Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

#Sparpodden

#Sparpodden

#sparpodden - en podd om sparande och investeringar! Nytt avsnitt varje onsdag med programledaren Alexander Gustafsson. Ställ dina frågor till oss under #sparpodden i sociala medier.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nordnet.se/sparpodden

Avsnitt

Jakten på avkastning med Jan Dinkelspiel - Sparpodden 376

Följ med bakom kulisserna på en börsnotering när Jan delar sina insikter från Nordnets IPO under 2020. Vi hinner prata Shareville och den strategi Jan använder för att inspireras av duktiga investerare. Vikten om övertygelse i sitt case. Varför en övergripande förståelse om ett bolag räcker. Inte minst avslutar vi med vilket som är Jan's bästa spartips! (Har han lärt sig något från Günther?!) Skratt, allvar och mycket aktiesnack - Lyssna in!
2021-01-20
Länk till avsnitt

Köpa investmentbolag på premie - Ulf Hedlundh, Svolder - Sparpodden 375

Svolders vd Ulf gästar veckans podd och det blir fullt fokus på investmentbolag. Vi bollar lite tankar kring premievärdering på investmentbolag och varför det kan vara köpvärt ändå. Dessutom lite tankar kring nyemission i några IB-bolag. Ulf delar sina tankar kring koncentration/diversifiering och hur resonerar kring hur många aktier man bör ha i portföljen. Vi hinner även prata EVO, Kambi och betting sektorn. Det blir några ord om Bitcoin. Samt en hel del tankar om småbolag vilket är Svolders paradgren. Lyssna in!
2021-01-13
Länk till avsnitt

Return of the Jedi - Joakim Bornold - Sparpodden 374

Kärt återbesök i podden av Joakim Bornold - tidigare Sparpodden ankare och idag Sparekonom på Söderberg & Partners. Det blir ett skojfriskt avsnitt som både bjuder in till varför aktiebolag är världens bästa uppfinning, varför det är rimligt med börskrascher, och aktieutdelningens funktion! För dig som har lyssnat på podden ett tag kommer uppskatta detta avsnitt lite extra.
2021-01-06
Länk till avsnitt

Aktierna som gått bäst 2020 - med Peter Benson - Sparpodden 373

Årets sista podd gästas av Peter Benson från Affärsvärlden. Vi kollar höjd- och lågpunkter från året samt delar tankar inför nästa börsår. Vi får dessutom höra mer om bästa köpråden från Affärsvärlden samt vilka aktier som de tror extra på framöver.
2020-12-30
Länk till avsnitt

Julhälsning och börsspaningar - Sparpodden 372

Alex och Frida önskar en God Jul och ser tillbaka på börsåret som gått. Vilka teman har präglat börsen och vad det kan ge oss för vägledning inför 2021. Vi bjuder på populära aktieköp hos privatinvesterarna samt vilka aktier man säljer av nu. Se nu till att njuta av julledigheten och ladda upp inför nästa börsår!
2020-12-23
Länk till avsnitt

Smällkarameller inför 2021 med Christoffer Ahnemark - Sparpodden 371

Vi spanar in några spännande aktier inför 2021 tillsammans med Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark. Delvis några tankar om börs-förutsättningarna och sen aktier som han har i sin kortsiktiga portfölj. Det blir Pricer, GHP, Svedbergs, Consti och Tikkurila. En påse med både tillväxtpotential, några värde-förbättringar och inte minst goda chanser till extra utdelningar under 2021. Lyssna in för att höra mer!
2020-12-16
Länk till avsnitt

"Bitcoin - allt annat är irrelevant" - Christoffer de Geer - Sparpodden 370

Kryptovalutor vinner mark när centralbankerna fortsätter att stödköpa värdepapper och stimulera ekonomin. Men vad är det som gör att priset går upp eller ner på en bitcoin? I en aktie går utbud och efterfråga att studera i en orderbok, men hur man som investerare kan förhålla sig till prisförändringar i kryptovalutor blir tema för veckans podd.
2020-12-09
Länk till avsnitt

