Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Karlavagnen

Karlavagnen

Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/karlavagnen

Avsnitt

När jag somnade på ett udda ställe

Har det hänt att du somnat eller kanske rent av tvingats sova på något udda eller ovanligt ställe för att inga andra alternativ fanns?

Jag, Robert Frank, har tillbringat en relativt god nattsömn i ett grovsoprum i Kraków i Polen. Inte för att jag misstagits för grovsopor utan för att det var helt enkelt den sovplatsen arrangören för konserten hade att bistå mig och mitt dåvarande band som jag spelade i. Ikväll programleder jag, Robert Frank, Karlavagnen och jag vill höra om alla dom där ovanliga, annorlunda och udda ställena du har sovit på. I den där långa kön till det stora gula varuhuset? I bagagehyllan på tågkupén? Mitt under pågående konsert med ditt favorithårdrocksband? Eller under en betongbänk på flygplatsen? Ring in och berätta! Vi startar kl 22.12, slussen redan öppnar 21.00. Telefonnumret är 099 110 90, men du kan mejla redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-06-13
Länk till avsnitt

Festivalminnen!

Sommaren är här och med det en mängd festivaler! I helgen har det varit både Summerburst i Göteborg med elektronisk musik och hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Sölvesborg.

Kanske har du varit där och kan berätta hur det var, eller så håller du som bäst på att planera för nästa festival? I Karlavagnen med Kim Kärnfalk vill vi höra dina festivalminnen. Har du vaknat upp i ett svettigt tält och klampat runt i leran men älskat varje minut? Mötte du ditt livs kärlek på en festival eller fick ditt hjärta brustet?  Eller hamnade du på efterfest med ditt favoritband och hånglade med basisten? Kanske har du mer negativa minnen som att bli klämd i ett gungande publikhav eller bli tafsad på mot din vilja. Positiva eller negativa minnen, vi vill höra allt om just ditt festivalminne! Ring 099-110 90 eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet drar igång 21:40, telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2019-06-09
Länk till avsnitt

Vad ska du göra i sommar?

Allt kanske är tajmat och klart och planerat in i minsta detalj sedan i höstas? Eller tar du sommaren som den kommer?

Vissa ska jobba hela sommaren medan det för andra väntar långledigt. Kanske ska du vara i stugan, bada i sjön och äta smultron, eller åker du utomlands för att hälsa på släkt och vänner? Har du siktet inställt på ditt livs äventyr, eller kan du inte tänka dig något bättre än att ha noll planer och en kritvit kalender? Fredagens Karlavagnen med Lars Svan handlar om dina sommarplaner. Ring in och berätta vad du ska hitta på under juni, juli och augusti! 099-110 90 Programmet börjar klockan 23:07, men telefonslussen öppnar redan klockan 21. Mejlar gör du till karlavagnen@sverigesradio.se. Du kan även delta i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Varannan fredag sänds Karlavagnen från Falun.
2019-06-07
Länk till avsnitt

Mina barndoms somrar

Nationaldag och värmen/sommaren har äntligen kommit. För många väntar semester och sommarlov. En tid med förväntningar eller en tid som är jobbig. Hur minns du somrarna var när du var barn?.

Hur var det för dig när du var barn. Vad minns du av dina barndoms somrar. Vad har du för minnnen? Bra? Dåliga? Sommaren då du blev myggbiten och fick åka till aktuten eller sommaren då du fick vara hos farmor och farfar på deras bondgård. Vad har du för minnen från dina somrar som barn? Var gräset alltid grönt? Var det soligare och varmare i vattnet förr? Var det alltid jordgubbar till efterrätt? Eller hatade du sommarlovet för att alla åkte bort på resor och du blev ensam i stan. Har du några speciella minnen av vad du åt eller vad du lyssnade på eller vilka du tillbringade somrarna med? Vad minns du av dina barndomssomrar? Ring in till kvällens programledare Hélène Benno och berätta!  Vi startar efter P4 Live från  Sweden Rock kl 22.05 men telefonslussen öppnar som vanligt kl 21.00. 099 - 110 90 Du kan mejla redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-06-06
Länk till avsnitt

Hittat på vinden

Sommar, sol och äntligen tid att ta tag i storstädning av sommarstugor, uthus och källarförråd. Vad har du hittat i skrymslen på vinden eller djupt i potatislandet?

Hittade du ett hårsmycke från 400-talet i komposthögen? Ett knivblad från järnåldern i gräsmattan? En burk konserverade lingon från mellankrigsåren, fortfarande i perfekt skick och mycket gott till potatis och biff? Många av oss bär på en inre sakletare eller hobbyarkeolog och bara tanken på att upptäcka något riktigt gammalt och värdefullt under golvplankorna får hjärtat att fladdra. För det som göms i källare, på vindar och i uthus det kommer ju ofta fram till slut. Karlavagnen onsdag med Christian Olsson handlar om det vi hittat när vi renoverat torpet, jobbat på städfirma eller hälsat på hos mormor. Har du funnit en komplett frimärkssamling? Ett ugglepar med ungar? Eller ett släktträd som visar att du och dina systrar inte alls är systrar, utan något helt annat? Programmet börjar klockan 21:40, men telefonslussen kan du ringa redan klockan 21 på telefonnummer 099-110 90. Vill du hellre mejla oss så gör du det på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-06-05
Länk till avsnitt

Var och en sköter sitt!

Ikväll handlar Karlavagnen om grannsämja, eller om social kontroll beroende på hur man ser på det. Hur är det där du bor? Håller ni koll på varandra, eller får var och en sköta sig själv?

I helgen hörde vi den fruktansvärda berättelsen om de instängda barnen i Ystad. Man frågar sig: hur kunde det hända? Att kommunen brustit i sitt arbete är en sak. Men att ingen märkte något, inte ens en granne? Ikväll pratar vi om kontakten med grannarna. Ibland kan den vara livsviktig, samtidigt som vissa upplever det som att man lägger sig i. Hur är det där ni bor? Hjälper ni varandra för att se när något inte är som det ska? Eller finns det en stark överenskommelse som säger att var och en sköter sitt? Var går gränsen mellan att bry sig, och att lägga sig i varandras liv? Hur störig är du som granne ringer du på om du hör att det grälas? Eller låter du bli i rädslan att lägga näsan i blöt? Vad har det lett till? Ikväll handlar det om social kontroll, på gott och ont. Nadia Jebril sitter i studion för att höra om dina erfarenheter. Slussen öppnar 21.00 och numret är 099-110 90. Producent: Per Scholander
2019-06-04
Länk till avsnitt

När hade du tur?

De flesta av oss är eniga att vi ibland har både tur och otur. Så på måndag vill vi höra när du hade tur.

Oavsett om det handlar om en lotterivinst, ett förstahandskontrakt till en citylya eller att du undvek att mista livhanken på ett mirakulöst sätt. Ring och berätta hur du inte hade träffat den rätte om du inte hade missat båten och tvingats ta flyget istället. Eller kanske tänker du att allt har sin logiska förklaring och att sannolikhetsläran överträffar all skrock med svarta katter, brunnslock och nycklar på bordet. Ring oss på måndag, programledare är Hanna Lindberg och Mika Olavi. Slussen öppnar kl 21.00. Programmet kickar igång kl 21:40 i Sisuradio och klockan 22.45 i Sveriges Radio P4. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen sänds från Uppsala och produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Övergångsfaser

Tar du studenten i juni, vill du prata om klimakteriet, om att bli pensionär, flytta hemifrån, byta medicin eller hur det är att mucka?

