Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/odlamedp1

Avsnitt

Lyckas med morötter och bonsaier

Att odla sina egna morötter låter ju hur lätt som helst. Men varför vill mina ibland knappt komma upp? Och ibland inte heller ner... Bonsai - miniatyrträd i kruka är däremot en erkänt svår konst. Men för Odlas lyssnare avslöjas knepen.

Också palsternackan lyfts upp i detta avsnitt av Odla med P1 från Ingela Jagnes land i Lilla Edet. Hur gör man om man ska beskära ett träd som bara är ett par decimeter högt? I Hanna Sahlbergs reportage hör du om hur man tuktar sitt miniträd hos Kobayashi Kunio, en av bonsaikonstens mästare i Japan. Kopplingen mellan morötter och bonsaier är kanske inte glasklar, men det handlar förstås om att förstå växten, och föralldel också att njuta av skönheten. Njuta av skönhet kan man också i Maj-Lis Petterssons trädgård. Därifrån får du råd och tips om odling, genom svaren på åtminstone två lyssnarfrågor som hon valt ut.  Ulla de Verdier odla@sverigesradio.se
2019-07-22
Länk till avsnitt

Tallar som pallar

En stor del av Sveriges yta är täckt med tall. Varför ska man då odla dem i trädgården? Henrik Sjöman ger svaren.

I Skolträdgården i utkanten av Uppsala, som vi följer, växer det nu så det knakar. Men barnen är ju inte där!? Så vem ska äta av skörden? Och vem är det som vattnar när det behövs? Det ska du få svar på. Och - som varje vecka - svarar Maj-Lis Pettersson på ett par utvalda fritidsodlingsfrågor som Odla med P1's lyssnare skickat in.
2019-07-15
Länk till avsnitt

Trädblommor och integration

Majda Al-Sudani älskar rosmarin. Genom projektet Global kryddträdgård som drivs av Stiftelsen Botildenborg i Malmö kombinerar hon och andra SFI-elever på Kvarnby folkhögskola svenskundervisningen med att sätta fingrarna i jorden.

Henrik Sjöman tipsar om kinesträd och ligustersyren som blommar mitt i sommaren, när kronbladen från de vanliga fruktträden för länge sedan fallit. Ulla de Verdier vandrar runt med honom under blommande trädkronor i Alnarpsparken i Skåne. Maj-Lis Pettersson är hemma i sin egen trädgård i Uppland och svarar på de lyssnarfrågor hon valt ut för veckan.
2019-07-08
Länk till avsnitt

Friskare och härdigare rosor

En trädgård utan rosor är som en juvelring utan sten, läser Ingela Jagne i en bok från 1800-talet. I alla tider har rosor fascinerat. Och i dag finns härdigare, friskare och miljövänligare rosor att få tag på.

Allaktivitetshuset Fyrisgården i Uppsala, som vi besökte i fjol, använder sin pallkrageodling av grönsaker som en mötesplats och som ett lockbete för att få människor att våga komma in. Maj-Lis Pettersson svarar som vanligt på lyssnarfrågor.
2019-07-01
Länk till avsnitt

Drömmen om vita blommor

Vita blommor kan ge ett magiskt ljus i skuggan, och vitt symboliserar både renhet och sorg. Tina Westerlund visar och berättar om vita perenner i 1800-talsträdgården Marieholm.

Gerben Tjeerdsma är trädgårdsmästare och växtjägare och föreläsare och har en egen plantskola utanför Göteborg. Han är specialiserad på perenner. De är ofta härdigare än folk tror. säger han. Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som hon ger råd och tips till alla utifrån. Idag handlar det om körsbärsbladlöss, fjärilslarver och sniglar - och om konsten att se vilken sorts djur som varit framme och kalasat.
2019-06-24
Länk till avsnitt

Börje samarbetar med daggmaskar

Som ordförande i Föreningen för Organisk Biologisk Odling har Börje Remstam blivit något av en profet för täckodling. Hans bästa arbetskamrater är daggmaskarna.

Många odlar gurka. Vill det sig väl blir man rikligt belönad, men gurkodlare kan också stöta på en hel del problem. Ingela Jagne lotsar Gustaf in i gurkdjungeln. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
2019-06-17
Länk till avsnitt

Myror, majs och potatom i skolträdgården 

Uppsala Waldorfskola tänker att de ska bli delvis självförsörjande med grönsaker genom sin nya skolträdgård, där både personal, föräldrar och elever hjälper till. Särskilt klass 3-4.

