Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär spelar musik och gör exklusiva intervjuer med soul- och hiphopartister världen över. Ansvarig utgivare: Anna Benker

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Pete Rock - soulbroder nummer ett!

Tiden borde ha hunnit ikapp Pete Rock några varv. Hans sound är själva sinnebilden av klassisk hiphop.

Men var säker på att framtiden kommer att lära nya saker, och höra nya ljud och toner i soulsymfonierna. Det rör sig om hiphopgenerationens kanske mest musikaliske man, som gjorde trummaskinen och samplern till något av kött och blod. En man som arrangerade om populärmusiken i sitt huvud.
2019-06-09
Länk till avsnitt

Den unge Eminem

Året är 1999, och Eminem vill inte prata. Han ligger utslagen i sängen, medan "The Slim Shady LP" gör sitt chockerande segertåg, och förändrar hiphopens spelregler.

En vit MC med färdigheterna mer än på plats spottar eld och serverar sinnesrubbad cynism sällan hörd inom populärmusiken. Det är bara några år sedan Eminem hittade ett vräkningsbeslut på den husvagn i trailerparken norr om 8 Mile i Detroit, som han då fortfarande kallade för sitt hem. Inte så länge sedan han jobbade på Gilbert's Lounge för fem och en halv dollar i timmen. Manager Paul Rosenberg har svårt att få liv i sin artist. En vit ärmlös T-tröja exponerar Slim Shady-tatueringen på vänster axel. Eminem verkar sova när Mats Nileskär börjar samtalet med den unge rapparen. I programmet medverkar förutom Marshall Mathers: Angel Haze, Proof, Royce da 5'9, DJ Premier, Juice, Sage Francis, Baatin (Slum Village), Masta Ace, Jonwayne, Machine Gun Kelly, Macklemore, Asher Roth, Hopsin, PSTQ, Kashal-Tee, Cage, G-Eazy, Mac Miller, Hoodie Allen, Futuristic, Yelawolf med flera.
2019-06-02
Länk till avsnitt

Just Blaze & ScHoolboy Q

Producenten Just Blaze byggde en gång bron mellan underjorden och glamhiphop med hjälp av ett gäng dramatiska bangers. ScHoolboy Q är tre år efter förra albumet aktuell med en lite ljusare version av sig själv i form av "CrasH Talk".

För några veckor sedan dök vi ner i hiphop-New York efter elfte september 2001 via Dipset-specialen. Nu är det dags för Just Blaze som representerar samma era. När hiphop vid sekelskiftet började låta som långsam techno kombinerade Blaze gammal boombap med energi från arenarock och rock'n'soul. "Blueprint"-arkitekten fick Jay-Z att gråta, Fabolous att andas, DMX att dunka, Freeway att finna flytet, The Game att diskutera hatet och Eminem att komma igen. I timme två: ScHoolboy Q's resa från lågbudgetvideos med tafatt rap till ett välutvecklat flyt i låtar som kombinerar tvivel och ånger med något som gränsar till gäng- och gangsterglorifiering. En konfliktfylld stil som både är lekfull och olycksbådande. Från 2014.
2019-05-26
Länk till avsnitt

Yasin Byn ? "Dom kallar mig monster"

Mats Nileskär möter Yasin i ett fängelse säkerhetsklass 1. En av Sveriges största rappare avtjänar ett straff för grovt vapenbrott.

Idag 21-åriga Yasin från Rinkeby har gjort saker som han djupt ångrar, men musikaliskt finns det inga samvetskval. Yasin, Jaffar, BBE-stallet och Ghetto Superstars etablerade en ny ofiltrerad estetik, och fick igång den nya vågen påverkade av bland annat råheten i Chicagos drill. Tonåringar med automatvapen freestylade från bilar, registrerade miljoner lyssningar, och förde landets gangstarap till en skrämmande plats.
2019-05-19
Länk till avsnitt

Princess Nokia & Khalid

Destiny Frasqueri tog alla sina personligheter, fantasier och sitt verkliga liv, och skapade superalteregon i Harlem. Khalid, aktuell med listtoppande "Free Spirit", påminner om det förgångna i en form som smakar framtid.

Princess Nokia (Destiny Frasqueri) är den moderna popikonen i en tid som lockar till kamp, och som törstar efter kvinnliga utmanare. Hennes lika sorgsna som upplyftande väv av afrofuturism, 90-tals influerad hiphop och elektronisk nuyorican soul blir en del av estetiken som bidrar till en ny bild av svart radikalism. I timme två: Vi lever bland traputväxterna, och R&B som svävar i ett genrebefriat universum. Khalid besitter en egensinnig melodikänsla och gränslöshet som skulle göra Bill Withers stolt. Låtar med teman om att inte riktigt passa in berättar om tonårskärlek ur ett könsneutralt perspektiv bortom påtvingad romantik.
2019-05-12
Länk till avsnitt

Joi & Dipset/The Diplomats

Jag har alltid velat intervjua Betty Davis. Nu blev det Joi vars osminkade frispråkighet raderar ut gränser mot utlevelse och njutning. I timme två - Dipset fortsätter att inspirera och fascinera nya generationer.

