Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

En person, ett öde ? dokumentära berättelser från Sverige och världen. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Bröstförstoringen botade min anorexi

Isabell gör allt hon kan för att gå ned i vikt. Varje gram räknas. Så kommer det vara för evigt, tror hon tills dagen då hon lägger sig på britsen på en skönhetsklinik. 

Reporter: Jonatan Loxdal. Misstänker du att du lider av ätstörningar? Hjälp finns att få, via vården i ditt landsting. Du kan även kontakta föreningen Frisk och Fri som arbetar mot ätstörningar. På sin hemsida https://www.friskfri.se har de en stödchatt, numret till en stödtelefon samt listor på de vårdinstanser som finns runtom i landet.
2019-10-15
Länk till avsnitt

Min bror sköts ihjäl

Var åttonde dag blir någon i Sverige ihjälskjuten. En novemberkväll är det Nasteyos storebror Farhan som skjuts till döds. Ett misstag, säger polisen. Nu ska lillasyster Nasteyo uppfylla hans drömmar.

Reporter: Jonna Burén
2019-10-08
Länk till avsnitt

Nicklas vill testa dina droger

Han drömde om en värld utan narkotika. Nu vill Nicklas istället hjälpa folk att ta droger på ett säkrare sätt via ett labb. Kompisarna från nykterhetsrörelsen undrar vad han håller på med.

I Sverige dör ovanligt många av narkotika. Det vill Niklas Kartengren göra något åt, genom att helt enkelt göra det säkrare att ta droger. Därför har han dragit igång en tjänst för så kallad drug checking, där man kan testa sina droger  vad de innehåller och hur starka de är. Men initiativet är högst kontroversiellt. Kan Nicklas verkligen förändra Sveriges syn på droger? Och hur kan han som står i frontlinjen för säkert knarkande ha sin bakgrund i nykterhetsrörelsen? Reporter: Jonatan Loxdal
2019-10-01
Länk till avsnitt

Ett alldeles vanligt knivrån

Varje timme inträffar ett rån i Sverige. Oskars knivrån blev inte ens en notis i tidningen. Ändå satte det Oskars liv på paus i ett helt år. Hur kan han då vara tacksam att det hände?

I Verkligheten hör du Oskars berättelse, om vad som hände under ett alldeles vanligt knivrån 2018 och vad som hände med honom sen. Har du blivit utsatt för rån och behöver någon att prata med, vänd dig till Brottsofferjouren eller till Stödcentrum i din kommun. Reporter: Gustav Asplund
2019-09-24
Länk till avsnitt

Halal Komedi: Elkraftsingenjörens revansch

När Diyari återigen ska förklara ramadan för kollegorna står han inför ett vägval: bita ihop som vanligt eller göra något drastiskt? Snart kallas han upp till chefens kontor. Ska han få kicken?

I Verkligheten berättar Diyari Mahmoud om historien bakom Instagram-succén Halal Komedi. Reporter: Arash Dehvari.
2019-09-17
Länk till avsnitt

Mitt liv på TV

När Lora befinner sig i Australien sänds allt hon gör på TV tror hon. Det fortsätter i månader. Till slut gör hon vad som helst för att få stopp på realityshowen om hennes liv The Lora Show.

Reporter: Jonna Burén. Mer info om psykoser och kontaktvägar hittar du på 1177.se.
2019-09-10
Länk till avsnitt

Jag är en vargmänniska

Redan som liten känner sig Rebecka djurisk. Som tonåring börjar hon yla. Hon tror att hon alltid ska behöva leva med sin hemlighet att hon borde ha fötts som varg. Men en dag hittar hon sin flock.

2019-09-03
Länk till avsnitt

David mötte döden ? nu räddar han världen

David är 16 år när storasyrran ringer för att säga hej då för alltid. Han släpper allt och börjar springa. Händelsen ska bli Davids drivkraft i livet: "Inget kan stoppa mig".

