Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

En person, ett öde ? dokumentära berättelser från Sverige och världen. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Lämna eller stanna kvar ? Maria lever i en destruktiv relation

Efter varje uppslitande uppbrott kommer han tillbaka. Och varje gång tar Maria emot honom med öppna armar. Men den här gången kommer det bli annorlunda.

Här kommer du till Kvinnofridslinjen
2019-08-20
Länk till avsnitt

Militärolyckan på Gotland: "Jag kände varje hugg"

Under en militärövning går något fel. En bil brinner och två personer sitter fast i den. En av dem kommer att dö, den andre kommer att överleva men med en skuld resten av sitt liv.

2019-08-13
Länk till avsnitt

Efter kriget mot IS: "Jag sover aldrig en hel natt igen"

Firat är hemma i Sverige efter att ha stridit mot IS i Syrien i fyra år. Men här väntar en ny strid. För även IS-sympatisörerna har återvänt. Firat har redan blivit skenavrättad i sin egen hemstad.

Med sig från kriget har Firat upplevelser på näthinnan som gör att han inte kan sova. Flera av hans vänner som också återvänt har begått självmord. Nu uppmuntrar han andra att prata om sina upplevelser. Men återkomsten till Sverige innebär inte bara psykiska problem av det som hände där konflikten fortsätter även på hemmaplan. Nu kan Firat riskera att möta sina motståndare på ICA. Han säger att han är beredd på att bli skjuten när som helst av IS-sympatisörer, och han har redan blivit utsatt för dödshot  vid ett tillfälle till och med skenavrättad. Lider du själv av posttraumatisk stress? Hit kan du vända dig för kontaktvägar och mer information.
2019-08-06
Länk till avsnitt

Backstreet Boys räddade mitt liv

Lindah Berglund har varit ett Backstreet Boys-fan sen hon var 11 år. Sedan dess följer hon dem överallt. Orsaken? De har räddat hennes liv.

2019-07-30
Länk till avsnitt

Porren förstörde mitt sexliv

Harry har kollat på porr sen han var 11 år. Det övergår till ett beroende som han hemlighöll för omvärlden. Till slut blir han tvungen att avslöja sin hemlighet.

2019-07-23
Länk till avsnitt

Jag bor i en skåpbil

När Alice, 22, pluggat klart och gjort slut med sin kille fattar hon ett beslut för livet. Istället för lägenhet ska hon flytta in i en 5,5 kvadratmeter stor bil. Det visar sig att hon inte är ensam.

2019-07-16
Länk till avsnitt

Lämnade Jehovas Vittnen: "De fick mamma att frysa ut mig"

När Sara lämnar Jehovas vittnen där hon vuxit upp tar hennes mamma avstånd ifrån henne. Men en dag förändras allt.

Reporter: Olivia Sandell. Hit kan du vända dig ifall du vill hoppa av en sluten rörelse och söker stöd: http://www.fri-sverige.se/ http://hjalpkallan.se/
2019-07-09
Länk till avsnitt

Kryptozoologen Yvonne: "Jag letar bevis"

När Yvonne simmar i en svensk skogssjö inträffar det avgörande. Nu planerar hon sin första undervattensexpedition på jakt efter djur som enligt vetenskapen inte finns.

2019-07-02
Länk till avsnitt

Jag är bög ? bota mig

Ziad är gay och han ser det som en sjukdom. Hans psykolog ordinerar honom att titta på lesbisk porr för att bota sjukdomen. Vad Ziad inte vet är att det sista steget i behandlingen är elchocker. 

2019-06-25
Länk till avsnitt

Fem år som kille: "Layla finns inte mer ? nu heter du Ahmed"

När Layla är sju år gammal säger hennes pappa att hon ska byta identitet. Från och med nu kommer hon att heta Ahmed. I fem år låtsades hon vara kille för att få lära sig att läsa och skriva.

2019-06-18
Länk till avsnitt

Misshandlad av min fru

I flera år blir Adam psykiskt och fysiskt misshandlad av sin fru. Han försöker be om hjälp flera gånger, men det känns som att ingen vill lyssna. Så plötsligt kommer hjälpen - från ett skyddat boende för kvinnor.

