Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Karlavagnen

Karlavagnen

Sveriges största samtalsrum. Ring 020-22 10 30. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/karlavagnen

Avsnitt

Barnen och leken

Många vittnar om att barn idag inte leker utan sitter och tittar på en dator, en mobil eller en surfplatta. Har vi glömt bort hur man leker med barnen?

Inte kan det vara så att lekarna med barnen, öga mot öga, mage mot mage och hand i hand tagit slut? I kvällens Karlavagnen vill Maria Lundqvist höra om lekar som du lekt med dina barn. Lekarna som varit dina egna favoriter och lekarna som kanske gått i arv i generationer. Programmet börjar klockan 21.40. Ring till oss och berätta om lekarna som hjälper oss att behålla barnens och våran egen nyfikenhet. Telefonslussen öppnar klockan 21.00 och numret dit är 020-22 10 30 Du kan också maila till [email protected]
2020-07-08
Länk till avsnitt

Sex efter 50

Hur ser sexlivet efter femtio år ut? På vilket sätt förändras sexlivet med stigande ålder?

Kvällens programledare Mari Jungstedt ser femtioårsåldern som en brytningstid, nästan som en andra pubertet. En dynamisk period i livet då många av oss genomgår nån sorts förändring; en del skiljer sig, andra byter jobb, börjar ägna sig åt en ny fritidssysselsättning, skaffar hund eller förverkligar en gammal dröm. De flesta av oss har mer tid, inte lika mycket stress i vardagen och kanske en större acceptans, både gentemot oss själva och vår partner. Så på många sätt borde livet efter femtio vara en guldålder för sexlivet. Men är det så? Hur har ditt sexliv förändrats med åren? Kan du njuta mer av samlivet nu än tidigare? Eller njuter du av att slippa ha sex? Finns det en befrielse i den sinande lusten? Programmet startar klockan 21.40 Du kan ringa och dela med dig av dina erfarenheter och tankar på 020-22 10 30. Telefonslussen öppnar klockan 21.00 och självklart går det att vara anonym! Du kan också maila på [email protected]
2020-07-07
Länk till avsnitt

Ljusglimtar under Coronavåren

Ingen av oss kommer nog någonsin att glömma våren 2020. Coronapandemin har drabbat oss i Sverige och hela världen fruktansvärt hårt. Men kan det vara så att Coronan har fört med sig något gott?

Det senaste halvåret har Coronanpandemin brett ut sig över världen och orsakat död, sjukdom, lidande, raserat ekonomier, tvingat företag i konkurs, gjort att människor förlorat sina jobb och lämnat sorg, förtvivlan, smärta, ensamhet, rädsla och oro efter sig. Men har Coronan fört något bra med sig? Har du fått en andningspaus? Fått ett uppvaknande som gjort att du kan värdesätta livet på ett annat sätt? Har du kanske lärt dig något? Om dig själv eller något annat? Har du fått tid att vårda dina relationer? Hunnit göra saker som du annars inte hinner? Ikväll vill Mari Jungstedt höra om dina ljusglimtar under Coronavåren 2020. Programmet börjar klockan 21.40. Du kan ringa till oss och dela med dig på telefonnummer 020-22 10 30. Telefonslussen öppnar klockan 21.00. Du kan också maila på [email protected]
2020-07-06
Länk till avsnitt

Har du något matminne?

Den legendariske kocken Tore Wretman gav 1987 ut en bok med titeln "mat & minnen" Och visst har vi väl alla starka minnen som är kopplade till mat.

Har du starka minnen av skolbespisningens lapskojs? Kan du fortfarande komma ihåg när du smakade något för första gången? Minns du mormors husmanskost eller farfars inlagda sill? Vad är det godaste som du har ätit? Kommer du ihåg vad det var och var det serverades? Eller har du kanske ätit något äckligt eller konstigt? Hur var det? Och har du något riktigt bra recept som du vill dela med dig av? Ikväll vill Sissela Kyle höra just dina matminnen! Programmet börjar klockan 21.40. Ring in till 020-22 10 30 och dela med dig av ditt matminne. Telfonslussen öppnar klockan 21.00. Du kan också maila på [email protected]
2020-07-05
Länk till avsnitt

Gammal vänskap rostar aldrig - eller?

Vänner kommer och går. Genom livet skaffar man sig nya bekantskaper. På jobbet, i föreningen, kanske i radhusområdet. Men så finns det ju de där speciella kompisarna, de som alltid varit med.

Vissa vänner har man haft hela livet. Man vet allt om varandra och har följt varandra i framgång och motgång. Visst kan det vara skönt att ha en vän som man inte behöver förklara så mycket om sin bakgrund för - men är det alltid positivt? Ikväll i Karlavagnen vill Sissela Kyle höra om din gamla, eller kanske hyfsat gamla, vänskap. Hur har ni gjort för att behålla vänskapen länge? Hur är det när ni träffas nu när åren gått? Faller ni tillbaka i gamla roller? Programmet startar klockan 21.40. Ring till oss och dela med dig av dina erfarenheter av gammal vänskap. 020-22 10 30 är numret och telefonslussen öppnar klockan 21.00. Du kan också maila på [email protected]
2020-07-03
Länk till avsnitt

Vett och etikett

Det finns mängder av oskrivna regler oss människor emellan. Etikettsregler som kan variera mellan olika kulturer, samhällen och till och med familjer.

Det första kvällens programledare Måns Möller tänker på när han hör orden "vett och etikett" är bordsskick. Hur man ska göra med besticken, servetten och bordsgrannen för att det ska bli rätt? Men vett och etikett är så mycket mer. I kvällens Karlavagnen djupdyker vi i vad som är rätt och fel i olika situationer. Och de dråpliga situationerna som kan uppstå om en oskriven regel bryts. Vad får man och vad får man inte göra i kollektivtrafiken? Hur tillrättavisar man andras barn utan att trampa på några tår? Vilket är det värsta etikettsbrott som du gjort dig skyldig till? Och har du kanske något riktigt bra tips att dela med dig av till alla lyssnare? Programmet börjar klockan 21.40. Ring in och dela med dig av dina tankar och erfarenheter av vett och etikett. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, 020 22 10 30 är numret. Du kan också maila till [email protected]
2020-07-02
Länk till avsnitt

Vad har du för mål i livet?

Somliga hävdar att det är viktigt att sätta upp mål för sig själv, något som kan göra mödan värd. Vilket eller kanske vilka är dina mål?

Har du bestämt dig för att klara av att springa milen? Komma in på den där utbildningen? Få bli det du alltid drömt om? Mål kan vara små och stora. Mål i livet eller mål i vardagen. Ikväll i Karlavagnen vill Måns Möller höra om mål som du har eller har haft i livet. Har du uppnått ett mål - hur kändes det? Och är det ett misslyckande att inte komma i mål? Programmet startar klockan 21.40. Ring in och dela med dig av dina mål, telefonslussen öppnar klockan 21.00 och numret dit är 020-22 10 30 Du kan också maila till [email protected]
2020-07-01
Länk till avsnitt

Vilken låt betyder lite extra mycket för dig?

Musik berör och väcker känslor och vissa låtar slungar oss tillbaka till ett speciellt ögonblick. I kvällens Karlavagnen grottar vi ner oss i musik, känslor och minnen.