Så här års är livet fullt av övergångsfaser vissa är säsongsrelaterade, andra terminsrelaterade och somliga har med arbetslivet eller den egna kroppen att göra. Vissa faser väljer vi att gå igenom, andra tränger sig obönhörligen på. Vad är du i för övergång och hur är det? Tycker du att det pratas för lite om just din övergång? Hur känns den? Längtar du tillbaka, ser du framåt, känns det ovisst, sorgligt, eller sorglöst och härligt? Hur är det att inte riktigt veta vad som komma skall? Ring Karlavagnen söndagen den 2 juni. Slussen öppnar kl 21.00, Telefonnumret är 099- 110 90. Programmet sänds kl 21.40 till midnatt. Du får gärna mejla till karlavagnen@sverigesradio.se när helst det passar dig om du inte kommer fram i slussen glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd. Programledare är Stina Wollter.
2019-06-02
Länk till avsnitt

När hjälpte du någon?

Genom en snabb insats vid en olycka, en volontärresa, som god man, eller på något annat sätt? I kvällens Karlavagnen lyfter vi fram mänsklighetens bästa sidor.

I går var det Springhjälpen för hela slanten här i P4. Människor över hela landet sprang, rullade, gick, hoppade, eller aktiverade sig på något annat sätt för att samla in så mycket pengar som möjligt för att lindra den akuta hungern i världen. Det var fantastiskt att höra och se engagemanget från alla lyssnare som på något sätt ville bidra till att hjälpa människor i nöd. I kväll i Karlavagnen hör du en av Springhjälpens programledare, Johan Signert. Lite trött i benen, men otroligt peppad av hur många det är som vill hjälpa andra. Därför vill han höra ännu fler berättelser om medmänsklighet, om när du gjorde en insats för någon annan. Det kan handla om dig som gjorde hjärt-lungräddning på personen som ramlade ihop bredvid dig på bussen. Eller om att du och din familj ställt upp som familjehem. Kanske har du varit i ett annat land som volontär? Kanske har du gjort en ideell insats på hemmaplan, ordnat julfirande för ensamma, jobbat på ett härbärge, eller startat ett språkcafé? Det finns mängder av sätt att hjälpa andra människor, i kväll vill vi höra vad du gjorde! Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet drar igång 21:40, telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2019-05-31
Länk till avsnitt

Roligaste eller tråkigaste sommarjobbet?

Plocka jordgubbar, lagerarbete eller städa. Sommarjobb - Alla har vi varit där. Vilket var ditt första, bästa sommarjobb? Var det vägen in i ditt yrkesliv eller ett jobb du aldrig vill göra igen?

I kvällens Karlavagnen vill vi tala med dig om dina erfarenheter av att  sommarjobba. Vad var det första jobb du hade? Hur var det? Var det vägen in i det yrket som du fortfarande utövar. Var du en av dem som plockade jordgubbar på Öland , städade du vårdcentralens toaletter eller var barnflicka åt grannens barn ? Dela med dig av dina minnen och erfarenheter. Var det lättare att få sommarjobb förr? Ska du precis börja ditt första jobb i sommar? Vad är det roligaste sommarjobbet du haft? Vad är det värsta sommarjobbet du haft? Hur kändes det den där gången du fick din första lön? Ring in och berätta! Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40, slussen öppnar 21.00 099 110 90, men du kan mejla redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-05-30
Länk till avsnitt

Mitt märkligaste köp

Ett kommunalt bolag i Sundsvall har använt skattemedel till att låta ett medium kolla om det finns spöken i Stadshuset. Vad har du köpt som fått andra att höja på ögonbrynen?

Två dussin begagnade silltunnor, ett isskåp från 1927 eller en av artisten Princes hårtestar? Vad har du lagt stålar på som andra kanske finner en smula märkligt? Kuskade du land och rand rike runt i jakten på den perfekta porslinstjuren till din samling? Slog du till på 4000 judodräkter bara för att priset var oemotståndligt? Eller har du precis köpt en förgylld drönare? Ring Christian Olsson och snacka oförglömliga köp, telefonslussen öppnar klockan 21 och dit kan du ringa på 099-110 90. Mejla redaktionen när som helst på karlavagnen@sverigesradio.se, snacka med oss i sociala medier och lyssna direkt eller i efterhand på Karlavagnen får en justerad starttid och kör igång redan 21:03, det innebär att vi öppnar slussen klockan 20:30.
2019-05-29
Länk till avsnitt

Lider du av PMS?

Idag är det internationella mensdagen, något vi vill uppmärksamma i Karlavagnen ikväll! Det ska handla om något många lider av men som sällan pratas om - PMS, eller premenstruellt syndrom.

För en del är det så att mensen bara kommer och går varje månad, utan några som helst förändringar i varken kropp eller humör. Men för andra kan det vara desto svårare. Det kan gå från små till stora humörsvängningar, lite eller mycket känslor av oro och ångest. Ömma bröst och att man känner sig svullen i kroppen hör också till symptomen. Är besvären ännu värre så kan det till och med vara PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. I Karlavagnen vill vi ikväll prata om hur det kan påverka ens liv. Är allt som vanligt dagarna före mens, eller är allt upp och ner? Och hur är det att leva nära någon som faktiskt lider av svår PMS? Kan ni prata om det sinsemellan, eller har ni hittat någon annan strategi? Nadia Jebril är med dig med start 21.40, men du kan ringa till slussen redan från 21. 099-110 90 är numret, men vi finns också i sociala medier och på karlavagnen@sverigesradio.se! Producent: Per Scholander
2019-05-28
Länk till avsnitt

Är det lönt att gifta sig?

Allt färre par gifter sig samtidigt som skilsmässorna ökar. Måste man växla ringar för att vara tillsammans för alltid? Ikväll dyker Karlavagnen in i de olika civilstånden. Är det lönt att gifta sig?

Har äktenskapet spelat ut sin roll? Finns det andra sätt att visa kärlek på än att låta sig vigas kyrkligt eller borgerligt? Idag är vi äldre när vi gifter oss. Medelåldern för män är numera 36 år och 34 år för kvinnor. På 60-talet var det 25 år för män 23 år för kvinnor. Ring och berätta om det är värt att gifta sig eller om du hellre håller dig sambo, särbo eller helt utan respektive. Numret är 099-110 90 och i studion sitter Mika Olavi. Slussen öppnar kl 21.00. Programmet kickar igång kl 21:40 i Sisuradio och klockan 22.45 i Sveriges Radio P4. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen sänds från Uppsala och produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-05-27
Länk till avsnitt

Vad har du gjort denna späckade söndag?

EU-val, final i ishockey-VM och mors dag. Allt detta på en och samma dag! Vad har du ägnat dig åt?

I kvällens Karlavagnen med Kim Kärnfalk hör du självklart senaste nytt från valet till Europaparlamentet och eftersnacket från VM-finalen, men framför allt vill vi höra hur du har tillbringat din söndag! Har du kanske laddat hela dagen inför hockey-finalen och tillbringat kvällen framför din TV? Har du ägnat dagen åt att fira din mamma på mors dag? Eller är du väldigt intresserad av EU och följer rösträkningen? Kanske har du hunnit med alla tre saker och nu försöker varva ner inför en ny arbetsvecka? Hör av dig! Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. I kväll startar Karlavagnen 22.45, efter finalen i ishockey-VM. Telefonslussen öppnar som vanligt klockan 21. Samtalet pågår också i sociala medier:  Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Vi hörs!
2019-05-26
Länk till avsnitt

I love Europe

På söndag är det val till Europaparlamentet. Därför vill vi nu grotta ner oss i Europa, och veta vilket som är Ditt favoritland!

