Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Matilda köpte en lampa ? fick en sexdocka

Matilda har i flera år haft en sexdocka i garderoben. Hon tycker den är skev, och äcklig men hon har inte kunnat bli av med den förrän nu, när hon kommer ta hjälp av en f.d. yrkestjuv.

2019-04-16
Länk till avsnitt

Min pappas bästis var pedofil ? ?Han förgrep sig på mig?

Felicia är på en förfest med sina kompisar. De snackar om djupa saker. Vissa av hennes kompisar vet, andra inte. Ska hon våga berätta? Har du eller någon du känner varit med om ett övergrepp? Här finns mer information om vart du kan vända dig:

Har du eller någon du känner varit med om ett övergrepp? Här finns mer information om vart du kan vända dig: BRIS UMO
2019-04-09
Länk till avsnitt

Lobsangs mamma är död ? "Jag sörjer inte"

Lobsang har inte återsett Tibet sedan han knappt var fem, men ändå handlar i princip hela hans liv det kampen för deras mänskliga rättigheter. Men varför säger han att han inte sörjer sin mor som nyligen dött?

2019-04-02
Länk till avsnitt

Simon säljer våldsamt sex till främmande män ? för att skada sig själv

När Simon har sex med okända män stänger han av. Han blir som bedövad - och det är bara då hans ångest dämpas. Sen Simon var 19 år har han sålt sex till över 300 män. I annonser på sex-sidor på nätet säger Simon att han gillar hårt sex och vill bli dominerad. Bara då funkar självskadebeteendet.

  Har du eller någon du känner hamnat i ett destruktivt sexuellt mönster? Här finns finns länkar till hur du kan söka stöd och hjälp: Inte till salu Stöd online Kvinnojourer och tjejjourer Ungdomsmottagningar
2019-03-26
Länk till avsnitt

Kärnvapenlarm på Hawaii "Vi trodde vi skulle dö"

Calle och hans flickvän är på semester på Hawaii när de båda får ett märkligt sms en varning om en pågående kärnvapenattack och en uppmaning om att omedelbart söka skydd.

2019-03-19
Länk till avsnitt

Frihetsmaskinen ? "Jag går i pension innan 40"

Efter att ha blivit utbränd bestämmer Peter sig han vill aldrig mer jobba. Men hur ska det gå till? Jo, han måste bli ekonomiskt oberoende. Han sätter upp ett mål som innebär att han ska kunna gå i "pension" innan han fyller 40 år. Enligt hans egna beräkningar har han redan nått sitt mål men han vill inte att någon ska veta om det inte ens hans flickvän.

2019-03-12
Länk till avsnitt

19 år och förlamad ? lärde sig att gå

19-åriga Lina lyfter fel på jobbet. Det knakar till. En vecka senare vaknar hon utan känsel i ena benet. Och veckan därefter vaknar hon, förlamad i båda benen. Men det värsta av allt ingen verkar veta vad som hänt med Linas ben.

2019-03-05
Länk till avsnitt

Ratad 273 gånger ? fick drömjobbet

När Abel lämnar universitet har han en master-examen i bagaget och hela världen ligger framför hans fötter. Men när han börjar söka jobb är det svårare än han har trott. Det blir 273 jobbansökningar och Abel dissas varenda gång.

2019-02-26
Länk till avsnitt

Flickhemmet ? "den värsta tiden i mitt liv"

När Cassandra är 13 flyttar hon till ett flickhem för att få professionell hjälp för att överleva. Väl på flickhemmet blir inget som hon förväntat sig. Cassandra som redan hade självskadebeteende, gick ifrån att skada sig sällan, till att skada sig flera gånger om dagen.

2019-02-24
Länk till avsnitt

Svenska kattkvinnan i Istanbul ? räddat över 100 katter

När Therese flyttar till Istanbul försöker hon blunda för alla hemlösa och skadade katter hon ser på gatorna men det går bara en stund. För när hon väl öppnar ögonen börjar hon engagera sig och idag har hon räddat över 100 katter. Det mesta av hennes tid och pengar spenderas på de hemlösa djuren. Följ med in i den svenska kattkvinnans värld i Istanbul.

2019-02-12
Länk till avsnitt

Tom brände ner sin lägenhet

Tom vaknar mitt i natten och är sugen på en cigg. Han har druckit bärs och tagit sömntabletter. Han tar några bloss och fimpar. När han vaknar igen står lyan i lågor. Det handlar om karma, menar Tom.

