Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Ansvarig utgivare: Cajsa Lindberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Svenska kattkvinnan i Istanbul ? räddat över 100 katter

När Therese flyttar till Istanbul försöker hon blunda för alla hemlösa och skadade katter hon ser på gatorna men det går bara en stund. För när hon väl öppnar ögonen börjar hon engagera sig och idag har hon räddat över 100 katter. Det mesta av hennes tid och pengar spenderas på de hemlösa djuren. Följ med in i den svenska kattkvinnans värld i Istanbul.

2019-02-12
Länk till avsnitt

Tom brände ner sin lägenhet

Tom vaknar mitt i natten och är sugen på en cigg. Han har druckit bärs och tagit sömntabletter. Han tar några bloss och fimpar. När han vaknar igen står lyan i lågor. Det handlar om karma, menar Tom.

2019-02-05
Länk till avsnitt

Sara gjorde ett DNA-test ? hittade sin biologiska mor

Sara har aldrig känt till några biologiska släktingar men efter att ha köpt ett DNA-test på nätet kommer hon hitta släktingar och så småningom sin mamma, som ber Sara att ljuga. Hon vill att Sara säger att hon är en avlägsen släkting. Varför vill hon det och vad kommer nu att hända?

2019-01-29
Länk till avsnitt

"Jag opererades helt i onödan"

Josefines läkare meddelar henne att hon håller på att utveckla livmoderhalscancer. För att minska risken för cancer tar man bort en bit av hennes livmodertapp. Några veckor senare visar det sig att man gjort ingreppen helt i onödan.

2019-01-22
Länk till avsnitt

Henriks sju dagar i fängelse på andra sidan jordklotet

Henrik vaknar i cell i Australien men han har ingen aning om vad som har hänt. Han minns ingenting från natten och poliserna på häktet har lyckats skrämma honom ordentligt till en början. Det ska visa sig att Henrik har tagit sig in en stängd restaurang, börjat äta direkt ur kylen och blivit tagen på bar gärning. Han var hungrig men själv kommer han inte ihåg någonting.

2019-01-15
Länk till avsnitt

Lukas skuldfälla ? "Den som är i skuld är aldrig fri"

Lukas behöver pengar för att kunna spela online-casino. Han bestämmer sig för att ta ett sms-lån. Sen tar han ett till och ett till. Idag har Lukas skulder på över en halv miljon. Varje vaken stund går åt till att navigera mellan återbetalningsplaner och att ta nya lån för att betala av gamla lån.

Information om skuldsanering Gamblers anonymous Anonyma Spelmissbrukare Hjälp från din kommun
2019-01-08
Länk till avsnitt

Om jag dör ? läs denna lapp

På sin födelsedag får Fanny Bergström ta ett sista farväl av sin pappa. Mitt i sorgen inleder hon ett sökande. Hon vill hitta något men har själv ingen aning om vad det är hon letar efter. Svaret kommer hon hitta på en liten gul post-it-lapp. Det är ett handskrivet meddelande riktat till Fanny utifall att hennes pappa skulle dö.

2019-01-01
Länk till avsnitt

Soraya ? den lyckade alkisen

Första gången hon fick höra att hon var alkoholist började hon skratta. Hur skulle hon, 22 åriga Soraya, med dj-karriär, musikskribent och allmänt lyckad kunna vara alkoholist? Men skrattet kommer inte vara länge.

Alkoholberoende 1177 Vårdguiden Alkohollinjen Här kan du få hjälp mot alkoholberoende
2018-12-25
Länk till avsnitt

Räddar världen ? lever i en bubbla

Hon har förlorat kontakten med sina föräldrar och umgås knappt med någon. Men det tycker Sanya är ett pris värt att betala för att rädda världen. Hon är en s.k. omställare och lever så självhushållande som möjligt trots att hon bor i en storstad.

2018-12-18
Länk till avsnitt

"Jag skickas rakt in i döden"

Paulina är 16 år gammal när hon flyr till Sverige. Hon lämnar då sitt hemland Albanien med hopp om att aldrig mer behöva återvända. Nu har hon fått sitt tredje avslag och måste tillbaka till hemlandet där hon mordhotas av sin egen pappa.

