Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/odlamedp1

Avsnitt

Glödande rönnar och rodnande luktärter

Vem faller inte för en gracil rönn, med rönnbärsröda eller pärlvita bär, sirligt bladverk med rödglödande höstfärger. Men torka tål den inte särskilt bra, berättar Henrik Sjöman.

Vilken tur att rönnens släkting oxel finns där för torrare lägen. Luktärter är Cecilia Wingårds passion. Dessutom har hon en massa kunskap om luktärter, som hon delar med sig av till vår frilansreporter Anki Wenster. Maj-Lis Pettersson har valt ut vilka två lyssnare som den här veckan får svar på sina odlingsfrågor.
2020-07-13
Länk till avsnitt

Häggmispel eller inte häggmispel, det är frågan

Häggmispel är omtyckt som buske, häck eller litet träd. Men svåra mjöldaggsangrepp gör att många tvekar inför att plantera häggmisplar. Men det finns motståndskraftigare sorter, och andra alternativ.

Bokashi är inte bättre än vanlig kompost för klimatet, säger Anna Mårtensson, professor på SLU. Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som ska få svar.
2020-07-06
Länk till avsnitt

Tysk trädgård i Dalarna

Stora Hyttnäs är en gammal bergsmansgård i Sundborn i Falun med anor från 1500-talet. I slutet av 1800-talet skapades dagens trädgård - med fruktträd, köksväxtland, slingrande gångar och rabatter.

Idealet var den tyska trädgårdsstilen, med färgstarka blomstergrupper i fantasifulla formationer, och både organiska och symmetriska former. Tina Westerlund visar och berättar. Biokol kan vara bra på flera sätt. Kolets håliga struktur binder näring på ett sätt så att växterna kommer åt det, och även tungmetaller från t ex vedaska kan bindas av biokol. Gustaf har pratat med Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära och markvård vid SLU. Maj-Lis Pettersson är beredd att ta sig an ett par nya, färska  lyssnarfrågor.
2020-06-29
Länk till avsnitt

Heltäckande växter för den som är lat

Berberis håller på att få en renässans. Henrik Sjöman visar den och andra lågväxande buskar som fungerar utmärkt som lättskött marktäckare i krångliga hörn av trädgården. En del går också att äta.

Hur gödslar man bäst i växthuset? Vad är det för skillnad mellan att gödsla där inne och ute på friland? Frilansreportern Anki Wenster får nyttiga råd av Karl-Johan Bergstrand på SLU i Alnarp. Maj-Lis Pettersson fortsätter att svara på lyssnarfrågor. OBS! I en tidigare version av programmet sades det att blåtry har ätliga bär, men de är giftiga och kan ge magsjuka. Blåbärstry har dock ätliga bär - och det var den växten som Henrik Sjöman menade att lyfta i inslaget.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Fredliga fröbomber och mångsidiga lärkträd

Fröbomber låter kanske lite hemskt. Men de fröbomber som tillverkades i Trädgårdsföreningen i Göteborg i försomras påminde om chokladbollar och kommer att användas till fullkomligt fredliga syften.

Lärkträd har ett egensinnigt uttryck. De är mer användbara än man kan tro, också i mindre trädgårdar, berättar Henrik Sjöman. Tunna häckar, skyddande amträd och snabbväxande formklippta träd är några exempel. Och det finns lärkträd för hela landet. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2020-06-15
Länk till avsnitt

Ogräs och potatis

Ett ogräs är fel växt på just den platsen. Både gamla välkända och nya ogräs ställer till problem. Men det går att få både nytta och glädje av dem också.

Anders Persson utanför Söderhamn har startat ett potatisupprop, för att uppmana fler att odla potatis. Han tycker både Sveriges och regionernas självförsörjningsgrad är alldeles för liten på denna delikata basknöl. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rester av ogräsbekämpningsmedel som kan skada tomatplantor.
2020-06-08
Länk till avsnitt

Vinruta och pimpinella

Vid Bellmanmuseet på Långholmen i Stockholm finns en rabatt med örter som odlades på 1700-talet. Flera av dem är lite bortglömda idag.

