Sveriges 100 mest populära podcasts

#Sparpodden

#Sparpodden

#sparpodden - en podd om sparande och investeringar! Nytt avsnitt varje onsdag med programledaren Alexander Gustafsson. Ställ dina frågor till oss under #sparpodden i sociala medier.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nordnet.se/sparpodden

Avsnitt

Kommer bitcoin ersätta dollarn? - Sparpodden 414

Veckan podd ger en uppdatering från kryptovärlden med Ludvig Öberg. Finns det några praktiska användningsområden för bitcoin? Vad ska man ha NFT:er till. Varför har El Salvador infört bitcoin som valuta. För och nackdelar med att institutionellt kapital investerar i bitcoin - och mycket mer! Veckas podd får ett återbesök av Ludvig Öberg. Han gästade Sparpodden i avsnitt 169 under början av 2017. Mycket har hänt inom krypto sen dess, dessutom har han själv varit med och grundat numera börsnoterade Safello. Lyssna in för att få en balanserad bild av vad som hänt inom kryptovärlden.
2021-10-13
Länk till avsnitt

Förtjusande förvärvsbolag på börsen - Peter Benson - Sparpodden 413

Varför är marknaden helt främst på förvärvsdrivna bolag? Finns det någon rimlighet i detta och vad tror vi om framtidsutsikterna för förvärvsdriven tillväxt? Veckans podd tillsammans med Peter Benson på Affärsvärden handlar om "compounders". Vilka är favoriterna i sektorn och vilka är mindre lockade. Kan den höga värderingen vara motiverad eller finns det fallhöjd? Lyssna in för att höra våra tankar!
2021-10-06
Länk till avsnitt

Börsaktuella investmentbolaget Flat Capital - Hanna Wachtmeister - Sparpodden 412

Sebastian och Nina Siemiatkowskis investmentbolag Flat Capital är nu på väg till börsen och där kommer man som investerare få exponering mot bolag som Klarna, Trucaller och Budbee för att nämna några. I veckans podd träffar vi Hanna Wachtmeister som är vd för Flat Capital. Vi får höra mer om varför entreprenöriell drivkraft är deras ledstjärna, varför de vill vara en glad och långsiktigt minoritetsägare och inte minst varför vill man börsnotera Flat Capital. För dig som gillar investmentbolag så är detta podden för dig - lyssna in!
2021-09-29
Länk till avsnitt

Så lyckas man köpa bra bolag! - Stockwiks vd David Andreasson - Sparpodden 411

Hur hittar man bra investeringar och varför är kultur-match så viktigt för Stockwik? Det reder vi ut i veckans podd som gästas av David Andreasson som är vd på serieförvärvaren Stockwik. Under 2021 har Stockwik köpt 5 företag än så länge. Hur går processen till och vad är det David letar efter. Vi pratar också marknaden för förvärvsbolagen, många transaktioner just nu och goda möjligheter att resa kapital genom nyemissioner. Vad är rimlig skuldsättning och hur går tankarna kring att köpa hela bolag eller deläga tillsammans med entreprenören.
2021-09-22
Länk till avsnitt

De hetaste fastighetsaktierna - Philip Hallberg & Tobias Kaj - Sparpodden 410

Vilka fastighetsaktier ser mest attraktiva ut nu och vilka ser dyra ut? Det blir tema fastighetsbolag i veckans podd och då reder vi ut detta tillsammans med Tobias Kaj och Philip Hallberg från Lannebo´s nya Fastighetsfond. Vi reder ut varför höga substanspremier inte nödvändigtvis betyder att det är en dyr fastighetsaktie. Hur inflationen kan göra fastighetsbolag till vinnare. Vad tycker de om månadsutdelande aktier samt preffar & d-aktier. Vi reder ut på vilket sätt räntan kan både gynna och missgynna fastighetsaktier. För dig som är nyfiken på fastighetsaktier så ska du definitivt lyssna in!
2021-09-15
Länk till avsnitt

Kommer vi någonsin återvända till kontoret? - Eva Landén, vd Corem - Sparpodden 409