2019-02-05
Länk till avsnitt

Sara gjorde ett DNA-test ? hittade sin biologiska mor

Sara har aldrig känt till några biologiska släktingar men efter att ha köpt ett DNA-test på nätet kommer hon hitta släktingar och så småningom sin mamma, som ber Sara att ljuga. Hon vill att Sara säger att hon är en avlägsen släkting. Varför vill hon det och vad kommer nu att hända?

2019-01-29
Länk till avsnitt

"Jag opererades helt i onödan"

Josefines läkare meddelar henne att hon håller på att utveckla livmoderhalscancer. För att minska risken för cancer tar man bort en bit av hennes livmodertapp. Några veckor senare visar det sig att man gjort ingreppen helt i onödan.

2019-01-22
Länk till avsnitt

Henriks sju dagar i fängelse på andra sidan jordklotet

Henrik vaknar i cell i Australien men han har ingen aning om vad som har hänt. Han minns ingenting från natten och poliserna på häktet har lyckats skrämma honom ordentligt till en början. Det ska visa sig att Henrik har tagit sig in en stängd restaurang, börjat äta direkt ur kylen och blivit tagen på bar gärning. Han var hungrig men själv kommer han inte ihåg någonting.

2019-01-15
Länk till avsnitt

Lukas skuldfälla ? "Den som är i skuld är aldrig fri"

Lukas behöver pengar för att kunna spela online-casino. Han bestämmer sig för att ta ett sms-lån. Sen tar han ett till och ett till. Idag har Lukas skulder på över en halv miljon. Varje vaken stund går åt till att navigera mellan återbetalningsplaner och att ta nya lån för att betala av gamla lån.

Information om skuldsanering Gamblers anonymous Anonyma Spelmissbrukare Hjälp från din kommun
2019-01-08
Länk till avsnitt

Om jag dör ? läs denna lapp

På sin födelsedag får Fanny Bergström ta ett sista farväl av sin pappa. Mitt i sorgen inleder hon ett sökande. Hon vill hitta något men har själv ingen aning om vad det är hon letar efter. Svaret kommer hon hitta på en liten gul post-it-lapp. Det är ett handskrivet meddelande riktat till Fanny utifall att hennes pappa skulle dö.

2019-01-01
Länk till avsnitt

Soraya ? den lyckade alkisen

Första gången hon fick höra att hon var alkoholist började hon skratta. Hur skulle hon, 22 åriga Soraya, med dj-karriär, musikskribent och allmänt lyckad kunna vara alkoholist? Men skrattet kommer inte vara länge.

Alkoholberoende 1177 Vårdguiden Alkohollinjen Här kan du få hjälp mot alkoholberoende
2018-12-25
Länk till avsnitt

Räddar världen ? lever i en bubbla

Hon har förlorat kontakten med sina föräldrar och umgås knappt med någon. Men det tycker Sanya är ett pris värt att betala för att rädda världen. Hon är en s.k. omställare och lever så självhushållande som möjligt trots att hon bor i en storstad.

2018-12-18
Länk till avsnitt

"Jag skickas rakt in i döden"

Paulina är 16 år gammal när hon flyr till Sverige. Hon lämnar då sitt hemland Albanien med hopp om att aldrig mer behöva återvända. Nu har hon fått sitt tredje avslag och måste tillbaka till hemlandet där hon mordhotas av sin egen pappa.

2018-12-11
Länk till avsnitt

Janne och Anonyma Ensamma

Du har säkert hört talas om Anonyma Alkoholister, men har du stött på Anonyma Ensamma? Alla som kommer in i det här rummet har en sak gemensamt de är ensamma. Vi hänger med på ett möte när Anonyma Ensamma träffas. Vilka är de? Och vad pratar de om?

Information om Anonyma Ensamma
2018-12-04
Länk till avsnitt

Blir rädd ? blir kåt

Alexandra är liten när hon inser att hon inte reagerar "normalt" efter att hon blivit slagen hon blir upphetsad. Men det kommer inte vara lätt att erkänna och fördomarna om det hon gillar är många. Alexandra utövar BDSM och berättar om hur det känns att bli slagen i sexuellt syfte men också om rädslan för vad andra ska tycka.

