Sveriges 100 mest populära podcasts

Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/odlamedp1

Avsnitt

Långblommare och senblommare - och extra många svar från Maj-Lis

Stenkyndeln blommar fortfarande med sina ljust blå blommor, som lockar humlor och bin till rabatten. Och flera astrar har fortfarande sin blomning framför sig.

 Tina Westerlund berättar om långblommare och senblommare, och sånt som går att göra nu i perennrabatterna. Maj-Lis Pettersson svarar på fler lyssnarfrågor än vanligt, för att det är säsongsavslutning och fler ska hinna få svar på sina trädgårdsfunderingar och hjälp med odlingsproblem.
2021-09-13
Länk till avsnitt

Bättre äppelskörd och höghus till kryp

Kimmo Rumpunen berättar hur man tar reda på om ett äpple är plockmoget.

 Gustaf lär sig också bygga en mulmholk till glädje åt skalbaggar och andra småkryp. Och Maj-Lis Pettersson svarar på utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om torr brunröta på tomater och om att kompostera direkt på odlingslanden.
2021-09-06
Länk till avsnitt

Blommor i grönsakslandet och Åretruntträdgård

Hur du skapar en trädgård som är vacker alla årstider. Och hur du genom att ha mer blommor i din trädgård kan få hjälp mot sniglar, ogräs och bladlöss.

Maj-Lis Pettersson svarar på nya frågor från lyssnare.
2021-08-30
Länk till avsnitt

Skapa en skog och knyt en knutträdgård

Henrik Sjöman tar med Gustaf till en plats där de ska anlägga en ny skogspark, och berättar hur träden samspelar när de växer upp.

Henrik berättar också vad man kan göra när man har förvuxna träd på tomten. Anki Wenster besöker Tjolöhoms slott nära Kungsbacka, och ser hur den brittiska Arts and Crafts-rörelsen, som inspirerades av naturens mönster, påverkat trädgårdsestetiken. Och Maj-Lis Pettersson har fått nya lyssnarfrågor att bita i.
2021-08-23
Länk till avsnitt

Dahliornas tid är nu

Ingela Jagne berättar om olika dahliatyper och om hur du får dem att trivas. Gustaf har träffat "daggmaskprofessorn" Jan Lagerlöf, för att höra om hur bekämpningsmedel och grävning påverkar daggmaskarna.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2021-08-16
Länk till avsnitt

Lökskörd i rätt tid och nya larm om klopyralid - nu i hönsgödsel

Rester av bekämpningsmedel i halter som kan skada tomatplantor har nu hittats i pelleterad hönsgödsel och även i kogödsel i säck, berättar Ulf NIlsson på Fritidsodlarnas riksorganisation.

Maj-Lis Pettersson svarar på nya lyssnarfrågor. Inte bara gul och röd... Ingela Jagne berättar om olika sorters lök, och vad purjolöken vill ha för att växa bra.
2021-08-09
Länk till avsnitt

Blåbär för Harald Blåtand och diskbänksdrömmar i trädgården

Om man inte blev så blå skulle blåbär vara godare ändå, säger Harald Blåtand i Lennart Hellsings vers. De odlade amerikanska blåbären är - än så länge - ljusa inuti, men växtförädling pågår.

Kimmo Rumpunen berättar om amerikanska blåbär, där utvecklingen går mot allt fler olika sorter och smaker. Maria Palmqvist har en diskbänk med en vattenslang ute vid köksträdgården, så hon kan spola av jorden från grönsakerna direkt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor - bland annat om dill som vissnar.
2021-08-02
Länk till avsnitt

Sötare svarta vinbär och större - och sötare - ärtskidor

Lokförare Bergfälts jätteärt har fått en hausse bland fritidsodlare. Många tycker att svarta vinbär smakar för surt, men nu kommer mindre sura svarta vinbär.

Motståndskraft mot de virus som sprids med gallkvalster är också en del i förädlingsarbetet för svarta vinbär, berättar Kimmo Rumpunen. Han tipsar också om att beskära svartvinbärsbuskarna ordentligt. De ger mest bär på andraårsskotten. Lokförarärten har baljor på ett par decimeter, som är saftiga och söta. Agneta Magnusson, ålderman i ärtskrået i fröodlarföreningen Sesam, berättar om hur denna delikatess räddades till eftervärlden, och hur man själv bäst tar frön av sina ärter. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor - bland annat om när det är lagom att skörda potatis.
2021-07-26
Länk till avsnitt

Hållbara perenner till kyrkogården och kål som inte äts upp av småkryp

Många gillar kål. Sniglar, kålfjärilslarver, kålflugor och andra vill vara med och dela på skörden. Men om man vill ha den själv.....?