Kontorsdöden är både överdriven och underdriven, nog kommer vi ses fysiskt men på vilka sätt kommer helt klart förändras. Veckans podd gästas av Eva Landén som är börsvd på Corem. Hon är en veteran inom fastighetsbranschen och har varit på logistikfastighetsbolaget Corem sedan 2008. Nu har man dessutom köpt upp Klövern med sitt kontorsbestånd och har slagit samman verksamheterna. Det blir ett samtal om alltifrån framtiden för kontor och logistik. Konsolideringen bland fastighetsbolagen och fler uppköp. Dessutom får vi en närmare inblick i vad man gör på ett fastighetsbolag under dagarna och hur värdeskapandet sker. Ett gediget samtal om framtiden för fastighetsbolagen, lyssna in!
2021-09-08
Länk till avsnitt

Från Jehovas vittnen till miljardär - Jon Strand - Sparpodden 408

Är pengar ett mått på framgång? Blir man lyckligare av mer pengar? Svaren på dessa frågor är diskussion i veckans podd som gästas av entreprenören och investeraren Jon Strand. Han startade första företaget som tonåring. Sen satsade han allt på sitt företag Strands Fordonsbelysning som har vuxit fenomenalt senaste 20åren och såldes tidigare iår. Numera investerar han och har aktiva styrelseuppdrag. Dessutom berättar han om hur det var att födas in i Jehovas Vittnen och hur han sen bröt sig loss. Detta är ett inspirerande och fängslande samtal om drivkraft, pengar och inte minst självförverkligande.
2021-09-01
Länk till avsnitt

"Depån är inte pengar, det är poäng" - Petter Hedborg - Sparpodden 407

Möt entreprenören och investeraren Petter Hedborg. Driver idag fintechbolaget Modular Finance. Tidigare startat och sålt Introduce. Styrelseledamot i börsaktuella Söder Sportfiske och delägare i Börsdata.se. Podden är ett riktigt djupgående samtal om investeringsfilosofi och vi går bl.a. igenom Petters tankar kring portfölj koncentration. Analysera småbolag och hur man letar efter aktier med 3-stegs-raket möjligheter; Top-line tillväxt, operativ hävstång och möjlighet till multipelexpansion. Inte minst hur man ser till så att investeringar är roligt så du blir långsiktig i att fortsätta investera! För dig som gillar att nörda ner dig och lära dig mer om hur man blir en bättre investerare så är detta avsnittet för dig!
2021-08-25
Länk till avsnitt

Hög avkastning till rimlig risk - Med Christoffer Ahnemark - Sparpodden 406

Ett fullspäckat aktieavsnitt där vi pratar om; Extrema premier på investmentbolag och varför blankning faktiskt kan vara bra för den långsiktiga investeraren. Vad är ett kvalitativt bolag och varför risken är minst lika viktig att fokusera på som möjligheten till avkastning. En plan för hur man hanterar eventuellt stökig börs under hösten och kommande år. Sen blir det någon tankar om case som Coor & Fabege. Christoffer Ahnemark är tillbaka och gästar podden, numera som förvaltare på Origo Fonder.
2021-08-18
Länk till avsnitt

Mentala modeller för investerare - Poor Charlies Almanak - Sparpodden 405

Veckans podd är destillerad kunskap från boken Poor Charlies Almanak - "biografin" om Charlie Munger. Han är vice ordförande i Berkshire Hathaway och därmed Warren Buffetts affärspartner. Boken är ett uppslagsverk av mentala modeller och system för att skaffa sig visdom genom livet. Vi har fokuserat på de modeller som är mest applicerbara för investerare och går igenom de teorier och tankar som han delar i boken. Genom att skaffa dig en övergripande förståelse från många av vetenskapens stora områden kan du få ett mer diversifierat tankesätt och därmed ge dig nya insikter. Gäst denna vecka är Ludvig Rosenstam Åhman och vill du höra fler bok-poddar så lyssna in Sparpodden-avsnitten: 390 - One Up on Wall Street 369 - Pengarnas Psykologi 353 - The Essays of Warren Buffett 344 - Principles, Ray Dalio 337 - The Most Important Thing 323 - 101 tankar om aktier
2021-08-11
Länk till avsnitt