2018-11-27
Länk till avsnitt

Mötte kärleken ? blev blind

På en lägenhetsvisning får Anna upp ögonen för Simon. De börjar dejta och blir snabbt förälskade. Men två veckor senare vaknar hon upp till något som ändrar allt hon kommer bli blind. Vad ska hända med henne och hur kommer det gå för den nya kärleken?

2018-11-20
Länk till avsnitt

Emilie avslöjade sin pappas dubbelliv

Emilie är bara ett samtal ifrån att veta om hennes pappas har ljugit för henne. Hon kommer efter detta samtal avslöja att hennes pappa har levt ett dubbelliv och att hon har ett syskon till.

2018-11-13
Länk till avsnitt

Sveriges rödaste kommun

I Degerfors lockar Vänsterpartiet 35 procent av rösterna. Trots det har partiet förlorat makten för moderatledaren Ulf Kristerssons dröm händer här i Degerfors. Stämningen i kommunen är laddad.

Verkligheten skildrar det delade Sverige i två program från SD-styrda Hörby till Degerfors. Medverkande: Johanna Svärd, S. Anna Nordqvist, M. Peter Pedersen, V. Kim Bäckström, V. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-11-06
Länk till avsnitt

Sveriges första SD-kommun: Välkommen till Hörby

I skånska Hörby får SD över 35 procent av rösterna. Detta betyder att den skånska byn blir den första i landet under SD:s regi. Verkligheten har besökt kommunen som varit på allas läppar sen valet.

    Verkligheten har spenderat tid i två kommuner som är varandras motsatser på den politiska kartan Nästa vecka åker vi till Degefors som är vänsterpartiets starkaste kommun i landet. Veckans program handlar om det historiska maktskiftet i skånska Hörby där socialdemokraterna har blivit av med makten till Sverigedemokraterna.  Hur är stämmningen i byn? Vad händer nu? Verkligheten har spenderat tid i Hörby som är den första SD-styrda kommunen och du kommer höra politiker som värnar om sin bygd, servitörer som vill lämna byn och företagare som tycker politikerna är idioter.
2018-10-30
Länk till avsnitt

Groomad #2 ? "fyra sinnessjuka år"

Annas pojkvän övertygar henne att hon är psykiskt sjuk. Han misshandlar henne och hotar att döda henne och hennes familj om hon lämnar honom. I fyra år lever hon i hans våld och håller deras relation hemlig.

2018-10-16
Länk till avsnitt

Groomad #1 ? "Det var min första kyss"

Anna är 14 år när hon träffar honom för första gången. Han är mer än dubbelt så gammal, men det vet hon inte om. Andra gången de ses har de sex trots att det är olagligt. Nu börjar "fyra sinnessjuka år".

Hur polisen kan hjälpa dig Rädda Barnen Kvinnojourer och tjejjourer
2018-10-16
Länk till avsnitt

Rättegången mot Saga Berlin

Konstnären Saga Berlin, som överlevde terrorattacken på Drottninggatan, lutar sig tillbaka i soffan och sluter ögonen. Om tre dagar ska hon upp i tingsrätten igen. Men nu är det hon som står åtalad.

Verkligheten har exklusivt fått följa konstnären Saga Berlin, 30, inför och under rättegången där hon riskerar att dömas till 309.000 kronor i skadestånd för grov skadegörelse i samband med ett konstprojekt i en simbassäng i Hägersten söder om Stockholm.  Hör Sagas berättelse om spelet bakom konstverket "Uppfinn nått eller dö" och om traumat hon upplevde som ett av offren under terrorattentatet på Drottninggatan och den långa vägen tillbaka till ett normalt liv. Fotnot: Domen mot Saga Berlin och de tre andra fotografer som deltog i konstprojektet "Uppfinn nått eller dö" väntas komma den 23 oktober.  Reporter: Sigge Dabrowski
2018-10-09
Länk till avsnitt

När mamma blev elak

När Ninas mamma sjukskrivs för utbrändhet ringer en varningsklocka. Nina misstänker att det är något annat. Och när hon står backstage på en konsert kommer samtalet: Mamma har Alzheimers.

  Nina heter egentligen något annat. Om du är anhörig till en person med demens finns det stöd att få:  www.alzheimersverige.se/anhorig/ www.demensforbundet.se/sv/om-demens/att-vara-anhorig/  https://www.hjarnfonden.se/de-anhorigas-sjukdom/
2018-10-03
Länk till avsnitt

Helena och den mörka sidan

Helena är bara 16 år när hon kastas in i en värld av piskor, läder, sex och våld. En ljusskygg subkultur som mystifierats i böcker men som i verkliga livet hade en hemsk baksida för Helena.

