Sveriges 100 mest populära podcasts

Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/odlamedp1

Avsnitt

Gör som odlingsinspiratören Johannes Wätterbäck (Farbror Grön) - satsa på kallsådd

Johannes odlar kallt, Henrik fixar sticklingar och Maj-Lis svarar på hur Andreas syrénhäck kan bli tätare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar sticklingar och visar hur de i Botaniska trädgården i Göteborg gör luftsticklingar direkt på trädet med hjälp av torv i en hård svart plastboll. Han går också igenom vad det är viktigt att tänka på när man vill föröka buskar och träd genom sticklingar och vilka sorter man typ inte kan misslyckas med.
Han uppmanar till att testa sig fram och ta hjälpa av kunniga personer med egen erfarenhet, i trädgårdsföreningar på kolonilotter och i grannskapet.

Johannes Wätterbäck, som driver bloggen och socialamediekontot Farbror Grön ihop med Theres Lundén, kallsår nästan allt. Grönsaker och sommarblommor sås i växthus eller pallkragar så tidigt som i januari och folk brukar höja på ögonbrynen när han berättar att han även odlar tomater kallt, i april. I år har han med lyckat resultat även sått paprika, gurka och vattenmelon kallt med hjälp av värmemattor och nästa år ska han testa att göra likadant med rotselleri, chili, kronärtskockor och aubergine.
- Lyckas jag med det är det inga växter som startar inomhus hos oss.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om mjöldagg på druvor. Har du en fråga? Skriv till [email protected]

Medverkande: Maj-Lis Pettersson, Henrik Sjöman och Johannes Wätterbäck
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-09-18
Länk till avsnitt

Älskade rosbuskar och fruktad parkslide

Henrik Sjöman snackar om rosbuskar, Henrik Lange vill reglera parkslide och Maj-Lis Pettersson potatisbladmögel på tomat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Det finns en ros för alla? - det är Henrik Sjömans devis. Han är träd- och buskexpert och menar att när det kommer till val av rosbuske gäller det att först vända blicken inåt och fråga sig ?hur mycket jobb är jag beredd att lägga ner på min ros??.

Henrik Lange är handläggare på Naturvårdsverket och har jobbat med det förslag på reglering av 13 svenska problemarter som skickades in till regeringen i somras. Parkslide och släktingen jätteslide och hybriden hybridslide finns med på listan och myndighetens förslag är att införa spridningsförbud, att om växten växer för mycket eller står vid t.ex en gångväg eller vid vattendrag så ska den tas bort.
Att ta bort alla bestånd som finns idag skulle bli allt för kostsamt och myndigheten bedömer att det inte i dagsläget finns någon tillräckligt lämplig bekämpningsmetod och att risken då är att man istället råkar sprida växten ännu mer.
Henrik Lange berättar att de hoppas mycket på metoder som går ut på att värma upp rötterna eller hela marken runt beståndet och på så sätt ta död på växten, forskning pågår kring detta.
Naturvårdsverkets rekommendation är och kommer fortsätta vara: avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller inte är ett problem för dig som har den på din mark.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

Medverkande: Henrik Lange, Maj-Lis Pettersson och Henrik Sjöman
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-09-11
Länk till avsnitt

Mera färg ger nyttigare frukt

Kimmo visar ett äpple som är knallrött inuti och Maj-Lis ger råd vid ovälkommen svampinvasion.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen skär ett äpple mitt i tu och insidan som blottas är helt röd. Julröd tycker han själv beskriver färgen bäst. Det här är ett brittiskt äpple av sorten Rosette som har gott om de nyttiga färgämnena antocyander inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Det pågår en hel del växtförädling och forskning runt om i världen för att ta fram frukt och grönt som innehåller mer av de här ämnena, som blålila tomater till exempel, för att vi ska få i oss mer nyttigheter via mat som vi redan är vana att äta.
Vill du höra mer om antocyaner, lyssna på Odla med P1 från 24 juli i år.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sköldlöss på krukväxter och vilda blåbär. Och så tipsar hon om vad som kan göras om gräsmattan och rabatten invaderas av svampar.
Har du en fråga? Skriv till [email protected]

Medverkande: Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-09-04
Länk till avsnitt

Lagra äpplen som proffsen och ge ekollon en chans

Kimmo tipsar om bästa äppellagringen, Philipp slår ett slag för att äta ekollon och Maj-Lis ger råd vid tomatbekymmer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ekollon, bokollon, cembratallfrön och turkhassel - det finns en massa nötter i trädgårdar, parker och i skogen som vi kan äta. Och det borde vi ta vara på mycket mer än vi gör idag tycker nötfantasten Philipp Weiss som odlar nötträd i Stjärnsund i Dalarna.

Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen går igenom vad som är viktigt att tänka på för att behålla skördade äpplen färska och goda länge genom att tänka som proffsen. 

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomater. 
Har du en fråga? Hör av dig till [email protected] 

Medverkande: Kimmo Rumpunen, Philipp Weiss, Maj-Lis Pettersson 
Programledare: Gustaf Klarin 
Reporter och producent: Åsa Wistedt 

2023-08-28
Länk till avsnitt

Philipp Weiss odlar nötter i Dalarna och vill se fler valnötter, hasslar och äkta kastanjer i Sverige.

Tina om kunskapen som kan hålla blomsterlupinen i schack och om trädgårdsväxternas mördande konkurrens med kemiska vapen. Philipp odlar nötter i Dalarna och Maj-Lis svarar på aktuella odlingsfrågor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Philipp Weiss bor numera långt från barndomens tyska kastanjskogar men har skapat en egen nötträdsodling Puttmyra skogsträdgård i Stjärnsund och vill att fler ska få upp ögonen för odling av dess grödor.
Äkta valnöt, hjärtvalnöt, svart och grå valnöt samt hasselnötter och äkta kastanj borde kunna odlas i fler trädgårdar och parker runt om i landet, säger han.

