Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Husky

Husky

Husky är en podcast som samlar historier och intervjuer från människor som på olika vis utmanar det bekväma i vardagen, som utmanar sina gränser och även inspirerar oss andra att följa efter. Bergsguider, skidåkare, löpare, äventyrare och entreprenörer som lever för sin passion, sitt intresse och sin talang. Ofta på väg upp, eller ner, för snöiga berg och längs med slingrande stigar utan slut.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

huskypodcast.com/

Avsnitt

Live Slow Run Far: Ultra Running and gardening with Sophia and Michael Maricolo, #28

Have you ever dreamt of leaving your normal, hectic day-to-day life and just move someplace in nature, restart you systems and focus on the things that you feel really matter?

That is what American-Swedish couple Michael and Sophia Maricolo did when they one day decided to leave their hectic life in New York City and instead moved into a small red cottage on the island of Yxlan out in the Stockholm archipelago.

Under the name Live Slow Run Far they now live a simple, down shifted life where ultra running and gardening plays a big role in their life.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-07-13
Länk till avsnitt

Historien om Lucas Stål Madison och "The Bunch", #209

Utöver att vara en passionerad följare av friluftsliv så är jag väldigt intresserad av musik, kanske särskilt hiphop. Och kanske särskilt från nittiotalet.

Pratar man hiphop från nittiotalet är det omöjligt att undvika Wu-Tang Clan: ett stökigt kollektiv av ett oklart antal medlemmar med basen på Staten Island i New York.

De kom in från sidan, likt en perfekt utförd kung-fu spark, och slog världen med häpnad eftersom ingen hade sett eller hört något sådant förut.

Deras bas på Staten Island gjorde att de kände sig än mer isolerade, inte bara från New York, utan även från resten av den amerikanska hiphopscenen. Just känslan av isolering var kanske en av de viktigaste faktorerna till att de kunde utveckla en helt egen stil.

Likheterna med dagens avsnitt är faktiskt fler än vad man kan tro: hör en lång intervju med Lucas Stål Madison som är en av personerna bakom fenomenet The Bunch och som, likt en perfekt utförd kung-fu spark, slog världen med häpnad.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-28
Länk till avsnitt

Historien om "And The Revolution" med cykelinspiratören Tobias Adolfsson, #208

Tobias Adolfsson och cykelkonceptet ATR - And The Revolution, har funnit på min radar under en ganska lång tid och det hela aktualiserades än mer då Downtown Camper valde att ha ett gäng med cyklar från ATR ståendes hos sig för att gästerna ska kunna upptäcka stan.

När de i vintras drog igång en superspännande crowdfundingkampanj för att sprida konceptet utanför Stockholm blev jag än mer intresserad och en intervju började planeras.

Min tanke var dock att Tobias var ganska mycket mer urban än mina flesta andra gäster - och det skulle visa sig var både sant och falskt. Tobias är dock en stor och inflytelserik profil inom svensk cykling och har varit med under en stor del av resan som modern cykling och MTB har gjort i Sverige - därför känns avsnittet och Tobias historia helt given.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-14
Länk till avsnitt

Historien bakom Recco med grundaren Magnus Granhed, #207

Jag tycker att det är precis lika roligt att berätta historien om alla starka och innovativa varumärken i Outdoorbranschen som det är att berätta historien om passionerade utövare då det egentligen inte är mycket som skiljer dom åt.

Sannolikheten är väldigt stor att du som lyssnar äger minst ett plagg, en hjälm eller ett par pjäxor som har inbyggda Reccoreflektorer i sig.

Men visste du att Recco är ett svenskt företag som utvecklades efter en ödestiger lavinolycka i Åre?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-07
Länk till avsnitt

Om vandringens positiva effekter med Mikael Mattsson, #206!

Att vandring börjar ta sig in i allt från catwalks till dagspressen och morgonsofforna har nog inte undgått någon: börjar vandring bli det nya golf?

Utöver att vandring är en fantastisk upplevelse börjar man nu även prata om att vandring, även kortare turer, kan ge dig bland annat lägre stressnivå, bättre syreupptagning, sänkt blodtryck och ökad fettförbränning.

Tillsammans med Naturkompaniet bokades ett samtal med Idrottsfysiologen Mikael Mattsson inför publik på Naturkompaniets butik på Kungsgatan 4 i Stockholm.

Mikael är dessutom en gammal vän till mig och min intervju med honom från 2013 var faktiskt den allra första som jag spelade in för Husky.

Så för alla som inte hade möjlighet att komma på vårt frukostsamtal hos Naturkompaniet kommer här hela intervjun som podd.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-24
Länk till avsnitt

Åre Sessions Breakfast Talks del 3: Tom-Oliver tog tåget till Japan!

Den tredje och sista intervjun inspelad under Åre Sessions Breakfast Talks Powered by Oatly är med skidåkaren, företagaren och äppelodlaren Tom-Oliver Hedvall.

De flesta känner nog till honom från skidåkningen där han har varit en stor profil i många år tack vare tävlingar, medverkande i bland annat Free Radicals och inte minst då han är ett av namnen bakom CMD Skis.

Men i vintras fick han även välförtjänt mycket uppmärksamhet för ett ganska omfattande projekt där han tillsammans med ett gäng vänner med hjälp av färja, tåg och transsibiriska järnvägen tog sig hela vägen till Japan med ett minnesvärt stopp för Sibiriens bästa puderåkning tillsammans med Sibiriens egen Jeremy Jones.

Och det är om just denna tågresa som vi kommer att prata om i intervjun.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 204, Åre Sessions Breakfast Talks del 2: Portionen under tian!

I den andra av tre intervjuer inspelade under Åre Sessions Breakfast Talks Powered by Oatly träffar jag Hanna Olvenmark som är personen bakom den oerhört framgångsrika boken, Instagramkontot och hemsidan Portionen under tian.

