Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

En person, ett öde ? dokumentära berättelser från Sverige och världen. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

"Jag är beredd att dö för det jag tror på"

Redan i högstadiet gror idén om det som senare kommer att bli hans livsprojekt, att hjälpa de som har det sämre ställt. Han möter motstånd och besvikelse, men det kommer inte stoppa honom.

När Trésor kommer till Sverige från Kongo blir skillnaderna mellan de båda länderna tydliga. Han bestämmer sig tidigt att han vill hjälpa de barn och ungdomar i Kongo som har det sämre ställt och startar en hjälporganisation. Men det blir inte så enkelt som han först trodde och han blir besviken när han inte får den hjälpen han hoppats få.
2020-04-07
Länk till avsnitt

Blev Jungfru Maria våldtagen?

Vissa kristna kallar henne för en falsk profet och att hon förleder människor i synd. Av feminister och ateister kallas hon för korkad och hjärntvättad. Så vem är pastorn som så många har en åsikt om?

2020-03-31
Länk till avsnitt

Träffar kärleken på sluten-psyk

Amanda är inlagd på en sluten psykiatrisk avdelning. Hon vill inte leva längre. Men vad hon inte vet i sin uppgivenhet är att hon snart kommer att bli störtkär i en annan patient.

2020-03-24
Länk till avsnitt

Klär av sig naken ? för att älska sig själv

"Panik, du skämmer ut dig!" Så hade Cristians tonårs-jag reagerat på bilden av hans nakna kropp. Sekunderna innan han postar sitt första nakna porträtt är han livrädd, han tänker att han kan förlora allt. Så varför gör han det?

2020-03-17
Länk till avsnitt

"Stress händer bara vita"

Varför har Ksanet fått för sig att stress bara drabbar vita människor? För två år sen får Ksanet diagnosen utmattningssyndrom och i mötet med andra människor med liknande besvär känner hon sig ensam.

När hon mår som sämst startar hon en plattform där hon för första gången delar med sig av sina tankar. Hon skriver ur sitt perspektiv, en svart kvinna i Sverige med föräldrar som flytt krig. Det ska visa sig att många fler med henne har längtat efter just ett sånt forum en plats för personer från den afrikanska diasporan i Sverige att skriva om psykisk hälsa och ohälsa.
2020-03-10
Länk till avsnitt

Förlossnings-psykosen

Tina har inte sovit på nästan sju dagar. Hon tror att hon är övervakad och att hon och hennes nyfödde son ska rädda världen. Mot sin vilja kommer Tina bli tvångsinlagd och få elchocksbehandling.

Innan förlossningen hade Tina aldrig upplevt vare sig psykisk ohälsa eller ens hört talas om förlossningspsykos. Hon beskriver sig som en "go och gla" tjej som inte oroade sig för särskilt mycket. Känner du igen dig i Tinas situation så finns det hjälp att få: Depression och psykos i samband med förlossning
2020-03-03
Länk till avsnitt

Flykten från bordellen

Alex ligger i en soffa i en lägenhet som fungerar som en bordell. Men plötsligt dyker en tanke upp som tidigare varit helt främmande. Nu finns det ingen återvändo.

Reporter: Gustav Asplund.
2020-02-25
Länk till avsnitt

Bortlovad i mammas mage

Midia är bortlovad till sin kusin redan innan hon är född. Men Midia vägrar att gifta sig med honom och det sätter hela hennes familj i livsfara. De kommer att behöva fly landet.

Om du känner igen dig i Midias situation så finns hjälp att få: Terrafem  hedersfortryck.se
2020-02-18
Länk till avsnitt

Det var jag som startade branden

Plötsligt slår stora lågor från hustaket. Bengt, 10 år, och hans kompis får panik och cyklar ifrån brottsplatsen. Branden kommer bli startskottet för ett liv kantat av kriminalitet och sprit. Men det kommer ta nästan 50 år innan Bengt bekänner.

2020-02-11
Länk till avsnitt

"Islam hjälpte mig att komma ut som gay"

Långt hemifrån borta i Texas får Sara en dröm. När hon vaknar ska det både leda till att hon konverterar och kommer ut ur garderoben.

Idag driver Sara Chamsine Instagram-kontot @rainbowmuslims och kämpar för hbtq-muslimers rättigheter.
2020-02-04
Länk till avsnitt

Nicoles jakt på sina hemliga syskon ? 15 syskon med 10 mammor

Nicole kommer att avslöja sin pappas hemligheter. Ett efter ett hittar hon syskon som tidigare hållits hemliga. Det kommer visa sig att hennes pappa har 15 barn med 10 olika kvinnor.