Betty Davis gjorde sin feministiska soul/rock/funk mot en bakgrund av stora samhällsförändringar. Smaken av frigörelse skapade något maxat som fick religiösa grupper att demonstrera utanför Bettys konserter. Hon måste vara Jois mamma. I timme två tar vi det tillbaka till ett New York efter elfte september 2001. En stad som bara lät så här efter att tvillingtornen kollapsade och himlen förmörkades. Soulsamplingar som grät blandades med dramatiska bangers. Möt Juelz Santana, Jim Jones, Freaky Zeaky och Cam'ron. Dipset!!! (aka The Diplomats)
2019-05-05
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 2 ? den nya världen

Den andra och sista delen med årets Polarpristagare Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse.

Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas. Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades. Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.
2019-04-28
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 1 ? den lille vetenskapsmannen

Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med årets Polarpristagare Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy med flera.
2019-04-21
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 2 ? "Right on for the darkness"

Efter 1970 års storverk Curtis skulle soulmusiken aldrig bli sig lik. Chicagosonen hade kastat bort Impressions-kostymen, och klev i något hippare inspirerat av Black Power-mode och en turbulent tid.

Mayfield hade gått från rollen som Jerry Butlers låtskrivare och gitarrist (som influerade Jimi Hendrix) till att bli populärmusikens samvete. Han introducerade inte bara djupa, sociala texter utan expanderade också rytmiskt och instrumentalt. Ekoeffekter, långa gitarriff, mullrande funkbas, framskjutna blås- och stråksektioner. Ibland lät Curtis viskande falsett som sorgsen rap. Curtis Mayfield var på flera plan hiphop redan 1972 (mäktiga Superfly). Del 2 av 2.
2019-04-14
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 1 ? "Move on up"

Det handlar om den fjäderlätta falsetten som utmanade samhället. Med Curtis Mayfield fick kampen för mänskliga rättigheter det eviga ljudspåret.

Bättre än någon annan fångade Curtis Mayfield hoppet, raseriet och kärleken i ett berättande bortom Chicagos slum. Han skrev lika träffsäkert om revolution som om romantik, samtidigt som dubbelnaturens osäkerhet, tvivel och mörker låg där som ett olycksbådande ackompanjemang. Följ den dramatiska historien om en av de stora innovatörerna. Från doo-wop i stilbildande vokalgruppen Impressions till medveten soulman som med passionerad ilska experimenterade fram symfonisk soul som förändrade afroamerikansk musik i grunden, och som influerade alla från Bob Dylan till Bob Marley. Del 1 av 2.
2019-04-07
Länk till avsnitt

James Blake & E-40

Med en radikal syn på låtskrivande byggde den ensamme Londonsonen James Blake sitt eget drömska ljuduniversum. I timme två: den stilbildande slangkungen E-40 som eldade på rappares fantasi.

James Blakes rymdspirituals med spröd röst och bottenlös subb la ut en fascinerande länk till modern R&B och hiphop, och bådade för samarbeten med artister som Travis Scott. Ytterligheter ur James tonårsljudspår dubstep fick London att låta ödesmättat. Specialgäst: Burt Bacharach. I timme två: Den fryntlige E-40 med det flottigaste munlädret och med en svårslagen förmåga att fånga ord i luften, och skruva till med ett glufsande, stammande flyt. En röst elastisk som ett gummiband. Hacke Hackspett på crack. Vi har tappat bort räkningen på hur många album som Earl levererat under 30 år.
2019-03-31
Länk till avsnitt

GoldLink & Mick Jenkins

2010-talets superrappare tar oss in i en era av möjligheter. Vissa blir motvilligt något av politiska röster i ett Amerika där många inser att löftet om likaberättigande aldrig kommer att uppfyllas.

Chicagos Mick Jenkins har länge använt vatten som metafor för kunskap och sanning, men i låten "Drowning" får det en mer olycksbådande mening när Jenkins - en man med många flyt - upprepar Eric Garners sista ord, och framkallar en besvärjelse. Melodidyrkande GoldLink, den förste stjärnrapparen som klev ur Soulection - fann sig själv i en äventyrslysten fusion av pumpande elektroniska beats, Go-Go, garage, R&B-melodier och rik hiphopsoulinstrumentering. Han började se sin röst som ett slaginstrument, och lärde sig att köra om smärta och förluster till olika former av snabb klubbmusik.
2019-03-24
Länk till avsnitt

Chaka Khan ? del 2 & Marley Marl

Som svart panter hade Chaka blivit bryskt medveten om sin sårbarhet i det amerikanska samhället. Hon var inte redo att dö, och bestämde sig för att satsa på något som hon kunde leva på.