Kan techbolagen fortsätta växa? - Med Johan Roslund - Sparpodden 404

Avsnitt 404 till ära handlar om de gigantiska techbolagen och finns det något som kan bryta deras framtid? Storbolag som Microsoft, Facebook, Google och Apple dominerar i storlek och samtidigt växer kraftigt. Johan Roslund är förvaltare på GP Bullhound med just fokus på teknologiaktier globlat. Vi pratar FAANG:s framtid och varför han gillar cloud-bolagen. Halvledarindustrin och hur Johan positionerar sig. Tencent och gaming. Digitalisering av avtal. Detta och mycket mer, lyssna in!
2021-08-04
Länk till avsnitt

Bli en fena på fondsparande - Johanna Englundh - Sparpodden 403

Fonder är för alla! Fonder berör i princip alla svenskar, både via pension och för många i det privata sparandet. Hur bygger man bäst en fondportfölj? Ja, det besvarar vi i veckans podd som gästas av Johanna Englundh från Fondbolagens Förening. Hon bjuder på praktiska fondtips. Lyckas med månadssparandet. Hur sparar svenskarna i fonder egentligen. Vad är ett bra sätt att spara hållbart. Kort och gott allt du kan tänkas behöva och vilja veta om fondsparande.
2021-07-28
Länk till avsnitt

Lär känna "nordnettwittrarna" - Axel Karlsson och Alicia Enqvist - Sparpodden 402

Alicia jobbar som aktiemäklare på Nordnet. Axel jobbar som ansvarig för aktiv handel. Båda använder flitigt finanstwitter för att sprida inspiration, nyheter och aktiesnack. Det blev ett bubblande samtal om resan till börsen, vad gör en aktiemäklare, nyhetsflöden, lyckas med aktiv handel på börsen och inte minst varför vi alla älskar aktier! Kort och gott, perfekt underhållning i hängmattan - lyssna in.
2021-07-21
Länk till avsnitt

Jag vaknade i ett ostoppbart näsblod - Med Rasmus Järborg - Sparpodden 401

Möt Nordnets produktchef Rasmus Järborg. Det bjuds på både personlig resa och tips för att lyckas med barnspar och hur Rasmus egen investeringsstrategi ser ut. Vi får höra om hans tid på investmentbank i London, vidare till SEB och få jobba direkt under vd:n och därefter till Nordnet där han idag leder utvecklingen för nya produkter och tjänster. Det blev ett härligt personligt samtal om börs och bank samt hur man bygger världens bästa användarupplevelse! Lyssna in.
2021-07-14
Länk till avsnitt

400-jubileum med Günther Mårder - Sparpodden 400

En bekant röst gästspelar i veckans jubileumspodd avsnitt 400 i form av Günther Mårder. Det bjuds på nya investeringsuppslag (likt gång-på-gång-på-gång) i form av fastighetstomter. Spartips lämpliga nu i efterskalvet av IT-hackningar, samt en affärsmodell för rea-köp. Hur resonerar Günther kring sina noterade innehav i portföljen och är han nöjd med det historiska resultatet? Svaret får du i podden!
2021-07-07
Länk till avsnitt

Bästa tiden framför oss! - Fredrik Warg - Sparpodden 399

Utsikterna för börsen är fantastiska, efter en lågkonjunktur utan större ekonomiska förluster ligger börsen redo för nästa lyft. Veckans podd gästas av aktiechefen Fredrik Warg som ger sin utblick för resten av året och de kommande åren. Dessutom hinner vi dela med oss av tidlös kunskap för att hantera börsnedgångar, vad är ett bra bolag och inte minst reder vi ut vad Erik Selin (Balder) och Ola Rollén (Hexagon) har gemensamt i deras respektive framgångssagor!
2021-06-30
Länk till avsnitt

Politiskt kaos - Sparpodden 398

Vi tar temperaturen på det politiska klimatet efter omröstningen att avsätta regeringen och vi reder ut hur detta påverkar börsen. Inte minst har en stor frågan senaste månaden varit skatt på sparande genom ett eventuellt tak på ISK-kontot. Frida startade en namninsamling som fick 40 000 underskrifter som under förra veckan levererats till finansministern. Utöver det politiska så ger vi dig höjdpunkterna på sommarbörsen som är rätt bra att hålla koll på. Det brukar vanligtvis vara lite lugnare handel, men både räntebesked och starka Q2 rapporter kan bjuda på lite action. Veckans podd är tillsammans med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
2021-06-23
Länk till avsnitt