Elin Röös forskar om hållbar matproduktion på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är den tredje och sista forskaren som ger tips i vår serie om klimatsmartare trädgårdar och fritidsodling. Maj-Lis Pettersson ger svar på lyssnarfrågor om svartvinbärknoppar som torkar in och syréner som vissnar.
2020-06-01
Länk till avsnitt

Lite vallmo piggar upp

Det finns en mängd olika sorters odlingsvärda vallmoarter och -sorter. Ingela Jagne gillar de flesta.

Ettåriga och fleråriga (perenna) vallmo.... Här får du hjälp att hitta din favorit. Vår reportageserie om klimatsmartare trädgårdar fortsätter. David van der Spoel, som annars forskar om samband mellan skog och klimat, ger tips på vad man kan göra, både i större och mindre format. Del 2 av 3. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut.
2020-05-25
Länk till avsnitt

Rädda påskliljan!

Påskliljor i kruka, som blommat över, behöver inte alls slängas på komposten. Tina Westerlund planterar om både årets Tête à tête och en påsklilja från 1800-talet.

Många som odlar bryr sig också om klimatet. Men hur ska man egentligen odla klimatvänligt? Ulla har frågat tre forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.  Först ut är Thomas Kätterer, professor i systemekologi, som bl a forskar om markbearbetningens klimatpåverkan. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2020-05-18
Länk till avsnitt

Mer päron i Sverige, och sparris i pallkragen

Det går att odla fleråriga grönsaker i pallkragar, även om de kanske lever längre än själva pallkragen...

Finns det något vackrare än päronblommor? Mer päron borde odlas i Sverige, tycker Niklas Medin, som inventerar päronträd i Mälardalen. Det finns många odlingsvärda sorter, som riskerar glömmas bort. Ännu mer om päron kan du höra i ett Vetandets värld med Niklas från i  höstas. https://sverigesradio.se/avsnitt/1358271 Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om en tanig rosenhäck med mera.
2020-05-11
Länk till avsnitt

Droppar och klockor av snö

Snödroppar kan man inte får för många av! Dela dina snödroppar nu när de fortfarande är en stor grön tuva, så får du många fler, och på fler ställen nästa vår!

Tina Westerlund visar hur du gör, och presenterar dig också för snödroppens högvuxna "kusin" snöklocka, som blommar just nu i Mälardalen. Sparris går utmärkt att odla långt upp i landet. I Norrbotten odlar Bertil Isaksson sparris på sitt eget sätt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som skickats in till [email protected] eller Odla med P1 Sveriges Radio, Box 1552, 75145 Uppsala.
2020-05-04
Länk till avsnitt

Tillsammansodling och persiljeprat

Ett trettiotal intresserade kom till invigningen av en ny stadsodling i utkanten av Uppsala i mitten av april. Självförsörjning är en drivkraft för många av dem. Och gemenskap.

Ingela Jagne pratar persilja med Gustaf, och berättar hur man kan lyckas med denna ärevördiga kulturväxt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. [email protected]
2020-04-27
Länk till avsnitt

Bambun står som spön i backen

Bambu kan ge en trädgård väggar, vintergrönska, växtkraft och ett vackert prasslande när det blåser. Och metspön. Men det gäller att se upp! säger Henrik Sjöman.

Shahryar Bakhshipoor älskar rosor. Och musik. Och sin kolonilott. Han tar sticklingar av den röda klätterrosen Flammentanz, och ger bort rosor och andra blommor till sin fru, sin dotter, sina barnbarn och sina vänner. Han intervjuades av Ashraf Bagheri, som praktiserat på Odla med P1. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor i sin trädgård.
2020-04-20
Länk till avsnitt

Hibiskusens hemligheter

Den kallas kinaros och hawaiiros, och är Malaysias nationalblomma. Hibiskus har också odlats länge som krukväxt här hemma. Men betydligt längre har fjällets växter tagits tillvara.