Tina Westerlund om den hänsynslösa konkurrensen i trädgården som bara kan mildras om trädgårdsägaren vill värna den svage. Hon berättar också om hur växter använder kemisk krigföring för att få mer utrymme och om hur man kan försöka stävja den invasiva blomsterlupinens expansion.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Hör av dig till [email protected]

Medverkande: Tina Westerlund, Philipp Weiss och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reportrar: Ulla de Verdier och Åsa Wistedt

2023-08-21
Länk till avsnitt

Vackra och tåliga ärtväxter med Tina och formklippt hos Ewa och Sven

Tina älskar vackra baljor med bönor i, Ewa och Sven klipper och formar sin trädgård och Maj-Lis svarar på frågor om gurka och squash.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert på fleråriga växter, Tina Westerlund, pratar om dekorativa baljväxter i rabatten, på balkonegn och på lotten. Hon ger råd om skötsel och förökning.

Ewa och Sven Wåhlin ser sin trädgård som ett konstnärligt projekt där former, material och färger skapar skönhet. Varje sommar öppnar de upp sin 1100 kvadratmeter stora trädgård, som de byggt upp under 30 år, för besökare. De gillar att formklippa, stamma upp och forma träd och buskar på oväntade sätt - de har sockertopps granar i pyramidform, stramt klippta buxbomhäckar, en fågel gjord av buxbom, en tujahäckplanta som blivit ett träd med stam och en boll av grönt längst upp och en svensk tall som är över 20 år men bara 1,50 m hög och ser ut som ett bonsaiträd.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gurka och squash. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]

Medverkande: Tina Westerlund, Ewa Wåhlin, Sven Wåhlin och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reportrar: Åsa Wistedt och Ulla de Verdier

2023-08-14
Länk till avsnitt

Blomsterbonden Suzanne odlar ettåringar med "tjohej" och flerårigt fluff

Ingela Jagne och Ulla de Verdier hälsar på hos snittblomsodlaren Suzanne Lindqvist i Jämtland, som odlar både ettåriga sommarblommor och perenna (fleråriga) blommor till sina buketter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Suzanne och Ingela ger tips på lättodlade blommor att odla för att plocka, och Suzanne berättar om sin odling och visar hur hon skapar en bukett.

Sonja Miklaheim i Ransta utanför västmanländska Sala hade plantor över, samtidigt som hon behövde en del nya. Så hon startade ett permanent plantbyteri på gatan utanför sin tomt. Det ser ut som ett litet marknadsstånd, och fungerar alldeles utmärkt, säger hon.

Maj-Lis Pettersson har valt ut nya frågor att besvara, från några av er som lyssnar.

Medverkande: Suzanne Lindqvist, Sonja Miklaheim, Ingela Jagne och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Ulla de Verdier
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-08-07
Länk till avsnitt

Tomatlyx i fjällvärlden och provodling i Skåne för bättre plantor i handeln

Annica Ideström odlar tomater med fjällutsikt i ett bågväxthus i Vålådalen i västra Jämtland.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingela Jagne ger råd om tomatodling, om hur man får stadiga plantor och tillräckligt med ljus och näring - och magnesium. I Vålådalen, i mitten på juli, är ljuset definitivt inget problem...

På Elitplantstationen i Skåne jobbar man med att testa nya sorter av perenner, frukter och bär för att sen kunna producera friska härdiga plantor till plantskolor i Sverige och utomlands.
När Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen hörde talas om den härdiga fikonbusken på Värmdö, som vi berättade om 10 juli, tyckte han att material från den borde skickas dit för att se om det skulle kunna vara något att odla på fler ställen. Elitplantstationens verksamhetsledare Robert Johansson berättar hur en sån process i så fall skulle gå till.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]

Medverkande: Ingela Jagne, Annica Ideström, Robert Johansson, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Ulla de Verdier
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-07-31
Länk till avsnitt

De nyttiga antocyanerna - färgämnen i blåa bär som vi borde äta mer av

Kimmo slår ett slag för blåa bär, Inger pratar jordkällare och annan förvaring av det egenodlade och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I blåa och röda frukter och bär finns det nyttiga färgämnen, antocyaner, som är bra för vår hälsa. Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen tipsar om hur du själv kan se till att få tillgång till mer blåa bär under året, på balkongen eller i rabatten.

Om man vill odla sin egen mat och bli självförsörjande så räcker det inte med att odla, man måste också kunna ta hand om skörden också, säger trädgårdshistorikern Inger Olausson. Många av de jord- och matkällare som förr var en självklarhet har byggts om eller används till något annat och i nya hus finns de ofta inte med.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]

Medverkande: Inger Olausson, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Reporter: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
Programledare och producent: Åsa Wistedt

2023-07-24
Länk till avsnitt

Mer krusbär åt folket!

Kimmo vill se fler krusbär i på i svenska odlingar, Don hjälper husägare i Kalifornien att brandsäkra sina trädgårdar och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Don Bullard är brandchef i Woodside i Portola Valley, söder om San Francisco strax intill Sillicon Valley, han arbetar med att öka kunskapen hos invånarna om hur man undviker och förhindrar brand.
Folk måste vänja sej vid att husen inte längre kan vara inbäddade i grönska, i zonen 0 till 1,5 meter från fasaden bör det inte växa buskar, träd eller annan lättantänd växtlighet, säger Don.

Kimmo Rumpunen, expert på frukt- och bär, slår ett slag för krusbär. Det är ett lättodlat bär som går att odla både på friland och i kruka. Den amerikanska krusbärsmjöldaggen tog kål på jättemånga av de sorter som fanns fram till början av 1900-talet och sen dess har växtförädlare jobbat med att få fram sorter som är resistenta mot mjöldaggen och även har större bär.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, idag om kaprifol och vitlök. Har du en fråga? Skriv till oss: [email protected]

Medverkande: Don Bullard, Robert Young, Nancy Roche, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Reportrar: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
Programledare och producent: Åsa Wistedt

2023-07-17
Länk till avsnitt

Henrik lyfter frågan om inhemskt eller nytt och hör om miraklet på Värmdö - torkat julfikon blev härdig buske

För 30 år sen satte Björn ett torkat fikon i jorden och nu dignar busken av frukt, Henrik vill bredda diskussionen om inhemskt och nytt och Maj-Lis pratar krussjuka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, vill bredda frågan om inhemskt och nytt. I dagsläget är diskussionen ibland svartvit menar han och lyfter fram att det går att gynna inhemska växter och samtidigt ta in nytt för att komplettera.