Möjligheter och utmaningar för Readly med Maria Hedengren - Sparpodden 397

Veckans podd gästas av vd Maria Hedengren från magasintjänsten Readly. Vi får en uppdatering efter snart 9 månader på börsen och hur resan hit har sett ut, vilka lärdomar och insikter de fått som börsnoterat bolag. Vi pratar relationer med förlagen och vad hände med Aller och Bonnier. Varför ökar både omsättning och kostnader samt vad är den långsiktiga planen. Hur går arbetet med att expandera internationellt och hur ser potentialen ut framåt. Det blev ett fullspäckat avsnitt där vi djupdyker ner i magasin- och tidningsbranschen samt dess resa mot digitalisering. Lyssna in!
2021-06-16
Länk till avsnitt

Framgångssagan RevolutionRace med vd Pernilla Nyrensten - Sparpodden 396

E-handelsbolaget RevolutionRace från textil- och e-handelsstaden Borås är på väg till börsen. Paret Pernilla & Niclas Nyrensten grundade bolaget 2014 och nu har man försäljning i 35 länder. Vad är framgångsreceptet och varför gör de alltid något annat än "best practice" för att lyckas - det är samtalsämnet för veckans podd. Lyssna in!
2021-06-09
Länk till avsnitt

Allt om din bostad med Josephine Linghammar, Booli - Sparpodden 395

Veckans gäst är Josephine från bostadstjänsten Booli och detta blev ett fullspäckat avsnitt kring bostadsekonomi. Vi pratar "Snart till salu" annonser som numera utgör lika stort utbud som vanliga bostadsannonser. Dessutom bjuder vi på tips kring budgivning och vilka strategier man kan använda. Vad säger datan om lockpriser och varför är de så vanliga nu när bostadspriserna generellt stiger. Och på tal om prisutvecklingen, vad tror vi framåt delar vi i podden. För dig som går i tankarna på att köpa, sälja eller bara är nyfiken på bostad så är veckans avsnitt för dig!
2021-06-02
Länk till avsnitt

Allt om serieförvärvare med Jon Hyltner - Sparpodden 394

Företag vars affärsmodell är att köpa upp andra företag kallas ofta för serieförvärvare. Ofta kan de växa vinsten med 15% eller mer årligen genom strategiskt smarta förvärv. Hur funkar egentligen dessa förvärvsmaskiner, vilka nyckeltal är relevanta, hur ska man resonera kring goodwill och vilka bolag finns det med denna modell på börsen. Detta diskuteras tillsammans med Jon Hyltner från Enter fonder. Det är ett riktigt nörderi-avsnitt för den väldigt aktieintresserade!
2021-05-26
Länk till avsnitt

Börs-vd innan 30 år! - Ludwig Pettersson - Sparpodden 393

Ludwig startade Savelend 2014 och nu är de påväg till börsen. Lyssna in på ett fantastiskt samtal om entreprenörskap, investeringar och börs. Han startade första företaget som 11 åring, sen har han livnärt sig som pokerproffs under flera år och hittade till börsen mitt under en brinnande finanskris. Samma finanskris fick honom att fundera på alternativa investeringar som sedan blev grunden till fintech bolaget Savelend. Man sysslar både med P2P lån och en faktureringslösning för företag. Lyssna in för att höra mer om både Savelend och Ludwigs börstips.
2021-05-19
Länk till avsnitt

"En exceptionellt stark tillväxt i år" - med Anders Borg - Sparpodden 392

Tidigare finansminister, numera styrelseproffs och ordförande för börsaktuella checkin.com - Anders Borg gästar veckan podd! Får vi se en fastighetsskatt? Hur blir det med kapitalbeskattningen framöver i Sverige? Vilka är de positiva och negativa effekterna av stimulanspaketen som levererats? Det blev givetvis lite politik, men framförallt fokus på aktier och investeringar. Vilka typer av företag investerar Anders i. Dessutom bjuder han på både lite intressanta bolag och tips för hur man bäst lägger upp pensionssparandet. Lyssna in!
2021-05-12
Länk till avsnitt