Om du känner igen dig i Adams berättelse finns det hjälp att få: Akillesjouren Socialtjänsten i din kommun
2019-06-11
Länk till avsnitt

Rånaren Alex ? "Tar från de rika, ger till mig själv"

Alex begår sitt första rån när han är 15 år. Han rånar sin lokala matbutik för att betala igen en skuld. Därefter kommer han begå 14 rån till. Trots att han har suttit i fängelse stora delar av sitt liv, har inga planer på att sluta vara kriminell.

2019-06-04
Länk till avsnitt

Desirée vill inte förlåta sina mobbare

Desirées vän läser i hennes dagbok och bryter sitt löfte om att inte säga något till någon. På grund av det brutna löftet kommer Desirée bli mobbad och hon kan än idag inte förlåta sina mobbare.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Drogen förändrade mitt liv

När Agaton hör biltutor och barnskrik slår skräcken på. Minnena från tsunamin lurar runt hörnet. Men det ska ändras efter en särskild kväll en vän plockar fram grumliga kristaller ur en påse.

Har du psykiska problem efter att ha varit med om ett trauma? Kontakta din närmaste vårdcentral så hjälper de dig vidare. Om du har akuta självmordstankar, ring direkt till 112. Du kan läsa mer om PTSD på Vårdguiden.
2019-05-21
Länk till avsnitt

"Jag gifte mig när jag var 13 år"

Som barn är Emilias största dröm att bli en av de få studerande romska kvinnorna i Sverige. Emilia hinner inte ens avsluta sjuan när hon helt plötsligt hoppar av skolan. Hon var 13 år och nu skulle hon gifta sig.

Känner du igen dig i Emilias historia och behöver hjälp? Kontakta i första hand socialtjänsten i din kommun. Här finns mer information och fler kontaktvägar: Terrafem Somaya Origostockholm Hedersfortryck Tjejers rätt i samhället har ett journummer som den som behöver hjälp, råd och stöd kan ringa till. Numret är 0774-40 66 00 och är bemannat vardagar klockan 09 till 17.
2019-05-14
Länk till avsnitt

Sara hittar sina biologiska föräldrar ? "Kan inte förlåta dem"

Sara lämnas på golvet i den stora mosken när hon är en dag gammal bebis. Hon har blivit övergiven och i 42 år kommer hon inte känna till en enda blodssläkting  tills hon gör ett DNA-test.

Lyssna på första delen när Sara berättar om hur hon hittar sin blodsfamilj efter 42 år.
2019-05-07
Länk till avsnitt

Sex & övergrepp i tantra-sekten ? "Lyxiga villor, gruppsex och droger"

Agnes går med i en tantra-grupp för att bearbeta sina sexuella trauman. Gruppens medlemmar träffas på kurser runtom i Europa  de mediterar, festar i lyxvillor och har gruppsex. Men efter ett tag märker Agnes att gruppen inte är vad hon trodde från början den liknar alltmer en sekt.

2019-04-30
Länk till avsnitt

Stefanies mamma blev styck-mördad

För två år sedan försvinner Stefanies mamma helt plötsligt. Det kommer ta 11 månader för henne att få reda på vad hennes mamma har råkat ut för. Polisen berättar att de har hittat skelettdelar som tillhör Stefanies mamma i skogen.

2019-04-24
Länk till avsnitt

Matilda köpte en lampa ? fick en sexdocka

Matilda har i flera år haft en sexdocka i garderoben. Hon tycker den är skev, och äcklig men hon har inte kunnat bli av med den förrän nu, när hon kommer ta hjälp av en f.d. yrkestjuv.

2019-04-16
Länk till avsnitt

Min pappas bästis var pedofil ? "Han förgrep sig på mig"

Felicia är på en förfest med sina kompisar. De snackar om djupa saker. Vissa av hennes kompisar vet, andra inte. Ska hon våga berätta?

Har du eller någon du känner varit med om ett övergrepp? Här finns mer information om vart du kan vända dig: BRIS UMO
2019-04-09
Länk till avsnitt

Lobsangs mamma är död ? "Jag sörjer inte"

Lobsang har inte återsett Tibet sedan han knappt var fem, men ändå handlar i princip hela hans liv det kampen för deras mänskliga rättigheter. Men varför säger han att han inte sörjer sin mor som nyligen dött?

