Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

#Sparpodden

#Sparpodden

#sparpodden - en podd om sparande och investeringar där lyssnarna sätter agendan. Nytt avsnitt varje onsdag med programledaren Alexander Gustafsson & Sparekonomen Frida Bratt. Ställ dina frågor till oss under #sparpodden i sociala medier.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nordnet.se/sparpodden

Avsnitt

Så tar du bättre beslut på börsen - Sparpodden 323

Mentala modeller och beteende vurpor är temat för veckans avsnitt. Vi går igenom vanliga fällor man kan gå på ur ett beslutsfattar perspektiv och hur man kan hantera de genom att vara uppmärksam. Alex gästas av Ludvig Rosenstam Åhman som skrivit boken 101 tankar om aktier.
2020-01-15
Länk till avsnitt

Att förbereda sig som en Trader - Med Ekka Lundin - Sparpodden 322

Hur man utvärderar sig som trader och vilka förberedelser som görs inför ett nytt år blev temat för veckans podd med tradern Ekka Lundin. Vi diskuterar likheter och skillnader med att investera på lång sikt och kortsiktig mer aktiv handel. Att vara reaktiv vs proaktiv i sin handel. Att inte ha för tydliga mål och hur man mäter framgång. Ett roligt och insiktsfullt samtal, lyssna in! 😁
2020-01-08
Länk till avsnitt

Gott nytt 20-tal med Peter Benson - Sparpodden 321

Vi välkomnar nytt börsår och decennium. Vilka stora investeringstrenderna som kommer definiera framtiden och vilken avkastning det medför är temat för veckans podd. Tillsammans med Peter Benson från Börsplus så blickar vi in i spåkulan och ger våra tankar. Gott Nytt År🍾🥳
2020-01-01
Länk till avsnitt

Ett decennium av börshändelser - Sparpodden 320

Det är på sin plats att reflektera över de gångna tio börsåren som nu tar slut. Vilka avgörande händelser har format vår nutid och vad säger det om de kommande årtiondet vi nu möter. Vi blickar tillbaka på de stora privatekonomiska och börsrelaterade händelserna i veckans podd. Läs mer på: https://blogg.nordnet.se/2010-talet/
2019-12-25
Länk till avsnitt

Tonvis av ädelmetaller med Eric Strand - Sparpodden 319

Ett spännande år för ädelmetaller går mot sitt slut, ett helt decennium av fortsatt intressant utveckling väntar runt hörnet. Jag bjöd in Eric Strand som är en nörd på ädelmetaller för att prata mer om detta. Vi reder ut frågor så som varför guld och silver stiger nu. Varför silver är Erics favorit framåt. Myntfot, guldreserver, handelsblockader, viktiga användningsområden och mycket mer. Ett helt avsnitt dedikerat ädelmetallernas värld.
2019-12-18
Länk till avsnitt

Sparpodden 318 - Ut ur ekorrhjulet

Oskar Lindberg, också känd som FarbrorFri, gästar för att prata ekonomiskt frihet. Vi hinner med att prata livsstil, budget, spartips, 7 sorters kapital och varför Halv-mazarin-metoden har gjort så stort intryck på Alex.
2019-12-11
Länk till avsnitt

Sparpodden 317 - Industrivärdens framtid med Helena Stjernholm

Industrivärden är en av de största och populäraste investmentbolagen. Alex möter upp Helena för att höra mer om framtidsutsikterna. Vi pratar om; Den låga antalet bolagsköp, jobba kortsiktigt med köp och sälj beroende på marknadsutsikt, återköp, substansrabatt och mycket mer nördigt investmentbolagssnack. Lyssna in!
2019-12-04
Länk till avsnitt

Sparpodden 316 - Julfynda på börsen

Finns det black friday rea på börsen också? Vi ger lite tips på hur man kan köpa aktier i julklapp, Alex jagar efter utländska investmentbolag och hur går det för e-handelsbolagen i REA-tider som dessa. Dessa blir veckans snackisar i Sparpodden.
2019-11-27
Länk till avsnitt

Sparpodden 315 - Bästa investmentbolagen framåt

Veckans podd djupdyker ner i stockholmsbörsens investmentbolag med hjälp av Marcus Fridell. Vart hittar man bäst rabatt, vilka har goda förutsättningar framåt och vilka är fällor som du bör undvika. Ett nördavsnitt för investmentbolagsälskaren! Hitta listorna på: https://blogg.nordnet.se/basta-investmentbolagen/
2019-11-20
Länk till avsnitt

