Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Oskar Linnros

I en allt mer kaotisk och konfliktfylld värld minskar människors tid och tålamod för musik som inte engagerar. För Oskar Linnros finns det ingen tid att förlora.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Något livsviktigt tycks stå på spel. Vi levererar en av svensk populärmusiks mer komplexa berättelser. En blueyedsoulsökare besatt av ljud och stämningar såg ljuset i 00-talets genrekollaps, och möjligen också sitt existensberättigande.

2024-07-21
Länk till avsnitt

Earth, Wind & Fire ? del 2

EW&F dyrkade refrängen och respekterade alltid kraften i en melodi. Samtidigt handlade det om musiker som ville briljera, som la in märkliga ackordskiften och översinnliga harmonier.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En rytmsektion som kunde få döda att dansa. En blåssektion som skar genom glas. Maurice White hade drömt fram ett band som kunde spela allt och ge det ett groove. Den första verkligt genreöverskridande R&B-gruppen i spåren av Sly & The Family Stone, och den mest framgångsrika med över 90 miljoner sålda album i världen.

Men det skedde inte utan kritik. Vissa kallade deras texter för kosmiskt dravel och musiken för pretentiös. Konflikterna tilltar i den andra delen om Earth, Wind & Fire.

 

2024-07-14
Länk till avsnitt

Earth, Wind & Fire ? del 1

EW&F sprängde alla gränser! Ett band som föddes ur en tanke hos en viljestark man och formades med hjälp av musiker som blickade ut i ett accelererande universum.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Här är miniserien om inflytelserika Earth, Wind & Fire. Du får möta bortgångne ledaren Maurice White, samt medlemmarna Philip Bailey och Al McKay under resan som går från psykedeliska  jazzfunkfusionexperiment färgade av medborgarrättskampen och hippierörelsen till toppen av listorna och superhits som ?September? och ?Boogie wonderland?.

Del 1 av 2.

2024-07-07
Länk till avsnitt

Skepta

Rumtiden trycktes ihop och skapade vågrörelser i Shutdown, där en fri Skepta spottade för sin och sin genres återupprättelse.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Veteranen kom att förkroppsliga grimens nya guldera med kompromisslöshet och spänst som om det vore 2003 igen. Från drömmen om att bli Tottenhams Biggie, med den klaustrofobiska känslan i kvarteren kring Meridan Walk, via psykisk ohälsa till global superstjärna som fick Drake att tatuera en hyllning på sin axel, och Kanye West att jubla. I en av Skeptas få intervjuer tränger vi in i ett säreget musikuniversum och får grimens historia på köpet.

För att få pusselbitarna på plats har Mats Nileskär även träffat bland andra Section Boyz, Lady Leshurr, Jammer, Wiley, Kano, Heartless Crew, So Solid, Bugzy Malone, Novelist och Mumdance.

2024-06-30
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 2

När Mavis gick in i extasen och släppte fram sig själv gav hon populärmusiken en ny frihetskänsla. I del två når Staple Singers det verkliga genombrottet på skivbolaget Stax då de hamnar i en grå stenbyggnad i Muscle Shoals, Alabama.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Staples hade insett att det behövdes mer än tro för att bekämpa förtrycket. Och samtidigt som gospelfundamentalisterna vände gruppen ryggen var de på väg i sin mest spännande fas.

Memphis verkade vara Staple Singers öde. Det var här som de drabbades av hat och rasism, det var här som deras vän Martin Luther King mördades, och det var här som de fann sitt nya musikaliska hem. Staple Singers fortsatte att göra musik i Kings anda, och skapade tillsammans med några av söderns främsta låtskrivare klassiker som ?Respect yourself?, ?If you're ready? och ?I'll take you there?. Men nya utmaningar väntade runt hörnet.

2024-06-23
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 1

I två avsnitt gräver vi oss djupt ner bland soul- och R&B-rötterna (100 år), och får samtidigt berättelsen om den amerikanska erfarenheten. Mavis Staples som växte upp i kyrkan och vid frontlinjen av medborgarrättsrörelsen påverkade gospel och soul för evigt. Förkroppsligade kampen för ett värdigt liv i en ovärdig värld. En kraftgärning med ett pris.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Staple Singers serverade opolerad musik bland stål och skyskrapor i ett hårt segregerat Chicago. Det lät mystiskt och gammalt, högtidligt och lantligt på samma gång. Ett mörkt, glest och nästan spöklikt ljud olikt något annat inom gospeln utvecklades, och influerade alla från Bob Dylan och Rolling Stones till Sly Stone och Prince. 

Mavis Staples gripande uttryck bidrog också till att föra fram Martin Luther Kings budskap, och blev ljudspåret till en dramatisk tid. Det är där vi befinner oss i den första delen som även innehåller ett möte med patriarken Pops Staples.

2024-06-16
Länk till avsnitt

JPEGMafia

När Barrington Hendricks, eller JPEGMafia, exploderade på indierapscenen 2018 med albumet Veteran var han en veteran i dubbel bemärkelse. Han hade både tjänstgjort i det militära, bland annat i Irak, och bubblat i underjorden en stund.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En hyperaktiv, stökig och obekväm artist i gränslandet mellan det personliga och det politiska med egensinniga och förvirrande projekt som ?Communist slow jams?, ?Darkskin Manson? och ?Black Ben Carson?. Antihjälten visar hur experimentell och kaotisk hiphop fortfarande kan vara. JPEGMafia omfamnar motsägelser och skruvar till ljud och oljud i provokationer som saboterar politiskt korrekta diskussioner. Men det går inte att ta miste på var Peggys ilska kommer ifrån, och mot vilka den är riktad.