Minns du låten som spelades när du träffade din livs kärlek? Den ni dansade till på bröllopsfesten? Har du en låt som du alltid lyssnar på när du vill peppa upp dig? Vilken låt ger dig tröst när du är ledsen?  Får dig att känna dig lugn, lycklig eller kanske stark? I kvällens program är Katrin Sundberg nyfiken på vilken som är DIN låt? Programmet startar klockan 21.40 Telefonslussen öppnar klockan 21.00 och 020-22 10 30 är numret dit. Du kan också maila oss på [email protected] eller dela med dig på våra sociala medier.
2020-06-30
Länk till avsnitt

Har du ett smeknamn?

Det brukar sägas att kärt barn har många namn - hur många har du? Vad kallas du och varför?

I kvällens Karlavagnen vill programledaren Katrin Sundberg höra om ditt smeknamn. Hur uppkom det? Finns det en historia bakom att du kallas det du kallas? Hatar du eller älskar du ditt smeknamn och är du kanske till och med en av dem som bytt ut sitt födelsenamn till sitt smeknamn? Programmet startar klockan 21.40 Ring in och dela med dig av ditt smeknamn och historien bakom det - numret är 020-22 10 30 och telefonslussen öppnar klockan 21.00 Du kan också maila oss på [email protected] eller dela med dig på våra sociala medier.
2020-06-29
Länk till avsnitt

Var känner du dig hemma?

När i livet har du hittat hem? Är hemma där du är född, eller har ditt hem blivit en plats där du känner att du kunnat landa, för att känna dig just hemma?

Att hitta hem är ibland svårare än vad det låter. För kvällens programledare, Tony Irving har det tagit halva livet. Vägen har varit krokig: via Manschester, London, San Fransisco, New York, Rom, Portugal och Frankrike har han tagit sig ända till Sverige för att hitta den plats där han känner sig hemma. Men även här har hann han göra några stopp på vägen innan han förstod att han skulle bli kvar. Tony tror att när man själv anpassar sig, det är då processen att hitta hem börjar. Vad tror du? Ring till Karlavagnen och berätta när du hittat hem. Numret är 020-22 10 30 och kvällens programledare Tony Irving ser fram mot att höra var du känner dig hemma och varför. Programmet börjar ca klockan 21:40 men telefonslussen öppnar redan klockan 21.00 Du kan också mejla oss på [email protected] eller söka upp oss i sociala medier för att dela med dig av din historia.
2020-06-28
Länk till avsnitt

Hur gör du för att komma vidare i en kris?

Hur gör du för att komma vidare - när livet gått emot? Du kanske förlorat en nära anhörig? Du har kanske blivit sjuk och nu har du en lång väg tillbaka? Du kanske tvingats lämna ditt hemland?

Kvällens programledare Tony Irving har gått igenom flera kriser. Efter att han förlorade en nära vän i HIV i San Fransisco på 1980-talet, kände han förutom obeskrivlig sorg också en rasande ilska. Han var arg på allt: orättvisan i att förlora en vän, samhället som vände honom och hans homosexuella vänner ryggen, frustrationen över att han var ensam om sorgen. Flera år senare, när nästa stora sorg drabbade honom hade han lärt sig att hantera krisen bättre. Han förstod att hans reaktioner skulle få konsekvenser för honom själv och hans omgivning. Och den gången valde han att dela sin sorg.  Det gjorde att han lättare kunde gå vidare. Ring till Karlavagnen och dela med dig. Numret är 020-22 10 30 och kvällens programledare Tony Irving ser fram mot att höra hur du går vidare i kris. Programmet börjar ca klockan 21:40 men telefonslussen öppnar redan klockan 21.00 Du kan också mejla oss på [email protected] eller söka upp oss i sociala medier för att dela med dig av din historia.
2020-06-26
Länk till avsnitt

Vilka löjliga saker är du rädd för?

Vad är du rädd för, som du samtidigt skäms lite över att du är rädd för, eftersom det är så löjligt? Kan du plocka upp en ål från en mörk brunn medan du får förhöjd ångest av att se en utter på bild?

När kvällens programledare Malin Wollin var liten fanns det ett barnprogram som hette Kommissarie Snok. Malin såg programmet flera gånger och varje gång skrämde det henne. Ett tag var det så illa att hon inte kunde vara i en del av huset när resten av familjen var i en annan. Det var något med den lömska mördarens kisande ögon, hur de stod gömda bakom dörrar och flydde rättvisan. När Malin sen såg om programmet vid 13 års ålder satt skräcken kvar som ett minne i kroppen. En tecknad serie för småbarn. Så väldigt dumt. I kvällens Karlavagnen vill vi veta vad du är ologiskt rädd för? Vad skrämmer livet ur er men ingen annan? Ring till Karlavagnen och dela med dig. Numret är 020-22 10 30 och kvällens programledare Malin Wollin ser fram mot att höra om dina rädslor. Programmet börjar ca klockan 22.15 men telefonslussen öppnar redan klockan 21.00 Du kan också mejla oss på [email protected] eller söka upp oss i sociala medier för att dela med dig av din historia.
2020-06-25
Länk till avsnitt

Hur får man kärleken att hålla?

Hur håller man kärleken vid liv? När den första pirrande nyförälskelsen gått över? Hur gör man då för att det ska hålla?

Kvällens programledare Malin Wollin har levt tillsammans med Joachim i snart tjugo år. Hur ska de göra för att få minst tjugo år till? I Karlavagnen i kväll vill Malin prata med dig om hur du har fått din relation att fungera. Eller vad som hänt när det inte fungerat. Hur håller du liv i din långa relation? Ring till Karlavagnen och dela med dig. Numret är 020-22 10 30 och kvällens programledare Malin Wollin ser fram emot att höra om hur du håller kärleken vid liv. Programmet börjar 21.40 men telefonslussen öppnar redan klockan 21.00 Du kan också mejla oss på [email protected] eller söka upp oss i sociala medier för att dela med dig av din historia.
2020-06-24
Länk till avsnitt

Normala saker jag ändå aldrig klarar av

Är du en sån person som inte kan skilja på höger och vänster? Som alltid ber någon annan att skruva upp glasburken, eller som inte kan skilja på de och dem?

Kvällens programledare Anders Lundin tänker att hans förmåga, eller oförmåga att lösa saker som alla andra tycks klara, har tagit honom dit han är idag. Att hans ibland bakvända hjärna som ofta tänker tvärtom gör att han kan roa andra och väcka tankar som inte alla tänker. Anders har svårt att förstå manualer, instruktioner, vägbeskrivningar. Han tror att eftersom det har gått fel så anstränger han sig för mycket och då blir det ännu svårare. Han försöker tänka ut vad dom menar - egentligen. Han övertolkar de enkla skisserna, försöker liksom överlista avsändaren. Och då går det fel. Vad har du sent omsider förstått att du fått om bakfoten och fattat tvärtom? Och kanske till och med fått glädje av att fattat fel? Ring till Karlavagnen och dela med dig. Numret är 020-22 10 30  och kvällens programledare Anders Lundin ser fram emot att höra om den gången du gick på den perfekta blåsningen. Programmet börjar 21.40 men telefonslussen öppnar redan klockan 21.00 Du kan också mejla oss på [email protected] eller söka upp oss i sociala medier för att dela med dig av din historia.
2020-06-23
Länk till avsnitt

När har du blivit grundligt lurad?

När har du gått på en blåsning? Hur fick det dig att känna dig? Eller har du kanske själv lurat någon på ett finurligt sätt?

