nöje!

 

Veckans flygfä: Ärtsångare (igen)

2023-05-25
Länk till avsnitt

34. Hacks

Veckans avsnitt erbjuder en salig blandning av tips, tricks, fusk, alternativa metoder och mer eller mindre listiga genvägar för alla odlare, matlagare, latmaskar och snåljåpar. Och för er som fortfarande inte investerat i bonusavsnittet Tomatakuten är länken https://sesa.my/g7tib0 Mycket nöje!

Veckans pippiluring: Mindre hackspett

2023-05-18
Länk till avsnitt

Extrainsatt bonusavsnitt UTE NU: "Tomatakuten"

SENASTE NYTT! Nu finns ett extrainsatt bonusavsnitt av Jordkommissionen! För att låsa upp avsnittet ? klicka på den här länken https://sesa.my/g7tib0 och följ instruktionerna. Lyssnar du på Spotify trycker du på det lilla hänglåset!

Bonusavsnittet "Tomatakuten" är att betrakta som en avancerad kurs i att odla tomater från frö till skörd. Vi besvarar lyssnarfrågor, tröskar igenom allt du behöver veta för att vara säker på att lyckas med dina tomater: ljusbehov, näring, utveckling, kyla, avhärdning, tjuvning, toppning, uppbindning, gödsling, bevattning, sjukdomar, skador, växthus vs friland och mycket mer.

Länken en gång till: https://sesa.my/g7tib0
Mycket nöje!
2023-05-17
Länk till avsnitt

33. Gurka

Hitta nån som älskar dig lika mycket som Jordkommissionen älskar gurka! I det här avsnittet fokuserar vi på alla sorters gurka som både kan och vill odlas utomhus: runda, avlånga, släta, knottriga, gröna, gula samt en vit sort som Lotta inte kan få nog av. Övrigt: Fruktansvärda avslöjanden, ett vapen i kampen mot växthusspinn, mystisk vissnesjuka samt en inträngande inblick i gurkfamiljens komplicerade könsliv. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg 

Veckans sångfågel: Gärdsmyg

2023-05-11
Länk till avsnitt

32. Fänkål

Säg bonjour till fänkål, kålen som inte är en kål men å andra sidan lockar med en spännande ansvällning närmast rotbasen! Vi pratar ut om denna gastronomiska vattendelare (god enligt många, konstig lakritsgrönsak enligt andra), och fördjupar oss allt som kan göra fänkålen så stressad att den struntar i uppgiften att bli en delikat grönsak och istället förvandlar sig till en ståtlig blomsterkvast som absolut ingen efterfrågat. Dessutom ett matigt medley som bland annat involverar en siciliansk sallad, en sydfransk soppa, råraka, pizza, Tove Nilsson i högform samt en underbar grej med salsiccia. Mycket nöje!

Veckans pauspippi: Steglits

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se 

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-05-04
Länk till avsnitt

31. Bondbönor

Vad är det för raggigt gäng som står och spretar med fingrarna borta i grönsakslandet? Jamen det är ju BONDBÖNAN, bönan som inte är en böna utan en ärtväxt. Konstigt kan man tycka men så mycket konstigare blir det å andra sidan sällan med bondbönor; bara att peta ner de stora fröna i jorden och sen snabbt tillbaka till sofflocket (skoja!). Vi diskuterar olika heta topics såsom grundgödsling, kvävefixering, bladlöss, trevliga mansnamn, toppning eller icke toppning samt potentiella möjligheter till en mystisk andra skörd. Övrigt: de härligaste sorterna, ravioli, grillade favas skin-on, alla bönors sallad samt världens godaste topping på en smörstekt brödskiva. Mycket nöje!

 

Veckans vårkvittrare: Ärtsångare

 

2023-04-27
Länk till avsnitt

30. Rabarber

Det är vår i luften och vad passar då bättre än ett riktigt syrligt samtal mellan en hetsig rabarbertok och en sävlig besserwisser? Vi diskuterar de hutlösa priserna på rabarberklockor, rabarberkulturen i Yorkshire, hur man ska tas med en handelsträdgård, tråkiga sorter, roliga sorter, vad som krävs för att skapa ett hem, vad ett associativt efternamn kan göra för en människas karaktär och allt underbart som kan åstadkommas med utgångspunkt från Rheum rhabarbarum. Mycket nöje!
2023-04-20
Länk till avsnitt