Sparpodden 314 - Skog är nya guldet

Skogen är det nya guldet, eller ja vi resonerar kring skogsinvesteringar. Vi pratar klimataktier och är det verkligen relevant att prata hållbarhet och akiter?! Inte minst har det pratats om förändrade öppettider på stockholmsbörsen, hur kan öppettiderna förbättra aktiehandel pratar vi också mer om.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Sparpodden 313 - En bättre premiepension - gäst Mikael Westberg

Premiepensionssystemet står inför förändring, Mikael Westberg som utredare av förändringen gästar. Vi diskutera upphandling, avkastning och risk, fondtorg eller förval. Pensioner berör oss alla och det fanns mycket i den föreslagna förändring som vi kunde lyfta till ytan för att fortsätta diskutera.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Sparpodden 312 - "Rapportrökare"

Veckans sparpodden gästas av Carl-Henrik och Christoffer från Aktiespararna. Det bjuds på massa rapportsnack och lite potentiella aktier som presterat bra i rapportperioden. Vi pratar Sportamore, Scandic Hotel, Bilia. Varför stiger börsen så mycket just nu? Både all-time-high och fjorton dagar av konstant uppgång säger något om sinnesstämningen på börsen - precis detta diskuterar vi mer! Se till att lyssna in och ta del av erbjudandet på aktiespararna.se/podd349
2019-10-30
Länk till avsnitt

Sparpodden 311 - Kreativ destruktion med John Hedberg

Creades är ett investmentbolag med en koncentrerad investeringsportfölj i bolag med en affärsmodell som tillåter banbrytande kreativt nytänkande, därav namnet. John delar med sig om varför Creades är ett ?family office?, hur man jobbar med balansen mellan onoterade och noterade tillgångar, vi prata om varför substansvärdet svängt så mycket mellan rabatt och premie senaste året och om hur deras aktiva investeringsmetod fungerar. Det fanns många bra lärdomar som vi privatpersoner kan ta med oss, lyssna in!
2019-10-23
Länk till avsnitt

Sparpodden 310 - Aktierna med bäst potential

Gästas av Peter Benson från Börsplus. Vi myser oss ner i rapporter. Det blir statistik kring rapportdagen för aktier, vi kollar in de aktier där analytikerna har förändrat estimaten mest och spekulerar kring kvartalsrapporternas varande eller icke varande.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Sparpodden 309 - Uppköpskandidater

Vi spekulerar friskt kring vilka aktier som är potentiella uppköpskandidater och framförallt vilka faktorer som göra att det ser attraktivt ut för en annat bolag att köpa upp aktien. Vi besvarar lyssnarfråga kring analystjänster och vad man ska nyttja de till och vad man inte ska göra. Vi besvarar också en debattartikel i DI som säger att vi sprider "skräckpropaganda" Detta vill du inte missa, lyssna in!
2019-10-09
Länk till avsnitt

Sparpodden 308 - Småbolagsinvesteraren Ulf Hedlundh, Svolder

Varför är utdelning så viktigt för investmentbolag ur ett skatteperspektiv? Hur påverkar Svolder själva substansrabatten eller premien? Är småbolag fortfarande attraktivt på marknaden? Detta och mycket mer kommer du få svar på i avsnittet med Ulf Hedlundh, VD på Svolder.
2019-10-02
Länk till avsnitt

Sparpodden 307 - Flygande start och slut på börsen

Riskkapitaljätten EQT gör en flygande start på börsen, men frågan är om aktieägarna köper av rätt anledning. Det och framtiden för EQT pratar vi mer om. På tal om flygande så ger vi lite våghalsiga spartips i samband med Thomas Cook konkursen. Vem är vinnare och vem är förlorare, varför rusar tyska konkurrenterna och hur mycket intresse är det för reguljärflygen reder vi ut. Inte minst pratar vi vinstvarningar och avmattning i ekonomin, flera internationella konkurrenter har vinstvarnat och vi spekulerar lite kring vilka svenska bolag som är i farozonen.
2019-09-25
Länk till avsnitt

Sparpodden 306 - En bombmatta av utdelningar

Vi pratar Olja i veckans avsnitt, hur påverkar oljepriset både dina investeringar och din privatekonomi. Utdelningsfest sker under börshösten, fler bolag går över till flera utdelningar per år. Och hur man kan bygga en "bombmatta" av utdelningar till portföljen. Lyssna in!
2019-09-18
Länk till avsnitt

