Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Den dynamiska duon anländer"

Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter. Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det hindrade inte Run The Jewels!

El-P, älskad frontfigur på östkusten oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum)och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap.Två vänner, två mikrofoner i solorapparmas tidevarv och i symbios med den samtid som blev en dyster påminnelse om att verkligheten överträffar dikten. Du får en hiphoputopi i två delar. Det andra avsnittet nästa vecka.I de olika programmen möter Mats Nileskär även Chuck D i Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.
2022-01-23
Länk till avsnitt

Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake

När Brockhampton släppte Roadrunner: new light, new machine annonserade de samtidigt att det blir det första av två avskedsalbum. Därefter lägger de av. Du möter pojkbandet, maskerade Leikeli47 och skepnadsskiftaren 070 Shake.

Brockhamptons sound har från början varit svårt att sätta fingret på. Med sina olika erfarenheter lyckades manskapet från Texas kombinera hiphopavantgarde och smutsiga södern med söta popmelodier, drum and bass och Eminems tidiga tivolirap. Efter att fjärde utspelet "Iridescence" gick direkt in på första platsen i USA tycktes inget kunna stoppa dem.I en tid då afrofuturism kopplas med en ny svart radikalism hör Leikeli47 ekot från en gammal kamp. Masken som hon bär mer än skyddar. Den hjälper Leikeli47 att behålla förståndet. Förstärker fantasin, gör henne modig och kreativ. Leikeli47 är maskerad för att förtydliga vem hon är som människa.I sitt andra möte med Mats Nileskär berättar 070 Shake bland annat om hur hon kämpade mot perfektionismen under arbetet med albumet "Modus vivendi". Injicerade sina udda melodier och säregna pop/trap/R&B-tolkning med något förvrängt, och hittade något vackert i förstörelsen.
2022-01-16
Länk till avsnitt

Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

Unga i London väntar på en ny framtid. En borttappad framtid efter brexitkaos och pandemi. De väntar på att villkorslöst få visa sin kärlek till den nya tidens popstjärna.

Greentea Pengs psykdeliska tripp genom jazzig, pårökt dub och loj lofisoul är bara möjlig i den brittiska smältdegeln. En kosmisk punkreggaerebell skruvar till känslan och atmosfären i Erykah Badus och Dillas Didnt cha know och finner sin egen stil.  Fri från begränsningar i tid och rum lever Peng ut begär och drömmar på albumet Man made.Little Simz når också en ny nivå på aktuella Sometimes I might be introvert där känslor av rädsla, utmattning och inre konflikter möter kamp.Ett skolprojekt växte till vänskap och något som rubbade synen på jazz i London. Ezra Collective förvånade många när de skapade ravestämning på sina spelningar med en frenetisk energi där bandet blandade jazzens olika uttryck med bland annat grime, hiphop och funky house. Ezra prioriterade groove istället för att bombardera lyssnaren med långa invecklade solon och komplicerade rytmer.Avsnittet innehåller även intervjuer med Lonnie Liston Smith, Archie Shepp, Ms. Dynamite och Steve Coleman.
2022-01-09
Länk till avsnitt

Aaliyah del 2 ? R&B 9/11

Aaliyah verkade gå stark ur krisen. Hon refererade till sin mormor, och sin morfar som överlevde andra världskriget. Samtidigt fanns det ett mörker som omgav sångerskan. Aaliyah distanserade sig från R Kellys namn. Men fick uppleva hur skuld las på henne. Nästa steg skulle avgöra allt, och förändra R&B för evigt.

Det var avgörande för Aaliyah att inte bara matcha R Kelly samarbetet utan överglänsa det. I producent Timbaland fann Aaliyah en partner som fick ut det bästa ur hennes väna röst, och tillsammans formade de en ny elektronisk R&B. De flesta sångdivor insisterade på att vara i centrum, men Aaliyah visste vilken effekt hon skapade när hon gled in och ut ur musiken för att matcha ljuden. Många har efteråt försökt uppnå samma själfulla samverkan mellan människa och maskin. Tonen mellan sorg och sexighet lät nästan olycksbådande.Aaliyah-avsnitten är bland annat baserade på en av sångerskan sista intervjuer. Mats Nileskär mötte 22-åringen några veckor innan hennes död.I timme två: Aaliyahs syskonsjäl Brandy.
2022-01-02
Länk till avsnitt

Aaliyah del 1 ? mjukt stål

Artister har länge drömt och fantiserat om hur R&B hade låtit om Aaliyah fått leva. Musiken kallades för futuristisk vid millenieskiftet. Den skulle visa sig vara mer än så.

Aaliyah lärde sig tidigt hur man skapade stora poplåtar ur udda, säregna ljud. Många av hennes hits var egentligen inte mer än sångriff som upprepades till en elektronisk ljudmatta. Aaliyah framkallade en abstrakt blandning av R&B och hiphop. En modern diva mitt bland maskinerna, och med soulmusikens tidlöshet som ramverk.Serien i två delar baseras på en av Aaliyahs sista intervjuer, samt hennes första möte med Mats Nileskär. Aaliyah var vid tillfällena 22 respektive 17 år gammal.I programmen medverkar även Timbaland, Missy Elliott, R Kelly, Janet Jackson, Kehlani, Asma Maroof, Kelela, Ginuwine, Jhené Aiko och Ronald Isley.
2021-12-26
Länk till avsnitt

Sade ? den lugna stormen

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en snart 40-årig karriär.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).
2021-12-19
Länk till avsnitt

Maxwell

Snart avslutar Maxwell sin egenartade albumtrilogi som påbörjades för mer än tolv år sedan genom BLACKsummersnight.