För 25-30 år sen satte Björn Edstam på Värmdö frön från ett torkat julfikon i jorden och fick upp ett tiotal plantor. En av dem som fick ta del av plantorna är grannen Ingegerd Fernaeus, som nu har en stor buske med massor av frukt. Och det här - att en planta vuxit ur ett julfikon och sen klarar sig utomhus i den här delen av Sverige, och ger frukt, det är otroligt tycker Odlas expert Maj-Lis Pettersson.

Samma Maj-Lis svarar också på lyssnarfrågor, bland annat om krussjuka på persikoträd. Har du en fråga? Skriv till oss: [email protected]

Medverkande: Henrik Sjöman och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter, producent: Åsa Wistedt

2023-07-10
Länk till avsnitt

Nya träd till trädgårdar i Sverige - så stoppas de invasiva. Och Maj-Lis svarar på extra många frågor.

Henrik Sjöman reser runt i världen på jakt efter träd som kan passa i svenska parker och trädgårdar. Och Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kritiska röster höjs mot att utöka mångfalden i svenska trädgårdar med buskar och träd från avlägsna delar världen. Det finns risk att nykomlingarna sprider sej invasivt i naturen. Henrik Sjöman, på Botaniska trädgården i Göteborg, berättar hur han och hans kollegor arbetar för att sortera bort de arter som skulle kunna sprida sej i det vilda.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarnas odlingsfrågor, extra många denna gång.

Medverkande: Henrik Sjöman och Maj-Lis Pettersson
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter, producent: Åsa Wistedt

2023-07-03
Länk till avsnitt

Ingela visar hur dagslängden ställer till det och Sonja samodlar i Sala

Ingela berättar hur ljus och mörker styr vissa växters blomning. Sonja i Ransta utanför Sala har dragit igång sitt drömprojekt. Och Maj-Lis uppmanar till mer näring till tulpanerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert Ingela Jagne går igenom hur dagslängden påverkar växters tendens att gå i blom och hur det går att tänka för att få ut det man vill.

Sonja Miklaheim i Ransta har i över 20 år haft en dröm om att odla med andra och nu är det verklighet. På en industritomt på andra sidan gatan har hon och maken anlagt en samodling, där den som vill får vara med och där privatpersoner och företag på bygden ställs upp med både material och tid.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga, mejla till oss på [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-06-26
Länk till avsnitt

Tina tipsar om sumpväxter och delar en näckros - och barnen Sander och Eden odlar i eget växthus

Tina tipsar om bra vattenväxter, barnen Sander och Eden odlar vattenmeloner och Maj-Lis konstaterar att det är mycket häggspinnmal i år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På en innergård i Gubbängen i Stockholm odlar grannarna Eden Lagerqvist, 5 år, och Sander Waltå, 4 år, vattenmeloner, paprika och bönor i ett eget litet växthus där barnen själva bestämmer allt.
På gården finns också pallkragar, egen kompost, en liten hönsgård med tre hönor och ett stort växthus där de boende kan odla i egna lådor - något som ger både mat och social samvaro.

Odla med P1's perennexpert Tina Westerlund visar hur man delar en näckros och tipsar om blomvass och andra växter som gillar att stå med fötterna i vatten.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson konstaterar att det är ett häggspinnmalår och tipsar om bekämpning av dessa.

Har du en fråga? Mejla oss på [email protected]

Programledare: Ulla de Verdier
Tekniker: Nisse Lundin
Reporter och producent: Åsa Wistedt

2023-06-19
Länk till avsnitt

Sveriges rosor har kartlagts - och vilka träd klarar översvämningar?

Margareta har luktat sig igenom Sveriges rosor, Henrik testar hur olika träd klarar väta och Maj-Lis tycker inte att vintergröna ska vara under rosbusken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett svenskt roskulturarv finns nu dokumenterat, från norr till söder har äldre kulturrosor kartlagts och det handlar om alltifrån DNA till rosornas kulturhistoria.
Programmet för odlad mångfald, Pom, har genom Rosuppropet och engagerade medarbetare landet runt genomfört fältinventeringar av rosor. Projektet har letts av Lars-Åke Gustavsson tillsammans med Henrik Morin. Många rosor beskrivs för allra första gången. Margareta von Rosen har varit med vid inventeringen och utvärderingen. En uppgift har varit att beskriva hur rosorna doftar.

Odla med P1's expert på buskar och träd, Henrik Sjöman, tar oss med till
SLU i Alnarp där växtförädlare planterat en mängd olika träd och buskar från hela världen för att se hur de klarar riktigt våta förhållanden och om de kan passa i svenska trädgårdar och parker i framtiden.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om bland annat marktäckaren vintergröna, som hon inte tycker bör planteras under rosenbusken.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent: Åsa Wistedt

2023-06-12
Länk till avsnitt

Träd och buskar som tål torrare klimat - och odling som läkning

Henrik visar SLU's arbete med att ta fram nya tåligare träd, Kristinas trädgård blev hennes räddning och Maj-Lis uppmanar till reklamation.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fler extremt varma och torra somrar är ett scenario som vi kan vänta oss i framtiden och på SLU i Alnarp har växtförädlare planterat en mängd olika torktåliga träd och buskar från hela världen för att se om de kan passa i svenska trädgårdar och parker.
Odla med P1's expert Henrik Sjöman berättar om tre av trädens strategier för att klara torra klimat - silverlinden som vänder sina blad upp och ner då den silvriga undersidan reflekterar solen bättre, prärieeken vars blad är ludna på undersidan vilket minskar risk för överhettning och kinesträdets blad som har torkanpassade cellväggar.

