Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Headie One - en bön om räddning undan förföljare

Headie, eller Irving Adjei, hade redan i unga år en stark känsla för ljuden, stämningarna och berättelserna i musiken. Inne i fängelset spelades en film upp i hans huvud. Filmen om hans liv som blev grunden till introspektiva albumet Edna, namngiven efter mamman som gick bort när Headie One var liten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av Storbritanniens hetaste artister låg i sin cell samtidigt som han lirades på radion. Drake lånade hans stil i ?War?, och Brooklynrappare använde hans sätt att flyta. En sällsam upplevelse. På hemmaplan hade Headie One cementerat den brittiska utgåvan av drill. En grubblande berättarstil till krängande bas och gotiska trummor som på vägen tog det bortom gängkonflikter och våldsupptrappning. Det här är ännu en historia om varför dom mest intressanta rapparna plötsligt kom från öriket.

I avsnittet intervjuas även Fred Again.., Dreya Mac, M1llionz, Conducta, Bam Bino och Young Costamado.

2024-02-18
Länk till avsnitt

J Dilla del 5 - Norwegian wood

James Yancys musik hade brutit mot ordningen med rytmer som fungerade som en form av omstörtande verksamhet. Dilla fick tiden att bit för bit gå sönder med honom. Han förstod att något var fel januari 2002. Ett år innan vårt möte, och två år efter det revolutionerande Slum Villagealbumet Fantastic Volume 2.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Donuts är den amerikanska motsvarigheten till munkar. Men varför döpa ett vackert avsked till något av det ohälsosammaste som går att äta? Förmodligen handlade det om formen. Cirkeln som symbolen för oändlighet, evighet och odödlighet. I den avslutande delen djupdyker vi bland annat i albumet ?Donuts?, som var ljudet av Dillas dödskamp. Vibrerande, trasig, psykedelisk, spontan och besjälad. Men långt från Jay Dees varma neosoul. Det här var en rå och funky Dilla som vuxit fram under pseudonymen Dill Withers efter att han landat i Los Angeles. Mer geniala ideer och utkast än färdiga låtar. Skisser för en framtid som aldrig kom.

I avsnittet möter Mats Nileskär även Que. D, T3, Illa J, Peanut Butter Wolf, Jazzy Jeff, Questlove, James Poyser, Musiq Soulchild, Bilal, Marsha Ambrosius (Floetry), Frank n Dank, Phife, Robert ?Kool? Bell (Kool & The Gang), Funky Rob, Roy Hargrove, Amp Fiddler, Pete Rock, Havoc (Mobb Deep), SA-RA Creative Partners, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Flying Lotus, Iman Omari och Kanye West.

2024-02-11
Länk till avsnitt

J Dilla del 4 - delirium

Berömmelse och sjukdom. Det var som om J Dilla såg möjligheterna och begränsningarna för sig själv och afroamerikansk musik överlag den där natten januari 2003. Att lyssna på hiphopens Albert Einstein var som att blicka upp mot stjärnorna och förundras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På albumet ?Welcome 2 Detroit? förvandlades Jay Dee till J Dilla. Gled bort från en bruten och egensinnig jazzsoulfusion mot en hårdare, samplingsfri och teknologisk stil. I numret ?Big booty express? la Dilla ut länken mellan Detroit och Dusseldorf. I samarbetet med syskonsjälen Madlib (?Champion sound?) målade han en själfull, alternativ framtid genom vacker desorientering som fascinerade musikälskare. Dilla var på väg att förverkliga sina drömmar när allt fick en brutal vändning.

I avsnittet möter du även Madlib, T3, Baatin, Elhzi, Wajeed, Biz Markie, Derrick May, Frank n Dank, Phat Kat, Guilty Simpson, Dweli,  Newcleus och Common.

Sista delen publiceras i november.

2024-02-04
Länk till avsnitt

J Dilla del 3 - fel blir rätt

Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ?Voodoo?.

Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.

Det återstår två delar i J Dillaserien: ?Delirium? samt ?Norwegian wood?.

2024-01-28
Länk till avsnitt

J Dilla del 2 - den stora flykten

Dilla, eller Jay Dee, läste inte regelboken. Allt och mycket mer fanns i hans huvud. Rytmerna som haltade och krängde, och som förändrade hiphop och R&B. Tillsammans med vännerna i Slum Village byggde han bit för bit sin egen värld i det plågade Detroit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Berömmelsen kom först till Jay Dee och hans beats. Medan T3 och Baatins skurar av säreget fristilflyt ovan rytmer med egen vilja till en början inte uppmärksammades i samma utsträckning. Jay Dees framgångar som producent (Pharcyde, Tribe, Busta etc) innebar snart spänningar inom Slum Village samtidigt som det inflytelserika mästerverket låg framför gruppen.

I del två hör du även intervjuer med bland andra T3, Baatin, Wajeed, James Brown, Illa J, Frank n Dank, Que D, Pete Rock, Busta Rhymes, Jimmy Jam och Q-Tip.

