Sveriges 100 mest populära podcasts

Sommar & Vinter i P1

Sommar & Vinter i P1

I Sommar och Vinter i P1 hör du personliga berättelser som definierar vår tid. Sommar i P1 sänds från midsommardagen till mitten av augusti (datum varierar). Vinter i P1 sänds från juldagen till nyårsdagen. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sommarvinterip1

Avsnitt

Georg Riedel

Kompositören om det enda han kan: musik.

Georg Riedel har komponerat musiken till filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker. Han har bland annat tonsatt ?Idas sommarvisa? och ?Du kära lille snickerbo?. Har även skrivit signaturmelodin till tv-serien om Alfons Åberg och medverkar på Jan Johanssons ?Jazz på svenska? ? den mest sålda jazzskivan i Sverige. Georg Riedel föddes i forna Tjeckoslovakien. Mamman var judinna och familjen flyttade till Sverige för att undkomma nazisterna 1938.

Georg Riedel om sitt Vinterprat:

- Mitt Vinterprogram handlar om det enda jag kan: musik! Om mina musikaliska förebilder, om Dvo?ák och Alfons Åberg, om min allra första komposition och om det viktigaste ackordet i Idas sommarvisa.

Producent: Samuel Åhman

2022-12-25
Länk till avsnitt

Jenny Strömstedt

Programledaren om sorgen efter ett husdjurs död och om hur Metoo fick henne att sluta känna skam.

Ett av TV4:s mest kända ansikten. Jenny Strömstedt är programledare för ?Nyhetsmorgon? och har lett flera valprogram. I tv-serien ?Tillsammans med Strömstedts? kan svenska folket följa hennes och maken Niklas Strömstedts möten med andra par. Under många år skrev hon krönikor i Expressen. Har gett ut flera böcker, den senaste med titeln ?Barn som förändrat världen?. Hörs också i trädgårdspodden ?Röda vita rosen?.

Jenny Strömstedt om sitt Vinterprogram:

? Mitt Vinter ska handla om vad man egentligen vet om vad som är viktigt och oviktigt, först eller sist. Som när jag fick i uppdrag att leta efter humorn på Västbanken, det blev en tråkig resa, men rolig att berätta om.

Producent: Henrik Johnsson

2022-12-25
Länk till avsnitt

Clara Lidström

Bloggaren UnderbaraClara om konsten att vila som vuxen.

Influerare som driver en av Sveriges mest lästa bloggar där hon skriver om inredning, matlagning, feminism och miljö. Mitt i karriären drabbades Clara Lidström av utmattning. Om detta skrev hon senare i boken ?Hjälp jag är utmattad?. Hon har även gett ut böcker som handlar om bakning och odling. Clara Lidström utgör den ena halvan av podcasten ?Wollin & Clara?.

Clara Lidström om sitt Vinterprat:

? Jag ska prata om konsten att vila som vuxen. Om folksjukdomen utmattning, om läkande skridsko-is och hur en människa kan må bättre av att härma en björn.

Producent: Erica Dahlgren

2022-12-25
Länk till avsnitt

Patrik Lundberg

Journalisten om sökandet efter sin biologiska mamma.

Vann Stora Journalistpriset tillsammans med kollegor på Dagens Nyheter i kategorin Årets avslöjande för granskningen ?Barn till varje pris? som handlar om internationella adoptioner till Sverige. Patrik Lundberg skildrar ofta klass och utanförskap. I många år var han kolumnist i Aftonbladet och Expressen. Har skrivit flera böcker, bland annat ?Fjärilsvägen?.

Patrik Lundberg om sitt Vinterprat:

? I mitt Vinter vill jag berätta om sökandet efter min biologiska mamma, och om sökandet efter sanningen om de internationella adoptionerna till Sverige.

Producent: Jenny Nordlander

2022-12-25
Länk till avsnitt

Olof Wretling

Komikern om likheterna mellan en diabetespappa och Indiana Jones.

Publikfavoriten Olof Wretling gör sitt tionde Vinterprogram. Turnerar med föreställningen ?Kaffet?, som likt ?Diagnoserna i mitt liv? baseras på hans manus från Vinter i P1. Ingår i den Umeå-baserade humorgruppen Klungan och har skapat och medverkat i radioprogrammet ?Mammas nya kille?. Har även setts i ?Bäst i test? och ?Parlamentet?, samt i flera barnprogram däribland ?Pappas pengar?.

Olof Wretling om sitt Vinterprat:

? Jag skall berätta om när min son drabbades av diabetes typ 1, om föräldraskapets hjärta och oro och om likheterna mellan en diabetespappa och Indiana Jones. Mitt tionde Vinter i P1 blir ett äventyr bland toppar och dalar, där jag tolkar egyptiska hieroglyfer, duckar för giftpilar och lär mig programmera en diabetespump. Välkommen till: Indiana Jones & Jakten på blodsockret.

Producent: Daniel Sjölin

Tidigare Sommarvärd 2011 och Vintervärd 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021

2022-12-25
Länk till avsnitt

Malin Persson Giolito

Författaren om nyårslöften, hopplöshet och förtröstan.

Fick sitt stora genomslag med boken ?Störst av allt? som prisades flerfaldigt och såldes till långt över 30 länder. Malin Persson Giolitos senaste bok ?I dina händer? nominerades till Årets bok och årets bästa svenska deckare och kommer - precis som ?Störst av allt? - att bli Netflixserie. Första boken ?Dubbla slag? skrev hon efter att ha fått sparken från en advokatbyrå när hon var gravid och hennes tre böcker om Sophia Weber har sålt närmare en halv miljon exemplar bara i Sverige.  

 Malin Persson Giolito om sitt Vinterprat:

? Jag ska prata om vad man ger sig själv för nyårslöften när det känns som att nyåret är början på slutet, inte inledningen till något nytt. Lite om hopplöshet och uppgivenhet, mycket om förtröstan och jävlar anamma.

