Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Digitalpodden

Digitalpodden

En podcast om startup-scenen, riskkapitalet och de digitala affärsidéerna som skakar om näringslivet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/digitalpodden

Avsnitt

Cervenka: ?'Funny money' kan döda startupsektorn?

Andreas Cervenka blickar tillbaka på två år i Silicon Valley där de stora techbolagen fått utstå kritik som aldrig förr. Om en allt mer uppblåst finansiell bubbla och vad som talar för att digitaliseringen trots det sker på riktigt. Sven Carlsson programleder.

2019-06-14
Länk till avsnitt

Northvolts fabrik säkrad ? tar in rekordbelopp

Den största investeringen hittills inom svensk tech: "Tesla-svenskens" batteribolag Northvolt är i mål med sin finansiering. Klarna går från svarta till röda siffror och Mark Zuckerberg ?deep fejk?-hånas på Instagram.

2019-06-12
Länk till avsnitt

G-Loots grundare: ?Jag belånade huset?

G-Loots grundare talar ut om bolagsidéer, företag som drivs som en sekt och planerna på att ta över e-sportvärlden. Bolaget har gått från en spontan tanke hos Patrik Nybladhs fru till ett bolag som, enligt Di Digitals uppgifter, värderas till omkring 1 miljard kronor.

2019-06-07
Länk till avsnitt

Wework har anlänt: ?Som första skoldagen?

Börsdramatik för flera stora techbolag eftersom det verkar vankas konkurrensmål. Wework har anlänt i Stockholm och så har vi intervjuat Microsofts vd.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Amuse-grundaren: ?Jag städade tåg på nätterna?

Diego Farias jobbade sig upp på både Tradera och Stardoll, två av den svenska techsektorns viktigaste plantskolor. Innan dess städade han tåg på SJ och var hotellvärd på Sheraton. För Sven Carlsson berättar han om uppväxten i Tensta och vad han har kvar att lära sig som vd.

2019-05-31
Länk till avsnitt

Voi tar över i Stockholm

Voi tar över lånecyklarna i Stockholms stad. GDPR-fyller år, men ingen firar. Och Jeff Bezos exfru ger bort halva förmögenheten. Digitalpodden benar ut vecklas nyheter och analyserar även varför Soundtrack Your Brands ena grundare släpper ordförandeklubban och funderar på att göra något nytt. Vad händer i Stockhoms andra musik-streamingbolag?

2019-05-29
Länk till avsnitt

Yubicos grundare: ?Man ska vara som en elefant?

Miljardvärderade säkerhetsbolaget Yubico fortsätter att skörda framgångar inom it-säkerhetsbranschen. Nu delar grundaren Stina Ehrensvärd med sig av sin story ? framgångar, motgångar, lärdomar, och varför man ska vara ?som en elefant?.

2019-05-24
Länk till avsnitt

Huawei-kris och techjättarna ökar flygandet

Donald Trump svartlistar Huawei och techbolagen flyger som aldrig förr. Det är två av ämnena i veckans Digitalpodden.

Sven och Jonas analyserar även Mapillarys ?Uber för Trafikbilder?, Appjobs och Spotifys nya hårdvara ?Car Thing?. Di Digitals Silcon Valley-korre Miriam Olsson Jeffery berättar sedan varför San Francisco kallas ?Ban Francisco?. 

Podden avslutas med ett besök från Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz som ?brusar? loss om det senaste skvallret.

2019-05-22
Länk till avsnitt

Tahero Nori, Techbuddy

Techbuddys grundare Tahero Nori talar ut om sin hatkärlek till hemelektronik. Han berättar bland annat om hur barnarbetare på fabriker i Kina väckte minnen om sin egen tid som flykting.

2019-05-17
Länk till avsnitt

Cervenka: ?En rejäl flopp för Uber?

En bautabonus möter kritik, Uber floppar på börsen och scooterbolaget Voi miljardvärderas. Och så rapporterar vi från Einrides test av eldrivna, självkörande lastbilar i Jönköping. Sven och Jonas får hjälp av Fredrik Björkman och Andreas Cervenka.