Lavendel doftar sommar. Men buskarna blir efterhand lätt risiga. Tina Westerlund lär ut hur man både beskär och tar sticklingar av lavendel, så man får både fler och vackrare plantor. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut bland alla dem som kommit in till odla@sverigesradio.se eller vår Facebooksida eller till             Odla med P1             Sveriges Radio             Box 1552             752 45 Uppsala
2019-06-10
Länk till avsnitt

Blomsteräng i gräsmattan och banan på balkongen

- Släpp upp delar av gräsmattan för att få blommande växter som gynnar vilda bin och andra pollinatörer! Hortonomen Christina Winter, som skrivit boken Trädgårdsmyller, förklarar hur.

Att odla banan är inte det lättaste. Men många av oss fascineras av denna exotiska ört, och drömmer kanske om att skörda sin egen bananklase. Henrik Sjöman, som egentligen är specialist på vedartade växter, berättar hur man kan få en bananplanta att trivas hemma. Maj-Lis Pettersson besvarar några utvalda lyssnarfrågor.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Rhododendronprakt och blomsteräng som gödslar

När rhododendron trivs är den en skönhet året runt. När den vantrivs gör den ingen glad. Henrik Sjöman delar med sig av hemligheterna bakom rhododendrondalen i Botaniska trädgården i Göteborg.

Christina Winter lockar vildbin och humlor och andra pollinatörer till Matparken i Gottsunda i Uppsala genom att så gröngödslingsväxter med olika typer av blommor. Hon har skrivit en bok om hur man lockar pollinatörer och andra nyttiga små kryp till sin trädgård. Mångfalden är mycket viktig, säger hon. Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor, om äppelträd som inte ger skörd alla år, och om humle som angrips av gröna små fjärilslarver.
2019-05-27
Länk till avsnitt

900-årig trädgårdsterapi och dagsfärsk sallat

Annika Norlin i Gävle håller kurser och utbildningar om 1100-talsabbedissan Hildegard av Bingens örtmedicin och helhetslära, och liksom Hildegard odlar hon bland annat kvitten och fänkål.

Ingela Jagne odlar sallat, och förespråkar mångfald i sallatslandet. Gallra och ät upp efterhand, tipsar hon. Det går också bra att flytta sallatsplantor, och om man skär av huvudsallat, så kan man låta roten vara kvar. Då växer det fram ett nytt huvud! Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Hon gör egen plantjord

Catarina Sjöberg har tillsammans med sina studenter på trädgårdsutbildningen vid institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet experimenterat med att själva tillverka sin plantjord.

De utgår från ett recept från trädgårdsmästaren Nils Welander, som var verksam i Stockholm i början av nittonhundratalet. En hink trädgårdskompost, en hink lövkompost, en hink stallgödsel och en hink markjord blandas noga. Se upp för fröogräs som kan finns i plantjorden! Tina Westerlund berättar om granhäckarnas företräden och hur man bäst sköter en granhäck för att det ska hålla sig tät och fin. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2019-05-13
Länk till avsnitt

I sippornas underbara värld

Vitsippor behöver inte vara vita. Och det är inte bara blåsippor som är blå. Tina Westerlund berättar om förökning av gulsippa och tovsippans kulturhistoria.

Hasselnötter är näringsrika och många drömmer om att bli självförsörjande på hasselnötter. Det är ingen ny dröm, men i Finland satsar man nu på att hitta gamla inhemska hasselsorter, som man tror kan bli en framtidsgröda. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om
2019-05-06
Länk till avsnitt

Skapa en hassellund

Hasseln är inte bara en vild buske. Också i trädgårdar finns flera arter och sorter att odla, och det finns dessutom många anledningar att odla hassel, säger Henrik Sjöman.

I den framväxande skolträdgården i Uppsala Waldorfskola  i Hågaby, som vi följer under sommarhalvåret, håller barnen i klass 3-4 nu på att så bondbönor och sätta lök. Maj-Lis Pettersson svarar på särskilt utvalda lyssnarfrågor.   Ulla de Verdier och Gustaf Klarin odla@sverigesradio.se
2019-04-29
Länk till avsnitt

Drömmar om körsbärsblom och dråpslag i potatislandet

Blommande körsbärsträd kan få människor att bli helt hänförda av de rosa skyarna, som efter sin korta blomning förvandlas till en lika rosa matta på marken.

