Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

FotbollsArena Radiosporten

FotbollsArena Radiosporten

Radiosportens fotbollspodd med Richard Henriksson. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/fotbollsarenaradiosporten

Avsnitt

VM-special: Arenan om Sveriges premiärmatch

Richard Henriksson, Johanna Frisk och Susanna Andrén diskuterar och analyserar Sveriges första VM-match mot Chile.

Madelen Janogy är den stora hjälten, är det givet att hon nu spelar nästa match från start? Varför körde Sverige fast i den första halvleken? Borde USA ha visat barmhärtighet mot stackars Thailand? Och så utser Richard och Johanna vilket lag och vilken spelare de är mest imponerade av i VM:s första gruppspelsomgång.
2019-06-12
Länk till avsnitt

Allt inför Chile-matchen och VM-spelarnas låtlista

Inför Sveriges VM-premiär mot Chile ger Arenan alla förutsättningar inför matchen. Och så har vi analyserat de svenska spelarnas favoritlåtar.

Expert Johanna Frisk ger oss sina tankar om det svenska laget inför premiären och Richard Henriksson kommer med en scoutingrapporten på Chile. Vi har låtit alla de svenska spelarna komma med en favoritlåt att peppa inför match till. Vilka har de valt? Och är det några bra låtar? Vi låter Sveriges Radios musiknestor Germund Stenhag avgöra.
2019-06-10
Länk till avsnitt

Arenan är med när debutanten gör sig VM-klar

Julia Zigiotti Olme laddar på hemmaplan de sista dagarna innan det svenska VM-laget åker till Frankrike och Arenan bjöds in för ett snack vid moderklubbens bollplan.

För några år sedan var men en blåbärsnation där landslagsspelarna festade mer än man tränade. Nu gör Skottland VM-debut och det mycket tack vare tidigare förbundskapten Anna Signeul. I veckans #Bollkunskap frågar vi efter spelare som gått från att vara matchhjältar, bara för att nästa match bli förpassade till bänken.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Arenans stora VM-special: Hur ska det gå för Sverige?

Med mindre än två veckor kvar till mästerskapspremiären fortsätter FotbollsArenans genomgång av VM-grupperna med hjälp av Sportbladets Frida Fagerlund.

Hur starka är regerande mästarna USA, vad är rimlig målsättning för Sverige och varför är Kamerun ett lag som man direkt tar till sitt hjärta? Både Frida och Richard avkrävs sina tips om vilket lag som blir världsmästare och så avslöjas hur man som fotbollsexpert hittar obskyra matcher för att på bästa vis kunna läsa på inför ett mästerskap.  I #Bollkunskap redovisas lyssnarnas bästa förslag på missa mål-gester.
2019-05-27
Länk till avsnitt

Stor special: Allt om VM-grupperna (del 1)

Med bara veckor kvar till VM-premiären börjar Arenan ladda inför mästerskapet med en stor genomgång av de tre första grupperna.

Med hjälp av Sportbladets Frida Fagerlund diskuteras allt från Frankrikes läckra reservställ och guldchanser, till Brasiliens tanter, Norges förhållande till Ada Hegerberg och varför Thomas Dennerby ser så härligt glad och nöjd ut i Nigeria. I veckans #Bollkunskap kollar vi de bästa släppa in mål-gesterna som fotbollsvärlden har skådat.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Arenans Bollkunskap-special: Världens kändaste spelare

Lyssnarna har hört av sig med hundratals förslag på fotbollsspelare som är sina respektive länders mest berömda personer. Arenan samlar den här veckan en kunnig panel som ska försöka göra en rättvis bedömning av vilka som verkligen kvalar in.

Jens och Richard tar den här veckan hjälp av Arenans egen Susanna Andrén samt författaren och skribenten Isobel Hadley-Kamptz för att avgöra de många spörsmålen.  Håller du inte med om det som sägs? Hör av dig till programmet! Redaktörer: Jens Prytz och Richard Henriksson
2019-05-13
Länk till avsnitt

Per Bolund mot väggen: Vilket är favoritlaget?

Ny partieldare för ett riksdagsparti i helgen det betyder förstås att Arenan bussar nyfiken reporter på Miljöpartiets Per Bolund för att kolla hans lagsympatier.

