Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Nyheter

P3 Nyheter

Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio. Ansvarig utgivare: Sîlan Diljen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3nyheter

Avsnitt

Massakern i Sudan - P3 Nyheter Dokumentär

Efter att en trettioårig diktatur faller i Sudan, förvandlas de fredliga protesterna till en mardröm.

Av Palmira Koukkari Mbenga. Dokumentären är gjord i juni 2019. Ljud från Sveriges Radio, SVT, CNN, Human Rights Watch, Channel 4 och BBC.
2019-07-01
Länk till avsnitt

De isolerade Ystadsbarnen - P3 Nyheter Dokumentär

I augusti 2018 omhändertar socialtjänsten fyra skånska syskon. Men det är värre än de kan ana. Barnen har aldrig gått i skolan och under stora delar av uppväxten har de levt avskiljt från omvärlden. 

De isolerade Ystadsbarnen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under juni 2019.
2019-06-20
Länk till avsnitt

Ibizaskandalen - P3 Nyheter Dokumentär

En hemlig video från en sommarnatt 2017 på Ibiza blir en världsnyhet. Österrikes vice förbundskansler diskuterar mutaffärer med en kvinna som låtsas vara en rysk miljardär. Skandalen är ett faktum.

Ibizaskandalen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under början av juni 2019.
2019-06-12
Länk till avsnitt

Kampen mot klimatkrisen - P3 Nyheter Dokumentär

Jorden står inför stora katastrofer om inte utsläppen minskar drastiskt. Världens ledare försöker enas om en lösning. Men tiden är knapp och snart går miljontals ut i en global rörelse för klimatet.

Kampen mot klimatkrisen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under maj 2019 och publicerad innan valet till EU-parlamentet.
2019-05-23
Länk till avsnitt

Flykten för asyl - P3 Nyheter Granskar

Afghanske Najaf nekades asyl i Sverige och åkte till Paris för att inte bli utvisad: "Skickas jag tillbaka dör jag". EU saknar gemensam asylpolitik och chansen att få stanna är större i andra länder.

Reportrar: Jessica Lindbom Jämting och Caroline Kernen Research: Sofia Sidén och Andreas Varas Producent: Ida Lundqvist
2019-05-20
Länk till avsnitt

Unga och drogdöden - P3 Nyheter Granskar

Hampus ska fylla 23 när hans familj får samtal om att han gått bort. I en annan del av Sverige startar någon en tråd på Flashback med rubriken "Vaknar jag inte imorgon, dör jag", istället för att ringa 112.

Nära 300 unga personer i Sverige dog 2017 av en överdos. Det visar siffror som P3 Nyheter har tagit fram från Socialstyrelsen. Av Caroline Kernen och Julia Juhlin Karlsson. Publicerad i april 2019.
2019-04-24
Länk till avsnitt

Dödsmisshandeln av Gica - P3 Nyheter dokumentär

I augusti 2018 hittas den hemlösa mannen Gica död i en park i Huskvarna. Snart misstänker polisen att det är tonåringar som dödat honom. Fallet skakar både Huskvarna och resten av landet.

Av Palmira Koukkari Mbenga. Dokumentären är gjord i april 2019. Ljud från Sveriges Radio, SVT och Aftonbladet.
2019-04-05
Länk till avsnitt

Kalifatets fall - P3 Nyheter dokumentär

I flera år har terrorgruppen IS spridit skräck över världen. När kalifatet faller i början av 2019 startar en debatt om vad som ska hända med alla de jihadister i fängelser och flyktingläger som vill åka hem igen.

Av Hanna Frelin. Dokumentären är gjord i mars 2019. Ljud från Sveriges Radio, AP, CBS News, Expressen och Dagens Nyheter.
2019-04-01
Länk till avsnitt

Terrordådet i Christchurch - P3 Nyheter dokumentär

Minst 50 personer dödas när en man går in och skjuter i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Attacken livesänds på Facebook och visar sig bli den värsta i landets historia.