2018-12-11
Länk till avsnitt

Janne och Anonyma Ensamma

Du har säkert hört talas om Anonyma Alkoholister, men har du stött på Anonyma Ensamma? Alla som kommer in i det här rummet har en sak gemensamt de är ensamma. Vi hänger med på ett möte när Anonyma Ensamma träffas. Vilka är de? Och vad pratar de om?

Information om Anonyma Ensamma
2018-12-04
Länk till avsnitt

Blir rädd ? blir kåt

Alexandra är liten när hon inser att hon inte reagerar "normalt" efter att hon blivit slagen hon blir upphetsad. Men det kommer inte vara lätt att erkänna och fördomarna om det hon gillar är många. Alexandra utövar BDSM och berättar om hur det känns att bli slagen i sexuellt syfte men också om rädslan för vad andra ska tycka.

2018-11-27
Länk till avsnitt

Mötte kärleken ? blev blind

På en lägenhetsvisning får Anna upp ögonen för Simon. De börjar dejta och blir snabbt förälskade. Men två veckor senare vaknar hon upp till något som ändrar allt hon kommer bli blind. Vad ska hända med henne och hur kommer det gå för den nya kärleken?

2018-11-20
Länk till avsnitt

Emilie avslöjade sin pappas dubbelliv

Emilie är bara ett samtal ifrån att veta om hennes pappas har ljugit för henne. Hon kommer efter detta samtal avslöja att hennes pappa har levt ett dubbelliv och att hon har ett syskon till.

2018-11-13
Länk till avsnitt

Sveriges rödaste kommun

I Degerfors lockar Vänsterpartiet 35 procent av rösterna. Trots det har partiet förlorat makten för moderatledaren Ulf Kristerssons dröm händer här i Degerfors. Stämningen i kommunen är laddad.

Verkligheten skildrar det delade Sverige i två program från SD-styrda Hörby till Degerfors. Medverkande: Johanna Svärd, S. Anna Nordqvist, M. Peter Pedersen, V. Kim Bäckström, V. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-11-06
Länk till avsnitt

Sveriges första SD-kommun: Välkommen till Hörby

I skånska Hörby får SD över 35 procent av rösterna. Detta betyder att den skånska byn blir den första i landet under SD:s regi. Verkligheten har besökt kommunen som varit på allas läppar sen valet.

    Verkligheten har spenderat tid i två kommuner som är varandras motsatser på den politiska kartan Nästa vecka åker vi till Degefors som är vänsterpartiets starkaste kommun i landet. Veckans program handlar om det historiska maktskiftet i skånska Hörby där socialdemokraterna har blivit av med makten till Sverigedemokraterna.  Hur är stämmningen i byn? Vad händer nu? Verkligheten har spenderat tid i Hörby som är den första SD-styrda kommunen och du kommer höra politiker som värnar om sin bygd, servitörer som vill lämna byn och företagare som tycker politikerna är idioter.
2018-10-30
Länk till avsnitt

Groomad #2 ? "fyra sinnessjuka år"

Annas pojkvän övertygar henne att hon är psykiskt sjuk. Han misshandlar henne och hotar att döda henne och hennes familj om hon lämnar honom. I fyra år lever hon i hans våld och håller deras relation hemlig.

2018-10-16
Länk till avsnitt

Groomad #1 ? "Det var min första kyss"

Anna är 14 år när hon träffar honom för första gången. Han är mer än dubbelt så gammal, men det vet hon inte om. Andra gången de ses har de sex trots att det är olagligt. Nu börjar "fyra sinnessjuka år".

Hur polisen kan hjälpa dig Rädda Barnen Kvinnojourer och tjejjourer
2018-10-16
Länk till avsnitt

Rättegången mot Saga Berlin

Konstnären Saga Berlin, som överlevde terrorattacken på Drottninggatan, lutar sig tillbaka i soffan och sluter ögonen. Om tre dagar ska hon upp i tingsrätten igen. Men nu är det hon som står åtalad.