Avsnittet inkluderar även möten med Heatmakerz, Bill Withers och Ol Dirty Bastard.

2024-06-09
Länk till avsnitt

Flying Lotus

Två meter långe Steven Ellison alias Flying Lotus får det mesta att flyga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hans ursprungliga dröm om ett nytt ljudspår till Los Angeles blev så mycket mer. Det här är hans berättelse om hur astrala resor och förlamande drömtillstånd bidrog till att förändra musiken.

Gäster: Robert Glasper, Kendrick Lamar, 2Pac, George Clinton, Marshall Allen(Sun Ra Arkestra), Hudson Mohawke, 9th Wonder, Leon Ware med flera.

2024-06-02
Länk till avsnitt

Headie One

Albumaktuelle Headie One, eller Irving Adjei, hade redan i unga år en stark känsla för ljuden, stämningarna och berättelserna i musiken. Inne i fängelset spelades en film upp i hans huvud. Filmen om hans liv som blev grunden till introspektiva albumet Edna, namngiven efter mamman som gick bort när Headie One var liten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av Storbritanniens hetaste artister låg i sin cell samtidigt som han lirades på radion. Drake lånade hans stil i ?War?, och Brooklynrappare använde hans sätt att flyta. En sällsam upplevelse.

På hemmaplan hade Headie One cementerat den brittiska utgåvan av drill. En grubblande berättarstil till krängande bas och gotiska trummor som på vägen tog det bortom gängkonflikter och våldsupptrappning.

Det här är ännu en historia om varför dom mest intressanta rapparna plötsligt kom från öriket.

I avsnittet intervjuas även Fred Again, Dreya Mac, M1llionz, Conducta, Bam Bino och Young Costamado.

2024-05-26
Länk till avsnitt

Chaka Khan del 2 & Brandy

Som svart panter hade Chaka Khan blivit bryskt medveten om sin sårbarhet i det amerikanska samhället. Men när black power byttes ut mot kvinnlig kamp hamnade hon helt rätt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Chaka lät sig omgärdas av det tidiga 70-talets feminism och funk i dyningarna av hippieeran. Samtidigt började en tärande ensamhet göra sig påmind. Mörkret och drogerna tog över.

I timme två möter du Brandy som en gång banade väg för en våg av ung, innovativ och tvivlande R&B som ekar än idag.

2024-05-19
Länk till avsnitt

Chaka Khan - del 1

Chaka är Skandinavienaktuell i sommar. Vi djupdyker i eldkvinnans långa karrär.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon var den första efter Aretha Franklin som bildade ett eget universitet för soulsångerskor. Strupar slets ut när de försökte efterlikna frihetsskriken. Du möter Chaka 50 år efter de inledande styrkeuppvisningarna, då en vild och hedonistisk Chicagodotter exponerade sin vokala briljans i bandet Rufus bryggd av soul, rock och funk. Ekot hörs fortfarande.

2024-05-12
Länk till avsnitt

Future & 6lack

Future och Metro Boomins andra gemensamma album, paranoida We still dont trust you, gick direkt in på första platsen i USA. Likt föregångaren We dont trust you för bara några veckor sedan. Det solida samarbetet är en konsekvens av Metro Boominproducerade Futureklassikern Mask off från 2017, som blev ett dovt ljudspår till Trumps Amerika.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mats Nileskär möter utomjordingen från Atlanta vars flyt, stötiga stil, mörka melodier och märkliga ljudsväng satte ett hårt avtryck. Future suddade ut gränsen mellan sluddrande autotunesång och rap, och influerade alla. Vi stannar i Atlanta i timme två där du möter 6lack, som skapade en egen form av slö emoR&B ur trap. Förra året serverade 6lack sitt mest personliga verk ?Since I have a lover?.

2024-05-05
Länk till avsnitt

Central Cee

Det var den minimalistiska milleniumbastarden grime som gjorde brittisk hiphop cool och inget att skämta om. Gav hela scenen det självförtroende som den länge hade saknat, och efter UK drill var det inte någon som mindes decennier präglade av identitetssökande och missaktning från omvärlden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här leder oss till Central Cee, som mer eller mindre varit bosatt på den brittiska listan sedan genombrottet ?Loading? 2020. Central Cee skapar smittsam materia (typ dängan ?Doja?). Levererar fraser och refränger formade av reggaekulturens spola tillbaka tradition, men framför allt berättar han historier som biter sig fast. Central Cee skippade autotune, tog det tillbaka till rap och förde UK drill bortom begränsningarna på mixtejpet ?Wild west?. Attraherade en publik som vanligtvis förvirrades av koder och lokal slang. Han kan bli den förste engelske rapparen som orsakar rejäl skada i USA.

I avsnittet möter du fler britter: trubaduren Arlo Parks, Brightons stolthet ArrDee samt Aitch som slog sig fram i Manchester med en självsäker stil. 

2024-04-28
Länk till avsnitt

Burna Boy

I en tid av mörker och ovisshet ger afrobeats luft och hopp åt en hel värld. Livsbejakande melankoli levereras av artister med mål som är större än vad vi förväntar oss av popstjärnor. Effekterna av ett kolonialt förflutet hemsöker Burna Boy från Port Harcourt i sydöstra Nigeria där himlen har en svart nyans av oljeutvinningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av världens musikgiganter är klädd i guldfärgat och med solglasögon trots att det är efter midnatt. Burna Boy förändrade bilden av Afrika med musik som blandarvibbar från Jamaica och glansen från amerikansk R&B med hiphop, grime och dussintals lokala stilar som highlife, hiplife och juju förädlade genom decennierna. Burna Boy berättar bland annat om sina tidiga dagar på Brixtons gator, Fela Kutis betydelse, Afrikas fortsatta kamp, och de inre demonerna.

