Sveriges 100 mest populära podcasts

Nordegren & Epstein i P1

Nordegren & Epstein i P1

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Louise Epstein & Thomas Nordegren. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/nordegrenepsteinip1

Avsnitt

PODDTIPS: I hjärnan på Louise Epstein

Louise Epstein är tillbaka med en underhållande podd om hur hjärnan fungerar. Med Louise Epstein, psykiatern Anders Hansen och hjärnforskaren Ola Hermanson.

Lyssna på "I hjärnan på Louise Epstein" i appen Sveriges Radio Play.

I hjärnan på Louise Epstein sänds söndagar klockan 12.00 i Sveriges Radio P1. Poddsläpp söndagar klockan 06.00.

2023-04-21
Länk till avsnitt

En kavalkad av minnen

I det allra sista avsnittet blickar Thomas och Louise tillbaka på sina tolv år tillsammans i radion. Ni får höra allt om deras första möte, om mindre lyckade experiment och kampanj-journalistik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den allra första gången Louise och Thomas träffades var faktiskt i direktsändning! Och det blev tjafs direkt. Vi bjuder på klipp från detta, och ifrån olika tillfällen när de har testat saker som att ge blod och träna högintensivt samtidigt som de sänt radio.

Frågan är också om något av deras försök att göra kampanj-journalistik faktiskt har lyckats?

Dessutom talar några av programmets producenter ut om hur det har varit att jobba med dessa två.

Musik som spelas i avsnittet:
Adjö nu min vän - Ove Pilebo
Farväl men kom tillbaka snart - AnnLouise Hansson
En sång om att ta adjö - Curt Haager & Robert Andersson
Adjö farväl för sista gång - Helge Borglund
Tills det blir sista gång - Christian Thomsen & Gösta Kjellertz

Programledare: Louise Epstein och Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

2023-01-26
Länk till avsnitt

Den sista showen!

Louise Epstein och Thomas Nordegren bjuder på en extra lång galasändning från Berwaldhallen i Stockholm. Ett stjärnspäckat hejdå med specialinbjudna gäster och musik av bland andra First Aid Kit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Medverkande:

Sveriges Radios Symfoniorkester.
Elin Rombo.
First Aid Kit.
Ebo Krdum med band.
Horace Engdahl, författare.
Arvida Byström, konstnär och regissör.
Annika Härenstam, professor i arbetsvetenskap.
Ingmar Skoog, överläkare.
Anna Axfors, poet.

Programledare: Louise Epstein och Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman


2023-01-25
Länk till avsnitt

Varför finns det bara tråkiga kläder för män?

På klädaffärernas herravdelningar dominerar blått, svart och andra mörka färger varför uppmuntras inte män att klä sig roligare? I dagens program berättar vi dessutom om P1:s nya talkshow!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Många har nog varit nyfikna på vad som kommer att hända i P1 klockan 15.04 från och med nästa vecka. Det kan vi nu äntligen berätta om i dagens avsnitt! Det är Sveriges Radios mångfacetterade och rutinerade programledare Katherine Zimmerman som kommer att ta över programmet tillsammans med Kristoffer Ahonen Appelquist, Jonas Bonnier och Parisa Amiri. Välkomna att hänga med in i den nya eran ? Talkshow i P1, samma tid, samma kanal!

Herrmode är tråkigt, tycker Louise. Var är de roliga färgerna och mönstren, och varför är det inte vanligare att killar och män klär sig mer som exempelvis Harry Styles? Vi reder ut detta tillsammans med modeprofessorn Louise Wallenberg.

Dokumentären "Samlarna" skildrar hur det är lida av samlarsyndrom ? alltså att samla på sig så mycket saker att det medför problem. Vad gör man om man känner att man börjat utveckla samlartendenser, och hur närmar man sig bäst någon som är oförmögen att göra sig av med saker? Vi pratar med psykologen Sofia Jägholm.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

2023-01-24
Länk till avsnitt

Hur gör man för att sluta på jobbet och om HÅR vi minns!

Musikalen Hair har nypremiär på lördag och Thomas Nordegren blir nostalgisk och bjuder på tonårsminnen från hur han upplevde Hår 1968. Och så ska det handla om att sluta på jobbet, och livet efter rampljuset. Stina Dabrowski och Kodjo Akolor ger råd. Dessutom: Finsk cha cha cha med Käärijä och älgskrämmor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bengt Magnusson, Stina Darbrowski och Kodjo Akolor ger tips till Thomas Nordegren om livet som väntar

I dag är det sista ordinarie programmet som Thomas Nordegren programleder. Hur är det att sluta som programledare? Vi frågar några som verkligen vet: Bengt Magnusson, som slutar på TV4, Stina Darbrowski, som gick i pension vid 65 års ålder, och Kodjo Akolor, 41, som just slutat på Morgonpasset i P3 för att satsa på skådespeleriet. Vilka råd har de att ge till Thomas? Och hur vet man att det är dags?

Musikalen Hår 1968 och nyuppsättningen av Hair på Göta Lejon möts

En ny uppsättning av hippiemusikalen Hair har premiär på lördag och Viktor Norén, som spelar en av huvudrollerna, kommer till studion. Vi har också bjudit in Anna Bella Munter, som var med 1968, när musikalen hade europapremiär i Stockholm. Hon har lovat sjunga Frank Mills, Thomas favoritballad ur musikalen. Och så kommer jazzsångerskan Tessan Milveden, som också medverkat i nostalgiföreställningen om Hår.

Kommer vinnaren i Eurovision från Finland och UMK 2023?

I Finland skrämmer man älgar med skräckhistorier från finska vinterkriget. Men Thomas tror att en av låtarna i musiktävlingen UMK som är Finlands uttagning till Eurovision skulle funka minst lika bra. Louise Epstein däremot anar potential och tror att låten "Cha Cha Cha" med Käärijä skulle kunna ha en god chans i Eurovision 2023.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ronnie Ritterland

2023-01-23
Länk till avsnitt

Annie Lööfs presentfest

Centerpartiets Annie Lööf gjorde sin sista partiledardebatt och blev avtackad med fina tal och presenter. En sak stack ut - många vill umgås med Annie Lööf. Vi går igenom på vilket sätt och varför.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Spa, pizza, grillkväll och fotbollsmatch - det är några av de presenter som Annie Lööf fick av sina partiledarkamrater när hon idag tackades av efter 16 år i riksdagen. Thomas och Louise pratar om hur det kommer sig att så många ville hänga med henne?

Det är stor fest på Stockholms operahus ikväll. Operan fyller 250 år och Thomas delar med sig av otrolig fun-fact om Gustav den III, allmänna reflektioner om operans usla skick och förväntningar på kvällen.

Musikalen A Chorus Line har premiär på kulturhuset nästa vecka. Vi pratar med artisten Hanna Lindblad om musikalen, om att vara på audition och så får vi livemusik, ett smakprov från showen.

Det är inte bara Annie Lööf som gör sin sista dag på jobbet. Vår egen inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, tackas av från Sveriges Radio. Vi pratar med honom om vad som gör en bra politisk kommentator och hur det är att lämna sin trygga plats på radion efter så många år.

Kvinnornas situation i Afghanistan blir bara värre. Kvinnor stängs ute från landets universitet, arbetsmarknaden och de ska avbryta sin utbildning. Det är bara några av de lagar som försämrat friheten för kvinnor i landet sedan talibanerna återtog makten i landet. Det här har fått Migrationsverket att ändra sina regler och nu räcker det med att vara kvinna från Afghanistan för att betraktas som flykting och få uppehållstillstånd. Vi pratar med Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut om situationen för kvinnor i landet.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman

2023-01-18
Länk till avsnitt

Hur övar man upp sin skrivförmåga?

Louise funderar på om det är dags att skriva en ny roman. Men hur kommer man i gång med att skriva igen efter ett långt uppehåll?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Även Thomas har givit ut böcker tidigare i livet, och kanske vill även han skriva annat än radiomanus framöver. Vi har bjudit in författaren Ellen Strömberg som har ett passionerat intresse för skrivövningar. Hon har också belönats med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Hans Ruin, professor i filosofi, argumenterar i sin bok Leva med de döda för att livskvalitén kan bli bättre om människan tänker mer på döden. Hur kan det här tänkandet se ut för att få önskad effekt?

På lyssnarnas begäran bjuder Louise också på en reseskildring från Rumäniens huvudstad Bukarest.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman

2023-01-17
Länk till avsnitt

Skulle Thomas kunna ha ett kärnkraftverk i trädgården?

