Sveriges 100 mest populära podcasts

P1 Dokumentär

P1 Dokumentär

Berättelser från verkligheten. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p1dokumentar

Avsnitt

Utvisad - Fast i förvaret | Del 2/2

Sveriges försök att tvångsutvisa irakier utan uppehållstillstånd går inte som planerat, Irak tar inte längre emot dem. Trots det sitter irakier inlåsta i Migrationsverkets förvar på obestämd tid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hösten 2023.

Nana och Rauke har utvisats från Sverige till Irak med ett chartrat plan. De är bland de första att tvångsutvisas till Irak på över tio år. Innan dess har Irak inte velat ta emot tvångsutvisade, med hänvisning till de här människornas säkerhet. Men 2023 har Sverige och Irak, enligt regeringskansliet, nått en ?samsyn? beträffande tvångsutvisningarna.

Tidigt en onsdagsmorgon kommer gränspolisen till radhuset för att ta en storebror, en lillasyster och deras pappa till förvaret. Familjen kom till Sverige från Irak 2015.

Syskonen försöker hänga med i skolan medan de är inlåsta i förvaret, men det är svårt.

- Jag ska plugga och inte ge upp, säger storebror till sin handläggare på gränspolisen.

Under tiden planerar polisen och andra inblandade myndigheter för nya utvisningar till Irak.

Tvångsutvisningarna upphör

Något händer i relationen mellan Sverige och Irak, och tvångsutvisningarna upphör, i alla fall tills vidare. Men det här är ingenting myndigheterna kommunicerar utåt. Samtidigt sitter irakier inlåsta i förvar i månader, och nya personer tas i förvar, trots att det inte längre är möjligt för Sverige att utvisa dem.

-Ingen bryr sig, vi är inte människor. Vi är bara en siffra för myndigheterna, säger ?Ali? som suttit i förvaret i sju månader.

I över ett halvår har P1 Dokumentärs reporter Randi Mossige-Norheim kunnat följa myndigheternas arbete med utvisningar inifrån, med hjälp av läckta dokument från gränspolisen.

Producent: Anna Frey

Slutmix: Jakob Lalér

Programmet är gjort 2024

2024-05-17
Länk till avsnitt

Utvisad - Charter till Irak | Del 1/2

Sommaren 2023. Innan skolterminen börjat tas artonåriga Nana i förvar. Samma sak händer Rauke, gränspolisen griper honom på jobbet. De blir bland de första att tvångsutvisas till Irak på över tio år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I mer än ett decennium har Sverige inte kunnat tvångsutvisa irakier, eftersom Irak har vägrat ta emot dem med hänvisning till de här människornas säkerhet.

I Malmö väntar Raukes lillasyster Dido på att det ska bli hennes tur att utvisas.

Och Nanas kompisar i Hässleholm undrar om de någonsin kommer träffa Nana igen.

Regeringskansliet hänvisar till att det förts samtal mellan Sverige och Irak och att länderna nått en ?samsyn? beträffande tvångsutvisningar till Irak. Men vilka beslut som fattats och av vem är svårt att ta reda på, inte minst för de personer som väntar på att utvisas. 

Den nya svenska migrationspolitiken

Sen flyktingkrisen 2015 har migrationspolitiken skärpts.

Nana och Rauke är några av dem som påverkas av politikernas ambitioner att skapa ordning och reda i den svenska migrationspolitiken. Den som har fått nej på sin asylansökan ska inte kunna stanna kvar i Sverige, utan måste lämna landet. Politikerna kallar det ett paradigmskifte. Färre personer ska beviljas asyl och antalet platser i migrationsverkets förvar ska utökas.

Polisen och Migrationsverket har fått i uppdrag att effektivisera återvändandearbetet, som det kallas, alltså att öka takten på utvisningarna.

I över ett halvår har P1 Dokumentärs reporter Randi Mossige-Norheim kunnat följa myndigheternas arbete med utvisningar inifrån, med hjälp av läckta dokument från gränspolisen. Hur går myndigheternas arbete med att genomföra den nya politiken till? Vilka är det som ska utvisas och vilka är det som sätts i förvar?

Producent: Anna Frey

Slutmix: Tor Sigvardson och Jakob Lalér

Programmet är gjort 2024

2024-05-17
Länk till avsnitt

Porrmässan ? musikverket som gjorde skandal

Dödsmässan i Berwaldhallen orsakar demonstrationer, bombhot och moraldebatt. Föreställningen försöker stoppas, musiker hoppar av och kompositören Sven David Sandström får gå under jorden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I mitten av 70-talet beställer Sveriges Radio ett musikstycke av poeten Tobias Berggren och den då okände tonsättaren Sven David Sandström. Åren går och när de kommer tillbaka har de komponerat ett jätteverk. De kallar det en dödsmässa för de barn som dog i förintelselägren under andra världskriget. Musikverket är för två körer, barnkör, stor symfoniorkester och fyra operasolister. I mässan iscensätts våldtäkter på barn, med citat hämtade från porrfilmer, parodier på kristna texter blandat med snapsvisor.

Under repetitionerna av verket vill representanter för både politiska partier och frikyrkan stoppa föreställningen, musiker hoppar av och föräldrar till barn i barnkören förbjuder barnen att vara med. Berwaldhallen bombhotas och kompositören får gå under jorden.

Sven David Sandströms Requiem, De ur alla minnen fallna, kommer bli det dyraste verk Sveriges Radio någonsin beställt, ett verk som både skapade skandal och gjorde succé. Det har aldrig uppförts igen.

Sven-David Sandström, en av Sveriges mest kända tonsättare, gick bort i juni i år 2019 innan dokumentären var färdigställd.

Reporter Märta Myrstener
Producent Håkan Engström
Slutmix Elvira Björnfot

Programmet gjordes 2019.

2024-05-10
Länk till avsnitt

Poddtips: P3 Nyheter Dokumentär ? Skönhetsskolan

Om du gillade våra serie Operationsresorna vill vi tipsa om en ny dokumentär från våra kollegor på P3 Nyheter Dokumentär.

Den handlar om en av Sveriges mest kända hudvårdsutbildningar där tidigare elever börjar vittna om ett hierarkiskt styre, offentlig förnedring och kollektiv bestraffning.
P3 Nyheter Dokumentär: Skönhetsskolan ? hudvård, makt och förnedring. Lyssna i Sveriges Radio Play.

2024-05-07
Länk till avsnitt

Från progg till Prada: Stockholms förvandling på 1980-talet

På 1980-talet genomgår Stockholm en total förvandling. Ytan och individen blir viktigare än politiken och kollektivet. Kroglivet exploderar, fastigheterna renoveras och stan får ett helt nytt ljus.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På sin balkong på Gärdet står författaren och journalisten Claes Britton och tittar ut över Stockholm. På 1970-talet låg Stockholm mörk och sliten vid Mälarens inlopp och väntade på något. Då kom 80-talet och förändrade allt. 

 Stockholm på 1970-talet kändes som en evig söndag i november. Krogarna luktade inrökta heltäckningsmattor och Janssons frestelse, säger Claes.   

På 1960-talet hade barnfamiljerna lämnat Stockholms innerstad och flyttat ut till förorterna istället men på 80-talet flyttar unga människor tillbaka in till stan igen. Det är lätt att få tag i rivningskontrakt och andrahandskontrakt. Samtidigt förändras lagen om utskänkning och nya krogar börjar dyka upp på gatorna. Kreditmarknaden avreglerades, börsen blev som tokig och utanför Café Opera bara växte kön. 

 Sen kom PA&CO, och en sån krog hade man aldrig sett förut. Med kristallkronor och fläktrör i taket och bara 38 sittplatser. Kändisarna flockades och det blev som ett extra vardagsrum för alla nattdjur, säger artisten Mauro Scocco.  

Nu har samhället en ny riktning och alla typer av monopol känns förlegade. Staten känns trött. Och en kommersiell hedonism sveper fram på gatorna i Stockholm. Folkhemmet ger en fadd smak i munnen.

 

Från Progg till Prada - är en dokumentär om Stockholms förvandling på 1980-talet av Anna Åkerlund. 

Producent: Håkan Engström 

Slutmix: Tor Sigvardson

Programmet är från 2024. Medverkande i programmet är Claes Britton, Susanne Ljung, Mauro Scocco och Carouschka Streijffert. 