Vi vill höra dina bästa historier, minnen och erfarenheter från olika länder i Europa.  Semestrar du kanske i Italien varje år och kan inte tänka dig ett liv utan pasta och parmesan? Hittade du kärleken i Luxemburg?  Är du TOKIG i Polens kultur, eller har du varit i Rumänien och upplevt saker som du skulle vilja prata ut om? Är du kanske anglofil och har helt snöat in på tweedkavajer, te och Nottingham Forrest?  Karlavagnen fredag med Lars Svan börjar klockan 21:40, telefonslussen öppnar klockan 21. Dit kan du ringa på: 099-110 90 Mejlar gör du till karlavagnen@sverigesradio.se. Du kan även delta i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Varannan fredag sänds Karlavagnen från Falun.
2019-05-24
Länk till avsnitt

Det jag ångrade

Ibland går det bara inte, och det är någonting i oss som inte vill eller vågar. Men så kommer det efteråt... Ångern. I kvällens Karlavagnen ska vi tala om just detta. Vad ångrar du?

Varför tog jag inte körkort? Varför bjöd jag inte ut den där killen på krogen? Varför reste jag aldrig? Jag skulle skiljt mig...eller jag skulle stannat... Vi lever i ett samhälle där vi alltid ska blicka framåt och tänka på nästa steg, ändå är vi många som slänger en blick bakåt och ångrar det som inte blev. Programledare är William Spetz och för några veckor sedan så hade vi ett tema här i Karlavagnen om ögonblicken då vi vågade. När vi sket i allt och kastade oss ut och bara körde. Men sedan började jag tänka på de där vägskälen när vi inte kastar oss ut. När vi står där vid bergskanten och faktiskt inte gör det. När man vänder och går hem och tänker på allt som inte blev. Vi sörjer och ältar men behöver det bara vara dåligt att ångra sig? Kan det leda till att vi vågar ännu mer nästa gång? Jag ångrar att jag väntade så länge med att skaffa glasögon. Jag ångrar att jag inte vågade gå på fest förrän jag var 17. Vi pratar om Det jag ångrade i kvällens Karlavagnen och finns det något avgörande livsbeslut som du ångrar att du inte togeller ångrar du något litet från i helgen? Ring  och berätta. 099 110 90 eller mejla redan nu karlavagnen@sverigesradio.se
2019-05-23
Länk till avsnitt

Hänt på tivoli

Tivolisäsongen är äntligen igång! Har du fastnat i en karusell, blivit kär i berg- och dalbanan eller fått frispel på orättvisa chokladhjul? Vad har du varit med om på nöjesfält? 

I helgen fick åkturen på ett svenskt nöjesfält ett abrupt slut när en av världens högsta berg- och dalbanor i trä fastnade och passagerare fick evakueras. Har du också blivit sittande i en karusell? Eller var det stor dramatik i kön till chokladhjulet som gjorde ditt nöjesparkbesök till något du aldrig glömmer? Tappade du bort farmor i spökhuset, hittade du och brorsan ett helt häfte med oanvända åkbiljetter, eller sätter du aldrig mer foten på ett nöjesfält efter århundradets regnigaste sommar som karusellskötare? Friade du i pariserhjulet, eller blev du dumpad i slänggungorna? Ring 099-110 90 och dela med dig av ditt bästa tivoliminne. Telefonslussen öppnar klockan 20:30 och Karlavagnen onsdag med Christian Olsson drar igång redan klockan 21:03. Mejla redaktionen när som helst på karlavagnen@sverigesradio.se eller prata med oss i sociala medier.
2019-05-22
Länk till avsnitt

Rätten till min kropp

I Alabama röstade man nyligen för att förbjuda abort. Det är ett beslut som diskuterats livligt över hela världen, inte minst här i Sverige. Karlavagnen ikväll handlar om aborträtten.

Vad har rätten till den egna kroppen betytt för kvinnor i Sverige? Vad har den betytt för dig, du som gjort en abort? Kanske är du uppvuxen på en plats eller i en tid då abort inte var en självklarhet? Hur kändes då det? Kanske har du inte själv gjort en abort, men är tacksam för att du har möjligheten? Eller så har du som partner stått vid sidan av någon som valt att avsluta en graviditet? Du som är barnmorska, vad tänker du om debatten som pågår just nu? Vi öppnar slussarna kl 21 och vill höra från dig. Nadia Jebril tar ditt samtal från 22.45 på 099-110 90. Och du kan alltid höra av dig på karlavagnen@sverigesradio.se. Producent: Per Scholander
2019-05-21
Länk till avsnitt

Vad tycker du om cancervården?

I måndagens Karlavagnen vill vi veta hur du som cancerpatient upplever vården du får. Vad fungerade bra och vad hade du önskat hade fungerat bättre?

Cancerfonden uppskattar att en av tre svenskar någon gång under sitt liv drabbas av cancer. Tre av fyra överlever också sin cancer med dagens behandlingsmetoder i form av kirurgi, strålning, cytostatika och det senaste tillskottet immunologiska läkemedel. På måndag vill vi höra din berättelse från diagnos till behandling och uppföljning. Vad fungerade bra och vad hade du önskat hade fungerat bättre? Fick du vård på hemmaplan eller var du tvungen att söka vård i ett annat landsting eller ett annat land? På måndag sänder vi från Uppsala och i studion väntar Hanna Lindberg och Mika Olavi på ditt samtal. Soita suomeksi tai ruotsiksi Karlavagneniin maanantaina kello 21 lähtien. Numero on 099 110 90 ja puheluasi odottavat Mika Olavi ja Hanna Lindberg. Ohjelma alkaa Sisuradiossa ja P4-kanavalla kello 21:40.Soita tai meilaa ja kerro meille suomeksi! Programledare Hanna Lindberg och Mika Olavi. Ring 099-110 90 Slussen öppnar kl 21.00. Programmet kickar igång kl 21:40 i Sisuradio och klockan 22.45 i Sveriges Radio P4. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen sänds från Uppsala och produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Vad händer på nätet?

Nästan hundra procent av alla svenskar använder internet, enligt studien Svenskarna och internet. Frågan är; vad gör du där?

Har internet en avgörande betydelse i ditt jobb? Hur ofta kollar du läget på sociala medier? Dejtingappar? Finns det forum på sociala medier som har haft en livsavgörande betydelse för dig? På vilket sätt? Vad har du funnit en katt, en snöskoter, nya relationer, gemenskap där du tidigare har känt dig ensam? Har du mött mycket kärlek eller tvärtom hat? Vad har det fått för konsekvenser? Har ditt surfande gått överstyr? Vad har du för strategier? Hälften av tvååringarna använder internet varje dag, vad tänker du om det? Hur gör du själv med dina barn? Vad vet du om vad ditt barn gör på nätet? Underhåller du dig på nätet? Följer TV-serier? Blir du inspirerad på nätet? Av vad och vem? Ring Karlavagnen på nummer 099- 110 90 på söndag med Stina Wollter när slussen öppnar kl 21.00 och dela med dig. Programmet hörs kl 21.40-00.00. Maila gärna när du vill till karlavagnen@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2019-05-19
Länk till avsnitt

Älskade Norge!

I dag, på Norges nationaldag "syttende mai", lägger vi alla känslor av avundsjuka åt sidan och hyllar istället vårt grannland. Ring in till Karlavagnen och berätta din allra bästa "Norgehistoria" om när du var i landet i väst!

