Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär spelar musik och gör exklusiva intervjuer med soul- och hiphopartister världen över. Ansvarig utgivare: Anna Benker

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Den dynamiska duon anländer"

Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter. Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det hindrade inte Run The Jewels!

El-P, älskad frontfigur på östkustens oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum) och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap. Två vänner, två mikrofoner i solorapparmas tidevarv och i symbios med den samtid som blev en dyster påminnelse om att verkligheten överträffar dikten. Du får en hiphoputopi i två delar. Det andra avsnittet nästa vecka. I de olika programmen möter Mats Nileskär även Chuck D i Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.
2021-02-21
Länk till avsnitt

Dave East ? ?New York state of mind?

Den postpandemiska perioden kommer att ge oss musik som vi aldrig har hört förut. Galna energier från världens snabbaste genre singeli (Tanzania) och innovativ Jerseyclub till exempel. Men allt blir också nästan som vanligt. Nostalgiker fortsätter att drömma om en ny rapmessias från New York.

Dave East la tyngdpunkten på orden och berättelserna när andra hellre sjöng eller mumlade. I sina rap navigerade han mellan våld, paranoia, pengar och familjen. En man mitt i historiens största generationsgap i hiphop. Mitt mellan sina hjältar Nas och Styles P, och dagens stjärnor Gunna och A Boogie wit da Hoodie. Dave Easts intensiva decennium som artist ledde fram till 2019-års helgjutna och reflekterande Survival. Den mörka gqommusiken närmar sig allt mer populärmusikmittfåran. I timme två landar vi i hamnstaden Durban vid Natalbukten i provinsen Kwazulu-Natal på Sydafrikas sydöstra kust mot Indiska Oceanen, där det sedan tidigt 10-tal utvecklats en pumpande, bastung hybrid av minimalistisk house, techno, hiphop, broken beat och traditionella stilar som maskandi. Träffa en av genreskaparna - DJ Lag.
2021-02-14
Länk till avsnitt

Chynna & Jeffrey Osborne

Döden var ständigt närvarande i Chynnas liv och musik. Projekt som Music 2 die 2 och avskedet In case I die first sveptes in i melankoli och mörker, men genomsyrades även av hopp. På Chynnas mammas gamla blandband fanns Jeffrey Osbornes och LTDs Love ballad, och drog till sig Philadelphiadotterns uppmärksamhet.

Earth, Wind & Fire tackade nej till Love ballad, och låten landade istället hos LTD med ledsångaren Jeffrey. En soulröst från en annan tid. Lika delar kyrka, Broadway och funk. Så småningom blev Osborne en del av MTV-eran via smäktande On the wings of love. Chynna, som var en lovande del av den nya östkusten, lämnade en hiphopvärld som ännu inte hade kommit över förlusterna av Juice Wrld och Pop Smoke. Hennes artisteri hade bara börjat. Mats Nileskär gjorde den sista intervjun.
2021-02-07
Länk till avsnitt

Moses Sumney ? en ny värld

När Moses Sumney la locket på rädslan och vågade framföra sina låtar på klubbar i Los Angeles 20 år gammal stod det klart att något stort var på gång.

Samtidigt var det uppenbart att den sköra, magnifika musiken och det djärva experimenterandet föll utanför de snäva ramar som afroamerikanska artister fortfarande förväntades verka inom. Med profetisk kraft levererar Moses verk som utmanar gängse föreställningar om hur kärlek och passion låter. Soul från framtiden. Specialgäster: Jimmy Scott, Kadhja Bonet och Usher.
2021-01-31
Länk till avsnitt

Rico Nasty, Saweetie & Millie Jackson ? moshpit 2021

I en värld där rap och punk blivit bästa vänner är Rico Nasty klippt och skuren. Hon rör sig i samma kretsar som Megan thee Stallion och Cardi B, men är den verkliga rockstjärnan, medan Saweetie satsar på att återuppliva Oaklands blytunga hyphy.

I starten av pandemin funderade Saweetie på vilken musik hon skulle släppa. Tap in visade sig fungera perfekt när den landade i en känslig tid sommaren 20. Låten fick en innebörd som handlade om förändring, och fångade energin i protesterna likt Martha Reeves and The Vandellas Dancing in the street på 60-talet. Rico Nasty tillhörde artisterna som rörde sig mot en ny form av frihet. Ett hopp och ett förlösande primalskrik. Rico välkomnade alla missanpassade till sin moshpit med ilska, androgyn stil, metallsmak och punkig sockertrap på steroider. Millie Jackson blev en del av kampen för sexuell jämställdhet när hon förenade soul och sex i färgstarka relationsbetraktelser som lekte med tabun. Millie Jackson bidrog till en ny skola för sångerskor i början 70-talet och banade väg för dagens utlevelse och kamp mot låsta könsroller med verk som Caught up och Feelin bitchy.
2021-01-24
Länk till avsnitt

Kendrick Lamar & Last Poets

Blodfyllda röster från två medborgarrättsrörelser målar bilder av ett sönderfallande USA som aldrig uppfyllde sitt löfte.

