Sveriges 100 mest populära podcasts

Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/odlamedp1

Avsnitt

Invasiva sniglar och nyplanterade träd

Man måste curla med träd när de är små och nyplanterade, säger Henrik Sjöman. Det har man igen senare... Den nya invasiva svarthuvade snigeln gör inte alls lika mycket skada i trädgården som mördarsnigeln.

Den svarthuvade snigeln har en helt annan livsrytm än spansk skogssnigel (mördarsnigeln), den blir inte vuxen förrän på hösten. Den äter mest multnande växter. Henrik Sjöman visar hur man får nyplanterade träd att vilja växa. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gurka, potatis och ett ogräs som smakar lök.
2021-05-03
Länk till avsnitt

Täckodling och äppelförädling

Gustaf besöker äppelförädlaren Kimmo Rumpunen vid SLU och hör om kommande äppelsorter och gamla godingar. Ulla gräver ner sig i täckodling (no dig) med trädgårdsskribenten och poddaren Bella Linde.

Bella Linde, som skrivit boken Odla utan spade, gör en "lasagnebädd" av kvistar, löv, gamla äpplen, halm, gödsel och kompost. Underst använder hon otryckt kartong - gärna från cykelhandlare, för de är stora och bra. Kimmo Rumpunen 
2021-04-26
Länk till avsnitt

Gödsla med P1 och laga mat med berberisbär

Ingela Jagne grundgödslar i pallkragen: en säck kogödsel till 3-4 säckar jord. Ulla smakar hur berberisbär används i persisk matlagning och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

Laleh Maghonaki blev överlycklig när hon hittade en taggig berberisbuske utanför sin lokala pizzeria. Nu är hon självförsörjande på färska berberisbär. OBS! Koreansk berberis är resistent mot svartrostsvamp och har bär som liknar berberis sylvestris (som kan sprida svampen till stråsäd). Ingela Jagne liknar grundgödsling med basvaror i skafferiet som ska räcka länge, och påbyggnadsgödsling med kylskåpsvaror, som man kan behöva fylla på efterhand. En tumregel är att grönsaker som växer ovan jord ofta behöver mer näring än de som växter under jord, säger Ingela. 
2021-04-19
Länk till avsnitt

Kålrot och vintergäck

Matti Leino forskar om agrarhistoria och är en hängiven kålrotsentusiast. - Bra för självhushållare, säger han. Tina Westerlund slår ett slag för vintergäck, och visar hur den förökas.

Kålroten härstammar från Sverige, men den del som numera är Finland. Det finns mängder av olika sorter av kålrot, men de är svåra att få tag på i Sverige, men i Norge säljs många olika sorters kålrot. Vintergäck än en av de allra tidigaste trädgårdsväxterna - och en viktig nektarkälla för pollinatörer. 
2021-04-12
Länk till avsnitt

Få fart på krukväxter och tomater

Ingela och Gustaf planterar om och pratar växtnäring. Ulla har besökt självhushållaren Maria Palmqvist i hennes nybyggda bågväxthus. Maj-Lis svarar på årets första lyssnarfrågor.

Vad ska den som vill ha flytande växtnäring välja nu, efter fjolårets skandal med ogräsbekämpningsmedelsrester i ekologisk växtnäring? Hur undviker jag att skada rötterna när jag planterar om? Hur odlar Maria tomater så det räcker till både människor och djur? 
2021-04-05
Länk till avsnitt

Blodröda gardiner

Lianer kallas de klätterväxter som också blir vedartade. En av de kraftfullaste är rostvin. Men det finns också mindre expansiva växter vi kan använda som gardiner i trädgården, berättar Henrik Sjöman.

Vi får många frågor till Odla med P1, och vi hinner svara på långt ifrån alla. Men till detta, det sista, programmet för i år har Ulla inte gjort något reportage, utan Maj-Lis ska svara på extra många lyssnarfrågor. Om pyttesmå tomater, röd påväxt på  gamla äppelträd, jordgubbsodling, snötyngda enar, jätteverbena och äppelträd som blommar om.
2020-09-21
Länk till avsnitt

Sätt vitlök rätt

Vitlök går att odla i större delen av landet. Den är lättodlad och tacksam, men vill ha rejält med gödsel.

