Sveriges 100 mest populära podcasts

Bokälskarna

Bokälskarna

När två bokälskare möts där en är bokhandlerska och en är nybliven författare då blir det massor med boksnack! I den här podden möter du Malin Wall från Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik och Cecilia Andersson författare till I vikens mörker (2021) och Ur skogens Djup (nov 2022). Självklart blir det boktips, men också hur våra respektive roller fungerar i bokbranschen och vad som händer när de möts. Men vi lyssnar även till trenderna i läsande och skrivande och delar med oss av våra tankar. Häng med på två bokälskares poddresa!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

cilla729.podbean.com

Avsnitt

Kapitel 37 - It´s all about Anton Berg

Hurra! Hurra! Hurra! Ännu en födelsedag i Bokälskarna-teamet. I dag fyller Cecilia 50 år! Stort grattis.

I dagens avsnitt sammanfattar vi samtalet med Anton Berg och babblar om lite annat smått och gott. Trevlig lyssning!

2023-05-24
Länk till avsnitt

Kapitel 36 - Författarbesök Anton Berg

Lyckan är gjord! Vi får fint besök i dagens avsnitt av författaren och journalisten Anton Berg. Aktuell med Den sista akten, tredje boken i serien De aderton och vi snackar om skrivande, radio och livet i allmänhet.

Ha en härlig lyssning!

2023-05-17
Länk till avsnitt

Kapitel 35 - Vad är en roman?

I dag är ingen vanlig dag, utan bokhandlarns födelsedag! Hurra för det!

Annars diskuterar vi kring vad en roman är. Ja, vad är en roman egentligen? vi försöker reda ut begreppen.

2023-05-10
Länk till avsnitt

Kapitel 34 - Feelgood för hela slanten

I detta avsnittet är det fullt fokus på feelgood, kryddat med lite romance. Kanske dyker det till med upp lite sex? Malin Wall som är bokhandlerska på Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik kan nästan allt om denna härliga genre och delar med sig av sina kunskaper till poddkollegan och författaren Cecilia Andersson, men också till er lyssnare. Lyssna och njut!

2023-05-03
Länk till avsnitt

Kapitel 33 - Var kommer alla boktipsen ifrån?

Det kan verka som att boktipsen haglar kring både bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson. Varje vecka diskuterar de böcker, bokbranschen och delar med sig av tips på böcker att läsa i podden. Men var får de sina boktips ifrån? Vilken roll spelar förlagen i tipsen? Och skiljer de sig från bokhandel till bokhandel? Lyssna noga så får du svaren!

2023-04-26
Länk till avsnitt

Kapitel 32 - En helg att minnas

Bokälskarna Malin Wall och Cecilia Andersson har haft sin första inspirationshelg och nu är de fyllda av energi till att möta våren både i bokhandeln och i skrivandet.

De bjuder på godbitar från inspirationshelgen i Västervik men också en uppdatering av vad som händer i en bokhandlerskas och en författares vardag just nu. Hoppas du får en härlig lyssning!

2023-04-19
Länk till avsnitt

Kapitel 31 - Många tänkvärda tankar och lite statistik

Tankarna från förra veckans avsnitt med Karlin Linge Nordh blev många och i detta, det trettioförsta avsnittet av Bokälskarna, samlas de ihop. Malin Wall som är bokhandlerska i Västervik och författaren Cecilia Andersson fortsätter diskussionen kring förlag, böcker och allt däremellan. De passar också på att göra några nedslag i 2022 års statistik och rapport som summerar bokåret. Vilken utgivning gick framåt och vilken gick bakåt, och vad innebär det för bokbranschen? Det finns mycket att fundera på i källaren hos Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik.

2023-04-12
Länk till avsnitt

Kapitel 30 - Hur funkar ett förlag? Förläggaren Karin berättar.

Kapitel 30 av Bokälskarna är ett riktigt drömavsnitt!

I alla fall för bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson som driver podden. Det är nämligen dags för en gäst igen och det är ingen mindre än Karin Linge Nordh, publicistisk chef skönlitteratur på fina Bazar förlag! Karin berättar om sin resa fram till där hon är idag och delar med sig av sina breda erfarenheter av bokbranschen. Och denna gång kommer boktipsen förstås från Karin, som visar sig vara några godbitar att se fram emot.

2023-04-05
Länk till avsnitt

Kapitel 29 - Våren startas om och en catwalk flyttar in

Det är dags för att Bokälskarnas tjugonionde avsnitt! Bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson uppdaterar lyssnarna på vad som hänt sedan sist, och det har varit full fart hos Erik Hultgrens i Västervik! Författarbesök av bland andra Gabriel Francke Rodau och så flyttade en catwalk in tillfälligt! Cilla skriver numer för fulla muggar, efter en något trögare period i vinter. Men nu flödar bokstäverna i den tredje delen av Västerviksserien som kommer i höst.

Avsnittet bjuder också på massor av boktips, främst inom barn- och ungdomslitteratur men också en deckarserie som en av poddarna är helt såld på.

