Sveriges 100 mest populära podcasts

Viaplay F1-Podcast

Viaplay F1-Podcast

Viaplays Janne Blomqvist & Erik Stenborg guidar dig genom det senaste inom Formel 1.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/f1podden

Avsnitt

300. 7 år, 11 månader & 6 dagar

I veckans F1 podd blir det namnet till trots en hel del Indycar och detta förstås med anledning av Marcus Ericssons första seger i Indycar som kom under gångna helgen i Detroit. Lång härlig intervju med en lättad Ericsson som äntligen hade turen på sin sida. Självklart blir det Formel 1 också där vi uppdaterar oss inför Frankrikes GP kommande helg och du får även en ny presentation av en person som förändrat Formel 1

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-15
Länk till avsnitt

299. The Rejects

I veckans avsnitt går Janne och Erik igenom allt det som skedde under Azerbajdzjans Grand Prix i Baku. Racet som blev en riktig rysare, inte minst med den annorlunda avslutningen.

Ni får den officiella förklaringen till däckshaverierna och vad som skedde när Lewis Hamilton brände omstarten.

Det delas också ut tummar upp och ned (flest sådana som pekar uppåt denna gång) och Janne presenterar en ny person som verkligen förändrat sporten Formel 1.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-08
Länk till avsnitt

298. Teammate battles, Baku & stängda depåer

Då alla stall designar och bygger sina egna bilar i Formel 1 så läggs stort fokus på hur förarna presterar jämfört med deras teamkamrater ? det är ju de enda två förarna som har exakt samma material (nåja). Efter fem deltävlingar tycker sig Janne och Erik se vissa mönster som sticker ut i några av stallen.

I helgen är det också dags för säsongens sjätte VM-deltävling på Baku City Circuit i Azerbajdzjan. Ett race som är en propagandamaskin för den azerbajdzjanska staten, men, ironiskt nog, också visat sig vara propaganda för Formel 1 ? inte minst tack vare den speciella banan med sin 2.2km långa start- och målraka som levererat extremt underhållande race genom åren.

Janne och blickar också tillbaka på Indy 500 och debuterar F1-poddens nya segment: ?Personen som förändrade Formel 1?. En återkommande krönika där en person, som på något vis förändrat sporten, lyfts fram. Ingen annan än ?Mr E.? får inleda det hela.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-01
Länk till avsnitt

297. En ny herre på täppan

Monacos Grand Prix ger och tar. Det var kanske ingen klassiker till race, men ingen kan säga att helgen i det lilla furstendömet inte skakade om. Vi fick nya VM-ledare, Ferrari visade framfötterna och de vanligtvis skottsäkra svarta silverpilarna såg plötsligt bleka ut.

Janne och Erik går grundligt igenom helgens alla skeenden, dess toppar och dalar och delar inte minst ut en mängd tummar upp och ned.

Vi ska inte heller glömma bort den kommande helgens stora begivenhet - Indy 500 på Indianapolis Motor Speedway. Med kvalen körda så får ni en hel del tankar och framåtblickar mot det som brukar kallas "The Greatest Spectacle in Racing".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-25
Länk till avsnitt

296. Fågel Fenix & Monacos GP

I veckans avsnitt uppmärksammas Romain Grosjeans fina insats i Indycar på Indianapolis Motor Speedway där han tog pole position och blev tvåa i mål. Janne och Erik passar även på att nämna några andra spektakulära comebacker. Vidare en hel del prat om flexande vingar (igen). Vad det handlar om denna gång får du veta i veckans avsnitt. Årets F1-kalender har reviderats när inte heller Turkiets GP kan genomföras, racet på Istanbul Park skulle ju ersätta Kanadas GP men blir nu också struket och istället får vi ett extra race i Österrike. Ingen som följer F1 har säkert missat att Mclaren kommer har lite speciellt utseende på bilen i Monaco då oljebolaget Gulf exponeras lite extra. Teamen får köra en speciallackad bil om man får tillstånd av FIA och F1 och med tanke på senaste veckans uppståndelse kring detta får man ju säga att det blev en tämligen lyckad reklamkupp - innan bilen ens körts en meter i Monaco.

Till sist tar Janne och Erik en titt på helgens race, Monacos GP är tillbaka efter ett år frånvaro p g a pandemin

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-18
Länk till avsnitt

295. "100% fun" & Ericssons tummar

I veckans avsnitt är gästtyckare Marcus Ericsson tillbaka och delar ut tummar upp och ner efter Spaniens GP, Självklart blir det också lite generella tankar om racet i stort. Avslutningsvis blir det också Indycar-snack då killarna på andra sidan Atlanten har racevecka med GMR GrandPrix på Indianapolis Motor Speedway. Vilket också är starten på "The Month of May", den viktigaste månaden på hela Indycar-kalendern som peakar den 30 maj med Indy 500.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-12
Länk till avsnitt

294. Pressure is on

Portugals GP visade återigen att kampen om årets VM-titlar kommer bli stenhård och att pressen på förarna längst blir fram blir hårdare och hårdare. Janne och Erik resonerar kring detta faktum och delar så klart också ut sina tummar upp och ner efter senaste racet. Eftersom det är racevecka igen med Spaniens GP närmast på tur får du lite förutsättningar kring kommande race och vad vi kan förvänta oss på den banan. Barcelona är ju välkänd för teamen men även Janne och Erik har spenderat många dagar där och delar med sig av några anekdoter.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-04
Länk till avsnitt

