Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kropp & Själ

Kropp & Själ

P1:s hälsojournalistiska program. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/kroppsjal

Avsnitt

Det gränslösa arbetet

För många har relationen till arbetet satts på prov under det gångna året där stora delar av vår vardag förändrats. Vilken roll spelar arbetet i våra liv och vad är meningen med att arbeta?

Gränsen mellan arbete och fritid har för många suddats ut under den rådande pandemin. Hur påverkas man av att jobba hemma från soffan, vem blir man utan det dagliga småpratet med sina kollegor och hur effektiv blir arbetsdagen när Zoom-möten avlöser varandra? Den sociala situationen har förändrats för många, borta är de spontana samtalen med kollegor över skrivbordet eller vid kaffeautomaten. Bibliotekarien Caroline Åberg som jobbat hemifrån sen pandemin slog till brukar ha digital fikarast med sina kollegor. - Man sitter och stirrar på små rutor, det är ju inte så himla roligt. Att äta framför en kamera är inte heller så bekvämt. Man sitter mest och glor på varandra, berättar hon. Gäster i programmet: Gisela Bäcklander, arbetslivs- och organisationsforskare samt författare, David Eklind Kloo, författare och projektledare på tankesmedjan Arena, Linus Jonkman, organisationsutvecklare, föreläsare och författare. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden. Programmet sänds direkt.
2021-01-19
Länk till avsnitt

Oväntad kärlek

Vad krävs för att öppna sig för kärlek och ta emot den när den kommer? Hur vågar man ge sig hän och hur tar man emot starka känslor av kärlek från någon utan att känna sig kvävd?

Vi hör Claes som blev blixtförälskad efter ha varit på en gudstjänst. Där står en präst i kyrkan och säger att hon har förlorat sin gudstro. Då tyckte jag att jag tänkte att det där måste vara en fantastisk person. Jag friade efter 6 veckor, säger Claes. Claes såg en ängel, han föll pladask och stärktes av kärleken. Trots min kastratmedicin så lyckades vi bli ett riktigt par. Och det var en medicinsk sensation som fick min läkare att skrika. Hör Anna och Harald som träffades under en tv-produktion. Idag är dom lyckliga och har barn tillsammans. Men det kärleken var dyr. Både hade partners när dom träffades. Det var såklart en fruktansvärd jobbig tid. Det var en stor sorg samtidigt om jag var extremt lycklig, säger Anna. Gäster i programmet: Philip Bäckmo, parterapeut och författare, Gabriella Schwilik, parterapeut inriktad på EFT. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden och Ninos Chamoun Programmet sänds direkt.
2021-01-12
Länk till avsnitt

I klorna på sin partner ? om psykisk misshandel i nära relationer

REPRIS. Hur kunde hon bli grundlurad av en pajas? Christina Herrström fick sitt liv söndertrasat av mannen hon bjöd in i sitt hem. Hade hon kunnat undvika det om hon upptäckt hans psykopatiska drag?

Med hjälp av sina dagböcker har Christina Herrström kunnat kartlägga hur hon blev offer för mannen som hon kallar Ödeläggaren en man med psykopatiska drag. Att bli offer för psykisk misshandel leder inte sällan till att den som misshandeln är riktad mot blir fråntagen och berövad sina mest grundläggande behov såsom trygghet, integritet, självkänsla och sociala sammanhang. Men det sker sällan över en natt nedbrytningen av en människa sker successivt. Psykologen Anna Bennich betonar vikten av att det kan hända precis vem som helst. Eftersom det är så pass skambelagt och så många som lider av detta i ensamhet och tysthet är det också ett viktigt ämne att lyfta. Kropp & Själ tittar närmare på hur den successiva nedbrytningen av en människa fungerar och hur en person som utsatts för psykisk misshandel tar sig vidare. Gäster i studion: Christina Herrström, författare, aktuell med boken Ödeläggaren, Anna Bennich, psykolog med fokus på bland annat att skapa hållbara relationer, Karolina Sörman, forskare i klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och har forskat på psykopati. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neidemann. Producent: Shang Imam. PROGRAMMET ÄR EN REPRIS FRÅN 2020.
2021-01-05
Länk till avsnitt

Årskrönika 2020

Kropp & Själ blickar som vanligt tillbaka på året som gått och gör nedslag i några av de program vi sänt. År 2020 kommer för all evighet förknippas med den pandemi vi levt och lever i.

Vi gör en återblick i dom program som, på ett eller annat sätt, formades av pandemin.  Och som tidigare år har vi bjudit in Ida Hult, framtidsspanare, för att sia om det kommande året. Vilka trender kommer vi se inom området träning och hälsa? I programmet kommer du få höra hur tankarna gick precis i början av pandemin, vad experterna sa då. Vi hanterar också frågor om hur man hanterar isolering, ensamhet, distansering och andra överlevnadsstrategier.  Det har varit en tuff tid för många, men för vissa har tandemin fört med sig något gott. Något som sker vid middagsbordet. Du hör bland annat:  Psykologerna Dan Katz och Sara Widén om behovet av rutiner när man jämt är hemma. Stefan Balogh, psykolog och sexolog om vad gör man istället för en kram när man inte får ta på varandra och Roland Paulsen, författare, om hur man hanterar ovissheten. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
2020-12-29
Länk till avsnitt

Ge bort och ta emot

Det är saligare att giva än att taga, sägs det. Vad händer inom oss när vi sträcker fram en gåva och hur är det att stå på andra sidan och ta emot?

- Gåvan är ett värde man delar mellan sig. Den är aldrig neutral, den är alltid kopplad till förväntningar, menar Jonas Engman, etnolog och intendent på Nordiska muséet. Kropp & Själ skärskådar den stundande julklappsutdelningen. Hur påverkas relationer mellan människor när de ger varandra presenter? Varför vill man ge bort saker, hur får det en att må? Och hur ska man agera om det man ger blir helt fel eller om man verkligen avskyr den dyra present man just fått ta emot? I ett direktsänt telefonväkteri får lyssnarna dela med sig av sina historier om gåvorna de aldrig glömmer. Numret är 08 215 216 och slussen öppnar 10.00. Det går också bra att maila oss på [email protected] Gäster i programmet: Helena von Zweigbergk, författare, Anna Bennich, psykolog, Arvid Erlandsson, psykologiforskare. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden. Programmet sänds direkt.
2020-12-22
Länk till avsnitt

Välgörande kyla

Ett kallt dopp i havet eller en vinterpromenad iklädd sommarkläder? Att kyla ner sig en stund om dagen kan ha goda effekter på vårt välmående så väl psykiskt som fysiskt. Men hur klarar man kylan?