2019-05-15
Länk till avsnitt

Special: Inifrån ?Spotify inifrån?

Digitalpoddens Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson berättar om sitt bokprojekt ?Spotify inifrån? med smakprov ur ljudboken. De avslöjar nyheterna, processen och snacket bakom kulisserna.

2019-05-12
Länk till avsnitt

Oscar Höglund, Epidemic Sound

Musik- och ljudläggningsbolaget Epidemic Sound växer så det knakar. Under 2017 gick riskkapitaljätten EQT in i bolaget, som då nådde en värdering på över miljarden. Visionen är att ljudlägga världen ? med en början på internet. Di Digitals reporter Fredrik Björkman möter Oscar Höglund, vd och medgrundare av Epidemic Sound.

2019-05-10
Länk till avsnitt

Uber gör entré på Wall Street

Uber börsnoteras på Wall Street. Taxiappen finns i 65 länder och har 75 miljoner kunder. Men bör det värderas till tre Ericsson?

2019-05-08
Länk till avsnitt

Portad Notch och skrotade scootrar

Elscootrarnas livslängd är lägre än tidigare känt. Hur går affären egentligen ihop? Fredrik och Sven pratar om varför Notch är portad från Minecrafts tioårsfest, Spotifys rapport och Elon Musks Twitter-vanor.

2019-04-30
Länk till avsnitt

Poddspecial: Vem blir först på självkörande ? taxi, buss eller lastbil?

Uber, Google och Tesla satsar alla på självkörande taxitjänster. Men i Göteborg ser bussar och lastbilar bli först in i framtiden.

Di Digitals Fredrik Björkman och Jonas Leijonhufvud tar pulsen på marknaden för självkörande fordon. Fredrik intervjuar Einride, som nu börjar testköra sina förarlösa lastbilar på allmän väg, och Di:s fordonsreporter Karlin Olander ger en rapport från Sveriges framsida - fordonsklustret i Göteborg.

2019-04-26
Länk till avsnitt

Fintech i hetluften, klockkungens utdelning och Daniel Eks AI-bolag

Turerna i betalbolagen Trustly och Klarna kartläggs när Di Digital granskar fintechbranschen. Daniel Ek har skapat ett nytt bolag, vi har sett vad det ska syssla med och Daniel Wellingtons grundare tar ut en fin utdelning på över 200 miljoner. Det och mycket mer i Digitalpodden med Fredrik Björkman och Johannes Karlsson.

2019-04-24
Länk till avsnitt

Cervenka om mötet med Zuck och Ubers notering

Andreas Cervenka har stött på Mark Zuckerberg på ett glasställe i Palo Alto. Han har också synat Ubers börsansökan. Varför trängs alla techbolag vid exitskylten?

2019-04-19
Länk till avsnitt

Blivande börsbolaget måste slåss mot Apple

Magasinstjänsten Readly är på väg till börsen ? trots konkurrens från techjätten Apple och svenska Storytel. Kommer noteringen att bli en flipp eller flopp? Johannes och Sven diskuterar även Stockholms stads nya överrenskommelse med elscooterbolagen, spelutvecklaren Mojangs sjunkande intäkter och en uppseendeväckande konkurs i det hajpade techbolaget Springworks. Sist men inte minst har miljardbolaget Wework hamnat i konflikt kring tre stora reklamskyltar. Hur kommer det att påverka bolaget inför invigningen av deras kontorshotell i Stockholm den 3 juni?

2019-04-17
Länk till avsnitt

Special: Nätläkarna

Nätläkarbranschen boomar och flera av de större bolagen värderas i miljardklassen. Kry, Min Doktor, Doktor.se och Doktor24 är bara några av aktörerna. Bland ägarna och investerarna finns flera stjärnentreprenörer, globala investmentbolag och finansprofiler. Samtidigt skapar nätläkarna debatt. Gör de mer skada än nytta för det otroligt komplexa vårdsystemet i Sverige? Det här är Digitalpodden special om nätläkarna med Di Digitals Fredrik Björkman och Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin.