Ingela Jagne tipsar om sorter och odlingsmetoder för en lyckad kålskörd. Många sorter går utmärkt att så nu på sommaren. Anki Wenster har vandrat runt på en kyrkogård tillsammans med Monica Sandberg som är landskapsarkitekt baserad i Lund. Hon planerar framtidens kyrkogårdar runtom i Sverige och fick arkitekturpris för Norra kyrkogården i Visby nyligen. Hon försöker möta människors behov och önskan om en plats att sörja på som rymmer natur, biologisk mångfald, vatten och kulturella perspektiv i planeringen. Maj-Lis Pettersson har denna vecka valt ut tre nya lyssnarfrågor, som hon besvarar.
2021-07-19
Länk till avsnitt

Jordgubbar och jordliv

Jordgubbar som räcker längre och mikrolivet i jorden, som gör att dina växter frodas.

Programmet sänds från en jordgubbsodling utanför Östersund. Ingela Jagne berättar hur man kan maximera jordgubbssäsongen, och slippa glupska skadegörare. Anki Wensters reportage handlar om svampar och andra organismer som får odlingsjorden att må bra, framförallt det samarbete mellan svampar och rötter som kallas mykorrhiza. Maj-Lis Pettersson har valt ut tre lyssnarfrågor, som hon besvarar.
2021-07-12
Länk till avsnitt

Envisa enar och sparsam vattning

Vikten av att ta bättre vara på regnvatten i trädgårdar och odlingslotter har mer och mer uppmärksammats. Eva Mathiasson visar hur det kan göras på smarta sätt.

Henrik Sjöman presenterar enar som sticks, och som inte sticks. Både i en stor och i en liten trädgård kan enar ge vintergrönska och karaktär. Och också en torktålig och lugn fond bakom färggranna blommor. Men det är skillnad på enar och enar... Anki Wenster har gjort reportaget om vattenhushållning i trädgård, och Maj-Lis Pettersson har plockat fram tre nya frågor ur veckans mejl- och brevskörd.
2021-07-05
Länk till avsnitt

Förtrollande olvon och ofrivillig jordombudsman

Lena Israelsson är trädgårdsjournalist och älskar att vara på sin kolonilott. Men de senaste åren har hon varit upptagen med bekämpningsmedelsrester och andra trädgårdskonsumentproblem.

Olvon är buskar som har en air av mystik runt sig, och flera av arterna doftar helt ljuvligt när de blommar. Många har också vackra röda bär på hösten - om än giftiga. Henrik Sjöman visar och berättar om skogsolvon, parkolvon, kejsarolvon och andra odlingsvärda olvon. Maj-Lis Pettersson har valt ut nya lyssnarfrågor att besvara.
2021-06-28
Länk till avsnitt

Vita björkar och uthållig kolonilottskamp

Björk är midsommarträdet framför andra. Men det finns fler björkar än de inhemska. Henrik Sjöman ger tips och odlingsråd för björk i trädgård.

För 100 år sedan bildades Sveriges Koloniträdgårdsförbund. Trädgårdsjournalisten Ulrika Flodin Furås berättar om skillnader - och likheter - mellan kolonilotter nu och då. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om sådant som händer i trädgårdar och köksväxtland just nu.
2021-06-21
Länk till avsnitt

Blaffiga blad och bekämpning av mördarsniglar

Storbladiga perenner (fleråriga prydnadsväxter) trivs oftast i skugga. De kan bli både spännande och rogivande inslag i en trädgård.

Det ser ut att bli ett snigelår i år. Den spanska skogssnigeln, som i folkmun brukar få heta mördarsnigeln, har haft en gynnsam start på årets säsong. Sveriges ledande snigelexpert, Ted von Proschwitz, ger rådet att använda flera bekämpningsmetoder, och att klippa till  (eller hugga med en spade) nu på försommaren, för att kunna få ner antalet sniglar.
2021-06-14
Länk till avsnitt

Udda perenner och kamp mot gifter

Lena Israelsson var den som drev på mest, när ekologisk växtnäring med sockerbetsresten vinass visade sig innehålla bekämpningsmedelsrester som skadar t ex tomater. Nu är de produkterna borta ur handeln.

