Sveriges 100 mest populära podcasts

Sommar & Vinter i P1

Sommar & Vinter i P1

I Sommar och Vinter i P1 hör du personliga berättelser som definierar vår tid. Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sommarip1

Avsnitt

Sauli Niinistö

Finlands president om den förändrade omvärlden, Nato och vår gemensamma säkerhet.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I mars 2023 signerade han dokumentet som tillät Finland att gå med i försvarsalliansen Nato. Han värnar det nordiska samarbetet och har förespråkat en dialog med Ryssland.

Sauli Niinistö är Republiken Finlands 12:e president. Han valdes in 2012 och omvaldes för ytterligare en sexårsperiod 2018. Nu närmar han sig slutet av sin ämbetsperiod.

Sauli Niinistö om sitt Sommarprat:

? Den nordiska säkerheten har gått in i en ny tidsålder. Samtidigt fördjupas skiljelinjerna i världen. I mitt program pratar jag om den förändrade omvärlden, Nato och vår gemensamma säkerhet.

Producent: Nina Benner

2023-08-20
Länk till avsnitt

Titiyo Jah

Artisten om ett liv med oändliga kulturkrockar och att försöka forma något eget av allt.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon slog igenom 1989 med låten ?Talking to the man in the moon?. Sju album och fyra grammisar senare släppte hon sin första singel på svenska: ?Drottningen är tillbaka?, och valdes in i Swedish Music Hall of Fame.

Trots att hon växte upp nära musiker, skådespelare och dansare var sången inget självklart yrkesval för Titiyo. Men efter körsång och flera samarbeten med artister valde hon till sist musiken.

Titiyo Jah om sitt Sommarprat:

? Mitt liv är energin, kreativiteten och konsekvensen av oändliga kulturkrockar. Jag har stått i mitten av allt och försökt forma något eget. I mitt Sommar försöker jag reda ut vad som blev vad och vad som blev jag.

Producent: Marimba Roney

2023-08-19
Länk till avsnitt

Mattias Andersson

Dramatenchefen om att leda en älskad och hatad teater och att hitta sin röst.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är en av landets mest uppmärksammade och prisbelönta dramatiker och regissörer. I sitt arbete som chef och konstnärlig ledare på Dramaten utforskar Mattias Andersson ständigt teaterns gränser, med visionen att fånga upp stämningar och känslolägen innan andra har hunnit sätta ord på dem.

Hans pjäser har kritikerrosats och spelats på svenska såväl som internationella teaterscener och han hyllades för sitt mångåriga arbete på Backa Teater i Göteborg.

Mattias Andersson om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om konst och verklighet, makt och doften av svaghet, samt människans stilla längtan mot något bortom bergen. 

Producent: Anneli Dufva

2023-08-18
Länk till avsnitt

Hanna Johannesson

Mykologen om svampar som lösning på samhällets stora utmaningar men också som ett hot.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

OBS! I dag startar sändningen av Sommar i P1 kl 13.30 eftersom P1 också behöver ge plats för Säkerhetspolisens presskonferens om det höjda terrorhotet i Sverige. Presskonferensen sänds kl 13. Som vanligt finns Sommarprogrammet också att lyssna på i SR Play.

I tv-serien ?The last of us? beskrivs en värld styrd av svampar. Enligt mykolog Hanna Johannesson är scenariot osannolikt, men serien har ändå gett svamparna uppmärksamheten de förtjänar.

Under sitt flicknamn var Hanna Sköldberg en bandy- och fotbollsprofil i Gävle. I dag är hon professor vid Kungliga Vetenskapsakademien med forskningsintresse i gränslandet mellan mykologi och evolutionsbiologi.

Hanna Johannesson om sitt Sommarprat:

? I mitt program får ni höra mycket om svamp! Hur de kan bidra med lösningar till många av samhällets stora utmaningar men också om det hot de utgör mot oss människor ? i form av sjukdomar och andra skador.

 Producent: Ola Hemström

2023-08-17
Länk till avsnitt

Jila Mossaed

Författaren och akademiledamoten om ordens hemliga paradis och att kastas in i ett okänt universum.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

När Jila Mossaed flydde till Sverige 1986 var hon redan en etablerad författare i Iran. Som 38-årig tvåbarnsmor bestämde hon sig för att skapa en arena för poesi även i sitt nya hemland.

 År 2018 valdes hon in som ledamot i Svenska Akademien och har fortsatt publicera diktsamlingar både på svenska och persiska. Hon är flerfaldigt översatt och prisbelönt, och tilldelades 2022 det prestigefyllda franska litteraturpriset ?Le Prix Max Jacob? för boken ?Åttonde landet?.

Jila Mossaed om sitt Sommarprat:

 ? Jag vill berätta om hur det känns att kastas in i ett okänt universum. Att bli född igen utan mor. Och om min resa mot ordens hemliga paradis.

Producent: Sara Nygren

2023-08-16
Länk till avsnitt

Robert Fux

Skådespelaren och dragartisten om glittrets makt i mörka tider.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Under våren hyllades han som programledare för ?Drag Race Sverige? i SVT samtidigt som han gjorde kostymdesign på Stadsteatern, skapade ficklampsvisningar på Nationalmuseum och spelade Puck i "En midsommarnattsdröm" på Kungliga Operan.

Robert Fux tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater och har i över 25 år utvecklat drag som scenkonst i Sverige och utomlands. I podden "Drottningmötet" kartlägger han också draghantverket.

Robert Fux om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om glittrets makt. Om dimridåer och skogsgläntor. Och om fantasin som räddning, om mod som möjlighet och om den eviga konsten att limma lösögonfransar. 

Producent: Roger Wilson

Robert Fux läser Shakespeares sonett nr 29 och den är tagen ur "Sonetter : i tolkning och med förord och kommentarer av Eva Ström".