2019-04-12
Länk till avsnitt

Klarna kryper till korset och Fundedbymes vd talar ut om raset

Klarna kräver mer pengar via Kronofogden, samtidigt kryper bolaget till korset efter kritik från Konsumentverket. Dessutom diskuterar Fredrik och Johannes bolagets enorma runda på en miljard. Fundedbyme störtdyker efter börsintroduktionen, grundaren skyller börsraset på storägare som flyr och troll på nätet.

2019-04-10
Länk till avsnitt

Rusning till digitala bolån

Två digitala bolåneutmanare rycker ifrån och lånar ut miljardbelopp till bottenlåga räntor. Jonas och Johannes reder ut begreppen och tar pulsen på Spotify, ett år efter noteringen på Wall Street.

2019-04-03
Länk till avsnitt

Jan Erik Solem, Mapillary och självkörande bilar

Jan Erik Solem lägger ut texten om Mapillarys teknik och framtiden för självkörande bilar.

2019-03-29
Länk till avsnitt

Ubers miljardköp av svenskgrundade Careem

Uber köper svensk-grundade Careem för den ofantliga summan 29 miljarder kronor. Apple lanserar Netflix-dödare och Spotify köper ännu ett poddbolag. Digitalpodden rapporterar även från Impact Summit i Åre med bland andra Googles Sverigechef Anna Wikland och Norrskens Niklas Adalberth som presenterar sin Impact 100-lista.

2019-03-27
Länk till avsnitt

Cervenka: ?Perfekt politisk storm för techjättarna?

Att stycka Facebook eller Amazon är inte längre otänkbart. Vi pratar med Andreas Cervenka om den allt hetare politiska debatten och vad ledare som Mark Zuckerberg ska göra för att parera den.

2019-03-22
Länk till avsnitt

Så går H&M-chefens miljardsatsning på startups

H&M-chefen Karl-Johan Persson fortsätter investera i dussintals startups. Portföljen uppges gå bra och vara värd över en miljard kronor. Digitalpodden reder ut strategin.

2019-03-20
Länk till avsnitt

Daniel Eks attack mot Apple

Spotify anmäler Apple till EU och riktar fem smockor mot hårdvarujätten inför öppen ridå. Digitalpodden reder ut situationen och går igenom historiken.

Andra nyheter som analyseras i podden: En presidentkandidat i USA stycka Google, Amazon och Facebook. Finansminister Magdalena Andersson säger nej till en EU:s skatt på techbolagen. Och så om skattesmockan mot svenska datacenter som ger finansministern huvudvärk och redan har lett till en konkurs.

2019-03-13
Länk till avsnitt

Fredrik Hjelm, Voi Technology

Elscootrarna har tagit Europa och Sverige med storm. Flera stora aktörer strider om vem som ska dominera gatorna med de nya mobilitetstjänsterna. Svenska Voi har snart dragit in en miljard kronor i finansiering. Bland de som stöttar bolaget finns Vostok New Ventures, Balderton Capital och flera intressanta affärsänglar, där Cristina Stenbeck är en av dem - King-grundaren Sebastian Knutsson är en annan. Di Digitals Fredrik Björkman har träffat Fredrik Hjelm, medgrundare och vd för Voi, för ett samtal om hur resan varit sedan starten i augusti.

2019-03-08
Länk till avsnitt

Vem ska köpa Voi?

Stenbecks scooterbolag tar in ännu mer pengar ? men går affären ihop? Skattesmäll för datacenterbolagen. Dessutom har Sverige fått ett miljardbolag inom e-sport. Fredrik och Sven gör veckans podd.

2019-03-06
Länk till avsnitt

Cervenka: Googles vd hycklar om Youtube som informationskanal

Andreas Cervenka riktar nya giftpilar mot cheferna för Google och Facebook i Digitalpodden. 