 

2024-05-03
Länk till avsnitt

Missionärsbarnen

En sensommardag 1951 lämnas min 7 åriga mamma på en internatskola för missionärsbarn i södra Indien. Åren här på skolan kommer att påverka mamma och hennes yngre syskons liv på djupet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När min mamma Inger var två år fick hennes föräldrar jobb som missionärer i Indien. Det var 1946. I tolv år spred min mormor och morfar Guds ord i indiska kyrkor och skolor. De tyckte att jobbet var så viktigt att de lämnade min mamma och hennes syskon på en internatskola i Indien. När mamma till slut kom hem till Sverige igen kände hon sig som en främling i sitt eget land. Var uppdraget åt Gud värt det?

I den här dokumentären får ni möta min mamma Inger och hennes två systrar Astrid och Gunvor och klasskamraten Maj-Kristin. Ni får höra om deras upplevelse av att bli lämnad på internatskolan utan sina föräldrar. Och om att efter 12 år i Indien komma hem som främling till sitt eget hemland. Den handlar om hur livet har påverkats av relationen till Gud, familjen och missionärsbarnsuppväxten.

Av Martin Thurfjell

Producent Håkan Engström

Slutmix Jacob Lalér

2024

2024-04-26
Länk till avsnitt

Gå till jobbet och dö

28-årige Magnus Kärnbo var först ut på järnvägsrälsen den där eftermiddagen, han ville visa framfötterna och se till att stolpen vid spår U2 blev jordad i tid. Istället kom tåget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är berättelsen om en av de drygt femtio svenskar som varje år dör på sin arbetsplats

Reporter: Måns Mosesson

Producent: Håkan Engström

Programmet är från 2012 ur serien Kluvet Land

2024-04-19
Länk till avsnitt

Att fånga en fönstertittare

En mörk vinterkväll, precis när Stina klätt av sig för att lägga sig, tittar hon upp mot sitt fönster i lägenheten på bottenplan. Hon tror knappt sina ögon. Där står en man och tittar in.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Stina har aldrig känt sig så utsatt. Fönstertittaren kommer tillbaka och hon börjar känna sig förföljd i sitt eget hem. Hon vågar inte gå ute på kvällarna, sova i sin egen säng och kontrollerar konstant att dörren är låst. Stina väntar bara på att mannen ska komma tillbaka. Är det en stalker?

- Det blir som att väggarna är jättetunna och fönsterna och dörrarna känns inte alls stängda och låsta. Det blir som att jag är som i en glasbox och han kan se mig och han kommer för att ta mig, säger Stina.

Men snart visar det sig att Stina inte är ensam. Samma man har tittat in i andra tjejers hem.

Tar saken i egna händer

Tjejerna på bottenvåningen som blivit utsatta för fönstertittaren försöker få hjälp från polisen. Men polisen kan inte göra någonting om de inte kan ta på bar gärning, eller bevisa att det är en och samma person som utsatt dem alla.

Då bestämmer de sig - tjejerna måste ta saken i egna händer.

Att fånga en fönstertittare är en dokumentär av Hedda Hallsenius och Malva Thaning. 

Producent: Anna Frey 

Slutmix: Tor Sigvardson

Programmet är från 2024. Stina och de andra medverkande heter egentligen någonting annat.

2024-04-12
Länk till avsnitt

Klimataktivist i vit rock

Magnuz är docent i meteorologi och säger själv att han har radikaliserats. Nu kallar han sig klimataktivist. Han är en av allt fler forskare världen över som blir aktivister.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Med vita labbrockar lämnar de skrivbord och laboratorium för att gå ut och bli en del av ?gatans parlament? i protest mot att de som styr inte tar klimatkrisen på allvar.

En klimatforskare som tagit steget mot att bli aktivist är luftföroreningsexperten och meteorologen Magnuz Engardt. Efter mycket övervägande följde han med de andra forskaraktivisterna upp på barrikaderna som en Scientist Rebellion. Reportern Catharina Ericsson Ulfves har följt honom och de andra aktivisterna under ett års tid för att förstå hur de resonerar och för att se vad de gör.

Ett program från 2024

Av: Catharina Ericsson Ulfves

Producent: Ylva Lindgren

Slutmix: Jakob Lalér

Musiken i programmet:

Trentemöller ?Miss you?

Ulfves/Redman ?Withering?

2024-04-05
Länk till avsnitt

Hemlös i Stockholms city

På nätterna förvandlas city till en sovplats för hemlösa. Kent och Lennart sover på Centralen. Micke under en bro en bit bort, medan Jari ofta byter plats för natten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Micke 50 år kraschade mitt i livet och karriären inom precessindustrin och planerade att ta sitt liv, men han valde att gå ut i hemlöshet istället.

Pensionärerna Lennart och Kent, båda runt 70, blev hemlösa efter pensionen. Medan de väntar på att boendesituationen ska lösa sig spenderar de nätterna på en bänk på Stockholms centralstation.

Musiken har alltid varit en stor del av Jaris liv. Han är 67 och har bott på gatan i 19 år. För att orka laddar han på med musik i kyrkan.

Enligt Socialstyrelsen senaste kartläggning är drygt 33 000 människor i Sverige hemlösa, de allra flesta är män. Förklaringarna och berättelserna om hemlöshet är ännu fler. I dokumentären möter ni fyra av Stockholms hemlösa män.

Ett program från 2021

Av Elias Krantz

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Elvira Björnfot

2024-03-29
Länk till avsnitt

Gisslan på Kuba

Havanna, 2003. När en lokalfärja tas över av beväpnade kapare hamnar svenska Stina och Linn mitt i världsnyheternas centrum.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är våren efter studenten när Linn och Stina landar på Kuba. De reser runt på landsbygden, dansar salsa och dricker rom. Överallt finns stora målningar av revolutionens hjältar: Che Guevara och Fidel Castro.

Men under ytan bubblar missnöjet. Ekonomin är i kris och när 75 oppositionella kubaner grips börjar det som kommer att bli känt som ?Den svarta våren? på Kuba.

En kväll ska Stina och Linn ta den lilla lokalfärjan över Havannabukten. Det kommer att bli starten på ett flera dagar långt gisslandrama.

Gisslan på Kuba är en dokumentär från 2024 av Frida Olsson.

Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Jacob Gustavsson

2024-03-22
Länk till avsnitt

7 oktober-massakern och Israels trauma

Den 7 oktober var dagen för den värsta massakern på judar under vårt århundrade med fler än 1200 döda.Terrororganisationen Hamas forcerade och attackerade kibbutzer och en musikfestival.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Terrororganisationen Hamas tog sig igenom den hårt bevakade gränsen mellan Gaza och Israel. I kibbutzer som Nir Oz, Be'eri och Kfar Aza sköt de ihjäl och brände ihjäl människor. Och de attackerade musikfestivalen Nova med tretusen dansande ungdomar. De tog gisslan som de förde med sig till Gaza.  
??Hör några av vittnesmålen från den dagen, människor som Cecilia Uddén träffade två dagar efter 7 oktober, en månad efter 7 oktober och två månader efter 7 oktober. Hör om tankarna på vad detta gjort med Israel som nation. Hur Israels syn på omvärlden påverkats och om hur Israel på många sätt är kvar i 7 oktober och ett kollektivt trauma, medan omvärldens fokus idag ligger på lidandet i Gaza. 

Innehåller starka bilder av människor utsatta för terror.

Programmet är från mars 2024

Reporter: Cecilia Uddén

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Jacob Gustavsson

2024-03-15
Länk till avsnitt

Vår man i krigets Gaza - Sami Abu Salem

Inga utländska journalister släpps in i Gaza. Men Sami Abu Salem, palestinsk journalist som hjälpt Sveriges Radios Cecilia Uddén i 15 år, bor där och hans röst blir nu vår röst i Gaza.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kriget i Gaza - som följt på Hamas terrorattack 7 oktober - har pågått i fem månader idag den 7 mars, när det här dokumentären släpps. Inga utländska journalister har kommit in i Gaza under den tiden, med undantag för korta dagsturer inbäddade med Israels militär. Detta har lett till svåra problem för alla internationella medier att bevaka kriget i Gaza.

Sveriges Radio har haft en unik tillgång i den palestinske journalisten Sami Abu Salem. Sami har samarbetat med Sveriges Radio i 15 års tid, som fixare, översättare och producent.

