Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Spel

P3 Spel

Podden som ger dig koll på allt som händer inom gaming och dessutom berättar de mest spännande historierna från spelvärlden. Ansvarig utgivare: Cajsa Lindberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3spel

Avsnitt

DOKUMENTÄR: De fyra tangenterna

Under 90-talet formade en av spelvärldens första världstjärnor en hel genre. Med en specific knappkombination lyckades han uppfinna en ny standard som idag används av miljoner spelare världen över.

De senaste trettio åren har first-person shooter-genren varit en av spelvärldens absolut största. Under tiden tiden har allt från grafik till spelberättande utvecklats i förbluffande stor utsträckning. Men frågan är om inte en specifik knappkombination varit viktigare för shooter-spelens utveckling än nästan allt annat. Användningen av W, A, S och D. Hör P3 Spels Elisabeth Bergqvist ge dig historien om hur spelkartan ritades om under tidigt 90-tal. User Experience-designern Åsa Roos reder ut hur man anpassar ett spel så att så många som möjligt ska förstå hur det fungerar. Dessutom berättar Dennis Thresh Fong om hur han lyckades bli en av dataspelens första världsstjärnor.
2020-06-24
Länk till avsnitt

NYHETER: Sommar, sol och The Last of Us

Massvis av nya spel, två stora presentationer, Playstation 5:s tveksamma utseende och recension av efterlängtade The Last of Us Part II. Säsongens sista nyhetspodd är minst sagt fullmatad.

För sista gången innan sommaruppehållet sammanträder P3 Spel-redaktionen och går igenom de intressantaste nyheterna från inte mindre än två presentationer: PC Gaming Show och Playstation 5:s "The future of gaming". Vi utvärderar hur Sonys kommande konsol egentligen ser ut och vilka i mängden av kommande spel som sticker ut. Dessutom blir det recension av två oerhört omtalade spel. Anton har övat siktet i skjutaren Valorant och Tobias har äntligen kämpat sig igenom det post-apokalyptiska dramat The Last of Us Part II.
2020-06-17
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Den nya Tetrismästaren

Erfarenhet räcker långt, men ibland är rå talang oslagbart. Sällan har det varit så tydligt som 2018, när en nykomling vände upp och ned på allt man trodde sig veta om Tetris.

Populärt, anrikt och sålt i en halv miljard exemplar. Tetris är något av det största vi har i spelvärlden. Alla har vänt och vridit på de fallande bitarna för att få dem att passa in. För vissa har det blivit en livsstil där årtionden gått åt till att finslipa skicklighet. Men för tre år sedan hände något märkligt, en nykomling seglade på bara några månader förbi alla andra. Och plötsligt hade en tonåring ställts inför möjligheten att bli bäst i världen. Tobias Norström berättar om Den nya tetrismästaren, där arrangören Elle visar upp communityt bakom kulisserna. Hör även underbarnet Joseph Saelee berätta om hur det är att omdana ett 30 år gammalt spel. Lyssna även på vår tidigare berättelse om Tetris, sök bara på Legenden om Thor Aackerlund.
2020-06-10
Länk till avsnitt

NYHETER: Brillor, bio och block

I veckans nyhetspodd går P3 Spel igenom prisregnet över Malmös spelstudior, den kommande anstormningen av spelevents och hur ett spel påverkas av att användas i reklamsyften.

P3 Spel-redaktionen sammanträder och går igenom spelvärldens största nyheter. Bland annat avhandlas en skum marknadsplats för spel, prisutdelningen på Nordic Game Awards och vad som händer med Fortnite när spelet förvandlas till en platform för reklam och pr. Dessutom blir det grupprecension av dungeon crawlern Minecraft Dungeons. Och så påbörjar Anton ett nytt kapitel, nämligen livet som glasögonorm.
2020-06-03
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Förloraren som blev en gud

I årtusenden har det berättats sagor om hjältar, figurer som står upp mot ondskan. Men alla hjältar är inte stöpta i samma form, vissa hjältar är annorlunda. Det här är berättelsen om en av dem.

I spelet Rainbow Six Siege finns en speciell figur. En rysk soldat med en gigantiska kulspruta, framförallt omtalad och berömd för en sak: att han är så dålig. Han heter Alexsandr "Tachanka" Senaviev och är i grund och botten en klassisk underdog. En karaktär som gick från att vara utskrattad till att bli folkets hjälte. Hör P3 Spels Anton Vretander berätta historien om hur en spelkaraktär förvandlades till en meme och sedan blev avgudad av ett helt spelcommunity. Rainbow Six Siege-spelaren Jonathan Lundkvist förklarar hur fenomenet Tachanka kunde bli så stort.
2020-05-27
Länk till avsnitt

NYHETER: Remakes, cyberpunk och konsolkrig

Xbox Series X har presenterat de första spelen till nästa generations konsol, men sticker något egentligen ut? Hur påverkas framtidens spel av en ny spelmotor? Allt i veckans P3 Spel.

P3 Spel-redaktionen drar ånyo igång videokonferensen och ger dig det senaste från spelvärlden. Det blir analys av den senaste vågen av remakes och hur streamingtittandet ökat dramatiskt. Stort grepp på de kommande spelen till Xbox Series X och så förklarar 3D-animatören David Sandell hur en ny spelmotor kommer förändra morgondagens spel. Dessutom recenserar Elisabeth det postapokalyptiska peka-klicka-äventyret Beautiful Desolation och Tobias blir leveransbud i cyberpunk-hyllningen Cloudpunk.
2020-05-20
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Troféjägarna

Fuskanklagelser, världsrekord, drama och tio tusentals speltimmar. För de som gjort det till sin livsuppgift att jaga troféer har spelandet nått nivåer som tangerar ren galenskap.