2019-04-02
Länk till avsnitt

Simon säljer våldsamt sex till främmande män ? för att skada sig själv

När Simon har sex med okända män stänger han av. Han blir som bedövad - och det är bara då hans ångest dämpas. Sen Simon var 19 år har han sålt sex till över 300 män. I annonser på sex-sidor på nätet säger Simon att han gillar hårt sex och vill bli dominerad. Bara då funkar självskadebeteendet.

  Har du eller någon du känner hamnat i ett destruktivt sexuellt mönster? Här finns finns länkar till hur du kan söka stöd och hjälp: Inte till salu Stöd online Kvinnojourer och tjejjourer Ungdomsmottagningar
2019-03-26
Länk till avsnitt

Kärnvapenlarm på Hawaii ? "Vi trodde vi skulle dö"

Calle och hans flickvän är på semester på Hawaii när de båda får ett märkligt sms en varning om en pågående kärnvapenattack och en uppmaning om att omedelbart söka skydd.

2019-03-19
Länk till avsnitt

Frihetsmaskinen ? "Jag går i pension innan 40"

Efter att ha blivit utbränd bestämmer Peter sig han vill aldrig mer jobba. Men hur ska det gå till? Jo, han måste bli ekonomiskt oberoende. Han sätter upp ett mål som innebär att han ska kunna gå i "pension" innan han fyller 40 år. Enligt hans egna beräkningar har han redan nått sitt mål men han vill inte att någon ska veta om det inte ens hans flickvän.

2019-03-12
Länk till avsnitt

19 år och förlamad ? lärde sig att gå

19-åriga Lina lyfter fel på jobbet. Det knakar till. En vecka senare vaknar hon utan känsel i ena benet. Och veckan därefter vaknar hon, förlamad i båda benen. Men det värsta av allt ingen verkar veta vad som hänt med Linas ben.

2019-03-05
Länk till avsnitt

Ratad 273 gånger ? fick drömjobbet

När Abel lämnar universitet har han en master-examen i bagaget och hela världen ligger framför hans fötter. Men när han börjar söka jobb är det svårare än han har trott. Det blir 273 jobbansökningar och Abel dissas varenda gång.

2019-02-26
Länk till avsnitt

Flickhemmet ? "Den värsta tiden i mitt liv"

När Cassandra är 13 flyttar hon till ett flickhem för att få professionell hjälp att överleva. Väl på flickhemmet blir inget som hon förväntat sig. Cassandra, som redan hade självskadebeteende, gick ifrån att skada sig sällan till att skada sig flera gånger om dagen.

2019-02-24
Länk till avsnitt

Svenska kattkvinnan i Istanbul ? räddat över 100 katter

När Therese flyttar till Istanbul försöker hon blunda för alla hemlösa och skadade katter hon ser på gatorna men det går bara en stund. För när hon väl öppnar ögonen börjar hon engagera sig och idag har hon räddat över 100 katter. Det mesta av hennes tid och pengar spenderas på de hemlösa djuren. Följ med in i den svenska kattkvinnans värld i Istanbul.

2019-02-12
Länk till avsnitt

Tom brände ner sin lägenhet

Tom vaknar mitt i natten och är sugen på en cigg. Han har druckit bärs och tagit sömntabletter. Han tar några bloss och fimpar. När han vaknar igen står lyan i lågor. Det handlar om karma, menar Tom.

2019-02-05
Länk till avsnitt

Sara gjorde ett DNA-test ? hittade sin biologiska mor

Sara har aldrig känt till några biologiska släktingar men efter att ha köpt ett DNA-test på nätet kommer hon hitta släktingar och så småningom sin mamma, som ber Sara att ljuga. Hon vill att Sara säger att hon är en avlägsen släkting. Varför vill hon det och vad kommer nu att hända?

2019-01-29
Länk till avsnitt

"Jag opererades helt i onödan"

Josefines läkare meddelar henne att hon håller på att utveckla livmoderhalscancer. För att minska risken för cancer tar man bort en bit av hennes livmodertapp. Några veckor senare visar det sig att man gjort ingreppen helt i onödan.

2019-01-22
Länk till avsnitt

Henriks sju dagar i fängelse på andra sidan jordklotet

Henrik vaknar i cell i Australien men han har ingen aning om vad som har hänt. Han minns ingenting från natten och poliserna på häktet har lyckats skrämma honom ordentligt till en början. Det ska visa sig att Henrik har tagit sig in en stängd restaurang, börjat äta direkt ur kylen och blivit tagen på bar gärning. Han var hungrig men själv kommer han inte ihåg någonting.