Samma dag som kriget inleddes efter Hamas attack den 7 oktober, började Sami Abu Salem leverera röstmeddelanden till Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén. Han har gjort intervjuer på mobilen. Han har skickat miljöbeskrivningar och reflektioner. Han har berättat om sin egen rädsla på nätterna i Gaza till ljudet av stridsplan, sin rädsla att se någon han känner i bårhuset. Och han har spelat in sin egen 5-åriga dotter när hon gråter för att hon glömt sin leksak när familjen var tvungen att fly för fjärde gången i Gaza.

Innehåller starka bilder av människor utsatta för krig.

Ett program från mars 2024 av Cecilia Uddén och Sami Abu Salem.

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Tor Sigvardsson

2024-03-15
Länk till avsnitt

Operationsresorna ? Varför dog Anna Wallentin? | Del 2/2

Anna Wallentin åker till Turkiet för att göra en Brazilian Butt Lift. Men hon kommer aldrig hem. Hör jakten på sanningen om vad som hände.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En vecka efter sin operation dör 43-åriga Anna Wallentin. Hon lämnar efter sig en stor familj med många barn. En familj som inte får veta varför Anna dog.

Brazilian Butt Lift, BBL, går ut på att man fettsuger delar av kroppen och sprutar in fettet i höfter och rumpa. Kirurgen Mehmet Veli Karaaltin marknadsför sin metod som ?Safe BBL?.

Men Anna dör. I obduktionsrapporten som följer med hennes kropp från Turkiet står ingen dödsorsak. Den ansvariga kirurgen säger att Annas död inte är direkt kopplad till hans skönhetsoperation.

I journaler, turkiska dokument och svenska experter söker vi svaret.

Vad hände under och efter operationen ? och varför gick det inte att rädda Anna?

 

En dokumentär från 2022.

Reporter: Caroline Kernen

Producent: Magnus Arvidson

Slutmix: Tor Sigvardson

Har du tips eller vet mer om det här ämnet? Kontakta Caroline Kernen på [email protected]

2024-03-01
Länk till avsnitt

Operationsresorna ? Rumpförstoring i Turkiet | Del 1/2

Sanna köper en paketresa för att göra BBL, Brazilian Butt Lift. Men så kommer det fram att en svensk kvinna dött efter en BBL-operation hos samma kirurg.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det har kallats världens farligaste skönhetsoperation. Trots det exploderar BBL i popularitet. Idealet med stor rumpa sprids världen över med förebilder som Kim Kardashian.

BBL går ut på att fettsuga kroppsdelar som mage och lår och spruta in samma fett i höfter och skinkor. Kirurger arbetar för att öka säkerheten i ingreppet.

P1 Dokumentär följer "Sanna" som betalat runt 45 000 kronor för sin "SAFE BBL" som hon bokat hos företaget Skönhet By Esra. De som säljer BBL marknadsför sig med före- & efterbilder på appar som Instagram. Kirurgen som "Sanna" ska till, dr Mehmet Veli Karaaltin, har över 20 000 följare där.

Ett halvår tidigare dog Anna Wallentin efter en BBL hos honom. Ska "Sanna" våga gå hela vägen ändå?

I del två av Operationsresorna söker vi svaret på vad som hände Anna Wallentin.

En dokumentär från 2022.

Reporter: Caroline Kernen

Producent: Magnus Arvidson

Slutmix: Tor Sigvardson

Har du tips eller vet mer om det här ämnet? Kontakta Caroline Kernen på [email protected]

2024-02-23
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P1 Dokumentär Miniserie - Kamphundarna

Tvååriga Saga skriker och gråter hysteriskt. Framför henne står en stor muskulös hund. Han vrider på huvudet och tittar på Sagas ben. Plötsligt går han till attack.

En lördag i slutet av augusti i Överklinten i Västerbotten, 2020. Guna Grina och dottern Saga är hemma hos mormor Selma som fyller år. Efter middagen flyttar de till vardagsrummet för att titta på TV. På golvet ligger Selmas hund Pappi. Det är en brun amstaff, en ras som kallas för kamphund och som är förbjuden i vissa länder. Den är kompakt och muskulös, med bred bröstkorg.

När det börjar bli dags för hemfärd går Guna ut till bilen.

?Så hör jag skrik som jag aldrig har hört förut. Jag springer in, och allt blir bara svart för mig? berättar Guna.

Guna ser blod. Och amstaffen Pappi som har Sagas högra lår i sina starka käkar. Det är som om hunden har låst sig.

Och det kommer inte att sluta här. Hunden kommer att attackera igen.

Hundattacker med dödlig utgång ökar

De senaste fem åren har nio personer dött i Sverige efter att ha blivit attackerad av en hund, och forskning visar att dödsattackerna ökar i hela Europa.

I serien Kamphundarna försöker reporter Henrik Brandt ta reda på om vissa hundraser är farligare än andra. Och hur det kommer sig att vissa hundar tillåts attackera om och om igen.

Producent: Anna Frey

Slutmix: Tor Sigvardson och Jakob Lalér

Programmet är gjort 2023.

2024-02-16
Länk till avsnitt

Agenterna ? Det iranska hotet | Del 4/4

I mars 2022 stoppas en iransk man på Arlanda. Han har bott i Sverige i över ett decennium, men nu ser Säkerhetspolisen honom som ett hot mot rikets säkerhet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bara veckor tidigare utvisades det iranska par som misstänks för att ha planerat mord på svenska judar. Också den här mannen kommer att utvisas.

Han hade bland annat stått en iransk diplomat nära, en man som misstänks vara en iransk underrättelseofficer som skickats till Sverige under diplomatisk täckmantel.

Det här är fjärde och sista avsnittet av ?Agenterna?, om Irans misstänkta attentatsplaner och underrättelseoperationer i Sverige.

De misstänkta agenterna, som kom till Sverige med falska identiteter, har nekat till brott. Vi har sökt Irans ambassad.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär, från februari 2024.

Av: Emelie Rosén & Daniel Öhman
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Jakob Lalér

Har du tips, kontakta oss gärna: [email protected] [email protected]

2024-02-06
Länk till avsnitt

Agenterna ? Så lurade de Sverige | Del 3/4

Sommaren 2016 får Migrationsverket två anonyma tips. Tipsen innehåller varningar om en asylsökande man. Mannen pekas ut som farlig, och enligt tipsen jobbar han för Irans ökända Revolutionsgarde.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trots varningarna får mannen och hans fru asyl i Sverige, i sina falska afghanska identiteter. Några år senare misstänks de ha planerat mord på Aron Verständig och ytterligare två svenska judar. Ett uppdrag de ska ha fått av just Irans Revolutionsgarde.

Det här är tredje avsnittet av ?Agenterna?, om hur en iransk terrorcell ska ha infiltrerat Sverige och planerat flera mord här, och om de svenska misstag som gjorde det möjligt.

De misstänkta agenterna har nekat till brott. Vi har sökt Irans ambassad.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär, från februari 2024.

Av: Emelie Rosén & Daniel Öhman
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Jakob Lalér

Har du tips, kontakta oss gärna: [email protected] [email protected]

2024-02-06
Länk till avsnitt

Agenterna ? Mordplanen på svenska judar | Del 2/4

En septemberdag får Aron Verständig ett samtal från Säkerhetspolisen. Han får veta att Iran misstänks ha planerat att mörda honom och två andra svenska judar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett misstänkt agentpar har redan kartlagt Aron Verständig och de två andra svenska judarna, de har samlat på sig bilder och adresser.

Det här är andra avsnittet av ?Agenterna?, om hur en iransk terrorcell ska ha infiltrerat Sverige och planerat flera mord här, och om de svenska misstag som gjorde det möjligt.

De misstänkta agenterna, som kom till Sverige med falska identiteter, har nekat till brott. Vi har sökt Irans ambassad.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär, från februari 2024.

Av: Emelie Rosén & Daniel Öhman
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor Sigvardson

Har du tips, kontakta oss gärna: [email protected] [email protected]

2024-02-06
Länk till avsnitt

Agenterna ? En sovande terrorcell | Del 1/4

I flera år har Stockholmsparet levt ett till synes helt vanligt liv. Men nu ska de ha fått ett uppdrag: Planera flera mord i Sverige. Paret verkar vara iranska agenter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De ska ha varit en iransk sovande terrorcell i Sverige sen 2015, men i början av 2021 händer något. De kartlägger tre svenskar, och misstanken är att de planerar ett terrordåd. I april 2021 slår Säkerhetspolisen till mot paret som kallar sig ?Salma? och ?Foad?.

