Sveriges 100 mest populära podcasts

Livet på lätt svenska

Livet på lätt svenska

En podd om livet på lätt svenska - för SFI och alla som lär sig svenska. (A friendly podcast in simple Swedish!) Vi pratar om livet i Sverige, kultur och personliga upplevelser. Och vi pratar mycket om svenska språket, som Isabelle studerar. Sara Lövestam är en svensk författare och sfi-lärare. Isabelle är en amerikansk filmstudent som bor i Stockholm. 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

saraslattlasta.wordpress.com/podd-livet-pa-latt-svenska/

Avsnitt

#56 Extra pengar och "stå sig"

Vår lyssnare Calvin har ett "lyxproblem": Vad ska han göra med sina extra pengar? Vi pratar om den frågan, och lite om "tycker" och "tror". Vi "står oss" genom hela podden, eftersom vi har ätit makaroner. Vad betyder "stå sig"? Vilken livsfarlig dröm har Isabelle? Och varför vill inte Sara ha en toalett av diamant?
2024-04-23
Länk till avsnitt

#55 Att säga "ni". Får, råkar, händer och sker

Hur använder man ordet "ni" på ett trevligt sätt? Ska man till exempel säga "ni" till företag, eller är det oartigt? Varför använder man hjälpverbet "får" ibland när man menar "måste"? Och vad är skillnaden mellan råkar, händer och sker? 
2024-04-16
Länk till avsnitt

#54 Ett-ord och museum

Isabelle älskar museum, men Sara har problem med dem! Vi svarar också på en fråga om ett-ord. Hur böjer man ett-ord i singular och plural, bestämd och obestämd form? Och vad är skillnaden mellan något och någonting? 
2024-04-09
Länk till avsnitt

#53 Ägg, L och hårda och mjuka vokaler

På påsk pratar alla om ägg. Vi också! Vi pratar om godisägg och avelsägg, tuppar, hönor och kycklingar. Om man lagar mat av en höna, heter maten "kyckling" då? En lyssnare har en fråga om bokstaven L - finns det mjukt och hårt L? Och vad är hårda och mjuka vokaler? 
2024-04-02
Länk till avsnitt

#52 Tv-serien Grannar, "att"

Sara har skrivit manus till en tv-serie på lätt svenska, Grannar! Vi pratar om tv-serien, och vi pratar om att få recensioner. Vi svarar också på en fråga om ordet "att" tillsammans med verb. Ska man säga t.ex. "jag börjar äta" eller "jag börjar att äta"?
2024-03-26
Länk till avsnitt

#51 Favoritplatser i Sverige

Vi får ofta frågor om tips på platser att besöka i Sverige. Idag pratar vi om några favoritplatser i Sverige. Dessutom: Kommer Sara att sälja ägg för 700 kronor styck? Och skulle Isabelle kasta ägg på sina fiender, trots att hon är vegan? 
Platser som vi pratar om är:
Umeå
Arvidsjaur
Arjeplog
Värmland (Karlstad)
Österlen
Ale stenar
Sigtuna
2024-03-19
Länk till avsnitt

#50 Eftersom, därför att, för att och för - i en videofråga

Vi har fått en fråga på video! Lyssnaren John undrar hur man ska använda "därför att" och "eftersom". Han vill också ha tips för att lära sig förstå vardagssvenska - vad gör man om man förstår poddar på lätt svenska men inte när svenska kompisar pratar med varandra?
2024-03-12
Länk till avsnitt

#49 Melodifestivalen, börja/starta, väl, ju och nog

På lördag är det final i Melodifestivalen på tv, Sveriges största musiktävling. Men är det samma sak som Idol, eller något helt annat? Isabelle undrar om skillnaden mellan börja och starta, och vi svarar på en fråga om väl, ju och nog.
2024-03-05
Länk till avsnitt

#48 Prepositioner i tid, sakna och missa

På en vecka, i en vecka, en gång i veckan, under en vecka, för en vecka sedan, på en vecka ... Hur använder man prepositioner i tid? Många lyssnare har frågat om det. Vi pratar också om "missa" och "sakna" - och hur många kakor är "mycket kakor"? 
2024-02-27
Länk till avsnitt

