Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Det finns ett före och ett efter. En människa, en story. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Mardrömsdyket i Mexiko

Christopher har precis tagit dykarcertifikat och är ute på ett långt dyk vid Mexikos kust. När han kommer upp till ytan har båten som skulle plocka upp honom försvunnit.

Av: Sebastian Hedlund Producent: Elin von Wright
2021-05-04
Länk till avsnitt

Erika försökte ta sitt liv: "psykisk ohälsa är tabu inom idrotten"

Erika har mellan 20 och 25 SM-guld i speed skating. När hon drabbas av ätstörning och depression möts hon av en iskall tystnadskultur. Till slut försöker hon ta sitt eget liv. Nu vill hon bryta tystnaden.

Av: Joanna Górecka Producent: Elin von Wright Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND för psykisk hälsa https://mind.se BUP Barn och ungdomspsykiatri https://www.bup.se BRIS Barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se Misstänker du att du lider av ätstörningar? Via vården i ditt landsting kan du få hjälp. Du kan även kontakta föreningen Frisk och Fri som arbetar mot ätstörningar. De har nummer till stödtelefon och listor på de vårdinstanser som finns runtom i landet. Föreningen Frisk och Fri https://www.friskfri.se
2021-04-27
Länk till avsnitt

På barrunda med en seriemördare

Under en semesterresa i Toronto träffar Anders en man på en bar. De går från bar till bar och hänger ihop hela dagen. Tio år senare får Anders veta att mannen är en av Kanadas värsta seriemördare.

Av: Elin von Wright
2021-04-20
Länk till avsnitt

21 år och dödssjuk: stomin räddade Ebbas liv

Ebbas tjocktarm är påväg att spricka. Hon har inget val, den måste opereras bort. Istället ska tarmen sluta i ett hål på magen - en stomi. Ebba vet knappt vad det är eller hur hennes liv nu ska bli.

Av: Viola Nilsson Producent: Elin von Wright
2021-04-13
Länk till avsnitt

Livvakt i Kabul: "Jag planerade min egen begravning"

Andreas sitter på en begravningsbyrå och planerar sin egen eventuella begravning. Om några dagar ska han åka till Kabul för att jobba som livvakt, ett jobb som är på liv och död.

Av: Sebastian Hedlund Producent: Elin von Wright
2021-04-06
Länk till avsnitt

Emelie födde sin döda dotter

Bara några veckor innan Emelie ska föda sitt första barn händer det som inte får hända, barnmorskan ser inget hjärtljud. Och ingen vet varför. Efter det chockartade beskedet skickas Emelie hem över natten - med sitt döda barn i magen.

Av: Joanna Górecka Producent: Elin von Wright
2021-03-30
Länk till avsnitt

Helvetet på hamburgerrestaurangen

Sara har fått jobb på en hamburgerrestaurang, ett jobb hon drömde om som barn. Men hon går från att vara en glad och positiv tjej till att helt tappa hoppet om mänskligheten.

Av: Sebastian Hedlund Producent: Elin von Wright
2021-03-23
Länk till avsnitt

Oskar inlåst ? mitt i coronastormen i österrikiska Alperna

Oskar jobbar som skidlärare i Alperna, men säsongen blir abrupt avbruten när corona bryter ut. Oskar blir inlåst av österrikiska myndigheter i en fyra våningar hög byggnad. Helt ensam, utan mat.

Av: Jonna Burén Producent: Elin von Wright
2021-03-16
Länk till avsnitt

Vann Biggest Loser: blev smal ? men inte lycklig

I månader stänger Mona av känslorna och går in i en extrem tillvaro. Hon tävlar i viktnedgång och tror att hennes ångest också ska lätta. Men när tävlingen är slut, mår Mona fortfarande dåligt.

Av: Viola Nilsson Producent: Elin von Wright
2021-03-09
Länk till avsnitt

Leon är trans ? tvingades sluta med hockeyn

När hockeymålvakten Leon inser att han är trans ställs han inför ett val mellan sporten, som dittills betytt allt för honom eller att bli den han är fullt ut.

Av: Joanna Górecka Producent: Elin von Wright
2021-03-02
Länk till avsnitt

Knark, sexfest och sugar daddy

Jessica är 22 år och lever lyxliv med sin sugar daddy. Men för att få ta del av det exklusiva livet, med klubbnätter, dyra resor och knark, får hon betala ett högt pris.