Henrik Sjöman hjälper till att förverkliga drömmen. Nu finns odlingsvärda träd, framtagna för att ge en överdådig blomning här i Norden. Men deras frukt är det sämre med. Potatisbladmögel är ett gissel för många i södra Sverige. Det leder till röta som gör potatisen oätlig, och har förr i tiden orsakat hungersnöd på flera håll. Men det finns en del man kan göra för att minska problemet, berättar Erik Andreasson, som forskar om växtskydd för potatis vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Sorten Sarpomira är  motståndskraftig, säger han. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par av de frågor som som kommit in från er lyssnare, om kompost och om radavstånd i grönsakslandet. Ulla de Verdier och Gustaf Klarin odla@sverigesradio.se
2019-04-22
Länk till avsnitt

Stoppa bävern från att kapa träd i trädgården

Bävrarna har blivit många fler i Sverige, och i trädgårdar finns läckra träd för dem att sätta tänderna i. I den legendariska Drömparken i Enköping lyser vårblommor upp i så här års rätt "skräpiga" rabatter.

Drömparken är skapad av den världsberömde trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som vi träffade för några år sedan. Klicka på pilen här nedanför för att höra det reportaget. Mona Bergius, parkchef i Enköping, berättar om skötseln av Oudolfs åretruntrabatter, och Lena Månsson, som ansvarar för trädgårdsmästarutbildningen i Enköping, tipsar om tidigblommande och odlingsvärda lökväxter. Maj-Lis Pettersson, som i år svarat på lyssnarfrågor om trädgård i radio i 40 år   - Grattis Maj-Lis! - fortsätter att ge handfasta råd, lugnande besked och initierade tips till lysssnare på plats och som mejlat odla@sverigesradio.se eller skrivit pappersbrev till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Hur man stoppar vattensork från att komma in i pallkragar, när man törs plantera ut en nyköpt riddarsporre och om kogödsel är bättre än hästgödsel - det är några frågor som får svar i det här programmet. Bäverexperten Göran Hartman från Sveriges lantbruksuniversitet berättar hur man bäst skyddar träden i sin trädgård mot bävrars sylvassa tänder.
2019-04-15
Länk till avsnitt

Sommarblommor satsar allt på blomningen

Gustaf sår sommarblommor med hortonomen Ingela Jagne i en inglasad altan, medan Ulla kollar hur Johannes Wätterbäck sår svinmållesläktingen quinoa på en takodling i Västerås.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om sorgmyggor och om insektskador som fått ett träd att tappa barken. De sommarblommor Ingela sår är bland annat hängpetunia, stort papegojblad, sommarrudbeckia och guldzinnea. Hon satsar på en eldfängd färgton i år. Quinoa är en mållasläkting från Sydamerika, vars frön kokas och äts ungefär som ris. Det är en av de växter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén skriver om i en nyutkommen bok och i deras blogg Farbror Grön. Quinoa är egentligen en kortdagsväxt. Därför behöver man använda utsäde som kommer härifrån, och som anpassats till våra ljusa sommarnätter. Gustaf Klarin och Ulla de Verdier odla@sverigesradio.se
2019-04-08
Länk till avsnitt

En ny trädgård!

En skolträdgård som växer fram utanför Uppsala och på en nyköpt villatomt. Båda är fyllda med förväntningar, men det finns också lurande fallgropar när vi planerar, anlägger och sår de första fröna.

Ingela Jagne, en av Odla med P1's trädgårdsexperter, har flyttat neråt landet och ska göra den tidigare ägarens trädgårdstomt till sin egen. Var ska grönsakslandet ligga? Var planterar man bäst ett körsbärsträd? Hur går solen och skuggorna? Hurdan är jorden? Ingela ger råd och tips hur man tar sig an en ny trädgård. Skolträdgårdar har kommit i ropet igen. I en serie reportage under odlingssäsongen ska vi följa en ny skolträdgårds framväxt i utkanten av Uppsala. I det första avsnittet sår klass 3-4 tomater, majs, chili och purjolök i mjölkkartonger i sitt klassrum i Hågaby waldorfskola. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om beskärning och fruktträdskräfta hos äppelträd. Våren är här, med Odla med P1!   Gustaf Klarin Ulla de Verdier odla@sverigesradio.se
2019-04-01
Länk till avsnitt

Gemenskapen viktigare än skörden

Niclas Hokke odlar i rosa pallkragar på Fyrisgården i Uppsala, tillsammans med sina kamrater på den dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning som han går på. - Grönt är skönt, tycker han.