Maria Palmqvist odlar till husbehov. Med sex personer i familjen blir det rätt mycket. Men hon får också en rik skörd i år. Just nu har hon famnen full av mangold. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om maskangripna plommon i komposten, om att övervintra hibiskus och om pyttesmå tomater
2020-09-14
Länk till avsnitt

Skapa vindsus och vindskydd

Henrik Sjöman tipsar och lär ut sätt att få lä i trädgården, men också vitsen med att släppa in en del vindar i sin odling.

Vi gör ett återbesök i den stadsodling i Hågaby i Uppsala, som startade i våras mitt i coronakaoset, och som nu är mitt uppe i skörden. Maj-Lis Pettersson har valt ut nya lyssnarfrågor som ska få svar, bland annat om mjöldagg på gurkplantor och knöliga päron.
2020-09-07
Länk till avsnitt

Så så här sent

Vad går fortfarande att så var för att hinna med ännu en skörd i år? Och vad kan du så i höst, för skörd nästa år? Ingela Jagne rätar ut frågetecknen.

Bondbönor är i ropet. Proteinrika, goda, klimatsmarta och lättodlade. Men visste du att åkerböna och bondböna är samma art? Bondbönor ärsorter med lite större och plattare frön, medan åkerbönornas frön är mindre och knubbigare. I Alnarp pågår ett forskningsprojekt för att få fram bättre sorter av åkerbönor, så att de ska odlas mer i Sverige, och inte bara till djurfoder, som idag, utan också till livsmedel. Maj-Lis Petterssons svar på lyssnarfrågor om aktuella ämnen kommer förstås också.
2020-08-31
Länk till avsnitt

Kerstin hjälpte till att rädda bondbönan Brottby

Avläggning är ett enkelt sätt att föröka krusbärsbuskar. Tina Westerlund visar hur du kan göra, och berättar mer om detta sötsura bär, med lång kulturhistoria.

Också andra bär, t ex björnbär, går utmärkt att göra avläggare från. Bondbönor har varit en viktig stapelföda i Mälardalen, Roslagen, Småland och Bohuslän bl a. Nu har en "återfunnen" bondbönsort blivit bevarandesort på Jordbruksverkets lista, och på Naturcentrum på Färsna gård i Norrtälje har de just fått in ytterligare en gammal bondböna. Maj-Lis Pettersson har svar på lyssnarfrågor.
2020-08-24
Länk till avsnitt

Odling av ormbunkar

Tina Westerlund odlar ormbunkar, både giftga och ätliga, men framförallt snygga ormbunkar. Med förbundna ögon slår vi följe med Elin Unnes. Det handlar om att uppleva trädgården med bara näsan.

Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor, om tomater som skrumpnar eller ruttnar, och om äpplen som drabbas av rönnbärsmal och/eller fruktmögel (monilia).
2020-08-17
Länk till avsnitt

Söt eller sur? Vilken körsbärstyp är du?

Körsbär växer vilt i södra Sverige, och har odlats åtminstone sedan romarrikets tid. Men det är ändå inte alltid lätt att få ett körsbärsträd att trivas.

Henrik Sjöman ger råd, och tipsar om olika sorter som passar på olika platser och olika smaker. Takodlingar har blivit vanliga i storstäder runt om i världen. I Paris finns takodlingar där de som hyr in sig inte får plantera själva. Vad Maj-Lis Pettersson kommer att berätta beror på vilka frågor som skickats in till [email protected]
2020-08-10
Länk till avsnitt

Grönsakerna som står kvar till nästa år

Persilja, purjolök och svartkål är några av de grönsaker som kan stå kvar i trädgårdslandet för skörd till julafton eller påsk.