För de flesta är en trofé inget mer än ett litet bevis på en prestation, något som visar att man klarat ett spel eller en boss. För de som gjort troféjagandet till sport är det annorlunda. För dem har spelandet blivit en jakt som drivs av rivalitet, passion och möjligheten att slå världsrekord. Hör P3 Spels Elisabeth Bergqvist träda in i ett community fyllt av konflikter och förbluffande hängivenhet. Trofjéjägaren "Igni" förklarar den komplexa konkurrensen mellan jägare och olika topplistor. Abdul "Hakoom" Hakim berättar om hur det känns att ha världsrekordet för flest samlade troféer och rivalen "Roughdawg4" om varför rekordet inte borde gälla.
2020-05-13
Länk till avsnitt

NYHETER: Vikingar, vänsterpartister och waifus

Hur ledde ett förstamajtåg i World of Warcraft till totalt kaos? Blir Eivor spelvärldens nya favoritviking? Och har The Last of Us Part II fått ett definitivt släppdatum? Allt i veckans P3 Spel.

P3 Spel-redaktionen sammanträder och försöker utröna om en uppföljare till Horizon Zero Dawn kan bli den första titeln till den kommande Playstation-konsolen. Det blir även diskussion om vad man faktiskt säger när man misslyckas i ett spel. Och så blir det rapport från fältet, närmare bestämt kaoset som uppstod när ett förstamajtåg skulle arrangeras i Azeroth. Dessutom har Elisabeth spelat waifu-simulatorn Sakura Wars, Anton har plockat fram motorsågen i Gears Tactics och Tobias ger första intryck från den kommande expansionen till World of Warcraft, Shadowlands.
2020-05-06
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Vänskap, svek och rymdskepp

De hade allt. Talang, unika rymdskepp och alla andras respekt. Inget kunde rå på dem, inget förutom tilliten de hade till varandra.

Våren är återigen här och med den är det dags för P3 Spels årliga berättelse från EVE Onlines universum. Den här gången tar vi steget bort från de episka slagen och de gigantiska allianserna. Istället handlar det om en liten grupp spelare som befinner sig i toppen av näringskedjan. I den här storyn möter vi spelets bästa pvp-spelare och får höra om de band av vänskap som bildas när de flyger bland stjärnorna. Men kanske framför allt om hur även galaxens mest skickliga piloter kan bli sårade när någon ljuger. Hör P3 Spels Tobias Norström berätta om ett svek som inte går att förlåta. Pvp-ledaren Casper förklarar hur det gick till när han blev av med skepp värda tiotusentals kronor och stjärnpiloten TikkTokk Tokkzikk delar med sig av hur det är att förlora en vän.
2020-04-29
Länk till avsnitt

NYHETER: Lite konst, lite stonks och lite rally

Lever remaken av Final Fantasy VII egentligen upp till förväntningarna? Hur blir nästa spel i GTA-serien? Och är hypen av nya Valorant verkligen äkta? Allt i veckans P3 Spel.

P3 Spels redaktion drar igång en videokonferens och sätter tänderna i de senaste två veckornas spelnyheter. Det blir bland annat en analys av skjutarspelet Valorants uppblåsta tittarsiffror, spekulation om nästa spel i GTA-serien och så har Animal Crossing fått konstnärliga bidrag från anrika Getty Musuem. Dessutom har Anton gottat sig med terrängfordon och klättrat över stockar i Overpass. Och så är det äntligen dags lägga ned lagen för årets mest efterlängtade remake: Final Fantasy VII. Tobias och Elisabeth sätter betyg.
2020-04-22
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Jakten på spökbilen

När en kille hittar ett digitalt spöke av sin döde far börjar en klassisk internetmyt ta form. Men frågan är om spöket fanns på riktigt? Om berättelsen var sann och vem som egentligen skrev den?

2014 skrevs en av internethistoriens mest omtalade kommentarer på ett youtubeklipp. En berättelse om sorg, minnen och ett racingspel. I RalliSport Challenge hittade nämligen en gamer med nicket 00WARTHERAPY00 en spökbil, den sista kvarlevan av hans döde far. Efter kommentaren blev det dock tyst. Hela internet lämnades i ovisshet om 00WARTHERAPY00 berättelse faktiskt var sann. Hör P3 Spels Jimmy Håkansson berätta om hur en kommentar trollband hela internet. Filmskaparen John Wikstrom ger historien om varför han gjorde en kortfilm om kommentaren och vilka digitala spår vi lämnar efter oss när vi dör. Och dessutom: Kan Jimmy ha hittat 00WARTHERAPY00, personen som faktiskt skrev kommentaren?
2020-04-15
Länk till avsnitt

NYHETER: Rovor, remakes och Resident Evil

Välgörenhetsgalor, prisutdelningar och nya spel i veckans P3 Spel men även mindre roliga saker som förseningar, zombies och Antons förbjudna klannamn.

P3 Spels redaktion sammanträder, framför varsin webcam och går igenom senaste nytt från spelvärlden. Det blir genomgång av de stora vinnarna under veckans Bafta-prisutdelning, Elisabeth har förlorat sig i Animal Crossings nya aktiemarknad och så synas välgörenhets-eventet Stream Aid i sömmarna. Dessutom har redaktionen spelat det nya multiplayerspelet med kepsen bak och fram, det blir recension av brawlern Bleeding Edge. Anton sätter även betyg på den hypade remaken av klassiska Resident Evil 3. Och så har Tobias tagit sig an de första timmarna av Final Fantasy VII Remake och försöker förklara varför det en gång i tiden var ett av världens bästa spel.
2020-04-08
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Världsrekordmannen

Hur långt skulle du gå i jakten på ett världsrekord? För de flesta är svaret "inte särskilt långt". Men för en person fanns inga gränser, inga hinder och ingen skam. Han är: Världsrekordmannen.