Våra granskande reportrar har följt i parets fotspår för att ta reda på vad som hände när en misstänkt iransk terrorcell infiltrerade Sverige, och vilka det egentligen var som skulle mördas. De misstänkta agenterna, som kom till Sverige med falska identiteter, har nekat till brott. Vi har sökt Irans ambassad.

Serien ?Agenterna? är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär, från februari 2024.

Av: Emelie Rosén & Daniel Öhman
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor Sigvardson

Har du tips, kontakta oss gärna: [email protected] [email protected]

2024-02-06
Länk till avsnitt

Försvunna i Kalahariöknen

Regeln i Kalahariöknen är att aldrig lämna bilen. Jenny och Helene står i det brinnande gräset och inser plötsligt att de inte har någonting kvar: inga kläder, inget vatten och ingen bil.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åberg jobbar i ett biståndsprojekt i Botswana. På safari i Kalahariöknen börjar deras bil plötsligt att brinna, innan den till slut exploderar.

Nu börjar en kamp för att överleva mot nätternas köld, dagarnas hetta ? och mot de vilda rovdjuren.

Räddningen ska bli oväntad, med hjälp från högsta politiska ort ? och i form av en konservöppnare.

Programmet är gjort av Anna Hammarén.

Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Bengt Pettersson

Göteborg, sommaren 2020.

2024-02-02
Länk till avsnitt

Pubertet på liv och död - familjernas kamp för barnens transvård

Familjer till barn med könsdysfori tar hjälp av kliniker utomlands sedan rekommendationer om transvård ändrats i Sverige. Hugos mamma hämtar testosteron i Köpenhamn varje månad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

15-årige Hugo föddes som Klara, men har alltid, sedan han var riktigt liten, själv uppfattat sig som pojke. Hugo har konstaterad könsdysfori, vilket innebär att det kön man tilldelades vid födseln inte stämmer med ens könsidentitet. Sedan Hugo var 10 har han fått stopphormoner av den svenska transvården.

Stopphormon

Men 2022 kom Socialstyrelsen med nya rekommendationer för transvården i Sverige: behandling av unga ska endast ges inom ramen för forskningsstudier. För Hugo innebar det att han inte längre skulle få stopphormon av den svenska vården - och inte heller testosteron, som behövdes för att hans kropp skulle utvecklas till den kille han uppfattar sig som. Hugos kropp skulle bli en kvinnas.

Testosteron

En gång i månaden åker nu Hugos mamma Frida med tåg från Västkusten till Köpenhamn, för att hämta ut testosteron på ett danskt apotek. Medicinen skrivs ut av Hugos läkare på en privat klinik i England, som han går på regelbundna besök hos via webben. Prover får han ta på privata kliniker i Sverige och vården får familjen bekosta själv.

Könsbekräftande

Och Hugos familj är inte ensamma om att ha gjort ett drastiskt val. Även de långa köerna för utredning i Sverige har fått familjer att vända sig utomlands. Kliniken i England, där Hugo får sin könsbekräftande vård, uppger att dom har hundratals patienter från Sverige.

Köer till transvård

Dokumentärskaparen Ester Chiedza Roxberg har genom en sluten diskussionsgrupp fått kontakt med familjer som fått se vården avbrytas för sina barn - och familjer som tröttnat på att vänta på utredning i årslånga köer medan de riskerar sina barns psykiska hälsa. För en av familjerna, som valde att vänta på den svenska vården, blev katastrofen ett faktum.

Vi har bytt ut namnen på de personer som medverkar i programmet.  

Ett program från 2024.

Reporter Ester Chiedza Roxberg

Producent Lotta Malmstedt

Slutmix Mattias Miselli

Fler dokumentärer av Ester Chiedza Roxberg: 

Svajpa, sova dö - jakten på kärlek

https://sverigesradio.se/avsnitt/svajpa-sova-do-jakten-pa-karlek-p1-dokumentar

Ida, jag och nazisterna

https://sverigesradio.se/avsnitt/ida-jag-och-nazisterna?2

När pappa köpte sin första klänning

https://sverigesradio.se/avsnitt/nar-pappa-kopte-sin-forsta-klanning

2024-01-26
Länk till avsnitt

Ambulansen | Del 4/4

Ronja och Ramtin åker på ett larm om misstänkt suicid. De möts av en tjej som trots sin unga ålder varit på psykiatri-avdelningen många gånger utan att få bukt med sina problem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

P1 Dokumentär har fått unik access in ambulanspersonalens vardag. Under hösten 2023 har radioreportern Sara Håkansson följt två ambulanser och på ett nära sätt fått inblick i personalens dramatisk arbetsliv.

Under de 12,5 timmar långa arbetspassen får ambulanspersonalen i Stockholms Län möta en bred variation av problematik -alltifrån ohållbara hemsituationer till skarpa prio ett larm där liv står på spel. För varje unik situation gäller det att kunna ta sig an patienten på det sätt situationen kräver, ibland handlar det om att jobba under enorm press, ibland om att ta sig tid att se patienten i dess hemmiljö och hjälpa dem med att få till en fungerande tillvaro.

Mellan utryckningarna blir ambulansbilen en plats för återhämtning och samtal. De ibland livsomvälvande upplevelserna ger ett unikt kollegialt band ambulanspersonalen emellan.

Väcker programmet svåra tankar kan du vända dig hit:

Mind - Självmordslinjen

https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

Jourhavande medmänniska

https://www.jourhavande-medmanniska.se/

Ett program från 2024.

Reporter: Sara Håkansson

Slutmix: Erik Johansson

Producerat av: Delta Studios

Producent Sveriges Radio: Ylva Lindgren

2024-01-19
Länk till avsnitt

Ambulansen | Del 3/4

En ensam äldre dam visar sig vara i enormt behov av hjälp när Erika och Tobias kommer till hennes hem. Att det har kunnat gå så här långt utan att någon ryckt in gör dem båda upprörda och ledsna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

P1 Dokumentär har fått unik access in ambulanspersonalens vardag. Under hösten 2023 har radioreportern Sara Håkansson följt två ambulanser och på ett nära sätt fått inblick i personalens dramatisk arbetsliv.

Under de 12,5 timmar långa arbetspassen får ambulanspersonalen i Stockholms Län möta en bred variation av problematik -alltifrån ohållbara hemsituationer till skarpa prio ett larm där liv står på spel. För varje unik situation gäller det att kunna ta sig an patienten på det sätt situationen kräver, ibland handlar det om att jobba under enorm press, ibland om att ta sig tid att se patienten i dess hemmiljö och hjälpa dem med att få till en fungerande tillvaro.

Mellan utryckningarna blir ambulansbilen en plats för återhämtning och samtal. De ibland livsomvälvande upplevelserna ger ett unikt kollegialt band ambulanspersonalen emellan.

Ett program från 2024.

Reporter: Sara Håkansson

Slutmix: Erik Johansson

Producerat av: Delta Studios

Producent Sveriges Radio: Ylva Lindgren

2024-01-19
Länk till avsnitt

Ambulansen | Del 2/4

Ett prio-ett larm om misstänkt nackskada gör att ambulanspersonalen Ramtin och Ronjas lugna morgon förbyts mot skarpt fokus när de kastar sig in i ambulansen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

P1 Dokumentär har fått unik access in ambulanspersonalens vardag. Under hösten 2023 har radioreportern Sara Håkansson följt två ambulanser och på ett nära sätt fått inblick i personalens dramatisk arbetsliv.

Under de 12,5 timmar långa arbetspassen får ambulanspersonalen i Stockholms Län möta en bred variation av problematik -alltifrån ohållbara hemsituationer till skarpa prio ett larm där liv står på spel. För varje unik situation gäller det att kunna ta sig an patienten på det sätt situationen kräver, ibland handlar det om att jobba under enorm press, ibland om att ta sig tid att se patienten i dess hemmiljö och hjälpa dem med att få till en fungerande tillvaro.

Mellan utryckningarna blir ambulansbilen en plats för återhämtning och samtal. De ibland livsomvälvande upplevelserna ger ett unikt kollegialt band ambulanspersonalen emellan.