Dokumentären är publicerad 18 mars. Av Caroline Kernen och Palmira Koukkari Mbenga. Ljudet i dokumentären är hämtat från: Sveriges Radio New Zealand Herald Newshub CNN CBS BBC Stuff 9 news
2019-03-18
Länk till avsnitt

Mordet på Jamal Khashoggi - P3 Nyheter Dokumentär

När journalisten Jamal Khashoggi försvinner spårlöst från det saudiska konsulatet i Istanbul, startar ett globalt ordkrig om vad som egentligen hänt.

Mordet riktar hela medievärldens strålkastarljus mot Saudiarabien och landets kontroversiella kronprins, Mohammed bin Salman. Men vem är han och varför utgjorde Jamal Khashoggi ett sånt hot?   P3 Nyheter Dokumentär om mordet på Jamal Khashoggi är gjord våren 2019. Producent: Carl-Johan Ulvenäs
2019-03-04
Länk till avsnitt

Drogad på krogen - P3 Nyheter Granskar

Det sista Sabina minns är att hon skålar med två främmande killar. När hon vaknar upp på sjukhuset har hon livshotande skador. Hon är övertygad om att hon har blivit drogad.

Forskningen säger att det är ovanligt att bli ofrivilligt drogad och att den vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen är alkohol. Men flera saker pekar på ett mörkertal. Reporter Sofia Sidén Producent Ida Lundqvist och David Lindahl
2018-12-05
Länk till avsnitt

Bill Cosby och övergreppen - P3 Nyheter Dokumentär

Den hyllade komikern går från att vara hela Amerikas favoritpappa till en dömd sexbrottsling. Ett 60-tal kvinnor anklagar Bill Cosby för övergrepp i ett fall som kom att skaka hela USA.

2014 skämtar en komiker om att Bill Cosby är en våldtäktsman. Ett skämt som kommer att dra igång en våg av övergreppsanklagelser. 2018 döms Bill Cosby mot sitt nekande till tre till tio års fängelse för att ha drogat och förgripit sig på Andrea Constand. P3 Nyheter Dokumentär Bill Cosby och övergreppen är gjord hösten 2018. Av Caroline Kernen och Carl-Johan Ulvenäs
2018-10-15
Länk till avsnitt

Klimatresan - P3 Nyheter Granskar

Går det att vara klimathjälte och samtidigt åka på solsemester till Medelhavet? Vi ger oss ut på en resa genom Europa ner till Mallorca - utan att flyga, för att söka svar på den frågan.

Svenskar lever långt över jordens tillgångar och flyger sex gånger mer än genomsnittet. För att den globala uppvärmningen inte ska spåra ur behöver vi lägga om våra vanor. Men går det att resa tillräckligt klimatsmart för att det ska klassas som hållbart? Reportrar: David Lindahl och Emma Percival Research: Sofia Sidén Producent: Ida Lundqvist
2018-10-01
Länk till avsnitt

Skjutningarna i Sverige: De anhöriga - P3 Nyheter Dokumentär

Carolina hade precis landat i Las Vegas när hon fick samtal om att hennes 15-årige son skjutits ihjäl utanför deras port. Lina hittade sin pojkvän i trappan, skjuten i ryggen. P3 Nyheter har träffat några av de som förlorat unga anhöriga i dödsskjutningar i Sverige.

Av Paloma Vangpreecha. Producent Caroline Kernen.
2018-08-23
Länk till avsnitt

Influencers och valet - P3 Nyheter Granskar

Influencers tar allt mer plats i våra flöden. Men går det att veta vem som ligger bakom inläggen? Genom en påhittad pr-byrå undersöker vi om det går att köpa åsikter i syfte att påverka valet.

I år kommer 390 000 väljare få rösta för första gången. Kampen om deras röster är hård och den pågår på nätet. På helt laglig väg kan någon som har pengar styra vilka frågor som hörs - utan att lämna några spår. Reportrar David Lindahl och Sofia Sidén Producent Ida Lundqvist Research Filip Ekblad
2018-07-05
Länk till avsnitt

P3 Perspektiv - Vem fan är en bra feminist?