I Jokkmokks fjällträdgård finns en avdelning med nyttoväxter, med mycket mer än bara kvanne. Fjällträdgårds-trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg visar också hur man bör gå nära, för att uppleva fjällväxternas blommor. Ingela Jagne planterar hibiskussticklingar med Gustaf. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomatsticklingar och fjärilsbuskar. [email protected]
2020-04-13
Länk till avsnitt

Ympa ditt äppelträd

Att själv skapa sitt eget äppelträd ger en särskild sorts tillfredsställelse. Och äpplen kan odlas i i stort sett hela landet. Men en Midnattsolsträdgård kan bara skapas i Norr...

Henrik Sjöman ska lära Gustaf att ympa äppelträd. Kladdigt och svårt, eller enklare än man kan tro? På sin reportageresa i Norrbotten besökte Ulla i somras det som ska bli en Midnattsolsträdgård, om alla planer går i lås. Hör initiativtagaren berätta mer, och hör Ulf Nordfjell, som ritat trädgården! Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Skicka in fler till: [email protected]
2020-04-06
Länk till avsnitt

Äntligen Odla!

Gustaf sätter sötpotatis hos Ingela Jagne. Ulla har besökt Birgitta Järpdal som har en handelsträdgård utanför Örsundsbro.Och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

I säsongens första Odla med P1-program får du tips på rötter och annat du kan köpa i mataffären och sedan plantera i jorden. Coronapandemin påverkar fritidsodlare och handelsträdgårdar, på många olika sätt. Med odling kan man få annat - mycket roligare - att tänka på. Ulla de Verdier och Gustaf Klarin [email protected]
2020-03-30
Länk till avsnitt

Föröka vinbär

Med vintersticklingar kan du lätt föröka både svarta och röda vinbär. Ingela Jagne lär ut.

Recept på gulbetsallad får vi från kocken i Uppsala Waldorfskola, som nu gläds åt skörden från skolträdgården i Hågaby, som vi följt under den här växtsäsongen. Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tomater och om trädgrenar som hänger över till grannen. Det här är sista programmet för i år. Ha en härlig höst! Ulla och Gustaf
2019-09-09
Länk till avsnitt

Glödande höst och trotsig trädgård

Henrik Sjöman tipsar om träd med glödande höstfärger. Bergkörsbär ger röda höstträd, sibiriskt korkträd ger gula, och freemanlönn ger rosaröda träd på hösten.

Marie Leandersson bor i Malmberget i Lappland, i ett hus hon inte vet när hon måste flytta ifrån. Dessutom har hon MS. Men framförallt: en fantastisk trädgård! Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2019-09-02
Länk till avsnitt

De odlar grönsaker ovan polcirkeln

Om du sår ett träd behöver du tålamod och framtidstro. För trädet kanske kommer att leva längre än du själv.

Dessutom kan det behövas lite kunskap. Henrik Sjöman visar och lär ut lite om grunderna i trädsådd. I ett samarbete med Sveriges Radios meänkieleredaktion har Ulla rest runt i Tornedalen och tittat på trädgårdsodlingar norr om polcirkeln. I det här programmet hälsar hon på Lehte Poder och Eero Eelmaa från Estland som odlar alla möjliga grönsaker i byn Markusvinsa. Och som vanligt svarar Maj-Lis Pettersson på ett par lyssnarfrågor hon valt ut.
2019-08-26
Länk till avsnitt

Kronärtskockor åt alla!

Kronärtskockor är släkt med tistlar, men tyvärr lite mer svårodlade. Tina Westerlund ger Gustaf tips på hur man lyckas med dessa delikata blomknoppar.

Ulla har varit i Tornedalen, och besökt en byodling i Korpilombolo, där de satsar på potatis och lök, som blir tornedalsk kalasmat till höstens skördefest. Maj-Lis Pettersson svarar på nya lyssnarfrågor, som hon bedömer har stort allmänintresse.
2019-08-19
Länk till avsnitt

Kom, liljor!

Drömmer du också om liljor? En tung söt doft i hela trädgården. Distinkta och gracila former och underbara färger och mönster. I verkligheten är de ofta dyra, och drabbas av både det ena och det andra.