Investera i blockkedjans potential - Sami Rusani - Sparpodden 391

Varför vill man investera i företag som jobbar med blockkedja? Ja, det blir temat för veckans podd. Sami Rusani är en investerare och förvaltare som letar företag som kan använda blockkedja i sin affärsmodell. Teknologin har liknelser med den transformering som internet har haft och vilka som är morgondagens vinnare får vi höra i avsnittet. Det blir naturligtvis en hel del snack om kryptovalutor, Bitcoin, risker med att det är en "hype" just nu och mycket mer. Inte minst vilka är företagen som Sami äger! Lyssna in!
2021-05-05
Länk till avsnitt

One Up on Wall Street - med Ludvig Rosenstam Åhman - Sparpodden 390

One Up on Wall Street är en klassiker inom finanslitteratur. Första utgåvan kom -89 och den är skriven av den legendariska förvaltaren Peter Lynch. Hur man hittar bra aktier och åtnjuter en "Tenbagger" (10-dubbling) i avkastning avslöjas i boken och vi delar våras bästa insikter i vecknas podd. Vi tar upp; "The cocktail party theroy", Hur man undviker att vattna ogräset i portföljen, Vilka kriterier den perfekta aktien har, samt hur man gör en Lynch-spaning. Fler bokavsnitt så kolla in avsnitt: 369 - Pengarnas Psykologi 353 - The Essays of Warren Buffett 344 - Principles, Ray Dalio 337 - The Most Important Thing
2021-04-28
Länk till avsnitt

Ökad avkastningspotential genom hållbarhet - Johan Svantesson - Sparpodden 389

För att kunna göra mer genomtänkta investeringsbeslut så behövs det bra verktyg. På temat hållbara investeringar så kommer det snart lanseras en Taxonomi från EU där man klassar upp bolags verksamhetsben efter olika hållbara kriterier. Johan är en aktiv förvaltare som använder hållbarhet som en vägledare för att hitta morgondagens vinnande affärsmodeller. I veckans podd så berättar johan mer om vad taxonomin kan användas för och dessutom bjuder han på 3 aktier på temat hållbarhet. Vi pratar Fasadgruppen, Atlantic Sapphire och Re:Newcell
2021-04-21
Länk till avsnitt

Ekonomisk frihet med Pengabingen - Sparpodden 388

Kan man bli ekonomiskt fri genom att spara en vanlig lön? Behöver man vara ett investerings-proffs eller räcker det med ett vanligt månadssparande? Och hur mycket pengar krävs för att vara fri? Veckans gäst är instagramprofilen Pengabingen som delar med sig av sin resa till att idag vara ekonomiskt fri. Vi pratar "4%-regeln", varför investmentbolag är najs, samt vanliga hinder och tips för att lyckas med sina privatekonomiska drömmar. Detta var ett väldigt inspirerande samtal - lyssna in! Blogginlägget vi pratade om: https://www.nordnet.se/blogg/garanterad-avkastning/
2021-04-14
Länk till avsnitt

Fastighetsskatten på väg tillbaka? - Peter Benson - Sparpodden 387

Veckans podd får ett härligt återbesök av Peter Benson från Affärsvärlden. Vi pratar allmänt börsläge och hans tankar framåt. Dessutom pratar vi om optionaliteten i SPAC och varför det kan vara en intressant investering. Dessutom avhandlar vi fastighetsskatten och varför Peter tycker det vore rimligt att återinföra den igen. Vi bjuder på lite allmänna spaningar kring höjda skatter som följd av alla stimulanspaket. Lyssna in!
2021-04-07
Länk till avsnitt

Kommer ESG-trenden fortsätta? - Christofer Halldin - Sparpodden 386

Börjar vi se bubbeltendenser på ESG området? På energi-sektorn ser det så ut, men det finns många fler områden så som vatten och el-näts investeringar som Christofer berättar mer om. Han jobbar som CIO på Handelsbanken Asset Management och i detta avsnittet ger han oss senaste trendspaningarna inom ESG-investeringar. För dig som vill förstå hur man ska resonera kring att investera hållbart är detta ett perfekt avsnitt! Lyssna in.
2021-03-31
Länk till avsnitt