Pengars Psykologi - med Ludvig Rosenstam Åhman - Sparpodden 369

Varför man inte behöver ha ett konkret mål för sitt sparande! Hur man kan klara sig bättre på börsen genom att vara rimlig istället för rationell. Hur man kan använda tiden till sin fördel för att lyckas få en stor avkastning. Detta och mycket mer hör du i veckans podd som hoppar ner i boken The Psychology of Money av Morgan Housel. En bok som är sprängfylld med visdom och tips för att hantera sin pengar på ett sunt sätt. Ludvig har gästat podden förut där vi har gjort bokrecensioner och nu är det dags igen. För den som vill läsa boken på svenska så går den att förbeställa här: https://sternersforlag.se/produkt/pengars-psykologi/
2020-12-02
Länk till avsnitt

Varför man borde investera i Asien - Sparpodden 368

Veckans gäst är Yining Wang från investmentbolaget Nordic Asia. Det blir fult fokus på Asien som marknad och varför den organiska tillväxten lockar. Hur man kan hantera den politiska situation som råder blir det tips om. Dessutom bjuds det på spännande case som Yining har spanat in; Alibaba, Ant Group, Xiaomi, XPeng, Niu Technologis för att nämna några. Lyssna in!
2020-11-25
Länk till avsnitt

På privatspararens sida - Aktiespararnas vd Joacim Olsson - Sparpodden 367

Veckans podd gästas av Joacim som är sedan några år tillbaka vd på Aktiespararna. Vi pratar vikten om opinionsbildande och hur man påverkar politiker, börsbolag och banker. Dessutom pratar vi om Uppdragsanalysens vara eller icke vara. Intressekonflikterna, varför det är mer köp än sälj rekommendationer och rimligheten i det.
2020-11-18
Länk till avsnitt

En transformerande historia för Nordnet ? möt Tom Dinkelspiel - Sparpodden 366

Tom är idag verksam som ordförande för Nordnet och det var familjen Dinkelspiel som för över 20 år sedan grundade Nordnet. Vad var det egentligen som gjorde att man vågade satsa på projektet Nordnet under mitten av 90-talet när internet fortfarande var ungt och outforskat? Vi blickar i IT-bubblans uppgång och den aktieyra som rådde kring millennieskiftet. Kraschen som följer och konsolideringen av nätmäklare i Sverige. Ambitionerna under 2000-talet att bli en fullservicebank online och utlandsexpansioner i Europa samt hur finanskrisen medförde en återgång till kärnaffären sparande och investeringar. Vi pratar innovationskraft, över 1 miljon kunder, nya sparprodukter och möjligheterna framåt. Lyssna in på Nordnets spännande historia och framtidsutsikter.
2020-11-11
Länk till avsnitt

Därför är börsen vinnare i valet - Sparpodden 365

Nästan-live-podd där vi uppdaterar kring börseffekterna av det amerikanska valet. Mycket är fortfarande oklart om presidentskapet, men börsen är redan nu en vinnare. Stimulanser, tydlighet i kongress och senat, budgetunderskottet och effekterna på ekonomin, samt positivt företräde på nyheterna är det som dominerar börsens rörelse.
2020-11-04
Länk till avsnitt

Så påverkas börsen av presidentvalet - Sparpodden 364

Under nästa vecka får vi förmodligen reda på vem som leder världens viktigaste ekonomi under de kommande 4 åren. Det amerikanska presidentvalet kan dock ta några oväntad svängar och precis detta går vi igenom under veckans podd. Vad händer om vi inte får ett tydligt resultat på morgonen den 4e november? Vilka sektorer gynnas av kandidaternas föreslagna politik? Vem är mest trolig som vinnande kandidat? Vad kan man göra som investerare för att förbereda sig redan nu? Detta och mycket mer om du lyssnar in på veckans podd.
2020-10-28
Länk till avsnitt

Småbolagspärlorna på börsen med Jon Hyltner - Sparpodden 363

Ett proppfyllt avsnitt med spännande mindre bolag på börsen. Jon Hyltner förvaltar Enter Småbolagsfond och ger oss lite schyssta aktietips. På temat husdjur har vi Swedencare och Musti. Viktiga nyckeltal för att hitta rätt bland serieförvärvarna, vi pratar Instalco och Sdiptech. SaaS och mjukvara premieras på börsen, hur ska man hantera den höga värderingen på Lime och Vitec. Varför gillar alla småbolagsförvaltare Troax aktien? Lyssna in! Är du nyfiken på vilka aktier Jon har i portföljen så ser du det här: https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor/16801753-enter-smabolagsfond-a
2020-10-21
Länk till avsnitt