2019-03-01
Länk till avsnitt

Svenska tech-miljardärernas hemliga pengar

Spotify lanserar i Indien trots storbråk med Warner, Netflix vinner en Oscar och så om King-kvartetten och Klarnagrundarens hemliga pengar. Det är några av ämnena i veckans Digitalpodden med Fredrik Björkman, Jonas Leijonhufvud och Miriam Olsson Jeffery.

2019-02-27
Länk till avsnitt

Trustly struntade i bettingförbud: ?En dålig Norgehistoria?

Digitalpodden går igenom det svenska betalbolaget Trustlys katt och råtta-lek med norska myndigheter. Vidare diskuterar Fredrik och Johannes varför Kinnevik hungrar efter investeringar i den digitala livsmedelssektorn. Det blir också snack om Carl Bildts eskapad på en elscooter och varför Stockholms stad nu vill införa både lås och parkeringsplatser för åkdonen.

2019-02-20
Länk till avsnitt

Uber, Google, BMW och Volvo ? så avgörs landskampen om självkörande bilar

Digigitalpodden rapporterar från USA, Tyskland och Sverige om utvecklingen inom självkörande bilar. Vidare reder Fredrik och Jonas kostnaden för Tictail-äventyret och varför Soundcloud flyttar till skatteparadis. Det blir det snack om teknikfloppar också - från den uppkopplade klockan Kronaby till ?Tjock Steffes? spelkonsol Gizmondo och mp3-spelaren ?Jens of Sweden?.

2019-02-13
Länk till avsnitt

Cervenka om Amazon, Zuckerberg och rapportfloden

Rapportperioden är över denna gång. Andreas Cervenka dyker ner i Amazons växande annonsaffär, Facebooks aggressiva strategi och Apples framtid. Dessutom lite om hur det har gått för Netflix och Spotify.

2019-02-08
Länk till avsnitt

Spotify skräller, faller och byter inriktning

Spotify går med vinst för första gången! Men bolaget spår ändå miljardförlust för 2019. Under onsdagen aviserade man en ny strategi i samband med köpet av poddbolagen Gimlet och Anchor.

2019-02-06
Länk till avsnitt

Apple slår tillbaka

Tim Cook spelar ut några kort kring App Store och Apple Pay. Ännu en fastighetsjätte köper in sig i coworking-sektorn. Och alla från H&M till Niklas Zennström bränner sig när ett svenskt startupbolag slumpas bort för kaffepengar.

2019-01-30
Länk till avsnitt

Vanja Tufvesson, Pink Programming

Di Digital möter Vanja Tufvesson, medgrundare av Pink Programming, på Di Startup Tour i Malmö. Vanja Tufvesson har genom Pink Programming, fått tusentals kvinnor att börja lära sig att koda. Dessutom jobbar hon på den tidigare Min Doktor-vd:n Charlotta Tönsgårds nya startup Engaging Care.

2019-01-25
Länk till avsnitt

Kan Tessin lugna småspararna?

Hörlursbolaget Zound har anlitat Carnegie som rådgivare och närmar sig börsen. Och låneplattformen Tessin fortsätter att drabbas av härdsmältor i fastighetskrisens tecken. Digitalpodden benar ut veckans händelser och analyserar börsläget i USA med Miriam Olsson Jeffery. 

2019-01-23
Länk till avsnitt

Cervenka: ?Det som händer i Vegas stannar inte i Vegas?

Användardata och personlig integritet var en underliggande fråga vid årets CES-mässa i Las Vegas. Dagens Industris Silicon Valley-korrespondent Andreas Cervenka tog intryck.

2019-01-18
Länk till avsnitt

Svensk AI i världsklass

Det rättsliga efterspelet för den som köpt och sålt bitcoin för miljonbelopp. Startupbolaget Peltarion tar in 182 miljoner från en amerikansk miljardär och Wallenbergsfären. Och så är EU:s kritiserade upphovsrättsdirektiv på väg att gå igenom. Fredrik och Sven gör veckans Digitalpodden.

2019-01-16
Länk till avsnitt

Vad blir Apples framtid?

Apples börsras manar tillfrågor om bolagets framtid. Vad kan rädda Tim Cook? Dessutom siar vi om vägen till börsen för Zound, Klarna och Acast.

