Sveriges 100 mest populära podcasts

En varg söker sin pod

En varg söker sin pod

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

facebook.com/envargsokersinpod/

Avsnitt

Allegro Pastell

Den här veckan är det Caroline som har varit på kontinenten och rapporterar hem från smutsiga bakgator. Liv har lyssnat på Julia Louis-Dreyfus podcast och inspirerats av Fran Lebowitz sanningar kring konceptet hämnd. Dessutom: Recension (med spoilervarning!) av boken ?Allegro Pastell? av Leif Randt.
2023-05-17
Länk till avsnitt

Digital blackface

Tyskt mode handlar bara om kroppen. AI är en tjej med borderline. Har Caroline ändrat åsikt om verk och person? Liv minns ett performanceverk av Ai Weiweis lite mindre kommersiella kompis som nu fyller 40 år.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Show biz

Den gångna helgen firade En varg söker sin pod tio år med två utsålda föreställningar på Scalateatern i Stockholm. Det märks. Frågor som ställs: Var Tidningen Kvartal på plats för ett gräv? Vad har hänt med Livs röst? Tog Caroline tjack i logen? Vilken är vårens jacka? Med mera.
2023-04-20
Länk till avsnitt

Hopp är en farlig sak att ha för en kvinna som mig

Liv har lyssnat på Lana Del Reys senaste skiva och känt den bottenlösa melankolin över att tid går. Och kopplingen till Bob Dylans eller Billie Eilishs eller Joakim Thåströms storhet? Caroline minns 80- och 90-talets Sverige och vad det kanske var att vara svartskalle då jämfört med nu. Har vi gått från en statlig antirasism till en statlig rasism?
2023-04-05
Länk till avsnitt

Pappa jag vill ha en italienare

Vad säger den nygamla vågens antirasism om dagens Sverige? Caroline ser den hos Staffan Westerberg, Jonatan Unge och Bianca Ingrosso. Liv har varit i Paris och firat den åttonde mars tillsammans med andra serietecknare. Är Sverige eller Frankrike bäst på serier? Och vilket land har bäst feminism?
2023-03-23
Länk till avsnitt

Snygg stil på killar

Skidbacken och Frankfurtskolan. Den lyckliga högern och den deprimerade vänstern. Knausgård och Yasin (och kulturdebatterna). Mark Fisher och sad girls. Samt en snygg stil på killar.
2023-03-09
Länk till avsnitt

Kastrerad stämning

Den Oscarsnominerade filmen The Banshees of Inisherin lyckas där de andra misslyckas: Med att inte trassla in sig i intrigen. Och den handlar inte om manlig vänskap, den handlar om krig. Tv-programmet Fboy Island ger oss slutligen svaret på varför kvinnor alltid kommer att välja bad boys framför nice guys. Och kan kanske innebära ett nytt uppsving för pappakroppen?
2023-02-23
Länk till avsnitt

Besatt av Tarik Saleh

Vet du hur du ska bete dig? Är du säker? Liv och Caroline tar sig an The Cuts omfattande artikel om vett och etikett för samtiden, och skapar sin egen manual. Dessutom: Romanen är död, länge leve romanen. Och en skrämmande insikt om podden existens.
2023-02-09
Länk till avsnitt

Man kommer inte hinna göra allt i sitt liv

Om Hanna Hellquist och den nya kändistrenden att inte uppskatta sitt kändisskap. Om Thomas Bernhard (igen) och att vara femtio år men bete sig som att man är tjugo. Och en uppdatering kring Carolines psykologutbildning.
2023-01-27
Länk till avsnitt

Mellanbarnens me too

Caroline har läst Thomas Bernhard och tänkt på Lars Norén, Soho House, James Joyce och samtidens ovilja att bryta mot reglerna. Likt alla andra har Liv inte kunnat undgå prins Harrys memoarer vilket fått henne att fundera över syskonskaror, tystnadskultur och kungahusets existens.
2023-01-13
Länk till avsnitt

Ute och inne 2023 ? enligt Liv och Caroline

Det är dags för En varg söker sin pods traditionsenliga trendspaning inför det nya året. Och som vanligt är det inte Liv och Carolines egna önskningar eller åsikter som ligger till grund för innehållet, de har blott diagnosticerat samhällskroppen och sammanställt resultaten. Här är ditt 2023.
2022-12-28
Länk till avsnitt