Chaka bytte ut "black power" mot "women power", och lät sig omgärdas av det tidiga 70-talets feminism i dyningarna av hippie-eran. Men samtidigt började en tärande ensamhet att göra sig påmind. Mörkret och drogerna tog över. I timme två: Producenten Marley Marl som kickstartade samplingseran i hiphop i mitten av 80-talet. Inget skulle bli sig likt.
2019-03-17
Länk till avsnitt

Chaka Khan ? del 1

Chaka är aktuell med sitt första album på tolv år, "Hello happiness". Vilket tillfälle att djupdyka i eldkvinnans karriär.

Hon var den första efter Aretha Franklin som bildade ett eget universitet för soulsångerskor. Strupar slets ut när de försökte efterlikna hennes frihetsskrik. Du möter Chaka en 45 år efter de inledande styrkeuppvisningarna, då en vild och och ibland upploppsframkallande Chicagodotter exponerade sin vokala briljans i bandet Rufus bryggd av soul, rock och funk. Ekot hörs fortfarande.
2019-03-10
Länk till avsnitt

Z.E & Loleatta Holloway

Svensk hiphop. Orden har fått en ny klang. Närmast en ny innebörd på senare tid. Som om de blivit så mycket större än sig självt.

Nu är det upp till dessa ord att ställa allt till rätta. Kraftfulla stavelser med potential att förena ett kluvet land. Z.E berättar sin historia om hur det är att vara ung i Sverige och i orten sent 10-tal. Serverar musik som både är modern och traditionsbunden. Trapflyt med boombaphjärta där allvar och skämt samsas i samma mening. I timme två: Disco slog ut en mängd utmärkta soulartister i slutet av 70-talet. Men disco hjälpte också en del. Ett sådant exempel är, även om hon själv ofta hävdade motsatsen, Loleatta Holloway. Chicagosångerskan som rörde sig från gospel till djup sydstatssoul och vidare till snärtig disco. Allt tog fart när Loleatta Holloway 1976 gjorde en tvär gir till Philadelphia.
2019-03-03
Länk till avsnitt

2020 del 5 ? flowerpower möter trap

Kalifornien brinner och Los Angeles rör sig till en ny rytm som påverkar hur rappare flyter och sångare levererar. En haltande rytm som förfinats och förnyats allt sedan J Dilla landade vid Stilla Havskusten.

Iman Omari har laborerat med stilen en stund. Det var ingen slump att Kendrick Lamar valde att vandra in till tonerna av Imans "Omari's mood" vid sitt hyllade Grammyframträdande 2016. Kendrick måste ha känt den vackra kampen som genomsyrar Iman Omaris musik. Egenproducerade obskyra breakbeats, som bygger vidare på hiphopens gamla metod att dekonstruera saker omöjliga att limma ihop för en livemusiker. Iman Omari framstår som den kosmiska Los Angeles-rörelsens egen Mozart. Eller en hybrid av Donny Hathaway och Madlib. Specialgäster i programmet: Kurupt, Nipsey Hussle, Georgia, Anne Muldrow, Kamasi Washington, Egyptian Lover och Madlib.
2019-02-24
Länk till avsnitt

Kehlani & Post Malone

När hon kom fram kallades hon för en kvinnlig motsvarighet till Frank Ocean. Knappast en förolämpning, men Kehlani Ashley Parrish var så mycket mer.

En artist som ingen annan i en miljö som trots kärleksfokus och rastlös nyfikenhet inte alltid varit inkluderande. Kehlani, med tuff uppväxt i Oakland, Kalifornien, såg ut som personen du inte ville bråka med, men levererade mjuka låtar om kärlek och lust med en färgskala som fortsätter att utvecklas. I timme två snart Sverigeaktuelle Post Malone som erövrat världen med en form av sinnesutvidgande musik, lätt psykedelisk i både ord och ton. När Malone först klev in på scenen sågs han som en anomali. Eller ännu värre en gimmick och kulturgam. Det var folk och countryinfluerad R&B som utgick lika mycket från Green Day och Bob Dylan som från DJ Screw och Pimp C.  I bara farten utvidgades gränsen för vad som är modern pop. Nästa vecka 2020 del 5 av 20.
2019-02-17
Länk till avsnitt

Lupe Fiasco & Kid Cudi ? så lät nördarnas revansh

Lupe Fiasco gjorde något som märkligt nog var ovanligt i en genre full av ord. Han resonerade sig fram, och gav hiphop en mer humanistisk och sårbar smak med ett flyt ur förvirring förstärkt av stråkinsvepta, filmiska och drömska sound.