29. Zucchini

JA VI VET, det heter inte zucchini, det heter SOMMARSQUASH men VEM använder det ordet förutom din mamma och Jordkommissionens producent Johan Dahlberg? (Svar: Lena Israelsson, en massa andra vettiga människor, alla seriösa fröfirmor m fl.) Vi tröskar igenom den hårfina skillnaden mellan att odla zucchini i olympisk klass och att odla zucchini lite mer som en vanlig klant, och avslöjar vilka sorter som är absolut godast. Men framför allt pratar vi nästan ihjäl oss om alla olika underbara sätt att ÄTA denna grönsakslandets meste högpresterare. Mycket nöje!

 

Veckans fågelsång framförs av den folkkäre gulsparven.

2023-04-13
Länk till avsnitt

28. Sallat

Är det i själva verket sallatsodling man ska ägna livet åt? Mycket talar för det. I veckans avsnitt omfamnar Jordkommissionen den fullständiga galenskapen och laddar för att odla omkring tjugo sorters sallat per person: plocksallat (för att hedra våra mammor), huvudsallat (för att vi älskar att rulla rullar), bataviasallat (för att vi uppskattar Stor Konst), bindsallat (för att den beter sig så ekonomiskt i trädgårdslandet) och isbergssallat (för att man måste älska en lättkränkt gnällspik). Dessutom blir det snigelsnack, en lång och lite väl detaljerad utläggning på temat gödsel, några väl valda ord om blommande sallatsplantor och diverse reflektioner kring hur oerhört viktigt det är att ha fri tillgång på sallat dygnet runt, året om. Samt ett minnesvärt battle om salladsslungans vara eller icke vara och huruvida det är rimligt att skölja salladen lika noga som på Via Carota i New York. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

Veckans älsklingsfågel: Blåmes.

2023-04-06
Länk till avsnitt

27. Kryddträdgård

Vi ger oss ut i Kryddträdgården; i fantasin en underbart vacker plats av väldoft, romantik och magi, i verkligheten ett sorgligt ställe där det växer några raggiga tofsar av ditten och datten.

  Hur ska man tänka när man anlägger en kryddträdgård? Vilka växter hör hit och vilka gör det inte? Hur får man samtliga inblandade att samsas och trivas? Måste myntan vara precis överallt? Och finns det något bättre sätt att ta tillvara sina örtkryddor än att torka dem i små buketter som skräpar ner i precis hela köket?

   Om detta och några saker till pratar vi om i veckans avsnitt av Jordkommissionen ? mycket nöje!

2023-03-30
Länk till avsnitt

26. Distansodling

Finns det något mer hjärteknipande än två som älskar och behöver varandra men inte får vara tillsammans jämt? Veckans expert Tove Nilsson är expert på smärtsamma separationer; hon odlar nämligen sin stora trädgård i Skåne på distans och lämnar samtidigt villaträdgården i Sköndal utan tillsyn varje gång hon åker till Skåne. Och på något mystiskt sätt får hon det ändå att funka.      Vi pratar om vad som är viktigt när man odlar en trädgård man inte får träffa så ofta, hur ska man tänka kring växtplats, ljus och bevattning, vilka växter som klarar sig fint utan ständig tillsyn och vilka som inte gör det. Mycket nöje!
2023-03-23
Länk till avsnitt

25. Sparris

I veckans avsnitt går Tove och hennes skånska sparris i parterapi för att återfå lusten och glädjen i relationen. Lotta har trålat i diverse odlingsforum och hittat en fråga om jordförbättring. Strandväxten ?Asparges Officinalis? får all anledning att känna sig förstådd. Den violetta sparrisen väcker otroligt starka begär. Ingen kan få nog av Hollandaise-sås. Och precis som vanligt inser samtliga inblandade nödvändigheten i att odla ännu mer sparris. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se 

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-03-16
Länk till avsnitt

24. Gödsel

Över en timmes kvalificerat skitprat om det roligaste som finns, nämligen gödsel. Lotta går igenom alla skitkorvar som finns och Tove antecknar så pennan glöder om växtrikets storätare och självspäkare, olika djurskitars utmärkande egenskaper, skillnaden mellan grundgödsling och övergödsling, kalium mot kyla och fosfor för fertiliteten; benmjöl, blodmjöl, guano, stenmjöl, vedaska, alger, gräsklipp, guldvatten och den omhuldade stallgödselns dramatiska ålderstrappa. Lyssna noga för allt kommer på provet. Mycket nöje!

