Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3soul

Avsnitt

Stormzy del 1 - från stål till sammet

Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked skengman"-serien och "Shut up", krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manöverera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus.

I avsnittet inför Stormzys Sverigekonsert medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.

2023-05-28
Länk till avsnitt

Teena Marie

Den lilla vita flickan blev en osannolik ikon i det svarta Amerika. Teena sprängde barriärer likt ingen annan stjärna före henne, och tog kontroll över sin karriär när kvinnor inom musiken fortfarande styrdes av män. Idag är hon en förebild för bland andra Beyonce.

När Mats Nileskär besökte Teena i villan i Californien berättade hon ingående om den händelserika karriären som inkluderade en relation med punkfunkhedonisten Rick James. Motownchefen Berry Gordys plan gick ut på att tona in Teena. Det fanns ingen bild av henne på första albumomslaget. När hon begav sig ut på turné trodde den ofta helsvarta publiken inte sina ögon.

2023-05-21
Länk till avsnitt

Thundercat & Kamasi Washington

Thundercats virtuosa basspel gav den en gång föraktade jazzrockfunkfusionen fötter på nytt. Till mångas förvåning. Men nu kom den till oss i en ny originell och lekfull form.

Thundercat och vännen saxofonisten Kamasi Washington lirade bakom Snoop Dogg, och lärde sig att finslipa funken, frasera rätt och fånga vibrationerna. Dunderkattens muskulösa bas blev en sammanhållande kraft på Kendrick Lamars "To pimp a butterfly". Då hade han redan, motiverad av Flying Lotus rymdresor, utvecklat ett eget smått kryptiskt komponerande. Svävande, melankoliskt, sensuellt och bubblande. Thundercat, alias Steve Brunner, hör och uppfattar melodier på ett eget sätt. Det samma gäller Kamasi Washington som drar sin kosmiska jazz genom ett  G-funk filter, och siktar mot stjärnorna. Ravel möter Ornette Coleman och Sun Ra i South Central, Los Angeles.

Avsnittet innehåller också möten med bland andra Snoop Dogg, Leon Ware, Stanley Clarke och Larry Graham.

2023-05-14
Länk till avsnitt

Young Thug & Outkast

Young Thug lät som ett trasigt blåsinstrument som plockades upp ur vattnet efter orkanen Katrina. Han var den mest egensinnige och nyskapande rapparen sedan Lil Wayne. Oförutsägbar och bitvis obegriplig. Snart skulle även hans karriär ta oväntade turer.

I timme två tar vi det tillbaka till originalen som banade väg för Thug och Wayne, och deras sätt att använda rösten som ett gränslöst instrument. Andre 3000 utgjorde tillsammans med Big Boi hiphophistoriens mest framgångsrika duo. I en tid då allas blickar var riktade mot fejden mellan öst- och västkusten såg två tonåringar till att södern fick sitt erkännande. Med sin vilda, experimentella och funkiga musik tog de både Atlanta och hiphop in i framtiden. Bland de klassiska albumen märks "ATLiens", "Aquemini" och "Stankonia". 

Sändes första gången 2006.

Avsnitten innehåller också intervjuer med bland andra Lil Wayne, Katey Red, Bootsy Collins och Rico Wade.

2023-05-07
Länk till avsnitt

P3 Soul 45!

Det började en kylslagen januarikväll 1978. Hiphop hade ännu inte fastnat på skiva, och discosoulen stod i zenit. När P3 Soul firar 45 år andas vi in ljudet av New York vid några tillfällen under historien. Söt soul som värmer hjärtat, och ett hotfullt malande mörker som speglar vår tid.

Kontroversiell och nyskapande drill färdades över Atlanten. Från Chicago till London, där den både vitaliserades och svartlistades, för att sedan landa i gängmiljö i Brooklyn. Det var ett tag sedan östkusten hade upplevt något liknande. Men varför blev en UKinfluerad drillvariant det bästa sättet att beskriva hur New York ser ut och känns idag?

50 år tidigare drömdes det fram ett sött och melodiöst New Yorkljudspår med viss bitter eftersmak. Ett läkande, honungslent sound tog staden genom svårigheter och tragedier, och ekar än idag.

Vinter i Brooklyn. En excentrisk rappare tömmer sig själv i obrutna ljudvågor på band, och drar sedan lika snabbt som han kom. Ett clowneri glider över i desperation och sorg med kamoflerade politiska insikter.

I nedslaget på amerikanska östkusten möter Mats Nileskär bland andra Moments, Alicia Keys, George Kerr, Young Costamado, Bam Bino, Melba Moore, RZA och Ol Dirty Bastard.

2023-04-30
Länk till avsnitt

Aaliyah del 2

Aaliyah verkade gå stark ur krisen. Hon refererade till sin mormor, och sin morfar som överlevde andra världskriget. Samtidigt fanns det ett mörker som omgav sångerskan. Aaliyah distanserade sig från R Kellys namn. Men fick uppleva hur skuld las på henne. Nästa steg skulle avgöra allt.

Det var viktigt för Aaliyah att inte bara matcha R Kelly samarbetet utan överglänsa det. I producent Timbaland fann Aaliyah en partner som fick ut det bästa ur hennes väna röst. Tillsammans formade de en ny elektronisk R&B. De flesta sångdivor insisterade på att vara i centrum, men Aaliyah visste vilken effekt hon skapade när hon gled in och ut ur musiken för att matcha ljuden. Många har efteråt försökt uppnå samma själfulla samverkan mellan människa och maskin. Tonen mellan sorg och sexighet lät nästan olycksbådande.

Aaliyah-avsnitten är bland annat baserade på en av sångerskans sista intervjuer. Mats Nileskär mötte 22-åringen några veckor innan hennes död.