I avsnittet möter du även CKay, Omah Lay, NSG och Big Pun.

2024-04-21
Länk till avsnitt

Quincy Jones

Efter ett kvarts sekel återförenas Mats Nileskär och Quincy Jones för en resa genom populärmusiken. Från Chicagos sydsida via folkparkerna i Sverige till filmmusikdrömmen Hollywood och tidernas bäst säljande album.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Som producent och arrangör för några av de största som Michael Jackson, Ray Charles och Frank Sinatra har Quincy en avgörande plats i historien. Det var hans dynamiska och detaljrika fusion på 70-talets soloalbum som tog det vidare. Quincy lämnade aldrig rötterna i storbandsjazzen, men genom 1969-års ?Walking in space?, där han inspirerades av rymdåldern, blev uttrycket ett annat. ?Body heat? och ?Mellow madness? gled över i sofistikerad drömlik funk och pulserande sensuell R&B, som la grunderna till en vinnande popformel. Quincy och Mats gräver bland ljuden, känslorna och kriserna som ledde fram till Michael Jacksons ?Off the wall? och ?Thriller?.

2024-04-14
Länk till avsnitt

Run The Jewels - en hiphoputopi i två delar: ?Fight the power?

RTJ-fyran landade i ett kritiskt läge. Mitt i en pandemi, och med bilderna av en döende George Floyd under polisens knä.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ena handen blir en pistol. Den andra en knuten näve. Tillslaget är hårt och materialet bepansrat i en nostalgibefriad homage till klassisk hiphop. Gjord med ett självförtroende som bara kan komma ur livserfarenhet, misslyckanden och triumfer. I det andra avsnittet får du även historien om Run The Jewels främsta förebilder Public Enemy. Chuck D pratar bland annat om farsoten som kallas färg (?Fear of a black planet?).

I programmet möter Mats Nileskär också Hank Shocklee(Bomb Squad), Professor Griff, Flavor Flav, Jay Z, Mr Len, Bigg Jus, De La Soul och Nice & Smooth.

2024-04-07
Länk till avsnitt

Run The Jewels - en hiphop utopi i två delar - ?Den dynamiska duon anländer?

Killer Mike var den store hiphopvinnaren vid årets amerikanska Grammygala. Här får du hans och RTJ-partnern El-Ps berättelse i två delar. Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det stoppade inte Run The Jewels! El-P, älskad frontfigur på östkusten oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum)och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap. Två vänner, två mikrofoner i solorapparnas tidevarv och i symbios med sin samtid.

I programmen möter Mats Nileskär även Chuck D i Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.

2024-03-31
Länk till avsnitt

The big five - Shygirl, Bree Runway, Remi Wolf, Emma-Jean Thackray & Nubya Garcia

De är helt olika, men alla med experimentella öron och med förmågan att ta sin musik exakt dit de vill. Samtidigt finns det en gemensam orubblig, sarkastisk självrannsakan som får saker att lyfta. Här trumfar gamla framgångsrecept aldrig nytänkande.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Shygirl opererar i en alternativ framtid bland R&B, hyperpop, electronica, jungle och sugartrap. Omvandlar skumma elektroniska beats och metalliska ljud för att illustrera sin bild av åtrå. Inspirerad av naturen och folklore framkallar Shygirl en plats där sex och sagor vävs samman. Bree Runway byggde ett superjag eftersom hon var tvungen att göra något extremt för att hitta sig själv. Idag säger Bree att hon gör frihetsmusik eller destruktiv pop, medan Remi Wolf från bergen invid Palo Alto i norra Kalifornien valde att lämna den alpina skidåkningen för ett lätt surrealistiskt låtskrivande och hemmasnickrade discoboogievarianter.

Emma-Jean Thackray hämtar inspiration i en tid då amerikansk jazz färdades ut i rymden, och blev andlig och vetenskaplig. Hennes trumpetspel har influerats lika mycket av brassbanden kring gruvorna i norra England som av Miles Davis. En osannolik jazzfunkgudinna från Yorkshire som drömde sig bort till andra platser och planeter, medan  intensiva och känsloladdade saxofonisten Nubya Garcia står i centrum för den unga, vitala jazzscenen i London. När Iggy Pop hör människor klaga över att musiken var bättre förr pekar han alltid mot Nubya Garcia.

2024-03-24
Länk till avsnitt

Nile Rodgers

Årets vinnare av Polarpriset Nile Rodgers tänkte alltid först och främst på dansgolvet. Men han gjorde det på ett sätt som ingen annan. Nile närmade sig disco med kirurgisk precision och jazzkomplexitet. Fick det svåra att låta enkelt. Smart sväng eller disco på Einsteinnivå.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nile Rodgers och partnern Bernard Edwards hade problem med att bli kontrakterade som ett svart rockband med punkattityd, och började istället studera annat som hände runt knuten i New York. Duon bestämde sig för att utveckla en sofistikerad och samtidigt progressiv variant av disco. Lös och lite jazzig i kontrast till den europeiska varianten som slog just då(1977), men inte lika hårdsvängande funky som Parliament och Kool & The Gang (banden som de ville imponera på).

Först tog Rodgers och Edwards gamla jazzstandards och omarbetade till disco. Inte heller den iden resulterade i ett skivkontrakt. Men det var starten på Chic, som på sin väg mot frihet i en elegant post-hippiehedonism klädde av soulmusiken, gav den subbas och skapade med lika delar hjärta och hjärna några av historiens främsta dansdängor.