#47 Slangord, fatta och haja, grej, stycken

Tja! Dagens avsnitt handlar om slang. Vi pratar om slangord som: prilla, värsta, fatta, haja, dra, banga. Är "grej" slang? Vad är slang egentligen? Och vad betyder "stycken"?
2024-02-20
Länk till avsnitt

#46 Svenska barnord, dubbelsupinum och "en Charlotte"

Det finns ord som barn använder mer än vuxna. Vi pratar om bajskorv, blä, äckligt, dum och geggamoja. Vi svarar också på två svåra grammatikfrågor: Varför står det i tidningen "en oförberedd Charlotte Kalla" och varför använder en del svenskar dubbelt supinum?
2024-02-13
Länk till avsnitt

#45 Älska, sjukvård, värre och sämre

Vill svenskar inte säga "jag älskar dig"? Vad är viktigt i en kärleksrelation? Hur fungerar sjukvård i Sverige? Och vad är skillnaden mellan "värre" och "sämre"?
2024-02-06
Länk till avsnitt

#44 Bastu, erfarenhet och upplevelse

Isabelle har provat att basta, och hon älskar det. Men Sara älskar inte att basta. Varför vill man gå in i en jättevarm bastu och plåga sig? Vi svarar också på en lyssnarfråga: Vad är skillnaden mellan upplevelse och erfarenhet? 
2024-01-30
Länk till avsnitt

#43 Inte ge upp, oj då/aj då, kan, ska hem

Ibland går det långsamt att lära sig ett språk. Vad ska man göra om man vill ge upp? En lyssnare frågar hur "kan" fungerar i meningen "jag kan svenska" - varför inte "jag kan prata svenska" eller "jag vet svenska"? Och kan man säga "jag ska hem" - måste man inte säga "jag ska gå hem"? En annan lyssnare vill ha fler ord som "äsch" och "jadå". Vi pratar om "oj då", "hoppsan", "aj då" och "åh nej" (och gör en video till Instagram)!
2024-01-23
Länk till avsnitt

Extra lätt bonusavsnitt! Nytt år och träning

Vi pratar om våra planer för 2024 på extra lätt svenska. Vad ska vi göra under 2024? Varför gillar Isabelle att träna? Och varför brukar Sara träna i grupp?
2024-01-17
Länk till avsnitt

#42 Meningen med livet, nyårslöften, IRL

Det är nytt år, och Isabelle är i Sverige! Vi träffas öga mot öga, på plats i studion, och pratar om nyårslöften och planer för 2024. Vi svarar på en fråga från en lyssnare som funderar på att byta jobb, och vi pratar om meningen med livet! Gott nytt 2024, alla lyssnare!
2024-01-16
Länk till avsnitt

#41 Jul, god/bra, är/blir, höra av sig

Ett extra långt sista avsnitt för 2023! Vilka traditioner finns i Sverige på julen? Vad är skillnaden mellan god och bra? Hur använder man "blir"? Hur fungerar "höra av sig"? Dessutom snabel-a, och flera svenska ord för snö! Vi är tillbaka igen den 16 januari.
2023-12-19
Länk till avsnitt

#40 Lucia, vi komma, ramla/falla, tappa/förlora

Det är Lucia! Hm, vad är Lucia? I sången om pepparkaksgubbarna, varför sjunger man "vi komma, vi komma" och inte "vi kommer, vi kommer"? Vi pratar också om skillnaden mellan "ramla" och "falla", och "tappa" och "förlora", och ger tips på poddar med svårare svenska. Dessutom: Är Isabelle en robot, och vilken podd är Saras fiende?
2023-12-12
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt! En hemlig gäst har ett tips.