Kan man fokusera på sitt utseende och ändå vara en bra feministisk förebild? Hanna Hellquist leder ett panelsamtal om feminism och diskussionerna kring den. Inspelat i Umeå 23 maj 2018.

Panelen består av; Emilie Ebbis Roslund, journalist och krönikör. Mireya Echeverría Quezada, F.d chefredaktör på Bang och grundare av forumet Rummet. Evelyn Schreiber, ledarskribent Dagens Nyheter.
2018-06-05
Länk till avsnitt

Radikalisering och religiösa friskolor - P3 Nyheter Granskar

Liberalernas partiledare Jan Björklund kopplar ihop religiösa friskolor med IS-krigare och radikalisering i svenska förorter - men har han belägg för den kopplingen?

Det som börjar som en valdebatt om skolan blir till en fråga om segregation, extremism och Sveriges säkerhet. Reporter: David Lindahl Producent: Ida Lundqvist
2018-05-29
Länk till avsnitt

Palmoljeproblemet - P3 Nyheter Granskar

Regnskog skövlas och orangutanger dör. Forskare säger att mer måste göras om vi ska lyckas rädda regnskogen. Mitt i smeten finns den mest konsumerade oljan i världen - palmolja.

En av anledningarna till att man avverkar är att göra plats åt oljepalmer. Och ju mer regnskog som skövlas, desto mer koldioxid frigörs som bidrar till växthuseffekten. Under FN:s klimatmöte 2014 sattes det upp ett mål om att halvera avskogningen fram till 2020 - men forskare menar att det finns lite som pekar på att det målet kommer att nås. Reporter Sofia Sidén Research David Lindahl Producent Ida Lundqvist En ny version av podden ligger nu uppe då den gamla innehöll en felformulering kring RSPO:s certifieringssystem.
2018-05-02
Länk till avsnitt

Mordet på Kim Wall - P3 Nyheter Dokumentär

10 augusti 2017 åker journalisten Kim Wall med uppfinnaren Peter Madsen ut på havet i hans ubåt. Men Kim Wall kommer aldrig hem igen.

Peter Madsen är en känd uppfinnare i Danmark och många har varit ombord på ubåten. Ubåtsmordet blir i Sverige ett av de mest uppmärksammade fallen någonsin. Under rättegången ändrar Peter Madsen sin historia flera gånger. Den 25 april 2018 döms han till livstids fängelse, Danmarks strängaste straff, för mord, sexuellt våld och styckning. Han överklagar domen. En nyhetsdokumentär av Matias Rankinen och Caroline Kernen. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från bland annat Danmarks Radio, SVT Nyheter, Danska TV2, Expressen TV, TV4, familjen Walls hyllningsfilm till Kim Wall och danska polisens youtubekanal.
2018-04-25
Länk till avsnitt

Avicii - P3 Nyheter Dokumentär

2011 slår Avicii igenom med låten Levels. Hans musik de kommande åren fyller dansgolv världen över, fansen älskar honom. 2018 dör han, 28 år gammal.

20 april 2018 dör en av Sveriges mest framgångsrika artister. Avicii är 28 år gammal och har fyllt dansgolv och festivaler med hits som Wake Me Up, Lonely Together och Hey Brother.  Tim inspirerade oss allihop och miljoner andra, skriver vännen och artistkollegan Sebastian Ingrosso efter dödsbeskedet.  Samma kväll träffar P3 Nyheter Fredrik, Arvid och Kristoffer på Stureplan i Stockholm:  - Vi är 23 år, vi är 95:or. När vi började festa i åttan och nian då kom ju Levels. Hans musik är vår uppväxt. Det är våra fester, det är vår gymnasietid. Han uppfann en helt egen genre. Ingen kändis som har dött har tagit på mig lika hårt trots att jag inte har någon personlig relation till Avicii, det är sjukt sorgligt. Han är min uppväxt, vila i frid.     En nyhetsdokumentär av Caroline Kernen och Paloma Vangpreecha. Ljudklippen i dokumentären är bland annat hämtade från Sveriges Radio P3, dokumentären Avicii - True stories av Opa Productions - SVT Play, DJsounds.com, Summerburst, American Music Awards och Ultra Music Festivals youtubekanaler, radiokanalen Sirius XM, nyhetsbyrån AP.
2018-04-22
Länk till avsnitt