P3 Spels Anton Vretander berättar historien om hur en spelare lyckades uppfylla sin dröm och göra det tiotals spelare misslyckats med. E-sportslegendaren Emil "HeatoN" Christensen förklarar vad som krävs för att bli bäst och hur man levererar under press. Hör dessutom streamconconnoisseuren Happypie om hur det kändes att vara en av de få som fick bevittna när ett historiskt världsrekord sattes.
2020-04-01
Länk till avsnitt

NYHETER: Half-Life: Alyx och teraflopsskolan

I tretton år har spelvärlden väntat och i veckan var det äntligen dags: ett nytt Half-Life-spel har släppts. P3 Spel har givetvis känt på Half-Life: Alyx och reder ut om spelet lever upp till hypen.

Coronaviruset härjar men det stoppar inte redaktionen från att sammanträda och ge dig det senaste från spelvärlden för första gången i P3 Spels historia på distans. Bland annat diskuteras japansk skolavslutning i Minecraft, det uppskjutna Dreamhack och Xboxs och Playstations hårdvarukrig. Dessutom försöker vi reda ut vad en teraflops egentligen är. Och som om allt detta inte vore nog blir det även recensioner i massor. Elisabeth har flyttat till en öde ö i efterlängtade Animal Crossing: New Horizons. Tobias har slaktat demoner i Doom: Eternal och frågar sig om den anrika spelserien kan rädda en hel spelgenre. Och så blir det även betyg på Nioh 2.
2020-03-25
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Gudadödaren

Under 2010-talet dominerades Super Smash Bros Melee-scenen av fem spelare som gick under ett övermänskligt namn: De fem gudarna. Men en spelare skulle utmana dem och visa att även gudar är dödliga.

När Super Smash Bros Melee släpptes till Gamecube 2001 blev det en enorm succé. Snabbt växte en tävlingsscen fram där spelare från hela världen ställde Marios eldbollar mot Pikachus blixtar och Samus missiler i hopp om att visa att just de var bäst. Snart hade fem spelare utmärkt sig som överlägsna. Fem spelare som var så oslagbara att de fick namnet "de fem gudarna". Men i början av 10-talet skulle en spelare visa att även gudar går att besegra. Hör P3 Spels Elisabeth Bergqvist berätta historien om hur ett fightingspel förvandlades till ett slagfält för prestige och svek. Adam "Armada" Lindgren förklarar hur det känns att bli kallad gud och hur Smash-scenen utvecklats genom åren. Dessutom berättar William "Leffen" Hjelte hur det känns att vara hatad av sina motspelare och om drivkraften att bli bäst av alla.
2020-03-18
Länk till avsnitt

NYHETER: Fyra spel och lite corona

Blir nästa konsolgeneration försenad? Kommer det till slut bli en film baserad på Uncharted-spelen? Och lever nya Ori upp till föregångaren? Svaret på allt detta får du i veckans P3 Spel.

Redaktionen sammanträder och diskuterar om nya Call of Duty: Warzone är battle royale-spelet som på allvar kan utmana Fortnite. Det blir även diskussion om swatting och huruvida det är ett spelfenomen eller ej. Dessutom sätter P3 Spel betyg på Ori and the Will of the Wisps, den efterlängtade uppföljaren till 2015 års Ori and the Blind Forest, och på nya action rpg-spelet Wolcen: Lords of Mayhem. Som om inte det vore nog blir det även första intryck från hypade soulsborne-klonen Nioh 2.
2020-03-11
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Mario och jakten på världsrekordet

De senaste 16 åren har det pågått en kamp om ett prestigefyllt världsrekord: vem kan klara Super Mario 64 snabbast? En kamp som nyligen skakade om spelvärlden under en uppgörelse i Växjö.

När Super Mario 64 släpptes 1996 möttes spelet av en global hyllningskör. Spelare ägnade hundratals timmar åt att samla stjärnor och slåss mot den ondskefulle Bowser. För vissa blev spelandet dock något mer. De började försöka nå perfektion och se exakt hur snabbt det var möjligt att fullborda spelet. Hör P3 Spels Anton Vretander berätta historien om hur rekordjakten i Super Mario 64 fylldes av känslor och prispengar. Mario-fanet Jennifer "Ladaur" förklarar hur en gemenskap tog form runt speedrunning och Fredrik Lidholt hur man arrangerar ett event med världens snabbaste Mario-spelare. Dessutom berättar speedrunnern Cheese hur det känns att missa ett historiskt världsrekord med några sekunder.
2020-03-04
Länk till avsnitt

NYHETER: Det är bara ett spel

På hur stort allvar borde man ta spel? Nyligen rasade streamern Ninja mot personer som har inställningen "det är bara ett spel". Har han rätt? P3 Spel reder ut.

Redaktionen sammanträder och diskuterar, utöver Ninjas utbrott, även hur det kommer sig att tv-serier och filmer om spel gått från att vara utskrattade fiaskon till att bli älskade och framgångsrika. Dessutom recenserar Elisabeth Dreams, Little Big Planet-skaparnas nya spelfabrik. Och så har Anton tagit en tur ned längs minnenas allé med det gamla flash-spelet Fancy Pants som släppts i ny version.
2020-02-26
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Anarki, hat och Minecraft

Världens mest omtalade Minecraft-server, det är en plats fylld av häpnadsväckande skapelser och berättelser, men även en värld som formats genom hat och anarki.