Ända sedan unionsupplösningen 1905 har vi i Sverige sneglat på våra bröder och systrar i Norge, som alltid verkar ha det lite bättre. 1968 gick det så långt att Hasse och Tage skrev Norgevisan, med den berömda raden "Det är ett ruttet land", som en skämtsam protest mot de norska framgångarna i vinter-OS. Inte nog med att de dominerar vinteridrotterna Norge har högre fjäll, djupare fjordar, godare torsk och har dessutom blivit stenrikt av all olja. Inte konstigt att vi svenskar gjort elaka Norgehistorier till en konstart av ren avundsjuka. Men i dag tycker vi på Karlavagnen att vi släpper all missunnsamhet och istället fokuserar på vilket fantastiskt grannland vi har. Hör av dig med din berättelse om upplevelser i Norge. Har du gått på tur i de norska fjällen? Har du kryssat med Hurtigruten? Har du fiskat lax i en norsk älv? Har du åkt med Malmbanan till Narvik? Har du haft en oförglömlig kväll på Oslos paradgata Karl Johan? Har du sparat ihop pengar genom att filea fisk på den norska västkusten, eller kanske genom att arbeta inom den norska vården? Ring kvällens programledare Johan Signert och berätta om dina upplevelser i Norge! Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet drar igång 21:40, telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2019-05-17
Länk till avsnitt

Dela med dig av dina Eurovisionminnen!

Ditt bästa minne från Eurovision? Kanske träffade du din stora kärlek under en finalkväll? Eller såg du din favoritartist ta hem segern live?

Ikväll går Sverige och John Lundvik in i Eurovision Song Contest! Och kanske skapar han nya fantastiska minnen för Sverige, favorit som han är. Berätta om dina bästa minnen från ESC! ...Obs! Ikväll börjar vi sända Karlavagnen först efter att semifinalen av Eurovision är klar, cirka 23.10.
2019-05-16
Länk till avsnitt

Nöden har ingen lag

Hamnade du i en knivig situation och fann dig nödgad att lösa den genom att ta till extrema åtgärder? Blev du utelåst och klättrade upp för stuprännan till sovrummet på andra våningen?

Knackade du på hos grannen med vild blick för att låna en yxa så att du kunde befria ungarna från badrummet med det hopplösa låset? Riskerade du att missa din egen vigsel och drog på dig både fortkörningsbot och felparkeringsböter? Var du bara tvungen att ljuga för mormor, knycka grannens tvättid, planka på bussen helt enkelt för att nöden inte hade någon lag? Christian Olsson vill höra om när du hamnade i en situation som krävde att du tänkte både nytt och djärvt för att klara dig helskinnad ur det hela. Det finns många sätt att komma i kontakt med oss: telefonslussen öppnar klockan 21 och dit kan du ringa på 099-110 90. Vill du mejla redaktionen så är det karlavagnen@sverigesradio.se som gäller, och så finns vi såklart i sociala medier sök på Karlavagnen i P4. Karlavagnen onsdag börjar klockan 21:40, välkommen att lyssna!
2019-05-15
Länk till avsnitt

Din bästa Eurovision

I tisdagens Karlavagnen pratar vi Eurovision song contest. Första semifinalen är avklarad och vi vill veta vad du tyckte - gick rätt låtar vidare? Vem hade fräckaste showen, och vem bästa outfiten?

Vi vill såklart också höra om ditt absolut bästa mellominne. Hur kollar du? Är det fullt pådrag med mellomat och grannar? Kanske är det rentav så att ni tittat på samma sätt i alla år, så det nästan känns rituellt? Kanske handlar ditt minne om när Måns plockade hem segern? Eller så kan du aldrig glömma kvällen då Abba slog igenom. Dela din bästa Eurovision med Nadia Jebril, som sitter i studion ikväll. Kvällens program drar igång runt 23.10, direkt efter semifinalen i Eurovision. Slussen öppnar som vanligt 21.00, numret är 099-110 90. Och du kan alltid maila oss på karlavagnen@sverigesradio.se. Producent: Per Scholander
2019-05-14
Länk till avsnitt

Ångbastu eller torrbastu ? en riktig vattendelare

Ska det var tillåtet att hälla vatten på stenarna i en offentlig bastu eller är det viktigare att det ska vara behagligt för alla?

I Sverige är det ofta förbjudet att hälla vatten på stenarna i en offentlig bastu. Ofta med en förklaring om att bastustenarna inte tål vatten och att aggregatet går sönder om man häller vatten på det. I bastuns hemland Finland ser det annorlunda ut. Där finns det en bastu i anslutning till i stort sett varje bostad och knappast några förbud mot att hälla vatten på stenarna i en offentlig bastu. Tvärtom. Ju mer vatten desto bättre. Hur tycker du att det ska vara i bastun? Föredrar du en riktigt het och fuktig ångbastu där man häller vatten på stenarna? Eller tycker du att bastun ska vara en torr plats där man kan läsa tidningen och äta frukt? Programledare på måndag är Soili Huokuna och Mika Olavi. Ruotsissa yleisissä saunoissa on usein sääntönä, ettei saa heittää löylyä. Löylynheittokieltoa perustellaan sillä, ettei kiuas kestä vettä. Löylyn heittäminen on oleellinen osa suomalaista saunomista, ja monet muutkin, niin ruotsalaiset kuin muun maalaisetkin, kaipaavat löylyn sihahdusta saunassa. Mitä mieltä sinä olet? Haluatko heittää vettä kiukaalle ja löylytellä oikein olan takaa vai nautitko yhtälailla kuivan saunan kuumuudesta? Tästä haluamme kuulla maanantain Karlavagnen-ohjelmassa, joka alkaa Sisuradiossa kello 21.40. Soita numeroon 099-11090 niin jutellaan. Puhelinvaihde avataan jo kello 21. Soita suomeksi tai ruotsiksi Karlavagneniin maanantaina kello 21 lähtien. Numero on 099 110 90 ja puheluasi odottavat Mika Olavi ja Soili Huokuna. Ohjelma alkaa Sisuradiossa ja P4-kanavalla kello 21:40.Soita tai meilaa ja kerro meille suomeksi! Programledare Soili Huokuna och Mika Olavi. Ring 099-110 90 Slussen öppnar kl 21.00. Programmet kickar igång kl 21:40 i Sisuradio och klockan 22.45 i Sveriges Radio P4. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen sänds från Uppsala och produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-05-13
Länk till avsnitt

Det laddade håret

Hur har du det med håret på huvudet, i ansiktet och på kroppen?

Håret har inte någon större betydelse för vår fysiska hälsa, enligt forskningen. Men ändå lägger många mycket kraft, tid och pengar på just håret. Ända sedan antiken har håret varit laddat, med kopplingar till allt från religion till sexualitet. Har du upplevt att håret förändrats, blivit glesare eller helt försvunnit? Upplever du att synen på dig, din egen och andras, också förändrades? Har du gjort något för att få tillbaka håret du en gång hade? Nu kommer snart de varma dagarna då många klär av sig och visar lite mer hud. Lägger du tid, och kanske också pengar, på att ta bort hår? Eller väljer du tvärtom att ha kvar hår, som många andra tar bort?  Har en sjukdom, stress eller en medicinsk behandling påverkat håret? Hur var det för dig? Hör av dig! Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet drar igång 21:40, och telefonslussen öppnar redan klockan 21. Du hittar oss också i sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Vi hörs!
2019-05-12
Länk till avsnitt

Vad skulle du prata om i ditt sommarprogram?

För 13:e året i rad kommer en av sommarvärdarna att ha titeln Lyssnarnas Sommarvärd och under veckan presenterades de åtta finalister man kan rösta på i år.

I Karlavagnen fredag med Lars Svan, undrar vi vad DU skulle berätta om i ditt sommarprogram. Skulle du ta med oss på din kamp och längtan efter att få ett barn? Eller får vi hänga med på berättelsen om hur du hamnade som clown på en Cirkus? Skulle du prata om när du helt bytte livsstil, hur du tog dig ur en kris eller skulle du kanske ägna ett helt program åt att berätta om ditt intresse för Granbarkborren? Ring 099-110 90 Telefonslussen öppnar klockan 21.00 och kvällens program kickar igång efter matchen mellan Tjeckien och Sverige i hockey-VM, klockan 22.45. Mejlar gör du till karlavagnen@sverigesradio.se. Du kan även delta i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Varannan fredag sänds Karlavagnen från Falun.
2019-05-10
Länk till avsnitt

Hur valde du ditt barns namn?