Ibland kan trädgårdsarbete vara en räddning, en väg ur ett mörker. Så har det varit för Kristina Vroland Nordstrand i Storvik utanför Sandviken som drabbades av utmattningssyndrom 2018. Långsamt har trädgården vuxit i takt med att hon blir friskare.

- Jag jobbar efter principen långsamt leder också framåt, om jag klarar 10 minuter om dagen så blir det länge på en hel vecka.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson, som varje vecka svarar på lyssnarfrågor, uppmanar en lyssnare som hört av sig att reklamera ett päronträd som visar sig ha gallkvalster.
Har du en fråga? Hör av dig på [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent: Åsa Wistedt

2023-06-05
Länk till avsnitt

Så odlar du egen selleri

Ingela sätter selleri, Mathias och Lisa jobbar med kyrkogårdskompost och Maj-Lis svarar på frågor om timjan och mossa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert Ingela Jagne har förodlat selleri inne sen februari och nu i slutet på maj planterar hon ut den i en djupbädd, både blekselleri (som också kallas bladselleri) och rotselleri. Selleri tar lång tid på sig och gillar värme och näringsrik jord.

I Uppsala kan fritidsodlare numera köpa kyrkogårdskompost. På en muromgärdad betongplatta vid Berthåga kyrkogård i utkanten av stan finns en stor komposteringsanläggning. Här samlas löv och kvistar in från stans kyrkogårdar i en jättelik kompost som sköts om av bland andra Mathias Carlsson och Lisa Gustavsson Flygt.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om timjan och mossa, kaffesump och gurka som tappat livslusten.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-29
Länk till avsnitt

Gå på djupet med en djupbädd

Ingela gräver sig neråt, Linda odlar svamp i stock, Annie och Carin odlar potatis på olika sätt och Maj-Lis pratar om buddleja som dött av vårens väder.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert Ingela Jagne påbörjar en djupbädd, en odlingsyta som kräver ett och annat spadtag. Ingela gör sin en spade djup ungefär och där lägger hon först rens från perennrabatten, stänglar, kvistar och annat, och ovanpå det hästgödsel och kompost som hon sen krattar ihop.

Linda Holtby i Västerås berättar om hur hon odlat svamp i en stock och Annie Ventliger i Kalmar och Carin Sjölin i Luleå delar med sig av sina erfarenheter av att odla potatis i hink, i halm och i plastsäckar.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om olika buskar: buxbom som behöver mer näring, buddleja/fjärilsbuskar som dött av växlande värme under våren och tujor som drabbats av insektsangrepp.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-22
Länk till avsnitt

Linda odlar svamp i garderoben och Kimmo tipsar om hur du kan hjälpa pollinatörer

Linda Holtby skördar svamp i klädkammaren, Kimmo Rumpunen slår ett slag för en rik trädgård för att hjälpa pollinerande insekter och Maj-Lis Pettersson pratar myror och mossa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert på bär och frukter, Kimmo Rumpunen, förespråkar en rik trädgård för att stötta de livsviktiga pollinerarna, och på köpet få bättre, godare och större frukter och bär.
Humlor, bin och andra insekter gillar inte när det är för välstädat och behöver olika växter som kan ge dem nektar under hela säsongen.

Linda Holtby, författare bakom boken Den lilla farmen i stan, berättar hur hon odlar svamp i en gammal klädkammare. Hon har med framgång testat att använda färdiga svamp-kit för att få egna champinjoner men tycker det är ännu roligare att odla ostronskivling från mycel till färdig svamp - i kaffesump.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om envisa myror i växthus och ett litet plommonträd som har det för varmt inne. Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-15
Länk till avsnitt

Annelie har en odlings-PT och Fredrik tar fram snygga potatisar

Annelie i Sandviken får handfast hjälp i trädgården av grönsaksodlaren Jack, Fredrik berättar hur man tar fram nya potatissorter och Maj-Lis pratar kylskador.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Anneli Walfridsson i Åsunda utanför Sandviken är en av deltagarna i det nystartade projektet Odlings-pt (personlig tränare i odling) som Studiefrämjandet Mitt och Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning ligger bakom.
Det går ut på att få fler i Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner att våga börja odla ätbart, utveckla det man redan har eller finlira på högre nivå. Varje deltagare blir sammankopplad med en personlig tränare i odling, professionell lokala odlare, som hjälper till med planering, handfasta råd och hembesök.
Jack Hicks som hjälper Anneli är grönsaksodlare i Sandviken och hans och Annelis mål är att få till bättre bevattning, välja rätt platser på tomten och justera gödslingen

Fredrik Reslow jobbar som växtförädlare på SLU i Alnarp och han jobbar med att ta fram en helt ny svensk potatissort - mer tålig mot skadegörare och härdigare i kallare klimat.
Han berättar om växtförädlarens enträgna jobb att ta fram nya bättre sorter, där utseende är av största vikt.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om tjältorka som drabbat rhododendron.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-08
Länk till avsnitt

Tina tipsar om perennköp och Malin har dille på dahlior

Dahliafantasten Malin väcker sina knölar från vintervilan, Tina berättar hur hon tänker vid perennköp och Maj-Lis pratar om fröns kvalité.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Malin Fröling i Uppsala älskar, sköter och gullar med sina 300 dahlior året om. När Odla med P1 är där är hon igång med att väcka dem till liv efter vinterns vila i jordkällaren.

Odlas expert på fleråriga växter, Tina Westerlund, guidar i blomsterhandeln och berättar vad hon tittar efter när hon köper perenner.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson pratar om fruktträdskräfta och om att det är kvalitén på frön som avgör hur det går och inte åldern.
Har du en fråga till henne? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-01
Länk till avsnitt

Blåblommiga mattor av scilla

Tina Westerlund botaniserar i hav av scillor, Maj-Lis Pettersson pratar öronvivlar och varför kan pyralider inte bara förbjudas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den här tiden på året sprider scillor ut sig som blåa mattor på vissa ställen, uppskattade av både människor och pollinatörer. Odlas expert på perenner Tina Westerlund berättar om dessa rara lökväxter, tidiga källor till näring för pollinatörer och uppskattade av fritidsodlare. Hon berättar vad de har för ursprung och också att det finns de som är oroliga för att de blåblommiga mattorna ska sprida sig från trädgårdar ut i naturen och ta över för mycket.