Tina Westerlund, vår växtförökningsexpert,  visar Gustaf hur man delar backsippor och höstanemoner, och också pepparrot och andra fleråriga (perenna) grönsaker. Maj-Lis Pettersson svarar på säsongens sista lyssnarfrågor - om maskrosor i gräsmattan och rost på rosor.
2018-09-10
Länk till avsnitt

Nytt och snyggt på bärbuskar och fruktträd

Henrik Sjöman tipsar Gustaf om träd som får vackra frukter såhär i början av hösten.

Rönnar finns fler sorter av än man tror, och de har bär i flera olika färger.  Rönnens släkting oxeln blir ståtliga träd med klarröda bär. Men Henrik Sjöman visar också mer exotiskt vackra fruktträd. Plantskolmästaren Leif Blomqvist från finska Österbotten berättar om -  för oss i Norden - nya sorters bär, som är nyttiga och goda att äta.  Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut.
2018-09-03
Länk till avsnitt

Dela pioner och älska sitt grönsaksland

- Jag har varit förföljd av otur i mitt liv, säger Amir Darwesh. Men när han är på sin grönsaksodling är han lyckligare än någon annan stans i världen.

Från två kolonilotter har han utvidgat till 2000 kvadratmeter, där han odlar squash, gurka, koriander, mynta, basilika och mycket annat. När han kom till Sverige kunde han ingenting om odling. Han hade varit gerillasoldat i de kurdiska bergen i Irak i tio år, där han också förlorade sin ena arm. Pioner kan man inte få för mycket av. Så varför inte dela dem man har - så blir de så många fler! Tina Westerlund visar och berättar hur man gör. Maj-Lis Pettersson har valt ut de två lyssnarfrågor som får svar av henne i veckans program.
2018-08-27
Länk till avsnitt

Slingrande klematis och stormpiskade fyrplatsträdgårdar

Klätterväxter är trädgårdens lianer. De knyter ihop, ger skydd och busar till sånt som är rakt och fyrkantigt.

Den norske botanisten Per Arvid Åsen har rest runt till Norges nedlagda (automatiserade) fyrplatser och letat spår efter trädgårdsodling. Förvånansvärt mycket lyckades fyrvaktarfamiljerna odla på de ofta karga klipporna ute vid havet, visade det sig. Henrik Sjöman berättar om klematis och kaprifol och kanske också om murgröna, som numera kan odlas upp till Gävle. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
2018-08-20
Länk till avsnitt

Kartgallring för större äpplen och frösamlande för fler perenner

Det tar emot att plocka bort fina små äpplen, men det finns flera tunga skäl varför man bör kartgallra sina äppelträd, berättar äppelexperten Görel Kristina Näslund.

Tina Westerlund förklarar hur man tar frön från perenner (flerariga blommor) och sedan sår dem, för att kunna utöka sin rabatt. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut i Odla med P1's epost- facebookmeddelande- och pappersbrev-skörd. På Odla med P1's hemsida finns fortfarande ett längre reportage från Görel Kristina Näslunds och hennes man Gullmars äppelträdgård från 2010. Bläddra i bildspelet här ovanför så ser du också skador av äppelvecklare i ett äpple.
2018-08-13
Länk till avsnitt

Lyckas med tomater och skapa mikroklimat

Kärleksäpple och vargpersika. Kär tomat har många namn. Ingela Jagne, hortonom och professionell tomatodlare, berättar hur man gör för att få en bra skörd.

Än är det förhoppningsvis långt till den första frosten och augusti är en bra månad att så snabba grödor, som till exempel sallat. Ännu längre blir växtsäsongen hos trädgårdsdesignern Peter Englander, som vurmar för medelhavskänsla. Hemma i sin trädgård i Simrishamn har han olika rum, där han lyckats skapa gynnsamma lägen för kinkiga växter. Han delar gärna med sig av sina knep. Som i varje Odla med P1-program svarar dessutom Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor.
2018-08-06
Länk till avsnitt

Bekämpa torkan och besök en dinosaurieträdgård

Torkan har väl drabbat i princip alla som odlar i Sverige i år. Ingela Jagne berättar mer om vad man kan göra - och inte bör göra - i en torkdrabbad trädgårdsodling.