Thomas vill veta om små modulära kärnkraftsreaktorer (SMR) är svaret på kapacitetsbristen i elnätet. Och hur exakt hur småskaliga kan de bli?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers tekniska högskola, medverkar i programmet för att svara på alla Thomas frågor om små kärnkraftverk.

USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger, 99 år, tycker att det är dags att förhandla om fred med Ryssland för att undvika världskrig. Men är någon redo att ta det steget? Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, är med och reagerar på Kissingers förslag.

Dessutom är Thomas förväntningsfull inför ett uppdrag som han och Louise ska utföra tillsammans ikväll: de ska dela ut priser på Idrottsgalan!

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman

2023-01-16
Länk till avsnitt

Louise inne- & utelista och att kompostera sin egen kropp

Louise kan redan nu slå fast vad som är inne och vad som är ute 2023. Vi pratar också om en ny kontroversiell begravningsmetod från USA: att komposteras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Idag besöker EU-kommissionen Kiruna och ett stort antal journalister från hela Europa är på plats. Det är inte helt vanligt att ha EU-möten i så här små orter eller i ett arktiskt klimat. Regeringen har skickat ut råd till politiker och journalister om hur de ska klä sig för att klara kylan som enligt utskicket kan ligga på -20 grader så här års. Vi pratar med Sveriges radios Brysselkorrespondent Andreas Liljeheden om hur Brysselfolket är klädda, hur de förberett sig och vad för typ av vinterlook toppolitikerna kommer ha.

En ny begravningstrend har dykt upp i USA. I sex delstater har det nu blivit lagligt att kompostera människokroppar. Vi gästas av Eva Pohl, universitetsadjunkt i miljöteknik, Linnéuniversitetet och Ulf Lernéus, från Svenska auktoriserade begravningsbyråer och pratar om vad det finns för för- och nackdelar med metoden och om det finns någon efterfrågan i Sverige.

Louise trendspanar och kan redan nu, ett par dagar in i 2023, slå fast vad som är riktigt hett och vad som är iskallt det här året.

Salad Hilowle kommer förbi och pratar om sin debutbok ?Halima om de sina?. Den är inspirerad av samtal han haft med sin mormor kring hennes erfarenhet av att komma till Sverige efter att ha vuxit upp under nomadiska förhållanden i Somalia.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

2023-01-12
Länk till avsnitt

Thomas har närläst prins Harrys bok "Den andre"

Idag släpps prins Harrys självbiografiska bok Den andre och vi går på djupet med alla avslöjanden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Thomas har kommit hem från glamping (glamorös camping) i djungeln i Costa Rica där han varje morgon började med yoga i soluppgången, var med om kakaoceremoni och såg vrålapor, sengångare och tukaner. Han berättar Louise om sina intryck från djungeln och undrar om det skulle vara något för henne.

Redan innan prins Harrys bok Den andre släppts hade den skapat mängder med rubriker. Idag kommer den ut på 16 språk över hela världen och i boken kan man bland annat läsa om hur det gick till när pappa Charles berättade om prinsessan Dianas död, hur Harry blev av med oskulden och hur många talibaner prins Harry har skjutit ner under tiden som stridspilot. Thomas har bjudit in Margret Atladottir, programledare på P3, till studion för att diskutera verkshöjd och pikanta detaljer.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman

2023-01-11
Länk till avsnitt

Allt om det mytologiska sjömonstret Kraken - mycket mer än en ny covidvariant

Norska FHI gillar inte att man kallar en ny smittsam variant av omikron för Kraken. Vi går på djupet med sjöodjuret och reder ut dess relation till Norge. Och så pratar vi om vitsen med en vit månad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Idag är det Karsten Thurfjell som kliver in i programledarskorna. Igår var han och firade att författaren och patafysikern Claes Hylinger fyllde 80 år. Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap, ger oss en snabb lektion i patafysik och drar paralleller till sufismen.

Vi ägnar oss åt det mytologiska sjöodjuret som är först med att ge en covidvariant ett klassiskt egennamn, nämligen Kraken. Vad är Kraken och var och när dyker Kraken upp i historien? Vi får hjälp av Tommy Kuusula, forskare vid Institutet för språk och folkminnen som kan allt om det mytologiska sjöodjurets historia och hur Kraken gång efter annan har dykt upp i populärkulturen.

I januari är det många som tar en vit månad. Vad får den för effekter och bör den bli en vana? Åsa Magnusson, läkare i psykiatri och beroende och forskare vid KI, reder ut vad som händer i kroppen under en vit månad och om det är något för alla. Och så pratar vi om den uppsjö av alkoholfria alternativ som nu för tiden finns att tillgå.

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

2023-01-10
Länk till avsnitt

Programmet utgår ? njut av lite best of istället!

Idag har vi en planeringsdag och därför sänder vi ett program bestående av höjdpunkter ur den gångna höstens program.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör kattens lustmördartendenser, hur man egentligen bäst och säkrast rengör sin skorsten nu när alla vill börja elda för värmens skull, varför smörgåstårtan fått en renässans och om vi ska ge upp tanken på at någonsin få se en mammut i livet igen.

Programledare: Louise Epstein och Thomas Nordegren
Producenter: Ulrika Lindqvist, Amanda Rydman, Olle Björkman

2023-01-09
Länk till avsnitt

Kan hög utbildning rädda oss från demens?

Många högskolepoäng verkar vara en viktig faktor när det gäller att slippa drabbas av demens. Dessutom pratar vi om självhushållning, och om en norrbottnisk by som fått lösa allting på egen hand.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens program ska vi prata om självhushållning. Extra viktigt i dessa tider kanske, att kunna göra mer själv i sitt hushåll och på så vis spara pengar. Men också leva hälsosammare och med högre livskvalitet. Vi pratar med Anders Rydell, en av författarna till boken "Modern självhushållning".

Vi storstadsbor tar ju många delar av samhällsservicen för givet. Vi litar på att vägarna ligger där de ska, och att det finns mat i butikerna. Men det finns många platser där det här inte är en självklarhet. Vi ringer upp Erik Lindberg i byn Vitvattnet, norr om Kalix, och får senaste nytt från byn som själva driver matbutik, hemtjänst, taxiservice och värmeverk.

Dessutom ska det handla om demens. En stor undersökning visar att sannolikheten för en i övrigt frisk 85-åring att drabbas av demens är hälften så stor som på åttiotalet. En av anledningarna är att dagens äldre har högre utbildning och därmed mer effektivt arbetande hjärnor. Vi pratar med Hanna Wetterberg, doktorand vid Göteborgs universitet.

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman

2023-01-05
Länk till avsnitt

Årtiondets kärlekshistoria

Existerar kärlek vid fösta ögonkastet? Och varför är våldsbrott med koppling till gängkriminalitet så svåruppklarade? Dessutom: tidernas bästa barnprogram.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens program ska vi prata om årtiondets kärlekshistoria. Historien om hur syster Mary Elisabeth och broder Robert, båda djupt troende katoliker i kloster ? efter 20 år av tystnad och celibat ? råkar snudda vid varandras armar och ögonblicklig förälskelse uppstår. Vi pratar om kärlekens kemi med Fredric Bohm, psykolog och återkommande i SVT:s succédokusåpa, Gift vid första ögonkastet.

Men vi ska också prata om gängkriminaliteten och den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. Åklagare Lisa dos Santos har drivit flera av dessa fall, och hon har nu också kommit ut med boken "Älskade bror ? rapport från gängvåldets Sverige". Vi undrar hur det är att jobba med de här fallen och varför de är så svåra att klara upp?

Det ska även handla om barnprogram. SVT lägger ner populära Bolibompa, och vi försöker utse tidernas bästa barnprogram tillsammans med DN:s Johan Croneman.

Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Ulrika Lindqvist

2023-01-04
Länk till avsnitt

Varför är det så poppis med pilgrimsvandring?

Fler och fler vill ge sig ut på själavårdande vandringsfärd vad är grejen? Dessutom: dryckesvisor och halka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens program pratar om vi pilgrimsvandringar ? ett från början katolskt fenomenet som blivit allt mer populärt. Varför vill så många ge sig ut på själavårdande långpromenad? Vi samtalar med Martin Lind, biskop emeritus och ordförande i riksförbundet pilgrim i Sverige.