I timme två: en av Aaliyahs  beundrare. Banks fantiserar om vad som hade kunnat hända om Aaliyah fått leva. Hon känns ibland som en folkmusik singer/songwriter som ramlat in i en elektronisk R&B-värld.

2023-04-23
Länk till avsnitt

Aaliyah del 1

Artister har länge drömt och fantiserat om hur R&B hade låtit om Aaliyah fått leva. Musiken kallades för futuristisk redan vid millenieskiftet. Den skulle visa sig vara mer än så.

Aaliyah lärde sig tidigt hur man skapade stora poplåtar ur udda, säregna ljud. Många av hennes hits var egentligen inte mer än sångriff som upprepades till en elektronisk ljudmatta. Aaliyah framkallade en abstrakt blandning av R&B och hiphop. En modern diva mitt bland maskinerna, och med soulmusikens tidlöshet som ramverk.

Serien i två delar baseras på en av Aaliyahs sista intervjuer, samt hennes första möte med Mats Nileskär. Aaliyah var vid tillfällena 22 respektive 17 år gammal. I programmen medverkar även Timbaland, Missy Elliott, R Kelly, Janet Jackson, Kehlani, Asma Maroof,  Kelela, Ginuwine och Ronald Isley.

2023-04-16
Länk till avsnitt

JPEGMafia

När Barrington Hendricks, eller JPEGMafia, exploderade på indierapscenen 2018 med albumet "Veteran" var han en veteran i dubbel bemärkelse. Han hade både tjänstgjort i det militära, bland annat i Irak, och bubblat i underjorden en stund.

En hyperaktiv, stökig och obekväm artist i gränslandet mellan det personliga och det politiska med egensinniga och förvirrande projekt som "Communist slow jams", "Darkskin Manson" och "Black Ben Carson". Antihjälten visar hur experimentell och kaotisk hiphop fortfarande kan vara. JPEGMafia omfamnar motsägelser och skruvar till ljud och oljud i provokationer som saboterar politiskt korrekta diskussioner. Men det går inte att ta miste på var Peggys ilska kommer ifrån, och mot vilka den är riktad.

2023-04-09
Länk till avsnitt

Keni Burke - 5 steg till evigheten

Populärmusiken är rik på väl bevarade hemligheter och parallella handlingar. Keni Burke och syskonskaran Five Stairsteps (föregångare till Jackson 5) tillhör dessa.

Det här är bland annat berättelsen om låten "Risin to the top" som aldrig slog när den kom, men som blev en av de mest samplade och inflytelserika med en hypnotisk baslinje som upphävde soulmusikens tyngdlagar. Five Stairsteps hit "O-o-h child" levde vidare genom bland andra 2Pac.

2023-04-02
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 2 - den nya världen

Flash hade förfinat sin revolutionerande konst i mitten av 70-talet. Allt som han en gång drömde om att bli som graffitimålare eller breakdansare hade han nu blivit som DJ. En större-än-livet-självt figur som drev danspubliken till extas. Full av självförtroende lämnade Flash discoscenen, och koncentrerade sig istället på att hålla ställningarna i södra Bronx. Men ett element saknades.

Grandmaster Flash behövde någon som kunde hålla igång publiken medan han dekonstruerade populärmusiken vid stålhjulen. På både det artistiska och personliga planet stod han nu inför sina största utmaningar. Den andra och sista delen med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grand Wizzard Theodore, Melle Mel, Raheim, Sugarhill Gang, Bill Curtis i Fatback Band, DJ Qbert med flera.

2023-03-26
Länk till avsnitt

Grandmaster Flash del 1 ? den lille vetenskapsmannen

Unge Joseph Saddler vill skapa en symfoni av allt som får hans blod att rusa. Runtomkring honom i södra Bronx ser han ett vilt vidgande av stil. Ett vackert krig mellan graffitimålare och b-boys.

Den rastlöse tonåringen med kritfärgade fingertoppar tar energin från fester och dansgolv i besittning. Han reser genom tid och rum med hjälp av ett par stålhjul, och uppfinner quickmixtekniken ur en otålig väntan på favoritpartiet ? trumbreaket. Gör något som tidigare var förbjudet för en DJ. Trycker fingrarna mot vinylen, och förvandlar skivspelaren till ett instrument, viktigare än något annat enskilt instrument. Världen blir inte sig lik. Den första av två delar med Grandmaster Flash är sagan om hiphopens födelse. Medverkar gör också Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandwizzard Theodore, Melle Mel, Rahiem, Kidd Creole, Barry White, Bill Curtis i Fatback Band, Sugarhill Gang, U-Roy med flera.

2023-03-19
Länk till avsnitt

Adaam & Dave East

Den unga svenska hiphopgenerationen ställs ofta mot den äldre. Men i fallet Adaam känns det som en naturlig fortsättning på det som varit. Ett resultat av historien. Med sin karisma, tekniska skicklighet och utvecklade melodikänsla har 20-årige Adaam från Märsta blivit en flitig hitmakare. Länken mellan Redline-eran och den nya gatuvågen.

Han dök upp första gången bara 12-år gammal genom gästinhoppet på Akis "Betonghiphop". Genomslaget en tre år senare med "Trapstar" banade väg för succeåren med Einarsamarbetet "Dansa", VC Barre-duetten "Topp" och debutalbumet "Topboy".

I timme två möter du Dave East som la tyngdpunkten på orden när andra hellre sjöng eller mumlade. I sin rap navigerade han mellan våld, paranoia, droger, pengar och familjen. En man mitt mellan sina hjältar Nas och Styles P, och dagens generation. När rapnostalgiker på 10-talet drömde om en ny rapmessias från New York riktades en del blickar mot just Dave East.