Producent: Elin Claeson

Tidigare Sommarvärd 2017

Malin Persson Giolito pratar om bland annat självmord i sitt Vinterprogram. Om du mår psykiskt dåligt, så finns det hjälp att få. Bland annat genom:

Självmordslinjen, ring dygnet runt. Telefon: 90101

Jourhavande medmänniska, alla dagar kl 21-06. Tel 08-7021680

2022-12-25
Länk till avsnitt

Richard Tellström

Mathistorikern om maten på svenska julbord och julbordsgeneralernas makt.

Måltidsforskare som ofta medverkar i olika medier för att berätta om svensk matkultur. Richard Tellström har bidragit med sin kunskap i olika tv-program, bland annat i form av expert i ?Historieätarna? och julkalendern ?Tusen år till julafton?. Just nu skriver han en bok om svensk måltidshistoria från medeltiden till pandemin.

Richard Tellström om sitt Vinterprat:

? Jag kommer berätta allt om det svenska julbordet, varför vi äter just sill, skinka och köttbullar. Och om varför fler och fler börjar pynta i november, varför julfirmafesten är avdragsgill och varför svenska barn fick vänta på rummet medan kompisens familj åt middag.

Producent: Karin af Klintberg

Tidigare Sommarvärd 2017

2022-12-25
Länk till avsnitt

Marika Carlsson

Komikern bekänner sitt beroende och ber om förståelse.

Aktuell med showen ?Smalast när man dör vinner? där hon pratar om sitt sockerberoende. Marika Carlsson har tidigare gjort showerna ?En negers uppväxt? och ?Jag är Gud?. Utsedd till Årets kvinnliga ståuppkomiker på Svenska Stand up-galan och har medverkat i bland annat ?Bäst i Test?, ?Stjärnorna på Slottet? och ?Den stora hälsoresan?.

Marika Carlsson om sitt Vinterprat:

? Jag Vinterpratar som vore jag i ett biktbås där lyssnaren är prästen. Jag söker inte förlåtelse, däremot hoppas jag på förståelse för hur det kan vara att leva med ett beroende. När jag berättat vad mitt sockerberoende har gjort med mig, vad kommer du att säga då?

Producent: Henrik Johnsson

Tidigare Sommarvärd 2012

Marika Carlsson pratar om beroende och hetsätning i sitt Vinterprogram. Känner du igen dig och behöver hjälp kan du vända dig hit:

Frisk och Fris Ätstörningslinje. Tel 020-20 80 18

Vårdguiden 1177, tel 1177.

2022-12-25
Länk till avsnitt

Årets Vintervärdar presenteras

Lyssna när årets Vintervärdar presenteras

Klockan 13.00 presenterar programchef Bibi Rödöö vilka som blir Vintervärdar i år. 

? Årets Vintervärdar har alla ett uppskattat Sommarprogram i bagaget och de vet hur man berättar en historia. Vi får åtta berättelser av olika slag som roar och berör ? perfekta att lyssna till under jul- och nyårshelgen, säger Bibi Rödöö.

Årets Vintervärdar

25 december Marika Carlsson, komiker
26 december Richard Tellström, måltidsforskare
27 december Malin Persson Giolito, författare
28 december Olof Wretling, skådespelare
29 december Patrik Lundberg, journalist
30 december Clara Lidström, bloggare
31 december Jenny Strömstedt, programledare
1 januari Georg Riedel, kompositör

2022-12-08
Länk till avsnitt

Linnea Henriksson

Artisten och låtskrivaren om livets alla svängar och avfarter.

Linnea Henriksson skivdebuterade för tio år sedan och släppte nyligen låten ?Som du sa?. Hon har medverkat i ?Så mycket bättre?, vunnit priser på P3 Guld-galan och förärats både Alice Babs Jazzstipendium och Ulla Billquist-stipendiet.

Vid sidan av sin artistkarriär är Linnea Henriksson programledare med både Musikhjälpen och Melodifestivalen i ryggen. I sommar åker hon ut på en efterlängtad turné med hela sitt band.

Linnea Henriksson om sitt Sommarprogram:

? Livet är SÅ brutalt, allt bara ingår och pågår. Därför vill jag bara hålla lite sällskap. Prata om att välja och välja bort, om äkta lyckopiller och precis som i mina mellansnack lär jag bli lite för privat.

Producent: Camilla Fågelborg

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-21
Länk till avsnitt

Bert-Åke Varg

Skådespelaren om allt från Åsa-Nisse och Nils Poppe till hundar och papegojor.

Pentti Varg, Ugglan Helge, maskinisten Gustav Sjögren i ?Rederiet? och pyjamasbananen B2 ? de flesta svenska generationer har en egen favoritkaraktär med Bert-Åke Varg, skådespelaren som slog igenom som sångare i låten ?Kökspolka? 1956.

På scenen har han steppat med Nils Poppe, spelat revy med Hagge Geigert och Kar de Mumma samt prisbelönats för sin roll i långköraren ?The Phantom of the Opera? på Oscarsteatern i Stockholm.

Bert-Åke Varg har medverkat i över 120 filmer och tv-serier som skådespelare eller som röst.

Bert-Åke Varg om sitt Sommarprogram:

? Jag bjuder på några glimtar från ett långt liv på scenen och framför kameran. Det kan bli allt från Åsa-Nisse och Nils Poppe till hundar och papegojor. Vi hörs!

Producent: Samuel Åhman

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-20
Länk till avsnitt

P-A Åhlén

Biologen om den nationella kampen mot invasiva arter.

P-A Åhlén är biolog på Svenska Jägareförbundet och arbetar med att motverka invasiva djurarters spridning i Sverige.

Han vill öka medvetenheten om invasiva djurs spridning och vilka konsekvenser det har för den biologiska mångfalden.

P-A Åhlén om sitt Sommarprat:

? Jag berättar om hur ett litet projekt för att hantera invasiva mårdhundar i norra Sverige över åren utvecklats till en fullskalig nationell insatsstyrka som hanterar alla invasiva djur, fåglar och reptiler varhelst de dyker upp i landet. Att döda djur är ibland högoktanig naturvård.