2019-01-15
Länk till avsnitt

Lukas skuldfälla ? "Den som är i skuld är aldrig fri"

Lukas behöver pengar för att kunna spela online-casino. Han bestämmer sig för att ta ett sms-lån. Sen tar han ett till och ett till. Idag har Lukas skulder på över en halv miljon. Varje vaken stund går åt till att navigera mellan återbetalningsplaner och att ta nya lån för att betala av gamla lån.

Information om skuldsanering Gamblers anonymous Anonyma Spelmissbrukare Hjälp från din kommun
2019-01-08
Länk till avsnitt

Om jag dör ? läs denna lapp

På sin födelsedag får Fanny Bergström ta ett sista farväl av sin pappa. Mitt i sorgen inleder hon ett sökande. Hon vill hitta något men har själv ingen aning om vad det är hon letar efter. Svaret kommer hon hitta på en liten gul post-it-lapp. Det är ett handskrivet meddelande riktat till Fanny utifall att hennes pappa skulle dö.

2019-01-01
Länk till avsnitt

Soraya ? den lyckade alkisen

Första gången hon fick höra att hon var alkoholist började hon skratta. Hur skulle hon, 22 åriga Soraya, med dj-karriär, musikskribent och allmänt lyckad kunna vara alkoholist? Men skrattet kommer inte vara länge.

Alkoholberoende 1177 Vårdguiden Alkohollinjen Här kan du få hjälp mot alkoholberoende
2018-12-25
Länk till avsnitt

Räddar världen ? lever i en bubbla

Hon har förlorat kontakten med sina föräldrar och umgås knappt med någon. Men det tycker Sanya är ett pris värt att betala för att rädda världen. Hon är en s.k. omställare och lever så självhushållande som möjligt trots att hon bor i en storstad.

2018-12-18
Länk till avsnitt

"Jag skickas rakt in i döden"

Paulina är 16 år gammal när hon flyr till Sverige. Hon lämnar då sitt hemland Albanien med hopp om att aldrig mer behöva återvända. Nu har hon fått sitt tredje avslag och måste tillbaka till hemlandet där hon mordhotas av sin egen pappa.

2018-12-11
Länk till avsnitt

Janne och Anonyma Ensamma

Du har säkert hört talas om Anonyma Alkoholister, men har du stött på Anonyma Ensamma? Alla som kommer in i det här rummet har en sak gemensamt de är ensamma. Vi hänger med på ett möte när Anonyma Ensamma träffas. Vilka är de? Och vad pratar de om?

Information om Anonyma Ensamma
2018-12-04
Länk till avsnitt

Blir rädd ? blir kåt

Alexandra är liten när hon inser att hon inte reagerar "normalt" efter att hon blivit slagen hon blir upphetsad. Men det kommer inte vara lätt att erkänna och fördomarna om det hon gillar är många. Alexandra utövar BDSM och berättar om hur det känns att bli slagen i sexuellt syfte men också om rädslan för vad andra ska tycka.

2018-11-27
Länk till avsnitt

Mötte kärleken ? blev blind

På en lägenhetsvisning får Anna upp ögonen för Simon. De börjar dejta och blir snabbt förälskade. Men två veckor senare vaknar hon upp till något som ändrar allt hon kommer bli blind. Vad ska hända med henne och hur kommer det gå för den nya kärleken?

2018-11-20
Länk till avsnitt

Emilie avslöjade sin pappas dubbelliv

Emilie är bara ett samtal ifrån att veta om hennes pappas har ljugit för henne. Hon kommer efter detta samtal avslöja att hennes pappa har levt ett dubbelliv och att hon har ett syskon till.

2018-11-13
Länk till avsnitt

Sveriges rödaste kommun

I Degerfors lockar Vänsterpartiet 35 procent av rösterna. Trots det har partiet förlorat makten för moderatledaren Ulf Kristerssons dröm händer här i Degerfors. Stämningen i kommunen är laddad.

