Sveriges 100 mest populära podcasts

På plats i historien

På plats i historien

Podcasten På plats i historien handlar om platserna och människorna som format det som är dagens Sverige.  I tio poddavsnitt, direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige, får vi följa med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk till många fler historiska platser. Platser där du idag kan uppleva, se och känna på vår gemensamma historia. Har du några frågor som du vill att vi ska ta upp i podden? Maila gärna [email protected] eller skicka ett meddelande till oss på Instagram eller Facebook. Där heter vi @statensfastighetsverk. 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sfv.se/

Avsnitt

11. Historien om Skeppsholmen ? livepodd!

På plats i historien är tillbaka med ett specialavsnitt som spelades in inför publik i vattentornet på Skeppsholmen under Kulturnatt Stockholm 2024. Podden lämnar SVT:s Historien om Sverige och blickar framåt (men mest bakåt) och pratar om Skeppsholmens historia, byggnader och skrönor. För är det verkligen möjligt att lejon bott på ön? Och vad är grejen med Kajsa Rulta och brunnen?

Som vanligt lyssnar du till Malin Åkersten som och Magnus Reuterdahl, arkeolog och t.f enhetschef kulturmiljöenheten. Och i det här specialavsnittet fick vi besök av Hélène Hanes, kulturarvsspecialist på Statens fastighetsverk.

Det här avsnittet är inspelat i två akter där Magnus tar oss från det väldigt tidiga Skeppsholmen som faktiskt haft ett antal namnbyten under alla år, där publiken får tycka till om ett eventuellt namnbyte. Han tar oss även under ytan och berättar om öns rika skepps- och vrakhistoria. Hélène tar oss ut ur vattentornet och ger oss en levande bild av ön, om byggnader och människorna som levde, jobbade och festade till det här. Hon tar oss även till Kastellholmen och berättar mer om Sveriges kanske finaste "klubbhus", Skridskopaviljongen!

I samband med livepodden lanserade SFV också Sevärt. En öppen playtjänst om vårt natur- och kulturarv. På Sevärt kan du också lyssna på podden!

SFV förvaltar alla platser på Skeppsholmen och Kastellholmen. Läs mer här!

--------------------------------------------------------------------------

På plats i historien är en podcast som produceras av Statens fastighetsverk. I tidigare avsnitt har vi skuggat SVT:s Historien om Sverige, och pratat om det vi såg och inte såg i serien, ur ett SFV-perspektiv. Men varken historien eller det SFV förvaltar tar inte slut där! Vi har massor av fler intressanta historier om platser, byggnader och människor. Håll utkik här i poddflödet, eller på sfv.se/sevart för att inte missa kommande publiceringar!
2024-04-25
Länk till avsnitt

10. Vad är ?svenskt?? Och så inreder du för att kommunicera! ? om världens modernaste land

Välkommen till avsnitt 10 av På plats i historien. Podden där Statens fastighetsverk följt SVT:s Historien om Sverige ? men från sitt eget perspektiv. Idag gästas vi av Malin Lindström, arkitekt och kulturmiljöspecialist, och Ulf Agnér, inredningsarkitekt på SFV. Och lägligt är väl det, för nu blir det inredning, residens och ambassader! För hur kommunicerar man egentligen bilden av Sverige genom design och arkitektur när äldre byggnader, hus och möbler ska restaureras? Samtidigt som de ska bli tidsenliga med sitt ursprung? Som vanligt är det Malin Åkersten som leder och bredvid sig har hon Magnus Reuterdahl som betygsätter hela Historien om Sverige.  Det här är sista avsnittet av SVT:s Historien om Sverige som SFV skuggar, och därmed är även den här säsongen av På plats i historien också slut - för nu i alla fall. Påwww.sfv.se kan du läsa mer om alla de fastigheter som SFV förvaltar och som faktiskt ägs av oss alla. Där hittar du ännu fler tips på platser du kan besöka för att uppleva Historien om Sverige! Tack för att du har lyssnat!