För snart tio år sedan skapades servern 2b2t i Minecraft. Sen dess har hundratusentals spelare vallfärdat och köat för att ta sig dit. Vissa är där för att se på de gigantiska kreationer som byggts över årens lopp, andra för att förstöra dem. Det är en plats där skaparanda och illvilja går sida vid sida. Följ med P3 Spels Tobias Norström i hans utforskande av en mytomspunnen plats i Minecrafts historia. Hör också Marcus Qasaur, en nyckelperson i communityt, om hur en av spelets äldsta platser blev den häxkittel av kaos den är idag.
2020-02-19
Länk till avsnitt

NYHETER: Virusrapport och Gamer

I säsongspremiären av P3 Spel blir det bland annat några första intryck från Doom Eternal, coronavirusets påverkan på spelvärlden och diskussion om dokumentärserien Gamer.

För första gången 2020 sammanträder redaktionen och reder ut varför Warcraft III: Reforged blev en sådan bajsmacka. Det blir även diskussion om P1 Dokumentärs serie Gamer som skildrar den mörka sidan av spelvärldens kommunikationsverktyg. Dessutom nytt betygssystem och recensioner av det ambitiösa peka-klicka-äventyret Kentucky Route Zero samt Pokémon-klonen Temtem. Och som om detta inte vore nog har redaktionen dessutom provspelat kommande Doom Eternal och ger sina första intryck.
2020-02-12
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Decenniets spel, del 2

Timman är slagen. Ett nytt decennium står för dörren. Bara en sak återstår av 10-talet: att utse decenniets spel.

I en timme vigd åt decenniets viktigaste spel benar P3 Spel-redaktionen ut hur en titel formade ett helt årtionde. Med historier om finstämda konserter som tog spelen till finrummen, memes som byggde gemenskap och gigantiska försäljningssiffror tar Anton, Elisabeth och Tobias dig genom ett speldecennium och hur det färgades av framförallt ett spel.
2019-12-23
Länk till avsnitt

LISTA: Decenniets spel, del 1

Ett decennium lider mot sitt slut. P3 Spel-redaktionen har diskuterat och analyserat. Det har blivit dags att lista 10-talets spel.

Det har varit ett späckat decennium med ett gäng nya konsoler, stora spelnyheter och framförallt en uppsjö av fantastiska spel. Det är därför på sin plats att P3 Spel-redaktionen bringar ordning i kaoset och lägger ned lagen. Det har blivit dags att lista 10-talets spel.
2019-12-18
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Skolskjutarspelet

Får man göra ett spel om vad som helst? I syfte att göra världen lite bättre ställde en ensam utvecklare just den frågan när han gjorde ett spel om en tragedi, en skolskjutning.

Varför gör man ett spel om något så hemskt som en masskjutning? Det kan handla om effektsökeri, om att provocera eller om att ifrågasätta hur vi pratar om massmördare. När Ryan Jake Lambourn 2013 släppte ett spel om en amerikansk skolskjutning möttes han av upprörda reaktioner, trots att Jakes intentioner inte var illasinnade. P3 Spels Jimmy Håkansson undersöker vad som händer när spel blir något annat än underhållning. Ryan Jake Lambourn berättar själv om vad som fick honom att göra ett spel om en tragedi och vad som hände när ett av offren kontaktade honom. Dessutom reder etikexperten Karl de Fine Licht ut om det finns omoraliska sätt att spela på. (OBS: Det här är ett avsnitt om ett lika allvarligt som tragiskt ämne. Vi vill därför varna känsliga lyssnare. Är du ung ber vi dig kolla med en förälder om det är okej att du lyssnar.)
2019-12-04
Länk till avsnitt

ÅRSKRÖNIKA 2019: Debatt, nostalgi och nya kapitel

2019 börjar röra sig mot sitt slut. Därmed är det även dags att blicka tillbaka och utvärdera spelåret 2019, med allt från debaclet Anthem till årets största nya genre och en ny form av uppföljare.

P3 Spel-redaktionen sammanträder och går igenom vad som utmärkte spelåret 2019. Det blir en tillbakablick på debatten om "easy mode" i och med Sekiro, vad vi lärde oss av floppen Anthem, om vi sett en ny form av uppföljare födas efter Fortnite: Chapter 2 och om storföretagen helt kommer ta över spelens framtid. Dessutom har Anton spelat Star Wars Jedi: Fallen Order och Elisabeth har känt på det senaste tillskottet i Pokémon-familjen. Missa heller inte podden den 18 december då vi kommer ranka 10-talets spel!
2019-11-27
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Historien om Dreamhack

Få saker från spelsverige har haft lika stort genomslag som världens största LAN, Dreamhack. Det här är historien om hur det växte till att bli den institution det är idag.

Alla giganter har en origin story. För Dreamhack utspelar sig den i det lilla samhället Malung i Dalarna. Två datorintresserade ungdomar bestämde sig för att samla likasinnade till en föreningslokal med plats för tio. Över årens lopp ska det visa sig att det är många fler än så som delar deras brinnande intresse för datorer. Dreamhack sprider sina grenar över hela jorden, och blir till slut ett namn på alla gamers läppar. P3 Spels Tobias Norström tar dig med på berättelsen om hur världens största LAN kom till. Gamingprofilen Sean Day9 Plott berättar om Dreamhacks rykte internationellt och vilken roll det spelat i E-sportens historia. Och hör för första gången Dreamhacks grundare Martin Öjes berättar hur stor prislappen var när han och hans kompanjon sålde företaget.
2019-11-20
Länk till avsnitt

NYHETER: Betygskrig och disco

Death Stranding har delat spelvärlden i två läger. Å ena sidan de som tycker att spelet är ett mästerverk och å andra sidan hatarna. Vilka har rätt? Det och massvis av spelsnack i veckans nyhetspodd.