Mer börspsykologi med Cristofer Andersson - Sparpodden 385

Börsen är på topp och många aktieinvesterare känner sig rikare, smartare och mer skickligare än någonsin! Veckans gäst är ett kärt återbesök av både Cristofer och ämnet börspsykologi. Vi går igenom några mentala modeller för att förbättra oddsen att vi inte lurar oss själva, så att vi gör mer genomtänkta placeringar och skapar förutsättningar att lyckas på börsen genom både upp- och nedgång. Detta är tidlös kunskap som är väl värt att öva på under den börshausse vi lever i. Vill du ha mer Börsspykologi så lyssna gärna in Sparpodden avsnitt 341 & 349
2021-03-24
Länk till avsnitt

Företagsförvärvande och kultur med Johan Steene från Teqnion - Sparpodden 384

Vad är framgångsfaktorer för ett serieförvärvande bolag som Teqnion? Hur gör man företagsförvärv till rätt pris och med fokus på rätt kultur? Veckans podd gästas av Johan Steene som är vd och grundare av Teqnion för 15 år sedan - misstagen han gjort längs med vägen och lärdomarna han tar med sig pratar vi mer om. Vilka framgångsrika serieförvärvare ser Johan upp till och när uppnår han själv 1 000 miljarder i börsvärde? Lyssna in så får du svaret!
2021-03-17
Länk till avsnitt

Byggmästare Anders J Ahlström med Tomas Bergström - Sparpodden 383

En efterlängtad gäst i form av det mindre, och relativt okända, investeringsföretaget Byggmästare Anders J Ahlström. Vd Tomas Bergström gästar Sparpodden för att berätta mer om transformeringen från ett fastighetsbolag till ett investeringsföretag. Deras metod för att hitta värde i de investeringar de gör och vi pratar en hel del om bolagen i deras portfölj. Green Landscaping, Azelio, Infrea men också spännande onoterade aktier som Volta Trucks och Team Olivia. För oss investmentbolagsnördar var detta ett mycket trevligt samtal - lyssna in!
2021-03-10
Länk till avsnitt

Börsbubblor & Investmentbolag med Marcus Fridell - Sparpodden 382

Återbesök av investmentbolagsnörden Marcus Fridell. Vi pratar givetvis premie-värderingar, nya och mindre investmentbolag, Kinnevik som delar ut Zalando, SPAC och inte minst bjuder Marcus på lite spännande börskrascher så som cykel-bubblan på 1800-talet och bowling-bubblan på 50-talet. Trevlig lyssning!
2021-03-03
Länk till avsnitt

Investmentbolaget Edastra med Christian Hellman - Sparpodden 381

Massa börsnörderi i veckans podd med Christian Hellman som är VD på det privata investmentbolaget Edastra. Dessförinnan aktieanalytiker med fokus på bettingbolagen bland annat. Vilka bolag letar Edastra efter och hur ser investeringsmetoden ut. Kommer de börsnotera sig och varför är just investmentbolag intressant som investeringsform. Christian har dessutom full koll på bettingsektorn så det blir en del snack om Evolution och hans tankar kring den sektorn.
2021-02-24
Länk till avsnitt

Rapportsnack med Carl-Henrik Söderberg - Sparpodden 380

Flygande start på det nya börsåret med en uppgång på närmare 10% och Q4 rapporterna har visat att börsåret inte blev så illa som det befarades. Aktier med digitala affärsmodeller fortsätter att vinna mark, vi lägger extra fokus på igaming sektorn som är stekhet. Vi pratar optionen på att amerikanska delstater fortsätter öppna upp det digitala landskapet. Calle delar varför har tror Kindred kan få en ESG-stämpel. Detta och mycket mer tillsammans med Carl-Henrik Söderberg som är analytiker hos Aktiespararna.
2021-02-17
Länk till avsnitt

Fokus eSport med Stefan Westin - Sparpodden 379

Intresset för eSport har varit på frammarsch under senaste året, veckans podd djupdyker ner på området med förvaltaren Stefan Westin som kör eSportsfonden. Med ett gäng hundra miljoner entusiaster som konsumerar eSport, så förstår man att marknadspotentialen är enorm. Hur ser demografin ut? Vilka länder är störst? Vilka är bolagen som kapitaliserar på detta fenomen? Lyssna in för att höra mer!
2021-02-10
Länk till avsnitt