293. Sprintrace, Portugals GP att gräva guld i USA

Racevecka igen och vi laddar såklart upp för Portugals GP och du får vet vilka eller vad vi håller ögonen på. Dessutom förklaras upplägget kring sprintrace som Formel 1 ämnar testa vid i tre tillfällen under årets säsong. Hur det kommer gå till och vad Janne och Erik tycker om idén får du veta i dagens avsnitt

I övrigt i veckans avsnitt stort fokus på F1 och USA, hur ska Formel 1 lyckas gräva guld i det stora landet i väster? Det mesta talar för två race i USA nästa säsong men räcker det? Mario Andretti vill se en amerikansk förare i ett av toppteamen, det är hans recept för en fullträff på andra sidan Atlanten.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-27
Länk till avsnitt

292. I en egen liga

Veckans poddavsnitt handlar förstås till största delen om Emilia Romagnas GP på Imola som blev en spännande historia av många skäl, inte minst p g a regnet som började någon timme innan start.

Janne och Erik har som vanligt en massa tummar upp och ner att leverera inklusive kommentarer från flera av huvudrollsinnehavarna i racet.

Den gångna helgen meddelades också att Formel 1 kommer köra ett andra race i USA från och med 2022. Vid Miami Gardens runt Hard Rock Stadium kommer en bana att byggas och du hör både F1:s VD Stefano Domenicale och Miamis GP Tom Garfinkel om racet och det 10-års kontrakt som nyligen blev påskrivet

Sist också en sammanfattning av helgens premiärrace i Indycar.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-20
Länk till avsnitt

291. Andra ronden

Racevecka igen och denna gång loppet med F1-historiens längsta namn - The FORMULA 1 Pirelli Gran Premio Del Made In Italy E Dell?Emilia Romagna - Vi kallar det kort och gott Emilia Romagnas GP. Erik och Janne har infört en ny del i podden kallad "I helgen har vi ögonen på", fem saker att hålla koll på lite extra i säsongens andra race. Vidare resoneras kring vem av toppteamen som kommer hålla ut längst i jakten på årets VM-titlar, inget lätt beslut med ett helt nytt reglemente runt hörnet för 2022 som kräver stora resurser. Sist blir det också en spaning mot Indycar och deras premiär kommande helg på Barber Motorsport Park

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-13
Länk till avsnitt

290. Hondas ära & resetips

Lite paus mellan racen så här i inledningen på säsongen ger F1-podden möjlighet att gå på djupet med några saker. Honda lämnar som bekant Formel 1 som motorleverantör till Red Bull och Alpha Tauri efter den här säsongen. Men istället för att trappa ner denna avslutande säsong går Honda all in med allt de har för att lämna med flaggan i topp, något som nog förvånar många men som kan ha med japansk mentalitet och göra.

Årets första race blev precis så dramatiskt som man kunnat önska sig och faktum är att det verkar ha blivit en viss förskjutning när det gäller maktbalansen i toppen. Det finns i huvudsak två typer av bilkoncept i Formel 1där Mercedes, som dominerat sen 2014, står för det ena och där Red Bull står för det andra. En regeländring till i år med avsikt att reducera downforcenivån med ca 10 procent har lett till att det kan bli tufft för Mercedes att dominera på samma sätt i år som tidigare, Janne och Erik tittar närmare på de tendenser vi kunde se i premiären.

Sist men inte minst går vi väl alla och drömmer om att kunna åka på race igen så fort pandemin är över. Janne och Erik ger dej sina favoriter på kalendern att åka till som publik.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-06
Länk till avsnitt

289. Stekhett, iskallt & Ericssons tummar

Veckans avsnitt handlar såklart om premiären i Bahrain, ett riktigt bra race som dock överskuggades en aning av ny kontrovers kring hur man får köra i förhållande till banans avgränsning. Denna vecka gästar förre F1-föraren, numera i Indycar, Marcus Ericsson som ger oss sin syn på saken. Marcus fick även uppdraget att leverera sina tummar upp och ner efter ett av det bästa loppen i sporten på mycket mycket länge.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-30
Länk till avsnitt

288. Raceweek!

Så var det äntligen dags för premiär! På söndag körs säsongens första race i Bahrain och podden ger er förstås förutsättningarna inför tävlingen. Janne och Erik tittar också på vilken typ av säsong teamen och förarna står inför - hela 23 race och många viktiga beslut att ta på vägen.

Häromdagen skrev Alpha Tauris Pierre Gasly en ärlig och känslosam text om allt som hänt de senaste två åren. Med uppflyttningen till Red Bull som inte blev som han tänkt, men också kraschen som tog en av hans bästa vänners liv. Janne och F1-journalisten Scott Mitchell funderar lite kring det Pierre Gasly skrev och hur detta påverkat honom som människa och racerförare.

Sist, men absolut inte minst, en recension säsong 3 av Drive To Survive som släpptes härom dagen. En dundersuccé på många sätt, men hur "dokumentär" är serien egentligen?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-23
Länk till avsnitt

287. Beware of the Bulls

Veckans avsnitt att Viaplay F1 Podcast handlar till största delen om förra helgens försäsongstester där Janne och Erik fått hjälp av Björn Wirdheim med att gå igenom samtliga team och hur man tror de ligger till formmässigt. Självklart minns vi också "the voice of Formula one" - Murray Walker - som tragiskt gick bort i förra veckan 97 år gammal. Murray Walker blev under sin karriär, för de flesta, synonym med Formel 1 med sitt karaktäristiska sätt att kommentera Formel 1 i brittiskt TV men där vi i Sverige främst lärde känna honom genom sändningarna från BTCC med Rickard Rydell.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-16
Länk till avsnitt

286. Frågetecknen innan testerna

F1-säsongen är här! Kommande veckoslut kör försäsongstesterna igång i Bahrain och, för denna vecka, inhoppande Björn Wirdheim och Janne Blomqvist funderar lite på vad man är mest nyfiken på och går igenom det hela team för team.