Producent: Niklas Zachrisson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-19
Länk till avsnitt

Joy M?Batha

Artisten om psykisk ohälsa och en hyllning till kärleken och systerskapet.

Joy M?Batha slog igenom när hon rappade på ?Där dit vinden kommer? ihop med Lorentz och två år senare var hon med på den officiella EM-låten till herrlandslaget i fotboll 2016. Hon sjöng ledmotivet ?En sekund?, till den hyllade SVT-serien ?Tunna blå linjen?.

När hon nominerades till P3 Guld lovade hon att komma naken till galan, ett löfte hon höll.

Joy M?Batha höll sin första konstutställning på Snickarbacken 7 i Stockholm 2018.

Joy M?Batha om sitt Sommarprogram:

? Mitt Sommar handlar om vad övergivenhet och psykisk ohälsa kan leda till, men jag kommer också att hylla kärleken och systerskapet. Det vi går igenom formar oss men definierar oss inte.

Producent: Lisa Wall

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-18
Länk till avsnitt

Åke Sellström

Experten på kemiska stridsmedel om livet som vapeninspektör för FN.

Åke Sellström är forskare och en av världens främsta experter på kemisk, biologisk och radioaktiv krigföring. Han har haft tunga roller i samband med FN:s arbete med internationell säkerhet. Bland annat har han varit utsänd till Syrien som chef för FN:s vapeninspektion för att undersöka om kemiska vapen användes.

Han har forskat på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, med särskild inriktning på kemiska stridsmedel och hur de påverkar hjärnan.

Åke Sellström om sitt Sommarprat:

? Varför svor Obama över mig i det ovala rummet? Vad hände egentligen i Syrien när dödlig gas spreds över en slumrande stad? Och varför bad Ban Ki-moon mig att akut avbryta min pension? Välkommen till mitt Sommar, om livet som vapeninspektör för FN.

Producent: Sara Nygren

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-17
Länk till avsnitt

Lusine Djanyan

Aktivisten om resan från Pussy Riot i Ryssland till exilkonstnär i Sverige.

När Lusine Djanyan, iförd färgstark balaklava, misshandlades av kosacker under vinter-OS i Sotji spreds bilderna över hela världen. Pussy Riots protestaktion mot Putinsystemet blev en av de mest kända händelserna under detta OS.

Efter förföljelser i hemlandet tvingades Lusine Djanyan att lämna Ryssland och lever sedan några år i Sverige. Det är inte hennes första flykt. Som barn i en armenisk familj tvingades hon lämna Azerbajdzjan i slutet av 80-talet i samband med krigsutbrottet i regionen.

Lusine Djanyan om sitt Sommarprat:

? I mitt Sommar berättar jag om hur viktigt det är att kämpa mot diktaturen, trots riskerna det innebär.

Producent: Fredrik Wadström

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-16
Länk till avsnitt

Jacques Mwepu

Kumlaanstaltens chef om vad som händer bakom fängelsemurarna och flykten från Kongo till Kumla.

Jacques Mwepu är sedan sommaren 2020 chef för Kumlaanstalten, där Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff.

Under sin händelserika karriär har Jacques Mwepu hunnit med att leda Kriminalvårdens utlandsverksamhet och kvinnofängelset Hinseberg. Hans internationella karriär innefattar bland annat två års tjänstgöring som kriminalvårdsrådgivare vid FN:s fredsbevarande insats i Elfbenskusten.

Jacques Mwepu om sitt Sommarprat:

 ? Jag tar med lyssnarna på en resa in bakom Kumlaanstaltens höga murar. Det handlar om en vardag kantad av våld och utsatthet och om de som gör skillnad. Om hur jag ändå alltid går till jobbet med hopp ? hopp om varje människa. Om hur hoppet lett mig genom min egen resa, om flykten från Kongo till Kumla.

Producent: Mathilda von Essen

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-15
Länk till avsnitt

Jörgen Persson

Bordtennisstjärnan om hur det är att bli världsmästare och spela golf med president Clinton.

Jörgen Persson, en av de mest tongivande i bordtennisens gyllene generation. Han debuterade i landslaget 1983 och avslutade karriären 2013. Under den tiden hann Jörgen Persson med sju olympiska spel, tio EM-guld och fem VM-guld i olika konstellationer.

Efter ett kringflackande liv i mästerskap, europeiska och asiatiska ligor landade Jörgen Persson som förbundskapten på VM i Houston, USA, i november 2021. Där fick han återigen vara med och skriva historia då Mattias Falck och Kristian Karlsson tog hem Sveriges första VM-guld på 30 år.

Jörgen Persson om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om hur det är att bli världsmästare, hur det var att spela pingis i Kina, om att livet som resande i bordtennis också har ett pris och när jag spelade golf med president Bill Clinton.

Producent: Thomas Björklund

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-14
Länk till avsnitt

Henrik Brandão Jönsson

Journalisten om att bryta upp, jaga drömmen och längta hem igen.

Henrik Brandão Jönsson arbetar som journalist och författare från Rio de Janeiro, där han är bosatt sedan 20 år. Han är Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, men skriver även för Sydsvenskan och fotbollsmagasinet Offside.

Henrik är utbildad verkstadsmekaniker, men sadlade om till journalist och var med om att starta nöjesbilagan Expressen Fredag i mitten av 90-talet. Under fotbolls-VM i Brasilien 2014 blev han känd hos den breda publiken som expert i SVT:s sändningar.

2020 gav Henrik Brandão Jönsson ut sin fjärde bok, ?Där solen aldrig går ned?, som skildrar den portugisiskspråkiga världen utifrån de sju dödssynderna.

Henrik Brandão Jönsson om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommar handlar om att bryta upp och jaga drömmen, men också om längtan hem och bort igen och hem igen. Det finns ett ord i portugisiskan för detta. Det kallas ?saudade? och går inte att översätta.

 Producent: Mattias Österlund

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-13
Länk till avsnitt

Elin Röös

Klimatforskaren om hur vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten.