Anna Danielsen tar ett dopp varje morgon. Hon och hennes man började med vanan i augusti och har sen fortsatt, trots att graderna krupit nedåt. - Jag läste om fördelarna med kalla bad. En timme efter att jag badat har jag fortfarande som en belåtenhet i kroppen. Känslan påminner och att springa ett pass, man får samma rush, berättar hon. Anna-Carin Nordin är världsmästare i 450 m vintersim och simmar ofta långa sträckor i kallt vatten. - Att lyssna på vad kroppen säger är A och O. Du domnar i händer och fötter, men om det börjar kännas i armar och ben, då måste du upp. För att ha koll på hur nedkyld hon är brukar hon testa om finmotoriken fungerar. - Om jag kan ta pincettgrepp med tumme och pekfinger, då vet jag att kroppen funkar, då kan jag fortsätta lite till, berättar hon. Kyla används även inom sjukvården. Barn som föds med hjärnskador har stor hjälp av att kylas ned till 33,5 grader. Och så handlar det om den bruna fettväven, som aktiveras vid kyla. En typ av fettväv som hjälper till att bränna vårt vanliga vita fett. Gäster i programmet: Helena Kubicek Boye, psykolog och författare, Fredrik Nyström, professor i internmedicin, Linus Olson, forskare i medicinsk teknik. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden. Programmet sänds direkt.
2020-12-15
Länk till avsnitt

Biohacking - ta kontroll över kroppen och överlista naturen

Idag finns alla möjligheter att hacka sin egen kropp och hjärna. Biohacking handlar om att förändra sin egen inre och yttre miljö för ett hälsosammare och längre liv. Men vilka konsekvenser får det?

Duscha kallt, sätt på dig glasögon som stänger ute blått ljus, mät dina blodsockernivåer och antalet steg du tar. För den som vill ta kontroll finns idag alla möjligheter till självoptimering, allt för att leva så hälsosamt och så länge det bara går. Men vad händer när man börjar se den naturliga döden som något som till varje pris ska skjutas upp så långt som möjligt? Och vilka konsekvenser får det när kontrollbehovet tar över? Gäster i programmet: Moa Petersén, docent i digitala kulturer, Maj-Lis Hellenius livsstilsprofessor, Nils-Erik Sahlin, professor i medicinsk etik, Mathias Zachau, personlig tränare. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden. Programmet sänds direkt.
2020-12-08
Länk till avsnitt

Att förneka ? ett sätt att överleva

Kan det finnas en poäng med att skydda sig från sanningen? Det finns lägen då förnekelse är det enda rätta för att klara av tillvaron. Är det en smart överlevnadsstrategi eller är det alltid bäst att se sanningen i vitögat?

Att förneka en sjukdom eller ett brott kan få förödande konsekvenser för det mänskliga psyket. Men vad skulle hända om vi tog in allt som är sant? Förnekelse är inte bara ett sätt att fly sanningen, det är också en förutsättning för ett fungerande liv och en viktig grundsten i lekens värld. Gäster: Ulf Karl Olof Nilsson, mer känd som UKON, psykolog, psykoterapeut och poet, Liria Ortiz, psykolog, Peter Strang, professor i palliativ vård och överläkare på stockholms sjukhem och Johanna Lätth, psykolog.
2020-12-01
Länk till avsnitt

Vård i hemmet ? det nya normala?

Vården står inför stora utmaningar i och med att vi blir allt äldre. Hur kommer framtidens vård att se ut när resurserna är knappa och inte räcker till? En av lösningarna är att allt mer av den vård som bedrivs på sjukhusen ska förflyttas och komma in i våra hem.

Det finns ingen skattehöjning som kan försörja den ökning av 80+ som kommer att fördubblas inom 30 år. Systemet måste förändras i grunden, säger Mirjam Ekstedt, professor vid Linnéuniversitetet. I programmet medverkar barnmorskan och influencern Asabea Britton som födde sitt barn hemma i sällskap av familj, doulor och barnmorskor. Hör Asabea Britton berätta om sin hemmaförlossning som hon dessutom har delat på Instagram. I studion: Mirjam Ekstedt, sjuksköterska professor vid institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet, Göran Tomson, barnläkare och professor i internationell hälso- och sjukvårdsforskning vid Karolinska Institutet och Maria Josephsson, medicinhistoriker, doktor i Idéhistoria, verksam vid Karolinska Institutet.
2020-11-24
Länk till avsnitt

Unga och självmord

Vi har misslyckats med att förebygga självmord hos de yngre samtidigt som vi satsar mer än någonsin när det kommer till psykisk hälsa, säger psykiatern och suicidexperten Ullakarin Nyberg.

Den senaste statistiken visar på en viss ökning av självmord bland unga. Samtidigt vet vi mer än någonsin om bakomliggande orsaker och möjliga åtgärder. Ny forskning försöker förstå mer om vad som leder fram till att en person tar sitt liv och hur man kan leva ett meningsfullt liv, trots svåra känslor av hopplöshet. I veckans Kropp & Själ kommer vi att försöka förstå bakgrunden till den här oroväckande statistiken. Medverkar i programmet gör bland annat två unga personer med erfarenheter av självmordsförsök. I studion: Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare vid Karolinska Institutet, Selene Cortes, sociolog och projektledare på föreningen MIND och Michael Westerlund, lektor vid JMK som har skrivit en avhandling med rubriken Självmord och internet. Om du har tankar på att skada dig själv eller behöver någon att prata med så finns det hjälp att få. Här nedan hittar du några länkar dit du kan vända dig: MIND  Självmordslinjen 1177  Sjukvårdsupplysningen UMO Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam
2020-11-17
Länk till avsnitt

Resiliens ? hur mycket stryk tål du?

Har du förmågan att framgångsrikt hantera stora förändringar, motgångar eller risker? I så fall är du en resilient person. Ring in och berätta hur du överlever svåra tider: 08-215 216.