Programmet inkluderar även intervjuer med bland andra Jay Z, ADL, Adam Kanyama, Adam Tensta, Stor, Method Man och Styles P.

2023-03-12
Länk till avsnitt

Kelela

I början av 10-talet växte det fram en ny modig och tyngdlös R&B med svepande syntsjok, krossade industriella landskap, tung bas och söta singersongwriterdrömmar. Vrakdelarna från 00-talets genrekollaps förenades på ett både självklart och odefinierat vis.

Kelela utmanade den moderna R&Bns överenskommelser med pop, och skapade en egen suggestiv ljudvärld, men har varit sparsmakad med utgivningar. Efter prisade mixtjepet "Cut 4 me" och fullängdsdebuten "Take me apart" är Kelela nu aktuell med hypnotiska  "Raven".

2023-03-05
Länk till avsnitt

Kevin Gates

För några veckor sedan landade vi i Memphis, Tennessee. Nu drar P3 Soul till en annan het punkt i amerikanska södern, till Baton Rouge i Louisiana. Samtidigt som Kevin Gates slog med projekt som "Luca Brasi 2" och "Islah" klev en framtida storstjärna NBA Youngboy fram ur träskmarken. Kevin Gates, en av 10-talets mest säregna och sammansatta artister inspirerade fler än den idag 23årige tiobarnspappan.

En gammal bluesman i tvångströja transporterad till dagens Louisiana, där depressioner och trauman behandlas med klaustrofobiska trapvarianter. Kevin Gates är känd för att svänga mellan skryt och känslofulla bekännelser, för att vara hopplös romantiker och samvetslös knarklangare i samma vers. Här berättar Kevin Gates historien som du aldrig hört den förut.

2023-02-26
Länk till avsnitt

Burna Boy

I en tid av mörker och ovisshet ger afrobeats luft och hopp åt en hel värld. Livsbejakande melankoli levereras av artister med mål som är större än vad vi förväntar oss av popstjärnor. Effekterna av ett kolonialt förflutet hemsöker Burna Boy från Port Harcourt i sydöstra Nigeria där himlen har en svart nyans av oljeutvinningen.

En av världens musikgiganter är klädd i guldfärgat och med solglasögon trots att det är efter midnatt. Burna Boy förändrade bilden av Afrika med musik som blandar vibbar från Jamaica och glansen från amerikansk R&B med hiphop, grime och dussintals lokala stilar som highlife, hiplife och juju förädlade genom decennierna. Burna Boy berättar bland annat om sina tidiga dagar på Brixtons gator, Fela Kutis betydelse, Afrikas fortsatta kamp, och de inre demonerna.

I avsnittet möter du även CKay, Omah Lay, NSG och Big Pun

2023-02-19
Länk till avsnitt

Three 6 Mafia

P3 Soul drar till Memphis. Three 6 Mafia var kungar i den plågade staden innan dagens spelare Moneybagg Yo, NLE Choppa, Pooh Shiesty, GloRilla och Key Glock. Juicy J och DJ Pauls mystiska partystilar samplas fortfarande flitigt och fortsätter att påverka hiphopvärlden.

Många av dagens största hittade inspiration i mörka Memphiskasetter där lokala hjältar rappade om trolldom, knark, fester och våld.

Three 6 Mafia byggde vidare på triumferna och tragedierna i staden där en gång Stax Records blomstrade och förändrade soulmusiken. Det var också här som bolaget kollapsade och i slutändan såldes till en kyrka för en dollar. I staden lever minnet av blues, Elvis Presley, Sunstudion, mordet på Martin Luther King och  en av de hårdaste hiphopscenerna som förebådade trap och annat. Gangsta Boo vila i frid.

2023-02-12
Länk till avsnitt

Whitney Houston

Vad sångerskan än gjorde blev det svart eller vitt. Det handlar om det outhärdliga och omöjliga att vara storartad. Du får Mats Nileskärs klassiska möte med Whitney Houston på toppen av sin karriär och vilsen i en dröm.

Med en vemodigt vacker precision sjöng Whitney in sig popevigheten genom att plocka ut sin bit ur gospelskatten, och placera den i ett plastigt och omvälvande 1980-tal. Whitney var krig, kärlek och vokal elitgymnastik. Newarkdottern kändes som "den nya Aretha Franklin" i den ursprungliga  versionen av "Saving all my love for you", men skivbolagsdirektören Clive Davis tyckte att det lät för svart. En livslång karriärkonflikt var under uppsegling.

I avsnittet intervjuar Mats Nileskär också bland andra Dionne Warwick, Phyllis Hyman, Kashif och Bobby Brown.

2023-02-05
Länk till avsnitt

Chance the Rapper, Polo G & Saba ? en bön för Chicago

Det handlar om tre stjärnor födda ur en explosion av gospelsoulfragment, okonventionella rapstrukturer, housevarianter och muterad trap.

Polo G tillhörde förtrupperna i en generation som förenade Juice Wrlds sårbarhet och fria melodier med brutal drill. Ånger och förtvivlan vägdes mot ilska och fientlighet.

I en annan del av Chicago: Sabas filmiska berättande och elastiska flyt imponerade på stadens frälsare Chance the Rapper, som bjöd in honom till samarbeten som sprudlande "Angels" från 2016-års "Coloring book". Chance tog det hela till kyrkan med karnevalrusig gospelrap. Genom "Acid Rap" fann han sin stämma, och utnyttjade alla infall. Blev en enmanskör, en bluesig crooner och en vass rappare som sjöng lekfullt lika gärna som han körde långsamt med ett allvarligt flyt.

Även om Chance the Rapper var lika livlig och livsbejakande som Chicagos drill var dödsfixerad och nihilistisk, så såg Chance och två år yngre drillskaparen Chief Keef ingen motsättning. Det var två olika sätt att spegla samma Chicago. Ljuset och mörkret.