Det finns också en klassisk singer/songwriter i Lupe som vrider och vänder på perspektiven. Räknar ut olika förlopp och väger dessa mot varandra. Inget är vad det synes vara. Lupe Fiasco var en av 00-talets mest inflytelserika, tillsammans med Kid Cudi. Den nakne rapparen. Ingen annan rappare hade visat upp sig för världen på det här sättet. Han förlöste något för hela den sorgsna soundcloudgenerationen genom genreupplösande album som "Man on the moon". Kid Cudi blev en egen genre. Artister som Kyle och Denzel Curry hävdar idag att Cudi räddade deras liv. Möten från 2006 respektive 2009.
2019-02-10
Länk till avsnitt

Den unge Usher och Prince

23-årige Usher ser sig 2002 som motpolen till R Kelly - R Kelly is the R&B-thug. I am R&B class, the ultimate entertainer.

Usher vars liv liknar en evig studieresa i just R&B. I tidiga 20-årsåldern var han redan en veteran. Sång- och dansmaskin. Soulcasanova och atletisk underhållare, som slog bakåtvolter och sjöng liggande i en säng på scen som Marvin och Freddie Jackson före honom. Crunkenergi, referenser till Jackie Wilson och ren hiphopnostalgi blandades. Funk frigjord i en liten håla i Tennessee. Möt den unge Usher Raymond i en intervju som inte hörts sedan 2002. Nu med nya bitar. I timme två. Inför Prince band The Revolutions nedslag i Skandinavien kommande vecka får du historien om mannen från Minneapolis som förändrade världen.
2019-02-03
Länk till avsnitt

2020 del 4 ? gqom, baksmällans sprittande beat

Vi landar i hamnstaden Durban vid Natalbukten i provinsen Kwazulu-Natal på Sydafrikas sydöstra kust mot Indiska Oceanen. Här har det sedan tidigt 10-tal utvecklats ett hypnotiskt, post-apokalyptiskt sound som förenar människor.

Gqom är en pumpande hybrid av minimalistisk house, techno, hiphop, broken beat och traditionella stilar som maskandi. Ett överskott på bas, och en länk till Sydafrikas första innovativa moderna dansmusik Kwaito. Kwaito växte ur frihetskampen under apartheid, och frihetskänslan efter decennier av djävulskt förtryck. Utmynnade i ett musikaliskt glädjerus. Gqom är baksmällan i ett Sydafrika som inte lyckades leva upp till drömmarna. Gqom är eskapismen som spridits med hjälp av taxichaufförer, meddelandeappar och viga danslag. Möt en av genreskaparna DJ Lag som 15-år gammal la grunderna till ett pulserande mörker.  I timme två en av 10-talets mest innovativa artister FKA Twigs.
2019-01-27
Länk till avsnitt

2020 del 3 ? Juice Wrld och Desiigner om en genres nedmontering

Stilexperimenten fortsätter, och så gör diskussionen om vad som är framtidens musik. Riskerar allt att bli slätstruket, eller leder genrehybriderna till en ny omvälvande genre? Innebär det hela den totala friheten för besjälade robotar i post-Raider Clanvärlden? Gata möter rymd. Klubbvältare möter ambienta symfonier. Three 6 Mafia gifter sig med James Blake. Sorgsna soundcloudrappare förenar emo med hård trap och visar vägen in i 20-talet.

Går det att manipulera drömmar för att få en glimt av evigheten? 20-årige Juice Wrld är övertygad och lyckas göra låtar, som den  trallvänliga Sting-samplade Lucid dreams, på expedition genom det undermedvetna. Skör lågbudget-trap från botten av själen. Ett emo tonfall som blir hiphopvariant. Desiigner, med ett signaturläte som imiterar en kulspruta, har blues och soul i blodet. Hans farfar är 87-årige bluesmusikern Sidney Selby, mer känd som Guitar Crusher. 21-årige Desiigner är mumblerapets fader. Här slutade hiphop att handla om textinnehåll. Allt blev underordnat orden och ljudsvänget. Chockvågor sändes ut i hiphopnationen. Nya stilar föddes. 2020 del 4 sänds nästa vecka.
2019-01-20
Länk till avsnitt

Snoh Aalegra & Mac Miller

Hon kände sig som en främling i sitt eget land. Inte minst musikaliskt. Nu är hon sammanflätad med R&B- och soulvärlden. Länge var det en utopi för en svensk artist att nå in i djupet av den amerikanska soulmusiken. Att sväva bland hjältarna.

