Sveriges 100 mest populära podcasts

Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/odlamedp1

Avsnitt

Så odlar du egen selleri

Ingela sätter selleri, Mathias och Lisa jobbar med kyrkogårdskompost och Maj-Lis svarar på frågor om timjan och mossa.

Odla med P1's expert Ingela Jagne har förodlat selleri inne sen februari och nu i slutet på maj planterar hon ut den i en djupbädd, både blekselleri (som också kallas bladselleri) och rotselleri. Selleri tar lång tid på sig och gillar värme och näringsrik jord.

I Uppsala kan fritidsodlare numera köpa kyrkogårdskompost. På en muromgärdad betongplatta vid Berthåga kyrkogård i utkanten av stan finns en stor komposteringsanläggning. Här samlas löv och kvistar in från stans kyrkogårdar i en jättelik kompost som sköts om av bland andra Mathias Carlsson och Lisa Gustavsson Flygt.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om timjan och mossa, kaffesump och gurka som tappat livslusten.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-29
Länk till avsnitt

Gå på djupet med en djupbädd

Ingela gräver sig neråt, Linda odlar svamp i stock, Annie och Carin odlar potatis på olika sätt och Maj-Lis pratar om buddleja som dött av vårens väder.

Odla med P1's expert Ingela Jagne påbörjar en djupbädd, en odlingsyta som kräver ett och annat spadtag. Ingela gör sin en spade djup ungefär och där lägger hon först rens från perennrabatten, stänglar, kvistar och annat, och ovanpå det hästgödsel och kompost som hon sen krattar ihop.

Linda Holtby i Västerås berättar om hur hon odlat svamp i en stock och Annie Ventliger i Kalmar och Carin Sjölin i Luleå delar med sig av sina erfarenheter av att odla potatis i hink, i halm och i plastsäckar.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om olika buskar: buxbom som behöver mer näring, buddleja/fjärilsbuskar som dött av växlande värme under våren och tujor som drabbats av insektsangrepp.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-22
Länk till avsnitt

Linda odlar svamp i garderoben och Kimmo tipsar om hur du kan hjälpa pollinatörer

Linda Holtby skördar svamp i klädkammaren, Kimmo Rumpunen slår ett slag för en rik trädgård för att hjälpa pollinerande insekter och Maj-Lis Pettersson pratar myror och mossa.

Odla med P1's expert på bär och frukter, Kimmo Rumpunen, förespråkar en rik trädgård för att stötta de livsviktiga pollinerarna, och på köpet få bättre, godare och större frukter och bär.
Humlor, bin och andra insekter gillar inte när det är för välstädat och behöver olika växter som kan ge dem nektar under hela säsongen.

Linda Holtby, författare bakom boken Den lilla farmen i stan, berättar hur hon odlar svamp i en gammal klädkammare. Hon har med framgång testat att använda färdiga svamp-kit för att få egna champinjoner men tycker det är ännu roligare att odla ostronskivling från mycel till färdig svamp - i kaffesump.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om envisa myror i växthus och ett litet plommonträd som har det för varmt inne. Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-15
Länk till avsnitt

Annelie har en odlings-PT och Fredrik tar fram snygga potatisar

Annelie i Sandviken får handfast hjälp i trädgården av grönsaksodlaren Jack, Fredrik berättar hur man tar fram nya potatissorter och Maj-Lis pratar kylskador.

Anneli Walfridsson i Åsunda utanför Sandviken är en av deltagarna i det nystartade projektet Odlings-pt (personlig tränare i odling) som Studiefrämjandet Mitt och Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning ligger bakom.
Det går ut på att få fler i Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner att våga börja odla ätbart, utveckla det man redan har eller finlira på högre nivå. Varje deltagare blir sammankopplad med en personlig tränare i odling, professionell lokala odlare, som hjälper till med planering, handfasta råd och hembesök.
Jack Hicks som hjälper Anneli är grönsaksodlare i Sandviken och hans och Annelis mål är att få till bättre bevattning, välja rätt platser på tomten och justera gödslingen

Fredrik Reslow jobbar som växtförädlare på SLU i Alnarp och han jobbar med att ta fram en helt ny svensk potatissort - mer tålig mot skadegörare och härdigare i kallare klimat.
Han berättar om växtförädlarens enträgna jobb att ta fram nya bättre sorter, där utseende är av största vikt.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om tjältorka som drabbat rhododendron.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-08
Länk till avsnitt

Tina tipsar om perennköp och Malin har dille på dahlior

Dahliafantasten Malin väcker sina knölar från vintervilan, Tina berättar hur hon tänker vid perennköp och Maj-Lis pratar om fröns kvalité.

Malin Fröling i Uppsala älskar, sköter och gullar med sina 300 dahlior året om. När Odla med P1 är där är hon igång med att väcka dem till liv efter vinterns vila i jordkällaren.