Elin Röös är en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Även om barndomsdrömmen var att bli bonde började hon sin karriär som civilingenjör i it-branschen. När tredje barnet kom sadlade hon om och började forska om mat och klimat på Sveriges lantbruksuniversitet.

Idag bedriver Elin Röös många olika forskningsprojekt som handlar om hur vi ska kunna föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och expert som ägnar mycket tid åt att föra ut sin forskning om mat och klimat.

Elin Röös om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om hur lätt, och svårt, det är att rädda planeten genom att äta rätt. Om lustgas, statuskött och vidbrända rödbetsbiffar. Och hur är det egentligen ? måste vi äta insekter i framtiden?

Producent: Samuel Åhman

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-12
Länk till avsnitt

Hana Al-Khamri

Om uppväxten i Saudiarabien och drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga.

Hana Al-Khamri är dotter till jemenitiska migrantarbetare och uppvuxen i Saudiarabien. Hon inledde sin journalistiska bana på en könssegregerad tidningsredaktion i staden Jidda. Sedan 2011 bor hon i Sverige och är verksam som frilansskribent och föreläsare med fokus på politik, kultur och kvinnors rättigheter i Mellanöstern. Hon har skrivit för bland annat Dagens Nyheter, Al Jazeera och The Washington Post.

I sin debutbok ?Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia? möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister som, likt henne själv, trotsat strukturerna, klivit in i offentligheten och skrivit historia.

Hana Al-Khamri om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommar handlar om uppväxten i Saudiarabien, drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga, och hur en loppmarknad med begagnade böcker blev nyckeln till friheten.

Redaktör: Lena Tideström-Sagström

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-11
Länk till avsnitt

Gregor Zubicky

Konstnärlige chefen för Svenska kammarorkestern om att resa runt jorden för att hitta hem.

Gregor Zubicky föddes i Sverige men växte upp runt om i världen. Han lärde sig skriva i Tyskland, bodde på en fårfarm i Australien och blev gossopran i Sydafrika. I Norge spelade han oboe i 17 år med Bergens Filharmoniska orkester.

1991 drabbades Gregor Zubicky av en neurologisk åkomma i ena handen som gjorde att han tvingades sluta spela. Sex år senare flyttade han hem till Sverige och tog över kammarorkestern i Örebro.

Gregor Zubicky om sitt Sommarprat:

? ?Från provins till Sveriges mest framgångsrika?, säger jag när jag vill vara ödmjuk. ?Nordens mest framgångsrika? när jag vill ta i. Det är lätt att säga när det är jag själv som definierar framgång.

Producent: Malin Holmberg

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-10
Länk till avsnitt

Karin Stöckel

Gruvarbetaren om hur #metoo förändrade allt.

Karin Stöckel jobbar som gruvarbetare i Kiruna. 2018 startade hon Gruvkvinnor, en grupp för kvinnliga gruvarbetare.

Gruppen har gjort ett #metoo-upprop med berättelser från gruvan och de har också drivit fram förbättringar och förändringar med kvinnofrågor i fokus.

Karin Stöckel om sitt Sommarprat:

? Jag har jobbat i elva år som gruvarbetare. Jag jobbar med maskinunderhåll men sätter min stolthet i att vara gruvkvinna. Mitt Sommar handlar om arbetarklassen och hur det är att vara kvinna inom den. Jag tar med er på en resa in i gruvindustrin och berätta om hur #metoo bara var början på något som skulle förändra allt.

Producent: Lena Tideström-Sagström

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-09
Länk till avsnitt

Robert Aschberg

Journalisten om vad det är som formar en människa.

Robert Aschberg var med och förändrade det svenska tv-landskapet på 90-talet när han med sin kaxiga stil ledde programmet ?Diskutabelt? på TV3. Han var även en av grundarna till produktionsbolaget Strix Television som hade stora framgångar med bland annat ?Expedition Robinson?.

Han har vunnit flera priser för sitt journalistiska arbete som t.ex. Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset och tv-priset Kristallens hederspris.

Sedan 2017 programleder han det granskande samhällsprogrammet ?200 sekunder? som sänds på Aftonbladet.

Robert Aschberg är också ordförande för Publicistklubben

Robert Aschberg om sitt Sommarprogram:

? Vad är det som formar en människa? Hur blir man den man är? Jag berättar om personer, platser och händelser som påverkat mig.

Producent: Shabnam Ayani Mahmoudkhan

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-08
Länk till avsnitt

Amy Deasismont

Artisten om att fylla 30 och ändå leta efter sig själv.

Redan som 12-åring slog Amy Deasismont igenom under namnet Amy Diamond med låten ?What?s in it for me?. Hon nominerades till Rockbjörnen, Grammis, NRJ Awards och Nordic Hit Music Awards. De kommande åren följde hon upp succén med flera framgångsrika album och medverkan i Melodifestivalen.

På senare år har Amy Deasismont varit verksam som skådespelare. 2016 nominerades hon till en Guldbagge för sin roll i filmen ?Min lilla syster". Fem år senare debuterade hon som manusförfattare till tv-serien ?Thunder in my heart? där hon också spelar huvudrollen - en roll som gav henne Kristallen för Bästa kvinnliga skådespelare. Hon har även spelat rollen som Lillan i tv-serien ?Knutby?.

Amy Deasismont om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om tid och ett överfullt källarförråd. Om att fylla 30 och redan ha en karriär som precis fyllt 18. Att vara myndig i dubbel bemärkelse men ändå leta efter sig själv.

Producent: Malin Persson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-07
Länk till avsnitt

Anna-Karin Palm

Författaren om skrivande, läsande och kvinnorna i sitt liv.

Anna-Karin Palm är författare och kulturskribent. Hennes biografi över Selma Lagerlöf, ?Jag vill sätta världen i rörelse?, fick stor uppmärksamhet och nominerades till Augustpriset 2019.