Vår tids virtuos Kendrick Lamar, som snart anländer med den efterlängtade uppföljaren till DAMN, samt Last Poets som blandade rytm, rap och politisk aktivism, och la grunden till hiphop med bland annat 1971 års "This is madness".
2021-01-17
Länk till avsnitt

MF DOOM, 1971 - 2020

Masken stirrade på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålade kyla och sorg där den låg bredvid en flaska med champagne. Sista versionen av återfödelsens lösansikte gjordes efter en förlaga i filmen Gladiator.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF DOOM. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TVprogram. Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier. MF DOOM var en av de stora som lämnade oss 2020.
2021-01-10
Länk till avsnitt

Questlove ? "Hail Mary"

Ahmir "Questlove" Thompson bär på något uråldrigt, men känns inte gammal eftersom han inte faller ner i något som varit. Om han inte måste. En batterist i en tid som kommer att kallas för tiden innan AI skapade vår populärmusik.

Trummaskinen av kött och blod byggde bron mellan doo-wop, soul och hiphop genom sitt band The Roots och samarbeten med bland andra D'Angelo och Erykah Badu. Du hör Questlove om varför han fick lära sig att bli människa på nytt, att ge intervjuer som Marvin Gaye, den amerikanska mardrömmen, länge utannonserade albumet "End game", Prince död, Earl Youngs Phillygroove, avancerad släktforskning, artisters rädsla att återvända till rötterna, största stunden och mycket mer.
2021-01-03
Länk till avsnitt

Sudan Archives ? fiolen och friheten

Världen är sjuk, men musiken mår utmärkt. En generation med öppna sinnen och ett existentiellt allvar blandar glittrande, lekfull R&B med avantgarde i en anda som kan jämföras med hur artister närmade sig sin konst och sin samtid för fem decennier sedan.

Tänk kosmiska jazzgudinnan Alice Coltrane eller skamlösa funknydanaren Betty Davis. Idag gäller SZA, H.E.R. och Sudan Archives från Ohio. Sudan, eller Britney Parks, förenar världar med attityd och fiolspel. Modern afroamerikansk musik glider samman med sudanesiska och västafrikanska rytmer. Instrumentet blir en förlängning av kroppen medan afrofuturismen kryper in i R&B på ett nytt sätt. Avsnittet speglar även känslorna i musiken under året som gick.
2020-12-27
Länk till avsnitt

Candi Staton ? hämnerskan

Med lika delar styrka och sårbarhet förvandlade Candi Staton sina erfarenheter till blödande sånger ("I'm just a prisoner, "Young hearts run free").

Hon är överlevaren och hämnerskan som färdats genom olika världar och musikstilar medan hon slagits med sig själv, monster till män och kyrkans uråldriga moral. Mats Nileskär levererar en klassisk soulhistoria, som också är berättelsen om Amerika.
2020-12-20
Länk till avsnitt

Från mobbade barn med automatvapen till monster

Så blev svensk hiphop modig, självutlämnande, sårbar och på riktigt när melodierna fick styra. Det hotfulla gled över i något lekfullt. Det blodfyllda allvaret rann ut i ett mjukt, märkligt sväng.

Tusen år hade gått sedan landets rappare gömde sig bakom flerstaviga rim. Det var ett ögonblick av klarhet. Så mycket mer kunde sägas om budskapet levererades med ett sjungande flyt. Kampen sockrades. Programmet bygger på möten med bland andra Aden X Asme, Guleed, BENNETT, Cherrie, Feven, Mobbade Barn Med Automatvapen (Seron, Organism 12, Leo och PSTQ), Yasin, Naod, Busu, Phonetik, Adrijana, Abidaz, Yung Gud, Petter, Loop Troop, MC Tim, Heli, Mat Åt Far, Lilla Namo, Johan Kimrin, Chords, Stockholm, Frotte, Ayo, AFC och Houman Sebghati.
2020-12-13
Länk till avsnitt

Ty Dolla $ign ? den kåte R&B-stigfinnaren

Tyrone står för sedelöst leverne och musik som matchar det. Los Angeles-sonen utvecklade en skabrös modern R&B ur electrominimalism och diverse hjärndöda hiphopbastarder i en zon mellan rap och sång.

På vissa nivåer är han den felande länken mellan R. Kelly och Prince. Det började med "Toot it and boot it" - ett skämt som förändrade allt för Ty Dolla $ign 2010, och som krönte honom till kungen av så kallad ratchet-R&B. Sedan dess har han levererat en rad efterhängsna dängor och en hög med mixtejp, som bland annat bjudit in oss till en värld där olyckliga människor gör varandra illa ("Beach house" 1 och 2). Men han har också demonstrerat en vilja att bryta ny musikalisk mark, och etablerat sig som en notorisk gästartist. Från skabbiga klubbar till lyxiga samarbeten med Megan Thee Stallion, Rihanna, Paul McCartney och Kanye West. Han är just nu aktuell med "Featuring Ty Dolla $ign". Följ med oss på resan som även inkluderar möten med vokalgruppen i Tys drömmar, The Whispers, samt YG, Patrice Rushen, Mos Def, Blowfly och Teena Marie.
2020-12-06
Länk till avsnitt

Wifisfuneral, Denzel Curry & Tyla Yaweh ? Miami efter mörkret

Vid sidan om apokalyptisk drill är det Floridas trasiga lofi-trap som har satt hårdast avtryck i senare års hiphop. Ljudet, attityden, respektlösheten.

De gamla rockstjärnorna hade dött eller sedan länge upphört med att vara rockstjärnor. Rappare med aptit för hedonism och revolt tog över. Men det kom en tid då det var dags att dra, och lämna mörkret i solskensstaten.
2020-11-29
Länk till avsnitt

UK 2020, del 2

Ännu en djupdykning i den nya brittiska popidentiteten. Från hoppet i afrobeats till mörkret i UK drill. Det är någonstans mitt emellan som vi ska titta extra noga. Ju mer det afrikanska kryper fram i drill desto mer spännande blir det.