Mitt i högsommaren kan det vara läge att blicka fram mot vintern. För odlingssäsongen behöver inte ta slut bara för att sommaren tar slut. Ingela Jagne berättar om grönsakerna som kan skördas trots snö och rusk. Vi besöker också 1800-talslunden i centrala Göteborg och hör att många amerikanska växter var vanliga i 1800-talets planterade lundar i Sverige. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Gustaf Klarin är programledare.
2020-08-03
Länk till avsnitt

Härligare hallon

Hallon är på många sätt mer lättodlade än jordgubbar, och kan skördas under en rätt lång tid.

Men det finns också en del problem med hallonodling. Ingela Jagne tipsar Gustaf om hur de kan undvikas. Oxtunga, snokört och kaukasisk förgätmigej - de strävbladiga växterna får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar, tycker trädgårdsmästare på Trädgårdsföreningen i Göteborg, som gjort en sommarutställning av dessa ofta blåblommande växter. Strömmen av lyssnarfrågor sinar inte, och Maj-Lis Pettersson fortsätter att välja ut de hon tycker är allra angelägnast att besvara.
2020-07-27
Länk till avsnitt

Karin Larssons långrabatt

Karin Larsson var en framstående formgivare i början av 1900-talet. Hennes man konstnären Carl Larsson och hon hade en liten trädgård med en lång perennrabatt, där Karins sinne för form och färg kan beskådas än idag.

Tina Westerlund berättar om engelska förebilder och svenskt kulturarv i rabattdesignen. Vi kikar också på Karins odlingslåda, och känner igen färgstarka blommor från Carl Larssons akvareller. Från Dalarna till Skåne: Frilansreportern Anki Wenster har besökt en skogsträdgård i Skåne, där de bland annat odlar valnötter. Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
2020-07-20
Länk till avsnitt

Glödande rönnar och rodnande luktärter

Vem faller inte för en gracil rönn, med rönnbärsröda eller pärlvita bär, sirligt bladverk med rödglödande höstfärger. Men torka tål den inte särskilt bra, berättar Henrik Sjöman.

Vilken tur att rönnens släkting oxel finns där för torrare lägen. Luktärter är Cecilia Wingårds passion. Dessutom har hon en massa kunskap om luktärter, som hon delar med sig av till vår frilansreporter Anki Wenster. Maj-Lis Pettersson har valt ut vilka två lyssnare som den här veckan får svar på sina odlingsfrågor.
2020-07-13
Länk till avsnitt

Häggmispel eller inte häggmispel, det är frågan

Häggmispel är omtyckt som buske, häck eller litet träd. Men svåra mjöldaggsangrepp gör att många tvekar inför att plantera häggmisplar. Men det finns motståndskraftigare sorter, och andra alternativ.

Bokashi är inte bättre än vanlig kompost för klimatet, säger Anna Mårtensson, professor på SLU. Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som ska få svar.
2020-07-06
Länk till avsnitt

Tysk trädgård i Dalarna

Stora Hyttnäs är en gammal bergsmansgård i Sundborn i Falun med anor från 1500-talet. I slutet av 1800-talet skapades dagens trädgård - med fruktträd, köksväxtland, slingrande gångar och rabatter.

Idealet var den tyska trädgårdsstilen, med färgstarka blomstergrupper i fantasifulla formationer, och både organiska och symmetriska former. Tina Westerlund visar och berättar. Biokol kan vara bra på flera sätt. Kolets håliga struktur binder näring på ett sätt så att växterna kommer åt det, och även tungmetaller från t ex vedaska kan bindas av biokol. Gustaf har pratat med Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära och markvård vid SLU. Maj-Lis Pettersson är beredd att ta sig an ett par nya, färska  lyssnarfrågor.
2020-06-29
Länk till avsnitt

Heltäckande växter för den som är lat

Berberis håller på att få en renässans. Henrik Sjöman visar den och andra lågväxande buskar som fungerar utmärkt som lättskött marktäckare i krångliga hörn av trädgården. En del går också att äta.