Vi pratar även om dryckesvisor, något som vi alltid haft gott om i Sverige. Vill man chockera en utländsk gäst är det ju bara att stämma upp i en snapsvisa, så framstår vi som ytterst exotiska. Men hur, när och var uppstod denna vana, och vilka traditioner stöder vi oss på? Vi bjöd in visforskaren Kristina Mattsson, för att reda i detta.

Så undrar vi ju förstås vad som händer i USA, och särskilt hur den republikanske politikern George Santos kunnat ljuga om så många olika saker innan han blev upptäckt. Detta får vi svar på av Ekots egna Usa-kommentator och utrikeschef Ginna Lindberg.

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Fabian Asserbäck

2023-01-03
Länk till avsnitt

Kommer varghatarna och vargkramarna någonsin kunna mötas?

Vargfrågan upphör aldrig att engagera men kommer de båda sidorna någonsin att kunna mötas? I dagens Talkshow i P1 pratar vi dessutom om att hålla ordning digitalt, och om svenskarnas porrvanor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vargjakten inleds

I dagens program avhandlas en figur som går under många namn, exempelvis gråben och ulv ? det handlar såklart om vargen. Idag startar nämligen vargjakten, och där finns det mycket att prata om. Vargfrågan diskuteras på många håll, och årets vargjakt blir den största i modern tid där 75 vargar ska skjutas. Sofia Billebo som forskar om vargattityder, kommer till studion, och vi undrar om de båda sidorna ? varghatarna och vargkramarna ? någonsin kommer att kunna mötas?

Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023

Det ska även handla om ett ämne som både Martin och Karsten håller väldigt kärt ? nämligen mat och dryck. Stockholm blir ju Europas gastronomiska huvudstad 2023, och vi ska prata om vad det kommer att innebära. Vad kommer vi äta under året, och är det några särskilda trender som gäller? Om detta pratar vi med kocken Ulrika Brydling.

Få ordning på dina bilder i mobilen

Nytt år innebär för många nya vanor. Men hur ska man egentligen hålla ordning i den digitala delen av sitt liv? Vi ringer upp Hampus Brynolf, digital expert, och ber om hjälp.

Dessutom pratar vi om svenskarnas porrvanor med sexologen Kalle Norwald, samt får senaste rapport om vildsvinen som tagit över Rom från SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Programledare: Martin Wicklin

Bisittare: Karsten Thurfjell

Producent: Ronnie Ritterland

2023-01-02
Länk till avsnitt

Finns det liv i rymden?

I årets sista avsnitt pratar vi såklart både om nyårslöften och fyrverkerier. Men vi vänder även blickarna mot rymden i ett lite läskigare ärende det handlar om UFO:n.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens program riktar vi blickarna mot himlen och pratar UFO:n, en fråga som väl knappast någonsin varit såhär het? I julhelgen hade nämligen den omtalade filmen ?UFO Sweden? premiär, och samma dag som den gick upp på biograferna skrev USA:s president Joe Biden under försvarsbudgeten, som bland annat innehåller pengar till att skapa ett särskilt UFO-kontor. Vissa tycker det är läskigt att tänka på livet utanför vår egen värld, medan andra går igång på det. Vi försöker räta ut våra frågetecken tillsammans med Clas Svahn, vice ordförande i UFO Sverige, och Beatriz Villarroel, forskare i astrofysik.

Ett nytt år innebär för många en ansats att ta tag i saker, men hur gör man egentligen för att lyckas med sina nyårslöften? Vi frågar psykologen och professorn Per Carlbring.

Många förknippar nyår med fyrverkerier, och ser fram emot tolvslagets högljudda ljusshow ? medan andra oroar sig för sina husdjur. I Gävle har fyrverkerilegendaren Eje Berglund varit den som bjudit Gävleborna på fyrverkerier de senaste åren, och på lördag ska han göra det för sista gången. Vi ringer upp honom och hör om helgens planer.

Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Jon Jordås

2022-12-29
Länk till avsnitt

När började Putins planer ta form?

Vi försöker förstå vem Putin var innan invasionen av Ukraina. Dessutom pratar vi om kvinnliga högtidsplagg och backhoppning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När man ska summera år 2022 är det svårt att inte börja tänka på Rysslands president Vladimir Putin. I dagens program backar vi lite, till tiden före Rysslands invasion av Ukraina. Vem var Putin då och när började hans planer egentligen att ta form? Journalisten och författaren Stig Fredriksson kommer till studion och ger sin bild.

Kvinnorna i Svenska Akademien har fått specialdesignade högtidskläder av designern Behnaz Aram som gästar programmet. Vi undrar så klart hur man bär sig åt för att skapa ett sådant plagg, och vilka önskemål hade hon att ta hänsyn till.

Vi pratar även om något som blivit tradition på nyårsdagen ? backhoppningen i Garmisch Partenkirchen. Frida Westman, backhoppare, lär oss om allt som finns att veta om backhoppning. Hur högt, hur långt, och hur mycket det kittlar i magen.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Anders Wennersten

2022-12-28
Länk till avsnitt

Hur ska vi hantera all skit som hänt under 2022?

Nyordslistan speglar ett år av kris och krig, hur ska man hantera ångesten? Och om man bestämt sig för att börja träna, hur gör man för att orka fortsätta? Detta och mycket annat i dagens program.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Idag landade listan med årets nyord, språkrådet och språktidningens sammanställning av ord som speglar det gångna året. Med på listan finns ord som putinpriser, permakris och energikrig. Nyorden för 2022 är alltså en eländeslista över allt som gjort det här året till ett riktigt skitår. Vi har bjudit in psykologen Per Naroskin för att reda ut hur vi bäst hanterar ångesten.

Med honom ska vi också prata lite mer om det här med listor ? varför är vi så besatta av att skriva och ta del av listor över allt mellan himmel och jord? Han kommer till studion tillsammans med Sissela Kyle, som är en riktig expert på att göra listor.

Såhär vid årsskiftet är det ju också snart dags för den traditionsenliga ångestvandringen till landets olika gym. Redan nu är det trångt bland maskiner, pilatesbollar och fria vikter. Men hur tränar man på ett hållbart sätt så att träningen blir något som håller i sig även i januari? Om detta pratar vi med författaren och träningsinstruktören Monica Björn.

Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Estrid Holm

2022-12-27
Länk till avsnitt

Några höjdpunkter från hösten

Det är annandag jul och vi är lediga, så ni får lyssna på några höjdpunkter från hösten istället. Det blir Pete Davidssons sexuella magi, AI-fusk, vilka psalmer ska ut ur psalmboken, och så lite härlig juljazz.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2022-12-26
Länk till avsnitt

Hur undviker man en känslomässigt jobbig jul?

Vad kan skaparna av Bonusfamiljen lära oss om julrelationer? Varför skapar brittiska hertigparet Harry och Meghan ett sådant känslosvall? Och hur gör man den bästa granskottssirapen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det har varit ett tumultartat år i den brittiska kungafamiljen. Allra mest har det stormat kring hertigparet Harry & Meghan. Dokumentärserien om dem på streamingtjänsten Netflix har skapat sympatier åt olika håll. Varför lockar de fram så starka känslor? Ebba von Sydow som har följt kung Charles och hans familj länge reder ut.

Det är ju inte enkelt det här med relationer och många tycker att man påminns extra om det vid jul. Vad säger Moa Herngren och Erik "Jerka" Johansson från Bonusfamiljen om hur det går att samsas kring jul och hur man liksom får ihop olika konstellationer?

Och så granen förstås ? hur kan man använda den i maten? Är det mödan värt att fixa syltade granskott? Hur lyckas man med sin granskottssirap? Kocken Louise Johansson ger tips och inspiration.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Olle Björkman

2022-12-22
Länk till avsnitt

Hur vet man att man snubblat på en himlakropp?

Meteoritjägarna fick rätt. De får behålla meteoriten de hittade i grevens skog. Men vad har domen för betydelse för vetenskapen? Vad händer i djurparkerna? Och vem ska dricka upp ölkyrkogården?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Igår kom domen i striden om grevens sten - och det fastslogs att meteoriter ska tillfalla den som hittat dem. Men hur vet man att det är en rymdsten man har hittat, och inte vilken simpel gammal bit gnejs som helst? Och vilken roll spelar meteoritjägarna och deras fynd ur ett vetenskapligt perspektiv? Vi frågar Årets geolog 2022, Erik Jonsson, som är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU) samt professor i mineralogi vid Uppsala universitet. Och han berättar att grevestenen minsann inte är någon vanlig sten.