Alexander Lundholm har som vanligt fått i uppgift att kolla fotbollsintresset med nyvald partiledare och den här gången utmanas Per Bolund i klubbkunskap av sin företrädare! Europapoddens Caroline Salzinger gästar Arenan och berättar inför valet till EU-parlamentet vilka kandidater runt om i Europa som har fotbollskoppling. Och i #Bollkunskap vill vi ha er hjälp att lista vilka fotbollsspelare som kan skryta med att vara sin nations mest kända person i världen. Är Zlatan mer berömd än ABBA? Bräcker Cristiano Ronaldo verkligen Vasco da Gama? Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz
2019-05-06
Länk till avsnitt

Arenan bjuder in till familjefest

Hur är det att som engagerad farmor eller tvillingsyster följa en fotbollsstjärna? Den här veckan snackar Arenan med två kvinnor som vet, Gun Fällman och Victoria Janogy.

Reporter Emma Holmsen följde derbymatchen i allsvenskan mellan Hammarby och Djurgården tillsammans med Gun Fällman, som har ett barnbarn i vardera lag! Victoria Janogys tvillingsyrra Madelen är högaktuell för VM-truppen i sommar. Victoria är självklart på plats i så fall men än vågar hon inte boka någon resa till Frankrike. I #Bollkunskap hör vi om när en stor tv-profil fick permis från anstalt för att kunna vara speaker! Och så frågar vi den här veckan efter era erfarenheter av möten fotbollsspelares släktingar.
2019-04-29
Länk till avsnitt

Påskpoddsspecialavsnitt i Fotbollsarena Radiosporten

I veckans Fotbollsarena bjuds det på smakprov ur en buffé av fotbollsdokumentärer från Sveriges Radio. Bland annat ska vi höra om det osannolika besöket när storklubben Manchester United kom till lilla Laxå.

Dessutom hör vi om Sveriges meste landslagsspelare på herrsidan, den omtvistade vattendelaren Anders Svensson. Dessutom får vi följa Haidar Hajdari från Husby vars tid som fotbollsspelare börjar att rinna ut då hans sista chans dyker upp. Ett provspel för amerikanska Los Angeles Galaxy. Vill ni höra dokumentärerna i sin helhet? Klicka då på följande länkar: När Laxå IF skulle möta Manchester United Älskade, hatade Anders Svensson Haidar gräver guld i USA
2019-04-22
Länk till avsnitt

Konsten att vara matchspeaker

Hur ska man ta en fotbollspublik? Frågan aktualiserades häromveckan när IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt försökte elda igång AIK:s bortafölje inför det allsvenska mötet mellan lagen.

Arenan reder som vanligt ut alla frågetecken tillsammans med Ola Selmén som förutom en gedigen tv-karriär också jobbar på fotbollslandslagens matcher och med Viktor Barth-Kron som är speaker hos Djurgården. I Bollkunskap bjuder vi på mängder med exempel på fotbollslag som omedvetet heter samma sak som företag, IF Ariel i Kristdala uppmärksammas. Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz
2019-04-15
Länk till avsnitt

Arenan: Special om mytomspunna Ajax

Inför veckans Champions League-kvartsfinal mot Juventus så handlar veckans avsnitt av FotbollsArena uteslutande om den nederländska storklubben Ajax.

Veckans gäst är Häckens lagkapten Rasmus Lindgren som har spelat för Ajax både på senior- och juniornivå. Vad är det som gör talangfabriken så framgångsrik? Stefan Pettersson var under 90-talet med och byggde upp det som blev klubbens senaste storhetstid i Europa. Och i #Bollkunskap vill vi ha fler exempel på klubbar som (utan att det är meningen!) delar namn med ett varumärke.
2019-04-08
Länk till avsnitt

Meme-festen snart över: "Det kommer att bli stora förändringar"

I veckans avsnitt gästar journalisten Emanuel Karlsten Arenan för att berätta hur EU:s nya förordning om upphovsrätt på internet kommer att påverka hur vi tar del av fotboll i sociala medier.

Dessutom snackar vi med en jäktad Matilda Plan. Inte så konstigt - hon bollar två elitkarriärer på samma gång. Nyss SM-guld i bandy och i veckan blir det debut i U23-landslaget för Eskilstunaliraren.  I #Bollkunskap tar vi upp era roliga förslag på hur tränarna kan hotta upp sin stil vid sidlinjen. Och frågan den här veckan efter olika duktiga spelares akilleshälar. Redaktörer: Richard Henriksson och Jens Prytz
2019-04-01
Länk till avsnitt

Specialavsnitt inför Norge-Sverige

Inför den heta EM-kvalmatchen på Ullevål så bjuds Arenan hem till till tränarlegendaren Egil "Drillo" Olsen. Och så diskuterar vi medias roll i stormen kring Emil Forsbergs avhopp.