2024-01-21
Länk till avsnitt

J Dilla del 1 - brutna beats

Tjugo år efter att Mats Nileskär hade ett historiskt möte med J Dilla - mannen som förändrade planetens puls - kommer nu den fullständiga historien med material som aldrig hörts förut. Bilder av Dilla som inte visats tidigare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

James Dewitt Yancy gjorde något märkvärdigt med tiden och rytmen. Han förändrade inte bara samspelet mellan trummor och bas. Han reglerade musikens naturlagar när han introducerade ett radikalt skifte i hur vi uppfattar tidrymd och sväng. Det var rytmer som levde ett eget liv när de låg före och efter, halkade och hoppade fram i vacker desorientering.

I del ett handlar det bland annat om hur Detroitsonens säregna sätt att lyssna och upptäcka mönster i det oförutsägbara formades, om det fellirade, och om hur musiken blev ett besjälat maskineri som han kunde plocka isär och återuppbygga efter egna behov. 

?Brutna beats? följs av ytterligare fyra Dilla avsnitt: ?Den stora flykten?, ?Fel blir rätt?, ?Delirium? och ?Norwegian wood?.

2024-01-14
Länk till avsnitt

Mike Dean - hiphopens förklädde David Lynch

Doldisen från ett träskigt vattendrag i Texas bidrog till att forma ljudet av modern musik. Rap-A-Lot praktikanten blev osannolikt en av hiphophistoriens betydelsefulla bakomscenenspelare genom sina stilbildande samarbeten med bland andra Scarface, Kanye West, Travis Scott och The Weeknd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På senare år har Mike Dean ställt sig i strålkastarskenet omringad av synthesizers från olika eror. Utrustning som skapar ljudspåret till festen innan undergången. Ett mörkt och på samma gång hoppfullt sound. Med en hård arbetsdisciplin och inkännande natur har synthguden väglett några av dom mest temperamentsfulla och lynniga perfektionisterna. Vissa kallar Mike Dean för musikindustrins motsvarighet till Tony Montana. Den fiktiva gangsterkaraktären i Brian DePalmas film ?Scarface?. Andra ser honom som hiphopens förklädde David Lynch(Gordon Cole i ?Twin Peaks?).

I avsnittet intervjuar Mats Nileskär även Kanye West, The D.O.C, Scarface, Thee Sacred Souls, Bernie Worrell, George Clinton, Hawk och Dan Penn.

2024-01-07
Länk till avsnitt

Burt Bacharach & Dionne Warwick

Den store kompositören Burt Bacharach har upplevt hur hans finessrika melodier färdats i tid och rum, och fått ny mening. Hur de omtolkats av det svarta Amerika. Walk on by var en hit med Dionne Warwick 1964. Efter mordet på Martin Luther King lyfte en förbittrad Isaac Hayes numret från cocktailpartyt ner på gatan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen hade väntat sig att upprättelsen skulle komma i form av en mörk orkestrering av en smekande, förförisk och tragisk kärlekslåt. Förklädd till något lugnt och trösterikt med kallsvetten och ilskan vilande under ytan. I år förvandlade Doja Cat ett parti från samma låt i listettan ?Paint the town red?.

Tidlösheten i Burt Bacharachs vindlande melodier är slående. Unga lyssnare söker sig till hans låtskatt. Inte för att få kontakt med det förflutna, en annan värld, utan bara för att uppleva skönheten. Du får Bacharach, som avled 2023 94 år gammal, i ett varmt samtal om livet och låtarna, medan hans främsta uttolkare, sångerskan Dionne Warwick, berättar för Mats Nileskär om resan från en tid då hon trotsade rådande samhällsnormer och förenade människor oberoende av ålder, klass och etnicitet. 

P3 Soul tar julledigt och återvänder med ett avsnitt om hiphopens främste doldis Mike Dean den sjunde januari.

2023-12-17
Länk till avsnitt

P3 Soul 45!

Det började en kylslagen januarikväll 1978. Hiphop hade ännu inte fastnat på skiva, och discosoulen stod i zenit. När P3 Soul firar 45 år andas vi in ljudet av New York vid några tillfällen under historien. Söt soul som värmer hjärtat, och ett hotfullt malande mörker som speglar vår tid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kontroversiell och nyskapande drill färdades över Atlanten. Från Chicago till London, där den både vitaliserades och svartlistades, för att sedan landa i gängmiljö i Brooklyn. Det var ett tag sedan östkusten hade upplevt något liknande. Men varför blev en UK-influerad drillvariant det bästa sättet att beskriva hur New York ser ut och känns idag?

50 år tidigare drömdes det fram ett sött och melodiöst New Yorkljudspår med viss bitter eftersmak. Ett läkande, honungslent sound tog staden genom svårigheter och tragedier, och ekar än idag.

Vinter i Brooklyn. En excentrisk rappare tömmer sig själv i obrutna ljudvågor på band, och drar sedan lika snabbt som han kom.Ett clowneri glider över i desperation och sorg med kamoflerade politiska insikter. I nedslaget på amerikanska östkusten möter Mats Nileskär bland andra Moments, Alicia Keys, George Kerr, Young Costamado, Bam Bino, Melba Moore, RZA och Ol Dirty Bastard.

2023-12-10
Länk till avsnitt

Sade

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en 40-årig karriär.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.

Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.

Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).