Hur gödslar man bäst i växthuset? Vad är det för skillnad mellan att gödsla där inne och ute på friland? Frilansreportern Anki Wenster får nyttiga råd av Karl-Johan Bergstrand på SLU i Alnarp. Maj-Lis Pettersson fortsätter att svara på lyssnarfrågor. OBS! I en tidigare version av programmet sades det att blåtry har ätliga bär, men de är giftiga och kan ge magsjuka. Blåbärstry har dock ätliga bär - och det var den växten som Henrik Sjöman menade att lyfta i inslaget.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Fredliga fröbomber och mångsidiga lärkträd

Fröbomber låter kanske lite hemskt. Men de fröbomber som tillverkades i Trädgårdsföreningen i Göteborg i försomras påminde om chokladbollar och kommer att användas till fullkomligt fredliga syften.

Lärkträd har ett egensinnigt uttryck. De är mer användbara än man kan tro, också i mindre trädgårdar, berättar Henrik Sjöman. Tunna häckar, skyddande amträd och snabbväxande formklippta träd är några exempel. Och det finns lärkträd för hela landet. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2020-06-15
Länk till avsnitt

Ogräs och potatis

Ett ogräs är fel växt på just den platsen. Både gamla välkända och nya ogräs ställer till problem. Men det går att få både nytta och glädje av dem också.

Anders Persson utanför Söderhamn har startat ett potatisupprop, för att uppmana fler att odla potatis. Han tycker både Sveriges och regionernas självförsörjningsgrad är alldeles för liten på denna delikata basknöl. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rester av ogräsbekämpningsmedel som kan skada tomatplantor.
2020-06-08
Länk till avsnitt

Vinruta och pimpinella

Vid Bellmanmuseet på Långholmen i Stockholm finns en rabatt med örter som odlades på 1700-talet. Flera av dem är lite bortglömda idag.

Elin Röös forskar om hållbar matproduktion på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är den tredje och sista forskaren som ger tips i vår serie om klimatsmartare trädgårdar och fritidsodling. Maj-Lis Pettersson ger svar på lyssnarfrågor om svartvinbärknoppar som torkar in och syréner som vissnar.
2020-06-01
Länk till avsnitt

Lite vallmo piggar upp

Det finns en mängd olika sorters odlingsvärda vallmoarter och -sorter. Ingela Jagne gillar de flesta.

Ettåriga och fleråriga (perenna) vallmo.... Här får du hjälp att hitta din favorit. Vår reportageserie om klimatsmartare trädgårdar fortsätter. David van der Spoel, som annars forskar om samband mellan skog och klimat, ger tips på vad man kan göra, både i större och mindre format. Del 2 av 3. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut.
2020-05-25
Länk till avsnitt

Rädda påskliljan!

Påskliljor i kruka, som blommat över, behöver inte alls slängas på komposten. Tina Westerlund planterar om både årets Tête à tête och en påsklilja från 1800-talet.

Många som odlar bryr sig också om klimatet. Men hur ska man egentligen odla klimatvänligt? Ulla har frågat tre forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.  Först ut är Thomas Kätterer, professor i systemekologi, som bl a forskar om markbearbetningens klimatpåverkan. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2020-05-18
Länk till avsnitt

Mer päron i Sverige, och sparris i pallkragen

Det går att odla fleråriga grönsaker i pallkragar, även om de kanske lever längre än själva pallkragen...

Finns det något vackrare än päronblommor? Mer päron borde odlas i Sverige, tycker Niklas Medin, som inventerar päronträd i Mälardalen. Det finns många odlingsvärda sorter, som riskerar glömmas bort. Ännu mer om päron kan du höra i ett Vetandets värld med Niklas från i  höstas. https://sverigesradio.se/avsnitt/1358271 Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om en tanig rosenhäck med mera.
2020-05-11
Länk till avsnitt

Droppar och klockor av snö

Snödroppar kan man inte får för många av! Dela dina snödroppar nu när de fortfarande är en stor grön tuva, så får du många fler, och på fler ställen nästa vår!