Vi tar ett helhetsgrepp på stilarna som bland annat influerat svensk hiphop på djupet de senaste åren. Du möter Little Simz, Maleek Berry, Stylo G, IAMDDB, Nao, Not3s, Kojo Funds, Eliza, Greentea Peng, Loyle Carner, Donae'o, Paigey Cakey, Ray Charles, Yxng Bane, Jorja Smith, Kirby Forest, Mabel, Mr Eazi, Popcaan och i år bortgångne afrobeatpionjären Tony Allen.
2020-11-22
Länk till avsnitt

UK 2020, del 1

Vi vänder blickarna bort från USA mot det nedstängda England, där det under de senaste åren vuxit fram nya genrer som omdanat popmusiken. Det här året fick afrobeats en egen hitlista i Storbritannien.

Ett kluster av stilar formade det lika svängiga som sorgsna ljudspåret till en oviss framtid. Samtidigt som öriket slöt sig expanderade musiken. En rejäl afrikansk injektion innebar att de senaste decenniernas brittiska genrer muterade och utvecklades till något nytt som påverkade omvärlden. Nya artister poppade upp varje dag. Någonstans fanns kanske vår tids Fela Kuti. Programmet inkluderar möten med bland andra Kojo Funds, AJ Tracey, Jorja Smith, Not3s, Mabel, Paigey Cakey, Yxng Bane, Eliza, Goldie, Krept and Konan, Section Boyz, Sade, Donae'O, Kirby Forest och Stylo G.
2020-11-15
Länk till avsnitt

Isaac Hayes ? Black Moses

Amerika behövde då som nu ett läkande och enande ljudspår. Isaac Hayes var mannen som levererade efter mordet på Martin Luther King 1968. Ingen hade väntat sig att kampen och återupprättelsen skulle komma förklädd i stråkslöjor, och med en röst tjock som den mörkaste sirap.

Isaac Hayes lyfte Burt Bacharachs och Hal Davids låtar från cocktailpartyt ner på gatan och fick bitterheten och besvikelsen att glida över i något lugnt och trösterikt, men under ytan fanns mörkret. Album som "Hot buttered soul" och "To be continued" fick soulmusikens format att svälla och ledde fram till milstolpen "Shaft".
2020-11-08
Länk till avsnitt

MF DOOM ? mannen bakom metallmasken

Masken stirrar på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålar kyla och sorg där den ligger bredvid en flaska med champagne. Senaste versionen av återfödelsens lösansikte är gjord efter en förlaga i filmen Gladiator.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF DOOM. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program. Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier.
2020-11-01
Länk till avsnitt

Questlove ? "Hail Mary"

Ahmir "Questlove" Thompson bär på något uråldrigt, men känns inte gammal eftersom han inte faller ner i något som har varit. Om han inte måste. En batterist i en tid som kommer att kallas för tiden innan AI skapade vår populärmusik.

Trummaskinen av kött och blod byggde bron mellan doo-wop, soul och hiphop genom sitt band The Roots och samarbeten med bland andra D'Angelo och Erykah Badu. Questlove i ett avsnitt om varför han fick lära sig att bli människa på nytt, att ge intervjuer som Marvin Gaye, den amerikanska mardrömmen, länge utannonserade "End game" (eller blir det "Banana republican"?), Prince död, Earl Youngs Phillygroove, avancerad släktforskning, artisters rädsla att återvända till rötterna, största stunden och mycket mer.
2020-10-25
Länk till avsnitt

J.I.D & Earthgang ? tidsresenärer och rapmagiker i Atlanta

Möt artisterna som representerar lekfull rapvetenskap i en frihetszon mellan, låt oss säga, Kendrick Lamar och Young Thug. Den experimentella smutsiga södern!

Röstmanipulatören J.I.D är ordvrängande, halsbrytande och tvivlande med en lika matematisk som själfull inställning till rap. En gåtfull förnyare som blir allt mer inflytelserik. Stallkollegorna Earthgang talar i tungor ena stunden, och flyter lugnt om global uppvärmning och ett Amerika på fallrepet den andra, samtidigt som duon svävar ut ljud- och stilmässigt. Ibland blir det spöklik, psykedelisk boombap, ibland Goodie Mob i traptiden. Jord och rymd. Tidlöshet och futurism. I avsnittet möter du även bland andra Leon Bridges, Brick, Ol' Dirty Bastard, Hiatus Kaiyote, Trinidad James, Waka Flocka Flame, Cee Lo Green (Goodie Mob), Rico Wade (Organized Noize), Grip, D'Angelo, Lil Jon, T.I., Shop Boyz och Young Jeezy.
2020-10-18
Länk till avsnitt

Sudan Archives ? fiolen och friheten

Världen är sjuk, men musiken mår utmärkt. En generation med öppna sinnen och ett existentiellt allvar blandar glittrande, lekfull R&B med avantgarde i en anda som kan jämföras med hur artister närmade sig sin konst och sin samtid för fem decennier sedan.