Sparpodden 305 - Investera i politiska risker

Det väntas en stor börsnotering av riskkapitalbolaget EQT. Men kommer det bli en bra investering? Det blir en uppföljning på pensionssparkontot (PSK) efter lite lyssnarfrågor och vi delar med oss av detaljfrågor. Förra veckan så uttalade finansministern att banksektorn ska beskattas mer. Hur påverkar politisk risk investeringslandskapet och vad hände med riskerna kring vinster i välfärden? Mer om detta i veckans avsnitt!
2019-09-11
Länk till avsnitt

Sparpodden 304 - Ratos VD Jonas Wiström

Har Ratos städat klart i portföljen? Hur hanterar man aktieägarnas missnöje med kursutvecklingen? Vad är tankarna om Hent, Plantagen och Aibel framåt? Veckans avsnitt gästas av Jonas Wiström, VD på investeringsföretaget Ratos för att prata om utmaningar och ambitioner framåt.
2019-09-04
Länk till avsnitt

Sparpodden 303 - En känga åt miljömärkning

Fler vill spara hållbart, men alla verktyg och märkningar är inte lämpliga för ändamålet. Vi ger en ordentlig känga åt svanen-märkta fonder och förklara bristen med betalda märkningar. Vi pratar ohutliga avgifter på kapitalförsäkringar och kommenterar börsläget samt varför dåliga nyheter är bra nyheter.
2019-08-28
Länk till avsnitt

Sparpodden 302 - Inverterad Räntekurva, eller?

I veckans avsnitt reflekterar Alex och Frida över förra veckans stora händelser på börsen. Räntekurvan på amerikanska lån började invertera och det fick börserna på fall, men varför och detta har ju redan hänt tidigare? Vi ger lite vägledning kring vad vi tror om börshösten framöver.
2019-08-21
Länk till avsnitt

Sparpodden 301 - Redovisningsnörderi med Benson

Jag bjuder in Peter Benson från Börsplus. Det händer spännande nyheter hos analystjänsten Börsplus som Peter delger mer om. Vi gottar oss i det sexiga ämnet IFRS 16, redovisningsprinciper kring leasing. Det får stor påverkan på bolag som H&M och Scandic för att nämna några vilket är bra för dig som investerare att känna till. https://blogg.nordnet.se/redovisningsnorderi-med-benson/
2019-08-14
Länk till avsnitt

Sparpodden 300 - Analytikernas favoritaktier framöver

Denna veckan gästas vi av Christoffer och Carl-Henrik som är analytiker hos Aktiespararna. Det blir ett fullproppat avsnitt om favoritaktier inför hösten och reflektioner från rapportsäsongen. Vi pratar guld, räntor, rapportmissar och massa aktier! Lyssna in.
2019-08-07
Länk till avsnitt

Sparpodden 299 - Mjuk aktiestrategi och ideellt engagemang

Veckans gäst är Henrik Johansson som är ny VD för Unga Aktiesparare. Vi pratar om ideella engagemang och varför det ger mer än det tar. Karriärtips och varför Unga Aktiesparare är en plantskola för finansbranschen. Du får dessutom tipset på hur du eller några i din närhet kan sluta röka genom aktiesparande - Lyssna in!
2019-07-31
Länk till avsnitt

Sparpodden 298 - Finansprofilen Ann Grevelius

Ann Grevelius är styrelseproffs, senior advisor till GP Bullhound och en del av Nasdaqs bolagskommitté för nya bolag in till börsen. Hon har över 20 års erfarenhet från både Handelsbanken och SEB. Lyssna in för att höra hennes tips för en karriär inom finans och hennes tankar om investeringsklimatet nu och framöver.
2019-07-24
Länk till avsnitt

Sparpodden 297 - Aktiestrategier med Stefan Thelenius

Till vardags är Stefan pensionsspecialist på Konsumenternas men många känner till honom som aktiebloggaren och twittraren z2036. Det blev ett matnyttigt samtal om Stefans olika aktiestrategier och vad ambitionen är med dessa. Vi pratar om vikten av att visualisera, programmering och givetvis lite pensionstips också.
2019-07-17
Länk till avsnitt

Sparpodden 296 - Möt investeraren Ola Lauritzson

Ola har ett långt förflutet på aktiemarknaden och vi ville höra mer om hans investeringsfilosofi. Vi börjar med IT-bubblan och hur den påverkat honom både som entreprenör och investerare. Du kommer få höra hans 3 olika strategier för att bygga en framgångsrik portfölj.
2019-07-10
Länk till avsnitt

Sparpodden 295 - Vi föreslår PSK!