Ett program från 2024.

Reporter: Sara Håkansson

Slutmix: Erik Johansson

Producerat av: Delta Studios

Producent Sveriges Radio: Ylva Lindgren

2024-01-12
Länk till avsnitt

Ambulansen | Del 1/4

Inne på apoteket har en man fallit ihop och ligger nu medvetslös på golvet. Ambulanspersonalen Tobias och Erika jobbar mot klockan när de inser att läget är betydligt mer kritiskt än de först trott.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

P1 Dokumentär har fått unik access in ambulanspersonalens vardag. Under hösten 2023 har radioreportern Sara Håkansson följt två ambulanser och på ett nära sätt fått inblick i personalens dramatisk arbetsliv.

Under de 12,5 timmar långa arbetspassen får ambulanspersonalen i Stockholms Län möta en bred variation av problematik -alltifrån ohållbara hemsituationer till skarpa prio ett larm där liv står på spel. För varje unik situation gäller det att kunna ta sig an patienten på det sätt situationen kräver, ibland handlar det om att jobba under enorm press, ibland om att ta sig tid att se patienten i dess hemmiljö och hjälpa dem med att få till en fungerande tillvaro.

Mellan utryckningarna blir ambulansbilen en plats för återhämtning och samtal. De ibland livsomvälvande upplevelserna ger ett unikt kollegialt band ambulanspersonalen emellan.

Ett program från 2024.

Reporter: Sara Håkansson

Slutmix: Erik Johansson

Producerat av: Delta Studios

Producent Sveriges Radio: Ylva Lindgren

2024-01-12
Länk till avsnitt

Att bygga sin egen kista

Den 88-årige snickaren Gunnar Jönsson har bestämt sig för att bygga sin egen kista. Barnen blir först förskräckta. Men sen börjar de fundera. Det gör även reportern Ola Hemström när hans pappa dör.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hela sitt liv har han arbetat med trä. Nu vill 88-årige Gunnar Jönsson han göra sin egen kista. Barnen blir rädda men sen bestämmer de sig för att också beställa var sin kista. De enkla furukistorna uppe på logen blir allt fler. När Ola Hemströms egen far dör börjar han fundera. Ska han våga be Gunnar att bygga en kista åt en man som var Gunnars vän? Pappa Stigs kista.
Kan man göra så - låta bygga sig en egen kista?

En P4 Dokumentär av Ola Hemström gjord 2023. [email protected]

Producent Sofia Kottorp.

Vilka krav finns om man bygger sin egen kista?

2024-01-05
Länk till avsnitt

Nyår på hundhotellet

Det är nyårsafton. 320 hundar checkar in på hotell för att slippa fyrverkerier. Men vad får de istället? Följ med till hundhotellet!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hotellet vid Arlanda flygplats är en perfekt zon för skotträdda hundar. Där får fyrverkerier inte avfyras. Varje år vid nyår checkar hundratals hundar in på hotellet för lugn och ro. 

En tid för reflektion

Innanför hotellets väggar möter vi hundar och människor och deras livshistorier.

På tionde våningen bor Susanne. I resväskan finns glitter till både henne och hunden Julle. Hon är en riktig hundkvinna och bestämde sig tidigt ? hellre hund än barn.

På sjunde våningen bor Christina med sin terrier Morris. Något kalas på nyår vill de inte ha. Ikväll blir det stillsam reflektion över året som gått.
 
Utanför matsalen sitter Douglas. Han var en charmör under 60-talets uteliv, kanske är han det fortfarande förresten. Njut av livet, säger han, snart är det försent.

Dokumentären är gjord 2023.

Av: Kicki Möller
Producent: Anna Frey
Slutmix: Tor Sigvardson

2023-12-29
Länk till avsnitt

Jacob Dahlins hemlighet

Med glitter och glamour slår han igenom i TV under 80-talet. Men så dör han, 39 år. Att det är aids nämns aldrig och hans namn står inte på gravstenen. Nu berättar vänner och familj om tystnaden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jacob Dahlin startar sin karriär med radioprogrammet Galaxen men snart får han egna TV-program som Caramba och Jacobs stege där han bjuder in världsstjärnor, bland andra Alla Pugatjova från dåvarande Sovjetunionen. Uttrycket ?Skål ta mig fan!? blir hans signum och tillsammans med kollegan Annika Hagström och dansbandet Vikingarna spelar han in låten ?Tredje gången gillt? som tar sig ända in på Svensktoppen. Han syns och hörs överallt.

Jacob Dahlin blir sjuk i aids

Men när han 1991 plötsligt blir svårt sjuk och avlider sluter sig tystnaden kring Jacob Dahlins person. Att Jacob drabbats av HIV berättar han bara för sina allra närmaste vänner. Han ber dem bevara hemligheten för att skydda sina föräldrar och syskon. Men nu, över 30 år efter hans död, när synen på homosexualitet och aids är helt annorlunda än på 80-talet, berättar hans vänner och familj om Jacob Dahlins sista tid och vad som låg bakom tystnaden kring den.

Medverkande:
Ebba Fisch, Jacobs storasyster
Jens, Jacobs brorson
Annika Hagström, vän och journalistkollega
Tom Hedqvist, vän och formgivare
Benny Andersson, vän och musiker
Meta Bergqvist, vän och kollega

En P4 Dokumentär från 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-12-22
Länk till avsnitt

Farfars trotjänarinna

1957 börjar Britta Aronsson tjänstgöra som hushållerska hos familjen Collin. Hon blir kvar i 53 år. Varför stannade hon så länge? Lotten Collin söker svar i sin släkts historia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Farfar ska snart fylla 90. Han pillar med sina frimärken och tillbringar eftermiddagarna på den exklusiva herrklubben Sällskapet. Och så planerar han för vad som ska hända med hans hushållerska Britta när han dör. Hon lagar mat, bakar och putsar kristallkronorna i sexrumsvåningen där de bor tillsammans. Men vem är hon egentligen ? och varför har hon stannat i 53 år? 

Britta stiger av bussen i Bromma hösten 1957. Då har familjen Collin två barn. Ett år senare föds minstingen Fabian. Han ser till att Brittas kjolfåll inte sticker ut under rocken under promenaderna i Humlegården och handlar helgmaten med henne i Östermalmshallen. Han följer med henne till Västergötland på somrarna när hon åker tillbaka till gården för att hjälpa till med skörden. ?Fabian blev Brittas son?, säger farfar. Det blir en historia om hur två familjer flätas samman. Vem är det till slut som tar hand om vem?

 
? När jag började spela in min farfar och hans hushållerska Britta 2008 hade RUT-reformen precis införts, berättar Lotten Collin. Pigdebatten rasade för fullt. Jag började fundera mer på Britta. Vem var hon egentligen? Varför hade hon stannat hos min farfar och farmor hela sitt liv? Britta var barnvakt även åt mig när jag var liten. Hon har lagat pannkakor till mig, borstat mina tänder, dragit min barnvagn. Ändå visste jag knappt vad hon hette i efternamn. Hon var bara Britta. Hon hade alltid varit där, och det kändes som att hon skulle stanna för alltid.

Reporter Lotten Collin

Producent Håkan Engström

Slutmix Tor Sigvardsson 

Produktion Stockholm 2023

2023-12-15
Länk till avsnitt

Innan mamma glömmer

Johanna är gravid med sitt första barn när hennes egen mamma får diagnosen Alzheimer. Mamman, som lever ensam, har inga andra barn och hennes sjukdom kräver alltmer av Johannas tid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vissa dagar är allt som vanligt, andra dagar är allt upp och ner. Det värsta är att oavsett vad de gör så kommer det inte bli bättre, bara sämre.

Johannas mamma är konstnär och har alltid haft ett rikt socialt liv med intressanta vänner, men att upprätthålla det livet blir allt svårare, trots Johannas stöd.

I den här dokumentären får vi följa Johanna, hennes mamma och bebisen ?Smulan" under 1,5 år. Det är en  berättelse om att bli mamma och samtidigt behöva hjälpa sin mamma. De kommer att göra saker tillsammans för kanske sista gången och de har ett mål: att skapa Johannas mammas kanske sista konstutställning.

Johanna är radiojournalist och gymnasielärare och bor med man och barn i Stockholm. Detta är hennes första dokumentär.