Putin och makten - P3 Nyheter Dokumentär

18 mars 2018 väljs Vladimir Putin återigen till Rysslands president. Resultatet är väntat. Men hur blev Putin världens kanske mäktigaste man? Och hur har han lyckats behålla makten i Ryssland?

Vladimir Putin har haft makten i Ryssland i nästan 20 år. I presidentvalet 2018 får han över 75 procent av rösterna och ser ut att sitta som president ytterligare sex år. Det gör honom till den ryske ledaren, näst efter Stalin, som suttit längst vid makten. Av Caroline Kernen och Carl-Johan Ulvenäs.
2018-03-19
Länk till avsnitt

Mordet på Tova - P3 Nyheter Dokumentär

19-åriga Tova försvinner i mitten av maj 2017. Ett intensivt sökande drar igång. Samtidigt kartlägger polisen hennes förhållande med expojkvännen, och en relation kantad av våld växer fram.

Två dygn senare hittas hon död i vattnet utanför gården där han bor. Den 15 februari 2018 döms den nu 23-åriga ex-pojkvännen för mord, till livstids fängelse. Tovas egna dagboksanteckningar och ett undangömt usb-minne blir bevisning i målet. Av Caroline Kernen och Ida Lundqvist.
2018-02-15
Länk till avsnitt

FIFA packs - P3 Nyheter Granskar

Oscar har lagt nästan 30 000 kronor på tevespelet FIFA. David tänker på FIFA points före mat när lönen kommer. Båda drömmer om det bästa laget. Men att köpa sig till framgång är svårare än de trott.

Spelare lägger mer pengar på packs i FIFA Ultimate Team än de velat. Oscar säger att han blev beroende av packs - och han är inte ensam. Men trots stora summor pengar och att man inte vet vad man får så klassas inte packs i FIFA som lotteri. Reportrar: David Lindahl och Sofia Sidén Producent: Ida Lundqvist
2018-02-07
Länk till avsnitt

Botennapp - P3 Nyheter Granskar

På Facebook finns det runt 60 miljoner fejkkonton, en del av dem är botar. Vissa använder dem för att marknadsföra sig - oftast snabba pengar-företag som till exempel nätcasinon.

Och det finns en stor marknad i att köpa och sälja fejkkonton och botar. Vissa tror att det kan bli framtidens marknadsföring och menar att det blir svårare och svårare att skilja människa från maskin. Reporter Sofia Sidén Producent Ida Lundqvist
2017-11-29
Länk till avsnitt

Spelet bakom studentmössan - P3 Nyheter Granskar

Gratis studentmössor, utlandsresor, chans till arbetsintervju och gratisdrinkar till minderåriga elevkårer på gymnasiet berättar vad företag erbjudit dem i utbyte mot samarbete.

Företrädare för elevkårer larmar om säljare som inte slutar ringa efter ett nej, erbjuder personliga förmåner utanför avtal och dyker upp utanför kårrumet utan förvarning. Tonåringar och företag ställs mot varandra när elevkårerna säger ifrån. Reporter David Lindahl Producent Ida Lundqvist
2017-11-16
Länk till avsnitt

Alt-right, den virala vitmaktrörelsen - P3 Nyheter Dokumentär

En ny högerextrem rörelse som växer fram i USA vill påverka makten genom memes & skämt. De sprider antisemitiska, rasistiska & ultranationalistiska åsikter. Under 2017 kommer rörelsen till Sverige.

Reporter: Fredrik Björkman fredrik.bjorkman@sverigesradio.se Producent: Martina Pierrou martina.pierrou@sverigesradio.se
2017-11-01
Länk till avsnitt

#MeToo - P3 Nyheter Dokumentär

Sexanklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein väcker en global rörelse mot sexuella övergrepp. Miljontals tjejer belyser problemet och visar empati för varandra genom att skriva #MeToo.