2024-03-17
Länk till avsnitt

Ty Dolla $ign

Ty Dolla $ign är aktuell med det omdebatterade Kanye West-samarbetet Vultures 1. Ett projekt som förmodligen båda behövde just nu, av olika skäl. I veckans avsnitt gräver vi djupare i Tys artisteri och karriär.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ty Dolla $ign står för sedeslöst leverne och musik som matchar det. Los Angeles-sonen utvecklade en skabrös modern R&B ur electrominimalism och diverse hjärndöda hiphopbastarder i en zon mellan rap och sång. På vissa nivåer är han den felande länken mellan R Kelly och Prince. Det började med ?Toot it and boot it? - ett skämt som förvandlade allt för Ty Dolla $ign 2010, och som krönte honom till kungen av så kallad ratchet-R&B. Sedan dess har han levererat en rad efterhängsna dängor, och en hög med mixtejp som bland annat bjudit in oss till en värld där olyckliga människor gör varandra illa(?Beach house? 1 och 2).

Men han har också demonstrerat en vilja att bryta ny musikalisk mark, och har etablerat sig som en notorisk gästartist. Från skabbiga klubbar till lyxiga lagarbeten med Megan Thee Stallion, Rihanna, Paul McCartney och givetvis Kanye West.

Följ med oss på resan som även inkluderar möten med vokalgruppen i Tys drömmar The Whispers, samt YG, Patrice Rushen, Mos Def, Blowfly och Teena Marie.

2024-03-10
Länk till avsnitt

Questlove - ?Hail Mary?

Ahmir Questlove Thompson bär på något uråldrigt, men känns inte gammal eftersom han inte faller ner i något som har varit. Om han inte måste. En batterist i en tid som kommer att kallas för tiden innan AI skapade vår populärmusik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trummaskinen av kött och blod byggde bron mellan doowop, soul och hiphop genom sitt band The Roots och samarbeten med bland andra D'Angelo och Erykah Badu.
Questlove i ett avsnitt om varför han fick lära sig att bli människa på nytt, att ge intervjuer som Marvin Gaye, den amerikanska mardrömmen, länge utannonserade ?End game?(eller blir det ?Banana republican??), Prince död, Earl Youngs Phillygroove, släktforskning, artisters rädsla att återvända till rötterna, största stunden och mycket mer.

2024-03-03
Länk till avsnitt

Q & Emotional Oranges - det gyllene snittet

Välkommen till den nya, fria och luftiga R&Bvärlden enligt Q och Emotional Oranges. Ett kalejdoskop av färger och stämningar från olika eror. Att lyssna på Que Marsden är som att resa i tiden, samtidigt som det på ett märkvärdigt vis känns som att verkligen befinna sig i nuet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Musiken i mitten av 2020-talet kläddes i en flummig och psykedelisk dräkt, och lät som ett avancerat återbruk, där den förväntade revolutionen stod på vänt, och artister som Floridas Q kunde frodas. Det kändes som ännu en retrofuturism rustad att göra något eget av klassiska epoker och kortlivade trendnycker. Q uppfattade tidigt att hans låtar tenderade att bli kärleksfulla pastischer, även när han försökte avskärma sig från det förgångna. Så han skapade ett filter inom sig. Men frågan var hur effektivt och hälsosamt det där filtret var.

Sverigeaktuella duon Emotional Oranges framkallar sin egen verklighet genom groovebaserad R&B med smak av sent 90-tal, som ibland glider över i dunkel och disig musik för nattliga bilfärder. Det handlar om vanliga människor som bidrar till att göra R&B lite mer mystisk. Azad och Vali valde till en början att dölja sina identiteter. Inspirerade av Daft Punk, Gorillaz och MF Doom. Sedan debuten ?The Juice Volume 1? har paret serverat en rad stabila släpp.

2024-02-25
Länk till avsnitt

Headie One - en bön om räddning undan förföljare

Headie, eller Irving Adjei, hade redan i unga år en stark känsla för ljuden, stämningarna och berättelserna i musiken. Inne i fängelset spelades en film upp i hans huvud. Filmen om hans liv som blev grunden till introspektiva albumet Edna, namngiven efter mamman som gick bort när Headie One var liten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av Storbritanniens hetaste artister låg i sin cell samtidigt som han lirades på radion. Drake lånade hans stil i ?War?, och Brooklynrappare använde hans sätt att flyta. En sällsam upplevelse. På hemmaplan hade Headie One cementerat den brittiska utgåvan av drill. En grubblande berättarstil till krängande bas och gotiska trummor som på vägen tog det bortom gängkonflikter och våldsupptrappning. Det här är ännu en historia om varför dom mest intressanta rapparna plötsligt kom från öriket.

I avsnittet intervjuas även Fred Again.., Dreya Mac, M1llionz, Conducta, Bam Bino och Young Costamado.

2024-02-18
Länk till avsnitt

J Dilla del 5 - Norwegian wood

James Yancys musik hade brutit mot ordningen med rytmer som fungerade som en form av omstörtande verksamhet. Dilla fick tiden att bit för bit gå sönder med honom. Han förstod att något var fel januari 2002. Ett år innan vårt möte, och två år efter det revolutionerande Slum Villagealbumet Fantastic Volume 2.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Donuts är den amerikanska motsvarigheten till munkar. Men varför döpa ett vackert avsked till något av det ohälsosammaste som går att äta? Förmodligen handlade det om formen. Cirkeln som symbolen för oändlighet, evighet och odödlighet. I den avslutande delen djupdyker vi bland annat i albumet ?Donuts?, som var ljudet av Dillas dödskamp. Vibrerande, trasig, psykedelisk, spontan och besjälad. Men långt från Jay Dees varma neosoul. Det här var en rå och funky Dilla som vuxit fram under pseudonymen Dill Withers efter att han landat i Los Angeles. Mer geniala ideer och utkast än färdiga låtar. Skisser för en framtid som aldrig kom.