Mottot för sidan är "bra mat för dig, din plånbok och planeten" och det är omkring detta som vårt samtal kretsar.

Utöver mat och kost så brinner Hanna för naturen och för friluftsliv - något som faktiskt kom att spela en avgörande roll för hennes mål med Portionen under tian.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-10
Länk till avsnitt

Åre Sessions Breakfast Talks Powered by Oatly, del 1

När Åre Sessions för tredje året drog igång i slutet av april under säsongsavslutningen blev jag åter inbjuden för att vara värd för Åre Sessions Breakfast Talks - denna gång i samarbete med Oatly.

I år blev det tre olika frukostintervjuer och samtal på en scen på Holiday Club som även agerar Basecamp för hela festivalen.

Breakfast Talks Powered by Oatly invigdes fredag morgon med en fantastisk panel bestående av skidåkaren och Da Bunch-medlemmen Lucas Stål Madison, Åreprofilen och medgrundaren till Stitch'n'Stones Emma Ruzicka och Axel Lindgren som jobbar med Houdini Sportswears marknadsföring.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-03
Länk till avsnitt

Historien om Icebug och vägen att bli klimatpositiv med David Ekelund, #202

I Sverige är vi nästan bortskämda med starka varumärken som inte bara gör slitstarka produkter för att njuta av vår natur - utan som även tar sitt ansvar för de fotspår som konsumtion tveklöst lämnar på vår planet.

Det senaste varumärket att få in en mycket tung utmärkelse för sitt miljöarbete är det Göteborgsbaserade företaget Icebug.

Jag tog tåget ned för att möta upp med företagets VD och medgrundare David Ekelund för att få höra storyn bakom företaget och inte minst få höra varför just Icebug blivit uppmärksammade av självaste FN då de blev världens första skoföretag inom Outdoorbranschen att redovisa klimatpositiva koldioxidavtryck.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-23
Länk till avsnitt

Om Pacific Crest Trail med Linda Åkerberg

För Linda Åkerberg blev de första upplevelserna av att bo i tält då hon reste runt på musikfestivaler som fotograf.

Idag är hon personen bakom Wilderness Stories och det nya initiativet The Mountain Community tillsammans med bland annat Emma Svensson.

Efter att ha jobbat som fotograf inom musikbranschen under många år kom en vändning då Linda såg trailern för den nu ganska kända filmen Wild med Reese Witherspoon.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-11
Länk till avsnitt

Om krisberedskap med Niklas Kämpargård, #200

Jag har drivit den här podden i över sex år nu och efter alla hundratals intervjuer så borde ju en och annan tanke om gemensamma nämnare utkristallisera sig.

Niklas Kämpargård är ett mycket bra exempel på en utav alla dessa gemensamma nämnare: strävan efter att kunna ta hand om sig själv.

Detta blir ett långt samtal som hoppar mellan olika begrepp och beskrivningar men som egentligen alla kan kopplas till samma punkt.

Oavsett om vi pratar prepping, bushcraft, självförsörjning eller krisberedskap så menar man kunskap och tillförsikt att klara sig genom prövningar, vedermödor eller helt enkelt när saker inte alltid går som planerat.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-05
Länk till avsnitt

Om att åka riktigt brant med Jesper Petersson, #199

När jag läser om värmlänningen Jesper Petersson i min research inför intervjun är det en beskrivning av honom som återkommer: att han är en doldis.

Trots det, eller kanske anledningen till det, är att han tillhör en liten skara av skidåkare som i dagsläget har fler än tio first descents i Chamonix. Brantåkning har blivit en problematisk sysselsättning för sponsorer och det är inte alltid en given och enkel väg till sponsorer och ett liv som skidåkare på heltid.

Men det är inte det som driver Jesper - det är känslan av total fokus och närvaro.

Vi pratar om Jespers uppväxt med nästan all fokus på hockey, vi pratar om hur han kom i kontakt med klättring, skidåkning och om första gången hörde talas om Göran Kropp och hur det förändrade hans sätt att tänka.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-03-18
Länk till avsnitt

Artisten Chloé Hansson om musik och vildmark, #198

Den absoluta merparten av mina gäster har haft en uppväxt som till stor del påminner om min egen: med föräldrar som tog med mig ut i skog och mark redan innan jag kunde gå. En uppväxt i en vad jag ofta i podden kallar för "svamp-och-bärplockarfamilj".

Chloé sticker därför ut jämfört med de flesta andra av Huskys gäster: hon är uppvuxen i Hisingsbacka med en ensamstående mamma i ett område där gängskjutningar, bilbränder och droghandel var en självklar del av hennes vardag. Vissa delar av detta kom även att ta sig direkt in i hennes egna familj.

Men trots detta fick Chloé en barndom med mycket kärlek och värme med en mamma som visste att engagera och motivera sina barn. Och trots att skidsemester och fjällvandring inte stod på schemat har hon fina minnen från familjepicknickar med korvgrillning. För att hålla Chloé borta från trubbel visste hennes mamma även precis vad hon skulle uppmuntra med: hennes stora passion för musik...

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-03-06
Länk till avsnitt

Livet som arkeolog och jakten på Arkens tempel med Richard Holmgren, #197

Då jag en dag satt på hemmakontoret och jobbade med radion i bakgrunden så kom jag plötligt in på Vetenskapsradion Historia på P1. Där spelades ett reportage upp från en svensk expedition till Ryssland och det så kallade "Dyatlovpasset". En av arkeologerna bakom detta var Richard Holmgren som jag direkt sökte upp på nätet och mailade.

Några veckor sedan möttes vi upp i acasts studio för ett extremt spännande samtal.