Det var ingen som kunde ana vart allt skulle dra när den skygges musik lyste upp soulhimlen med "Urban hang suite" 1996. Ett album som plockade från det förgångna, samtidigt som det på ett märkligt, moget sätt pekade framåt. Brooklynsonen lyfte känslan som en gång tillhörde Smokey Robinson ochMarvin Gaye, och som hade gått förlorad trots diverse återupplivningsförsök på 80-talet. Idag symboliserar Maxwell våndan och ångesten som följer med skapande som går tillbaka för att komma vidare. Aktuella låten Off är ett bra exempel på hur Maxwell lyckats hitta balansen i förfiningen av soul.
2021-12-12
Länk till avsnitt

Young Thug & Aminé

Thug låter som ett trasigt blåsinstrument som plockades upp ur vattnet efter Katrina. När han kom var det länge sedan vi upplevt en så oförutsägbar röst. I timme två möter du Aminé från aktivist- och proteststaden Portland.

Young Thug, från Atlantas fattigaste delar, drog på sig klänning, leoparddräkt, målade naglarna och kallade sina polare "lover" och "babe". Men det var framför allt hans uttrycksfulla och nästan obegripliga röst som bidrog till att förändra hiphop.Trump hade precis segrat i presidentvalet, och Aminé vägrade svälja och vara tyst när det var dags för debut på The Tonight Show. Han omarbetade Caroline framför miljoner TV-tittare. Låten med vimsigt beat om den overkligt snygga tjejen, som ett antal månader tidigare hade förvandlat en frustrerad student till hitmakare, blev nu en minimalistisk stråkgarnerad och politiskt laddad angelägenhet. Den gav samtidigt en bild av ett självsäkert artisteri.
2021-12-05
Länk till avsnitt

Anderson .Paak

Multibegåvningen Paak lever just nu i en ljuv retrobubbla genom projektet Silk Sonic (så nära vi kommer The Moments idag), och drömmar om att spela Smokey Robinson i Dr. Dres film om Marvin Gaye.

Anderson .Paaks solokarriär har kännetecknats av lika delar lekfullhet och musikaliskt mod. Från tetralogin Venice, Malibu, Oxnard och Ventura till An evening with Silk Sonic. Inget är omöjligt om du blandar de praktfulla 70-tals soul pastischerna med neosoulhjälten Bilal och rapvirtuosen Busdriver.Specialgäster inkluderar Kamasi Washington, Gamble & Huff, Curtis Mayfield och Shafiq Husayn (Sa-Ra).
2021-11-28
Länk till avsnitt

Pete Rock ? Soul Brother #1

Tiden borde ha hunnit ikapp Pete Rock flera varv. Hans sound är själva sinnebilden av klassisk hiphop.

Men framtiden kommer att lära nya saker, höra nya ljud och toner i soulsymfonierna. Det rör sig om hiphopgenerationens kanske mest musikaliske man, som gjorde trummaskin och sampler till något av kött och blod. En man som arrangerade om populärmusiken i sitt huvud.I avsnittet medverkar även Petes partner CL Smooth.
2021-11-21
Länk till avsnitt

ill Camille, Jean Grae & Rapsody

Camille Davis (ill Camille) från Compton kan liknas vid en musikalisk hägring. Hon dyker plötsligt upp vid horisonten för att sedan försvinna lika snabbt. Lägger en gästvers på ett Terrace Martin-projekt, hänger med Kendrick Lamar, gör ambitiösa verk som Heirloom, och är sedan borta igen.

Jag fångar Camille nära platsen som format henne, souljazziga konst- och kulturcentrat Leimert Park i södra Los Angeles.I avsnittet får hon sällskap av syskonsjälarna som båda uträttat stordåd hos producent 9th Wonder i North Carolina. Jean Grae har kamp, jazz och sarkasm i blodet, medan Rapsodys uppväxt präglades av laddningen mellan Jehovas vittnes starka tro på världens undergång och gränslösa hiphopdrömmar. Du möter även Jay Rock, Roy Ayers, Janet Jackson, Mystic, Bahamadia, Ladybug och Abdullah Ibrahim (Dollar Brand).
2021-11-14
Länk till avsnitt

Mick Jenkins & GoldLink

Du möter två superrappare som visat nya möjligheter i en värld dominerad av trap, drill och lofi hiphop.

Ljud- och stilexperiment kan få sociala följder, och arrangera om verkligheten på samma sätt som ordet. Chicagos Mick Jenkins - på gång till Sverige och aktuell med albumet Elephant in the room - använde vatten som metafor för kunskap och sanning, men i Drowning fick det en olycksbådande mening när Jenkins, en man med många flyt och känslolägen, upprepade Eric Garners sista ord, och framkallade en besvärjelse.GoldLink fann sig själv i en äventyrslysten fusion av pumpande elektroniska beats, garage, Go-Go, R&B-melodier och rik hiphopsoulinstrumentering. Han började se sin röst som ett slaginstrument, och lärde sig att köra om smärta och förluster till olika former av klubbmusik.
2021-11-07
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 2 ? den nya världen

Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas.

Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades. Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Den andra och sista delen med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.
2021-10-31
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 1 ? den lille vetenskapsmannen

Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandwizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy med flera.
2021-10-24
Länk till avsnitt

Harry Potter och det svenska trapundret + Snoh Aalegra

WIZARDMCE, i födelseattesten Harry Potter, satt i sitt rum på Möllevången i Malmö och mejslade fram mörka trapbeats åt ett dystert Amerika. Bastunga låtar landade på USA-ettan Hall of fame med Chicagos gangsteremo pionjär Polo G. Samtidigt som Uppsaladottern Snoh Aalegra fortsatte ett erövra världen med sin drömlika soul.

Producenter från Tjeckien och Förenade Arabemiraten låg bakom Rod Waves Rags2riches. Elyas från Tyskland var med och skapade Solid med Young Thug, Gunna och Drake. Då 18-årige YoungKio från Holland gjorde sin instrumental tillgänglig på nätet. Lil Nas X köpte för en billig peng och spelade in en av tidernas största låtar (Old town road). Nu kan vad som helst hända, och vem som helst kan göra det. Som en okänd tonåring med musikprogrammet FL Studio och känsla för feta beats. WIZARDMCE, eller Harry Potter, går i spetsen för det svenska trapundret (GNF, Toxic, Bloody canvas). Hör hans surrealistiska berättelse. I timme två: Snoh Aalegra i avsnittet från 28 oktober 2018.
2021-10-17
Länk till avsnitt

Stjärnorna kring planeten Drake

Den perfekta stormen uppstod när olika vädersystem möttes över Toronto. Den kanadensiska vinterkylan kolliderade med värmen från Karibien. Calypso, reggae, garage, dubstep, grime och annat blandades med hiphop, soul, gospel och pop i en smältdegel som kunde föra tankarna till New Orleans drygt hundra år tidigare.

Drake, Weeknd och de som följde visade att det var möjligt för ett rockland att skapa en säregen och trotsig R&B-värld, och få alla andra med sig. Vemodiga bekännelser till förvriden boombap och stympad dancehall. Vi lägger Torontoljudets komplexa pussel på två timmar. I avsnittet medverkar bland andra Drakes producent Boi-1da, dvsn, Majid Jordan, Roy Woods, Timbaland, Swizz Beats, Glenn Lewis, Remy Shand, Aaliyah, D Train, Kardinal Offishall, Saukrates, k-os och Janet Jackson.
2021-10-10
Länk till avsnitt

Steve Lacy ? mannen i mitten

Steve Lacy förmedlar känslan av närmast outömlig utvecklingspotential. För några år sedan blev han känd i Compton som tonåringen som producerade låtar på sin mobiltelefon. Han var 16 när han hoppade in i bandet The Internet, och något år äldre när ett av hans nummer landade på Kendrick Lamars album.

Nya sound och identiteter växte fram och låg som grund till soloalbumet Apollo XII. En ny tappning av stenad Kalifornien soul dränkt i rar lofi-funk, ryckiga beats och lite kanjon rock. Steve Lacy missade åren då Tyler, the Creator och kompani erövrade världen med lika delar provokation och musikalitet. Den överbeskyddade Steve, uppvuxen i strikt kristen miljö, höll för öronen när kompisarna körde Odd Future Future Wolf Gang Kill Them All. Saker skulle förändras. I avsnittet möter du även Johnny Guitar Watson, Wendy (från Wendy & Lisa samt Prince band The Revolution) och Ravyn Lenae.
2021-10-03
Länk till avsnitt

Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

Unga i London väntar på en ny framtid. En borttappad framtid efter brexitkaos och pandemi. De väntar på att villkorslöst få visa sin kärlek till den nya tidens popstjärna.

Greentea Pengs psykdeliska tripp genom jazzig, pårökt dub och loj lofisoul är bara möjlig i den brittiska smältdegeln. En kosmisk punkreggaerebell skruvar till känslan och atmosfären i Erykah Badus och Dillas Didnt cha know och finner sin egen stil.  Fri från begränsningar i tid och rum lever Peng ut begär och drömmar på albumet Man made. Little Simz når också en ny nivå på aktuella Sometimes I might be introvert där känslor av rädsla, utmattning och inre konflikter möter kamp. Ett skolprojekt växte till vänskap och något som rubbade synen på jazz i London. Ezra Collective förvånade många när de skapade ravestämning på sina spelningar med en frenetisk energi där bandet blandade jazzens olika uttryck med bland annat grime, hiphop och funky house. Ezra prioriterade groove istället för att bombardera lyssnaren med långa invecklade solon och komplicerade rytmer. Avsnittet innehåller även intervjuer med Lonnie Liston Smith, Archie Shepp, Ms. Dynamite och Steve Coleman.
2021-09-26
Länk till avsnitt

Sade ? den lugna stormen

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en snart 40-årig karriär.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism. Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan. Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).
2021-09-19
Länk till avsnitt

Slave, Steve Arrington & Daytonfunken ? del 2

Slave hade följt devisen "free your mind and your ass will follow", och gjorde nu rymdfunk i harmoni med de pulserande sjärnornas lågfrekventa basmuller. Inget stod i vägen för bandet. Bara dom själva.