En verktygslåda för att investera bättre - Daniel Zhang - Sparpodden 378

Att förstå Circle of competence, Second level thinking och hur man bemästrar risk är några väldigt viktiga mentala modeller för att lyckas som investerare som vi fördjupar oss i detta avsnitt. Daniel skrev boken för att påminna sig själv om viktiga byggstenar i processen till att hitta bra aktier. Vad utfallet blir av dina investeringar är ibland bortom vår förmåga att kontrollera, men processen för hur du investerar har du 100% makt över! Detta kunskapsfyllda avsnitt är veckans Sparpodden - lyssna in!
2021-02-03
Länk till avsnitt

Våga vara contrarian - Wilhelm Gruvberg - Sparpodden 377

Wilhelm är förvaltare på hedgefondfirman Alcur. Vi pratar tillväxt, värdecase, småbolag, serieförvärvare, special situations och massa annat aktienörderi. För dig som vill bli en bättre investerare och vässa din förståelse för aktiehandel kommer gilla detta avsnitt. Wilhelm är en ödmjuk och riktigt skarpsynt förvaltare. Han delar med sig av sin stil och konstform för att hitta framtidens vinnaraktier.
2021-01-27
Länk till avsnitt

Jakten på avkastning med Jan Dinkelspiel - Sparpodden 376

Följ med bakom kulisserna på en börsnotering när Jan delar sina insikter från Nordnets IPO under 2020. Vi hinner prata Shareville och den strategi Jan använder för att inspireras av duktiga investerare. Vikten om övertygelse i sitt case. Varför en övergripande förståelse om ett bolag räcker. Inte minst avslutar vi med vilket som är Jan's bästa spartips! (Har han lärt sig något från Günther?!) Skratt, allvar och mycket aktiesnack - Lyssna in!
2021-01-20
Länk till avsnitt

Köpa investmentbolag på premie - Ulf Hedlundh, Svolder - Sparpodden 375

Svolders vd Ulf gästar veckans podd och det blir fullt fokus på investmentbolag. Vi bollar lite tankar kring premievärdering på investmentbolag och varför det kan vara köpvärt ändå. Dessutom lite tankar kring nyemission i några IB-bolag. Ulf delar sina tankar kring koncentration/diversifiering och hur resonerar kring hur många aktier man bör ha i portföljen. Vi hinner även prata EVO, Kambi och betting sektorn. Det blir några ord om Bitcoin. Samt en hel del tankar om småbolag vilket är Svolders paradgren. Lyssna in!
2021-01-13
Länk till avsnitt

Return of the Jedi - Joakim Bornold - Sparpodden 374

Kärt återbesök i podden av Joakim Bornold - tidigare Sparpodden ankare och idag Sparekonom på Söderberg & Partners. Det blir ett skojfriskt avsnitt som både bjuder in till varför aktiebolag är världens bästa uppfinning, varför det är rimligt med börskrascher, och aktieutdelningens funktion! För dig som har lyssnat på podden ett tag kommer uppskatta detta avsnitt lite extra.
2021-01-06
Länk till avsnitt

Aktierna som gått bäst 2020 - med Peter Benson - Sparpodden 373

Årets sista podd gästas av Peter Benson från Affärsvärlden. Vi kollar höjd- och lågpunkter från året samt delar tankar inför nästa börsår. Vi får dessutom höra mer om bästa köpråden från Affärsvärlden samt vilka aktier som de tror extra på framöver.
2020-12-30
Länk till avsnitt

Julhälsning och börsspaningar - Sparpodden 372

Alex och Frida önskar en God Jul och ser tillbaka på börsåret som gått. Vilka teman har präglat börsen och vad det kan ge oss för vägledning inför 2021. Vi bjuder på populära aktieköp hos privatinvesterarna samt vilka aktier man säljer av nu. Se nu till att njuta av julledigheten och ladda upp inför nästa börsår!
2020-12-23
Länk till avsnitt

