Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Steve Lacy ? årets man

Steve Lacy förmedlar känslan av närmast outtömlig utvecklingspotential. För några år sedan blev han känd i Compton som tonåringen som producerade låtar på sin mobiltelefon. Han var 16 när han hoppade in i bandet The Internet, och något år äldre när ett av hans nummer landade på Kendrick Lamars album. 2022 slog han stort med "Bad Habit" och albumet "Gemini Rights".

Nya sound och identiteter växte fram mot slutet av 10-talet och låg som grund till soloalbumet Apollo XII. En ny tappning av stenad Kalifornien soul dränkt i rar lofi-funk, ryckiga beats och lite kanjon rock.Steve Lacy missade åren då Tyler, the Creator och kompani erövrade världen med lika delar provokation och musikalitet. Den överbeskyddade Steve, uppvuxen i strikt kristen miljö, höll för öronen när kompisarna körde Odd Future Future Wolf Gang Kill Them All. Saker skulle förändras.I avsnittet möter du även Johnny Guitar Watson, Wendy (från Wendy & Lisa samt Prince band The Revolution) och Ravyn Lenae.
2022-11-27
Länk till avsnitt

Migos ? muterat flyt

Migosmedlemmen Takeoff skjöts ihjäl i Houston den första november. Han blev 28 år gammal. Du får Mats Nileskärs omtalade möte med Migos från 2015.

Gruppens galna trippelflyt påverkade inställningen till rap, och fick artister att justera sin frasering. Förödande 808-trummor, blytung subbas och ettriga, aningen sopiga syntar var Atlanta med omnejd på 00-talet.Ljudspåret till drogentreprenörens saga samt eskapismen på klubben. En stil växte ur blandningen av millenieskiftets hiphopbastarder crunk (hetsig och upploppsframkallande) och screw (slö och narkoleptisk). Det hela bådade för ett friare sätt att rappa.Mot slutet av 00-talet fick trap oväntade sängkamrater, dess förgreningar blev allt mer komplicerade och gränsöverskridande. Innebar en ny upplevelse av sväng. Ungefär där börjar vår berättelse om Migos.
2022-11-20
Länk till avsnitt

J.I.D & Earthgang ? tidsresenärer och rapmagiker i Atlanta

Möt artisterna som representerar lekfull rapvetenskap i en frihetszon mellan, låt oss säga, Kendrick Lamar och Young Thug. Den experimentella södern!

Röstmanipulatören J.I.D är ordvrängande, halsbrytande och tvivlande med en lika matematisk som själfull inställning till rap. En gåtfull förnyare som blir allt mer inflytelserik. J.I.D's album "The forever story" tillhör årets bästa.Stallkollegorna Earthgang talar i tungor ena stunden, och flyter lugnt om global uppvärmning och ett Amerika på fallrepet den andra, samtidigt som duon svävar ut ljud och stilmässigt. Ibland blir det spöklik, psykedelisk boombap, ibland Goodie Mob i traptiden. Jord och rymd. Tidlöshet och futurism.I avsnittet möter du även bland andra Leon Bridges, Brick, Ol Dirty Bastard, Hiatus Kaiyote, Trinidad James, Waka Flocka Flame, Cee Lo Green (Goodie Mob), Rico Wade (Organized Noize), Grip, D'Angelo, Lil Jon, TI, Shop Boyz och Young Jeezy.
2022-11-06
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 2

Han var en av de mest originella artisterna i sin tid. Bohannon skalade bort låten för att få fram all funk, förändrade populärmusikens puls och förebådade disco och house.

I den första delen följde vi Bohannon från småstaden i ett segregerat Georgia på 40- och 50-talet, till den stora chansen som Stevie Wonders trummis och bandledare på Motown.När bolaget flyttade till Los Angeles stannade Bohannon kvar i Detroit och drömde fram musik som ingen hade hört förut. Han spelade in album på löpande band under 70-talet med ett obevekligt, kompromisslöst groove. Rytm och ljudimpulser satte igång skeenden i hjärnan, och vidare i hela kroppen. Eller tvärtom. En väg till världen värd att leva i, signerad mannen som redan som barn vägrade att bli fråntagen sitt mänskliga värde.Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.
2022-10-30
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 1

Det var ingen som tog groove så seriöst och bokstavligt som Hamilton Bohannon. Trummisen och bandledaren som startade dansen, och fick människor i trans med ett beat som blev modellen för disco, house, techno och andra stilar.

Bohannon levererade skev rytmisk briljans och äventyrslysten synkopering i hypnotiska milstolpar mellan 1973 och 1983 ("Foot Stompin Music", "South African Man", "Let's Start the Dance").Sedan valde Bohannon att stoppa beatet, drog sig tillbaka till huset utanför Atlanta, och levde på sin musik som samplades och omtolkades av nya generationer. Han blev något av en eremit. Ryktena började att cirkulera om ett av funkens olösta mysterium. När Mats Nileskär stod vid uppfarten till Bohannons villa i skogen i College Park var trollkarlen redo att prata för första gången på decennier. Men var han villig att avslöja hemligheten?Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.
2022-10-23
Länk till avsnitt

Judith Hill ? den svarta änkan

Det har gått mer än sex år sedan Prince lämnade oss. Sverigeaktuella sångerskan Judith Hill berättar om den nära relationen till Prince som efter hans död blev en börda och ett trauma. Först nu är Judith redo att bearbeta det hela i sin musik och ge oss sin historia.