Verkligheten har exklusivt fått följa konstnären Saga Berlin, 30, inför och under rättegången där hon riskerar att dömas till 309.000 kronor i skadestånd för grov skadegörelse i samband med ett konstprojekt i en simbassäng i Hägersten söder om Stockholm.  Hör Sagas berättelse om spelet bakom konstverket "Uppfinn nått eller dö" och om traumat hon upplevde som ett av offren under terrorattentatet på Drottninggatan och den långa vägen tillbaka till ett normalt liv. Fotnot: Domen mot Saga Berlin och de tre andra fotografer som deltog i konstprojektet "Uppfinn nått eller dö" väntas komma den 23 oktober.  Reporter: Sigge Dabrowski
2018-10-09
Länk till avsnitt

När mamma blev elak

När Ninas mamma sjukskrivs för utbrändhet ringer en varningsklocka. Nina misstänker att det är något annat. Och när hon står backstage på en konsert kommer samtalet: Mamma har Alzheimers.

  Nina heter egentligen något annat. Om du är anhörig till en person med demens finns det stöd att få:  www.alzheimersverige.se/anhorig/ www.demensforbundet.se/sv/om-demens/att-vara-anhorig/  https://www.hjarnfonden.se/de-anhorigas-sjukdom/
2018-10-03
Länk till avsnitt

Helena och den mörka sidan

Helena är bara 16 år när hon kastas in i en värld av piskor, läder, sex och våld. En ljusskygg subkultur som mystifierats i böcker men som i verkliga livet hade en hemsk baksida för Helena.

Länk till hjälp för sexuellt destruktivt beteende/annan problematik. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-09-26
Länk till avsnitt

"Jag är inte fenimist"

När Johanna börjar gymnasiet blir intrycken på den elitistiska skolan för mycket. För att kunna hantera skoltiden skapar hon en karaktär: Filippa Von Sère, en ung moderat som älskar fanta-rosé.

2018-09-18
Länk till avsnitt

Vladimir Ruzic ? från småslantar till maktfaktor

Han beskrivs av Veckans Affärer som en maktfaktor i mäklarbranschen. Lyssna på Vladimirs historia om hur han med hjälp av en vit lögn vänder allt och får drömjobbet men han kommer inte nöja sig med det.

2018-09-11
Länk till avsnitt

Emma förlorade man och barn på samma dag

Emma lever ett dubbelliv. Hon är lyckligt gift och med två barn. När hon borta i flera dygn tror hennes man att hon jobbar natt men sanningen är att hon tar droger med sin älskare.

2018-09-04
Länk till avsnitt

Den fängslade nannyn

Josefin, 26, är på en drömsemester tills hon fastnar i passkontrollen på flygplatsen i Melbourne. Hon får fem minuter på sig att ringa sina nära och kära.

Fotnot: Verkligheten i P3 har varit i kontakt med den australiensiska ambassaden, som inte vill kommentera enskilda ärenden.
2018-08-28
Länk till avsnitt

En bag-in-box om dagen

När Mia sitter på bussen vet hon inte om att det strömmar blod nerför ansiktet. Blodet kommer från hacket i ögonbrynet. Men hon känner ingenting för hon är redan packad.

Dricker du för mycket och behöver hjälp? Hit kan du vända dig: * Alkoholhjälpen * Alkohollinjen * Drugsmart * Anonyma alkoholister På 1177.se finns även mer information och kontaktvägar.
2018-08-21
Länk till avsnitt

Marias resa till porrens rike

Maria, 29, är en av porrindustrins främsta kritiker. Ron, 65, är en av porrens största profiler. När de möts för första gången på ett hotell i Hollywood händer något mycket oväntat.

Läs mer om Marias projekt på changingattitudes.co Reporter: Sigge Dabrowski
2018-08-14
Länk till avsnitt

Said By Retards ? "De riktiga idioterna"

"Inte ens satan var bög", "De som inte älskar mig förtjänar inte att leva" är två av de citat du hittar på insta-kontot Said By Retards. Men varför vill Anders Westgerd sprida de här budskapen?