Redaktionen sammanträder och utvärderar årets Blizzcon. Hur känns kommande Diablo 4? Är Overwatch 2 värdig att kallas ett eget spel? Den historiska Hearthstone-segern och hur Blizzard förstörde sin egen e-sportturerning. Dessutom stort grepp på debatten om Death Stranding. Är det rimligt att sätta en nolla i betyg på ett spel som andra hävdar är tio av tio? Och har Kojimas storhetsvansinne till slut blivit för stort? Anton har återbesökt strategispelsklassikern Age of Empires II, Elisabeth har jagat spöken i Luigi's Mansion 3 och Tobias har varit alkad snut i Disco Elysium.
2019-11-13
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Plastgitarrernas frälsare

För de flesta var 00-talets musikspel en trend som kom och gick. För andra blev perfekta scores och svåra låtar en besatthet. En besatthet som skulle få vissa att sätta sin psykiska hälsa på spel.

I mitten av 00-talet skulle plötsligt alla leva ut sina musikerdrömmar med hjälp av plastinstrument. Spel som Guitar Hero och Rock Band blev till festliga samlingspunkter i hushåll världen över. För de allra flesta blev plastinstrumenten sedan bara skräp i och med att andra spel blev populära. Men det fanns givetvis dem som gjorde det till sin livsuppgift att perfektera plastinstrumentspelandet. Att ta fingerfärdigheten och reaktionsförmågan till sin absoluta extrem. Hör P3 Spels Anton Vretander berätta historien om hur plastinstrumenten tog över spelvärlden. Stina Blomgren, från gruppen Guitar Hero Sverige, förklarar hur en genre kunde överleva genom att spelarna själva vidareutvecklade sina favoritspel. Dessutom berättar Guitar Hero-spelaren Darkly om hur jakten på perfektion kan driva dig till vansinne.
2019-11-06
Länk till avsnitt

NYHETER: Uppskjutna spel och nedskjutna ryssar

Spelhösten 2019 rör sig in i sin mest intensiva fas men P3 Spel ger dig ljus och lykta i höstrusket med förutsägelser om Blizzcon, analys av den senaste förseningsvågen och massvis av nya spelintryck.

Redaktionen sammanträder och diskuterar hur Bethesda återigen lyckats uppröra Fallout 76-spelarna. Vi går igenom vilka spel som fått framflyttade släppdatum och om streamingtjänsten Mixer på allvar kan utmana Twitch med rekryteringen av Michael "Shroud" Grzesiek. Dessutom har Elisabeth testat Nintendos nya träningsverktyg, Ring Fit Adventure, och befriat en rymdkoloni i The Outer Worlds. Anton har spelat igenom Call of Duty: Modern Warfare och åkt cykel i Lonely Mountains: Downhill. Och Tobias berättar om fredagens kommande recension av Death Stranding.
2019-10-30
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Slender Man ? monstret från internet

Han kom till världen genom två simpla fotografier. Från ett internetforum spreds han till att bli en världsomspännande myt som satte skräck i miljoner unga: Slender Man.

Under en photoshoptävling på ett forum 2009 föds en figur som ska komma att få en helt egen mytologi. En figur som blivit föremålet för sagor, tavlor, bilder, filmer och inte minst spel. Ingen vet riktigt vem Slender Man är, eller vad han vill. Allt vi vet är att han väckt fantasi och fasa vart han än dragit fram och dessutom inspirerat till ett mordförsök. Hör P3 Spels Tobias Norström berätta historien om hur Victor Surge skapade ett monster som spreds som en löpeld över internet. Dessutom förklarar Creepypoddens Jack Werner hur Slender Man kunde bli så stor och vad som krävs för att sätta igång fasansfulla fantasier.
2019-10-23
Länk till avsnitt

NYHETER: Svarta hål och Hearthstone-censur

Releasedatum, avstängda e-sportare, upprörda känslor och svarta hål. Efter två turbulenta spelveckor har det blivit dags att summera nyhetsläget med P3 Spel.

Redaktionen sammanträder och reder ut Blizzards intressen i Kina, Fortnites framtid, Playstations 5:s nya handkontroll och muskänslighet (igen). Dessutom har Elisabeth spelat rollspelet Greedfall, Victor Leijonhufvuds Rain or Reflections och försökt testa Apple Arcade. Tobias har sett ljuset och omfamnat raytracing i Control men även myst loss i charmiga Pilgrims. Anton däremot har bedrivit gerillakrigföring i Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint.
2019-10-16
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: När drömjobbet blir en mardröm

För många är det en dröm att arbeta med spel. Men vad händer när det där yrket som verkar perfekt visar sig vara något helt annat? När passion förvandlas till hälsans fiende?

Det kallas crunch. Fenomenet där man i ett projekt tvingas arbeta övertid för att slutföra de mål som satts upp. I spelvärlden har fenomenet kommit att bli så vanligt att det numera ses som en nästan naturlig del av spelutvecklaryrket, till och med något spelstudios skryter med. Problemet är att crunch också blivit en cancersvulst på spelbranschen. Hör P3 Spels Jimmy Håkansson om hur begreppet crunch väckt diskussion men framförallt uppmärksammat skoningslösa arbetsvillkor inom spelindustrin. Artur Foxander berättar om hur man mår när arbetsveckorna blir så långa att det inte längre är lönt att gå hem från jobbet. Forskaren Gisela Bäcklander förklarar dessutom hur övertid och för mycket arbete inte nödvändigtvis leder till bättre spel.
2019-10-09
Länk till avsnitt

NYHETER: Hej då, Angelica!