Tina Westerlund lär ut gamla trädgårdsmästarknep hur du själv kan föröka dina liljor. Anki Wenster har gjort ett reportage om två inbitna stadsodlare i Malmö, som har vuxit och vuxit och nu satsar på att fullt ut leva på sina grönsaker. Maj-Lis Pettersson har valt ut veckans lyssnarfrågor. Skriv till [email protected] så har du också chans att få svar på dina odlingsfunderingar i programmet.
2019-08-12
Länk till avsnitt

JAS-beskärning och föräldraansvar

Jonatan Stanczak jobbar ideellt och vattnar rödbetor och purjolök. Rådjursskrämmor är installerade. På skolträdgården i Hågaby känner sig Henke Andersson, skolträdgårdsmästaren, trygg nog att ta en kort semester.

Juli, augusti och september är trädbeskärningsmånaderna framför andra. Henrik Sjöman visar och berättar. Maj-Lis Pettersson fiskar vidare i mejlfloden med frågor som skickats in till [email protected]
2019-08-05
Länk till avsnitt

Förläng sommaren!

Nu år sommarblommornas tid. Och med lite extra gödning och ompysslande så kan du få blomsterprakten att vara mycket längre. Ingela Jagne visar hur.

Ett kolonilottsområde där man inte behöver jobba. Det ligger på ett tak, ovanpå en av världens största trafikpunkter i Tokyo, och fungerar också som klimatförbättrare i jättestaden.  Hanna Sahlberg, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Japan, har gjort ett reportage om denna hypermoderna och exklusiva stadsodling. Maj-Lis Pettersson har valt ut nya och aktuella lyssnarfrågor att besvara. [email protected]
2019-07-29
Länk till avsnitt

Lyckas med morötter och bonsaier

Att odla sina egna morötter låter ju hur lätt som helst. Men varför vill mina ibland knappt komma upp? Och ibland inte heller ner... Bonsai - miniatyrträd i kruka är däremot en erkänt svår konst. Men för Odlas lyssnare avslöjas knepen.

Också palsternackan lyfts upp i detta avsnitt av Odla med P1 från Ingela Jagnes land i Lilla Edet. Hur gör man om man ska beskära ett träd som bara är ett par decimeter högt? I Hanna Sahlbergs reportage hör du om hur man tuktar sitt miniträd hos Kobayashi Kunio, en av bonsaikonstens mästare i Japan. Kopplingen mellan morötter och bonsaier är kanske inte glasklar, men det handlar förstås om att förstå växten, och föralldel också att njuta av skönheten. Njuta av skönhet kan man också i Maj-Lis Petterssons trädgård. Därifrån får du råd och tips om odling, genom svaren på åtminstone två lyssnarfrågor som hon valt ut.  Ulla de Verdier [email protected]
2019-07-22
Länk till avsnitt

Tallar som pallar

En stor del av Sveriges yta är täckt med tall. Varför ska man då odla dem i trädgården? Henrik Sjöman ger svaren.

I Skolträdgården i utkanten av Uppsala, som vi följer, växer det nu så det knakar. Men barnen är ju inte där!? Så vem ska äta av skörden? Och vem är det som vattnar när det behövs? Det ska du få svar på. Och - som varje vecka - svarar Maj-Lis Pettersson på ett par utvalda fritidsodlingsfrågor som Odla med P1's lyssnare skickat in.
2019-07-15
Länk till avsnitt

Trädblommor och integration

Majda Al-Sudani älskar rosmarin. Genom projektet Global kryddträdgård som drivs av Stiftelsen Botildenborg i Malmö kombinerar hon och andra SFI-elever på Kvarnby folkhögskola svenskundervisningen med att sätta fingrarna i jorden.

Henrik Sjöman tipsar om kinesträd och ligustersyren som blommar mitt i sommaren, när kronbladen från de vanliga fruktträden för länge sedan fallit. Ulla de Verdier vandrar runt med honom under blommande trädkronor i Alnarpsparken i Skåne. Maj-Lis Pettersson är hemma i sin egen trädgård i Uppland och svarar på de lyssnarfrågor hon valt ut för veckan.
2019-07-08
Länk till avsnitt

Friskare och härdigare rosor

En trädgård utan rosor är som en juvelring utan sten, läser Ingela Jagne i en bok från 1800-talet. I alla tider har rosor fascinerat. Och i dag finns härdigare, friskare och miljövänligare rosor att få tag på.