2023-01-29
Länk till avsnitt

Sudan Archives

Sudan Archives serverade ett av '22-års bästa album i "Natural Brown Prom Queen". Hon är en del av en generation som med öppna sinnen och ett existentiellt allvar blandar glittrande, lekfull R&B med avantgarde i en anda som kan jämföras med hur artister närmade sig konsten och sin samtid för fem decennier sedan.

Tänk kosmiska jazzgudinnan Alice Coltrane eller skamlösa funknydanaren Betty Davis. Idag gäller SZA, H.E.R och Sudan Archives från Ohio.

Sudan, eller Britney Parks, förenar världar med attityd och fiol. Modern afroamerikansk musik glider samman med sudanesiska och västafrikanska rytmer. Instrumentet blir som en förlängning av hennes kropp samtidigt som afrofuturismen kryper in i R&B på ett nytt sätt.

Avsnittet inkluderar även möten med bland andra Mahalia, Jorja Smith och Bootsy Collins.

2023-01-22
Länk till avsnitt

Central Cee

Det var den minimalistiska milleniumbastarden grime som gjorde brittisk hiphop cool och inget att skämta om. Gav hela scenen det självförtroende som den länge hade saknat, och efter UK drill var det inte någon som mindes decennier präglade av identitetssökande och missaktning från omvärlden.

Det här leder oss till 24-årige Central Cee, som mer eller mindre varit bosatt på den brittiska listan sedan genombrottet "Loading" 2020. Central Cee skapar smittsam materia (typ dängan "Doja"). Levererar fraser och refränger formade av reggaekulturens spola tillbaka tradtition, men framför allt berättar han historier som biter sig fast.

Central Cee skippade autotune, tog det tillbaka till rap och förde UK drill bortom begränsningarna på mixtejpet "Wild West". Attraherade en publik som vanligtvis förvirrades av koder och lokal slang. Han kan bli den förste engelske rapparen som orsakar rejäl skada i USA.

I avsnittet möter du fler britter: trubaduren Arlo Parks, Brightons stolthet ArrDee samt Aitch som slog sig fram i Manchester med en självsäker stil.

2023-01-15
Länk till avsnitt

P3 Soul 45!

Det började en kylslagen januarikväll 1978. Hiphop hade ännu inte fastnat på skiva, och discosoulen stod i zenit. När P3 Soul firar 45 år andas vi in ljudet av New York vid några tillfällen under historien. Söt soul som värmer hjärtat, och ett hotfullt malande mörker som speglar vår tid.

Kontroversiell och nyskapande drill färdades över Atlanten. Från Chicago till London, där den både vitaliserades och svartlistades, för att sedan landa i gängmiljö i Brooklyn. Det var ett tag sedan östkusten hade upplevt något liknande. Men varför blev en UK-influerad drillvariant det bästa sättet att beskriva hur New York ser ut och känns idag?

50 år tidigare drömdes det fram ett sött och melodiöst New York-ljudspår med viss bitter eftersmak. Ett läkande, honungslent sound tog staden genom svårigheter och tragedier, och ekar än idag.

Vinter i Brooklyn. En excentrisk rappare tömmer sig själv i obrutna ljudvågor på band, och drar sedan lika snabbt som han kom. Ett clowneri glider över i desperation och sorg med kamouflerade politiska insikter.

I nedslaget på amerikanska östkusten möter Mats Nileskär bland andra Moments, Alicia Keys, George Kerr, Young Costamado, Bam Bino, Melba Moore, RZA och Ol' Dirty Bastard.

2023-01-08
Länk till avsnitt

Quincys värld

Efter ett kvarts sekel återförenas Mats Nileskär och Quincy Jones för en resa genom populärmusiken. Från Chicagos sydsida via folkparkerna i Sverige till filmmusikdrömmen Hollywood och tidernas bäst säljande album.

Som producent och arrangör för några av de största som Michael Jackson, Ray Charles och Frank Sinatra har Quincy en avgörande plats i historien. Det var hans dynamiska och detaljrika fusion på 70-talets soloalbum som tog det vidare. Quincy lämnade aldrig rötterna i storbandsjazzen, men genom 1969-års "Walking in space", där han inspirerades av rymdåldern, blev uttrycket ett annat.

"Body heat" och "Mellow madness" gled över i sofistikerad drömlik funk och pulserande sensuell R&B, som la grunderna till en vinnande popformel. Quincy och Mats gräver djupt bland ljuden, känslorna och kriserna som ledde fram till Michael Jacksons "Off the wall" och "Thriller".

2023-01-01
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 2

När Mavis gick in i extasen och släppte fram sig själv gav hon populärmusiken en ny frihetskänsla. I del två når Staple Singers det verkliga genombrottet på skivbolaget Stax då de hamnar i en grå stenbyggnad i Muscle Shoals, Alabama.

Staples hade insett att det behövdes mer än tro för att bekämpa förtrycket. Och samtidigt som gospelfundamentalisterna vände gruppen ryggen var de på väg i sin mest spännande fas.

Memphis verkade vara Staple Singers öde. Det var här som de drabbades av hat och rasism, det var här som deras vän Martin Luther King mördades, och det var här som de fann sitt nya musikaliska hem. Staple Singers fortsatte att göra musik i Kings anda, och skapade tillsammans med några av söderns främsta låtskrivare klassiker som "Respect yourself", "If you're ready" och "I'll take you there". Men nya utmaningar väntade runt hörnet.

2022-12-25
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 1

I två avsnitt gräver vi oss djupt ner bland soul- och R&B-rötterna (100 år), och får samtidigt berättelsen om den amerikanska erfarenheten. Mavis Staples som växte upp i kyrkan och vid frontlinjen av medborgarrättsrörelsen påverkade gospel och soul för evigt.