Länk till hjälp för sexuellt destruktivt beteende/annan problematik. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-09-26
Länk till avsnitt

"Jag är inte fenimist"

När Johanna börjar gymnasiet blir intrycken på den elitistiska skolan för mycket. För att kunna hantera skoltiden skapar hon en karaktär: Filippa Von Sère, en ung moderat som älskar fanta-rosé.

2018-09-18
Länk till avsnitt

Vladimir Ruzic ? från småslantar till maktfaktor

Han beskrivs av Veckans Affärer som en maktfaktor i mäklarbranschen. Lyssna på Vladimirs historia om hur han med hjälp av en vit lögn vänder allt och får drömjobbet men han kommer inte nöja sig med det.

2018-09-11
Länk till avsnitt

Emma förlorade man och barn på samma dag

Emma lever ett dubbelliv. Hon är lyckligt gift och med två barn. När hon borta i flera dygn tror hennes man att hon jobbar natt men sanningen är att hon tar droger med sin älskare.

2018-09-04
Länk till avsnitt

Den fängslade nannyn

Josefin, 26, är på en drömsemester tills hon fastnar i passkontrollen på flygplatsen i Melbourne. Hon får fem minuter på sig att ringa sina nära och kära.

Fotnot: Verkligheten i P3 har varit i kontakt med den australiensiska ambassaden, som inte vill kommentera enskilda ärenden.
2018-08-28
Länk till avsnitt

En bag-in-box om dagen

När Mia sitter på bussen vet hon inte om att det strömmar blod nerför ansiktet. Blodet kommer från hacket i ögonbrynet. Men hon känner ingenting för hon är redan packad.

Dricker du för mycket och behöver hjälp? Hit kan du vända dig: * Alkoholhjälpen * Alkohollinjen * Drugsmart * Anonyma alkoholister På 1177.se finns även mer information och kontaktvägar.
2018-08-21
Länk till avsnitt

Marias resa till porrens rike

Maria, 29, är en av porrindustrins främsta kritiker. Ron, 65, är en av porrens största profiler. När de möts för första gången på ett hotell i Hollywood händer något mycket oväntat.

Läs mer om Marias projekt på changingattitudes.co Reporter: Sigge Dabrowski
2018-08-14
Länk till avsnitt

Said By Retards ? "De riktiga idioterna"

"Inte ens satan var bög", "De som inte älskar mig förtjänar inte att leva" är två av de citat du hittar på insta-kontot Said By Retards. Men varför vill Anders Westgerd sprida de här budskapen?

Reporter: Shang Imam.
2018-08-07
Länk till avsnitt

Brösten eller livet

Efter studenten är framtiden utstakad antigen ta bort brösten eller ta livet av sig. Hela livet har Lo inte känt sig hemma i sin kropp. Men kommer operationen hjälpa Lo att få livsviljan tillbaka?

Reporter: Ninos Chamoun.
2018-07-31
Länk till avsnitt

Carl & psykosen: "Trodde de läste mina tankar"

Det som började med en vanlig äggmacka ska sluta med att han försöker ta sitt liv. Nu har Carl Engström tagit sina sista mediciner och väljer att berätta, om vägen in i och ut ur en psykos.

"Det är som att man drömmer hela tiden fast man är vaken  i mitt fall var det en mardröm," säger Carl.  Här kan du läsa mer om psykoser. Om du själv har tankar om självmord finns det hjälp att få. Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Hit kan man ringa eller chatta anonymt dygnet runt. Du kan också kontakta Hjälplinjen eller Jourhavande Präst.
2018-07-24
Länk till avsnitt

Gay & Jehovas ? fortsättningen

Aron har skrivit ett brev till sin mamma, men velade om han skulle skicka det. Han är tvungen att välja bryta med mamma eller följa kärleken. I detta avsnitt följer vi upp: vad hände sen?

Veckans Verkligheten följer upp en av höstens mest lyssnade program. För att gå vidare med förhållandet måste Aron helt klippa banden med sitt tidigare liv inom Jehovas vittnen däribland sin egen mamma. I Jehovas Vittnen finns nämligen ingen plats för bögar. Men skickade han brevet? Och vad fick det för följder?
2018-07-17
Länk till avsnitt

Bäst i Sverige ? på rollspel

Kalle har lagt sitt jobb som psykolog åt sidan för att ägna sig åt rollspel. Enligt honom själv är han Sveriges bästa spelledare. Men ibland kan det gå snett  som när piketpolisen dök upp.