I dagarna har det fötts en ny prins i Storbritannien. Prins Harry och Meghan Markle meddelade igår att sonen ska heta Archie Harrison. Det hade spekulerats och betats en rad olika förslag på namn.

Hur valde du ditt barns namn? Fler och fler döper sina barn till ovanligare namn. Hur tänker du runt detta? Har du ett ovanligt namn? Vet du varför du har det namnet du har? Har du döpt dina barn efter någon förebild eller en idol. En liten Angelina efter Jolie? En magisk Harry efter Potter? Vad skulle du döpa efter, om du skulle namnge ditt barn i dag? ?  Eller Stina efter din favoritmoster? Är det viktigt att ge sitt barn ett namn som fungerar internationellt? Vi blir mer och mer globala påverkar det oss till att ge våra barn ett namn som fungerar att uttala i hela världen. Hur tänker du? Skatteverkets nya policy är att tillåta namn som förut var omöjliga, man har mjukat upp reglementet helt enkelt. Så nu är det och at döpa sina barn t ex till Skymningsland eller Månstråle. Har du en historia runt ditt eget namn eller runt dina barns namn. Ring in till oss och berätta! Programledare: Sanna Lundell Vi startar 21.40 men slussen öppnar som vanligt 21.00 099 110 90, du kan också mejla redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-05-09
Länk till avsnitt

Vad är du extra nöjd över i dag?

Vad har du riktigt gott samvete över? Vad har du gjort i dag som gör dig lite extra stolt över dig själv?

  Vad har du riktigt gott samvete över? Vad har du gjort i dag som gör dig lite extra stolt över dig själv?  Har du sagt ifrån, lämnat en destruktiv relation, valt att bejaka din vegetariska sida? Hoppat från tian, lyckats behålla lugnet när sexåringen fick sitt dagliga utbrott i mataffären, tagit dig ut i löpspåret för första gången på länge? Har du just gjort sista avbetalningen på kylskåpet? Eller slutligen förstått hela vidden av Pythagoras sats? Vinner laget du älskar de viktiga matcherna? Karlavagnen onsdag med Christian Olsson hyllar vardagens små segrar och undrar: vad är du nöjd över i dag?  Det finns många sätt att komma i kontakt med oss: telefonslussen öppnar klockan 21 och dit kan du ringa på 099-110 90. Vill du mejla redaktionen så är det karlavagnen@sverigesradio.se som gäller, och så finns vi såklart i sociala medier sök på Karlavagnen i P4.
2019-05-08
Länk till avsnitt

Vad betyder ramadan för dig?

Igår inleddes ramadan, månaden då många muslimer i Sverige ändrar sina vanor i andlighetens tecken. Fastan är en viktig del i detta - kanske fastar du själv? Vad betyder ramadan för dig?

Fastemånaden ramadan är för många en tid då man drar ner på tempot och ger tid till reflektion. Är du själv muslim? Bryter du kanske fastan ikväll när du lyssnar på Karlavagnen? Vad äter du då? Vilka regler man följer under fastan kan vara olika från person till person. Kvällens, lite korta, program handlar därför om vad ramadan betyder för just dig. Är du själv inte troende, men ändå firat ramadan med vänner? Eller har du en kollega som fastar - har det påverkat er andra på jobbet på något sätt? Kanske har du kommit i kontakt med ett ramadanfirande när du varit utomlands? Vi vill höra om dina erfarenheter. Nadia Jebril sitter i studion och du kan ringa från kl. 21 på 099-110 90. Du kan också maila oss på karlavagnen@sverigesradio.se. Ikväll drar vi igång 23.07! Producent: Per Scholander
2019-05-07
Länk till avsnitt

Elsparkcyklar - Himmel eller helvete?

Få saker väcker så mycket känslor i trafiken som elsparkcyklar. En del älskar dem. Andra vill att de ska förbjudas. Vad tycker du om elsparkcykeln? Ring in och berätta vad du tycker om den nya trenden.

De syns överallt i våra städer. Kostymklädda nissar med portfölj susar förbi på dem på Östermalm i Stockholm. En del ligger söndertrasade och dumpade på botten av Fyrisån i Uppsala. I Malmö har staden hotat att skrota felparkerade elskotrar. Det finns redan flera elskoterföretag i Sverige och fler rullar in. På måndag vill vi både prata med dig som kör elsparkcykel och med dig som föredrar andra färdmedel. Ring in och berätta vad du tycker om den nya trenden i trafiken. Programledare på måndag är Soili Huokuna och Mika Olavi. Sähköpotkulautoja näkee yhä enemmän kaupungilla. Oletko itse ajanut sellaisella? Mitä mieltä olet tästä uudesta kulkupelistä? Soita suomeksi tai ruotsiksi Karlavagneniin maanantaina kello 21 lähtien. Numero on 099 110 90 ja puheluasi odottavat Mika Olavi ja Soili Huokuna. Ohjelma alkaa Sisuradiossa ja P4-kanavalla kello 21:40.Soita tai meilaa ja kerro meille suomeksi! Programledare Soili Huokuna och Mika Olavi. Ring 099-110 90 Slussen öppnar kl 21.00. Programmet kickar igång kl 21.40 i Sveriges Radio P4 och samsänds i Sveriges Radio Sisuradio. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen sänds från Uppsala och produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-05-06
Länk till avsnitt

Det smittande skrattet

Den första söndagen i maj varje år är det Världsskrattdagen, och med anledning av det uppmärksammar Stina Wollter i Karlavagnen denna rörelse av muskler i söndagens Karlavagnen.

Vad får dig att skratta? Är det vardagliga händelser, roliga historier, stå-upp, satir? Skrattar du för/åt dig själv i skogen, framför TV:n, YouTube-klipp eller helst tillsammans med andra? Skrattar du just nu mest med dina barn?  Vill du berätta om ett festligt missförstånd? Om en situation där det verkligen inte var läge att gapskratta men du bara inte kunde hålla dig? Vill du bjuda på en ordvits, en limerick eller något helt annat? Vad är det roligaste du vet? Vad betyder det för dig att kunna skratta över huvud taget? Och vilka skratt minns du mest? Ring Karlavagnen på söndag den 5 maj på nummer 099-110 90! Slussen öppnar kl 21.00, och föredrar du att mejla gör du det på karlavagnen@sverigesradio.se. Skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd! Programmet hörs kl 21.40-00.00.
2019-05-05
Länk till avsnitt

Hjälp, mitt barn är en soffpotatis!

I kväll handlar Karlavagnen om rörelse. Barn och unga sitter eller står still större delen av sin vakna tid, enligt en ny studie från Folkhälsomyndigheten. Hur blev det så? Och vad kan vi göra åt det?

Är du en av de föräldrar som lyckas få dina barn att hålla igång mer än de 10 procent av tiden som är snittet i Folkhälsomyndighetens studie? Hur gör du? Vilka tips, erfarenheter och berättelser kan du dela med dig av till andra föräldrar? Vilken skillnad finns det mellan stad och land? Är det lättare att få ut barnen om man bor granne med skogen? Eller krävs det ett lekland eller ett äventyrsbad i närheten för att det ska hända något? Vad gjorde du själv som liten när du rörde på dig? Något som kan inspirera dagens barn och unga, eller känns det hopplöst förlegat? Och handen på hjärtat: vilken förebild är du själv för dina barn när det gäller rörelse Folkhälsomyndighetens studie visade dessutom att unga som rör sig lite också mår sämre och känner mer stress. Men kan det också bli stress över prestationskraven kring motion och rörelse? Att se hur andra föräldrar har sina barn i mängder av aktiviteter eller ger dem gymkort som man själv inte är i närheten av att ha råd med? Ring kvällens programledare Johan Signert och dela med dig av dina tankar kring barn, unga och rörelse! Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet drar igång 21:40, telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2019-05-03
Länk till avsnitt

När jag vågade!