Förkroppsligade kampen för ett värdigt liv i en ovärdig värld. En kraftgärning med ett pris. Staple Singers serverade opolerad musik bland stål och skyskrapor i ett hårt segregerat Chicago. Det lät mystiskt och gammalt, högtidligt och lantligt på samma gång. Ett mörkt, glest och nästan spöklikt ljud olikt något annat inom gospeln utvecklades, och influerade alla från Bob Dylan och Rolling Stones till Sly Stone och Prince. 

Mavis Staples gripande uttryck bidrog också till att föra fram Martin Luther Kings budskap, och blev ljudspåret till en dramatisk tid. Det är där vi befinner oss i den första delen som även innehåller ett möte med patriarken Pops Staples.

2022-12-18
Länk till avsnitt

Conway the Machine & Griselda

Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street songs").

Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda. Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist.

2022-12-11
Länk till avsnitt

Joey Bada$$

Samma kväll som Joey Bada$$ kliver på en scen i Stockholm serverar vi historien om rapunderbarnet som en gång kom fram med ryggsäcken full av psykedelisk poesi, new age-myter och boombap. Senaste albumet "2000" är närmast en resa tillbaka till den mentala platsen (mixtapet "1999").

När Mats Nileskär mötte Bada$$ första gången var han tonåring. Den andra gången hade Joey ett av 2010-talets mest glödande hiphopalbum bakom sig ? ?All Amerikkkan Bada$$?(2017).

Ett öppet brev till Amerika fast mellan rasism och tolerans, paranoia och hopp. Ett verk som tar sig under huden på förtrycket. Framför allt är det kanske en meditation över våldet mot den svarta kroppen och en uppgörelse med ett land som gått vilse i Drömmen.

Uppväxten i Brooklyn var kringskuren av rädsla. På väg till skolan stoppade Joey Bada$$ för säkerhets skull ner en tegelsten i väskan, eller så stal han brytbladskniven ur morfars verktygslåda och tog med.

2022-12-04
Länk till avsnitt

Steve Lacy ? årets man

Steve Lacy förmedlar känslan av närmast outtömlig utvecklingspotential. För några år sedan blev han känd i Compton som tonåringen som producerade låtar på sin mobiltelefon. Han var 16 när han hoppade in i bandet The Internet, och något år äldre när ett av hans nummer landade på Kendrick Lamars album. 2022 slog han stort med "Bad Habit" och albumet "Gemini Rights".

Nya sound och identiteter växte fram mot slutet av 10-talet och låg som grund till soloalbumet ?Apollo XII?. En ny tappning av stenad Kalifornien soul dränkt i rar lofi-funk, ryckiga beats och lite kanjon rock.

Steve Lacy missade åren då Tyler, the Creator och kompani erövrade världen med lika delar provokation och musikalitet. Den överbeskyddade Steve, uppvuxen i strikt kristen miljö, höll för öronen när kompisarna körde Odd Future Future Wolf Gang Kill Them All. Saker skulle förändras.

I avsnittet möter du även Johnny Guitar Watson, Wendy (från Wendy & Lisa samt Prince band The Revolution) och Ravyn Lenae.

2022-11-27
Länk till avsnitt

Migos ? muterat flyt

Migosmedlemmen Takeoff skjöts ihjäl i Houston den första november. Han blev 28 år gammal. Du får Mats Nileskärs omtalade möte med Migos från 2015.

Gruppens galna trippelflyt påverkade inställningen till rap, och fick artister att justera sin frasering. Förödande 808-trummor, blytung subbas och ettriga, aningen sopiga syntar var Atlanta med omnejd på 00-talet.

Ljudspåret till drogentreprenörens saga samt eskapismen på klubben. En stil växte ur blandningen av millenieskiftets hiphopbastarder crunk (hetsig och upploppsframkallande) och screw (slö och narkoleptisk). Det hela bådade för ett friare sätt att rappa.

Mot slutet av 00-talet fick trap oväntade sängkamrater, dess förgreningar blev allt mer komplicerade och gränsöverskridande. Innebar en ny upplevelse av sväng. Ungefär där börjar vår berättelse om Migos.

2022-11-20
Länk till avsnitt

J.I.D & Earthgang ? tidsresenärer och rapmagiker i Atlanta

Möt artisterna som representerar lekfull rapvetenskap i en frihetszon mellan, låt oss säga, Kendrick Lamar och Young Thug. Den experimentella södern!

Röstmanipulatören J.I.D är ordvrängande, halsbrytande och tvivlande med en lika matematisk som själfull inställning till rap. En gåtfull förnyare som blir allt mer inflytelserik. J.I.D's album "The forever story" tillhör årets bästa.

Stallkollegorna Earthgang talar i tungor ena stunden, och flyter lugnt om global uppvärmning och ett Amerika på fallrepet den andra, samtidigt som duon svävar ut ljud och stilmässigt. Ibland blir det spöklik, psykedelisk boombap, ibland Goodie Mob i traptiden. Jord och rymd. Tidlöshet och futurism.

I avsnittet möter du även bland andra Leon Bridges, Brick, Ol Dirty Bastard, Hiatus Kaiyote, Trinidad James, Waka Flocka Flame, Cee Lo Green (Goodie Mob), Rico Wade (Organized Noize), Grip, D'Angelo, Lil Jon, TI, Shop Boyz och Young Jeezy.

2022-11-06
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 2

Han var en av de mest originella artisterna i sin tid. Bohannon skalade bort låten för att få fram all funk, förändrade populärmusikens puls och förebådade disco och house.

I den första delen följde vi Bohannon från småstaden i ett segregerat Georgia på 40- och 50-talet, till den stora chansen som Stevie Wonders trummis och bandledare på Motown.

