Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Det finns ett före och ett efter. En människa, en story. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/verklighetenip3

Avsnitt

Knark, sexfest och sugar daddy

Jessica är 22 år och lever lyxliv med sin sugar daddy. Men för att få ta del av det exklusiva livet, med klubbnätter, dyra resor och knark, får hon betala ett högt pris.

Av: Sebastian Hedlund Producent: Elin von Wright
2021-02-23
Länk till avsnitt

För trång för sex

När Josefine och pojkvännen, hennes stora kärlek, ska ha sex för första gången händer något som hon inte hade kunnat föreställa sig.

Av: Gurbet Aslan Producent: Elin von Wright
2021-02-16
Länk till avsnitt

Människosmugglad i Karibien

Alexandra sitter på en paradisstrand framför ett kristallklart turkost hav. Men hon njuter inte av utsikten. Hon har smugglats hit. Närsomhelst kan hon avslöjas och hamna i fängelse.

Av: Viola Nilsson Producent: Gustav Asplund.
2021-02-09
Länk till avsnitt

"Terrorister dödade min mamma"

Terrordåden i Bryssel 2016 krävde 35 människors liv. En av dem var Katarinas mamma, en av två svenskar som omkom i attentaten. Hon var i stan bara för att hälsa på Katarina och dansa barfota.

Av: Gurbet Aslan. Producent: Gustav Asplund.
2021-02-02
Länk till avsnitt

Tjej i lumpen ? runkduschar & porrsöndagar

"Är det inte bättre att du bara hoppar av?" Bara ett par veckor in i lumpen kommer de första pikarna. För Angela är det bara början.

Angelas berättelse utspelar sig före den könsneutrala allmänna värnplikten återinfördes. När hon mönstrar gör hon det som ensam tjej i sin stad. Hur är det att sova, äta och leva med 20 tonårsgrabbar? Hur gör man för att bli en i gänget och hur säger man ifrån när det gått för långt?
2021-01-26
Länk till avsnitt

Vann elitserien ? fick sparken

Alex och hans lag har precis vunnit Nordens två största mästerskap i Counter-Strike. Äntligen ska drömmen om att leva på CS gå i uppfyllelse. Men en morgon när Alex vaknar så har han fått ett SMS.

I Verkligheten hör du Alex "PALM1" Palms berättelse: om att satsa allt på sin dröm att bli bäst i världen på Counter-Strike bara för att om och om igen bli snuvad på mållinjen. Av: Sebastian Hedlund. Producent: Gustav Asplund.
2021-01-19
Länk till avsnitt

Johannas lögn om systerns död

På juldagen vid graven bestämmer sig Johanna, exakt ett år efter tvillingsystern Emmas död. Nu är hon redo nu klarar hon av att säga sanningen.

"Jag trodde jag kunde skydda dig," säger Johanna. "Jag är fruktansvärt ledsen för att jag hållit på det här med sanningen. Det enda jag kan göra är att berätta din historia. Johanna Granfeldt berättar för första gången vad som hände hennes tvillingsyster Emma Johansson, Sveriges bästa kvinnliga roadracingstjärna. Av: Jonna Burén. Producent: Gustav Asplund. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND för psykisk hälsa https://mind.se BUP Barn och ungdomspsykiatri https://www.bup.se BRIS Barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2021-01-12
Länk till avsnitt

Självmorden som skakar Storuman 2/2: Ensam kvar

14-åriga Ida går ut i den norrländska skogen. Hennes bästa kompis har tagit livet av sig. Nu ska hon göra detsamma för att få tillbaka sin vän.