Fullt fastighetsfokus med Niklas Hultqvist - Sparpodden 362

Vilka fastighetsaktier ska man ha och vilka ska man undvika - det blir ämnet för veckans podd! Med mig har jag Niklas Hultqvist som förvaltar IKC Fastighetsfond. Niklas berättar varför det kan vara mer värt att köpa fastighetsaktierna med substanspremie än rabatt! Varför han gillar samhällsfastigheter, bostad och logistik - men håller sig fortsatt försiktig till kommersiella lokaler. Tankar om ränteläget, belåning bland fastighetsbolagen, kontorsdöden, och Amazons intåg i Sverige - helt enkelt fullt fastighetsfokus!
2020-10-14
Länk till avsnitt

Vilka är de hetaste aktierna just nu - Sparpodden 361

Jag och Frida Bratt ger några spaningar inför presidentvalet och hur de olika kandidaterna påverkar börsen. Vi kollar även på de hetaste och mest köpta aktierna under året, det ger en fingervisning om vilka trender som råder. Samt några riktigt bra tips inför börsnotering blir det i veckans podd. Lyssna in! Länk till bloggen: https://blogg.nordnet.se/vilka-ar-de-hetaste-aktierna-just-nu/
2020-10-07
Länk till avsnitt

Tech-giganternas framtid med Helen Broman - Sparpodden 360

Apple, Amazon, Microsoft, Google och Facebook är de "big 5" som utgör kring 22% av SP500 indexet i USA och hela 45% av NASDAQ100 indexet. Hur står sig värderingen i dessa bolag, hur ser utsikterna ut för framtiden och vilka risker finns det? Helen Broman är teknikfondförvaltare på Lannebo där de har fullt fokus på både stora och små teknikbolag. I podden får vi höra vilka av de stora giganterna som Helen gillar mest, samt en bonus sektor som de kollar mer på framöver mot slutet. Lyssna in!
2020-09-30
Länk till avsnitt

Rätt data, bättre investeringar med Jonas Thulin - Sparpodden 359

Veckans podd med ett "pick your brains" med Jonas Thulin från Erik Penser Bank. Jonas ansvara för förvaltningen och vi djupdyker ner i datans fascinerande värld. Hur vikten av rätt data ger en förutsättningar att vara proaktiv och se förändringar på börsen. Vi pratar om varför vi är 3x mer negativa idag än för bara några år sedan och vad det gör med investeringsresultatet. Hur data kan användas för att positionera sig rätt, utan att behöva pricka rätt. Ett mycket tänkvärt samtal, lyssna in!
2020-09-23
Länk till avsnitt

Aktieanalys och värderingar med Staffan Östlin - Sparpodden 358

I veckans podd får vi lyssna in på tankarna från hedgefondförvaltaren Staffan Östlin som förvaltar Adrigo Long/Short med fokus på små och medelstora bolag. Vi pratar om vikten att ha en övertygelse på lång sikt om aktiens transformerande förmåga. Staffan delar sin syn på några av deras långsiktiga case Atlantic Sapphire, Bonesupport och Veoneer. Vi pratar även vikten av att kunna korta en aktie och när det kan vara lämpligt. Hur de som stockpickers förhåller sig till makro- och omvärldsfaktorer. Lyssna in!
2020-09-16
Länk till avsnitt

Företagsförvärv med Stockwik - Sparpodden 357

Stockwik är ett smallcap noterat bolag som sysslar med företagsförvärv av svenska onoterade bolag i generationsskifte. Stockwik liknar på många sätt ett investmentbolag och vill bli "Sveriges största familjeföretag" - Vd David Andreasson gästar för att berätta mer om detta. Vi pratar finansiellt upplägg inför förvärv, att bygga företagskonglomerat likt Indutrade och AddTech, hur Stockwik bygger förtroende för såväl aktieägare som företagssäljare. Lyssna in!
2020-09-09
Länk till avsnitt

Bästa och sämsta aktiestrategierna - Med Unga Aktiesparare - Sparpodden 356

Vad är en dålig strategi på börsen? Så inleder vi veckas podd som gästas av Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson. Vi delar tidlösa knep för att navigera rätt på börsen. Det pratas analysmetoder, belåning, börsintroduktioner, olika strategier och mycket mer. Vi jämför dessutom portföljer och det är en som tydligt har överpresterat den andre. Lyssna in!
2020-09-02
Länk till avsnitt