Odlas expert på fleråriga växter, Tina Westerlund, guidar i blomsterhandeln och berättar vad hon tittar efter när hon köper perenner.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson pratar om fruktträdskräfta och om att det är kvalitén på frön som avgör hur det går och inte åldern.
Har du en fråga till henne? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-05-01
Länk till avsnitt

Blåblommiga mattor av scilla

Tina Westerlund botaniserar i hav av scillor, Maj-Lis Pettersson pratar öronvivlar och varför kan pyralider inte bara förbjudas?

Den här tiden på året sprider scillor ut sig som blåa mattor på vissa ställen, uppskattade av både människor och pollinatörer. Odlas expert på perenner Tina Westerlund berättar om dessa rara lökväxter, tidiga källor till näring för pollinatörer och uppskattade av fritidsodlare. Hon berättar vad de har för ursprung och också att det finns de som är oroliga för att de blåblommiga mattorna ska sprida sig från trädgårdar ut i naturen och ta över för mycket.

Kemikalieinspektionen har skärpt en del av reglerna för böndernas användning av giftiga pyralider, så att risken minskar för att de ska sprida sej till fritidsodlingen. I flera år har rester av bekämpningsmedel från jordbruket drabbat fritidsodlare genom växtnäring och djurgödsel. Pyraliderna används för att döda vissa växter, men de är inte farliga för människor och djur, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om mjöldagg på aster och öronvivlar på ligusterhäck.
Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-04-24
Länk till avsnitt

Anna-Karin och Kjell samlar på träd - har över 2000 olika sorter

Anna-Karin och Kjell har träd i massor i sin trädgård, Maj-Lis berättar hur ska man tänka kring lavar på träd och Henrik lyfter fram träd och buskar med vackra stammar.

Anna-Karin och Kjell Silver kan inte riktigt sluta - de samlar på träd!
I sin (och lite i grannens) trädgård har de planterat träd efter träd efter träd - mest för att de är nyfikna på dem, och hur de ska klara sig och utvecklas i trädgården i Vendel i Norduppland.
Men alltihopa började med att de var, och är, hängivna svampplockare och fascinerades av samspelet mellan träd och svamp.   

Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, lyfter fram betydelsen av vackra stammar och tipsar om cinnober rhododendron som har rosaröd stam, himalayabjörk med sin dramatiska flagnande vita bark och japansk skenkamelia med en mosaik av olika färger på stammen.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor och hittar något allvarligt. Kim har mejlat [email protected] om en ros och Maj-Lis konstaterar att den fått en svamp som hon, under sina 40 år i branschen, aldrig sett - Leptosphaeria coniothyrium. Och rådet är att ta bort rosen helt och bränna resterna. 

Programledare: Gustaf Klarin
Reporter: Ulla de Verdier
Producent: Åsa Wistedt

2023-04-17
Länk till avsnitt

Möblera om i trädgården - gräv upp och flytta på träd och buskar

Odla med P1's expert på buskar och träd, Henrik Sjöman, är i flyttartagen och flyttar en praktspirea med hjälp av en gammal matta.

Buskar och träd kan flyttas från att de tappat sina löv på hösten fram tills de sätter igång igen på våren, förutsatt att det inte är tjäle i marken. Henrik visar och berättar hur det görs på bästa sätt och går igenom den livsvikitiga eftervården av växten som fått ny plats. Han berättar också om rotbeskärning, ett förberedande steg för att kunna flytta större buskar och träd.

Ida Schmidt I Blekinge gick mot strömmen då hon i början av 1900-talet startade Agdatorps trädgårdsskola för kvinnor, att jobba med trädgård ansågs nämligen inte vara för kvinnor. Trädgårdshistorikern Boel Nordgren har grävt djupare och hittat odlingsdagböcker från eleverna bland annat.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sorgmygg och öronvivel bland annat, för att bli av med dem rekommenderas nematoder, biologisk bekämpning.

Har du en fråga? Mejla till [email protected]

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-04-10
Länk till avsnitt

Gift i gödsel skadar plantor - pyralider fortfarande ett gissel

Fritidsodlingens riksorganisation har fått in hundratals vittnesmål från fritidsodlare om hur rester av ogräsmedel från lantbruket i organisk växtnäring och djurgödsel förstört plantor.

För några år sen upptäcktes att det fanns rester av bekämpningsmedel från lantbruket i organisk växtnäring och djurgödsel, så kallade pyralider. Växter som tomater, bönor, paprika och potatis är extra känsliga för det och tusentals växter har förstörts.
Det var journalisten och författaren Lena Israelsson som larmade om detta först och sen har bland andra FOR, Fritidsodlingens riksorganisation, jobbat med frågan på olika sätt, samlat in vittnesmål, testat olika produkter och skrivit tre rapporter. Ulf Nilsson, en av dem som jobbar mest med det, berättar om läget just nu.

Odla med P1's expert Ingela Jagne tar fram pluggbrätten, frön och jord och tar sig ann förodling av luktärtor. Många sommarblommor och grönsaker mår bra av att få starta inne, Ingela berättar hur du går till väga och vad som är bra att tänka på.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat om idogt duschande av krukväxter för att bli av med trips.
Skicka din fråga till [email protected].