Slave nådde nya höjder med Mark Adams benhårda bas och Steve Arringtons knotiga sång (blåkopian för bland andra Keith Sweat) som fundament på album som Stone jam och Just a touch of love. Inget annat gäng , vid sidan om Isley Brothers, lyckades kombinera långa gitarrocksolon och R&B-orkestrering på ett lika suggestivt sätt. Slave hade bundit samman Ohio och P-funk, och blev nu även bryggan till framtidens hiphop/soul hybrider. Steve Arrington jobbade dubbelt i Slave som sångare och trummis, och viljan att ta funken till platser där den inte varit förut resulterade i ett soloalbum som 1983 blev lika inflytelserikt som Prince 1999 och Mtumes Juicy fruit. Sedan kom Steves världshit Feel so real, och ett beslut som förändrade allt.
2021-09-12
Länk till avsnitt

Slave, Steve Arrington & Daytonfunken ? del 1

Det var en gång då Ohios industristäder producerade de hårdast arbetande och mest innovativa funkbanden. Leverantörer av en vild partyföregångare till hiphop.

När jag tar mig genom mytomspunnen musikmark på väg till forne Slave-trummisen och  sångaren Steve Arrington hör jag ekot från gulderan bland rostiga, övervuxna fabriker och halvtomma huvudgator. När det begav sig speglade fantasifull funk både social oro och framtidstro. Funk var den revolutionära känslan förvandlad till en fest. En giftig blandning av psykedeliska droger och black power öppnade en annan verklighet. En plats bortom förtrycket och fattigdomen. I avsnittet möter du även Zapp, George Clinton, Bootsy Collins, Sheila E, Bill Summers,  Leroy Sugarfoot Bonner och Diamond (från Ohio Players).
2021-09-05
Länk till avsnitt

Moses Sumney ? en ny värld

När Moses Sumney la locket på rädslan och vågade framföra sina låtar på klubbar i Los Angeles 20 år gammal stod det klart att något stort var på gång.

Samtidigt var det uppenbart att den sköra, magnifika musiken och det djärva experimenterandet föll utanför de snäva ramar som afroamerikanska artister fortfarande förväntades verka inom. Med profetisk kraft levererar Moses verk som utmanar gängse föreställningar om hur kärlek och passion låter. Soul från framtiden. Specialgäster: Jimmy Scott, Kadhja Bonet och Usher.
2021-08-29
Länk till avsnitt

Wifisfuneral, Denzel Curry & Tyla Yaweh ? Miami efter mörkret

Vid sidan om apokalyptisk drill är det Floridas trasiga lofi-trap som har satt hårdast avtryck i senare års hiphop. Ljudet, attityden, respektlösheten.

De gamla rockstjärnorna hade dött eller sedan länge upphört med att vara rockstjärnor. Rappare med aptit för hedonism och revolt tog över. Men det kom en tid då det var dags att dra, och lämna mörkret i solskensstaten.
2021-08-22
Länk till avsnitt

Questlove ? "Hail Mary"

Ahmir "Questlove" Thompson bär på något uråldrigt, men känns inte gammal eftersom han inte faller ner i något som har varit. Om han inte måste. En batterist i en tid som kommer att kallas för tiden innan AI skapade vår populärmusik.

Trummaskinen av kött och blod byggde bron mellan doo wop, soul och hiphop genom sitt band The Roots och samarbeten med bland andra D'Angelo och Erykah Badu. Questlove i ett avsnitt om varför han fick lära sig att bli människa på nytt, att ge intervjuer som Marvin Gaye, den amerikanska mardrömmen, länge utannonserade "End game" (eller blir det "Banana republican"?), Prince död, Earl Youngs Phillygroove, släktforskning, artisters rädsla att återvända till rötterna, största stunden och mycket mer.
2021-08-15
Länk till avsnitt

MF DOOM 1971 - 2020

Masken stirrade på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålade kyla och sorg där den låg bredvid en flaska med champagne. Sista versionen av återfödelsens lösansikte gjordes efter en förlaga i filmen Gladiator.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF DOOM. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program. Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier. MF DOOM var en av de stora som lämnade oss 2020.
2021-08-08
Länk till avsnitt

New Orleans kungar ? Mannie Fresh & DJ Jubilee

Två egensinniga producenter som la grunden till söderns hiphop med utgångspunkt i New Orleans rika musikarv.