2023-08-15
Länk till avsnitt

Ahmed Berhan

Komikern och programledaren om hur en ballong räddade livet på honom, hur kackerlackor visade honom vägen till kärleken och vad han heter på riktigt.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Med sin skarpsinniga humor är Ahmed Berhan en uppskattad ståuppkomiker som uppträtt på scener över hela landet. Nyligen avslutade han andra säsongen av frågesportprogrammet ?IFS - invandrare för svenskar? som han programleder.

Han har skådespelat på film och teaterscenen, senast i den hyllade pjäsen ?8 kvadrat?. Han har även hörts i radioprogram som ?Tankesmedjan? och ?Morgonpasset i P3?.

Ahmed Berhan om sitt Sommarprat:

? Hade jag bara tackat ja till saker jag är säker på hade jag aldrig hade blivit komiker, programledare eller av med oskulden. Livet går ut på att satsa. Det som händer, händer.

Producent: Saman Bakhtiari

2023-08-14
Länk till avsnitt

Tarik Saleh

Filmregissören om livet och filmerna där gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hans thrillerdrama ?Boy from heaven? prisades för bästa manus på filmfestivalen i Cannes. Och för sin förra film ?The Nile Hilton incident?, vann Tarik Saleh Grand Jury Prize på Sundancefestivalen i USA och fem guldbaggar.

På grund av filmerna, som behandlar frågor om makt och auktoritet, är regissören inte längre välkommen till sitt andra hemland Egypten.

Tarik Saleh om sitt Sommarprat:

? Jobbet med mina filmer har inte varit ett arbete, utan ett liv. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ofta ut. I mitt Sommarprogram talar jag om min verklighet.

Producent: Amanda Glans

2023-08-13
Länk till avsnitt

Anders Bagge

Låtskrivaren skriver ett brev till sin döda pappa om hundar, ångest och adhd.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Som jurymedlem i ?Idol? är Anders Bagge ett välkänt ansikte i de svenska hemmen. Programmet blev också startskottet för en tv-karriär med produktioner som ?Körslaget? och ?Bagges hemlösa hundar?.

Anders Bagge har arbetat som musikproducent med världsstjärnor som Celine Dion, J-Lo och N*sync.

Det var först efter att han deltagit i ?Masked Singer? som han vågade uppträda själv på scen. Med bidraget ?Bigger Than The Universe? fick han sedan flest tittarröster i Melodifestivalen.

Anders Bagge om sitt Sommarprat:

? Pappa, jag tänkte berätta lite om vad som har hänt sen du lämnade jordelivet för 20 år sen. Om Madonna, hundar och adhd. Om framgångar och ångest. Och om vad du har betytt för mig, och fortfarande betyder.

Producenter: Samuel Åhman och Fredrik Sandberg

2023-08-12
Länk till avsnitt

Sanne Salomonsen

Danmarks rockdrottning om livet på scen, sin stroke och att uppfinna sig själv på nytt.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I sommar drar rocksångerskan Sanne Salomonsen ut på turné och i höst är hon med i ?Så mycket bättre? i TV4. Det kunde ha gått annorlunda. För 15 år sedan drabbades hon av en stroke och tvingades ta en paus. Att återerövra kroppen och sångrösten tog flera år.

Hon slog igenom med låten ?Den jeg elsker? som vann en grammis. Sedan dess har hon turnerat i Norden och spelat in skivor i Storbritannien och USA.

Sanne Salomonsen om sitt Sommarprat:

? Jag ligger i en sjuksäng, tittar på min son och vet inte om jag kommer att överleva. Livrädd. Men det gäller att försöka göra det meningslösa meningsfullt. Det pratar jag om.

Producent: Håkan Lahger

2023-08-11
Länk till avsnitt

Maria Wolrath Söderberg

Retorikern om varför vi skadar klimatet fast vi inte vill och vad som kan få oss att göra rätt.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om svenskarnas inställning till klimatfrågor, och hur vi förhandlar med oss själva när vi gör klimatskadliga saker. Dessutom undersöker hon vilka drivkrafter som får oss att ställa om för klimatets skull. I podden "Klimatgap" pratar hon mer om dessa frågor.

Maria Wolrath Söderberg om sitt Sommarprat:

? Många upplever en inre spricka mellan hur man lever och oron för framtiden. Och konstigt nog är det rätt kul att prata om. Vi är så knäppa ibland vi människor, men vi kan också vara alldeles otroligt kloka och ta ansvar, om vi fattar att det är kris.  

Producent: Maja Åström

2023-08-10
Länk till avsnitt

Bert Sundström

Utrikesreporten om att lämna sitt uppdrag som korrespondent mitt under kriget och vad han bär med sig.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är journalist och utrikeskorrespondent som i över tjugo år rapporterat från Ryssland. Sedan årsskiftet är han tillbaka på SVT:s redaktion i Stockholm men fortsätter bevaka utrikesfrågor.

Folkbildning var en av anledningarna till att Bert Sundström utbildade sig till journalist. Innan dess var han bland annat engelsklärare i Buenos Aires och sjukvårdsbiträde i Knivsta.

Bert Sundström om sitt Sommarprat:

? Vi undrar alla vart Ryssland är på väg. Är det en sorts civilisationernas kamp som pågår? Vi ser på världen på helt olika sätt. Vi ser ett Ryssland som angriper, de ser ett Ryssland som hotas av väst, Nato och USA ? och som kämpar för sin överlevnad. Det pratar jag om.

Producent: Elin Claeson

2023-08-09
Länk till avsnitt

Asabea Britton

Barnmorskan och influencern om att föda barn och kvinnors rätt till sin kropp.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Asabea Britton har skapat en plattform för gravida och föräldrar på sociala medier. Där utmanar hon normer kopplade till barnafödande, amning och föräldrarollen och har också delat sin egen hemfödsel.

Tillsammans med sin syster, som är doula och stöttar vid födslar, driver hon podden ?Okrystat?. De har också skrivit förlossningsförberedande boken ?Föda: En handbok i mentala fysiska förberedelser?.