2023-12-03
Länk till avsnitt

Adaam & J Cole

Den unga svenska hiphopgeneration ställs ofta mot den äldre. Men i fallet Adaam känns det som en naturlig fortsättning på det som varit. Ett resultat av historien. Med sin karisma, tekniska skicklighet och utvecklade melodikänsla har Adaam från Märsta blivit en flitig hitmakare. Länken mellan Redline-eran och den nya vågen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han dök upp första gången bara 12-år gammal genom gästinhoppet på Akis ?Betonghiphop?. Genomslaget en tre år senare med ?Trapstar? banade väg för succeåren  med Einarsamarbetet ?Dansa?, VC Barre-duetten ?Topp?. debutalbumet ?Topboy? och årets sommarplåga ?17?. Ett avsnitt från mars i år.

I timme två möter du J Cole som är aktuell med Drake samarbete (amerikanska listettan ?First person shooter?) och på gång med ett nytt album (länge utlovade ?The fall off?). I ett program från 2011 tar vi det från början. När Cole kom från North Carolina till New York var han full av drömmar om hiphopens födelseplats. Väl där tvingades han inse att inget på östkusten var riktigt som han hade föreställt sig.

2023-11-26
Länk till avsnitt

J Dilla del 5 - Norwegian wood

James Yancys musik hade brutit mot ordningen med rytmer som fungerade som en form av omstörtande verksamhet. Dilla fick tiden att bit för bit gå sönder med honom. Han förstod att något var fel januari 2002. Ett år innan vårt möte, och två år efter det revolutionerande Slum Villagealbumet Fantastic Volume 2.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Donuts är den amerikanska motsvarigheten till munkar. Men varför döpa ett vackert avsked till något av det ohälsosammaste som går att äta? Förmodligen handlade det om formen. Cirkeln som symbolen för oändlighet, evighet och odödlighet. I den avslutande delen djupdyker vi bland annat i albumet ?Donuts?, som var ljudet av Dillas dödskamp. Vibrerande, trasig, psykedelisk, spontan och besjälad. Men långt från Jay Dees varma neosoul. Det här var en rå och funky Dilla som vuxit fram under pseudonymen Dill Withers efter att han landat i Los Angeles. Mer geniala idéer och utkast än färdiga låtar. Skisser för en framtid som aldrig kom.

I avsnittet möter Mats Nileskär även Que. D, T3, Illa J, Peanut Butter Wolf, Jazzy Jeff, Questlove, James Poyser, Musiq Soulchild, Bilal, Marsha Ambrosius (Floetry), Frank n Dank, Phife, Robert ?Kool? Bell (Kool & The Gang), Funky Rob, Roy Hargrove, Amp Fiddler, Pete Rock, Havoc (Mobb Deep), SA-RA Creative Partners, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Flying Lotus, Iman Omari och Kanye West.

2023-11-19
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Grandmaster Flash och den nya världen

Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas. Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Den andra och sista delen med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse.

Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.

2023-11-12
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Grandmaster Flash och skapelseberättelsen

Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet ? trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med Grandmaster Flash  är sagan om hiphopens födelse.

Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandwizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy  med flera.

2023-11-05
Länk till avsnitt

Betty Wright och Miamisoulen, del 2

Efter mordet på Martin Luther King följde bitterhet och besvikelse, och en mer militant svart kamp. Det här påverkade både Betty Wrights musik och hennes liv. Hon tvingades dagligen kämpa mot fördomar och trakasserier. Betty stoppades på flygplatser då hon misstogs för att vara aktivisten Angela Davis. Låtarna blev mörkare och funkigare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trots att Betty fostrades för den hårdaste och mest svekfulla av branscher kom det som en dolkstöt när hon upptäckte en annan sida av fadersgestalten och TK Records grundaren Henry Stone. Allt stod inte rätt till på det framgångsrika bolaget som var banbrytande inom discosoul. Nu väntade sångerskans största utmaningar.

I programmet intervjuas även George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid (alias Blowfly).

2023-10-29
Länk till avsnitt

Betty Wright & Miamisoulen del 1

Betty Wright blev med glödande röst och relationsdrama i låtform den klarast lysande stjärnan i ett framväxande skivimperium (TK), som bidrog till att förändra 70-talets musik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mats fann Betty i hennes stora villa gömd bland palmer i Miami. Kyrkoflickan som predikade feminism och njutning och utmanade rådande normer i en miljö där R&B, funk och gospel blandades med karibiska rytmer. Det handlar om en av de första soulkvinnorna som tog kontroll över sitt öde, och banade därmed väg för bland andra Beyonce(som samplade Bettys ?Girls can' t do what the guys do?). 

I programmet intervjuas också George McCrae, Timmy Thomas, KC and The Sunshine Band, Steve Alaimo, Latimore, Jimmy Bo Horne och Clarence Reid.

2023-10-22
Länk till avsnitt

J Dilla del 4 - delirium

Berömmelse och sjukdom. Det var som om J Dilla såg möjligheterna och begränsningarna för sig själv och afroamerikansk musik överlag den där natten januari 2003. Att lyssna på hiphopens Albert Einstein var som att blicka upp mot stjärnorna och förundras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På albumet ?Welcome 2 Detroit? förvandlades Jay Dee till J Dilla. Gled bort från en bruten och egensinnig jazzsoulfusion mot en hårdare, samplingsfri och teknologisk stil. I numret ?Big booty express? la Dilla ut länken mellan Detroit och Dusseldorf. I samarbetet med syskonsjälen Madlib (?Champion sound?) målade han en själfull, alternativ framtid genom vacker desorientering som fascinerade musikälskare. Dilla var på väg att förverkliga sina drömmar när allt fick en brutal vändning.