2023-03-29
Länk till avsnitt

Kapitel 28 - Kvalitet och recensioner

Vi hamnar åter i diskussionen kring recensioner och kvalitet i litteraturen. När är en bok färdig för tryck? 

Malin hittade en intressant artikel i DN skriven av Inger Edelfeldt om recensioner. 

2023-03-22
Länk till avsnitt

Kapitel 27 - Stora känslor inom litteraturen

För några veckor sedan diskuterade vi vad en bok kan göra för oss när livet är tufft på olika sätt. Vi fortsätter det samtalet, men även vad som (kanske?) skiljer romaner från deckare och feelgood. Är det större känslor i romaner eller är det bara som det upplevs? Är deckare mer underhållning?

Hmm.. det här kommer vi nog att diskutera fler gånger och skriv gärna ner några tankar och funderingar.

2023-03-15
Länk till avsnitt

Kapitel 26 - Mer bokrea och formatdiskussion

I kapitel 26 följer vi upp årets bokrea. Cilla glädjs åt Emelie Schepp fina jubileumsgåva och Malin har haft en digital bokcirkel med Tyskland. Sedan fortsätter vi diskussionen kring olika format och vad det gör för olika kanaler. 

2023-03-08
Länk till avsnitt

Kapitel 25 - Sorg & läsning

Boken som tröst i livets alla stunder. Läser du för att stänga ute omvärlden? För att må bättre? För att hitta en stund av ro?

Vi tycker läsning är ett fint sätt att hitta kraft i vardagen. Äntligen är Cillas ?Ur skogens djup? ute som ljudbok. Hurra, säger vi!

2023-03-01
Länk till avsnitt

Kapitel 24 - Bokrea 2023 & Jacob Lindfors

Årets bokrea är igång ? Vad betyder bokrean för dig? Brukar du handla på rean varje år? Malin ger en kort historik till bokrean.

Sedan hyllar vi Jacob Lindfors författarskap och böcker om Mattias Kassian.

2023-02-22
Länk till avsnitt

Kapitel 23 - SmåLitt & bokinspiration

Cilla berättar om dagarna på SmåLitt, en bokmässa som utgår ifrån Jönköping. Malin är glad över de digitala inspirationsmöten som förlagen bjuder in till. Mysiga tillfällen som fyller på med kunskap om böcker och författare.
2023-02-15
Länk till avsnitt

Kapitel 22 - Dialekter och deckare

Välkommen till ett avsnitt med fokus på deckaren och dess innehåll. Vad gör en deckare egentligen? Och vad bör den innehålla? Håller du med oss eller inte?

Vi pratar även om uttal och dialekter, påverkar det en ljudbok hur platser eller namns uttalas. En av våra trogna lyssnare lyfte den frågan med oss, och så klart behöver det diskuteras.

2023-02-08
Länk till avsnitt

Kapitel 21 - Betygshets?

Hmmm? betygssättning av böcker. Hur svårt ska det vara egentligen? Ja, detta diskuterar vi i 21 kapitalet av vår podd Bokälskarna. Vi pratar även kring bokens utformning och utseende och vad som lockar oss att plocka upp en bok.

2023-02-01
Länk till avsnitt

Kapitel 20 - Januarilunken

Kapitel 20 är här ?

Det är januarilunk och vardag för de flesta. Passa på att lyssna på vad som händer i bokhandeln i januari och hur det går för Cilla med planeringen för våren. Vi lyfter återigen frågan kring egenutgivning - och diskuterar vad du ska tänka på om du ska ge ut en bok själv.

2023-01-25
Länk till avsnitt

Kapitel 19 - Orternas betydelse i böcker vi läser

Fjällbacka, Ystad, Norrköping, Visby, Västervik och Öland ? många är de orter och områden som blivit både omtalade och kända via böckernas värld. Det är både deckarvandringar och nya utflyktsmål som kommit till utifrån många författares hemorter eller inspirationskällor. Bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson tar i detta avsnittet upp vilken betydelser dessa orter har i de böcker vi läser. Och finns det något gemensamt för dem?

2023-01-18
Länk till avsnitt

Kapitel 18 - 2023 års böcker

De båda bokälskarna Malin Wall, bokhandlerska, och Cecilia Andersson, författare frossar i förlagens kataloger och listar ett helt gäng böcker som kommer under 2023. Speciellt under den första halvan av året, några vill de båda läsa men några tilltalar bara den ena av dem. Lyssna och återkoppla gärna vilka du helst vill läsa under året.

2023-01-11
Länk till avsnitt

Kapitel 17 - Vad händer 2023?

Bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson fortätter sin poddresa inom böckernas värld och har nu kommit fram till kapitel 17! Denna gången samtalar de om det nya året och vad de ser fram emot under 2023. Författarbesök, mässor och andra aktiviteter ? och du är välkommen att hänga med, via podden Bokälskarna.

2023-01-04
Länk till avsnitt

Kapitel 16 - Årets bästa böcker

Året är inne på de sista skälvande dagarna. Cecilia och Malin har laddat upp med var sin lista med årets bästa böcker. 

Bokhandlerskans topp-5 lista svällde till över 20 böcker, medan författarinnan har stalker-varning på deckare.