2020-01-28
Länk till avsnitt

Fyra år på barnhem i Rumänien: ?Som ett fängelse?

Fastkedjade och nakna i sin egen avföring. På 90-talet skakades världen av bilderna från rumänska barnhem. För adopterade Alexander Forselius ligger spåren från uppväxten fortfarande kvar.

Men i lägenheten i Lidköping har Alexander skapat en fristad, ett eget universum där han kan känna sig fri och tyngdlös. Och så har han en enkel lösning på ensamheten Alexander har aldrig haft en relation: Jag är min egen tjej, säger han. I avsnittet kan du höra Alexanders egen musik under namnet Dr. Sounds, med låtarna Ragnarök, Parkslide, Music for Sleep och 2015 A.D. Förutom Alexander medverkar hans pappa Gunnar och ADHD-forskaren Edmund Sonuga-Barke som följt de rumänska barnhemsbarnen. Reporter: Gustav Asplund
2020-01-21
Länk till avsnitt

Tre döda vänner och över en miljon i skuld

Tre av Mikaels närmsta vänner dör på bara några år. Alla tre tar livet av sig. Mikael hamnar i en djup depression som han tar sig ur med hjälp av att spela. Men spelandet kommer gå överstyr.

Reporter: Shang Imam. Om du känner igen dig i Mikaels historia så finns det hjälp att få: Stödlinjen UMO
2020-01-14
Länk till avsnitt

"Pappa dödade mamma"

Erdif vaknar till av ett fruktansvärt skrik från sin mamma. I föräldrarnas sovrum står hans pappa med en blodig kniv i handen. Dagen efter tar pappan livet av sig framför ögonen på Erdif.

På mindre än ett dygn blir 23-åriga Erdif och hans fyra småsyskon föräldralösa. Hur ska de leva vidare? Och vad ska Erdif göra med pappas sista önskan att begravas bredvid mamma? Reporter: Gurbet Aslan.
2020-01-07
Länk till avsnitt

Byt jobb eller byt sambo

Alexandra är okontaktbar när hon kommer hem från jobbet. När sambon hittar henne i soffan ställer han ett ultimatum: "Antingen byter du jobb eller så byter du sambo. För du går inte att leva med."

2019-12-31
Länk till avsnitt

Det stora frieriet: ?Det får inte hända!?

Said bestämmer sig för att fria till sin stora kärlek Emelie. Det ska bli ett storslaget frieri under ett fallskärmshopp. Men det går inte riktigt som Said tänkt sig.

Reporter: Sara Olsson
2019-12-24
Länk till avsnitt

Syskonens dödsfälla i fjällstugan

En har kräkts, den andra kissat på sig. Nu ligger syskonen Angelica och Jonatan på golvet i den isolerade stugan. Deras kroppar skakar och de är säkra på att de kommer att dö. Vad är det som händer?

Reporter: Gustav Asplund
2019-12-17
Länk till avsnitt

Mötet på psykosmottagningen: "Framtiden jag inte kunde föreställa mig"

Läkaren säger att Ida är bortom all räddning. Då går hon hem och tar tabletter hon orkar inte mer. Men när hon vaknar på akuten kommer det att bli startskottet för ett helt nytt liv.

Reporter: Shang Imam.
2019-12-10
Länk till avsnitt

Cykelbudet som sa ifrån

De tar sig fram genom regn och snö för att du inte orkar. 30-åriga Santiago kör ut mat till hungriga kunder. I Verkligheten hör du hans vittnesskildring inifrån: "Det är som att vi inte existerar".

 Reporter: Sara Olsson
2019-12-03
Länk till avsnitt

Den prostituerade flickan

Amanda är 15 år när hon säljer sex för första gången. Det fortsätter i flera år och hon kan inte sluta. Men när hon ska ta livet av sig får hon oväntad hjälp från en främling på Flashback.