Reporter: Shang Imam.
2018-08-07
Länk till avsnitt

Brösten eller livet

Efter studenten är framtiden utstakad antigen ta bort brösten eller ta livet av sig. Hela livet har Lo inte känt sig hemma i sin kropp. Men kommer operationen hjälpa Lo att få livsviljan tillbaka?

Reporter: Ninos Chamoun.
2018-07-31
Länk till avsnitt

Carl & psykosen: "Trodde de läste mina tankar"

Det som började med en vanlig äggmacka ska sluta med att han försöker ta sitt liv. Nu har Carl Engström tagit sina sista mediciner och väljer att berätta, om vägen in i och ut ur en psykos.

"Det är som att man drömmer hela tiden fast man är vaken  i mitt fall var det en mardröm," säger Carl.  Här kan du läsa mer om psykoser. Om du själv har tankar om självmord finns det hjälp att få. Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Hit kan man ringa eller chatta anonymt dygnet runt. Du kan också kontakta Hjälplinjen eller Jourhavande Präst.
2018-07-24
Länk till avsnitt

Gay & Jehovas ? fortsättningen

Aron har skrivit ett brev till sin mamma, men velade om han skulle skicka det. Han är tvungen att välja bryta med mamma eller följa kärleken. I detta avsnitt följer vi upp: vad hände sen?

Veckans Verkligheten följer upp en av höstens mest lyssnade program. För att gå vidare med förhållandet måste Aron helt klippa banden med sitt tidigare liv inom Jehovas vittnen däribland sin egen mamma. I Jehovas Vittnen finns nämligen ingen plats för bögar. Men skickade han brevet? Och vad fick det för följder?
2018-07-17
Länk till avsnitt

Bäst i Sverige ? på rollspel

Kalle har lagt sitt jobb som psykolog åt sidan för att ägna sig åt rollspel. Enligt honom själv är han Sveriges bästa spelledare. Men ibland kan det gå snett  som när piketpolisen dök upp.

Reporter: Sebastian Hedlund.
2018-07-10
Länk till avsnitt

Tränade sönder sin kropp

Kollegorna beskrev Alex som ett fysiskt odjur. En dag kunde han inte resa sig ur sängen. Idag lever han med kronisk smärta endast 28 år gammal. "Det är som att vara konstant spyfärdig," säger Alex.

Alex vill nu varna andra som tränar hårt: "Tänk på vad du gör, varför du gör det och hur du gör det." Reporter: Ninos Chamoun
2018-07-03
Länk till avsnitt

Massören som fick nog ? kontaktar männens fruar

Första dagen i sin nyöppnade salong fick hon frågan om happy endings. Efter #metoo eskalerade det. Men nu har Alma Wolf fått nog: "Antingen lägger man sig ner och dör  eller så biter man ifrån."

Reporter: Julia Lundberg.
2018-06-26
Länk till avsnitt

Pedofilen i byn

Två 14-åringar går in på en polisstation. Det är på Davids initativ. I Verkligheten berättar han för första gången om härvan som försatte byn i ett chocktillstånd. "Ingen trodde på oss," säger David.

Reporter: Sigge Dabrowski.
2018-06-19
Länk till avsnitt

Hjärtat stannade ? fortsatte svälta sig själv

När Stephanie blir tvångsinlagd har hon svält sig själv i elva år. Plötsligt stannar hennes hjärta. Men trots det ska hon fortsätta  i tre år till.

I Verkligheten berättar Stephanie om hennes väg in och ut ur anorexian. Här kan du läsa mer om ätstörningar: UMO.se infosida för 13-25 som Sveriges landsting står bakom Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Ätstörning.se Kunskapscentrum för ätstörningar Reporter: Gurbet Aslan.
2018-06-12
Länk till avsnitt

Kidnappad av sin granne

När Johanna står vid hissen kommer en granne fram till henne. Under knivhot för han henne till sin lägenhet och sätter på henne handbojor. Nu börjar en flera timmar lång mardröm.

Reporter: Ninos Chamoun.
2018-06-05
Länk till avsnitt

Robert bryter mot lagen ? för att rädda liv

Flera av Roberts vänner har dött av överdoser. Han själv strök nästan med, av drogen fentanyl. Nu delar Robert ut motgiftet naloxon till missbrukare trots att det är olagligt.