Det var inte första gången som Judith Hill var nära en superstjärnas plötsliga död. Hon skulle ha sjungit duett med Michael Jackson under hans planerade This is it-konserter 2009.I programmet möter Mats även Princemusikerna Wendy Melvoin, Doctor Fink, Brownmark, Bobby Z samt Sly Stone och bandet War.
2022-10-16
Länk till avsnitt

Pi?erre Bourne ? traptrollkarlen

Hur mycket går det att tänja på trap? Är det en form som börjar bli gammal och urvattnad? Pierre Bourne borde ha svaren. Hans trapljud satte tonen för en generation. Det var aldrig avsikten.

Men efter bangers med artister som Playboi Carti blev han en av de mest imiterade. Pierre Bourne fick det att låta både mörkt och medryckande med hjälp av datorspel melodier och elaka trummor. Det handlade om en drömlik ljudkollision som ibland påminde om ett gammalt flipperspel eller ett leksakspiano. Snart knackade Lil Uzi Vert, Kanye West, Travis Scott och Drake på dörren. I avsnittet möter Mats även Shyne, Kanye West, T-Pain, Zapp, Papoose och Wiz Khalifa.
2022-10-09
Länk till avsnitt

Chance the Rapper, Polo G & Saba ? en bön för Chicago

Det handlar om tre stjärnor födda ur en explosion av gospelsoulfragment, okonventionella rapstrukturer, housevarianter och muterad trap.

Polo G tillhörde förtrupperna i en generation som förenade Juice Wrlds sårbarhet och fria melodier med brutal drill. Ånger och förtvivlan vägdes mot ilska och fientlighet.I en annan del av Chicago: Sabas filmiska berättande och elastiska flyt imponerade på stadens frälsare Chance the Rapper, som bjöd in honom till samarbeten som sprudlande "Angels" från 2016-års "Coloring book".Chance tog det hela till kyrkan med karnevalrusig gospelrap. Genom "Acid rap" fann han sin stämma, och utnyttjade alla infall. Blev en enmanskör, en bluesig crooner och en vass rappare som sjöng lekfullt lika gärna som han körde långsamt med ett allvarligt flyt. Även om Chance the Rapper var lika livlig och livsbejakande som Chicagos drill var dödsfixerad och nihilistisk, så såg Chance och två år yngre drillskaparen Chief Keef ingen motsättning. Det var två olika sätt att spegla samma Chicago. Ljuset och mörkret.
2022-10-02
Länk till avsnitt

Quincys värld

Efter ett kvarts sekel återförenas Mats Nileskär och Quincy Jones för en resa genom populärmusiken. Från Chicagos sydsida via folkparkerna i Sverige till filmmusikdrömmen i Hollywood och tidernas bäst säljande album.

Som producent och arrangör för några av de största som Michael Jackson, Ray Charles och Frank Sinatra har Quincy Jones en avgörande plats i historien. Det var hans dynamiska och detaljrika fusion på 70-talets soloalbum som tog det vidare.Quincy lämnade aldrig rötterna i storbandsjazzen, men genom 1969-års "Walking in space", där han inspirerades av rymdåldern, blev uttrycket ett annat. "Body heat" och "Mellow madness" gled över i sofistikerad drömlik funk och pulserande sensuell R&B, som la grunderna till en vinnande popformel.Quincy och Mats gräver djupt bland ljuden, känslorna och kriserna som ledde fram till Michael Jacksons "Off the Wall" och "Thriller".
2022-09-25
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 2

När Mavis gick in i extasen och släppte fram sig själv gav hon populärmusiken en ny frihetskänsla. I del två når Staple Singers det verkliga genombrottet på skivbolaget Stax då de hamnar i en grå stenbyggnad i Muscle Shoals, Alabama.

Staples hade insett att det behövdes mer än tro för att bekämpa förtrycket. Och samtidigt som gospelfundamentalisterna vände gruppen ryggen var de på väg i sin mest spännande fas.Memphis verkade vara Staple Singers öde. Det var här som de drabbades av hat och rasism, det var här som deras vän Martin Luther King mördades, och det var här som de fann sitt nya musikaliska hem. Staple Singers fortsatte att göra musik i Kings anda, och skapade tillsammans med några av söderns främsta låtskrivare klassiker som "Respect yourself", "If you're ready" och "I'll take you there". Men nya utmaningar väntade runt hörnet.
2022-09-18
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 1

I två avsnitt gräver vi oss djupt ner bland soul- och R&B-rötterna (100 år), och får samtidigt berättelsen om den amerikanska erfarenheten. Mavis Staples som växte upp i kyrkan och vid frontlinjen av medborgarrättsrörelsen påverkade gospel och soul för evigt. Förkroppsligade kampen för ett värdigt liv i en ovärdig värld. En kraftgärning med ett pris.

Staple Singers serverade opolerad musik bland stål och skyskrapor i ett hårt segregerat Chicago. Det lät mystiskt och gammalt, högtidligt och lantligt på samma gång. Ett mörkt, glest och nästan spöklikt ljud olikt något annat inom gospeln utvecklades, och influerade alla från Bob Dylan och Rolling Stones till Sly Stone och Prince.Mavis Staples gripande uttryck bidrog också till att föra fram Martin Luther Kings budskap, och blev ljudspåret till en dramatisk tid. Det är där vi befinner oss i den första delen som även innehåller ett möte med patriarken Pops Staples.
2022-09-11
Länk till avsnitt

Conway the Machine & Griselda

Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street Songs").Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda. Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist.
2022-09-04
Länk till avsnitt

Rakims tårar

Innan Rakim var det rap. Efter Rakim blev det flyt. Rap i vätskeform.