I vår serie om att locka djur till trädgården har vi nu kommit till dinosaurier. Skämt åsido handlar det om att odla uråldriga växter, som redan dinosaurierna gick och mumsade på eller gömde sig under. Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor som hon valt ut ur mejlskörden till odla@sverigesradio.se och brevhögen till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala.
2018-07-30
Länk till avsnitt

Lyckas med hortensior och locka fladdermöss

Hortensior - antingen älskar man eller avskyr dem. Dessa bulliga, pastelliga krukväxter, som man också kan ha i rabatter, eller helt uppåt väggarna.

Henrik Sjöman visar hur han lyckas få dem att växa och blomma som han vill. Fladdermöss finns det också delade meningar om. Men de är fridlysta och spännande och det finns all anledning att locka dem till sin trädgård. Emil Nilsson från Biotopia visar hur och varför. Här kan du se en ritning: http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/daggdjur/fladdermoss/fladdermusholkar.1037.html
2018-07-23
Länk till avsnitt

Klimatsmart odla bönor

Ärtor, bönor och andra baljväxter är nyttiga att äta och kan också vara bra för miljön och klimatet att odla. Men det finns en del att tänka på, säger Per Modig, som är agronom och bönodlare.

 Tina Westerlund lär ut hur man förökar några vackra fleråriga (perenna) blommor.  Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om rosor, svarta vinbär och valnötsträd.
2018-07-16
Länk till avsnitt

Silver i träden och guld på marken

Dagliljor är populära rabattblommor på många håll i världen, inte minst i USA. I skånska Boäng odlar Annette Nilsson en hel åker full med dagliljor för att få fram nya sorter.

De skiftar i färg från mörkrött, brunt, rosa och orange till klargult. Gustaf och Henrik Sjöman letar silver i träd och buskar, och vi hör varför vissa växter får silvriga löv eller barr. Maj-Lis Pettersson svarar på aktuella lyssnarfrågor.
2018-07-09
Länk till avsnitt

Exklusiva aurikler och bortglömd hampa

Aurikler är en sorts primulor, alltså släkt med gullvivor. Förr i tiden var de eftertraktade samlarobjekt som ställdes ut på särskilda aurikelteatrar.

Tina Westerlund visar hur man kan föröka gullvivan mitt i sommaren, när blomingen sedan länge är över.  Textilhampa har odlats både mycket och länge i vårt land, men är en numera i det närmaste bortglömd kulturväxt. Git Skoglund har forskat om hampan och dess användning som fiberväxt. Maj-Lis Pettersson är beredd att svara på nya lyssnarfrågor.
2018-07-02
Länk till avsnitt

Otäta tak och pyttesmå drakar

En trädgård utan tak - är det en ens en trädgård? Taken består av trädkronor, vars blad och grenar bildar olika former av skugga. Henrik Sjöman och Gustaf lutar huvudena bakåt och tittar uppåt.

Den mindre vattensalamandern ser ut som en pytteliten drake. Emil Nilsson visar hur man med hjälp av två drag med en grävskopa kan få dessa långsvansade groddjur som invånare i sin trädgård. Maj-Lis Pettersson svarar på två utvalda lyssnarfrågor.
2018-06-25
Länk till avsnitt

Barnvänligt och välgödslat

De flesta har väl gödslat innan sådd eller plantering. Men se'n, då? Vad behöver egentligen växterna i grönsakslandet?

Gör trädgården eller odlingen mer barnvänlig! Trädgårdsjournalisten Sara Bäckmo ger tips på hur hon delar odlarlusten med sina barn, i ett reportage av Ulla från i fjol somras. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, medan Ingela Jagne får gödslingshjälp av Gustaf.
2018-06-18
Länk till avsnitt

Kålodling i Norrlands inland och i kunglig trädgård

Kål är inne. Nyttig, vacker, god - och inte alls så svår att odla. Och det finns ju så många sorter!

Grönkål, savoykål, palmkål, svartkål, rödkål, vitkål, brysselkål, blomkål... Ingela Jagne guidar Gustaf i kålens vidunderliga värld. Till och med i Kungsträdgården i Stockholm har det odlats kål. Men Kungsans resa från kålgård till dagens körsbärsblomselfiespot har innehållit en hel del annat också. Följ med på en trädgårdshistorisk färd mitt i hjärtat av Stockholm! Dessutom svarar Maj-Lis Pettersson på ett par utvalda lyssnarfrågor - om krusbär och om kungsliljor.
2018-06-11
Länk till avsnitt

En iris kan bli många och fler invasiva växter kan förbjudas

Det kan bli förbjudet att odla vresrosor, parkslide och blomsterlupin. En ny nationell lista över invasiva växter planeras av Naturvårdsverket, som ska komplettera den EU-lista som redan finns.