2019-03-25
Länk till avsnitt

Väckarklockan i svensk tränarhistoria

Från 1910-talets ifrågasatta autodidakter till nutidens medietränade ledarskapsakademiker - den här veckan tar Arenan en titt på den svenska tränarhistorien.

Vi gästas av Robert Svensson, doktor i idrottsvetenskap vid Örebro Universitet, som skrivit avhandlingen "Från träningsoverall till trenchcoat" om den svenska elitfotbollens tränarhistoria på herrsidan. Varför ansågs det "fult" att träna så länge som fram till 50-talet? Varför blev VM 1958 en väckarklocka, och när började man egentligen med mental träning? Det och mycket mer får vi svar på. I #Bollkunskap undrar vi - om du skulle bli fotbollstränare för ett topplag, vilken outfit hade du valt på sidlinjen? Och så följer vi upp förra veckans avsnitt om VAR med att fråga den mest vältalige motståndaren i frågan, Simon Bank, om han tycker att det är rätt att ha videodomare även i damernas VM i sommar.
2019-03-18
Länk till avsnitt

Videodomare i VM - kan det vara något?

På torsdag väntas FIFA klubba igenom beslutet att det blir videodomare i sommarens VM-slutspel. Vad tycker de svenska landslagsspelarna om det?

Hedvig Lindahl är positiv och tycker att det ska vara samma förutsättningar på dam- som på herrsidan. Caroline Seger är mer negativ och undrar om domarna är redo för att det ska fungera.  Och Peter Gerhardsson önskar att det ska bli bättre än för herrarna i Ryssland förra sommaren. Dessutom pratar vi med Jenny Palmqvist som varit med och utbildat de många inblandade domarna.
2019-03-11
Länk till avsnitt

Nilla Fischer: "Jag blir lite smårädd för mig själv"

I veckans avsnitt träffar vi Nilla Fischer, som mot slutet av tiden i Wolfsburg blickar tillbaka på de framgångsrika åren i Tyskland och hur de präglat henne som spelare och person.

Dessutom så tar vi oss i #Bollkunskap an de bortaresor som är mest minnesvärda för just ditt lag. Och vänder på steken till den här veckan: vilket bortalag har imponerat mest med sitt följe när din klubb spelat hemmamatch?
2019-03-04
Länk till avsnitt

Fotboll på den vita duken

I veckans avsnitt gästas Arenan av Gunnar Bolin som är med och diskuterar fotboll och film genom tiderna. Vad har funkat, varför lyckades "Sunderland Til' I Die" och vad kan vi hoppas på i framtiden?

  Dessutom diskuterar vi de närmast filmiska scenerna på Wembley när Chelsea-målvakten Kepa Arizzabalaga vägrade bli utbytt. Vad skulle stackars Maurizio Sarri ha gjort? I #Bollkunskap säker vi efter olika svenska lags allra bästa supporterinsatser på bortaplan.
2019-02-25
Länk till avsnitt

Så utvecklar Isak Pettersson målvaktstekniken

IFK Norrköpings succémålvakt Isak Pettersson gästar Arenan och nördar ner sig i hur man som målvakt utvecklar allt från fotarbete till teknik och positionering.

Dessutom avslöjar Pettersson att han haft förhoppningar om att åtminstone få göra inhopp som utespelare i Peking... Visst har vi alla någon gång varit med om grannar som hejar på sitt lag så att det hörs genom väggar och tak? Hur vanligt är det egentligen att störningsjouren får göra en utryckning? I #Bollkunskap vill vi ha just era exempel på när grannarna hejat passionerat. Någon som på riktigt varit med om att en teve flugit ut genom fönstret? Och i veckans Stat attack har Richard hittat en kvällstidningsvinkel åt alla Liverpool- och Man City-fans.
2019-02-18
Länk till avsnitt

Tema: Att vara ny i en klubb

Ny i landet, ny i staden och ny i laget. Fotbollsarena Radiosporten gör hemma hos-reportage hos Göteborgs nyförvärv, den norska landslagsmittfältaren Vilde Böe Risa. Veckans tema i Arenan: Att vara ny i en klubb.

För förutom att träffa Vilde Böe Risa blir det även: Från krigshärjade Libyen till gemenskapen på Hisingen. Vi har ett snack med Häckens assisterade tränare Christian Lundström som introducerat lagets nye spelare Kwame Kizito till hans nya miljö. I bollkunskapen vill vi bryta en myt och söker spelare som kommit in från avbytarbänken för att direkt sätta en straff i mål. Redaktörer: Richard Henriksson och Jens Prytz
2019-02-11
Länk till avsnitt

Allt värt att veta om Qatar

I förra veckan vann Qatar de Asiatiska Mästerskapen, samtidigt fortsätter diskussioner om det demokratiska läget i landet. Vad är sant om utvecklingen i nästa värdnation för herrarnas fotbolls-VM?

Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern Johan-Mattias Sommarström gästar studion och berättar vad som är rätt och riktigt vad gäller landets demokratiska utveckling. Och hur ser Sveriges kopplingar ut till Qatar? Pezhman Pars har varit på plats och följt de Asiatiska Mästerskapen på plats och hjälper oss analysera Qatars oväntade seger i turneringen. I #Bollkunskap går vi igenom alla lyssnarnas exempel på svenskar som slagit rekord i antalet matcher i utländsk klubb.
2019-02-04
Länk till avsnitt

Vad händer med benskydden?

Fotbollsspelarnas benskydd blir bara mindre och mindre - i veckans program tar vi hjälp av både landslagsspelare och idrottsläkare för att snacka om skyddet som håller på att försvinna från smalbenen.

Julia Zigiotti Olme har fotbolls-Sveriges kanske minsta benskydd. Nu gästar hon Arenan och motiverar beslutet med att det gör lika ont att få en smäll vare sig skydden täcker eller inte. Malmö FF:s lagläkare Pär Herbertsson är av en annan åsikt - han tycker att spelarna ska sluta slarva. Bland annat borde en viss lagkapten föregå med gott exempel...
2019-01-28
Länk till avsnitt

Busskalas i Arenan

I veckans avsnitt utforskar vi en av de viktigaste platserna i ett fotbollslags vardag. Spelarbussen!

Behrang Safari ger oss en guidad tur av Malmö FF:s spelarbuss. Hur det det och ut vem sitter var? Förbundskapten Janne Andersson har suttit på många bussar. Vilka är hans starkaste minnen? Att vara den som rattar bussen kan vara både givande och slitigt. Vittsjös busschaufför Stefan Arnstad berättar om livet på vägarna. Och i #Bollkunskap får såklart ni lyssnare komma med era starkaste bussepisoder.
2019-01-21
Länk till avsnitt

"Svårare att få ihop än jag hade trott"

Arenan gästas den här veckan av landslagsmittfältaren Emilia Brodin, som fyra månader efter förlossning berättar om hur det är att ta sig tillbaka med sikte på fotbollsplanen.

Brodin berättar om hur hon fått ovärderligt stöd av sitt lag och arbetsgivare Djurgården, hur ett träningsschema ser ut samt hur hon tänker kring tiden för comeback. När och hur ser vi barn bli en del av fotbollsupplevelsen på en seniormatch? Och hur gör egentligen de spelare vars partners drar med sig småbarn på matcher som slutar kring midnatt - är inte kidsen helt slut dagen efter? I #Bollkunskap har lyssnarna givit oss en massa fina exempel på klenoder i form av VHS-band med fotbollsinnehåll som ligger och samlar damm hemma i de svenska stugorna. Redaktörer: Richard Henriksson och Jens Prytz
2019-01-14
Länk till avsnitt

Arenan omfamnar Asian Cup

Fotbollsåret 2019 inleds med de Asiatiska mästerskapen i Förenade Arabemiraten och Arenan vill såklart hoppa på ett spännande turneringståg. Med hjälp av kunniga gäster tar vi ett rejält grepp på turneringen och lär oss om allt från nya spelare till gamla rivaliteter.

Journalisterna Pezhman Pars och Makoto Asahara gästar studion för att ge den totala guiden till ett mästerskap som för oss svenskar kan te sig svårtillgängligt. Sveriges Radios korrespondent Peder Gustafsson berättar om hur turneringen får fotbollstokiga Vietnam och Thailand att helt stanna upp. Men i Indien är det ingen som bryr sig I veckans #Bollkunskap vill vi ha era bästa fotbolls-VHS! Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz
2019-01-07
Länk till avsnitt

FotbollsArena nyårsspecial: UEFA-cupfinalen 1987

Arenan ringer ut 2018 med ett dyk ner i Radiosportens arkiv. Ur lyssnarnas önskebrunn fiskas den här gången upp UEFA-cupfinalen från 1987, den avgörande matchen mellan Dundee United och IFK Göteborg.

2018-12-31
Länk till avsnitt

FotbollsArena julspecial: Sverige-England EM 1992

I veckans avsnitt låter vi er avnjuta en klassisk fotbollsmatch i sin helhet ur Radiosportens djupa arkiv. Den sista gruppspelsmatchen i hemma-EM 1992 mellan Sverige och England.