Enmansbandet Mannie Fresh kultiverade stadens bouncemusik, och visade vägen med det stilbildande Cash Moneyljudet. Hans teknologiska träsksväng blev fundamentet för artister som Lil Wayne, BG och Juvenile. Likt en gång jazz, rhythm and blues och rocknroll gav den jublande bouncemusiken New Orleans en modern identitet. När industrin vände New Orleans ryggen sprutade staden ut en söndersliten känsla av sväng och snusk. Stympad hiphop stångades mot strippklubbattityd, secondline, indianramsor och rå gatukultur. Det fanns smak av jamaikansk dub och dancehall i en gumbo som bara kunde ha tillagats i den karibiska övärldens nordligaste utpost. DJ Jubilee använde sig av fraser som han hade hört sedan sin barndomen i beryktade Saint Thomas Projects, och skapade tidiga bouncedängor!
2021-08-01
Länk till avsnitt

Aretha Franklin del 2

Historien om den största rösten fortsätter. Aretha förvandlade sydstatssoulen och blev superstjärna. 1970 var hon nyskild och full av kraft. Förde befälet över sitt artisteri, och fick respekt där sådant aldrig hade existerat. Men snart hopade sig molnen.

I den andra timmen träffar du två artister som anammat Arethas musikaliska mod på sina egna sätt. Sudan Archives är som en blandning av kosmiska jazzgudinnan Alice Coltrane och skamlösa funkaren Betty Davis, medan Mahalia bidrar till förnyelsen av brittisk soulmusik.
2021-07-25
Länk till avsnitt

Aretha Franklin del 1

Mötet ägde rum i ett kylslaget Southfield, Michigan oktober 2014. En bit utanför spökstaden Detroit fann Mats en sorgsen diva sänkt i ett mörkt hav av mystik.

Berättelsen börjar 1956 då Aretha - miljondollarröstens dotter och den 14-åriga mamman - gör sina första inspelningar i en välbekant miljö. Faderns kyrka. Ekot i slutet av Precious lord följs av ödesdiger tystnad, tills någon i församlingen utbrister: listen at her, listen at her. En ny tideräkning inleds.
2021-07-18
Länk till avsnitt

J.I.D & Earthgang - tidsresenärer och rapmagiker i Atlanta

Möt artisterna som representerar lekfull rapvetenskap i en frihetszon mellan, låt oss säga, Kendrick Lamar och Young Thug. Den experimentella smutsiga södern!

Röstmanipulatören J.I.D är ordvrängande, halsbrytande och tvivlande med en lika matematisk som själfull inställning till rap. En gåtfull förnyare som blir allt mer inflytelserik. Stallkollegorna Earthgang talar i tungor ena stunden, och flyter lugnt om global uppvärmning och ett Amerika på fallrepet den andra, samtidigt som duon svävar ut ljud och stilmässigt. Ibland blir det spöklik, psykedelisk boombap, ibland Goodie Mob i traptiden. Jord och rymd. Tidlöshet och futurism. I avsnittet möter du även bland andra Leon Bridges, Brick, Ol Dirty Bastard, Hiatus Kaiyote, Trinidad James, Waka Flocka Flame, Cee Lo Green (Goodie Mob), Rico Wade (Organized Noize), Grip, D'Angelo, Lil Jon, T.I., Shop Boyz och Young Jeezy.
2021-07-11
Länk till avsnitt

Iman Omari och kosmiska LA

Los Angeles rör sig till en ny rytm som påverkar hur rappare flyter och sångare levererar. En ny haltande rytm som förfinats och förnyats allt sedan J Dilla landade vid Stilla Havskusten.

Iman Omari har laborerat med stilen en stund. Det var ingen slump att Kendrick Lamar valde att vandra in till tonerna av Imans "Omari's mood" vid sitt hyllade Grammyframträdande 2016. Kendrick måste ha känt den vackra kampen som genomsyrar Iman Omaris musik. Egenproducerade obskyra breakbeats, som bygger vidare på hiphopens gamla metod att dekonstruera saker omöjliga att limma ihop för livemusiker. Specialgäster i programmet: Kurupt, Nipsey Hussle, Georgia Anne Muldrow, Kamasi Washington, Egyptian Lover och Madlib.
2021-07-04
Länk till avsnitt

Betty Wright & Miamisoulen del 2

Efter mordet på Martin Luther King följde bitterhet och besvikelse, och en mer militant svart kamp. Det här påverkade både Betty Wrights musik och hennes liv. Hon tvingades dagligen kämpa mot fördomar och trakasserier. Betty stoppades på flygplatser då hon misstogs för att vara aktivisten Angela Davis. Låtarna blev mörkare och funkigare.

Trots att Betty fostrades för den hårdaste och mest svekfulla av branscher kom det som något av en chock när hon upptäckte en annan sida av fadersgestalten och TK Records grundare Henry Stone. Allt stod inte rätt till på det framgångsrika bolaget som var banbrytande inom discosoul. Nu väntade sångerskans största utmaningar. I programmet intervjuas även George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid (alias Blowfly).
2021-06-27
Länk till avsnitt

Betty Wright & Miamisoulen del 1

Betty Wright blev med glödande röst och relationsdrama i låtform den klarast lysande stjärnan i ett framväxande skivimperium (TK), som bidrog till att förändra 70-talets musik.