Reporter: Sebastian Hedlund.
2018-07-10
Länk till avsnitt

Tränade sönder sin kropp

Kollegorna beskrev Alex som ett fysiskt odjur. En dag kunde han inte resa sig ur sängen. Idag lever han med kronisk smärta endast 28 år gammal. "Det är som att vara konstant spyfärdig," säger Alex.

Alex vill nu varna andra som tränar hårt: "Tänk på vad du gör, varför du gör det och hur du gör det." Reporter: Ninos Chamoun
2018-07-03
Länk till avsnitt

Massören som fick nog ? kontaktar männens fruar

Första dagen i sin nyöppnade salong fick hon frågan om happy endings. Efter #metoo eskalerade det. Men nu har Alma Wolf fått nog: "Antingen lägger man sig ner och dör  eller så biter man ifrån."

Reporter: Julia Lundberg.
2018-06-26
Länk till avsnitt

Pedofilen i byn

Två 14-åringar går in på en polisstation. Det är på Davids initativ. I Verkligheten berättar han för första gången om härvan som försatte byn i ett chocktillstånd. "Ingen trodde på oss," säger David.

Reporter: Sigge Dabrowski.
2018-06-19
Länk till avsnitt

Hjärtat stannade ? fortsatte svälta sig själv

När Stephanie blir tvångsinlagd har hon svält sig själv i elva år. Plötsligt stannar hennes hjärta. Men trots det ska hon fortsätta  i tre år till.

I Verkligheten berättar Stephanie om hennes väg in och ut ur anorexian. Här kan du läsa mer om ätstörningar: UMO.se infosida för 13-25 som Sveriges landsting står bakom Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Ätstörning.se Kunskapscentrum för ätstörningar Reporter: Gurbet Aslan.
2018-06-12
Länk till avsnitt

Kidnappad av sin granne

När Johanna står vid hissen kommer en granne fram till henne. Under knivhot för han henne till sin lägenhet och sätter på henne handbojor. Nu börjar en flera timmar lång mardröm.

Reporter: Ninos Chamoun.
2018-06-05
Länk till avsnitt

Robert bryter mot lagen ? för att rädda liv

Flera av Roberts vänner har dött av överdoser. Han själv strök nästan med, av drogen fentanyl. Nu delar Robert ut motgiftet naloxon till missbrukare trots att det är olagligt.

Reporter: Julia Lundberg.
2018-05-29
Länk till avsnitt

Visselblåsaren i försvaret

I samband med #metoo-upproret drar Försvarsmakten igång en telefonlinje. Sara är en av många som anmäler kränkande särbehandling. Det är då helvetet drar i gång på riktigt.

Reporter: Sigge Dabrowski Fotnot: Sara heter egentligen något annat.
2018-05-22
Länk till avsnitt

Lastbilschauffören Anna: "Jag körde över honom"

Anna har hittat sitt drömyrke. Men en dag vid ett övergångsställe händer det som inte får hända. En man som verkar vilja ta sitt liv går mot rött och kliver rakt ut i gatan.

I Verkligheten berättar Anna vad som hände den dagen och vad som fick henne att kunna återvända till ratten. Reporter: Gurbet Aslan. Har du självmordstankar? Det finns hjälp att få: Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se eller på telefon 90101 Jourhavande Medmänniska: på telefon 08-702 16 80 Jourhavande präst via 112 Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60
2018-05-15
Länk till avsnitt

Sökte upp sin mamma ? hittade gravsten

Adopterade Joanna, 21, vill söka upp sitt ursprung och hitta sina biologiska föräldrar. Men hur ska hon göra det utan att såra sina adoptivföräldrar? Och är hon beredd på vad hon kommer att upptäcka?

När Joanna är två år gammal adopteras hon från Polen. Mamman drack under gravidieteten och polisen kom när Joanna låg och grät i spjälsängen lämnad ensam hemma. Trots det väljer Joanna att 20 år senare söka sitt ursprung. Hon gör det hemligt först, för att inte såra sin adoptivmamma.  När hon gör den makabra upptäckten att hennes mammas namn står på en gravsten får hon ett tips att pappan kan vara vid liv. Reporter: Gurbet Aslan.
2018-05-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.