Reporter: Julia Lundberg.
2018-05-29
Länk till avsnitt

Visselblåsaren i försvaret

I samband med #metoo-upproret drar Försvarsmakten igång en telefonlinje. Sara är en av många som anmäler kränkande särbehandling. Det är då helvetet drar i gång på riktigt.

Reporter: Sigge Dabrowski Fotnot: Sara heter egentligen något annat.
2018-05-22
Länk till avsnitt

Lastbilschauffören Anna: "Jag körde över honom"

Anna har hittat sitt drömyrke. Men en dag vid ett övergångsställe händer det som inte får hända. En man som verkar vilja ta sitt liv går mot rött och kliver rakt ut i gatan.

I Verkligheten berättar Anna vad som hände den dagen och vad som fick henne att kunna återvända till ratten. Reporter: Gurbet Aslan. Har du självmordstankar? Det finns hjälp att få: Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se eller på telefon 90101 Jourhavande Medmänniska: på telefon 08-702 16 80 Jourhavande präst via 112 Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60
2018-05-15
Länk till avsnitt

Sökte upp sin mamma ? hittade gravsten

Adopterade Joanna, 21, vill söka upp sitt ursprung och hitta sina biologiska föräldrar. Men hur ska hon göra det utan att såra sina adoptivföräldrar? Och är hon beredd på vad hon kommer att upptäcka?

När Joanna är två år gammal adopteras hon från Polen. Mamman drack under gravidieteten och polisen kom när Joanna låg och grät i spjälsängen lämnad ensam hemma. Trots det väljer Joanna att 20 år senare söka sitt ursprung. Hon gör det hemligt först, för att inte såra sin adoptivmamma.  När hon gör den makabra upptäckten att hennes mammas namn står på en gravsten får hon ett tips att pappan kan vara vid liv. Reporter: Gurbet Aslan.
2018-05-08
Länk till avsnitt

Mormor WoW: "Spelar sex timmar per dag"

62-åriga Kicki är helt såld på rollspelet World of Warcraft. Men sin ålder höll hon under en lång tid hemlig för sina medspelare.   I min ålder ska man virka och gulla med barnbarn, säger hon.

Kicki är 62 år och jobbar som en teknikansvarig på en skola i Gävle. Hon har alltid trivts ensam och ångrar inte att hon valt bort att skaffa familj. Det blev bara inte så. I hennes familj blir de flesta ändå inte över 70 år och Kicki räknar med att hon har ungefär åtta år kvar att leva. I spelet WoW får hon en chans att koppla bort alla världsliga bekymmer och drömma sig bort till en annan värld. Reporter: Ninos Chamoun.
2018-05-01
Länk till avsnitt

Handlarens hämnd ? efter rånen

Efter flera rån får butiksägaren Niclas nog. Med en pistol riktad mot sig går han till motattack. Sen låser Niclas in rånaren i butiken, slår sig ner bredvid honom och tar ett snack.

Niclas butik ligger i Spånga i Stockholm och i veckans avsnitt av Verkligheten kommer vår reporter Ninos Chamoun på besök.
2018-04-24
Länk till avsnitt

Quizmästaren i Kambodja

I den tredje och sista delen i vår serie från beryktade strandstaden Sihanoukville träffar vi svenskarna som bosatt sig här. Till exempel den lokala quizmästaren Edgar, 25 år från Simrishamn.

Edgar åkte på semester till Sihanoukville med familjen och älskade stället så pass mycket att han helt enkelt blev kvar.  Reporter: Sigge Dabrowski.
2018-04-17
Länk till avsnitt

Anders bakom galler i Kambodja: "Vill inte ha besök"

I andra delen i vår serie från ökända Sihanoukville besöker vi det lokala fängelset. Där sitter svenske Anders: före detta moderat lokalpolitiker som sadlade om och blev narkotikalangare.