Tänk kosmiska jazzgudinnan Alice Coltrane eller skamlösa funknydanaren Betty Davis. Idag gäller SZA, H.E.R. och Sudan Archives från Ohio. Sudan, eller Brittney Parks, förenar världar med attityd och fiolspel. Modern afroamerikansk musik glider samman med sudanesiska och västafrikanska rytmer. Instrumentet blev som en förlängning av hennes kropp medan afrofuturismen kröp in i R&B på ett nytt sätt. Avsnittet inkluderar även möten med Mahalia, Joan Armatrading och Bootsy Collins.
2020-10-11
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 2

Han var en av de mest originella artisterna i sin tid. Bohannon skalade bort låten för att få fram all funk, förändrade populärmusikens puls, och förebådade disco och house.

I den första delen följde vi Bohannon från småstaden i ett segregerat Georgia på 40- och 50-talet, till den stora chansen som Stevie Wonders trummis och bandledare på Motown. När bolaget flyttade till Los Angeles stannade Bohannon kvar i Detroit och drömde fram musik som ingen hade hört förut. Han spelade in album på löpande band under 70-talet med ett obevekligt, kompromisslöst groove. Rytm och ljudimpulser satte igång skeenden i hjärnan, och vidare i hela kroppen. Eller tvärtom. En väg till världen värd att leva i, signerad mannen som redan som barn vägrade att bli fråntagen sitt mänskliga värde. Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan, Farley Jackmaster Funk.
2020-10-04
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 1

Det var ingen som tog groove så seriöst och bokstavligt som Hamilton Bohannon. Trummisen och bandledaren som startade dansen, och fick människor i trans med ett beat som blev modellen för disco, house, techno och andra stilar.

Bohannon levererade skev rytmisk briljans och äventyrslysten synkopering i hypnotiska milstolpar mellan 1973 och 1983 ("Foot stompin music", "South African man", "Let's start the dance"). Sedan valde Bohannon att stoppa beatet, drog sig tillbaka i huset utanför Atlanta, och levde på sin musik som samplades och omtolkades av nya generationer. Han blev allt mer av en eremit. Ryktena började cirkulera om ett av funkens olösta mysterium. När Mats Nileskär stod vid uppfarten till Bohannons villa i skogen i College Park var trollkarlen redo att prata för första gången på decennier. Men var han villig att avslöja hemligheten? Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.
2020-09-27
Länk till avsnitt

Chynna ? sista intervjun

Döden var ständigt närvarande i Chynnas liv och musik. Projekt som "Music 2 die 2" och avskedet "In case I die first" sveptes in i melankoli och mörker, men genomsyrades även av hopp.

Det var inte musik att dö till, snarare att leva fullt ut till. Musik som väckte tankar och lust. Chynna Rogers rappade till oldschool, klaustrofobisk trap eller industriell sci-fi minimalism på samma uttryckslösa vis. Iskall, besjälad och bedövad. I sin sista intervju sa Chynna att de egna inre demonerna inte längre kunde mäta sig med de yttre. Tillståndet i världen fick henne att känna ny skärpa och övertygelse. En vilja att få saker gjorda. Chynna, som var en lovande del av den nya drillinfluerade östkusten, lämnade en hiphopvärld som ännu inte hade kommit över förlusterna av Juice Wrld och Pop Smoke. Programmet innehåller också ett möte med den legendariska rösten från Chynnas mammas blandband, Jeffrey Osborne.
2020-09-20
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Fight the power"

RTJ-fyran landade i ett kritiskt läge för en söndersliten nation. Mitt i en pandemi, och med de plågsamma bilderna av en döende George Floyd under polisens knä.

Ena handen blir en pistol. Den andra en knuten näve. Tillslaget är hårt och materialet bepansrat i en nostalgibefriad homage till klassisk hiphop. Gjord med ett självförtroende som bara kan komma ur livserfarenhet, misslyckanden och triumfer. I det andra avsnittet får du även historien om Run The Jewels främsta förebilder Public Enemy. Chuck D pratar bland annat om farsoten som kallas färg ("Fear of a black planet"). I programmet möter Mats Nileskär också Hank Shocklee (Bomb Squad), Professor Griff, Flavor Flav, Jay Z, Mr Len, Bigg Jus, De La Soul och Nice & Smooth.
2020-09-13
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Den dynamiska duon anländer"

Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter. Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det hindrade inte Run The Jewels!

El-P, älskad frontfigur på östkusten oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum) och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap. Två vänner, två mikrofoner i solorapparnas tidevarv och i symbios med den samtid som blev en dyster påminnelse om att verkligheten överträffar dikten. Du får en hiphoputopi i två delar. Det andra avsnittet nästa vecka. I de olika programmen möter Mats Nileskär även Chuck D i Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.
2020-09-06
Länk till avsnitt

Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake ? rebeller som inte pausar

Fältet är vidöppet i den allt mer föränderliga hiphopvärlden. Kampen får ett nytt ansikte via filterlösa inre monologer. Du möter pojkbandet Brockhampton, maskerade Leikeli47 och skepnadsskiftaren 070 Shake.