Asabea Britton om sitt Sommarprat:

? Jag vet att det inte finns något läskigare för patriarkatet än när kvinnor tar kontrollen över sina egna kroppar. Därför handlar mitt Sommar om att vara gravid och föda barn. Att man ska bli hörd, respekterad och vägledd när man ger liv till världen.

Producent: Margret Atladottir

2023-08-08
Länk till avsnitt

Patrick Söderlund

Spelentreprenören om ärren efter våld och övergrepp - och om resan till en festival i öknen.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han sålde kakor och piratkopierade filmer för att finansiera livet som gamer, och som 13-åring började han göra egna spel.

Som vd för Dice följde Patrick Söderlund med när företaget köptes upp av Electronic Arts (EA). Där hade han bland annat ansvar för globala spel som Battlefield och Fifa. Nu är han vd för spelutvecklaren Embark Studios.

Patrick Söderlund om sitt Sommarprat:

? Mitt liv är ett pussel av perioder. Varje gång jag stängt en era och gått vidare har delar av min historia fått nytt ljus. Gemensamt för alla perioder, bra som dåliga, är att de bär på frågan: "förtjänar jag det här?"

Producent: Henrik Johnsson

Patrik Söderlund berättar om våld i hemmet och sexuella övergrepp mot barn i sitt Sommarprogram. Dessa organisationer kan du vända dig till om du själv behöver någon att prata med:

BRIS:
Barn under 18 år kan varje dag få prata med en kurator på Bris för att få stöd och hjälp ? via telefon 116 111, via chatt eller mejl på bris.se.

Maskrosbarn:
För ungdomar som har det jobbigt hemma. Här kan du chatta anonymt. Maskrosbarns öppettider i chatten är:
Måndag-torsdag kl. 20-22
Söndag kl. 20-22
Du kan också boka ett stödsamtal via telefon eller video
Du kan maila frågor till: [email protected]

ECPAT: 

Ditt ECPAT: Stödlinje där barn och unga under 18 år kan få hjälp, stöd och kunskap om sexuella kränkningar, hot och övergrepp ? på och utanför nätet. www.dittecpat.se

ECPAT Vuxenstöd: Stödlinje och kunskapsbank för föräldrar och andra viktiga vuxna i barns närhet när det handlar om barns sexuella utsatthet. www.ecpat.se/vuxenstod

ECPAT Hotline: Tipslinje dit allmänheten anonymt kan rapportera misstänkta sexuella övergrepp mot barn. www.ecpat.se/hotline

Wonsa:

Politiskt och religiöst obunden ideell insamlingsstiftelse. Specialistklinik för vuxna patienter som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.
Telefon: 010-1290900

Egenanmälan: https://www.wonsa.se/klinik-behandling/egenanmalan/
E-post
: [email protected]
www.wonsa.se

2023-08-07
Länk till avsnitt

Staffan Göthe

Skådespelaren om att ha samma dubbeljobb som Shakespeare och om en värld bortom begriplighet.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Flerfaldigt prisbelönad skildrar han det svenska samhället med absurditet, värme och humor men också med stråk av längtan, kritik och sorg. Han har skrivit ett trettiotal pjäser, haft tv- och filmroller samt regisserat. Hans pjäs ?En uppstoppad hund? hör till de mest spelade på Sveriges teaterscener.

Staffan Göthe utbildade sig vid Statens scenskola i Göteborg och har sedan dess arbetat vid teatrar över hela Sverige. År 2022 fick han Svenska Dagbladets Thaliapris för en rad känsliga rolltolkningar av maktens män.

Staffan Göthe om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om att ha samma dubbeljobb som William Shakespeare och om en spricka till en värld bortom begriplighet ? en plats där konst skapas.

Producent: Doreen Kanter

2023-08-06
Länk till avsnitt

Babben Larsson

Komikern om att inte våga hoppa högt eller kunna rida snyggt men ändå älska hästar.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon har utsetts till Sveriges bästa kvinnliga komiker, varit julvärd i SVT och underhållit tv-tittarna med ?Bäst i test? i sju långa år.

Babben Larsson har stått på scen i över fyrtio år, undervisat i ståuppkomik på Dramatiska Institutet och gett ut en skiva. 2008 fick hon Karamelodiktstipendiet för sin träffsäkra sång och textkonst.

Babben Larsson om sitt Sommarprat:

? Sverige har några av världens främsta ryttare inom hoppsporten. Mitt Sommar handlar INTE om dem. Det handlar om någon som inte vågade hoppa högt eller kunde rida snyggt men som ändå haft en livslång kärlek till hästar.

Producent: Henrik Johnsson

2023-08-05
Länk till avsnitt

Mabel McVey

Artisten om musikarvet och att känna sig vilsen som kvinnlig popstjärna.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Mabel slog igenom med singeln ?Finders Keepers? tillsammans med den brittiska rapparen Kojo Funds. Hon tilldelades en Brit Award i kategorin bästa kvinnliga soloartist 2020 och nominerades också för bästa låt med ?Don?t call me up?.

Hon är uppvuxen i Sverige och England bland musiker i flera generationer. I dag gör Mabel popmusik med inslag av R&B.

Mabel McVey om sitt Sommarprat:

? Jag har känt mig vilsen i bilden av en kvinnlig popstjärna. I mitt Sommar pratar jag om hur jag bröt mig loss från den mallen och blev stolt över mig själv igen.

Producent: Effie Karabuda

2023-08-04
Länk till avsnitt

Mark Isitt

Arkitekturkritikern om städer som mallas sönder och vad man kan göra för att stoppa det.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är programledare i TV4:s ?Grand Designs Sverige? där han kommenterar drömhusprojekt, och medverkar i ?Hemma hos arkitekten? i SVT. Dessutom hörs Mark Isitt i ?Stadsinspektionen i P1?och skriver arkitekturkritik i Göteborgs-Posten.