Reporter: Johanna Hinteregger
Producent: Håkan Engström 
Slutmix: Nima Shams

[email protected]

2023-12-08
Länk till avsnitt

Sarinattacken i Syrien

Åke Sellström får i uppdrag av FN att utreda en av världens värsta kemvapenattacker. Snart märker hans team att regimen verkar motarbeta dem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är mitt i natten den 21 augusti 2013 då Åke Sellström ser tv-bilderna från sjukhuset på hotellet en bit därifrån. Människor i nattkläder täcker sjukhusgolvet. De har svårt att andas, en del krampar och ur munnarna rinner skum.

Åke Sellström är pensionerad försvarsforskare med kemiska vapen som specialitet och får tack vare sin expertis i uppdrag av FN att utreda vad det är som har hänt den där augustinatten i Syrien. Nu är han på plats i Syrien.

Åke, som har arbetat med kemvapen i hela sitt liv, är rätt person för uppdraget, resonerar man. Han kommer att leda ett team av vapeninspektörer in i det krigshärjade Syrien för att samla in bevis. De riskerar att bli kidnappade, skadade eller dödade.

? Det här uppdraget var högsta risken. Det var very high risk. Och det var en risknivå som bara generalsekreteraren fick lov att säga okej till. Det var ingen annan som kunde säga okej till såna uppdrag, berättar Åke Sellström.

Ali och Mohammed som medverkar i dokumentären heter egentligen något annat.

Programmet producerades 2022.

Reporter: David Ohlsson

Producent: Mikael Cohen

Slutmix: Tor Sigvardson

2023-12-01
Länk till avsnitt

Porrbiografen ? 20 år av övergrepp | Del 2/2

Porrbiografen Blue Vision har länge varit en plats som används av prostituerade och sexköpare och där kvinnor utsatts för övergrepp.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I mer än 20 år har den så kallade porrbiografen Blue Vision i centrala Stockholm varit en plats dit många kvinnor som säljer sex och använder sex som självskadebeteende sökt sig.

Klubben beskriver sig som en frigjord mötesplats för folk som gillar sex, men i dokumentären berättar kvinnor om organiserade sexträffar med många män där kvinnorna farit mycket illa.

Enligt svensk lag kan en person inte samtycka till att bli misshandlad, precis som ingen kan samtycka till att bli dödad, men däremot kan en person enligt lagen samtycka till hårt och våldsamt sex, och därmed kan förövaren gå fri från sexualbrottet.             

Ett program från 2023.

Reporter: Maria Sveland

Producent: Ylva Lindgren

Slutmix: Tor Sigvardsson

Granskningsnämnden har fällt det här avsnittet av ?Porrbiografen? som sändes i vår FM-kanal P1 den 3 december 2023.

Granskningsnämnden anser att det aktuella programmet sändes på en tid (söndag 15.00) då barn kan antas ta del av innehållet.

De autentiska beskrivningarna av sexuellt våld och övergrepp kvinnorna utsattes för var så detaljerade och ingående att de kunde vara obehagliga och skrämmande för barn. Även om berättelserna, enligt nämnden, utgjorde angelägna vittnesmål anser nämnden att sändningen, med hänsyn till sändningstiden, stred mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft.

Att det förekom en varning i början av programmet ändrade inte den bedömningen.

Den här dokumentären innehåller skildringar av grova sexuella övergrepp. Har du själv blivit utsatt? Det finns hjälp att få.

Mikamottagningen: Finns på flera platser i landet. Du som är över 18 år, har erfarenhet av sex mot ersättning eller har sex på ett sätt som inte får dig att må bra.

Unizon och Roks: Paraplyorganisationer för tjejjourer runt om i landet.

Kvinnofridslinjen: Ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Ring 020-50 50 50.

2023-11-24
Länk till avsnitt

Porrbiografen ? Ner i mörkret | Del 1/2

Porrbiografen Blue Vision har länge varit en plats som används av prostituerade och sexköpare och där kvinnor i många år har varit utsatta för övergrepp.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I mer än 20 år har den så kallade porrbiografen/porrklubben Blue Vision i centrala Stockholm varit en plats dit många kvinnor som säljer sex och använder sex som självskadebeteende sökt sig.

Klubben beskriver sig själva som en frigjord mötesplats för folk som gillar sex, men i dokumentären berättar kvinnor om organiserade sexträffar med många män där allt spårat ur och där kvinnorna farit mycket illa.

Enligt svensk lag kan en person inte samtycka till att bli misshandlad, precis som ingen kan samtycka till att bli dödad, men däremot kan en person enligt lagen samtycka till hårt och våldsamt sex, och därmed kan förövaren gå fri från sexualbrottet.             

Ett program från 2023.

Reporter: Maria Sveland

Producent: Ylva Lindgren

Slutmix: Tor Sigvardsson

Den här dokumentären innehåller skildringar av grova sexuella övergrepp. Har du själv blivit utsatt? Det finns hjälp att få.

Mikamottagningen: Finns på flera platser i landet. Du som är över 18 år, har erfarenhet av sex mot ersättning eller har sex på ett sätt som inte får dig att må bra.

Unizon och Roks: De är paraplyorganisationer för hundratals tjejjourer runt om i landet.

Kvinnofridslinjen: Ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Ring 020-50 50 50.

Ungdomsmottagningen i din stad

2023-11-24
Länk till avsnitt

Mera brännvin ? om Eddie Meduza

Musikern och provokatören Errol Norstedt, alias Eddie Meduza, dog 53 år gammal. Personer i hans närhet ger här sin bild av honom och hans minst sagt krokiga väg i underhållningsbranschen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sveriges Radio dödskallemärkte Errol Norstedts skivor, men han var en rockartist som slog publikrekord efter publikrekord under folkparksturnéerna på tidigt 80-tal under namnet Eddie Meduza. Errol dog 2002 vid 53 års ålder.

Journalisten Bo Sjökvist har träffat flera personer i Errol Norstedts närhet, som tillsammans ger en bild av ett livsöde där text, musik och egensinnig humor fungerat som en ventil i en utsatt tillvaro. Vi hör också hans egen röst i form av utgivet material, tidigare intervjuer och också hans egna bandupptagningar, funna efter hans död.

Dokumentären är gjord 2002.

Reporter: Bo Sjöqvist
Producent: Christer Ekbom

2023-11-17
Länk till avsnitt

Förortskillen som blev nobelpristagare

Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Indiana Jones i Egypten

Svante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.

Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.

Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.

Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.

Dokumentären är gjord 2023 och sändes första gången i P4 Dokumentär.

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-11-10
Länk till avsnitt

Jag tänker på döden

Alla människor ska en dag dö. Hur kommer det bli? Är döden tyst och stilla eller bråkig och högljudd?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När jag var fyra år hittades min lillebror Kalle livlös i sängen. Ambulansen kom och körde honom till akuten, där min pappa Lasse jobbade som barnläkare. Kanske var det här som mitt intresse för döden började? Men i min familj har vi aldrig kunnat prata om det här ? inte förrän nu.

? Det är en sorg som aldrig går över, säger min pappa Lasse idag.

Medmänniskor i livets slut

På ett hotellrum i Småland ligger 11 kvinnor på varsin yogamatta. Framför var och en brinner ett ljus. Det är en dödsmeditation ? ett steg i utbildningen för att bli dödsdoula. Ordet doula kommer från grekiskan och betyder tjänare. Det handlar om att vara ett stöd för den som ska dö - och för anhöriga. En medmänniska i livets slutskede.

Alla ska vi dö

Vad kan vi egentligen veta om döden? Går det att förbereda sig? Och vad tjänar det till att tänka på den medan vi lever? Förr eller senare får vi ju alla uppleva den. Ingen kommer undan.

Jag tänker på döden är ett program av Anna Hammarén. Hon har tidigare gjort flera uppmärksammade dokumentärer, bland andra Han var för bra för att vara sann, Det skulle handla om meningen med livet och Försvunna i Kalahariöknen.

Producent: Martin Jönsson

Slutmix: Henrik Henriksson

Ett program från 2023.

2023-11-03
Länk till avsnitt

I terrorns Italien med korrespondent Titti Nylander

Italien skakas av våldsamma terrordåd på 70-talet och Sveriges Radio skickar sin nya korrespondent till Rom. Titti Nylander ska rapportera om det politiska våldet och människornas vardag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Italien skakas av våldsamma terrordåd då Sveriges Radio skickar sin nya korrespondent till Rom. Titti Nylanders uppdrag blir att rapportera om det politiska våldet och människornas vardag.