I avsnittet möter du även Madlib, T3, Baatin, Elhzi, Wajeed, Biz Markie, Derrick May, Frank n Dank, Phat Kat, Guilty Simpson, Dweli,  Newcleus och Common.

Sista delen publiceras i november.

2023-10-15
Länk till avsnitt

JPEGMafia

När Barrington Hendricks, eller JPEGMafia, exploderade på indierapscenen 2018 med albumet Veteran var han en veteran i dubbel bemärkelse. Han hade både tjänstgjort i det militära, bland annat i Irak, och bubblat i underjorden en stund.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En hyperaktiv, stökig och obekväm artist i gränslandet mellan det personliga och det politiska med egensinniga och förvirrande projekt som ?Communist slow jams?, ?Darkskin Manson? och ?Black Ben Carson?. Antihjälten visar hur experimentell och kaotisk hiphop fortfarande kan vara. JPEGMafia omfamnar motsägelser och skruvar till ljud och oljud i provokationer som saboterar politiskt korrekta diskussioner. Men det går inte att ta miste på var Peggys ilska kommer ifrån, och mot vilka den är riktad.

Avsnittet inkluderar även möten med Heatmakerz, Bill Withers och Ol Dirty Bastard.

2023-10-08
Länk till avsnitt

Central Cee

Det var den minimalistiska milleniumbastarden grime som gjorde brittisk hiphop cool och inget att skämta om. Gav hela scenen det självförtroende som den länge hade saknat, och efter UK drill var det inte någon som mindes decennier präglade av identitetssökande och missaktning från omvärlden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här leder oss till Central Cee, som mer eller mindre varit bosatt på den brittiska listan sedan genombrottet ?Loading? 2020. Central Cee skapar smittsam materia (typ dängan ?Doja?). Levererar fraser och refränger formade av reggaekulturens spola tillbaka tradtition, men framför allt berättar han historier som biter sig fast. Central Cee skippade autotune, tog det tillbaka till rap och förde UK drill bortom begränsningarna på mixtejpet ?Wild west?. Attraherade en publik som vanligtvis förvirrades av koder och lokal slang. Han kan bli den förste engelske rapparen som orsakar rejäl skada i USA.

I avsnittet möter du fler britter: trubaduren Arlo Parks, Brightons stolthet ArrDee samt Aitch som slog sig fram i Manchester med en självsäker stil. 

2023-10-01
Länk till avsnitt

J Dilla del 3 - fel blir rätt

Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ?Voodoo?. 

Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.

Det återstår två delar i J Dillaserien: ?Delirium? samt ?Norwegian wood? som sänds om några veckor.

2023-09-24
Länk till avsnitt

J Dilla del 2 - den stora flykten

Dilla, eller Jay Dee, läste aldrig regelboken. Allt och mycket mer fanns redan i hans huvud. Rytmerna som haltade och krängde, och som förändrade hiphop och R&B. Tillsammans med vännerna i Slum Village byggde han bit för bit sin egen värld i det plågade Detroit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Berömmelsen kom först till Jay Dee och hans beats. Medan T3 och Baatins skurar av säreget  fristilflyt ovan rytmer med egen vilja till en början inte uppmärksammades i samma utsträckning. Jay Dees framgångar som producent (Pharcyde, Tribe, Busta etc) innebar snart spänningar inom Slum Village samtidigt som det inflytelserika mästerverket låg framför gruppen.

I del två hör du även intervjuer med bland andra T3, Baatin, Wajeed, James Brown, Illa J, Frank n Dank, Que D, Pete Rock, Busta Rhymes, Jimmy Jam och Q-Tip.

2023-09-17
Länk till avsnitt

J Dilla del 1 - brutna beats

Tjugo år efter att Mats Nileskär hade ett historiskt möte med J Dilla - mannen som förändrade planetens puls - kommer nu den fullständiga historien med material som aldrig hörts förut. Bilder av Dilla som inte visats tidigare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

James Dewitt Yancy gjorde något märkvärdigt med tiden och rytmen. Han förändrade inte bara samspelet mellan trummor och bas. Han reglerade musikens naturlagar när han introducerade ett radikalt skifte i hur vi uppfattar tidrymd och sväng. Det var rytmer som levde ett eget liv när de låg före och efter, halkade och hoppade fram i vacker desorientering.

I del ett handlar det bland annat om hur Detroitsonens säregna sätt att lyssna och upptäcka mönster i det oförutsägbara formades, om det fellirade, och om hur musiken blev ett besjälat maskineri som han kunde plocka isär och återuppbygga efter egna behov.

"Brutna beats" följs av ytterligare fyra Dilla avsnitt: "Den stora flykten", "Det är rätt om det går fel", "Delirium" och "Norwegian wood".