Smällkarameller inför 2021 med Christoffer Ahnemark - Sparpodden 371

Vi spanar in några spännande aktier inför 2021 tillsammans med Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark. Delvis några tankar om börs-förutsättningarna och sen aktier som han har i sin kortsiktiga portfölj. Det blir Pricer, GHP, Svedbergs, Consti och Tikkurila. En påse med både tillväxtpotential, några värde-förbättringar och inte minst goda chanser till extra utdelningar under 2021. Lyssna in för att höra mer!
2020-12-16
Länk till avsnitt

"Bitcoin - allt annat är irrelevant" - Christoffer de Geer - Sparpodden 370

Kryptovalutor vinner mark när centralbankerna fortsätter att stödköpa värdepapper och stimulera ekonomin. Men vad är det som gör att priset går upp eller ner på en bitcoin? I en aktie går utbud och efterfråga att studera i en orderbok, men hur man som investerare kan förhålla sig till prisförändringar i kryptovalutor blir tema för veckans podd.
2020-12-09
Länk till avsnitt

Pengars Psykologi - med Ludvig Rosenstam Åhman - Sparpodden 369

Varför man inte behöver ha ett konkret mål för sitt sparande! Hur man kan klara sig bättre på börsen genom att vara rimlig istället för rationell. Hur man kan använda tiden till sin fördel för att lyckas få en stor avkastning. Detta och mycket mer hör du i veckans podd som hoppar ner i boken The Psychology of Money av Morgan Housel. En bok som är sprängfylld med visdom och tips för att hantera sin pengar på ett sunt sätt. Ludvig har gästat podden förut där vi har gjort bokrecensioner och nu är det dags igen. För den som vill läsa boken på svenska så går den att förbeställa här: https://sternersforlag.se/produkt/pengars-psykologi/
2020-12-02
Länk till avsnitt

Varför man borde investera i Asien - Sparpodden 368

Veckans gäst är Yining Wang från investmentbolaget Nordic Asia. Det blir fult fokus på Asien som marknad och varför den organiska tillväxten lockar. Hur man kan hantera den politiska situation som råder blir det tips om. Dessutom bjuds det på spännande case som Yining har spanat in; Alibaba, Ant Group, Xiaomi, XPeng, Niu Technologis för att nämna några. Lyssna in!
2020-11-25
Länk till avsnitt

På privatspararens sida - Aktiespararnas vd Joacim Olsson - Sparpodden 367

Veckans podd gästas av Joacim som är sedan några år tillbaka vd på Aktiespararna. Vi pratar vikten om opinionsbildande och hur man påverkar politiker, börsbolag och banker. Dessutom pratar vi om Uppdragsanalysens vara eller icke vara. Intressekonflikterna, varför det är mer köp än sälj rekommendationer och rimligheten i det.
2020-11-18
Länk till avsnitt

En transformerande historia för Nordnet ? möt Tom Dinkelspiel - Sparpodden 366

Tom är idag verksam som ordförande för Nordnet och det var familjen Dinkelspiel som för över 20 år sedan grundade Nordnet. Vad var det egentligen som gjorde att man vågade satsa på projektet Nordnet under mitten av 90-talet när internet fortfarande var ungt och outforskat? Vi blickar i IT-bubblans uppgång och den aktieyra som rådde kring millennieskiftet. Kraschen som följer och konsolideringen av nätmäklare i Sverige. Ambitionerna under 2000-talet att bli en fullservicebank online och utlandsexpansioner i Europa samt hur finanskrisen medförde en återgång till kärnaffären sparande och investeringar. Vi pratar innovationskraft, över 1 miljon kunder, nya sparprodukter och möjligheterna framåt. Lyssna in på Nordnets spännande historia och framtidsutsikter.
2020-11-11
Länk till avsnitt

Därför är börsen vinnare i valet - Sparpodden 365

Nästan-live-podd där vi uppdaterar kring börseffekterna av det amerikanska valet. Mycket är fortfarande oklart om presidentskapet, men börsen är redan nu en vinnare. Stimulanser, tydlighet i kongress och senat, budgetunderskottet och effekterna på ekonomin, samt positivt företräde på nyheterna är det som dominerar börsens rörelse.
2020-11-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.