Skomakariris, strandiris, silveriris... Det är något speciellt med denna  regnbågsblomma, med sina styva stjälkar och långsträckta blad. Tina Westerlund berättar mer om irisarnas kulturhistoria, skötsel och förökning. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Botanisten Mora Aronssson, som gör riskbedömningar av växter åt Naturvårdsverket, berättar vilka trädgårdsväxter han skulle vilja se förbud eller andra restriktioner mot, för att de sprider sig för mycket i naturen.
2018-06-04
Länk till avsnitt

Syrénernas tid och tornseglars hemvist

Vad är syrenen egentligen för buske, som blivit synonym med svensk försommar?

Ett ljud, som också hänger ihop med svensk försommar, är tornseglarnas skrin högt ovanför trädgården. Emil Nilsson visar hur du kan bygga en tornseglarholk. Henrik Sjöman lär Gustaf allt han behöver veta om syréner och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som valts ut bland e-posten till odla@sverigesradio.se. eller pappersposten till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Eller på vår facebooksida.   Här på s4 finns holkritning för tornseglare: http://www.biotopia.nu/wp-content/uploads/2015/07/holkritningar.pdf
2018-05-28
Länk till avsnitt

Mindre ogräs och mer magnolior

Lennart Söderberg har 150 magnolior i sin steniga trädgård söder om Uppsala. Han har skrivit en bok om dessa primitiva blommor, som han aldrig slutar att fascineras av.

Ogräs kan också vara fascinerande. De går att överlista, och med ihållighet också få bukt med. Ingela Jagne visar Gustaf hur man gör. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om larver i jordgubbar, som gör skada, och larver i jord, som gör nytta.
2018-05-21
Länk till avsnitt

Fler tulpaner och färre jordloppor

Lökväxter är tacksamma att föröka. Tina Westerlund visar hur man kan få en hyacint att bli flera och hur man genom att sprida ut sidolökar kan få fler vildtulpaner.

Jordloppor kan ställa till stor skada i kål- och rädisland. Ola Lundin berättar hur fritidsodlare kan göra sina odlingar mindre attraktiva för de här små försommarmarodörerna. Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor som hon valt ut, om häckoxbär och om äppelträd.
2018-05-14
Länk till avsnitt

Skräpigare trädgård med marktäckning och igelkottsbo

Täckodling i köksväxtlanden har många fördelar. Men det finns också en del baksidor. Ingela Jagne guidar Gustaf i hur man bäddar sin odlingsbädd med täcke av växtrester och annat.

Ulla kollar in en liten etta med egen ingång och ventilation, men utan kokvrå - lagom stor för en igelkott. Biologen Emil Nilsson från Biotopia i Uppsala berättar om hur man får igelkottar att trivas i sin trädgård eller på sin kolonilott. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om
2018-05-07
Länk till avsnitt

Vilda bär har blivit tama

Hjortron, åkerbär och lingon har genom förädlingsarbete blivit möjliga att odla i trädgårdar i stora delar av Sverige. Men vad är vitsen? Dessutom: hör vad häcken egentligen suckar...!

Vår träd- och buskexpert Henrik Sjöman ger tips för lyckad häckplantering. Gustaf träffar honom i Botaniska trädgården i Göteborg. De pratar också om vad man kan ha häckar till. Ulla har besökt trädgårdsmässan i Umeå och träffat frukt- och bärexperten Leif Blomqvist. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
2018-04-30
Länk till avsnitt

Småplantorna skolas om och citrusträden fås att blomma

Ingela Jagne lär ut tips på hur man lyckas med skolningen av små tomat- och chiliplantor. Citrusträd ger Medelhavskänsla, men här får du veta var de egentligen kommer ifrån.

Annika Vinnersten och Erik Århammar i Botan i Uppsala berättar vad man kan göra för att lyckas med citroner, pomeranser och andra citrusväxter. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par speciellt utvalda lyssnarfrågor.
2018-04-23
Länk till avsnitt

Trädskugga och kemikalieförbud

Regeringen förbereder ett lagförslag om att förbjuda privat användning av kemiska växtskyddsmedel. Det har oroat trädgårdsägare som använder järnfosfat mot spanska skogssniglar (s. k. mördarsniglar).