I avsnittet möter Mats Nileskär även Que. D, T3, Illa J, Peanut Butter Wolf, Jazzy Jeff, Questlove, James Poyser, Musiq Soulchild, Bilal, Marsha Ambrosius (Floetry), Frank n Dank, Phife, Robert ?Kool? Bell (Kool & The Gang), Funky Rob, Roy Hargrove, Amp Fiddler, Pete Rock, Havoc (Mobb Deep), SA-RA Creative Partners, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Flying Lotus, Iman Omari och Kanye West.

2024-02-11
Länk till avsnitt

J Dilla del 4 - delirium

Berömmelse och sjukdom. Det var som om J Dilla såg möjligheterna och begränsningarna för sig själv och afroamerikansk musik överlag den där natten januari 2003. Att lyssna på hiphopens Albert Einstein var som att blicka upp mot stjärnorna och förundras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På albumet ?Welcome 2 Detroit? förvandlades Jay Dee till J Dilla. Gled bort från en bruten och egensinnig jazzsoulfusion mot en hårdare, samplingsfri och teknologisk stil. I numret ?Big booty express? la Dilla ut länken mellan Detroit och Dusseldorf. I samarbetet med syskonsjälen Madlib (?Champion sound?) målade han en själfull, alternativ framtid genom vacker desorientering som fascinerade musikälskare. Dilla var på väg att förverkliga sina drömmar när allt fick en brutal vändning.

I avsnittet möter du även Madlib, T3, Baatin, Elhzi, Wajeed, Biz Markie, Derrick May, Frank n Dank, Phat Kat, Guilty Simpson, Dweli,  Newcleus och Common.

Sista delen publiceras i november.

2024-02-04
Länk till avsnitt

J Dilla del 3 - fel blir rätt

Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ?Voodoo?.

Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.

Det återstår två delar i J Dillaserien: ?Delirium? samt ?Norwegian wood?.

2024-01-28
Länk till avsnitt

J Dilla del 2 - den stora flykten

Dilla, eller Jay Dee, läste inte regelboken. Allt och mycket mer fanns i hans huvud. Rytmerna som haltade och krängde, och som förändrade hiphop och R&B. Tillsammans med vännerna i Slum Village byggde han bit för bit sin egen värld i det plågade Detroit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Berömmelsen kom först till Jay Dee och hans beats. Medan T3 och Baatins skurar av säreget fristilflyt ovan rytmer med egen vilja till en början inte uppmärksammades i samma utsträckning. Jay Dees framgångar som producent (Pharcyde, Tribe, Busta etc) innebar snart spänningar inom Slum Village samtidigt som det inflytelserika mästerverket låg framför gruppen.

I del två hör du även intervjuer med bland andra T3, Baatin, Wajeed, James Brown, Illa J, Frank n Dank, Que D, Pete Rock, Busta Rhymes, Jimmy Jam och Q-Tip.

2024-01-21
Länk till avsnitt

J Dilla del 1 - brutna beats

Tjugo år efter att Mats Nileskär hade ett historiskt möte med J Dilla - mannen som förändrade planetens puls - kommer nu den fullständiga historien med material som aldrig hörts förut. Bilder av Dilla som inte visats tidigare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

James Dewitt Yancy gjorde något märkvärdigt med tiden och rytmen. Han förändrade inte bara samspelet mellan trummor och bas. Han reglerade musikens naturlagar när han introducerade ett radikalt skifte i hur vi uppfattar tidrymd och sväng. Det var rytmer som levde ett eget liv när de låg före och efter, halkade och hoppade fram i vacker desorientering.

I del ett handlar det bland annat om hur Detroitsonens säregna sätt att lyssna och upptäcka mönster i det oförutsägbara formades, om det fellirade, och om hur musiken blev ett besjälat maskineri som han kunde plocka isär och återuppbygga efter egna behov. 

?Brutna beats? följs av ytterligare fyra Dilla avsnitt: ?Den stora flykten?, ?Fel blir rätt?, ?Delirium? och ?Norwegian wood?.

2024-01-14
Länk till avsnitt

Mike Dean - hiphopens förklädde David Lynch

Doldisen från ett träskigt vattendrag i Texas bidrog till att forma ljudet av modern musik. Rap-A-Lot praktikanten blev osannolikt en av hiphophistoriens betydelsefulla bakomscenenspelare genom sina stilbildande samarbeten med bland andra Scarface, Kanye West, Travis Scott och The Weeknd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På senare år har Mike Dean ställt sig i strålkastarskenet omringad av synthesizers från olika eror. Utrustning som skapar ljudspåret till festen innan undergången. Ett mörkt och på samma gång hoppfullt sound. Med en hård arbetsdisciplin och inkännande natur har synthguden väglett några av dom mest temperamentsfulla och lynniga perfektionisterna. Vissa kallar Mike Dean för musikindustrins motsvarighet till Tony Montana. Den fiktiva gangsterkaraktären i Brian DePalmas film ?Scarface?. Andra ser honom som hiphopens förklädde David Lynch(Gordon Cole i ?Twin Peaks?).