Av: Sebastian Hedlund Producent: Elin von Wright
2021-02-23
Länk till avsnitt

För trång för sex

När Josefine och pojkvännen, hennes stora kärlek, ska ha sex för första gången händer något som hon inte hade kunnat föreställa sig.

Av: Gurbet Aslan Producent: Elin von Wright
2021-02-16
Länk till avsnitt

Människosmugglad i Karibien

Alexandra sitter på en paradisstrand framför ett kristallklart turkost hav. Men hon njuter inte av utsikten. Hon har smugglats hit. Närsomhelst kan hon avslöjas och hamna i fängelse.

Av: Viola Nilsson Producent: Gustav Asplund.
2021-02-09
Länk till avsnitt

"Terrorister dödade min mamma"

Terrordåden i Bryssel 2016 krävde 35 människors liv. En av dem var Katarinas mamma, en av två svenskar som omkom i attentaten. Hon var i stan bara för att hälsa på Katarina och dansa barfota.

Av: Gurbet Aslan. Producent: Gustav Asplund.
2021-02-02
Länk till avsnitt

Tjej i lumpen ? runkduschar & porrsöndagar

"Är det inte bättre att du bara hoppar av?" Bara ett par veckor in i lumpen kommer de första pikarna. För Angela är det bara början.

Angelas berättelse utspelar sig före den könsneutrala allmänna värnplikten återinfördes. När hon mönstrar gör hon det som ensam tjej i sin stad. Hur är det att sova, äta och leva med 20 tonårsgrabbar? Hur gör man för att bli en i gänget och hur säger man ifrån när det gått för långt?
2021-01-26
Länk till avsnitt

Vann elitserien ? fick sparken

Alex och hans lag har precis vunnit Nordens två största mästerskap i Counter-Strike. Äntligen ska drömmen om att leva på CS gå i uppfyllelse. Men en morgon när Alex vaknar så har han fått ett SMS.

I Verkligheten hör du Alex "PALM1" Palms berättelse: om att satsa allt på sin dröm att bli bäst i världen på Counter-Strike bara för att om och om igen bli snuvad på mållinjen. Av: Sebastian Hedlund. Producent: Gustav Asplund.
2021-01-19
Länk till avsnitt

Johannas lögn om systerns död

På juldagen vid graven bestämmer sig Johanna, exakt ett år efter tvillingsystern Emmas död. Nu är hon redo nu klarar hon av att säga sanningen.

"Jag trodde jag kunde skydda dig," säger Johanna. "Jag är fruktansvärt ledsen för att jag hållit på det här med sanningen. Det enda jag kan göra är att berätta din historia. Johanna Granfeldt berättar för första gången vad som hände hennes tvillingsyster Emma Johansson, Sveriges bästa kvinnliga roadracingstjärna. Av: Jonna Burén. Producent: Gustav Asplund. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND för psykisk hälsa https://mind.se BUP Barn och ungdomspsykiatri https://www.bup.se BRIS Barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2021-01-12
Länk till avsnitt

Självmorden som skakar Storuman 2/2: Ensam kvar

14-åriga Ida går ut i den norrländska skogen. Hennes bästa kompis har tagit livet av sig. Nu ska hon göra detsamma för att få tillbaka sin vän.

Vad händer när ens bästa vän tar livet av sig, om man blir ensam kvar? Det här är andra delen i en historia om sorg och saknad, och om ett litet samhälle, där sex unga under loppet av fem år har valt att avsluta sina liv. Av: Sebastian Hedlund. Producent: Siri von Malmborg. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND för psykisk hälsa https://mind.se Självmordslinjen tel: 90101 BUP Barn och ungdomspsykiatri https://www.bup.se BRIS Barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2021-01-05
Länk till avsnitt

Självmorden som skakar Storuman 1/2: Världen rasar

Ida är 14 år när hennes bästis tar sitt liv. Men vännens självmord är inte det första eller sista i samhället där hon bor. Det här handlar om Idas bottenlösa sorg i det norrländska Storuman.

Av: Sebastian Hedlund. Producent: Siri von Malmborg. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND  för psykisk hälsa https://mind.se Självmordslinjen tel: 90101 BUP  barn och ungdomspsykiatri  https://www.bup.se BRIS  barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2020-12-29
Länk till avsnitt

Fastklämd under bussen ? 17-åriga Tindra om helvetesolyckan

När Tindra körs över av bussen hamnar hela hennes kropp under fordonet. Höfterna krossas, ljumskarna slits av. Paniken är obeskrivbar. Hur överlever hon och vem blir hon efter olyckan?