Mats fann Betty i hennes stora villa gömd bland palmer i Miami. Kyrkoflickan som predikade feminism och njutning och utmanade rådande normer i en miljö där R&B, funk och gospel blandades med karibiska rytmer. Det handlar om en av de första soulkvinnorna som tog  kontroll över sitt öde, och banade därmed väg för bland andra Beyoncé (som samplade Bettys "Girls can't do what the guys do"). I programmet intervjuas också George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid.
2021-06-20
Länk till avsnitt

Scarface del 2

Brad Jordan försvinner in i ett töcken av tankar, plockar fram en av sina favoritgitarrer (modellen som Kiss Gene Simmons brukade använda), leker med strängarna och finner lugnet bortom hiphop.

Efter att ha tillbringat 20 månader av sina tonår på ett mentalsjukhus gav Brad sig ut på gatorna lockad av snabba pengar. Det var en kaotisk tid som formade ett framtida textförfattande. Gangsterberättelser om att inte låta sig skrämmas eller förtryckas. Stor poesi gav Scarface epitetet rapparnas favoritrappare. Andra och sista delen från 19/10 2003.
2021-06-13
Länk till avsnitt

Scarface del 1

Mats Nileskär tillbringar en eftermiddag på verandan hemma hos Scarface i Houston, Texas och dras allt längre in i världen som tillhör en dödsfixerad MC. En man som har levererat målande berättelser med självinsikter och grubblerier sällsynta inom gangstarap.

Det började i Geto Boys som gav en föraning om söderns musikaliska renässans. Storheten låg också i trions provokationer. Deras album We cant be stopped har hiphophistoriens kanske mest osmakliga omslag. Medlemmen Bushwick Bill - som brukade springa runt med en Chucky-docka - körs på en bår genom sjukhuskorridoren av Willie D och Scarface. Bill sitter med ett utskjutet öga och pratar i telefon. Från den 12/10 2003.
2021-06-06
Länk till avsnitt

Aminé & Dave East

Trump hade precis segrat i presidentvalet, och Aminé vägrade svälja och vara tyst när det var dags för debut på The Tonight Show. Han omarbetade Caroline framför miljoner tittare.

Låten med vimsigt beat om den overkligt snygga tjejen, som ett antal månader tidigare hade förvandlat en frustrerad student till hitmakare, blev nu en minimalistisk, stråkgarnerad och politiskt laddad angelägenhet, och gav samtidigt en bild av ett självsäkert artisteri. Dave East la också tyngdpunkten på orden och berättelserna när han navigerade mellan våld, paranoia, pengar och familjen. En Harlemson som stod mitt i historiens största generationsgap i hiphop. Mitt mellan Nas och Gunna. Dave Easts intensiva decennium ledde fram till 2019-års helgjutna och reflekterande Survival. I programmet medverkar även Styles P, Stephanie Mills, Frankie Beverly (Maze), Mary Wilson (Supremes), Mulatu Astatke, Method Man och MC Zo & DJ Duke.
2021-05-30
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 2

Han var en av de mest originella artisterna i sin tid. Bohannon skalade bort låten för att få fram all funk, förändrade populärmusikens puls, och förebådade disco och house.

I den första delen följde vi Bohannon från småstaden i ett segregerat Georgia på 40- och 50-talet, till den stora chansen som Stevie Wonders trummis och bandledare på Motown. När bolaget flyttade till Los Angeles stannade Bohannon kvar i Detroit och drömde fram musik som ingen hade hört förut. Han spelade in album på löpande band under 70-talet med ett obevekligt, kompromisslöst groove. Rytm och ljudimpulser satte igång skeenden i hjärnan, och vidare i hela kroppen. Eller tvärtom. En väg till världen värd att leva i, signerad mannen som redan som barn vägrade att bli fråntagen sitt mänskliga värde. Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan, Farley Jackmaster Funk.
2021-05-23
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 1

Det var ingen som tog groove så seriöst och bokstavligt som Hamilton Bohannon. Trummisen och bandledaren som startade dansen, och fick människor i trans med ett beat som blev modellen för disco, house, techno och andra stilar.

Bohannon levererade skev rytmisk briljans och äventyrslysten synkopering i hypnotiska milstolpar mellan 1973 och 1983 ("Foot stompin music", "South African man", "Let's start the dance"). Sedan valde Bohannon att stoppa beatet, drog sig tillbaka i huset utanför Atlanta, och levde på sin musik som samplades och omtolkades av nya generationer. Han blev något av en eremit. Ryktena började cirkulera om ett av funkens olösta mysterium. När Mats Nileskär stod vid uppfarten till Bohannons villa i skogen i College Park var trollkarlen redo att prata för första gången på decennier. Men var han villig att avslöja hemligheten? Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.
2021-05-16
Länk till avsnitt

Rico Nasty, Saweetie & Millie Jackson - moshpit 2021

I en värld där rap och punk blivit bästa vänner är Rico Nasty klippt och skuren. Hon rör sig i samma kretsar som Megan thee Stallion och Cardi B, men är den verkliga rockstjärnan, medan Saweetie satsar på att återuppliva Oaklands blytunga hyphy.