2022-12-28
Länk till avsnitt

Kapitel 15 - Tio frågor till bokhandlerskan

Cecilia har laddat med en hög frågor till Malin. Allt mellan himmel och jord om vad som händer i en bokhandeln. Och vad är den konstigaste saken som en kund har frågat om?

2022-12-21
Länk till avsnitt

Kapitel 14 - Julbokstips

Det lackar mot jul. Julhandeln pågår för fullt och Cilla har åker land och rike runt med ?Ur skogens djup?. Vi tipsar om härliga julböcker som passar att läsa i juletider.

2022-12-14
Länk till avsnitt

Kapitel 13 - Första gästen, Kristina Ohlsson

Vår första gäst, hurra! Deckardrottningen Kristina Ohlsson gästar oss och Cilla blir helt starstruck. Cilla tackar för hennes ?Skrivboken - en bästsäljande spänningsförfattares råd?, som gav Cilla handfasta skrivtips. Jag frågar henne vad bokhandeln betytt för henne och så snackar vi om läsglädje och livet som författare.

2022-12-07
Länk till avsnitt

Kapitel 12 - Läslust

Hur skapas läslust? Böcker vs ljudböcker? 

Läsning ska vara roligt och stimulerande och lägg undan sådant som inte passar sig, det är dagens slutsats.

2022-11-30
Länk till avsnitt

Kapitel 11 - Evenemang i bokhandeln

Bland det roligaste bokhandlerskan vet, är det levande mötet. Därför pratar vi idag om härliga bokevenemang i bokhandeln.

2022-11-23
Länk till avsnitt

Kapitel 10 - Bokserier

Vi pratar om bokserier. Karin Smirnoff är här med nya Millenium-boken. Spännande! ?

2022-11-16
Länk till avsnitt

Kapitel 9 ? Böcker aktualitet

Böcker lever längre än vad vi tror! Ofta ligger fokus på de allra nyaste titlarna men vi vill slå ett slag för fler godbitar. I det här avsnittet haglar boktipsen.

2022-11-09
Länk till avsnitt

Kapitel 8 ? Ur skogens djup

Det är världspremiär i podden! Cecilia läser några rader ur uppföljaren Ur skogens djup som är på väg ut till bokhandlarna. Ännu en lyssnarfråga avhandlas och Malin berättar för oss om att julen är på väg!

2022-11-02
Länk till avsnitt

Kapitel 7 ? Lyssnarfråga

Bokälskartåget fortsätter att tuffa på! I detta det sjunde avsnittet tar vi upp en lyssnarfråga som kommit in men vi tar också upp tråden från tidigar avsnitt hur en bok hamnar i bokhandeln. God lyssning!

2022-10-26
Länk till avsnitt

Kapitel 6 - En boks väg in i bokhandeln

Om du inte fått bokavtal med ett stort förlag, hur når du då ut med dina böcker? Vi samtalar kring en boks väg in i bokhandeln och saker att fundera över när du ger ut en bok själv. Kanske lite nördigt, men ändå intressant hoppas vi.

2022-10-19
Länk till avsnitt

Kapitel 5 - Mer bokmässa & vad händer just nu

Mer bokmässa-snack. Kanske främst för att Malin fick gå på fin mottagning hos den australiensiska ambassadören för att träffa stjärnförfattaren Natasha Lester. Wow, liksom! Sen undrar ni säkert vad som händer med Cecilias bok?

2022-10-12
Länk till avsnitt

Kapitel 4 - Bokmässan

Bokmässan kom tillbaka med buller och bång. Cecilia besökte den för första gången och var helt överväldigad. Malin sprang runt och kramades och hälsade på alla förlags- och författarvänner. Bra dagar helt enkelt. Här kommer några av våra tankar efteråt.

2022-10-05
Länk till avsnitt

Kapitel 3 ? Författaren

Författaren Cecilia Andersson, med rötterna i Lönneberga, debuterade i december 20021 med sin spänningsroman I vikens mörker. I november kommer uppföljaren, Ur skogens djup, och i det här avsnittet av Bokälskarna får vi lära känna henne lite mer. Bokhandlerskan Malin Wall från Erik Hultgrens Bokhandel ställer frågorna och Cecilia svarar. Som alltid presenteras ett gäng boktips med, trevlig lyssning!

2022-09-28
Länk till avsnitt

Kapitel 2 ? Bokhandlerskan

Det är dags för kapitel två av Bokälskarna! Det blir ett avsnitt för störst fokus ligger på Bokhandlerskan Malin Wall och den fina bokhandeln Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik. Vi får vet hur det hela började och en försmak av hur det funkar i en bokhandel egentligen. Självklart har bokälskarna även några boktips på lager! 

2022-09-21
Länk till avsnitt

Kapitel 1 ? Prologen

I detta allra första avsnittet av Bokälskarna presenterar vi oss lite kort, bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson.

Vi berättar var vi kommer ifrån, hur bokintresset började och vad vi kommer avhandla i podden framåt. Ett helt gäng boktips och böcker hinner vi också med!

2022-09-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.