Vad händer när ens bästa vän tar livet av sig, om man blir ensam kvar? Det här är andra delen i en historia om sorg och saknad, och om ett litet samhälle, där sex unga under loppet av fem år har valt att avsluta sina liv. Av: Sebastian Hedlund. Producent: Siri von Malmborg. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND för psykisk hälsa https://mind.se Självmordslinjen tel: 90101 BUP Barn och ungdomspsykiatri https://www.bup.se BRIS Barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2021-01-05
Länk till avsnitt

Självmorden som skakar Storuman 1/2: Världen rasar

Ida är 14 år när hennes bästis tar sitt liv. Men vännens självmord är inte det första eller sista i samhället där hon bor. Det här handlar om Idas bottenlösa sorg i det norrländska Storuman.

Av: Sebastian Hedlund. Producent: Siri von Malmborg. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon, här finns kontaktvägar: MIND  för psykisk hälsa https://mind.se Självmordslinjen tel: 90101 BUP  barn och ungdomspsykiatri  https://www.bup.se BRIS  barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga https://www.bris.se Jourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2020-12-29
Länk till avsnitt

Fastklämd under bussen ? 17-åriga Tindra om helvetesolyckan

När Tindra körs över av bussen hamnar hela hennes kropp under fordonet. Höfterna krossas, ljumskarna slits av. Paniken är obeskrivbar. Hur överlever hon och vem blir hon efter olyckan?

Av: Emma Ikekwe. Producent: Siri von Malmborg.
2020-12-22
Länk till avsnitt

Caroline fick sin tafsare fälld: "Han hade handen mellan mina ben"

Säkert hundra gånger hade Caroline har blivit tafsad på. Men när en okänd man på krogen drar sin hand mellan hennes ben får det vara nog. Den här gången polisanmäler hon. "Kan det här sluta ske?"

Av: Emma Ikekwe. Producent: Siri von Malmborg.
2020-12-15
Länk till avsnitt

Svenska Mille mördades i en favela i Brasilien

2014 mördas Mille under oklara omständigheter i en favela i Rio de Janeiro. Det här är brodern Miads berättelse om Mille och hans död. Om jakten på vad som hänt och på vad Mille lämnade efter sig.

Av: Blenda Setterwall Klingert Producent: Siri von Malmborg Vissa av de personer som omnämns heter egentligen något annat.
2020-12-09
Länk till avsnitt

"Främlingen förblödde i mitt knä"

När tunnelbanan stannar i Hallonbergen ser Linn en ung man sitta på perrongen. Han blöder kraftigt. Hon kastar sig ut från tåget och försöker rädda hans liv. Vad är det som har hänt och vem är han?

Av: Emma Ikekwe Producent: Siri von Malmborg.
2020-12-01
Länk till avsnitt

Drunkningsdramat på Korsika: "Jag såg min bror dö i vattnet"

Linnea och hennes bror är på semester och solar på favoritklippan. Plötsligt sköljer en massiv våg över dem. Det blir en kamp på liv och död i ett våldsamt hav. Bara en ska överleva.

Av: Blenda Settervall Klingert. Producent: Siri von Malmborg.
2020-11-24
Länk till avsnitt

Inbillad fulhet: "Rädd för att äckla med mitt utseende"

Johanna är i tonåren när hon utvecklar sjukdomen BDD. Det inskränker hela hennes liv och gör att Johanna tror att hon är för ful för att visa sig. Så en dag förändras allt.

Av: Joanna Gorecka. Producent: Siri von Malmborg. Sjukdomen BDD står för Body Dysmorphic Disorder eller dysmorfofobi.
2020-11-17
Länk till avsnitt

En graffitimålares bekännelser

Anton börjar måla när han är 11. Han lever för att spraya på nätterna. Men graffitin har ett högt pris. Han blir jagad av polis, misshandlas och tar droger. Trots det kan han inte sluta.