I starten av pandemin funderar Saweetie på vilken musik hon skulle släppa. Tap in visade sig fungera perfekt när den landade i en känslig tid sommaren 20. Låten fick en innebörd som handlade om förändring, och fångade energin i protesterna likt Martha Reeves and The Vandellas Dancing in the street på 60-talet. Rico Nasty tillhörde artisterna som rörde sig mot en ny form av frihet. Ett hopp och ett förlösande primalskrik. Rico välkomnade alla missanpassade till sin moshpit med ilska, androgyn stil, metallsmak och punkig sockertrap på steroider. Millie Jackson blev en del av kampen för sexuell jämställdhet när hon förenade soul och sex i färgstarka relationsbetraktelser som lekte med tabun. Millie Jackson bidrog till en ny skola för sångerskor i början 70-talet och banade väg för dagens utlevelse och kamp mot låsta könsroller med verk som Caught up och Feelin bitchy.
2021-05-09
Länk till avsnitt

Stormzy del 2 + slowthai och Giggs

För det andra mötet med Stormzy tog sig Mats Nileskär till studion i Chiswick, London där artisten spelade in ansvarstyngda "Heavy is the head". Lika söt och hård som föregångaren, men ännu mer elastisk för grime.

Stormzy säger att paranoian och förvirringen (brexitkaos) påverkat musiken i mindre grad än dom egna inre demonerna. Det är tungt att bära kronan och att härska i ett eget musikaliskt metauniversum. I avsnittet hör du även intervjuer med Englands ilsknaste röst slowthai, Stormzys roadrapförebild Giggs, Aitch, Mac, C-Murder, Snoop Dogg och Teedra Moses.
2021-05-02
Länk till avsnitt

Stormzy del 1 ? från stål till sammet

Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked skengman"-serien och "Shut up", krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manövrera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus. I avsnittet medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.
2021-04-25
Länk till avsnitt

Sly & The Family Stone

Populärmusikens DNA hade sett annorlunda ut om Sly Stone aldrig hade iscensatt sin personliga frihetskamp, och drömt fram en översvallande, utopisk musikmosaik full av kärlek och optimism.

Sly Stone integrerade kön, etnicitet och genrer likt en budbärare från en mångkulturell framtid. Han var också den coolast klädde som flöt ovanpå tillvaron i höga klackar, svart och röd satäng och afro, medan bandet visade vägen för George Clinton, Stevie Wonder, Miles Davis, Earth Wind & Fire, Prince... Album som Stand, Theres a riot going on och Fresh fortsätter att påverka nya generationer. På 70-talet förvandlades den forne glädjespridaren och humanisten till den siste, store musikeremiten som omgärdades av en mur av mörker och mänskligt sönderfall. Vad var det egentligen som hände? Här pratade Sly Stone för första gången på 25 år.
2021-04-18
Länk till avsnitt

Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake

Brockhampton släppte i dagarna Roadrunner: new light, new machine, och annonserade samtidigt att det blir det första av två avskedsalbum 2021. Därefter lägger de av. Du möter pojkbandet, maskerade Leikeli47 och skepnadsskiftaren 070 Shake.

Brockhamptons sound har från början varit svårt att sätta fingret på. Med sina olika erfarenheter lyckades manskapet från Texas kombinera hiphopavantgarde och smutsiga södern med söta popmelodier, drum and bass och Eminems tidiga tivolirap. Efter att fjärde utspelet "Iridescence" gick direkt in på första platsen i USA tycktes inget kunna stoppa dem. I en tid då afrofuturism kopplas med en ny svart radikalism hör Leikeli47 ekot från en gammal kamp. Masken som hon bär mer än skyddar. Den hjälper Leikeli47 att behålla förståndet. Förstärker fantasin, gör henne modig och kreativ. Leikeli47 är maskerad för att förtydliga vem hon är som människa. I sitt andra möte med Mats Nileskär berättar 070 Shake bland annat om hur hon kämpade mot perfektionismen under arbetet med albumet "Modus vivendi". Injicerade sina udda melodier och säregna pop/trap/R&B-tolkning med något förvrängt, och hittade något vackert i förstörelsen.
2021-04-11
Länk till avsnitt

Nas

Han vet inte hur många rader som kommit till honom i sömnen. Citatet sleep is the cousin of death väckte i alla fall skrivandet. Sedan dess har uppvaknanden av olika slag präglat Nas snart 30-åriga karriär. Ett författarskap som borde ge honom alla stora priser. Inklusive det som börjar med ett N.

Vår berättelse inleds med att Nas berättar för mig om morgonen då han klev upp och kände sig bekväm i åldrandet.
2021-04-04
Länk till avsnitt

Stjärnorna kring planeten Drake

Den perfekta stormen uppstod när olika vädersystem möttes över Toronto. Den kanadensiska vinterkylan kolliderade med värmen från Karibien. Calypso, reggae, garage, dubstep, grime och annat blandades med hiphop, soul, gospel och pop i en smältdegel som kunde föra tankarna till New Orleans drygt hundra år tidigare.