Folk med motståndskraft är mer hoppfulla, ser ljusare på tillvaron och har en större mening med det de gör, säger psykologen Kristin Öster när hon räknar upp några av de egenskaper som kännetecknar en person som har psykologisk resiliens. Resiliens handlar nämligen om psykologisk motståndskraft samt förmågan att återhämta sig. I Kropp & Själ kommer vi att undersöka vår förmåga att genomleva svåra stunder eller att studsa tillbaka från motgångar och svåra livshändelser. Hur gör vi bäst för att återhämtar oss? Ring in till oss och berätta om hur du gör för att landa på fötterna igen! Medverkande i programmet är bland andra renskötaren och fjällföraren Erik Sarri som var med vid livräddningsuppdraget efter flygolyckan i Kebnekaise. Alla ombord på Hercules-planet omkom. I studion: Caterina Cesaro, psykiater, knuten till Center för kris- och katastrofpsykologi, Gerry Larsson, senior professor i psykologi vid Försvarshögskolan och Kristin Öster, psykolog, Psykologifabriken. Programmet är ett telefonväkteri 08-215 216 Programledare Ulrika Hjalmarson Neideman Producent Shang Imam
2020-11-10
Länk till avsnitt

Leendet ? på liv och död

Leendet är kanske det viktigaste steget i spädbarnets utveckling och starten för att göra oss till sociala människor. Att le är att kommunicera. För utan omsorg från omgivningen dör barnet.

Men vad är egentligen ett leende och går det att le på andra sätt än med munnen? Är ett leende alltid positivt eller finns det andra skäl till att dra på smilbanden? Hör Kropp & själ om smil, grin och andra leenden. Vi åker till Paris för att ta reda på hur man känner igen ett leende dolt bakom ett munskydd. Vår reporter Ninos Chamoun träffar en person som alltid har ett leende på läpparna hör om vilka följder det får. Smittar leenden mer än andra ansiktsuttryck? Blir man glad av att le, och hur ler man med ansiktet täckt av ett munskydd? Gäster i studion: Per Naroskin, psykolog, aktuell med boken Leenden en fälthandbok, Pia Risholm Mothander, psykolog och docent vid Stockholms universitet och Per Andréasson, doktor i psykologi, som har skrivit en avhandling om ansiktsuttryck. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam
2020-11-03
Länk till avsnitt

Avstå eller avhålla sig ? vad är det bra för?

Nej tack, jag avstår. Det är ett svar som dyker upp i allt fler sammanhang. Många väljer nu att välja bort. Att avstå från saker har blivit en livsstil.

När Björn Natthiko Lindeblad bestämmer sig för att bli munk måste han ge bort allt han äger och betala av alla sina skulder. Det är ett krav för att han ska kunna gå med i klostret. Jag blev förvånad över hur lätt i sinnet jag blev av att ge bort allt jag ägde. Det var jättehärlig att släppa taget om alla fysiska ägodelar, berättar Natthiko Lindeblad. Men väl i klostret så fanns det ännu fler påbud och krav alla måste leva i celibat. Idag ser vi utrop lite här och var som uppmanar till att avstå från kött, gluten, barn och sex. En motpol till frosseriet och mer-av-allt-kulturen. Men vad ger det oss att helt avstå från en viss sorts njutning? Och gör självkontroll oss till bättre människor? Medverkande: Tidigare skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad, aktuell med boken Jag kan ha fel, samt den amerikanska sexcoachen Taylor Johnson som förklarar varför han tycker att män ska hålla sig från att få utlösning. Studio: Lena Andersson, journalist och författare till Dottern en berättelse om folkhemmets upplösning, Folke Tersman, professor i filosofi vid Uppsala Universitet, Lotfi Khemiri, läkare och beroendeforskare vid Karolinska Institutet samt Suzann Larsdotter, sexolog med fyra års teologistudier bakom sig. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam Programmet är direktsänt
2020-10-27
Länk till avsnitt

Frihet eller regler i barnuppfostran?

Mycket frihet att utforska världen, ta eget ansvar och lära sig av sina misstag? Eller fasta regler och tydliga gränser för att skapa ramar och trygghet? Hur tänker du? Ring 08-215 216 och berätta!

Rönen kring hur man på bästa sätt ska uppfostra sina barn förändras med jämna mellanrum och många föräldrar kämpar med att förhålla sig till sin egen barndom. När vissa väljer att ge barnen allt de själva saknade, väljer andra att gå i föräldrarnas fotspår och föra vidare reglerna från sin egen barndom. Vad säger experterna om vad som är det bästa förhållningssättet för att fostra trygga barn? Och hur tänker dagens föräldrar? Programmet är ett telefonväkteri: 08-215 216. Gäster i studion: Martin Forster, psykolog, Petra Krantz Lindgren, beteendevetare, samt psykologen och fembarnsmamman Tova Winbladh. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam
2020-10-20
Länk till avsnitt

Särbehandling i vården ? om rasism och minoritetsstress

Jag ska alltid ligga två steg före. Jag ska alltid vara skärpt. Det är en annan press på mig och jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det har med min härkomst att göra.

Så beskriver barnmorskan Ayaan Hassan situationen på hennes arbetsplats. Diskussionen växer kring etniskt ursprung, hudfärg och dess betydelse för upplevelsen av sjukvården. Samtidigt visar forskning att det är svårt för vårdpersonal att prata om rasism på arbetsplatsen. Hur kommer det sig och vilka konsekvenser kan detta få? Vi tittar närmare på detta och på begreppet minoritetsstress. Psykologen Hanna Wallensteen har specialiserat sig på fenomenet: Det handlar om en rädsla att inte få höra till, att inte vara likvärdig på grund av negativa föreställningar kopplade till ens identitet. Medverkar gör bland andra Hannah Bradby, professor i sociologi vid Uppsala Universitet och aktuell med forskningsprojektet Rasism i hälso- och sjukvården i Sverige. Dessutom hör du Anandi Hattiangadi, professor i filosofi vid Stockholms Universitet som bland annat forskar på omedvetna fördomar. Gäst i studion: Hanna Wallensteen, psykolog med fokus på minoritetsstress. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam
2020-10-13
Länk till avsnitt

Balansen ? det 6:e sinnet

Det gör att vi kan röra oss utan att ramla. Det hjälper oss att förhålla oss i rummet och känner av hur kroppsdelarna befinner sig i relation till varandra. Det handlar om balans i Kropp och Själ.

Balanssystemet är livsviktigt för vår existens och när det sviktar riskerar vi att drabbas av bland annat yrsel och fallolyckor. Hör om kristallsjuka, balansträning, cheerleaders som trotsar balanslagarna och om varför yrsel är så starkt kopplat till ångestsystemet. Medverkar gör bland andra Christian Geisler, specialist på hörsel- och balansrubbningar, Eva Ekvall Hansson, lektor i fysioterapi, Lunds universitet, Tatjana Tomanovic, expert på kristallsjuka vid Karolinska universitetssjukhuset. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam Programmet är direktsänt
2020-10-06
Länk till avsnitt

Hur hittar man en livspartner?

