Sveriges 100 mest populära podcasts

Retorik

Retorik

Från 2011/2012. Går till botten med konsten att tala och övertyga. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/retorik

Avsnitt

Om framtidens retorik

Pecha kucha, TED talks, poetry slam, pitch-slam, för att inte tala om sms, youtube, och bloggande, det finns många olika sätt att kommunicera idag. Men frågan är om tekniken har ändrat retoriken? Och har vi hängt med i den utvecklingen exempelvis i skolan? Hur kort kan en övertygande kommunikation vara? Det frågar sig Retorik som idag gästas av Måns Adler, en av grundarna till Bambuser, programvaran som ser till att din telefon kan skicka film lätt och direkt till nätet. Tekniken användes inte minst i Egypten under kravallerna på Tahrirtorget. Tävlat i vältalighet har man gjort sedan Aristoteles levde på 300-talet före Kristus. Rethoric Slam startade i Stockholm för ungefär ett år sedan och har nu spridit sig till Lund. Vi gick på premiären i Lund och var med när vinnaren av retoriktävlingen utsågs. I juryn - bland andra vår egen Anders Sigrell som du som vanligt också hör i programmet. Missa inte heller vinterns sista tomtevers av Christina Claesson. Kommentera gärna programmet genom att klick på kommentarer här ovan! Vi är nyfikna på dina åsikter! I Retorik den 30 januari kl 10.35 i P1.

2012-02-02
Länk till avsnitt

Om tystnadens retorik

Du gamla, du fria, du fjällhöga nord. Du tysta, du glädjerika sköna. Bara ett av alla ordspråk som hyllar den svenska tystnaden. Men hur använder vi tystnad i vår retorik? Hur effektivt är det till exempel att frysa ut någon, med hjälp av tystnad? Ska man tiga eller tala? Anders Hellström, statsvetare från Malmö Högskola har forskat kring den tystnad som mötte Sverige Demokraterna när det tog plats i Sveriges Riksdag, och han gästar programmet. Och så intervjuar vi den forskare som i princip myntat begreppet.- Det vackra och det farliga med tystnad är att den låter lika, oavsett betydelse. För håller du tyst är det ingen som vet vad du tänker, men du behöver heller inte ångra något du sagt, säger professor Cheryl Glenn på universitetet i Pennsylvania i USA, som forskat om tystnad ur ett retoriskt perspektiv. Men vi pratar också om talande tystnad, om effektiva konstpauser och om tigande som ett verktyg att gå vidare efter en svår kris. Men kanske också om tigandet kring ett missförhållande på jobbet. Missa inte heller Christina Claessons tomtevers som leder oss vidare till nästa program. Kommentera gärna programmet genom att klick på kommentarer här ovan! Vi är nyfikna på dina åsikter!

2012-01-23
Länk till avsnitt

Retorik 16 januari 2012-01-16 kl. 23.35

Hur talar man så alla förstår när det är kris och kan retoriken rent av förvärra krisen? Det frågar sig Retorik - idag från en fängelsehåla i Örebro Slott. Programledare Christina Claesson.

2012-01-16
Länk till avsnitt

Om förförelsens retorik

Hur förför man med orden? Vilken är förförelsens retorik? Kristina och Peder har varit gifta över 30 år. De är fortfarande förälskade och förför varandra med olika knep. Hör vilka i Agneta Nordins reportage. Men vad är förförelse i retorisk mening? Programledaren Christina Claesson gästas av Lisa Storm Villadsen, lektor i Retorik på Universitet i Köpenhamn. Hon doktorerade en gång på just Förförelsens retorik och ger oss tips och tricks för att förföra med orden, men också fällor och fallgropar. Och så diskuterar vi hur förförelsens retorik förändrats över tid, och hur låter det idag? Retorikprofessor Anders Sigrell funderar över det där med att säga nånting annat än det vi menar, och mena någonting annat än det vi säger Vill du höra Christinas verser igen? Klicka här uppe till vänster på sidan. Boktips från Christina: The Art of Seduction Av Robert Greene Spelet : en inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap Av Neil Strauss Alla får ligga: strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Av Henrik Fexeus Love in 90 Days. The Essential Guide to Finding Your Own True Love Av Diana Kirschner