David Löfman, 25, har startat sin egen välgörenhetsorganisation, Wings Foundation. Drivkraften kommer från Davids syster och deras gemensamma mörka familjehemlighet. "Tack vare det har jag hjälpt 20.000 barn," säger David.
2019-08-27
Länk till avsnitt

Lämna eller stanna kvar ? Maria lever i en destruktiv relation

Efter varje uppslitande uppbrott kommer han tillbaka. Och varje gång tar Maria emot honom med öppna armar. Men den här gången kommer det bli annorlunda.

Här kommer du till Kvinnofridslinjen
2019-08-20
Länk till avsnitt

Militärolyckan på Gotland: "Jag kände varje hugg"

Under en militärövning går något fel. En bil brinner och två personer sitter fast i den. En av dem kommer att dö, den andre kommer att överleva men med en skuld resten av sitt liv.

2019-08-13
Länk till avsnitt

Efter kriget mot IS: "Jag sover aldrig en hel natt igen"

Firat är hemma i Sverige efter att ha stridit mot IS i Syrien i fyra år. Men här väntar en ny strid. För även IS-sympatisörerna har återvänt. Firat har redan blivit skenavrättad i sin egen hemstad.

Med sig från kriget har Firat upplevelser på näthinnan som gör att han inte kan sova. Flera av hans vänner som också återvänt har begått självmord. Nu uppmuntrar han andra att prata om sina upplevelser. Men återkomsten till Sverige innebär inte bara psykiska problem av det som hände där konflikten fortsätter även på hemmaplan. Nu kan Firat riskera att möta sina motståndare på ICA. Han säger att han är beredd på att bli skjuten när som helst av IS-sympatisörer, och han har redan blivit utsatt för dödshot  vid ett tillfälle till och med skenavrättad. Lider du själv av posttraumatisk stress? Hit kan du vända dig för kontaktvägar och mer information.
2019-08-06
Länk till avsnitt

Backstreet Boys räddade mitt liv

Lindah Berglund har varit ett Backstreet Boys-fan sen hon var 11 år. Sedan dess följer hon dem överallt. Orsaken? De har räddat hennes liv.

2019-07-30
Länk till avsnitt

Porren förstörde mitt sexliv

Harry har kollat på porr sen han var 11 år. Det övergår till ett beroende som han hemlighöll för omvärlden. Till slut blir han tvungen att avslöja sin hemlighet.

2019-07-23
Länk till avsnitt

Jag bor i en skåpbil

När Alice, 22, pluggat klart och gjort slut med sin kille fattar hon ett beslut för livet. Istället för lägenhet ska hon flytta in i en 5,5 kvadratmeter stor bil. Det visar sig att hon inte är ensam.

2019-07-16
Länk till avsnitt

Lämnade Jehovas Vittnen: "De fick mamma att frysa ut mig"

När Sara lämnar Jehovas vittnen där hon vuxit upp tar hennes mamma avstånd ifrån henne. Men en dag förändras allt.

Reporter: Olivia Sandell. Hit kan du vända dig ifall du vill hoppa av en sluten rörelse och söker stöd: http://www.fri-sverige.se/ http://hjalpkallan.se/
2019-07-09
Länk till avsnitt

Kryptozoologen Yvonne: "Jag letar bevis"

När Yvonne simmar i en svensk skogssjö inträffar det avgörande. Nu planerar hon sin första undervattensexpedition på jakt efter djur som enligt vetenskapen inte finns.

2019-07-02
Länk till avsnitt

Jag är bög ? bota mig

Ziad är gay och han ser det som en sjukdom. Hans psykolog ordinerar honom att titta på lesbisk porr för att bota sjukdomen. Vad Ziad inte vet är att det sista steget i behandlingen är elchocker. 