Allaktivitetshuset Fyrisgården i Uppsala, som vi besökte i fjol, använder sin pallkrageodling av grönsaker som en mötesplats och som ett lockbete för att få människor att våga komma in. Maj-Lis Pettersson svarar som vanligt på lyssnarfrågor.
2019-07-01
Länk till avsnitt

Drömmen om vita blommor

Vita blommor kan ge ett magiskt ljus i skuggan, och vitt symboliserar både renhet och sorg. Tina Westerlund visar och berättar om vita perenner i 1800-talsträdgården Marieholm.

Gerben Tjeerdsma är trädgårdsmästare och växtjägare och föreläsare och har en egen plantskola utanför Göteborg. Han är specialiserad på perenner. De är ofta härdigare än folk tror. säger han. Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som hon ger råd och tips till alla utifrån. Idag handlar det om körsbärsbladlöss, fjärilslarver och sniglar - och om konsten att se vilken sorts djur som varit framme och kalasat.
2019-06-24
Länk till avsnitt

Börje samarbetar med daggmaskar

Som ordförande i Föreningen för Organisk Biologisk Odling har Börje Remstam blivit något av en profet för täckodling. Hans bästa arbetskamrater är daggmaskarna.

Många odlar gurka. Vill det sig väl blir man rikligt belönad, men gurkodlare kan också stöta på en hel del problem. Ingela Jagne lotsar Gustaf in i gurkdjungeln. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
2019-06-17
Länk till avsnitt

Myror, majs och potatom i skolträdgården 

Uppsala Waldorfskola tänker att de ska bli delvis självförsörjande med grönsaker genom sin nya skolträdgård, där både personal, föräldrar och elever hjälper till. Särskilt klass 3-4.

Lavendel doftar sommar. Men buskarna blir efterhand lätt risiga. Tina Westerlund lär ut hur man både beskär och tar sticklingar av lavendel, så man får både fler och vackrare plantor. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut bland alla dem som kommit in till [email protected] eller vår Facebooksida eller till             Odla med P1             Sveriges Radio             Box 1552             752 45 Uppsala
2019-06-10
Länk till avsnitt

Blomsteräng i gräsmattan och banan på balkongen

- Släpp upp delar av gräsmattan för att få blommande växter som gynnar vilda bin och andra pollinatörer! Hortonomen Christina Winter, som skrivit boken Trädgårdsmyller, förklarar hur.

Att odla banan är inte det lättaste. Men många av oss fascineras av denna exotiska ört, och drömmer kanske om att skörda sin egen bananklase. Henrik Sjöman, som egentligen är specialist på vedartade växter, berättar hur man kan få en bananplanta att trivas hemma. Maj-Lis Pettersson besvarar några utvalda lyssnarfrågor.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Rhododendronprakt och blomsteräng som gödslar

När rhododendron trivs är den en skönhet året runt. När den vantrivs gör den ingen glad. Henrik Sjöman delar med sig av hemligheterna bakom rhododendrondalen i Botaniska trädgården i Göteborg.

Christina Winter lockar vildbin och humlor och andra pollinatörer till Matparken i Gottsunda i Uppsala genom att så gröngödslingsväxter med olika typer av blommor. Hon har skrivit en bok om hur man lockar pollinatörer och andra nyttiga små kryp till sin trädgård. Mångfalden är mycket viktig, säger hon. Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor, om äppelträd som inte ger skörd alla år, och om humle som angrips av gröna små fjärilslarver.
2019-05-27
Länk till avsnitt

900-årig trädgårdsterapi och dagsfärsk sallat

Annika Norlin i Gävle håller kurser och utbildningar om 1100-talsabbedissan Hildegard av Bingens örtmedicin och helhetslära, och liksom Hildegard odlar hon bland annat kvitten och fänkål.

Ingela Jagne odlar sallat, och förespråkar mångfald i sallatslandet. Gallra och ät upp efterhand, tipsar hon. Det går också bra att flytta sallatsplantor, och om man skär av huvudsallat, så kan man låta roten vara kvar. Då växer det fram ett nytt huvud! Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Hon gör egen plantjord

Catarina Sjöberg har tillsammans med sina studenter på trädgårdsutbildningen vid institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet experimenterat med att själva tillverka sin plantjord.