FIA har kommit med en första haveriutredningsrapport efter Romain Grojeans krasch i Bahrain i höstas, Björn Wirdheim går igen de viktiga punkterna från denna rapport

BBC avslöjade för några dagar sedan att Porsche eventuellt kan vara intresserad av F1 från 2025. Vi har hört sådan rykten förr men bedömare menar att chansen att Porsche faktiskt hoppar på F1 igen är större än på länge men att det hänger på vilket motorreglemente sporten väljer från 2025 och framåt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-09
Länk till avsnitt

285. Lyssnarspretuläret: Petter Solberg

I veckans avsnitt blir det en ny utfrågning med hjälp av Lyssnarspretuläret. Denna gång är det rallyvärldsmästaren från 2003, Petter Solberg, som får svara på alla de kluriga frågorna. Dessutom avslöjar han hur han fick möjlighet att testa en Ferrari F2005 på Fiorano.

I övrigt konstaterar vi att veckorna tickar på mot premiären 26-28 mars i Bahrain och fler team har visat upp sina ?nya? bilar. Senast i raden är Mercedes och Alpine. Både Janne och Erik tycker det är svårt att, baserat på bilder från lanseringen, göra någon bedömning. Självklart är det vissa saker som är annorlunda på bilarna jämfört med förra året, men om det är snabbare visar sig först när man kör på banan.

Det är slutsprutat med champagne på podiet i Formel 1, i alla fall tillfälligt. Fr.o.m kommande säsong är det garanterat Ferrari på podiet med det mousserande vinet Ferrari Trento i flaskorna för topp tre i racen.

Bahrain erbjuder vaccin mot Covid-19 till all F1-personal som kommer befinna sig i landet under F1-testerna och racet. Inte helt lätt för Formel 1 att agera runt ett sådant erbjudande där allt ändå pekar mot att man tackar nej för att inte uppfattas smita före i ?kön?.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-02
Länk till avsnitt

284. Alfa, Alpha & Red Bull

I veckans avsnitt tittar vi närmare på fler visade bilar, senast i raden är Alfa Romeo och Red Bull. Janne och Erik ger sina intryck av vad vi sett hittills. Kan var lite nytillskott på gång på F1-kalendern med Sydafrika och ett andra race i USA. Just USA är intressant då det finns långtgående planer på ett race på Indianapolis Motor Speedway igen. Erik menar att pandemin kanske öppnat ögonen på arrangörer och Formel 1 vilket borde öppna upp för mer eller mindre kreativa lösningar F1:s egen Netflix-serie "Drive to Survive" har premiär för säsong 3 den 13 mars, vilka förväntningar har Janne och Erik på årets säsong?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-23
Länk till avsnitt

283. Launch season, Ericssons höna & frysta motorer

I veckans avsnitt såklart mycket snack om MCL35M, Mclarens nya utmanare för säsongen 2021. Mclaren är många nyfikna på då de är ett team på uppgång och dessutom det enda teamet som bytt motorleverantör till årets säsong. Janne och Erik levererar sina första intryck av bilen.

F1-kommissionen hade möte förra veckan där man tog några viktiga principbeslut, bl a att motorreglementet fryses efter 2021 vilket i sin tur gör att Red Bull kan ta över Hondas motorer och driva dem vidare i egen regi 2022-2024. Samma möte hade även omröstning kring ev införande av sprintrace på lördagarna. Omröstningen visade på brett stöd för idén men att det fortfarande finns detaljer att reda ut innan det kan bli verklighet.

Fernando Alonso råkade ut för en olycka under en träningsrunda på cykeln förra veckan men fraktur på käken och utslagna tänder som följd. En annan som råkat ut för något liknande är Marcus Ericsson när han väjde för en höna i Thailand.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-16
Länk till avsnitt

282. Ett år till & livet efter F1

Lewis Hamilton klar för ett år till med Mercedes.. men sen då? Poddpanelen, denna vecka utökad med Björn Wirdheim, tror och tycker till. Ett nytt team sägs vara intresserade av att ansluta till Formel 1 men hur trovärdig är egentligen denna satsning? Formel 1 är fortsatt sugna på att testa lite nya format för racehelgerna. Omvänd startordning fick inget gehör förra året men tankarna om ett sprintrace istället för kval finns kvar och detta ska det röstas om denna vecka. Vad tycker Janne, Erik och Björn om förslaget? F1 kom i veckan med siffror kring hur många som följde sporten på TV och via sociala medeplattformar förra året. Intresset är som det ser ut fortfarande starkt och även på väg upp. Avslutningsvis lite surr om de fyra som lämnat F1 till kommande säsong och var det hamnar/hamnat. Förre Haas-föraren Kevin Magnussen har t ex lyckats väldigt bra med att hitta ett racingprogram som många skulle vara avundsjuka på.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-09
Länk till avsnitt