Brockhamptons sound har från början varit svårt att sätta fingret på. Med sina olika erfarenheter lyckas manskapet från Texas kombinera hiphopavantgarde och smutsiga södern med söta popmelodier, drum and bass och Eminems tidiga tivolirap. Efter att fjärde utspelet "Iridescence" gick direkt in på första platsen i USA har det bara pekat upp för planetens hetaste pojkband. I en tid då afrofuturism kopplas med en ny svart radikalism hör Leikeli47 ekot från en gammal kamp. Masken som hon bär mer än skyddar. Den hjälper Leikeli47 att behålla förståndet. Förstärker fantasin, gör henne modig och kreativ. Leikeli47 är maskerad för att förtydliga vem hon är som människa. I sitt andra möte med Mats Nileskär berättar 070 Shake bland annat om hur hon kämpade mot perfektionismen under arbetet med albumet "Modus vivendi". Injicerade sina udda melodier och säregna pop/trap/R&B-tolkning med något förvrängt, och hittade något vackert i förstörelsen.
2020-08-30
Länk till avsnitt

Stormzy del 2 + slowthai & Giggs

För det andra mötet med Stormzy tog sig Mats Nileskär till studion i Chiswick, London där artisten spelade in ansvarstyngda "Heavy is the head". Lika söt och hård som föregångaren, men ännu mer elastisk för grime.

Stormzy säger att paranoian och förvirringen (brexitkaos) påverkat musiken i mindre grad än dom egna inre demonerna. Det är tungt att bära kronan och att härska i ett eget musikaliskt metauniversum. I avsnittet hör du även intervjuer med Englands ilsknaste röst slowthai, Stormzys roadrapförebild Giggs, Aitch, Mac, C-Murder, Snoop Dogg och Teedra Moses.
2020-08-23
Länk till avsnitt

Stormzy del 1 ? från stål till sammet

Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked skengman"-serien och "Shut up", krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manöverera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus. I avsnittet medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.
2020-08-16
Länk till avsnitt

Snoh Aalegra & Nipsey Hussle

Snoh kände sig som en främling i sitt eget land. Inte minst musikaliskt. Nu är hon sammanflätad med R&B- och soulvärlden. Nipsey Hussle, som passionerat pratade om varje människas förmåga att kontrollera sitt öde, var väl medveten om att gatutillvaron som han så vackert rest sig ur när som helst kunde dra ner honom igen.

Länge var det en utopi för en svensk artist att nå in i djupet av den amerikanska soulmusiken. Att sväva bland hjältarna. Snoh Aalegras dröm förändrade allt. Från lovande barnartist i Sverige till nyskapande artist på stillahavskusten. Den 31 mars 2019 mördades Nipsey utanför sin klädaffär vid korsningen som odödliggjordes i musiken, och där han brukade hassla som ung, Crenshaw Boulevard och Slauson Avenue. Nipsey Hussle fyllde ett tomrum genom att förnya känslan, melodierna och ljudbilden i soulindränkt västkust gangstarap. Nipseys barska röst representerade ett Los Angeles som vi hade hört om i hiphop sedan 80-talet. Men nu trängde ett ljus av hopp fram ur mörkret, vilket gjorde det hela ännu mäktigare.
2020-08-09
Länk till avsnitt

Chloe X Halle, Bibi Bourelly & Ingrid ? "Ungodly hour"

Möt milleniumbarnen som skapade något vackert och hoppfullt ur hat och paranoia.

Ingrid bidrog till Beyonces "Lemonade", Bibi Bourelly hjälpte till att föra Rihanna mot en mer trapinfluerad och utmanande riktning ("Bitch better have my money"), och Atlantasystrarna Chloe och Halle, nu aktuella med andra albumet "Ungodly hour", la suggestiv, flummig sång över brittiska ljud och den gamla crunkens åtta noll åtta-trummor. Allt pekade framåt. Från den 1/1-2017.
2020-07-26
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 2 ? ?Right on for the darkness?

Mayfield hade gått från rollen som Jerry Butlers låtskrivare och gitarrist (som influerade Jimi Hendrix) till att bli populärmusikens samvete. Efter 1970-års storverk Curtis skulle soulmusiken aldrig bli sig lik.

Chicagosonen hade kastat bort Impressionskostymen, och klev i något hippare inspirerat av Black Power-mode och en turbulent tid. Introducerade inte bara djupa, sociala texter utan expanderade också rytmiskt och instrumentalt. Ekoeffekter, långa gitarriff, mullrande funkbas, framskjutna blås och stråksektioner. Ibland lät Curtis viskande falsett som sorgset rap. Curtis Mayfield var på flera plan hiphop redan 1972 (mäktiga Superfly). Del 2 av 2.
2020-07-19
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 1 ? ?Move on up?

Det handlar om den fjäderlätta falsetten som utmanade samhället. Med Curtis Mayfield fick kampen för mänskliga rättigheter det eviga ljudspåret. Bättre än någon annan fångade han hoppet, raseriet och kärleken i ett berättande bortom Chicagos slum.

Curtis Mayfield skrev lika träffsäkert om revolution som om romantik, samtidigt som dubbelnaturens osäkerhet, tvivel och mörker låg där som ett olycksbådande ackompanjemang. Följ den dramatiska historien om en av de stora innovatörerna. Från doowop i stilbildande vokalgruppen Impressions till medveten soulman som med passionerad ilska experimenterade fram symfonisk soul som förändrade afroamerikansk musik i grunden, och som influerade alla från Bob Dylan till Bob Marley. Del 1 av 2.
2020-07-12
Länk till avsnitt

Rapsody, 9th Wonder & Dennis Edwards ? "Ball of confusion"

Rapsodys senaste album "Eve" är en stark hyllning till kvinnan och kampen. Följer upp 2017-års personliga och politiska "Laila's Wisdom", där Rapsody kanaliserade sin farmors visdom.