Programledare: Gustaf Klarin
Producent och reporter: Åsa Wistedt

2023-04-03
Länk till avsnitt

Så gör du en varmbänk

I säsongspremiären gör Ingela Jagne en varmbänk - en odlingsbädd med gödsel och halm som ger värme i kylan för den som vill börja odla tidigt.

Odla med P1's expert Ingela Jagne berättar hur du kan komma igång tidigt på säsongen med en varmbänk där hästbajs och halm skapar go värme för växterna när temperaturen utomhus är låg.

Maj-Lis Pettersson är också hon tillbaka och svarar på lyssnarfrågor, om svavelbehandling mot mjöldagg och gallkvalster på vinranka bland annat.
Har du en fråga? Mejla den till [email protected].

Och för att skapa lite sommarkänsla och inspiration för varmare tider får du höra när vi besökte Anna Hermanssons balkong i Linköping förra sommaren. Hon njuter dagligen av de jordgubbar och hallon som hon odlar där. Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen ger tips om vilka fler bär som passar på balkong.

2023-03-27
Länk till avsnitt

Odla smått inomhus och fröså perenner

Tina slår ett slag för att föröka perenner med egna frön och Benjamin och Madelaine är sålda på mikroodling.

Att ta vara på de frön som finns på de fleråriga växterna i rabatten, på kolonilotten, på balkongen (din egen eller grannens/kompisens) är ett hållbart sätt att utöka planteringarna.
Det finns en stor variation av frön - de som vill ha ljus, de som inte vill ha det, de som ska sås färska och de som behöver torka och vila. När ska de plockas, hur ska de förvaras och när ska de i jorden? Odlas expert på förökning, Tina Westerlund, guidar i hur du ska göra och vad som är viktigt att veta.

Benjamin Ervin och Madelaine Sundell flyttade från storstan till norduppland för två år sen och började med mikroodling. Och vad innebär det då? Jo helt enkelt att skörda grönsaker innan de vuxit färdigt, när de små spröda och fulla av smak.
De började smått och nu har deras odlingar växt i dubbel bemärkelse och de säljer sina små grödor till affärer och restauranger, bland annat ärtskott, solrosskott med spänstig stjälk och två gröna krispiga lite tjocka blad, spensliga broccoliskott, senapskål och rädisskott med rosa-lila stjälkar.

Maj-Lis Pettersson svarar på varför Maria lönn har vita fläckar på bladen och hur Monica ska ta hand om vinplantorna som grott under rabarbern.

2022-09-12
Länk till avsnitt

Dela och föröka perenner på hösten

Hösten är en bra tid att dela och föröka vissa perenner, Tina Westerlund delar funkia nu men låter prydnadsgräset vara.

Hösten är en tid att blicka framåt i trädgården, på kolonilotten och i balkonglådorna, Vilka av de fleråriga växterna går att dela och föröka nu och vilka är det bättre att vänta med? Finns det några plantor som med fördel kan sättas i jorden redan nu?
Odla med P1's expert Tina Westerlund går igenom vad som är viktigt att tänka på, vilka perenner som klarar höstdelning och hur du går till väga.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om möss som stjäl bär från Annas bärhäggmispel, varför Pias vinröda spirea fått några gröna kvistar och varför Karins päron har knutar.

2022-09-05
Länk till avsnitt

Samla frön från vilda blommor och prima plommon

Kerstin ökar den biologiska mångfalden vid torpet i Sundsvall med frön från blommor i närheten. Och Kimmo pratar plommon.

Bär- och fruktexperten Kimmo Rumpunen tar sig ann plommon och berättar vilka sorter som passar bäst i olika delar av landet och vad som är viktigt att tänka på.

Kerstin Stickler vill ha en blomstrande äng vid sitt torp i byn Björkön utanför Sundsvall och för att få till det samlar hon frön från naturen och sår ut.
Att så frön hämtade från naturen är ett sätt att öka den biologiska mångfalden, det är gratis och miljövänligt och passar ofta våra pollinatörer bättre. Men det finns en del att tänka på, som att inte plocka fridlysta växter (listan på alla finns här), plocka lagom och ta inte frön från invasiva arter. Fler tips hittar du här.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

2022-08-29
Länk till avsnitt

Att odla ihop med barnen och härdiga havtorn

Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.

Odlas expert Kimmo Rumpunen berättar om havtorn, en torktålig växt som funnits här i Norden långt innan vi fanns här och vars feta bär är rika på allehanda vitaminer och nyttigheter.

Familjen Ventlinger i Kalmar har haft sin villaträdgård i fyra år och i början odlade de bara tomater, det blev så många att tvillingarna Ella och Mira lekte med dem som kulor. Sen dess har odlingarna växt och utvecklats och nu finns rosor, snittblommor, björnbär, kryddor, potatis, pak choi och en massa annat. Filosofin är att testa sig fram och att alltid låta barnen vara med.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häckar och de problem som finns med dem.