2023-09-10
Länk till avsnitt

Burt Bacharach & Dionne Warwick

Den store kompositören Burt Bacharach upplevde hur hans finessrika melodier färdades i tid och rum, och fick ny mening. Hur de omtolkades av det svarta Amerika. "Walk on by" var en hit med Dionne Warwick 1964. Efter mordet på Martin Luther King lyfte en förbittrad Isaac Hayes numret från cocktailpartyt ner på gatan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen hade väntat sig att upprättelsen skulle komma i form av en mörk orkestrering av en smekande, förförisk och tragisk kärlekslåt. Förklädd till något lugnt och trösterikt med kallsvetten och ilskan vilande under ytan. 2023 förvandlade Doja Cat ett parti från samma låt i "Paint the town red".

Tidlösheten i Burt Bacharachs vindlande tonföljder är slående. Unga lyssnare söker sig till hans låtskatt. Inte för att få kontakt med det förflutna, en annan värld, utan bara för att uppleva skönheten. Du får Bacharach, som avled 94 år gammal, i ett varmt samtal om livet och låtarna, medan hans främsta uttolkare, sångerskan Dionne Warwick, berättar för Mats Nileskär om resan från en tid då hon trotsade rådande samhällsnormer och förenade människor oberoende av ålder, klass och etnicitet.

2023-09-03
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Griselda

Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street songs"). Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda.

Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist. Del 5 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-08-27
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! MF Doom

Masken stirrade på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålade kyla och sorg där den låg bredvid en flaska med champagne. Sista versionen av återfödelsens lösansikte gjordes efter en förlaga i filmen Gladiator.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF Doom. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program.

Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier. Del 4 av 5 om den 50-årsjubilerande hiphopen.

2023-08-20
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Busta Rhymes

Som ung gapade, gastade och röt sig Busta Rhymes in i det kollektiva hiphopmedvetandet via sin vers i A Tribe Called Quests "Scenario". Några år senare gjorde den animerade stilen och den gudabenådade tajmingen honom till en stjärna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Här berättar Skandinavienaktuelle Busta om sin långa resa som inkluderar en period präglad av frustrationen över att inte bli tagen på allvar som MC. Del 3 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-08-13
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! Gangstarr

Två eldsjälar som kom från Boston och Praire View tillverkade New York ljudspåret och gjorde hiphopålderdomen till något upphetsande. En hantverksmässig fulländning av genren med hjärta och hjärna i skön förening.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trummorna kunde bara vara Primos. De vackert uppstyckade beatsen, själfullt scratchade refrängerna och det melankoliska blåset. Guru matchade med sitt mogna, monotona flyt och berättade om sakernas tillstånd.  Sagan om Gangstarr av DJ Premier, Guru och Mats Nileskär.

Del 2 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-08-06
Länk till avsnitt

Hiphop 50 år! KRS-One

Berättelsen om KRS-One är berättelsen om musiken och kulturen som förändrade världen. Redan på 80-talet var Blastmaster KRS övertygad om att han var Guds gåva till hiphop. I hans predikningar fanns mytbildningen, skapelseberättelsen, ikonerna och ritualerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Boogie Down Productions kom från ingenstans och utmanade hiphopens mäktigaste lag. Ingen kunde vid den tidpunkten mäta sig med The Juice Crew med Marley Marl och Big Daddy Kane. Från tomma intet uppenbarade sig en 20-åring som aldrig tvivlade på sin förmåga. Han var läraren som slog fast att kulturen hörde hemma i södra Bronx. Den första av fem delar om den 50-års jubilerande hiphopen.

2023-07-30
Länk till avsnitt

Chance the Rapper, Polo G & Saba - en bön för Chicago

Det handlar om tre stjärnor födda ur en explosion av gospelsoulfragment, okonventionella rapstrukturer, housevarianter och muterad trap. Polo G tillhörde förtrupperna i en generation som förenade Juice Wrlds sårbarhet och fria melodier med brutal drill. Ånger och förtvivlan vägdes mot ilska och fientlighet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I en annan del av Chicago: Sabas filmiska berättande och elastiska flyt imponerade på stadens frälsare Chance the Rapper, som bjöd in honom till samarbeten som sprudlande "Angels" från 2016-års "Coloring book". Chance tog det hela till kyrkan med karnevalrusig gospelrap. Genom "Acid rap" fann han sin stämma, och utnyttjade alla infall. Blev en enmanskör, en bluesig crooner och en vass rappare som sjöng lekfullt lika gärna som han körde långsamt med ett allvarligt flyt. Även om Chance the Rapper var lika livlig och livsbejakande som Chicagos drill var dödsfixerad och nihilistisk, så såg Chance och två år yngre drillskaparen Chief Keef ingen motsättning. Det var två olika sätt att spegla samma Chicago. Ljuset och mörkret.

2023-07-23
Länk till avsnitt

Pi?erre Bourne

Hur mycket går det att tänja på trap? Är det en form som börjar bli gammal och urvattnad? Eller har vi bara sett början? Pierre Bourne borde ha svaren. Hans trapljud satte tonen för en generation. Det var aldrig avsikten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Men efter bangers med artister som Playboi Carti blev han en av de mest imiterade. Pi?erre fick det att låta både mörkt och medryckande med hjälp av datorspelsmelodier och elaka trummor. Det handlade om en drömlik ljudkollision som ibland påminde om ett gammalt flipperspel eller ett leksakspiano. Snart knackade Lil Uzi Vert, Kanye West, Travis Scott och Drake på dörren.

I avsnittet möter Mats även Shyne, Kanye West, T-Pain, Zapp, Papoose och Wiz Khalifa.