Av Martina Pierrou. Uppdaterad september 2018.
2017-10-27
Länk till avsnitt

Den afghanska sittstrejken - P3 Nyheter Dokumentär

En söndag sätter sig 17-åriga Fatemeh utanför riksdagen. Snart ansluter sig hundratals människor till hennes sittstrejk med målet att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Av Martina Pierrou.

2017-10-17
Länk till avsnitt

Nazistdemonstrationen i Göteborg - P3 Nyheter Dokumentär

Den 30 september 2017 planerar nazister att marschera genom Göteborg. Men tusentals människor protesterar och förhindrar deras planer, och marschen blir bara en kort promenad mellan två mataffärer.

Av Martina Pierrou och Ida Lundqvist.
2017-10-09
Länk till avsnitt

Masskjutningen i Las Vegas - P3 Nyheter Dokumentär

Söndag i Las Vegas. Tusentals njuter av musiken på countryfestivalen Route 91 Harvest. 22.08 öppnar en man eld mot folkhavet från ett hotellfönster.

Över 50 människor dödas och fler än 500 skadas i den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia. Av: Thea Mossige-Norheim och Paloma Vangpreecha
2017-10-04
Länk till avsnitt

Stalkad på swish - P3 Nyheter Granskar

Cassandra gjorde slut med sin kille och ville aldrig mer höra från honom. Men i över två år har han fortsatt att höra av sig - genom att swisha meddelanden. På swish går det inte att blocka någon.

Få banker känner till problemet och det är svårt att stoppa en uppfinningsrik stalker. Reporter: David Lindahl Producent: Ida Lundqvist
2017-09-21
Länk till avsnitt

Nazistattacken i Charlottesville - P3 Nyheter Dokumentär

Hela världens blickar riktas mot den lilla staden Charlottesville då nazister, Ku Klux Klan-medlemmar och andra högerextrema grupper samlas för att protestera mot ett beslut om att flytta en staty.

Under en demonstration kör en 20-årig man in i en folkmassa. Hela världens blickar riktas mot den lilla staden Charlottesville då nazister, Ku Klux Klan-medlemmar och andra högerextrema grupper samlas för att protestera mot ett beslut om att flytta en staty. Av Paloma Vangpreecha
2017-09-11
Länk till avsnitt

Terrorvågen i Europa - P3 Nyheter Dokumentär

Terrorattacken i Barcelona i augusti var den nionde i Europa under ett års tid. Paris , Manchester och Stockholm är bara några av de städer som drabbats. Här är berättelsen om hur terror blivit det nya normala.

Av: Ida Lundqvist
2017-08-31
Länk till avsnitt

Hyra: sex eller sextusen - P3 Nyheter Granskar

När Adam sökte efter boende i en facebookgrupp fick han sexförslag istället för seriösa svar. Samma sak hände Petra när hon lade ut en annons på Blocket. Och de är inte ensamma om att få såna här förslag.

Om man ser till de största facebookgrupperna för att söka boende - i Sveriges 4 största städer - så säger 3 av de 4 grupperna att de har det här problemet. Folk skickar allt från dejt-inbjudningar till sexförslag som svar på bostadsannonser. Reporter: Sofia Sidén Producent: Niklas Mannheimer Ruberg
2017-08-29
Länk till avsnitt

Sommarstugemorden i Arboga - P3 Nyheter Dokumentär

I augusti 2016 förvandlas sommaridyllen till en mardröm. En kvinna vaknar blodig i sin säng. Det är början på en berättelse om mord, pengar och svartsjuka. Av Martina Pierrou & Julia Juhlin Karlsson

I augusti 2016 förvandlas sommaridyllen till en mardröm. En kvinna ringer till SOS Alarm och säger att hon blivit knivhuggen och att hennes man mördats. Mordutredningen visar sig bli mycket större än man först trott. Den kommer att sträcka sig tillbaka till året innan, när en man hittades död i sjön vid samma sommarstuga.   UPPDATERAD 2018-02-27  Av: Martina Pierrou och Julia Juhlin Karlsson
2018-02-27
Länk till avsnitt

Över gränsen - P3 Nyheter Granskar

Maja gick till en naprapat men nåt kändes fel. När hon gick därifrån så visste hon inte om hon varit med om ett övergrepp eller inte.