En iskall och samtidigt eldfängd mikrofonpoet från Long Island, New York tvingade tidens hiphopäss att återvända till skolbänken. Vi ger dig Skandinavienaktuelle Rakim som har påverkat alla från Nas och Jay Z till Drake.
2022-08-28
Länk till avsnitt

Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

Unga i London väntar på en ny framtid. En borttappad framtid efter brexitkaos och pandemi. De väntar på att villkorslöst få visa sin kärlek till den nya tidens popstjärna.

Greentea Pengs psykdeliska tripp genom jazzig, pårökt dub och loj lofisoul är bara möjlig i den brittiska smältdegeln. En kosmisk punkreggaerebell skruvar till känslan och atmosfären i Erykah Badus och Dillas Didnt cha know och finner sin egen stil.  Fri från begränsningar i tid och rum lever Peng ut begär och drömmar på albumet Man made.Little Simz når också en ny nivå på aktuella Sometimes I might be introvert där känslor av rädsla, utmattning och inre konflikter möter kamp.Ett skolprojekt växte till vänskap och något som rubbade synen på jazz i London. Ezra Collective förvånade många när de skapade ravestämning på sina spelningar med en frenetisk energi där bandet blandade jazzens olika uttryck med bland annat grime, hiphop och funky house. Ezra prioriterade groove istället för att bombardera lyssnaren med långa invecklade solon och komplicerade rytmer.Avsnittet innehåller även intervjuer med Lonnie Liston Smith, Archie Shepp, Ms. Dynamite och Steve Coleman.
2022-08-21
Länk till avsnitt

Svenska serien del 3 ? VC Barre

Artister allierade med kriminella gäng förändrade bilden av svensk populärmusik. Nu börjar något växa fram ur gangstarapets konstnärliga sanningar. Något mer reflekterande, självransakande och i förlängningen mer politiskt.

I del tre av den svenska serien: 18-årige VC Barre från Märsta som målar bilder av gatan på ett nytt sätt. I timme två får du Mats möte med gangstarappionjären Ice Cube som paralyserade lyssnaren med sitt svavelosande budskap. Lika delar ondskefullt, profetiskt och humoristiskt.
2022-08-14
Länk till avsnitt

Svenska serien del 2 ? Sam Ezeh & Snoh Aalegra

Musiken kan få världen att leva igen. Sam Ezeh svävar mot ljudet i sina drömma med mjuka melodier och hypnotiska sångstämmor som gömmer något abstrakt och närmast psykedeliskt. Inte så konstigt med tanke på inspirationskällorna.

Sam Ezeh, en anomali inom svensk musik, verkar i den globala lofirörelsen på samma spelplan som Steve Lacy. Gör det själv på rummet och få knasiga idéer att låta så analoga och levande som möjligt. Fantasier om en svunnen tid landar långt från verkligheten men rätt i hjärtat. Länge var det en utopi för en svensk att nå in i djupet av den amerikanska soulmusiken. I timme två följer vi Snoh Aalegras väg från lovande barnartist i Sverige till nyskapande sångerska, som blev vän med Prince och samplad av Drake innan hon trollband en hel värld med sitt drömlika, filmiska sound.
2022-08-07
Länk till avsnitt

Svenska serien del 1 ? producenterna: Manny Flaco och WIZARDMCE

Den svenska serien börjar i huvudet på Manny Flaco som var med och tonsatte svenskt gangstarap med experimentlusta och aptit för globala influenser. Känd för sitt arbete med Dizzy, Haval, Macky och Einár.

En pionjär när det gällde att föra scenen mot det klubbiga och franska. Manny Flaco hörde även något i den säregna trumprogrameringen  i drill, som motiverade honom att göra en egen utgåva av den primitiva och aggressiva trapvarianten. I timme två handlar det om en framgångsrik representant för den nya generationen beatskapare(FL Studio i pojkrummet). WIZARDMCE alias Harry Potter från Möllevången i Malmö bidrog till bastunga nummer på USA-ettan Hall of Fame med Polo G.Musiken i klippet är förkortad.
2022-07-31
Länk till avsnitt

Nipsey Hussle & Princess Nokia

Den 31 mars 2019 mördades Nipsey utanför sin klädaffär vid korsningen som odödliggjordes i musiken, och där han brukade hassla som ung, Crenshaw Boulevard och Slauson Avenue. Nipsey Hussle fyllde ett tomrum genom att förnya känslan, melodierna och ljudbilden i soulindränkt västkust gangstarap.

Nipseys barska röst representerade ett Los Angeles som vi hade hört om i hiphop sedan 80-talet. Men nu trängde ett ljus av hopp fram ur mörkret, vilket gjorde det hela ännu mäktigare.Destiny Frasqueri tog alla sina personligheter, fantasier och sitt verkliga liv, och skapade superalteregon i Harlem. Som Princess Nokia förvandlades hon till modern popikon i en tid som lockade till kamp och törstade efter kvinnliga utmanare.Hennes lika sorgsna som upplyftande väv av afrofuturism, 90-tals influerad hiphop och elektronisk nuyorican soul blev en del av estetiken som bidrog till en ny bild av svart radikalism.
2022-07-24
Länk till avsnitt

Den unge Eminem

Året är 1999, och Eminem vill inte prata. Han ligger utslagen i sängen, medan "The Slim Shady LP" gör sitt chockerande segertåg, och förändrar hiphopens spelregler.