Tina Westerlund och Gustaf botaniserar bland mer ovanliga och udda perenner (fleråriga växter) och berättar hur man kan göra för att få tag på dem. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rost på blåbär, ätskador på dill och persilja och kinkiga kamelior.
2021-06-07
Länk till avsnitt

Nyväckt intresse för lin och bra att veta om bönor

Projektet En kvadratmeter lin har spritt mikroodlingar av lin över landet. Buskbönor eller störbönor, borlottobönor eller vaxbönor... Ingela Jagne guidar i böndjungeln.

Gulvita, gröna, purpurfärgade och fläckiga. Det finns många fasoner på bönor. Här får du odlingstips och nyttiga kunskaper. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om sommarblommor som det inte är för sent att så.
2021-05-31
Länk till avsnitt

Handla rätt träd och anlägga alléodling

Gustaf och Henrik Sjöman åker till ett byggvaruhus, och hittar både urusla och jättefina buskar och träd . Henrik lär ut vad man ska titta efter. Alléodlingar sägs öka den biologiska mångfalden.

 I en alléodling blandas ätbara perenner med fruktträd, blommor och bärbuskar. Anki Wenster har besökt Sambrukets alléodling i Ankhult i norra Skåne. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut från [email protected]  , vår facebooksida och brevlådan med adressen Odla med P1, Box 1552, 751 45 Uppsala.
2021-05-24
Länk till avsnitt

Squash på längden och tvären och se upp med Berberis vulgaris

Växtsjukdomsforskaren Anna Berlin berättar om en ny variant av den tidigare försvunna stråsädsvampsjukdomen svartrost, som gör att hon avråder från att plantera "vild" berberis.

Berberis vulgaris är mellanvärd till svartrostsvampen. Som tur är går det dock bra att odla koreansk berberis, som också har syrliga och goda bär till matlagning. Den är restistent mot den här svampen, berättar Anna Berlin. (Resistent är också häckberberis, men den har inga goda bär). Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Ingela Jagne förklarar hur man ska få LAGOM mycket squash.
2021-05-17
Länk till avsnitt

Basstickling av löjtnantshjärta och invasivt i framtiden

Tina Westerlund visar hur du förökar löjtnantshjärta genom att ta en basstickling. Tina D'Hertefeldt berättar om invasiva trädgårdsväxter, och att vilka det är kan komma att förändras med klimatet.

Parkslide är inte förbjudet att odla, men Naturvårdsverket avråder från odling av den. Jätteloka och jättebalsamin, däremot, och några till, är förbjudna att odla, sälja och sprida. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om jordärtskockor med rotlöss och om svarta vinbär på balkongen. Vi får också höra om löjtnantshjärtats historia.
2021-05-10
Länk till avsnitt

Invasiva sniglar och nyplanterade träd

Man måste curla med träd när de är små och nyplanterade, säger Henrik Sjöman. Det har man igen senare... Den nya invasiva svarthuvade snigeln gör inte alls lika mycket skada i trädgården som mördarsnigeln.

Den svarthuvade snigeln har en helt annan livsrytm än spansk skogssnigel (mördarsnigeln), den blir inte vuxen förrän på hösten. Den äter mest multnande växter. Henrik Sjöman visar hur man får nyplanterade träd att vilja växa. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gurka, potatis och ett ogräs som smakar lök.
2021-05-03
Länk till avsnitt

Täckodling och äppelförädling

Gustaf besöker äppelförädlaren Kimmo Rumpunen vid SLU och hör om kommande äppelsorter och gamla godingar. Ulla gräver ner sig i täckodling (no dig) med trädgårdsskribenten och poddaren Bella Linde.

Bella Linde, som skrivit boken Odla utan spade, gör en "lasagnebädd" av kvistar, löv, gamla äpplen, halm, gödsel och kompost. Underst använder hon otryckt kartong - gärna från cykelhandlare, för de är stora och bra. Kimmo Rumpunen 
2021-04-26
Länk till avsnitt

Gödsla med P1 och laga mat med berberisbär

Ingela Jagne grundgödslar i pallkragen: en säck kogödsel till 3-4 säckar jord. Ulla smakar hur berberisbär används i persisk matlagning och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

