Sveriges 100 mest populära podcasts

Karlavagnen

Karlavagnen

Sveriges största samtalsrum. Måndag-fredag & söndag 21:40 till midnatt. Ansvarig utgivare:

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/karlavagnen

Avsnitt

Karlavagnen med Mona Wahlund: SM i allt! Vad är du bäst på?

Under söndagen avgörs SM i vattenrutschkana i Västerås. Och det finns mängder av svenska mästerskap utöver alla traditionella idrotts-SM där man slåss om guldet. Så vilket SM tävlar du i och vad försöker du bli bäst på?

Under höstenavgörs bland annat vilka lag som blir svenska mästare i fotboll men det finns gott om helt andra saker än idrott att bli bäst på som till exempel: grillning, minne, sommelieri, ekonomi, glass, yxkastning, poledance, telefoni, sms, fotografi, kaninhoppning, problemlösning, SUP, korvätning, skog, whiskeykunskap, bräde, sabelfäktning, plåtslageri, snapsvisor, poetry slam, frisör och plöjning med mycket mera. Det finns ingen ände på vad man kan tävla i och nu vill vi veta var du lägger ditt fokus. Är du en av dem som var med och tävlade i veckan på SM i mathantverk på Frösön? Satsar du på att bli svensk mästare i stubbsittning eller i att presentera forskning? Eller är du en av dem om går all in på att bli svensk mästare i aborre eller internationellt mete med flöte? Hör av dig och berätta om din passion i livet. Vad tävlar du i? Hur? Och varför? Vad driver dig? Man kan ju även vilja bli bäst i något som det inte organiseras mästerskap i ännu.  Vad är eller försöker du bli bäst på om avsett om det går att tävla i din gren eller inte. Mona Wahlund vill höra din historia och alla dina tankar i Karlavagnen söndag. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. Maila oss gärna på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Välkomna! Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic.
2021-10-24
Länk till avsnitt

Vi vill prata med er om mobbning!

Är du utsatt för mobbning? Ring till oss och berätta! Är du en mobbare? Ring du också!

Mobbning verkar vara ett evigt problem. I Sveriges Radio har det i veckan rapporterats om mobbning och kränkningar bland unga. I Karlavagnen fredag vill vi prata med er lyssnare om just mobbning. Vi vill prata med dig som är eller har varit mobbad. Vi vill prata med dig som har ett barn eller vän som mobbas. Vi vill prata med dig som tagit dig ur mobbning. Hur gick det till? Hur ska vi göra för att slippa mobbning. Har du bett någon du mobbat för flera år sedan om ursäkt? Eller kanske vill du rent av ringa in och berätta varför du mobbar eller har mobbat? 020 22 10 30 Ring och var med i programmet som börjar 21:40. Telefonslussen är öppen från 21:00. Du kan också mejla till [email protected] Vi finns också på sociala medier. Programledare: Gerhard Stenlund. Producent: Karin Grönberg. Ansvarig utgivare: Nils Eklund.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Vad har du för relation till fotboll?

Nu är ju höstsäsongen vad det gäller fotboll i full gång, och snart avslutas Allsvenskan och övriga serier. Det går bra för Sverige både på dam och herrsidan. Ikväll spelar damerna VM-kval mot Irland.

Ikväll i Karlavagnen vill vi tala med dig om just fotboll. Vad är det om gör att du älskar ett speciellt lag? Har du följt laget från dina hemtrakter ända sedan du var barn? Är du en av dem som bara inte kan missa en hemmamatch när ditt favoritlag spelar? Vad har du för relation till fotboll? Spelar du eller något av dina barn och du står vid sidan och hejar varje torsdagskväll? Eller växte du upp på en liten bruksort där fotbollen var allt och alla gick man ur huse när det spelades på tex Kopparvallen i Åtvidaberg, och man kunde se Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson och Conny Thorstensson spela skjortan av alla mötande lag. Minns du det eller är det något annat lag som ligger dig varmt om hjärtat? Varför? Du kanske hatar fotboll av olika skäl eller är helt ointresserad men kan absolut inte missa en landskapsmatch? Berätta för Sanna Lundell i kvällens Karlavagnen. Vi startar efter matchen ca 22.15. Men slussen öppnar som vanligt kl 21.00 020 - 22 10 30, och du kan mejla oss redan nu på [email protected] Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-10-21
Länk till avsnitt

Karlavagnen med Christian Olsson: Hur är läget?

Sista timman mot midnatt undrar Christian Olsson hur du har det? Vad gör du, vad tänker du på? Har det hänt nåt särskilt idag?

Karlavagnen onsdag tar vid efter elva när fotbollen är slut och undrar: Hur är läget? Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar? Har det hänt nåt du vill berätta om? Grunnar du på vilken hundras du ska välja, eller vad som är ett bra svepskäl för att kontakta nån man är intresserad av? Oroar du dig för en viktig händelse eller andas ut efter en? Vad rör sig i ditt huvud och hjärta strax före midnatt? Christian Olsson leder programmet som startar 23:07 i P4 och telefonslussen öppnar 21:45 ring 020- 22 10 30 för att vara med. I våra sociala medier är snacket igång från tidig kväll. Välkommen! Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
2021-10-20
Länk till avsnitt

Civilkurage

Ikväll i Karlavagnen med Farah Abadi så vill vi gärna prata om och kanske framförallt hylla de där vardagshjältarna. De som vågar säga ifrån och som ställer upp för andra som hamnat i kläm.

Som Linus som hjälpte en utsatt 10 åring på en buss i Malmö. En insats som han själv drabbades rejält av. Men själv sa han så här efter dramat på bussen: Om jag var 10 år gammal och inte fick någon uppbackning från vuxenvärlden i en sådan situation hade jag haft svårt att lita på vuxna efteråt, säger han. Ikväll vill vi höra från dig som blivit vittne till eller som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med en vardagshjälte. Kanske vill du berätta om den där grannen som alltid fanns där för dig när du behövde det som bäst, eller så vill du hylla en hjälte i din stad eller by. Kanske är du själv en vardagshjälte ?  Tveka inte , dela med dig till Farah Abadi som är ditt sällskap i studion denna tisdagskväll. Numret till slussen är 020-22 10 30, och slussen öppnar 21:00. Du kan också mejla oss redan nu på [email protected]
2021-10-19
Länk till avsnitt

Vad har du svårt att kasta?

Många av oss har någon sak hemma som får vara kvar i lådan, år efter år, för att den väcker minnen av en person eller en händelse i livet.

En present från en kär vän, som du egentligen inte vill ha kvar kan ändå vara  svår att göra sig av med. Har du kvar en porslinsservis som du aldrig använder? Spar du trasmattan som en gammal släkting har vävt eller solhatten från tidiga tonåren som väcker glada minnen från förr? Hur är det med dina föräldrars gamla kärleksbrev som fanns kvar i dödsboet? Har du svårt att lägga dem i soporna? Finns det klädesplagg som du aldrig kastar, utan spar och lagar, och som fått hänga med genom livets alla flyttar? Har du frimärken, barnens teckningar eller gamla mynt som får ligga kvar i lådan fastän du har bestämt dig för att göra dig av med dem? Det ska vi tala om i måndagens Karlavagnen. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-10-18
Länk till avsnitt

Att leva i en bonusfamilj!