Har du en diger lista på egenskaper, intressen, bakgrund och utseende som du vill att en blivande partner ska leva upp till, eller går du bara på kemi och attraktion?

Alla nya dejtingmöjligheter verkar inte gjort det lättare för oss att hitta en stadig kärlekspartner. Vilka krav är rimligt att ställa på en människa som man ska dela sitt liv med? Vi vill hitta någon som påminner om oss själva, samtidigt som det ska gå fort och det är inte ett realistiskt krav om man vill ha en långvarig relation, säger sexologen Kalle Norwald. Komikern Jonatan Unge beskriver sig själv som sämst på kärlek och satsar numera på deltidskärlek. - Jag tror inte att jag kommer att hitta någon evig kärlek. Även om jag skulle vilja det. Vad letar du efter hos en partner? Har du en lista med önskemål eller måste det bara säga klick? Gäster i studion: Kalle Norwald, sexolog som medverkat i tv-programmet Gift vid första ögonkastet, Maria Farm, psykolog samt Jonatan Unge, komiker som längtar efter evig kärlek i en deltidsrelation. Medverkar gör också psykologen Egil Linge som tillsammans med journalisten Dan Josefsson skrivit Hemligheten som blivit lite utav en bibel för singlar som letar efter kärleken. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam Programmet är direktsänt
2020-09-29
Länk till avsnitt

Hypnos ? från hokuspokus till medicin

På en scen sitter fyra personer som blundar. De är hypnotiserade. Plötsligt reser sig en och börja kackla som en höna. Hon formar armarna till flaxande vingar. Publiken viker sig av skratt.

Den här bilden delar nog många av vad hypnos är. Men framför allt tror folk att hypnos innebär en kontrollförlust, säger terapeuten Inger Lundmark. Det är i själva verket tvärtom, man har full kontroll. Hypnos är inte på något vis en mirakelkur, men det är ett kraftfullt verktyg. Predrag Petrovic, docent i klinisk neurovetenskap, berättar om att hypnos istället kan användas i stället för narkos vid operation. Det går ju inte att förklara på annat sätt än att det funkar. Det är något stort som händer inom oss vid hypnos. Men varför har vi ändå föreställningar om hypnos som mest liknar hokus pokus? Det ska vi besvara i veckans Kropp & Själ i P1. Medverkande i programmet är bland andra hypnotisören Erik Olkiewicz och psykologen och hypnosterapeuten Sven-Erik Levin. Gäster i studion: Predrag Petrovic, psykiatriker och docent i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, Inger Lundmark, psykoterapeut och lärare i klinisk hypnos, Perjohan Lindfors, tarmläkare som skrivit en avhandling om hypnos vid behandling av IBS och tarmkänslighet. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neidemann. Producent: Shang Imam. Programmet är direktsänt.
2020-09-22
Länk till avsnitt

I klorna på sin partner ? om psykisk misshandel i nära relationer

Hur kunde hon bli grundlurad av en pajas? Christina Herrström fick sitt liv söndertrasat av mannen hon bjöd in i sitt hem. Men hade hon kunnat undvika detta om hon upptäckt hans psykopatiska drag?

Med hjälp av sina dagböcker har Christina Herrström kunnat kartlägga hur hon blev offer för mannen som hon kallar Ödeläggaren en man med psykopatiska drag. Att bli offer för psykisk misshandel leder inte sällan till att den som misshandeln är riktad mot blir fråntagen och berövad sina mest grundläggande behov såsom trygghet, integritet, självkänsla och sociala sammanhang. Men det sker sällan över en natt nedbrytningen av en människa sker successivt. Psykologen Anna Bennich betonar vikten av att det kan hända precis vem som helst. Eftersom det är så pass skambelagt och så många som lider av detta i ensamhet och tysthet är det också ett viktigt ämne att lyfta. I Kropp & Själ kommer vi att titta närmare på hur den successiva nedbrytningen av en människa fungerar och hur en person som utsatts för psykisk misshandel tar sig vidare. Gäster i studion: Christina Herrström, författare, aktuell med boken Ödeläggaren, Anna Bennich, psykolog med fokus på bland annat att skapa hållbara relationer, Karolina Sörman, forskare i klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och har forskat på psykopati. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neidemann. Producent: Shang Imam. Programmet är direktsänt.
2020-09-15
Länk till avsnitt

Andnöd och andfåddhet ? i sviterna av Covid-19

Jag är sjukskriven från jobbet och jag kan inte längre leka med mina barn. Jag blir för andfådd, men framför allt så orkar jag inte.

En del patienter som blivit friska från Covid-19 fortsätter att ha besvär med andnöd, trötthet och problem med närminnet. Det gör att det är svårt att gå tillbaka till vardagslivet. Andnöd är svårt att behandla eftersom det är ett grundläggande varningssystem, säger Magnus Ekström, docent i lungmedicin: Vi måste ju känna när vi kvävs och inte medicinera bort den signalen. Vad har pandemin lärt oss om lungorna? I veckans Kropp & Själ möter vi personer som lever med svår andnöd i sviterna av Covid-19 och om livet med en kronisk lungsjukdom. Gäster i studion: Magnus Ekström, docent i lungmedicin vid Lunds Universitet, Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet, Michael Runold, överläkare, specialiserad på lungsjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset och en av de ansvariga för forskningsstudien. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neidemann. Producent: Shang Imam. Programmet är direktsänt.
2020-09-08
Länk till avsnitt

Moralisk stress

Framför dig har du två patienter och du måste nu välja vem av dem som ska få vård först. Vem du än väljer kommer någon att bli lidande. Hur gör du? Detta dilemma kan orsaka moralisk stress.

Scenariot ovan är något som uppstår ofta för de som arbetar inom vården, berättar forskaren Martina Gustavsson, som studerar just moralisk stress hos människor som arbetar i katastrofområden: I en kritisk situation kan det förekomma ett glapp mellan etiska teorier och verkligheten man står inför. Som vårdpersonal måste du fatta ett ett beslut och när nöden kräver det så hinner man inte rada upp för och emot, etik och moral. I sådana situationer kan man tvingas handla i strid med sina moraliska övertygelser, menar Niklas Juth, docent i medicinsk etik: Man handlar på ett sätt som är fel för att omständigheterna tvingar en till det. Det moraliskt felaktiga handlandet är en konsekvens av felaktiga strukturer, regler eller helt enkelt brist på resurser. Moraliska dilemman och vad som händer när du trampar på din övertygelse handlar nästa Kropp & Själ om. Gäster i studion: Martina Gustavsson, forskare vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet, Jonna Bornemark, professor i filosofi vid centrum för praktiskt kunskap, Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet. Medverkar i programmet gör även läkaren Staffan Bergström som, i ett uppmärksammat fall, assisterade en svårt sjuk man med att ta sitt liv, samt psykologen Filip Arnberg. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent, Shang Imam. Programmet är direktsänt.
2020-09-01
Länk till avsnitt

Psykologin bakom prestationen

Vad får en människa att lyfta sig och maximera sin förmåga? Är det benhårda krav eller är det lustfylld lek? Och hur mycket psykologi ligger bakom din prestation?