Det är otroligt roligt att kunna blanda upp de mer "väntade" gästerna till Husky med lite otippade namn. Men Richard kvalar med råge in och han levererar en mängd spännande samtal om långa expetioner till ruinerna i Petra, om en jättespännande projekt i det så kallade Dyatlovpasset i Uralbergen och inte minst sökandet efter Arken - eller åtminstone tempel som lär ha sparat reliker från den - längs med sluttningarna av Ararat: Turkiets högsta berg.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-02-25
Länk till avsnitt

Klimatalpinisten Peter Sandahl om Climb For Climate, #196

Peter Sandahl sticker ut något i Huskys galleri av gäster: han lyckas nämligen kombinera en intensiv och långvarig passion för berg samtidigt som han lyckas att vid trettiofem års ålder inneha ett i allra högsta grad ?riktigt jobb?.

Peter är nämligen hållbarhetschef på Nordea Liv och Pension och har som jobb att se till att enorma belopp av pengar ska förvaltas så klimatsmart och hållbart som möjligt.

Men anledningen till att Peter blev intressant för Husky är inte så mycket hans jobb ? utan mer den passion för skidor, berg och klättring som tagit honom från Örebro till långa perioder i Alperna där hans kunskap och kärlek till bergen växt sig allt större.

Vi pratar om balansen mellan studier, karriär och fritidsintressen och om varför han valt att hålla isär jobb och fritid. Vi pratar om hans vänskap med Andreas Fransson som jag hade förmånen att intervju i avsnitt arton och om hur Andreas i allra högsta grad påverkade Peters framtid.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-02-12
Länk till avsnitt

Om långfärdsskridskor, Banksy och Sigtunarännet med Per Sollerman, #195

De flesta intervjuer som jag gör är med personer där det finns ganska gott om artiklar och artiklar som jag kan använda som research.

Men då jag skulle intervjua Per Sollerman fanns egentligen inte så mycket mer än filmen "A Nordic Skater" som gjorde succé och på kort tid blev en Staff Pick på Vimeo.

Kanske var det därför som intervjun blev så oväntad och bra?

Efter 33 år i Norge så flyter språken och terminologin lika fritt som perfekta skridskoskär på svart kärnis...eller "stålis" som det heter i Norge...

Vi får följa Per från hans uppväxt i Falun till att, via bartenderjobb i Stockholm, bli ett etablerat namn inom Oslos klubb- och nöjesliv. Vi pratar om hur hans intresse för friluftsliv först kom i vuxen ålder, vi pratar musik, Massive Attack och om ryktet att grafittikonstnären Banksy faktiskt är en av bandets medlemmar.

Vi pratar om Pers första kontakt med "svenskeskøyter" under en nu legendarisk helg utanför Oslo, om skillnader mellan norsk och svensk åkning och om varför Per tror att klimatförändringen är en anledning till långfärdsskridskons ökade popularitet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-29
Länk till avsnitt

Marcus Aspsjö om SUP längs med Yukon och på hästrygg genom Argentina, #194

När jag träffade Marcus Aspsjö för första gången var han på väg att avsluta de sista förberedelserna för sin paddling på SUP längs med Yukonfloden - ett äventyr som kom att ta fyrtiofyra dagar.

Sedan dess har han hunnit med att summera upplevelserna i Yukon i filmen "När skogen tystnar" tillsammans med bland annat Världsnaturfonden - men han har även avslutat ytterligare ett av hans drömäventyr: att rida häst i Sydamerika.

Hela samtalet kretsar kring dessa två väldigt speciella och helt otroliga äventyr. Om förberedelser, rädslor, drömmar och utrustning.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-22
Länk till avsnitt

Klimatalpinisten Carina Ahlqvist jobbar med ESA och NASA och har två födelsedagar, #193

2018 års sista inspelning blir 2019 års första.

Jag mötte upp med äventyraren och miljöalpinisten Carina Ahlqvist på Downtown Camper i Stockholm för att få en historia från en person som verkligen har valt att gå sin egen väg - och som dessutom har två födelsedagar.

Carin är uppvuxen i Solna norr om Stockholm och vi pratar om hur hon redan som nioåring började att upptäcka meditation - något som kom att rädda henne många år senare då hon gick i väggen totalt.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-09
Länk till avsnitt

Om vikten av att sova ute och hålla huvudet med Markus Torgeby, #192

Jag får ibland frågan om jag aldrig blir nervös inför intervjuerna och svaret är faktiskt alltid nej. Men då jag skulle intevjua Markus Torgeby märkte jag att jag hamnade i en ganska svår prestationsångest.

Markus Torgeby har funnits på radarn nästan så länge som jag har haft Husky men det har aldrig blivit av att jag bokat honom.

Han är är långt ifrån okänd: han har skrivit boken Löparens hjärta, det har spelats in dokumentärer om honom, han har varit med i många intervjusoffor på teve och än mer intervjuer i olika poddar.

Så hur ska man kunna hitta en ingång och hitta en stämning som gör att det hela känns nytt och spännande? Jag tror och hoppas att även om du hört många intervjuer med Markus tidigare så ska du ändå få en behållning av att lyssna på denna intervju som jag är jätteglad att kunna avrunda 2018 med.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-19
Länk till avsnitt

Jerry Engström - från marknadschef på Fjällräven till campingägare i Docksta, #191

Efter att ha varit verksam i nästan sex år i friluftsbranschen kändes det otroligt konstigt att det tog så pass lång tid innan jag träffade Jerry Engström.

Jerry blev rekryterad till tjänsten som global marknadschef till Fjällräven - men efter några år fattade han ett ganska radikalt beslut: att säga upp sig för att förverkliga sin vision om Friluftsbyn vid Höga Kusten.

Under min research inför intevjun med Jerry slår det mig plötsligt att han bara är ett år äldre än mig: hur är det möjligt, han har ju hunnit med så otroligt mycket!?