Det har blivit dags att ta farväl av P3 Spels ryggrad, Angelica. Så plocka fram näsdukarna, veckans avsnitt av P3 Spel är fyllt av spelnyheter, avsked och känslor.

Efter mer än åtta år ska P3 Spels Angelica Norgren nu röra sig vidare mot nya äventyr. Veckans avsnitt innehåller därför ett känslosamt farväl med några fina återblickar men även några konfrontationer. Dessutom pratar vi om Apples spelsatsning Arcade och att The Last of Us: Part II äntligen närmar sig release. Elisabeth berättar även allt om Astral Chain, Angelica har lootat loss i Borderlands 3, Anton har testat kommande Call of Duty: Modern Warfare och Tobias har förlorat sig i kristendomens mörkare kapitel i Blasphemous.
2019-10-02
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Den sista hemligheten

I åratal finkammar fans till Shadow of the Colossus varje meter av spelets stora värld. De letar efter en sista hemlighet och tror sig hitta den bakom en gigantisk igenmurad dörr.

När Shadow of the Colossus släpps 2005 är spelare hänförda. De kan inte slita sig från att upptäcka världen och de gigantiska varelserna däri. Och med tiden upptäcker de även att det finns gömda hemligheter i spelet. En teori om att en sista koloss ska finnas dold någonstans får fäste och fansen ger sig ut i världen för att hitta den. Med namnet the Secret Seekers kommer de inte ge upp förens varje sten är vänd. P3 Spels Anton Vretander berättar om jakten på ett ikoniskt spels sista dolda rum. Hör även speljournalisten Susanne Möller om arvet av Shadow of the Colossus, och Jacob Geller om hur en tioårig jakt tillslut fick sin upplösning.
2019-09-25
Länk till avsnitt

NYHETER: Gamla vänner på Tokyo game show

Konnichiwa! P3 Spel-redaktionen befinner sig i Japan och ger dig denna vecka allt från den gigantiska spelmässan Tokyo Game Show.

Nyhetspodden har denna vecka ömsat skinn och blivit en korrespondentpodd direkt från Japan och spelmässan Tokyo Game Show. P3 Spel-redaktionen berättar vad som utmärker sig på mässan, vilka spelsläpp som får mest uppmärksamhet och vilka trender som gör att skönja. För ökad kvalitet och pepp har vi dessutom kallat in P3 Spel-veteranen tillika japanexperten Susanne Möller. Som om inte detta vore nog har vi även klämt, känt och kikat på en uppsjö av olika spel. Vad sägs om kommande installationen i Yakuza-serien, Cyberpunk 2077, nya Resident Evil-liret Project Resistance, indiespelen Olija och Wanderlust samt remaken av Final Fantasy VII och mycket annat?
2019-09-18
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Expeditionen till världens ände

Vad är det egentligen som väntar vid den yttersta gränsen i Red Dead Online? Vad finns bortom spelvärldens osynliga barriärer? En grupp vänner begav sig ut på en lång färd för att ta reda på svaret.

Dom kallar sig The Grannies. Ett gäng australienska spelare som tillsammans utforskat Rockstars westernepos Red Dead Redemption 2 i hundratals timmar. Men The Grannies äventyr skulle ta dem till en plats ytterst få spelare sett. Till ett gränsland där Red Deads regler satts ur spel. Hör P3 Spels Angelica Norgren berätta om hur ett kompisgäng kringgick spelreglerna för att upptäcka ett äventyr utanför en av världens största utvecklares egna lagar. The Grannies-medlemmarna Goldie, Kalonica, Ian och Andy delar dessutom själva med sig av hur de gick till väga för ta sig förbi en spelvärlds gränser och vilka hemligheter som egentligen döljer sig på andra sidan av Red Dead Onlines obestigbara berg.
2019-09-11
Länk till avsnitt

NYHETER: Pewdiepie eller Hovet

Vad har gjort mest för Sverige, Hovet eller Pewdiepie? Hur långa är köerna till World of Warcraft Classic? Vad händer när Dota kommer till Stockholm? Och vilka överlevde egentligen Man of Medan?

P3 Spels redaktion sammanträder och diskuterar hur det kommer gå när Sverige anordnar nästa års slutspel i Dota 2-turneringen The International, hur det kommer sig att köerna till World of Warcraft är längre än någonsin och vad en ny metoo-våg betyder för spelvärlden. Vi går även till botten med den uråldriga frågan om vad som gjort mest för Sverige: Pewdiepie eller Hovet? Dessutom har Tobias spelat Remnant: From the Ashes, Elisabeth berättar om skräcken i Man of Medan, Angelica har träffat en finsk vaktmästare i Control och Anton upplever nostalgi i World of Warcraft Classic.
2019-09-04
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Fallouts uppgång och fall

Under 20 års tid byggde spelserien Fallout upp en dedikerad fanbase med miljontals spelare. Men med ett enda spel lyckades skaparna vända dem mot sig. Hur gick det till?

I spelvärlden har termen "post-apokalyps" varit mer eller mindre synonymt med serien Fallout sedan slutet av 90-talet. Med sju spel släppta och miljontals sålda exemplar har historierna om ett USA efter kärnvapenkriget trollbundit massvis av spelare. Men 2018 hände något. Spelstudion Bethesda presenterade Fallout 76 och plötsligt bröt helvetet lös. Hör Tobias Norström berätta historien om hur ett spelsläpp riskerade sänka en hel franchise. Den amerikanska streamern Mrs. E förklarar hur Fallout 76 kunde röra upp så starka känslor och bli en gigantisk besvikelse. Dessutom berättar Sanna Valapuro, grundare av Sveriges största Fallout-community, hur något så enkelt som en väska kunde väcka en hatstorm.
2019-08-28
Länk till avsnitt

NYHETER: Rövhattar och Gamescom

P3 Spel-redaktionen sammanträder och ger de senaste nyheterna från spelmässan Gamescom, intryck från skräckspelet Man of Medan och en rapport från sandlådekriget i Apex Legends.