Snoh Aalegras drömmar förändrade allt. Från lovande barnartist i Sverige till nyskapare på stillahavskusten, som blev vän med Prince och samplad av Drake. Men framför allt har hon trollbundet med sitt filmiska sound som är på väg någon annanstans. I år anländer Snoh med efterlängtad ny musik. I timme två minns vi konfliktfyllde MCn Mac Miller som lämnade oss förra året. Hör Mats Nileskärs intervju med den gitarrspelande, Big L-influerade ordspottaren som med åren fann en egen musikalisk stig. Programmet innehåller partier som tidigare inte sänts.
2019-01-13
Länk till avsnitt

MF Doom ? mannen bakom metallmasken

Masken stirrar på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålar kyla och sorg där den ligger bredvid en flaska champagne. Senaste versionen av återfödelsens lösansikte är gjord efter en förlaga i filmen Gladiator.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF Doom. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program. Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier.
2019-01-06
Länk till avsnitt

Denzel Curry & Ski Mask The Slump God ? anarki på solbakad asfalt

När förvandlades hiphop till vägen bortom sig självt? I veckans avsnitt handlar det om en framtid som utforskas av självdestruktiva, känsliga själar i södra Florida.

Det handlar om mörkret i solskensstaten, och om det senaste årets mest störande och splittrande rörelse inom hiphop. Punkig, påträngande och trasig lofi-trap med bråkig, bultande bas och kulspruterap som skriver om regelboken igen. Möte med bland andra Sverigeaktuelle Denzel Curry, som ligger bakom ett av årets album Ta13oo.
2018-12-02
Länk till avsnitt

Skepta ? ljudet av svarta hål

Rumtiden trycktes ihop och skapade vågrörelser i Shutdown, där en fri Skepta spottade för sin och sin genres återupprättelse.

Den Sverigeaktuelle veteranen kom att förkroppsliga grimens nya guldera med kompromisslöshet och spänst som om det vore 2003 igen. Från drömmen om att bli Tottenhams Biggie, med den klaustrofobiska känslan i kvarteren kring Meridian Walk, via mental ohälsa till global superstjärna som fick Drake att tatuera en hyllning på sin axel, och Kanye West att tungomålstala. I en av Skeptas få intervjuer tränger vi in i ett säreget musikuniversum och får grimens historia på köpet. För att få alla pusselbitarna på plats har Mats Nileskär även träffat bland andra Section Boyz, Lady Leshurr, Jammer, Wiley, Kano, Heartless Crew, So Solid, Bugzy Malone, Novelist och Mumdance.
2018-11-25
Länk till avsnitt

Teena Marie ? sagan om Alice i gettolandet

Den lilla vita flickan som blev en osannolik ikon i det svarta Amerika. Teena sprängde rasbarriärer likt ingen annan stjärna före henne, och tog kontroll över sin karriär när kvinnor inom musiken fortfarande lät sig styras av män.

2018-11-18
Länk till avsnitt

Anderson.Paak direkt från Oxnard

"Dr. Dre planerar filmen om Marvin Gaye, och jag satsar på att spela Smokey Robinson". Multibegåvningen avslöjar detta och mer vid sitt senaste möte med Mats Nileskär.

Genom nya albumet Oxnard presenterar Paak något djärvare och lekfullare. Inget är omöjligt om du blandar neosoulhjälten Bilal med rapvirtuosen Busdriver i Dr Dres laboratorium. Anderson.Paak-specialen inkluderar nya delar.
2018-11-11
Länk till avsnitt

Ice Cube & Aceyalone ? KaliKungar

Ice Cube var livsfarlig i NWA, men blev möjligen ännu giftigare när han lärde sig att upparbeta ilskan på beställning. Rödhet lava blandat med saliv. Cube paralyserade lyssnaren med sitt svavelosande budskap (Fuck the police) som var lika delar ondskefullt, profetiskt och humoristiskt

Han hade hela tiden tillgång till funk, soul och bluesarvet när han rörde sig mellan motstridiga känslor likt en mästermanipulatör, och satte in lyssnaren i gängmentaliteten utan några moraliska spärrar. Men det fanns också en tid då Cube ifrågasattes av hiphopnationen. Hur kombinerar man medverkan i gulliga familjekomedier med ryktet som kontroversiell rappare (The nigga ya love to hate)? The hood is where Im from, but it aint what I am säger Cube som idag lever långt från de tuffa kvarteren I South Central. Det här är NWA-legendens historia.   I timme två en annan av västkustens stora visionärer Aceyalone som satte en helt ny ton i Freestyle Fellowship.
2018-11-04
Länk till avsnitt

Snoh Aalegra - sagan om en sångerska

Hon kände sig som en främling i sitt eget land. Inte minst musikaliskt. Nu är hon sammanflätad med R&B- och soulvärlden. Länge var det en utopi för en svensk artist att nå in i djupet av den amerikanska soulmusiken.