Tina Westerlund visar hur du gör, och presenterar dig också för snödroppens högvuxna "kusin" snöklocka, som blommar just nu i Mälardalen. Sparris går utmärkt att odla långt upp i landet. I Norrbotten odlar Bertil Isaksson sparris på sitt eget sätt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som skickats in till [email protected] eller Odla med P1 Sveriges Radio, Box 1552, 75145 Uppsala.
2020-05-04
Länk till avsnitt

Tillsammansodling och persiljeprat

Ett trettiotal intresserade kom till invigningen av en ny stadsodling i utkanten av Uppsala i mitten av april. Självförsörjning är en drivkraft för många av dem. Och gemenskap.

Ingela Jagne pratar persilja med Gustaf, och berättar hur man kan lyckas med denna ärevördiga kulturväxt. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. [email protected]
2020-04-27
Länk till avsnitt

Bambun står som spön i backen

Bambu kan ge en trädgård väggar, vintergrönska, växtkraft och ett vackert prasslande när det blåser. Och metspön. Men det gäller att se upp! säger Henrik Sjöman.

Shahryar Bakhshipoor älskar rosor. Och musik. Och sin kolonilott. Han tar sticklingar av den röda klätterrosen Flammentanz, och ger bort rosor och andra blommor till sin fru, sin dotter, sina barnbarn och sina vänner. Han intervjuades av Ashraf Bagheri, som praktiserat på Odla med P1. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor i sin trädgård.
2020-04-20
Länk till avsnitt

Hibiskusens hemligheter

Den kallas kinaros och hawaiiros, och är Malaysias nationalblomma. Hibiskus har också odlats länge som krukväxt här hemma. Men betydligt längre har fjällets växter tagits tillvara.

I Jokkmokks fjällträdgård finns en avdelning med nyttoväxter, med mycket mer än bara kvanne. Fjällträdgårds-trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg visar också hur man bör gå nära, för att uppleva fjällväxternas blommor. Ingela Jagne planterar hibiskussticklingar med Gustaf. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomatsticklingar och fjärilsbuskar. [email protected]
2020-04-13
Länk till avsnitt

Ympa ditt äppelträd

Att själv skapa sitt eget äppelträd ger en särskild sorts tillfredsställelse. Och äpplen kan odlas i i stort sett hela landet. Men en Midnattsolsträdgård kan bara skapas i Norr...

Henrik Sjöman ska lära Gustaf att ympa äppelträd. Kladdigt och svårt, eller enklare än man kan tro? På sin reportageresa i Norrbotten besökte Ulla i somras det som ska bli en Midnattsolsträdgård, om alla planer går i lås. Hör initiativtagaren berätta mer, och hör Ulf Nordfjell, som ritat trädgården! Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Skicka in fler till: [email protected]
2020-04-06
Länk till avsnitt

Äntligen Odla!

Gustaf sätter sötpotatis hos Ingela Jagne. Ulla har besökt Birgitta Järpdal som har en handelsträdgård utanför Örsundsbro.Och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

I säsongens första Odla med P1-program får du tips på rötter och annat du kan köpa i mataffären och sedan plantera i jorden. Coronapandemin påverkar fritidsodlare och handelsträdgårdar, på många olika sätt. Med odling kan man få annat - mycket roligare - att tänka på. Ulla de Verdier och Gustaf Klarin [email protected]
2020-03-30
Länk till avsnitt

Föröka vinbär

Med vintersticklingar kan du lätt föröka både svarta och röda vinbär. Ingela Jagne lär ut.