Hon debuterade 1991 med romanen ?Faunen? och slog igenom med ?Målarens döttrar? sex år senare. Förra våren gav Anna-Karin Palm ut ?Jag skriver över ditt ansikte? som skildrar hennes relation till sin mamma som insjuknar i Alzheimers.

Anna-Karin Palm om sitt Sommarprat:

? Jag talar om kvinnorna i mitt liv, om skrivande och läsande och om mina vänner bland de döda

Producent: Lena Tideström-Sagström

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-06
Länk till avsnitt

Farshid Jalalvand

Forskaren om svaren på de eviga frågorna.

Farshid Jalalvand är disputerad mikrobiolog och kulturskribent. Under coronapandemin har vi kunnat se honom som vaccinexpert i olika medier. Han skriver texter om biologi, filosofi och historia, bland annat i programmet ?OBS?. Där har han skrivit om att biologin ibland förknippas med något som är lite smutsigt, djuriskt och rått, men det är dit vi måste vända oss om vi vill förstå våra mest civiliserade och ädla handlingar.

Farshid Jalalvand är också en av programledarna i Sveriges Radios ?Från kokoppor till covid? där han lär ut om vaccinets historia. I våras debuterade han som författare med boken ?Apan & Filosofen?.

Farshid Jalalvand om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommarprogram handlar om de eviga frågorna. Hur de uppstår, och om hur vetenskap och filosofi kan bistå oss i jakten på svar.

Producent: Morris Wikström

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-05
Länk till avsnitt

Sebastian Stakset

Om skuld, skam och vikten av att kunna bli förlåten. Även om besöket i Butja, Ukraina, efter ryska massakern och om sin vänskap med Einár.

Under artistnamnet Sebbe Staxx nådde Sebastian Stakset stora framgångar som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Han har efter det berättat i flera olika böcker om sin väg från kriminell till att ha blivit frälst, där gangsterrap ersatts av Jesus kärleksbudskap.

År 2018 kom hans självbiografi ?Bara ljuset kan besegra mörkret? som fick stor uppmärksamhet.

Sebastian Stakset om sitt Sommarprat:

? Jag talar om förlåtelse. Hur viktigt det är när man har gjort mycket skit i livet, att känna att man kan bli förlåten. Jag tror många människor mår dåligt av att känna att de aldrig kan bli förlåtna och det för med sig mycket skuld och skam.

Producent: Paloma Vangpreecha

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-04
Länk till avsnitt

Siw Malmkvist

Artisten om resan från arbetarfamilj till att bli Sveriges schlagerdrottning.

Siw Malmkvist Sommarpratar på dagen 25 år efter att hon var värd för programmet förra gången. Nu går hon ännu längre tillbaka i tiden, före de hundratals skivorna, film-, scen- och tv-produktionerna och genombrottet som vinnare av Melodifestivalen 1959.

Hon växte upp i Landskrona på ett Barnrikehus, en bostad för mindre bemedlade arbetarfamiljer och lärde sig sjunga framför radion.

2016 valdes Siw Malmkvist in i Swedish Music Hall of Fame.

Siw Malmkvist om sitt Sommarprat:

? Min barndom var lycklig, allt var lek. Vi var nio syskon som älskades av mor och far. Det var först i skolan som jag förstod att det fanns olika samhällsklasser och ännu senare gick det upp för mig att man kunde ha som arbete att sjunga.

Producenter: Mark Levengood och Henrik Johnsson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

 

2022-08-03
Länk till avsnitt

Katrine Marçal

Journalisten om män, manlighet och vikten av att hålla i hatten.

Katrine Marçal är journalist och författare bosatt i Storbritannien. Hon skriver för Dagens Nyheter om ekonomi och politik.

Hennes bok ?Vem lagade Adam Smiths middag?? som handlar om kvinnor och ekonomi är översatt till mer än 20 språk. Den nominerades till Augustpriset och utsågs av The Guardian till en av årets böcker.

Hennes senaste bok, ?Att uppfinna världen?, berättar om hur kvinnors uppfinningar utesluts ur innovationshistorien. Boken är översatt till ett flertal språk och den amerikanska utgåvan nominerades till ?The Andrew Carnegie Medal for Excellence in Nonfiction?.

Katrine Marçal om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om män, manlighet och vikten av att hålla i hatten.

Producent: Eric Schüldt

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-02
Länk till avsnitt

Carl Hedin

Ryttaren om att dölja sitt hästintresse.

Carl Hedin är dressyrryttare som bland annat vunnit SM-guld i lagdressyr. Han är en av Sveriges största influencers inom ridsport på Instagram.

Han har sin bas på Särö utanför Göteborg där han tränar och utvecklar hästar, och bor tillsammans med hunden Iris, katten Pippi och kaninen Humphrey. 

Förra året gav Carl Hedin ut boken ?Hästpojken? där han berättar om pojken som mobbades för att han lekte med käpphästar, och tonåringen som hoppade av bussen på fel hållplats för att dölja att han skulle till stallet.

Carl Hedin om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommarprat handlar om min brokiga väg till att leva mitt drömliv omgiven av djur och hästar. Jag berättar om några av de händelser som har format mig till den jag är idag.

Producent: Tove Palén

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-08-01
Länk till avsnitt

Susanne Dahl

Prästen om hur vi försöker fylla tiden med mer, fast det gör livet mindre.

Susanne Dahl är studentpräst vid Umeå universitets campus. Hon är även poet och skribent, bland annat som krönikör i Kyrkans Tidning. Hennes poesidebut hette ?Vem såg mig då?, med bilder av Kent Wisti. Tillsammans leder de podden ?Kinnamockaskogen,? en podd i skärningspunkten mellan kultur, tro och samhälle. Våren 2022 utkom deras andra bok, ?Och plötsligt ska vi minnas?.

Susanne Dahl leder även uppskattade morgonandakter i Sveriges Radio.

Susanne Dahl om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommar handlar om tiden och våra lögner om tid. Om hur vi försöker fylla tiden med mer och mer fast det i själva verket gör livet mindre. Jag pratar om långsam kärlek och den tid det tar att leva.