Kemikalieinspektionen har skärpt en del av reglerna för böndernas användning av giftiga pyralider, så att risken minskar för att de ska sprida sej till fritidsodlingen. I flera år har rester av bekämpningsmedel från jordbruket drabbat fritidsodlare genom växtnäring och djurgödsel. Pyraliderna används för att döda vissa växter, men de är inte farliga för människor och djur, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om mjöldagg på aster och öronvivlar på ligusterhäck.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-04-24
Länk till avsnitt

Anna-Karin och Kjell samlar på träd - har över 2000 olika sorter

Anna-Karin och Kjell har träd i massor i sin trädgård, Maj-Lis berättar hur ska man tänka kring lavar på träd och Henrik lyfter fram träd och buskar med vackra stammar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Anna-Karin och Kjell Silver kan inte riktigt sluta - de samlar på träd!
I sin (och lite i grannens) trädgård har de planterat träd efter träd efter träd - mest för att de är nyfikna på dem, och hur de ska klara sig och utvecklas i trädgården i Vendel i Norduppland.
Men alltihopa började med att de var, och är, hängivna svampplockare och fascinerades av samspelet mellan träd och svamp.   

Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, lyfter fram betydelsen av vackra stammar och tipsar om cinnober rhododendron som har rosaröd stam, himalayabjörk med sin dramatiska flagnande vita bark och japansk skenkamelia med en mosaik av olika färger på stammen.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor och hittar något allvarligt. Kim har mejlat [email protected] om en ros och Maj-Lis konstaterar att den fått en svamp som hon, under sina 40 år i branschen, aldrig sett - Leptosphaeria coniothyrium. Och rådet är att ta bort rosen helt och bränna resterna. 

Programledare: Gustaf Klarin
Reporter: Ulla de Verdier
Producent: Åsa Wistedt

2023-04-17
Länk till avsnitt

Möblera om i trädgården - gräv upp och flytta på träd och buskar

Odla med P1's expert på buskar och träd, Henrik Sjöman, är i flyttartagen och flyttar en praktspirea med hjälp av en gammal matta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Buskar och träd kan flyttas från att de tappat sina löv på hösten fram tills de sätter igång igen på våren, förutsatt att det inte är tjäle i marken. Henrik visar och berättar hur det görs på bästa sätt och går igenom den livsvikitiga eftervården av växten som fått ny plats. Han berättar också om rotbeskärning, ett förberedande steg för att kunna flytta större buskar och träd.

Ida Schmidt I Blekinge gick mot strömmen då hon i början av 1900-talet startade Agdatorps trädgårdsskola för kvinnor, att jobba med trädgård ansågs nämligen inte vara för kvinnor. Trädgårdshistorikern Boel Nordgren har grävt djupare och hittat odlingsdagböcker från eleverna bland annat.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sorgmygg och öronvivel bland annat, för att bli av med dem rekommenderas nematoder, biologisk bekämpning.

Har du en fråga? Mejla till [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-04-10
Länk till avsnitt

Gift i gödsel skadar plantor - pyralider fortfarande ett gissel

Fritidsodlingens riksorganisation har fått in hundratals vittnesmål från fritidsodlare om hur rester av ogräsmedel från lantbruket i organisk växtnäring och djurgödsel förstört plantor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För några år sen upptäcktes att det fanns rester av bekämpningsmedel från lantbruket i organisk växtnäring och djurgödsel, så kallade pyralider. Växter som tomater, bönor, paprika och potatis är extra känsliga för det och tusentals växter har förstörts.
Det var journalisten och författaren Lena Israelsson som larmade om detta först och sen har bland andra FOR, Fritidsodlingens riksorganisation, jobbat med frågan på olika sätt, samlat in vittnesmål, testat olika produkter och skrivit tre rapporter. Ulf Nilsson, en av dem som jobbar mest med det, berättar om läget just nu.

Odla med P1's expert Ingela Jagne tar fram pluggbrätten, frön och jord och tar sig ann förodling av luktärtor. Många sommarblommor och grönsaker mår bra av att få starta inne, Ingela berättar hur du går till väga och vad som är bra att tänka på.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat om idogt duschande av krukväxter för att bli av med trips.
Skicka din fråga till [email protected].

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-04-03
Länk till avsnitt

Så gör du en varmbänk

I säsongspremiären gör Ingela Jagne en varmbänk - en odlingsbädd med gödsel och halm som ger värme i kylan för den som vill börja odla tidigt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert Ingela Jagne berättar hur du kan komma igång tidigt på säsongen med en varmbänk där hästbajs och halm skapar go värme för växterna när temperaturen utomhus är låg.

Maj-Lis Pettersson är också hon tillbaka och svarar på lyssnarfrågor, om svavelbehandling mot mjöldagg och gallkvalster på vinranka bland annat.
Har du en fråga? Mejla den till [email protected].

Och för att skapa lite sommarkänsla och inspiration för varmare tider får du höra när vi besökte Anna Hermanssons balkong i Linköping förra sommaren. Hon njuter dagligen av de jordgubbar och hallon som hon odlar där. Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen ger tips om vilka fler bär som passar på balkong.

2023-03-27
Länk till avsnitt

Odla smått inomhus och fröså perenner

Tina slår ett slag för att föröka perenner med egna frön och Benjamin och Madelaine är sålda på mikroodling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att ta vara på de frön som finns på de fleråriga växterna i rabatten, på kolonilotten, på balkongen (din egen eller grannens/kompisens) är ett hållbart sätt att utöka planteringarna.
Det finns en stor variation av frön - de som vill ha ljus, de som inte vill ha det, de som ska sås färska och de som behöver torka och vila. När ska de plockas, hur ska de förvaras och när ska de i jorden? Odlas expert på förökning, Tina Westerlund, guidar i hur du ska göra och vad som är viktigt att veta.