Efter avslutade studier på Umeå universitet inleder han sin karriär med ett traineeprogram på Unilever. Efter bara något år driver han stora kampanjer för bland annat Dove, AXE och Becel.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-13
Länk till avsnitt

Kajsa Larsson beskrivs som "den nya tidens skidåkare", #190

Skidåkaren, studenten, surfaren och influencern Kajsa Larsson är uppvuxen på en strand i Motala. När hon kom till stan i samband med filmfestivalen Shades of Winter passade jag på att boka en intervju med henne.

Under den förra vintern startade hon tillsammans med sin vän och vapendragare Malou Peterson YouTubekanalen KM:DAYS. Tillsammans har de mer än 80 000 följare på Instagram och i ett nummer av Åka Skidor beskrivs dom som "den nya tidens skidåkare".

Då jag träffar Kajsa pluggar hon i Oslo på BI Norwegian International Business School och under nästa år kommer Kajsa ta universitetsexamen med inriktning mot marknadsföring och jag tror att framtiden ser mycket ljus ut för denna oerhört målmedvetna och fokuserade tjugofemåriga tjej som tar sina projekt på fullt allvar.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-07
Länk till avsnitt

French snowboarder Victor de le Rue: one of the most courageous and talented riders of today, #27

He is described as one of the most creative and courageous riders of today and as he came to town to present his new movie project Frozen Mindtogether with The North Face I got the chance to sit down in the studio with french snowboarder Victor de le Rue.

Victor de le Rue grew up in the small resort Saint-Lary in the Pyrenees as the youngest of five siblings one of the more famous ones is legendary snowboarder Xavier de le Rue.

Victor got his first snowboard at the age of six and growing up he was riding and competing with the team "the Brown Bears". After a couple of years racing in both boardercross as well as slopetyle and halfpipe Victor started from an early age having to choose between racing and going on photoshoots with sponsors.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-29
Länk till avsnitt

Johan Lilja: lagkapten för Naturkompaniet Pioneers är nyss hemkommen från ARWC, #189

Bara två dagar efter hemkomst möter jag upp med Johan Lilja - lagkapten för Naturkompaniet Pioneers. Laget har tävlat i Adventure Race World Champinoships - alltså VM i AR - som detta år avgjordes på ön Réunion utanför Madagaskar.

För Johan och för laget blev dock inte tävlingen som väntat. Efter ett drygt dygn på banan fattar Johan beslutet att han måste kliva av då något inte stämmer med hans kropp - och det är där som vårt samtal tar sitt avstamp.

Vi summerar de senaste åren sedan jag intervjuade honom i början av 2014. Vi pratar om hans väg in i AR, om hur han ser på deras roll som ambassadörer åt Naturkompaniet och om att sprida inspiration till såväl stora som små äventyr.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-21
Länk till avsnitt

Mairawa: om att cykla genom världen för att vinna tillbaka tron på människan, #188

Mairawa föddes bara för några år sedan. Det var ett namn som inte betydde något, uppbyggt av ord som inte fanns men som var inspirerade av det Maoriska språket som Mairawas skapare kom i kontakt med under en resa på Nya Zeeland.

Men Mairawas moder är några år äldre: Ann Johansson är född och uppvuxen i en liten by i Hälsingland.

Efter att ha fått det som borde vara det perfekta första jobbet i hennes riktiga karriär kände ändå Ann att det var något som saknades - något som inte stämde. Hon sade upp sig, flyttade hem till sin mamma för att istället ge sig hän åt drömmen.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-18
Länk till avsnitt

Skidåkare, filmfestivalgeneral och entreprenör: Gabriella Edebo, #187

Hennes självförtroende och driv verkar lika stabilt som en perfekt storslalomsväng och enligt mig är hon en av de viktigaste pelarna i det svenska skidcommunityt och ni kan räkna med att Gabriella Edebo kommer att spela en allt större roll i framtiden.

När vi träffas för intervjun befinner hon sig mitt i det intensiva arbetet med hennes hjärtebarn Untracked Film Tour som på några få år har utvecklats till en stor turné med flera stopp runt om i landet med slutsålda visningar och stora sponsorer.

När Gabriella var liten fick hon under familjens skidsemester i Sälen se Järfälla Slalomklubb träna - efter det fanns det inget annat alternativ är skidor för hennes framtid.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-31
Länk till avsnitt

Team Downtown Camper - rookies inom Adventure Race, #186

När Adventure Race World Series för första gången på många år gjorde ett stopp i Sverige skapades Nordic Island Adventure Race som startade i Stockholm med målgång i Turku, Finland.

Själva starten går på taket av Downtown Camper by Scandic där alla lag repellerar sig ner längs med fasaden innan tävlingen drar igång. Ett av laget utgörs av fyra tjejer som alla jobbar på hotellet: MalinCarolineEmma och Natalie.

Utan någon tidigare erfarenhet av Adventure Race så kommer ändå det här gänget att ta sig hela vägen utan några missöden och till synes med skratt och leenden hela tiden.

Lyssna på en otroligt rolig och peppande intervju som verkligen kommer att inspirera er till att utmana er själva och ta er an nya utmaningar.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-25
Länk till avsnitt

Outdoorentreprenörerna, storyn om fyra nya svenska varumärken, #185

För mig är Outdoorbranschen en plats där vi är många som får utlopp för vår passion, vår kreativitet och våra drömmar. För många kan det vara ett nytt åk på nytt berg, en ny klätterled eller en tuff Swimruntävling. Men det kan även handla om att förverkliga en idé om att starta ett eget företag - därför har jag samlat fyra spännande och nystartade svenska företag i ett specialavsnitt.

De fyra företag som jag har valt ut för detta avsnitt är Crud, Lokatt Helmets, Norra Outdoor och Alvar Trail.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-17
Länk till avsnitt

SPECIAL: Adam Holm och Hanna Hax Linder drar till Sydamerikas ursprungsbefolkning!

När jag var ung fick man höra att det enda som gällde var att läsa tyska och plugga på Naturvetenskaplig linje på gymnasiet - sedan skulle allt ordna sig.