Enligt SCB lever var tionde familj i Sverige i en bonusfamilj. I söndagens Karlavagnen med Kim Kärnfalk vill vi höra dina erfarenheter om att bilda en familj med en ny partner.

Snart är det dags för fjärde säsongen av Bonusfamiljen i SVT. Serien där vi får följa bonusfamiljer som försöker få ihop livet med barn på olika håll, ex som man måste förhålla sig till och gemensamma barn som växer upp med att ha syskon som kommer och går. Lever du i en bonusfamilj? Kanske har du växt upp med en bonusförälder och tyckte det var fantastiskt att få en extra vuxen att vända dig till? Kanske hade du svårt att förhålla dig till dina nya bonussyskon, eller har du blivit bästa vän med sambons ex och planerar att fira jul ihop hela tjocka släkten med bonusbarn, ex och före detta svärföräldrar? Ring in på 020-22 10 30 och berätta dina erfarenheter och tankar! Slussen öppnar 21.00. Programmet hör du som vanligt i P4 21.40 till midnatt, och samtalet pågår också i sociala medier. Vi hörs! Ansvarig utgivare: Peter Sundblad
2021-10-17
Länk till avsnitt

Vilken dag vill du uppleva igen?

Om du fick välja en dag i livet att återvända till vilken skulle du då välja? Och varför just den dagen?

När Karlavagnens Gerhard Stenlund efterlyste samtalsämnen i förra veckan kom det in mängder med bra förslag. Ett av dem kom från Susan Ammervik: "Om du fick välja en dag i livet att gå tillbaka till, vilken dag skulle du välja...och varför?" Så i fredagens Karlavagnen undrar programledare Johan Signert vad du svarar på den frågan. Vilken dag skull du vilja återvända till? Dagen då du höll ditt barn i famnen för första gången? När du blev ihop med ditt livs kärlek? När du fick veta att du blivit frisk från en svår sjukdom? Eller skulle du välja en dag med någon som inte finns med oss längre? Att få återuppleva en dag med din pappa, eller mormor? Kanske med ett barn som rycktes bort alldeles för tidigt? Vill du återvända till dagen då ditt favoritlag blev svenska mästare? Till när du fick se din favoritartist uppträda för första gången, eller rentav fick träffa din idol? Skulle du vilja återvända till en dag då något gick snett, för att rätta till det? Kanske ett riktigt "sliding door moment" där du skulle ha velat gjort ett annat val? Hör av dig och berätta vilken dag i livet du skulle vilja återvända till och varför! Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram. Ansvarig utgivare: Jesper Ericson
2021-10-15
Länk till avsnitt

#Metoo - Dina erfarenheter?

Den 15 oktober 2017 kom den första svenska tweeten #MeToo. Det började inom underhållnings och filmbranschen men fler och fler yrkesområden vittnade om orättvisor och sexuella trakasserier .

Metoorörelsen växte stort. Många berättelser om hur det ser och har sett ut inom olika yrkeskårer kom upp ur ytan. Nu visar SVT en dokumentär som belyser rörelsen som hösten 2017 förändrade världen för många. Har du några egna erfarenheter av hur Metoo-vågen? Har dessa viktiga frågor kommit att förändra något i din tillvaro? Hur hanterade du det som hände i positiv eller negativ bemärkelse? Har vi i år kommit längre vad det gäller diskriminering p ga av kön eller utsatthet? Har du någon berättelse som du kan dela med dig av? Sluta skämmas var ett av budskapen har du sagt ifrån på något sätt för en orättvisa du utsatts av pg a att du var i ett utsatt läge? Många yrkesområden höjde sina röster och påpekade att diskriminerande handlingar var vanligt förekommande.  #tystnadtagning(film-och teatervärlden),  #nödvärn (polisen), #utantystnadsplikt (vården),  #lättaankar (sjöfarten) och #vardeljus (kyrkan) är några exempel på röster som hördes starkt. Var du en av dem som engagerade dig och gjorde din röst hörd, Berätta och dela med dig. Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40 men telefonslussen öppnar kl 21.00 020 22 10 30, och du kan mejla redan nu på [email protected] Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-10-14
Länk till avsnitt

Det här med pengarna

Hur är du när det kommer till pengar? Ska de sparas eller sättas sprätt på? Har du stenkoll på dina utgifter eller är saldot på kontot en ständig överraskning?

Alla måste vi förhålla oss till det här med pengar. Somliga badar i dem men de flesta av oss får prioritera och fundera på hur de ska fördelas. Hur är du när det kommer till pengar? Sparar du till särskilda mål eller en allmän buffert ifall nåt oväntat skulle hända? Eller tycker du att pengar ska användas upp? Har du stenkoll på kontot och varje utgift eller kan saldot vara lite vad som helst när du kikar? Är du kanske en av dem som lever snålt för att kunna sluta jobba tidigare? Finns det slukhål i ditt liv där pengarna hamnar hobby, husdjur, mat, kläder? Gör du nåt för att dryga ut kassan? Har du haft olika ekonomiska förutsättningar i olika delar av livet hur har det påverkat dig? Är pengar ett ständigt stressmoment? Karlavagnen onsdag vill höra om ditt förhållande till pengar och vad du gör med dem! Christian Olsson är programledare och kör igång 21:40 i P4. Ring och dela med dig på 020-22 10 30, telefonslussen öppnar kl 21. Eller maila till [email protected] I Karlavagnens sociala medier är samtalet igång från tidig kväll. Välkommen! Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
2021-10-13
Länk till avsnitt

När det tar slut för fort!

Ikväll blir det ett kort Karlavagn. Vi drar igång direkt efter sporten kvart över elva! Och vi tänker att vi tillsammans bestämmer vad vi skall prata om.

Kanske när allt tar slut alldeles för tidigt? Som när festen är över redan klockan 21, eller när filmen borde hållit på i en timme till? När man känner att favoritserien har för få avsnitt: Helt enkelt vad vill du ha mer av! Vi hörs i kväll efter sporten 23:15
2021-10-12
Länk till avsnitt

Vad är en bra ålderdom?

Hur vill du tillbringa livet som gammal? Finns det något som du absolut vill uppleva innan du går ur tiden?

Du som ännu är ung - har du börjat tänka på att du en dag kommer att bli gammal och att livet kan innebära andra utmaningar än de du har idag, när du är ung? Under pandemin har många av er som är äldre tvingats leva isolerade, utan att kunna göra utflykter eller att ta emot besök. Vad har ni saknat mest? Kommer ni nu att göra något särskilt - för att känna att ni har ett riktigt bra liv igen? Om du hade möjlighet att påverka ditt liv hur skulle du vilja leva dina sista levnadsår? Skulle det bli ett stilla eller ett aktivt liv? Vad ger dig livskvalitet när du nått en hög ålder? Tänker du dig en ålderdom i Sverige eller i ett annat land? Och hur är det för dig som redan idag har nått en hög ålder blev din ålderdom så som du hade önskat? Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring till Soili Huokuna och dela med dig på 020-22 10 30. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-10-11
Länk till avsnitt

Livet som bonde, hur är det på riktigt?

På söndag vill vi prata om livet på landet. Hur är det? Vi vill veta mer om din vardag!