  Att pressa och piska sig kan fungera när det handlar enklare uppgifter och på kort sikt. Men på lång sikt kommer pressen leda till att du eventuellt drabbas av utmattning och till och med tappar i effektivitet. Det säger psykologen Sofia Viotti är inriktad på compassionfokuserad terapi (CFT). I Kropp & Själ ska vi utforska hur psykologi och prestation samspelar och vad du kan göra för att påverka din egen prestation. Gäster i studion: Göran Kenttä, lektor i idrottspsykologi vid GIH, Sofia Viotti, psykolog och författare till boken Utan press. Medverkar i programmet gör även bland andra kompositören Jakob Mühlrad och den finska e-sportpsykologen Mia Stellberg, om hur hon lyckades ta laget Astralis till toppen. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam Programmet är direktsänt
2020-08-25
Länk till avsnitt

Stå ut med ovissheten

Semestern är över och nu drar skolorna igång, men osäkerheten är stor inför hösten. Kommer en andra smittovåg? Vad kommer att händer med alla som permitterats? Vad gör ovissheten med oss människor?

Ingen lämnades oberörd av vårens pandemi då mycket plötsligt förändrades och det blev nästintill omöjligt att planera inför den närmaste framtiden. Runtom om i landet varslades och permitterades anställde och vissa samhällen försattes i total lock down och befinner sig där än. Vad gör denna ovisshet med oss hur och ska vi förhålla oss till den? I oron finns en insikt om att vår kunskap om världen är begränsad säger sociologen Roland Paulsen. Det finns ett värde att erkänna att man upplever oro men samhälleligt sett borde vi vara mer fundersamma över varför folk mår allt sämre. Men när det kommer till att hantera ovisshet så menar ärkebiskopen Antje Jackelén att det varken är något vi ska distrahera oss ifrån eller destruera. Det funkar helt enkelt inte, utan vi måste våga kännas vid den här ovissheten. Utan att närma oss den så skulle vi beröva oss möjligheten att mogna som människor. Detta kommer nästa veckas Kropp & Själ i P1 handla om då vi gör plats för ovissheten och det oväntade som kommer av den. Gäster i programmet: Roland Paulsen, författare och sociolog, aktuell med boken Tänk om en studie i oro, Antje Jackelén, ärkebiskop, aktuell med boken Otålig i hoppet, Patrik Hadenius, förlagschef på Nordstedts, författare till boken Paus. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Shang Imam. Programmet sänds direkt.
2020-08-18
Länk till avsnitt

Skärmstriden

Ena sidan hävdar att det kan orsaka alzheimer, den andra att det knappt är skadligt alls. Det handlar om skärmen och dess potentiella fara. Hur förhåller du dig? Ring in till programmet: 08-215 216.

Men vad är egentligen fastställt om vad skärmen gör med oss? Och vad får de olika sidorna att inta så motstridiga ståndpunkter? Enligt psykologen Siri Helle är det just den tudelade debatten om skärmen som bidrar till problemet. Det är väldigt svårt för de som behöver få hjälp att få en bild av det vetenskapliga läget. Det gäller i synnerhet föräldrar till barn och unga. Det som saknas är helt enkelt ett samtal om vad experterna i fråga är överens om. Så finns det ett enkelt svar frågan hur mycket skärm vi egentligen tål? Om vi frågar Siri Helle så blir svaret nej. Hur ser du på skärmtid? Begränsar du dig själv och dina barn eller låter du dem sväva utan begränsningar i den digitala rymden? Hör av dig till oss på [email protected] eller ring och var med direkt i programmet. Lyssnare kan ringa in direkt till programmet på nummer: 08-215 216. Gäster i programmet: Siri Hellre, författare och psykolog, Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, Sissela Bergman Nutley, med. dr. neuropsykologi vid Karolinska Institutet. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent: Shang Imam. Programmet sänds direkt.
2020-08-11
Länk till avsnitt

Vad ska jag göra med mitt liv?

Att välja rätt väg bland alla möjligheter det moderna livet erbjuder är svårare än det låter. Rädslan för att välja fel förlamar, tänk om just din grej i livet väntar bakom nästa hörn. Hur hittar man mål och mening i sitt liv när fasen ung och lovande ligger bakom en?

Möt Anna som fick ett tufft cancerbesked under sin graviditet, men vägrar att ge upp de små drömmarna i livet. Jan, nybliven pensionär som hittar mening i mötet med andra människor och Daniel som har gett upp tanken på att hitta meningen med stort M och har istället skaffat hund. Ett program om grubblerier och 30-årskrisande. I studion psykologen Katarina Blom och filosofen Erik Angner. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent Ulrika Hjalmarson Neideman
2020-08-04
Länk till avsnitt

REPRIS: Kittlande ljud och sammankopplade sinnen ? om ASMR och synestesi

Viskande röster, ploppande bubbelplast eller krafsande ljud. Vissa människor upplever att specifika ljud kan ge dem en kittlande känsla som samtidigt får dem att slappna av.

Fenomenet heter ASMR - Autonomous sensory meridian response - och har beskrivits som en orgasm för hjärnan. En del upplever effekten som ångestdämpande. Psykologen Jenny Jägerfeldt reagerade starkt positivt på vissa ljud redan som barn, men det var först i vuxen ålder hon fick kunskap om att andra kunde uppleva samma sak som hon. - Ljuden framkallar en "tinglande" känsla, som om det rann varmt vatten från hjässan och ner över ryggen. Jag blir lugn av dem, berättar hon. Luktar ditt kaffe blått? Eller har dina veckodagar och siffrorna i din portkod olika färg? Då är det troligt att du är synestet. Synestesi är en neurologisk funktionsvariation som innebär att hjärnan kopplar ihop olika sinnen. Extraordinära hjärnsensationer handlar nästa veckas Kropp & Själ om. Gäster i programmet: Jenny Jägerfeldt, psykolog, Josefin, pionjär inom ASMR, Henrik Jörntell, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden. Programmet sändes direkt 21 januari 2020.
2020-07-28
Länk till avsnitt

REPRIS: Har du dålig anknytning?

