Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Det finns ett före och ett efter. En människa, en story. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Präst med automatvapen

Som fältpräst i utlandstjänst bär Luisa Landewall vapen. För Verkligheten berättar hon om kallelsen till yrket mitt i natten och om händelsen när hon var nära att dö.

Av: Shang Imam.Producent: Gustav Asplund.
2022-06-21
Länk till avsnitt

Sanningen om Sveriges gladaste tågförare

Glädjespridaren Henrik utsågs till Veckans Svensk. Men bakom fasaden döljer sig en mörk hemlighet. Snart sitter han ensam i en garderob, skuldsatt och avstängd från jobbet och vill inte längre leva.

Av: Gustav Asplund.
2022-06-14
Länk till avsnitt

Svenska tvillingarna som krigar mot Ryssland

Tvillingbröderna Glenn och Morgan från Gullspång ska till Ukraina. Glenn, storebror med 24 minuter, är yrkesmilitär, medan Morgan bara gjort lumpen. Vad kommer hända? Och vad säger familjen?

Av: Erik Jansson och Gustav Asplund.
2022-06-07
Länk till avsnitt

Hanna hamnade plötsligt på sitt eget bröllop

Plötsligt sitter Hanna i brudklänning, omringad av sin familj. Alla dansar och sjunger. Men bröllopet har arrangerats bakom hennes rygg. "Om de kan göra så här, betyder det att ingen älskar mig."

Av: Maud Fellbom. Producent: Gustav Asplund.
2022-05-31
Länk till avsnitt

Gumsefittan: "Jag ska hämnas genom att skina"

Sen skolstart blir Nikola Jovanovic utsatt för hård mobbning. Det eskalerar och till slut blir mörkret kompakt. Men en morgon hör han en röst i sitt huvud, reser sig ur sängen och blir Gumsefittan.

2022-05-24
Länk till avsnitt

Bryter mot lagen ? för att må bra

Marcus var bara 11 när hans lillebror dog i en trafikolycka. Nu har han hittat sitt sätt att hantera livet. Men när som helst kan han bli påkommen, förlora jobbet och i värsta fall hamna i fängelse.

Behöver du eller någon du känner hjälp? Här finns kontaktvägar. Av: Gustav Asplund.
2022-05-17
Länk till avsnitt

?Jag ångrar att jag skaffade barn"

Sofia längtar efter att bli mamma. Under hela graviditeten befinner sig paret i en lyckobubbla. Men när barnet kommer händer något inom Sofia: "Vad fan har jag gett mig in på?"

Av: Blenda Setterwall KlingertProducent: Gustav Asplund
2022-05-10
Länk till avsnitt

Polisen stormade Omars hem: "Nu har du ett minne för livet"

"Lägg dig ner på marken!" Sju poliser siktar på studenten Omar Azar, som står som fastfrusen. Någon säger sig ha sett honom med ett vapen. I själva verket har Omar bara hållit i sin egen mobiltelefon.

Reporter: Shang ImamProducent: Gustav Asplund
2022-05-03
Länk till avsnitt

Tar studenten ? obducerar döda kroppar

Som 19-åring börjar Julia jobbet som obduktionstekniker på ett bårhus. Hon öppnar kroppar och tar ut organen. Men en särskild händelse ska förändra hennes syn på livet och döden för alltid.

Av: Joanna Górecka.Producent: Gustav Asplund.
2022-04-26
Länk till avsnitt

Ukraina + Syrien = SANT del 2: "Samma ryska bomber"

Laila flydde ett krig i Syrien tillsammans med sin bror. Nu trasas det andra landet hon har sina rötter i sönder med samma ryska bomber. Mormor är kvar i Kiev. Vad ska hon göra?

Hör andra delen av dokumentären om Laila Alhamad, idag boende i Karlhamn.Av: Blenda Setterwall Klingert.Producent: Gustav Asplund.
2022-04-19
Länk till avsnitt

Ukraina + Syrien = SANT del 1: "Vad har vi gjort för att ha sådan otur?"

Laila flydde sin hemstad Aleppo i Syrien. Nu attackeras det andra landet där hon har sina rötter, med samma ryska bomber. Det ska visa sig att hon inte är ensam.

Hör första delen av dokumentären om Laila Alhamad, idag boende i Karlhamn.Av: Blenda Setterwall Klingert.Producent: Gustav Asplund.
2022-04-12
Länk till avsnitt

Så blev Jakob en prepper

Över en natt blev Jakobs udda hobby en nationell angelägenhet. För Verkligheten visar han upp sin fullpreppade jordkällare. Det ska visa sig vara en dödssynd.

Av: Sebastian Hedlund.Producent: Gustav Asplund.
2022-04-05
Länk till avsnitt

17 års minnesförlust: ?Kände inte igen mina barn?