När trotsade du rädslan och klev, hoppade eller sprang utanför din trygghetszon? Den gången du vågade säga upp dig, vågade hoppa fallskärm, eller vågade bjuda ut personen du alltid tyckt om?

Gången du vågade säga ifrån, gången du vågade följa din dröm? Vad var det som gjorde att du tog klivet ut i det okända? Vad gjorde det med dig? Har du blivit modigare - eller kanske fegare med tiden? Eller har du kanske fått någon annan att våga?   Vi kan ju se många exempel på privatpersoner som ger sig in i olika situationer utanför sina bekvämlighetszoner, t ex att dejta inför en miljonpublik, är det modigt? SVT-serien Gifta vid första ögonkastet drog en miljonpublik. Har du varit med i någon dokusåpa eller har du medverkat i en teaterpjäs fast du aldrig stått på scenen förut.? Vi ser också hur artister utmanar sig i Tv 4 varje lördagskväll i Stjärnornas Stjärna. I veckan kunde vi läsa om en folkkär skådespelare som kom ut som bisexuell vid 75 års ålder. Det är väl modigt? Det är aldrig försent att vara modig! Vad har du gjort? Ring in och berätta. Programledare är William Spetz som vågat mycket!! Nu senast spelar han en stor roll i Netflix-serien Störst av allt och han har stått ensam på scenen men en monolog om sin mormor. Han vet mycket om rädslor och mod. Ring in och prata med honom.   Vi startar efter Radiosporten men telefonslussen öppnar kl 21.00 , 099 110 90 och du kan mejla redan nu: karlavagnen@sverigesradio.se
2019-05-02
Länk till avsnitt

En minnesvärd Valborg

Runt om i landet firas det ikväll Valborg, vare sig det är med körsång eller majbrasa. Karlavagnen ikväll handlar om Valborg, och inte vilken som helst, utan om din mest minnesvärda Valborg.

Ikväll firas Valborg på många håll. Kanske är du till och med i Lund, där staden blir nästan belägrad när ungdomar från hela landet intar Stadsparken. Kvällens program handlar om en alldeles speciell Valborgsmässoafton. Var du med om något alldeles särskilt under ett Valborgsfirande? Kanske firade du inte alls - men så var det ändå en väldigt minnesvärd dag av någon annan anledning? Vi vill höra om en Valborg du aldrig glömmer. Träffade du stora kärleken, hade du livets fest eller tillbringade du kanske kvällen på akuten? Nadia Jebril är redo i studion i Malmö direkt efter 23-nyheterna. Slussen öppnar redan kl 21 och du kan ringa på 099-110 90. Eller dela med dig av din berättelse på våra sociala medier! Producent: Per Scholander
2019-04-30
Länk till avsnitt

Behöver vi alkohol?

På måndagen tar vi tempen på vårt förhållande till alkohol. Valborg har ju traditionellt varit en helg då det sups till, men är det på väg att ändras?

Ungdomar dricker mindre än tidigare och nu kommer forskning om att även små mängder alkohol är skadligt för kroppen. Vad har du för syn på berusande drycker? Behöver vi ta ett glas för att komma i stämning och känns det snopet att tacka nej när det bjuds på skumpa? Eller är det helt självklart med rusningsfria alternativ? Borde vi avmonopolisera alkoholförsäljningen eller är det bra att vi i övriga Norden inte har det som i Danmark där du kan köpa whisky i kiosken på en söndag? Tarvitsemmeko alkoholia? Vappuna perinteisesti juodaan rajustikin, mutta onko se muuttumassa? Nuoret juovat tutkimusten mukaan vähemmän kuin aiemmin ja lisäksi uusi tutkimustyö osoittaa että pienikin määrä alkoholia voi olla haitaksi keholle. Miten itse suhtaudut alkoholiin? Pitäisiko meidän seurata Tanskan esimerkkiä ja romuttaa alkoholimonopoli, vai oletko tyytyväinen nykyiseen systeemiin..? Soita tai meilaa ja kerro meille suomeksi! Programledare Soili Huokuna och Mika Olavi. Ring 099-110 90 Slussen öppnar kl 21.00. Programmet kickar igång kl 21.40 i Sveriges Radio P4 och samsänds i Sveriges Radio Sisuradio. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen sänds från Uppsala och produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-04-29
Länk till avsnitt

Då gjorde jag min röst hörd

Snart är det första maj, en röd dag där arbetarrörelsen har som tradition att demonstrera. Men allt färre ger sig ut på gator och torg och röster har höjts för att avskaffa 1 maj som en allmän helgdag.

Hur tänker du kring att göra din röst hörd? Väljer du att bita ihop eller är du kanske en flitig åsiktsmaskin på sociala medier? Eller har du fått nog och satt ner foten i vänskapskretsen eller på jobbet?   Greta Thunberg står på barrikaderna i miljöfrågor, pensionärer demonstrerar  i Stockholm mot fattigdom och hemlöshet bland äldre och i Frankrike använder bönder traktorer för att protestera mot låga priserna på kött och mjölk.  Vad har du demonstrerat mot och vad skulle det stå på ditt plakat eller i ditt inlägg på sociala medier om du skulle demonstrera?  I kvällens Karlavagnen med Kim Kärnfalk pratar vi om vår demokratiska rätt att demonstrera och att göra vår röst hörd både i det stora och i det lilla.  Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se.  Programmet drar igång 21:40, och telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram
2019-04-28
Länk till avsnitt

När resan inte blev som du tänkt dig

Piloterna vid SAS strejkar och i helgen kommer totalt 170 000 resenärer att påverkas. Har du varit med om en resa som blev pannkaka eller på något helt annat sätt än du trott?

Missade du ditt bröllop på grund av flyg- eller tågstrul, fick du lägga en förmögenhet på nya biljetter eller träffade du rentav personen i ditt liv? I kvällens Karlavagnen pratar vi om när resan inte blev som planerat. Vad var det som hände och vilka konsekvenser fick det? Vi är nyfikna på din berättelse. Ring programledaren Lars Svan på 099-110 90! Programmet börjar klockan 21.40 och telefonslussen öppnar klockan 21. Vill du skriva ihop något redan nu? Då finns vi på karlavagnen@sverigesradio.se.   Du kan också delta i samtalet på sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Karlavagnen sänds varannan fredag från Falun.
2019-04-26
Länk till avsnitt

Vad betyder odling för dig?

I dagarna släpps en bok av artisten Karl Martindahl, där beskriver han hur han drabbats av psykisk ohälsa och varit deprimerad. Men när han hittade några pallkragar så vände det. Hur är det för dig?