Kropp & Själ undersöker den mytomspunna anknytningsteorin. Hur nära måste man vara sin bebis för att den ska knyta an och bli trygg och hur reparerar man något som gick snett för trettio år sen?

Emma växte upp med en alkoholiserad pappa och en medberoende mamma. - Jag fick en konstig anknytning till min pappa, i perioder var han frisk och i perioder väldigt frånvarande, berättar hon. Idag är hon själv småbarnsförälder och jobbar aktivt för att hennes barn ska få en trygg anknytning. En människas anknytningsmönster kan korrigeras i vuxen ålder, det menar psykoterapeuten Cecilia Hörnell Sunar. Hon arbetar med emotionellt fokuserad terapi, en form av parterapi som bygger på anknytningsteorin. - En kärlekspartner kan bli vår nya primära anknytningsperson, berättar hon. Gäster i programmet: Pia Risholm Mothander, psykolog och forskare vid Stockholms universitet, Elia Psouni, psykolog och forskare vid Lunds universitet, Cecilia Hörnell Sunar, psykoterapeut EFT. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent Clara Lowden. Programmet sändes den 4 februari 2020.
2020-07-21
Länk till avsnitt

Det livsviktiga vattnet

Det är lätt att tänka att det man spolar ner i toaletten försvinner eftersom man inte ser det mer men det finns de som ser. Avloppsvattnet fungerar nämligen som ett slags sanningsserum.

Följ med till reningsverket och hitta kokain i Gävlebukten, lär dig känna smaken av vårt viktigaste livsmedel, och så undersöker vi hur länge en människa kan överleva på bara vatten. I programmet kommer du även få höra vår programledare Stina prova på att bara dricka vatten i 4 dygn en lyssningserfarenhet du inte vill missa. Medverkar i Kropp & Själ gör Lars Ståhle, överlevnadsexpert och läkare, Gunilla Hultgren Karell, vinkännare, Niklas Sundqvist, drifttekniker på Gästrike vatten, Johnny Gustavsson, drogsamordnare i Gävle kommun, Ulrika Davidsson, kostrådgivare och sist men kanske viktigast vår lyssnar Renée Andersson som hela programmet är tillägnat. Programledare: Stina Näslund Producent: Shang Imam Programmet är förinspelat.
2020-07-14
Länk till avsnitt

Berörd av musik

Få tvivlar på att musik framkallar känslor hos oss människor. Men vad är det som händer i oss när vi blir djupt berörda av musik?

Kan musik hjälpa oss att må bättre, eller göra hjärnan bättre på att räkna? I Kropp & Själs sommarspecial utforskar Erik Schüldt hur musiken påverkar hur vi mår. Från trumresan till pianoklinket.   Medverkar gör bland andra musikprofessor Mattias Lundberg, musikpsykolog Alf Gabrielsson och musikern Peter Bryngelsson. Programledare: Eric Schüldt Producent: Ulrika Hjalmarson Neideman
2020-07-07
Länk till avsnitt

Kvinnliga pedofiler - finns de?

Pedofil är ett ord som ofta väcker starka reaktioner. De allra flesta är män, men det finns också kvinnor som känner sexuell attraktion till barn.

Lo har sedan tonåren varit sexuellt attraherad av barn. Hon har fantiserat om dem, skrivit och ritat. - Jag har försökt att inte tänka på barn när jag onanerar, men det blir bara frustrerande för jag vill tänka på dem. Det är svårt att kontrollera det kroppen vill, berättar Lo. Lo säger att hon aldrig gått över gränsen och förgripit sig på ett barn. Hon vet exakt var gränsen går och kommer aldrig att överträda den, menar hon. Men det finns andra som gör det, människor som passerar gränsen och begår sexuella övergrepp på barn. - Den samhälleliga bilden av vem som är en förövare är att det är en man, säger Isabella Kim, barnrättsjurist på Ecpat. Vi har svårt att acceptera att en kvinna kan ha ett sexuellt tändningsmönster mot ett barn, menar hon. Få kvinnor anmäls och döms för sexuella övergrepp och få söker hjälp. Men alla experter Kropp & Själ talat med vittnar om att de finns och troligen är långt fler än vad som syns i statistiken. En väsentlig del av offren för sexuella övergrepp uppger att de blivit utsatta av en kvinna. I programmet berättar 50-åriga Magnus om hur han under uppväxten utsattes för sexuella övergrepp av sin mamma. STÖD OCH HJÄLP: Har du blivit utsatt? Rise, Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen: 08696 00 95 Hopp, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, jourtelefon: 07619 99 343 Larma om misstänkta övergrepp: Polisen, telefonnummer: 114 14 eller e-post till polisens grupp mot sexuella övergrepp mot barn: [email protected] Är du orolig för att begå övergrepp? Preventell är hjälplinje för dig som upplever att din sexualitet är svår, oroande eller problematisk. Telefon: 020- 66 77 88
2020-06-30
Länk till avsnitt

Döden mitt ibland oss

Varje dag klockan 14:00 under FHM:s presskonferens får vi höra det antalet döda i Covid-19 i Sverige. Döden har äntrat vår vardag på ett oundvikligt sätt och verkar inte lämna oss i första taget.

Idag är döden så närvarande i våra liv att vi till och med ändrar vårt beteendemönster för att undvika risken att smitta eller att bli smittade, att döda eller att själva dö. Vi har slutat hälsa som vi brukade, vi har slutat träffa nära och kära och vi kan inte ens med säkerhet närvara vid en begravning om vi skulle vilja. Men vad gör det med oss att plötsligt leva med döden så nära inpå? Jenny-Ann Gunnarsson är utbildad döds-doula och är en döende persons följeslagare vid livets slut. Som döds-doula ledsagar hon in en person in i döden och ser till den döendes bästa. Om vi vågar prata om det vi tycker är svårt, så kanske det är lättare att leva fullt ut men också lättare att dö, säger Jenny-Ann. Men döden har inte alltid varit så enkel att hantera för Jenny-Ann. Det var när hennes egen mamma dog som något oväntat hände henne. Hon beskriver det som att hon blev hög på döden. I programmet tar vi dig även till en kyrkogård i corona-tider. Gäster i programmet: Lance Cederström, existensiell psykolog, Martina Montelius, dramatiker och Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska Institutet. Programledare: Stina Näslund Producent: Shang Imam. Programmet är förinspelat.
2020-06-23
Länk till avsnitt

Från grupp till sekt ? när gemenskapen går överstyr

Många människor längtar efter en stark och meningsfull gemenskap men vad händer när den gemenskapen går överstyr? Vi tittar närmare den på starka relationer till en grupp och vem som går med i sekten.