När bolaget flyttade till Los Angeles stannade Bohannon kvar i Detroit och drömde fram musik som ingen hade hört förut. Han spelade in album på löpande band under 70-talet med ett obevekligt, kompromisslöst groove. Rytm och ljudimpulser satte igång skeenden i hjärnan, och vidare i hela kroppen. Eller tvärtom. En väg till världen värd att leva i, signerad mannen som redan som barn vägrade att bli fråntagen sitt mänskliga värde.

Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.

2022-10-30
Länk till avsnitt

Bohannon ? mannen och beatet, del 1

Det var ingen som tog groove så seriöst och bokstavligt som Hamilton Bohannon. Trummisen och bandledaren som startade dansen, och fick människor i trans med ett beat som blev modellen för disco, house, techno och andra stilar.

Bohannon levererade skev rytmisk briljans och äventyrslysten synkopering i hypnotiska milstolpar mellan 1973 och 1983 ("Foot Stompin Music", "South African Man", "Let's Start the Dance").

Sedan valde Bohannon att stoppa beatet, drog sig tillbaka till huset utanför Atlanta, och levde på sin musik som samplades och omtolkades av nya generationer. Han blev något av en eremit. Ryktena började att cirkulera om ett av funkens olösta mysterium. När Mats Nileskär stod vid uppfarten till Bohannons villa i skogen i College Park var trollkarlen redo att prata för första gången på decennier. Men var han villig att avslöja hemligheten?

Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.

2022-10-23
Länk till avsnitt

Judith Hill ? den svarta änkan

Det har gått mer än sex år sedan Prince lämnade oss. Sverigeaktuella sångerskan Judith Hill berättar om den nära relationen till Prince som efter hans död blev en börda och ett trauma. Först nu är Judith redo att bearbeta det hela i sin musik och ge oss sin historia.

Det var inte första gången som Judith Hill var nära en superstjärnas plötsliga död. Hon skulle ha sjungit duett med Michael Jackson under hans planerade ?This is it?-konserter 2009.

I programmet möter Mats även Princemusikerna Wendy Melvoin, Doctor Fink, Brownmark, Bobby Z samt Sly Stone och bandet War.

2022-10-16
Länk till avsnitt

Pi?erre Bourne ? traptrollkarlen

Hur mycket går det att tänja på trap? Är det en form som börjar bli gammal och urvattnad? Pierre Bourne borde ha svaren. Hans trapljud satte tonen för en generation. Det var aldrig avsikten.

Men efter bangers med artister som Playboi Carti blev han en av de mest imiterade. Pi?erre Bourne fick det att låta både mörkt och medryckande med hjälp av datorspel melodier och elaka trummor. Det handlade om en drömlik ljudkollision som ibland påminde om ett gammalt flipperspel eller ett leksakspiano. Snart knackade Lil Uzi Vert, Kanye West, Travis Scott och Drake på dörren.

I avsnittet möter Mats även Shyne, Kanye West, T-Pain, Zapp, Papoose och Wiz Khalifa.

2022-10-09
Länk till avsnitt

Chance the Rapper, Polo G & Saba ? en bön för Chicago

Det handlar om tre stjärnor födda ur en explosion av gospelsoulfragment, okonventionella rapstrukturer, housevarianter och muterad trap.

Polo G tillhörde förtrupperna i en generation som förenade Juice Wrlds sårbarhet och fria melodier med brutal drill. Ånger och förtvivlan vägdes mot ilska och fientlighet.

I en annan del av Chicago: Sabas filmiska berättande och elastiska flyt imponerade på stadens frälsare Chance the Rapper, som bjöd in honom till samarbeten som sprudlande "Angels" från 2016-års "Coloring book".

Chance tog det hela till kyrkan med karnevalrusig gospelrap. Genom "Acid rap" fann han sin stämma, och utnyttjade alla infall. Blev en enmanskör, en bluesig crooner och en vass rappare som sjöng lekfullt lika gärna som han körde långsamt med ett allvarligt flyt. Även om Chance the Rapper var lika livlig och livsbejakande som Chicagos drill var dödsfixerad och nihilistisk, så såg Chance och två år yngre drillskaparen Chief Keef ingen motsättning. Det var två olika sätt att spegla samma Chicago. Ljuset och mörkret.

2022-10-02
Länk till avsnitt

Quincys värld

Efter ett kvarts sekel återförenas Mats Nileskär och Quincy Jones för en resa genom populärmusiken. Från Chicagos sydsida via folkparkerna i Sverige till filmmusikdrömmen i Hollywood och tidernas bäst säljande album.

Som producent och arrangör för några av de största som Michael Jackson, Ray Charles och Frank Sinatra har Quincy Jones en avgörande plats i historien. Det var hans dynamiska och detaljrika fusion på 70-talets soloalbum som tog det vidare.

Quincy lämnade aldrig rötterna i storbandsjazzen, men genom 1969-års "Walking in space", där han inspirerades av rymdåldern, blev uttrycket ett annat. "Body heat" och "Mellow madness" gled över i sofistikerad drömlik funk och pulserande sensuell R&B, som la grunderna till en vinnande popformel.

Quincy och Mats gräver djupt bland ljuden, känslorna och kriserna som ledde fram till Michael Jacksons "Off the Wall" och "Thriller".

2022-09-25
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 2

När Mavis gick in i extasen och släppte fram sig själv gav hon populärmusiken en ny frihetskänsla. I del två når Staple Singers det verkliga genombrottet på skivbolaget Stax då de hamnar i en grå stenbyggnad i Muscle Shoals, Alabama.

Staples hade insett att det behövdes mer än tro för att bekämpa förtrycket. Och samtidigt som gospelfundamentalisterna vände gruppen ryggen var de på väg i sin mest spännande fas.