Dota 2-turerningen The International rör sig in i sitt slutspel. P3 Spel ger en uppdatering på hur det går för svenskarna i turneringen. Vi går även igenom vad som visats upp på Gamescom och frågar oss om kulten runt Hideo Kojima gått för långt. Det blir även spelintryck från back stab-simulatorn Project winter, skräckspelet Man of Medan och rymdkolonibyggandet i Oxygen not included. Dessutom ser vi om No man's sky äntligen blivit bra, tre år efter att det släpptes.
2019-08-21
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Kameleontrånaren i Los Santos

Hur långt är du beredd att gå för att leva ditt drömliv? För taxichauffören Joe var svaret att bli en lika flitig som djärv bankrånare.

Livet på en rollspelsserver i Grand Theft Auto V är inte alltid enkelt. En person som vet allt om det är taxichauffören Joe som länge drömde om ett annat liv. Ett liv fyllt av rikedom och tillgång till staden Los Santos allra häftigaste rum. Det var även den drömmen som ledde Joe in i brottens värld och fick honom att kläcka en av de mest fräcka bankrånsstrategierna spelvärlden skådat. Följ med P3 Spels Anton Vretander in i en värld där spelfantasin tas på största allvar och hör honom berätta historien om rånaren som vände upp och ned på en hel spelstad. Los Santos polischef, Johnson, förklarar hur man arbetar för att stoppa en av GTA:s största rånare. Och Joe berättar själv hur han gick till väga för att genomföra bankrånen som satte griller i huvudet på en hel spelserver.
2019-08-14
Länk till avsnitt

NYHETER: Världsrekord och moralpanik

P3 Spels nyhetspodd är tillbaka! I höstens första avsnitt analyserar vi sommarens största spelnyheter och hör historien om hur man blir bäst i världen på ett spel.

Vi diskuterar även Nintendos nya konsol, Switch Lite, pratar om vad som händer med streamingvärlden när Fortnite-profilen Ninja byter platform och så frågar vi oss varför svenska Theo Ferrers framgångar i Fortnite world cup ledde till moralpanik i svenska medier. Dessutom bjuder vi på spelintryck från Dragon Quest Builders 2, Fort Boyard och Nintendos storsuccé Fire Emblem Three Houses.
2019-08-07
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Kyssen som räddade The Sims

För 20 år sedan föddes en spelserie som mot alla odds skulle revolutionera en hel spelvärld. Ett spel som hotades av nedläggning men räddades av något oväntat: en kyss.

The Sims är en av världens största spelserier. Men med miljoner spelare har den virtuella verkligheten befolkad av simmarna inte bara varit en lekfull livssimulator, The Sims har även blivit ett verktyg för människor att utforska sin egen identitet. Ett faktum som väcker frågan om vilka människors historier som faktiskt är värda att berätta. Hör P3 Spels Angelica Norgren berätta om hur The Sims blev något större än bara ett spel och Gabrielle de Bourg om hur det känns när ett spel säger något om en själv. Dessutom förklarar den världsberömda mediekritikern Anita Sarkeesian vilka historier som får ta plats i spelvärlden.
2019-07-31
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: En fjäder i hatten

Vad händer när du blir besatt av en detalj i ett spel som är så liten att ingen annan verkar bry sig? Antingen glömmer du och går vidare med ditt liv, eller så gör du som Connor Marwede.

Det finns en bossfight i actionrollspelet Dark Souls som är lika fruktad som omtalad. För de allra flesta är den ett berg att bestiga, en verklig utmaning. Men för Connor Marwede blev den något annat, en berättelse om en hjälm som inte var vad den skulle vara. Hör P3 Spels Angelica Norgren berätta om en spelpassion som ledde till ett sex år långt korståg. Och hör Connor Marwede själv berätta om hur det gick till när han vädjade till en spelstudio att förverkliga hans dröm.
2019-06-12
Länk till avsnitt

NYHETER: Monster-depp och E3-pepp

Exakt vad ska man hålla utkik efter under världens största spelmässa? P3 Spel-redaktionen reder ut vad som blir höjdpunkterna på E3 2019 och hur du håller koll på allt nytt från mässan.

Utöver E3 diskuteras även trailern till ett av årets mest emotsedda spel, Death Stranding, och hur knasigt och megalomaniskt spelauteuren Hideo Kojimas skapelse verkar vara. Det blir hintar om ett lika klassiskt som efterlängtat rollspel och så pratar vi om varför riksidrottsförbundet inte tycker e-sport är en sport. Dessutom har Elisabeth och Tobias spelat rymdthrillern Observation medan Angelica och Anton varit ute på monsterjakt i hypade Dauntless.
2019-06-05
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: 15 magiska knapptryck

I ett omöjligt läge lyckas en fightingspelare med en serie knapptryckningar som inte borde vara möjlig. Det kommer bli ihågkommet som EVO Moment 37, och skrivas in i historieböckerna för alltid.

Under världens största fightingspels-turnering, Evolution Championship Series 2004, möter den bästa spelaren från öst den skickligaste från väst. Det är i semifinalen av Street Fighter III: 3rd strike som den legendariske japanska fightingstjärnan Daigo för första gången möter sin amerikanska motsvarighet, Justin Wong. I den första rundan har Daigo bara en pixel hp kvar när Justin gör sin ultimata attack. Bara ett mirakel kan rädda honom nu. Följ med när P3 Spels Tobias Norström tar dig med på resan genom EVO Moment 37. Fightingspelsfantasten Yossra El Said berättar om den mytomspunna Daigo och Professor Guy Madison förklarar hur vissa människor kan åstadkomma sådant som vanliga dödliga bara kan drömma om.
2019-05-29
Länk till avsnitt

NYHETER: Pest eller CoD

P3 Spel reder ut om det hamnat grus i ett av spelvärldens mest väloljade maskineri, nämligen Call of Duty-serien. Dessutom firar Minecraft tio år och passar på att sätta ett klassiskt rekord.