Drake, Weeknd och de som följde visade att det var möjligt för ett rockland att skapa en säregen och trotsig R&B-värld, och få alla andra med sig. Vemodiga bekännelser till förvriden boombap och stympad dancehall. Vi lägger Torontoljudets komplexa pussel på två timmar. I avsnittet medverkar bland andra Drakes producent Boi-1da, dvsn, Majid Jordan, Roy Woods, Timbaland, Swizz Beats, Glenn Lewis, Remy Shand, Aaliyah, D Train, Kardinal Offishall, Saukrates, K-os och Janet Jackson.
2021-03-28
Länk till avsnitt

Yung Lean ? 16-åringen som vände på världen

Det var en gång en 16-åring som sammanflätades med något bortom den egna existensen. Nu berättar Yung Lean om resan från datorn i pojkrummet på Södermalm till rockstjärnedrömmen och utsålda konserter i hiphopens hemland.

Sagan om Sveriges mest framgångsrika rapartist rymmer som alla vackra sagor rikligt med svärta. Yung Lean kunde ha kört allt i botten, och offrats på emorapscenen. Istället blev han den inflytelserike överlevaren, som tidigt såg möjligheten att skapa surrealistisk konst ur sjabbig trap.
2021-03-21
Länk till avsnitt

Från mobbade barn med automatvapen till monster

Inför P3 Guld serverar vi en svensk rapsaga. Så blev landets hiphop modig, självutlämnande, sårbar och på riktigt när melodierna fick styra. Det hotfulla gled över i något lekfullt. Det blodfyllda allvaret rann ut i ett mjukt, märkligt sväng.

Programmet bygger på möten med bland andra Aden X Asme, Guleed, Bennett, Cherrie, Feven, Mobbade Barn Med Automatvapen (Seron, Organism 12, Leo och PSTQ), Yasin, Naod, Busu, Phonetik, Adrijana, Abidaz, Yung Gud, Petter, Loop Troop, MC Tim, Heli, Mat Åt Far, Lilla Namo,  Johan Kimrin, Chords, Stockholm, Frotte, Ayo, AFC och Houman Sebghati.
2021-03-14
Länk till avsnitt

Teddy Pendergrass

Med en baryton lika mäktig som mjuk hittade han hem i en miljö där gatans råa verklighet mötte sidenlakan. Där honungen hälldes ut över kokande asfalt. Predikanten och trummisen Theodore Pendergrass förvandlades till en av de största soulsångarna, men priset han fick betala blev högt.

Teddy kom fram i Philadelphia där ingen drömde intensivare än producent- och låtskrivarparet Kenneth Gamble och Leon Huff. Deras orkestrerade vision gav själslig vägledning och revolutionära teser för dagen, extatiska rytmer att leva ut till på natten och soulindränkt romantik att älska till fram till gryningen. Teddy Pendergrass hade rösten som behärskade alla dessa känslolägen. Han var Gamble och Huffs mest fulländade instrument.
2021-03-07
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Fight the power"

RTJ-fyran landade i ett kritiskt läge för en söndersliten nation. Mitt i en pandemi, och med de plågsamma bilderna av en döende George Floyd under polisens knä.

Ena handen blir en pistol. Den andra en knuten näve. Tillslaget är hårt och materialet bepansrat i en nostalgibefriad homage till klassisk hiphop. Gjord med ett självförtroende som bara kan komma ur livserfarenhet, misslyckanden och triumfer. I det andra avsnittet får du även historien om Run The Jewels främsta förebilder Public Enemy. Chuck D pratar bland annat om farsoten som kallas färg ("Fear of a black planet"). I programmet möter Mats Nileskär också Hank Shocklee (Bomb Squad), Professor Griff, Flavor Flav, Jay Z, Mr Len, Bigg Jus, De La Soul och Nice & Smooth.
2021-02-28
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Den dynamiska duon anländer"

Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter. Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det hindrade inte Run The Jewels!

El-P, älskad frontfigur på östkustens oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum) och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap. Två vänner, två mikrofoner i solorapparmas tidevarv och i symbios med den samtid som blev en dyster påminnelse om att verkligheten överträffar dikten. Du får en hiphoputopi i två delar. Det andra avsnittet nästa vecka. I de olika programmen möter Mats Nileskär även Chuck D i Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.
2021-02-21
Länk till avsnitt

Dave East ? ?New York state of mind?

Den postpandemiska perioden kommer att ge oss musik som vi aldrig har hört förut. Galna energier från världens snabbaste genre singeli (Tanzania) och innovativ Jerseyclub till exempel. Men allt blir också nästan som vanligt. Nostalgiker fortsätter att drömma om en ny rapmessias från New York.

Dave East la tyngdpunkten på orden och berättelserna när andra hellre sjöng eller mumlade. I sina rap navigerade han mellan våld, paranoia, pengar och familjen. En man mitt i historiens största generationsgap i hiphop. Mitt mellan sina hjältar Nas och Styles P, och dagens stjärnor Gunna och A Boogie wit da Hoodie. Dave Easts intensiva decennium som artist ledde fram till 2019-års helgjutna och reflekterande Survival. Den mörka gqommusiken närmar sig allt mer populärmusikmittfåran. I timme två landar vi i hamnstaden Durban vid Natalbukten i provinsen Kwazulu-Natal på Sydafrikas sydöstra kust mot Indiska Oceanen, där det sedan tidigt 10-tal utvecklats en pumpande, bastung hybrid av minimalistisk house, techno, hiphop, broken beat och traditionella stilar som maskandi. Träffa en av genreskaparna - DJ Lag.
2021-02-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.