Den svensk-brittiske programledaren har kallats en kunnig och välklädd olyckskorp med ärligt uppsåt och han har tilldelats Sveriges Arkitekters kritikerpris.

Mark Isitt om sitt Sommarprat:

? Vi säger oss älska det kosmopolitiska stadslivet. Ändå är våra städer på väg att mallas till döds. Multinationella kedjor ersätter lokala specialbutiker, en monokultur tar över. I mitt Sommar undrar jag över varför, och vad vi kan göra åt det.

Producent: Eskil Larsson

2023-08-03
Länk till avsnitt

Nino Ramsby

Artisten om rösten som förändras, livsavgörande beslut och om att måla det perfekta strecket.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Musikern Nino Ramsby har genom åren nyfiket växlat mellan hårdrock, melankolisk pop och jazz. Hans texter formas i gränslandet mellan visor och poesi ­och handlar om allt från sorg till hopp och kampen för den inre friheten.

Som bildkonstnär utgår han ofta från fotografiet, som möter olika tekniker och material. Nu söker han nya uttryck.

Nino Ramsby om sitt Sommarprat:

? Jag berättar om ett livsavgörande samtal, där jag förstod att fortsätter jag så här dödar jag det viktigaste jag har ? musiken. Och så handlar det om att bli fri från prylar, ångest och tvång ? och om att måla det perfekta strecket.

Producent: Ulla Walldén

2023-08-02
Länk till avsnitt

Max Tegmark

AI-forskaren om riskerna och möjligheterna med den snabba utvecklingen inom AI.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är professor vid Massachusetts Institute of technology, MIT, och leder organisationen Future of life institute, som vill minska riskerna med artificiell intelligens.

Tillsammans med flera forskare, politiker och företagsledare undertecknade Max Tegmark nyligen ett uttalande från Center for AI safety Center för AI saftety där AI pekas ut som ett existentiellt hot.

Max Tegmark om sitt Sommarprat:

 ? För 15 år sen Sommarpratade jag om att vi en dag skulle få avancerad AI. För fem år sedan varnade jag för hur det skulle gå den dagen, och nu pratar jag om att den dagen är här.

 Producent: Mattias Österlund

2023-08-01
Länk till avsnitt

Sofia Karlsson

Sångerskan om Älskarinnan musiken, frihet och kärleken till det icke-perfekta.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon varvar musik och konstnärskap med att skära glas och renovera fönster på sin gård i Järvsö.

På genombrottsskivan ?Svarta ballader? från 2005 tolkade Sofia Karlsson Dan Anderssons diktning och nu i sommar tar hon visalbumet på en jubileumsturné. För sitt senaste album ?Sånger från broccolifälten? blev hon grammisnominerad.

Sofia Karlsson om sitt Sommarprat:

? Jag bjuder in alla lyssnare till arbetsstudion på min hälsingegård. Därifrån pratar jag om älskarinnan Musiken, om frihet och om min kärlek till det icke-perfekta. Såklart sjunger jag några sånger också.

Producent: Clara Sagström

2023-07-31
Länk till avsnitt

David Thurfjell

Religionsforskaren om faran i tvärsäkerhet och hur naturen blev svenskarnas religion.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

David Thurfjell är en av våra mest meriterade religionshistoriker. I sina kritikerhyllade böcker undersöker han hur vi kan uppleva verkligheten som något mer än det som går att mäta och väga.

I boken ?Granskogsfolk? skrev han om hur naturen blivit svenskarnas religion. Nu är han aktuell med boken ?En lockton i ödemarken?, där han resonerar kring vilken funktion andlighet fyller i våra liv.

David Thurfjell om sitt Sommarprat:

? Jag berättar om mina personliga gränsupplevelser. I hinduiska tempel, på en moped i Iran och i den svenska naturen.

Producent: Niklas Zachrisson

2023-07-30
Länk till avsnitt

Christina Schollin

Skådespelerskan bläddrar i sin dagbok och funderar över kärleken till livet, teatern och familjen.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I mer än 60 år har Christina Schollin stått på scen. Hon slog igenom i Tolstojs ?Mörkrets makt? när hon var 20 år och räknar sedan dess Dramaten som sitt konstnärliga hem.

Med Oscarsnominerade filmer som ?Käre John? och ?Änglar finns dom? skrev hon in sig i den svenska filmhistorien. Så sent som ifjol stod hon på stora scenen i Shakespeares ?Macbeth?.

Hon medverkar också i realityserien ?Wahlgrens värld?.

Christina Schollin om sitt Sommarprat:

? Det här blir ett ljust program! Jag vill ta med mina lyssnare på en livsresa bland dagboksblad och ingående tankar och funderingar om kärleken till livet, teatern och familjen.

Producent: Lisa Bergström

2023-07-29
Länk till avsnitt

Fatemeh Khavari

Människorättsaktivisten om sin sårbaraste stund, om rätten att drömma och om hopp.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon kom till Sverige som papperslös flykting från Iran när hon var 15 år. Fatemeh Khavari blev ansiktet utåt för organisationen Ung i Sverige, som sittstrejkade mot utvisningar av unga afghaner. Hon tilldelades ?Martin Luther King-priset? för sin icke-våldskamp mot utvisningar.

Hennes engagemang i flyktingfrågan är lika starkt i dag vilket gett henne pris som Årets revanschist.

Fatemeh Khavari om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om alla människors rätt till en dröm, och om att skaka liv i hopp som gått förlorat. Och så pratar jag om min sårbaraste tid ? då jag också skapade en folkrörelse.

Producent: Amanda Glans

2023-07-28
Länk till avsnitt

Claes Eriksson

Komikern berättar om sitt liv som glädjespridare och reflekterar över vår samtid.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Claes Eriksson har haft humorn i kroppen sedan roliga timmen i folkskolan. Ur hans penna kommer det mesta som Galenskaparna och After Shave levererat på scen, film och i tv.