2022-08-22
Länk till avsnitt

Detektivarbete i trädgården och den sinnliga zinnian

Ingela Jagne tar sig ann sommarblomman zinnian - en ettåring som älskar sol och som älskas av både människor, pollinatörer och sniglar.

Odla med P1's expert Ingela Jagne ger tips om hur du lyckas med zinnia, en färgstark korgblommig växt med rötter i Nord-, Central- och Sydamerika som är uppkallad efter den tyske botanisten Johann Gottfried Zinn.

I vår miniserie om att vårda och återskapa en gammal trädgård återvänder vi till Ann-Charlotte Heimers morföräldrars trädgård i Dalarna. Att lista ut vilka växter som funnits i en trädgård är ett detektivarbete, där man får leta spår på flera håll. Och spåren är inte alltid helt lätta att hitta eftersom även växter som är fleråriga inte står lika länge som hus t.ex., säger trädgårdsantikvarien André Strömqvist.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor som vi fått till [email protected] och på sociala medier där vi heter Odla med P1.

2022-08-15
Länk till avsnitt

Gamla trädgårdar och tips om odling i tufft klimat

Vår expert Ingela Jagne pratar om utmaningar och fördelar med att odla i lite bistrare klimat.

Odla med P1 fick ett mejl från Maria, med rötter i Halland och nu boende i Åre, som undrar hur hon ska tänka med sina odlingar i zon 6-8.
Ingela Jagne tipsar om vikten av att välja rätt läge och sorter och tipsar om hur det går att förlänga säsongen med förodling, växthus, odlingstunnel och upphöjda bäddar. Hon poängterar också fördelarna med att driva upp sina grönsaker, träd och blommor i norr?- mera solljus under sommaren och färre skadegörare.

Att vara i en gammal trädgård är som att göra en resa i tiden. Men hur tar man hand om den? Trädgårdsantikvarien André Strömqvist har skrivit en handbok om det och Ulla de Verdier träffar honom i Ann-Charlotte Heimers mormor och morfars trädgård i Dalarna. Den vårdar hon ömt och visar bland annat den ros som alltid skulle finnas med på mormoderns födelsedagsbricka.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om baggar på stockrosor och bruna blad på måbärshäck.

2022-08-08
Länk till avsnitt

Jättegran för skog, pyttegran för balkong och allt däremellan.

Granar var populära i svenska trädgårdar på 1980-talet, och Henrik Sjöman tror att granarnas popularitet nu åter håller på att växa.

Granar kan växa upp till stora koner som kan pryda trädgården både sommar och vinter. Men det finns granar som naturligt i skogen drabbas av mutationer, genförändringar, som gör att de kan anta en massa olika former, till exempel klotformade, fågelboformade eller med hängande slappa grenar. De kan också bli väldigt små, kallas då för dvärgbarr. Många mutationer i naturen har tagits om hand av människor och det finns ett stort utbud av muterade granar i handeln som också passar den lilla trädgården eller till och med balkongen.

Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor, bland annat om värmeförstörda vinbär och krusbär, kinesisk en som ger päron rostsvamp och rådjursskadade tujor.

2022-08-01
Länk till avsnitt

Röda misstag och odling av saffran i Skåne

Rödbladiga mutationer av buskar och träd dör i det vilda men kan överleva i trädgården, och i Skåne odlas saffranskrokus kommersiellt

Ibland sker genetisk felprogrammering spontant ute i naturen som kan leda till att växter får röda blad istället för gröna. De rödbladiga överlever sällan i det vilda, men i trädgården kan de få en fristad.

Och kombinationer av rödbladiga buskar och träd kan bli en viktig del av uttrycket i en trädgård. Henrik Sjöman visar rödbladigt i Alnarpsparken, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Saffran brukar kallas världens dyraste krydda. Vi besöker en märkvärdig odling av saffranskrokus  i Skåne.

Hela programmet utspelar sej förövrigt i Skåne. Gustaf Klarin är programledare.

2022-07-25
Länk till avsnitt

Fetblad trivs i torka och maxat på balkongen

Rätt växt på rätt plats! Fetbladsväxter (Sedumsläktet) trivs i gassande sol, och förlåter bortglömd vattning.

Tina Westerlund tipsar om tacksamma fetbladsväxter, bland annat fetknoppar och taklök. I närbild ser blommorna ut som stjärnor och aliens, på håll väver växterna mattor rika på färgnyanser i rött och grönt.

Balkongodlaren Karin Lindström har sin oas på en balkong i centrala Stockholm. Här odlar och skördar hon mat från mars till nyår. Hon odlar tätt och byter växter i krukorna under säsongen. Åsa var där när det var byte på gång i krukorna.

Maj-Lis Pettersson svarar på aktuella lyssnarfrågor.

2022-07-18
Länk till avsnitt

Aj, de sticks!