En vit MC med färdigheterna mer än på plats spottar eld och serverar sinnesrubbad cynism sällan hörd inom populärmusiken. Det är bara några år sedan Eminem hittade ett vräkningsbeslut på den husvagn i trailerparken norr om 8 Mile i Detroit, som han då fortfarande kallade för sitt hem. Inte så länge sedan han jobbade på Gilbert's Lounge för fem och en halv dollar i timmen.Manager Paul Rosenberg har svårt att få liv i sin artist. En vit ärmlös T-tröja exponerar Slim Shady-tatueringen på vänster axel. Eminem verkar sova när Mats Nileskär börjar samtalet med den unge rapparen.I programmet medverkar förutom Marshall Mathers: Angel Haze, Proof, Royce da 5'9, DJ Premier, Juice, Sage Francis, Baatin (Slum Village), Masta Ace, Jonwayne, Machine Gun Kelly, Macklemore, Asher Roth, Hopsin, PSTQ, Kashal-Tee, Cage, G-Eazy, Mac Miller, Hoodie Allen, Futuristic, Yelawolf med flera.
2022-07-17
Länk till avsnitt

Sade ? den lugna stormen

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en snart 40-årig karriär.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).
2022-07-10
Länk till avsnitt

Steve Lacy ? mannen i mitten

Steve Lacy förmedlar känslan av närmast outömlig utvecklingspotential. För några år sedan blev han känd i Compton som tonåringen som producerade låtar på sin mobiltelefon. Han var 16 när han hoppade in i bandet The Internet, och något år äldre när ett av hans nummer landade på Kendrick Lamars album.

Nya sound och identiteter växte fram och låg som grund till soloalbumet Apollo XII. En ny tappning av stenad Kalifornien soul dränkt i rar lofi-funk, ryckiga beats och lite kanjon rock. Steve Lacy missade åren då Tyler the Creator och kompani erövrade världen med lika delar provokation och musikalitet. Den överbeskyddade Steve, uppvuxen i strikt kristen miljö, höll för öronen när kompisarna körde Odd Future Future Wolf Gang Kill Them All. Saker skulle förändras.I avsnittet möter du även Johnny Guitar Watson, Wendy (från Wendy & Lisa samt Prince band The Revolution) och Ravyn Lenae.
2022-07-03
Länk till avsnitt

Stjärnorna kring planeten Drake

Den perfekta stormen uppstod när olika vädersystem möttes över Toronto. Den kanadensiska vinterkylan kolliderade med värmen från Karibien. Calypso, reggae, garage, dubstep, grime och annat blandades med hiphop, soul, gospel och pop i en smältdegel som kunde föra tankarna till New Orleans drygt hundra år tidigare.

Drake, Weeknd och de som följde visade att det var möjligt för ett rockland att skapa en säregen och trotsig R&B-värld, och få alla andra med sig. Vemodiga bekännelser till förvriden boombap och stympad dancehall. Vi lägger Torontoljudets komplexa pussel på två timmar.I avsnittet medverkar bland andra Drakes producent Boi-1da, dvsn, Majid Jordan, Roy Woods, Timbaland, Swizz Beats, Glenn Lewis, Remy Shand, Aaliyah, D Train, Kardinal Offishall, Saukrates, k-os och Janet Jackson.
2022-06-26
Länk till avsnitt

Stormzy del 2 + slowthai och Giggs

För det andra mötet med Stormzy tog sig Mats Nileskär till studion i Chiswick, London där artisten spelade in ansvarstyngda "Heavy is the head". Lika söt och hård som föregångaren, men ännu mer elastisk för grime.

Stormzy säger att samhällskriserna påverkat musiken i mindre grad än dom egna inre demonerna. Det är tungt att bära kronan och att härska i ett eget musikaliskt metauniversum.I avsnittet hör du även intervjuer med Englands ilsknaste röst slowthai, Stormzys roadrapförebild Giggs, Aitch, Mac, C-Murder, Snoop Dogg och Teedra Moses.
2022-06-19
Länk till avsnitt

Stormzy del 1 ? från stål till sammet

Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked Skengman"-serien och "Shut Up",  krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manövrera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus.I avsnittet medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.
2022-06-12
Länk till avsnitt

Chic ? party och politik

Nile Rodgers (Sverigeaktuell 7 juni) och Bernard Edwards hade svårt att bli kontrakterade som ett svart rockband, och började istället studera vad som hände runt knuten i New York. Staden var full med nya energier som skulle förändra populärmusiken för evigt.

Nile och Bernard bestämde sig för att utveckla en sofistikerad och progressiv variant av disco. Lös och jazzig i kontrast till den europeiska utgåvan som slog just då (1977). Först tog duon gamla jazzstandards och omarbetade till disco. Inte heller den iden resulterade i ett skivkontrakt. Men det var starten på Chic som på sin väg mot frihet i en elegant post-hippiehedonism klädde av soulmusiken, gav den subbas, och skapade med kirurgisk precision några av historiens största dansdängor.Att avsnitt från 2008.
2022-06-05
Länk till avsnitt

Kendrick Lamar & Tupac

P3 Soul firar 45 om ett halvår! Mötena med Kendrick Lamar och Tupac tillhör de senaste decenniernas mest uppmärksammade avsnitt. Två program som blev märkligt sammanflätade när Lamar inspirerades av och använde Pacintervjun (från 27/10 1994) på 10-talets främsta album "To Pimp A Butterfly".

Nu är Kendrick aktuell med ett nytt självreflekterande mästerverk ("Mr. Morale & The Big Steppers"), och Pacs svavelosande poesi ekar starkare än någonsin: "The ground is going to open up and swallow the evil".Ett P3 Soul-kapitel som trotsar tid och rum.
2022-05-29
Länk till avsnitt

Wifisfuneral, Denzel Curry & Tyla Yaweh ? Miami efter mörkret

Vid sidan om apokalyptisk drill är det Floridas trasiga lofi-trap som har satt hårdast avtryck i senare års hiphop. Ljudet, attityden, respektlösheten.