Han har också skapat karaktärerna Roy och Roger i tv-programmet ?Macken? och låtklassiker som ?Gôtt å leva?, ?Jag vill ha en synt, farsan? och ?Grisen i säcken?. Allt enligt devisen: äkta humor smittar av sig.

Claes Eriksson om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om mitt liv som glädjespridare och så kommer jag att göra några reflektioner vad gäller vår samtid. Det kommer att bli roligt. För de som håller med.

Producent: Anna Hammarén

2023-07-27
Länk till avsnitt

Judith Gough

Diplomaten om mötet med Volodymyr Zelenskyj i Ukraina och om att vara gay som ambassadör.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, var tidigare ambassadör i Ukraina och Georgien. Hon har arbetat vid det brittiska utrikesdepartementet och beskriver sig själv som den mest osannolika diplomaten.

Hon talar fem språk flytande och har jobbat i Östeuropa och Asien i över tjugo år. Privat är hon ett stort fan av Eurovision Song Contest.

Judith Gough om sitt Sommarprat:

? Som Storbritanniens ambassadör i Sverige har jag följt er ansökan till Nato från första parkett. Jag berättar om min lunch med Zelenskyj, om vad som följer när man är både ambassadör och gay.

Producent: Mattias Österlund

2023-07-26
Länk till avsnitt

Erik Grönwall

Rocksångaren och Idolvinnaren om att tröttna på musik, få en cancerdiagnos och att nå sin dröm.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är hårdrocksbandet Skid Rows nya sångare som slog igenom med dunder och brak när han vann Idol 2009. Däremellan var han sångare i rockgruppen H.E.A.T.

Erik Grönwall fick också en prestigefull roll i musikalen ?Jesus Christ Superstar ? Live in concert? där han spelade mot bland andra John Legend och Alice Cooper.

Erik Grönwall om sitt Sommarprat:

? Det sägs att vi inte kan minnas något från när vi föds. Det är fel. Jag minns allting från min andra födelse. Mitt Sommar handlar om hur mitt liv blev som ett Hollywoodmanus.

Producent: Henrik Johnsson

2023-07-25
Länk till avsnitt

Harald Mix

Finansmannen om företagens roll i klimatkrisen och tekniken som inger hopp.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är initiativtagare och medgrundare till batteriföretaget Northvolt och ordförande för H2 Green Steel, som bygger en fabrik för fossilfritt stål i Boden. Som vd för riskkapitalfonden Altor och medgrundare till investmentbolaget Vargas vill Harald Mix bygga en ny grön miljardindustri.

 Utöver stålfabriken har han startat och investerat i företag som producerar litiumbatterier, vindkraft, solenergi, vätgas och värmepumpar.

Harald Mix om sitt Sommarprat:

? Vi kan lösa klimatkrisen. Vi har tekniken och företagen vill ställa om. Det som fattas är modiga entreprenörer och riskkapital.

 Producent: Niklas Zachrisson

2023-07-24
Länk till avsnitt

Sven Björklund

Skådespelaren om årens valborgsmässoaftnar, livets gång och felskickade priser.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Som en del av humorgruppen Klungan har Sven Björklund skrivit och regisserat en rad föreställningar. I radioprogrammet ?Mammas nya kille? skapade han älskade karaktärer som folklivsfanatikern Job Andersson och sjukpensionären Lars Stenberg.

Förra året turnerade han och William Spetz med den mörka vårdcentralskomedin ?Hjälp mig inte? och under våren har han stått på Norrbottensteaterns scen i humorföreställningen ?Kollektivet.

Sven Björklund om sitt Sommarprat:

? Hur många Sven Björklund kan man blanda ihop? undrar jag i mitt Sommar. Men egentligen berättar jag om mig själv och högtiden valborg. För mig är valborg när våren beter sig som värst. Förväntningarna på allt detta kommer jag att använda som ved.

Producent: Eva Staaf

2023-07-23
Länk till avsnitt

Malin Wollin

Författaren om kärlek, ensamhet och allt som ryms i den lilla människans liv och om fläckar.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Malin Wollins texter handlar ofta om att se det stora i livet genom det lilla i vardagen. I fjol fick hon Sveriges Radios novellpris för ?Sorgen i deras ögon?, en berättelse om en kvinna som är besatt av att läsa dödsannonser.

Hon är kolumnist i Aftonbladet, krönikör i Femina och gör podden ?Wollin och Clara? tillsammans med Clara Lidström.

Malin Wollin om sitt Sommarprat:

? I mitt Sommar pratar jag om den vanliga lilla människans liv och vad som ryms i ett sådant. Kärlek, ensamhet, liv och död ? och fläckar.

 Producent: Mina Benaissa

2023-07-22
Länk till avsnitt

Robert Hurula

Artisten och konstnären om tystnad, medberoende och musiken han flydde till.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Att Hurula i dag arbetar under sitt tornedalsfinska efternamn är en revansch för skammen det bar på, under hans trassliga uppväxt i Luleå.

Hans solodebut kom 2014 med albumet ?Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för?. Sedan dess har Hurula bland annat tilldelats tre grammisar i kategorin Årets rock med albumen ?Oss är allt?, ?Klass? och ?Jehova?.

Robert Hurula om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om tystnad och medberoende. Om konst och musik som avledande manövrar i en otrygg tillvaro.

 Producent: Henrik Johnsson

Robert Hurula berättar om våld i hemmet. Dessa organisationer kan du vända dig till om du själv behöver någon att prata med.

BRIS, Barnens rätt i samhället:
Barn under 18 år kan varje dag få prata med en kurator på Bris för att få stöd och hjälp ? via telefon 116 111, via chatt eller mejl på bris.se.