281. Stegen till Formel 1 & F1-svensken: Reine Wisell

I veckans avsnitt går vi på djupet med hur man tar sig vidare från karting till formel-bil, ett styeg som kanske inte verkar så stort men som i praktiken är gigantiskt. Rickard Rydell, just nu mentor och rådgivare åt vårt svenska hopp Dino Beganovic, reder ut begreppen både vad som krävs talangmässigt och ekonomiskt. Janne och Erik har också fått tag i ytterligare en f d svensk F1-förare, denna gång Reine Wisell. Du hör, på en något raspig telefonlina från Thailand, Reine själv berätta hur han nådde hela vägen till Formel 1 och vad som sedan hände. Det blir också lite senaste nytt från F1 där ytterligare en förare (nu totalt sex) smittats av covid-19.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-02
Länk till avsnitt

280. Lyssnarspretuläret: Marcus Ericsson

I veckans avsnitt en lång härlig intervju med Marcus Ericsson som förutom att svara på era frågor i "spretuläret" också berättar om sin roll i Chip Ganassis nya sportvagnssatsning, om de första varven i en sportvagnsprototyp i mörkret på Daytona och om årets första Indycartest Självklart blir det också en sammanfattning av senaste nytt där bl a Toto Wolff dragit på sig Covid-smitta som försenat kontraktsförhandlingarna med Lewis Hamilton ytterligare.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-26
Länk till avsnitt

279. Lyssnarspretuläret: Kenny Bräck

Veckans avsnitt av Viaplay F1 Podcast bjuder på en lång intervju med Kenny Bräck. Kenny, som numera bor och verkar i England som testförare för Mclarens gatbilar, har en lång och gedigen karriär inom racing bakom sig med seger i IRL och vinst i Indy 500 som några av höjdpunkterna. Kenny fick självklart också svara på frågorna i ?Spretuläret?. Förutom detta ett kortare nyhetssvep med det senaste kring Monacos GP och IndyCar som börjat sitt försäsongstestande.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-19
Länk till avsnitt

278. Kalendern, Abiteboul, Beganovic & allt inför 2021

Formel 1 har presenterat en ny reviderad kalender där Australien och Kinas GP skjuts på framtiden p g a corona. Vad detta innebär och om fler race kan komma att behöva flytta på sig eller rent av strykas helt resoneras det om i veckans avsnitt. Renault ledande man i Formel 1, Cyril Abiteboul, lämnar inte bara sin post utan Renault helt och hållet. Lite av ett chockbesked som man kan fundera över vad det betyder för Alpine F1 som team byter namn till kommande säsong. Apropå Alpine så går det starka rykten om att VM-vinnande teamchefen för Suzuki i MotoGP, Davide Brivio, kan vara på väg dit. Brivio lämnade, också han väldigt överraskande, sin post hos Suzuki och kan som sagt vara på väg till Alpine. Vem är denne Brivio, Janne och Erik tog hjälp av MotoGP experten Andreas Mårtensson för klarhet. En hel del nyheter väntar inför starten av 2021 trots att reglementet är ?fruset?. Vad som är nytt redogörs för i veckans podd Avslutningsvis en intervju med unga talangen Dino Beganovic som precis gjort klart med nästa steg i karriären när han nu lämnar Formel 4 för att istället köra Formula Regional European Championship by Alpine (FRECA) nästa säsong.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-12
Länk till avsnitt

277. F1-svensken: Torsten Palm & Eje Elgh om John Hogan

Som titeln antyder blir det en del F1-historia i veckans avsnitt. Du får träffa en av blott 10 svenskar som tävlat i Formel 1 - Torsten Palm. Vi uppmärksammar också att en av de mäktigare personerna i F1-historien, John Hogan, tyvärr avlidit i sviterna av Covid-19. John Hogan var, trots sin betydelse för sporten, ingen superkändis för allmänheten. Eje Elgh kände Hogan väldigt väl och ger sin bild av vem han var och vilken betydelse han haft för Formel 1-sporten Självklart blir det lite nyheter också där det tyvärr kommer allt starkare rykten om att Australiens GP blir framskjutet eller i värsta fall helt inställt. Janne och Erik funderar också vidare kring varför det dröjer så för Mercedes och Lewis Hamilton att komma överens om nytt kontrakt för Lewis.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-05
Länk till avsnitt

276. Tidslinje över 2020 med Rydell & Wirdheim

2020 är snart slut och en nytt år tar sin början. Innan vi stänger detta konstiga år vill Viaplay F1 Podcast ändå försöka sammanfatta Formel 1-året 2020 och vi gör det genom att skapa en tidslinje för de mest minnesvärda händelserna. Till sin hjälp att skapa denna tidslinje har Erik och Janne bjudit in Björn Wirdheim och Rickard Rydell och vara med och minnas. Premiären som inte blev av, F1-depån LIVE, silly season, Premiären som BLEV av och mycket mer gås igenom under en dryg timme.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-29
Länk till avsnitt

275. Perez, Mazepin & nya frågor till Felix Rosenqvist

Säsongerna är över och julen står för dörren, trots detta har det varit nyhetsläge i Formel 1 där Red Bull i för några dagar sedan meddelade vem som blev Max Verstappens teamkamrat 2021. Valet föll på Sergio Perez som enligt Janne och Erik nu får en bra chans att visa vad han går för i ett toppteam Haas nya ryska förare, Nikita Mazepin, presenterade sig härom veckan på ett mindre smickrande sätt när han postade en video på sociala medier där han tog en kvinna på brösten. Självklart blev det reaktioner på det inträffade och tillslut även rykten om att han skulle få lämna teamet redan innan han börjat där. Janne tog kontakt med Jonas Hüttel på danska Ekstrabladet som har bra koll på Haas F1 efter Kevin Magnussens år där och han reder ut begreppen åt oss. Sist men absolut minst i detta superlånga avsnitt en rejäl intervju med Indycarstjärnan Felix Rosenqvist som är hemma i Sverige för att fira jul med föräldrarna. Frågorna dom stod ni som lyssnar för.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-22
Länk till avsnitt