-Den består i princip bara av nickeljärn. Och det är väldigt häftigt, för var hittar man nickeljärn i en planet? Jo, i kärnan, säger Erik Jonsson.

Och så här på årets mörkaste dag funderar vi över hur varmt det är på södra halvklotet. Och hur törstiga är argentinarna, när de nu ska fortsätta att fira VM-segern i fotboll med hjälp av ölkyrkogården i Qatar?

Det har hänt så mycket mystiskt i svenska djurparker på sistone. Vi diskuterar vilda djur i fångenskap med Lars Berge, journalist och författare, som har skrivit reportageboken "Vargattacken" och just nu är aktuell med poddserien "Simma med delfiner". Han spår att det blir färre rovdjur och fler karuseller på djurparkerna i framtiden, i takt med att besökarna blir alltmer medvetna och kritiska.

Och så har de nya ministrarna fått betyg av svenska folket, precis som skoleleverna, lagom till jul. Vi får en analys av Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Och frågan är: Om regeringen vore en högstadieelev, skulle den då kunna komma in på gymnasiet?

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Amanda Rydman

2022-12-21
Länk till avsnitt

Vad tycker robotar om fusk?

Textroboten Chat-GPT blir allt smartare och bättre på svenska. Men vill den hjälpa oss människor att fuska på våra tentor? Vi ställer frågan direkt till roboten själv. Dessutom: Juljazz och snaskteve.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I förra veckan pratade vi om textroboten Chat-GPT, som skriver så bra texter att det kan bli svårare att upptäcka fusk. Än så länge är den bäst på att skriva engelska, även om den klarar att producera enklare text på svenska också.
Nu är tanken att den ska bli ännu bättre på svenska. Hur går träningen till? Och hur kul tycker roboten själv att det är att bli utnyttjad i fusksammanhang? Vi intervjuar roboten själv, samt Francisca Hoyer, från AI Sweden, som arbetar med projektet.

Jazzbandet The Syndrome har gjort jazzarrangemang till kända jullåtar. Hur ser möjligheterna och riskerna ut med  att ge sig i kast med en välkänd jullåt, som All I want for Christmas is you? Det frågar vi musikerna som gjort arrangemangen, Fredrik Hermansson, piano, och Fredrik Lindborg, saxofon och basklarinett.

De bjuder också på smakprov live i studion, tillsammans med Nils Jansson, trumpet, Daniel Fredriksson, trummor, och Niklas Fernqvist, kontrabas.

Och så ska vi prata om skillnaden mellan bra och dåliga dokusåpor. Hur mycket kan deltagarna egentligen skrika och svära om tittarna inte ska tappa intresset? Louise spår att dokusåpans framtid ligger i de existentiella frågorna.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck

2022-12-20
Länk till avsnitt

Bästa VM-finalen genom tiderna?

Argentina är världsmästare efter att ha slagit Frankrike i en ovanligt dramatiskt final. Var det den bästa finalen genom tiderna och är Messi nu större än Maradona?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dag leder Hélène Benno programmet med Louise Epstein som bisittare.

Tidernas bästa VM-final?
Argentina är världsmästare ? efter det som kallats tidernas bästa och mest dramatiska fotbollsfinal. Vad var det som gjorde att det blev ett sånt drama? Och vilka är de stora vinnarna efter ett VM som kritiserades innan det började ? är det Argentina eller Qatar? En av kvällens stora vinnare var också Messi som gjorde sitt femte mästerskap, han låg bakom flera mål och förde laget tillguld. Nu frågar sig många ? vem är den störste ? Messi eller Maradona?

Gäster: Olof Lundh, sportjournalist på TV4 och Manuel Cubas, dramatiker och journalist.

Flygande matleveranser
Just nu pågår ett projekt med att leverera mat till skärgårdsbor med hjälp av drönare. Det handlar om ett test där kunder kan klicka i sina varor och sedan flygs det ut. Hur funkar det och är det här framtiden?

Gäst: Peter Horwitz, ICA-handlare från Roslagen.

Därför är granen viktig för mångfalden
Idag avslutades FN:s artskyddsmöte COP15 i Kanada där världens länder enats om en ny räddningsplan för naturen. I Sverige är granen ett viktigt träd för att bevara den biologiska mångfalden. Granen bidrar till att hjälpa andra arter. Vilka kryp handlar det om ? Varför väljer krypen just granen? Och hur viktig är den för biologiskt mångfald?

Gäst: Mats Jonsell, lektor i skogsentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Dessutom: Kvasten Nimbus 2000 från Harry Potter har sålts för miljonbelopp på ett aktionshus ? varför köper man den och vilken typ av kultursouvenir skulle Louise helst vilja ha? El-priserna gör det dyrt att duscha i framförallt södra Sverige ? vi undrar om det är dags att börja duscha som danskar, alltså lite mindre och smartare.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman

2022-12-19
Länk till avsnitt

Peter Hultqvist - den perfekta lucian?

Det har dykt upp ett foto från 80-talet på tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S), iförd luciakrona. Betyder det slutet för de svenska luciabråken?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dag leder Louise Epstein programmet med Johar Bendjelloul som bisittare.

AI-författad pjäs
Scenkonstgruppen Revet har låtit en AI skriva pjäsen "Nattygsbordet" åt dem. Hur ser slutsatserna ut - kan en dator ha en uppfattning om människans medvetande och hennes drömmar? Och kommer dramatik skriver av människor konkurreras ut inom kort av det textrobotar producerar? Gäster: Dan Andersson, regissör och Ellinor Jonsson, skådespelare.

Ny mittenregering i Danmark!
Efter en rekordlång regeringsbildning har Danmark fått en ny regering bestående av Socialdemokraterna, borgerliga Venstre och nystartade socialliberala Moderaterne. Frågan är bara om samarbetet kommer hålla? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.

Territoriebråk i karibiska havet
Ögruppen San Andrés och Providencia, med kritvita stränder och turkost vatten, tillhör formellt Colombia även om den ligger närmare Nicaraguas kust. De två länderna har länge varit oense om vem som har rätt till ögruppen och det omkringliggande vattnet, och nu har ärendet hamnat i internationella domstolen i Haag. Hur ska det gå? Gäst: Ivan Garcia, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.

Dessutom: hur ska man se på maktförhållandet mellan människa och schmipans, apropå händelserna omkring Furuviksparken? Och vad kan man dra för lärdomar av den urspårade julfesten på ett kryssningsfartyg där anställda från ett byggföretag slängde ut möbler i Östersjön?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Johar Bendjelloul
Producent: Olle Björkman

2022-12-15
Länk till avsnitt

Om att hacka döden och leva så länge som möjligt

Idag borrar vi ner oss i frågan om lockelsen med evigt liv. Och så blir det samtal om vilka roller moderkakan spelar i våra liv. Och hur kan man överleva utan el och vatten?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Nordegren & Epstein hoppar Kattis Ahlström in för Thomas som är på bröllop i Costa Rica.

Teknikjournalisten Peter Ottsjö, aktuell med boken Evigt liv, kommer till studion och berättar om vad som lockar honom med att försöka hacka döden och leva så länge som möjligt. Hur gör han och vad har han lärt sig?

En liten men omdiskuterad trend är lotusfödsel som innebär att man låter navelsträngen få sitta kvar i moderkakan tills den har avlägsnas naturligt. I senaste numret av Läkartidningen presenteras nya riktlinjer som avråder från lotusfödsel. Men hur ska vi se på moderkakan? Ska vi plantera den, äta upp den eller helt enkelt slänga den? Vi har bjudit in Helena Lindgren, som är professor i reproduktiv hälsa vid Sofiahemmet, för att ta reda på vilka olika roller moderkakan kan spela i våra liv.

Annika Staaf vid civilförsvarsförbundet i Mölndal bad sin fastighetsskötare att stänga av både el och vatten till sin lägenhet för att testa hur hon kan klara sig utan detta en vecka. Vi får höra hur det gick och vilka lärdomar hon gjorde.

Och så kommer Kattis att bekänna sitt TV-knarkande och hur hon trotsar sin smarta TV när den undrar om hon verkligen ska titta på ännu ett avsnitt av en serie.

Programledare: Kattis Ahlström
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

2022-12-14
Länk till avsnitt

Varför bråkas det så mycket kring luciatågen?