Jag lurade mig själv i att vara den lyckliga horan, säger Amanda. Idag tycker jag att man inte kan köpa en annan människas samtycke och att sexköp är detsamma som våldtäkt. I Verkligheten berättar Amanda om sin hemlighet, en unik inblick i livet som flicka och prostituerad. Hon berättar om vad som ledde henne in, men också vad som tog henne ur det. Det har fått konsekvenser, berättar hon. Hennes sexliv är förstört, hon har social fobi och när som helst kan hon stöta på sina gamla sexköpare på stan vilket redan har hänt. Amanda, idag i 25-årsåldern, medverkar anonymt i avsnittet och heter egentligen något annat. Vi har ersatt det hon säger med en annan persons röst.  Jag har småbarn och vill inte att de ska bli retade i skolan, eller att min sambo ska få problem: "Är det du som är tillsammans med horan?". Har du själv köpt sex och behöver hjälp att sluta eller lider av annat tvångsmässigt sexuellt beteende? Vänd dig anonymt till KAST Stockholm och Göteborg, Evonhuset i Malmö eller den nationella hjälplinjen PrevenTell. Reporter: Gustav Asplund.
2019-11-26
Länk till avsnitt

Elias och sexnyckeln: "Point of no return"

I ett brev får Elias en lägenhetsnyckel. Avsändaren har bifogat en adress och en order: "hör inte av dig". Vågar han öppna dörren? Senare ska Elias slänga nyckeln i sjön men är förändrad för alltid.

Reporter: Arash Dehvari.
2019-11-19
Länk till avsnitt

Emelies jakt på rånaren: "Jag vet vem du är"

På Emelies 21-årsdag blir hon knivrånad på jobbet. Två dagar senare gillar rånaren bilder på hennes Instagram. Men polisen får inte fast honom. Nu är det upp till Emelie.

2019-11-12
Länk till avsnitt

48 timmar kvar att leva

När Vanessa på Irland först får beskedet börjar hon skratta. Hon hade ju bara fått lite sämre syn. Familjen kastar sig på ett flyg från Sverige medan läkarna kämpar för att rädda hennes liv.

2019-11-05
Länk till avsnitt

Joakims uppdrag: döda stadens råttor

Han lämnade Hälsingland för att bekämpa råttan. "Det bästa som hänt i mitt liv" säger Joakim Skog, 26. Följ med ner i kulvertarna på jakt efter storstans fiende #1  om du vågar!

Reporter: Marta Einerstam Karis
2019-10-29
Länk till avsnitt

De kidnappade systrarna: "Jag trodde jag skulle dö"

Två systrar sitter instängda i var sin bil under dödshot. En i Tanzania i Afrika. Den andra på Västgötaslätten i Sverige. Bara en av dem kommer överleva.

Lillasyster Martine berättar den nästan osannolika historien om två trauman som skakat familjen. Martine och hennes storasyster Tina har båda blivit kidnappade: den ena i Tanzania, den andra på Västgötaslätten under en av Sveriges värsta våldsturnéer. "Gud kanske tror att vår familj är jättestark," säger Martine. Har du själv varit med om en traumatisk upplevelse? På 1177.se kan du läsa mer om PTSD och var du kan söka hjälp.
2019-10-22
Länk till avsnitt

"Bröstförstoringen botade min anorexi"

Isabell gör allt hon kan för att gå ned i vikt. Varje gram räknas. Så kommer det vara för evigt, tror hon tills dagen då hon lägger sig på britsen på en skönhetsklinik.

Reporter: Jonatan Loxdal. Misstänker du att du lider av ätstörningar? Hjälp finns att få, via vården i ditt landsting. Du kan även kontakta föreningen Frisk och Fri som arbetar mot ätstörningar. På sin hemsida https://www.friskfri.se har de en stödchatt, numret till en stödtelefon samt listor på de vårdinstanser som finns runtom i landet.
2019-10-15
Länk till avsnitt

"Min storebror sköts ihjäl"

Var åttonde dag blir någon i Sverige ihjälskjuten. En novemberkväll är det Nasteyos storebror Farhan som skjuts till döds. Ett misstag, säger polisen. Nu ska lillasyster Nasteyo uppfylla hans drömmar.

Reporter: Jonna Burén
2019-10-08
Länk till avsnitt

Nicklas vill testa dina droger

Han drömde om en värld utan narkotika. Nu vill Nicklas istället hjälpa folk att ta droger på ett säkrare sätt via ett labb. Kompisarna från nykterhetsrörelsen undrar vad han håller på med.

I Sverige dör ovanligt många av narkotika. Det vill Niklas Kartengren göra något åt, genom att helt enkelt göra det säkrare att ta droger. Därför har han dragit igång en tjänst för så kallad drug checking, där man kan testa sina droger  vad de innehåller och hur starka de är. Men initiativet är högst kontroversiellt. Kan Nicklas verkligen förändra Sveriges syn på droger? Och hur kan han som står i frontlinjen för säkert knarkande ha sin bakgrund i nykterhetsrörelsen? Reporter: Jonatan Loxdal
2019-10-01
Länk till avsnitt

Ett alldeles vanligt knivrån

Varje timme inträffar ett rån i Sverige. Oskars knivrån blev inte ens en notis i tidningen. Ändå satte det Oskars liv på paus i ett helt år. Hur kan han då vara tacksam att det hände?