Producent: Erica Dahlgren

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-31
Länk till avsnitt

Alexander Abdallah

Skådespelaren gör en resa genom dåtid, nutid och framtid.

Alexander Abdallah är skådespelare som fick sitt stora genombrott som förortsgangstern Salim i Netflix-serien ?Snabba cash?. För den rollen fick han pris som Årets manliga skådespelare på Kristallengalan 2021.

Han har medverkat i flera tv-serier, bland annat ?Älska mig? och ?Thunder in my heart?, samt i en rad olika kortfilmer. På ELLE-galan 2022 valdes han till Årets bäst klädda man.

Alexander Abdallah arbetar också som regissör och har bland annat regisserat kortfilmen ?Vi var barn då? tillsammans med Mustafa Al-Mashhadani. Hans kortfilm, ?Jag skiner inte utan er mina bröder?, skildrar dödsskjutningarna i Malmö. 

Alexander Abdallah om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommarprat är en resa genom dåtid, nutid och framtid.

Producent: Niclas Larsson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-30
Länk till avsnitt

Emma Schols

Mamman som räddade sina sex barn från elden om att överleva och klara av att fortsätta leva.

En septembermorgon 2019 började det brinna i Emma Schols hus i Edsbyn. Hon fick brännskador på 93 procent av kroppen men lyckades rädda alla sina sex barn ur det eldhärjade huset.

Efter en lång tid på sjukhus, när skadorna börjat läka, bestämde hon sig för att tillsammans med Frida Funemyr skriva en bok om händelsen och i början av 2022 kom boken ?Ärren bär jag med stolthet ? Branden i Edsbyn och livet efteråt?.

På Svenska hjältar-galan 2020 utsågs Emma Schols till Årets Livräddare.

Emma Schols om sitt Sommarprat:

? Jag berättar om morgonen då jag håller på att brinna upp och det enda jag tänker är att jag måste rädda alla barnen. Mitt Sommarprat handlar om att överleva och att klara av att fortsätta leva.

Producent: Kerstin Carlsson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-29
Länk till avsnitt

Lydia Sandgren

Författaren om sin ständigt pågående bildningsresa och hungern efter att få skriva.

Författaren Lydia Sandgren fick ett enormt genombrott med sin första roman ?Samlade verk?, som belönades med Augustpriset 2020. Boken är ett 700 sidor långt familjeepos som rör sig över flera generationer. Den handlar om kärlek, vänskap och konst och är dessutom en storslagen Göteborgsskildring.

Lydia Sandgren kombinerar sitt skrivande med sitt arbete som psykolog.

Lydia Sandgren om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om min ständigt pågående bildningsresa som började i ett gammalt skolhus i Hyssna. Där föddes min hunger (och glupskhet) efter att få läsa, skriva och arbeta.

Producent: Carin Ahlqvist

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-28
Länk till avsnitt

Anne-Marie Eklund Löwinder

It-säkerhetsexperten om att ha tillgång till internets mest bevakade hemlighet.

Anne-Marie Eklund Löwinder rankas som en av Sveriges främsta experter på informationssäkerhet och var under nästan 20 år säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige. Hon är en av 14 betrodda personer i världen som har en nyckel till internets hjärta ? en fysisk nyckel i metall.

Nu driver hon eget företag och föreläser om hot och risker på nätet, och hur man kan skydda sig, som organisation och som privatperson.

2013 blev Anne-Marie Eklund Löwinder den första svensk att bli invald i Internet Hall of Fame.

Anne-Marie Eklund Löwinder om sitt Sommarprat:

? I Culpeper, Virginia, finns en toppsäker anläggning med internets mest bevakade hemlighet. Ett mycket litet antal utvalda nyckelbärare har tillträde dit. En av dem är jag. Det är vad mitt Sommarprat handlar om.

Producent: Helena Groll

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-27
Länk till avsnitt

Anis Don Demina

Artisten om sin uppväxt, att älska att jobba och att ha jävligt kul på vägen.

Anis Don Demina är en av Sveriges största Youtubers med över en halv miljon följare. Han har medverkat i Melodifestivalen, både som tävlande och programledare, och gett oss hits som ?Vem e som oss?. Han gjorde även ?Flaggan i topp? som var Sveriges officiella EM-fotbollslåt.

Under våren har Anis Don Demina släppt biografin ?Maskinen? och turnerat som ståuppkomiker. Förra året dansade han sig till en andra plats i ?Let?s Dance?.

Anis Don Demina om sitt Sommarprat:

? Jag snackar om min uppväxt och hur mina nära och kära har format mig till den jag är idag. Jag älskar att jobba och har jävligt kul på vägen. Jag kan också lova att, ja, jag kommer spela Carola. Det här vill ni inte missa.

Producent: Fredrik Zander

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-26
Länk till avsnitt

Mian Lodalen

Författaren om bottenbetygen i svenska och att inte kunna läsa men skriva en tidningsartikel.

Mian Lodalen är journalist och författare och har skrivit hundratals krönikor. Hon har vunnit flera priser och utmärkelser för sina böcker och blivit vald till Årets kvinna.

Sedan 80-talet har Mian Lodalen varit djupt engagerad i feminism, hbtqi- och djurrättsfrågor, vilket också är ett återkommande tema i hennes arbete. Hennes senaste romanprojekt är en tredelad svit om homosexuellas livsvillkor som baseras på verkliga historiska fall.

Mian Lodalen om sitt Sommarprat:

? Jag hade specialundervisning och bottenbetyg i svenska. Efter skolan liftade jag ner till Holland, ljög mig in på ett sälsjukhus, intervjuade chefen, fotade sälarna och skrev ihop ett reportage som otroligt nog publicerades i Smålands Folkblad. Jag kunde inte läsa en tidningsartikel, men jag kunde skriva en.

Producent: Henrik Johnsson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-25
Länk till avsnitt

Stefan Ingves

Riksbankschefen om att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr.