2019-06-25
Länk till avsnitt

Fem år som kille: "Layla finns inte mer ? nu heter du Ahmed"

När Layla är sju år gammal säger hennes pappa att hon ska byta identitet. Från och med nu kommer hon att heta Ahmed. I fem år låtsades hon vara kille för att få lära sig att läsa och skriva.

2019-06-18
Länk till avsnitt

Misshandlad av min fru

I flera år blir Adam psykiskt och fysiskt misshandlad av sin fru. Han försöker be om hjälp flera gånger, men ingen vill lyssna. Så plötsligt kommer hjälpen från ett skyddat boende för kvinnor.

Om du känner igen dig i Adams berättelse finns det hjälp att få: Akillesjouren Socialtjänsten i din kommun
2019-06-11
Länk till avsnitt

Rånaren Alex ? "Tar från de rika, ger till mig själv"

Alex rånar första gången när han är 15, sin lokala matbutik. Sen kommer han begå 14 rån till. Trots att han suttit i fängelse stora delar av sitt liv har han inga planer på att sluta vara kriminell.

2019-06-04
Länk till avsnitt

Vill inte förlåta sina mobbare

Desirées vän läser i hennes dagbok och bryter sitt löfte om att inte säga något till någon. Det brutna löftet leder till att Desirée kommer bli mobbad. Än idag vill hon inte förlåta sina mobbare.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Drogen förändrade mitt liv

När Agaton hör biltutor och barnskrik slår skräcken på. Minnena från tsunamin lurar runt hörnet. Men det ska ändras efter en särskild kväll en vän plockar fram grumliga kristaller ur en påse.

Har du psykiska problem efter att ha varit med om ett trauma? Kontakta din närmaste vårdcentral så hjälper de dig vidare. Om du har akuta självmordstankar, ring direkt till 112. Du kan läsa mer om PTSD på Vårdguiden.
2019-05-21
Länk till avsnitt

"Jag gifte mig när jag var 13 år"

Emilias största dröm att bli en av de få studerande romska kvinnorna i Sverige. Men hon hinner inte ens avsluta sjuan. Helt plötsligt hoppar hon av skolan för att gifta sig 13 år gammal.

Känner du igen dig i Emilias historia och behöver hjälp? Kontakta i första hand socialtjänsten i din kommun. Här finns mer information och fler kontaktvägar: Terrafem Somaya Origostockholm Hedersfortryck Tjejers rätt i samhället har ett journummer som den som behöver hjälp, råd och stöd kan ringa till. Numret är 0774-40 66 00 och är bemannat vardagar klockan 09 till 17.
2019-05-14
Länk till avsnitt

Sara hittar sina biologiska föräldrar ? "Kan inte förlåta dem"

Sara lämnas på golvet i den stora moskén när hon är en dag gammal. Hon har blivit övergiven och i 42 år kommer hon inte känna till en enda blodssläkting  tills hon gör ett DNA-test.

Lyssna på första delen när Sara berättar om hur hon hittar sin blodsfamilj efter 42 år.
2019-05-07
Länk till avsnitt

Sex & övergrepp i tantra-sekten

Agnes går med i en tantra-grupp för att bearbeta sina sexuella trauman. Medlemmarna mediterar, festar i lyxvillor och har gruppsex runtom Europa. Snart märker Agnes att gruppen alltmer liknar en sekt.

2019-04-30
Länk till avsnitt

Stefanies mamma blev styckmördad

Plötsligt är Stefanies mamma försvunnen. Det kommer ta nästan ett år innan Stefanie får reda på vad som hänt. En dag berättar Polisen: de har hittat skelettdelar som tillhör Stefanies mamma i skogen.

2019-04-24
Länk till avsnitt

Matilda köpte en lampa ? fick en sexdocka

Matilda har i flera år haft en sexdocka i garderoben. Hon tycker den är skev och äcklig, men hon har inte kunnat bli av med den förrän nu. Matilda kommer få hjälp av en före detta yrkestjuv.