De utgår från ett recept från trädgårdsmästaren Nils Welander, som var verksam i Stockholm i början av nittonhundratalet. En hink trädgårdskompost, en hink lövkompost, en hink stallgödsel och en hink markjord blandas noga. Se upp för fröogräs som kan finns i plantjorden! Tina Westerlund berättar om granhäckarnas företräden och hur man bäst sköter en granhäck för att det ska hålla sig tät och fin. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2019-05-13
Länk till avsnitt

I sippornas underbara värld

Vitsippor behöver inte vara vita. Och det är inte bara blåsippor som är blå. Tina Westerlund berättar om förökning av gulsippa och tovsippans kulturhistoria.

Hasselnötter är näringsrika och många drömmer om att bli självförsörjande på hasselnötter. Det är ingen ny dröm, men i Finland satsar man nu på att hitta gamla inhemska hasselsorter, som man tror kan bli en framtidsgröda. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om
2019-05-06
Länk till avsnitt

Skapa en hassellund

Hasseln är inte bara en vild buske. Också i trädgårdar finns flera arter och sorter att odla, och det finns dessutom många anledningar att odla hassel, säger Henrik Sjöman.

I den framväxande skolträdgården i Uppsala Waldorfskola  i Hågaby, som vi följer under sommarhalvåret, håller barnen i klass 3-4 nu på att så bondbönor och sätta lök. Maj-Lis Pettersson svarar på särskilt utvalda lyssnarfrågor.   Ulla de Verdier och Gustaf Klarin [email protected]
2019-04-29
Länk till avsnitt

Drömmar om körsbärsblom och dråpslag i potatislandet

Blommande körsbärsträd kan få människor att bli helt hänförda av de rosa skyarna, som efter sin korta blomning förvandlas till en lika rosa matta på marken.

Henrik Sjöman hjälper till att förverkliga drömmen. Nu finns odlingsvärda träd, framtagna för att ge en överdådig blomning här i Norden. Men deras frukt är det sämre med. Potatisbladmögel är ett gissel för många i södra Sverige. Det leder till röta som gör potatisen oätlig, och har förr i tiden orsakat hungersnöd på flera håll. Men det finns en del man kan göra för att minska problemet, berättar Erik Andreasson, som forskar om växtskydd för potatis vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Sorten Sarpomira är  motståndskraftig, säger han. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par av de frågor som som kommit in från er lyssnare, om kompost och om radavstånd i grönsakslandet. Ulla de Verdier och Gustaf Klarin [email protected]
2019-04-22
Länk till avsnitt

Stoppa bävern från att kapa träd i trädgården

Bävrarna har blivit många fler i Sverige, och i trädgårdar finns läckra träd för dem att sätta tänderna i. I den legendariska Drömparken i Enköping lyser vårblommor upp i så här års rätt "skräpiga" rabatter.

Drömparken är skapad av den världsberömde trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som vi träffade för några år sedan. Klicka på pilen här nedanför för att höra det reportaget. Mona Bergius, parkchef i Enköping, berättar om skötseln av Oudolfs åretruntrabatter, och Lena Månsson, som ansvarar för trädgårdsmästarutbildningen i Enköping, tipsar om tidigblommande och odlingsvärda lökväxter. Maj-Lis Pettersson, som i år svarat på lyssnarfrågor om trädgård i radio i 40 år   - Grattis Maj-Lis! - fortsätter att ge handfasta råd, lugnande besked och initierade tips till lysssnare på plats och som mejlat [email protected] eller skrivit pappersbrev till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Hur man stoppar vattensork från att komma in i pallkragar, när man törs plantera ut en nyköpt riddarsporre och om kogödsel är bättre än hästgödsel - det är några frågor som får svar i det här programmet. Bäverexperten Göran Hartman från Sveriges lantbruksuniversitet berättar hur man bäst skyddar träden i sin trädgård mot bävrars sylvassa tänder.
2019-04-15
Länk till avsnitt