Benjamin Ervin och Madelaine Sundell flyttade från storstan till norduppland för två år sen och började med mikroodling. Och vad innebär det då? Jo helt enkelt att skörda grönsaker innan de vuxit färdigt, när de små spröda och fulla av smak.
De började smått och nu har deras odlingar växt i dubbel bemärkelse och de säljer sina små grödor till affärer och restauranger, bland annat ärtskott, solrosskott med spänstig stjälk och två gröna krispiga lite tjocka blad, spensliga broccoliskott, senapskål och rädisskott med rosa-lila stjälkar.

Maj-Lis Pettersson svarar på varför Maria lönn har vita fläckar på bladen och hur Monica ska ta hand om vinplantorna som grott under rabarbern.

2022-09-12
Länk till avsnitt

Dela och föröka perenner på hösten

Hösten är en bra tid att dela och föröka vissa perenner, Tina Westerlund delar funkia nu men låter prydnadsgräset vara.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hösten är en tid att blicka framåt i trädgården, på kolonilotten och i balkonglådorna, Vilka av de fleråriga växterna går att dela och föröka nu och vilka är det bättre att vänta med? Finns det några plantor som med fördel kan sättas i jorden redan nu?
Odla med P1's expert Tina Westerlund går igenom vad som är viktigt att tänka på, vilka perenner som klarar höstdelning och hur du går till väga.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om möss som stjäl bär från Annas bärhäggmispel, varför Pias vinröda spirea fått några gröna kvistar och varför Karins päron har knutar.

2022-09-05
Länk till avsnitt

Samla frön från vilda blommor och prima plommon

Kerstin ökar den biologiska mångfalden vid torpet i Sundsvall med frön från blommor i närheten. Och Kimmo pratar plommon.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bär- och fruktexperten Kimmo Rumpunen tar sig ann plommon och berättar vilka sorter som passar bäst i olika delar av landet och vad som är viktigt att tänka på.

Kerstin Stickler vill ha en blomstrande äng vid sitt torp i byn Björkön utanför Sundsvall och för att få till det samlar hon frön från naturen och sår ut.
Att så frön hämtade från naturen är ett sätt att öka den biologiska mångfalden, det är gratis och miljövänligt och passar ofta våra pollinatörer bättre. Men det finns en del att tänka på, som att inte plocka fridlysta växter (listan på alla finns här), plocka lagom och ta inte frön från invasiva arter. Fler tips hittar du här.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

2022-08-29
Länk till avsnitt

Att odla ihop med barnen och härdiga havtorn

Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odlas expert Kimmo Rumpunen berättar om havtorn, en torktålig växt som funnits här i Norden långt innan vi fanns här och vars feta bär är rika på allehanda vitaminer och nyttigheter.

Familjen Ventlinger i Kalmar har haft sin villaträdgård i fyra år och i början odlade de bara tomater, det blev så många att tvillingarna Ella och Mira lekte med dem som kulor. Sen dess har odlingarna växt och utvecklats och nu finns rosor, snittblommor, björnbär, kryddor, potatis, pak choi och en massa annat. Filosofin är att testa sig fram och att alltid låta barnen vara med.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häckar och de problem som finns med dem.

2022-08-22
Länk till avsnitt

Detektivarbete i trädgården och den sinnliga zinnian

Ingela Jagne tar sig ann sommarblomman zinnian - en ettåring som älskar sol och som älskas av både människor, pollinatörer och sniglar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1's expert Ingela Jagne ger tips om hur du lyckas med zinnia, en färgstark korgblommig växt med rötter i Nord-, Central- och Sydamerika som är uppkallad efter den tyske botanisten Johann Gottfried Zinn.

I vår miniserie om att vårda och återskapa en gammal trädgård återvänder vi till Ann-Charlotte Heimers morföräldrars trädgård i Dalarna. Att lista ut vilka växter som funnits i en trädgård är ett detektivarbete, där man får leta spår på flera håll. Och spåren är inte alltid helt lätta att hitta eftersom även växter som är fleråriga inte står lika länge som hus t.ex., säger trädgårdsantikvarien André Strömqvist.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor som vi fått till [email protected] och på sociala medier där vi heter Odla med P1.

2022-08-15
Länk till avsnitt

Gamla trädgårdar och tips om odling i tufft klimat

Vår expert Ingela Jagne pratar om utmaningar och fördelar med att odla i lite bistrare klimat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odla med P1 fick ett mejl från Maria, med rötter i Halland och nu boende i Åre, som undrar hur hon ska tänka med sina odlingar i zon 6-8.
Ingela Jagne tipsar om vikten av att välja rätt läge och sorter och tipsar om hur det går att förlänga säsongen med förodling, växthus, odlingstunnel och upphöjda bäddar. Hon poängterar också fördelarna med att driva upp sina grönsaker, träd och blommor i norr?- mera solljus under sommaren och färre skadegörare.

Att vara i en gammal trädgård är som att göra en resa i tiden. Men hur tar man hand om den? Trädgårdsantikvarien André Strömqvist har skrivit en handbok om det och Ulla de Verdier träffar honom i Ann-Charlotte Heimers mormor och morfars trädgård i Dalarna. Den vårdar hon ömt och visar bland annat den ros som alltid skulle finnas med på mormoderns födelsedagsbricka.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om baggar på stockrosor och bruna blad på måbärshäck.

2022-08-08
Länk till avsnitt

Jättegran för skog, pyttegran för balkong och allt däremellan.

Granar var populära i svenska trädgårdar på 1980-talet, och Henrik Sjöman tror att granarnas popularitet nu åter håller på att växa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Granar kan växa upp till stora koner som kan pryda trädgården både sommar och vinter. Men det finns granar som naturligt i skogen drabbas av mutationer, genförändringar, som gör att de kan anta en massa olika former, till exempel klotformade, fågelboformade eller med hängande slappa grenar. De kan också bli väldigt små, kallas då för dvärgbarr. Många mutationer i naturen har tagits om hand av människor och det finns ett stort utbud av muterade granar i handeln som också passar den lilla trädgården eller till och med balkongen.

Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor, bland annat om värmeförstörda vinbär och krusbär, kinesisk en som ger päron rostsvamp och rådjursskadade tujor.

2022-08-01
Länk till avsnitt

Röda misstag och odling av saffran i Skåne

Rödbladiga mutationer av buskar och träd dör i det vilda men kan överleva i trädgården, och i Skåne odlas saffranskrokus kommersiellt

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ibland sker genetisk felprogrammering spontant ute i naturen som kan leda till att växter får röda blad istället för gröna. De rödbladiga överlever sällan i det vilda, men i trädgården kan de få en fristad.

Och kombinationer av rödbladiga buskar och träd kan bli en viktig del av uttrycket i en trädgård. Henrik Sjöman visar rödbladigt i Alnarpsparken, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Saffran brukar kallas världens dyraste krydda. Vi besöker en märkvärdig odling av saffranskrokus  i Skåne.

Hela programmet utspelar sej förövrigt i Skåne. Gustaf Klarin är programledare.

2022-07-25
Länk till avsnitt

Fetblad trivs i torka och Karin maxar på balkongen

Rätt växt på rätt plats! Fetbladsväxter (Sedumsläktet) trivs i gassande sol, och förlåter bortglömd vattning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tina Westerlund tipsar om tacksamma fetbladsväxter, bland annat fetknoppar och taklök. I närbild ser blommorna ut som stjärnor och aliens, på håll väver växterna mattor rika på färgnyanser i rött och grönt.

Balkongodlaren Karin Lindström har sin oas på en balkong i centrala Stockholm. Här odlar och skördar hon mat från mars till nyår. Hon odlar tätt och byter växter i krukorna under säsongen. Åsa var där när det var byte på gång i krukorna.

Maj-Lis Pettersson svarar på aktuella lyssnarfrågor.

2022-07-18
Länk till avsnitt

Aj, de sticks!

Men många tistlar är otroligt vackra att ha i rabatten, och älskas av fjärilar och bin. Tina Westerlund tipsar om odlingsvärda tistlar, som man, kanske till skillnad från åkertisteln, gärna vill ha fler av.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I höstas skärptes reglerna kring vilka växtskyddsmedel som får användas, för att bli av med löss, ogräs, sniglar och annat ovälkommet. Anledningen till skärpningen är att riskerna hälsa och miljö ska minskas. Liv Åkerblom Espeby, som är rådgivare på Kemikalieinspektionen, berättar vad som får användas och inte. Mer går att läsa här

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat om fläckar på vitlöks- och rosblad och om bra päronsorter, inskickade till [email protected] eller på våra sociala medier. Det går också utmärkt att skicka frågan till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala.

2022-07-11
Länk till avsnitt

Värmeälskande vindruvor och vävar av plast

I Åke Truedssons trädgård i Vellinge finns flera sorters vindruvor. Han och växtförädlare Kimmo Rumpunen berättar hur vinrankorna vill ha det och vilka sorter som klarar vårt klimat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Tomatkungen" Åke Truedsson kan en hel del om vindruvor också, han har odlat dem länge hemma i Vellinge, och tillsammans med Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen reder han ut vilka sorter som klarar sig bäst och vad de behöver för att växa sig starka.

Trädgårdshistoriker Inger Olausson berättar om när plastvävar dök upp inom odlingen. Under en stor del av 1900-talet använde trädgårdsmästarna så kallade drivbänkar för att hålla skadedjur borta och skapa bra mikroklimat för grönsakerna. Drivbänkarna var liggande träramar med en och en halv meter stora glasrutor ovanpå. De var tunga och de var sköra. Men så mot slutet av århundradet kom ett ett lätt alternativ. Vävar av plast.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor vissnande grenar på äppelträd och lupiner.

2022-07-04
Länk till avsnitt

Bjussiga björnbär och plastkrukans historia

Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen berättar hur du lyckas med björnbären.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Björnbär kräver mycket värme och sol men annars är de lättodlade och lätta att föröka berättar Kimmo. Han tipsar olika sorter och hur de trivs bäst.

All plast vi använder idag, inte minst inom fritidsodlingen, ställer till allehanda problem men när den först kom var det närmast en revolution. Och det var i blomkrukan som plasten först gjorde sin entré på bred front inom odlingen. Trädgårdshistorikern Inger Olausson berättar om vetenskapliga granskningar vid Exprimentalfältet, kritik mot de skrikiga färgerna och hur plastkrukan gjorde odlandet enklare.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

2022-06-27
Länk till avsnitt

Fänkål och växter som är bra för både jorden och flygfän

Odla med P1:s expert Ingela Jagne tar sig ann dillsläktingen fänkål, en växt som använts i mat och bak länge.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För att fänkålen ska kunna användas som grönsak finns en del att tänka på berättar Ingela - förodla inne, sätt inte ut dem för tidigt och var försiktig med rötterna när du planterar ut dem.

Elisabeth Ögren, rådgivare i ekologisk grönsaksodling, tipsar om gröngödsling som också gynnar nyttodjur. Gröngödsling är när man sår växter som sedan myllas ner direkt på växtplatsen. Genom att välja rätt växter kan det här också göra att blomflugor och andra nyttoinsekter gynnas. Elisabeths tips är att odla luddvicker, bovete, perserklöver och blodklöver.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor ? bland annat om plommonträd med bruna blad och vit väv på orkidé.

2022-06-20
Länk till avsnitt

Bin hos andra och jord jord jord

Mårten Markne har sina bin i andras trädgårdar, bland annat hos Ulla Holm i Uppsala som gillar att ha tusentals hyresgäster i sin trädgård.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bikuporna i Ulla Holms trädgård är inte hennes utan tillhör Mårten Markne, en trädgårdslös biodlare som för några år sen kom på att han kanske kunde ha sina kupor i andras trädgårdar. Efter en fråga på sociala medier fick han napp och har nu nio bisamhällen i fem olika trädgårdar.