1970- och 80-talen är en våldsam period i Italiens historia. Det politiska våldet ökar, och både höger- och vänsterextremister utför terrordåd. Kristdemokraternas ledare Aldo Moro kidnappas, mördas och dumpas i bakluckan på en bil i centrala Rom av terrorgruppen Röda brigaderna. I Bologna sprängs tågstationen av en fascistisk terrorgrupp och skjutningar och kidnappningar av direktörer och universitetsanställda är vardag.

Titti Nylander har just fått anställning på Sveriges Radio som korrespondent i Rom där hon bott och frilansat sedan en tid. Nu ska hon vara radiolyssnarnas ögon och öron och rapportera om händelserna i landet.

I den här dokumentären berättar Titti Nylander om hur det var att bevaka terrorismen i Europa för 40-50 år sen.

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Sara Stenholm
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Tor Sigvardsson

2023-10-27
Länk till avsnitt

Rädslan jag ärvde

Anna är judinna. När nyheterna fylls av antisemitiska incidenter ringer en varningsklocka. Det här påminner om det hennes mamma var med om i Polen 1968. Är det nu Anna ska packa sin väska?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Annas mamma var 18 år, var hon en av 13 000 judar som tvingades lämna sitt hemland Polen till följd av en antisemitisk kampanj från den kommunistiska staten. Men hur det kändes för hennes mamma att slitas upp och tvingas lämna allt hon kände till vet inte Anna.

Det är för svårt för hennes mamma att berätta om. Ändå är det som att traumat har gått i arv, från generation till generation. Och Anna känner ett allt större behov av att ta reda på vad som faktiskt hände i Polen 1968. För när nyheterna fylls av en ökad antisemitism i Sverige väcks en rädsla inom henne. Vad innebär det för henne om hatet tillåts gro och växa? Kan historien återupprepa sig?

Programmet gjordes 2020.

Reporter: Anna Frey

Producent: Ylva Lindgren

Slutmix: Daniel Högberg

2023-10-20
Länk till avsnitt

Pojken, kraschen och flickan i baksätet

När Peter Barlach är 11 år dör hans mamma i en bilolycka. Händelsen förföljer honom och han frågar sig om det någonsin är försent att bearbeta ett barndomstrauma.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I januari 1980, på värmländska vintervägar, får Peters mamma sladd på sin bil. Hon kanar in i fronten på en mötande Volvo och dör omedelbart. Peters mormor dör i sviterna av olyckan några dagar senare och hans moster skadas svårt men överlever.

I den andra bilen är samtliga passagerare i det närmaste oskadda.

I den här dokumentären träffar Peter för första gången flickan som satt i baksätet på den mötande Volvon. Anette var sju år gammal och det visar sig att bilolyckan har förföljt även henne och hon minns varenda sekund från den.

I Pojken, kraschen och flickan i baksätet möts Peter och Anette för första gången någonsin och kan fylla i detaljer i varandras livskatastrof. Peter träffar även Malin Kan, barnpsykiater på Erikastiftelsen.

Hur bearbetar man ett barndomstrauma 43 år senare?

En dokumentär från 2023.

Reporter: Peter Barlach

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Elin Hagman

 

2023-10-13
Länk till avsnitt

Noahs nya pappor

Noah kommer som flykting från Afghanistan 2015. Här hamnar han hos paret Gert och Lasse, hans nya familj. Men tankarna på mamman som övergav honom skaver. Han vill träffa henne en sista gång.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Som 13-åring tvingas Noah fly från sitt hem, land och familj och lämna allt han känner till. Efter en lång och svår resa landar han som ensamkommande flykting i Sverige 2015.

Regnbågsfamilj

Här blir han placerad hos paret Gert och Lasse. Noah har aldrig hört talas om homosexualitet tidigare, och det går emot den religion han är uppfostrad i, islam. Men hos dem hittar han en trygghet.

Med sina två nya pappor växer Noah in i ett nytt liv. Från att ha varit analfabet läser han nu tjocka böcker om filosofi, pluggar på universitet, går på gym och hänger med kompisar.

Men så gör sig hans gamla liv påmint. Han tvingas reflektera över vem han är och var han hör hemma. Och Noah känner att han måste åka tillbaka till Afghanistan, trots att det är farligt, och träffa sin mamma en sista gång.

Noahs nya pappor är en berättelse om att lämna en familj, hitta en ny och vara fast däremellan. Av Lydia Bandolin Sörlin och Miranda Wretman.

Producent: Anna Frey

Slutmix: Tor Sigvardson

Programmet är gjort 2023.

2023-10-06
Länk till avsnitt

Att ångra det oåterkalleliga

Emelie Köhler hade svårt att identifiera sig som kvinna. 21 år gammal opererar hon bort brösten och börjar ta testosteron. Idag ångrar hon könskorrigeringen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att ha brottats länge med sin identitet och känslan av att vara annorlunda kommer 19-åriga Emelie Köhler ut som trans. Till en början försöker hon leva med sin manliga identitet i kroppen hon har, utan hormoner eller kirurgiska ingrepp.

Men när omvärlden inte ser mannen hon känner sig som på insidan söker hon sig till transvården. Hon blir utredd, men väntetiden för att påbörja en transition är lång. Emelie bestämmer sig för att genomgå en mastektomi - att operera bort sina bröst - på en privat klinik. Det manliga könshormonet testosteron får hon från en transperson i ett forum på nätet.

Idag önskar hon att någon hade vågat sätta stopp och hjälpt henne att tänka i andra banor.

Om detransition och att ångra sin könskorrigering

Antalet unga som söker sig till transvården har ökat kraftigt de senaste tolv åren. Flickor som vill transitionera till pojkar är överrepresenterade i statistiken. Mikael Scott Bjerkeli, senior rådgivare på transorganisationen Harry Benjamin Resurscenter i Oslo, menar att det är dags för vården att ta ansvar för personerna som ångrar sin könskorrigering.

I den här dokumentären får vi även höra Emelies mamma och 28-åriga Juni, som också ångrar sin könskorrigering och är arg på både vården och samhället. Tillsammans med Juni driver Emelie sidan Detransinfo för att informera och stötta andra kring detransition; processen att ångra sin könskorrigering.

Programmet gjordes 2022.

Reporter: Aleksa Lundberg
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-29
Länk till avsnitt

Vi är butch

Matilda och hennes vänner identifierar sig som butchar. Men vad innebär det egentligen? Hur ser de på sig själva och vad betyder andras blickar?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Matilda hittar några bortglömda ljudfiler på en hårddisk från ett läger hon arrangerade 2018 - Butch Camp. Under ett par sommardagar samlades då ett gäng lesbiska deltagare för att samtala om identiteten butch och vad den betydde för dem. När Matilda lyssnar på inspelningarna fem år senare väcks en nyfikenhet ? vad har hänt med alla sen sist? Det är dags för en återträff. 

En viktig gemenskap

Under ett intensivt dygn samlas gruppen igen i ett hus på landet där de umgås, diskuterar, delar insikter, skratt och gråt. Mycket har hunnit hända på fem år. Vissa har fått barn, andra har bytt pronomen och många känner sig tryggare i sig själva nu.   

- Att jag träffade er, det var så viktigt. Jag kände att jag är butch, och att jag kan få kalla mig det, säger Valeria, en av deltagarna.   

Men hur viktig är egentligen butchidentiten för alla nu, fem år senare? Och vad betyder gemenskapen med varandra för att orka leva i ett uttryck utanför normen?

Reporter: Matilda Berggren

Producent: Frida Fernqvist och Anna Åkerlund

Exekutiv producent Sveriges Radio: Anna Frey

Slutmix: Gustav Sondén

Programmet är gjort 2023 i samarbete med Third Ear Studio.

2023-09-22
Länk till avsnitt

Förgiftade

5 000 invånare i Kallinge blev förgiftade av dricksvattnet som förorenats av försvarsmaktens brandsläckningsskum. Nu har de bland de högsta halterna PFAS i världen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den kanske värsta giftskandalen i svensk historia.