Memphis verkade vara Staple Singers öde. Det var här som de drabbades av hat och rasism, det var här som deras vän Martin Luther King mördades, och det var här som de fann sitt nya musikaliska hem. Staple Singers fortsatte att göra musik i Kings anda, och skapade tillsammans med några av söderns främsta låtskrivare klassiker som "Respect yourself", "If you're ready" och "I'll take you there". Men nya utmaningar väntade runt hörnet.

2022-09-18
Länk till avsnitt

Mavis Staples del 1

I två avsnitt gräver vi oss djupt ner bland soul- och R&B-rötterna (100 år), och får samtidigt berättelsen om den amerikanska erfarenheten. Mavis Staples som växte upp i kyrkan och vid frontlinjen av medborgarrättsrörelsen påverkade gospel och soul för evigt. Förkroppsligade kampen för ett värdigt liv i en ovärdig värld. En kraftgärning med ett pris.

Staple Singers serverade opolerad musik bland stål och skyskrapor i ett hårt segregerat Chicago. Det lät mystiskt och gammalt, högtidligt och lantligt på samma gång. Ett mörkt, glest och nästan spöklikt ljud olikt något annat inom gospeln utvecklades, och influerade alla från Bob Dylan och Rolling Stones till Sly Stone och Prince.

Mavis Staples gripande uttryck bidrog också till att föra fram Martin Luther Kings budskap, och blev ljudspåret till en dramatisk tid. Det är där vi befinner oss i den första delen som även innehåller ett möte med patriarken Pops Staples.

2022-09-11
Länk till avsnitt

Conway the Machine & Griselda

Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street Songs").

Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda. Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist.

2022-09-04
Länk till avsnitt

Rakims tårar

Innan Rakim var det rap. Efter Rakim blev det flyt. Rap i vätskeform.

En iskall och samtidigt eldfängd mikrofonpoet från Long Island, New York tvingade tidens hiphopäss att återvända till skolbänken. Vi ger dig Skandinavienaktuelle Rakim som har påverkat alla från Nas och Jay Z till Drake.

2022-08-28
Länk till avsnitt

Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

Unga i London väntar på en ny framtid. En borttappad framtid efter brexitkaos och pandemi. De väntar på att villkorslöst få visa sin kärlek till den nya tidens popstjärna.

Greentea Pengs psykdeliska tripp genom jazzig, pårökt dub och loj lofisoul är bara möjlig i den brittiska smältdegeln. En kosmisk punkreggaerebell skruvar till känslan och atmosfären i Erykah Badus och Dillas ?Didn?t cha know? och finner sin egen stil.  Fri från begränsningar i tid och rum lever Peng ut begär och drömmar på albumet ?Man made?.

Little Simz når också en ny nivå på aktuella ?Sometimes I might be introvert? där känslor av rädsla, utmattning och inre konflikter möter kamp.

Ett skolprojekt växte till vänskap och något som rubbade synen på jazz i London. Ezra Collective förvånade många när de skapade ravestämning på sina spelningar med en frenetisk energi där bandet blandade jazzens olika uttryck med bland annat grime, hiphop och funky house. Ezra prioriterade groove istället för att bombardera lyssnaren med långa invecklade solon och komplicerade rytmer.

Avsnittet innehåller även intervjuer med Lonnie Liston Smith, Archie Shepp, Ms. Dynamite och Steve Coleman.

2022-08-21
Länk till avsnitt

Svenska serien del 3 ? VC Barre

Artister allierade med kriminella gäng förändrade bilden av svensk populärmusik. Nu börjar något växa fram ur gangstarapets konstnärliga sanningar. Något mer reflekterande, självransakande och i förlängningen mer politiskt.

I del tre av den svenska serien: 18-årige VC Barre från Märsta som målar bilder av gatan på ett nytt sätt. I timme två får du Mats möte med gangstarappionjären Ice Cube som paralyserade lyssnaren med sitt svavelosande budskap. Lika delar ondskefullt, profetiskt och humoristiskt.

2022-08-14
Länk till avsnitt

Svenska serien del 2 ? Sam Ezeh & Snoh Aalegra

Musiken kan få världen att leva igen. Sam Ezeh svävar mot ljudet i sina drömma med mjuka melodier och hypnotiska sångstämmor som gömmer något abstrakt och närmast psykedeliskt. Inte så konstigt med tanke på inspirationskällorna.

Sam Ezeh, en anomali inom svensk musik, verkar i den globala lofirörelsen på samma spelplan som Steve Lacy. Gör det själv på rummet och få knasiga idéer att låta så analoga och levande som möjligt. Fantasier om en svunnen tid landar långt från verkligheten men rätt i hjärtat.

Länge var det en utopi för en svensk att nå in i djupet av den amerikanska soulmusiken. I timme två följer vi Snoh Aalegras väg från lovande barnartist i Sverige till nyskapande sångerska, som blev vän med Prince och samplad av Drake innan hon trollband en hel värld med sitt drömlika, filmiska sound.

2022-08-07
Länk till avsnitt

Svenska serien del 1 ? producenterna: Manny Flaco och WIZARDMCE

Den svenska serien börjar i huvudet på Manny Flaco som var med och tonsatte svenskt gangstarap med experimentlusta och aptit för globala influenser. Känd för sitt arbete med Dizzy, Haval, Macky och Einár.

En pionjär när det gällde att föra scenen mot det klubbiga och franska. Manny Flaco hörde även något i den säregna trumprogrameringen  i drill, som motiverade honom att göra en egen utgåva av den primitiva och aggressiva trapvarianten.

I timme två handlar det om en framgångsrik representant för den nya generationen beatskapare(FL Studio i pojkrummet). WIZARDMCE alias Harry Potter från Möllevången i Malmö bidrog till bastunga nummer på USA-ettan ?Hall of Fame? med Polo G.