"Bonde söker fru" har precis dragit igång sin 16:e säsong och i TV-programmet En bondgård mitt i stan försöker tre familjer göra om sina villaträdgårdar till ekologiska stadsbondgårdar men hur är livet på landet, på riktigt? Är du en av dem som går upp tidigt året om för att ta hand om dina djur? Är du skogsbonden eller spannmålsbonden som i alla väder vårdar stora arealer av mark? Eller har du valt att satsa på ett ekologiskt lantbruk med allt vad det innebär? Hör av dig och berätta hur ditt liv är! För en del går lantbruket i arv i generationer medan andra har följt en egen längtan ut till landet. Kanske är du en månskensbonde som jobbar i stan på dagen och driver lantbruket på kvällar och helger? Oavsett vilket så vill vi veta mer om ditt liv och vad som ligger bakom just ditt val att leva som lantbrukare. Så hör av dig och berätta varför du trivs med   eller har börjar lessna på att vara lantbrukare. Berätta vad som driver dig, vad du funderar på där i traktorn, vad du oroas eller gläds över i vardagen,  hur du gör för få livet att gå ihop samt vilka för och nackdelar som finns med att vara lantbrukare i dag. Mona Wahlund vill höra din historia och alla dina tankar i Karlavagnen söndag. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare Alisa Bosnic
2021-10-10
Länk till avsnitt

Hjälp oss välja ämne till Karlavagnen fredag!

Vilket ämne vill ni lyssnare att vi tar upp i kväll? Hör av er till oss så tar vi ett ämne som många verkar gå igång på.

Hör av dig till Karlavagnen via sociala medier (Facebook eller Instagram) eller via e-post ([email protected]) och berätta vilket ämne du vill ska vara temat för Karlavagnen fredag. Vi väljer bland förslagen ett ämne som många verkar intresserade av. 020-22 10 30 Kvällens programledare heter Gerhard Stenlund. Telefonslussen öppnar klockan 21.00 och programmet startar 21.40. Ansvarig utgivare: Nils Eklund.
2021-10-08
Länk till avsnitt

Beroende ? på gott eller ont?

Har du varit med om något beroende som du lyckats bryta eller har du en vana, ett beroende som du kan leva med som inte påverkar din livssituation och din psykiska eller fysiska hälsa?

Är du en av dem som lyckats bryta ett  beteende som du kände var skadligt för dig och din omgivning? Hur gjorde du för att bryta det? Gick du igång på socker, måste ha smågodis varje lördag eller varje dag? Kan du inte klara en höst utan nässpray även om du inte är förkyld? Att bryta ett beroende som inte är bra är ju såklart ingen lätt uppgift men det finns ju stöd att få? Ett beroende behöver ju inte bara ha med alkohol och droger att göra, utan träningsberoende kan ju vara på gott ett tag men även det kan ju gå överstyr? Berätta för oss i kvällens Karlavagnen hur du ser på detta med beroende på gott och ont och vad du har för erfarenheter, själv eller i din närmiljö. Programledare: Sanna Lundell. Vi startar kl 21.40, telefonslussen öppnar kl 21.00 020-22 10 30, och du kan mejla oss redan nu på [email protected] Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-10-07
Länk till avsnitt

Din största kulturupplevelse

Teatersalongerna har öppnat och vi har fått fri lejd till museer, konserter och bio. Och snart avslöjas årets nobelpris i litteratur! Karlavagnen vill frossa i kulturen och undrar vad som gjort intryck på dig? Ett konstverk, en roman, en föreställning berätta!

Vissa kulturupplevelser stannar kvar i en och Karlavagnen vill höra om just dem. Blev du alldeles uppfylld av en särskild konsert, kunde du inte sluta stirra på en viss tavla, blev du drabbad av en teaterföreställning? Har du en bok du återkommer till gång på gång eller en film du sett tjugo gånger? Kommer du aldrig glömma när du hörde ett visst musikstycke? Har du tatuerat in en strof ur en dikt? Garvat dig till magkramp av en fars? Eller har konst eller kultur på något annat sätt varit avgörande i ditt liv? Konst och kultur som spelat roll och stannat kvar vill Christian Olsson höra om i onsdagens Karlavagnen. Ring och var med i programmet 020-22 10 30, telefonslussen öppnar kl 21 och programmet startar 21:40 i P4. Maila gärna till [email protected] eller snacka med oss i våra sociala medier ända från tidig kväll. Välkomna! Ansvarig utgivare: Sabina Schtazl
2021-10-06
Länk till avsnitt

Drömjobbet

I karlavagnen tisdag med Farah Abadi så vill vi gärna prata om drömjobb. Det där jobbet som man tänker på när man liksom drömmer sig bort från vardagen.

Är du en sjuksköterska som drömmer om att driva hotell eller kanske en ingenjör som bara vill köra buss?  Och hur var det när du var ung och drömde framtid? Vad var det för jobb som hägrade? Ikväll vill vi höra om just ditt drömjobb. Vi vill så klart också hör om hur det gick till när  du landade det där jobbet, för det kanske du har! Farah som själv drömt om att bli bröllopsplanerare eller bartender är din samtalspartner i kvällens program Vi drar igång 21:40  Dela med dig till slussen på 020-22 10 30 efter 21:00 eller mejla redan nu till [email protected]
2021-10-05
Länk till avsnitt

Sociala medier nere, hur påverkas du?

I kvällens Karlavagnen talar vi om hur sociala medier påverkar våra liv och vardag.

Facebook, Instagram och Whatsapp ligger nere sedan i eftermiddags. Det har också rapporterades att Twitter och Google hat motsvarande tekniska problem. Vad betyder den här händelsen för dig? Använder du själv social medier? Vilka kontakter har du? Har du träffat nya och gamla vänner genom social medier? Har du kontakt med vänner och bekanta i andra länder? vad betyder dina vänner på sociala medier för dig? De flesta av oss använder sociala medier mer eller mindre varje dag. Effekterna av det vi konsumerar på sociala medier kan upplevas på olika sätt. Inte minst ikväll. Hur påverkas du av störningarna, har du vänner och familj du inte kan kontakta? Eller har du hittat något positivt av det här plötsliga och världsomfattande avbrottet? Ring och berätta! 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar klockan 21.00. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår ikväll inte på Facebook eller Instagram, maila oss istället! Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-10-04
Länk till avsnitt

Första helgen utan restriktioner!

Denna helg var den första utan coronarestriktioner i Sverige på väldigt länge! Hur har detta märkts i ditt liv?

Har du gjort något för första gången sedan pandemin bröt ut? Har du firat bästa vännen som fyllt 50, varit på nattklubb och dansat natten lång eller har du äntligen fått se din favoritartist igen? I Karlavagnen söndag med Kim Kärnfalk vill vi helt enkelt höra hur du tillbringat helgen. Har du samlat ihop släktingar som inte setts på länge eller har du tagit dig ut på en shoppingtur? Hade du planerat att träffa vänner men blev förkyld och fick stanna hemma då man trots släppet av restriktioner ändå måste tänka sig för? Eller vågade du till slut träffa personen som du nätdejtat med i flera månader? Hör av dig till Karlavagnen, slussen öppnar klockan 21 och du ringer 020-22 10 30 eller skriver till oss i sociala medier. Programmet hör du som vanligt i P4 21.40 till midnatt. Håll dig vaken och ring in! Ansvarig utgivare: Peter Sundblad
2021-10-03
Länk till avsnitt

Kära volontär!

Skramla med Världens barn-bössa, virka gosedjur till sjuka barn, sälja korv på idrottsplatsen eller vaccinera barn i låginkomstländer. Det finns många sätt att volontärarbeta. Vad gör du?