När Stephanie vaknar upp efter en rutinoperation har hon förlorat minnet. Det senaste hon minns är från när hon var 12 år gammal. Hennes barn och man är som främlingar för henne. Vad ska hon göra nu?

Av: Blenda Settervall Klingert.Producent: Gustav Asplund.
2022-03-29
Länk till avsnitt

Skulle dö ? räddades av en låt

Logics låt 1-800-273-8255 har räddat livet på hundratals människor i USA. Men också 14-åriga Julia från Sverige. Nu berättar hon för första gången om beslutet som blev skillnaden mellan liv och död.

Av: Gustav Asplund.Funderar du eller någon du känner på att ta livet av sig?Kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
2022-03-22
Länk till avsnitt

Anna-Stina blev sjuk ? av att hjälpa andra

Den värsta perioden med covid är nu över och de som jobbat i frontlinjen kan pusta ut. Men för sjuksköterskan Anna-Stina kommer spåren sitta kvar länge. Det är som att bli utslängd på motorvägen."

Av: Maud Fellbom.Producent: Gustav Asplund.
2022-03-15
Länk till avsnitt

?Helvete jävla skit? ? Gisela broderar sitt mörker

Gisela Ståle har bränt ut sig fyra gånger. När hon helt tappat hoppet om ett bättre liv händer det avgörande: hon hittar ett broderingskit för barn. Nu följer flera hundra tusen svenskar hennes resa.

Av: Maria-Elena ZelayaProducent: Gustav Asplund.
2022-03-08
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Krim

Awira och Karim lämnade det kriminella gänget. Men livet på flykt får snart en oväntad vändning. Nu tvingas Awira leva en lögn med nytt namn och personnummer.

Lyssna på avsnittet om Awira, med rubriken: "Från gangsterbitchfru till ett liv med hemlig identitet!
2022-03-12
Länk till avsnitt

Väntar barn, får cancer

Olivia Bergdahl väntar sitt första barn. Men i henne så växer också något annat cancer. I veckor svävar Olivia i ovisshet. Kommer en person födas och en annan dö?

Av: Gustav Asplund.
2022-03-01
Länk till avsnitt

Queer, svart & katolik: ?We are the devil"

Ken Alix Gacamugani har redan kommit ut för sina vänner och för sina föräldrar, och nu ska han komma ut inför hela svenska folket. Men han hinner inte göra det innan hatstormen kommer.

Reporter: Shang Imam.Producent: Gustav Asplund.
2022-02-22
Länk till avsnitt

Strippan som blev kriminell ? i fängelset

När Karl åkte in för misshandel trodde han att det skulle bli vändpunkten i livet. Det blev det inte. Hör Karls Frids sanslösa historia, om en av Sveriges största manliga strippor som blev kriminell.

2022-02-15
Länk till avsnitt

Småbarnsmamma & knarklangare

Lina väcks mitt i natten av sin sambo. Han är euforisk och har en lösning på hur de ska få in extra pengar genom att sälja droger. Från och med den här stunden kommer inget mer vara sig likt.

Av: Shang ImamProducent: Gustav Asplund.
2022-02-08
Länk till avsnitt

Jennifer räddade livet på en främling

Jennifer Brangenfeldt, 22, kan hjärt- och lungräddning. När hon får veta att en man i närheten fått hjärtstopp springer hon det fortaste hon kan. Då händer det som inte får hända.

Av: Alice Lööf.Producent: Gustav Asplund.
2022-02-01
Länk till avsnitt

Bilkraschen i köket: ?Som en bomb"

Mitt i natten vaknar Canny av en otrolig smäll. En bil har kört in i familjens hus, rakt genom fasaden. Det är fjärde gången villan blivit påkörd. Vad kommer hända den femte gången?"

Av: Gustav Asplund.Producent: Shang Imam.
2022-01-25
Länk till avsnitt

Skjuten på väg till stranden

En sommarkväll ska Rikkard i Landskrona bara ta ett dopp med kompisarna. Men utanför bostaden hör han plötsligt ett skott och så smäller det till i benet. Jag tänkte: någon är ute efter mig."

Av: Elin von Wright.Producent: Gustav Asplund.
2022-01-18
Länk till avsnitt

Hjärnskadad för livet efter smitningsolyckan

Malin hoppar upp på sin turkosa cykel, sen till en 30-årsfest. Sin älskade skateboard spänner hon fast på ryggsäcken. Det ska bli hennes räddning. Snart kommer hon hamna i koma i en hel månad.

Av: Stina Näslund.Producent: Gustav Asplund.
2022-01-11
Länk till avsnitt

Flyttade konstant ? blev utbränd

Amanda har brutit ihop på köksgolvet. I åratal har hon rotlöst flyttat runt i Stockholm mellan korta andrahandskontrakt. Nu har krafterna tagit slut. Hon sträcker sig efter sömntabletterna.