2012-01-09
Länk till avsnitt

Om barnens retorik

Hur använder barnen retorik för att få sin vilja igenom, och hur ska vi tala till dem om vi vill ha vår? Retorik drar igång det nya året med våra allra första försök att övertyga någon annan om det vi vill, från gråt till tjat men också med list och avancerad mottagaranalys! Hör hur några barn på Daggmaskens förskola i Malmö gör för att få stanna uppe längre, eller till och med få en hund! Programmet spelas in på Östra Törns skola i Lund där programledaren Christina Claesson diskuterar med Barbro Wallgren Hemlin, lektor i svenska vid Göteborgs universitet om hur barnen använder ethos, logos och pathos. Och har vi inga retoriska spelregler så skapar vi dem snabbt. Men hur kommer det sig? Vår retoriska expert professor Anders Sigrell ger oss en historisk överblick.

2012-01-02
Länk till avsnitt

Om det effektiva språket

Retorik i P1 frågar sig vad ett effektivt språk är och hur använder man det för att sälja sitt budskap eller sin produkt? Är retoriken annorlunda i sociala media och hur fångar man den allt mer stressade informationskonsumenten? Gäst hos Christina Claesson är Kajsa Bengtsson, affärscoach och kommunikationsansvarig på Minc, ett kommunalt bolag inriktat på nätverkande mellan olika entreprenörer i öresundsregionen. Rapparen Behrang Miri tänker till om det effektiva språket och så har vi retorikskolan med Anders Sigrell.

Retoriken är klassisk men tiderna moderna. Affärslivets retorik har tagit plats bland pläderingar, föreläsningar och högtidstal. Men tid är pengar och effektivitet har blivit norm. Tålamodet tryter med trevande eller utbroderade tal. Nya retoriska former skapas tack vare digitala media. Men hur effektivt kan språket bli? Och hur sociala är egentligen sociala media?  Retorik tar frågorna med sig till 53:e våningen på Turning Torso i Malmö. Från konferenscentret har vi 360 graders utblick över Öresundsregionen och den framtidsarena som hela Västra Hamnen i Malmö utgör.  Gäst hos Christina Claesson är Kajsa Bengtsson på MINC, Malmö Incubator, som är ett kommunägt företag för att främja framväxten av nya företag. Och så rappar ordkonstnären Behrang Miri sina betraktelser över det effektiva språket. Retoriksskolan med Anders Sigrell, professor i retorik vid Lunds Universitet, tittar idag på begreppet mottagaranalys och ger tips på hur man lär känna sin lyssnare.
2011-01-17
Länk till avsnitt

Retorik om det estetiska språket

Hur håller man ett snyggt tal, vad avgör om du övertygar när du håller ett föredrag och varför är det så svårt att säga sitt hjärtas sak? Retorikskolan med Anders Sigrell ger hjälp till alla talskrivare och träffa också retorikkonsulten Elaine Bergqvist i Retorik som sänds från Konsthallen i Malmö. Programledare Christina Claesson.

Hur håller man ett snyggt tal eller föredrag, vad avgör om du övertygar och varför är det så svårt att säga sitt hjärtas mening? Det ska hänga ihop och vara trovärdigt. Lyckas man både roa och beröra når man bättre fram med information. Sen ska man memorera alltsammans. Och när det framförs ? då ska det dessutom vara estetiskt tilltalande. Hur ska man klara allt om man inte är född stjärna? undrar Christina Claesson i programmet från Konsthallen i Malmö. Gäst hos Christina Claesson är retorikkonsulten Elaine Bergqvist och vi besöker också begravningsofficianterna Clas Sköld och Marie-Louise Lagergren i Malmö som berättar om hur de förbereder sig inför att tala på en begravning. Som vanligt bjuder Retorik på praktiska tips i retorikskolan med professor Anders Sigrell och på en rappad improviserad betraktelse av estetik och retorik med ordkonstnären Behrang Miri.  
2011-01-10
Länk till avsnitt