Recept på gulbetsallad får vi från kocken i Uppsala Waldorfskola, som nu gläds åt skörden från skolträdgården i Hågaby, som vi följt under den här växtsäsongen. Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tomater och om trädgrenar som hänger över till grannen. Det här är sista programmet för i år. Ha en härlig höst! Ulla och Gustaf
2019-09-09
Länk till avsnitt

Glödande höst och trotsig trädgård

Henrik Sjöman tipsar om träd med glödande höstfärger. Bergkörsbär ger röda höstträd, sibiriskt korkträd ger gula, och freemanlönn ger rosaröda träd på hösten.

Marie Leandersson bor i Malmberget i Lappland, i ett hus hon inte vet när hon måste flytta ifrån. Dessutom har hon MS. Men framförallt: en fantastisk trädgård! Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2019-09-02
Länk till avsnitt

De odlar grönsaker ovan polcirkeln

Om du sår ett träd behöver du tålamod och framtidstro. För trädet kanske kommer att leva längre än du själv.

Dessutom kan det behövas lite kunskap. Henrik Sjöman visar och lär ut lite om grunderna i trädsådd. I ett samarbete med Sveriges Radios meänkieleredaktion har Ulla rest runt i Tornedalen och tittat på trädgårdsodlingar norr om polcirkeln. I det här programmet hälsar hon på Lehte Poder och Eero Eelmaa från Estland som odlar alla möjliga grönsaker i byn Markusvinsa. Och som vanligt svarar Maj-Lis Pettersson på ett par lyssnarfrågor hon valt ut.
2019-08-26
Länk till avsnitt

Kronärtskockor åt alla!

Kronärtskockor är släkt med tistlar, men tyvärr lite mer svårodlade. Tina Westerlund ger Gustaf tips på hur man lyckas med dessa delikata blomknoppar.

Ulla har varit i Tornedalen, och besökt en byodling i Korpilombolo, där de satsar på potatis och lök, som blir tornedalsk kalasmat till höstens skördefest. Maj-Lis Pettersson svarar på nya lyssnarfrågor, som hon bedömer har stort allmänintresse.
2019-08-19
Länk till avsnitt

Kom, liljor!

Drömmer du också om liljor? En tung söt doft i hela trädgården. Distinkta och gracila former och underbara färger och mönster. I verkligheten är de ofta dyra, och drabbas av både det ena och det andra.

Tina Westerlund lär ut gamla trädgårdsmästarknep hur du själv kan föröka dina liljor. Anki Wenster har gjort ett reportage om två inbitna stadsodlare i Malmö, som har vuxit och vuxit och nu satsar på att fullt ut leva på sina grönsaker. Maj-Lis Pettersson har valt ut veckans lyssnarfrågor. Skriv till [email protected] så har du också chans att få svar på dina odlingsfunderingar i programmet.
2019-08-12
Länk till avsnitt

JAS-beskärning och föräldraansvar

Jonatan Stanczak jobbar ideellt och vattnar rödbetor och purjolök. Rådjursskrämmor är installerade. På skolträdgården i Hågaby känner sig Henke Andersson, skolträdgårdsmästaren, trygg nog att ta en kort semester.

Juli, augusti och september är trädbeskärningsmånaderna framför andra. Henrik Sjöman visar och berättar. Maj-Lis Pettersson fiskar vidare i mejlfloden med frågor som skickats in till [email protected]
2019-08-05
Länk till avsnitt

Förläng sommaren!

Nu år sommarblommornas tid. Och med lite extra gödning och ompysslande så kan du få blomsterprakten att vara mycket längre. Ingela Jagne visar hur.

Ett kolonilottsområde där man inte behöver jobba. Det ligger på ett tak, ovanpå en av världens största trafikpunkter i Tokyo, och fungerar också som klimatförbättrare i jättestaden.  Hanna Sahlberg, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Japan, har gjort ett reportage om denna hypermoderna och exklusiva stadsodling. Maj-Lis Pettersson har valt ut nya och aktuella lyssnarfrågor att besvara. [email protected]
2019-07-29
Länk till avsnitt

Lyckas med morötter och bonsaier

Att odla sina egna morötter låter ju hur lätt som helst. Men varför vill mina ibland knappt komma upp? Och ibland inte heller ner... Bonsai - miniatyrträd i kruka är däremot en erkänt svår konst. Men för Odlas lyssnare avslöjas knepen.