Av: Elin von Wright.Producent: Gustav Asplund.
2022-01-04
Länk till avsnitt

HIV-beskedet på grisfarmen

Gustav Dellhem står och matar griskultingar i Delsbo när får han ett oväntat samtal. En sjuksköterska säger att han kan ha varit HIV-smittad utan att veta om det i flera år. Vad ska han göra?

Av: Elin von Wright.Producent: Gustav Asplund.
2021-12-28
Länk till avsnitt

Saga tappar håret: "Det var min stolthet"

Saga sitter med mobilen i handen. I flera år har hon dolt att hennes älskade hår börjat falla av. Nu ska Saga visa upp sina kala fläckar för omvärlden för första gången. "Fuck it, jag lägger upp!"

Av: Maud Fellbom.Producent: Gustav Asplund.
2021-12-21
Länk till avsnitt

Brottsoffret som ljög för polisen ? av skam

Framför Emma sitter två poliser. Hon är ett barn och har utsatts för ett brott. Men ur Emmas mun kommer lögner. "Jag skyddar den här hemligheten med mitt liv. Om jag berättar så kommer jag att dö."

Av: Stina Näslund.Producent: Gustav Asplund.
2021-12-14
Länk till avsnitt

Blev överfallen ? skrev en visa

Mitt på dagen blir Joakim attackerad på gatan av en okänd man. Men på akuten infinner sig plötsligt ett oväntat lugn. Chocken av att oprovocerat bli utsatt för våld har väckt något inom honom.

Av: Maud Fellbom.Producent: Gustav Asplund.
2021-12-07
Länk till avsnitt

Alinas bror misshandlades till döds

Alina är 13 när hennes storebror dödas av två jämnåriga. Efter det lever hon med en konstant ilande rädsla att alla andra också ska försvinna. För att hantera ångesten börjar hon dra av sitt eget hår.

Av: Sebastian Hedlund.Producent: Gustav Asplund
2021-11-30
Länk till avsnitt

Lappen från pappa: "Jag är inte den du tror"

Dagen Johannas pappa försvann lämnade han en lapp efter sig. Där står att han egentligen heter något annat och "Jag lämnar er nu. Det är bäst så. Snart börjar Johannas livslånga jakt på sanningen.

Av: Maud Fellbom.Producent: Gustav Asplund.
2021-11-23
Länk till avsnitt

"Jag blev ett vandrande virus"

När Johanna landar på Arlanda märker hon direkt att Sverige förändrats. Plötsligt får hon blickar, folk drar sig undan och tar på sig munskydd när hon går förbi. Det är bara början.

Johanna Lee som har östasiatiska rötter är i Kina för studier när coronan bryter ut. På håll får hon höra att systern hemma i Sverige redan drabbats i form av rasistiska kommentarer och föräldrarna som driver en restaurang får frågan om det är corona i maten. När Johanna väl lyckats ta sig hem får hon uppleva det själv: hur rasismen ökat under pandemin mot personer som ser ut som hon.Reporter: Maria-Elena Zelaya.Producent: Gustav Asplund.
2021-11-16
Länk till avsnitt

Kom ut som gay ? dödförklarades av familjen

Som övertygad Jehovas Vittne lever Erik för Gud. Men inom sig bär han på en hemlighet. Om den avslöjas kommer det få oerhörda konsekvenser. Ska Erik välja tryggheten eller friheten?

2021-11-09
Länk till avsnitt

Kunde inte simma ? startade simskola

Muna får beskedet: kan hon inte simma kan hon glömma studenten. Då tar hon saken i egna händer. När hon hoppar i bassängen står hennes syster vid bassängkanten och ser Muna sjunka mot botten.

Muna Idow är 23-åringen som på tre månader lärde sig själv att simma som 18-åring. Idag driver hon en egen simskola. "Vatten betyder allting för mig. Jag är där jag är tack vare vattnet." Av: Maria-Elena Zelaya Producent: Siri von Malmborg
2021-11-02
Länk till avsnitt

Kallades ortens Dr Phil ? satt själv fast i missbruk

Fariah är 18 år när hon testar det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. Hon fastnar direkt. Medan hon bygger en karriär på att hjälpa unga som fastnat i kriminalitet kan hon inte hjälpa sig själv.

Av: Siri von Malmborg Producent: Gustav Asplund
2021-10-26
Länk till avsnitt

BDSM blev Dinas räddning: "Det är okej att vara sadist"

Redan som barn känner sig Dina annorlunda. Som vuxen mår hon allt sämre. När livet är som svårast upptäcker hon en sida hon tryckt undan. Dina är dominant och genom BDSM lär hon sig älska sig själv.