Miljöminister Karolina Skog lovar att det blir undantag från förbudet. Gustaf är i Botaniska trädgården i Göteborg och pratar om olika sorters trädskugga med Henrik Sjöman.  Henrik rekommenderar bland annat häggmispeln Robin Hill.  Maj-Lis Pettersson svarar på veckans utvalda lyssnarfrågor.
2018-04-16
Länk till avsnitt

En jättestor sandhög och många små gullrankor

Odla med P1´s nytillkomna expert Tina Westerlund visar Gustaf hur man tar sticklingar från olika krukväxter, och hur man får dem att rota sig.

Gullranka och svärmors tunga är det som förökas. I första delen i en serie om hur man  till sin trädgård lockar vilda djur, som dessutom kan vara till nytta, häller biologen Emil Nilsson på Biotopia i Uppsala ut en massa sand i en hög i trädgården. Han visar också ett hotell, med bara enkelrum, där det surrar mycket soliga dagar.  http://www.laguide.se/stekelhotellet/ Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut.
2018-04-09
Länk till avsnitt

Odla inne i såbrätte och i orangeri

Gustaf sår tagetes hemma hos grönsaksodlaren och hortonomen Ingela Jagne. Och frågar när, var, hur och varför man ska förodla inomhus.

Mandelträd, lagerolvon och aprikos blommar. Ulla har besökt det anrika orangeriet som Linnélärjungen Carl-Petter Thunberg lät uppföra i Uppsala botaniska trädgård, och frågar orangörerna Erik Århammar och Annika Vinnerstig om vinterförvaring och vårutflyttning av köldkänsliga växter förr och nu. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om potatisodling i kallbänk med grus med gräsklipp, och om en buxbomsbuske, som blivit rödorange.
2018-04-02
Länk till avsnitt

Odlandet fortsätter!

Även om hösten är här, och frosten redan drabbat delar av landet, går det utmärkt att så och plantera en hel del.

Roger Holt och Irene Israelsson, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, tipsar Gustaf om sticklingar som går att sätta nu och om lökar som ger blomsterprakt i vår och frön som med fördel sås på hösten. Ulla träffar Sonny Larsson från Giftinformationscentralen, som berättar om din trädgård ur ett medicinskt perspektiv. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gallkvalster på svarta vinbär, angrepp på jordgubbsplantor och om hur man undviker att kålfjärilar lyckas komma in till kålplantorna. Det här är sista programmet för i år, men nästa år är vi tillbaka igen. Hör Odla med P1 på annandag påsk (2:a april) 2018!
2017-09-11
Länk till avsnitt

Konsten att såga av den gren man inte sitter på

Henrik Sjöman visar Gustaf hur och varför man beskär träd och buskar i juli, augusti och september (JAS-beskärning).

Henrik visar också när och hur man inte ska beskära. Gunilla Nehlin odlar paprika så det räcker hela året. Hör mer om denna spännande kulturväxt i Ulla de Verdiers reportage. Maj-Lis Pettersson svarar på tre utvalda frågor från lyssnare, om att ympa päron, fröså potatis och om vem som tuggat på tomaterna...
2017-09-04
Länk till avsnitt

Odla och äta året om

Husbehovsodlaren Sara Bäckmo berättar hur hon gör för att odla så mycket mat som möjligt så enkelt som möjligt.

Ingela Jagne i Östersund visar sin fruktträdsodling och berättar hur man lyckas med körsbärsträd, päron och plommon i Jämtlands bistra klimat. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om ifall man kan tordas flytta perenner när de blommar och om varför man inte ska kompostera potatisblast som fått potatisbladmögel, eller lämna kvar den i landet.
2017-08-28
Länk till avsnitt

Potager - dekorativ köksträdgård med både blommor och ätbart

Anette Nilsson och hennes man Stefan i Boäng odlar sommarblommor och grönsaker ihop i Skåne. Det blir vackert också efter man har skördat. Direktsändning från Botaniska trädgården i Uppsala.