Vi vill ha incitament för pensionssparande så att fler sparare säkerställer sin framtid som pensionär. Därför tycker vi ett pensionssparkonto (PSK) som utgår ifrån KF fast med lägre skattesatts vore en bra lösning. Vi tar med oss förslaget till Almedalen för att påverka politiker och makthavare. Lyssna in på förslaget! Läs mer: https://blogg.nordnet.se/vi-foreslar-psk/
2019-07-03
Länk till avsnitt

Sparpodden 294 - Detta ger mer bullmarket

Trots handelskonflikt och dämpande konjunktur är börsen stark. Vi diskutera FED besked i juli, fallande dollar och försmaken av Q2 rapporter i veckan med H&M. Några kommentarer om ädelmetaller blir det dessutom - lyssna in!
2019-06-26
Länk till avsnitt

Sparpodden 293 - Möt Joel Dahlberg

Vi har med oss författaren och journalisten Joel Dahlberg. Joel har vänt upp och ner på mycket i finansvärlden, allt ifrån Allra-skandalen, Falsk aktivförvaltning hos Robur och mycket mer. Lyssna in för att höra hur Joel jobbar och vad han kollar på härnäst. https://blogg.nordnet.se/mot-joel-dahlberg/
2019-06-19
Länk till avsnitt

Sparpodden 292 - Bolund #svaraomisk

Nej, någon tredje höjning av skatten på ISK ser han inte framför sig. Och dörren öppnas lite, lite på glänt för lagstadgad flytträtt även för äldre pensionsförsäkringar. Annars försvarar finansmarknadsminister Per Bolund regeringens, i mina ögon, lama förslag för en effektivare flytträtt. Allt detta i senaste avsnittet av Sparpodden.
2019-06-12
Länk till avsnitt

Sparpodden 291 - Förbättringar på börsen

Vi har bjudit in Stockholmsbörsens VD - Lauri Rosendahl för att prata förbättringar på börsen. Vi hinner fråga honom om allt ifrån anonymiserad handel till börsrobotar, konkurrens och blockkedja. Detta är definitivt ett avsnitt som du som lite mer aktiv på börsen kommer gilla! https://blogg.nordnet.se/lauri-rosendahl/
2019-06-05
Länk till avsnitt

Sparpodden 290 - Tankar inför börssommaren

Spartips på 12 miljarder och fond-i-fond tips i veckans avsnitt. Vi spekulerar kring börstema för sommarmånaderna, vilka tillgångar som kan röra sig och i vilken riktning. Lyssna in. https://blogg.nordnet.se/tankar-infor-borssommaren/
2019-05-29
Länk till avsnitt

Sparpoddden 289 - Krökt räntekurva

Räntorna pekar på ett riktigt skräckscenario men vi reder ut varför det inte nödvändigtvis behöver vara så dåligt. Vi bygger opinion i pensionsfrågan och diskuterar lärdomar från investeringsperspektivet. Dessutom kommer ett brandtal om riskerna med Bitcoin! https://blogg.nordnet.se/krokt-rantekurva/
2019-05-22
Länk till avsnitt

Sparpodden 288 - Krut och konserver

#sparpodden 288 ? Det blir investeringstankar kring börsaktuella Uber i veckans podd. Vi undersöker lärdomar i Bitcoin från förra uppgången. Avslutar med tidslös visdom för framtidssparandet! Lyssna in. https://blogg.nordnet.se/krut-och-konserver/
2019-05-15
Länk till avsnitt

Sparpodden 287 - Koll på globala indexfonder

Investeringstips i samband med handelskriget. Fördelar och nackdelar med att svenska kronan är svag. Sen går vi igenom vanliga globalfonder och hur stor skillnaden i exponering är! Läs mer på: https://blogg.nordnet.se/globala-indexfonder/
2019-05-08
Länk till avsnitt

Sparpodden 286 - Fyndiga rapportrubriker

Vi bjuder på några fyndiga (och uttjatade) rapportrubriker när vi delger våra reflektioner från Q1 rapporterna på Stockholmsbörsen. Vi sammanställer sektorerna som är starka och svaga på börsen just nu! https://blogg.nordnet.se/fyndiga-rapportrubriker/
2019-05-01
Länk till avsnitt