Av: Maud Fellbom Producent: Siri von Malmborg
2021-10-18
Länk till avsnitt

Pappa är yrkeskriminell ? 11-åriga Flavia får klara sig själv

Flavia växer upp med en kriminell pappa. För henne är det en normal vardag att ha pappa i fängelse. Men när Flavias liv faller samman tvingas hon klara sig själv, trots att hon bara är ett barn.

Av: Alice Lööf Producent: Siri von Malmborg
2021-10-12
Länk till avsnitt

Sveriges mest hatade hockeylag

2014 startar Erik Sundbybergs hockeysällskap. Divison 5:s värsta hockeylag, kända för slagsmål, fula ord och hårt spel. Ett lag folk är rädda att möta, men också en räddning för sina spelare.

Av: Sebastian Hedlund Producent: Siri von Malmborg
2021-10-05
Länk till avsnitt

Anna lever med skyddad identitet

Anna blir psykiskt och fysiskt misshandlad av sin man. Han har koll på varje steg hon tar. En dag lämnar hon honom, men för att göra det måste hon gå helt under jorden och leva med skyddad identitet.

Av: Maria-Elena Zelaya Producent: Siri von Malmborg Anna heter egentligen något annat.
2021-09-28
Länk till avsnitt

Nio år med smärta: ?Jag är tacksam"

2012 får Elin sitt första njurstensanfall. Hon är 18 år och vill se världen, men njurstensanfallen bara fortsätter. 2015 efter en operation blir smärtan i Elins kropp konstant. Idag är hon tacksam.

Av: Maud Fellbom Producent: Siri von Malmborg
2021-09-21
Länk till avsnitt

Agnes blev kär i sin schweiziska brevvän

Agnes är 18 år och känner sig helt ensam i livet. En dag bestämmer hon sig för att söka brevvänner. Hon får svar från en märklig kille i Schweiz. En kille som kommer förändra hennes liv för alltid.

Av: Siri von Malmborg
2021-09-14
Länk till avsnitt

Kämpar för fästmannens uppehållstillstånd ? inser att hon är gay

Johanna möter killen hon vill dela sitt liv med. Men hennes nya kille är afghansk medborgare. I flera år kämpar dom för hans uppehållstillstånd. Så en dag inser Johanna något som kan förändra allt.

Av: Blenda Settervall Klingert Producent: Siri von Malmborg
2021-09-07
Länk till avsnitt

Tre månader i koma ? fast mellan liv och död

Robin föds med ett hjärtfel. Som vuxen måste han byta hjärtklaffar. Operationen är rutinmässig men något går fel. Robin hamnar i koma, och samtidigt som han tynar bort pågår en parallell verklighet.

Reporter: Sebastian Hedlund Producent: Siri von Malmborg
2021-08-31
Länk till avsnitt

Sökte vård för magont ? kom hem med bebis

En iskall decemberkväll blir smärtan i Moas mage bara värre och värre. Till slut åker hon till sjukhuset. Väl där får hon ett chockartat besked; hon är gravid och om bara några timmar kommer barnet.

Av: Blenda Setterwall Klingert  Producent: Siri von Malmborg
2021-08-24
Länk till avsnitt

Jogi älskar att boxas ? med bara knogarna

Bare Knuckel boxning, att boxas utan handskar är en olaglig sport i Sverige. Trots det är Jogi helt såld på träningsformen, han brinner för att slåss med bara knogarna. "Det är brutalt"

Av: Sebastian Hedlund. Producent. Siri von Malmborg.
2021-08-17
Länk till avsnitt

Parasiten i mitt öga

Alex är i Australien för att jobba och resa runt. Planen är att stanna åtminstone ett år. Men Alex blir sjuk och en dag när han vaknar ser han inte längre på vänster öga.

Av: Elin von Wright
2021-08-10
Länk till avsnitt

Hjärtat stannade ? i en och en halv timme

Gülperi drabbas av allt fler märkliga och oförklarliga symptom och feldiagnostiseras om och om igen. Precis när läkarna börjar ana att alla symptom nog hänger ihop, så stannar hennes hjärta.

Av: Blenda Setterwall Klingert Producent: Elin von Wright
2021-08-03
Länk till avsnitt

Isolerad av aknen ? blev influencer

Sofia klarade inte av att träffa människor på grund av sin akne. Hon ville inte visa sig och isolerade sig. Men så en dag började hon lägga ut bilder på sin hud på Instagram och allt förändrades.

Av: Joanna Górecka Producent: Elin von Wright
2021-07-27
Länk till avsnitt

Sexcoachen som inte kunde komma

Erika når en brytpunkt. Hon har fejkat orgasmer i tio år. Antingen får hon sluta med sex eller så måste något hända. Hon börjar leva sitt liv för sex och jagar sin första klitorisorgasm.

Av: Jonna Burén Producent: Elin von Wright
2021-07-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.