Att sväva bland hjältarna. Snoh Aalegras drömmar förändrade allt. Från lovande barnartist i Sverige till nyskapande artist på stillahavskusten, som blev vän med Prince och samplad av Drake. Men framför allt har hon trollbundet med sitt filmiska, drömlika sound som är på väg någon helt annanstans. I timme två - Snoh Aalegras önskeintervju:  Brandy.
2018-10-28
Länk till avsnitt

2020 del 2 - 6lack, Suicideyear och Theo Parrish

Tonåringarna som samlades på soundcloud för att dämpa ångesten gjorde en gång för alla upp med radiovänligt rap och förde in oss i en framtid med kuslig klang, och beats att balla ur till.

Atlantabaserade 6lack tillverkar slö emo-R&B av känslan. Vilket gör honom till en modern hjärtekrossare. En blandning av Freddie Jackson och Drake som välsignats av DJ Screw. Trapmusikens DNA är lika sammansatt som bluesmusikens. Suicideyear från Louisiana har böjt på formen sedan han var sjutton. Han har tagit det isolerade och klaustrofobiska. Den ensamma människans frihetskänsla och begär, och skapat stämningstrap som rymmer både melankoli och humor. Del 2 av 20. I timme två - ett parallellt musikuniversum med Theo Parrish.
2018-10-21
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: 2Pac

Det har gått 22 år sedan skotten i Las Vegas tystade en rebell som bara hade hunnit nudda vid sina mål. Intervjun med Tupac Shakur blir den sista att släppas som en del av vårt 40-års firande.

2Pac såg på sig själv och sin generation som en del av den amerikanska mardrömmen. Vittnen till hur den sista lilla illusionen av den amerikanska drömmen raserades. Han tog thugmentaliteten, banditlivet, utanförskapet och förvandlade det till entreprenörsanda och ren hiphopkreativitet, med målet att driva på en samhällsförändring. Idag ekar hans röst i en ny medborgarrättskamp. Hör intervjun som inspirerade Kendrick Lamars To Pimp A Butterfly.
2018-10-17
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: 50 Cent

I början av 00-talet representerade 50 Cent gangstarappens klimax. Den här gången var genren snyggt paketerad och komplett med smittsamma popmelodier som tog över världen.

03 tillhörde 50 på samma sätt som 94 tillhörde Biggie. Alla kände till historien om New York-hustlern som blivit skjuten nio gånger och överlevt. Väl på benen igen tog Eminem honom under sina vingar. På debuten Get Rich Or Die Tryin' skapade han sin egen myt. Ödet grep in och fullbordade den. Alla gillar en bra historia, speciellt om han som upplevde den finns kvar i livet och kan berätta.
2018-10-10
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: KRS-One

Redan 1989 var Blastmaster KRS One övertygad om att han var Guds gåva till hiphop. I hans predikningar fanns mytbildningen, skapelseberättelsen, ikonerna och ritualerna.

Boogie Down Productions kom från ingenstans och utmanade hiphopens mäktigaste lag. Ingen kunde vid den tidpunkten mäta sig med The Juice Crew med medlemmar som Marley Marl och Big Daddy Kane. Från tomma intet uppenbarade sig en 20-åring som aldrig tvivlat på sin förmåga. Han titulerade sig själv The Teacha och slog fast att hiphopen hörde hemma i södra Bronx. Berättelsen om KRS-One är berättelsen om musiken och kulturen som förändrade världen.
2018-10-03
Länk till avsnitt

2020 del 1 - 070 Shake, Stefflon Don och Ravyn Lenae

Nu startar serien i 20 delar som tar sig an musiken och känslorna som leder oss in i 2020-talet. Framtidens musik är redan gjord, och är du lyhörd kan du höra ljudet av en tid ännu längre bort.

Surrealistisk undervattenssoul, afroswing, postpop-aktivism, sinnesutvidgande post-trap, lofiR&B och vibehall är nu, men också en fingervisning om vart saker är på väg. I den första delen tittar vi närmare på några artister som klivit ur vår tids starkaste rörelser. Drake-skolans drömlika ljud- atmosfärer (070 Shake som stal föreställningen på Kanye Wests senaste Ye), föreningen av millenieskiftets Timbaland och neosoul (Chicagos kosmiska soulinnovatör Ravyn Lenae) och Storbritanniens allt mer eklektiska grime och afrotrap(globala stjärnan Stefflon Don). Resan kan börja.
2018-09-30
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: R.Kelly

I veckans poddspecial backar vi bandet drygt 18 år. R. Kelly har precis släppt sin fjärde platta TP-2.com och står på toppen av sin karriär.

Efter att ha väntat 8 timmar i en soffa i legendariska Trax-studion dök äntligen den problematiske rnb-sångaren upp för att berätta om sin resa från sång för småslantar i Chicagos tunnelbana till toppen av Billboard. Idag har R.Kellys karriär ställts i nytt ljus efter de många anklagelserna om sexuella övergrepp som riktats mot honom. Detta är ett dokument från 2000 (inledning från 2002) då programmet sändes för första gången.
2018-09-26
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 2 ? ?Right on for the darkness?