Men många tistlar är otroligt vackra att ha i rabatten, och älskas av fjärilar och bin. Tina Westerlund tipsar om odlingsvärda tistlar, som man, kanske till skillnad från åkertisteln, gärna vill ha fler av.

I höstas skärptes reglerna kring vilka växtskyddsmedel som får användas, för att bli av med löss, ogräs, sniglar och annat ovälkommet. Anledningen till skärpningen är att riskerna hälsa och miljö ska minskas. Liv Åkerblom Espeby, som är rådgivare på Kemikalieinspektionen, berättar vad som får användas och inte. Mer går att läsa här

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bland annat om fläckar på vitlöks- och rosblad och om bra päronsorter, inskickade till [email protected] eller på våra sociala medier. Det går också utmärkt att skicka frågan till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala.

2022-07-11
Länk till avsnitt

Värmeälskande vindruvor och vävar av plast

I Åke Truedssons trädgård i Vellinge finns flera sorters vindruvor. Han och växtförädlare Kimmo Rumpunen berättar hur vinrankorna vill ha det och vilka sorter som klarar vårt klimat.

"Tomatkungen" Åke Truedsson kan en hel del om vindruvor också, han har odlat dem länge hemma i Vellinge, och tillsammans med Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen reder han ut vilka sorter som klarar sig bäst och vad de behöver för att växa sig starka.

Trädgårdshistoriker Inger Olausson berättar om när plastvävar dök upp inom odlingen. Under en stor del av 1900-talet använde trädgårdsmästarna så kallade drivbänkar för att hålla skadedjur borta och skapa bra mikroklimat för grönsakerna. Drivbänkarna var liggande träramar med en och en halv meter stora glasrutor ovanpå. De var tunga och de var sköra. Men så mot slutet av århundradet kom ett ett lätt alternativ. Vävar av plast.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor vissnande grenar på äppelträd och lupiner.

2022-07-04
Länk till avsnitt

Bjussiga björnbär och plastkrukans historia

Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen berättar hur du lyckas med björnbären.

Björnbär kräver mycket värme och sol men annars är de lättodlade och lätta att föröka berättar Kimmo. Han tipsar olika sorter och hur de trivs bäst.

All plast vi använder idag, inte minst inom fritidsodlingen, ställer till allehanda problem men när den först kom var det närmast en revolution. Och det var i blomkrukan som plasten först gjorde sin entré på bred front inom odlingen. Trädgårdshistorikern Inger Olausson berättar om vetenskapliga granskningar vid Exprimentalfältet, kritik mot de skrikiga färgerna och hur plastkrukan gjorde odlandet enklare.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

2022-06-27
Länk till avsnitt

Fänkål och växter som är bra för både jorden och flygfän

Odla med P1:s expert Ingela Jagne tar sig ann dillsläktingen fänkål, en växt som använts i mat och bak länge.

För att fänkålen ska kunna användas som grönsak finns en del att tänka på berättar Ingela - förodla inne, sätt inte ut dem för tidigt och var försiktig med rötterna när du planterar ut dem.

Elisabeth Ögren, rådgivare i ekologisk grönsaksodling, tipsar om gröngödsling som också gynnar nyttodjur. Gröngödsling är när man sår växter som sedan myllas ner direkt på växtplatsen. Genom att välja rätt växter kan det här också göra att blomflugor och andra nyttoinsekter gynnas. Elisabeths tips är att odla luddvicker, bovete, perserklöver och blodklöver.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor ? bland annat om plommonträd med bruna blad och vit väv på orkidé.

2022-06-20
Länk till avsnitt

Bin hos andra och jord jord jord

Mårten Markne har sina bin i andras trädgårdar, bland annat hos Ulla Holm i Uppsala som gillar att ha tusentals hyresgäster i sin trädgård.

Bikuporna i Ulla Holms trädgård är inte hennes utan tillhör Mårten Markne, en trädgårdslös biodlare som för några år sen kom på att han kanske kunde ha sina kupor i andras trädgårdar. Efter en fråga på sociala medier fick han napp och har nu nio bisamhällen i fem olika trädgårdar.

Odla med P1:s expert Ingela Jagne går igenom vad jord och torv egentligen består av. Hon ger också tips för hur trädgårdsägare, kolonilottsfantaster och balkongodlare kan förbättra sin jord. 'Gräv där du står' och 'all jord går att förbättra' är hennes ledord.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om håliga blad på ligusterhäck och svampig jord.

2022-06-13
Länk till avsnitt

Fler svenska snittblommor och mer utländskt i trädgården

Fler och fler odlar snittblommor i Sverige, en av dem är Malin Wedrén som tipsar om att satsa på olika sorter för att lyckas.

De senaste åren har en ny våg av snittblomsodlingar vuxit upp i Sverige. En av dem är Svartbäckens trädgård utanför Enköping som drivs av Malin Wedrén och hennes sambo. Malin tipsar också om hur du lyckas själv med snittblommorna.