De gamla rockstjärnorna hade dött eller sedan länge upphört med att vara rockstjärnor. Rappare med aptit för hedonism och revolt tog över. Men det kom en tid då det var dags att dra, och lämna mörkret i solskensstaten.
2022-05-22
Länk till avsnitt

ill Camille, Jean Grae & Rapsody

Camille Davis (ill Camille) från Compton kan liknas vid en musikalisk hägring. Hon dyker plötsligt upp vid horisonten för att sedan försvinna lika snabbt. Lägger en gästvers på ett Terrace Martin-projekt, hänger med Kendrick Lamar, gör ambitiösa verk som Heirloom, och är sedan borta igen.

Jag fångar ill Camille nära platsen som format henne, souljazziga konst- och kulturcentrat Leimert Park i södra Los Angeles. I avsnittet får hon sällskap av syskonsjälarna som båda uträttat stordåd hos producent 9th Wonder i North Carolina. Jean Grae har kamp, jazz och sarkasm i blodet, medan Rapsodys uppväxt präglades av laddningen mellan Jehovas vittnes starka tro på världens undergång och gränslösa hiphopdrömmar. Du möter även Jay Rock, Roy Ayers, Janet Jackson, Mystic, Bahamadia, Ladybug och Abdullah Ibrahim (Dollar Brand).
2022-05-15
Länk till avsnitt

Yung Lean ? 16-åringen som vände på världen

Det var en gång en 16-åring som sammanflätades med något bortom den egna existensen. Nu berättar Yung Lean om resan från datorn i pojkrummet på Södermalm till rockstjärnedrömmen och utsålda konserter i hiphopens hemland.

Sagan om Sveriges mest framgångsrika rapartist rymmer som alla vackra sagor rikligt med svärta. Yung Lean kunde ha kört allt i botten, och offrats på emorapscenen. Istället blev han den inflytelserike överlevaren, som tidigt såg möjligheten att skapa surrealistisk konst ur sjabbig trap.
2022-05-08
Länk till avsnitt

Aaliyah del 2 ? R&B 9/11

Aaliyah verkade gå stark ur krisen. Hon refererade till sin mormor, och sin morfar som överlevde andra världskriget. Samtidigt fanns det ett mörker som omgav sångerskan.

Aaliyah distanserade sig från R Kellys namn. Men fick uppleva hur skuld lades på henne. Nästa steg skulle avgöra allt, och förändra R&B för evigt. Det var avgörande för Aaliyah att inte bara matcha R Kelly-samarbetet utan överglänsa det. I producent Timbaland fann Aaliyah en partner som fick ut det bästa ur hennes väna röst, och tillsammans formade de en ny elektronisk R&B. De flesta sångdivor insisterade på att vara i centrum, men Aaliyah visste vilken effekt hon skapade när hon gled in och ut ur musiken för att matcha ljuden. Många har efteråt försökt uppnå samma själfulla samverkan mellan människa och maskin. Tonen mellan sorg och sexighet lät nästan olycksbådande.Aaliyah avsnitten är bland annat baserade på en av sångerskan sista intervjuer. Mats Nileskär mötte 22-åringen några veckor innan hennes död.I timme två: Chynna som också lämnade oss alldeles för tidigt.
2022-05-01
Länk till avsnitt

Aaliyah del 1 ? mjukt stål

Artister har länge drömt och fantiserat om hur R&B hade låtit om Aaliyah fått leva. Musiken kallades för futuristisk vid millennieskiftet. Den skulle visa sig vara mer än så.

Aaliyah lärde sig tidigt hur man skapade stora poplåtar ur udda, säregna ljud. Många av hennes hits var egentligen inte mer än sångriff som upprepades till en elektronisk ljudmatta. Aaliyah framkallade en abstrakt blandning av R&B och hiphop. En modern diva mitt bland maskinerna, och med soulmusikens tidlöshet som ramverk.Serien i två delar baseras på en av Aaliyahs sista intervjuer, samt hennes första möte med Mats Nileskär. Aaliyah var vid tillfällena 22 respektive 17 år gammal. I programmen medverkar även Timbaland, Missy Elliott, R Kelly, Janet Jackson, Kehlani, Asma Maroof, Kelela, Ginuwine och Ronald Isley.
2022-04-24
Länk till avsnitt

Slave, Steve Arrington & Daytonfunken ? del 2

Slave hade följt devisen "free your mind and your ass will follow", och gjorde nu rymdfunk i harmoni med de pulserande stjärnornas lågfrekventa basmuller. Inget stod i vägen för bandet. Bara dom själva.

Slave nådde nya höjder med Mark Adams benhårda bas och Steve Arringtons knotiga sång (blåkopian för bland andra Keith Sweat) som fundament på album som Stone jam och Just a touch of love. Inget annat gäng , vid sidan om Isley Brothers, lyckades kombinera långa gitarrocksolon och R&B-orkestrering på ett lika suggestivt sätt.  Slave hade bundit samman Ohio och P-funk, och blev nu även bryggan till framtidens hiphop/soul hybrider.Steve Arrington jobbade dubbelt i Slave som sångare och trummis, och viljan att ta funken till platser där den inte varit förut resulterade i ett soloalbum som 1983 blev lika inflytelserikt som Prince 1999 och Mtumes Juicy fruit.  Sedan kom Steves världshit Feel so real, och ett beslut som förändrade allt.
2022-04-17
Länk till avsnitt

Slave, Steve Arrington & Daytonfunken ? del 1

Det var en gång då Ohios industristäder producerade de hårdast arbetande och mest innovativa funkbanden. Leverantörer av en vild partyföregångare till hiphop.