274. Hello, fellow kids

En kortare tillbakablick på året som gått kan vi bjuda på i veckans avsnitt av Viaplay F1 Podcast. En längre och mer noggrann sammanfattning blir det i mellandagarna men det finns ändå en del att reflektera över så här någon dag efter säsongens tråkigaste race. Tyvärr blev inte säsongsfinalen någon vidare intressant tillställning men mestadels kökörning beroende på banans layout. Går det att göra något åt detta eller borde man köra säsongsfinalen någon annanstans? Trots att vi är inne i mitten av december så är inte silly season riktigt över ännu. Det finns några hål kvar att fylla, inte minst väntar vi på att Lewis Hamilton ska skriva på ett förväntat nytt kontrakt. men främst är alla nyfikna på vad som händer i Red Bull, blir det Alex Albon som får fortsätta eller räddar Sergio Perez sig kvar i Formel 1? F1-säsongen avslutas definitivt med den s k young driver-testen två dagar efter finalracet, men hur mycket "young" är den egentligen?  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-15
Länk till avsnitt

273. 190:e gången gillt

Det tog 190 lopp men till slut kom första segern för Racing Points Sergio Perez och mitt i allt detta kan det senaste racet varit hans näst sista i Formel 1-karriären. Janne och Erik berör självklart ämnet plus allt annat som hände under Sakhirs GP Föraren eller bilen, en ständigt återkommande diskussion som nu blev aktuell igen när George Russell hoppade från fältets sämsta bil till den bästa och direkt var på väg mot seger. Hur mycket betyder föraren i Formel 1? Klart mindre för eventuella framgångar än materialet men knappast obetydlig. Det blir tummar upp och ner efter Sakhirs GP och en blick framåt mot finalen i Abu Dhabi, bl a en telefonintervju med vår kameraman på plats, Magnus Andersson.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-08
Länk till avsnitt

272. Ökenhetta & nykomlingar

I veckans avsnitt avhandlas den stora nyheten att nykorade världsmästaren, Lewis Hamilton, testat positivt för COVID-19 och därmed inte kör kommande helg i Bahrain - det är även högst osäkert om han kommer att kunna medverka i finalen i Abu Dhabi. Den stora frågan är då vem som ersätter? Janne och Erik går igenom tänkbara kandidater. Romain Grosjeans krasch i söndags sitter fortfarande kvar på allas näthinnor. Mycket gick väl i denna krasch, men det var också en del som inte fungerade lika bra. Att bilen penetrerade räcket och den efterföljande branden är några av de saker FIA behöver titta närmare på. Apropå det så får vi höra både F1:s läkare Ian Roberts och hans förare Alan van der Merwe om hur de upplevde situationen när de kom till platsen. Du hör också tävlingsledaren Michael Masi om vad som händer nu i utredningsarbetet efter olyckan. TV-produktionen kablade ut många repriser av det som hände vilket inte uppskattades av alla. Renaults Daniel Ricciardo var väldigt kritisk till hur repriseringen av kraschen hanterades i TV. Och apropå Romain Grosjean så kan han inte köra kommande helg och ersätts av brasilianaren Pietro Fittipaldi. Erik Stenborg ger dig hans resa genom karriären fram till denna F1-debut. Sist men inte minst i denna Haas-influerade podcast blir det också lite bakgrund kring Nikita Mazepin som tar steget från F2 till F1 med Haas kommande säsong.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-01
Länk till avsnitt

271. Tre race kvar & Dino Beganovic

Veckans avsnitt av Viaplay F1 Podcast med en liten snabb blick in i framtiden. Hur är det att planera för vad som komma skall nästa säsong med tanke på hur osäkert läget ändå är i världen med anledning av Covid-19? Hur är Ferraris form? Det har onekligen sett bättre och bättre ut för Ferrari ju längre säsongen rullat på och enligt dem själva är avslutningen på året superviktig med tanke på nästa säsong. En helt ny motor sägs bl a vara på gång och man har svårt att inte vara lite imponerad över hur Ferrari lyckats genomföra denna säsong med en bil som inte riktigt räckt till. Janne och Erik pratar också fighten om fjärdeplatsen i förar-vm. Tre riktigt starka förare ser ut att göra om upp om det men vem drar längsta strået? Mycket snack om Schumacher senaste tiden med Lewis Hamiltons tangering av Michaels 7 VM-titlar. Denna gång är dock fokus istället på sonen Mick som har två helger kvar i F2 och med siktet inställt på Formel 1 nästa säsong Det bjuds även på det senaste från silly season, en intervju med Sveriges senaste stjärnskott på racinghimlen - Dino Beganovic - och en liten titt framåt på kommande helgs race i Bahrain  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-24
Länk till avsnitt

270. Turkiska tummar & bilpriser

I veckans avsnitt av Viaplay F1 Podcast så blir det återigen mer om Lewis Hamilton som i söndags tog sin sjunde VM-titel i Formel 1 efter en otrolig insats i svårkörda förhållanden på Istanbul Park. Erik Stenborg spanar kring hur vi bedömer insatsen och att ribban för hur man ser på Hamiltons hela tiden har höjts av den som haft samma dominans tidigare. Att Lewis Hamilton har rekordet för flest segrar och pole positions vet vi vid det här laget men vilka rekord har han inte tagit? Några av dem som finns kvar att slå tar vi upp i veckans avsnitt Som vanligt blir det tummar upp och ner efter Turkiets GP Sist men inte minst kollar vi in vad en pensionerad F1-bil kostar om man skulle få för sig att vilja köpa en.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-17
Länk till avsnitt