Odla sommarblommor och grönsaker i samma bädd. Det gör Anette Nilsson och hennes man Stefan i Boäng i Skåne. Man tar vara på den välgödslade jorden, det blir vackert ihop - och det blir vackert också efter man har skördat. Trädgårdsexperten Irene Israelsson summerar årets grönsakssäsong i Botaniska trädgården i Uppsala och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om hassel, paradisäpplen och om brunört i gräsmattan. Gustaf Klarin är programledare.
2017-08-21
Länk till avsnitt

Så delas en perenn

Roger Holt, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, delar fleråriga växter (perenner) för att få fler plantor, men också mer blomning.

Odla tebuskar i Sverige försökte redan Linné på sin tid. Men nu görs ett nytt försök att odla te i lite större skala på Gotland. Stefan Nordberg har besökt teodlingen. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Gustaf Klarin hjälper Roger Holt att slita isär plantor, samtidigt som han är programledare för Odla med P1!
2017-08-14
Länk till avsnitt

Trädplantering enligt vetenskapen

Henrik Sjöman visar Gustaf hur man bäst planterar en buske.

Harforskaren Carl-Gustaf Thulin berättar varför kaniner och harar kan göra stor skada i trädgården. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om en svamp som dödar plommonträd och om svampmycel som gör jord obrukbar, och ger odlingsråd om vad man kan plantera på en skuggig slänt på en norrsida med lerig och ganska näringsfattig jord i växtzon 4.  Henrik Sjömans odlingsråd den här veckan handlar om hur man planterar buskar och träd på ett vetenskapligt sätt, och vad man bör tänka på innan och efter planteringen.
2017-08-07
Länk till avsnitt

Så uppfanns gräsklipparen

Gustaf har besökt gräsklipparmuseet British Lawnmower Museum och beskådat den allra första gräsklipparen, medan Ulla är hos Ingela Jagne och odlar jämtländska kryddväxter.

Världens första gräsklippare kom ut på den engelska marknaden år 1830. Den och flera hundra andra gräsklippare, kan man se på British Lawnmower Museum i Southport strax norr om Liverpool, som drivs av Brian Radam. Gustaf Klarin ser både bakåt och framåt i gräsklipparens vindlande historia. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om hoprullade Rosblad och mjöldagg på vindruvor. Ulla de Verdier sänder programmet direkt från Ingela Jagnes kryddträdgård utanför Östersund.
2017-07-31
Länk till avsnitt

Växternas egna investeringsplaner avslöjar hur trädgården bäst kan anläggas

Henrik Sjöman om växtekonomi och om hur man kan anlägger sin trädgård med hjälp av olika växters investeringsmönster. En av våra största formgivare Signe Persson Melin tar emot i sin trädgård.

Kryddburkar, tekannor, offentliga konstverk och trädgårdskrukor - listan är lång. En av våra största formgivare Signe Persson Melin har hunnit fylla 92 år men är fortfarande aktiv inte minst med trädgårdspyssel. Frilansjournalisten Anki Wenster träffar henne. På sin terrass i Malmö har Signe Persson Melin hämtat inspiration från Ulla Molin, som under flera decennier var en nära vän och samarbetspartner. Henrik Sjöman, vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård och forskare vid SLU, visar växters olika investeringsbeteenden som beror på den miljö de har danats i under lång tid utan människans inblandning. Vissa, till exempel, skjuter enorma mängder skott, andra inte. En del satsar på stort rotsystem, andra inte. Med den här typen av kunskap, menar Henrik Sjöman, får man en bra ledning för sin trädgårdsplanering. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Programmet är en direktsändning från Botaniska trädgården i Göteborg där Gustaf Klarin är programledare.
2017-07-24
Länk till avsnitt

Gammaldags slösande vattenspridare eller modern, snål, datoriserad droppbevattning

-Vattna rätt, säger Irene Israelsson. De finns både gammal och ny teknik. För 30 år sedan var det nordiska svart-bruna biet nära att försvinna, men nu är det räddat tack vare Nordbiprojektet.

Irene Israelsson som är trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala visar hur vi ska vattna och hon bekämpar bladlöss med trädgårdsslangen.   -Man ska vattna mycket varje gång.     Kimmo Rumpunen som är hortonom och forskare på SLU berättar om och visar droppbevattning tillsammans Elisabet Martinsson som är chef på Elitplantstation i Skåne. Frilansjournalisten Elisabeth Renström besöker Ingvar Arvidsson i Bengtsfors som har lett Nordbiprojektet med speciella parningsstationer för bin på avlägsna öar.  Och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Programledare Gustaf Klarin
2017-07-17
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.