Platser som SFV förvaltar och som förekommer i avsnittet: Sagerska palatset, StockholmHarpsund, Flens kommunTessinska palatset, StockholmLänsresidenset i VäxjöDramaten, StockholmSvenska institutet i ParisSvenska ambassaden i Ankara, TurkietSvenska ambassaden i Canberra, AustralienSvenska ambassaden i Brasilia, BrasilienSvenska ambassaden i Helsingfors, FinlandSvenska ambassaden i Oslo, NorgeSvenska ambassaden i Riyadh, SaudiarabienGripsholms slott, MariefredVasamuseet, StockholmVärldsarvet Drottningholms slott, Ekerö kommunVärldsarvet Birka och Hovgården, AdelsöLänsresidenset och kyrkoruinerna i världsarvet Hansastaden Visby, GotlandVärldsarvet Södra Ölands odlingslandskapByggnader och militära installationer i världsarvet Örlogsstaden KarlskronaLänsresidenset i Dalarna som ligger inom världsarvet Falun och KopparbergslagenNatur och kulturmiljöer i världsarven Höga kusten och LaponiaUlriksdals slott, Solna kommunOrnässtugan, Borlänge kommunOperabaren och Bakfickan, Kungliga Operan, StockholmErsta batteri, Landsort, Nynäshamn
2024-02-14
Länk till avsnitt

9. Arkitekturspecial: 1800-talets framväxt, fängelser och fallande frontoner ? om Folket tar makten

I veckans avsnitt blir det fokus på 1800-talet, industrialiseringen, svenskarnas flyttande och framväxande orter. Då behövs ny spännande arkitektur ? i både storstad och på landsbygd! Förutom Magnus Reuterdahl, som alltid är på plats tillsammans med Malin Åkersten så finns även Karin Svenonius, arkitekt och kulturarvsspecialist på SFV med i studion.  Karin berättar mer om 1800-talets arkitekter och deras jobb med att skapa funktionella och vackra städer. Magnus dyker in i dåtidens fängelser och Malin säger sitt om nationalromantiken. 
Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet:  Lövstabruk, Tierp  Huseby bruk, Alvesta Tumba bruk, Botkyrka Skånska banken och kvarteret Rosenbad, Stockholm  Carlstens fästning, Kungälv  Rödkallen, Luleå skärgård Umeå cellfängelse Länsfängelset i Gävle Södra Bankohuset, Stockholm   Gripsholms slott, Mariefred  Kungliga Dramaten, Stockholm  Vadstena slott  Läckö slott, Lidköping  Suntaks gamla kyrka, Tidaholm Dädesjö gamla kyrka, VäxjöLänsresidenset i Jönköping  Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm  Kungliga Operan, Stockholm  Dainanäs fjällägenhet, Vilhelmina  Åkernäs fjällägenhet, Sorsele  Örnbo fjällägenhet, Ammarnäs Karlsborgs fästning  Bodens fästning  Drottningskärs kastell, Karlskrona  Kastellet, Kastellholmen, Stockholm  Skeppsholmskyrkan, Stockholm  Lunds universitetssjukhusUppsala universitetssjukhusKvarteret Krubban, Stockholm Centralposthuset, Stockholm  Ölands norra uddeHamneskär, Nidningen och Pater noster 
För mer information om platserna och hur du kan uppleva dem, besök gärna sfv.se.  Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected]
2024-02-07
Länk till avsnitt

8. Sveriges präktigaste fähus och kvinnan bakom Linné - om nya tider

I dagens podd följer vi Historien om Sveriges senaste avsnitt Nya tider. Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl gästas av Anna Enberg, landskapsarkitekt på Statens fastighetsverk. Tillsammans dyker de ner i 1700-talets gröna och sköna vetenskap ? där såklart Carl von Linné var frontmannen. Det blir flora och fauna och nytta och nöje. För var alla vackra slottsträdgårdar mest för skryt? Eller kunde de bidra med annan nytta? Kan Magnus som arkeolog gräva efter gröna kvarlevor? Vi vet att Linné hade en massa lärjungar, men hur var han som person och hur fick han privatlivet att gå runt?

Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet: Hagaparken, Stockholm Rosersbergs slott, Sigtuna Karlsborgs fästning Linnéträdgården och Prefektorsbostaden, Uppsala Linnés Hammarby, Uppsala Uppsala slottBotaniska trädgården, Uppsala Drottningholms slott, Ekerö Kina slott, Drottningholm, EkeröLövstabruk, Tierp Ulriksdals slott, Solna Lundagård, Lund Roma kloster, Gotland Åholmen, Västmanlands län Visingsö, Vättern Södra Bankohuset, Stockholm Skoklosters slott, Håbo Carolina Rediviva, Uppsala Dragonstallet, Drottningholm, Ekerö 
För mer information om platserna och hur du kan uppleva dem, besök gärna sfv.se.  Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected]
2024-01-31
Länk till avsnitt

7. Drömmar om röda torp och skräckinjagande befästningar ? om häxor och krig

Avsnitt 7! Välkommen till podden På plats i historien som idag gästas av Olle Nylind, kulturarvsspecialist och byggnadsantikvarie på SFV. Ytterligare röster är som vanligt Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl! 

I veckans avsnitt följer vi Historien om Sveriges avsnitt ?Häxor och krig? ? och visst blir det lite häx- och krigssnack hos oss, men främst fokuserar vi på avancerad befästningskonst som både skulle försvara och avskräcka. Men kom befästningarna till användning egentligen? Och hur användes byggnaderna när det inte var krigstider? Malin drömmer sig bort om ett rödmålat torp med vita knutar ? en dröm som med all säkerhet skiljer sig från de liv soldaterna och deras familjer fick uppleva under tidsperioden.

Men också! Provsmakning av den stenhårda skorpa som vi fick se i avsnittet. Varning för lite smask i micken!

Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet: Carlstens fästning, MarstrandDrottningholm, Ekerö kommun Stockholm slottTessinska palatset, StockholmResidenset i Göteborg (Tortensonska huset)Höjentorp kungsgård, SkaraTuna kungsgård, Lidköping Visingsborg, VisingsöBorgholms slott, ÖlandKalmar slottSkansen kronan, GöteborgBäckaskogs slott, KristianstadGripsholms slott, Strängnäs Vadstena slott Varbergs fästning Landskrona citadell Nya Älvsborgs fästning, Göteborg Läckö slott, LidköpingSkoklosters slott, Håbo kommunVaxholms kastell, Vaxholms kommunDrottningskärs kastell, Karlskrona Vandringsleder i Jämtland, ÅreEda skans, Charlottenberg
För mer information om platserna och hur du kan uppleva dem, besök gärna sfv.se.  Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected]

2024-01-24
Länk till avsnitt

6. PR-geniet Dahlbergh, tjänstehens och Johan III:s inredningssmak ? om stormakten Sverige

Ordning och reda, podden är tillbaka! Återigen med Malin Åkersten som ställer frågorna och Magnus Reuterdahl samt Hélène Hanes från Statens fastighetsverk som ger svaren. 

I veckans avsnitt pratar vi om det vi såg och inte såg i SVT:s Historien om Sveriges senaste avsnitt - stormakten Sverige. Men vi dyker också djupare i myndigheter, utbildning och tjänstemän. Var det under den här tidsepoken ?myndighetssverige? tog form? Hur fungerade det egentligen med utbildning, fick vem som helst sätta sig i skolbänken? Och hur har Erik Dahlberghs något frikostiga tolkningar av dåtidens Sverige hjälpt SFV idag? 