P3 Spel-redaktionen går till botten med varför World of Warcraft-spelare världen över tror att spelets funktioner egentligen är buggar. Vi diskuterar hur Epic snubblat på sin egen rea-satsning och som grädde på moset bjuder Angelica och Elisabeth på en kavalkad av intryck från några av årets mest intressanta indiespel. Anton har förlorat sig i Rage 2:s neonfärgade värld och Tobias rör sig mot ett nytt grindande.
2019-05-22
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Hemligheternas port

Ett av världens äldsta MMO-spel bar i åratal på ett mysterium. En port som bara kunde öppnas av de utvalda: spelare som nått level 999. Bara de skulle få veta vad som fanns bakom hemligheternas port.

Den kallades "the Banuta gate of expertise", dörren som i över ett decennium gäckade spelare i Tibia. För att gå igenom porten och få veta vilka hemligheter den bar på var man nämligen tvungen att ha nått level 999, en bedrift som skulle ta åratal att uppnå. Och när den första spelaren så steg in genom hemligheternas port 2016 väntade alla på att få reda på vad som fanns på andra sidan. Hör P3 Spels Anton Vretander berätta om en utmaningen ingen trodde var görbar. Tibia-streamern Gustaf Appelgren berättar om hur den mystiska dörren fångade en hel spelvärlds intresse och journalisten Patrick Klepek om vad som hände när mysteriet till slut fick sin lösning.
2019-05-15
Länk till avsnitt

NYHETER: Korta strejker och snabba kottar

Spelvärlden rasar mot att en bekant gammal igelkott fått ny skrud. Men frågan är om skapare borde lyssna? Borde fansen få vara med och bestämma vad som händer med deras favoriter?

P3 Spel-redaktionen sammanträder och reder ut vändorna i kritiken mot spelfilmen Sonic the hedgehog. Vi ger dig senaste nytt om den intensiva strejken på Riot Games och så diskuterar vi om den gamla trotjänaren Harpan förtjänar att väljas in i spelens hall of fame. Dessutom har Angelica jagat zombies på motorcykel. Elisabeth har löst mysterier i nordisk cyberpunkmiljö och Tobias och Anton har lagt pussel som cyborger i en pixlig neonvärld.
2019-05-08
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Kärleksbrevet från öst

I början av 90-talet utvecklas ett spel i Japan helt avsett för den amerikanska publiken. Ett spel som dessutom innehåller ett papper med en hemlighet. Det blir ett kärleksbrev från öst till väst.

För knappt 30 år sedan pågick ett krig i det dolda. En uppgörelse i spelvärlden där japanska Nintendo satte hårt mot hårt med den amerikanska uthyrningsmarknaden. Och i syfte att sätta käppar i hjulet för stora amerikanska uthyrningskedjor utvecklade man till och med ett spel som skulle bli omöjligt att klara i uthyrt format.  Hör P3 Spels Angelica Norgren berätta historien om Startropics, ett spel som föddes ur konflikt men även var en kärleksförklaring till amerikansk kultur. Dessutom visar samlaren Carl Michael Sahlberg spelets mytomspunna brev och berättar om dess speciella utformning. Och P3 Spels Tobias Norström förklarar hur Startropics förändrade synen på spelberättandets möjligheter.
2019-05-01
Länk till avsnitt

NYHETER: Episkt gnäll och feelgood-VR

En våg av ilska sköljer just nu över spelvärlden och den riktas mot ett specifikt företag. P3 Spel reder ut varför och om det finns fog för kritiken mot speljätten Epic.

Nyligen utannonserades ett av årets största spel, kommande Star Wars Jedi: Fallen Order. Frågan är varför peppen ändå inte är så stor som den borde vara. Är vi trötta på Star Wars? P3 Spel-redaktionen analyserar även kommande konsoler och tar stort grepp på debatten runt storsatsande Epic. Dessutom har Elisabeth förlorat sig i ett feelgoodspel i VR och Angelica har gett sig ut på äventyr med skruttiga robotar.
2019-04-24
Länk till avsnitt

DOKUMENTÄR: Den första titanen

2006 står universumet i Eve på randen till krig samtidigt som ett nytt vapen lanseras. Ett vapen som på några sekunder kan det ödelägga ett helt slagfält. Vem ska nu bli först att kontrollera titanen?

När ett nytt krigsmedel lanseras i EVE Online råder oro bland spelarna. Kommer detta nya skepp rubba balansen i spelets krigsföring och ge de redan rika ännu mer makt? Inget vet. Men en sak som står skriven i stjärnorna är att två av de största imperierna kommer drabba samman för att ta reda på svaret. Det är en kapprustning som följs av utdragen konflikt. En katt och råtta-lek där oändliga resurser spenderas och bara en kan stå som segrare. P3 Spel återvänder till det gigantiska EVE-universumet när Tobias Norström berättar om den första titanen  det största skeppet som skådats. Författaren Andrew Groen tar oss tillbaka till en osäker tid i rymdspelet. Alliansledaren CYVOK berättar om hur han spred desinformation till motståndarnas spioner och den krigslystne diktatorn SirMolle delar med sig av sin strävan att förinta alla som står i hans väg.
2019-04-17
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.