Verkligheten skildrar det delade Sverige i två program från SD-styrda Hörby till Degerfors. Medverkande: Johanna Svärd, S. Anna Nordqvist, M. Peter Pedersen, V. Kim Bäckström, V. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-11-06
Länk till avsnitt

Sveriges första SD-kommun: Välkommen till Hörby

I skånska Hörby får SD över 35 procent av rösterna. Detta betyder att den skånska byn blir den första i landet under SD:s regi. Verkligheten har besökt kommunen som varit på allas läppar sen valet.

    Verkligheten har spenderat tid i två kommuner som är varandras motsatser på den politiska kartan Nästa vecka åker vi till Degefors som är vänsterpartiets starkaste kommun i landet. Veckans program handlar om det historiska maktskiftet i skånska Hörby där socialdemokraterna har blivit av med makten till Sverigedemokraterna.  Hur är stämmningen i byn? Vad händer nu? Verkligheten har spenderat tid i Hörby som är den första SD-styrda kommunen och du kommer höra politiker som värnar om sin bygd, servitörer som vill lämna byn och företagare som tycker politikerna är idioter.
2018-10-30
Länk till avsnitt

Groomad #2 ? "fyra sinnessjuka år"

Annas pojkvän övertygar henne att hon är psykiskt sjuk. Han misshandlar henne och hotar att döda henne och hennes familj om hon lämnar honom. I fyra år lever hon i hans våld och håller deras relation hemlig.

2018-10-16
Länk till avsnitt

Groomad #1 ? "Det var min första kyss"

Anna är 14 år när hon träffar honom för första gången. Han är mer än dubbelt så gammal, men det vet hon inte om. Andra gången de ses har de sex trots att det är olagligt. Nu börjar "fyra sinnessjuka år".

Hur polisen kan hjälpa dig Rädda Barnen Kvinnojourer och tjejjourer
2018-10-16
Länk till avsnitt

Rättegången mot Saga Berlin

Konstnären Saga Berlin, som överlevde terrorattacken på Drottninggatan, lutar sig tillbaka i soffan och sluter ögonen. Om tre dagar ska hon upp i tingsrätten igen. Men nu är det hon som står åtalad.

Verkligheten har exklusivt fått följa konstnären Saga Berlin, 30, inför och under rättegången där hon riskerar att dömas till 309.000 kronor i skadestånd för grov skadegörelse i samband med ett konstprojekt i en simbassäng i Hägersten söder om Stockholm.  Hör Sagas berättelse om spelet bakom konstverket "Uppfinn nått eller dö" och om traumat hon upplevde som ett av offren under terrorattentatet på Drottninggatan och den långa vägen tillbaka till ett normalt liv. Fotnot: Domen mot Saga Berlin och de tre andra fotografer som deltog i konstprojektet "Uppfinn nått eller dö" väntas komma den 23 oktober.  Reporter: Sigge Dabrowski
2018-10-09
Länk till avsnitt

När mamma blev elak

När Ninas mamma sjukskrivs för utbrändhet ringer en varningsklocka. Nina misstänker att det är något annat. Och när hon står backstage på en konsert kommer samtalet: Mamma har Alzheimers.

  Nina heter egentligen något annat. Om du är anhörig till en person med demens finns det stöd att få:  www.alzheimersverige.se/anhorig/ www.demensforbundet.se/sv/om-demens/att-vara-anhorig/  https://www.hjarnfonden.se/de-anhorigas-sjukdom/
2018-10-03
Länk till avsnitt

Helena och den mörka sidan

Helena är bara 16 år när hon kastas in i en värld av piskor, läder, sex och våld. En ljusskygg subkultur som mystifierats i böcker men som i verkliga livet hade en hemsk baksida för Helena.

Länk till hjälp för sexuellt destruktivt beteende/annan problematik. Reporter: Sigge Dabrowski
2018-09-26
Länk till avsnitt

"Jag är inte fenimist"

När Johanna börjar gymnasiet blir intrycken på den elitistiska skolan för mycket. För att kunna hantera skoltiden skapar hon en karaktär: Filippa Von Sère, en ung moderat som älskar fanta-rosé.

2018-09-18
Länk till avsnitt

Vladimir Ruzic ? från småslantar till maktfaktor

Han beskrivs av Veckans Affärer som en maktfaktor i mäklarbranschen. Lyssna på Vladimirs historia om hur han med hjälp av en vit lögn vänder allt och får drömjobbet men han kommer inte nöja sig med det.

2018-09-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.