Så sparar du till miljonen - Tidlös börskunskap - Sparpodden 355

Äntligen är det dags att ta tag i rutin och vardag efter en härlig sommar. I veckans avsnitt så fokuserar vi på kunskap som är tidlös för att lyckas med sparande, fonder och aktier. Receptet på hur man sparar ihop en miljon (och det är enklare än du tror). Viktiga parametrar för att välja fonder, och hur du utvärderar om du har bra fonder i ditt sparande. Vilken mental inställning ska du ha för att lyckas med aktier.
2020-08-26
Länk till avsnitt

Fintech-investmentbolaget Vostok Emerging Finance - Sparpodden 354

Brasilien, Mexico, Indien är några av marknaderna som Vostok Emerging Finance investerar i. Veckans gäst är Henrik Stenlund som är CFO på detta first north noterade investmentbolag. Man har bara onoterade tillgångar i tillväxtmarknader med fokus på fintech. Vi pratar bolagen i portföljen, återköp av aktien, valutaeffekter och mycket mer! Lyssna in, gillar du avsnittet så lyssna gärna in avsnitt 330 med VNV Global.
2020-08-19
Länk till avsnitt

The Essays of Warren Buffett - Sparpodden 353

Veckans podd blir insikter och utdrag från alla de årsredovisningar som investeringsprofilen Warren Buffett har förmedlat till sina aktieägare genom de senaste decennierna. Det finns mängder av kunskap och resonemang om; Företagsanalys, Pilotskola och incitamentsprogram, Circle of competence, Widening the moat, Att inte diversifiera, Älska att aktiekursen faller och mycket mer! Lyssna in så får du höra Alex och Ludvig Rosenstam Åhmans tankar.
2020-08-12
Länk till avsnitt

Skillnad på investmentbolag och konglomerat - Sparpodden 352

Veckans gäst är Jan Petersson från Tellus fonder som diskuterar investmentbolag ur ett internationellt perspektiv. Vi pratar om varför FANG bolagen har en plats i portföljen. Hur ser marknaden ut för investmentbolag utanför Sverige. Vad är egentligen skillnaden på konglomerat och investmentbolag ur ett investeringsperspektiv. Detta är en podd med fokus på ämnet investmentbolag, så lyssna in!
2020-08-05
Länk till avsnitt

Bostadsmarknden efter Corona - Sparpodden 351

Hur har bostadsmarknaden utvecklats och vad är utsikterna framåt är temat för veckans podd som gästas av Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB. Vi pratar ökat intresse för sommarhus och effekter av att fler semestrar hemma i Sverige. Vad händer på bostadsmarknaden om fler efterfrågar hemmakontor. Amorteringskravet har temporärt slopats och vad händer med detta framåt. Lyssna in!
2020-07-29
Länk till avsnitt

Låga förväntningar, hög aktivitet - Sparpodden 350

Alex och Frida hoppar in och poddar i Q2 rapportsäsongen. Vad säger bankernas kreditförluser om ekonomin. Bättre än väntad orderingång i industrin, men kraftiga fall jämfört med fjolåret. Viktiga saker att hålla koll på när statens stödprogram sakteliga rullas tillbaka. Lyssna in veckans podd som tar temperaturen på börsen under dessa rapporttider.
2020-07-22
Länk till avsnitt

Fler mentala fällor - Sparpodden 349

Ett sätt att undvika mentala fällor är genom att vara medveten om de. I veckans podd gör Cristofer ett återbesök, han medverkade i Sparpodden 341. Denna gång grottar vi ner oss i Endowement effekt, Aktivitetsbias, Fooled by randomness, Gamblers Fallacy, Law of small numbers. Vi ger lite praktiska tips på hur du upptäcker dessa och hur man kan angripa de.
2020-07-15
Länk till avsnitt

Investera i råvaror för att kunna köpa fler aktier - med Anna Svahn - Sparpodden 348