Ett extra avsnitt för att det snart är jul! Sara har pratat med en hemlig gäst. Gästen har ett tips till alla som är i Sverige i december. Om du är i Stockholm får du också ett specifikt tips till den 14 december!
2023-12-10
Länk till avsnitt

#39 Reflex, versaler, syfte/mål, göra sitt bästa

Vi ger ett tips som kan rädda liv, och pratar om att göra sitt bästa. Isabelle har en fråga om versaler (stora bokstäver). Vi svarar på en fråga om skillnaden mellan syfte och mål - och mitt i allt kommer sopbilen. Eller soppbilen?
2023-12-05
Länk till avsnitt

#38 Advent, hålla på, fingertoppskänsla

Vad händer på advent? Vad är skillnaden mellan ?håller på och? och ?håller på att?? Och är det bra eller dåligt att ha ?fingertoppskänsla??
2023-11-28
Länk till avsnitt

#37 Tjena, batterier, förlåt och ursäkta

Kan man säga "tjena" till sin chef? (Och varifrån kommer ordet "tjena"?) Isabelle övar uttrycken "innan man vet ordet av" och "dagsens sanning". Vi pratar om pluralformen "batterier" och svarar på en fråga om skillnaden mellan "förlåt" och "ursäkta". 
2023-11-21
Länk till avsnitt

#36 Kommatecken, tyvärr och fest

Hur ska man använda kommatecken? Vi pratar om kommatering och interpunktion, och diskuterar en mening med ordet "tyvärr". Vi pratar också om två fester som vi har varit på. Slutar alla fester i köket?
2023-11-14
Länk till avsnitt

#35 Beta av, terräng, sätta/ställa/lägga, är och finns, en till

Idag betar vi av frågor! (Och vi pratar om vad "beta av" betyder.) Vi svarar på lyssnarnas frågor idag: Vad är skillnaden mellan "var är du" och "var finns du"? Vad heter det när man kör bil utanför vägen? Finns ordspråket "en svala gör ingen sommar" på svenska? Ska man sätta, ställa eller lägga mjölk i kylskåpet? Och är det bäst att säga "en bulle till" eller "en till bulle"?
2023-11-07
Länk till avsnitt

#34 Halloween och partikelverb

Livet på läskig svenska - det är halloween! Firar man halloween i Sverige? Varför hade Sara en kostym i helgen, och varför ska Isabelle ha en pumpa på huvudet? Vi svarar också på en fråga om partikelverb.
2023-10-31
Länk till avsnitt

#33 Förkyld, annorlunda och olika, snabbt och fort

Sara är förkyld! Vi svarar på en fråga om orden "annorlunda", "olika", "skillnad" och "annan", vi pratar om våra syskon och Isabelle vill veta skillnaden mellan "snabbt" och "fort".
2023-10-24
Länk till avsnitt

#32 Födelsedag, stjärntecken, "dej"

Isabelle har fyllt 25 år, och vi pratar om födelsedagar. Varför säger man "fylla år" och inte "ha sin födelsedag"? Ska man säga "jag föddes 1998" eller "jag var född 1998"? Vi svarar också på en fråga: Varför står det "dej" i en barnbok, i stället för "dig"?
2023-10-17
Länk till avsnitt

#31 Då så, prepositioner och uttal i gammal svenska

Prepositioner! Vad är skillnaden mellan "säga till" och "säga åt", eller att "jobba på ett företag" och "jobba för ett företag"? Vi pratar också om uttrycket "då så", och om uttalet i gammal svenska. Och: Hur bra svenska måste man kunna, för att svenskar inte ska börja prata engelska?
2023-10-10
Länk till avsnitt

#30 Välkommen åter, museum, mytiska figurer och tatueringar

Vad är skillnaden mellan "hur går det" och "hur är det"? Hur kan man använda "välkommen"? Varför säger man "museet" och inte "museumet"? Vi svarar på frågor och pratar om mytiska figurer och tatueringar. Sara spelar in från källaren och i USA sitter Isabelle i vinden ... eller på vinden?
2023-10-03
Länk till avsnitt

#29 Ingen fara, synd, vars, tipspromenad

Sara ska renovera badrummet, och vi pratar om källare och duschar som man håller i handen. Vi svarar också på era frågor: Hur använder man "synd", "varsågod" och "ingen fara", och varför kan man få frågor i Sverige som ska besvaras med 1, X eller 2?
2023-09-26
Länk till avsnitt

#28 Länder, svamp, ligga och lägga, ni och er

Isabelle har frågor från förra avsnittet. Varför säger man "länder" och inte "land" i plural? Vad är fel med att säga "jag ligger i dokumentet"? Och vi svarar på lyssnarfrågor: Hur vet man vilka svampar man kan äta i Sverige, och hur använder man "ni" och "er"?
2023-09-19
Länk till avsnitt