269. Hjälmen på hyllan & Saudiarabien

Racevecka igen och denna gång ska vi till Turkiet och Istanbul Park där Formel 1 inte varit på besök sedan 2013. Ett kärt återseende för de flesta, att få köra på denna spektakulära bana igen. Janne och Erik fortsätter resonemanget kring Lewis Hamilton och att det dröjer med nytt kontrakt för 2021 och framåt. Hur går tankarna om man funderar på framtiden och vad händer med deig som förare när beslutet att ev lägga av är taget. Björn Wirdheim delar med sig av sina erfarenheter i ämnet. Ny preliminär kalender för 2021 har kommit och erbjöd i huvudsak inga stora överraskningar men noterbart är att Saudiarabien ansluter. Att köra just där är inte helt okontroversiellt, Erik Stenborg fördjupade sig i hur det kommer sig att man väljer att köra just i Saudi från och med nästa säsong  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-10
Länk till avsnitt

268. Legacy

I veckans avsnitt pratar Janne och Erik om vad framgångsrika förare inom Formel 1 vill lämna efter sig. Att veta när man ska sluta och ifall man ska göra det när man ligger på den absoluta peaken av sin karriär. Detta är ju aktuellt då Lewis Hamilton ännu inte skrivit på något nytt kontrakt och dessutom, lite kryptiskt, meddelade att det inte finns några garantier för att han kör Formel 1 även nästa säsong. Självklart blir det som vanligt tummar upp och ner, denna vecka fler ner än upp, efter Emilia Romagnas GP på Imola Sist men inte minst en uppdatering kring Indycar. Det har bl a körts test på Barber Motorsport Park där inte minst Felix Rosenqvist fick chansen att köra för sitt nya team Arrow Mclaren SP  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-03
Länk till avsnitt

267. 92

Viaplay F1 podcast landar denna vecka i nr 92. Lewis Hamilton passerade i Portugal Michael Schumachers gamla rekord och är nu ensam på 92 vinster. En stor prestation men som alltid svårt att sätta i perspektiv när man jämför förare från olika eror. Racet i Portugal blev spännande av lite olika skäl. Del många frågetecken inför race med knappa förberedelser och en helt ny bana men också p g a en lite kort regnskur precis runt start. Nya banor och knappa förberedelser är nog medicinen mot allt för förutsägbara race även om en bra bil är bra även på banor man inte riktigt har samma kunskap om. Det delas ut tummar upp och ner, flest upp denna gång, innan en kortare sammanfattning av Indycarfinalen i St. Petersburg i söndags  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-27
Länk till avsnitt

266. Portugal, 24 år sedan sist

Viaplay F1 Podcast inför Portugals GP som är tillbaka på kalendern för första gången sedan 1996, denna gång på en annan bana än Estoril där man körde senast. Allt om Autódromo Internacional do Algarve får du med hjälp av världsmästaren i WTCC, Thed Björk som körde banan så sent som förra året. Men innan detta blir det lite gissningslek när F1-podden fördjupar sig i avslutningen av silly season, både i Formel 1 men också i Indycar. Vem är på väg var och varför? Självklart inte lätt att veta vilka rykten man ska tro på men Janne och Erik gör ett försök att tyda allt som sägs och skrivs i ämnet, både i media och från egna källor.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-20
Länk till avsnitt

265. Dans runt Ringen

Viaplay F1 podcast denna vecka i huvudsak om Eifels GP på Nürburgring. Erik levererar också en spaning om att han gärna ser fler av de ?äldre? banorna tillbaka på kalendern igen, en uppfattning jag tror han delar med många av er som lyssnar. Självklart belyser vid det faktum att Lewis Hamilton nu har tangerat Michael Schumachers rekord på 91 vinster. Det blir massor av tummar upp och ner och lite oväntat en tumme upp till Valtteri Bottas denna gång, trots ett misstag i racet och bruten tävling.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-13
Länk till avsnitt

264. Honda-chock & Nürburgring

Viaplay F1 Podcast avhandlar förstås att vi ska till Nürburgring och köra för första gången sedan 2013. En kul comeback på kalendern även om det ser ut att bli kyligt och säkert en del regn. För bara några dagar sedan meddelade Honda att man slutar som motorleverantör i Formel 1 efter säsongen 2021. Ett tämligen överraskande beslut som för många säkert är svårt att förstå sig på nu när de äntligen börjat vinna race. Janne och Erik har tagit hjälp av brittiske F1-journalisten Scott Mitchell som reder ut begreppen så gott det går. Podden lyckades också väcka upp en pinfärsk mästare i Linus Lundqvist som i helgen, i Miami, säkrade titeln i Formula Regional Americas. En titel som kan komma att betyda mycket för Lundqvists fortsatta karriär

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-06
Länk till avsnitt

263. Hamiltons driv & Indy-boysen

Veckans F1-podd börjar med att stolt berätta att den blivit nominerad till Guldörat, Radioakademins pris för bästa podcast. Otroligt kul att vara bland de tolv poddar som valts ut och vill du rösta på F1-podden som vinnare hittar du adressen till omröstningen på instagramkontot @f1podden eller på facebook.com/f1podden. I övrigt denna vecka blir det en hel del om Rysslands GP där Janne och Erik bl a går igenom detta med bestraffningspoäng. Är det tydligt hur det fungerar eller kunde det göras ännu tydligare? Som vanligt blir det också massor av tummar upp och ner Sist men inte minst en lång intervju med våra Indycarförare Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist inför deras kommande helg på Indianapolis Motor Speedway där det är dubbelrace, de två sista racen innan finalen i St Petersburg.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-29
Länk till avsnitt

