Sveriges 100 mest populära podcasts

Försvunnen

Försvunnen

Den 15 oktober 2022 försvinner 21-åriga Tove efter en utekväll i Vetlanda. Ingen vet var hon har tagit vägen. Polisen griper kort därefter två jämnåriga kvinnor. Men i övrigt säger man ingenting. I ett försök att lägga ett pussel över Toves sista timmar innan försvinnandet åker reportern Alessandro Nilsson till Vetlanda med en mikrofon och en fråga: Vad har hänt med Tove?

 Kontakt: [email protected]

 Ansvarig utgivare: Mark Malmström Fast

 Distributör: Naudio

 Produktion: A Rabbit Hole

LYSSNA FÖRE ALLA ANDRA

Alla avsnitt av Försvunnen publiceras först i dokumentärappen Naudio. Att prenumerera på Naudio är gratis de första 14 dagarna och därefter kostar det 69 kronor i månaden. Du kan avsluta när du vill.

Iphone (App Store)

Android (Google Play Store)

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

naudio.app

Avsnitt

Bonusavsnitt: Efter domen (TEASER)

Nu finns ett helt nytt specialavsnitt av Försvunnen ute i appen Naudio. Använd koden FORSVUNNEN för 30 dagars lyssning utan kostnad. Därefter kostar det bara 69 kronor i månaden att prenumerera på appen som har nya spännande poddar varje vecka. Ladda ned Naudio på Apple App Store eller Google Play Store. 

Om avsnittet:
Vilka frågor kvarstår efter domen? Vad var det obehagligaste som hände under inspelningen? Hur är det att befinna sig mitt i en brottsutredning? I detta specialavsnitt av Försvunnen ställer vi frågorna som finns kvar till Alessandro Nilsson och Försvunnen-producenten Maria Thulin. Samtalet leds av Naudios ansvarige utgivare Mark Malmström Fast. Avsnittet kommer endast att publiceras i appen Naudio, men Försvunnen-lyssnare får just nu 30 gratis lyssningsdagar med kampanjkoden FORSVUNNEN. 

2023-04-21
Länk till avsnitt

Del 10: Avslut.

Testa Naudio gratis i 30 dagar. Ange koden FORSVUNNEN (gäller endast för nya prenumeranter).

--

I Eksjö tingsrätt är förväntningarna höga. Det har under utredningens gång visat sig att det avgörande momentet för hela rättegången kommer bli vittnesmålet från rättsläkaren som utfört den rättsmedicinska undersökningen av Tove.
Försvararna verkar ha hittat en alternativ dödsorsak men har den förklaringen något fog eller är det ett halmstrå som greppas efter?

Under rättegångens sista dagar hålls förhören med de båda misstänkta inför fulla salar i tingsrätten. Nu ska de en gång för alla förklara sina versioner av vad som egentligen hände natten när Tove dog.

Försvarsadvokaten Hanna Lindblom bidrar med sin erfarenhet för att ge svar på hur väl försvararna bygger upp sitt försvar av sina klienter och framför allt ger sin insikt i om åklagaren lyckas få det straff för de båda misstänka som han söker.

Under slutpläderingarna väcks mycket känslor. Åklagare Adam Rullman anser brottet var av särskilt hänsynslös art att det inte finns några omständigheter som gör att de båda misstänkta bör få någon strafflindring.

På andra sidan rättssalen pläderar försvararna att deras klienter omöjligt kan fällas för mord. I deras mening är bevisningen för tunn. Frågan är vem som får rätt.
2023-04-13
Länk till avsnitt

Del 9: Rättegången

Den tre dagar långa rättegången börjar känslosamt. Toves anhöriga har väntat i närmare ett halvår på svar och upprättelse. Som väntat har åklagare och försvar olika syn på sakframställan men ingen kunde ana vilken väg försvararna skulle ta för att måla upp sina klienter i bästa dager.

Under rättegångens första dag presenterar åklagare Adam Rullman sin bevisning och sin upplevda tidslinje för allmänheten för första gången. Från försvarets sida chockar 20-åringens försvarsadvokat, Clea Sangborn, hela landet med en ny, alternativ, dödsorsak. De flesta viftar bort Sangborns teori som ett dåligt försvarstal, men den före detta kriminalteknikern Sonny Björk ger försvarsadvokaten rätt i vissa delar.