Kulmen på en lång och sjudande karriär med besjälat flyt som utforskat ämnen som kärlek, självkänsla och utseendefixering. Rapsody blev vår tids MC Lyte eller Lauryn Hill med en gränsöverskridande och mångdimensionell stil. Men allt började med laptop-boombap från North Carolina-hjälten 9th Wonders fuktiga studioskrubb, där Rapsody sammanstrålade med soulspöken som Dennis Edwards, vokalgruppen Temptations mest kraftfulla och kontroversiella röst. Vi ger dig Mats Nileskärs möte med folkets sångare, som tog barsk machosoul till en ny nivå. Edwards politiska kommentarer och poetiska intensitet under den psykedeliska eran gav en föraning om hiphop. Dennis Edwards krävde respekt och rättvisa, och levererade alltid direkt från hjärtat.
2020-07-05
Länk till avsnitt

Gil Scott-Heron ? "The revolution will (not) be televised"

Gil var i grunden en varm och självlysande romantisk poet som med sin skarpa och vitsiga tunga blev en av 1900-talets mest träffsäkra samhällskritiker. Hans ord borrade sig in och blev tankar som födde motivation och ifrågasättande.

Gil Scott-Heron var också en modig upptäcksresande i det svarta musikarvet, ända ner till muntlig afrikansk tradition, vilket förebådade hiphop. Musiken lät trotsig och ångerfull om vartannat. Med sin satiriska udd skiljde den sig från samtidens samhällskommenterande soul signerad Marvin Gaye och Curtis Mayfield. Gil Scott-Heron nådde något av ett klimax i mitten av 70-talet kring låten "Winter in America", som med sin isande text, fjäderlätta tyngd och vackra vemod säger lika mycket om dagens USA.
2020-06-28
Länk till avsnitt

Joey Bada$$ ? "The world is yours"

När Mats Nileskär mötte Joey Bada$$ första gången var Brooklyn-aposteln bara barnet ett rapunderbarn med ryggsäcken full av psykedelisk poesi, new age-myter och boombap (Pro Era). När de träffades igen hade Joey ett av 2010-talets mest glödande hiphopalbum bakom sig ALL-AMERIKKKAN BADA$$ (2017).

Ett öppet brev till Amerika fast mellan rasism och tolerans, paranoia och hopp. Ett ljudspår till den trumpiska samtiden, och ett verk som tar sig under huden på förtrycket. Framförallt är det kanske en meditation över våldet mot den svarta kroppen och en uppgörelse med ett land som gått vilse i Drömmen. Uppväxten i Brooklyn var kringskuren av rädsla. På väg till skolan stoppade Joey Bada$$ för säkerhets skull ner en tegelsten i väskan, eller så stal han brytbladskniven ur morfars verktygslåda och tog med.
2020-06-21
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Fight the power"

RTJ-fyran landade i ett kritiskt läge för en söndersliten nation. Mitt i en pandemi, och med de plågsamma bilderna av en döende George Floyd under polisens knä.

Ena handen blir en pistol. Den andra en knuten näve. Tillslaget är hårt och materialet bepansrat i en nostalgibefriad homage till klassisk hiphop. Gjord med ett självförtroende som bara kan komma ur livserfarenhet, misslyckanden och triumfer. I det andra avsnittet får du även historien om Run The Jewels främsta förebilder Public Enemy. Chuck D pratar bland annat om farsoten som kallas färg ("Fear of a black planet"). I programmet möter Mats Nileskär också Hank Shocklee (Bomb Squad), Professor Griff, Flavor Flav, Jay Z, Mr Len, Bigg Jus, De La Soul och Nice & Smooth.
2020-06-14
Länk till avsnitt

Ice Cube ? "Fuck tha police"

Ice Cube var livsfarlig i N.W.A., men blev möjligen ännu giftigare när han lärde sig att upparbeta ilskan på beställning. Rödhet lava blandat med saliv. Cube paralyserade lyssnaren med sitt svavelosande budskap som var lika delar ondskefullt, profetiskt och humoristiskt.

Han hade hela tiden tillgång till funk, soul och bluesarvet när han rörde sig mellan motstridiga känslor, och satte in lyssnaren i gängmentaliteten utan några moraliska spärrar. Men det fanns också en tid då Cube ifrågasattes av hiphopnationen. Hur kombinerar man medverkan i gulliga familjekomedier med ryktet som kontroversiell rappare? N.W.A.-legendens historia inkluderar bland annat berättelsen om banbrytande "Fuck Tha Police". I timme två: albumaktuella Jessie Reyez ("Before Love Came To Kill Us"). Dottern till colombianska migranter kämpar för ömsesidig respekt mellan människor med hjälp av våldsam och romantisk Quentin Tarantino-soul.
2020-06-07
Länk till avsnitt

Yung Lean ? 16-åringen som vände på världen

Det var en gång en 16-åring som sammanflätades med något bortom den egna existensen. Nu berättar Yung Lean, aktuell med spännande sjuan "Starz", om resan från datorn i pojkrummet på Södermalm till rockstjärnedrömmen och utsålda konserter i hiphopens hemland.

Sagan om Sveriges mest framgångsrika rapartist rymmer som alla vackra sagor rikligt med svärta. Yung Lean kunde ha kört allt i botten, och offrats på emorapscenen. Istället blev han den inflytelserike överlevaren, som tidigt såg möjligheten att skapa surrealistisk konst ur sjabbig trap.
2020-05-31
Länk till avsnitt

Betty Wright 1953 - 2020, del 2

Efter mordet på Martin Luther King följde bitterhet och besvikelse, och en mer militant svart kamp. Det här påverkade både Betty Wrights musik och hennes liv. Hon tvingades dagligen kämpa mot fördomar och trakasserier. Betty stoppades på flygplatser då hon misstogs för att vara aktivisten Angela Davis. Låtarna blev mörkare och funkigare.