Av: Sebastian Hedlund. Producent: Siri von Malmborg. Anton heter egentligen något annat.
2020-11-10
Länk till avsnitt

17 år som yrkeskriminell ? Daniel älskade att slåss

"Jag ville vara en känslokall, farlig människa". Daniel dras tidigt till våld. Han går på fest med en yxa i ärmen. Köper och säljer vapen, missbrukar och kidnappar. Finns det ett liv bortom våldet?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-11-03
Länk till avsnitt

Mamma höll på att dö framför mina ögon

Emelie står i sin mammas hus. De har inte setts på fyra år. I hallen möter hon en kvinna hon knappt känner igen. År av missbruk har gjort att mamman håller på att dö. Kan Emelie rädda henne?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-27
Länk till avsnitt

Pärla är en furry ? "Folk tror vi är en sekt"

Furries är subkulturen där vuxna människor klär sig som djur. För Pärla blir communityt en räddning. Klädd i fuskpäls känner hon sig mindre utstött. Men furrykulturen är hatad. Kan folk förstå henne?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-20
Länk till avsnitt

Helvetesresan ? 15 år och fängslad

Faiaz är 15 år när han tvingas fly sitt hemland. En resa med hopp om ett tryggare liv, men som blir helvetet på jorden. Han springer över berg, sover i en fabrik och fängslas. På vägen blir han en annan.

Reporter: Alice Lööf. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-13
Länk till avsnitt

Världens sexigaste lastbilschaufför

Lastbilschauffören Angelica poserar framför sin lastbil. Hundratusentals följare och fans rasslar in. Snart pryder hon kalendrar och magasin världen över. Men uppmärksamheten har sitt eget pris.

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Siri von Malmborg.
2020-10-06
Länk till avsnitt

Missbrukade i hemlighet ? perfekta parets bekännelser

Liam och Diana är snygga och framgångsrika. Ingen anar att de bakom den polerade fasaden missbrukar tramadol. I fem år trappas missbruket upp tills ett avgörande ögonblick. Kommer de avslöjas?

Av: Gustav Asplund Här finns kontaktvägar och information om opioidmissbruk: Opioidberoende Beroendecentrum Missbruksberoende av opiater  Praktiskmedicin.se Beroende av opiater  Region Stockholms psykiatristöd
2020-09-29
Länk till avsnitt

Toppmodellen: ?Jag svälte mig för att få jobb?

I fyra år lever Annika drömmen som modell i New York men till ett högt pris. Hon börjar svälta sig för att passa in i mallen. Då ska ett främmande möte på krogen förändra allt.

Av: Joanna Gorecka. Producent: Gustav Asplund.
2020-09-22
Länk till avsnitt

Förlamad efter självmordsförsöket: "Jag är tacksam"

Alexander mådde så dåligt av sitt missbruk att han försökte köra ihjäl sig. Efter olyckan blir han förlamad. Det blir startskottet för Alexanders nya liv. Idag är han tacksam att det hände.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-09-15
Länk till avsnitt

Ellens kärleksresa ? till Antarktis

19 år gammal utanför ett tält får Ellen Tingström en uppenbarelse. Hon ska förverkliga en fantasi från barndomen som hittills verkat omöjlig: en dejt på Antarktis med pingviner.

Ellen har så länge hon kan minnas varit besatt av pingviner. Länge var det bara en ouppnåelig fantasi att träffa dem i verkligheten på Antarktis. Men en plötslig insikt ska ändra allt. Verkligheten följer henne inför och direkt efter livets resa för att äntligen möta dem i Antarktis. En feel good-story om att följa sin dröm! Av: Gustav Asplund.
2020-09-08
Länk till avsnitt

Bröllop på dödsbädden

Emma träffar sitt livs stora kärlek Pär. Bara några månader senare drabbas han av en hjärntumör och ber Emma lämna honom. Men istället gifter de sig på dödsbädden. Man lämnar inte den man älskar.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-09-01
Länk till avsnitt

Barnstjärnans vittnesmål: "Ett ultimatum från Beyoncés pappa"

Anna Sundstrand är bara 12 när svenska tjejgruppen Play blir världskända. Men snart ska hon få det hon ser som ett ultimatum från managern Mathew Knowles: bryt med dina föräldrar eller hoppa av.