Kvällens programledare Anders Lundin har gått på flera blåsningar. I Hanoi blev han lurad av busschauffören som körde honom till fel hotell, i Zimbawe rök 20 dollar när den superduktiga fotbollsspelaren plötsligt slutade spela när det blandades in pengar i leken. För att inte tala om niten han gick på när han köpte solglasögon över nätet. När har du blivit lurad? Ring till Karlavagnen och dela med dig. Numret är 020-22 10 30 och kvällens programledare Anders Lundin ser fram emot att höra om den gången du gick på den perfekta blåsningen. Programmet börjar 21.40 men telefonslussen öppnar redan klockan 21.00 Du kan också mejla oss på [email protected] eller söka upp oss i sociala medier för att dela med dig av din historia.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Min sommarflirt

Ljumma sommarkvällar och känslorna svallar! Ögon som möts, smygande leenden och sedan, ett möte som ger minnen för livet.

Vad är det med sommaren och värmen som gör att kärleken frodas? Vad väcker det för känslor i dig? Mötte du ditt livs kärlek i midsommartid? Vad var det som fick dig att våga ta steget vidare i relationen när höstvindarna väl blåste in? Träffade du din sommarflirt på charterresan, och blev sedan kvar i ett annat land och med ett helt annat liv än du hade planerat? Funderar du fortfarande på vad som hade hänt om din sommarflirt blivit allvar om det hade blivit ett liv tillsammans istället för att tappa kontakten? Vi vill också gärna prata med dig som sitter med pirr i hela kroppen efter mötet på midsommarafton; vad hoppas du ska hända nu? Och du som hoppas på att sommaren bjuder på kärlek, hur har du tänkt gå till väga för att träffa någon som känner likadant? Ring in och berätta om din sommarflirt, i Karlavagnen söndag med Kim Kärnfalk  oavsett om det var en flirt för länge sedan eller alldeles nyss! Slussen öppnar 21:00 och programmet startar 21:40. Ring 020-22 10 30 eller mejla till [email protected]
2020-06-21
Länk till avsnitt

Vad har du för Midsommartraditioner?

I år är det speciella förutsättningar för att fira midsommar med de restriktioner vi har under coronaepedemin. Inga stora folksamlingar.Ingen dans runt midsommarstången eller hur löser du det?

Hur ska du fira midsommar i år? Man kan inte ses i stora sällskap och dansa runt midsommarstången eller trängas runt sillbordet.Du kanske har fasta traditioner om hur du firar midsommar varje år. Berätta för oss. Hur brukar du fira? Hur firar du i år? Dela med dig av dina midsommartraditioner.Hoppar du över gärdsgårdar i skymningen? Lägger du sju olika blomster under kudden och drömmer om din tillkommande? Gör du en egen midsommarstång? Håller du just nu på att förbereda morgondagens buffé, vad har du alltid på midsommarbordet? Ring in till oss och berätta, dels hur du ska fira i år eller om du har ett starkt minne från en väldigt lyckad midsommarafton. Hur var den? Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40 telefonslussen öppnar kl 21.00 020 22 10 30, och du kan mejla redan nu på [email protected]
2020-06-18
Länk till avsnitt

Sommarens prövningar ? och knep för att klara dem

Då är sommaren här! Sol och semester och härligheter. Men också utmaningar. Med ljuva blomster och ljumma kvällar kommer också en del oönskat. Som brännmaneter och bara överkroppar i mataffären. Karlavagnen avhandlar sommarens prövningar och försöker övervinna dem tillsammans med dig.

Kanske skulle du njuta snäppet mer bara du kunde få slippa grannens gräsklippare klockan halv åtta på morgonen? Men hur fixar du det då? Eller knott i skymningen har du något knep?  Sommaren 2020 kommer innebära mycket hemmatid med de närmaste. Vad blir din prövning, och hur ska du hantera den? Blir det skärmtidstjafs? Låtsas du gilla segling eftersom övriga familjen älskar båtlivet, fastän du blir sjösjuk redan inomskärs? Hur fixar man på bästa sätt ett storfamiljsboende? Eller fästingar? Självutnämnda grillmästare? I Karlavagnen onsdag pratar vi om sommarens prövningar, och hur vi kan klara dem. Låt oss övervinna dem tillsammans! Christian Olsson är redo i studion och tar emot ditt samtal 21:40 i P4. Slussen öppnar klockan 21 och nås på 020-22 10 30. Mejla oss gärna på [email protected] och häng med oss i sociala medier där vi heter Karlavagnen i P4.
2020-06-17
Länk till avsnitt

Karlavagnen med Farah Abadi

Coolt med katt? Ikväll i Karlavagnen vill vi prata om katter, och vi undrar vad det är som gör katten så speciell?

Vi vill helt enkelt höra om alla de där egenskaperna som gör en katt till det perfekta husdjuret. Är det så att katter är lite smartare än hundar?  På vilket sätt? Och vad betyder katten för dig? På vilket sätt påverkar den ditt liv? Vi vill såklart gärna också höra hur det gick till när du blev med katt? Var det grannens unge eller sökte du upp en kennel som kunde leverera just din drömkatt? I kvällens Karlavagnen med Farah Abadi så vill vi helt enkelt lära oss mer om hur det är att leva med en katt eller kanske en hund, kanske  både och. Dela med dig utav dina katterfarenheter! Slussen öppnar 21:00,  020-22 10 30 är numret och programmet drar igång 21:40.
2020-06-16
Länk till avsnitt

Sommarjobbet jag sent ska glömma

Sitter du på en god historia från ditt sommarjobb som du vill dela med dig i den varma sommarnatten?

I kvällens Karlavagnen vill vi höra om dina erfarenheter om sommarjobb. Har du som nybakt student fått napp eller har du fått nej den här sommaren, då verksamheter som nöjesparker inte vet när de kan öppna? Eller är det tvärtom, att du som vårdstuderande kan välja och vraka mellan sommarjobben? Kanske har du varit utomlands och sommarjobbat som au pair eller volontär? Eller kanske kom du till Sverige för att sommarjobba och blev kvar. Oavsett om sommarjobbet ledde till att du flyttade, hittade kärleken eller insåg vad du åtminstone inte ville jobba med, så vill vi på måndag höra om just dina erfarenheter. Vi kör igång klockan 21:40. I studion sitter Soili Huokuna och väntar på ditt samtal från och med klockan 21. Numret är 020-22 10 30. Du når oss också via sociala medier där vi heter Karlavagnen i P4 eller mejl: [email protected]
2020-06-15
Länk till avsnitt

Vad betyder idrott för dig?

Innebär idrotten gemenskap och sammanhang eller har den hjälpt dig under en svår tid i livet? Är supporterföreningen som en familj eller älskar du bara att tävla?