Också palsternackan lyfts upp i detta avsnitt av Odla med P1 från Ingela Jagnes land i Lilla Edet. Hur gör man om man ska beskära ett träd som bara är ett par decimeter högt? I Hanna Sahlbergs reportage hör du om hur man tuktar sitt miniträd hos Kobayashi Kunio, en av bonsaikonstens mästare i Japan. Kopplingen mellan morötter och bonsaier är kanske inte glasklar, men det handlar förstås om att förstå växten, och föralldel också att njuta av skönheten. Njuta av skönhet kan man också i Maj-Lis Petterssons trädgård. Därifrån får du råd och tips om odling, genom svaren på åtminstone två lyssnarfrågor som hon valt ut.  Ulla de Verdier [email protected]
2019-07-22
Länk till avsnitt

Tallar som pallar

En stor del av Sveriges yta är täckt med tall. Varför ska man då odla dem i trädgården? Henrik Sjöman ger svaren.

I Skolträdgården i utkanten av Uppsala, som vi följer, växer det nu så det knakar. Men barnen är ju inte där!? Så vem ska äta av skörden? Och vem är det som vattnar när det behövs? Det ska du få svar på. Och - som varje vecka - svarar Maj-Lis Pettersson på ett par utvalda fritidsodlingsfrågor som Odla med P1's lyssnare skickat in.
2019-07-15
Länk till avsnitt

Trädblommor och integration

Majda Al-Sudani älskar rosmarin. Genom projektet Global kryddträdgård som drivs av Stiftelsen Botildenborg i Malmö kombinerar hon och andra SFI-elever på Kvarnby folkhögskola svenskundervisningen med att sätta fingrarna i jorden.

Henrik Sjöman tipsar om kinesträd och ligustersyren som blommar mitt i sommaren, när kronbladen från de vanliga fruktträden för länge sedan fallit. Ulla de Verdier vandrar runt med honom under blommande trädkronor i Alnarpsparken i Skåne. Maj-Lis Pettersson är hemma i sin egen trädgård i Uppland och svarar på de lyssnarfrågor hon valt ut för veckan.
2019-07-08
Länk till avsnitt

Friskare och härdigare rosor

En trädgård utan rosor är som en juvelring utan sten, läser Ingela Jagne i en bok från 1800-talet. I alla tider har rosor fascinerat. Och i dag finns härdigare, friskare och miljövänligare rosor att få tag på.

Allaktivitetshuset Fyrisgården i Uppsala, som vi besökte i fjol, använder sin pallkrageodling av grönsaker som en mötesplats och som ett lockbete för att få människor att våga komma in. Maj-Lis Pettersson svarar som vanligt på lyssnarfrågor.
2019-07-01
Länk till avsnitt

Drömmen om vita blommor

Vita blommor kan ge ett magiskt ljus i skuggan, och vitt symboliserar både renhet och sorg. Tina Westerlund visar och berättar om vita perenner i 1800-talsträdgården Marieholm.

Gerben Tjeerdsma är trädgårdsmästare och växtjägare och föreläsare och har en egen plantskola utanför Göteborg. Han är specialiserad på perenner. De är ofta härdigare än folk tror. säger han. Maj-Lis Pettersson har valt ut två nya lyssnarfrågor, som hon ger råd och tips till alla utifrån. Idag handlar det om körsbärsbladlöss, fjärilslarver och sniglar - och om konsten att se vilken sorts djur som varit framme och kalasat.
2019-06-24
Länk till avsnitt

Börje samarbetar med daggmaskar

Som ordförande i Föreningen för Organisk Biologisk Odling har Börje Remstam blivit något av en profet för täckodling. Hans bästa arbetskamrater är daggmaskarna.