Laleh Maghonaki blev överlycklig när hon hittade en taggig berberisbuske utanför sin lokala pizzeria. Nu är hon självförsörjande på färska berberisbär. OBS! Koreansk berberis är resistent mot svartrostsvamp och har bär som liknar berberis sylvestris (som kan sprida svampen till stråsäd). Ingela Jagne liknar grundgödsling med basvaror i skafferiet som ska räcka länge, och påbyggnadsgödsling med kylskåpsvaror, som man kan behöva fylla på efterhand. En tumregel är att grönsaker som växer ovan jord ofta behöver mer näring än de som växter under jord, säger Ingela. 
2021-04-19
Länk till avsnitt

Kålrot och vintergäck

Matti Leino forskar om agrarhistoria och är en hängiven kålrotsentusiast. - Bra för självhushållare, säger han. Tina Westerlund slår ett slag för vintergäck, och visar hur den förökas.

Kålroten härstammar från Sverige, men den del som numera är Finland. Det finns mängder av olika sorter av kålrot, men de är svåra att få tag på i Sverige, men i Norge säljs många olika sorters kålrot. Vintergäck än en av de allra tidigaste trädgårdsväxterna - och en viktig nektarkälla för pollinatörer. 
2021-04-12
Länk till avsnitt

Få fart på krukväxter och tomater

Ingela och Gustaf planterar om och pratar växtnäring. Ulla har besökt självhushållaren Maria Palmqvist i hennes nybyggda bågväxthus. Maj-Lis svarar på årets första lyssnarfrågor.

Vad ska den som vill ha flytande växtnäring välja nu, efter fjolårets skandal med ogräsbekämpningsmedelsrester i ekologisk växtnäring? Hur undviker jag att skada rötterna när jag planterar om? Hur odlar Maria tomater så det räcker till både människor och djur? 
2021-04-05
Länk till avsnitt

Blodröda gardiner

Lianer kallas de klätterväxter som också blir vedartade. En av de kraftfullaste är rostvin. Men det finns också mindre expansiva växter vi kan använda som gardiner i trädgården, berättar Henrik Sjöman.

Vi får många frågor till Odla med P1, och vi hinner svara på långt ifrån alla. Men till detta, det sista, programmet för i år har Ulla inte gjort något reportage, utan Maj-Lis ska svara på extra många lyssnarfrågor. Om pyttesmå tomater, röd påväxt på  gamla äppelträd, jordgubbsodling, snötyngda enar, jätteverbena och äppelträd som blommar om.
2020-09-21
Länk till avsnitt

Sätt vitlök rätt

Vitlök går att odla i större delen av landet. Den är lättodlad och tacksam, men vill ha rejält med gödsel.

Maria Palmqvist odlar till husbehov. Med sex personer i familjen blir det rätt mycket. Men hon får också en rik skörd i år. Just nu har hon famnen full av mangold. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om maskangripna plommon i komposten, om att övervintra hibiskus och om pyttesmå tomater
2020-09-14
Länk till avsnitt

Skapa vindsus och vindskydd

Henrik Sjöman tipsar och lär ut sätt att få lä i trädgården, men också vitsen med att släppa in en del vindar i sin odling.

Vi gör ett återbesök i den stadsodling i Hågaby i Uppsala, som startade i våras mitt i coronakaoset, och som nu är mitt uppe i skörden. Maj-Lis Pettersson har valt ut nya lyssnarfrågor som ska få svar, bland annat om mjöldagg på gurkplantor och knöliga päron.
2020-09-07
Länk till avsnitt

Så så här sent

Vad går fortfarande att så var för att hinna med ännu en skörd i år? Och vad kan du så i höst, för skörd nästa år? Ingela Jagne rätar ut frågetecknen.

Bondbönor är i ropet. Proteinrika, goda, klimatsmarta och lättodlade. Men visste du att åkerböna och bondböna är samma art? Bondbönor ärsorter med lite större och plattare frön, medan åkerbönornas frön är mindre och knubbigare. I Alnarp pågår ett forskningsprojekt för att få fram bättre sorter av åkerbönor, så att de ska odlas mer i Sverige, och inte bara till djurfoder, som idag, utan också till livsmedel. Maj-Lis Petterssons svar på lyssnarfrågor om aktuella ämnen kommer förstås också.
2020-08-31
Länk till avsnitt

Kerstin hjälpte till att rädda bondbönan Brottby

Avläggning är ett enkelt sätt att föröka krusbärsbuskar. Tina Westerlund visar hur du kan göra, och berättar mer om detta sötsura bär, med lång kulturhistoria.