Men det blir också inredning, stil och smak. På kungligt vis såklart!
Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet: Uppsala slott Kalmar slott Vadstena slottStockholms slott Roggeborgen, Strängnäs Gustavianum, Uppsala universitetCarolina Rediviva, Uppsala universitetWrangelska palatset, Stockholm Riddarholmskyrkan, Stockholm Göta hovrätt, JönköpingUppsala högar Mora stenarSvartsjö slott, Ekerö Drottningholms slott, EkeröHuseby bruk, Kronobergs länLäckö slott, Lidköping  För mer lästips och information om de platser vi förvaltar, besök gärna: https://www.sfv.se/

Kopparstick från Karl X Gustavs begravning:
https://samlingar.shm.se/object/C04DD12A-4F55-430D-AB49-336B7C7C7A08 

Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected] 
2024-01-17
Länk till avsnitt

5. Onda danska män, blodbad och massgravar ? om kampen om tronen

I veckans blodiga avsnitt, det femte i ordningen, tar Malin Åkersten, arkeolog Magnus Reuterdahl och
antikvarie Hélène Hanes med dig på en resa genom åren 1361?1560. En tid då kungar kommer och går, Kristian blir tyrann och massgravar behövs. Välkommen in i snacket om det vi fick se och inte se i det senaste programmet av Historien om Sverige ? kampen om tronen.

Gotland har verkligen inte alltid varit ett sommarparadis. Magnus och Hélène tar oss tillbaka
till 1300-talet och berättar allt om hansestaden, det blodiga slaget och massgravarna som hittats utanför Visby. Gravar som än idag inte är helt utforskade.

Kalmarunionen sveper in och maktens elit börjar spela ett allt hårdare spel. Vilka platser,
slott och borgar var viktiga när besluten togs? Och hur ser dessa platser ut idag?

Men också ? allt om kvarlämningar och vittnesmål från Stockholms blodbad i Gamla stan,
kronholmar och Malins agg mot dåtidens danskar. Nu tar podden en paus och kommer tillbaka den 17 januari i samband med att Historien om Sverige sänds igen.

Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet:Gripsholms slott, MariefredNyköpingshusKorsbetningen, Gotland Dalmanska tornet, Visby Tjärkokeriet, VisbyKyrkoruiner, VisbyFalsterbohus borgruin Bohus fästning, KungälvRoggeborgen, SträngnäsLäckö slott, Lidköping Tynnelsö slott, SträngnäsOrnässtugan, Borlänge Nidningen fyrplats, Kungsbacka Kalmar slottKronobergs slottsruin, Växjö Vadstena slott
Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected].
2023-12-06
Länk till avsnitt

4. Ätternas kamp, pizzavalv och intellektuella nunnor ? om medeltiden

Välkommen till avsnitt fyra där vi ger oss in i medeltiden och pratar om platserna vi fick se och inte fick se i Historien om Sveriges avsnitt ?Gud ger och gud tar?. Som vanligt är det Malin Åkersten som ställer frågorna och Magnus Reuterdahl som svarar. Men den här veckan har vi ytterligare en expert i studion, Hélène Hanes, antikvarie på Statens fastighetsverk. 

Medeltiden kom att bli en tid för ätternas kamp och Magnus ger en inblick kring varför så många kungar mördades. Hélène tar oss in i kyrkorna och vi får veta mer om skrämseltaktik, doft och byggnadernas unika bildspråk. Vilken roll spelade just bildkonsten för människorna i en annars ganska bildlös epok? Munkar och nunnor blir en allt större del av samhället och Malin drömmer sig halvt om halvt bort till ett liv som nunna.

Men också, om Magnus och Hélène får välja ? pest eller kolera?  Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet:Alvastra klosterruin, Ödeshög Visingsö och Näs slottsruin, Vättern Birka och Hovgården, Björkö & Adelsö, Mälaren Vadstena kloster, ÖstergötlandRiddarholmen, Stockholm Dädesjö kyrka, Kronoberg Igelbäckens masugn, Örebro län Roma kloster och kungsgård, Gotland Länsresidenset i FalunBäckaskogs slott, Kristianstad Dalby kungsgård, Lund Kyrkoruinerna i Visby, Gotland 
Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected].
2023-11-29
Länk till avsnitt

3. ?En onödig tidsålder?? ? om vikingatiden

Välkommen till vikingatiden och det tredje avsnittet av På plats i historien. Även den här veckan följer vi med när Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl tar oss land och rike runt till spännande platser som vi fick se och inte fick se i det senaste avsnittet av SVT:s Historien om Sverige.