Starka känslor väcks i rätten då åklagaren ska läsa upp den rättsmedicinska rapporten. Toves anhöriga lämnar rättegångssalen och en makaber bild av tillvägagångssättet målas upp. Men är den tekniska bevisningen nog? Kommer rättsläkarnas analys att räcka för en dom?

Köbildningen utanför tingsrätten är lång och många besvikna åhörare lämnar parkeringen när platserna tar slut. Två rättssalar fylls av media, experter och intresserad allmänhet. Alla med samma frågor i tankarna... Vem är skyldig och vem har gjort vad?
2023-04-04
Länk till avsnitt

Del 8: Bevisen

Efter fem månaders spekulationer, förundran och starka känslor kommer till slut beskedet. Den försenade obduktionsrapporten visar att en olyckshändelse är uteslutet och åklagare Adam Rullman väcker åtal. Nu stundar en tre dagar lång rättegång mot de två unga kvinnor som misstänks ha mördat sin vän, Tove.

En av de misstänkta har erkänt att hon av misstag dödade Tove, men åklagaren är fast besluten om att de båda misstänkta kan fällas för mord och grovt gravfridsbrott. Under förhören har dessutom ytterligare en brottsmisstanke väckts mot 20-åringen.

Ett helt land håller på att få svar på sina många frågor, men kommer bevisningen att räcka?

I avsnittet pratar Alessandro med åklagare Adam Rullman om hur välgrundad hans självsäkerhet är, men stjärnadvokaten Leif Silbersky är mer skeptisk till att åtalet håller. Den före detta FBI-agenten, Tom Myers, analyserar obduktionen och försöker närma sig en motivbild.

I Vetlanda har man nyligen begravt Tove och en hel ort är fortfarande i sorg. Röster från orten beskriver saknaden och en person som varit nära 20-åringen berättar om sina starka känslor efter insikten att en person han stått nära nu kommer att åtalas för mord.

2023-03-29
Länk till avsnitt

NY PODD: Naudio Dox / Dirty Jane

Lyssna på Naudio Dox och berättelsen om Dirty Jane. Nya avsnitt varje vecka. Finns där poddar finns.
2023-02-14
Länk till avsnitt

Del 7: Erkännanden

Tiden går och ingenting händer. Men plötsligt, efter att ha sparkat sin första advokat, erkänner den häktade 20-åringen att hon har misshandlat Tove. Och fallet som utifrån tyckts stått stilla börjar sakta röra på sig. Åklagare Anton Rullman verkar vara säker på att han kommer att kunna åtala de två häktade kvinnorna, han behöver bara mer tid. Vad betyder det? Hur tänker en ung kvinna som är misstänkt för ett så grovt brott? Vi pratar med rättsexperten Sven-Erik Alhem som är förvånad över Rullmans självförtroende. I Vetlanda har dödsfallet öppnat ett sår som kommer ta lång tid att läka, berättar en av reportrarna på Vetlanda-Posten som följt fallet sedan dag ett. Precis innan vi ska skicka in avsnittet till publicering händer någonting nytt: 18-åringen erkänner gravfridsbrott. Är det här den sista pusselbiten innan åtal kan väckas?

Kontakt: [email protected]

Reporter: Alessandro Nilsson

Producent: Robin Johansson

Ansvarig utgivare: Mark Malmström Fast

LYSSNA FÖRE ALLA ANDRA

Alla avsnitt av Försvunnen publiceras först i dokumentärappen Naudio. Att prenumerera på Naudio är gratis de första 14 dagarna och därefter kostar det 69 kronor i månaden. Du kan avsluta när du vill.

Iphone (App Store)

Android (Google Play Store)


2023-02-06
Länk till avsnitt

Del 6: Bakom stängda dörrar

Alessandro återvänder till Vetlanda och beger sig ut i natten för att undersöka hur unga festar. Var köper man droger? Var hänger man? Vilka platser undviker man? Alessandro träffar en av de misstänktas expojkvän för att reda ut vad som gäller. De två misstänkta vännerna har genomgått en sinnesundersökning som psykoanalytikern Rigmor Robért läser och utvärderar tillsammans med Alessandro. Åtal har inte väckts mot vännerna än och polisen säger att det beror på att förundersökningen är så omfattande. Alessandro går därför igenom vad det kan bero på tillsammans med legendariska advokaten Johan Eriksson. Vad händer om båda misstänkta skyller på varandra ? Vad för teknisk bevisning är avgörande? Och vad händer mellan advokat, misstänkta och åklagare under den kritiska tiden fram till en rättegång? Johan hjälper till att ge en inblick i vad som förmodligen pågår just nu bakom stängda dörrar i förundersökningen.
2022-11-30
Länk till avsnitt