Också andra bär, t ex björnbär, går utmärkt att göra avläggare från. Bondbönor har varit en viktig stapelföda i Mälardalen, Roslagen, Småland och Bohuslän bl a. Nu har en "återfunnen" bondbönsort blivit bevarandesort på Jordbruksverkets lista, och på Naturcentrum på Färsna gård i Norrtälje har de just fått in ytterligare en gammal bondböna. Maj-Lis Pettersson har svar på lyssnarfrågor.
2020-08-24
Länk till avsnitt

Odling av ormbunkar

Tina Westerlund odlar ormbunkar, både giftga och ätliga, men framförallt snygga ormbunkar. Med förbundna ögon slår vi följe med Elin Unnes. Det handlar om att uppleva trädgården med bara näsan.

Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor, om tomater som skrumpnar eller ruttnar, och om äpplen som drabbas av rönnbärsmal och/eller fruktmögel (monilia).
2020-08-17
Länk till avsnitt

Söt eller sur? Vilken körsbärstyp är du?

Körsbär växer vilt i södra Sverige, och har odlats åtminstone sedan romarrikets tid. Men det är ändå inte alltid lätt att få ett körsbärsträd att trivas.

Henrik Sjöman ger råd, och tipsar om olika sorter som passar på olika platser och olika smaker. Takodlingar har blivit vanliga i storstäder runt om i världen. I Paris finns takodlingar där de som hyr in sig inte får plantera själva. Vad Maj-Lis Pettersson kommer att berätta beror på vilka frågor som skickats in till [email protected]
2020-08-10
Länk till avsnitt

Grönsakerna som står kvar till nästa år

Persilja, purjolök och svartkål är några av de grönsaker som kan stå kvar i trädgårdslandet för skörd till julafton eller påsk.

Mitt i högsommaren kan det vara läge att blicka fram mot vintern. För odlingssäsongen behöver inte ta slut bara för att sommaren tar slut. Ingela Jagne berättar om grönsakerna som kan skördas trots snö och rusk. Vi besöker också 1800-talslunden i centrala Göteborg och hör att många amerikanska växter var vanliga i 1800-talets planterade lundar i Sverige. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Gustaf Klarin är programledare.
2020-08-03
Länk till avsnitt

Härligare hallon

Hallon är på många sätt mer lättodlade än jordgubbar, och kan skördas under en rätt lång tid.

Men det finns också en del problem med hallonodling. Ingela Jagne tipsar Gustaf om hur de kan undvikas. Oxtunga, snokört och kaukasisk förgätmigej - de strävbladiga växterna får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar, tycker trädgårdsmästare på Trädgårdsföreningen i Göteborg, som gjort en sommarutställning av dessa ofta blåblommande växter. Strömmen av lyssnarfrågor sinar inte, och Maj-Lis Pettersson fortsätter att välja ut de hon tycker är allra angelägnast att besvara.
2020-07-27
Länk till avsnitt

Karin Larssons långrabatt

Karin Larsson var en framstående formgivare i början av 1900-talet. Hennes man konstnären Carl Larsson och hon hade en liten trädgård med en lång perennrabatt, där Karins sinne för form och färg kan beskådas än idag.

Tina Westerlund berättar om engelska förebilder och svenskt kulturarv i rabattdesignen. Vi kikar också på Karins odlingslåda, och känner igen färgstarka blommor från Carl Larssons akvareller. Från Dalarna till Skåne: Frilansreportern Anki Wenster har besökt en skogsträdgård i Skåne, där de bland annat odlar valnötter. Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
2020-07-20
Länk till avsnitt

Glödande rönnar och rodnande luktärter

Vem faller inte för en gracil rönn, med rönnbärsröda eller pärlvita bär, sirligt bladverk med rödglödande höstfärger. Men torka tål den inte särskilt bra, berättar Henrik Sjöman.

Vilken tur att rönnens släkting oxel finns där för torrare lägen. Luktärter är Cecilia Wingårds passion. Dessutom har hon en massa kunskap om luktärter, som hon delar med sig av till vår frilansreporter Anki Wenster. Maj-Lis Pettersson har valt ut vilka två lyssnare som den här veckan får svar på sina odlingsfrågor.
2020-07-13
Länk till avsnitt

Häggmispel eller inte häggmispel, det är frågan

Häggmispel är omtyckt som buske, häck eller litet träd. Men svåra mjöldaggsangrepp gör att många tvekar inför att plantera häggmisplar. Men det finns motståndskraftigare sorter, och andra alternativ.