2018-12-24
Länk till avsnitt

Spoiler Alert - så blir fotbollsåret 2019

Som vanligt erbjuder Arenan i årets sista program public service-information om precis vad som kommer att hända inom fotbollsvärlden nästa år. Allt från VM-framgångar till skador på padelbanan.

2018-12-17
Länk till avsnitt

Turkietspecial: ?Han är en tappad själ inom fotbollen?

Författaren och journalisten Ekim Caglar, expert på turkisk fotboll gästar Arenan och talar bland annat om den forne storspelaren Arda Turan och om Besiktas som Malmö möter på torsdag.

I arenan också om bortglömda svenska insatser i det europeiska cupspelet, när Trelleborg slog ut Blackburn, när Örebro blev diskade i Luxemburg och när Brage spelade jämnt med självaste Inter.  I Bollkunskapen vill vi ha fler exempel på svenska lag i Europacuperna, dela med dig av dina minnen på fotboll@sr.se eller på #bollkunskap på Twitter.
2018-12-10
Länk till avsnitt

Landslagschefen inför lottningen: ?Ge oss USA igen?

På lördag lottas nästa års VM i Frankrike, därför tar Arenan med gäster den här veckan ett stort grepp inför sommarens stora fotbollshändelse.

Landslagets chef Marika Domanski Lyfors siktar högt och menar att Sverige självklart ska gå för guld. Men hon stör sig på att de inte fått någon information alls från FIFA om var laget ska bo under VM. Tony Gustavsson är assisterande förbundskapten för regerande världsmästaren USA och berättar mer om ett till stora delar nytt lag som efter OS-missen 2016 tog ett rejält omtag. Vi går igenom de 24 lagen och stakar bland annat redan nu ut vägen för världspressen att ta sig an debutanten Jamaica.
2018-12-03
Länk till avsnitt

FotbollsArena special: Poddar och dokumentärer

Den här veckan grottar Arenan ner sig i ämnet fotboll och ljud. I ett landskap präglat av nybyggaranda, vad är det som fungerar idag och åt vilket håll går utvecklingen?

En mycket vass panel - Johan Cedersjö, Johanna Frändén och Anders Bengtsson får analysera och sia om framtiden för hur vi tar in fotbollssnack i lurar och högtalare. Martin Marhlo och Emelie Ölander berättar om sin nya P3 Dokumentär om den stora Fifa-skandalen. Hur ta sig an något de inblandade helst inte blir påminda om? Sigge Dabrowski har gjort en dokumentär om när 94-laget floppade efter att ha blivit bronshjältar.
2018-11-26
Länk till avsnitt

Arenan: Den stora hyllningen av Nations League

I veckans FotbollsArena rosar vi turneringen som sakta men säkert vunnit över de flesta skeptiker.

Vi snackar förstås om Sveriges chanser att vinna sin grupp - kan skadedrabbade Ryssland besegras? Richard trodde att han kom på en kvick lustighet i P1 förra veckan - men häpnade sedan när Kattis Ahlström inte alls var imponerad... Vi träffar Christina Turesson som gjort radiodokumentären Fotbollsspelaren som blev rånare. I veckans #Bollkunskap ska vi hjälpas åt med att hitta det snyggaste mål som någonsin gjorts mot Sverige.
2018-11-19
Länk till avsnitt

Guld-Oscar: Längst bak på planen men längst fram i planet

Vi har fint främmande i Arenans studio den här veckan. AIK:s Oscar Linnér berättar om guldfirandet och Hanna Glas om sitt framgångsrika 2018.

Guld-Gnaget:  Dagen efter den stora festen gästar Oscar Linnér och berättar om varför AIK är Sveriges bästa lag, hur Rikard Norling planerar varje detalj och att han fick vara med i cockpit när laget flög hem från Kalmar. Hanna Glas: Årets stora succé i landslaget i studion - läge att kolla hur högt Blågult siktar i nästa års VM, vilken är den största omställningen att komma till Paris Saint Germain och stämmer det att hon käkar femton bananer om dagen? Argentina: Claes Aronsson minns sina år i Buenos Aires och redogör för den oerhörda rivaliteten mellan Boca Juniors och River Plate, som nu möts i finalen av Copa Libertadores. Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz.
2018-11-12
Länk till avsnitt

Tobias Hysén: ?Jag har bett om ursäkt när jag blivit nersparkad - skulle varit lite mer åt andra hållet?

Veckans gäst är en av "De avtackade" - hjältarna som nu gjort sitt i allsvenskan. Men riskerar de svulstiga hyllningarna att få en motreaktion?