Maskrosbarn
För ungdomar som har det jobbigt hemma. Här kan du chatta anonymt.
Du kan också boka ett stödsamtal via telefon eller video
Du kan maila frågor till: [email protected]

2023-07-21
Länk till avsnitt

Hanna Marklund

Fotbollsexperten om att möta världens bästa forwards och inse vad som är viktigt på riktigt.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon är fotbollsspelaren som blev expertkommentator i tv, och som första kvinna kommenterade Hanna Marklund ett herrmästerskap under VM 2018.

Som back har hon själv spelat över hundra fotbollslandskamper för Sverige, vunnit tre SM-guld och två Uefa Women?s Champions Leauge-titlar med Umeå IK. År 2005 fick hon Diamantbollen som årets bästa kvinnliga spelare i Sverige.

Hanna Marklund om sitt Sommarprat:

? Det handlar om de där gångerna när jag har fått gummiben, när jag stått öga mot öga med världens bästa forwards och när jag plötsligt blivit tvungen att inse vad som är viktigt på riktigt i livet.

Producent: Erica Dahlgren

2023-07-20
Länk till avsnitt

Lise Tamm

Åklagaren om krigsbrott, sexhandel och varför det är viktigt att säga som det är.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Som chefsåklagare väckte Lise Tamm debatt genom att beskriva Rinkeby ?nästan som en krigszon?. I dag vill hon att vi slutar skylla det svenska gängvåldet på fattigdom och narkotika.

I tio år arbetade hon som chef för den Internationella åklagarkammaren, i dag Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Förra året lämnade hon Sverige för toppjobbet som åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

Lise Tamm om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommar handlar om krigsbrott, sexhandel, självkänsla och varför det är viktigt att säga som det är. 

 Producent: Helena Groll

2023-07-19
Länk till avsnitt

Göran Greider

Författaren om att vakna upp ur respiratorn som en ännu mer övertygad socialist.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Han är en av Sveriges mest inflytelserika samhällsdebattörer och chefredaktör för den socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten.

Göran Greider har publicerat över 30 böcker och diktsamlingar och tilldelats en lång rad priser och utmärkelser. Bland annat har han utsetts till en av landets tio viktigaste opinionsbildare.

År 2021 drabbades Göran Greider av cancer och följdsjukdomar som ledde till att han hamnade i respirator.

Göran Greider om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om hur jag vaknade upp ur respiratorn som en än mer övertygad socialist.

 Producent: Lena Resborn

2023-07-18
Länk till avsnitt

Tilde Addenbrooke

Hjälparbetaren om att lämna tryggheten och flytta till Ukraina mitt under brinnande krig.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Då fattade Tilde Addenbrooke ett avgörande beslut. Hon sa upp sig från sitt jobb i en tehandel i Linköping och åkte till Ukraina.

 I dag arbetar hon med att leverera utrustning och förnödenheter till militären på plats. För sina insatser kvalade Tilde Addenbrooke in på Expressens lista över ?Årets kvinnor?.

 Tilde Addenbrooke om sitt Sommarprat:

? Några dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, invaderade Ukraina mitt liv. Men till skillnad från Ryssland kom Ukraina som en vän. Det är vad jag berättar om, för allt jag gett, har jag fått minst tiofalt tillbaka.

 Producent: Mattias Österlund

2023-07-17
Länk till avsnitt

Livia Fränkel

Överlevande från förintelsen om tonårsdrömmar, livslust och systerskapet som räddade henne.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I maj 1944 deporterades 15-åriga Livia Szmuk, i dag Fränkel, från Ungern till det nazityska koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Därifrån skickades hon till flera arbetsläger kring Hamburg och sist till det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Efter att ha befriats av brittiska soldater i april 1945 kom Livia och hennes storasyster Hédi till Sverige sommaren 1945. Varje dag därefter talade de med varandra, tills Hédi Fried dog hösten 2022.

Livia Fränkel om sitt Sommarprat:

? Min historia handlar om ett stort lidande, men där ryms även tonårsdrömmar, livslust och romantik. Och ett systerskap som blev så starkt att det hjälpte oss att överleva.

Producent: Amanda Glans

2023-07-16
Länk till avsnitt

Anders Eldeman

Radiomannen om skärgårdsminnen, unika möten och massor av ljuv musik.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I drygt 26 år ledde Anders Eldeman ?Melodikrysset? i P4 tills han lämnade Sveriges Radio i fjol. Då var det också slut på programmet ?Da capo?, där han presenterat äldre svensk underhållningsmusik.

Anders Eldeman sägs äga Europas största privata skivsamling med minst 130 000 skivor. Han är ordförande i Povel Ramel-sällskapet och har belönats flerfalt för sitt engagemang i det svenska musikarvet.

När han lämnade radion var planen att vårda samlingarna, resa ? och kanske meta en hel dag.

Anders Eldeman om sitt Sommarprat:

? Mitt Sommar bjuder på skärgårdsminnen och unika möten. Vad har Greta Garbo, Monica Lewinsky och Edvard Persson gemensamt? Lyssna och häpna!

 Producent: Daniel af Klintberg

2023-07-15
Länk till avsnitt

Maja Nilsson Lindelöf

Influencern och designern om sin brors sjukdom, psykisk ohälsa och att förstå värdet i att få må bra.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Maja Nilsson Lindelöf fick snabbt en följarskara på Instagram där hon öppet delade med sig av sitt liv med känslor av ensamhet, ångest och att inte räcka till.

Som entreprenör driver hon sitt eget klädmärke från England där hon bor tillsammans med sina två söner och sin man Victor Nilsson Lindelöf som spelar fotboll i Manchester United.

Maja Nilsson Lindelöf om sitt Sommarprat:

? Programmet handlar om min största bragd. Jag är så stolt över att jag älskade mig själv så mycket att jag förstod värdet i att få må bra. 