När jag tar mig genom mytomspunnen musikmark på väg till forne Slave-trummisen och  sångaren Steve Arrington hör jag ekot från gulderan bland rostiga, övervuxna fabriker och halvtomma huvudgator. När det begav sig speglade fantasifull funk både social oro och framtidstro. Funk var den revolutionära känslan förvandlad till en fest. En giftig blandning av psykedeliska droger och black power öppnade en annan verklighet. En plats bortom förtrycket och fattigdomen.I avsnittet möter du även Zapp, George Clinton, Bootsy Collins, Sheila E, Bill Summers, Leroy Sugarfoot Bonner och Diamond (från Ohio Players).
2022-04-10
Länk till avsnitt

Joey Bada$$ ? "The world is yours"

När Mats Nileskär mötte Joey Bada$$ första gången var Brooklyn-aposteln bara barnet ett rapunderbarn med ryggsäcken full av psykedelisk poesi, new age-myter och boombap (Pro Era). När de träffades igen hade Joey ett av 2010-talets mest glödande hiphopalbum bakom sig All AmeriKKKan Bada$$ (2017).

Ett öppet brev till Amerika fast mellan rasism och tolerans, paranoia och hopp. Ett ljudspår till den trumpiska samtiden, och ett verk som tar sig under huden på förtrycket.  Framför allt är det kanske en meditation över våldet mot den svarta kroppen och en uppgörelse med ett land som gått vilse i Drömmen.Uppväxten i Brooklyn var kringskuren av rädsla. På väg till skolan stoppade Joey Bada$$ för säkerhets skull ner en tegelsten i väskan, eller så stal han brytbladskniven ur morfars verktygslåda och tog med.
2022-04-03
Länk till avsnitt

Svenska serien del 3 ? VC Barre

Artister allierade med kriminella gäng förändrade bilden av svensk populärmusik. Nu börjar något växa fram ur gangstarapens konstnärliga sanningar. Något mer reflekterande, självrannsakande och i förlängningen mer politiskt.

I del tre av den svenska serien: 18-årige VC Barre från Märsta som målar bilder av gatan på ett nytt sätt. I timme två får du Mats möte med gangstarappionjären Ice Cube som paralyserade lyssnaren med sitt svavelosande budskap. Lika delar ondskefullt, profetiskt och humoristiskt.
2022-03-27
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 2 ? ?Right on for the darkness?

Mayfield hade gått från rollen som Jerry Butlers låtskrivare och gitarrist(som influerade Jimi Hendrix) till att bli populärmusikens samvete. Efter 1970-års storverk Curtis skulle soulmusiken aldrig bli sig lik.

Chicagosonen hade kastat bort Impressionskostymen, och klev i något hippare inspirerat av Black Power-mode och en turbulent tid. Introducerade inte bara djupa, sociala texter utan expanderade också rytmiskt och instrumentalt. Ekoeffekter, långa gitarriff, mullrande funkbas, framskjutna blås och stråksektioner. Ibland lät Curtis viskande falsett som sorgset rap. Curtis Mayfield var på flera plan hiphop redan 1972 (mäktiga Superfly).Den sista delen av 2.
2022-03-20
Länk till avsnitt

Curtis Mayfield del 1 ? ?Move on up?

Världen behöver Curtis Mayfield just nu. Det handlar om den fjäderlätta falsetten som gav kampen för mänskliga rättigheter det eviga ljudspåret. Bättre än någon annan fångade han hoppet, raseriet och kärleken i ett berättande bortom Chicagos slum.

Curtis skrev lika träffsäkert om revolution som om romantik, samtidigt som dubbelnaturens osäkerhet, tvivel och mörker låg där som ett olycksbådande ackompanjemang.Följ den dramatiska historien om en av de stora innovatörerna. Från doowop i stilbildande vokalgruppen Impressions till medveten soulman som med passionerad ilska experimenterade fram symfonisk soul som förändrade afroamerikansk musik i grunden, och som influerade alla från Bob Dylan till Bob Marley.Del 1 av 2.
2022-03-13
Länk till avsnitt

Svenska serien del 2 ? Sam Ezeh

Musiken kan få världen att leva igen. Sam Ezeh svävar mot ljudet i sina drömmar med mjuka melodier och hypnotiska sångstämmor som gömmer något abstrakt och närmast psykedeliskt. Inte så konstigt med tanke på inspirationskällorna.

Sam Ezeh, en anomali inom svensk musik, verkar i den globala lofirörelsen på samma spelplan som Steve Lacy (timme 2). Gör det själv på rummet och få knasiga ideer att låta så analoga och levande som möjligt. Fantasier om en svunnen tid landar långt från verkligheten men rätt i hjärtat.
2022-03-06
Länk till avsnitt

Rico Nasty, Saweetie & Millie Jackson

I en värld där rap och punk blivit bästa vänner är Rico Nasty klippt och skuren. Hon rör sig i samma kretsar som Megan thee Stallion och Cardi B, men är den verkliga rockstjärnan, medan Saweetie bland annat satsar på att återuppliva Oaklands blytunga hyphy.