När passar råvaror i en portfölj? Hur funkar mjuka och hårda råvaror, och när är det dags för ädelmetaller? Veckans gäst i sparpodden är investerarprofilen Anna Svahn som hjälper till att reda ut lite frågor och funderingar kring råvaror. Vi pratar realräntan och guldpriset, konsekvenser och fördelar med att printa mer pengar och varför guld och bitcoin kan användas för att köpa fler aktier! Lyssna in.
2020-07-08
Länk till avsnitt

Volatiliteten som räknas, med Calle Björkegren - Sparpodden 347

Vad är egentligen volatilitet och hur kan du använda det till din fördel? Veckans podd gästas av Calle Björkegren, en sann optionsnörd. Vi delar smarta tips på hur man som aktieinvesterare kan förbereda sig i ett osäkert börsklimat. Vi pratar Rule of 16, Sannolikhetslära, Hedgestrategier och mycket mer! Lyssna in.
2020-07-01
Länk till avsnitt

Framtidsutsikter med Peter Malmqvist - Sparpodden 346

Den fristående analytiker och otroliga pedagogen Peter Malmqvist gästar veckans podd för att måla upp sin syn på börsen, ekonomin och framtiden. Peter har en otroligt fängslande och entusiastisk förmåga att förklara breda penseldrag och händelseförlopp som utspelar sig i vår nutid. Lyssna in för att höra Peter dela sin analys av både de utmaningar och förutsättningar som står till förfogande framöver.
2020-06-24
Länk till avsnitt

Vart är våra vinstprognoser? - Sparpodden 345

Alex och Frida resonerar kring de utebliva vinstprognoserna på börsen. Företagsledare och styrelser har sannolikt hållit en tät dialog genom krisen, men sällan har aktiemarknadens blivit lika informerad. Vi ger även några handfasta tips på hur ISK kan förbättras för sparare. ISK har varit en succé sedan start med många sparare som använder kontot, men det finns saker som behöver fixas. #FixaISK
2020-06-17
Länk till avsnitt

Livs- och investeringsprinciper - Sparpodden 344

Boken Principles - Ray Dalio, är temat för veckans podd. Den innehåller otroligt mycket praktisk vägledig och visdom. I veckans podd så plockar vi fram de allra bästa delarna. Författaren driver världens största hedgefond och boken delar med sig av vägen dit och de tidlösa lärdomarna han plockat på sig längs vägen. Alex gästas av Ludvig Rosenstan Åhman för att ta sig an detta. Hitta mer info om Principles och Ray Dalio på: https://blogg.nordnet.se/principles/
2020-06-10
Länk till avsnitt

"Kolla inte på grafen" - Carl Armfelt & Erik Sprinchorn - Sparpodden 343

Ett fullspäckat avsnitt med aktiesnack. Vi prata Embracer, EVO, 24sevenoffice, VNV Global, Pexip. Det duggar tätt med emissioner och TIN fonder är duktiga på att teckna, så vi får höra tankarna där. Hur de har navigerat i kraschen och i den kraftiga tjurrusning som varit. Hur man blir en bra människokännare. Och varför man inte ska kolla på aktiegrafen. Bra energi genom hela avsnittet, se till att lyssna in!
2020-06-03
Länk till avsnitt

Börsens vd om framtiden - Sparpodden 342

Finns det anledning att utvärdera börsens öppettider? Kommer det bli färre än de kvartalsrapporterna som kommer idag? Vad var det egentligen som hände på räntemarknaden under mars månad? Detta är några av de frågor som Alex och Frida diskuterar med Fredrik Ekström som är ny vd på Stockholmsbörsen. Många av frågorna från er lyssnare diskuterades och besvarades. Lyssna in!
2020-05-27
Länk till avsnitt

Att undvika mentala fällor - Börspsykologi - Sparpodden 341

Det finns många mentala fällor som kan vara väl värda att hålla koll på som investerare. Att vara medveten minskar risken att du landar i fällorna eller åtminstone minimerar dess negativa påverkan. Veckans gäst är Cristofer Andersson som skrivit boken Börspsykologi. Vi diskuterar våra egna mentala fällor som vi brukar gå på och hjälper varandra komma till nya insikter om varför vi agerar som vi gör. Dessutom kommer du få höra vad romarrikets fall kan erbjuda för lärdomar för hur aktier med kraftiga expansionsplaner. Lyssna in!
2020-05-20
Länk till avsnitt