#27 Häromdagen, även och ännu, väldigt och mycket

Vi är tillbaka! Eller, var är vi? Isabelle sitter i ett annat land, men vi fortsätter göra podd. Vilken dag är "häromdagen"? Ska man säga "väldigt nöjd" eller "mycket nöjd"? Är ordet "även" samma som engelskans "even", och kan man ha fler än ett hemland? Välkomna tillbaka!
2023-09-12
Länk till avsnitt

26. Uttal av "de", tänker/tycker/tror, så och ska/kommer att

I det sista avsnittet före sommaruppehållet svarar vi på frågor! Hur uttalades "de" och "dem" förr i tiden? Hur skiljer man mellan tycker och tänker? Vad betyder "jajamensan", vad är "typ" och hur använder man "så"? Och vad betyder "uppehåll", som finns både i "sommaruppehåll" och "uppehållstillstånd?" Glad sommar! Vi ses igen i september!
2023-06-27
Länk till avsnitt

Extra lätt bonusavsnitt! Hej och bostad

Extra lätt! Ska man säga hej, hallå eller tjena?
Vi pratar också om våra bostäder. 
Ord som finns i avsnittet: hus, lägenhet, radhus, rum, kök, badrum, laga mat, privatliv, ensam, granne, inneboende
2023-06-26
Länk till avsnitt

25. Extra avsnitt om sex och kroppen

Det finns saker man inte så ofta pratar om på sfi, till exempel ord om sexualitet och kroppen. Isabelle har många frågor om svenska ord om sex: Vad heter det på svenska att ge oralsex? Vad är skillnaden mellan flytning och flyttning, och vilka ord använder man för könsorgan? Här är ett extra helgavsnitt till den som vill och vågar lyssna, om sexlivet och underlivet.
2023-06-25
Länk till avsnitt

24. Midsommar, "känner" och ordföljd

Vad gör man på midsommar? Vi pratar om midsommartraditioner och sjunger "små grodorna". Vi pratar också om orden "känner", "känner till" och "känner igen". Och vi pratar mycket om ordföljd! Varför rättar inte Sara alla fel som Isabelle gör? Vad händer med ordet "inte" i en bisats? Var kan man placera ordet "kanske"? Och den viktigaste frågan: Känner Isabelle verkligen presidenten i USA?
2023-06-20
Länk till avsnitt

23. Ordspråk och uttryck

Ordspråk och uttryck! Vad betyder "slit den med hälsan"? När kan man säga "peppar peppar"? Idag pratar vi bara om ordspråk och uttryck, till exempel:
Visa var skåpet ska stå
Man ska inte kasta sten i glashus
Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri
Slit den med hälsan
Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket
Lägga rabarber på något
Peppar peppar, ta i trä
Det som göms i snö kommer upp i tö
Få betalt för gammal ost
Ha is i magen
Hålla huvudet kallt
Ingen ko på isen
Det brinner i knutarna
2023-06-13
Länk till avsnitt

22. Djur och "faktiskt", "egentligen" och "verkligen"

Vi pratar om djur! Vad tycker Isabelle om råttorna i New York? Vad skulle människor göra om vi hade en snabel, som elefanterna? Och hur låter en gris, en hund, en katt - och en räv? Vi svarar på två frågor: Vad är skillnaden mellan "jag hör en groda som kväker" och "jag hör en groda kväka"? Och vad är skillnaden mellan "faktiskt", "egentligen" och "verkligen"?
2023-06-06
Länk till avsnitt

21. Helgdagar på våren, "både" och "båda", "klaga", tid och monarki

Vad är skillnaden mellan klaga, beklaga och anklaga? Varför finns helgdagarna pingst och Kristi himmelsfärd? I dagens avsnitt svarar vi också på en fråga om tid och en fråga om monarki, och pratar om ?både? och ?båda?. Och mycket mer!
2023-05-30
Länk till avsnitt