Du hör Thomas Anroth, författare till "Mina tio orimliga år som frälst" berätta om hur allting började för honom i badkaret. Och vi pratar med f.d. gängkriminella Peter Svensson som idag jobbar med att hjälpa folk som vill hoppa av. Gäster i programmet: Helena Löfgren, psykoterapeut och tidigare medlem i Moon-sekten, Marco Nilsson, docent i statsvetenskap vid Jönköpings Universitet, har studerat aktiva jihadister. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent: Shang Imam. Programmet sänds direkt.
2020-06-16
Länk till avsnitt

Varför tar kärleken slut?

Plötsligt händer det den stora, passionerade och omtumlande kärleken som fyllt upp en totalt tar slut. Men hur kommer det sig att kärleken tar slut? Programmet är ett telefonväkteri.

När du blev förälskad så fanns det inte ens som en möjlighet, att kärleken på något sätt skulle upphöra. Men nu står du inför den krassa verkligheten som innebär just det kärleken har tagit slut. Hur var det för dig har du upplevt en stark kärlek som sedan en dag var slocknad? Hör av dig till oss på [email protected]  eller ring och var med direkt i programmet. Lyssnare kan ringa in direkt till programmet på nummer: 08-215 216. Gäster i programmet: Daniella Gordon, psykoterapeut och aktuell med podcasten Kärlek på allvar, Allan Linnér, psykolog och författare. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent: Shang Imam. Programmet sänds direkt.
2020-06-09
Länk till avsnitt

Koma ? livets största minneslucka

Runtom i landet ligger patienter nedsövda i respiratorvård. De är förlagda i koma tills de är friska nog att väckas. Vad händer när man söver ner patienter, och hur känns det?

Hur är det att vakna upp efter att ha legat i koma? Patienter har vittnat om paranoida föreställningar och hemska mardrömmar efter att de väckts. Gäster: Per Hamid Ghatan, överläkare vid Akademiska Sjukhuset, Sigridur Kalman, professor i anestesi vid Karolinska Institutet, Malin Blom, tidigare patient som legat i koma. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent: Shang Imam. Programmet sänds direkt.
2020-06-02
Länk till avsnitt

Immunförsvaret ? kroppens egna soldater

Vissa blir dödssjuka, andra knappt blir förkylda av samma virus. Hur kommer det sig? Och kan du göra något åt det? hur kan det komma sig vad kan du göra

Gäster i studion: Klas Kärre, professor i molekylär immunologi på Karolinska Institutet, Mattias Forsell, docent i immunologi på Umeå Universitet, Petter Brodin, barnläkare och docent i immunologi på Karolinska Institutet. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman Producent: Shang Imam
2020-05-26
Länk till avsnitt

Trivselvikt ? något att bejaka?

Många för en till synes evig och omöjlig strid mot extrakilon som omärkligt smyger sig på. Kamp eller kapitulering vilken är bästa taktiken inför trivselvikten?

I Kropp & Själ tar vi oss an trivselvikten och dess eventuella faror. Är dessa extra kilon farliga för vår hälsa och något vi ska kämpa för att bli av med? Eller kan vi luta oss tillbaka och öppna chipspåsen? Gäster i studion: Mai-Lis Hellenius, livsstilsforskare (KI), Erik Hemmingsson, överviktsforskare (GIH) och Anki Sundin, näringsfysiolog. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
2020-05-19
Länk till avsnitt

Istället för en kram

Du kanske har sett det hur människor låter deras armbågar nudda varandra. Eller hur de liksom gör en high-five, men med fötterna. Vad gör vi nu när vi inte kan röra vid varandra som förr?

I Kropp & själ i P1 pratar vi om beröring, eller snarare bristen på beröring. Vad betyder det egentligen att någon tar i en? Och vad kan bristen på beröring ge för konsekvenser? Pandemin har satt sig i vårt kroppspråk och vi är hindrade att göra det mest självklara, nämligen att ta i varandra eller att hälsa med en kram. Hör lyssnares berättelser om hur de förhåller sig till beröring och att inte bli berörd. Gäster: Helena Backlund Wasling, hjärnforskare, Stefan Balogh, arbetsterapeut och sexolog, Katarina Blom, psykolog.
2020-05-12
Länk till avsnitt

Behovet av rutiner

Plötsligt kom uppmaningen: Jobba hemifrån om du kan! Träningsanläggningar stänger, restauranger gapar tomma och alla dina planer måste ställas in, inte minst fjällresan. De rutiner och ritualer som ditt liv hittills bestått av är som bortblåsta. Kan du leva utan rutiner eller måste du skapa nya? Och är det ens möjligt?

Gäster: Sara Widén, psykolog och adjunkt vid Karolinska Institutet, Dan Katz, psykolog, Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria vid Lunds universitet. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman. Programmet sänds direkt.
2020-05-05
Länk till avsnitt

Suget efter det sanna

Människan har varit besatt att hitta sanningen med hjälp av tekniken. Tekniken har också hjälp människan att uppleva autentiska känslor i en världs som där man låtsas. Men om man slutar låtsas är man då sann mot sig själv?

I dagens kropp & Själ funderar vi över begreppen sanning och lögn, äkta och fejk. Varför är sanningen är så viktig för att vi ska kunna känna tillit och trygghet, till andra och till samhället omkring oss? Finns det en sanning om sakernas tillstånd och går det att hitta sitt eget sanna jag? Gäster: Åsa Wikforss, filosof, Björn Thuresson, professor datavetenskap KTH och Johan Eriksson, psykoanalytiker.
2020-04-28
Länk till avsnitt

Hemmamiddag i nöd och lust

Krisen har gett några ett omättligt sug efter mat och fått andra att tappa aptiten. Frågan är om den här perioden av isolering kommer att förändra våra ätvanor på något bestående sätt? Blir det ett uppsving för hemmamiddagen som dagens höjdpunkt?

Väntar en ny våg av matnörderi och pånyttfödda kökskonstnärer? Eller kommer vi att  laga mindre mat själva framöver, när vi vant oss vid bekväma hemleveranser och suktar efter att få lämna hemmet. Gäster: Mats-Eric Nilsson, författare och matdebattör, Sofia Ulver, forskare LU, Richard Tellström, måltidsforskare och Per Styregård, matskribent.
2020-04-21
Länk till avsnitt

Ångest ger många följare ? men hur mår du?