Som chef för Riksbanken är Stefan Ingves Sveriges mest kända ekonom. Han har haft positionen sedan 2006 och hans mandat har förnyats två gånger. Därmed är han bland dem som suttit längst på chefsposten.

Genom sitt arbete på Internationella valutafonden (IMF) har han varit ett stöd för flera länder i ekonomiska kriser och har därför ibland kallats för ?brandsläckare? och ?Mr Bankkris?.

Stefan Ingves om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om pengar, era och andras, och hur det är att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr här hemma eller på annat håll. Jag blandar med musik som följt med på resan.

Producent: Karin Wirenhed

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-24
Länk till avsnitt

Marie Agerhäll

Komikern om att blunda och springa i alla riktningar och ändå komma fram till slut.

Marie Agerhäll är kvinnan bakom SVT:s hyllade humorserie ?Dips?, som vann Det svenska humorpriset 2019 och 2021. Hon har skrivit manus, regisserat och producerat och spelar själv en av huvudrollerna, som en av de tre inkompetenta diplomaterna som försöker göra karriär på UD.

Marie Agerhäll har arbetat inom tv med dokumentärer, kulturprogram, underhållning, barnprogram, reality och live-tv. Alltid med humor som berättarknep.

Marie Agerhäll om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om det som jag har tänkt på mest av allt i hela mitt liv. Nämligen: vad jag ska bli när jag blir stor. Vad svårt det var att komma på det! Jag berättar om att blunda och springa i alla riktningar och ändå komma fram till slut.

Producent: Jesper Rönndahl

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-23
Länk till avsnitt

Aliette Opheim

Skådespelaren om åren före scenskolan - om striptease, plexiklackar och dubbla trosor. Och om att transformeras och byta form.

Aliette Opheim har hyllats för sina roller som stenhård säkerhetspolis i ?Kalifat?, Kristi brud i dramat ?Knutby? och som operativ chef för Missing People i ?Mörkt hjärta?.

Hon nominerades till Kristallen som Bästa skådespelare både för ?Tjockare än vatten? och för ?Kalifat?. Aliette Opheim tilldelades Stockholms filmfestivals Rising Star Award 2015 och debuterade samma år internationellt i den amerikanska serien ?Patriot?.

Aliette Opheim om sitt Sommarprat:

? Min syster har lärt mig att man måste mortla kryddorna för att de ska komma till liv. För att essensen som gömmer sig därinne ska kunna frigöras behöver höljet krossas. Mitt Sommar är en del av den processen.

Producent: Hanna Frelin

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-22
Länk till avsnitt

Cedwin Sandanam

Körledaren om tro, tvivel och att egentligen inte veta ett skit.

Cedwin Sandanam är ledare för Sveriges mest kända gospelkör, Tensta Gospel Choir. När han var 16 år gammal drog en kompis med honom på en repetition med kören och han fastnade direkt.

Sedan 2005 är han konstnärlig ledare, dirigent och samordnare för körens 50 medlemmar. De har stått på scener som Kungliga Operan, uppträtt i ?Allsång på Skansen? och blivit inbjudna att sjunga för både Kungen och påven. Flera av samtidens stora artister, bland andra Sabina Ddumba och Lykke Li, har haft sin hemvist i kören.

2021 skildrades kören i en dokumentärfilm, ?Kören ? en film om Tensta Gospel Choir?.

Cedwin Sandanam om sitt Sommarprat:

? Det här är ett program om att egentligen inte veta ett skit. Om tro och tvivel och om att inte vilja välja sida.

Producent: Amanda Pesikan

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-21
Länk till avsnitt

Stefan Krakowski

Överläkaren i psykiatri om incelmännens värld och sina egna yrkesmässiga irrfärder.

Stefan Krakowski är författare, skribent och överläkare i psykiatri, som har uppmärksammats för boken ?Incel ? om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris?.

Han tjänstgör inom akut- och slutenvårdspsykatrin i Sverige men har även arbetat som svensk representant i Human Rights-kommittén i Europarådet i Strasbourg.

Stefan Krakowski har skrivit för bland annat Expressen och Svenska Dagbladet och driver podcasten ?KRAKOWSKI?.

Stefan Krakowski om sitt Sommarprat:

? I mitt Sommarprogram tar jag er med in i incelmännens värld, både den fredliga och den våldsamma. Men jag pratar också om mina yrkesmässiga irrfärder och de val jag gjort i livet. Hur självständiga är vi egentligen när vi fattar våra livsavgörande beslut och hur ofta handlar det istället om dåliga kompromisser? 

Producent: Amanda Glans

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-20
Länk till avsnitt

Vigdis Hjorth

Författaren om sina trettio dagar i ett kvinnofängelse.

Vigdis Hjorth är en av Nordens största författare och har skrivit ett trettiotal böcker för både vuxna och barn. Hon skapade debatt i hemlandet Norge med romanen ?Arv och miljö? som handlar om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och om de svåra syskon- och föräldrarelationerna. Boken ledde till att hon slog igenom internationellt och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

Vigdis Hjorth om sitt Sommarprat:

? I mitt Sommarprat berättar jag om min underliga och ofrivilliga, men ändå rättmätiga fängelsevistelse ? trettio dagar i kvinnofängelset i den lilla norska kuststaden Sandefjord.

Producent: Jon Jordås

Översättning: Ninni Holmqvist
Namn och vissa detaljer i Vigdis Hjorths program är utbytta.

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-19
Länk till avsnitt

Emanuel Karlsten

Journalisten om frustration och likheterna mellan kyrkan och medier.

Emanuel Karlsten fick Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2020 för sin rapportering ?Coronaveckan som gått?, där han sammanfattade veckans nyheter och statistik om pandemins utveckling.

Han inledde sin karriär på tidningen Dagen, har arbetat på Expressen och som nyhetskrönikör i Dagens Nyheter och programledare i Sveriges Radio. Idag är han bland annat kolumnist i Göteborgs-Posten och föreläser om digitalisering.

Utöver sitt arbete i etablerade medier är Emanuel också ordförande i Medieakademin, som varje år publicerar bland annat Förtroendebarometern. Han har också startat flera poddar, bland annat ?Mediepodden? om internet och digitalisering.