I en lång intervju med Arenan tittar veckans gäst Tobias Hysén tillbaka på sin långa karriär. Richard och Jens analyserar de senaste avtackningarna som haglat i den allsvenska avslutningen. Vad kommer härnäst, riskerar det hela att gå helt över styr där även medelmåttor blir sina klubbars apoteos. Vi laddar inför söndagens guldstrid mellan AIK och IFK Norrköping. Och så lyfter vi upp ett stort tränarnamn som tyvärr verkar ha fallit glömska Vilmos Varszegi. Redaktörer: Richard Henriksson och Jens Prytz
2018-11-05
Länk till avsnitt

Arenan med Piteås guldhjälte Julia Karlernäs: ?Det har varit magiskt?

Vi följer vi upp Piteås sensationella SM-guld och blickar framåt med lagets bästa målskytt och succéspelare Julia Karlernäs.

Radiosportens fotbollsexpert Johanna Frisk säger sitt om Piteås skrällguld och vad som krävs inför kommande Champions League-spel (1.05-7.05). Dessutom ger oss Frisk svaret på vad eller vem som var årets knall, flopp och nyförvärv i damallsvenskan (20.57-27.11). Och i veckan #Bollkunskap (27.11-31.43) vill vi ha in innovativa och uppfinningsrika grepp som vunnit framgång på fotbollsplanen. Redaktörer: Jens Prytz och Andreas Matz
2018-10-29
Länk till avsnitt

Brett Maron på bättringsvägen: ?De två första veckorna var riktigt tuffa?

Efter den läskiga njurskadan i september berättar Kristianstads Brett Maron för första gången om den livshotande smällen, vägen tillbaka och vad som gick snett när hon bad om läkarvård på planen.

Gäst i studion är Kopparberg/Göteborgs Elin Rubensson som berättar om sitt succéår i både lands- och klubblag. På söndag väntas högerpopulisten Jair Bolsonaro väljas till Brasiliens president. Korrespondent Lotten Collin berättar hur fotbolls-Brasilien splittras i synen på den omstridde kandidaten. I #Bollkunskap letar vi efter lag från olika länder och ligor som delar smeknamn med varandra. Redaktörer: Richard Henriksson och Jens Prytz
2018-10-22
Länk till avsnitt

Arenan träffar Brwa Nouri på Bali: "Vad håller ni på med - det här är inte svårt"

Från toppen av allsvenskan och Europa League till en annorlunda tillvaro i den indonesiska ligan. Arenan har den här veckan åkt till Bali för att träffa Brwa Nouri.

Kulturkrockarna är många och intressanta för Östersunds tidigare lagkapten i den nya ligan långt borta från Sverige. Dags att öppna på locket till årets utmärkelser. Vilka ska få diamant- och guldbollen den här gången? Och i veckans #Bollkunskap: om du var som helst får peka på jordgloben, var följer du då helst ett svenskt landslag i ett mästerskap? Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz
2018-10-15
Länk till avsnitt

Olof Unogård: "Jag får lägga lite band på mig närmaste åren"

Han är både hyllad och kontroversiell. Nilla Fischer framhåller honom som en stor anledning till att hon återvänder till Linköping. Veckans gäst är LFC-tränaren Olof Unogård.

Omtalade Unogård Han är både hyllad och kontroversiell. Nilla Fischer framhåller honom som en stor anledning till att hon återvänder till Linköping. Veckans gäst är LFC-tränaren Olof Unogård som berättar om hur han som tränare balanserar sina krav på förutsättningar med att inte uppfattas som en jobbig jävel. #Bollkunskap Den stora snackisen i veckan har varit Fotbollslatitud. Vem av Arenans lyssnare har sett fotboll på nordligaste kontra sydligaste platsen i världen? Ny i Juventus Petronella Ekroth lämnade i somras damallsvenskan för Juventus. Hur är det att hamna i en megaklubb med stora ambitioner? Och hur har det varit i klubben senaste veckan med all uppmärksamhet på herrstjärnan Cristiano Ronaldo? Redaktörer: Richard Henriksson och Jens Prytz
2018-10-08
Länk till avsnitt

Arenan i Finland: ?Inte så lockande att möta Mariehamn inför 1400 kråkor på en regnsjuk plan?

Tillsammans med Hufvudstadsbladets krönikor Jonas von Wendt gör vi ett nedslag i finsk fotboll. Varför är HJK Helsingfors så överlägset, vilka är de stora rivalerna och hur ser supporterkulturen ut?