Jag tror inte att Adam Holm och hans flickvän Hanna Hax Linder fick höra samma sak - och deras linjeval genom livet har därför blivit lite friare.

Den första gången som jag träffade Adam var inför vår intervju och Adam bjöd ut mig till hans kreativa plats just då: Bergianska trädgården. Vi satt i det stora växthuset omgiven av regnskogsplantor och jag fick en första inblick i den gränslösa och fria världen som Adam lever i.

Sedan dess har vi spelat in en första intervju men Adam har även sjösatt sitt första hjärteprojekt Chasing the Elements som han även turnérat runt med på gymnasieskolor rutn om i landet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-05
Länk till avsnitt

Kristoffer Turdell: världsmästare i friåkning, #184

Efter att ha gjort research på Kristoffer Turdell i veckan är det två omdömen om honom som verkar dominera: att han ska vara tystlåten och att han har en otrolig mjuk åkstil.

Att han skulle vara tystlåten är inget jag märkte av, men att åkstilen verkar falla många i smaken står uppenbart efter hans raketkarriär på Freeride World Tour som i våras förärade honom med en världsmästartitel.

Efter att ha fått ha honom med i en paneldiskussion under Åre Sessionsi våras var det otroligt roligt att boka in honom i studion för en riktig intervju.

Kristoffer berättar om sin uppväxt i Gällivare, om somrarna i Stockholm och om att ha skidåkningen i blodet. Vi pratar om hans segling, respekten för havet och om att segla vid Saltoluokta.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-27
Länk till avsnitt

Diskussion om konsumtion och hållbarhet på Naturkompaniet, #183

I mitten av november bjöd Naturkompanietin till frukost och paneldiskussion kring ämnet konsumtion och hållbarhet. På plats i butiken på Kungsgatan 4 fanns en superpanel med hållbarhetsansvariga från fyra av de största svenska outdoormärkena Haglöfs, Peak Performance, Fjällräven och Houdini.

Trots att de egentligen är konkurrenter på samma marknad så har Åsa Andersson på Peak Performance, Eva Mullins på Haglöfs, Malin Wetterborg på Houdinioch Christiane Dolva Törnberg på Fjällrävenett tätt samarbete genom den så kallade "Frukostklubben".

Med jämna mellanrum träffas de fyra, inte bara för att utbyta erfarenheter från deras respektive arbetsplatser, utan även bjuda in allt från forskare till textilleverantörer för att optimera och påskynda omställningen till en tillverkningsprocess med minimala fotavtryck på miljön.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-21
Länk till avsnitt

Swimrun, Adventure Race, Triathlon, cykling och livet med Marika Wagner, #182

När jag träffar Marika Wagner för intervjun har hon bara på den senaste månaden hunnit med att komma tvåa på ÖTILLÖ och även som lagkapten fört sitt lag över mållinjen på Nordic Islands Adventure Race där man tävlade från Stockholm till Finland via Åland.

Jag har lärt känna Marika under de senaste åren och vi har varit på många träningsresor tillsammans, bland annat till La Pared och Apollos Liveaboard Adventure Race Camp i Turkiet. Så det var otroligt kul att äntligen få sätta en riktig intervju med henne.

Vi pratar om hennes uppväxt i Upplands Väsby, om sommarstället i Roslagen och om barndomens skidsemestrar som blev mycket betydelsefulla för henne. Om då hon började med triathlon, varför hon hittade ett sammanhang där och en ny mening med hennes träning.

Under triathlonkarriären upptäckte hon en talang och passion för cykling, så detta blev ett block som hon valde att fokusera på - varpå hon hamnade mitt i klubben CK08:s satsning på ett damlag där hon bland annat träffade Sara Penton.

Vi pratar om då hon började att jobba som brandman och plötsligt hamnade i samma arbetslag som Jesper Andersson Mars - mannen som kanske är mest känd för att vara en av De Fyra som efter ett fyllevad på Utö Värdshus genomförde världshistoriens första ÖTILLÖ. Jesper tjatade på Marika att köra tävlingen 2013 och efter det var hon fast.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-14
Länk till avsnitt

Therese Alshammar och Petter Askergren om ÖTILLÖ, #181

När solen går upp över Sandhamn måndag morgon den 3 september 2018 kommer Petter Askergren och Therese Alshammar att tillsammans stå på startlinjen till ÖTILLÖ.

Att göra research inför en intervju med två så stora personligheter känns stundtals övermäktigt. Therese Alshammar är den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna och efter en sista comeback kan hon även titulera sig som den äldsta segraren i VM:s historia. Som jag säger till henne under intervjun så förkroppsligar hon definitionen på en person som är larger than life.

Petter har precis summerat tjugo år som artist parallellt med en familj med fem barn, utgivning av böcker, turnéer och oräkneligt antal produktioner i radio och tv. Han är sannolikt en av Sveriges mest folkkära och hyllade artister.

Hör storyn bakom hur det kom sig att just dom möttes upp över en lunch på East för att ta sig an utmaningen, hör om hur de ser på prestation, tävling och upplevelse. Om skillnader och likheter mellan simning i bassäng och simning i stökigt, mörkt öppet vatten och om att hantera det som du inte kan kontrollera. Om att lära sig navigering i öppet vatten och att se fram emot en "kul dag i Stockholms skärgård".

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-30
Länk till avsnitt

Landsvägscyklisten Sara Penton om livet som professionell cyklist, #180

Första gången som jag träffade Sara Penton var på ett fik i Hammarby sjöstad då hon cyklade med den smått mytiska cykelgruppen Le Peloton. Då var Sara i början på sin satsning och mycket har hänt sedan dess.

När Sara var liten cyklade hon tillsammans med sin släkt från Stockholm till Gibraltar uppdelat på olika etapper så att cyklingen i vuxen ålder skulle bli en stor del av hennes liv var kanske ingen stor överraskning. Nu har Sara siktet inställt på OS 2020.