Är det en folksport att rasa över hur luciafirandet ska gå till och vart försvann lussevakan? Varför är man på Färöarna så splittrade när det gäller synen på HBTQ-rättigheter, att det blivit nyval?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I förra veckan var det nyval på Färöarna. Orsaken till att det blev nyval mycket kort efter valet tidigare i höst, var en konflikt mellan regeringspartierna om homosexuellas rättigheter. Varför har det funnits en sån splittring i HBTQ-frågan på Färöarna?

När året är som mörkast är det många svenskar som tycker att det är skönt att stanna upp en stund och ta del av luciatågets härlighet. Samtidigt är det inte ovanligt att luciafirandet väcker konflikt. Vad beror upprördheten på och hur kommer luciatågen att se ut i framtiden? Vi reder ut det med Gabi Louisedotter, etnolog och arkivarie på Folklivsarkivet i Lund och Johan Wernström, skolchef i Vadstena.

Louise undrar hur Sverige kommer att påverkas när SCB av besparingsskäl, bara kommer att göra en partisympatiundersökning om året - mätningarnas flaggskepp!

Dessutom om pojkbanden i Sydkorea och den obligatoriska militärtjänstgöringen, samt Magdalena Anderssons present till Nooshi Dadgostar.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman

2022-12-13
Länk till avsnitt

Är hemuppgifter meningslösa när en smart chattrobot kan fixa dem?

Hur går det när en ai-baserad textrobot ska skriva manus till programmet? Vi testar Chat-GPT. Vilken psalm i psalmboken är sämst och vilka känns daterade och kan styrkas? Och varför var partiledardebatten så seg?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Chat-GPT - hur funkar det?

Det handlar om det uppmärksammade Chat-GPT - det artificiell intelligensbaserade datorprogrammet som alla nu har fri tillgång till. Det kan producera texter som är så originella och välskrivna att hemuppgifter blivit helt meningslösa som kunskapsprov. Det menar gymnasieläraren och doktoranden Erik Winerö.

Vilken psalm i psalmboken är sämst?

Vilka psalmer skulle kunna rensas ut i den nya psalmboksrevideringen? Vilka argument finns mot de populära? Kanske stämmer vi upp i Sverige sämsta psalm, tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg.

Dessutom undrar Thomas: var partiledarna för mentalt bakis efter Nobelfesten för att kunna föra en vettig debatt igår?

Bakom kulisserna på White Lotus

White Lotus är årets bästa TV-serie, enligt Thomas, och sista avsnitt släpps idag. Den har fått Thomas att längta till Sicilien.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ronnie Ritterland

2022-12-12
Länk till avsnitt

Allt vi vet om kuppmakaren Prins Heinrich den XIII

Hans plan att kröna sig själv till ny kejsare i Tyskland misslyckades. Men vi kan inte sluta tänka på adelsmannen och antidemokraten Heinrich Prinz Reuss zu Köstritz även kallad Prins Heinrich XIII.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Igår morse slog ju den tyska polisen till mot det högerextrema nätverket Reichburgerrörelsen och grep 25 personer misstänkta för att ha planerat en statskupp. I dag ska prata om nätverkets syn på tysk historia och mannen bakom planerna, prins Heinrich XIII. Med oss är Tysklandskorrren Daniel Alling.

Svensk ull blir sällan nya kläder, istället kasseras ullen för att ofta eldas upp. Tidigare i höst bildades organisationen Arena svensk ull som vill ändra på det här. Frågan är bara hur? Maria Jacobsson från Arena svensk ull kommer till oss.

Och så har vi bjudit in legitimerade psykologen och sexologen Tanja Suhinina som skrivit boken Du med flera, en guide till polyamori, relationsanarki och annan flersamhet. Vad krävs det för att en öppen relation ska fungera och hur vet man att man att man längtar efter att ha relationer med flera och inte bara är lite småtrött på sin partner?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

2022-12-08
Länk till avsnitt

Thomas Nordegren ringer sin mamma!

I går påstod Thomas att hans mamma ofta skäms över saker han säger i radio. Kommer hon att dra en lättnadens suck när Thomas och Louise slutar sända?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dessutom tar vi upp några av alla de tusentals reaktioner som kommit på att programmet Nordegren & Epstein försvinner. Många är ledsna, andra har utropat "äntligen"!

Journalisten Amat Levin medverkar för att försöka reda ut vad artisten Kanye Wests antisemitiska uttalanden bottnar i. Och forskaren Helena Backlund Wasling har kommit fram till att fler människor borde ta på varandra. Hur gör man det på en arbetsplats utan att uppfattas som närgången och creepy?

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman

2022-12-07
Länk till avsnitt

Thomas och Louise slutar

Efter tolv år tillsammans har det blivit dags för Louise Epstein och Thomas Nordegen att skiljas åt som radiopar. I dagens sändning berättar de varför, och om avskedsprogrammet som kommer i januari.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Det har varit en enorm glädje att göra radioprogram tillsammans med Thomas Nordegren och alla fantastiska kollegor och det är därför jag har fortsatt i tolv år! Men det är bättre att sluta innan det börjar gå utför och därför är det dags just nu. Jag har aldrig arbetat så länge med samma radioprogram och jag vet inte riktigt hur jag kommer att klara mig utan direktsändningar tillsammans med Thomas Nordegren. Samtidigt är det roligt att jag fått förtroendet att utveckla en helt ny och ännu hemlig Sveriges Radio-podd säger Louise Epstein.

 Thomas hade gärna fortsatt några år till men medger att allting måste ha ett slut.

? Jag gillar de oförutsägbara direktsändningarna med Louise. Mina amerikanska journalistförebilder som Wolf Blitzer och Andrea Mitchell är mycket äldre än jag, arbetar hårt och kommer förmodligen att dö med stövlarna på. Samtidigt måste ju allting ha ett slut och det ska det bli spännande att få fördjupa sig lite mer. Jag har några ljud- och bokprojekt som jag vill hinna med. Min mamma Gunvor, 94, kommer nog att sakna programmet mest eftersom hon alltid lyssnar och ofta tycker jag är för barnslig och vulgär, säger Thomas Nordegren.

Med en förlängd livesändning inför publik från Berwaldhallen säger de farväl den 25:e januari tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester och gäster på scenen. Programmet kommer att sändas i P1 kl 15.04-16.45. Biljetter går att köpa på berwaldhallen.se och överskottet från biljettintäkterna går till Radiohjälpen.

Dagen efter, den 26 januari, sänds ett urval av årens samlade höjdpunkter där Louise och Thomas reflekterar över vad som egentligen hände och hur det kändes.

Också i dagens program:

För lite mer än en månad sedan var det folketingsval i Danmark och det har varit ovanligt svårt att bilda regering - i dag tangeras rekordet från 1975 på 35 dagar. Vad beror det på att Mette Frederiksen inte har lyckats hitta en lösning? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.

Ibland händer det att en person med ett normaltrevligt yttre lyckas attrahera supersnygga partners. Pete Davidson, amerikansk komiker, har dejtat flera av USA:s mest eftertraktade kvinnor - till exempel Kim Kardashian och Ariana Grande. Hur ser hans framgångsrecept ut? Gäst: Margret Atladottir.


Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

2022-12-06
Länk till avsnitt

Vad vet vi om Nordkoreas mest älskade dotter Kim Ju-Ae?

Idag om Nordkoreas successionsordning, vitt snus i Holland, om det är omoraliskt att kolla på fotbolls-VM och Nalle Puh som skräckfilm.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kim Jong-Uns dotter Kim Ju-Ae visades upp på statlig tv i samband med en provskjutning av en ny långdistansrobot. Vad berättar det om Nordkoreas successionsordning att ett av Kim Jong-Uns barn nu är offentligt? Vi frågar Asienkännaren Niklas Swahnström.

Sedan går vi till botten med vad vitt snus är och om det är farligt. Detta eftersom holländsk polis nu varnat befolkningen för att lockas ned i fördärvet av de lockande nordiska nikotinprodukterna. Med oss är överläkaren Matz Larsson.

Sedan försöker vi svara på frågan: är det omoraliskt att kolla på fotbolls-VM. Thomas hoppas på ett nej eftersom det är kul med fotboll. Med oss är filosofen Karim Jebari.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman

2022-12-05
Länk till avsnitt

Hur lyckades Bert Karlsson ta över Svensktoppen med en armé av dansband?