Sommarblommor satsar allt på blomningen

Gustaf sår sommarblommor med hortonomen Ingela Jagne i en inglasad altan, medan Ulla kollar hur Johannes Wätterbäck sår svinmållesläktingen quinoa på en takodling i Västerås.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om sorgmyggor och om insektskador som fått ett träd att tappa barken. De sommarblommor Ingela sår är bland annat hängpetunia, stort papegojblad, sommarrudbeckia och guldzinnea. Hon satsar på en eldfängd färgton i år. Quinoa är en mållasläkting från Sydamerika, vars frön kokas och äts ungefär som ris. Det är en av de växter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén skriver om i en nyutkommen bok och i deras blogg Farbror Grön. Quinoa är egentligen en kortdagsväxt. Därför behöver man använda utsäde som kommer härifrån, och som anpassats till våra ljusa sommarnätter. Gustaf Klarin och Ulla de Verdier [email protected]
2019-04-08
Länk till avsnitt

En ny trädgård!

En skolträdgård som växer fram utanför Uppsala och på en nyköpt villatomt. Båda är fyllda med förväntningar, men det finns också lurande fallgropar när vi planerar, anlägger och sår de första fröna.

Ingela Jagne, en av Odla med P1's trädgårdsexperter, har flyttat neråt landet och ska göra den tidigare ägarens trädgårdstomt till sin egen. Var ska grönsakslandet ligga? Var planterar man bäst ett körsbärsträd? Hur går solen och skuggorna? Hurdan är jorden? Ingela ger råd och tips hur man tar sig an en ny trädgård. Skolträdgårdar har kommit i ropet igen. I en serie reportage under odlingssäsongen ska vi följa en ny skolträdgårds framväxt i utkanten av Uppsala. I det första avsnittet sår klass 3-4 tomater, majs, chili och purjolök i mjölkkartonger i sitt klassrum i Hågaby waldorfskola. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om beskärning och fruktträdskräfta hos äppelträd. Våren är här, med Odla med P1!   Gustaf Klarin Ulla de Verdier [email protected]
2019-04-01
Länk till avsnitt

Gemenskapen viktigare än skörden

Niclas Hokke odlar i rosa pallkragar på Fyrisgården i Uppsala, tillsammans med sina kamrater på den dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning som han går på. - Grönt är skönt, tycker han.

Tina Westerlund, vår växtförökningsexpert,  visar Gustaf hur man delar backsippor och höstanemoner, och också pepparrot och andra fleråriga (perenna) grönsaker. Maj-Lis Pettersson svarar på säsongens sista lyssnarfrågor - om maskrosor i gräsmattan och rost på rosor.
2018-09-10
Länk till avsnitt

Nytt och snyggt på bärbuskar och fruktträd

Henrik Sjöman tipsar Gustaf om träd som får vackra frukter såhär i början av hösten.

Rönnar finns fler sorter av än man tror, och de har bär i flera olika färger.  Rönnens släkting oxeln blir ståtliga träd med klarröda bär. Men Henrik Sjöman visar också mer exotiskt vackra fruktträd. Plantskolmästaren Leif Blomqvist från finska Österbotten berättar om -  för oss i Norden - nya sorters bär, som är nyttiga och goda att äta.  Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut.
2018-09-03
Länk till avsnitt

Dela pioner och älska sitt grönsaksland

- Jag har varit förföljd av otur i mitt liv, säger Amir Darwesh. Men när han är på sin grönsaksodling är han lyckligare än någon annan stans i världen.

Från två kolonilotter har han utvidgat till 2000 kvadratmeter, där han odlar squash, gurka, koriander, mynta, basilika och mycket annat. När han kom till Sverige kunde han ingenting om odling. Han hade varit gerillasoldat i de kurdiska bergen i Irak i tio år, där han också förlorade sin ena arm. Pioner kan man inte få för mycket av. Så varför inte dela dem man har - så blir de så många fler! Tina Westerlund visar och berättar hur man gör. Maj-Lis Pettersson har valt ut de två lyssnarfrågor som får svar av henne i veckans program.
2018-08-27
Länk till avsnitt

Slingrande klematis och stormpiskade fyrplatsträdgårdar

Klätterväxter är trädgårdens lianer. De knyter ihop, ger skydd och busar till sånt som är rakt och fyrkantigt.