Trots att Betty fostrades för den hårdaste och mest svekfulla av branscher kom det som något av en chock när hon upptäckte en annan sida av fadersgestalten och TK Records-grundaren Henry Stone. Allt stod inte rätt till på det framgångsrika bolaget som var banbrytande inom discosoul. Nu väntade sångerskans största utmaningar. I programmet intervjuas även George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid (alias Blowfly).
2020-05-24
Länk till avsnitt

Betty Wright 1953 - 2020, del 1

Mats Nileskär serverar en klassisk soulsaga i två delar. Nyligen bortgångna Betty Wright blev med glödande röst och relationsdrama i låtform den klarast lysande stjärnan i ett framväxande skivimperium (TK), som bidrog till att förändra 70-talets musik.

Mats fann Betty Wright i hennes stora villa gömd bland palmer i Miami. Kyrkoflickan som predikade feminism och njutning och utmanade rådande normer i en miljö där R&B, funk och gospel blandades med karibiska rytmer. Det handlar om en av de första soulkvinnorna som tog kontroll över sitt öde, och banade därmed väg för bland andra Beyoncé (som samplade Bettys "Girls can't do what the guys do"). I programmet intervjuas också George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid.
2020-05-17
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Den dynamiska duon anländer"

Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter. Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det stoppade inte Run The Jewels!

El-P, älskad frontfigur på östkustens oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum) och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap. Det andra avsnittet kommer senare i år i samband med fjärde Run The Jewels-albumet. I programmen möter Mats Nileskär även Chuck D från Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.
2020-05-10
Länk till avsnitt

Skepta ? ljudet av svarta hål

Rumtiden trycktes ihop och skapade vågrörelser i "Shutdown", där en fri Skepta spottade för sin och sin genres återupprättelse.

Veteranen kom att förkroppsliga grimens nya guldera med kompromisslöshet och spänst som om det vore 2003 igen. Från drömmen om att bli Tottenhams Biggie, med den klaustrofobiska känslan i kvarteren kring Meridan Walk, via mental ohälsa till global superstjärna som fick Drake att tatuera en hyllning på sin axel, och Kanye West att jubla. I en av Skeptas få intervjuer tränger vi in i ett säreget musikuniversum och får grimens historia på köpet. För att få pusselbitarna på plats har Mats Nileskär även träffat bland andra Section Boyz, Lady Leshurr, Jammer, Wiley, Kano, Heartless Crew, So Solid, Bugzy Malone, Novelist och Mumdance.
2020-05-03
Länk till avsnitt

Etta James & Bettye LaVette ? supersoulsystrar

Två majestätiska röster och tumultartade karriärer som rymmer historien om 1900-talet.

Med sång från de mörkaste och mest lustfyllda delarna av själen förvandlade Etta James smärta till kraft, lidande till frihet och raseri. Soulmusikens Angela Davis bildade skola för flera generationer, och du hör ekot bland dagens stjärnor som Summer Walker, Lizzo, H.E.R och Ella Mai, samt genom otaliga samplingar (Kanye West, Avicii, Cam'ron etc.). Bettye LaVette hade en tår i sin ton där de samtida kollegorna strålade av gospel. Hon trodde inledningsvis att hon bar på ett handikapp då hon varken kom från ett religiöst hem eller gick i kyrkan. När hon satte ett av sina mest kända nummer, "Let me down easy", var hon 18-år, men det lät som hon hade levt alldeles för mycket. Bettye sjöng som om det var hennes sista chans i en studio. Känslan kan ha kommit ur en obesvarad kärlek.
2020-04-26
Länk till avsnitt

Thundercat & Kamasi Washington

Thundercats virtuosa basspel gav den en gång föraktade jazz-rock-funkfusionen fötter på nytt. Till mångas förvåning. Men nu kom den till oss i en ny originell och lekfull form.

Thundercat och vännen saxofonisten Kamasi Washington lirade bakom Snoop Dogg, och lärde sig att finslipa funken, frasera rätt och fånga själva vibben. Dunderkattens muskulösa bas blev en sammanhållande kraft på Kendrick Lamars "To Pimp a Butterfly". Då hade han redan, motiverad av Flying Lotus rymdresor, utvecklat ett eget smått kryptiskt komponerande. Svävande, melankoliskt, sensuellt och bubblande. Thundercat, alias Stephen Lee Bruner, hör och uppfattar melodier på ett eget sätt. Det samma gäller Kamasi Washington, som drar sin kosmiska jazz genom ett G-funkfilter, och siktar mot stjärnorna. Ravel möter Ornette Coleman och Sun Ra i South Central, Los Angeles.
2020-04-19
Länk till avsnitt

Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake ? rebeller som inte pausar

Fältet är vidöppet i den allt mer föränderliga hiphopvärlden. Kampen får ett nytt ansikte via filterlösa inre monologer. Du möter pojkbandet Brockhampton, maskerade Leikeli47 och skepnadsskiftaren 070 Shake.