Dessutom, i veckans avsnitt: Nya normer I helgen hörde vi spelare konstatera att det var speciellt att spela på gräs. Nu spanar Arenan på vad nästa grej är som om några år gått från undantag till norm. #Bollkunskap Lyssnarna har nominerat de bästa spelarcomebackerna genom tiderna den här veckan lanserar vi ett nytt begrepp: Vilken är din Fotbollslatitud?
2018-10-01
Länk till avsnitt

?Jag har inte tappat så mycket ? men tyvärr lagt på mig grejer?

Efter att förra hösten helt slutat fotboll har nu Niklas Busch Thor tagit upp fotbollskarriären igen. Varför ändrade han sig, och hur har kroppen reagerat på en veckas hårdträning? Han är gäst i veckans Arena.

Höjdpunkter i programmet: Niklas Busch Thor tillbaka i allsvenskan Efter att förra hösten helt slutat fotboll har nu Niklas Busch Thor tagit upp fotbollskarriären igen. Varför ändrade han sig, och hur har kroppen reagerat på en veckas hårdträning? Matchläkarens roll Efter helgens otäcka skador i flera damallsvenska matcher talar vi med Kopparberg/Göteborg och Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad. Borde det inte ges läkarna mer tid att undersöka invärtes skador som kan vara mer svårupptäckta? #Bollkunskap Tack vare våra kunniga lyssnare har vi tagit ut en riktigt fin drömelva av spelare med smeknamn som utgör bokstavskombinationer. Den här veckan med NBT i studion så frågar vi efter lyckade fotbollscomebacker! Redaktörer: Jens Prytz och Richard Henriksson
2018-09-24
Länk till avsnitt

Som ett brev på posten ? vykortsspecial i Arenan

Den här veckan handlar det om fotbollsarenor på vykort. För vi gästas av journalisten och författaren Lars Nylin. Dessutom diskuterar vi Robin Olsens lyckade kampanj och Uefas förslag på hur nya Champions League kan se ut.

Gäst i studion är journalisten och författaren Lars Nylin som utkommer med en bok om fotbollsarenor på vykort. (09:40-20:45) Paradigmskiftet inom svenska sportmedia Robin Olsens kampanj verkar ha lyckats, i alla fall att döma av hur det rapporterades om hans match för Roma i helgen. (01:30-09:38) När Champions League och Europa League drar igång den här veckan diskuteras Uefas olika idéer för att utveckla de europeiska klubblagsturneringarna. Vad säger ryggmärgsreflexen egentligen, och har den rätt?(20:55-30:55) ITK, VNL, CR7. VI vill i veckans #Bollkunskap ha fler förslag på spelare som brukar kallas för en bokstavskombination. Får vi ihop en hel startelva? (30:55-36:00) Redaktör: Andreas Matz och Richard Henriksson
2018-09-17
Länk till avsnitt

Vi blickar tillbaka på Tobias Hyséns fotbollskarriär

Så läste det svenska damlandslaget sönder Danmark. Vi snackar med assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman om succéanalysen som tog Sverige till VM. Lilla Vittsjö med 1 600 invånare drömmer om Champions League Vi blickar tillbaka på Tobias Hyséns fantastiska karriär tillsammans med vår expert Håkan Mild som värvade Hysén till IFK Göteborg inför guldsäsongen 2007.

2018-09-10
Länk till avsnitt

Danmark i fokus: Strejkkaos och ödesmatch

I veckan är Danmark i fokus. Vi bjuder in Henrik Liniger, kommentator på Danmarks Radio, som ger oss allt inför den avgörande VM-kvalmatchen på damsidan, och det bisarra strejkkaoset på herrsidan.

Vi pratar även om nycklarna till svensk seger i tisdagens avgörande kvalmatch. I #Bollkunskap söker vi fler exempel på spelare som gjort som Erik Johansson, spelare som bytt position och omedelbart gjort succé. Och så reagerar Richard på uppgifterna om mobbning och pennalism från tränarhåll i Brommapojkarnas allsvenska lag. Programledare: Andreas Matz och Richard Henriksson.
2018-09-03
Länk till avsnitt

?Ingen kommer ändra några regler i Sverige bara för att jag tycker någonting?

Arenan knackar på dörren och får komma hem till Sebastian Larsson.