I avsnittet intervjuar Mats Nileskär även Kanye West, The D.O.C, Scarface, Thee Sacred Souls, Bernie Worrell, George Clinton, Hawk och Dan Penn.

2024-01-07
Länk till avsnitt

Burt Bacharach & Dionne Warwick

Den store kompositören Burt Bacharach har upplevt hur hans finessrika melodier färdats i tid och rum, och fått ny mening. Hur de omtolkats av det svarta Amerika. Walk on by var en hit med Dionne Warwick 1964. Efter mordet på Martin Luther King lyfte en förbittrad Isaac Hayes numret från cocktailpartyt ner på gatan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen hade väntat sig att upprättelsen skulle komma i form av en mörk orkestrering av en smekande, förförisk och tragisk kärlekslåt. Förklädd till något lugnt och trösterikt med kallsvetten och ilskan vilande under ytan. I år förvandlade Doja Cat ett parti från samma låt i listettan ?Paint the town red?.

Tidlösheten i Burt Bacharachs vindlande melodier är slående. Unga lyssnare söker sig till hans låtskatt. Inte för att få kontakt med det förflutna, en annan värld, utan bara för att uppleva skönheten. Du får Bacharach, som avled 2023 94 år gammal, i ett varmt samtal om livet och låtarna, medan hans främsta uttolkare, sångerskan Dionne Warwick, berättar för Mats Nileskär om resan från en tid då hon trotsade rådande samhällsnormer och förenade människor oberoende av ålder, klass och etnicitet. 

P3 Soul tar julledigt och återvänder med ett avsnitt om hiphopens främste doldis Mike Dean den sjunde januari.

2023-12-17
Länk till avsnitt

P3 Soul 45!

Det började en kylslagen januarikväll 1978. Hiphop hade ännu inte fastnat på skiva, och discosoulen stod i zenit. När P3 Soul firar 45 år andas vi in ljudet av New York vid några tillfällen under historien. Söt soul som värmer hjärtat, och ett hotfullt malande mörker som speglar vår tid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kontroversiell och nyskapande drill färdades över Atlanten. Från Chicago till London, där den både vitaliserades och svartlistades, för att sedan landa i gängmiljö i Brooklyn. Det var ett tag sedan östkusten hade upplevt något liknande. Men varför blev en UK-influerad drillvariant det bästa sättet att beskriva hur New York ser ut och känns idag?

50 år tidigare drömdes det fram ett sött och melodiöst New Yorkljudspår med viss bitter eftersmak. Ett läkande, honungslent sound tog staden genom svårigheter och tragedier, och ekar än idag.

Vinter i Brooklyn. En excentrisk rappare tömmer sig själv i obrutna ljudvågor på band, och drar sedan lika snabbt som han kom.Ett clowneri glider över i desperation och sorg med kamoflerade politiska insikter. I nedslaget på amerikanska östkusten möter Mats Nileskär bland andra Moments, Alicia Keys, George Kerr, Young Costamado, Bam Bino, Melba Moore, RZA och Ol Dirty Bastard.

2023-12-10
Länk till avsnitt

Sade

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en 40-årig karriär.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.

Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.

Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).

2023-12-03
Länk till avsnitt

Adaam & J Cole

Den unga svenska hiphopgeneration ställs ofta mot den äldre. Men i fallet Adaam känns det som en naturlig fortsättning på det som varit. Ett resultat av historien. Med sin karisma, tekniska skicklighet och utvecklade melodikänsla har Adaam från Märsta blivit en flitig hitmakare. Länken mellan Redline-eran och den nya vågen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han dök upp första gången bara 12-år gammal genom gästinhoppet på Akis ?Betonghiphop?. Genomslaget en tre år senare med ?Trapstar? banade väg för succeåren  med Einarsamarbetet ?Dansa?, VC Barre-duetten ?Topp?. debutalbumet ?Topboy? och årets sommarplåga ?17?. Ett avsnitt från mars i år.

I timme två möter du J Cole som är aktuell med Drake samarbete (amerikanska listettan ?First person shooter?) och på gång med ett nytt album (länge utlovade ?The fall off?). I ett program från 2011 tar vi det från början. När Cole kom från North Carolina till New York var han full av drömmar om hiphopens födelseplats. Väl där tvingades han inse att inget på östkusten var riktigt som han hade föreställt sig.

2023-11-26
Länk till avsnitt

J Dilla del 5 - Norwegian wood

James Yancys musik hade brutit mot ordningen med rytmer som fungerade som en form av omstörtande verksamhet. Dilla fick tiden att bit för bit gå sönder med honom. Han förstod att något var fel januari 2002. Ett år innan vårt möte, och två år efter det revolutionerande Slum Villagealbumet Fantastic Volume 2.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Donuts är den amerikanska motsvarigheten till munkar. Men varför döpa ett vackert avsked till något av det ohälsosammaste som går att äta? Förmodligen handlade det om formen. Cirkeln som symbolen för oändlighet, evighet och odödlighet. I den avslutande delen djupdyker vi bland annat i albumet ?Donuts?, som var ljudet av Dillas dödskamp. Vibrerande, trasig, psykedelisk, spontan och besjälad. Men långt från Jay Dees varma neosoul. Det här var en rå och funky Dilla som vuxit fram under pseudonymen Dill Withers efter att han landat i Los Angeles. Mer geniala idéer och utkast än färdiga låtar. Skisser för en framtid som aldrig kom.

I avsnittet möter Mats Nileskär även Que. D, T3, Illa J, Peanut Butter Wolf, Jazzy Jeff, Questlove, James Poyser, Musiq Soulchild, Bilal, Marsha Ambrosius (Floetry), Frank n Dank, Phife, Robert ?Kool? Bell (Kool & The Gang), Funky Rob, Roy Hargrove, Amp Fiddler, Pete Rock, Havoc (Mobb Deep), SA-RA Creative Partners, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Flying Lotus, Iman Omari och Kanye West.