Vi pratar om hennes uppväxt i Mälarhöjden där hon bland annat spelade fotboll och schack. Efter problem med skadade fotbollsknän och en tid med resor hittade bland annat Nordic Military Training och ett jobb på cykelbutiken Cykloteket blev hon indragen i en Klassikersatsning där hon upptäckte en talang för cykling.

Vi pratar ganska mycket om hennes tankar kring lagsport inom cykling med hennes bakgrund inom fotboll, vi pratar om varför hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på karriären som professionell cyklist. Om att ta steget till att köra för internationella klubblag och om att slå ut tänderna i en krasch.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-19
Länk till avsnitt

Skateboard med Anna Hougner och Sussi Eriksson inspelat på Hallifornia, #179

Av någon konstig anledning tog det mer än fem år innan det första avsnittet om skateboard rullade in i podcasten Husky. Då jag var nere i Varberg under festivalen Halliforna bjöd jag in Anna Hougner och Sussi Eriksson för en intervju - och jag är mycket glad att det blev just dom som fick bli de första representanterna för skateboard i podden.

Sussi kommer fortfarande ihåg ögonblicket då hon fick sin första skateboard av sin storebror. Hon minns ljuset, känslan och inte minst grafiken på brädan: en tjej som stod på händerna på en skateboard. Sagt och gjort: handstående på brädan blev hennes första trick och fyrtio år senare rullar hon fortfarande.

I slutet av 70-talet flyttade Sussi till norra California bara för att få åka skateboard och hon är verkligen en levande legend med en insyn i kulturen som extremt få andra har.

Anna blev i vuxen ålder instruerad av en mystisk ynglig på Fryshuset då hon läste deckare medan hennes barn skejtade i parken - tillsammans bildar de nu Högdalens Skateboardförening.

Vi fick till ett mycket fint samtal om skateboardens roll i samhället, om skateboard och populärkultur, hur man ska få tonåringar att fortsätta att skejta och varför just du ska testa det.

Innan intervjun pratar jag kort med Erik Ruth som grundade Hallifornia för sex år sedan.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-09
Länk till avsnitt

Skida Nordkap till Sälen med Gina Johansen, intervju från Hallifornia, #178

I september 2017 fick jag ett mail från Gina Johansensom då bodde i Australien. Hon ville komma i kontakt med någon lämplig person i Alta, Nordnorge, och jag satte henne i kontakt med Stefan och Nina Bellika.

Drygt ett år senare kunde jag möta upp med Gina på festivalen Halliforniai Varberg och prata om då hon skidade ensam från Nordkapp till Sälen utan att kunna åka skidor.

Gina är en extremt målmedveten person, uppvuxen på en hästgård där hon kunde rida innan hon kunde gå. Då hon var femton flyttade hon till Skåne för att jobba med hennes passion för hästar.

Denna passion skulle sedan ta henne till Australien då hennes nästa dröm var att få jobba med galopphästar.

På plats i Sydney utvecklades hennes träning utanför arbetet med hästar och hon upptäckte bland annat Rich Rolls podcast där hon nu inspirerades av äventyr och ultralöpning.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-07-25
Länk till avsnitt

Om Ockelbomaffian med ultralöparna Elov Olsson och Johan Lantz, #177

Första gången som jag träffade Elov Olsson och Johan Lantz var 2014 då jag var med Erik Ahlström upp till Björkliden för att jobba med Sweden Skyrace. Ända sedan dess har en intervju med grabbarna från Ockelbo legat på bordet men alla bokningar har av olika anledningar skjutits på framtiden.

Så en kväll i början av juli kunde jag rulla in i Ockelbo och spela in ett långt snack med två tredjedelar av Ockelbomaffian.

Vi pratar om hur de egentligen lärde känna varandra. Om hur de fann varandra över skidåkningen och hur Johan introducerade Elov för Big Jump och Slopestyle i Kungsberget. Under ganska många år var detta deras sport och de tävlade bland annat mot Henrik Harlaut.

Vi pratar om hur Elov skadade knät och hur en vadslagning gjorde att Johan körde Vasaloppet och började få upp ögonen för uthållighetsporter. De tog sedan de första riktiga löpstegen 2011 men redan samma höst levererade Johan halvmaran på 1:15.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-07-11
Länk till avsnitt

Intervju med Peter Persson, "In i vildmarken", #176

Peter Persson var inget nytt namn för mig. Tack vare hans publicistiska alter ego In i vildmarken hade jag honom på min radar. Men då jag inledde samarbete med Naturkompaniet, där Peter nu jobbar, fick jag även möjlighet att lära känna Peter mycket bättre och en intervju med honom kändes som en självklarhet.

Då vi bägge två skulle till Askersund Outdoor Festival bokade jag en intervju med Peter under en stor ek precis bakom Naturkompaniets tält.

Vi pratar om hur en uppväxt långt från urskog och fjällens vidder ändå skapade en nästan oförklarig längtan efter orörd vildmark. Om att misslyckas, om att inte ge upp och att vända misslyckande till framgång. Om att föra kärleken till äventyr vidare till sina barn, om att leka skogvaktare, om att avsky kalhyggen och att vilja väcka ett engagemang för de svenska urskogarna.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-25
Länk till avsnitt

Inspelningar från Utehelg 2018, #175

Den 18 maj i år arrangerades Utehelgför första gången på Skeviks gård precis utanför Stockholm. För första gången fick jag dessutom hjälp av två flygande reportrar för att ge er ett smakprov av vad som väntar er på Utehelg.

I strålande väder precis vid en skyddad vik in från Östersjön kunde man i tre dagar inspireras av likasinnade och prova på allt från SUP och surfski till Bushcraft och MTB på fantastiska leder.