 Producent: Mattias Österlund

Maja Nilsson Lindelöf talar om ätstörningar i sitt Sommarprogram. Om du känner igen dig och själv behöver hjälp eller råd kan du bl a vända dig hit:

Barn- och ungdomspsykiatrin i alla regioner 
https://www.1177.se/barn?gravid/vard-och-stod-for-barn/bup?barn?och-ungdomspsykiatrin/

Frisk och fri ? Riksföreningen mot ätstörningar
http://www.friskfri.se

SHEDO - ideell förening med syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende.
http://www.shedo.se

Ätstörningszonen  - en del av Tjejzonen som har fokus på tjejers mående och utmaningar kopplat till mat, vikt, kropp, träning, ideal och kontrollbehov.
https://www.tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen

2023-07-14
Länk till avsnitt

Mark Levengood

Programledaren om sin mamma på dödsbädden, carpe diadem och en ADD-diagnos som ger förståelse.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Folkkär tv-profil med över trettio år i det svenska strålkastarljuset. Han har bland annat programlett Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Svenska hjältar.

Mark Levengood debuterade som författare 2002 och har sedan dess skrivit flera böcker, bland annat ?Vi får väl trösta varandra? och aktuella ?Vänskap?. Han är också Unicef-ambassadör.

Mark Levengood om sitt Sommarprat:

? De senaste åren har jag hittat några pusselbitar jag letat efter. Och fram växer en bild av mitt liv som överraskar och kastar ett nytt ljus över såväl mig själv som min familj.

Producent: Henrik Johnsson

2023-07-13
Länk till avsnitt

Eva Armini

Lyssnarnas Sommarvärd om att bli bortadopterad, söka svar på frågan varför och äventyren som det leder till.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon föddes strax efter andra världskriget av föräldrar som valde att lämna bort henne. Sina biologiska föräldrar kunde hon sedan följa på håll i tidningarna. De tillhörde den tidens innefolk.

Eva Armini blev i vuxen ålder ett namn inom skolvärlden då hon startade en av de första friskolorna på Gotland.

Eva Armini om sitt Sommarprat:

? När jag var tillräckligt gammal för att förstå, kanske fem sex år, berättade min adoptivmamma att jag legat i en annan tants mage. En mamma som inte ville ha mig. Den här berättelsen kantas av både mod och optimism, och bottnar i hur livets vändningar mejslar fram den man blir. 

Producent: Ola Hemström

2023-07-12
Länk till avsnitt

Nora Khalil

Författaren om sin resa från blyg och osäker tjej till Augustnominerad skribent.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Debutromanen ?Yani? handlar om ung vänskap, saknad och samhörighet i förortens tonårsuniversum. Boken nominerades till Augustpriset för sin lågmält träffsäkra skildring av livet i Stockholmsförorten Alby. I maj kom uppföljaren ?Abow?.

Nora Khalil har varit finalist i Ortens bästa poet och har även tilldelats Tensta Konsthalls textpris. Hon är nu tjänstledig från sitt jobb som lärare för att skriva och föreläsa.

Nora Khalil om sitt Sommarprat:

? Min resa handlar om att gå från att vara en ung, blyg och osäker tjej, med en avlägsen dröm om att någon gång skriva en bok, till att bli en Augustnominerad författare med två egna böcker hemma i min annars så tomma bokhylla.

Producent: Samuel Sjöblom

2023-07-11
Länk till avsnitt

Henrik von Eckermann

Hoppryttaren om vad som krävs för att bli bäst i världen.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Världens bästa hoppryttare Henrik von Eckermann skrev ridsporthistoria när han och hästen King Edward vann årets världscupfinal ? som första svenska ekipage någonsin.

På mindre än två år har han tagit OS-guld i lag, VM-guld både individuellt och i lag och har dessutom vunnit den prestigefyllda Top 10-finalen.

Henrik von Eckermann om sitt Sommarprat:

? Bra resultat och framgång är något man ska sträva efter, inte samla på. Målen ska vara tydliga och möjliga att uppnå. Som när jag fick frågan om att vara Sommarvärd och svarade:  ?Ja, om jag vinner Världscupfinalen?.

Producent: Henrik Johnsson

2023-07-10
Länk till avsnitt

Lina Wolff

Författaren om svårigheten att översätta klassiker och om skrivandets obönhörliga ensamhet.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon beskrivs som en författare som skriver absurt, brutalt och hisnande suggestivt. Hennes romaner har fått strålande recensioner, nu senast ?Djävulsgreppet?.  

För genombrottsromanen ?De polyglotta älskarna? tilldelades Lina Wolff Augustpriset och för ?Köttets tid? fick hon Aftonbladets litteraturpris. Hennes böcker har översatts till 23 språk.

Lina Wolff om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om min översättning av den hisnande romanen ?Hundra år av ensamhet?. Om ord som inte låter sig översättas, ordspråk som leder en vilse, oväntade möten genom tidsrummet och översättandets och författandets obönhörliga, men ändå rätt ljuva, ensamhet.

 Producent: Joseph Knevel

2023-07-09
Länk till avsnitt

Sussie Eriksson

Skådespelaren om hur det är att vara 60 år och inte tvärsäker på någonting.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon växte upp i en revyfamilj och har stått på scen sedan barnsben. Som barnskådespelare i ?Från A till Ö? och med bejublade roller i musikaler, revyer och krogshower. Hon blev känd som Cilla i komediserien ?c/o Segemyhr? och Karin i succémusikalen ?Mamma Mia!?

Sussie Eriksson tog sig till finalen i ?Let's Dance 2020? och satt i panelen under sjätte säsongen av ?Bäst i test?.

Sussie Eriksson om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om mina hjältar, om min revyfamilj, om att vara Radiohusets Shirley Temple, och om att vara 60 år men nästan inte tvärsäker på någonting. Utom att det mesta förmodligen ordnar sig.

Producent: Samuel Åhman

2023-07-08
Länk till avsnitt

Charlotte von Essen

Säpochefen om spioner och terrorister och att stoppa allvarliga brott innan de begås.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

På hennes bord hamnar fall som hot från andra länder och våldsbejakande extremism. I sex år har Charlotte von Essen arbetat vid Säkerhetspolisen och utnämndes till högsta chef för två år sedan. Som säkerhetspolischef leder hon organisationen Säpo med omkring 1 400 medarbetare.