2023-07-16
Länk till avsnitt

070 Shake, Stefflon Don & Ravyn Lenae

Vi tittar närmare på tre artister som klev ur några av 2010-talets starkaste rörelser. 070 Shake, som stal föreställningen på Kanye Wests "Ye", smittades av Drake-skolans surrealism, och har nu ett antal egensinniga och nyskapande album bakom sig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Stefflon Don hoppade självsäkert ur Storbritanniens allt mer eklektiska scen, medan Chicagos Ravyn Lenae såg ett kosmiskt samband mellan millenieskiftets Timbaland och så kallad neosoul. Samtliga såg framtiden.

2023-07-09
Länk till avsnitt

D'Angelo

Det finns inga oantastliga album efter 23 år. Eller? Hur många har nuddat D'Angelos "Voodoo"? Vid mötet hade D'Angelo och Mats Nileskär tvillingtornen i ryggen och ett sekelskifte ackompanjerat av nervöst ryckiga beats framför sig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Debuten "Brown sugar" var trots sin originalitet enklare att imitera, och blev blåkopian för soulmusiken under senare hälften av 90-talet. Men "Voodoo" var och förblir något annat. Det mystiska mästerverket där Virginiasonen orädd grävde sig in i kärnan, skalade av och mejslade fram febrig funk ur utdragna jams. Andeväsen nedkallades av en tungomålstalande artist som både förlöste sina egna demoner och en förstenad genre.

2023-07-02
Länk till avsnitt

Freddie Gibbs

Han tillhör det senaste decenniets mest pålitliga rappare. Vi ger dig Gangsta Gibbs från havererade stålindustristaden Gary, Indiana (Jackson 5).

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Historien är en märklig blandning av Malcom X, boombap-hjärta, Memphismörker, yrselframkallande Texas, snabbkäftad Bone Thugs-influens och kärlek till Scarface. Freddie Gibbs har på senare år bland annat utmärkt sig med knastriga, blaxplotationdoftande samarbeten med Madlib.

2023-06-25
Länk till avsnitt

Candi Staton

Med lika delar styrka och sårbarhet förvandlade Candi Staton sina erfarenheter till blödande sånger ("I'm just a prisoner", "Young hearts run free").

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Överlevaren och hämnerskan färdades mellan olika världar och musikstilar medan hon slogs med sig själv, monster till män och kyrkans uråldriga moral. Mats Nileskär levererar en klassisk soulhistoria som också är berättelsen om Amerika.

2023-06-18
Länk till avsnitt

Burna Boy

I en tid av mörker och ovisshet ger afrobeats luft och hopp åt en hel värld. Livsbejakande melankoli levereras av artister med mål som är större än vad vi förväntar oss av popstjärnor. Effekterna av ett kolonialt förflutet hemsöker Burna Boy från Port Harcourt i sydöstra Nigeria där himlen har en svart nyans av oljeutvinningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av världens musikgiganter är klädd i guldfärgat och med solglasögon trots att det är efter midnatt. Skandinavienaktuelle Burna Boy förändrade bilden av Afrika med musik som blandar vibbar från Jamaica och glansen från amerikansk R&B med hiphop, grime och dussintals lokala stilar som highlife, hiplife och juju förädlade genom decennierna. Burna Boy berättar bland annat om sina tidiga dagar på Brixtons gator, Fela Kutis betydelse, Afrikas fortsatta kamp, och de inre demonerna.

I avsnittet möter du även CKay, Omah Lay, NSG och Big Pun.

2023-06-11
Länk till avsnitt

Stormzy del 2 + slowthai och Giggs

Det här avsnittet är en repris. Efter att det producerades har slowthai åtalats för våldtäkt, men han nekar till anklagelserna. För det andra mötet med Stormzy tog sig Mats Nileskär till studion i Chiswick, London där artisten spelade in ansvarstyngda "Heavy is the head". Lika söt och hård som föregångaren, men ännu mer elastisk för grime.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Stormzy säger att samhällskriserna påverkat musiken i mindre grad än dom egna inre demonerna.  Det är tungt att bära kronan och att härska i ett eget musikaliskt metauniversum.

I avsnittet inför Stormzys Sverigebesök hör du även intervjuer med Englands ilsknaste röst slowthai, Stormzys roadrapförebild Giggs, Aitch, Mac, C-Murder, Snoop Dogg och Teedra Moses.

2023-06-04
Länk till avsnitt

Stormzy del 1 - från stål till sammet

Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked skengman"-serien och "Shut up", krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manöverera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus.

I avsnittet inför Stormzys Sverigekonsert medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.

2023-05-28
Länk till avsnitt

Teena Marie

Den lilla vita flickan blev en osannolik ikon i det svarta Amerika. Teena sprängde barriärer likt ingen annan stjärna före henne, och tog kontroll över sin karriär när kvinnor inom musiken fortfarande styrdes av män. Idag är hon en förebild för bland andra Beyonce.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Mats Nileskär besökte Teena i villan i Californien berättade hon ingående om den händelserika karriären som inkluderade en relation med punkfunkhedonisten Rick James. Motownchefen Berry Gordys plan gick ut på att tona in Teena. Det fanns ingen bild av henne på första albumomslaget. När hon begav sig ut på turné trodde den ofta helsvarta publiken inte sina ögon.