Några av de drabbade startade PFAS-föreningen 2015 för att få hälsokontroller, ersättning för sjukvård och skadestånd. Då var det en i styrelsen som var sjuk, sen dess har alla blivit sjuka i cancer och sköldkörtelsjukdomar. 

De drabbade har själva fått kämpa för att få stöd, de känner sig svikna av samhället. Skadeståndsprocessen har nått ändå till Högsta domstolen.

Efter att den här dokumentären publicerades kom domen i Högsta domstolen den 5 december 2023. Enligt HD ska medlemmarna i PFAS-föreningen få skadestånd av Ronneby kommuns vattenbolag Miljöteknik. Deras förhöjda halter PFAS i blodet innebär en personskada. 
Nu ska PFAS-föreningen formulera och rikta sina skadeståndskrav mot Ronneby miljöteknik. 

Reporter: Daniel Värjö

Producent: Ylva Lindgren

Slutmix: Tor Sigvardsson

Ett program från 2023.

2023-09-15
Länk till avsnitt

Pinochets klasskamrater

11 september 1973 tar militären makten i Chile och inför diktatur under ledning av Augusto Pinochet. Mord, tortyr och försvinnanden följer. Hör de inblandade berätta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Reportern Juan Diego Spoerers släkt var inte bara Pinochetanhängare utan deltog även aktivt i kuppen. Några tillhörde också Pinochets inre krets. Spoerer åker tillbaka till sitt hemland för att höra släktens berättelser från båda sidor av barrikaderna.

Programmet fick Stora Journalistpriset 1999.

Reporter: Juan Diego Spoerer
Prooducent: Mikael Cohen 

2023-09-11
Länk till avsnitt

Glöm inte Olle Ljungström

Olle Ljungströms mamma mailar nattradion och önskar Olles låtar. På hans dödsbädd lovade hon honom att han aldrig skulle bli bortglömd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Olle Ljungström var bara 54 år när han dog efter ett helt liv kantat av missbruk men också fantastisk musik som inspirerat många svenska musiker.

Olle Ljungström var en av Sveriges mest begåvade artister och textförfattare och  startade i bandet Reeperbahn i slutet av 70-talet. I augusti 2021 skulle han ha fyllt 60 år men en leversjukdom orsakad av många års missbruk avslutade hans liv 2016. Han var livrädd för att glömmas bort.

Nu berättar Olle Ljungströms föräldrar och hans bäste vän och kollega Heinz Liljedahl öppenhjärtigt om hur säregen han var redan som barn, om hans utsvävande leverne och om hans allra sista år.

Dokumentären bygger också delvis på opublicerade intervjuer som filmmakaren och vännen Jacob Frössén gjorde med Olle Ljungström under flera års tid där han berättar om sin syn på konsten, livet och missbruket som ständigt kantade hans liv.

? När Olle förstod att han inte hade lång tid kvar att leva så fick han sin mamma Misse att lova honom att han inte skulle bli bortglömd. Och vintern 2021 när jag hade kontakt med Misse påminde hon om att Olle skulle fyllt 60 år i år. Då fick jag idén att göra den här radiodokumentären som ett sätt att hålla både minnet av honom och hans musik vid liv, säger Jacob Frössén.

Dokumentären gjordes 2021.

Reporter: Jacob Frössén

Producenter: Håkan Engström och Magnus Arvidson

Slutmix: Nima Shams

2023-09-08
Länk till avsnitt

Efter hedersvåldet

Leyla och Shams lever gömda, på rymmen undan hedersvåldet. Nu måste de fatta ett beslut: fortsätta fly eller gå tillbaka till familjen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter hedersvåldet är ett program om tiden efter uppbrottet från familjen. Både Leyla och Shams har vuxit upp i en hederskultur. De har tagit det första steget och lämnat sina föräldrar. Men vad händer nu när vuxenlivet närmar sig? Vad väger tyngst i valet mellan frihet och en familj?

Sima Hosseini är utbildad journalist och socionom och arbetar med våldsutsatta kvinnor.

Sigrid Edsenius är reporter och producent på Sveriges Radios dokumentärredaktion.
[email protected]

Producent: Martin Jönsson
[email protected]

Slutmix: Agnes Cassel

Ett program från 2023.

Har du upplevt hedersvåld?

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck.  

GAPF ? Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime
Du kan vända dig till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp på telefonnummer 070-000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt och du som ringer kan vara anonym. 

Kvinnofridslinjen
Till kvinnofridslinjen kan du ringa dygnet runt. Samtalen är kostnadsfria och du kan ringa anonymt. Du når kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-50 50 50.

TRIS ? Tjejers rätt i samhället  
Till TRIS kan du vända dig anonymt för att få stöd och råd. Jourtelefonen är öppen vardagar mellan 09:00 och17:00 och du ringer på telefonnummer 010-255 9191.

Terrafem  
Till Terrafem kan du ringa för att få stöd och råd. Du kan nå Terrafem på vardagar mellan 09.00 och18:00 på telefonnummer 020-52 10 10. 

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck
www.hedersfortryck.se kan du läsa om hedersrelaterat våld och förtryck och få mer information om vart du kan vända dig för att få hjälp. 

2023-09-01
Länk till avsnitt

Jerusalem, staden alla vill äga

Om Cecilia Uddéns allra första möte med den heliga staden, Jerusalemsyndromet och om två pojkar som utnyttjas som symboler i striden mellan palestinier och israeler.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jerusalem är staden alla vill äga från ortodoxa judar till hallucinerande kristna och religiösa muslimer. Cecilia Uddén tar oss till en av världens mest omstridda platser där Al Aqsa-moskén står, alltså tempelplatsen där det judiska templet en gång stod.

I trettio år har Cecilia Uddén rapporterat från Mellanöstern.

I en serie på tre dokumentärer rör sig Cecilia Uddén i den såriga Israel-Palestinakonflikten och möter personer hon träffat under alla dessa år och som idag befinner sig i en helt annan verklighet. I den heliga staden Jerusalem, på den isolerade Gazaremsan hemma hos skräddaren, bland demonstranter i Israel och bosättare på Västbanken.

Ett program från 2023.

Reporter: Cecilia Uddén

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Tor Sigvardson

2023-08-22
Länk till avsnitt

Skräddaren i Gaza

Skräddaren i Gaza, Farouk Shtewi, kom att bli en slags kommentator i Cecilia Uddéns rapporter. Från deras första möte har hon följt hela hans familj, där den som fyllt 11 år redan upplevt sex krig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under 30 år har Cecilia Uddén följt skräddaren och hans familjs liv. Från glädjen 1993 då Osloavtalet slöts och palestinier i Gaza firade att de officiellt skulle få en egen stat till en tillvaro som blivit mer inskränkt och isolerad.

I en serie på tre dokumentärer rör sig Cecilia Uddén i den såriga Israel-Palestinakonflikten och möter personer hon träffat under alla dessa år och som idag befinner sig i en helt annan verklighet. I den heliga staden Jerusalem, på den isolerade Gazaremsan hemma hos skräddaren, bland demonstranter i Israel och bosättare på Västbanken.

Ett program från 2023.

Reporter: Cecilia Uddén

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Jacob Gustavsson

2023-08-18
Länk till avsnitt

Sprickan i Israel

Israel blev en symbol för den nya människan efter andra världskriget och förintelsen, men i mångas ögon idag rör sig landet längre och längre bort från demokrati.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.


Cecilia Uddén möter besvikna sekulära vänsterliberaler som trodde på fredsprocessen och nöjda nationalreligiösa som nu har vunnit striden om Israels själ och herraväldet över nationen.

I programmet träffar Cecilia Uddén bl a den välkände film- och tv-regissören Hagai Levi, som säger att det blivit svårt att andas i det nya Israel och hörgerdebattören Irit Lenur som menar att de nya lagarna gör slut på den ateistiska medelklass-vänsterns makt över landet.

I trettio år har Cecilia Uddén rapporterat från Mellanöstern.

I en serie på tre dokumentärer rör sig Cecilia Uddén i den såriga Israel-Palestinakonflikten och möter personer hon träffat under alla dessa år och som idag befinner sig i en helt annan verklighet.

I den heliga staden Jerusalem, på den isolerade Gazaremsan hemma hos skräddaren, bland demonstranter i Israel och bosättare på Västbanken.

Ett program från 2023.

Reporter: Cecilia Uddén

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Tor Sigvardson

2023-08-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.