Del 5: Det infekterade bråket

De två misstänkta är 18 och 20 år gamla och var vänner med Tove. Alla tre tillhörde samma kompisgäng som brukade hänga och gå ut tillsammans i Vetlanda. I veckans avsnitt försöker Alessandro få reda på mer om de misstänkta kvinnorna. Flera vänner och en expojkvän målar upp en bild om vad som hände inom gruppen fram till Toves död. Alessandro söker svar på hur vänskapen mellan de två misstänkta såg ut, hur bra kände de Tove och vad för konflikter fanns mellan dem? Han får höra om ett infekterat bråk som pågått länge mellan Tove och en av de misstänkta. Jenny Yourstone som forskar på ämnet kvinnovåld hjälper Alessandro med att analysera vad han lärt sig om kompisgänget.

Lyssna på Försvunnen före alla andra i dokumentärappen Naudio. Naudio är gratis i 14 dagar och därefter kostar en prenumeration 69 kronor i månaden. Avsluta när du vill. Du hittar Naudio där du hittar appar.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Del 4: Källaren

I avsnitt fyra följer Alessandro utvecklingen i Vetlanda.

Polisen har lagt till åtalspunkterna mord och brott mot griftefriden mot de misstänkta.

Det betyder att platsen Tove hittats på förmodligen inte är samma plats som hon avlidit vid.

Mitt i hans utredning ringer en man Alessandro med en röstförvrängare. Han har teorier om att huset där Tove förmodas varit tillsammans med de misstänkta borde vara av stort intresse.

Den meriterade kriminalteknikern Sonny Björk hjälper Alessandro med hur han kan fortsätta söka sina svar på frågan hur Tove flyttats, när hon flyttas och vad han ska leta efter.

Spåren leder Alessandro till källaren i huset som Tove var i under natten hon försvann.

2022-11-11
Länk till avsnitt

Del 3: Tove.

I del tre följer Alessandro sökinsatsen på plats under dagarna som leder fram till polisens stora genombrott. Han är med när en damm töms och vattendrag söks av.

Alessandro pratar med insatschefen Rickard Finndahl om varför polisen söker med metalldetektorer när vattnet försvunnit.

Han får in flera tips som tar honom till olika vattendrag där han undersöker efter egen bästa förmåga. Ett av tipsen leder honom till ett avspärrat område.

Efter 17 dagar som försvunnen gör polisen en riktad sökinsats i ett område nära gården som Alessandro tidigare besökt. Där hittas en död kropp, det är Tove.

2022-11-07
Länk till avsnitt

Del 2: Grannen på våningen under

Alessandro är kvar i Vetlanda och deltar i skallgång med Missing People. Han följer upp ett tips från en känd utredare och letar efter spår i terrängen på en plats som har betydelse för en av de misstänkta. Det är noterbart konstig stämning på den lilla orten, men varför pratar ingen? En FBI-agent uppmuntrar Alessandro att fortsätta fråga runt. Till slut återvänder han till huset från avsnitt ett och får en intervju med grannen som bor på våningen under en av de misstänkta kvinnorna, och som var den som skjutsade henne natten när Tove försvann.
2022-11-01
Länk till avsnitt

Del 1: Vad har hänt med Tove?

Det har gått två veckor sedan Tove, 21, försvann från Vetlanda. Två jämnåriga kvinnor sitter häktade, misstänkta för människorov. Försvinnandet i Vetlanda är fortfarande ett mysterium för media och allmänheten. Från polis och åklagare är det tyst. Fem dagar efter försvinnandet beger sig reportern Alessandro Nilsson till Vetlanda för att söka svar. I första avsnittet av Försvunnen leder spåren till lägenhetshuset där Tove ska ha vistats natten hon försvann. Vad har hänt med Tove? Kommer hon att hittas?
2022-10-28
Länk till avsnitt

Trailer

Var är Tove?
2022-10-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.