262. Bilmärken, silly season & Sotji

Viaplays F1 podcast tar denna vecka upp silly season, hur tror Janne och Erik läget ser ut för de platser som inte är bekräftade ännu. Vidare en genomgång av de bilmärken som marknadsför sig i Formel 1 och hur Janne och Erik uppfattar dem både som F1-team och när det gäller ?vanliga? bilar. Lite typiskt att de därför glömde att ha med Mclaren som väl är mest känt som F1 team men som numera även bygger bilar för gatan. Detta rättas till i nästa veckas avsnitt. Fansen är tillbaka på banorna podden går igenom hur många man räknar med ska kunna följa de resterande racen på plats. Lewis Hamilton har kommande helg chansen att tangera Michael Schumacher rekord på 91 vinster, Janne Blomqvist fick därför uppdraget att på 44 sekunder (Hamiltons startnummer) gå igenom Lewis karriär. Sist en titt på kommande helgs bana, Sotji Autodrom  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-22
Länk till avsnitt

261. Omstarter, krascher & politik

Viaplay F1 Podcast denna vecka om Toscanas GP på Mugello. Både Janne och Erik tycker denna "old school" bana var en succé som gärna får återkomma på kalendern. Självklart berörs också detta med omstart efter säkerhetsbil där Björn Wirdheim gästar och ger förarperspektivet på hur man förbereder en omstart beroende på var i fältet man befinner sig. Det blir tummar upp och ner och denna gång övervägande tummar upp Erik och Janne tar även upp ämnet politiska budskap efter att Lewis Hamilton haft en tröja på sig med budskapet "Arrest the cops who killed Brionna Taylor". FIA har sagts vilja undersöka om Lewis brutit mot regeln om opartiskhet vilket efter podden spelades in visat sig inte stämma. Enligt uppgift kommer ingen formell undersökning av detta att ske. Sist men absolut inte minst en sammanfattning av senaste "double headern" i Indycar på Mid Ohio där det blev varsitt bra resultat för våra svenskar och fortsatt ledning i mästerskapet för deras teamkamrat i Chip Ganassi Racing, Scott Dixon.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-15
Länk till avsnitt

260. "Oh my God! What did we just do?"

I veckans avsnitt en rejäl hyllning till den senaste vinnaren i Formel 1, den 109:e i ordningen, Pierre Gasly. Janne och Erik resonerar även kring kvalformat som återigen hamnade på tapeten på Monza där behovet av slipstream är så stort. Med anledning av det race vi fick med omstart mitt i så har även surret om kvalrace med omvänd startordning startat igen. Kan det verkligen vara rätt väg att gå? Janne och Erik diskuterar frågan. Massor med tummar upp och ner delas också ut och sist en titt framåt mot en intensiv racinghelg med F1 på Mugello, två race på MidOhio i Indycar.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-08
Länk till avsnitt

259. The Temple of Speed

Formel 1 är mitt inne i ännu en triple header så veckans avsnitt fokuserar dels på vad som skedde på Spa-Francorchamps och det som komma skall på Autodromo Nazionale Monza. Tummar delas ut och direktivet som förbjuder så kallade kval-inställningar på bilarnas motorer från och med Monza diskuteras. Vad är egentligen en kval-inställning? Varför förbjuds de och vad kommer det få för följder? Ja, det är precis det som Janne & Erik går igenom. Utöver det så är det i helgen 50 år sedan Jochen Rindt tragiskt omkom på Monza. Då det är en av Eriks favoritförare (eller är det favoritpersonligheter?) uppmärksammas österrikaren lite extra denna vecka.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-01
Länk till avsnitt

258. Concorde, Williams och Spa

Äntligen kommer breaking news på en tisdag så att Janne & Erik får med den i F1-podden. Nämligen det faktum att Formel 1 släppt de sista fyra racen av årets förkortade kalender. Det handlar om Turkiet och en avslutande trippel i gulfen. Men det har hänt fler saker i Formel 1 sedan sist; Williams har sålts till en amerikansk investeringsfirma och samtliga stall har äntligen skrivit på det så kallade Concorde-avtalet fram till 2025. Ett dokument som är viktigare än man kanske kan tro. Men, det är också klassiska Spa-Francorchamps och Belgiens Grand Prix som står för dörren. En tävling som brukar markera starten för silly season på riktigt allvar.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-25
Länk till avsnitt

257. Inga bevis & Indy 500 Special

Veckans podcast handlar förstås om Spaniens GP som totaldominerades av Lewis Hamilton. Vi går igenom det senaste kring Racing Point/Mercedes kopian där nya uppgifter dykt upp kring hur Racing Point så framgångsrikt kunnat kopiera förra årets Mercedes. Ni får också senaste nytt kring kalendern. Förutom Formel 1 blir det denna vecka också en lång Indy 500 special där bl a Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist svarar på era frågor kring världens största motorevent.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-18
Länk till avsnitt