Får tennis, fotboll, bowling, speedway, hockey, e-sport, hästsport, konståkning, cheerleading eller någon annan idrott ditt hjärta att slå lite extra? Söndag den 14 juni, började elitidrotten i Sverige på nytt och ikväll vill vi höra vad idrott betytt och betyder för dig. Är det den fysiska aktiviteten som lockar dig till idrottshallen varje vecka eller älskar du bara att vinna? Eller är idrotten något mer? Har idrottsföreningen hjälpt dig hitta rätt väg i livet eller givit dig energi i en svår tid? Blev ungdomslaget räddningen när du hade det svårt hemma eller i skolan? Eller har du börjat idrotta på äldre dar och har hittat vänner i det nyfunna gåfotbollslaget? Du kanske inte själv ägnar dig åt idrott, men engagerar dig i barnens cuper och matcher. Hur är det att vara så kallad fotbollsförälder? Eller är du en inbiten supporter och har sett speedway-lagets alla matcher? Vad är det som gör att du sitter där i fällstolen varje helg? I Karlavagnen söndag med Bosse Pettersson vill vi höra vad idrotten har för betydelse i ditt liv. Programmet börjar klockan 21.40 och slussen öppnar 21.00. Numret till slussen är som vanligt 020-22 10 30, men du kan redan nu skriva till oss på [email protected] eller på våra sociala medier. Karlavagnen i sociala medier: Facebook Instagram
2020-06-14
Länk till avsnitt

Sommarminnet

I Karlavagnen fredag är rubriken "sommarminnet". Vi vill höra om dina berättelser när sommaren inte blev du som du hade tänkt dig.

Nu väntar tider då vi förhoppningsvis kan njuta av värme, ledighet och semester. Men handen på hjärtat, det är ju inte alltid dagarna är så där varma och fyllda med just det vi verkligen har längtat efter, och det blir inte riktigt det man tänkt sig. Vilket är ditt bästa sommarminne när det inte riktigt blev som du hade tänkt? När ungarna inte alls är med på att vandra i fjällen utan mobiltelefon. När du planerat för en skön båtsemester men motorn lossnade första dagen. Lågbudgetsemestern i bil där barnen sov sig igenom hela resan och vägrade äta när vi väl satsade på en lunch på vägkrog. Ring in och berätta om när din sommar inte riktigt blev vad du tänkt. Karlavagnen fredag med Gerhard Stenlund. Programmet startar 21:40 i P4 och slussen öppnar redan 21:00. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla oss på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-06-12
Länk till avsnitt

Hur har du det med Coronan?

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att 46.814 personer har testats positivt för covid-19 och att 4.769 personer har avlidit. Hur är det för dig? Har du drabbats av covid-19?

Har du klarat dig hemma eller har du fått läggas in för vård? Som det verkar så slår detta virus väldigt olika och väldigt olika åldrar och i olika delar av Sverige. Just nu det Stockholmsregionen som drabbats hårdast både vad gäller smittade och avlidna. Hur har du det? Har du insjuknat i misstänkt covid-19? Hur mår du idag? Det finns berättelser från personer som berättar  att det tagit en väldigt lång tid att tillfriskna, en del har varit sjuka i månader. Hur har det varit för dig och din familj? Har du blivit testad och vad fick du för resultat? Var det lätt eller svårt att få bli testad där du bor? Ring in och berätta, både du som varit riktigt sjuk och du som blivit testad positivt men inte så svårt sjuk, negativt men känner dig sjuk. Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40. Telefonslussen öppnar som vanligt kl 21.00 020-22 10 30. Och du kan mejla oss redan nu på [email protected]
2020-06-11
Länk till avsnitt

Palmemordet

Det har gått 34 år sedan mordet på statsminister Olof Palme, och nu presenterar Palmeutredningen nya uppgifter i Sveriges främsta mordgåta. Åklagaren pekar ut den så kallade Skandiamannen som gärningsman och stänger förundersökningen. Hur reagerar du på dagens nyhet?

Känner du lättnad, frustration? Har du läst allt som går att få tag i om Palmemordet genom åren, eller tycker du det är dags att lämna historien bakom sig? Minns du fortfarande var du var och vad du gjorde den där vinterdagen 1986 när du fick höra vad som hänt? Karlavagnen onsdag vill ha dina tankar om nyheterna kring Palmemordet. Medverkar i programmet gör också poddaren och författaren Sigge Eklund som följt fallet sedan barnsben och DN-journalisten Lars Näslund som jobbade på Expressen kvällen för mordet och fick ringa partiledarna och berätta. Kvällens programledare är Christian Olsson och Karlavagnen startar 21:03 i P4. Slussen öppnar 20:30 och nås på 020-22 10 30. Du kan alltid mejla till [email protected] och i sociala medier heter vi Karlavagnen i P4. Karlavagnen onsdag med Christian Olsson - Ring 020 22 10 30 
2020-06-10
Länk till avsnitt

Karlavagnen med Farah Abadi

Vad hade du velat återuppleva?

Ikväll i Karlavagnen så vill vi prata om de där dagarna man så gärna vill uppleva igen, eller kanske för första gången. Om man bara hade en tidsmaskin.Ikväll vill vi höra var du hade velat åka i din tidsmaskin. Kanske den där dagen när ditt barn tog sina första steg? Eller så skulle du ta dig till den där kvällen då Sverige spelade till sig ett brons i fotbolls vm? Var din student den mest underbara av alla dagar eller önskar du att du fick uppleva demonstrationerna vid almarna i Stockholm 1971? Kanske drömmer du om att vara med och se Bowie som Ziggy Stardust! Allt är möjligt i kvällens program. Dela med dig på 020-22 10 30, slussen öppnar 20.30 Farah Abadi som drömmer om att få vara barn en dag igen är med dig i kvällens Karlavagnen.
2020-06-09
Länk till avsnitt

Vilken är din favoritstad?

I Karlavagnen på måndag låter vi fantasin och minnena flöda fritt och beger oss till just din favoritstad på jorden. På måndag gäller inga reserestriktioner och trängseldirektiv.

Nu när vi inte får åka till olika länder inklusive våra grannländer och det knappt går några flyg längre bort ser vi framemot en sommar i Sverige. Och vad gör väl det, när det är på sommaren som Sverige är som bäst. Morgonkaffe till fågelkvitter på hemmabalkongen eller en runda med roddbåten på landet är ju ganska oslagbart i dessa tider när vi ska hålla oss inom landets gränser. I måndagens Karlavagnen glömmer vi coronan ett tag. Vi gör en tidsresa bakåt eller framåt och landar i just din favoritstad.  Vad är det som gör just din favoritstad så speciell? Är det människorna, uteserveringarna, spårvagnarna eller någonting helt annat? Dela med dig av dina bästa tips på en lyckad stadssemester både när och fjärran. I studion sitter Soili Huokuna och väntar på ditt samtal och vi kör från 21:03 fram till midnatt. Slussen öppnar klockan 20.30. Numret är 020-22 10 30. Du hittar oss också på sociala medier där vi heter Karlavagnen i P4.
2020-06-08
Länk till avsnitt

Hur minns du din skoltid?

Sjung om studentens lyckliga dagar, den blomstertid nu kommer, Idas sommarvisa. Sommarlovet hägrar och landets barn får en välförtjänt ledighet, och du som är student tar dina första stapplande liv ut i vuxenlivet. Frågan är vad du kommer minnas mest från din skoltid?