2023-05-21
Länk till avsnitt

Thundercat & Kamasi Washington

Thundercats virtuosa basspel gav den en gång föraktade jazzrockfunkfusionen fötter på nytt. Till mångas förvåning. Men nu kom den till oss i en ny originell och lekfull form.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Thundercat och vännen saxofonisten Kamasi Washington lirade bakom Snoop Dogg, och lärde sig att finslipa funken, frasera rätt och fånga vibrationerna. Dunderkattens muskulösa bas blev en sammanhållande kraft på Kendrick Lamars "To pimp a butterfly". Då hade han redan, motiverad av Flying Lotus rymdresor, utvecklat ett eget smått kryptiskt komponerande. Svävande, melankoliskt, sensuellt och bubblande. Thundercat, alias Steve Brunner, hör och uppfattar melodier på ett eget sätt. Det samma gäller Kamasi Washington som drar sin kosmiska jazz genom ett  G-funk filter, och siktar mot stjärnorna. Ravel möter Ornette Coleman och Sun Ra i South Central, Los Angeles.

Avsnittet innehåller också möten med bland andra Snoop Dogg, Leon Ware, Stanley Clarke och Larry Graham.

2023-05-14
Länk till avsnitt

Young Thug & Outkast

Young Thug lät som ett trasigt blåsinstrument som plockades upp ur vattnet efter orkanen Katrina. Han var den mest egensinnige och nyskapande rapparen sedan Lil Wayne. Oförutsägbar och bitvis obegriplig. Snart skulle även hans karriär ta oväntade turer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I timme två tar vi det tillbaka till originalen som banade väg för Thug och Wayne, och deras sätt att använda rösten som ett gränslöst instrument. Andre 3000 utgjorde tillsammans med Big Boi hiphophistoriens mest framgångsrika duo. I en tid då allas blickar var riktade mot fejden mellan öst- och västkusten såg två tonåringar till att södern fick sitt erkännande. Med sin vilda, experimentella och funkiga musik tog de både Atlanta och hiphop in i framtiden. Bland de klassiska albumen märks "ATLiens", "Aquemini" och "Stankonia". 

Sändes första gången 2006.

Avsnitten innehåller också intervjuer med bland andra Lil Wayne, Katey Red, Bootsy Collins och Rico Wade.

2023-05-07
Länk till avsnitt

P3 Soul 45!

Det började en kylslagen januarikväll 1978. Hiphop hade ännu inte fastnat på skiva, och discosoulen stod i zenit. När P3 Soul firar 45 år andas vi in ljudet av New York vid några tillfällen under historien. Söt soul som värmer hjärtat, och ett hotfullt malande mörker som speglar vår tid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kontroversiell och nyskapande drill färdades över Atlanten. Från Chicago till London, där den både vitaliserades och svartlistades, för att sedan landa i gängmiljö i Brooklyn. Det var ett tag sedan östkusten hade upplevt något liknande. Men varför blev en UKinfluerad drillvariant det bästa sättet att beskriva hur New York ser ut och känns idag?

50 år tidigare drömdes det fram ett sött och melodiöst New Yorkljudspår med viss bitter eftersmak. Ett läkande, honungslent sound tog staden genom svårigheter och tragedier, och ekar än idag.

Vinter i Brooklyn. En excentrisk rappare tömmer sig själv i obrutna ljudvågor på band, och drar sedan lika snabbt som han kom. Ett clowneri glider över i desperation och sorg med kamoflerade politiska insikter.

I nedslaget på amerikanska östkusten möter Mats Nileskär bland andra Moments, Alicia Keys, George Kerr, Young Costamado, Bam Bino, Melba Moore, RZA och Ol Dirty Bastard.

2023-04-30
Länk till avsnitt

Aaliyah del 2

Aaliyah verkade gå stark ur krisen. Hon refererade till sin mormor, och sin morfar som överlevde andra världskriget. Samtidigt fanns det ett mörker som omgav sångerskan. Aaliyah distanserade sig från R Kellys namn. Men fick uppleva hur skuld las på henne. Nästa steg skulle avgöra allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var viktigt för Aaliyah att inte bara matcha R Kelly samarbetet utan överglänsa det. I producent Timbaland fann Aaliyah en partner som fick ut det bästa ur hennes väna röst. Tillsammans formade de en ny elektronisk R&B. De flesta sångdivor insisterade på att vara i centrum, men Aaliyah visste vilken effekt hon skapade när hon gled in och ut ur musiken för att matcha ljuden. Många har efteråt försökt uppnå samma själfulla samverkan mellan människa och maskin. Tonen mellan sorg och sexighet lät nästan olycksbådande.

Aaliyah-avsnitten är bland annat baserade på en av sångerskans sista intervjuer. Mats Nileskär mötte 22-åringen några veckor innan hennes död.

I timme två: en av Aaliyahs  beundrare. Banks fantiserar om vad som hade kunnat hända om Aaliyah fått leva. Hon känns ibland som en folkmusik singer/songwriter som ramlat in i en elektronisk R&B-värld.