256. Racing Point vs mittfältet

I veckans podcast avhandlas race 2 på Silverstone med de sedvanliga tummarna upp och ner. Gäst i veckans avsnitt är också brittiske F1-journalisten Scott Mitchell som går igenom det senaste kring Racing Point och den protest som Renault riktigt mot teamet och fått gehör för. Janne och Erik resonerar också med Scott om framtiden för Sebastian Vettel där relationen mellan Ferrariteamet och Vettel verkar ha försämrats rejält senaste tiden. Avslutningsvis också en del Indycar där förarna nu till helgen börjar förberedelserna inför ett av världens största endags idrottsevenemang  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-11
Länk till avsnitt

255. Tre hjul och en röd tråd

Veckans F1-podd handlar förstås om Storbritanniens GP och allt som hände, och INTE hände i racet. Som Erik Stenborg uttrycker det ?Det mest dramatiska odramatiska racet på länge? Janne och Erik tittar lite närmare på vad som hände med däcken i slutet av loppet och hur stor risken är att det händer igen kommande helg, då med en gummiblandning mjukare däck. Det blir också en massa utdelade tummar både upp och ner och en uppdatering kring helgen på Imola som kommer att köras över två istället för tre dagar. Ett utmärkt tillfälle att testa ett nytt format även om det sker av logistiska skäl. Det blir även en uppdatering kring läget i Indycar där kommande helgs race på Mid Ohio har skjutits upp. Arrangören har ingen möjlighet att genomföra loppet utan publik men där situationen med spridning av Covid-19 just nu inte tillåter publika event. Senaste nytt kring Indy 500 är att det kommer köra utan publik, mer om det i veckans podcast  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-05
Länk till avsnitt

254. Silverstone & F1 för 7-åringar

Ny racevvecka och starten på en ny "trippleheader", två gånger Silverstone följt av Spaniens GP i Barcelona. Janne och Erik försöker sig på att leverera lite statistik kring Storbritanniens GP och lyckas väl sådär att hålla isär begreppen. F1-kalendern har även fått tre nya (nygamla) race vilket poddpanelen förutspår kan bli något av en utamaning så sent på året, främst att köra race på Nürburgring en bana ökänd för sitt nyckfulla väder. Ferrari har påbörjat arbetet med att försöka ta sig ur sin formsvacka detta genom att bilda en Perfomance Division och tillsätta en tekniks chef, något man inte haft på ett tag. Janne och Erik ger sin syn på vad detta kan betyda. Sist men inte minst blir det ett försök att förklara Formel 1 för 7-åringar. Eriks son Gusten Stenborg får sportens ABC och kommer till en kul slutsats kring vad som skulle göra honom intresserad av motorsportens kungaklass  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-28
Länk till avsnitt

253. Grand Slam

Viaplay F1 podcast om Ungerns GP och som vanligt delar Janne och Erik ut tummar upp och ner. Mer specifikt diskuteras om Mercedes dominans just nu är skadlig för sporten. Gjorde Valtteri Bottas sig skyldig till tjuvstart? Erik och Janne ställer sig frågan om reglerna kring tjuvstart är en aning godtyckliga. Red Bull har svårt att förstå sig på årets bil men kom ändå undan med en pallplats och slog åtminstone en Mercedes. Denna gång ska man tacka teamets mekaniker som gjorde en heroisk insats när man på extremt kort tid lyckades laga Max Verstappens bil ute på gridden kort före start. Haas Kevin Magnussen stod för en strålande körning i söndags och bärgade en VM-poäng trots bestraffning för sitt depåstopp för torrdäck just innan start. En poäng som kan komma att bli väldigt betydelsefull. Blir även en sammanfattning av Indycarhelgen på Iowa Speedway som inte blev fullt lika lyckosam för svenskt vidkommande som på Road America men ändå godkänd.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-21
Länk till avsnitt

252. Viaplay F1 Podcast - Ungern nästa + We like winners

Racen står som spön i backen. Denna vecka avhandlar Janne och Erik Steiermarks GP, det andra av två race som körts på Red Bull Ring. Självklart en massa tummar upp och ner men där Janne och Erik också resonerar kring Sebastian Vettels framtid där en flytt till Aston Martin F1 (nuvarande Racing Point) inte verkar vara något långskott längre. Flera olika källor, oberoende av varandra, säger att förhandlingar pågår och om det nu skulle bli en flytt dit för Vettel, vem får då lämna?

Eftersom podden också gillar vinnare, i synnerhet när de är svenskar, så är blir det också ett långt snack om Indycar där Felix Rosenqvist vann sitt första race i Indycar i söndags men där också Marcus Ericsson gjorde en finfin insats med fjärde plats i söndagens race. Självklart gästar båda veckans podd och vi går på djupet med varför Chip Ganassi Racing vunnit fyra av fyra lopp så här långt, detta trots att man ännu inte lyckats till hundra procent i kvalen.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-15
Länk till avsnitt

251. Viaplay F1 Podcast - Tumme upp: Bottas!

F1-säsongen är äntligen igång och för första gången på länge så analyseras ett faktiskt raceresultat. Janne, Erik och Björn Wirdheim tittar först till hur förra veckans tippning inför säsongen slog ut (halvbra) och delar ut de sedvanliga tummarna. Bottas var såklart en av dem som fick en tumme som pekar uppåt, men Red Bull, Ferrari och fler därtill inte förtjänade något annat än en som pekar nedåt. Med det sagt så är det race på Red Bull Ring i helgen igen och trion tycker sig kunna se tecken på att andra tummar kan delas ut i nästa veckas avsnitt.

Och just det, fotograf Magnus Andersson, en av få som faktiskt var på plats i Österrike, berättar om sin upplevelse av Formel 1 under COVID-19.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.