När influensers var ett nytt fenomen anklagades dom för att vara ytliga. Idag är tonen en helt annan. Självutlämnande inlägg varvas med en total öppenhet kring psykisk ohälsa. Och dom som konsumerar det, älskar det.

Gäster: Sissela Nutley, hjärnforskare, Magdalena Petersson Mc Intyre, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap GU, Nicolas Fälth, socionom och Jonas Colliander, forskare i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm.
2020-04-14
Länk till avsnitt

Känslan av ett hem

"Hemma är inte där du bor, utan där du är förstådd", skrev en tysk poet för många år sedan. Hör Sirous som med tankekraft återskapat sitt bombade barndomshem och Valentina som återvände hem men fann inte vad hon trodde. Kropp & Själ dyker ner i vad som är känslan av ett hem.

Gäster: Jonna Bornemark, filosof från Södertröns högskola, Mia Farm, psykolog, Svante Lundgren, docent vid religionshistoria från Lunds universitet, Erik Olsson, professor i internationell migration och etniska relationer.
2020-04-07
Länk till avsnitt

Vem blir du i krisen?

Hur tar dig igenom den här speciella tiden vi befinner oss i? När många vanliga rutiner och sammanhang plötsligt är avskurna: vem blir du i krisen?

Gäster: Tove Whalund, psykolog och forskare på KI, Patrik Lindenfors, forskare och författare till boken "Det kulturella djuret" och Sara Bondesson, lektor försvarshögskolan.
2020-03-31
Länk till avsnitt

Sockersuget ? värt en diagnos?

På senare år har sockret pekats ut som den stora boven och orsaken till fetmaepidemin. Socker är orsaken bakom en rad sjukdomar och det finns dom som jämför sockret med gift. Men kan vi gå så långt att klassa sockerberoende som en sjukdomsdiagnos? Vissa experter menar det. Andra inte.

Gäster: Kerstin Brismar, Professor i diabetesforskning på Karolinska institutet,  Erik Hemmingsson, överviktsforksare och docent på GIH och Sara Ask, barndiets.
2020-03-24
Länk till avsnitt

Corona ? vår tids farsot

Vi tar ett brett grepp kring viruset från människans relation till epidemier i historien till dagens hälsoångest av ett nyhetsflöde som pågår dygnet runt. Vi har besökt 11313-centralen i Piteå där personer dagligen svarar på allmänhetens frågor kring viruset. Och så reser vi till Frankrike som är världens mest vaccinskeptiska land.

Gäster: Anders Tegnell, Johan Von Schreeb, Kata Nylén, Niklas Arnberg, Maria Bergstrand och Dick Harrison. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
2020-03-17
Länk till avsnitt

Mannens val ? från sterilisering till närvarande pappa

Allt fler män väljer att sterilisera sig samtidigt som forskare menar på att mäns spermakvalité blivit allt sämre. Hör om männens beslut om att operera bort sin fertilitet och om dom män som tagit den andra vägen till "det goda faderskapet".

Studio: Lars Henningsohn, överläkare och urolog, Karolinska, Niklas Envall, tidigare barnmorska på RFSU, nu lärare på barnmorskeutbildningen Högskolan Dalarna och Roger Klinth, som har forskat om familjepolitik och fäder, numera är rektor vid Ersta Sköndahl högskola. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
2020-03-10
Länk till avsnitt

Svåra samtal ? ett nödvändigt ont 

Johan sitter på en restaurang och trummar nervöst på det manus han skrivit. Han väntar på sin bror. Johan har missbrukat alkohol och kokain i många år. Nu när han är nykter ska han gottgöra sin bror. Hör om det svåraste samtalet i Johans liv i Kropp & Själ.

Vågar du inte göra slut med din partner i rädsla för att såra den? Vet du inte hur du ska ta upp det faktum att din vän dricker för mycket? Vilka verktyg behövs för att kunna ha ett svårt samtal och vad är konsekvenserna av att undvika det svåra? Kropp & Själ om svåra samtal. I studion: Liria Ortiz, psykolog, Ted Harris, präst och filosof och Gunnel Ryner, beteendevetare. Programledare: Ulrika Hjalmarson Nedieman
2020-03-03
Länk till avsnitt

Har du fått nog av din vän?

Hur kan en relation gå från något vackert och berikande till något som får dig att må dåligt och ifrågasätta dig själv? I en dålig kärleksrelation så gör man ju slut i det läget men hur gör man för att avsluta en vänskap på ett bra sätt?

I studion: Mats Hilte, lektor socialhögskolan och författare till "Den moderna vänskapen", Ingalill Roos, psykoterapeut och författare till boken "Energitjuvar", Elin Liljero Eriksson, journalist och författare till "Underbara krångliga vänskap". Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
2020-02-25
Länk till avsnitt

Autism ? superkraft eller svaghet?

Finns det skäl att inte betrakta högfungerande autism som en begränsning? kan den också innebära några fördelar?

Är en diagnos per automatik en svaghet? Kan det också vara en styrka och en speciell tillgång för en person om bara de rätta förutsättningarna ges? I dagens Kropp & Själ pratar vi om högfungerande autism, det som också kallas för Aspergers syndrom. Vi hör från vuxna autister om deras upplevelser och tankar samtidigt vi sätter fingret på var forskningen inom området befinner sig just nu. I studion: Katarina A. Sörngård, specialist i neuropsykologi och författare till Autismhandboken som riktar sig till vuxna med högfungerande autism. Serena Hasselblad, redaktör för boken "Autism inifrån speglingar av ett autistiskt vi". Lena Nylander, överläkare vid Lunds Universitetssjukhus.
2020-02-18
Länk till avsnitt

Inlåst och fasthållen 

Vad gör det med en människa att vara inlåst och fasthållen mot sin vilja? Och vad händer när samma människa ska återvända till samhället efter flera års av isolering?

Vi möter Johan som var fångad i öknen i fem år, Kristin som vid 23 års ålder blev stockholmssyndromet med hela världen och Victor som var fysisk begränsad i 13 år. Vi hör med experter om vad begreppet klaustrofobi innehåller och hur det kan yttra sig hos personer. Samt om svårigheterna att återanpassa till samhället efter ha varit en del av en sekt i många år. I Studion: Per Carlbring, professor i psykologi och Helena Löfgren, psykoterapeut. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
2020-02-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.