Med hjälp av två flygande reportrar i Huskys tjänst kommer här en inblick i hur det var att spendera en hel helg på Skeviks gård och Utehelg 2018. Till min hjälp hade jag alltså Jenni Jalonenoch Erik Ahlström - mer om dom hör ni i avsnittet.

I detta avsnitt får ni bland annat träffa Elle Nikish som driver Elles utemat. Jörgen Kard som driver Kajaksidan, Lena Norrman från Lekhagen, Helena Olmås som jag intervjuade i avsnitt 112, vi pratar bushcraft med Tobbe Karlsson. Jenni pratar med Tina Forsbergsom även är projektledare för Kvinnliga Äventyrare på Morakniv, hon pratar med barfotamannen Anders Nordström som bland annat driver fenomenet Åda Wildboar och slutligen pratar Erik Ahlström med James Venimore som driver företaget Kajaktivmed baser på Tjörn och i Dala-Floda.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-12
Länk till avsnitt

Fotografen och regissören Jens Assur intervjuad på Downtown Camper, #174

Första gången som jag kom i kontakt med Jens Assur var då Naturkompaniet bjöd sina medlemmar på förhandsvisning av hans senaste film Korparna. Inne i butiken på Sveavägen ledde jag en kortare frågestund med Jens innan visningen.

Jens hade jag redan koll på, men hade inte förstått vilken friluftsjäl han var. Efter att sedan ha följt hans fantastiska Instagramkonto uppenbarade sig en skidåkande hardcorefiskare som jag blev mer och mer nyfiken på. Bokning för intervju inför publik på Downtown Camper blev ett måste.

Vi pratar om hans barndom och uppväxt på hotellet vid Stora Blåsjön i norra Jämtland, om att ha kunnat åka skidor sedan han kunde lära sig gå. Om kärleken och besattheten av fisket, om att växa upp på en gård med en tam räv och en get som bastat med självaste Olof Palme.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-05
Länk till avsnitt

Åre Sessions Breakfast Talks med Kristofer Turdell, Kajsa Larsson och Kajsa Silow, #173

I den andra inspelningen från Åre Sessions Breakfast Talks pratar jag med Kristofer Turdell, Kajsa Larsson och Kajsa Silow om livet de lever, de val och prioriteringar som de gjort och hur det skiljer sig från ett vanligt jobb.

Kristofer Turdellhoppade upp på Åre Bageris uppbyggda scen på kryckor - men innan benet skadades hanns det med att vinna Freeride World Tour 2018 och bärga världsmästartiteln i friåkning.

Kajsa Larssonär nyss hemkommen efter en längre vistelse i Nordamerika och Kajsa Silowklämde in deltagandet mellan engagemang under Åre Sessions med ett av hennes projekt: Adventure Stories.

På scen framför bageriets frukostpublik pratade vi om deras liv, vilka val och vilka drifter som tagit dom till ett liv som många skulle beskriva som drömlivet. Vad är bäst? Vad är sämst? Vad säger familj och vänner? Hur långt fram planerar de och har de koll på pensionen...?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-05-16
Länk till avsnitt

Åre Sessions Breakfast Talk med Elin Turpeinen från Protect Our Winters, #172

I det första av två Breakfast Talks inspelat under Åre Sessions pratar jag med Elin Turpeinensom är snowboardåkare, journalist och ambassadör för Protect Our Winters.

Vi pratar om Elins uppväxt i Borlänge, hur och varför hon upptäckte snowboardåkning, om att starta i NM i Riksgränsen och sedan ta steget till kvaltouren till Freeride World Tour - FWQ.

Vi pratar om barndomens vintrar, om jular som inte längre är vita, om POW:s historia, om deras mission, hur de väljer att jobba och om hur de tänker inför valåret 2018. Vi pratar om hur viktigt det är att tänka om sina resor, om att upptäcka sin egen bakgård och hur Instagram både kan vara en miljöbov och en källa för inspiration.

Intervjun är inspelad på plats på Åre Bageri.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-05-07
Länk till avsnitt

Intervju med den snabbaste kvinnan till Sydpolen: Johanna Davidsson, #171

När Johanna Davidsson släppte sin första bok blev det en releasefest på Downtown Camper där jag fick möjlighet att intervjua henne inför publik.

Boken Solo Sister - vägen till Sydpolen kan ni beställa direkt på Solo Sisters hemsida.

Vi tittar tillbaka på alla förberedelser inför hennes resa, vi pratar om att äta upp sig med wienerbröd, om att jaga sponsorer och att sätta upp delmål både i förberedelser och på plats på Antarktis. Om hur världen krymper och tiden försvinner, om mindfullness och rena tanka på Antarktis och hur det kändes när hon förstod att det skulle vara möjligt att slå världsrekordet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-04-16
Länk till avsnitt

Säsongspremiär på Storulvån, topptur och kickoff-pist, #170

STF:s fjällstation Storulvån har stängt mellan oktober till mitten av februari. Då stationen öppnar för vintersäsongen är det med den bästa typen av kickoff: en kickoff-pist, och jag var där.

I det sista av mina Åreavsnitt hänger jag med på guidade toppturer från Storulvån och pratar med bland annat Martin Strömgren som är sportchef på STF Jämtlandsfjällen.

Så slå på transcievern, skruva åt termoslocket och lyssna på avsnitt 170.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-03-25
Länk till avsnitt

Historien om Extrem och Åre skidfabrik med Stefan Cederberg, #169

1981 började två kompisar bygga sina egna snowboards i ett garage på Frösön, Jämtland. Inspirationen kom från ett inslag på teve från USA där några surfare byggt om surfbrädor för att åka på snö. Resten är, som man säger, historia.

I slutet av februari 2018 svänger jag in på Åre skidfabrik för att intervjua Stefan Cederberg som tillsammans med Patrik "Putte" Söderlund nu driver varumärket Extrem och hela Åre skidfabrik som idag bygger skidor åt sex andra skidmärken.