Och nu är det ju meterologisk sommar och det kliar i våra gröna fingrar, eller? Hur är det för dig? Vad betyder det att kunna ha en egen täppa? Har du fullt på balkongen? Vad odlar du? Vad är det mest konstigaste och oväntade du lyckats få fart på? Har du kanske en sparrisodling på balkongen, ett citronträd i trädgården eller har dina krassefrön äntligen grott? Vi ska tala om odling i Karlavagnen ikväll. Har du lyckats få upp den där avokadon som du åt i Spanien, chilin som du smusslade hem från Mexico eller farmors pelargon som överlevt årtionden? Hur bär du dig åt? Eller har du inte möjlighet att odla utan har hela köksfönstret fullt med plantor. Ring in och berätta om dina odlingar, ovanliga eller vanliga, lyckade eller totalt misslyckade. Vi väntar på ditt samtal. Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 22.12, men telefonslussen öppnar som vanligt kl 21.00, 099- 110 90, du kan mejla oss redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-04-25
Länk till avsnitt

Brandläget i Sverige

MSB och SMHI varnar för en hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen och man uppmanar folk att inte grilla eller göra upp eld i skogen. Hur har du påverkats av de senaste dagarnas bränder?

  Det är väldigt höga brandrisklägen just nu: gräsbrandssäsongen överlappar skogsbrandssäsongen och enligt MSB ser det riktigt illa ut de närmaste dagarna. Finns du på en plats i landet som drabbats av de senaste dagarnas bränder? Har du varit tvungen att lämna ditt hem? Jobbar du på plats med att försöka få bränderna under kontroll? Är du en av de frivilliga som rycker in för att begränsa eldens härjningar? Du som följer rapporteringen, hur går dina tankar? Räddningstjänsterna bekämpar under onsdagen flera bränder i södra Sverige. En av de största bränderna i Hässleholms kommun är ännu inte släckt, och där har ett femtiotal personer varit tvungna att lämna sina hem. Sommaren ser redan ut att bli rekordtorr du som är skogsägare och alltför väl minns förra sommarens bränder, hur går dina tankar kring det som pågår just nu? Karlavagnen onsdag med Ylva Nilsson om bränderna som just nu rasar på flera håll i landet. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, 099-110 90 är numret dit och du kan redan nu maila till karlavagnen@sverigesradio.se. Glöm inte att skicka med ditt telefonnummer!
2019-04-24
Länk till avsnitt

Har du gjort slut med bilen?

Har det alltid varit helt nödvändig för dig att ha bil för att klara vardagen? Ikväll vill vi höra från dig som känt så, och sedan ändrat dina bilvanor. Har du gjort slut med bilen och vad hände sen?

I Karlavagnen ikväll vill vi prata med dig som slutat köra bil. Hur fattade du det beslutet? Bensinpriserna stiger och vi undrar  är smärtgränsen nu nådd? Eller har du kanske andra anledningar till varför du valt att leva bilfritt? Har du gått med i bilpool, hyr du bara när du verkligen måste ha bil, eller cyklar du bara? Åker du bara kollektivt och tycker du det är besvärligt eller befriande?  Vilka vinster har du gjort på att leva bilfritt, förutom de rent ekonomiska? Vi drar igång efter 22-ekot och Nadia Jebril sitter i studion och vill höra från dig! Du kan ringa redan från kl 21 på 099-110 90 eller skriva till oss på sociala medier.  Producent: Per Scholander
2019-04-23
Länk till avsnitt

När börjar gästerna lukta?

Så här under påsk och andra storhelger får man besök av nära och kära. Att umgås är bra för själen, men vi är alla lite olika gällande hur länge och hur tätt inpå varandra vi klarar av att vara.

Kanske är du typen som glatt bäddar åt dig själv på vardagsrumsgolvet och sover nöjt, medan din svägerska snarkar i din säng så taket lyfter och tonårssönerna spelar dataspel halva natten? Eller är du av den raka och tydliga typen säger välkommen, gästrummet ligger på källarplan, ta med egna lakan, handdukar, mat och åk hem senast dag tre? Hur tacklar din familj det där med hur länge som är lagom? Och vad förväntar man sig av gästen? Hur tänker du själv som gäst hemma hos andra? Siinä missä toinen laittaa siskonpedin keskelle olohuoneen lattiaa, niin toisella on omat lakanat ja eväät mukana ja kotiin lähdetään viimeistään kolmantena päivänä. Kauanko sinun mielestäsi on sopiva majailla vieraissa? Soita tai meilaa suomeksi! Programledare Hanna Lindberg och Mika Olavi. Ring 099-110 90 Ikväll annandag påsk har vi en extra lång sändning och telefonslussen öppnar redan kl 20.00. Programmet kickar igång kl 21.03 i Sveriges Radio P4 och samsänds i Sveriges Radio Sisuradio. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se.  Delta gärna i samtalet på våra sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-04-22
Länk till avsnitt

Vägen genom sorgen

Förluster kan se väldigt olika ut och kan vara väntade eller komma helt plötsligt.

Det kan vara en oförutsedd händelse, som den serie bombdåd i Sri Lanka vi kunnat höra om under dagen. Attackerna mot kyrkor och hotell har skördat många dödsoffer. I ett slag förändrades verkligheten för människor som stillsamt firade påsk. Vad tänker och känner du kring detta? Det kan också vara sorg efter ett förhållande som spruckit, en dröm du har fått ge upp, en sjukdom som präglat livet, arbetslöshet, en flytt, en flykt, förlorad trygghet eller tillit, att du t.o.m. förlorat en människa eller ett djur du hade kärt. Eller något helt annat. Hur har din väg sett ut genom sorgen? Isolerade du dig? Blev du mer social än någonsin? Passiv? Håglös? Jobbade du på och trängde bort känslorna tills en dag då det inte gick att hålla tillbaka längre? Blev du extra känslig eller tvärtom avstängd? 20 april var det ett år sedan artisten Avicii dog sörjer du honom? Hur ser sorgen ut kring en person man aldrig har träffat? Fick du hjälp genom sorgen? Av vem? Av dig själv, ett djur, naturen, en resa, av en grupp i sociala medier, genom sorgebearbetning, en samtalspartner? Vad är det som gör livet värt att leva idag? Hur lång tid tog det innan du kunde skratta igen? Och hur smakade det första skrattet när du för en sekund glömde sörja? Ring och berätta för Stina Wollter om din väg genom sorgen. Programmet hörs kl 21.40-00.00, slussen öppnar som vanligt kl 21.00 och numret är 099-110 90. Maila till karlavagnen@sverigesradio.se när du vill, och skicka med ditt nummer om du vill vara med per telefon.
2019-04-21
Länk till avsnitt

Din revansch

Har du varit helt uträknad men ändå rest dig och kommit tillbaka? Långfredagens Karlavagnen handlar om DIN revansch.

Tiger Woods var uträknad men kom tillbaka och vann sin första golfmajor på över tio år. Notre Dame brandhärjades men fransmännen är fast beslutna om att återställa den i minst lika fint skick igen. När tog du revansch efter att ha varit uträknad? Hur kom du tillbaka efter den där allvarliga skadan du råkade ut för? Hur kom du på fötter igen efter att ha blivit uppsagd från jobbet, eller efter den där skilsmässan som vände upp och ner på allt? Hur tog du dig ur det där missbruket du hamnade i som ung? Eller genomförde du den där utbildningen som ingen trodde att du skulle klara? Revansch behöver ju inte handla om en världsstjärna som gör otippad comeback framför en miljonpublik, det kan också handla om det där till synes oviktiga men som betyder allt för dig. Ring till kvällens programledare Johan Signert och berätta om DIN revansch! Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet drar igång 21:40, och telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2019-04-19
Länk till avsnitt

Vad är påsk för dig?

Pyntar du ris OCH hela huset? Får du påskägg, går du i kyrkan, gör du inget påskigt alls? Ring Karlavagnen och berätta vad du gör i påsk!