Nu när Radiohjälpens insamling till Världens barn går in på slutspurten riktar Karlavagnen strålkastarljuset mot alla er volontärer i landet, från norr till söder. Vad gör du, eller har gjort, för volontärinsats? Är du en av alla som varje år går ut med en Världens barn-bössa på stan och skramlar? Eller har du startat en digital bössa och gjort allt du kan för att den ska dra in så mycket pengar som möjligt? Har du i åratal stått på varje hemmamatch för den lokala idrottsföreningen och sålt korv och kaffe? Eller är det hembygdsföreningen du brinner för och lägger massor av obetalt arbete på? Gör du tillvaron lite ljusare för sjuka barn? Är du sjukhusclown, eller tillverkar du gosedjur till barn som måste ligga inlagda på sjukhus? Har du varit i andra länder och gjort en insats? Byggt sjukhus i katastrofområden, levererat malarianät eller vaccinerat barn i låginkomstländer? Eller har du hjälp människor som flytt till vårt land? Ordnat språkcafé eller ordnat aktiviteter på ett flyktingboende? Hör av dig till kvällens programledare Johan Signert och berätta om din insats som volontär, varför du gör det och vad det ger dig! Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram. Ansvarig utgivare: Jesper Ericson
2021-10-01
Länk till avsnitt

Hur "boostar" du dig i höstmörkret?

Nu går vi in i oktober och det blir mörkare. En del älskar fullständigt den här årstiden men vissa drabbas av depression i samband med skiftningar i mörker och ljus. Vad gör du för att få energi?

Vad kan man göra för att få energi och kanske vända det som är på väg att bli tungt? Har du några knep för att få hösten att bli ljus och härlig. Kanske du boostar dig genom att gå ut i svampskogen eller som kvällens programledare Sanna Lundell utöva yoga på en hästrygg? Dela med dig av dina bästa tips och vad du gör på din lediga tid nu när höstmörkret kommer? Berätta om vilka knep du använder när mörkret faller på. Eller du kasnske älskar hösten och det är din bästa tid, varför? I kväll i Karlavagnen boostar  och  peppar vi varandra inför årets mörka årstid som för vissa kanske är ljus i alla fall. Berätta och dela med dig! Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40 och slussen öppnar som vanligt kl 21.00 020 22 10 30, och du kan mejla oss redan nu på [email protected] Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-09-30
Länk till avsnitt

Restriktionerna hävs ? hur blir det för dig?

Nu öppnar samhället igen och vi kan gå tillbaka till ja vadå? Hur kommer vardagen se ut för dig? Har pandemin gett dig något? Firar du eller känner oro?

Efter ett och ett halvt år är den efterlängtade dagen här den då vi ska få leva som vanligt igen. Men hur är det nya vanliga? Har det förändrats på det ett och ett halvt år som passerat i pandemins skugga? Kommer du fira eller oroar det dig att restriktionerna är över? Vad kommer du hålla fast vid - munskydd, handsprit, vink istället för kram, hemmajobb? Vad har den här tiden gett dig? Har du upptäckt friluftsliv, skaffat vovve, blivit ensammare, testat streamingtjänster, lärt dig videosamtal? Och vad har du längtat efter och ser framemot ska bli som innan? Hur blir ditt nya vanliga? Christian Olsson programleder Karlavagnen onsdag som startar 21:40 i P4. Ring och var med i programmet på 020-22 10 30, telefonslussen är öppen från 21. Eller maila till [email protected] I våra sociala medier är snacket igång hela kvällen. Välkomna!
2021-09-29
Länk till avsnitt

Estonia

Den 28 september 1994 nåddes vi av nyheten att passagerarfartyget Estonia hade förlist. 852 passagerare och besättningsmän omkom när Estonia sjönk. 137 personer överlevde olyckan.

Det var den största  fartygskatastrofen i  modern tid och i kväll i Karlavagnen med Farah Abadi så vill vi prata om den där dagen. Kommer du ihåg när du nåddes av nyheten om Estonia?   Och hur minns du den där dagen idag? Vad gjorde du, vad kände du?  Morgonen den 28 september förändrade mycket för väldigt väldigt många och ikväll vill vi ägna kvällen åt att minnas och prata om just det. Vi drar igång 21:40 Dela med dig till slussen som öppnar 21:00. Numret är  020-22 10 30 eller mejla oss redan nu med dina tankar och minnen, adressen är [email protected]
2021-09-28
Länk till avsnitt

Hur blir din nästa resa?

Vad är det som avgör vart du kommer att resa framöver? Har pandemin och frågan om klimatförändringar påverkat ditt kommande val av resa?

Om två dagar släpper man restriktionerna i Sverige. Men i många länder i världen finns de kvar. Hur kommer det att märkas i dina val av resmål framöver? Vad är en lyckad reseupplevelse för dig? Väljer du att vandra i berg, eller yoga där det finns tillgång till sol och bad? Vill du besöka exotiska platser i världen eller planerar du att utforska ditt närområde? Är dina resmål de samma som innan pandemin? Hur är du som turist? Har du förändrats under det gångna året under pandemin? Vilka transporter kommer du att välja på din kommande resa? Väljer du andra transporter än före pandemin?  Karlavagnen startar som vanligt kl 21.40 i P4. Ring och berätta om dina resedrömmar och om vad som kommer att avgöra vart din nästa resa går. Blir det långt eller kort resa? Planerar du att resa med lätt eller tungt bagage? Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-09-27
Länk till avsnitt

Slut på distans. Skönt eller inte?

På onsdag upphör pandemirestriktionerna och det börjar bli dags att gå tillbaka till arbete på kontoret. Eller? Hur känner du inför att distansjobbet är på väg ut och den gamla vanliga kontorsvardagen är på väg in. Längtar du eller bävar du?

På söndag vill Mona Wahlund höra dina tankar om distansarbete kontra att återigen vara huvudsakligen på kontoret, dina tankar om livspussel och hur du värderar tiden på jobbet gentemot fritiden numera. Kanske tillhör du en av dem som mestadels jobbat hemma under 1,5 år och nu bara längtar ihjäl dig efter att återigen få åka in till kontoret varje dag, med allt vad det innebär. Eller känner du att det här med distansarbete, det är ju min grej, det vill jag fortsätta med? Vad har du gjort med tiden du tjänade på att inte resa fram och tillbaka till jobbet varje dag? Kanske har du tagit steget och flyttat ut på landet, skaffat en hund eller hittat intressen att lägga tiden på istället för resorna och hur ska det då gå med hunden, den nya hobbyn eller livspusslet nu då? Har du varit mer effektiv hemma? Eller har det varit svårt att hålla koncentrationen och ångan uppe hemma vid det provisoriska skrivbordet? Har du hittat nya rutiner som du gärna vill behålla eller bli av med? En del har säkert saknat den sociala biten, pratstunden vid kaffeautomaten och det spontana bollandet av idéer som hamnade lite vid sidan av när raden av digitala möten skulle betas av. Andra kanske känner olust bara vid tanken på det ständiga surret i kontorslandskapet och klurar på hur chefen ska övertygas att gå med på åtminstone lite arbete på distans. För hur blir det nu? Några dagar hemma, andra där? Har du hittat nya sätt att tänka och hantera vardagen? Var ni två som jobbade hemma och till slut fick spader och köpte nytt större boende eller till och med insåg att ni nog borde gå skilda vägar? Blev hemmajobbet ett stressmoment när barn skulle passas samtidigt? Eller tillhör du dem som inte hade möjlighet att jobba hemifrån alls och inte alls förstår vad det är alla snackar om. Ring 020 22 10 30 med din berättelse! Telefonslussen öppnar 21.00 och programmet startar 21.40. Du kan också dela med dig av din berättelse i våra sociala medier och via mejl: [email protected] Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic
2021-09-26
Länk till avsnitt

Har du ett ovanligt namn?