2019-04-16
Länk till avsnitt

Min pappas bästis var pedofil ? "Han förgrep sig på mig"

Felicia är på en förfest med sina kompisar. De snackar om djupa saker. Vissa av hennes kompisar vet, andra inte. Ska hon våga berätta?

Har du eller någon du känner varit med om ett övergrepp? Här finns mer information om vart du kan vända dig: BRIS UMO
2019-04-09
Länk till avsnitt

Lobsangs mamma är död ? "Jag sörjer inte"

Lobsang har inte återsett Tibet sedan han knappt var fem. Ändå handlar hela hans liv om kampen för tibetanernas mänskliga rättigheter. Men varför sörjer han inte sin mamma som nyligen dött?

2019-04-02
Länk till avsnitt

Simon säljer våldsamt sex till främmande män ? för att skada sig själv

Sedann Simon var 19 år har han sålt sex till över 300 okända män. I annonser på sexsidor på nätet skriver Simon att han gillar hårt sex och vill bli dominerad. Bara då dämpas ångesten.

  Har du eller någon du känner hamnat i ett destruktivt sexuellt mönster? Här finns finns länkar till hur du kan söka stöd och hjälp: Inte till salu Stöd online Kvinnojourer och tjejjourer Ungdomsmottagningar
2019-03-26
Länk till avsnitt

Kärnvapenlarm på Hawaii ? "Vi trodde vi skulle dö"

Calle och hans flickvän är på semester på Hawaii när de båda får ett märkligt sms en varning om en pågående kärnvapenattack och en uppmaning om att omedelbart söka skydd.

2019-03-19
Länk till avsnitt

Frihetsmaskinen ? "Jag går i pension innan 40"

Efter utbrändheten bestämmer sig Peter: han vill aldrig mer jobba. Han ska bli ekonomiskt oberoende och sjösätter en plan. Målet: att gå i "pension" innan 40. Men inte ens hans flickvän ska få veta.

2019-03-12
Länk till avsnitt

19 år och förlamad ? lärde sig att gå

När 19-åriga Lina gör ett lyft på jobbet knakar det till. En vecka senare vaknar hon utan känsel i ena benet. Veckan därefter: båda benen. Vad har hänt med Linas ben?

2019-03-05
Länk till avsnitt

Ratad 273 gånger ? fick drömjobbet

När Abel lämnar universitet har han en master-examen i bagaget. Hela världen ligger framför hans fötter. Men när han börjar söka jobb dissas han varenda gång  tills en dag.

2019-02-26
Länk till avsnitt

Flickhemmet ? "Den värsta tiden i mitt liv"

13-åriga Cassandra har ett självskadebeteende. Hon flyttar till ett flickhem för att få professionell hjälp. Men istället för att bli frisk ökar självskadorna  till flera gånger om dagen.

2019-02-24
Länk till avsnitt

Svenska kattkvinnan i Istanbul ? räddat över 100 katter

När Therese flyttade till Istanbul försökte hon blunda för alla hemlösa och skadade katter på gatorna. Idag har hon räddat över stycken. Följ med in i den svenska kattkvinnans värld i Istanbul.

2019-02-12
Länk till avsnitt

Tom brände ner sin lägenhet

Tom vaknar mitt i natten och är sugen på en cigg. Han har druckit bärs och tagit sömntabletter. Han tar några bloss och fimpar. När han vaknar igen står lyan i lågor. För Tom handlar det om Karma.

2019-02-05
Länk till avsnitt

Sara gjorde ett DNA-test ? hittade sin biologiska mor

Sara har aldrig känt till några biologiska släktingar. Efter att ha köpt ett DNA-test på nätet kommer hon hitta sin mamma. Men hon ber Sara att ljuga och säga att hon är en avlägsen släkting.

2019-01-29
Länk till avsnitt

"Jag opererades helt i onödan"

Enligt Josefines läkare håller hon på att utveckla livmoderhalscancer. För att minska risken tar man bort en bit av livmodertappen. Snart visar det sig att ingreppets gjort helt i onödan.