Nu är den här igen, påsken. Med sina så kända helgdagar. Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton och Påskdagen. Alla med egna traditioner. Men vad är påsk för dig? Är det en chans att få träffa nära och kära, en pilgrimsvandring i tystnad, högljudd äggrullning eller gubbröran? I kväll vill vi höra vad du ser fram emot i Påsk. Och vad du gör? Ring Sanna Lundell på 099-110 90 och berätta hur dina påsktraditioner ser ut? Skiljer sig ditt påskfirande i dag från när du var liten? Har du skapat egna och nya påsktraditioner? Vilka traditioner håller du hårt i?   Telefonslussen öppnar klockan 21.00 och programmet drar igång direkt efter Sportextra klockan 22.12. Då går vi All In Påsk! Mejla redaktionen på karlavagnen@sverigesradio.se Glad Påsk/Karlavagnen
2019-04-18
Länk till avsnitt

Hänt under flytten

I snitt flyttar vi svenskar 11 gånger i livet och vissa flyttar glömmer man aldrig. Vad har du varit med om i flyttkaoset?

  Avser du att ägna påskhelgen åt att noggrant packa in din stora samling av porslinsfigurer i bubbelplast inför en stundande flytt? Eller ställer du till med påskloppis i trädgården med målet att behöva bära så få lådor som möjligt på själva flyttdagen? Förra året flyttade folk nästan 1,5 miljoner gånger inom Sverige. Och under 2000-talet har det blivit allt vanligare att flytta men de flesta flyttar inte så långt, två av tre flyttlass går inom samma kommun. Har du blivit en riktig hejare på att flytta? Eller drabbas du av plötsligt stukad fot och magknip när vännen med de ovanligt många och tunga akvarierna ringer för att kräva in en gentjänst? Och hur har du det med flyttarna som inte gick fullt så smort som det var tänkt: flyttbilar som körde vilse, kartonger som gick sönder i botten, den hjälpsamma kompisen som tappade mormors antika vas ned för alla fem trapporna i lägenhetshuset? Jonas Enarson, mästare på korta flyttar som just håller på att flytta hela sitt hem 300 meter längre ned på gatan väntar på ditt telefonsamtal från klockan 21, telefonnumret till slussen är 099-110 90. Karlavagnen onsdag drar igång efter Champions League-fotbollen klockan 23:07. Mejla din bästa flytthistoria till redaktionen redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se
2019-04-17
Länk till avsnitt

Vad tänker du på ikväll?

Vi ägnar kvällens Karlavagnen åt dina funderingar. Går dina tankar till Paris och branden i Notre-Dame? Eller sitter du vaken och klurar på något helt annat? Du bestämmer samtalets riktning!

Vi är många som följt den plötsliga branden i Paris. Har det väckt tankar, även hos dig, kring vad denna byggnad egentligen betyder för fransmännen? Betyder den kanske till och med något särskilt för just dig? Ämnet är trots allt fritt, så om du tänker på något helt annat vill vi ändå höra från dig. Handlar det om kvällens matcher, eller om hur du förbereder dig inför påskhelgen? Vill du dela ditt knep på hur man bäst odlar tomater, eller vill du prata om att välkomna en ny person in i familjen? Du väljer ämnet! Nadia Jebril finns med från studion i Malmö för att prata med dig från 23.07, direkt efter sporten. Du kan ringa på 099-110 90 och slussen öppnar 21.00. Producent: Per Scholander
2019-04-16
Länk till avsnitt

Ny teknik på gott och ont

På måndag vill vi höra hur du ser på ny teknik och artificiell intelligens. Vilken manick kan du inte vara utan och vilken uppfinning väntar du på?

Är du en av dem som tänder och släcker lamporna därhemma med en röststyrd manick? Kanske spelar du schack med datorn och låter robotgräsklipparen göra jobbet, medan du ligger i hängmattan. Tanken på artificiell intelligens skrämmer inte dig, utan snarare ligger du vaken och klurar på hur en tankeläsare skulle kunna fungera i praktiken. Eller kanske drömmer du om den gamla goda tiden, när man kunde meka med bilen själv och diskussionerna flödade livligt runt middagsbordet när inga smarta telefoner pockade på vår uppmärksamhet. Karlavagnenissa puhutaan uuden tekniikan tuomista hyödyistä ja haitoista. Millaisia älylaitteita sinulla on käytössä, millaista vielä kaipaisit ja katsotko tulevaisuuteen toiveikkaana, vai pelottako sinua tekninen kehitys. Ja kuten aina maanantaisin, voit puhua myös suomea. Programledare Hanna Lindberg och Mika Olavi. Ring 099-110 90 Vi tar emot ditt samtal från och med klockan 21.00. Du kan även e-posta till oss på karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet börjar kl 21.40 i Sveriges Radio P4 och samsänds i Sveriges Radio Sisuradio. Du kan också delta i samtalet på sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Måndagarnas Karlavagnen produceras av Sveriges Radio Sisuradio och har en tvåspråkig profil. I programmet pratas både finska och svenska.
2019-04-15
Länk till avsnitt

Klimakteriet!

Händer det att du plötsligt känner hur en värmevåg sköljer över din kropp? Svetten börjar rinna, du slänger av dig tröjan och börjar vifta med ett papper för att få bort den värsta värmen.

Du blir högröd i ansiktet och undrar om någon märker att svetten rinner. Samtidigt klappar hjärtat så hårt att du tror att det ska hoppa ur kroppen. Dessutom kanske du har varit vaken sedan klockan fyra på morgonen efter att ha sovit ryckigt, vilket gör att du har svårt att koncentrera dig. Har du utan anledning fått ångest och känner dig nere? Retar du dig på småsaker som egentligen är bagateller men som nu blossar upp till stora konflikter? Ja, så kan det vara för oss kvinnor i klimakteriet när hormonbalansen kraftigt ändras i kroppen. En del kan må dåligt, medan andra känner sig som vanligt eller bättre än innan. Hur är det för dig? Påverkar klimakteriet ditt liv så mycket att du har fått minskad livskvalitet? Har du sökt hjälp och fått livet tillbaka? Kanske har du hittat ett eget sätt att hantera symptomen? Eller har du glidit igenom klimakteriet utan att märka av det och mår snarare bättre än innan? Cirka en miljon svenska kvinnor är i klimakteriet, och många lider i tystnad. Nu ska riktlinjerna för behandling av besvär i samband med övergångsåldern uppdateras, det uppger Svensk förening för obstetrik och gynekologi som just nu håller på att skriva de nya riktlinjerna. I söndagens Karlavagnen med Kim Kärnfalk pratar vi om klimakteriet. Vad är din erfarenhet? Ring 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se.  Programmet drar igång 21:40, och telefonslussen öppnar redan klockan 21. Och i sociala medier pågår samtalet hela tiden: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2019-04-14
Länk till avsnitt

Ska vi slå vad?

Vi slår vad om att Karlavagnen ikväll kommer att bli någonting alldeles speciellt. För vi ska prata om att just slå vad.

Har du utmanat dig själv och klarat av något du aldrig trodde? Tvingades du gå runt Vättern efter vadslagningen med kompisen? Berätta om höga insatser, spännande utmaningar och framför allt; fick du lov att göra det sa att du skulle göra om någonting slog in? I veckan stod det klart att regeringen ställer sig bakom ett Vinter-OS i Sverige år 2026 och i SVT:s morgonsoffa debatterades budgeten. Det slutade med att OS-generalen Richard Brisius och Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmersson slog vad om champagneflaskor. Huruvida budgeten håller eller inte, återstår att se. Så även vem av herrarna som får betala dyrt i skumpa. 099-110 90 Ring Lars Svan och prata om vad du har slagit vad om! Telefonslussen öppnar klockan 21. Vill du skriva ihop något redan nu? Då finns vi på karlavagnen@sverigesradio.se. Programmet börjar direkt efter hockeyn, ca 22:12   Du kan också delta i samtalet på sociala medier: Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Karlavagnen sänds varannan fredag från Falun.
2019-04-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.