20. Mat, ?på en gång?, ?i och för sig? och ?skulle kunna?

Tema mat! Har Isabelle förstört Saras kompost? Vad säger man på svenska i stället för ?bon appétit?, och vad säger servitriserna på restaurang? Vi pratar också om ?på en gång?, ?skulle kunna? och ?i och för sig?.
2023-05-23
Länk till avsnitt

19. Loppis, grammatikböcker och Stockholm

Isabelle har hjälpt Sara med en loppis på gården, och lärt sig orden "röj" och "haka på". Vi svarar också på en fråga om grammatikböcker och ger tips till den som vill besöka Stockholm i sommar. Dessutom: Hur känner vi varandra? Och är Saras sambo en sjöjungfru?
2023-05-16
Länk till avsnitt

18. Trafik och s-verb

Isabelle har åkt bil i Sverige och har många frågor om trafik. Vi pratar om fart, avfart, infart och utfart. Hur lång är en svensk mil? Och får man köra bil med vinterdäck på sommaren? Vi svarar också på en fråga om verb med -s på slutet. Vad är till exempel skillnaden mellan hoppa och hoppas?
2023-05-09
Länk till avsnitt

17. Valborg, 1 maj, ?vid det här laget?, påse, kasse och uttalet av ?regn?

Vi har firat Valborg med brasa, körsång och sockervadd, och i dagens avsnitt pratar vi om traditionerna kring sista april och första maj. Vi pratar också om uttrycket ?vid det här laget? och skillnaden mellan påse och kasse. Och hur uttalar man ?regn??
2023-05-02
Länk till avsnitt

16. ?Får?, känslor och ?gå som en dans?

Vad betyder ?får?? Och varför är det svårt att prata om känslor på ett annat språk? Vi svarar på era frågor och försöker förklara ordleken ?får får får?. Det går som en dans - nästan.
2023-04-25
Länk till avsnitt

15. Vänner, växter, vår och väl

Vänner, vår och växter! Våra teman börjar på V idag. Vi pratar om växter i Sveriges natur: tall, gran, björk och tussilago. Vi svarar på frågan hur man får vänner i Sverige. Och Isabelle får veta hur man använder ordet ?väl?.
2023-04-18
Länk till avsnitt

14. Tack för senast, prata på middag, undertext på tv

Tack för senast! Vi pratar om förra helgen och alla nya ord som Isabelle lärde sig hos Saras familj. Vad säger man när maten är god? Hur kan man tacka nej på ett trevligt sätt? Vi svarar också på en fråga om undertext på tv.
2023-04-11
Länk till avsnitt

13. Påsk, ?titta? och ?kolla?, "varsel" vi ses och vi hörs

Påsken är snart här! Vi pratar om svenska påsktraditioner. Vad heter påskens dagar? Vem kan vara påskkärring? Vi svarar också på frågor om ?titta? och ?kolla?, ?kort varsel?, ?vi ses? och ?vi hörs?.
2023-04-04
Länk till avsnitt

12. AI - artificiell intelligens. Stickning och ?förrän?, ?innan? och ?tills?.

Isabelle har fått en ny hobby: att sticka. Vi svarar på en fråga om ?förrän? och ?innan?. Men mest pratar vi om AI - artificiell intelligens och Chat GPT! Är det bra eller farligt? 
Några ord i programmet: bete sig, sannolik, artificiell, lista ut, hälsovård
2023-03-28
Länk till avsnitt

11. Skatt och deklaration

Skattespecial! I mars kommer deklarationen. Vad är det, och vad ska man göra med den? Vi pratar med Athina på Skatteverket och går igenom ord som handlar om skatt och deklaration. Vår ordlista är:

Arbetsgivare

Lön

Inkomst

Belopp

Redovisning

Lönebesked

Kontrolluppgift

Avdrag

Återbäring

Kvarskatt / restskatt

Sammanställning

SEK

Näringsverksamhet


2023-03-21
Länk till avsnitt

10. Vår eller våran, detsamma, sj-ljud

Isabelles familj och Saras tomater. Varför har Isabelle börjat säga ?våran? i stället för ?vår?? Hur uttalas sj-ljudet i olika delar av Sverige? Och vad är skillnaden mellan ?detsamma?, ?du med? och ?du också??
2023-03-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.