Är det långa tröstlösa lektioner, fotbollsspelandet på rasterna eller kanske den där läraren som hjälpte dig när du kände dig utanför? I Karlavagnen söndag med Kim Kärnfalk vill vi höra hur du minns din skoltid. Kanske tar du studenten och summerar dina skolår, eller så flyttade du runt och bytte skola titt som tätt. Var du klassens clown eller den som alltid blev vald sist när det vad dags för brännboll? Var du ett mattegeni eller fick du ständigt besöka rektorn på grund av att du hade C i ordning och uppförande? Ring in och berätta om hur du minns din skoltid, oavsett om du är nybakad student, pluggat massa år på universitetet eller bara gått ur folkskolan. Var skoltiden helvetet på jorden med ständig mobbning? Blev du inte godkänd utan fick gå ut bakvägen när det var dags för studenten eller hoppade du av skolan och började jobba? Älskade du din skoltid så till den milda grad att du utbildade dig till lärare? Var du fascinerad av historieläraren som fick dig intresserad av stenåldern eller var det idrottsläraren som fick dig att börja med basket? Slussen öppnar 21:00 och programmet startar 21:40. Ring 020-22 10 30 eller mejla till [email protected]
2020-06-07
Länk till avsnitt

Ditt bästa rockminne

I Karlavagnen denna fredag dämpar vi konsert- och festivalabstinensen med din bästa berättelse om en rockupplevelse.

Just nu skulle egentligen Sweden Rock ha varit i full gång, men utanför Sölvesborg ligger festivalområdet öde. Band som Guns N' Roses, Queen och The Rolling Stones har tvingats ställa in sina sommarturnéer. För att dämpa abstinensen något är det musikminnen av det hårdare slaget som gäller i Karlavagnen denna fredag, inte minst eftersom vi tar över direkt efter specialinsatta programmet Hårdrockskväll i P4. Så dela med dig av dina minnen! Har du hängt backstage med Nazareth på Sweden Rock, stått på första raden när Kiss spelade på Olympen 1976, rest Europa runt för att kunna se alla spelningar på Metallicas turné, eller sålt bilen för att kunna köpa den där ovanliga colombianska Deep Purple-vinylen? Kvällens programledare Johan Signert (vars första hårdrockskonsert var Iron Maiden i Scandinavium 1988) vill höra om klassiska konserter, fantastiska festivaler och andra härliga hårda rockminnen. Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected], glöm då inte att skriva ditt telefonnummer. Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2020-06-05
Länk till avsnitt

Hur mycket bryr du dig om dina tänder?

Gapa stort! I torsdagens Karlavagnen vill vi prata med dig om dina tänder. När var du hos tandläkaren sist och vad gjorde du då? Eller har du inte råd att göra det där ingreppet som du egentligen skulle behöva?

Coronakrisen har påverkat tandläkarbranschen hårt. Både privata tandläkare och Folktandvården vittnar om att de har färre patienter nu. På 1177 skriver man att du som är frisk och under 70 år kan gå till tandvården som vanligt. Du som är äldre eller har vissa sjukdomar ska avboka ditt besök. Hur har du gjort under pandemin? Har du avbokat eller gått på ditt planerade besök? Går du till tandläkaren annars? Är du ruinerad efter ett dyrt ingrepp eller har du inte råd och måste prioritera annat? Har du tänderna i fokus, gjort en tandblekning eller har ett tandsmycke? Lider du av tandläkarskräck eller har du minnen från barndomen med räls? Hur har dina tänder åldrats? Vi vill höra allt om dina tänder. Var med i kvällens Karlavagnen med Sanna Lundell. Vi drar igång 21.03 och telefonslussen 020-22 10 30 öppnar klockan 20.30, men du mejla redan nu på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-06-04
Länk till avsnitt

Hur är man en bra förälder?

Jippie, nu hägrar sommarlov och semester! Det betyder glada barn och avslappnade vuxna! Eller? Karlavagnen onsdag laddar för ledigt med undran om hur man är bästa möjliga förälder. Vad tycker du?

Mer tid ihop ger mer utrymme för morgondopp, sockerchocker och sena läggtider. Och för skärmtjafs, badminton och kladdiga bordsskivor. Ja, lite mer av allt som ingår i föräldraskapet helt enkelt. Men hur gör man då för att vara en bra förälder? Är det att hålla på rutiner och vara konsekvent? Eller lyssna in och vara flexibel? Är det att förbjuda socker? Eller frossa i godsaker för sött är ju gött? Är det att pränta in att man hjälps åt eller ge frihet att bara få vara barn? Är det att bekräfta alla känslor eller sätta stopp för onödigt gnäll? Vad har du för principer i ditt föräldraskap? Vad kämpar du med? Hur skulle du vilja vara? Den här sommaren blir många långa hemmadagar utan samma möjlighet till utflykter och aktiviteter. Och far- och morföräldrar kan man inte lämna över till heller vad det verkar. Kanske blir det en extra utmaning att vara förälder den här sommaren, eller så blir begränsningarna just det som gör att ni faktiskt hittar det där lugnet. Kanske borde alla föräldrar bara tagga ner och sänka ambitionerna? Eller är vi för slöa och släpphänta? Ring trebarnspappan Christian Olsson och berätta om hur du tänker kring föräldraskapet hur gör man det bra, eller i alla fall helt okej? Programmet startar 21:03 men slussen öppnar 20:30 och nås på 020-22 10 30. Du kan alltid mejla till [email protected] och i sociala medier heter vi Karlavagnen i P4. Karlavagnen onsdag med Christian Olsson - Ring 020-22 10 30
2020-06-03
Länk till avsnitt

Hur möter du rasism i din vardag?

Hur är det här i Sverige för den som inte lever i den vita normen?

Den 25 maj dör afroamerikanske George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis där en polisman under flera minuter trycker sitt knä mot Floyds hals. Händelsen har lett till demonstrationer och kravaller i flera amerikanska städer, och proteströrelsen mot rasism hörs över hela världen. Idag har sociala medier fyllts av svarta rutor och hashtaggen #blackouttuesday och många delar bilder på knutna nävar i solidaritet med de utsatta. Hur reagerar du på det som händer i USA? Och hur är det här i Sverige för den som inte lever i den vita normen? Har du ett utseende eller namn som inte klingar typiskt svenskt hur påverkar det dig? Möter du rasism i din vardag? Har du kanske erfarenheter av att leva i USA, eller är du född här men bemöts ändå inte som om du vore svensk? Kanske har du erfarenheter som kan hjälpa andra, tillfällen då du stått emot rasism eller bemött fördomar som riktats mot dig eller andra? Kanske har du sagt ifrån och hamnat i en givande diskussion med en oliktänkande? Dela med dig av dina tankar och erfarenheter i Karlavagnen ikväll. Programmets sänds från Malmö och leds av Susanna Dzamic. Det drar igång 21:03 men slussen öppnar redan kl 20:30 och nås på 020-22 10 30.
2020-06-02
Länk till avsnitt

Bröllopstider

Vilket bröllop kommer du aldrig att glömma? Hur ser ditt drömbröllop ut?

Pingsten brukar vara en riktig giftashelg, och början av juni är hänryckningens tid - och därmed också bröllopens. Så tvåspråkiga Karlavagnen måndag vill prata bröllop! Har du deltagit i ett bröllop du aldrig kommer att glömma, hur var det? Blev den en oförglömlig bröllopsfest? Hände det något dramatisk eller var stämningen oerhört romantisk? Kanske du hittade din egen kärlek på någon annans bröllop? Har du varit brudtärna eller best man? Gick det smidigt eller var det kaotiskt? Kanske firar du guld- eller diamantbröllop snart och minns fortfarande er speciella dag? Coronapandemin har ju påverkat mångas bröllopsplaner. Har ni ställt in er fest eller behövt skjuta upp ceremonin till senare tillfälle? Om du gift dig senaste tiden, hur gick det till? Eller kanske du planerar bröllop för sommaren, hur kommer det ser ut? Dela med dig av dina bröllopstankar till kvällens programledare Soili Huokuna. Vi drar igång redan klockan 21.03 och telefonslussen 020-22 10 30 öppnar klockan 20.30, men du mejla redan nu på [email protected]  I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-06-01
Länk till avsnitt

Vilken doft väcker känslor hos dig?