Mayfield hade gått från rollen som Jerry Butlers låtskrivare och gitarrist (som influerade Jimi Hendrix) till att bli populärmusikens samvete. Efter 1970-års storverk Curtis skulle soulmusiken aldrig bli sig lik.

Chicagosonen hade kastat bort Impressionskostymen, och klev i något hippare inspirerat av Black Power-mode och en turbulent tid. Introducerade inte bara djupa, sociala texter utan expanderade också rytmiskt och instrumentalt. Ekoeffekter, långa gitarriff, mullrande funkbas, framskjutna blås och stråksektioner. Ibland lät Curtis viskande falsett som sorgset rap. Curtis Mayfield var på flera plan hiphop redan 1972 (mäktiga Superfly). Den sista delen av 2.
2018-09-23
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Jill Scott

Jill Scott är förälskad i livet och levererar sin musik med ett eftertänksamt djup och ett svävande hjärta. Vi ger er specialen från 2005.

Det verkade länge som om Jill Scott skulle förbli en lokal poet med teaterambitioner. Men så plötsligt hittade hennes ord melodin vilket ledde till en tyngdlös jazzig skönhet placerad i en soulimpregnerad hiphopvärld. Idag är hon förutom sångerska också en hyllad skådespelerska som alltjämt står upp för s-o-u-l.
2018-09-19
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 1 ? ?Move on up?

Det handlar om den fjäderlätta falsetten som utmanade makten. Med Curtis Mayfield fick kampen för mänskliga rättigheter det eviga ljudspåret. Bättre än någon annan fångade han hoppet, raseriet och kärleken i ett berättande bortom Chicagos slum.

Curtis skrev lika träffsäkert om revolution som om romantik, samtidigt som dubbelnaturens osäkerhet, tvivel och mörker låg där som ett olycksbådande ackompanjemang. Följ den dramatiska historien om en av de stora innovatörerna. Från doowop i stilbildande vokalgruppen Impressions till medveten soulman som med passionerad ilska experimenterade fram symfonisk soul som förändrade afroamerikansk musik i grunden, och som influerade alla från Bob Dylan till Bob Marley. Del 1 av 2.
2018-09-16
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Nas

Som tonåring blickade Nasir Jones ut från sitt rum i Queensbridge och såg ett mörkt oroväckande moln över hyreskasernerna. Idag är han ikonen som har insett sin plats i hiphop-historien.

Nasir Jones, ofta kallad motsägelsernas man, når insikter genom att återskapa sig själv. Genom risktagande, utan att för den sakens skull lämna hiphopens ramverk. Han har sällan drivits av pengar eller av en strävan att bli störst och vackrast. Det Nas saknar vad gäller melodirikedom i flytet kompenserar han på andra vis. Genom ren poetisk kraft, genom förmågan att skapa starka bilder med några få ord, samt med hunger och intensitet. Nas är en del av pusslet som kommer att läggas för att finna den artistiska själen och dess inneboende konflikter i Amerika under det sena 1900-talet.
2018-09-12
Länk till avsnitt

Mac Miller 1992-2018

Mac Miller har gått bort endast 26 år gammal. Med anledning av hans plötsliga bortgång släpper vi Mats intervju med rapparen från 2012.

Gratislåtar på nätet och mixtapehits gav honom tidigt en mångmiljonpublik och fick hans debutalbum Blue Slide Park att gå direkt in på förstaplatsen i USA, utan att något stort skivbolag var involverat. Macmania var ett faktum.
2018-09-10
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: EPMD

Barndomsvännerna Erick Sermon och Parish Smith representerade odestillerad hiphop. Med inga större mål än att leverera de fräschaste beatsen och få bra betalt.

EPMD, en av de mest samplade hiphopgrupperna, kontrakterades i en tid då scenen hade muterat till en återvinningscentral för James Brown. Run DMC:s regim var över och västkusten hade ännu inte på allvar exploaterat P-Funk. 1987 bidrog EPMD till att förändra synen på storsäljande musik. De var den första gruppen som förde smutsig och slabbigt producerad hiphop till toppen av den amerikanska Rnb-listan. I den här veckans poddspecial, berättelsen om EPMD, som gick igenom hiphopens jobbigaste skilsmässa i spåren av genrens finaste segersvit.
2018-09-05
Länk till avsnitt

MF Doom ? mannen bakom metallmasken

Masken stirrar på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålar kyla och sorg där den ligger bredvid en flaska med champagne. Senaste versionen av återfödelsens lösansikte är gjord efter en förlaga i filmen Gladiator.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bare en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF Doom. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program. Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier.
2018-09-02
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Pharrell Williams

Pharrell var ena halvan av producentduon Neptunes, som rubbade våra föreställningar om kommersiell svart musik. Pharrell hittade något i funk som ingen tidigare hade hört och skrev om svängets regelbok.