2019-01-22
Länk till avsnitt

Henriks sju dagar i fängelse på andra sidan jordklotet

Henrik vaknar i cell i Australien och vet inte vad som har hänt. Det ska visa sig att Henrik har tagit sig in på en stängd restaurang, börjat äta direkt ur kylen och blivit tagen på bar gärning.

2019-01-15
Länk till avsnitt

Lukas skuldfälla ? "Den som är i skuld är aldrig fri"

Lukas tar ett sms-lån för att spela online-casino. Sen tar han ett till och ett till. Idag har Lukas skulder på över en halv miljon och måste ta nya lån för att betala av gamla.

Information om skuldsanering Gamblers anonymous Anonyma Spelmissbrukare Hjälp från din kommun
2019-01-08
Länk till avsnitt

Om jag dör ? läs denna lapp

På sin födelsedag tar Fanny ett sista farväl av sin pappa. Mitt i sorgen hittar hon en liten gul post it-lapp. Det är ett handskrivet meddelande riktat till Fanny från hennes pappa.

2019-01-01
Länk till avsnitt

Soraya ? den lyckade alkisen

Första gången hon fick höra att hon var alkoholist började hon skratta. Hur skulle hon, 22 åriga Soraya, med dj-karriär, musikskribent och allmänt lyckad kunna vara alkoholist? Men skrattet kommer inte vara länge.

Alkoholberoende 1177 Vårdguiden Alkohollinjen Här kan du få hjälp mot alkoholberoende
2018-12-25
Länk till avsnitt

Räddar världen ? lever i en bubbla

Hon har förlorat kontakten med sina föräldrar och umgås knappt med någon. Men det tycker Sanya är ett pris värt att betala för att rädda världen. Hon är en s.k. omställare och lever så självhushållande som möjligt trots att hon bor i en storstad.

2018-12-18
Länk till avsnitt

"Jag skickas rakt in i döden"

Paulina är 16 när hon flyr till Sverige. Hon lämnar Albanien med hopp om att aldrig mer återvända. Nu har hon fått sitt tredje avslag och måste tillbaka där hon mordhotas av sin egen pappa.

2018-12-11
Länk till avsnitt

Janne och Anonyma Ensamma

Alla som kommer in i det här rummet har en sak gemensamt de är ensamma. Vi hänger med på ett möte när Anonyma Ensamma träffas. Vilka är de? Och vad pratar de om?

Information om Anonyma Ensamma
2018-12-04
Länk till avsnitt

Blir rädd ? blir kåt

Alexandra är liten när hon inser att hon inte reagerar "normalt" efter att ha blivit slagen hon blir upphetsad. I Verkligheten berättar hon hur det känns att bli slagen i sexuellt syfte men också om rädslan för vad andra ska tycka.

2018-11-27
Länk till avsnitt

Mötte kärleken ? blev blind

På en lägenhetsvisning träffar Anna Simon. De börjar dejta och blir snabbt förälskade. Men två veckor senare vaknar hon upp till något som ändrar allt hon kommer bli blind.

2018-11-20
Länk till avsnitt

Emilie avslöjade sin pappas dubbelliv

Emilie är bara ett samtal ifrån att veta om hennes pappas har ljugit för henne. Snart får hon veta att hennes pappa har levt ett dubbelliv och att hon har ett syskon till.

2018-11-13
Länk till avsnitt

Sveriges rödaste kommun

I Degerfors lockar Vänsterpartiet 35 procent av rösterna. Trots det har partiet förlorat makten för moderatledaren Ulf Kristerssons dröm händer här i Degerfors. Stämningen i kommunen är laddad.

Verkligheten skildrar det delade Sverige i två program från SD-styrda Hörby till Degerfors. Medverkande: Johanna Svärd, S. Anna Nordqvist, M. Peter Pedersen, V. Kim Bäckström, V. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-11-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.