Serudia, Urania, Agabert och Timjan. I Karlavagnen fredag vill programledare Gerhard Stenlund prata med er om namnen som inte hörs så ofta.

I Karlavagnen fredag vill programledare Gerhard Stenlund prata med dig som har ett ovanligt namn eller kanske har någon släkting med ett namn som inte förekommer så ofta. För cirka hundra år sedan fanns ovanliga namn som Serudia, Urania och Agabert. Idag kan man heta Timjan. Det finns faktiskt 24 Timjan i Sverige. Så du som har ett annorlunda namn eller har någon vän eller släkting med ett sällsynt namn du tycker vi ska uppmärksamma ring Karlavagnen! Telefonnumret är 020-22 10 30 Och grattis på namnsdagen alla ni 5 435 som heter Gerhard här i landet! Vi kör igång 21:40 i P4. Telefonslussen är öppen från 21:00 och i våra sociala medier är snacket igång hela kvällen. Ansvarig utgivare: Nils Eklund.
2021-09-24
Länk till avsnitt

Vilken mat minns du från barndomen?

Nu pågår Sveriges Mästerkock VIP på TV. I ett avsnitt lagades det mat från barndomen. Eric Gadd gjorde kroppkakor och Maja Ivarsson en ramen inspirerad av sin mammas vi-tager-vad-vi-haver korvgryta.

Hur har du det med dina matminnen? Minns du något som du alltid förknippar med barndomen när du känner lukten eller blir serverad den igen nu som vuxen? Är det sant att mammas köttbullar alltid smakar bäst, hur gjorde hon? Eller är du uppvuxen med tacos på fredagar och det ger dig en speciell känsla när du känner doften? Ikväll i Karlavagnen vill Sanna Lundell prata om maten du växte upp med och har en speciell känsla för? Det behöver ju inte enbart positiva minnen, du kanske tvingades att äta linsgryta eller levergryta som du hatade och älskade att få hämta en pizza? Hur luktade det? Dela med dig av dina minnen och om du fortsatt laga den maten men kanske med en annan smaksättning. Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40 och telefonslussen öppnar 21.00 020- 22 10 30, och du kan mejla redan nu på [email protected] Vi finns också på sociala medier Välkommen att dela med dig av din berättelse om mat från barndomen! Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-09-23
Länk till avsnitt

Hur somnar du?

Godnattsagor för vuxna är en ny trend, och allt fler använder appar och andra hjälpmedel för att somna. Hur gör du? Platt fall på kudden eller har du vissa rutiner du gör för att locka fram John Blund?

I helgen kunde man läsa i DN om hur allt fler vuxna tar hjälp för att somna. Var tredje person har sömnproblem och nu är det inte bara vågskvalp och avslappning som gäller för att stävja det, utan godnattvisor och sagor för vuxna. Karlavagnen undrar på onsdagskvällen hur du gör för att somna? Eller somna om ifall du vaknat mitt i natten? Går det lätt som en plätt eller har du vissa strategier? Spellistor, andningsteknik, örtte, aftonbön hur gör du för att somna gott? Christian Olsson är programledare och Karlavagnen kör igång 21:40 i P4. Telefonslussen är öppen från 21 och nås på 020-22 10 30 och i våra sociala medier är snacket igång hela kvällen. Tillsammans gör vi programmet, välkomna! Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
2021-09-22
Länk till avsnitt

Att vara på helt fel plats!

I kvällens Karlavagn med Farah Abadi så vill vi gärna prata om det där med att hamna på fel plats! Som den stackars älgen som hamnade på ett sjukhus i Eskilstuna i helgen.

Har du hamnat på firmafest och insett att du var på fel firma? Eller på föräldramöte fast i fel klass? Kanske klampade du in mitt i en filminspelning när du bara skulle handla mjölk! Vad hände och hur löste du det? Kanske hamnade du på en dejt med fel Kalle, eller spelade tennis mot fel motståndare. Möjligheterna är oändliga och ikväll vill vi höra allt om just det där tillfället när du insåg att du hamnat alldeles fel. Blev det en start på nåt alldeles fantastiskt eller fick du försiktigt och lite skamset krångla dig ur situationen? Dela med dig i kvällens Karlavagn ring oss på 020-22 10 30. Slussen öppnar 21:00. Du kan såklart också mejla oss redan nu [email protected] Farah Abadi som hamnar vilse med jämna mellanrum är med dig med start 21:40
2021-09-21
Länk till avsnitt

Vad är ett bra väder?

Till havs börjar höststormarna bli kännbara. I Haparanda har den första snön kommit. I södra Sverige är det fortsatt milt väder.

Nu är hösten här och vi får förbereda oss på dramatiskt väder, till land och till sjöss. Hård höststorm kan leda till att träd faller och tak flyger iväg. På färjorna ute på öppna vatten är det ofta lite sjögång så här års. Hur hanterar du oväder till sjöss? Har du respekt för väder eller oväder? Hur mycket bryr du dig om vad det är för väder och hur engagerar du dig i vad det kommer att bli för väder? Har du en väderapplikation eller en väderleksrapport som du följer? Kan du avläsa väder genom att titta på moln och hur påverkar mörka moln ditt liv? Är stormigt väder kusligare på natten än på dagen? Har du befunnit dig på ett fartyg till havs i oväder eller i storm? Hur var det? Ring och tala om dina minnen om väder och oväder, eller om en höststorm som du aldrig glömmer. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-09-20
Länk till avsnitt

Mitt liv som TV-serienörd!

Vad passar väl då bättre än att prata TV-serier i söndagens Karlavagnen? Hör av dig till Kim Kärnfalk och snacka TV-serier!

Natten till måndag är det dags för Emmygalan i USA, en av de mest prestigefyllda galorna inom tv-branschen. Bland de nominerade serierna återfinns bland The Crown, Bridgerton och Mare of Easttown. Vad passar väl då bättre än att prata TV-serier i söndagens Karlavagnen? Hör av dig till Kim Kärnfalk och snacka TV-serier! Din absoluta favoritserie, skådespelaren du inta kan glömma eller natten du låg vaken för att du helt enkelt inte kunde sluta titta. Har du blivit så frälst i någon av huvudrollsinnehavarna att du har döpt ditt barn till samma namn? Eller var det tack vare en serie som du reste iväg för att kolla in inspelningsplatsen? Ring 020-22 10 30 och berätta om dina serievanor och tipsa varandra om serien man inte får missa. Sträckkollar du gamla serier från 90-talet, är Dallas fortfarande din favorit eller räknar du ner till när nästa säsong av Handmaids tale släpps? Sörjer du när en serie tar slut och hur gör du för att hitta nya serier? Bädda ner dig i TV-soffan, men pausa serien du tittar på och ring in. Karlavagnen hör du som vanligt 21.40-00.00, och missa inte våra sociala medier, där samtalet pågår hela tiden. Blessed be the fruit. Karlavagnen i P4 med Kim Kärnfalk - Ring 020 22 10 30
2021-09-19
Länk till avsnitt

Vad betyder dina skor för dig?