Träd- och buskexperten Henrik Sjöman slår ett slag för att göra trädgården godare och finare med växter från andra delar av världen. Genom att plantera in växter som inte är inhemska ökar den biologiska mångfalden och det kan pollinatörer, fåglar och människor dra nytta av både tidigare på våren och senare på hösten, berättar Henrik Sjöman.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tjältorka på lagerhägg, sorkskadat äppelträd och röda fläckar på spindellilja.

2022-06-06
Länk till avsnitt

Svenska linser och ekar i alla storlekar

Per Modig i Skåne har stora fält med linser men säger att de går att odla i pallkragar också och det finns goda förutsättningar att odla mer linser i Sverige.

Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar om ekar i alla storlekar, från den lilla lilla utväxten från ekollonet som man kan ha inne i en liten vas till majestätiska ekåldringar som skänker skugga i generationer.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om ogräs i hallonlandet och envisa fräken.

2022-05-30
Länk till avsnitt

Söta klockor i skugga och odling på schemat

Tina Westerlund, en av Odla med P1:s experter, berättar om rams och liljekonvalj vars vita små klockor hänger på böjda stänglar.

På gymnasiesärskolan på Högbergsskolan har de odling och plantering på schemat. Hör om hur de sår morötter, solros och basketkorgar(!) .

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om pyralidskadade tomatplantor och äppelträd som sjunger på sista versen.

2022-05-23
Länk till avsnitt

Kejsarkrona och flugors bortglömda insatser

Tina Westerlund, en av Odla med P1s experter, berättar om en illaluktande monark - den maffiga lökväxten kejsarkrona.

Spyflugan är en dold hjälte, den är en också en flitig pollinatör, liksom humlor och bin. Insektskännaren Mattias Forshage sjunger flugans lov.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om barkfläcksjuka på rosor och myror i vinbärsbuskarna.

2022-05-16
Länk till avsnitt

Rabarber, rabarber, rabarber...

I Ukraina är penséer mammornas egen blomma. Valentyna, som är en av dem som flytt kriget där, berättar om sin trädgård med rosor, vindruvor och mycket annat....

Kimmo Rumpunen förklarar hur du lyckas med rabarber, från förökning till skörd.

Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om lavendel och om äpplet Ingrid Marie.

2022-05-09
Länk till avsnitt

Äppelträdets nederdel och de blommande hagarna

Ett äppelträd man köper består av två individer - en grundstam och en överdel. Grundstammen bestämmer hur starkväxande trädet blir. Det behöver man ha koll på, säger fruktträdsspecialisten Kimmo Rumpunen.

Emil Nilsson och hans sambo har återskapat en blommande hagmark. Många villor byggs på tidigare betesmarker, och med rätt skötsel går det att få tillbaka blommor som gullviva, tjärblomster, buskviol och backsippa.

Lyssnarfrågorna som Maj-Lis Pettersson besvarar den här veckan handlar bland annat om körsbär och sparrisodling.

2022-05-02
Länk till avsnitt

Så odlar du din egen gurka

Gurka är en tacksam växt att odla. Odla med P1-experten Ingela Jagne tipsar om hur du undviker att plantorna drabbas av rothalsröta och andra gurkproblem.

Trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häxringar och fläkskador.

Permakultur Uppsala odlar självförtroende. De är ett socialt företag för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

2022-04-25
Länk till avsnitt

Gyllene azaleor och både blå och grå ärter

Guldazalean tål att gås in i, och doftar bedövande gott när den blommar. Henrik Sjöman tipsar om azaleor och hur man får dem att trivas.

Agneta Magnusson är ärtexpert, särskilt när det gäller gamla svenska kultursorter. Hon berättar om de viktiga gråärterna, som odlats i många hundra år, och om blåärter, vars skidor är vackert blålila.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om citronträd och kamelia.

2022-04-18
Länk till avsnitt

Kompostera mera och odla kurbitsar

Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.

Mominur Rahman odlar så det väller över kanterna på hans odlingslott i Uppsala. En favorit är kurbits - en viktig gröda i det bengaliska köket.

Ingela Jagne ordnar en liten kompostskola för Gustaf. Och Ulla är i Maj-Lis trädgård för att nya lyssnarfrågor ska få svar, bland annat hur man kan bli av med sorgmyggor i blomkrukor och förodlingar.

2022-04-11
Länk till avsnitt

De kämpar vidare mot pyralider

Pyralidskandalen, där tomater och andra växter skadades av ogräsbekämpningsmedel, är inte över.

Pyralider, som används i ogräsbekämpningsmedel, har hittats både i vegetabilisk organisk växtnäring och i organisk gödsel, och på Pungpinans koloniområde i Stockholm drabbades 50 odlare som använt den hästgödsel föreningen fått. Koloniträdgårdsförbundet och andra inom fritidsodlingsrörelsen kräver pyralidstopp, och Ulf Nilsson på Fritidsodlarnas Riksorganisation, som skrivit en ny rapport om läget, ger råd vad man som fritidsodlare kan göra.