Till försvar för Navid Modiri

Ebba Busch och Nobelmiddagen. Kungahuset och de avsexualiserade Disney-klänningarna. Navid Modiri och hans vän Björn. Justine Bateman och drömmen om en jämlik värld. Björn Werner och Augustpriset. Mode, litteratur, feminism och så vidare.
2022-12-15
Länk till avsnitt

Fönster till ett hemligt rum

Liv och Caroline har läst ?Ut ur min kropp?, Sara Meidells uppmärksammade berättelse om ett liv med ätstörningar, och en bok som flera kritiker och skribenter har pekat ut som farlig. Är den farlig?
2022-12-01
Länk till avsnitt

Ritualiserad rom-com

Caroline har tänkt på Salman Rushdie. Liv har sett Lindsay Lohans återkomst. Men framförallt blir det spaningar om långfilmens romantiska överlägsenhet gentemot tv-serier, samtidens icke-förnyande kultur, det hämmande i politisk korrekthet och det gynnsamma i SD:s känslostyrda retorik.
2022-11-17
Länk till avsnitt

Gud är sanningen

Liv har nya berättelser och insikter med sig från boklanseringar i främmande land. Vad är det egentligen att vara en stark kvinna? Och vill man vara det? Caroline berättar en fabel från Skansen, och förklarar generöst nog undertexten i realtid. Det handlar om djur, gud och ett samhälle som vägrar lyssna.
2022-11-03
Länk till avsnitt

Den lilla bokhandeln på hörnet

Caroline glömde säga en sak om Marilyn Monroe i förra avsnittet. Eller gjorde hon? Hur som helst har hon sett The Bear, som får ett betydligt bättre betyg än Blonde fick härom veckan. Det blir Anthony Bourdain och det blir ätstörningar. Liv har varit på kontinenten och fått med sig hem deprimerande insikter om den svenska litteraturens kommersiella infrastruktur.
2022-10-20
Länk till avsnitt

Blonde sadness

Det stora filmavsnittet. Caroline har sett Blonde och påmints om varför hon bara läste 200 sidor av romanen med samma namn. Liv har sett Triangle of Sadness och skrivit ner tre starka stolpar för att summera filmen och kanske delvis även regissören. Åtminstone den ena filmen får betyg.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Två gipsade armar och en virkad minikjol

Liv har läst Carolines bok. Caroline har läst Adorno. Dessutom: Streetstyle Spanien.
2022-09-23
Länk till avsnitt

Hålla sig vid liv

Caroline vill veta varför man skriver och har därför läst Michel Houellebecqs ?Hålla sig vid liv?. Liv tycker Caroline motsvarar hans författarideal. Podden undrar också över hur man kunde hitta det obegripliga i Ann Jäderlunds poesi.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Gammal ung tjej

Liv har läst ?Den inbjudna?, Simone de Beauvoirs första roman och funderar på maktrelationen mellan unga och äldre personer. Caroline minns hur det var att vara arg ung desperat tjej på kultursidan.
2022-08-25
Länk till avsnitt

Tvätta grus

Liv har ett scoop om patriarkatet. Caroline har jobbat hela sommaren. Det är fett ute med pengar. Och lite höstmode.
2022-08-12
Länk till avsnitt

DU döda min själ

Ringskog och Strömquist joddlar om mom shamings existens, gig ekonomi-engagemangets sorgliga slutpunkt samt sköljs över av litteratur.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Vi millennials

En varg söker sin podd har omnämnts flitigt i DN Kultur den senaste månaden. Det blir en ursäkt och en fin stund om kapitalismens potentiella inverkan över generation Y.
2022-06-10
Länk till avsnitt

Män som älskar kvinnor pt2

Caroline är kvar i New York och har givetvis en pinfärsk rapport om vilket mode som härskar på Manhattan våren 2022. Hon har dessutom läst Svenska Dagbladet. Liv har läst om ?De l?amour? som trots sina exakt 200 år på nacken känns ganska modern, inte minst i sin syn på kvinnor. Hon har även en uppdatering från sitt förlag i Ukraina.
2022-05-25
Länk till avsnitt

New York & mörkaste Malmö

Caroline ringer in på en knackig lina från tjugoförsta våningen på ett hotell i New York. Liv minns Kristian Lundbergs liv och författarskap. Och det fattiga Malmö. I USA har det varit mors dag.
2022-05-12
Länk till avsnitt