"Finns det något alternativ?" - Sparpodden 340

Börsen går som tåget samtidigt som ekonomin halkar ner i en 3-årig lågkonjunktur. Veckas podd gästas av Peter Benson från Affärsvärlden. Antingen är börsen så långsiktig att den redan nu prisar in en värld efter allt detta, eller så är det kort och gott slut på alternativa investeringar och köpa dippen funkar fortfarande. I Affärsvärlden portföljen har de fortfarande 25% kassa och Peter ger sin syn på varför. Lyssna in.
2020-05-13
Länk till avsnitt

"Lärdomen från att köpa Swedbank i finanskrisen" - Sparpodden 339

Är börsens uppgång senaste månaden befogad eller obefogad? Veckans podd gästas av Christoffer och Carl-Henrik från Aktiespararna för att höra deras tankar kring återhämtningen. Vi pratar värderingar på börsen. Varför en kris sällan kommer ensam. Vilka aktier och sektorer dom tycker är intressanta. Dessutom för den som passar på att köpa under nedgången kan hitta mycket lärdomar från Swedbank-aktien under finanskrisen.
2020-05-06
Länk till avsnitt

Coronarea i rapportsäsongen - Sparpodden 338

Alex och Frida ger en reflektion från rapportsäsongen och vilka vägledningar vi har fått framåt. Defensiva aktierna sticker ut och klarar sig bättre, men håller det länge till. De utslagna fastighetsbolagen, finns det någon återhämtning i sikte. Bankerna bör se lite medvind efter oförändrad ränta och en signalering om att vi inte ska ner på negativ reporänta igen. Detta och mycket mer hittar du i veckans avsnitt - Lyssna in!
2020-04-29
Länk till avsnitt

The Most Important Thing - Sparpodden 337

En bok som har inspirerat och påverkar många av de bästa investerarna - The Most Important Thing av Howard Marks. Alex gästas av Ludvig Rosenstam Åhman, två boknördar som delar med sig av de viktigaste insikterna från boken. Vi pratar om hur man hanterar risk på rätt sätt. Hur man identifierar värde och varför det är så viktigt för framgångsrika investeringar. Kort och gott så kommer här de viktigaste medskicken från boken och hur du kan använda detta för att få bättre resultat på börsen. Vi testar detta nya koncept och tar gärna emot feedback och önskemål på fler böcker att analysera.
2020-04-22
Länk till avsnitt

Vikten av att håll sin strategi - Ylwa Häggström - Sparpodden 336

I tider då det stormar är det viktigt att hålla fast vid sin strategi. Veckans gäst är Ylwa Häggström, förvaltare med mångårig erfarenhet. Hon förvaltar idag bland annat en global småbolagsfond på Öhman fonder. Genom att ha sett kriser förut går det enklare att hålla huvudet kallt och hantera denna med strategin i behåll. Vi pratar också småbolag och risk/avkastning förhållanden under stökiga tider som dessa.
2020-04-15
Länk till avsnitt

Bitcoin, det enda logiska - Christoffer De Geer - Sparpodden 335

Vad händer när centralbanker och regeringar ökar penningmängden med tusentals miljarder för att rädda ekonomin ur krisen. Christoffer de Geer arbetar med bitcoin och har själv haft stor nytta av att digitalt överföra värde från en geografisk plats till en annan. Vi diskuterar Bitcoin och vilken plats det fyller idag. Vad händer när värdet urholkas på våra kronor och kan verkligen bitcoin fylla en funktion där eller är det en naiv illusion. Veckans avsnitt bjuder på en filosofisk resa om vilken funktion pengar egentligen har. Lyssna in!
2020-04-08
Länk till avsnitt

Perspektivet från företagare - Robin Gustafsson & Olle Qvarnström - Sparpodden 334

Robin och Olle driver Svensk Medalj och har både erfarenhet som företagare och investerare i såväl noterade som onoterade företag. De gästar veckans avsnitt för att dela deras syn på läget just nu. Vilka åtgärder som görs och vilka positiva aspekter vi kan se från den kris vi befinner oss i. Avsnittet spelades in 24e mars. Robin Gustafsson är tidigare vd på börsnoterade Avensia och idag aktiv i styrelsen för både Avensia, Svensk Medalj och Finwire Media. Olle är grundare av Finwire Media och arbetar idag som vd för Svensk Medalj, ett Eskilstuna baserat bolag som bl.a. är leverantörer medaljer till Nobelstiftelsen.
2020-04-01
Länk till avsnitt