Tänk, vilken dröm - att skapa sig ett ätbart skogsbryn... Henrik Sjöman visar hur man kan göra.

Maj-Lis Pettersson har redan en hög med lyssnarfrågor att besvara. Mossa i gräsmatta och bekämpning av parkslide, lär hon hinna med den här veckan.

Härligt att höras igen!

Ulla och Gustaf

2022-04-04
Länk till avsnitt

Långblommare och senblommare - och extra många svar från Maj-Lis

Stenkyndeln blommar fortfarande med sina ljust blå blommor, som lockar humlor och bin till rabatten. Och flera astrar har fortfarande sin blomning framför sig.

 Tina Westerlund berättar om långblommare och senblommare, och sånt som går att göra nu i perennrabatterna.

Maj-Lis Pettersson svarar på fler lyssnarfrågor än vanligt, för att det är säsongsavslutning och fler ska hinna få svar på sina trädgårdsfunderingar och hjälp med odlingsproblem.

2021-09-13
Länk till avsnitt

Bättre äppelskörd och höghus till kryp

Kimmo Rumpunen berättar hur man tar reda på om ett äpple är plockmoget.

 Gustaf lär sig också bygga en mulmholk till glädje åt skalbaggar och andra småkryp.

Och Maj-Lis Pettersson svarar på utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om torr brunröta på tomater och om att kompostera direkt på odlingslanden.

2021-09-06
Länk till avsnitt

Blommor i grönsakslandet och Åretruntträdgård

Hur du skapar en trädgård som är vacker alla årstider. Och hur du genom att ha mer blommor i din trädgård kan få hjälp mot sniglar, ogräs och bladlöss.

Maj-Lis Pettersson svarar på nya frågor från lyssnare.

2021-08-30
Länk till avsnitt

Skapa en skog och knyt en knutträdgård

Henrik Sjöman tar med Gustaf till en plats där de ska anlägga en ny skogspark, och berättar hur träden samspelar när de växer upp.

Henrik berättar också vad man kan göra när man har förvuxna träd på tomten.

Anki Wenster besöker Tjolöhoms slott nära Kungsbacka, och ser hur den brittiska Arts and Crafts-rörelsen, som inspirerades av naturens mönster, påverkat trädgårdsestetiken.

Och Maj-Lis Pettersson har fått nya lyssnarfrågor att bita i.

2021-08-23
Länk till avsnitt

Dahliornas tid är nu

Ingela Jagne berättar om olika dahliatyper och om hur du får dem att trivas. Gustaf har träffat "daggmaskprofessorn" Jan Lagerlöf, för att höra om hur bekämpningsmedel och grävning påverkar daggmaskarna.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

2021-08-16
Länk till avsnitt

Lökskörd i rätt tid och nya larm om klopyralid - nu i hönsgödsel

Rester av bekämpningsmedel i halter som kan skada tomatplantor har nu hittats i pelleterad hönsgödsel och även i kogödsel i säck, berättar Ulf NIlsson på Fritidsodlarnas riksorganisation.

Maj-Lis Pettersson svarar på nya lyssnarfrågor.

Inte bara gul och röd... Ingela Jagne berättar om olika sorters lök, och vad purjolöken vill ha för att växa bra.

2021-08-09
Länk till avsnitt

Blåbär för Harald Blåtand och diskbänksdrömmar i trädgården

Om man inte blev så blå skulle blåbär vara godare ändå, säger Harald Blåtand i Lennart Hellsings vers. De odlade amerikanska blåbären är - än så länge - ljusa inuti, men växtförädling pågår.

Kimmo Rumpunen berättar om amerikanska blåbär, där utvecklingen går mot allt fler olika sorter och smaker.

Maria Palmqvist har en diskbänk med en vattenslang ute vid köksträdgården, så hon kan spola av jorden från grönsakerna direkt.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor - bland annat om dill som vissnar.

2021-08-02
Länk till avsnitt

Sötare svarta vinbär och större - och sötare - ärtskidor

Lokförare Bergfälts jätteärt har fått en hausse bland fritidsodlare. Många tycker att svarta vinbär smakar för surt, men nu kommer mindre sura svarta vinbär.

Motståndskraft mot de virus som sprids med gallkvalster är också en del i förädlingsarbetet för svarta vinbär, berättar Kimmo Rumpunen. Han tipsar också om att beskära svartvinbärsbuskarna ordentligt. De ger mest bär på andraårsskotten.

Lokförarärten har baljor på ett par decimeter, som är saftiga och söta. Agneta Magnusson, ålderman i ärtskrået i fröodlarföreningen Sesam, berättar om hur denna delikatess räddades till eftervärlden, och hur man själv bäst tar frön av sina ärter.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor - bland annat om när det är lagom att skörda potatis.

2021-07-26
Länk till avsnitt

Hållbara perenner till kyrkogården och kål som inte äts upp av småkryp

Många gillar kål. Sniglar, kålfjärilslarver, kålflugor och andra vill vara med och dela på skörden. Men om man vill ha den själv.....?