Hemvändaren berättar om återkomsten till Eskilstuna, guldjakten med AIK och beslutet att fortsätta i landslaget. Och hur en spelare som är van vid aggressivt spel i Premier League förhåller sig till nivån i allsvenskan. Hör Sebastian Larsson i lång intervju med Petra Svensson. (07:50-31:20) #Bollkunskap Hur många exempel vet ni på spelare som efter inhopp blivit första spelare att röra bollen och med den touchen göra mål? (31:20-34:10) Dessutom varnar Richard Henriksson för att Sverige är illa ute i VM-kvalet som nu går in i avgörande läge mot Ukraina och Danmark. Han tror inte vi ska luras av att löser sig med Caroline Seger tillbaka i laget. (34:10-40:50)
2018-08-27
Länk till avsnitt

Hallenius: ?Jag önskar att jag hade fått det här tidigare?

Veckans gäst är Linus Hallenius, GIF Sundsvalls glödhete skyttekung som önskar att han tidigare i karriären fått lära sig så mycket fotboll han gör just nu.

Arenans populära utrikeskorrespondenter Johan Mattias Sommarström, Lotten Collin och Claes Aronsson är i Stockholm och passar på att titta in i studion. I veckans #Bollkunskap hör vi lyssnarnas exempel på idrottsarenor där Sverige haft framgångar i både fotboll och andra idrotter. Programpunkter: Linus Hallenius: 09.14-23.50 Bollkunskap: 23.50-34.15 Utrikeskorrarna: 34.15-47.50 Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz
2018-08-20
Länk till avsnitt

Växjöstjärnan: ?Om Barcelona vill ha mig blir det svårt att tveka?

Veckans FotbollsArena med Växjös Anna Anvegård som gästar och mycket annat.

(Från 05:30-16:55) Veckans gäst: Växjös Anna Anvegård som gör braksuccé i damallsvenskan. I toppen av skytteligan spekuleras det nu i att hon blir seriens nästa export till ett utländskt storlag. Och vågar hon drömma om att komma med i VM-kvaltruppen som Peter Gerhardsson tar ut i veckan? (Från 17:00-25:35) #MinFyra: Den här veckan har turen kommit till Bayern München. Hör bland annat Nils-Eric Johansson och Björn Anderssons favoriter. Och ge dig själv in i diskussionen!  (Från 25:35-33:00) Effekter av Brexit: Mauricio Pochettino beklagade sig över Brexit när Tottenham inte gjorde någon sommarvärvning. Vilka effekter kommer Storbritanniens utträde ur EU få för den engelska ligafotbollen?  (Från 33:00-37:10)  Bollkunskap: Armand Duplantis tog ett häftigt guld på olympiastadion i Berlin, där ju svensk fotboll tidigare skördat stora framgångar. Vilka fler exempel finns på arenor runt om i världen där Sverige nått framgång i fotboll men även i någon annan sport? Kom med dina förslag!
2018-08-13
Länk till avsnitt

Specialpodd inför Sverige-England

Nu är det dags för svensk fotbolls största VM-match sedan 1994. Sverige mot England. Radiosportens expert Håkan Mild analyserar matchen, minns något motvilligt tillbaka på kvartsfinalen mot Rumänien 1994 och tippar hur det kommer gå.

2018-07-06
Länk till avsnitt

Specialpodd om Sveriges VM-succé

Sverige är framme i kvartsfinal i fotbolls-VM. Vi pratar om Emil Forsbergs förlösande mål, coachkampen som väntar mot England och jämför årets svenska VM-lag med det från 1994. Finns det likheter och skillnader?

Dessa frågor diskuteras av en panel bestående av Johan Esk från Dagens Nyheter, Petra Thorén från Aftonbladet och Olof Lundh från Fotbollskanelen. Radiosporten radiosporten@sverigesradio.se
2018-07-04
Länk till avsnitt

Specialpodd inför Sveriges VM-åttondel

Det är dags för åttondelsfinalen mellan Sverige och Schweiz. Andreas Matz och Richard Henriksson snackar upp matchen och schweiziske journalisten Sven Schoch berättar om hur mycket avstängde Stephan Lichtsteiner kommer saknas och om den omtalade målgesten "albanska örnen".

2018-07-03
Länk till avsnitt

Specialpodd efter Sveriges seger mot Mexiko

Sverige är klart för åttondelsfinal efter 3-0 mot Mexiko. Radiosporten har bjudit in till panelsamtal med Aftonbladets Petra Thorén och Fotbollskanalens Andréas Sundberg för att diskutera matchen och varför Emil Forsberg var så mystisk efteråt.

2018-06-28
Länk till avsnitt

Specialpodd inför Sverige-Mexiko

Det är dags för den avgörande gruppspelsmatchen mot Mexiko i fotbolls-VM. Hur ska Sverige bära sig åt för att vinna matchen och vilka är reaktionerna i Mexiko? Ladda upp inför matchen med senaste avsnittet från FotbollsArena Radiosporten.

2018-06-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.