Om den religiösa retoriken

Säger alla egentligen samma sak? Är det bara retoriken som skiljer budskapen i de olika religionerna åt, och hur övertygar religions ledare folket att följa just deras lära? Gäst hos Christina Claesson är Catharina Raudvere, Professor i religionshistoria, Köpenhamns universitet och vi sänder från en grönskande oas i Lund. Missa inte heller retorikskolan med retorikprofessor Anders Sigrell.

Predikstolar sitter högt upp. Så har den religiösa retoriken oftast använts: uppifrån och ner, och med heliga ord som extra tyngd. Men vad är det i den religiösa retoriken som har sådan makt? - Vi diskuterar om hur en annan, mindre underdånig retorik i människans möte med Gud skulle kunna få vederbörande att lyssna bättre, säger programledaren Christina Claesson.   ? Att starta med att be om ursäkt är ju en dödssynd inom talekonsten. Gäst hos Christina är Catharina Raudvere som är religionshistoriker, och verksam på Köpenhamns universitet och programmet spelades in på Botaniska Trädgården i Lund. Som vanligt bjuder Retorik också på praktiska tips i retorikskolan med professor Anders Sigrell och på en rappad improviserad betraktelse av religion och retorik med ordkonstnären Behrang Miri.  
2011-01-03
Länk till avsnitt

Sanning och konsekvens

Retorik i P1 frågar sig vad som är sant och vad som är lögn? Hur viktig är etiken i god retorik? Dagens gäst är Lena Ebervall, försvarsadvokat som doktorerat om advokatetik. Men hör också Behrang Miri rappa fram dagens betraktelse. Programledare på nya hovrätten i Malmö är Christina Claesson.

Vad är sant och vad är lögn? Och hur skapar man trovärdighet i retorik? Det frågar Retorik i veckans program som sänds från nya Hovrätten i Malmö. Gäst hos Christina Claesson är Lena Ebervall, försvarsadvokat som doktorerat om advokatetik. Vi frågar henne om advokaten är retorikens främsta vapendragare eller om en advokat får ljuga med språket för en klients skull. ? Frågan är var gränsen går mellan sanning och lögn och hur språket avslöjar oss, säger programledaren Christina Claesson. Som vanligt bjuder Retorik på praktiska tips i retorikskolan med professor Anders Sigrell och på en rappad improviserad betraktelse av sanningar och lögner med ordkonstnären Behrang Miri.  
2010-12-27
Länk till avsnitt

Om konsten att tala väl

Julens nya serie i P1 vänder och vrider på begreppet retorik. I fem program ska vi lära oss om grunderna om vältalighetskonst och hur vi använder retoriken till vardags. Programledaren Christina Claesson gästar i första programmet Lunds Universitet retorikprofessor Anders Sigrell och det blir också ett besök från Aristoteles födelseplats grekiska Stagira. Missa inte heller världspremiären på malmörapparen Behrang Miris tankar om konsten att tala väl!

Retorik har blivit mode. Men det är urgammalt. Och vad är det egentligen? Det ska vi prata om i vinterns första Retorik. Historiskt uppstod retoriken samtidigt som den första demokratin. Med ordet, inte svärdet, skulle staten skapas. Men är det verkligen så att retoriken genom historien har gynnat demokratin? Och så blir det världspremiär för rappande ordkonstnären Behrang Miris betraktelser om konsten att tala väl. Gäst i programmet är Anders Sigrell, den första professorn i retorik vid Lunds Universitet på 200 år. Programledaren är Christina Claesson, författare och historieberättare från Malmö. Retorik besöker också Stagira, platsen där retorikens fader Aristoteles föddes, samt universitetet som bär hans namn i Thessaloniki. Professor Demetra Sfendoni-Mentzou bjuder på sitt Aristoteles-favoritcitat.  
2010-12-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.