I Verkligheten hör du Anna Sundstrands nästan osannolika berättelse, från mobbad på skolgården till att som 12-åring turnera med världsartister som Destiny's Child. Men erfarenheten av mobbingen sitter i. "Det ska visa sig sedan hur djupa ärr det faktiskt gav," säger Anna. I avsnittet intervjuas också Mathew Knowles och även Annas pappa Hans medverkar. Av: Gustav Asplund och Shang Imam.
2020-08-25
Länk till avsnitt

"Mina bröstimplantat gjorde mig sjuk"

När Sofia förstorar brösten börjar hennes hälsa svikta. I elva år lever hon i en mardröm. Men en avgörande händelse ska få Sofia att lägga sig under kniven igen. "Jag är mitt eget bevis," säger Sofia.

Av Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund. Här kan du läsa mer om Breast Implant Illness.
2020-08-18
Länk till avsnitt

Hemliga löftet i pannrummet

När Sippan är 15 avslöjar föräldrarna det otänkbara: de ska skilja sig och sälja barndomshemmet. Sippan lovar att bli rik och köpa tillbaka det. 20 år senare är huset till salu igen. Vad ska han göra?

Av: Gustav Asplund.
2020-08-11
Länk till avsnitt

4 år i brasilianska skräckfängelset

När Anders ska smuggla kokain i strumporna ut ur Sydamerika grips han. I fängelset blir han vittne till brutala mord och han fruktar för sitt liv. Men vistelsen där var det bästa som kunde hända.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-08-04
Länk till avsnitt

Sexslaven som lyckades fly

I flera månader har 15-årige Mohammad våldtagits av och tvingats dansa inför rika män. Tillsammans med en annan "danspojke" smids flyktplaner. Men bara en av dem ska ta sig levande därifrån.

Mohammad blev utkastad från hemmet i Pakistan efter att ha vägrat att gifta sig. På gatan säljs Mohammad in i bacha bazi, där pojkar kläs i kvinnokläder och tvingas dansa inför rika och mäktiga män. Här inne har Mohammad bara en vän, Said, och tillsammans gör de upp en plan för att fly därifrån. Men Said hinner få nog, protesterar och mördas som straff. Nu ska Mohammad försöka sätta deras gemensamma plan i verket på egen hand. Av: Arash Dehvari. Producent: Gustav Asplund.
2020-07-28
Länk till avsnitt

Helvetet efter hundattacken: "Trodde hon skulle dö"

När Mikaelas 1-åriga dotter blir allvarligt attackerad av en hund förändras Mikaelas liv. Händelsen lämnar efter sig ett trauma som vänder upp och ner på hela hennes tillvaro.

Av: Sara Olsson. Producent: Gustav Asplund.
2020-07-21
Länk till avsnitt

En klockmakares uppgång och fall

Det börjar med en stulen klocka på en Östermalmsfest. Kevin ska bli urmakare och starta ett klockmärke en hyllning till förfäderna i Kongo som fick sina händer avhuggna. Men så rasar allt.

Av: Arash Dehvari Producent: Gustav Asplund.
2020-07-14
Länk till avsnitt

Bröt med människor ? kallar sig Fågelviskaren

Som tonåring får Andreas nog av mänskligheten, hoppar av gymnasiet och ger sig ut i skogen. Men livet i det vilda kommer ta en vändning han inte tänkt sig: "En bekräftelse att jag har ett uppdrag."

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Gustav Asplund.
2020-07-07
Länk till avsnitt

Åkte som hetero, kom hem som gay

På 24 timmar vänds allt upp och ner för Johanna. Hemma väntar man och barn. Men nu hon har precis träffat sitt livs kärlek. Paniken växer. Vad ska hon göra?

Av: Sara Olsson. Producent: Gustav Asplund.
2020-06-30
Länk till avsnitt

Utslängd från kyrkan: "Ville bara sprida kärlek"

I sex år har Johan undervisat yoga i Markuskyrkan i södra Stockholm, ibland med flera hundra besökare. En dag kliver två personer in och börjar filma. Det ska bli startskottet för ett lokalt yogakrig.