Efter en barnsligt rolig rundtur i fabriken satte jag mig ned med Stefan i fikarummet och pratade om födelsen av såväl Extrem som skidfabriken. Vi pratar om att starta en industri i föräldrarnas garage, om jakten på kunskap, företagsstöd och rätt maskiner. Om kunskaperna som de fick från den legendariska skidfabriken i Edsbyn.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-03-01
Länk till avsnitt

Energiboosten och traillöparen Jennifer "Jejje" Asp, från 800 meter till Ultra-Trail, #168

I den fjärde intervjun inspelad i Åre träffar jag energiinjektionen och löparen Jennifer "Jejje" Asp. Jejje är uppvuxen i Söderköping men bor nu i Åre.

Hon började med friidrott vid tolv års ålder då hon snart sprang 800 meter på bana med spikskor - hon var en mycket stor talang.

Men hon hamnade i en ond cirkel med stressfrakturer och skador som gick så långt att hon till slut trodde att hon, trots att hon inte ens hade fyllt tjugo år, aldrig mer skulle kunna springa utan smärta.

Vi pratar om kärleken till löpningen, om att springa barfota och hur hon upptäckte att lösningen på alla hennes problem var att springa i helt obanad terräng - och hur hon till slut upptäckte fjällöpningen.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-22
Länk till avsnitt

Om lavinprognoser.se med Mattias Tarestad, #167

Mattias Tarestad jobbar på Naturvårdsverket där han bland annat har ansvar för lavinprognoserna som ni kan läsa på Lavinprognoser.se.

Vi pratar om begreppet "fjällsäkerhet", om den mycket tragiska Anarisolyckan som för fyrtio år sedan utgjorde startskottet för inte bara statens förhållningssätt till säkerhet i fjällen utan även i förlängningen ledde till våra fjälledarutbildningar.

Vi pratar om statistik från Fjällräddningen för 2017, om tendensen att skuldbelägga de som ringer till Fjällräddningen, om sanning bakom rubrikerna och hur fjällturism kan förbättra folkhälsan.

Om "Snow Science", om hur samlas data in för lavinprognoser, om vad bör du tänka på då du läser dagens lavinprognos och om hur prognoserna sammanställs.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-15
Länk till avsnitt

Den femte intervjun med Fredrika Ek som cyklat runt jorden, #166

Hur summerar man en resa runt jorden på en cykel? Det vet inte ens Fredrika Ek, som exakt tre veckor efter att ha spenderat 1042 dagar i en cykelsadel genom 45 länder intervjuas av mig inför publik på Downtown Camper i Stockholm.

Jag har fått förmånen att följa Fredrika Eks färd runt jorden genom inspelningar över nätet från Bangkok, Lake Wanaka i Nya Zeeland och från Quito i Ecuador. I den femte inspelningen med Fredrika Ek har hon återvänt hem.

Eller har hon?

Vi pratar om alla möten, intryck och tankar. Om hur hon ska kunna landa efter tre år utanför den isolerade bubbla som nästan alla andra lever i. Om insikter, ångest och hopp. Om överflöd, underskott och om att bli utsedd till Årets europeiska äventyrare.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-09
Länk till avsnitt

Henrik Westling om att bestiga alla toppar i Jämtland och genomföra stora Sarektraversen, #165

Henrik Westling har drömt om alpinism ända sedan han var liten. Efter att nyligen storstilat ha genomfört Sarektraversen i kanonförhållanden tillsammans med toppturskumpanen Mattias Skantz börjar verkligen hans drömmar verkligen att slå in.

Till vardags är Henrik butikschef på Naturkompaniet i Östersund, men balans är viktigt i hans liv och därför blir klättring, skidåkning och alpinism alltid en hög prioritet för honom.

Vi pratar om hans uppväxt, om att ockupera garaget med utrustning för insektssamling, om att drömma om alpinism redan som tolvåring och givetvis om Henriks långa projekt att bestiga alla toppar i Jämtlands län - ett projekt som resulterade i en kortfilm för Black Diamond TV.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-02
Länk till avsnitt

Modern skidhistoria, puckel och getter med eldsjälen David Kantermo, #164

2017 blev David Kantermo utnämnd till Årets eldsjäl av Åre Destination - något som känns extremt välmotiverat och som gjorde mig extra glad över att ha bokat honom som den första intervjun här i byn.

För många kan kanske David vara känd för videoklipp på sjösurfning i Jämtland, skridskoåkning på E14 eller årens första skidfilmer från Åreskutan. Jag gissar att många känner till David, men det är inte lika många som har den större bilden - och då kommer den här intervjun väl till pass.

Intervjun med David är också en historielektion i modern skidhistoria.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-01-29
Länk till avsnitt

Klippklättringskurs och klättringens filosofi med Andreas Bengtsson, #163

Jag har nästan minimalt med klättererfarenhet. Visst, jag har testat inomhusväggar en handfull gånger under snart tjugo års tid, jag har klättrat is uppe i Abisko på Ice Climbing Festival men jag har framförallt gått en veckas glaciärsäkerhetskurs i Tarfala tillsammans med Arctic Guides.

Kanske mer än själva klättringen så fascineras jag av det rena, enkla hantverket bakom alpinism och klättring. Friktion och gravitation som balanseras mot varandra och i samspel skapar fasta punkter och en trygghet i områden och positioner där människan egentligen inte ska kunna vistas.

Men för att utöka min kunskap, min nyfikenhet och för att öppna fönstret till klättervärlden än mer så bokade jag upp mig på en klippklättringskurs tillsammans med Mountain Guide Travels som drivs av UIAGM-certifierade bergsguiden Andreas Bengtsson.

Avsnittet är inspelat både i studion hos acast där jag intervjuar Andreas, men även ute på klippan vid Häggsta där kursen hölls en helg i slutet av september.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-01-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.