Hon har tidigare arbetat som tingsnotarie och domare, varit rättschef vid Justitiedepartementet och lagman. Innan hon började med juridik var hon socialsekreterare.

Charlotte von Essen om sitt Sommarprat:

? Mitt program handlar om spioner och terrorister, svåra beslut, att skydda Sverige och att stoppa allvarlig brottslighet, innan den begås. Men jag tar också med lyssnarna in på Säkerhetspolisen och beskriver de svåra avvägningar som vi gör varje dag.

Producent: Lena Tideström-Sagström

2023-07-07
Länk till avsnitt

Ina Lundström

Ståuppkomikern delar med sig av världens bästa låtar, tjack-käkar och den enda stora kärleken.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I podden ?Flashback forever? gräver Ina Lundström, Emma Knyckare och ?Scroll-Mia? i människans vardagligaste, viktigaste frågor. Ingen fråga är för udda för en Flashbacktråd och inget ämne för skämmigt för trion, som nyligen varit på Sverigeturné med sin show.

Som journalist har Ina Lundström en stor bredd och har bland annat skrivit för GP, Magasinet Filter och Offside. Hon har också tävlat med Hanna Hellqvist i ?På spåret?.

Ina Lundström om sitt Sommarprat:

? Jag spelar världens tio bästa låtar och berättar om allt som är viktigt här i livet: ärvda sorger, tjack-käkar och den enda stora kärleken.

Producent: Christopher Friman Leffler

2023-07-06
Länk till avsnitt

PM Nilsson

Journalisten om ålfiske, naturens dragningskraft och den ständiga längtan till hemtrakten.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hösten 2022 lämnade journalisten PM Nilsson jobbet som politisk redaktör på Dagens industri för att arbeta som statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M). Tre månader senare lämnade han uppdraget sedan det stod klart att han olagligen fiskat ål.

Sedan dess har PM Nilsson haft ansvar för miljö- och klimatfrågor på tankesmedjan Timbro.

PM Nilsson om sitt Sommarprat:

? Mitt program handlar om hemlängtan, känslan för en plats och vad den betyder för människor. Samt något om vad ålfiske egentligen är.

 Producent: Elin Claeson

2023-07-05
Länk till avsnitt

Bianca Salming

Friidrottaren om sorgen efter sin pappa och hur idrotten blivit hennes räddning.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon är friidrottaren Bianca Salming, men också hockeyproffset Börje Salmings dotter. Efter att han dog av sjukdomen ALS i november 2022 har hon talat offentligt om sorgen och saknaden.

Med pappa på läktaren tränade hon som ung hockey, dans och friidrott, tills hon valde sin huvudgren mångkamp. Bianca Salming har tolv SM-medaljer i bagaget och slog personligt rekord i EM i München sommaren 2022. Nu fokuserar hon på höjdhopp.

Bianca Salming om sitt Sommarprat:

? Jag pratar om det som varit en konstant och tryggheten i mitt liv ? idrotten. Och hur den blev min räddning i sorgen.

Producent: Hanna Frelin

2023-07-04
Länk till avsnitt

Staffan Westerberg

Skådespelaren om att överlista döden och om hur ett långt teaterliv plötsligt blivit en lång väntan.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Med ?Vilse i pannkakan? på 70-talet och ?Lillstrumpa och Syster yster? under 80-talet formade Staffan Westerberg hela generationers barndom. Ofta med egensinniga dockor i huvudrollerna.

Han har också skrivit manus, regisserat och haft otaliga roller inom film, tv och på flera teaterscener, bland annat Dramaten och Teater Brunnsgatan Fyra.

Staffan Westerberg om sitt Sommarprat:

? Jag berättar om hur ett teaterliv bland pannkakor, strumpor och dockor plötsligt sveps in i dimma. Om att överlista döden och hur jag nu för tiden väntar på allt. Väntar på posten, på maten, på hemtjänsten och mitt i alltihop surrar en liten husfluga som kanske vill ut.

 Producent: Mette Göthberg

Sången ?Adjöss min der Kirsti? sjungs av Hans Persson.

2023-07-03
Länk till avsnitt

Camilla Läckberg

Författaren delar med sig av en livslång kamp vikthetsen som präglat hela hennes liv.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Hon är en av världens största deckarförfattare, vars böcker kommit ut i 60 länder och sålts i över 35 miljoner exemplar. Debutromanen ?Isprinsessan? inledde Fjällbackaserien som nu är uppe i elva böcker.

Camilla Läckberg har också gett ut kokböcker, barnböckerna om Super-Charlie samt böckerna om Faye tillsammans med Henrik Fexeus. Dessutom skriver hon manus för film och tv-serier.

Camilla Läckberg om sitt Sommarprat:

? Jag var elva år när jag bantade för första gången. Sedan dess har mitt liv präglats av en kamp mot min kropp - och strävan efter att uppnå ett ideal som är djupt orättvist för kvinnor att leva efter.

Producent: Hanna Frelin

Camilla Läckberg talar om ätstörningar i sitt Sommarprogram. Om du känner igen dig och själv behöver hjälp eller råd kan du bl a vända dig hit (begränsade öppettider under sommaren hos flera):

Barn- och ungdomspsykiatrin i alla regioner 
https://www.1177.se/barn?gravid/vard-och-stod-for-barn/bup?barn?och-ungdomspsykiatrin/

Frisk och fri ? Riksföreningen mot ätstörningar
http://www.friskfri.se

SHEDO - ideell förening med syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende.
http://www.shedo.se

Ätstörningszonen  - en del av Tjejzonen som har fokus på tjejers mående och utmaningar kopplat till mat, vikt, kropp, träning, ideal och kontrollbehov.
https://www.tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen

2023-07-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.