I starten av pandemin funderade Saweetie på vilken musik hon skulle släppa. Tap in visade sig fungera perfekt när den landade i en känslig tid sommaren 20. Låten fick en innebörd som handlade om förändring, och fångade energin i protesterna likt Martha Reeves and The Vandellas Dancing in the street på 60-talet.Rico Nasty tillhörde artisterna som rörde sig mot en ny form av frihet. Ett hopp och ett förlösande primalskrik. Rico välkomnade alla missanpassade till sin moshpit med ilska, androgyn stil, metallsmak och punkig sockertrap på steroider.Millie Jackson blev en del av kampen för sexuell jämställdhet när hon förenade soul och sex i färgstarka relationsbetraktelser som lekte med tabun. Millie Jackson bidrog till en ny skola för sångerskor i början 70-talet och banade väg för dagens utlevelse och kamp mot låsta könsroller med verk som Caught up och Feelin bitchy.
2022-02-27
Länk till avsnitt

Judith Hill ? den svarta änkan

Det har snart gått sex år sedan Prince lämnade oss. Sångerskan Judith Hill berättar om den nära relationen till Prince som efter hans död blev en börda och ett trauma. Först nu är Judith redo att bearbeta det hela i sin musik och ge oss sin historia.

Det var inte första gången som Judith Hill var nära en superstjärnas plötsliga död. Hon skulle ha sjungit duett med Michael Jackson under hans planerade This is it-konserter 2009.I programmet möter Mats även Princemusikerna Wendy Melvoin, Doctor Fink, Brownmark, Bobby Z samt Sly Stone och bandet War.
2022-02-20
Länk till avsnitt

Svenska serien del 1 ? Producenterna: Manny Flaco och WIZARDMCE

Saker håller på att förändras efter Einármordet och Dree Lows exit. Vi börjar i huvudet på Manny Flaco som var med och tonsatte landets gangstarap med experimentlusta, allsångsvänliga refränger och aptit för globala influenser. Känd för sitt arbete med Dizzy, Haval, Macky och Einár.

En pionjär när det gällde att föra scenen mot det klubbiga och franska. Manny Flaco hörde även något i den säregna trumprogrammeringen  i drill, som motiverade honom att göra en egen utgåva av den primitiva och aggressiva trapvarianten.I timme två handlar det om en framgångsrik representant för den nya generationen beatskapare (FL Studio i pojkrummet). WIZARDMCE alias Harry Potter från Möllevången i Malmö bidrog till bastunga nummer på USA-ettan Hall of Fame med Polo G.
2022-02-13
Länk till avsnitt

Pi?erre Bourne ? traptrollkarlen

Hur mycket går det att tänja på trap? Är det en form som börjar bli gammal och urvattnad? Pierre Bourne borde ha svaren. Hans trapljud satte tonen för en generation. Det var aldrig avsikten.

Men efter bangers med artister som Playboi Carti blev han en av de mest imiterade. Pierre fick det att låta både mörkt och medryckande med hjälp av datorspel melodier och elaka trummor. Det handlade om en drömlik ljudkollision som ibland påminde om ett gammalt flipperspel eller ett leksakspiano. Snart knackade Lil Uzi Vert, Kanye West, Travis Scott och Drake på dörren.I avsnittet möter Mats även Shyne, Kanye West, T-Pain, Zapp, Papoose och Wiz Khalifa.
2022-02-06
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Fight the power"

RTJ-fyran landade i ett kritiskt läge för en söndersliten nation. Mitt i en pandemi, och med de plågsamma bilderna av en döende George Floyd under polisens knä.

Ena handen blir en pistol. Den andra en knuten näve. Tillslaget är hårt och materialet bepansrat i en nostalgibefriad homage till klassisk hiphop. Gjord med ett självförtroende som bara kan komma ur livserfarenhet, misslyckanden och triumfer.I det andra avsnittet får du även historien om Run The Jewels främsta förebilder Public Enemy. Chuck D pratar bland annat om farsoten som kallas färg ("Fear of a black planet"). I programmet möter Mats Nileskär också Hank Shocklee (Bomb Squad), Professor Griff, Flavor Flav, Jay-Z, Mr Len, Bigg Jus, De La Soul och Nice & Smooth.
2022-01-30
Länk till avsnitt

Run The Jewels ? en hiphoputopi i två delar: "Den dynamiska duon anländer"

Brooklyn och Atlanta, paranoia och strippklubbar, undergång och fest trycktes ihop och så föddes en duo med superkrafter. Under ett par decennier fanns det en ståldörr som hindrade en grupp i stil med Public Enemy att ta sig in i det kollektiva hiphopmedvetandet. Men det hindrade inte Run The Jewels!

El-P, älskad frontfigur på östkusten oberoende scen (Company Flow och hyllade soloalbum)och Killer Mike, mäktig historieberättare som betraktades som smutsiga söderns Biggie, blev udda sängkamrater som knäckte fansen med budskap, bekännelser och inte minst brutalt battlerap.Två vänner, två mikrofoner i solorapparmas tidevarv och i symbios med den samtid som blev en dyster påminnelse om att verkligheten överträffar dikten. Du får en hiphoputopi i två delar. Det andra avsnittet nästa vecka.I de olika programmen möter Mats Nileskär även Chuck D i Public Enemy, Hank Shocklee (Bomb Squad), Mr Len, Bigg Jus, Camu Tao, De La Soul, Nice & Smooth och Flavor Flav.
2022-01-23
Länk till avsnitt

Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake

När Brockhampton släppte Roadrunner: new light, new machine annonserade de samtidigt att det blir det första av två avskedsalbum. Därefter lägger de av. Du möter pojkbandet, maskerade Leikeli47 och skepnadsskiftaren 070 Shake.