Ingela Jagne tipsar om sorter och odlingsmetoder för en lyckad kålskörd. Många sorter går utmärkt att så nu på sommaren.

Anki Wenster har vandrat runt på en kyrkogård tillsammans med Monica Sandberg som är landskapsarkitekt baserad i Lund. Hon planerar framtidens kyrkogårdar runtom i Sverige och fick arkitekturpris för Norra kyrkogården i Visby nyligen. Hon försöker möta människors behov och önskan om en plats att sörja på som rymmer natur, biologisk mångfald, vatten och kulturella perspektiv i planeringen.

Maj-Lis Pettersson har denna vecka valt ut tre nya lyssnarfrågor, som hon besvarar.

2021-07-19
Länk till avsnitt

Jordgubbar och jordliv

Jordgubbar som räcker längre och mikrolivet i jorden, som gör att dina växter frodas.

Programmet sänds från en jordgubbsodling utanför Östersund. Ingela Jagne berättar hur man kan maximera jordgubbssäsongen, och slippa glupska skadegörare.

Anki Wensters reportage handlar om svampar och andra organismer som får odlingsjorden att må bra, framförallt det samarbete mellan svampar och rötter som kallas mykorrhiza.

Maj-Lis Pettersson har valt ut tre lyssnarfrågor, som hon besvarar.

2021-07-12
Länk till avsnitt

Envisa enar och sparsam vattning

Vikten av att ta bättre vara på regnvatten i trädgårdar och odlingslotter har mer och mer uppmärksammats. Eva Mathiasson visar hur det kan göras på smarta sätt.

Henrik Sjöman presenterar enar som sticks, och som inte sticks. Både i en stor och i en liten trädgård kan enar ge vintergrönska och karaktär. Och också en torktålig och lugn fond bakom färggranna blommor. Men det är skillnad på enar och enar...

Anki Wenster har gjort reportaget om vattenhushållning i trädgård, och Maj-Lis Pettersson har plockat fram tre nya frågor ur veckans mejl- och brevskörd.

2021-07-05
Länk till avsnitt

Förtrollande olvon och ofrivillig jordombudsman

Lena Israelsson är trädgårdsjournalist och älskar att vara på sin kolonilott. Men de senaste åren har hon varit upptagen med bekämpningsmedelsrester och andra trädgårdskonsumentproblem.

Olvon är buskar som har en air av mystik runt sig, och flera av arterna doftar helt ljuvligt när de blommar. Många har också vackra röda bär på hösten - om än giftiga. Henrik Sjöman visar och berättar om skogsolvon, parkolvon, kejsarolvon och andra odlingsvärda olvon.

Maj-Lis Pettersson har valt ut nya lyssnarfrågor att besvara.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Vita björkar och uthållig kolonilottskamp

Björk är midsommarträdet framför andra. Men det finns fler björkar än de inhemska. Henrik Sjöman ger tips och odlingsråd för björk i trädgård.

För 100 år sedan bildades Sveriges Koloniträdgårdsförbund. Trädgårdsjournalisten Ulrika Flodin Furås berättar om skillnader - och likheter - mellan kolonilotter nu och då.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om sådant som händer i trädgårdar och köksväxtland just nu.

2021-06-21
Länk till avsnitt

Blaffiga blad och bekämpning av mördarsniglar

Storbladiga perenner (fleråriga prydnadsväxter) trivs oftast i skugga. De kan bli både spännande och rogivande inslag i en trädgård.

Det ser ut att bli ett snigelår i år. Den spanska skogssnigeln, som i folkmun brukar få heta mördarsnigeln, har haft en gynnsam start på årets säsong. Sveriges ledande snigelexpert, Ted von Proschwitz, ger rådet att använda flera bekämpningsmetoder, och att klippa till  (eller hugga med en spade) nu på försommaren, för att kunna få ner antalet sniglar.

2021-06-14
Länk till avsnitt

Udda perenner och kamp mot gifter

Lena Israelsson var den som drev på mest, när ekologisk växtnäring med sockerbetsresten vinass visade sig innehålla bekämpningsmedelsrester som skadar t ex tomater. Nu är de produkterna borta ur handeln.

Tina Westerlund och Gustaf botaniserar bland mer ovanliga och udda perenner (fleråriga växter) och berättar hur man kan göra för att få tag på dem.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om rost på blåbär, ätskador på dill och persilja och kinkiga kamelior.

2021-06-07
Länk till avsnitt

Nyväckt intresse för lin och bra att veta om bönor

Projektet En kvadratmeter lin har spritt mikroodlingar av lin över landet. Buskbönor eller störbönor, borlottobönor eller vaxbönor... Ingela Jagne guidar i böndjungeln.

Gulvita, gröna, purpurfärgade och fläckiga. Det finns många fasoner på bönor. Här får du odlingstips och nyttiga kunskaper.

Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om sommarblommor som det inte är för sent att så.

2021-05-31
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.