Poddens expert Magnus resonerar kring varför, eller om, vikingatiden är en onödig tid i Sveriges historia och Malin saknar de klassiska vikingahjälmarna med horn ? är dessa enbart ett påhitt? Och varför är vi så vansinnigt förtjusta i vikingarnas kultur när de egentligen betedde sig rätt illa?

Men det pratas även om versmått, asatro och dåtidens mest populära sällskapsspel!
 
Platser som Statens fastighetsverk förvaltar och som förekommer i avsnittet:Birka och Hovgården, Björkö, Mälaren Södra Ölands odlingslandskap med Karlevistenen, Öland Visingsö, Vättern Odinsborg, Gamla UppsalaRökstenen, Ödeshög Ingvarsstenen vid Gripsholms slott, Mariefred
Har du några frågor som du vill att vi ska lyfta i podden? Då är du varmt välkommen att skriva ett DM till oss på Facebook eller Instagram, där heter vi Statens fastighetsverk. Eller så skickar du ett mail till [email protected]
2023-11-22
Länk till avsnitt

2. Riter, religion och cheerleaders ? om metallernas tid

Välkommen till brons- och järnåldern och det andra avsnittet av På plats i historien! Återigen är programledaren Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl från SFV tillbaka i studion. Vi pratar om de glimrande metallerna som förändrade människornas sätt att leva, resa, bygga och till och med spela. För hur låter egentligen musik från bronsåldern?

Men även, allt om dåtidens besatthet av tvillingar! Hade man blivit gudalik eller behandlats som ett offerlamm om man fötts som tvilling på bronsåldern?

Samtalet tar oss runt om i Sverige och vi får även svar på varför just Öland är så rikt på fornborgar.

Platser som Statens fastighetsverk förvaltar idag och som förekommer i avsnittet:Ismantorps fornborg Kebergets hällristningBårby borg Uppsala högar HågahögenHögsbyns hällristningPilane gravfältEketorps borg
Ljudupptagningen i programmet är producerad och godkänd för användning av Ann-Marie Sundberg.
2023-11-15
Länk till avsnitt

1. Stenåldersgraven som sprängdes ? om stenåldern

Välkommen till premiären av På plats i historien! I det första avsnittet får vi höra programledaren Malin Åkersten tillsammans med arkeologen Magnus Reuterdahl prata om stenåldern utifrån platser vi såg och inte såg i första delen av SVT:s Historien om Sverige. Och det är det vi kommer göra i tio avsnitt framöver, ett slags fördjupnings-eftersnack helt enkelt! 

Vi pratar om en stenåldersgrav som sprängdes av misstag, ett unikt fynd i form av en stor pålbyggnad i Östergötland och varför det kallas stenåldern och inte benåldern.  

Magnus som tidigare arbetat som grävande arkeolog berättar också om ritualerna som finns när man hittar något riktigt värdefullt. Vad är det mest unika han varit med och hittat? Och hur går tankarna när man gräver fram mänskliga kvarlevor? 

Platser som Statens fastighetsverk förvaltar idag och som vi pratar om i avsnittet:Alvastra pålbyggnad och Dags mosseEkornavallenPlatsen för stenåldersgraven på OmbergOttenby kungsgård Har du några frågor som du vill att vi ska ta upp i podden? Maila gärna [email protected] eller skicka ett DM till oss på Instagram eller på Facebook. Där heter vi @statensfastighetsverk.
2023-11-08
Länk till avsnitt

Trailer: På plats i historien ? premiär 8 november

I tio poddavsnitt, direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige, får vi följa med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk till många fler historiska platser. Platser där du idag kan uppleva, se och känna på vår gemensamma historia. Har du några frågor som du vill att vi ska ta upp i podden? Maila gärna [email protected] eller skicka ett meddelande till oss på Instagram eller Facebook. Där heter vi @statensfastighetsverk. 
2023-11-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.