I dagens program avhandlar vi julkalendrar av olika slag, och får höra allt om dansbandsskandalen som skakade Svensktoppen. Dessutom pratar vi om Anselm Kiefer, aktuell på konsthallen Artipelag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är den första december och vi kan såklart inte låta bli att frossa i adventskalendrar och julkalendrar, både i papper och på TV. I år har det släppts, förutom kalendrar i de mer bekanta formaten, även en riktig kulturkalender, där varje dag kan lysas upp av verk med hög konstnärlig halt ? om man kan hålla sig och inte öppna för tidigt, förstås. Vi har bjudit in Margareta Pettersson, som står bakom en ny konst- och litteraturkalender i bokformat.

Vi dyker även ner i Svensktoppens rafflande historia, och får höra allt om när Bert Karlsson kuppade in en armé av dansband som tog över listan ? men kanske också räddade Svensktoppen. Om detta pratar vi med journalisten Carolina Norén, aktuell med en dokumentärserie om Svensktoppens historia.

I dagens program blir det även poesiläsning och klassisk gitarr med Johannes Kellerman och Hannes Meidal. Vi pratar nämligen om den blytunge tyske titanen bland konstnärer ? Anselm Kiefer, som just nu fyller konthallen Artipelag på Värmdö.

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman

2022-12-01
Länk till avsnitt

Sveriges i särklass mest omstridda kung - Karl den XII

Idag, den 30 november, är det Karl XII dödsdag. Hjälte eller tyrann. Vilken är hans status idag? Och vi reder ut varför borttagande av kategorin hiphop från P3 Guld är så känsligt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Karl XII är inte bara omstridd han har också fått ny aktualitet genom en forskningsrapport som visar hur han dog och vem som sköt honom. Författaren Magnus Västerbro, författare till boken Tyrannens tid, kommer till studion. Varför slutar Karl XII inte att fascinera och hur och varför har synen på Karl XII varierat genom tiderna?

Thomas fortsätter med spiontemat. Aftonbladet har avslöjat att en av de misstänkte spionbröderna erbjöd en uppgörelse med SÄPO efter att han fått kroppsvisitera utredarna så att ingenting skulle kunna bandas. Och så blir det uppdatering om vitvalen Hvaldimir som ju också varit spionanklagad. Blir det reservat och Netflix-serie?

Kultur- och musikjournalisten Tali da Silva kommer till studion för att reda ut varför Jireel bestämde sig för att bojkotta P3 Guld och varför Yasin kastade sina priser när nyheten kom att kategorin hiphop tas bort på nästa års P3 Guld. Det visar sig att det det här med kategorier är en känslig fråga när det gäller musikpriser.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Amanda Rydman

 

2022-11-30
Länk till avsnitt

Måste vi äta BRAXEN nu?

Braxen lanseras som ett mer hållbart alternativ till lax. Men är det gott? Vi testar. Dessutom pratar vi om historiska vinskandaler och så undrar vi om fler hämtat ut sina pass efter att Thomas skrek åt folket förra veckan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Svensk färs av sötvattenfisken braxen har ett lägre koldioxidavtryck än många andra animaliska proteinkällor, och nu börjar de första rätterna komma ut på marknaden. Vi pratar med Madeleine Linins Mörner, ansvarig för matinnovation på Axfoundation, om förväntningarna på braxen som vår nya matfisk.

Vi går också igenom några av historiens största vinskandaler, allt från utspädning med glykol till mutade chefer på Systembolaget. Med oss finns författaren Johan Franco Cereceda som kommit ut med boken "Skandaler i vinvärlden".

Och så följer vi upp nyheten om alla outhämtade pass hos polisen. Vi undrar hur stor effekt det hade att Thomas skrek "HÄMTA UT PASSEN!!!!" förra veckan. Kan man prata om en Thomas-effekt?

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

2022-11-29
Länk till avsnitt

Ugglan Percy är infångad!!!

Genom ett sammanträffande av kosmiska mått hittades Skansens förrymda avelsuggla Percy i förmiddags av Mikael Uggla, handläggare på Lidingö stad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi har med oss ugglefantasten och handläggaren på Lidingö stad, Mikael Uggla, som själv får resonera om vad det säger om hans relation till ugglor att just han hittade Percy.

Sedan har vi med oss kostymören Bente Rolandsdotter. Hon har gjort en naken fat suit eller tjockisdräkt till operasångerskan Katharina Karnéus som hon använder sin roll i Hoffmanns äventyr på Göteborgsoperan. Men är det kroppspositivism eller sexism?

Och så pratar vi om förra årets rekordfå motioner i riksdagen. Varför vill ingen skriva motioner längre? Och vilka var de konstigaste förra året? Ekots politikreporter Lova Olsson berättar mer.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck

2022-11-28
Länk till avsnitt

Louise längtar efter tystnad

Louise undrar vilken funktion bakgrundsmusiken på hotell och gallerior egentligen fyller förutom att göra henne stressad och ilsken. Och så diskuterar vi Sveriges negativa inställning till en utvidgning av Schengen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I förra veckan meddelade EU-kommissionen att det är dags att släppa in Kroatien, Rumänien och Bulgarien i Schengen-samarbetet.  Men Nederländerna och Sverige är tveksamma. Vad handlar osäkerheten om och kommer länderna att ändra sig innan det är dags att rösta om saken den 8 december? Vi frågar Eu-kommentator Susanne Palme.

Och så handlar det om bakgrundsmusik på hotell. Vilken funktion är det tänkt att den ska fylla och vilken effekt ska den ha på hotellgästerna. Vi har bjudit in Jean-Paul Wall som inte bara skrivit musik för film och tv utan också valt musik till svenska hotell.

Vi undrar också om Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak håller på och utvecklar en nära vänskap, det som på engelska kallas för en bromance?

Dessutom är det nu fastslaget att det var norrmännen som dödade Karl XII. Vad tycker Thomas om beskedet?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

2022-11-24
Länk till avsnitt

Kan 900 kilo grillat kött bli det argentinska fotbollslandslagets räddning?

Hur kan miljarder kronor kronor gå upp i rök över en natt? I dagens program pratar vi om kryptovintern. Vi testar även argentinsk asado grilltraditionen som ska rädda det argentinska fotbollslandslaget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Asado

Igår förlorade Argentinas favorittippade fotbollslandslag sensationellt mot bottenrankade Saudi-Arabien. Kan den traditionella grilltraditionen asado vara räddningen? Argentinarna har nämligen med sig 900 kilo kött som de tänkt grilla under VM. I dagens program pratar vi fotboll och grillning tillsammans med Riki Caceras, fotbollsskribent, och Florencia Abella, asadoexpert som skrivit en bok om den argentinska grillkonsten.

Kryptovinter

Är det synd om dem som förlorat pengar på handel med kryptovalutor, eller är de idioter som helt enkelt får skylla sig själva? Vi reder ut detta tillsammans med ekonomijournalisten Gunnar Harrius.

Lappuggla på rymmen

Vi ringer även upp Linda Törngren på Skansen i Stockholm, för att höra senaste nytt om hur det går för lappugglan Percy som rymt från sin bur.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Olle Björkman

2022-11-23
Länk till avsnitt

Budgetvovve - hur har man råd med hund?

Många hundar lämnas bort denna krisvinter, för att ägarna inte längre har råd med dem. Men finns det knep för att ha hund på låg budget? Dessutom: Iranprotest i Quatar, och dålig stämning på jobbet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Igår möttes Iran och England i fotbolls-VM i Qatar. De iranska fansen höll upp skyltar med slagord till stöd för protesterna, och det iranska landslaget sjöng inte med i nationalsången. Hur ska det tolkas, och vad kommer att hända med spelarna när de kommer hem till Iran igen? Journalisten Pezhman Pars, som driver Twitter-kontot Iransk Fotboll, ger sitt perspektiv.

De stigande priserna under inflationen har lett till att allt fler lämnar bort sin hund av ekonomiska skäl. Vad behöver göras för att minska antalet omplacerade hundar? Och går det att minska kostnaderna, så att man kan behålla hunden även när tiderna blir tuffa - utan att hunden blir lidande? Vi dryftar saken med Carina Olsson, grundare av Hundar utan hem, och Janina Pfalzer, pressansvarig på svenska kennelklubben.

Och så handlar det om dålig stämning på jobbet. Ny forskning undersöker sämjan på svenska arbetsplatser. Dålig stämning uppstår på grund av oenighet kring disken, ingående politiska diskussioner, och när någon pratar mycket om sitt privatliv. Vad säger det här om svensk arbetsplatskultur? Och hur tar man tag i den dåliga stämningen när den väl uppstått? Vi frågar Katarzyna Herd, forskare i etnologi vid Lunds universitet.