Oro på kreditmarknaden - Så funkar det - Sparpodden 333

Hur fungerar egentligen företagsobligationsmarknaden och hur hänger det ihop med vad som händer i ekonomin just nu - det är ämnet för veckans podd. Alex gästas av Fredrik och Emil från Nordic Cross, två förvaltare som sitter och kollar på kreditmarknaden dagligen. Vad händer om kreditmarknaden fryser, kommer riksbankens stimulanser fungera, vad är detta egentligen för typ av investering - detta är några av frågorna som vi besvarar. Snabb ordbok: High Yield = företag med sämre kreditvärdighet Investmentgrade = Företag med bättre kreditvärdighet
2020-03-25
Länk till avsnitt

Lägesrapport - Vart ska börsen framöver - Sparpodden 332

Det är en ovanlig tid på världens börser. Det har gått snabbt och det har varit kraftfulla rörelser. Vi ger en lägesrapportering, med fokus på vart ska börsen framöver. Vilka är följdeffekterna som vi kommer stöta på i närtid. Hur kommer stödpaketen att påverka börsen både på kort och lång sikt. Vad händer med utdelningssäsongen på Stockholmsbörsen. Detta blir några av veckas diskussioner.
2020-03-18
Länk till avsnitt

En finansiell smitta - Taktisk plan för portföljen framåt - Sparpodden 331

Hur ska man förhålla sig till den smitta som nu sker på de finansiella marknaderna? Veckans podd gästas av Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg, båda analytiker hos Aktiespararna. Vi ger en taktiskt plan för att hantera de kraftiga kursfall vi nu ser på de globala finansmarknaderna.
2020-03-11
Länk till avsnitt

Vostok New Venture och att leta Nätverkseffekt - Sparpodden 330

Alex träffar Per Brilioth som är vd på investmentbolaget Vostok New Ventures. En snabb överblick över Vostok historien är på sin plats för att förstå VNV idag och varför det är liten exponering mot Ryssland kvar. Vi pratar onoterade bolag som jagar nätverkseffekt och går ner i några av innehaven så som Voi och Hemnet. Vi pratar även varför det är attraktivt med återköp istället för utdelning för investmentbolag med rabatt. Lyssna in!
2020-03-04
Länk till avsnitt

Lärdomar av ett börsras med Sean George - Sparpodden 329

Sean är professionell förvaltare som ägnar sin vakna tid åt både kreditmarknaden och börsen. Jag ville veta mer om hur professionella förvaltare hanterar och förhåller sig till ett kraftigt ras på börsen. Även de är människor så misstag begås, men lärdomarna är det som kommer avgöra din långsiktiga framgång. Lyssna in för att höra mer om hur Sean står och slåss på barrikaderna. Läs mer här: nordnet.se/marknaden/fondlistor/16887495-hamiltonian-gco-sub-fund
2020-02-26
Länk till avsnitt

Bygga en portfölj av investmentbolag - Sparpodden 328

För dig om gillar investmentbolag så kommer du gilla veckans avsnitt där Torbjörn Olofsson från fonden Investmentbolag+ Calculus berättar om deras strategi kring att hantera substansrabatt/premie. Vi kollar på investmentbolagens genomsnittliga rabatt, avgift och exponering mot onoterat/noterade innehav och resonerar kring varför detta har förändrats senaste 10-15 åren. För investmentbolagsnörden så är det dags att lyssna in! Här är länk till fonden: https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor/17156765-kvartil-investmentbolag-calculus
2020-02-19
Länk till avsnitt

Därför funkar det inte att välja bort - Sparpodden 327

Hållbara investeringar har exploderat som fenomen, men vad är det som verkligen fungerar och inte fungerar. Varför är signalvärde inte lika värdefullt som det som faktiskt skapar nettoeffekt på miljön? Hur ska man förhålla sig till miljöfrågor inom investeringar om man verkligen vill skapa en förändring? Dessa frågor besvara vi i veckans avsnitt som görs tillsammans med Joakim Sandberg som har forskat på området och är professor i både praktisk filosofi och ekonomi.
2020-02-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.