2023-11-19
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Grandmaster Flash och den nya världen

Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas. Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Den andra och sista delen med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse.

Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.

2023-11-12
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Grandmaster Flash och skapelseberättelsen

Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet ? trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med Grandmaster Flash  är sagan om hiphopens födelse.

Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandwizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy  med flera.

2023-11-05
Länk till avsnitt

Betty Wright och Miamisoulen, del 2

Efter mordet på Martin Luther King följde bitterhet och besvikelse, och en mer militant svart kamp. Det här påverkade både Betty Wrights musik och hennes liv. Hon tvingades dagligen kämpa mot fördomar och trakasserier. Betty stoppades på flygplatser då hon misstogs för att vara aktivisten Angela Davis. Låtarna blev mörkare och funkigare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trots att Betty fostrades för den hårdaste och mest svekfulla av branscher kom det som en dolkstöt när hon upptäckte en annan sida av fadersgestalten och TK Records grundaren Henry Stone. Allt stod inte rätt till på det framgångsrika bolaget som var banbrytande inom discosoul. Nu väntade sångerskans största utmaningar.

I programmet intervjuas även George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid (alias Blowfly).

2023-10-29
Länk till avsnitt

Betty Wright & Miamisoulen del 1

Betty Wright blev med glödande röst och relationsdrama i låtform den klarast lysande stjärnan i ett framväxande skivimperium (TK), som bidrog till att förändra 70-talets musik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mats fann Betty i hennes stora villa gömd bland palmer i Miami. Kyrkoflickan som predikade feminism och njutning och utmanade rådande normer i en miljö där R&B, funk och gospel blandades med karibiska rytmer. Det handlar om en av de första soulkvinnorna som tog kontroll över sitt öde, och banade därmed väg för bland andra Beyonce(som samplade Bettys ?Girls can' t do what the guys do?). 

I programmet intervjuas också George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid.

2023-10-22
Länk till avsnitt

J Dilla del 4 - delirium

Berömmelse och sjukdom. Det var som om J Dilla såg möjligheterna och begränsningarna för sig själv och afroamerikansk musik överlag den där natten januari 2003. Att lyssna på hiphopens Albert Einstein var som att blicka upp mot stjärnorna och förundras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På albumet ?Welcome 2 Detroit? förvandlades Jay Dee till J Dilla. Gled bort från en bruten och egensinnig jazzsoulfusion mot en hårdare, samplingsfri och teknologisk stil. I numret ?Big booty express? la Dilla ut länken mellan Detroit och Dusseldorf. I samarbetet med syskonsjälen Madlib (?Champion sound?) målade han en själfull, alternativ framtid genom vacker desorientering som fascinerade musikälskare. Dilla var på väg att förverkliga sina drömmar när allt fick en brutal vändning.

I avsnittet möter du även Madlib, T3, Baatin, Elhzi, Wajeed, Biz Markie, Derrick May, Frank n Dank, Phat Kat, Guilty Simpson, Dweli,  Newcleus och Common.

Sista delen publiceras i november.

2023-10-15
Länk till avsnitt

JPEGMafia

När Barrington Hendricks, eller JPEGMafia, exploderade på indierapscenen 2018 med albumet Veteran var han en veteran i dubbel bemärkelse. Han hade både tjänstgjort i det militära, bland annat i Irak, och bubblat i underjorden en stund.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En hyperaktiv, stökig och obekväm artist i gränslandet mellan det personliga och det politiska med egensinniga och förvirrande projekt som ?Communist slow jams?, ?Darkskin Manson? och ?Black Ben Carson?. Antihjälten visar hur experimentell och kaotisk hiphop fortfarande kan vara. JPEGMafia omfamnar motsägelser och skruvar till ljud och oljud i provokationer som saboterar politiskt korrekta diskussioner. Men det går inte att ta miste på var Peggys ilska kommer ifrån, och mot vilka den är riktad.

Avsnittet inkluderar även möten med Heatmakerz, Bill Withers och Ol Dirty Bastard.

2023-10-08
Länk till avsnitt

Central Cee

Det var den minimalistiska milleniumbastarden grime som gjorde brittisk hiphop cool och inget att skämta om. Gav hela scenen det självförtroende som den länge hade saknat, och efter UK drill var det inte någon som mindes decennier präglade av identitetssökande och missaktning från omvärlden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här leder oss till Central Cee, som mer eller mindre varit bosatt på den brittiska listan sedan genombrottet ?Loading? 2020. Central Cee skapar smittsam materia (typ dängan ?Doja?). Levererar fraser och refränger formade av reggaekulturens spola tillbaka tradtition, men framför allt berättar han historier som biter sig fast. Central Cee skippade autotune, tog det tillbaka till rap och förde UK drill bortom begränsningarna på mixtejpet ?Wild west?. Attraherade en publik som vanligtvis förvirrades av koder och lokal slang. Han kan bli den förste engelske rapparen som orsakar rejäl skada i USA.

I avsnittet möter du fler britter: trubaduren Arlo Parks, Brightons stolthet ArrDee samt Aitch som slog sig fram i Manchester med en självsäker stil. 

2023-10-01
Länk till avsnitt

J Dilla del 3 - fel blir rätt

Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ?Voodoo?. 

Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.

Det återstår två delar i J Dillaserien: ?Delirium? samt ?Norwegian wood? som sänds om några veckor.