Veckans trummis: Större hackspett

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-03-09
Länk till avsnitt

23. Majs

Veckans avsnitt bjuder på majsodling i kvadrat: sockermajs, mjölmajs, popcornmajs och skrytmajs. En dansk vän för livet, ett gyllengult leende, fosfor och kalium, massor med kväve, en uppvisning i uttalsproblematik, ett chockartat avslöjande, Matthew McConahu-huu-heeey, vikten av väderstreck, vådan av korspollinering, trenne systrar, sex och samlevnad, massor av mat och one sockermajs to rule them all.

Veckans pippifågel: En påse blandfåglar med slagsida åt gulsparv.

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-03-02
Länk till avsnitt

22. Broccoli

Det SANSLÖST LÅNGA avsnittet om att odla och äta broccoli! Jordkommissionen reder ut skillnaderna mellan kalabrisk broccoli, sparrisbroccoli, stambroccoli och bladbroccoli, och presenterar den efterlängtade förklaringen till varför det är stört omöjligt att köpa frön till den eftertraktade lyxbroccolin ?broccolini?. Gör dig redo för ett journalistiskt tveksamt gräv med många spännande teorier kring hutlösa broccolipriser, japanska maffiametoder, vettskrämda fröfirmor, ?slut i lager? samt diverse korsningar som kanske eller kanske inte inkluderar den kinesiska daggkålen. Krångligt? Tvärtom! Och i slutet av tunneln väntar ett ofattbart matigt broccolibonanza med extra allt. Mycket nöje!

Veckans pippifågel: Rödhake.

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-02-23
Länk till avsnitt

21. Jord

Ett helt avsnitt om JORD låter som ett riktigt sömnpiller ? och det är det också! Tyvärr är jordkunskap ett av fundamenten i all odling så det är bara att bita ihop och memorera allt som avhandlas: mineralämnen, mullämnen, luft, jordarter, mikroorganismer, sand, lera, jordförbättring, höstgrävning, kossor, hästar, aggregat samt en icke namngiven gubbe som borde sluta odla och börja dreja. Mycket nöje!  

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-02-16
Länk till avsnitt

20. Tomat 2

Världen är full av tråkiga tomater men skit i dom nu ? i veckans avsnitt presenterar vi ett trettiotal av de absolut GODASTE TOMATER SOM FINNS ? bered dig på ett extra mustigt samtal om de sorter som vi tycker att du ska satsa på när det kommer till brandywine-tomater, antho-tomater, dwarf-tomater, Karen Olivier-tomater, GWR-tomater, pastatomater och piennolo-tomater. Därefter blir det som vanligt några väl valda ord om förkultivering, kvävegödsling, kalium, fosfor, epsomsalt och slutligen berättar vi varför det är smart att hålla igen på vattnet från och med att tomaterna börjar mogna. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-02-09
Länk till avsnitt

19. Lök

Jag kan inte ljuga, jag gillar stora lökar och i veckans avsnitt vänder vi oss särskilt till dig som alltid drömt om att knapra i dig en stor, söt lök under avslappnade former. Och till dig som misslyckats med att odla lök från frö, får blodstörtning när du ser vad sättlök kostar, undrar vilka löksorter som är godast, drömmer om att tävla i grenen jättelök, vill kunna lagra din lök, fläta din lök, bada i lök och slutligen laga underbar mat av all din egenodlad lök. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-02-02
Länk till avsnitt

18. Aubergine

NÄSTAN ALLA* KAN odla aubergine, med eller utan växthus, och alla bör SNARAST sätta fart och odla aubergine, om så bara för att en gång i livet få uppleva hur en GOD aubergine kan smaka. Vi klagar på svarta planteringskrukor, utser de godaste aubergine-sorterna och går igenom hur du ska gödsla om du satsar på att ta medalj i Aubergine-OS. Därutöver blir det listiga tricks, fermenterad näring, leka doktor, vetenskaplig saltning, underbar mat, en underbar man och ett sätt att tillaga aubergine som förändrat Lottas liv.  