Vi pratar också om svenska journalisters fixering vid snö, fler spioner, och nya rymlingar från Skansen.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

2022-11-22
Länk till avsnitt

Vad gör vaginans bakterier?

Varför envisas kvinnor med att tvätta och parfymera sina intimdelar? Hur blir man en bättre pappa av att åka på retreat? Och varför skickar vi inga författare till månen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Uppfattningen att kvinnohälsa är något vi ska tala tyst om är inte helt ovanlig. Och det här är något som forskaren och docenten på Karolinska institutet Ina Schuppe Koistinen vill ändra på med sin bok Vulva, som hon själv illustrerat. Idag är hon med i programmet för att berätta mer om varför ökad kunskap om vaginans bakterieflora kan leda till bättre hälsa. Till exempel kan en störd bakterieflora störa fertiliteten.

Nu förbereds nya månlandningar, och vi kan vänta oss färska ögonvittnesskildringar från månen för första gången sedan 60-talet. Men så länge fysisk styrka går före en god berättarförmåga i urvalet av astronauter lär det bli rätt torftiga beskrivningar. Louise önskar sig en månraket full av författare, och fantiserar om hur Kafka skulle ha skildrat en månfärd.


Dokumentärserien Tre pappor på SVT Play har väckt starka reaktioner. Den handlar om Jon, Linus och Jonas som alla är småbarnspappor och bor i Stockholm. 2020 publicerade de en video på Youtube där de berättade att de tänkte ordna en pappa-retreat, och att fler pappor var välkomna. Videon fick stor spridning, och även en hel del kritik. I många fall handlade det om regelrätt hån och förakt. Idag är  dokumentärfilmaren Teodor Hultberg med i programmet tillsammans med Jonas Mandelstam, som medverkar i dokumentären, för att berätta hur de förhållit sig till reaktionerna. Hur blir man en bättre pappa av att umgås i grupp med andra män? Och vad är en kakao-ceremoni?

Dessutom: Elon Musks personalpolitik och hemstickade julklappar.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Fabian Asserbäck

2022-11-17
Länk till avsnitt

Hur åldras en fotbollsdiva med värdighet?

Manchester United får svidande kritik från Cristiano Ronaldo, men har han täckning för sina höga krav? Är det okej att forska på studenters utseende utan deras medgivande? Dessutom: Trump 2024.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lagom till VM slår en bomb ner i fotbollsvärlden. I en unik teveintervju kritiserar Cristiano Ronaldo sin klubb Manchester United. Han känner sig förrådd, sviken och illa behandlad, och det är ovanligt att en aktiv fotbollsspelare är så öppen i sin kritik mot den egna klubben. Men vems är egentligen felet? Är Ronaldo en divig föredetting som kräver kunglig behandling utan att leverera? Vi frågar Jennifer Kücükaslan, sportjournalist och programledare för Viaplays fotbollssändningar.

Snygga studenter får bättre betyg. Den slutsatsen drogs vid Ekonomihögskolan i Lund, när man jämförde studenters resultat vid distansundervisning under pandemin med hur väl de bedömdes prestera när lärarna kunde se dem. Studien blev uppmärksammad, men fick även kritik för att studenterna som ingick i den inte själva visste om det. Forskaren bakom studien, Adrian Mehic, doktorand i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund, ger sin syn på saken.

Från sitt överdådiga hem Mar-a-Lago meddelade Trump i natt att han ställer upp i nästa presidentval 2024. Samtidigt har hans vicepresident Mike Pence just kommit ut med sin bok So help me God. Där beskrivs stormningen av Kapitolium ur hans perspektiv, hur han pressades av presidenten att underkänna valresultatet, och hur han sökte skydd undan mobben vid en lastkaj i källaren. Nu säger han att det borde finnas en bättre kandidat än Trump 2024. Tänker Pence måhända utmana honom, och själv satsa på att bli president nästa gång?

Och så bjuder vi på en skvätt Sinatra med anledning av morgonens månraket.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman

2022-11-16
Länk till avsnitt

Kan man krocka med ett ufo?

Flera ufo-undersökning pågår i USA, bland annat om flygsäkerhet. Görs något liknande i Europa? Storuman framhålls som förebild av WHO-när det gäller vård i glesbygd - men vad är det de gör så bra?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ufon i Europa

Amerikanska piloter har regelbundet rapporterat att de observerat flygande föremål som de inte vet vad det är. Just nu pågår det parallella ufo-utredningar i USA, en drivs av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa, och annan av Pentagon. Vad handlar det här om? Vad är det piloterna säger att de har sett? Och hur kommer det sig att den europeiska rymdmyndigheten ESA inte startat någon egen ufo-utredning? Det frågorna ställer vi till Clas Svahn, DN-journalist och vice ordförande UFO-Sverige, och Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet.

Världsberömd glesbygdsvård

Det är inte helt enkelt att få vården i glesbygd att fungera, bland annat eftersom avstånden är så stora. Därför blev det rubriker när WHO utnämnde primärvården i Storumans kommun till ett föredöme för hela världen. Vilken är den största skillnaden mellan Storumans sjukstuga och en vårdcentral i en storstad? Och vad finns det för genvägar att ta till när patienter är utspridda över stora områden? Idag pratar vi med läkaren som var med om att utforma vårdmodellen, Peter Berggren, distriktsläkare på Storumans sjukstuga i Västerbotten.

Direkt från Börje Salmings gata

Och så får vi en rapport från Matojärvigatan i Kiruna, där Börje Salming växte upp. Gatan ska byta namn till Börje Salmings gata efter ett beslut i kommunfullmäktige. Men hur ser den ut?

Dessutom: Sparsamhetens dygd, kungligt studiebesök och bästa brittpopen. Samt lite hundstatistik.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Fabian Asserbäck

2022-11-15
Länk till avsnitt

Vem vill bli mullvad?

Varför väljer en nyckelperson inom säkerhetspolisen och försvaret att bli spion och förråda sitt land? Är det tunneln till Kleopatras grav som hittats i Egypten? Dessutom: Vi minns Sven-Bertil Taube.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Två bröder med svenskt medborgarskap men iranska rötter sitter häktade, åtalade för spioneri. Den ene av dem har arbetat på en superhemlig avdelning inom SÄPO, och misstänks ha tagit emot miljonbelopp från den ryska säkerhetstjänsten. Det handlar om en av Sveriges största spionhärvorna någonsin, och bröderna kan ha förorsakat det svenska försvaret lika stor skada som spionerna Wennerström och Bergling.

Men vad är det som gör höga svenska underrättelsetjänstemän till mullvadar, spioner och landsförrädare? Och hur vanligt är det med syskonspioner? Det frågar vi Tony Ingesson, lektor i underrättelseanalys, som forskar och undervisar om spioneri och kontraspionage.

Kungen Charles fyller 74 år, och firar i stillhet sin första födelsedag som regent. Samtidigt följer världen en femte säsong av teveserien The Crown. Thomas konsumerar den två avsnitt i taget, och i veckan såg han det efterlängtade avsnittet där prins Charles önskar att han vore Camilla Parker Bowles tampong. Kommer serien att prägla synen på det brittiska kungahuset för all framtid? Och hur bra är Imelda Staunton som den nya drottning Elizabeth?

Var ligger den egyptiska drottningen Kleopatra begravd? Kanske tillsammans med sin sista kärlek, den romerske fältherren Marcus Antonius, men hittills har ingen hittat själva graven. Nu har arkeologer upptäckt en tunnel som skulle kunna leda till gravplatsen. Maria Nilsson, docent och antikforskare vid Lunds universitet, som arbetar med utgrävningar i Egypten, berättar allt om fyndet.

Sven-Bertil Taube, som gick bort i helgen, var gäst i Nordegren & Epstein flera gånger. Vi lyssnar till en intervju från 2014, och den irländska folkvisan 'Ett sista glas', som han sjöng för oss sista gången han kom på besök till vår studio.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman

2022-11-14
Länk till avsnitt

Kan man lära sig att vara rolig?

Sveriges första folkhögskoleutbildning i humor syftar till att lära studenterna att försörja sig på humor. Men går att träna sig att vara rolig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Republiken Jämtland grundades i början av 1960-talet som en protest mot avfolkning och bristfällig regionalpolitik. I somras utsågs skådespelaren Eva Röse till Republikens nya president efter att Evert Ljusberg gått bort. Hur ser hon på sitt uppdrag och vad hoppas hon ska bli annorlunda när det gäller livsvillkoren i republiken Jämtlands geografiska område under hennes presidentskap?