Av: Emma Ikekwe. Producent: Siri von Malmborg.
2020-12-22
Länk till avsnitt

Caroline fick sin tafsare fälld: "Han hade handen mellan mina ben"

Säkert hundra gånger hade Caroline har blivit tafsad på. Men när en okänd man på krogen drar sin hand mellan hennes ben får det vara nog. Den här gången polisanmäler hon. "Kan det här sluta ske?"

Av: Emma Ikekwe. Producent: Siri von Malmborg.
2020-12-15
Länk till avsnitt

Svenska Mille mördades i en favela i Brasilien

2014 mördas Mille under oklara omständigheter i en favela i Rio de Janeiro. Det här är brodern Miads berättelse om Mille och hans död. Om jakten på vad som hänt och på vad Mille lämnade efter sig.

Av: Blenda Setterwall Klingert Producent: Siri von Malmborg Vissa av de personer som omnämns heter egentligen något annat.
2020-12-09
Länk till avsnitt

"Främlingen förblödde i mitt knä"

När tunnelbanan stannar i Hallonbergen ser Linn en ung man sitta på perrongen. Han blöder kraftigt. Hon kastar sig ut från tåget och försöker rädda hans liv. Vad är det som har hänt och vem är han?

Av: Emma Ikekwe Producent: Siri von Malmborg.
2020-12-01
Länk till avsnitt

Drunkningsdramat på Korsika: "Jag såg min bror dö i vattnet"

Linnea och hennes bror är på semester och solar på favoritklippan. Plötsligt sköljer en massiv våg över dem. Det blir en kamp på liv och död i ett våldsamt hav. Bara en ska överleva.

Av: Blenda Settervall Klingert. Producent: Siri von Malmborg.
2020-11-24
Länk till avsnitt

Inbillad fulhet: "Rädd för att äckla med mitt utseende"

Johanna är i tonåren när hon utvecklar sjukdomen BDD. Det inskränker hela hennes liv och gör att Johanna tror att hon är för ful för att visa sig. Så en dag förändras allt.

Av: Joanna Gorecka. Producent: Siri von Malmborg. Sjukdomen BDD står för Body Dysmorphic Disorder eller dysmorfofobi.
2020-11-17
Länk till avsnitt

En graffitimålares bekännelser

Anton börjar måla när han är 11. Han lever för att spraya på nätterna. Men graffitin har ett högt pris. Han blir jagad av polis, misshandlas och tar droger. Trots det kan han inte sluta.

Av: Sebastian Hedlund. Producent: Siri von Malmborg. Anton heter egentligen något annat.
2020-11-10
Länk till avsnitt

17 år som yrkeskriminell ? Daniel älskade att slåss

"Jag ville vara en känslokall, farlig människa". Daniel dras tidigt till våld. Han går på fest med en yxa i ärmen. Köper och säljer vapen, missbrukar och kidnappar. Finns det ett liv bortom våldet?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-11-03
Länk till avsnitt

Mamma höll på att dö framför mina ögon

Emelie står i sin mammas hus. De har inte setts på fyra år. I hallen möter hon en kvinna hon knappt känner igen. År av missbruk har gjort att mamman håller på att dö. Kan Emelie rädda henne?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-27
Länk till avsnitt

Pärla är en furry ? "Folk tror vi är en sekt"

Furries är subkulturen där vuxna människor klär sig som djur. För Pärla blir communityt en räddning. Klädd i fuskpäls känner hon sig mindre utstött. Men furrykulturen är hatad. Kan folk förstå henne?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-20
Länk till avsnitt

Helvetesresan ? 15 år och fängslad

Faiaz är 15 år när han tvingas fly sitt hemland. En resa med hopp om ett tryggare liv, men som blir helvetet på jorden. Han springer över berg, sover i en fabrik och fängslas. På vägen blir han en annan.

Reporter: Alice Lööf. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-13
Länk till avsnitt

Världens sexigaste lastbilschaufför

Lastbilschauffören Angelica poserar framför sin lastbil. Hundratusentals följare och fans rasslar in. Snart pryder hon kalendrar och magasin världen över. Men uppmärksamheten har sitt eget pris.