Odla med P1:s expert Ingela Jagne går igenom vad jord och torv egentligen består av. Hon ger också tips för hur trädgårdsägare, kolonilottsfantaster och balkongodlare kan förbättra sin jord. 'Gräv där du står' och 'all jord går att förbättra' är hennes ledord.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om håliga blad på ligusterhäck och svampig jord.

2022-06-13
Länk till avsnitt

Fler svenska snittblommor och mer utländskt i trädgården

Fler och fler odlar snittblommor i Sverige, en av dem är Malin Wedrén som tipsar om att satsa på olika sorter för att lyckas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De senaste åren har en ny våg av snittblomsodlingar vuxit upp i Sverige. En av dem är Svartbäckens trädgård utanför Enköping som drivs av Malin Wedrén och hennes sambo. Malin tipsar också om hur du lyckas själv med snittblommorna.

Träd- och buskexperten Henrik Sjöman slår ett slag för att göra trädgården godare och finare med växter från andra delar av världen. Genom att plantera in växter som inte är inhemska ökar den biologiska mångfalden och det kan pollinatörer, fåglar och människor dra nytta av både tidigare på våren och senare på hösten, berättar Henrik Sjöman.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tjältorka på lagerhägg, sorkskadat äppelträd och röda fläckar på spindellilja.

2022-06-06
Länk till avsnitt

Svenska linser och ekar i alla storlekar

Per Modig i Skåne har stora fält med linser men säger att de går att odla i pallkragar också och det finns goda förutsättningar att odla mer linser i Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar om ekar i alla storlekar, från den lilla lilla utväxten från ekollonet som man kan ha inne i en liten vas till majestätiska ekåldringar som skänker skugga i generationer.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om ogräs i hallonlandet och envisa fräken.

2022-05-30
Länk till avsnitt

Söta klockor i skugga och odling på schemat

Tina Westerlund, en av Odla med P1:s experter, berättar om rams och liljekonvalj vars vita små klockor hänger på böjda stänglar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På gymnasiesärskolan på Högbergsskolan har de odling och plantering på schemat. Hör om hur de sår morötter, solros och basketkorgar(!) .

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om pyralidskadade tomatplantor och äppelträd som sjunger på sista versen.

2022-05-23
Länk till avsnitt

Kejsarkrona och flugors bortglömda insatser

Tina Westerlund, en av Odla med P1s experter, berättar om en illaluktande monark - den maffiga lökväxten kejsarkrona.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Spyflugan är en dold hjälte, den är en också en flitig pollinatör, liksom humlor och bin. Insektskännaren Mattias Forshage sjunger flugans lov.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om barkfläcksjuka på rosor och myror i vinbärsbuskarna.

2022-05-16
Länk till avsnitt

Rabarber, rabarber, rabarber...

I Ukraina är penséer mammornas egen blomma. Valentyna, som är en av dem som flytt kriget där, berättar om sin trädgård med rosor, vindruvor och mycket annat....

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kimmo Rumpunen förklarar hur du lyckas med rabarber, från förökning till skörd.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om lavendel och om äpplet Ingrid Marie.

2022-05-09
Länk till avsnitt

Äppelträdets nederdel och de blommande hagarna

Ett äppelträd man köper består av två individer - en grundstam och en överdel. Grundstammen bestämmer hur starkväxande trädet blir. Det behöver man ha koll på, säger fruktträdsspecialisten Kimmo Rumpunen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Emil Nilsson och hans sambo har återskapat en blommande hagmark. Många villor byggs på tidigare betesmarker, och med rätt skötsel går det att få tillbaka blommor som gullviva, tjärblomster, buskviol och backsippa.

Lyssnarfrågorna som Maj-Lis Pettersson besvarar den här veckan handlar bland annat om körsbär och sparrisodling.

2022-05-02
Länk till avsnitt

Så odlar du din egen gurka

Gurka är en tacksam växt att odla. Odla med P1-experten Ingela Jagne tipsar om hur du undviker att plantorna drabbas av rothalsröta och andra gurkproblem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häxringar och fläkskador.

Permakultur Uppsala odlar självförtroende. De är ett socialt företag för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

2022-04-25
Länk till avsnitt

Gyllene azaleor och både blå och grå ärter

Guldazalean tål att gås in i, och doftar bedövande gott när den blommar. Henrik Sjöman tipsar om azaleor och hur man får dem att trivas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Agneta Magnusson är ärtexpert, särskilt när det gäller gamla svenska kultursorter. Hon berättar om de viktiga gråärterna, som odlats i många hundra år, och om blåärter, vars skidor är vackert blålila.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om citronträd och kamelia.

2022-04-18
Länk till avsnitt

Kompostera mera och odla kurbitsar

Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mominur Rahman odlar så det väller över kanterna på hans odlingslott i Uppsala. En favorit är kurbits - en viktig gröda i det bengaliska köket.

Ingela Jagne ordnar en liten kompostskola för Gustaf. Och Ulla är i Maj-Lis trädgård för att nya lyssnarfrågor ska få svar, bland annat hur man kan bli av med sorgmyggor i blomkrukor och förodlingar.

2022-04-11
Länk till avsnitt

De kämpar vidare mot pyralider

Pyralidskandalen, där tomater och andra växter skadades av ogräsbekämpningsmedel, är inte över.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Pyralider, som används i ogräsbekämpningsmedel, har hittats både i vegetabilisk organisk växtnäring och i organisk gödsel, och på Pungpinans koloniområde i Stockholm drabbades 50 odlare som använt den hästgödsel föreningen fått. Koloniträdgårdsförbundet och andra inom fritidsodlingsrörelsen kräver pyralidstopp, och Ulf Nilsson på Fritidsodlarnas Riksorganisation, som skrivit en ny rapport om läget, ger råd vad man som fritidsodlare kan göra.

Tänk, vilken dröm - att skapa sig ett ätbart skogsbryn... Henrik Sjöman visar hur man kan göra.

Maj-Lis Pettersson har redan en hög med lyssnarfrågor att besvara. Mossa i gräsmatta och bekämpning av parkslide, lär hon hinna med den här veckan.

Härligt att höras igen!

Ulla och Gustaf

2022-04-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.