Musiken i klippet är förkortad.

2022-07-31
Länk till avsnitt

Nipsey Hussle & Princess Nokia

Den 31 mars 2019 mördades Nipsey utanför sin klädaffär vid korsningen som odödliggjordes i musiken, och där han brukade hassla som ung, Crenshaw Boulevard och Slauson Avenue. Nipsey Hussle fyllde ett tomrum genom att förnya känslan, melodierna och ljudbilden i soulindränkt västkust gangstarap.

Nipseys barska röst representerade ett Los Angeles som vi hade hört om i hiphop sedan 80-talet. Men nu trängde ett ljus av hopp fram ur mörkret, vilket gjorde det hela ännu mäktigare.

Destiny Frasqueri tog alla sina personligheter, fantasier och sitt verkliga liv, och skapade superalteregon i Harlem. Som Princess Nokia förvandlades hon till modern popikon i en tid som lockade till kamp och törstade efter kvinnliga utmanare.

Hennes lika sorgsna som upplyftande väv av afrofuturism, 90-tals influerad hiphop och elektronisk nuyorican soul blev en del av estetiken som bidrog till en ny bild av svart radikalism.

2022-07-24
Länk till avsnitt

Den unge Eminem

Året är 1999, och Eminem vill inte prata. Han ligger utslagen i sängen, medan "The Slim Shady LP" gör sitt chockerande segertåg, och förändrar hiphopens spelregler.

En vit MC med färdigheterna mer än på plats spottar eld och serverar sinnesrubbad cynism sällan hörd inom populärmusiken. Det är bara några år sedan Eminem hittade ett vräkningsbeslut på den husvagn i trailerparken norr om 8 Mile i Detroit, som han då fortfarande kallade för sitt hem. Inte så länge sedan han jobbade på Gilbert's Lounge för fem och en halv dollar i timmen.

Manager Paul Rosenberg har svårt att få liv i sin artist. En vit ärmlös T-tröja exponerar Slim
Shady-tatueringen på vänster axel. Eminem verkar sova när Mats Nileskär börjar samtalet med den unge rapparen.

I programmet medverkar förutom Marshall Mathers: Angel Haze, Proof, Royce da 5'9, DJ Premier, Juice, Sage Francis, Baatin (Slum Village), Masta Ace, Jonwayne, Machine Gun Kelly, Macklemore, Asher Roth, Hopsin, PSTQ, Kashal-Tee, Cage, G-Eazy, Mac Miller, Hoodie Allen, Futuristic, Yelawolf med flera.

2022-07-17
Länk till avsnitt

Sade ? den lugna stormen

Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en snart 40-årig karriär.

Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.

Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.

Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).

2022-07-10
Länk till avsnitt

Steve Lacy ? mannen i mitten

Steve Lacy förmedlar känslan av närmast outömlig utvecklingspotential. För några år sedan blev han känd i Compton som tonåringen som producerade låtar på sin mobiltelefon. Han var 16 när han hoppade in i bandet The Internet, och något år äldre när ett av hans nummer landade på Kendrick Lamars album.

Nya sound och identiteter växte fram och låg som grund till soloalbumet ?Apollo XII?. En ny tappning av stenad Kalifornien soul dränkt i rar lofi-funk, ryckiga beats och lite kanjon rock.
Steve Lacy missade åren då Tyler the Creator och kompani erövrade världen med lika delar provokation och musikalitet. Den överbeskyddade Steve, uppvuxen i strikt kristen miljö, höll för öronen när kompisarna körde Odd Future Future Wolf Gang Kill Them All. Saker skulle förändras.

I avsnittet möter du även Johnny Guitar Watson, Wendy (från Wendy & Lisa samt Prince band The Revolution) och Ravyn Lenae.

2022-07-03
Länk till avsnitt

Stjärnorna kring planeten Drake

Den perfekta stormen uppstod när olika vädersystem möttes över Toronto. Den kanadensiska vinterkylan kolliderade med värmen från Karibien. Calypso, reggae, garage, dubstep, grime och annat blandades med hiphop, soul, gospel och pop i en smältdegel som kunde föra tankarna till New Orleans drygt hundra år tidigare.

Drake, Weeknd och de som följde visade att det var möjligt för ett rockland att skapa en säregen och trotsig R&B-värld, och få alla andra med sig. Vemodiga bekännelser till förvriden boombap och stympad dancehall. Vi lägger Torontoljudets komplexa pussel på två timmar.

I avsnittet medverkar bland andra Drakes producent Boi-1da, dvsn, Majid Jordan, Roy Woods, Timbaland, Swizz Beats, Glenn Lewis, Remy Shand, Aaliyah, D Train, Kardinal Offishall, Saukrates, k-os och Janet Jackson.

2022-06-26
Länk till avsnitt

Stormzy del 2 + slowthai och Giggs

För det andra mötet med Stormzy tog sig Mats Nileskär till studion i Chiswick, London där artisten spelade in ansvarstyngda "Heavy is the head". Lika söt och hård som föregångaren, men ännu mer elastisk för grime.

Stormzy säger att samhällskriserna påverkat musiken i mindre grad än dom egna inre demonerna. Det är tungt att bära kronan och att härska i ett eget musikaliskt metauniversum.

I avsnittet hör du även intervjuer med Englands ilsknaste röst slowthai, Stormzys roadrapförebild Giggs, Aitch, Mac, C-Murder, Snoop Dogg och Teedra Moses.

2022-06-19
Länk till avsnitt

Stormzy del 1 ? från stål till sammet

Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked Skengman"-serien och "Shut Up",  krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manövrera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus.

I avsnittet medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.

2022-06-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.