Det finns ingen solklar definition för vad ett sexuellt ofredande är. 2015 utsattes 129 000 personer för sexualbrott, men bara 9 procent anmälde det. Vissa menar att det är så normaliserat att man inte fattar när man blir utsatt för ett sexuellt ofredande.  Reporter Sofia Sidén
2017-07-13
Länk till avsnitt

Chelsea Manning - P3 Nyheter Dokumentär

2010 förändras allt. Hundratusentals hemliga dokument sprids och de förändrar omvärldens syn på USA:s krig i Irak och Afghanistan. Bakom läckorna finns den amerikanska soldaten Chelsea Manning.

Av: Martina Pierrou och Palmira Koukkari Mbenga
2017-07-10
Länk till avsnitt

Skönhetsskyddet - P3 Nyheter Granskar

Sana får skador i underlivet efter en IPL-behandling, och säger att salongen vägrar att betala tillbaka några pengar. Vilket skydd har man om man råkar illa ut på salongen?

Sana märker snart att hjälpen hon får från myndigheter inte spelar någon som helst roll. Förra året fick Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som nytt uppdrag att pröva tvister efter misslyckade skönhetsbehandlingar. Men det nya uppdraget har inte varit alldeles enkelt. Och varje vecka fortsätter kunder att skadas och bli missnöjda. Reportrar: David Lindahl och Sofia Sidén  Producent: Ida Lundqvist
2017-06-21
Länk till avsnitt

Brows NOT on fleek ? P3 Nyheter Granskar

Josefin tatuerade sina ögonbryn men de hamnade halvvägs upp i pannan. Marknaden för kosmetiska tatueringar är oreglerad och många salonger slipper undan den lilla kontroll som finns.  

Kunder blir missnöjda och diplomet på väggen behöver inte betyda någonting. Det krävs ingen utbildning för att få tatuera någon i ansiktet, och det finns ingen myndighet som kontrollerar det estetiska slutresultatet. Den lukrativa branschen lockar till sig oseriösa utförare och de oönskade brynen kan i värsta fall sitta kvar för alltid.   Reportrar Sofia Sidén och David Lindahl Research Nasim Rahsepar Producent Ida Lundqvist
2017-06-19
Länk till avsnitt

Terrorattacken vid London Bridge - P3 Nyheter Dokumentär

Mindre än två veckor efter terrordåden i Manchester drabbas Storbritannien av en ny attack. En skåpbil kör på människor på London Bridge sedan knivhugger tre gärningsmän ännu fler vid Borough Market.

Sent på kvällen lördagen den 3 juni 2017 kör en vit skåpbil in i människor på London Bridge. Folk springer i panik. Bilen kör vidare till Borough Market och tre personer hoppar ur och knivhugger människor bland barer och restauranger.  Terrorattacken pågår i åtta minuter och polisen dödar de tre gärningsmännen samma kväll. "Terrorattacken vid London Bridge - P3 Nyheter dokumentär" sammanfattar det första nyhetsdygnet och är gjord kort efter terrorattacken. En nyhetsdokumentär av Martina Pierrou och Magnus Arvidson.
2017-06-06
Länk till avsnitt

Konsertattacken i Manchester - P3 Nyheter Dokumentär

Världsstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester slutar i tårar och tragedi. En terrorattack vid Manchester Arena förvandlar konsertkvällen till en mardröm.