Av: Sebastian Hedund. Producent: Shang Imam.
2020-06-23
Länk till avsnitt

Mamma dödad i sängen bredvid 2/2: Fri från skuld

7-åriga Zanna blir vittne när hennes mamma dödas av en främmande man. I åratal anklagar hon sig själv, även i drömmarna. Så kommer en plötslig vändning: På en timme förändrades hela mitt liv."

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-06-16
Länk till avsnitt

Mamma dödad i sängen bredvid 1/2: "Du måste vakna!"

Zanna är sju år när en främmande man dödar hennes mamma. Själv ligger hon alldeles intill, stel av skräck. I åratal bär hon på skuldkänslor för att hon inte stoppade det. Hur ska hon bli fri?

Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-06-09
Länk till avsnitt

Drömmen krossad ? fast på andra sidan jorden

23-åriga Eddie levde sin dröm i Nya Zeeland. När coronan slog till blev han av med både jobb och bostad. Lösningen: en flygplanshangar av plåt. Annars hade jag hamnat på gatan.

Varje år lämnar 50 000 svenskar Sverige vissa för gott. Verkligheten har tidigare berättat om dem i återkommande Svensken i världen. Men med coronan så vändes allt upp och ned. För många var det bara att packa ihop och hux flux lämna allt. Om det ens gick. Eddie Ljungdahl blev av med sitt drömjobb, kom inte med sista planet hem och tvingas rida ut karantänen i en plåthangar i två månader. Det blir också återseende med Sofia Lindén som drar Sydamerika runt i sin folkabuss Lilla Mensen och rockar rockring vid rödljus i gatukorsningar. Oväntade händelser har tidigare kastat hennes liv i en ny riktning, som när hon kom på hennes sambo med att ha gift sig med en annan. Så även denna gång. Av: Gustav Asplund.
2020-06-02
Länk till avsnitt

Klimpen ? barnstjärnans återkomst: "Skulle ta mitt liv"

I TV-serien Bert blir han Klimpen med svenska folket. Då kommer fallet: "Jag stod med pillrena i handen," säger Martin. Efter ett oväntat möte gör han nu comeback men som Martin eller Klimpen?

Av: Jonatan Loxdal. Producent: Gustav Asplund.
2020-05-26
Länk till avsnitt

En ung heroinists berättelse

När Rebecka är 13 kan hon inte sova och får sömntabletter. Det blir starten på ett långt heroinmissbruk som hon länge håller hemligt för familjen. En dag får hon en överraskning i handen: en nyckel.

Det tog lång tid innan Rebecka fick rätt medicinering för att hjälpa henne ur missbruket. Idag lever hon med svåra minnesförluster efter bland annat ett krampanfall. För att skapa hållpunkter börjar hon skriva poesi. Av: Emma Ikekwe. Producent: Gustav Asplund.
2020-05-19
Länk till avsnitt

"Två meter höga lågor" ? gick rakt in i branden

Skolan är full av barn och elden sprider sig i skogen intill. Då gör Vugar Landin vad ingen annan törs. Allt som hänt i Vugars liv pekar mot det här han går rakt in i elden, utan skyddsutrustning.

Bakom Vugars beslut ligger en dramatisk historia som man lätt skulle kunna göra en Hollywood-film av. Vugar är nominerad i tidningen Mitt I:s satsning Min lokala hjälte. Av: Jonatan Loxdal. Producent: Gustav Asplund.
2020-05-12
Länk till avsnitt

Bytte krogen mot corona: "Ingen hjälte ? bara pank"

Det skulle bli ett lugnt 2020. Men på ett dygns varsel tar Fredrik "Apollo" Asplund värvning i kampen mot covid-19. Det är inte första gången ett virus på liv och död är centralt i hans liv.