Sparpodden 285 - Bästa snåltipsen

Ett avsnitt fullmatat med lyssnarfrågor om snåltips, orosmoln på börsen, uttagsoptimering av pension och mycket mer! Dessutom ger vi dig dieten för att komma i pensionsform lagom till sommaren. Lyssna in.
2019-04-24
Länk till avsnitt

Sparpodden 284 - Huavej eller Huawei

I dagens avsnitt avhandlar Alexander och Frida rapportperioden samt hur man egentligen ska uttala Huawei? Missa inte sparpodden 284.
2019-04-17
Länk till avsnitt

Sparpodden 283 - Embrace The Risk

Penningtvätt och flytträtt är huvudtemat för veckas podd. Vi vägleder kring pensionsflyttar och reder ut hela händelseförloppet kring penningtvätt och konsekvenserna. Lyssna in!
2019-04-10
Länk till avsnitt

Sparpodden 282 - Heavy metal med Mikael Staffas

Lyssna in när Bolidens VD - Mikael Staffas berättar mer om råvarumarknaden. Vi pratar om råvaror som konjunktursindikator, gruvindustri och massa metaller! Läs mer: https://blogg.nordnet.se/boliden-mikael-staffas/
2019-04-02
Länk till avsnitt

Sparpodden 281 - Så får du mer bostad med Staffan Tell

Vi gästas av Staffan Tell från Hemnet för att maximera hur mycket bostad man får för pengarna. Vi pratar prisutveckling på bostadsmarknaden, byggboom eller bostadsbrist, koll på föreningens ekonomi och mycket mer! Lyssna in. Läs mer: https://blogg.nordnet.se/bostadspriser/
2019-03-27
Länk till avsnitt

Sparpodden 280 - Boendeekonomi med Robert Boije

Vi gästas av Robert Boije från SBAB för att reda ut alla tänkbara frågor kring boendeekonomi. Vad är sund belåning? Dags att binda räntan? Problem och lösningar kring bostadsbristen. Detta och mycket mer - lyssna in! https://blogg.nordnet.se/boendeekonomi/
2019-03-20
Länk till avsnitt

Sparpodden 279 - Innovation och småbolag med Carl Armfelt

Vi gästas av stjärnförvaltaren Carl Armfelt för att snacka småbolagsinvesteringar och hur man hittar innovativa mästare. Carl delar sina tankar, vi pratar om hur man startar en fond och hur han ser på framtiden. Om du är intresserad av AI hittar du mer här https://www.aibloggen.se
2019-03-13
Länk till avsnitt

Sparpodden 278 - Vad är ett rättvist jämförelseindex?

I #sparpodden 278 diskuterar vi vad som är ett rättvist jämförelseindex för fonder. Vad bör en fond jämföra sig mot? Detta och mycket mer matnyttigt aktiesnack i veckans podd.
2019-03-06
Länk till avsnitt

Sparpodden 277 - Investeringstips till regeringen

#sparpodden 277! Vi fortsätter kampen om att få svar på skatten om ISK. Vi går igenom eventuella ränteavdragsförändring och hur det påverkar din ekonomi. Vi kollar in regeringsministrarnas portföljer och konstaterar att det finns utrymme för förbättring.
2019-02-27
Länk till avsnitt

Sparpodden 276 - Rör inte ISK

#sparpodden 276! Vi ryter ifrån när det igen börjar viskas om att höja skatten på sparande. Lyssna in för att höra hur det eventuellt påverkar dig. Vi uppdaterar efter rapportperioden och varför det skaver när man lyfter kön istället för prestation. https://blogg.nordnet.se/ror-inte-isk
2019-02-20
Länk till avsnitt

Sparpodden 275 - Guldet är i deer market

#sparpodden 275! Guld investeringar ökar i popularitet. Kronkursen är i fritt fall och vi går igenom hur det påverkar din ekonomi och ditt sparande. Det pågår ett bolånekrig som du som bostadsägare kan dra nytta av, vi ger lite mer tips kring detta. Dessutom bjuder vi på en ordlista av finansiella djur.
2019-02-13
Länk till avsnitt

Sparpodden 274 - Smarta Fondtips

#Sparpodden 274! Orangea kuvertet skickas ut och vi tipsar om hur du maxar din pension. Vi bjuder på en fullständig fondskola med smarta tips för att bli en bättre fondinvesterare. Samt lyssnarfråga om Duvor och Hökar hos centralbanker.
2019-02-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.