Brockhamptons sound har från början varit svårt att sätta fingret på. Med sina olika erfarenheter lyckades manskapet från Texas kombinera hiphopavantgarde och smutsiga södern med söta popmelodier, drum and bass och Eminems tidiga tivolirap. Efter att fjärde utspelet "Iridescence" gick direkt in på första platsen i USA tycktes inget kunna stoppa dem.I en tid då afrofuturism kopplas med en ny svart radikalism hör Leikeli47 ekot från en gammal kamp. Masken som hon bär mer än skyddar. Den hjälper Leikeli47 att behålla förståndet. Förstärker fantasin, gör henne modig och kreativ. Leikeli47 är maskerad för att förtydliga vem hon är som människa.I sitt andra möte med Mats Nileskär berättar 070 Shake bland annat om hur hon kämpade mot perfektionismen under arbetet med albumet "Modus vivendi". Injicerade sina udda melodier och säregna pop/trap/R&B-tolkning med något förvrängt, och hittade något vackert i förstörelsen.
2022-01-16
Länk till avsnitt

Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

Unga i London väntar på en ny framtid. En borttappad framtid efter brexitkaos och pandemi. De väntar på att villkorslöst få visa sin kärlek till den nya tidens popstjärna.

Greentea Pengs psykdeliska tripp genom jazzig, pårökt dub och loj lofisoul är bara möjlig i den brittiska smältdegeln. En kosmisk punkreggaerebell skruvar till känslan och atmosfären i Erykah Badus och Dillas Didnt cha know och finner sin egen stil.  Fri från begränsningar i tid och rum lever Peng ut begär och drömmar på albumet Man made.Little Simz når också en ny nivå på aktuella Sometimes I might be introvert där känslor av rädsla, utmattning och inre konflikter möter kamp.Ett skolprojekt växte till vänskap och något som rubbade synen på jazz i London. Ezra Collective förvånade många när de skapade ravestämning på sina spelningar med en frenetisk energi där bandet blandade jazzens olika uttryck med bland annat grime, hiphop och funky house. Ezra prioriterade groove istället för att bombardera lyssnaren med långa invecklade solon och komplicerade rytmer.Avsnittet innehåller även intervjuer med Lonnie Liston Smith, Archie Shepp, Ms. Dynamite och Steve Coleman.
2022-01-09
Länk till avsnitt

Aaliyah del 2 ? R&B 9/11

Aaliyah verkade gå stark ur krisen. Hon refererade till sin mormor, och sin morfar som överlevde andra världskriget. Samtidigt fanns det ett mörker som omgav sångerskan. Aaliyah distanserade sig från R Kellys namn. Men fick uppleva hur skuld las på henne. Nästa steg skulle avgöra allt, och förändra R&B för evigt.

Det var avgörande för Aaliyah att inte bara matcha R Kelly samarbetet utan överglänsa det. I producent Timbaland fann Aaliyah en partner som fick ut det bästa ur hennes väna röst, och tillsammans formade de en ny elektronisk R&B. De flesta sångdivor insisterade på att vara i centrum, men Aaliyah visste vilken effekt hon skapade när hon gled in och ut ur musiken för att matcha ljuden. Många har efteråt försökt uppnå samma själfulla samverkan mellan människa och maskin. Tonen mellan sorg och sexighet lät nästan olycksbådande.Aaliyah-avsnitten är bland annat baserade på en av sångerskan sista intervjuer. Mats Nileskär mötte 22-åringen några veckor innan hennes död.I timme två: Aaliyahs syskonsjäl Brandy.
2022-01-02
Länk till avsnitt

Aaliyah del 1 ? mjukt stål

Artister har länge drömt och fantiserat om hur R&B hade låtit om Aaliyah fått leva. Musiken kallades för futuristisk vid millenieskiftet. Den skulle visa sig vara mer än så.

Aaliyah lärde sig tidigt hur man skapade stora poplåtar ur udda, säregna ljud. Många av hennes hits var egentligen inte mer än sångriff som upprepades till en elektronisk ljudmatta. Aaliyah framkallade en abstrakt blandning av R&B och hiphop. En modern diva mitt bland maskinerna, och med soulmusikens tidlöshet som ramverk.Serien i två delar baseras på en av Aaliyahs sista intervjuer, samt hennes första möte med Mats Nileskär. Aaliyah var vid tillfällena 22 respektive 17 år gammal.I programmen medverkar även Timbaland, Missy Elliott, R Kelly, Janet Jackson, Kehlani, Asma Maroof, Kelela, Ginuwine, Jhené Aiko och Ronald Isley.
2021-12-26
Länk till avsnitt

Sade ? den lugna stormen

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en snart 40-årig karriär.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).
2021-12-19
Länk till avsnitt

Maxwell

Snart avslutar Maxwell sin egenartade albumtrilogi som påbörjades för mer än tolv år sedan genom BLACKsummersnight.

Det var ingen som kunde ana vart allt skulle dra när den skygges musik lyste upp soulhimlen med "Urban hang suite" 1996. Ett album som plockade från det förgångna, samtidigt som det på ett märkligt, moget sätt pekade framåt. Brooklynsonen lyfte känslan som en gång tillhörde Smokey Robinson ochMarvin Gaye, och som hade gått förlorad trots diverse återupplivningsförsök på 80-talet. Idag symboliserar Maxwell våndan och ångesten som följer med skapande som går tillbaka för att komma vidare. Aktuella låten Off är ett bra exempel på hur Maxwell lyckats hitta balansen i förfiningen av soul.
2021-12-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.