I dag på höga klackars dag sätter vi ljuset på skor här i Karlavagnen. Pumps, sneakers, träskor, stövlar, löparskor...vilka skor betyder något alldeles extra för dig?

Älskar du att gå runt i högklackat, oavsett om det är vardag eller fest? Eller är det stövlar som är din grej, både i regn och solsken? Har du ovanligt stora fötter, eller ovanligt små, och alltid svårt att hitta skor i din storlek? Hur är känslan när du äntligen lyckas? Har du sparat ditt barns första skor, eller kanske det första paret som var ditt eget? Eller har du något annat par skor som du bara inte kan göra dig av med, av nostalgiska skäl? Samlar du på skor och kan inte sluta köpa nya? Eller går du tvärtom i 30 år gamla skor som fortfarande håller ihop? Är du löpare och har fastnat för "barfotaskor" och kan inte tänka dig något annat? Eller är det dina bowlingskor som betyder allt för dig? Hör av dig till kvällens programledare Johan Signert och berätta vad dina skor betyder för dig, eller vad de säger om dig som person! Mejla gärna redan nu. Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram. Ansvarig utgivare: Jesper Ericson
2021-09-17
Länk till avsnitt

Kvinnliga förebilder!

På TV ser vi inflytelserika kvinnor i Svenska powerkvinnor och i år är det dessutom 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Många järnladies har länge kämpat och gått i bräschen för den förändring som skett. Vem är kvinnan som inspirerat, motiverat och utvecklat dig?

Känner du någon kvinna som valt att gå sin egen väg och inspirerat dig att göra detsamma? Kanske blev du inspirerad av din lärarinna som fick dig att välja en ny väg och på så vis hjälpte dig nå dina karriärdrömmars mål? Eller fanns det en tränare som väckte din målmedveten som fick dig att kämpa mer än någonsin tidigare? Var det klasskompisen som stod upp för dig under en föreläsning? Din grannfru kanske såg dig när ingen annan gjorde det? Nu vill vi veta vilka krutgummor du har i ditt liv? Vem är kvinnan som inspirerat, motiverat och utvecklat dig?  I kvällens Karlavagnen vill vi prata om dina kvinnliga förebilder. Sanna Lundell programleder och sitter redo från kl. 21.40. Ring 020- 22 10 30 eller maila till [email protected]
2021-09-16
Länk till avsnitt

Hur har du det med håret?

Zlatans nya frisyrval fläta har väckt reaktioner och fler och fler går tillbaka till frisörstolen nu när restriktionerna släpper. Är ditt hår ett viktigt uttrycksmedel?

Får det frodas fritt eller är du noga med frisyren? Är det rosa, grått eller inte mycket kvar?Karlavagnen onsdag ska prata hår, det på huvudet alltså. För somliga är håret en viktig del av identiteten, för andra bara nåt som ska hållas kort. Hur är det för dig? Många av oss har inte varit hos frisören sen pandemin startade har du haft corona-frisyr? Är du noga med att klippa och ansa eller får det växa ohämmat? Har du tappat det eller blivit tunnhårig hur upplever du det? Är det naturligt grått eller rosafärgat eller nåt annat, och varför då? Har du gjort någon ordentlig hårmiss nån gång vad hände? Och alla ni som haft Zlatans pisksnärtstofs eller manbun byter ni till fläta nu? Christian Olsson sitter redo i studion 21:40 men telefonslussen öppnar redan kl 21. Ring 020- 22 10 30 eller maila till [email protected] och dela med dig. I våra sociala medier är snacket igång från tidig kväll. Välkomna! Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl Karlavagnen i P4 med Christian Olsson - Ring 020 22 10 30
2021-09-15
Länk till avsnitt

Underbart är kort

Och det stämmer verkligen in på kvällens Karlavagn. Farah Abadi är med dig i studion och vi drar igång efter fotboll och 23-nyheter. Ikväll tänker Farah att du får bestämma.

Vill du prata om kvällens match eller kanske har du tankar på hur man bäst tillbringar en varm kväll i september. Kanske ligger du inne med en fantastisk fiskehistoria från i somras? Eller har du äntligen genomfört den där drömresan och vill dela med dig av den? Inget är för stort eller litet denna kväll i september med Farah Abadi Dela med dig på 020-22 10 30, slussen öppnar 21:00. Eller maila oss direkt på [email protected]
2021-09-14
Länk till avsnitt

Vilken är din bästa egenskap?

På måndag kväll kan du ringa till Karlavagnen och skryta med det som du är riktigt bra på. Kan du imponera med att du är riktigt bra på att baka eller att reparera bilar?

Får du beröm av dina vänner och bekanta för att vara uppskattad och för att göra andra människor gott? Är du en supermamma eller superpappa och får höra av dina barn de uppskattar dig, för att du är just den förälder som du är? Känner du igen dig när du får beröm av andra? Har tiden med distansarbete och distansstudier gjort att du kunnat utveckla några av dina talanger och gjort att du har blivit ännu bättre än tidigare på något. Är du en lojal kompis och får beröm för att du är just den du är? Ring eller skriv och berätta för mig om din superkraft. Programmet startar 21.40 i P4. Du kan ringa från kl 21 på telefonnummer 020-22 10 30. Det går även bra att mejla din berättelse på [email protected] eller att skriva din berättelse på våra sociala medier. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-09-13
Länk till avsnitt

Vad betyder Svenska kyrkan för dig?

Dop, bröllop och begravningar hör Svenska kyrkan till. Men kyrkan rör och berör livet igenom på så många fler sätt än så oavsett om man är aktivt kristen eller inte. På söndag vill Mona Wahlund veta vad Svenska kyrkan betyder för just dig.

Är det vid högtider och milstolparna i livet som Svenska kyrkan är viktigast? Eller är du en av dem som bidrar till eller har tagit del av, kanske fått hjälp genom, Svenska Kyrkans sociala arbete med familjerådgivning, söndagsskolor, körer, ungdomsverksamhet, stöttning vid sorg eller stöd till bland andra ensamma? Har du jobbat ideellt eller som anställd inom Svenska kyrkan och dess verksamhet?  Finns det människor, stunder och möten som du aldrig glömmer och nu vill dela med dig av? Kanske minns du prästen som fick hela kyrkan att skratta vid dopet eller prästen som fick den tunga begravningen att bli mindre tung att uthärda. Går du till kyrkans gudstjänster även till vardags och vad ger det i så fall dig? Visar du din tro öppet både inne i och utanför Svenska kyrkans väggar? Eller känner du mer ett odefinierbart lugn i kyrkan, en känsla av trygghet och tradition mer än en tro på något andligt? Kanske är kyrkan som rum viktigt för dig även om den kristna tron inte är så speciellt närvarande för dig? Många har funnit tröst i tunga stunder, andra en väg till gemenskap och nya vänner i Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har drygt 5,7 miljoner medlemmar och på söndag vill vi veta hur den berör och vad den betyder för just DIG. Programmet startar 21.40 men du kan ringa från klockan 21.00 på 020-22 10 30. Det går även bra att mejla din berättelse på [email protected] samt att berätta just din historia i sociala medier. Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic
2021-09-12
Länk till avsnitt

20 år sedan 9/11 ? kommer du ihåg?