Brockhamptons sound har från början varit svårt att sätta fingret på. Med sina olika erfarenheter lyckas manskapet från Texas kombinera hiphopavantgarde och smutsiga södern med söta popmelodier, drum and bass och Eminems tidiga tivolirap. Efter att fjärde utspelet "Iridescence" gick direkt in på första platsen i USA har det bara pekat upp för planetens hetaste pojkband. I en tid då afrofuturism kopplas med en ny svart radikalism hör Leikeli47 ekot från en gammal kamp. Masken som hon bär mer än skyddar. Den hjälper Leikeli47 att behålla förståndet. Förstärker fantasin, gör henne modig och kreativ. Leikeli47 är maskerad för att förtydliga vem hon är som människa. I sitt andra möte med Mats Nileskär berättar 070 Shake bland annat om hur hon kämpade mot perfektionismen under arbetet med albumet "Modus Vivendi". Injicerade sina udda melodier och säregna pop/trap/R&B-tolkning med något förvrängt, och hittade något vackert i förstörelsen.
2020-04-12
Länk till avsnitt

Bill Withers och den gömda gitarren

Vila i frid, Bill Withers - 4 juli 1938 - 30 mars 2020. Bills hjärtevärmande vardagsobservationer och okomplicerade kärleksförklaringar etsade sig fast och blev en omistlig del av populärmusiken.

Sångaren/låtskrivaren vände alldagligheten till sin fördel. Den svajiga, oskolade baritonen förankrade utan minsta framfusighet livsvisdomen: If it feels this good getting used, you just keep on using me, until you use me up. Bill Withers blev 81 år gammal.
2020-04-05
Länk till avsnitt

Jay Electronica ? den motvillige rapparen

Den svårfångade Jay Electronica rappar som en besatt, trots att han avskyr hiphopleken. I alla fall spelreglerna. Han har länge betraktats som en av världens bästa. Men först nu anländer efterlängtade debutalbumet "A Written Testimony".

Jay Electronicas arv utgörs av närmare hundra utspridda låtar, gästverser, och ett mysterium kring person och artisteri. Resan började när han som 10-åring såg LL Cool J på Run DMC's "Raising hell"-turné. Runtomkring honom i New Orleans fanns den sprudlande hiphopbastarden bounce. Men vid ett stadium skämdes Jay Electronica över att komma från södern. Rappribban hade satts i New York, och han ville bli som Rakim och Nas, snarare än lokala hjältarna Tim Smooth och Bust Down. Han ville bli förstådd på andra platser än i Louisiana, och formade ett eget mytomspunnet flyt.
2020-03-29
Länk till avsnitt

Jadakiss & Cormega ? "Topp fem död eller levande"

För drygt 25 år sedan sprack asfalten i Yonkers, New York, som tidigare hade varit mer känt för rapimpregnerad R&B än blodsprängd hiphop. Nu var lokale legenden DMX redo att ta över leken med sataniskt spottande och pitbullskall. I hälarna på hunden - några ungar från grannskapet som skulle sätta ett rejält avtryck som LOX och D-Block.

Det går att upptäcka en iskall och monoton Jadakiss-vers från rymden. Oberoende av beatet är LOX-medlemen alltid lika skrämmande stabil med den förvirrande förmågan att leverera våldsamma texter med både intensiv känslokyla och avspänd humor. Jadakiss, aktuell med soloalbumet "Ignatius", var frukten av en period då Wu, Nas och Biggie regerade i New York. I timme två: Queensbridgesonen och Nas gamle nemesis Cormega om verbal krigföring och allt annat som formade honom som människa och artist. Ett avsnitt från 2006.
2020-03-22
Länk till avsnitt

J.I.D & Earthgang ? tidsresenärer och rapmagiker i Atlanta

Möt artisterna som representerar lekfull rapvetenskap i en frihetszon mellan, låt oss säga, Kendrick Lamar och Young Thug. Den experimentella smutsiga södern!

Röstmanipulatören J.I.D är ordvrängande, halsbrytande och tvivlande med en lika matematisk som själfull inställning till rap. En gåtfull förnyare som blir allt mer inflytelserik. Stallkollegorna Earthgang talar i tungor ena stunden, och flyter lugnt om global uppvärmning och ett Amerika på fallrepet den andra, samtidigt som duon svävar ut ljud och stilmässigt. Ibland blir det spöklik, psykedelisk boombap, ibland Goodie Mob i traptiden. Jord och rymd. Tidlöshet och futurism. I avsnittet möter du även bland andra Leon Bridges, Brick, Ol' Dirty Bastard, Hiatus Kaiyote, Trinidad James, Waka Flocka Flame, Cee Lo Green (Goodie Mob), Rico Wade (Organized Noize), Grip, D'Angelo, Lil Jon, T.I., Shop Boyz och Young Jeezy.
2020-03-15
Länk till avsnitt

Så startade allt för Seinabo Sey, Beldina och kompani

Seinabo turnerar med Lauryn Hill i USA. Snoh Aalegra och Mabel går från klarhet till klarhet. Svensk musik som vuxit ur soul och R&B har kommit långt trots alla bakslag.

I slutet av 2019 tystnade en av de mest lovande rösterna. Beldina finns med i det här avsnittet, som också innehåller en av Seinabo Seys första intervjuer. Vita linjer i mörk materia med den genrelösa generationen som förvandlade det förutsägbara till skavda drömmar. Något svävande och atmosfäriskt bortom gamla föreställningar om pop och R&B. Programmet sändes första gången våren 2012.
2020-03-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.