2023-09-24
Länk till avsnitt

J Dilla del 2 - den stora flykten

Dilla, eller Jay Dee, läste aldrig regelboken. Allt och mycket mer fanns redan i hans huvud. Rytmerna som haltade och krängde, och som förändrade hiphop och R&B. Tillsammans med vännerna i Slum Village byggde han bit för bit sin egen värld i det plågade Detroit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Berömmelsen kom först till Jay Dee och hans beats. Medan T3 och Baatins skurar av säreget  fristilflyt ovan rytmer med egen vilja till en början inte uppmärksammades i samma utsträckning. Jay Dees framgångar som producent (Pharcyde, Tribe, Busta etc) innebar snart spänningar inom Slum Village samtidigt som det inflytelserika mästerverket låg framför gruppen.

I del två hör du även intervjuer med bland andra T3, Baatin, Wajeed, James Brown, Illa J, Frank n Dank, Que D, Pete Rock, Busta Rhymes, Jimmy Jam och Q-Tip.

2023-09-17
Länk till avsnitt

J Dilla del 1 - brutna beats

Tjugo år efter att Mats Nileskär hade ett historiskt möte med J Dilla - mannen som förändrade planetens puls - kommer nu den fullständiga historien med material som aldrig hörts förut. Bilder av Dilla som inte visats tidigare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

James Dewitt Yancy gjorde något märkvärdigt med tiden och rytmen. Han förändrade inte bara samspelet mellan trummor och bas. Han reglerade musikens naturlagar när han introducerade ett radikalt skifte i hur vi uppfattar tidrymd och sväng. Det var rytmer som levde ett eget liv när de låg före och efter, halkade och hoppade fram i vacker desorientering.

I del ett handlar det bland annat om hur Detroitsonens säregna sätt att lyssna och upptäcka mönster i det oförutsägbara formades, om det fellirade, och om hur musiken blev ett besjälat maskineri som han kunde plocka isär och återuppbygga efter egna behov.

"Brutna beats" följs av ytterligare fyra Dilla avsnitt: "Den stora flykten", "Det är rätt om det går fel", "Delirium" och "Norwegian wood".

2023-09-10
Länk till avsnitt

Burt Bacharach & Dionne Warwick

Den store kompositören Burt Bacharach upplevde hur hans finessrika melodier färdades i tid och rum, och fick ny mening. Hur de omtolkades av det svarta Amerika. "Walk on by" var en hit med Dionne Warwick 1964. Efter mordet på Martin Luther King lyfte en förbittrad Isaac Hayes numret från cocktailpartyt ner på gatan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen hade väntat sig att upprättelsen skulle komma i form av en mörk orkestrering av en smekande, förförisk och tragisk kärlekslåt. Förklädd till något lugnt och trösterikt med kallsvetten och ilskan vilande under ytan. 2023 förvandlade Doja Cat ett parti från samma låt i "Paint the town red".

Tidlösheten i Burt Bacharachs vindlande tonföljder är slående. Unga lyssnare söker sig till hans låtskatt. Inte för att få kontakt med det förflutna, en annan värld, utan bara för att uppleva skönheten. Du får Bacharach, som avled 94 år gammal, i ett varmt samtal om livet och låtarna, medan hans främsta uttolkare, sångerskan Dionne Warwick, berättar för Mats Nileskär om resan från en tid då hon trotsade rådande samhällsnormer och förenade människor oberoende av ålder, klass och etnicitet.

2023-09-03
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Griselda

Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street songs"). Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda.

Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist. Del 5 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-08-27
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! MF Doom

Masken stirrade på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålade kyla och sorg där den låg bredvid en flaska med champagne. Sista versionen av återfödelsens lösansikte gjordes efter en förlaga i filmen Gladiator.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF Doom. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program.

Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier. Del 4 av 5 om den 50-årsjubilerande hiphopen.

2023-08-20
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Busta Rhymes

Som ung gapade, gastade och röt sig Busta Rhymes in i det kollektiva hiphopmedvetandet via sin vers i A Tribe Called Quests "Scenario". Några år senare gjorde den animerade stilen och den gudabenådade tajmingen honom till en stjärna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Här berättar Skandinavienaktuelle Busta om sin långa resa som inkluderar en period präglad av frustrationen över att inte bli tagen på allvar som MC. Del 3 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-08-13
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Gangstarr

Två eldsjälar som kom från Boston och Praire View tillverkade New York ljudspåret och gjorde hiphopålderdomen till något upphetsande. En hantverksmässig fulländning av genren med hjärta och hjärna i skön förening.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trummorna kunde bara vara Primos. De vackert uppstyckade beatsen, själfullt scratchade refrängerna och det melankoliska blåset. Guru matchade med sitt mogna, monotona flyt och berättade om sakernas tillstånd.  Sagan om Gangstarr av DJ Premier, Guru och Mats Nileskär.

Del 2 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-08-06
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! KRS-One

Berättelsen om KRS-One är berättelsen om musiken och kulturen som förändrade världen. Redan på 80-talet var Blastmaster KRS övertygad om att han var Guds gåva till hiphop. I hans predikningar fanns mytbildningen, skapelseberättelsen, ikonerna och ritualerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Boogie Down Productions kom från ingenstans och utmanade hiphopens mäktigaste lag. Ingen kunde vid den tidpunkten mäta sig med The Juice Crew med Marley Marl och Big Daddy Kane. Från tomma intet uppenbarade sig en 20-åring som aldrig tvivlade på sin förmåga. Han var läraren som slog fast att kulturen hörde hemma i södra Bronx. Den första av fem delar om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-07-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.