I Verkligheten hör du Oskars berättelse, om vad som hände under ett alldeles vanligt knivrån 2018 och vad som hände med honom sen. Har du blivit utsatt för rån och behöver någon att prata med, vänd dig till Brottsofferjouren eller till Stödcentrum i din kommun. Reporter: Gustav Asplund
2019-09-24
Länk till avsnitt

Halal Komedi: Elkraftsingenjörens revansch

När Diyari återigen ska förklara ramadan för kollegorna står han inför ett vägval: bita ihop som vanligt eller göra något drastiskt? Snart kallas han upp till chefens kontor. Ska han få kicken?

I Verkligheten berättar Diyari Mahmoud om historien bakom Instagram-succén Halal Komedi. Reporter: Arash Dehvari.
2019-09-17
Länk till avsnitt

Mitt liv på TV

När Lora befinner sig i Australien sänds allt hon gör på TV tror hon. Det fortsätter i månader. Till slut gör hon vad som helst för att få stopp på realityshowen om hennes liv The Lora Show.

Reporter: Jonna Burén. Mer info om psykoser och kontaktvägar hittar du på 1177.se.
2019-09-10
Länk till avsnitt

Jag är en vargmänniska

Redan som liten känner sig Rebecka djurisk. Som tonåring börjar hon yla. Hon tror att hon alltid ska behöva leva med sin hemlighet att hon borde ha fötts som varg. Men en dag hittar hon sin flock.

2019-09-03
Länk till avsnitt

David mötte döden ? nu räddar han världen

David är 16 år när storasyrran ringer för att säga hej då för alltid. Han släpper allt och börjar springa. Händelsen ska bli Davids drivkraft i livet: "Inget kan stoppa mig".

David Löfman, 25, har startat sin egen välgörenhetsorganisation, Wings Foundation. Drivkraften kommer från Davids syster och deras gemensamma mörka familjehemlighet. "Tack vare det har jag hjälpt 20.000 barn," säger David.
2019-08-27
Länk till avsnitt

Lämna eller stanna kvar ? Maria lever i en destruktiv relation

Efter varje uppslitande uppbrott kommer han tillbaka. Och varje gång tar Maria emot honom med öppna armar. Men den här gången kommer det bli annorlunda.

Här kommer du till Kvinnofridslinjen
2019-08-20
Länk till avsnitt

Militärolyckan på Gotland: "Jag kände varje hugg"

Under en militärövning går något fel. En bil brinner och två personer sitter fast i den. En av dem kommer att dö, den andre kommer att överleva men med en skuld resten av sitt liv.

2019-08-13
Länk till avsnitt

Efter kriget mot IS: "Jag sover aldrig en hel natt igen"

Firat är hemma i Sverige efter att ha stridit mot IS i Syrien i fyra år. Men här väntar en ny strid. För även IS-sympatisörerna har återvänt. Firat har redan blivit skenavrättad i sin egen hemstad.

Med sig från kriget har Firat upplevelser på näthinnan som gör att han inte kan sova. Flera av hans vänner som också återvänt har begått självmord. Nu uppmuntrar han andra att prata om sina upplevelser. Men återkomsten till Sverige innebär inte bara psykiska problem av det som hände där konflikten fortsätter även på hemmaplan. Nu kan Firat riskera att möta sina motståndare på ICA. Han säger att han är beredd på att bli skjuten när som helst av IS-sympatisörer, och han har redan blivit utsatt för dödshot  vid ett tillfälle till och med skenavrättad. Lider du själv av posttraumatisk stress? Hit kan du vända dig för kontaktvägar och mer information.
2019-08-06
Länk till avsnitt

Backstreet Boys räddade mitt liv

Lindah Berglund har varit ett Backstreet Boys-fan sen hon var 11 år. Sedan dess följer hon dem överallt. Orsaken? De har räddat hennes liv.

2019-07-30
Länk till avsnitt

Porren förstörde mitt sexliv

Harry har kollat på porr sen han var 11 år. Det övergår till ett beroende som han hemlighöll för omvärlden. Till slut blir han tvungen att avslöja sin hemlighet.

2019-07-23
Länk till avsnitt

Jag bor i en skåpbil

När Alice, 22, pluggat klart och gjort slut med sin kille fattar hon ett beslut för livet. Istället för lägenhet ska hon flytta in i en 5,5 kvadratmeter stor bil. Det visar sig att hon inte är ensam.