Och så handlar det om en folkhögskoleutbildning i humor. Syftet är att studenterna ska kunna försörja sig på humor. Går det att träna upp sin förmåga att vara rolig och hur gör man då? Med oss är utbildningens grundare Janne Westerlund samt Elin Almén från SVT:s Svenska nyheter som lärare.

Är Svenska akademien och Horace Engdahl redo att ingå i den expertkommitté som ska utse verken i vår kulturkanon? Och så A-traktorer, kommer EU-kommissionens tveksamhet att väcka liv i det slumrande svenska EU-motståndet?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

2022-11-10
Länk till avsnitt

Hur luktar det på operan?

Vi sänder live från det kollapsande operahuset, och får ett smakprov på nyskriven svensk musik. Louise utforskar skumma lukter i källaren. Dessutom: Valrysaren i USA, och Thomas älsklingstryckare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Upprustning eller nybygge

Något måste göras om inte Kungliga Operan ska tvingas stänga av arbetsmiljöskäl. Själva byggnaden håller på att kollapsa, fasaden rasar, det stinker bajs från läckande avloppsrör och regnar in i repetitionssalarna. Blir det en ombyggnad eller ett helt nytt operahus? Vi pratar med operans nye VD Fredrik Lindgren, som känner sig hoppfull efter sitt möte med kulturminister Parisa Liljestrand.

-Vi var jätteglada att hon tog sig tid att komma hit första veckan på jobbet, säger Fredrik Lindgren. Det börjar röra på sig i den här frågan.

Nyskrivet om tsunamikatastrofen

Kompositören Karin Rehnkvist var med om tsunamikatastrofen, och har nu skrivit operan Strandad som har urpremiär 19/11. Operasångerskan Vivianne Holmberg och folkmusikern Lena Willemark ger ett smakprov i vår direktsändning från Guldfoajén.

USA-val och hårdrocksballad

Mellanårsvalet i USA har blivit en riktig rysare, där det är otroligt jämnt mellan republikaner och demokrater. Är det abortfrågan som kommer att fälla avgörandet?

Och så spelar Thomas sin favorittryckarlåt Love Hurts från 1976, med anledning av den skotske sångaren William Daniel McCaffertys bortgång.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman

2022-11-09
Länk till avsnitt

När är det rätt att döda en diktator?

Är det moraliskt försvarbart att mörda en tyrann för att rädda en demokrati? Och hur stor är risken för en palatskupp i Ryssland? Dessutom: följ med när Louise testar att köra A-traktor!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Antalet A-traktorer har fördubblats på de svenska vägarna de senaste åren och rapporter från polisen visar att många av dessa fordon är trafikfarliga. Vi lät Louise prova på att köra A-traktor. Vad tycker Louise om att sitta bakom ratten på det förtalade fordonet? Med oss för att reda ut vad som är tjusningen och faran med A-traktorer, är Markus Flyman,15 år, och besiktningsingenjör Ulf Tykosson.

Häromdan förutspådde en f.d. KGB-agent att det enda sättet att stoppa kriget i Ukraina kriget är att giftmörda president Putin. Hur stor är risken för en palatskupp i Ryssland? När är det moraliskt försvarbart med tyrannmord? Hugo von Essen, Utrikespolitiska Institutet, och Torbjörn Tännsjö, moralfilosof, resonerade md Thomas och Louise.

Dessutom handlar det om de mer udda kandidaterna som kan avgöra det amerikanska mellanårsvalet imorgon.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman

2022-11-07
Länk till avsnitt

Varför går det så dåligt för Metaverse?

När Metaverse lanserades beskrev Mark Zuckerberg det som internets framtid. Nu ser det ut att bli Facebookgrundarens sämsta investering någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Metaverses kräftgång
Användarna verkar inte vara intresserade av Metaverse. Är det fel på idén eller är Zuckerberg och hans kollegor bara för tidigt ute? Vi låter Ekots teknikreporter Sven Carlsson och P3:s spelreporter Effie Karabuda analysera floppen.

Filmskapande mot alla odds
Höstens protester i Iran har varit de mest omfattande sedan de som ledde fram till shahens fall 1979, men det har hela tiden funnits iranier som kritiserat regimen på olika sätt. En av de mest kända är regissören Jafar Panahi, vars filmer fått flera internationella priser trots att han haft yrkesförbud sedan 2010. Hur har han lyckats fortsätta göra film och vad berättar hans filmer och tillståndet i Iran? Det frågar vi regissören Milad Alami.

Hallovenn!?
Vi pratar också om fenomenet Hallovenn - ett alternativt, lite mer vänligt Halloween utan skrämmande inslag som firats runtom i Norge de senaste åren. Kan det bli populärt även i Sverige?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman

2022-11-03
Länk till avsnitt

Första ministern för civilt försvar på 77 år!

Carl-Oskar Bohlin är nytt statsråd med ansvar för civilt försvar - en ministerportfölj som varit försvunnen i många år. Hur vill han bygga upp det nedrustade civilförsvaret?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det danska valresultatet
Vi är tillbaka från den stormiga valnatten i Köpenhamn. Det blev som i Sverige fast tvärtom: det röda laget vann knappt över det blå laget efter en sen vändning i röstsammanräkningen.  I dag ska drottning Margrethe ge Mette Frederiksen i uppdrag att efterträda sig själv som statsminister. Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson uppdaterar oss om det senaste.

Musikteater: Alltid vara vi
Vi får också besök av skådespelarna Oscar Töringe och Louise Peterhoff, huvudrollsinnehavarna i föreställningen Alltid vara vi som bygger på Sveriges mest omskrivna musikaliska kärlekshistoria - och efterföljande skillsmässoskivor - av Veronica Maggio och Oscar Linnros.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Marie Liljedahl

2022-11-02
Länk till avsnitt

Köpenhavn SPECIAL

Louise har drömt länge om att sända direkt från Köpenhamn, och NU HÄNDER DET! Allt om danska valet, om den danska maten, om det danska språket, och om de danska människorna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi sänder direkt från borggården utanför det danska Folketinget inför dagens danska val.

Med oss har vi Samuel Larsson, Sveriges Radios Danmarkskorrespondent som förklarar hur Venstres tidigare partiledare Lars Løkke Rasmussen kan gå så urstarkt i opinionen med sitt nya parti Moderaterne.

Med oss har vi också Ann-Sophie Dahl, statsvetare och docent i internationell politik, som pratar om blockpolitikens död i den danska politiken.

Sedan undrar vi vad det egentligen är som gör att danska är så svårt för oss svenskar att lära oss. Med oss är Stefan Ketelsen, adjunkt i danska och retorik Göteborgs universitet.

Och så har vi EN DANSK i programmet, nämligen Danmarks radio P3:s programledare Rune Stürup Hansen som undersökt vad de unga danska väljarna egentligen prioriterar i årets val.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman

2022-11-01
Länk till avsnitt

Louise följer med till Thomas hemstad HELSINGBORG

Vi sänder direkt från Thomas hemstad och pratar om klassikern "att tura", om stadens stora besvikelse GROPEN och om båtflyktingarna som kom under andra världskriget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Thomas undrar hur det egentligen är fatt med hans gamla hemstad, framför allt varför det imponerande nya sjukhusbygget slutade med en storgrop mitt i centrum. Med oss för att pratade om stadens stora snackisar är Yvonne Johansson, reporter på Helsingborgs dagblad.

Hur skulle det påverka Helsingborg om en tunnel till Danmark blev verklighet? Kommunalrådet Lars Thunberg (KD) berättar om sina tunneldrömmar.

Att tura betyder att åka fram och tillbaka den korta turen över sundet till Danmark på passagerarfärjorna utan att någonsin gå av, och samtidigt dricka stora mängder alkohol. Till exempel bananlikör och elefantöl. Vad har hänt med den här traditionen? Mångåriga turaren Torkel Brunstorp, förklarar.

Under andra världskriget kom många båtflyktingar till Helsingborg i fiskebåtar över sundet. Bla nd annat Louise egen pappa. En ny utställning handlar om resan och mottagandet de fick. Martin Schibli, utställningsproducent på Dunkers kulturhus, berättar om utställningen.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

2022-10-31
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.