Gissa om kändisars relationer del 2

[]
2022-04-28
Länk till avsnitt

Influencerdebatten

Caroline har läst artikeln alla talar om och drar en lans för influencers rätt till betalda samarbeten. Dessutom har hon varit på Dramaten och blivit illa berörd. Liv har inte tröttnat på att prata om vad som hände på årets Oscarsgala, bland annat eftersom hon vet allt om Jada och Wills förhållande.
2022-04-14
Länk till avsnitt

Slut på livsråd

I veckans avsnitt pratar Liv och Caroline om föräldrar som förlåter sig själva och om vem som egentligen är bäst, den dåliga eller den bra föräldern? Dessutom: The Kardashians och deras ständigt pågående (och föränderliga) förkroppsligande av samtiden.
2022-03-31
Länk till avsnitt

He is not that into you

Liv har funnit samtidens motpol i Mark Rothkos abstrakta måleri och blivit nostalgisk över en tid när konstnärer kunde säga nej till pengar. Caroline har tittat på Pixars senaste film och har en helt ny teori om vad Grimes och Elon Musks relation egentligen går ut på. Dessutom: Vad vi egentligen pratar om när vi pratar om Putin.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Karolina Ramqvist

Caroline Ringskog Ferrada-Noli samtalar med aktuell författare. Dagens avsnitt Karolina Ramqvist.
2022-03-11
Länk till avsnitt

The Other and the other (self)

Caroline har varit mycket på Twitter och lärt sig vad en MÖP är (lite som hobbyepidemiolog var för två år sedan). Liv har läst en artikel av Isabelle Ståhl om samtycke som lösningen på allt och vilka krav det ställer på jaget.
2022-03-03
Länk till avsnitt

Ett litet tårtljus

Hade kvinnor makten på stenåldern, eller var de bara sexobjekt redan då? Liv har varit i Litauen och dissikerat arkeologen Marija Gimbutas arv. Caroline har följt Kanyes breakdown på Instagram men även läst Johan Heltnes nya bok Sympati för djavulen, vilket tar oss fram till frågan: Hur hade Caroline det själv på Biskops Arnös skrivarskola?
2022-02-17
Länk till avsnitt

Ain?t I a woman

Alla verkar jubla över att mångfaldskraven lyfts från Svenska Filminstitutet. Äntligen är konsten fri igen! Men vem minns Guldbaggegalan för tio år sedan? Och vem såg årets upplaga? Joan Didion var inte den enda tongivande skribenten som dog i december förra året. Även bell hooks lämnade efter sig ett textarv som med fördel kan appliceras på allt från modern feminism till barnuppfostran. Bland mycket annat.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Bittra griller

Joan Didions take på feminismen och dess villfarelser. Samt hennes stilistik och inställning till skrivande. Dessutom: Gudfaderns relationella förtjänster, årets ultimata modeförebild och kvinnor som gör ALLT för att pleasa sina män.
2022-01-20
Länk till avsnitt

Vackra värld, var är du?

Caroline har levt tre veckor i sorg vilket också inneburit tre veckor med Sex and the City. Hon har funnit och saknat en förlorad relevans som ledde henne ut på stan en underbar lördagsnatt. Liv har läst ikapp Sally Rooney och återigen känt spegling i konsten mellan vita middagsdukar, internationella litteraturpriser och författarskap i elfenbenstorn.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Renhetens tidevarv med Liv och Caroline

En varg söker sin pod är tillbaka efter sommaren med ett avsnitt om Åsa Linderborgs "Året med 13 månader". Liv och Caroline förfäras över recensenternas bristande förmåga att hantera ett litterärt verk och drar en lans för en en bok som inte alls är full av kvinnohat och inte alls behöver be om ursäkt.
2021-11-24
Länk till avsnitt

En varg söker sin pod: Svennigt skandalös

Extrainsatt temapodd: Älskade Skandal. Liv och Caroline djupdyker i den till synes oändliga skandalen Bad Art Friend, om vad man får göra i konstens namn, och i så fall hur. Är dagens skandaler sämre än gårdagens? Har vi tröttnat? Och vilka kan i så fall återskapa det spännande skimret kring dem, i en tid när det oftast egentligen bara rör sig om regisserade pr-kupper ?
2021-11-18
Länk till avsnitt