2019-07-16
Länk till avsnitt

Lämnade Jehovas Vittnen: "De fick mamma att frysa ut mig"

När Sara lämnar Jehovas vittnen där hon vuxit upp tar hennes mamma avstånd ifrån henne. Men en dag förändras allt.

Reporter: Olivia Sandell. Hit kan du vända dig ifall du vill hoppa av en sluten rörelse och söker stöd: http://www.fri-sverige.se/ http://hjalpkallan.se/
2019-07-09
Länk till avsnitt

Kryptozoologen Yvonne: "Jag letar bevis"

När Yvonne simmar i en svensk skogssjö inträffar det avgörande. Nu planerar hon sin första undervattensexpedition på jakt efter djur som enligt vetenskapen inte finns.

2019-07-02
Länk till avsnitt

Jag är bög ? bota mig

Ziad är gay och han ser det som en sjukdom. Hans psykolog ordinerar honom att titta på lesbisk porr för att bota sjukdomen. Vad Ziad inte vet är att det sista steget i behandlingen är elchocker. 

2019-06-25
Länk till avsnitt

Fem år som kille: "Layla finns inte mer ? nu heter du Ahmed"

När Layla är sju år gammal säger hennes pappa att hon ska byta identitet. Från och med nu kommer hon att heta Ahmed. I fem år låtsades hon vara kille för att få lära sig att läsa och skriva.

2019-06-18
Länk till avsnitt

Misshandlad av min fru

I flera år blir Adam psykiskt och fysiskt misshandlad av sin fru. Han försöker be om hjälp flera gånger, men ingen vill lyssna. Så plötsligt kommer hjälpen från ett skyddat boende för kvinnor.

Om du känner igen dig i Adams berättelse finns det hjälp att få: Akillesjouren Socialtjänsten i din kommun
2019-06-11
Länk till avsnitt

Rånaren Alex ? "Tar från de rika, ger till mig själv"

Alex rånar första gången när han är 15, sin lokala matbutik. Sen kommer han begå 14 rån till. Trots att han suttit i fängelse stora delar av sitt liv har han inga planer på att sluta vara kriminell.

2019-06-04
Länk till avsnitt

Det brutna löftet

Desirées vän läser i hennes dagbok och bryter sitt löfte om att inte säga något till någon. Det brutna löftet leder till att Desirée kommer bli mobbad. Än idag vill hon inte förlåta sina mobbare.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Drogen förändrade mitt liv

När Agaton hör biltutor och barnskrik slår skräcken på. Minnena från tsunamin lurar runt hörnet. Men det ska ändras efter en särskild kväll en vän plockar fram grumliga kristaller ur en påse.

Har du psykiska problem efter att ha varit med om ett trauma? Kontakta din närmaste vårdcentral så hjälper de dig vidare. Om du har akuta självmordstankar, ring direkt till 112. Du kan läsa mer om PTSD på Vårdguiden.
2019-05-21
Länk till avsnitt

"Jag gifte mig när jag var 13 år"

Emilias största dröm att bli en av de få studerande romska kvinnorna i Sverige. Men hon hinner inte ens avsluta sjuan. Helt plötsligt hoppar hon av skolan för att gifta sig 13 år gammal.

Känner du igen dig i Emilias historia och behöver hjälp? Kontakta i första hand socialtjänsten i din kommun. Här finns mer information och fler kontaktvägar: Terrafem Somaya Origostockholm Hedersfortryck Tjejers rätt i samhället har ett journummer som den som behöver hjälp, råd och stöd kan ringa till. Numret är 0774-40 66 00 och är bemannat vardagar klockan 09 till 17.
2019-05-14
Länk till avsnitt

Sara hittar sina biologiska föräldrar ? "Kan inte förlåta dem"

Sara lämnas på golvet i den stora moskén när hon är en dag gammal. Hon har blivit övergiven och i 42 år kommer hon inte känna till en enda blodssläkting  tills hon gör ett DNA-test.

Lyssna på första delen när Sara berättar om hur hon hittar sin blodsfamilj efter 42 år.
2019-05-07
Länk till avsnitt

Sex & övergrepp i tantra-sekten

Agnes går med i en tantra-grupp för att bearbeta sina sexuella trauman. Medlemmarna mediterar, festar i lyxvillor och har gruppsex runtom Europa. Snart märker Agnes att gruppen alltmer liknar en sekt.

2019-04-30
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.