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-06
Länk till avsnitt

Missbrukade i hemlighet ? perfekta parets bekännelser

Liam och Diana är snygga och framgångsrika. Ingen anar att de bakom den polerade fasaden missbrukar tramadol. I fem år trappas missbruket upp tills ett avgörande ögonblick. Kommer de avslöjas?

Av: Gustav Asplund Här finns kontaktvägar och information om opioidmissbruk: Opioidberoende Beroendecentrum Missbruksberoende av opiater  Praktiskmedicin.se Beroende av opiater  Region Stockholms psykiatristöd
2020-09-29
Länk till avsnitt

Toppmodellen: ?Jag svälte mig för att få jobb?

I fyra år lever Annika drömmen som modell i New York men till ett högt pris. Hon börjar svälta sig för att passa in i mallen. Då ska ett främmande möte på krogen förändra allt.

Av: Joanna Gorecka. Producent: Gustav Asplund.
2020-09-22
Länk till avsnitt

Förlamad efter självmordsförsöket: "Jag är tacksam"

Alexander mådde så dåligt av sitt missbruk att han försökte köra ihjäl sig. Efter olyckan blir han förlamad. Det blir startskottet för Alexanders nya liv. Idag är han tacksam att det hände.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-09-15
Länk till avsnitt

Ellens kärleksresa ? till Antarktis

19 år gammal utanför ett tält får Ellen Tingström en uppenbarelse. Hon ska förverkliga en fantasi från barndomen som hittills verkat omöjlig: en dejt på Antarktis med pingviner.

Ellen har så länge hon kan minnas varit besatt av pingviner. Länge var det bara en ouppnåelig fantasi att träffa dem i verkligheten på Antarktis. Men en plötslig insikt ska ändra allt. Verkligheten följer henne inför och direkt efter livets resa för att äntligen möta dem i Antarktis. En feel good-story om att följa sin dröm! Av: Gustav Asplund.
2020-09-08
Länk till avsnitt

Bröllop på dödsbädden

Emma träffar sitt livs stora kärlek Pär. Bara några månader senare drabbas han av en hjärntumör och ber Emma lämna honom. Men istället gifter de sig på dödsbädden. Man lämnar inte den man älskar.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-09-01
Länk till avsnitt

Barnstjärnans vittnesmål: "Ett ultimatum från Beyoncés pappa"

Anna Sundstrand är bara 12 när svenska tjejgruppen Play blir världskända. Men snart ska hon få det hon ser som ett ultimatum från managern Mathew Knowles: bryt med dina föräldrar eller hoppa av.

I Verkligheten hör du Anna Sundstrands nästan osannolika berättelse, från mobbad på skolgården till att som 12-åring turnera med världsartister som Destiny's Child. Men erfarenheten av mobbingen sitter i. "Det ska visa sig sedan hur djupa ärr det faktiskt gav," säger Anna. I avsnittet intervjuas också Mathew Knowles och även Annas pappa Hans medverkar. Av: Gustav Asplund och Shang Imam.
2020-08-25
Länk till avsnitt

"Mina bröstimplantat gjorde mig sjuk"

När Sofia förstorar brösten börjar hennes hälsa svikta. I elva år lever hon i en mardröm. Men en avgörande händelse ska få Sofia att lägga sig under kniven igen. "Jag är mitt eget bevis," säger Sofia.

Av Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund. Här kan du läsa mer om Breast Implant Illness.
2020-08-18
Länk till avsnitt

Hemliga löftet i pannrummet

När Sippan är 15 avslöjar föräldrarna det otänkbara: de ska skilja sig och sälja barndomshemmet. Sippan lovar att bli rik och köpa tillbaka det. 20 år senare är huset till salu igen. Vad ska han göra?

Av: Gustav Asplund.
2020-08-11
Länk till avsnitt

4 år i brasilianska skräckfängelset

När Anders ska smuggla kokain i strumporna ut ur Sydamerika grips han. I fängelset blir han vittne till brutala mord och han fruktar för sitt liv. Men vistelsen där var det bästa som kunde hända.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-08-04
Länk till avsnitt

Sexslaven som lyckades fly

I flera månader har 15-årige Mohammad våldtagits av och tvingats dansa inför rika män. Tillsammans med en annan "danspojke" smids flyktplaner. Men bara en av dem ska ta sig levande därifrån.