Emanuel Karlsten om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om hur medier och kyrkan har mer likheter än vad man kan tro. På gott och ont. Och så blir det en hel del om frustration.

Producent: Rasmus Persson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-18
Länk till avsnitt

Oscar Magnusson

Artisten om hur hans förebilder leder honom rätt, trots att de inte längre lever.

Oscar Magnusson är musiker och frontman i ett av Sveriges mest älskade band, Sven-Ingvars, bildat 1956 av Oscars pappa Sven Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärd.

Sedan 2010 driver han även Sliperiet, en konsthall och restaurang i värmländska Borgvik. För sitt kulturfrämjande arbete på landsbygden har Oscar Magnusson bland annat mottagit stipendiet till Gustaf Frödings minne, Nya Wermlands-Tidningens kulturstipendium samt utsetts till Årets värmlänning.

Oscar Magnusson om sitt Sommarprat:

 ? Att flytta sig tre steg på scenen har varit som en världsomsegling. Jag berättar om den resan, hur jag navigerar och hur mina förebilder leder mig rätt trots att de inte längre finns kvar i livet.

Producent: Ulla Walldén

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-17
Länk till avsnitt

Mia Parnevik

Tv-profilen om rädslor och vad som egentligen är värt att vara rädd för.

I tv-programmet ?Parneviks? på TV3 har vi lärt känna Mia Parnevik och hennes stora familj bestående av barnen Phoenix, Philippa, Penny och Peg Parnevik samt maken, den professionella golfspelaren Jesper Parnevik.

2015 vann Mia Parnevik tv-priset Kristallen som Årets tv-personlighet. Familjen vann även Årets realityprogram för serien på samma gala.

Mia Parnevik om sitt Sommarprat:

? De kallade mig Sveriges yngsta dödgrävare när jag som åttaåring hoppade ner i en grav för att hämta min sko. De kallade mig galen när jag och några kruspermanentade kompisar åkte runt i en bil på 80-talet endast iklädda säkerhetsbälte på överkroppen. Mitt Sommar handlar om rädsla, vad som egentligen är värt att vara rädd för.

Producent: Henrik Johnsson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-16
Länk till avsnitt

Jacob de Geer

iZettles grundare om misstagen han gjort på vägen till framgång.

Jacob de Geer är en av Sveriges superentreprenörer och har ägnat sitt yrkesverksamma liv åt att bygga digitala bolag.

För att förenkla vardagen för småföretagare grundade han 2010 iZettle, en betalningslösning där mobilen används som kortterminal. Bolaget såldes till amerikanska PayPal för över 20 miljarder kronor och nu investerar Jacob de Geer i andra startups, bland annat i SVT:s program ?Draknästet?.

Jacob de Geer om sitt Sommarprat:

 ? Jag har gjort många fler fel än rätt i mitt bolagsbyggarliv och vi entreprenörer pratar alldeles för lite om misstagen på vägen mot framgång. Mitt Sommarprat är därför en hyllning till misstagen och till alla dem som försökt, misslyckats eller som kanske inte ännu nått hela vägen.

Producent: Mia Odabas

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.

2022-07-15
Länk till avsnitt

Sara Hector

Alpinstjärnan om hur tävlingsdjävulen både skapat en brinnande drivkraft och satt krokben.

Vid OS i Peking i vintras höll hela Sverige andan när Sara Hector äntligen vann sin första guldmedalj i storslalom efter ett drygt decennium som professionell åkare.

Det var det första svenska guldet på damsidan i storslalom sedan 1992. Hon har åkt skidor sedan barnsben, debuterade i världscupen 2009 och tog sin första världscupseger 2014.

Sara Hector om sitt Sommarprat:

? I mitt Sommar berättar jag om hur tävlingsdjävulen i mig har skapat brinnande drivkraft och mod att gå min egen väg, men också hur den satt krokben för mig. Välkommen in i hjärnan på ett slalomproffs!

Producent: Erica Dahlgren

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-14
Länk till avsnitt

2022: Bengt Einar ?Sotarn? Johansson

Bengt Einar Sotarn Johansson är Lyssnarnas Sommarvärd 2022

Bengt Einar ?Sotarn? Johansson valdes av lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2022. Som ung pojke var han med om en olycka. Senare blev han entreprenör i turistbranschen, idrottare och kommentator av bland annat traktorpulling, volleyboll och forspaddling.

Bengt Einar ?Sotarn? Johansson om sitt Sommarprat:

? Jag blev idiotförklarad som 6-åring och skulle suttit på dårhus nu, lobotomerad och galen, om jag nu ens hade levat. När jag var liten ansåg barnläkare att jag var dömd till evig vård. I dag är jag både framgångsrik entreprenör och sportkommentator. Mitt Sommar handlar om den resan.

Producent: Ola Hemström

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-13
Länk till avsnitt

Kateryna Martyniuk

Om varför hon valt att stanna kvar i hemlandet Ukraina efter invasionen.

Den 24 februari förändrades livet för Kateryna Martyniuk. Hon är född i Ukraina där hon studerar vid universitetet i Lviv, där hon bland annat läst svenska i tre år. Trots en tillvaro med ständiga flyglarm och rapporter från vänner vid fronten har hon valt att stanna kvar. På förmiddagarna pluggar Kateryna Martyniuk på distans och på kvällarna jobbar hon extra. Däremellan hjälper och stöttar hon dem som strider i kriget.

Kateryna Martyniuk om sitt Sommarprat:

 ? Jag vaknade av att min mamma ringde och berättade att invasionen börjat. Hon sa att jag måste ta ut kontanter och handla mat. Jag satt i några minuter och stirrade in i väggen, mina händer skakade. Mitt Sommar handlar om när livet delas upp i ett ?igår? och ett ?idag?. Ena dagen köpte jag nagellack och nästa insåg jag att det inte var vad jag behövde.

Producent: Henrik Johnsson

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

2022-07-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.