Bokashi är inte bättre än vanlig kompost för klimatet, säger Anna Mårtensson, professor på SLU. Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som ska få svar.
2020-07-06
Länk till avsnitt

Tysk trädgård i Dalarna

Stora Hyttnäs är en gammal bergsmansgård i Sundborn i Falun med anor från 1500-talet. I slutet av 1800-talet skapades dagens trädgård - med fruktträd, köksväxtland, slingrande gångar och rabatter.

Idealet var den tyska trädgårdsstilen, med färgstarka blomstergrupper i fantasifulla formationer, och både organiska och symmetriska former. Tina Westerlund visar och berättar. Biokol kan vara bra på flera sätt. Kolets håliga struktur binder näring på ett sätt så att växterna kommer åt det, och även tungmetaller från t ex vedaska kan bindas av biokol. Gustaf har pratat med Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära och markvård vid SLU. Maj-Lis Pettersson är beredd att ta sig an ett par nya, färska  lyssnarfrågor.
2020-06-29
Länk till avsnitt

Heltäckande växter för den som är lat

Berberis håller på att få en renässans. Henrik Sjöman visar den och andra lågväxande buskar som fungerar utmärkt som lättskött marktäckare i krångliga hörn av trädgården. En del går också att äta.

Hur gödslar man bäst i växthuset? Vad är det för skillnad mellan att gödsla där inne och ute på friland? Frilansreportern Anki Wenster får nyttiga råd av Karl-Johan Bergstrand på SLU i Alnarp. Maj-Lis Pettersson fortsätter att svara på lyssnarfrågor. OBS! I en tidigare version av programmet sades det att blåtry har ätliga bär, men de är giftiga och kan ge magsjuka. Blåbärstry har dock ätliga bär - och det var den växten som Henrik Sjöman menade att lyfta i inslaget.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Fredliga fröbomber och mångsidiga lärkträd

Fröbomber låter kanske lite hemskt. Men de fröbomber som tillverkades i Trädgårdsföreningen i Göteborg i försomras påminde om chokladbollar och kommer att användas till fullkomligt fredliga syften.

Lärkträd har ett egensinnigt uttryck. De är mer användbara än man kan tro, också i mindre trädgårdar, berättar Henrik Sjöman. Tunna häckar, skyddande amträd och snabbväxande formklippta träd är några exempel. Och det finns lärkträd för hela landet. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2020-06-15
Länk till avsnitt

Ogräs och potatis

Ett ogräs är fel växt på just den platsen. Både gamla välkända och nya ogräs ställer till problem. Men det går att få både nytta och glädje av dem också.

Anders Persson utanför Söderhamn har startat ett potatisupprop, för att uppmana fler att odla potatis. Han tycker både Sveriges och regionernas självförsörjningsgrad är alldeles för liten på denna delikata basknöl. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rester av ogräsbekämpningsmedel som kan skada tomatplantor.
2020-06-08
Länk till avsnitt

Vinruta och pimpinella

Vid Bellmanmuseet på Långholmen i Stockholm finns en rabatt med örter som odlades på 1700-talet. Flera av dem är lite bortglömda idag.

Elin Röös forskar om hållbar matproduktion på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är den tredje och sista forskaren som ger tips i vår serie om klimatsmartare trädgårdar och fritidsodling. Maj-Lis Pettersson ger svar på lyssnarfrågor om svartvinbärknoppar som torkar in och syréner som vissnar.
2020-06-01
Länk till avsnitt

Lite vallmo piggar upp

Det finns en mängd olika sorters odlingsvärda vallmoarter och -sorter. Ingela Jagne gillar de flesta.

Ettåriga och fleråriga (perenna) vallmo.... Här får du hjälp att hitta din favorit. Vår reportageserie om klimatsmartare trädgårdar fortsätter. David van der Spoel, som annars forskar om samband mellan skog och klimat, ger tips på vad man kan göra, både i större och mindre format. Del 2 av 3. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut.
2020-05-25
Länk till avsnitt

Rädda påskliljan!

Påskliljor i kruka, som blommat över, behöver inte alls slängas på komposten. Tina Westerlund planterar om både årets Tête à tête och en påsklilja från 1800-talet.