Får doften av tång och tjära dig att minnas barndomen vid havet? Påminner bensinlukten om din första moppe, eller lukten av såpa om dina farföräldrar?

Hägg och syren, nyklippt gräs, mormors parfym, blöt asfalt, havssalt, bensin och båtfärg. Så här års omges vi av massor av dofter och i Karlavagnen söndag vill vi höra om just dofter och vilka känslor de väcker hos dig. Blir du lugn av lukten från ett stall? Får doften av tallskog och nygräddade bullar dig att kastas tillbaka till dagarna på kollot? Har du sparat en tröja som luktar som någon du håller kärt - tryggt och varmt? Eller får en viss lukt dig att rysa av ett dåligt minne? Samtidigt är det kanske många som just nu inte får känna den där doften som man älskar på grund av restriktioner, reseförbud och social distansering? Saknar du doften av ett svettigt omklädningsrum, en fullsatt idrottsläktare eller lukten från det andra hemlandet, där marknader och affärer badar i dofter? Längtar du efter att få känna doften av ditt nyfödda barnbarn? Många tappar också lukt- och smaksinnet när man insjuknat i covid-19. Hur är det? Vilken doft saknar du mest? Dofter och lukter kan snabbt ta oss tillbaka till en viss plats eller situation. De kan få oss att längta och de kan få oss att sakna. I Karlavagnen söndag med Bosse Pettersson, vill vi höra om det. Om lukter som väcker minnen och känslor. Programmet börjar som vanligt kl. 21.40 och slussen öppnar kl. 21.00. Numret är: 020-22 10 30 Men du kan redan nu mejla [email protected] eller skriva till oss på sociala medier. Karlavagnen i sociala medier:  Facebook Instagram
2020-05-31
Länk till avsnitt

Misstaget - då gjorde jag bort mig

Oskyldiga misstag kan man göra i många sammanhang. Ibland kan det dock bli lite jobbigare än andra gånger, som när man tar fel på en person till exempel.

Har du kastat dig om halsen på din älskade som du fått syn på ute på stan - och insett att det är en helt främmande person du står och kramas med? Har du lyckats med konststycket att hamna på fel tåg och stå där på stationen långt ifrån det tänkta resmålet? Eller har du, som vår producent, stött ihop med din gamla granne och inte förrän efter en god stunds samtal insett att det är en tidigare arbetskamrat. Och då också förstått varför du fått lite märkliga blickar under samtalet. Nu vill vi höra om DITT misstag, i Karlavagnen fredag med Gerhard Stenlund. Programmet startar 21:40 i P4 och slussen öppnar redan 21:00. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla oss på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-05-29
Länk till avsnitt

Vad har du för erfarenheter av familjehem?

I torsdagens Karlavagnen undrar vi om du har öppnat ditt hem för andra än din biologiska familj? Har du haft ett barn placerat hos dig, eller har du det nu? Eller har du behövt bo hos någon annan än dina föräldrar under uppväxten?

2018 var drygt 23 000 barn placerade i familjehem. Just nu pågår rättegång i det uppmärksammade fallet om flickan som kallats Lilla hjärtat. Efter flera år i familjehem blev hon åter placerad hos sina biologiska föräldrar och nu anklagas mamman för att barnet for illa och till och med avled. För en del barn är det en fråga om liv och död, för andra är det en tillfällig paus från en svår tillvaro eller ett extra stöd i vardagen. Vad har du för erfarenheter av familjehem, eller fosterhem som det hette förr? Är du en av dem som öppnat dörren till ditt hem för att ta hand om ett barn som behöver stöd och hjälp av en annan familj? Hur fungerar det och vad var det som fick dig och din familj att börja med det? Har du själv fått uppleva att komma in och bo i en annan familj än din egen? Hur var det och hur har det påverkat dig? Hör av dig till kvällens programledare Sanna Lundell. Programmet startar 21:03 i P4 och slussen når du redan 20:30 på 020-22 10 30. Eller mejla oss på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4. Vi hörs!
2020-05-28
Länk till avsnitt

Vad gör dig unik?

Vi är alla speciella på vårt alldeles eget sätt brukar man ju säga. Och Karlavagnen vill veta vilket som är ditt sätt? Har du en ovanlig kunskap eller kanske varit med om något som få har upplevt? Har du besökt en udda plats eller äger en sällsynt pryl? Berätta!

Har du sett sköldpaddskläckningen på Galapagos? Har du en rejäl samling gökur? Är du den ende med ditt namn? Karlavagnen onsdag undrar på vilket sätt just du är unik? Kanske har du ett ovanligt stadigt tålamod eller föder upp en märklig sorts gnagare? Kan du dra alfabetet baklänges på fyra sekunder? Är du släkt med en kunglighet eller kan slå in en spik på två slag? Har du varit Fröken Medelpad? Visst finns det något speciellt med dig, fram med det! Ring till Christian Olsson i Karlavagnen och berätta om vad som gör dig ovanlig och speciell, ja unik! Programmet startar 21:03 i P4 och slussen når du redan 20:30 på 020-22 10 30. Eller mejla oss på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4. Vi hörs! Karlavagnen onsdag med Christian Olsson - Ring 020 22 10 30!
2020-05-27
Länk till avsnitt

När behövde du välja?

Idag handlar Karlavagnen om att ta rätt beslut.

När ställdes du inför ett svårt val? Var det när du skulle välja utbildning eller yrke, eller var det när du undrade om du skulle gå in i den där relationen? Eller om du skulle gå ur relationen, gå vidare och välja något annat? Hur valde du och hur gick det? Går du på magkänsla eller är du strategisk? Gör du listor med för- och nackdelar? Och när har det blivit så fel att du har ångrat dig? Oavsett om det är när du ska välja tröja eller schampo, vilken stad du ska bo i eller vilket jobb du ska ta så vill Susanna Dzamic veta allt om din beslutsångest och hur du tar dig igenom den. Ring in och berätta på 020 22 10 30, slussen öppnar 20.30 och programmet kör igång 21.03. Du kan också mejla oss redan nu på [email protected] eller hör av dig till oss på sociala medier där vi heter Karlavagnen i P4.
2020-05-26
Länk till avsnitt

Uppfinningarnas uppfinning

Motorn, internet eller menskoppen? Karlavagnen måndag handlar om den bästa uppfinningen. Vilken uppfinning skulle du inte klara dig utan? Och vilken tycker du saknas?

Nu när hela världen att på jakt efter coronavaccin, letar vi på tvåspråkiga Karlavagnen efter den bästa uppfinningen, officiell eller hemmafixad. I Finland utvecklades bland annat sms-meddelandet och pulsmätaren, som många nu använder dagligen. Hyllar du trepunktsbältet, rollatorn eller pacemakern för att de finns och förgyller din vardag? Eller uppskattar du att du kan använda p-pillren, salladsslungan eller att du kan umgås med dina nära via videosamtal? Har du andra uppfinningar du inte skulle klara dig utan? Världen är också fylld med konstiga uppfinningar, vilken är den märkligaste uppfinningen som är omistlig för dig? Har du köpt en elsparkcyckel eller slagit på stort med självlysande toapapper? Har du själv kommit på något exceptionellt som världen borde känna till? Eller bara något litet som är himla praktiskt? Vilken sak hade du velat uppfinna? Vilken uppfinning tycker du saknas? Berätta om dina bästa och sämsta uppfinningar för kvällens programledare Soili Huokuna. Vi drar igång redan klockan 21.03 och telefonslussen 020-22 10 30 öppnar klockan 20.30, men du mejla redan nu på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-05-25
Länk till avsnitt

Då blir jag helt uppslukad!