När coronan lamslog restaurangbranschen tog Apollo jobb som löpare inom sjukvården. På en canceravdelning på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge hjälper han till med allt som inte handlar om vård av patienter. Men miljön han befinner sig i drar upp en massa tankar och känslor, från aids-tiden. Han skriver ner dem i sin coronadagbok varje kväll innan han går och lägger sig. "Jag tänker inte vara rädd den här gången," säger han. Om du är en trogen lyssnare känner du kanske igen Apollos röst. I två omgångar var han nämligen Verklighetens korrespondent i Mellanöstern. Först från Syrien som "A of Arabia" och sedan från Libanon som "Professor Bög" rapporterade han om gayvärlden där med sig själv som insats. Resultatet liknar inget annat du någonsin hört. Av: Emma Ikekwe. Producent: Shang Imam.
2020-05-05
Länk till avsnitt

Rusning till porren: Camgirl Cara är coronans vinnare

I pandemin vänder sig allt fler till nätporren. Det märker Camgirl Cara, 21. Men konkurrensen har också ökat fler verkar vilja jobba med porr på nätet.

I Verkligheten i P3 berättar Cara om hur det hela började när hon var 18 år. Men hur reagerade hennes mamma när hon avslöjade sitt hemliga yrkesval? Av: Shang Imam.
2020-04-28
Länk till avsnitt

Ambulanssjuksköterskans skakande vittnesmål ? i frontlinjen mot Corona

Allt hänger på att sjukvården inte kollapsar, säger Cecilia. För om platserna på IVA blir fulla så går man på biologisk ålder man räddar yngre personer framför äldre. Och det valet vill ingen göra.

I Verkligheten berättar Cecilia hur tillvaron och hennes arbete förändrats radikalt efter att covid-19 gjort entré. Du hör om de svåraste situationerna och farhågorna men också om kärleken till sitt jobb: "Det har aldrig fungerat så bra som nu". Av: Shang Imam.
2020-04-21
Länk till avsnitt

"Jag vill göra dig kåt"

Ett triangeldrama mellan några vänner sätter igång Murres fantasi. Han vill skriva om det så äkta han kan. Han vill att läsaren ska bli kåt.

Av: Alice Lööf. Producent: Shang Imam.
2020-04-14
Länk till avsnitt

"Jag är beredd att dö för det jag tror på"

I högstadiet gror idén om det som senare kommer att bli hans livsprojekt, att hjälpa de som har det sämre ställt. Han möter motstånd och besvikelse, men det kommer inte stoppa honom.

När Trésor kommer till Sverige från Kongo blir skillnaderna mellan de båda länderna tydliga. Han bestämmer sig tidigt att han vill hjälpa de barn och ungdomar i Kongo som har det sämre ställt och startar en hjälporganisation. Men det blir inte så enkelt som han först trodde. Av: Emma Ikekwe. Producent: Shang Imam.
2020-04-07
Länk till avsnitt

Blev Jungfru Maria våldtagen?

Vissa kristna kallar henne för en falsk profet och att hon förleder människor i synd. Av feminister och ateister kallas hon för korkad och hjärntvättad. Så vem är pastorn som så många har en åsikt om?

Av: Shang Imam.
2020-03-31
Länk till avsnitt

Träffar kärleken på sluten-psyk

Amanda är inlagd på en sluten psykiatrisk avdelning. Hon vill inte leva längre. Men vad hon inte vet i sin uppgivenhet är att hon snart kommer att bli störtkär i en annan patient.

Av: Emma Ikekwe. Producent: Shang Imam.
2020-03-24
Länk till avsnitt

Klär av sig naken ? för att älska sig själv

"Du skämmer ut dig!" Så hade Cristians tonårs-jag reagerat på bilden av hans nakna kropp. Sekunderna innan han postar sitt första nakna porträtt är han livrädd. Han tänker att han kan förlora allt.

Av: Shang Imam.
2020-03-17
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.