Många som odlar bryr sig också om klimatet. Men hur ska man egentligen odla klimatvänligt? Ulla har frågat tre forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.  Först ut är Thomas Kätterer, professor i systemekologi, som bl a forskar om markbearbetningens klimatpåverkan. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2020-05-18
Länk till avsnitt

Mer päron i Sverige, och sparris i pallkragen

Det går att odla fleråriga grönsaker i pallkragar, även om de kanske lever längre än själva pallkragen...

Finns det något vackrare än päronblommor? Mer päron borde odlas i Sverige, tycker Niklas Medin, som inventerar päronträd i Mälardalen. Det finns många odlingsvärda sorter, som riskerar glömmas bort. Ännu mer om päron kan du höra i ett Vetandets värld med Niklas från i  höstas. https://sverigesradio.se/avsnitt/1358271 Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om en tanig rosenhäck med mera.
2020-05-11
Länk till avsnitt

Droppar och klockor av snö

Snödroppar kan man inte får för många av! Dela dina snödroppar nu när de fortfarande är en stor grön tuva, så får du många fler, och på fler ställen nästa vår!

Tina Westerlund visar hur du gör, och presenterar dig också för snödroppens högvuxna "kusin" snöklocka, som blommar just nu i Mälardalen. Sparris går utmärkt att odla långt upp i landet. I Norrbotten odlar Bertil Isaksson sparris på sitt eget sätt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som skickats in till [email protected] eller Odla med P1 Sveriges Radio, Box 1552, 75145 Uppsala.
2020-05-04
Länk till avsnitt

Tillsammansodling och persiljeprat

Ett trettiotal intresserade kom till invigningen av en ny stadsodling i utkanten av Uppsala i mitten av april. Självförsörjning är en drivkraft för många av dem. Och gemenskap.

Ingela Jagne pratar persilja med Gustaf, och berättar hur man kan lyckas med denna ärevördiga kulturväxt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. [email protected]
2020-04-27
Länk till avsnitt

Bambun står som spön i backen

Bambu kan ge en trädgård väggar, vintergrönska, växtkraft och ett vackert prasslande när det blåser. Och metspön. Men det gäller att se upp! säger Henrik Sjöman.

Shahryar Bakhshipoor älskar rosor. Och musik. Och sin kolonilott. Han tar sticklingar av den röda klätterrosen Flammentanz, och ger bort rosor och andra blommor till sin fru, sin dotter, sina barnbarn och sina vänner. Han intervjuades av Ashraf Bagheri, som praktiserat på Odla med P1. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor i sin trädgård.
2020-04-20
Länk till avsnitt

Hibiskusens hemligheter

Den kallas kinaros och hawaiiros, och är Malaysias nationalblomma. Hibiskus har också odlats länge som krukväxt här hemma. Men betydligt längre har fjällets växter tagits tillvara.

I Jokkmokks fjällträdgård finns en avdelning med nyttoväxter, med mycket mer än bara kvanne. Fjällträdgårds-trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg visar också hur man bör gå nära, för att uppleva fjällväxternas blommor. Ingela Jagne planterar hibiskussticklingar med Gustaf. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomatsticklingar och fjärilsbuskar. [email protected]
2020-04-13
Länk till avsnitt

Ympa ditt äppelträd

Att själv skapa sitt eget äppelträd ger en särskild sorts tillfredsställelse. Och äpplen kan odlas i i stort sett hela landet. Men en Midnattsolsträdgård kan bara skapas i Norr...

Henrik Sjöman ska lära Gustaf att ympa äppelträd. Kladdigt och svårt, eller enklare än man kan tro? På sin reportageresa i Norrbotten besökte Ulla i somras det som ska bli en Midnattsolsträdgård, om alla planer går i lås. Hör initiativtagaren berätta mer, och hör Ulf Nordfjell, som ritat trädgården! Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Skicka in fler till: [email protected]
2020-04-06
Länk till avsnitt

Äntligen Odla!

Gustaf sätter sötpotatis hos Ingela Jagne. Ulla har besökt Birgitta Järpdal som har en handelsträdgård utanför Örsundsbro.Och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

I säsongens första Odla med P1-program får du tips på rötter och annat du kan köpa i mataffären och sedan plantera i jorden. Coronapandemin påverkar fritidsodlare och handelsträdgårdar, på många olika sätt. Med odling kan man få annat - mycket roligare - att tänka på. Ulla de Verdier och Gustaf Klarin [email protected]
2020-03-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.