Känner du igen känslan av att bli helt uppslukad av något, när tid och rum försvinner och du är hundra procent närvarande i det du gör?

Kanske är det när du ligger på alla fyra i trädgården och rensar ogräs, eller när du sitter och komponerar vid pianot.  Är det när du springer genom skogen en lördagsmorgon och lyssnar på fågelkvitter eller är du i nuet när du hoppar från ett hopptorn ner i det kalla vattnet? I Karlavagnen söndag med Kim Kärnfalk vill vi höra när du hamnar i ett flow? När går du in i en aktivitet så till den milda grad att allt runtomkring försvinner och du har fullt fokus på det du gör? Känner du flow när du spelar tv-spel? Eller när du gör dina yogaövningar på morgonen? Hjälper dansens virvlar dig att koppla bort allt, eller är det när du pusslar 1 000-bitarspusslet som du är i nuet? Ring in till Karlavagnen på 020-22 10 30 och berättar om när du hamnar i ett flow. Har du övat upp en teknik för att få bort allt surr runtomkring dig? Eller har du svårt att hamna där och känner inte alls igen känslan? Hör av dig! Slussen öppnar 21:00 och programmet startar 21:40. Du kan också mejla till [email protected] och även delta i samtalet i sociala medier.
2020-05-24
Länk till avsnitt

Världens bästa hobby

Vad ägnar du dig åt på fritiden, som är roligare än allt annat i världen?

Är du en hängiven samlare? Ägnar du all fritid åt knyppling? Sitter du varje kväll och övar med gitarren? En hobby kan vara i stort sett vad som helst, så vad är det som gör just din hobby till världens bästa? Är det för att du gör något som ingen annan gör, som att samla stenar formade som stadshuset i Sundsvall? Eller för att du är en del av en stor gemenskap av exempelvis körsångare? Hör av dig till kvällens programledare Johan Signert och berätta varför du har världens bästa hobby! Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected], glöm då inte att skriva ditt telefonnummer. Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2020-05-22
Länk till avsnitt

Hur har du det med bag in boxen?

I torsdagens Karlavagnen vill vi prata med dig om alkohol och hur Coronakrisen har påverkat dina vanor. Har de ändrats eller ser de ut som förut?

Siffror visar att Systembolaget säljer mer i år jämfört med förra året samtidigt som krogbranschen har färre gäster och i och med det säljer mindre alkohol. En undersökning som presenterades nyligen visar också att personer under 30 år dricker mindre nu än innan pandemin. Många jobbar hemma, eller sitter i karantän och vi uppmanas alla att hålla ner våra sociala kontakter. Hur tänker du kring det? Unnar du dig lite extra nu när du kanske inte får vara på arbetsplatsen och träffa dina vänner? Eller är alkohol så förknippat med socialt umgänge och krogen att du hellre avstår? Dricker du lite mer eller blir det mer utspritt? Har du koll på läget eller har det gått överstyr? Har du en familjemedlem som dricker för mycket eller är du orolig för en vän? Var med och prata med kvällens programledare Sanna Lundell om alkoholvanor nu under krisen. Programmet börjar klockan 21.03 och telefonslussen öppnar klockan 20.30 ring på 020-22 10 30. Mejla på [email protected] eller skriv till oss på sociala medier.
2020-05-21
Länk till avsnitt

Dina bästa och sämsta ord

Flockimmunitet och distanskram också i språket märks att vardagen blivit en annan. Karlavagnen onsdag handlar om ord. Ord du är bra kompis med och ord du inte gillar, ord du kanske har hittat på själv?

Vissa ord låter lite som det de är som geggamoja eller krusidull. Andra står för något vackert eller ligger bara rätt i munnen. Vilket är ditt absoluta favoritord? Är det slangbella, skymning eller kakafoni? Har du kanske själv hittat på ett ord för något du tyckte saknade en bra benämning? Eller använder du något från ett annat språk i brist på ett svenskt? Språket utvecklas hela tiden i takt med att samhället förändras och ord lånas in eller uppfinns. Speciella tider ger speciella ord. Plötsligt vet vi vad tvåmetersregeln är och känner hostskam. Vi räds droppsmitta och lägger på oss karantänkilon. Vilka ord har du svårt för, och varför? Ring Karlavagnen och berätta om dina bästa och sämsta ord! Christian Olsson tar ordet klockan 21:03, men slussen når du redan 20:30 på 020-22 10 30. Eller mejla till [email protected] Karlavagnen onsdag med Christian Olsson - Ring 020 22 10 30
2020-05-20
Länk till avsnitt

Med målet i sikte

Att känna att benen bär dig en hel mil, att spara ihop till en sommarstuga vid havet eller att kunna beställa mat på portugisiska? Vilket är ditt mål och hur jobbar du för det ska bli verklighet?

Sitter du hemma med distansstudier och kämpar med att avsluta din utbildning med bra betyg? Är målet att ta dig in på din drömutbildning eller kämpar du för att ta dig ut på arbetsmarknaden? Eller är det att flytta in i det där egendesignade huset du börjat skissa på, att fixa körkortet, eller är det att bli stark nog för kunna stå på händer? Kanske är drömmen att vandra Jämtlandstriangeln helt själv och få vakna upp till en stillsam gryning på fjället? Hur jobbar du för att det ska hända, vilka hinder behöver du överkomma? Susanna Dzamic undrar om du är en sån som har en femårsplan eller tar du ett nyårslöfte i taget? Hur ser målbilden ut, har du några delmål på vägen? Och belönar du dig själv när det går bra? Hur då? Ring in och berätta på 020 22 10 30, slussen öppnar 20.30 och programmet kör igång 21.03. Du kan också mejla oss redan nu på [email protected] eller hör av dig till oss på sociala medier där vi heter Karlavagnen i P4. Producent: Dahlia Naji 
2020-05-19
Länk till avsnitt

Havet och jag

Vilka känslor väcker havet hos dig? Har du kanske jobbat på sjön, levt i skärgården eller hurdan är just din relation till havet?

När sommaren närmar sig blir haven en större del av mångas vardag. Vi seglar, surfar, badar, fiskar, paddlar eller bara njuter av havsluften. Vad gör du i eller på havet? Hur är det att bo längs kusten eller att arbeta på en båt? Är du en av dem som dykt och undersökt den värld som finns under ytan eller är du en ivrig utesimmare som kanske redan kastat av vinterpälsen? Tvåspråkiga Karlavagnen vill veta vad det vidunderliga vattnet som omger vår planet betyder för dig. Finns det ett särskilt hav som ditt hjärta klappar lite extra för? Har du kära minnen från Östersjön, Bottniska viken, Kattegatt eller kanske ett annat hav? Hör av dig till kvällens programledare Julia Wiræus och berätta om din relation till havet. Vi drar igång redan klockan 21.03 och telefonslussen 020-22 10 30 öppnar klockan 20.30, men du mejla redan nu på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-05-18
Länk till avsnitt

Bästa granne...