På lördag är det 20 år sedan 11:e septemberattackerna då två kapade passagerarplan körde in i World Trade Centers tvillingtorn i New York. Hur minns du denna händelse?

Ett tredje plan flögs in i Pentagon och ett fjärde havererade på ett fält i Pennsylvania. Nästan 3 000 personer dog i terrorattackerna som förändrade världen på många sätt. Även lång tid efter sådana här stora, dramatiska händelser brukar många minnas exakt var de befann sig, vad de gjorde och vad de tänkte. Det är det vi på Karlavagnen fredag vill veta! Vad gjorde du? Hur reagerade du? Har 9/11 påverkat dig på något sätt. 020 22 10 30 Gerhard Stenlund sitter vid mikrofonen. Telefonslussen öppnar 21.00. Programmet startar 21.40. Du kan också höra av dig på [email protected] eller sociala medier. Ansvarig utgivare: Nils Eklund.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Din sämsta dejt?

Alla har vi väl dejtat någon gång . Antingen som unga eller på äldre dagar. Men alla dejter går ju inte som man hoppas utan tar en annan vändning och i bästa fall kan man skratta åt det efteråt.

TV-kanalerna fyller tablåerna med realityserier på ämnet, Gifta vid första ögonkastet, Första dejten Life is blind, för att bara nämna några.Ikväll i Karlavagnen vill vi prata om den där dejten som misslyckades, som gick åt skogen helt enkelt. Vad var det som hände? Somnade din dejt under middagen, bjöd hen dig på bio men det visade sig vara en barnfilm. Har du varit med om någon dejt som var helt annorlunda? Hur är det att gå på en dejt med någon man tex bara träffat på någon nätsight, och så visar det sig att hen lagt ut en bild på sig själv från gymnasiet? Berätta för oss om din sämsta dejt, eller något knäppt som kanske vändes till något positivt eller så bestämde du dig för att aldrig möta den dejten igen. Vad hände? Programledare: Sanna Lundell Vi startar efter Radiosporten kl 22.12, slussen öppnar klockan 21.00 och du kan mejla oss redan nu på [email protected] Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-09-09
Länk till avsnitt

Saker jag stör mig på i filmer

Sista timman före midnatt lyfter vi på locket för det där man inte riktigt köper i tv-serier och filmer. Som när någon sippar på en tom kaffekopp eller lyfter en flyttlåda och den inte verkar väga något alls. Vad har du för exempel?

Karlavagnen tar vid en kortis efter VM-kvalet i fotboll och då vill komikern Niklas Andersson höra om vilka grejer du stör dig på i tv-serier och filmer. Där man liksom känner nä du, det där går jag inte på. Som varför nån går ut ensam i mörkret och kollar efter vad det var för läskigt ljud som lät? Låt bli! Eller när nån ska ha sprungit jättelångt men bara är låtsasandfådd i fyra sekunder. Du kanske till och med är en sån som räknar klaff-fel och missar i filmer? Dela med dig under Karlavagnens onsdagskväll! Programmet kör igång 23:15 men du kan ringa från 21:30 på 020-22 10 30. Mailkorgen når du på [email protected] och i sociala medier är snacket igång från tidig kväll. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
2021-09-08
Länk till avsnitt

Jag borde ju inte, men.

I Karlavagnen ikväll så är Farah Abadi tillbaka efter en välförtjänt semester och så här i början av höstterminen så vill hon gärna prata om de där vanorna som man inte riktigt kan sluta med, även om man borde.

Som att inte kunna sluta äta choklad eller att lägga alla pengarna på bilar. Kanske frossar du med lösgodis  eller samlar på något som du nog egentligen redan har alldeles för mycket av? Vi vill helt enkelt höra om allt om dina ovanor, eller din partners såklart. Och vad har du gjort för att bli kvitt ovanorna?  Eller kanske är det så att du aldrig nånsin kan tänka dig att leva utan dem. Farah som är ditt sällskap ikväll kan inte motstå att handla på en rea, oavsett om hon behöver eller ej. Producenten trycker i sig geleråttor på väg hem från affären och dialogredaktören som inte kan sluta snooza. Karlavagnen tisdag handlar kort och gott om att komma ut ur  vane-garderoben. Dela med dig till oss på 020-22 10 30, slussen öppnar 21:00, eller mejla  oss direkt på [email protected]
2021-09-07
Länk till avsnitt

Har du drömmar om att flytta?

Så här i början av hösten är det många som flyttar för att antingen studera eller arbeta på en annan ort. Är du en av dem?

I Karlavagnen måndag vill vi höra dina flyttdrömmar. Vill du flytta till en annan stad än där du bor eller till och med en annan plats på jorden? Vill du bo bland fjäll och vildmark eller flytta till sol och bad? Vad skulle få dig att flytta från din nuvarande bostad? Ring och berätta om dina flyttdrömmar! Sändningen i Sveriges Radio P4 börjar 21.40. och vi fortsätter ända till midnatt. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-09-06
Länk till avsnitt

Koll på släkten?

Alla människor bär en historia. Vi är alla präglade av vår bakgrund och spåren som våra förfäder lämnat efter sig generation efter generation. Men vilken koll har du på din släkt och vad som har hänt de som gick på jorden före dig?

Att släktforska har blivit allt mer populärt och i veckan var det premiär för programmet Vem tror du att du är. Under premiärprogrammet fick vi följa Felix Herngrens jakt efter sin rötter, men i Karlavagnen på söndag med Kim Kärnfalk vill vi höra vad du vet om din släkt. Har du efter ivrigt släktforskande fått reda på saker som ställt allt på ända? Har du fått en inblick i vilka livsöden som drabbat just dina släktingar, eller har de visat sig att din släkt inte alls härstammar från de platserna ni trodde? Hade du velat ta reda på mer om dina förfäder i andra länder, men stoppats av brist på information, oroligheter eller byråkratiska krångligheter? Många har också hoppat på DNA-forskningen och hittat bröder och systrar som de inte ens visste fanns. Ring in till Karlavagnen på söndag och berätta just din historia! Slussen öppnar som vanligt klockan 21.00 och du ringer 020-22 10 30. Eller varför inte skriva i våra sociala medier där samtalet ständigt pågår! Vi hörs på söndag klockan 21.40, i P4.
2021-09-05
Länk till avsnitt

Drömmen som blir verklighet

P4 Nästa, Idol, transferfönstret i fotbollsvärlden... Det finns många sätt att försöka få drömmar att bli verklighet. Vilken dröm har du förverkligat, eller håller på att förverkliga?

Denna fredag är det final i musiktävlingen P4 Nästa, som kan göra drömmen om artistlivet till verklighet för deltagarna. Och i augusti har det så kallade internationella transferfönstret för fotbollsspelare varit öppet, då drömmar om ett proffsliv utomlands blivit verklighet. Så i fredagens Karlavagnen vill programledare Johan Signert veta vilken dröm du har förverkligat, eller håller på att förverkliga. Men de flesta av oss drömmer nog inte om att bli rikskänd popsångare eller internationell fotbollsstjärna, utan om helt andra saker. Att skriva en bok, lära sig att köra mc, att starta en barbershopkvartett, eller att bli egenföretagare, kanske? Hade du en dröm som ung, som du gav upp, men senare i livet bestämde dig för att förverkliga? Eller har du precis gjort upp en plan för hur det där du gått och drömt om så länge äntligen ska bli verklighet? Hör av dig och dela med dig av drömmen som blivit eller håller på att bli verklighet! Mejla gärna redan nu. Programmet börjar 22.12, telefonslussen öppnar klockan 21. Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram. Ansvarig utgivare: Jesper Ericson
2021-09-03
Länk till avsnitt

Vardagstips, lifehacks och husmorsknep med Niklas Andersson

Den första höstmånaden har startat och rutinerna ska börja rulla. Nu får vi hjälpas åt att göra detta så smidigt som möjligt. Vad har du för tips och knep för att göra vardagen lite lättare?