2023-04-23
Länk till avsnitt

Aaliyah del 1

Artister har länge drömt och fantiserat om hur R&B hade låtit om Aaliyah fått leva. Musiken kallades för futuristisk redan vid millenieskiftet. Den skulle visa sig vara mer än så.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Aaliyah lärde sig tidigt hur man skapade stora poplåtar ur udda, säregna ljud. Många av hennes hits var egentligen inte mer än sångriff som upprepades till en elektronisk ljudmatta. Aaliyah framkallade en abstrakt blandning av R&B och hiphop. En modern diva mitt bland maskinerna, och med soulmusikens tidlöshet som ramverk.

Serien i två delar baseras på en av Aaliyahs sista intervjuer, samt hennes första möte med Mats Nileskär. Aaliyah var vid tillfällena 22 respektive 17 år gammal. I programmen medverkar även Timbaland, Missy Elliott, R Kelly, Janet Jackson, Kehlani, Asma Maroof,  Kelela, Ginuwine och Ronald Isley.

2023-04-16
Länk till avsnitt

JPEGMafia

När Barrington Hendricks, eller JPEGMafia, exploderade på indierapscenen 2018 med albumet "Veteran" var han en veteran i dubbel bemärkelse. Han hade både tjänstgjort i det militära, bland annat i Irak, och bubblat i underjorden en stund.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En hyperaktiv, stökig och obekväm artist i gränslandet mellan det personliga och det politiska med egensinniga och förvirrande projekt som "Communist slow jams", "Darkskin Manson" och "Black Ben Carson". Antihjälten visar hur experimentell och kaotisk hiphop fortfarande kan vara. JPEGMafia omfamnar motsägelser och skruvar till ljud och oljud i provokationer som saboterar politiskt korrekta diskussioner. Men det går inte att ta miste på var Peggys ilska kommer ifrån, och mot vilka den är riktad.

2023-04-09
Länk till avsnitt

Keni Burke - 5 steg till evigheten

Populärmusiken är rik på väl bevarade hemligheter och parallella handlingar. Keni Burke och syskonskaran Five Stairsteps (föregångare till Jackson 5) tillhör dessa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är bland annat berättelsen om låten "Risin to the top" som aldrig slog när den kom, men som blev en av de mest samplade och inflytelserika med en hypnotisk baslinje som upphävde soulmusikens tyngdlagar. Five Stairsteps hit "O-o-h child" levde vidare genom bland andra 2Pac.

2023-04-02
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 2 - den nya världen

Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas. Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Den andra och sista delen med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.

2023-03-26
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 1 ? den lille vetenskapsmannen

Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet ? trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandwizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy med flera.

2023-03-19
Länk till avsnitt

Adaam & Dave East

Den unga svenska hiphopgenerationen ställs ofta mot den äldre. Men i fallet Adaam känns det som en naturlig fortsättning på det som varit. Ett resultat av historien. Med sin karisma, tekniska skicklighet och utvecklade melodikänsla har 20-årige Adaam från Märsta blivit en flitig hitmakare. Länken mellan Redline-eran och den nya gatuvågen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han dök upp första gången bara 12-år gammal genom gästinhoppet på Akis "Betonghiphop". Genomslaget en tre år senare med "Trapstar" banade väg för succeåren med Einarsamarbetet "Dansa", VC Barre-duetten "Topp" och debutalbumet "Topboy".

I timme två möter du Dave East som la tyngdpunkten på orden när andra hellre sjöng eller mumlade. I sin rap navigerade han mellan våld, paranoia, droger, pengar och familjen. En man mitt mellan sina hjältar Nas och Styles P, och dagens generation. När rapnostalgiker på 10-talet drömde om en ny rapmessias från New York riktades en del blickar mot just Dave East.

Programmet inkluderar även intervjuer med bland andra Jay Z, ADL, Adam Kanyama, Adam Tensta, Stor, Method Man och Styles P.

2023-03-12
Länk till avsnitt

Kelela

I början av 10-talet växte det fram en ny modig och tyngdlös R&B med svepande syntsjok, krossade industriella landskap, tung bas och söta singersongwriterdrömmar. Vrakdelarna från 00-talets genrekollaps förenades på ett både självklart och odefinierat vis.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kelela utmanade den moderna R&Bns överenskommelser med pop, och skapade en egen suggestiv ljudvärld, men har varit sparsmakad med utgivningar. Efter prisade mixtjepet "Cut 4 me" och fullängdsdebuten "Take me apart" är Kelela nu aktuell med hypnotiska  "Raven".

2023-03-05
Länk till avsnitt

Kevin Gates

För några veckor sedan landade vi i Memphis, Tennessee. Nu drar P3 Soul till en annan het punkt i amerikanska södern, till Baton Rouge i Louisiana. Samtidigt som Kevin Gates slog med projekt som "Luca Brasi 2" och "Islah" klev en framtida storstjärna NBA Youngboy fram ur träskmarken. Kevin Gates, en av 10-talets mest säregna och sammansatta artister inspirerade fler än den idag 23årige tiobarnspappan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En gammal bluesman i tvångströja transporterad till dagens Louisiana, där depressioner och trauman behandlas med klaustrofobiska trapvarianter. Kevin Gates är känd för att svänga mellan skryt och känslofulla bekännelser, för att vara hopplös romantiker och samvetslös knarklangare i samma vers. Här berättar Kevin Gates historien som du aldrig hört den förut.

2023-02-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.