Ja, hur fortsätter det? Vill du tacka för något som dina grannar hjälpt till med, för att de stått ut med dig, eller vill du bara säga "tyst!"?

Söndag den syttende mai firar vårt kära grannland Norge sin nationaldag och i Karlavagnen vill vi höra om just grannar och din relation till dem. Har du världens bästa grannar som ställer upp med både barnpassning och snöskottning? Fanns de till hands när du behövde det som mest? Som när hissen fastnade eller när vattnet gick och du behövde skjuts till förlossningen? Ja, det kanske var först nu i coronakrisen som du insett vilka fina grannar du har? Som när grannen plötsligt erbjöd hjälp att handla, eller stöttade på annat sätt? Har du en granne som du varje morgon ser på bussen, men aldrig vågat säga hej till? Eller var det grannen i sjukhussängen bredvid som blev det stöd du behövde? Din närmaste granne kanske är just Norge - vad saknar du då mest med grannlandet, nu är gränsen är stängd? I Sverige är vi annars bra på att undvika våra grannar. Vi spanar i nyckelhålet för att inte möta någon i trapphuset. Men du kanske har erfarenhet av en annan typ av grannsämja från något annat land? Där grannarna blir som en familj och det är som på film, att man går över och lånar socker? Och du, hur är du själv som granne? I Karlavagnen söndag med Bosse Pettersson vill vi höra om dina grannar. Programmet börjar 21.40 och slussen öppnar 21.00, men redan nu kan du mejla [email protected] eller skriva på våra sociala medier. Karlavagnen i sociala medier: Facebook Instagram
2020-05-17
Länk till avsnitt

Idolmötet

Alla har vi någon gång hört en smått otrolig historia om en väns bekant som träffat en kändis på en något otippad plats.

Jag träffade Julia Roberts i en klädaffär i London eller, Min pappa satt och pratade med Siw Malmkvist på bussen. Vi har väl alla hört smått osannolika historier från bekanta och andra som berättat att de träffat sin idol på riktigt. Och ofta är det möten som varit helt oplanerade. I Karlavagnen fredag vill vi höra om ditt möte med en idol eller kändis. Blev det ett trevligt samtal eller blev du alldeles för starstruck och helt stum? Fick du ur dig det du ville säga eller bara något dumt som du ångrar? Ring in och berätta om ditt idolmöte! Har du bildbevis på ditt idolmöte? Dela gärna med dig i kommentarsfältet på våra sociala medier eller skicka till oss privat och berätta vem du har mött och var! Kvällens programledare Gerhard Stenlund har delat med sig av bildbevis på när hans kusin Thea Eriksson stötte på självaste Bruce Springsteen på ett gym i New Jersey. Karlavagnen fredag med Gerhard Stenlund, programstart klockan 21.40. Slussen öppnar som vanligt 21.00 och telefonnumret är 020-22 10 30.
2020-05-15
Länk till avsnitt

Min svärmor och jag

I dagarna kommer en ny roman av Moa Herngren (som skrev Bonusfamiljen) som handlar om hur det är att få en svärdotter in i sitt liv som man inte riktigt kommer överens med. Hur är det för dig?

Hur fungerar din relation med din son eller dotters partner?Hur har du det? Är ni bästa vänner eller skaver det lite i fogarna? Kan man fortfarande vara vän med sin svärmor eller svärfar efter att ett förhållande tagit slut? Hur ser din relation ut med din svärmor, svärfar eller med sons, eller dotters eller sons partner. Hur gör man för att få det att fungera? Vad har du för relation till din svärdotter/son eller svärmor/far. Ring in till oss och berätta om hur det fungerar för dig och vilken kontakt ni har. Programledare Sanna Lundell. Karlavagnen torsdag startar kl 21.03, telefonslussen öppnar 20.30 men du kan mejla redan nu på [email protected]
2020-05-14
Länk till avsnitt

Vad retar du dig på?

Får du hög puls av tomma mjölkpaket som ställts tillbaka i kylen eller hundskit som ligger i vägkanten? Blir du galen av folk som kommer för tidigt till kalas? Ring Karlavagnen och ventilera!

Helgens TV-sändning av Eurovision orsakade kritikstorm och det fanns ingen hejd på vad vi kunde reta upp oss över kortade låtar, töntiga små soffor, folk som pratade i mun på varann. Irriterande tyckte många. I onsdagens Karlavagnen samlar vi oss och retar vi upp oss tillsammans över vad som helst som stör. Folk som sörplar när de äter soppa eller pratar bebisspråk med sin partner! När nån står för nära i butikskön TROTS markeringar i golvet! Alla som använder för många engelska uttryck när de pratar eller inte kopplar sin hund! Föräldrar som inte snyter sina ungar trots monsterkladd under näsan! De där som alltid vill att man ska swisha fast de bara lagt ut 20 spänn på en glass! Låt oss elda upp oss tillsammans över vardagens alla irritationsmoment, låt Karlavagnen vara din spottkopp i etern. Vad retar du dig på? Ring (den ganska lättretade) Christian Olsson och släpp på trycket så att vi kan gå vidare! Karlavagnen kör igång 21:03 i P4 men slussen öppnar redan 20:30. Du når oss på 020-22 10 30 eller [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4. Karlavagnen onsdag med Christian Olsson
2020-05-13
Länk till avsnitt

När slumpen avgjorde

Råkade du köra in i din okända tvilling i skidbacken? Hamnade du bredvid någon i tågkupén som blev din framtida affärspartner?

Plötsligt hände det osannolika! Har du varit på väg till en jobbintervju men hamnat på fel ställe och blivit erbjuden ett ännu roligare jobb? Eller hade du bråttom till bussen och råkade du springa rätt in i din livs kärlek när du rundade ett gathörn? Kanske missade du ditt flyg någon gång och fick stanna utomlands en extra natt, var det då du hamnade på en magisk konsert som fick dig att börja din karriär som framgångsrik klarinettist? Eller var slumpen snarare att du befann dig på helt fel plats vid fel tillfälle! I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-05-12
Länk till avsnitt

Min bästa present

Vad är din bästa present som du fått eller kanske gett? Hur tänker du när du ger en gåva och vilken betydelse har de för dig?

I tvåspråkiga Karlavagnen pratar vi om att få och ge; upplevelser, prylar eller vad som helst. I Finland hör det till att man ofta kommer med en tuliainen en slags gå-bort-gåva när man kommer på besök eller har varit på resa. Vad finns det för presenttraditioner i andra länder? När ger du presenter? Vad kännetecknar en lyckad gåva? Vad ger du din partner, familj, vänner, släktingar och kollegor? Ger vi för lite eller rentav för mycket paket till varandra? I dessa tider är det kanske många som antingen skickat eller lämnat en blomma, vinflaska eller sötsaker utanför dörren till personer som befunnit sig i karantän. Är du en av dem? Vad annat kan man ge till personer som man vill skämma bort eller visa uppskattning? Hör av dig till kvällens programledare Julia Wiræus och berätta om din käraste present du har fått eller gett. Vi drar igång redan klockan 21.03 och telefonslussen 020-22 10 30 öppnar klockan 20.30, men du mejla redan nu på [email protected] I sociala medier heter vi Karlavagnen i P4.
2020-05-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.