Den norske botanisten Per Arvid Åsen har rest runt till Norges nedlagda (automatiserade) fyrplatser och letat spår efter trädgårdsodling. Förvånansvärt mycket lyckades fyrvaktarfamiljerna odla på de ofta karga klipporna ute vid havet, visade det sig. Henrik Sjöman berättar om klematis och kaprifol och kanske också om murgröna, som numera kan odlas upp till Gävle. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
2018-08-20
Länk till avsnitt

Kartgallring för större äpplen och frösamlande för fler perenner

Det tar emot att plocka bort fina små äpplen, men det finns flera tunga skäl varför man bör kartgallra sina äppelträd, berättar äppelexperten Görel Kristina Näslund.

Tina Westerlund förklarar hur man tar frön från perenner (flerariga blommor) och sedan sår dem, för att kunna utöka sin rabatt. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut i Odla med P1's epost- facebookmeddelande- och pappersbrev-skörd. På Odla med P1's hemsida finns fortfarande ett längre reportage från Görel Kristina Näslunds och hennes man Gullmars äppelträdgård från 2010. Bläddra i bildspelet här ovanför så ser du också skador av äppelvecklare i ett äpple.
2018-08-13
Länk till avsnitt

Lyckas med tomater och skapa mikroklimat

Kärleksäpple och vargpersika. Kär tomat har många namn. Ingela Jagne, hortonom och professionell tomatodlare, berättar hur man gör för att få en bra skörd.

Än är det förhoppningsvis långt till den första frosten och augusti är en bra månad att så snabba grödor, som till exempel sallat. Ännu längre blir växtsäsongen hos trädgårdsdesignern Peter Englander, som vurmar för medelhavskänsla. Hemma i sin trädgård i Simrishamn har han olika rum, där han lyckats skapa gynnsamma lägen för kinkiga växter. Han delar gärna med sig av sina knep. Som i varje Odla med P1-program svarar dessutom Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor.
2018-08-06
Länk till avsnitt

Bekämpa torkan och besök en dinosaurieträdgård

Torkan har väl drabbat i princip alla som odlar i Sverige i år. Ingela Jagne berättar mer om vad man kan göra - och inte bör göra - i en torkdrabbad trädgårdsodling.

I vår serie om att locka djur till trädgården har vi nu kommit till dinosaurier. Skämt åsido handlar det om att odla uråldriga växter, som redan dinosaurierna gick och mumsade på eller gömde sig under. Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor som hon valt ut ur mejlskörden till [email protected] och brevhögen till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala.
2018-07-30
Länk till avsnitt

Lyckas med hortensior och locka fladdermöss

Hortensior - antingen älskar man eller avskyr dem. Dessa bulliga, pastelliga krukväxter, som man också kan ha i rabatter, eller helt uppåt väggarna.

Henrik Sjöman visar hur han lyckas få dem att växa och blomma som han vill. Fladdermöss finns det också delade meningar om. Men de är fridlysta och spännande och det finns all anledning att locka dem till sin trädgård. Emil Nilsson från Biotopia visar hur och varför. Här kan du se en ritning: http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/daggdjur/fladdermoss/fladdermusholkar.1037.html
2018-07-23
Länk till avsnitt

Klimatsmart odla bönor

Ärtor, bönor och andra baljväxter är nyttiga att äta och kan också vara bra för miljön och klimatet att odla. Men det finns en del att tänka på, säger Per Modig, som är agronom och bönodlare.

 Tina Westerlund lär ut hur man förökar några vackra fleråriga (perenna) blommor.  Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om rosor, svarta vinbär och valnötsträd.
2018-07-16
Länk till avsnitt

Silver i träden och guld på marken

Dagliljor är populära rabattblommor på många håll i världen, inte minst i USA. I skånska Boäng odlar Annette Nilsson en hel åker full med dagliljor för att få fram nya sorter.

De skiftar i färg från mörkrött, brunt, rosa och orange till klargult. Gustaf och Henrik Sjöman letar silver i träd och buskar, och vi hör varför vissa växter får silvriga löv eller barr. Maj-Lis Pettersson svarar på aktuella lyssnarfrågor.
2018-07-09
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.