Många odlar gurka. Vill det sig väl blir man rikligt belönad, men gurkodlare kan också stöta på en hel del problem. Ingela Jagne lotsar Gustaf in i gurkdjungeln. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.
2019-06-17
Länk till avsnitt

Myror, majs och potatom i skolträdgården 

Uppsala Waldorfskola tänker att de ska bli delvis självförsörjande med grönsaker genom sin nya skolträdgård, där både personal, föräldrar och elever hjälper till. Särskilt klass 3-4.

Lavendel doftar sommar. Men buskarna blir efterhand lätt risiga. Tina Westerlund lär ut hur man både beskär och tar sticklingar av lavendel, så man får både fler och vackrare plantor. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som hon valt ut bland alla dem som kommit in till [email protected] eller vår Facebooksida eller till             Odla med P1             Sveriges Radio             Box 1552             752 45 Uppsala
2019-06-10
Länk till avsnitt

Blomsteräng i gräsmattan och banan på balkongen

- Släpp upp delar av gräsmattan för att få blommande växter som gynnar vilda bin och andra pollinatörer! Hortonomen Christina Winter, som skrivit boken Trädgårdsmyller, förklarar hur.

Att odla banan är inte det lättaste. Men många av oss fascineras av denna exotiska ört, och drömmer kanske om att skörda sin egen bananklase. Henrik Sjöman, som egentligen är specialist på vedartade växter, berättar hur man kan få en bananplanta att trivas hemma. Maj-Lis Pettersson besvarar några utvalda lyssnarfrågor.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Rhododendronprakt och blomsteräng som gödslar

När rhododendron trivs är den en skönhet året runt. När den vantrivs gör den ingen glad. Henrik Sjöman delar med sig av hemligheterna bakom rhododendrondalen i Botaniska trädgården i Göteborg.

Christina Winter lockar vildbin och humlor och andra pollinatörer till Matparken i Gottsunda i Uppsala genom att så gröngödslingsväxter med olika typer av blommor. Hon har skrivit en bok om hur man lockar pollinatörer och andra nyttiga små kryp till sin trädgård. Mångfalden är mycket viktig, säger hon. Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor, om äppelträd som inte ger skörd alla år, och om humle som angrips av gröna små fjärilslarver.
2019-05-27
Länk till avsnitt

900-årig trädgårdsterapi och dagsfärsk sallat

Annika Norlin i Gävle håller kurser och utbildningar om 1100-talsabbedissan Hildegard av Bingens örtmedicin och helhetslära, och liksom Hildegard odlar hon bland annat kvitten och fänkål.

Ingela Jagne odlar sallat, och förespråkar mångfald i sallatslandet. Gallra och ät upp efterhand, tipsar hon. Det går också bra att flytta sallatsplantor, och om man skär av huvudsallat, så kan man låta roten vara kvar. Då växer det fram ett nytt huvud! Maj-Lis Pettersson svarar på två nya lyssnarfrågor.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Hon gör egen plantjord

Catarina Sjöberg har tillsammans med sina studenter på trädgårdsutbildningen vid institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet experimenterat med att själva tillverka sin plantjord.

De utgår från ett recept från trädgårdsmästaren Nils Welander, som var verksam i Stockholm i början av nittonhundratalet. En hink trädgårdskompost, en hink lövkompost, en hink stallgödsel och en hink markjord blandas noga. Se upp för fröogräs som kan finns i plantjorden! Tina Westerlund berättar om granhäckarnas företräden och hur man bäst sköter en granhäck för att det ska hålla sig tät och fin. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
2019-05-13
Länk till avsnitt

I sippornas underbara värld

Vitsippor behöver inte vara vita. Och det är inte bara blåsippor som är blå. Tina Westerlund berättar om förökning av gulsippa och tovsippans kulturhistoria.

Hasselnötter är näringsrika och många drömmer om att bli självförsörjande på hasselnötter. Det är ingen ny dröm, men i Finland satsar man nu på att hitta gamla inhemska hasselsorter, som man tror kan bli en framtidsgröda. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om
2019-05-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.