*Okej, vi kan inte lova att du kan odla aubergine på friland i nordligaste Norrland men det betyder ju inte att du inte ska försöka.

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-01-26
Länk till avsnitt

17. Växthus

Hitta någon som älskar dig lika mycket som Jordkommissionen älskar växthus?-avsnittet! Sextiofyra folkbildande minuter om allt du bör ha klart för dig avseende växthusets storlek, läge, material, markarbete, bygglov, grannar, väderstreck, sockel, jorddjup, dränering, möblemang, ventilering, solexponering, bevattning, tillbehör och bäddar, samt ett antal listiga förslag för dig som bor i lägenhet och/eller faktiskt inte är gjord av pengar. Mycket nöje! 

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-01-19
Länk till avsnitt

16. Chili

Lås in era män ? det är dags att odla chili! Vi kommer ut som livmoderbärare och tar avstånd från superheta sorter med hänvisning till ett blöjbyte Tove aldrig glömmer och en saliverande dansk som hoppade ut genom ett fönster. Pyralider, bladlöss, sorgmyggor, scoville-grader, såjord, värmematta, fenomenet jalapeno hand och hur du ska göra för att dina Pimiento de Padrons inte ska bli heta på gränsen till oätliga. Och precis som vanligt har vi sållat fram de godaste och mest användbara sorterna och tipsar om olika sätt att använda skörden. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-01-12
Länk till avsnitt

15. Morot

Vi tungmålstalar på temat MOROT, köksträdgårdens brandgula doldis som exakt ALLA utom artisten Markoolio gillar. Kritik framförs mot vilseledande uppdelning i sommarmorötter och höstmorötter, allt du behöver veta för att odla morötter avhandlas, de godaste sorterna utses med kännarmin och sedan utbryter verbal matorgie där samtliga inblandade smäller av, går ner på knä eller förlorar talförmågan ungefär var trettionde sekund. Däremellan morotens kulturhistoria, djupa insikter i morotsflugans doftapparat, pincettens återkomst, morötter i balkonglådan, Hollands kungahus, ett prästerskap som tjejer kastade sina underbyxor på förr i tiden samt en efterlysning avseende morotssorten Long Orange, jämnårig med staden Göteborg. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2023-01-05
Länk till avsnitt

14. Nyår

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2022-12-29
Länk till avsnitt

13. Såplan

Att göra en såplan är lite som att planera ett bankrån ? man måste ha rekat platsen, ha tänkt igenom hela förloppet, ha järnkoll på alla tider och veta i vilken ordning allt ska ske. Ja, som alla hör är det klokt att ha en såplan istället för att improvisera på känsla; hur kul det än är att handla frön tills det svartnar, så hävdar vissa att det är ännu roligare att lyckas med själva odlandet.

Lotta har knåpat ihop sin såplan utifrån det faktum att hon odlar på en blåsig skärgårdsö i zon 2 eller 3, dels på friland, dels i växthus. Tove odlar en hel del i sin villaträdgård i Stockholm och ännu mer på sitt sommarställe i Skåne, och hoppas att hennes lilla växthus ska ha kommit upp i början av maj.

Ta fram papper och penna, nu åker vi.  

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2022-12-22
Länk till avsnitt

12. Julbryssel

Brysselkål, julmat och julbordsexpertis! Tove älskar nästan ihjäl den konstigaste kålen vi har och Lotta pratar sannerligen ut om det svenska julbordets kulturhistoria. Däremellan blir det kallsådd, växelbruk, rådjur, en lång rad julmatsrecept för odlare och vegetarianer samt några tofsar ofattbart skitig fårull. God jul önskar Jordkommissionen! 
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-12-15
Länk till avsnitt

11. Odlarens önskelista

Varsågoda ? ett specialavsnitt som du som lyssnar kan skicka direkt till tomten! Vi pratar redskap,  trädgårdsmaskiner, kompostlösningar, växthus, pluggbrätten, bevattningssystem, sekatörer och diverse saker med prefixet ?Japan-?. Stark avund uppstår när det kryper fram att Tove redan äger en bredgrep. För våra bästa tips på julklappsböcker, se @jordkommissionen    

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-12-08
Länk till avsnitt

10. Potatis

Vi sjunger potatisens och långsamhetens lov i det absolut sävligaste avsnittet hittills, FÖRLÅT alla otåliga själar och VARSÅGODA att spela avsnittet på dubbel hastighet om ni får panik. Goda sorter, groddning på jord, äckliga sjukdomar och sen blir det som vanligt matlagning i fri stil. Mycket nöje!

Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-12-01
Länk till avsnitt

9. Purjolök

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-11-24
Länk till avsnitt

8. Kronärtskocka

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se 

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-11-17
Länk till avsnitt

7. Jordärtskocka

Åh jordärtskocka, så vacker och tacksam, anspråkslös och god; dessvärre även fruktad för sin omtalade förmåga att göra tillvaron ännu lite pinsammare. Vi går på upptäcksfärd i tjocktarmens hemliga liv, odlar jordärtskockor med varierande framgång och sen blir det ännu ett intensivt matprat om jordärtskocksrisotto, perfekt puré, rostade skockor med nöt- eller misosmör, en pliktskyldig soppa samt en underbar liten grej med skockor, kyckling och saffran. Med mera!

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-11-10
Länk till avsnitt

6. Pumpa

Pumpa ? går det att äta? Vi kommer till det men först måste alla ODLA denna roliga, konstiga och överraskande goda utomjording till fruktsak. Ja, ALLA, du där längst bak också. JAMEN SE INTE SÅ RÄDD UT, kuta ut i köket och laga till lite pumpagnocci, amerikanska pannkakor, ravioli, indisk daal, en krämig soppa, paj eller något annat oerhört gott och kul.

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg
2022-11-03
Länk till avsnitt

5. Betor

Ofattbart matigt avsnitt om betor i alla kulörer! Vi pratar frisådd vs förodling, räds de mytomspunna Järnnätterna, går igång på vitbetor och slår nya rekord i fantasimatlagning: dukka, gratäng, hummus, lemonad, glass, ravioli, öppen lasagne, chlodnic, borstj, veggieburgers samt inlagda, picklade och rostade betor.

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Medverkande: Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2022-10-27
Länk till avsnitt

4. Komposten

Kompostlimpa, kompostlasagne, Bokashi och kimchi. Lotta bjuder in till världens bästa fest med vipp-ingång för maskarna i hennes kompost och pratar i oändlighet om hennes heliga skatter - gräsklipp, hästskit och söndermalda majsplantor. Tove liknar sin Bokashikompost med mjölksyrning och ger sina bästa knep för lyckad hemgjord kimchi.

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Medverkande: Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2022-10-20
Länk till avsnitt

3. Vitlök

Dags att sätta vitlök! Vi gnäller på den dyra sättvitlöken och går till botten med vitlöksodling, primörvitlök, färsk och lagrad vitlök tillsammans med Agnes Larsson Stormgaard. Hackad, hyvlad, krossad, riven, bakad, kokt, konfiterad och karamelliserad vitlök samt vitlöksvinäger, ajo blanco, pistou, pasta aglio e olio samt ett livsförändrande recept på aioli.

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Medverkande: Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg

2022-10-13
Länk till avsnitt

2. Svartkål

Det mesta i odlingarna ser ut som skit men svartkålen är snyggare än någonsin. Vi pratar om cale mania, kålsådd, kallsådd, gödning, kålfjärilar, rotklumpsjuka och det korrekta sättet att skörda svartkål. Samt diverse varianter på svartkålssallad, svarkålsrisotto, svartkålspasta, svartkålscurry, ribollita, fancy Brittish handpies och ett svartkålsfras som man vill ha på nästan allting.

Missa inte Odlingsskolan på jordkomissionen.se med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om i podden.

Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Medverkande: Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg, Perfect Day

2022-10-06
Länk till avsnitt

1. Tomat

Vi drunknar i tomater, vadar i vemod och avbryter varandra. Lottas växthustomater börjar tappa stilen och Toves frilandstomater sjunger på sista versen. Bevattning, beskärning och mögel i slutet av tomatsäsongen, samt hur man tar egna tomatfrön. Vintertomater, salladstomater, såstomater, konservering, tomatsallad, tomatsås, tomatjuice, smaksättning, ostar, örter, risotto, panzanella och tomat i de asiatiska köken.

Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se

Medverkande: Tove Nilsson och Lotta Lundgren

Producent: Johan Dahlberg, Perfect Day

2022-09-29
Länk till avsnitt

Premiär den 29 september

Jordkommissionen har premiär den 1 september
2022-08-31
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.