Över 20 människor dödas i terrorattacken och över 60 skadas, många av dem är barn och unga. Det är det blodigaste dådet i Storbritannien sedan Londonbomberna 2005. En nyhetsdokumentär av Simon Rosenqvist, Martin Jönsson och Magnus Arvidson.
2017-05-25
Länk till avsnitt

Facebookvåldtäkten - P3 Nyheter dokumentär

En natt ser flera som scrollar i Facebookflödet en pågående våldtäkt. Polisen har flera nyckelvittnen, men de har ett problem- videon på övergreppet är borta.

En januarinatt i Uppsala slutar med att en tjej blir våldtagen i en lägenhet. Och allt livesänds i en Facebookgrupp. I kommentarsfältet skriver folk att killarna ska sluta. Men de fortsätter, filmen fortsätter.  Tre månader senare kommer domen. Två av killarna döms till fängelse för våldtäkt och killen som filmade och livestreamade döms till fängelse för förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. En nyhetsdokumentär av Martina Pierrou. Domen överklagades till hovrätten efter att denna podd släppts. Där fick de alla tre åtalade sina straff förlängda.
2017-05-11
Länk till avsnitt

Donald Trumps första 100 dagar - P3 Nyheter dokumentär

Donald Trump utlovade storverk under sina första 100 dagar i Vita huset. Vi gör en sammanfattning av en del av det han hunnit med sin första tid som USA:s president.

Donald Trumps 100 första dagar har varit intensiva och stormiga. Inreseförbud och flyktingstopp, bombning av den syriska regimen och kontroversiella kopplingar till Ryssland. Donald Trump hann knappt sväras in i Vita huset innan han tog sitt första beslut som president. Sedan dess har han fortsatt i rasande takt och flera av besluten har väckt nya protester. Men många av hans väljare är nöjda och menar att han bara gör precis det han har lovat. Av: Palmira Koukkari Mbenga Producent: Carl-Johan Ulvenäs
2017-04-28
Länk till avsnitt

Attacken i Stockholm - P3 Nyheter Dokumentär

En lastbil kör rakt in i en folkmassa vid Åhléns City i Stockholm. Fyra personer är döda och ytterligare tio vårdas fortfarande på sjukhus. Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott.

Mitt i fredagsrusningen stannar en lastbil utanför en restaurang i korsningen Drottninggatan - Adolf Fredrik Kyrkogatan för att göra en leverans. Chauffören klättrar ner från förarhytten och ger sig bak mot lastrummet när han märker en maskerad man som tar sig in i lastbilen. Chauffören springer framför lastbilen och försöker stoppa kaparen, men blir då påkörd. Kaparen varvar igång bilen och kör i rusande fart rakt in Åhléns City vid korsningen Drottninggatan - Mäster Samuelsgatan, utan att stanna för fotgängare. Fyra människor dör och flera skadas. De som är i närheten springer för sina liv, kollektivtrafiken stoppas och det som följer är ett dygn som skakar hela Sveriges befolkning. Nyhetsdokumentären är baserad på uppgifter som framkommit fram till lördag eftermiddag, ett dygn efter attacken. Hör P3 Nyheter Dokumentär om attacken i Stockholm. Producent: Martina Pierrou och Carl-Johan Ulvenäs Exekutiv producent: Magnus Arvidsson
2017-04-08
Länk till avsnitt

Det nordkoreanska giftmordet - P3 Nyheter dokumentär

En ung kvinna trycker en näsduk i ansiktet på den nordkoreanske diktatorns halvbror, Kim Jong Nam, i februari 2017. En kvart senare dör han. Det blir starten på en Hollywoodliknande mordutredning.

Mitt i folkvimlet på Kuala Lumpurs internationella flygplats blir en man attackerad av en ung kvinna. Hon trycker en näsduk mot hans ansikte. Femton minuter senare är mannen död, förgiftad av en nervgas som förlamar kroppen inifrån. Det visar sig att mannen är den nordkoreanska diktatorn Kim Jong Uns halvbror, Kim Jong Nam, som sedan flera år tillbaka lever i exil från sin familjs stängda kommuniststat. Nu börjar en mordutredning som snart kommer att likna en Hollywoodfilm med lönnmördare, förbjudna missiler och en död man som leder till diplomatisk kris. Producerad av Martina Pierrou.
2017-04-07
Länk till avsnitt

Viagramannen - P3 Nyheter granskar

Unga killar tar potensmedel men är inte mer sjuka i dag än tidigare. Falska kopior flödar in i landet och de nya viagramännen kräver inga recept. Gemensamt har de viljan att prestera.