Vardagen är här i all sin kraft och det gäller att tuffa på och hänga med. Snart regnar det väl från sidan också. Hur gör du för att underlätta för dig själv i livet, göra allt lite goare? Preppar du kaffemaskinen dagen före? Har du ett superknep för att sortera strumpor? Äter du ostbågar med gaffel för att slippa bli flottig på fingrarna? Karlavagnen programleds av komikern Niklas Andersson som vill samla alla vardagstips, lifehacks och husmorsknep som går för att underlätta det motstånd som vardagen kan bjuda. Har du ett minnesknep för att memorera kunskap inför prov eller ett toppentips på hur man får hörlurarna att inte snurra ihop sig? Berätta i Karlavagnen så hjälps vi åt att minimera motståndet tillsammans! Programmet startar 21:40 i P4 och du kan ringa in på 020-22 10 30, telefonslussen öppnar kl 21. Maila till [email protected] eller var med i snacket i våra sociala medier som är igång från tidig kväll. Välkomna! Ansvarig utgivare Sabina Schatzl.
2021-09-01
Länk till avsnitt

Min första lön

I kvällens Karlavagn så vill vi prata pengar. Närmare bestämt den absolut första lönen. Kommer du ihåg vad du gjorde med de surt förvärvade slantarna? Det vill vi höra allt om i kvällens program.

Hade du planerat och drömt länge om vad du skulle spendera dom på och blev det så? Producenten köpte bakelser och spelade flipper på ett café, själv så gav jag mig ut på en resa. Vad gjorde du med dina allra första egna intjänade pengar? Lösgodis eller bakelser? En cykel eller kanske en massa skivor? Kanske rentav en stereo eller nya kläder? Eller lät du lönen vara startskottet för sparandet till din första bostad eller bil? Ikväll vill jag höra allt om den där känslan när du mottog din första lön och vad du gjorde med den. Dela med dig till slussen på 020-22 10 30 efter kl 21 ikväll eller maila oss redan nu på [email protected] Madelene Fritsch Lärka är med dig med start 21:40 Ansvarig utgivare: Anna Stenberg
2021-08-31
Länk till avsnitt

Hur vill du ha det inrett hemma i höst?

I måndagens Karlavagnen pratar vi om inredning. Är du nöjd med ditt möblemang eller vill du ha en ny stil i hemmet till hösten?

Många ser sitt hem med nya ögon när de återvänder från semestern. Vill du ha ett vardagsrum som är vitt och fräscht eller ombonat och med mycket färg? Loppis eller ny design? Hur gör du för att trivas hemma när hösten är här? Ring och berätta om du har inredningsdrömmar eller kanske är mitt uppe i att skapa något nytt inför hösten. Sändningen i Sveriges Radio P4 börjar 21.40. och vi fortsätter ända till midnatt. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. På måndagar går det också bra att prata finska om du kan och vill när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi
2021-08-30
Länk till avsnitt

Vilken skräll!

När chockade du någon senast? Eller var det någon annan som bjöd dig på en rejäl överraskning? I Karlavagnen söndag vill Mona Wahlund prata med dig om skrällarna i livet.

En skräll är ju alltid intressant och de senaste veckorna har tjejerna i det svenska volleybollandslaget överraskat med att skriva historia under volleyboll-EM. Svenskorna har vunnit matcher de på förhand ansågs givna att förlora och säkrade för första gången genom tiderna en plats i åttondelsfinalen under ett EM. Där vann svenskorna under lördagen en dramatisk match efter femte och avgörande set, och är nu mot alla odds klara för kvartsfinal på tisdag. Men det är inte bara inom sporten som det skrällar. Statsministern bjöd ju till exempel på en rejäl överraskning då han oväntat annonserade att han lämnar sin post redan i november. Nu vill vi höra om dina skrällar i livet! Har du klarat något du aldrig trodde du skulle klara? Har du fått ett erbjudande du aldrig hade förväntat dig? Fick du veta att din pappa inte alls var just din pappa? Har du kanske blivit friad till - mitt i vardagslunken? Eller chockade du arbetskamraterna med att sjunga sjukt oväntat bra på en personalfest? Har du hittat en förmögenhet längst in i källarskrubben? Ibland bara händer det. Över och underprestationer, överraskningar och oväntade händelser. Ring och berätta om alla sorters skrällar och allt det där som hände, som du aldrig tidigare kunde ha anat skulle hända! Programmet startar 21.40 men telefonslussen öppnar redan kl. 21. Numret är: 02022 10 30 Det går även bra att mejla din berättelse på [email protected] samt att berätta om just din skräll i våra sociala medier redan nu. Karlavagnen på Facebook Karlavagnen på Instagram Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic
2021-08-29
Länk till avsnitt

Hur använder du dig av naturens skafferi?

Hösten är här och det är tid för bär, svamp och jakt. Vi har också trädgårdarna som är fulla med mogna godsaker. Hur tar du tillvara det som finns i naturen? Ring till Karlavagnen fredag och berätta!

Har du sett den virala svampfilmen med Olle Jonsson i Borgafjäll, Dorotea kommun? Han står med en skyffel och öser 109 kilo svamp i plastkassar. Har du varit med om något liknande? Eller har du tips på någon av naturens godsaker som vi oftast missar? Nu är det tid att skörda, ring in till Karlavagnen fredag och berätta hur du nyttjar naturens skafferi och vad det betyder för dig! Ring 020- 22 10 30! Programmet sänds i P4 21:40-24:00. Telefonslussen öppnar redan 21:00. Maila gärna redan nu till [email protected] Ansvarig utgivare: Matti Lilja.
2021-08-27
Länk till avsnitt

Hur är det att leva med en funktionsnedsättning?

Nu pågår Paralympics i Tokyo där deltagarna har någon typ av funktionsnedsättning och tävlar på hög nivå med fantastiska resultat. Hur är det att leva med en funktionsnedsättning?

Vad har du för erfarenhet? Har du blivit bra på något kanske just på grund av detta? Vad är svårast och vad är inte alls några problem? Hur ser ditt liv ut, vad har du tränat upp för egenskaper som gör att det fungerar i vardagen? Är du kanske idrottare och tycker det är jättekul, vilken idrott sysslar du med i så fall? Vilka andra fördelar tycker du att det finns? Och är vårt samhälle anpassat efter dina behov? Vilka är dina erfarenheter, har du själv eller någon i din familj brottats med något speciellt och hur löste ni det?  Ring in till Sanna och berätta!  Vi startar efter Radiosporten kl 22.12, men telefonslussen öppnar som vanligt kl 21.00 020 22 10 30. Och du kan mejla oss redan nu [email protected] Programledare: Sanna Lundell Producent: Monika Bohman Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen
2021-08-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.