Charmen i hans produktioner ligger i hur han tar billiga och lustiga keyboardljud som gränsar till karikatyr och får dem att låta fräscha. Detta ihop med trummor som bär på en egen karaktär och ett låtskrivande som inte går att förneka. Genom åren har Pharrell genomgått många olika faser och tillhör idag fortfarande populärmusikens innersta krets.
2018-08-29
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Aaliyah

Den 25 augusti 2001 omkom Aaliyah i en flygkrasch i Bahamas. Endast 22 år gammal hade hon redan varit med och skapat ramverket för framtidens högteknologiska soul.

Tillsammans med en ung generation R&B-sångerskor gjorde hon och producenten Timbaland musiken till något mer modernt och elektroniskt i mitten på 90-talet. I veckans poddspecial från 2001 hör du en av Aaliyahs allra sista intervjuer som sändes dagen efter hennes tragiska bortgång.  
2018-08-22
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Scarface

Scarface är din favoritrappares favoritrappare. I Geto Boys skapade han blåkopian för grubblande gangstarap och skrämde skiten ur Amerika. Som soloartist höjde han ribban för hela genren.

2003 åkte Mats hem till Scarface i Houston och satte sig på verandan tillsammans med den dödsfixerade MC:n.    Välkommen in i huvudet på Scarface.
2018-08-15
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Etta James

Med sång från de mörkaste och mest lustfyllda delarna av människosjälen förvandlade Etta James smärta till kraft, lidande till frihet och raseri till överlevnad.

Mats satt på golvet när Etta James låg utsträckt på soffan med sin majestätiska kroppshydda och berättade att hon hade gett musiken allt. 57 år i branschen, 30-talet album, 25 R&B-hits och 20 år som narkoman. Med sitt juckande och sina tungrörelser klassade hon länge ut sina yngre kollegor i snuskighet. Hits som "At Last", "All I Could Do Is Cry" och "Something's Got A Hold On Me" har omarbetats, samplats och sjungits av artister som Avicii, Kanye West och Beyoncé.
2018-08-08
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: James Brown

I år är det 12 år sen han lämnade oss. Soulens gudfader och den ultimata underhållaren blev 73 år gammal. James Joe Brown Jr. var originalet.

Browns liv, från ett skjul till soul- och funktronen, är en av populärmusikens största sagor. Faktum är att det mesta hade låtit annorlunda utan James Brown. Artister kunde vara funkiga innan honom, men det var han som satte det på plats, och gav den dramatiska föreningen av Afrika och Amerika ett ansikte.
2018-08-01
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Alicia Keys

Alicia Keys är underbarnet med en lika utstakad som oförutsägbar musikalisk kurs och med en förmåga att förlösa känslorna i sin tid.

Den unga sångfågeln från Hell's Kitchen började tidigt skriva låtar på sin mammas gamla, mörkbruna piano. Förmågan att ge tröst via musiken utvecklades och förde tankarna till New Yorks söta gamla vokalgrupper. För varje album har Alicia Keys blivit friare i sitt uttryck och har, trots ett allt poppigare tilltal, hittat hem i sin gränsöverskridande musikalitet.
2018-07-25
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: A Tribe Called Quest

När A Tribe Called Quest återförenades kunde ingen förutse vad som skulle hända 2016. Medlemmen Phife Dawgs bortgång och Donald Trumps presidentvalseger. Specialen inleds med Phife Dawgs avskedsord om vad som gjorde bandet unikt.

A Tribe Called Quest kom fram som avkopplade chanstagare och räknades som ett alternativ till den rådande hip-hopen. En bit in på 90-talet blev den allmäna åsikten att de var så mycket hip-hop som det bara gick att vara. Comebackplattan We got it from herethank you 4 your service känns på ett märkligt sätt lika mycket här och nu som en nostalgisk hyllning till gruppens banbrytande dagar. Återupplev Mats samtal med Tribes abstrakte poet Q-Tip om beatsen, rimmen och livet.
2018-07-18
Länk till avsnitt

40 år med P3 Soul: Chaka Khan

Chaka Khan var den första efter Aretha Franklin som bildade ett nytt universitet för soulsångerskor. Strupar slets ut när de försökte efterlikna hennes frihetsskrik och influensen hörs hos artister som Mary J Blige och Erykah Badu.

I veckans poddspecial får du möta eldkvinnan, 40 år efter de inledande styrkeuppvisningarna i ofiltrerad kvinnlighet. Då en vild och ibland skandalös Chaka exponerade sin vokala briljans via solodebuten "Chaka".
2018-07-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.