Våren 2011 stormar kambodjanska militärpolisen ett gästhus vid namn "Happy Hippi". Det är första gången i Sihanoukvilles historia som militärpolisen kallas in för att gripa utländska langare och brukare.  En som befinner sig mitt i härvan är svenske Anders som nu avtjänar ett tioårigt fängelsestraff på det lokala fängelset. Förutom representanter för svenska ambassaden är Verkligheten de första som besöker honom under sju års tid. Reporter: Sigge Dabrowski.
2018-04-10
Länk till avsnitt

Linnéa tar droger i Kambodja: "Allt är fritt"

Alla är här för samma sak och det är ingen som dömer, säger Linnéa som festar i Sihanoukville. Men nu måste hon lämna landet det har blivit för mycket: "Jag tror de flesta här flyr någonting."

Sihanoukville i Kambodja sägs vara den sista fristaden där du kan dra dig undan från omvärlden och leva fritt. Men det sägs också vara laglöst land och sista stoppet på Asien-resan: antingen fastnar du här eller så kommer du hem i en kista. I en specialvariant av vår serie Svensken i Världen tar Verkligheten dig till Sihanoukville. I tre avsnitt möter du svenskarna som tagit sig hit. Vilka är de och vad bär de på för berättelser? I första avsnittet berättar Linnéa sin historia om hur hon festar i Sihanoukville, priset hon betalar och drivkraften bakom. Du möter också Samuel Salvadores som drivit ett guest house här i tio år, om hur han över en natt bestämde sig för att ditcha sin IT-karriär och om svenskarna som passerat revy under åren: "Här nere är det frihet under ansvar," säger han. "Man behöver sin egen moraliska kompass." Reporter: Gustav Asplund.
2018-04-03
Länk till avsnitt

En polismans bekännelser

När Hanif ensam kör mot Drottninggatan med blåljusen på förbannar han sitt yrkesval och han letar efter ursäkter att slippa. Hanif har ingen aning om vad han ger sig in i och är rädd för sitt liv.

Ett år efter terrorattacken i Stockholm berättar polisen Hanif Azizi ärligt, öppenhjärtigt och naket om sina upplevelser under dygnet som skakade Sverige som polis och som människa. Hör om känslan av att vara i en krigszon och om hur nära Hanif var att skjuta en misstänkt. Men också och om hur han själv blev tröstad av att hjälpa borttappade barn och om tårarna i blomhavet på söndagen. På årsdagen 7 april berättar Hanif sin upplevelse inför publik på Kulturhuset i Stockholm, inom ramen för Storydox.
2018-03-27
Länk till avsnitt

Bortgift på semestern

Pappa har bjudit 17-åriga Jasmine och hennes bröder på en resa till Turkiet. När Jasmine kommer fram ser hon en bröllopsklänning hänga på en stol. Det är början på en fyra år lång mardröm.

Känner du igen dig i Jasmines historia och behöver hjälp? Kontakta i första hand socialtjänsten i din kommun. Här finns mer information och fler kontaktvägar: * Terrafem * Somaya * Origo * Hedersförtryck.se Tjejers rätt i samhället har ett journummer som den som behöver hjälp, råd och stöd kan ringa till. Numret är 0774-40 66 00 och är bemannat vardagar klockan 09 till 17.
2018-03-20
Länk till avsnitt

Lillebror har cancer

För ett par månader sedan fick Lovisa ett besked som la sig som ett mörker. Hennes lillebror, Oscar, har nio månader kvar att leva. Men Oscar har ännu inte gett upp. Sista hoppet finns i Mexiko.

2018-03-13
Länk till avsnitt

Pappa är utvisad

Nina har sparat Idris smutsiga T-shirt, den han bar innan han tvingades lämna Sverige. Hon och barnen sniffar på den när saknaden blir för stor. När eller om han kan komma tillbaka vet ingen.

Verkligheten har i sex månader följt Nina, Idris, Lennox och Aminas öde. Trots att Idris har fast jobb, gift sig och skaffat barn i Sverige anses inte hans anknytning hit vara tillräckligt stark. Därför har han utvisats till sitt hemland Libyen, där situationen är så farlig att Nina och barnen inte kan hälsa på. Uppdatering 20/6 2018: Idris har nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.
2018-03-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.