Moderat Courtney Love

Caroline och Liv har läst varsin bok. ?Halva Malmö består av killar som dumpat mig? av Amanda Romare går mot strömmen med något så ovanligt som ett samtida berättarjag som inte framställer sig själv i särskilt bra dager. ?Isabella? av Rebecka Edgren Aldén och Isabella Löwengrip ger en djupdykning i moderat självskadebeteende och förebilder som kanske inte är förebilder.
2021-11-11
Länk till avsnitt

Så lyssnar du på senaste avsnittet

Nu är det färska avsnittet "Ikonisk och fuckable" ute på Aftonbladet. Här förklarar Liv och Caroline hur du lyssnar.
2021-11-25
Länk till avsnitt

Här ser jag inga muslimer

Om att Kim Kardashian har världens kanske bästa mamma, apropå hennes medverkan i SNL. Om verklighetens Sound of Music och drömmen om en uppföljare, efter att den åldrade maken dör. Samt om samhällstermometern Lars Vilks, och vad debatten om hans konst säger om samtiden. Har rasismen kommit i kapp oss?
2021-10-14
Länk till avsnitt

Tänk som en romersk kejsare

Caroline läser Simone de Beauvoirs "De oskiljaktiga" och undrar om det var Sartre som var musan. Liv läser Marcus Aurelius och slår ett slag för stoicismen när vi alla har blivit lättsårade internetoffer.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Vår stereotyp blir synlig

Vad är bra med programmet Svenska powerkvinnor? Vad är dåligt? Hur hårt jobbar Camilla Läckberg? Borde Bibi Rödöö värvas till säsong två? Och varför pratar Liv och Caroline ens om det? Alla frågor utom en besvaras i veckans avsnitt. Dessutom: Dark academias småborgerliga respektlöshet.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Århundradets brott

Liv och Caroline pratar denna vecka bland annat om familjer som kommit undan cancel-kulturen (spoiler: de är väldigt, väldigt rika). Dessutom: Trion av Johanna Hedman, Black Widow med Scarlett Johansson med mera ?
2021-09-02
Länk till avsnitt

Kulturside-tinder, skramla fram trauma, Agota K och White Lotus

Liv och Caroline är i Malmö för säsongspremiären av En varg söker sin podcast. De diskuterar överflödet av äventyrssport i Sommar i P1 och rankar de senaste årens tre bästa kontaktannonser på kultursidorna (samt korar såklart en vinnare). Caroline försöker förstå vad det är som gör White Lotus till en så bra serie, och söker svaret i dess kvinnoporträtt. Liv har precis tagit sig igenom den bästa boken hon någonsin har läst!
2021-08-20
Länk till avsnitt

Bergman å borgerligheten

Sommarens sista avsnitt av En varg söker sin pod med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist.
2021-07-09
Länk till avsnitt

Romantiken

Säsongens näst sista avsnitt handlar om sommarmat, romantik, fotboll, politisk kris, only fans, sorkar och nya ursäkter till varför kärlek inte alltid är besvarad. Om Nooshi Dadgostar, Alexander Isak och Amanda Brädén. Med Liv och Caroline i samma studio.
2021-06-24
Länk till avsnitt

What do you think about me?

Liv har lyssnat på Ivar Arpis intervju med Cissi Wallin, och knäckt koden om vad cancel culture egentligen handlar om. Caroline har sett Kate Winslets nya serie och analyserar vad den betyder (eller inte betyder) för feminismen.
2021-06-10
Länk till avsnitt

Penge på lommen

Caroline lever ett liv utan vitvaror men med böcker, den senaste hon har läst är Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof. Liv ligger på bryggor om natten och lyssnar på musik med riktigt bra texter, hon delar med sig av tre exempel.
2021-05-27
Länk till avsnitt

Tillsammans med Strömquist-Ringskog

Caroline har återigen lyssnat på sin ångest i mötet med djur, och dessutom sett första avsnittet av SVT-dokumentären De utvalda samt läst Tills alla dör. Hon ser tydliga paralleller. Liv analyserar relationerna i tv-serien Tillsammans med Strömstedts och adderar även det saknade momentet att ge parens förhållanden betyg. Inklusive värdparet.
2021-05-12
Länk till avsnitt

Om könets identitet

Caroline snabbrecenserar långköraren Paradise Hotel, Oscarsvinnande En runda till, tv-klassikern Vi på Saltkråkan och SVT:s färska dokumentärserie Sanningen om hudvård. Liv har läst Kajsa Ekis Ekmans omdebatterade bok Om könets existens och pratar om hur traumatiskt förändring kan vara.
2021-04-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.