Nästan 1 av 10 killar mellan 18 och 35 år har använt potensmedel. Fler och fler får recept utskrivet men myndigheterna har inte hela bilden. De allra flesta vänder sig någon annanstans än till sjukvården. Reportrar David Lindahl och Nasim Rahsepar. Research Jimmie Larsson. Producent Ida Lundqvist.
2017-03-28
Länk till avsnitt

Maktkampen i Gambia - P3 Nyheter dokumentär

I december 2016 förlorar Gambias president Yahya Jammeh förvånande presidentvalet mot Adama Barrow. När han vägrar erkänna sig besegrad börjar en intensiv kamp för att få till ett fredligt maktskifte.

När Adama Barrow vinner presidentvalet i Gambia är det många som knappt kan tro att det är sant. Sittande president Yahya Jammehs har styrt landet med järnhand 22 år, sedan han tog makten i en militärkupp 1994. Först erkänner han sig besegrar, men ändrar sig sedan och vägrar lämna ifrån sig makten. Nu börjar en månad av intensiva förhandlingar och hot om en militär invasion, för att säkerställa Gambias första fredliga maktskifte någonsin. Samtidigt sprider gambianer världen över budskapet #GambiaHasDecided och folk som har levt under förtryck i över 20 år vågar äntligen tala ut.   Av: Martina Pierrou och Palmira Koukkari Mbenga
2017-02-13
Länk till avsnitt

Mordet på Ahmed - P3 Nyheter dokumentär

En januarikväll i Malmö skjuts en 16-åring till döds vid en busshållplats. Mordet väcker starka känslor och leder till manifestationer och krav om att politiker ska stoppa våldet. Av Martina Pierrou.

Den 12 januari 2017 står en 16-årig kille vid en busshållplats i Malmö. Han ska träffa en kompis, men han kommer aldrig fram. Istället skjuts han till döds med flera skott i kroppen, benen och i ansiktet. Mordet väcker starka känslor i Malmö och leder till flera manifestationer och krav om att politikerna ska göra mer för att stoppa våldet i Malmö. Producerad av Martina Pierrou.
2017-02-09
Länk till avsnitt

Ghanas brain gain - P3 Nyheter dokumentär

Ghana är ett av flera afrikanska länder som har vänt sin brain drain, att högutbildade flyttar utomlands, till en brain gain. Nu flyttar många av barnen till de som lämnade kontinenten tillbaka.

Ghanas huvudstad Accra är full av unga musiker, designers, poeter och konstnärer. Många av dem är så kallade returneés, unga människor som har växt upp eller bott stora delar av sina liv i västvärlden och nu flyttat "tillbaka" till den afrikanska kontinenten.P3:s korrespondent har träffat musikern och producenten Stevie Nii Adu Mensah, som har växt upp i Blackeberg i västra Stockholm men som sedan tre år tillbaka bor i Accra.Av: Palmira Koukkari Mbenga
2017-01-03
Länk till avsnitt

Kampen om Aleppo - P3 Nyheter dokumentär

Under en vecka i december 2016 är situationen i Aleppo värre än någonsin. I sociala medier skickar människor avskedsvideos från östra Aleppo.

I december 2016 intensifierar den syriska regimen sina flygbombningar mot de belägrade delarna av staden Aleppo. De får uppbackning av Iran och Ryssland.Det här drabbar hundratusentals människor som tvingas fly trots enorma risker. Andra gömmer sig i källare medan missilerna viner i luften och lämnar en stad i spillror.Världen chockas av bilderna inne från östra Aleppo som sprids i sociala medier. Det beskrivs av FN som en total mänsklig härdsmälta.Av Martina Pierrou.
2016-12-22
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.