Mohammad blev utkastad från hemmet i Pakistan efter att ha vägrat att gifta sig. På gatan säljs Mohammad in i bacha bazi, där pojkar kläs i kvinnokläder och tvingas dansa inför rika och mäktiga män. Här inne har Mohammad bara en vän, Said, och tillsammans gör de upp en plan för att fly därifrån. Men Said hinner få nog, protesterar och mördas som straff. Nu ska Mohammad försöka sätta deras gemensamma plan i verket på egen hand. Av: Arash Dehvari. Producent: Gustav Asplund.
2020-07-28
Länk till avsnitt

Helvetet efter hundattacken: "Trodde hon skulle dö"

När Mikaelas 1-åriga dotter blir allvarligt attackerad av en hund förändras Mikaelas liv. Händelsen lämnar efter sig ett trauma som vänder upp och ner på hela hennes tillvaro.

Av: Sara Olsson. Producent: Gustav Asplund.
2020-07-21
Länk till avsnitt

En klockmakares uppgång och fall

Det börjar med en stulen klocka på en Östermalmsfest. Kevin ska bli urmakare och starta ett klockmärke en hyllning till förfäderna i Kongo som fick sina händer avhuggna. Men så rasar allt.

Av: Arash Dehvari Producent: Gustav Asplund.
2020-07-14
Länk till avsnitt

Bröt med människor ? kallar sig Fågelviskaren

Som tonåring får Andreas nog av mänskligheten, hoppar av gymnasiet och ger sig ut i skogen. Men livet i det vilda kommer ta en vändning han inte tänkt sig: "En bekräftelse att jag har ett uppdrag."

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Gustav Asplund.
2020-07-07
Länk till avsnitt

Åkte som hetero, kom hem som gay

På 24 timmar vänds allt upp och ner för Johanna. Hemma väntar man och barn. Men nu hon har precis träffat sitt livs kärlek. Paniken växer. Vad ska hon göra?

Av: Sara Olsson. Producent: Gustav Asplund.
2020-06-30
Länk till avsnitt

Utslängd från kyrkan: "Ville bara sprida kärlek"

I sex år har Johan undervisat yoga i Markuskyrkan i södra Stockholm, ibland med flera hundra besökare. En dag kliver två personer in och börjar filma. Det ska bli startskottet för ett lokalt yogakrig.

Av: Sebastian Hedund. Producent: Shang Imam.
2020-06-23
Länk till avsnitt

Mamma dödad i sängen bredvid 2/2: Fri från skuld

7-åriga Zanna blir vittne när hennes mamma dödas av en främmande man. I åratal anklagar hon sig själv, även i drömmarna. Så kommer en plötslig vändning: På en timme förändrades hela mitt liv."

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-06-16
Länk till avsnitt

Mamma dödad i sängen bredvid 1/2: "Du måste vakna!"

Zanna är sju år när en främmande man dödar hennes mamma. Själv ligger hon alldeles intill, stel av skräck. I åratal bär hon på skuldkänslor för att hon inte stoppade det. Hur ska hon bli fri?

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-06-09
Länk till avsnitt

Drömmen krossad ? fast på andra sidan jorden

23-åriga Eddie levde sin dröm i Nya Zeeland. När coronan slog till blev han av med både jobb och bostad. Lösningen: en flygplanshangar av plåt. Annars hade jag hamnat på gatan.

Varje år lämnar 50 000 svenskar Sverige vissa för gott. Verkligheten har tidigare berättat om dem i återkommande Svensken i världen. Men med coronan så vändes allt upp och ned. För många var det bara att packa ihop och hux flux lämna allt. Om det ens gick. Eddie Ljungdahl blev av med sitt drömjobb, kom inte med sista planet hem och tvingas rida ut karantänen i en plåthangar i två månader. Det blir också återseende med Sofia Lindén som drar Sydamerika runt i sin folkabuss Lilla Mensen och rockar rockring vid rödljus i gatukorsningar. Oväntade händelser har tidigare kastat hennes liv i en ny riktning, som när hon kom på hennes sambo med att ha gift sig med en annan. Så även denna gång. Av: Gustav Asplund.
2020-06-02
Länk till avsnitt

Klimpen ? barnstjärnans återkomst: "Skulle ta mitt liv"

I TV-serien Bert blir han Klimpen med svenska folket. Då kommer fallet: "Jag stod med pillrena i handen," säger Martin. Efter ett oväntat möte gör han nu comeback men som Martin eller Klimpen?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Gustav Asplund.
2020-05-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.