2019-01-09
Länk till avsnitt

Martin Gren, Axis

Näringslivsprofilen och Axis-grundaren Martin Gren önskar att Axis aldrig behövt gå till börsen. Han avråder även svenska entreprenörer från att ta steget till Silicon Valley. ?Det är det svåraste stället att lyckas på?, säger miljardären.

2019-01-02
Länk till avsnitt

Cervenka: Året som gått i Silicon Valley

Andreas Cervenka, korrespondent i Silicon Valley, tar tempen, utvärderar, sågar och hyllar tech-händelserna från 2018. I Digitalpodden berättar vår korrespondent om årets höjdpunkter om absoluta lågvattenmärken. En del större tech-jättar får också en och annan känga, samtidigt som vi får höra om vem eller vad som vinner titeln "årets mest uttjatade". 

2018-12-26
Länk till avsnitt

Jessica Löfström, Expandera mera

Jessica Löfström är en av initiativtagarna till nätverket 17 och grundare och vd till byggbemanningsföretaget Expandera Mera. Bolaget som drogs igång vid millennieskiftet fick stort motstånd av speciellt facket och resan blev allt annat än enkel. I dag omsätter bolaget cirka 80 miljoner kronor. På scen på Di Startup Tour i Linköping den 17 oktober berättar Jessica Löfström om resan och hur det är att bryta sig in på en marknad som är ovillig att förändra sig. Hon ger även sina bästa tips till startupbolag som i dag försöker göra liknande resor på andra marknader.

2018-12-21
Länk till avsnitt

Året då Spotify noterades och elscootrarna tog över

Spotifys notering, försäljningen av Izettle, maktkampen i Zound och krisen för börsens spelbolag. Året 2018 kommer att gå till historieböckerna som året då... elscootrarna tog över. Eller som året då digital vård var på allas läppar.

2018-12-19
Länk till avsnitt

Kan techjättarnas offensiv i Sverige leda till elbrist?

Den ena techjätten efter den andra etablerar datacenter i Sverige, men vad blir konsekvenserna? Spotify har också sagt upp sitt hyreskontrakt i San Francisco efter rädsla bland anställda. Det och mycket mer i veckans avsnitt av Digitalpodden.

2018-12-12
Länk till avsnitt

Alexander Hars, Let's Deal

Alexander Hars är grundare av rabattjänsten Let's Deal som köptes i sin helhet av Schibsted 2015. Innan dess har han även startat bolaget System OK som förvärvades av amerikanska Roxio för cirka 10 miljoner dollar år 2006. På scen under Di Startup Tour i Göteborg berättar han om resan och misstagen som gjordes på vägen.

2018-12-07
Länk till avsnitt

?Sannolikt att Starbreeze styckas upp och säljs?

Starbreeze har tappar 5 miljarder i börsvärde det senaste halvåret ? vad händer nu efter rekonstruktionen? Och hur är stämningen på techfestivalen Slush? Di Digital är på plats.

2018-12-05
Länk till avsnitt

Sofi Fahrman, influencer

Sofi Fahrman gick från ett jobb för Elgiganten rakt in i modevärldens finrum, Elle. Resan gick vidare till Schibsted där hon blev ansiktet utåt för mediekoncernens digitala modesatsning. Efter att ha grundat techbolaget Left or Right stötte hon på patrull 2017 när Instagrams uppdateringar hotade affärsidén. Men det blev ett lyckligt slut när hon sålde tekniken i bolagets app till Wellstreet, där hon också tagit plats som senior advisor. Di Digital hänger med i Sofi Fahrmans djupdykning i svenska tech- och startup-scenen.

2018-11-30
Länk till avsnitt

Spotifys megalansering rycker närmare

Spotify närmar sig en lansering i miljardnationen Indien och spelbolaget Paradox ställer upp i Melodifestivalen. Musik är den röda tråden i detta avsnitt av Digitalpodden.

2018-11-28
Länk till avsnitt

Cervenka: ?Det pågår en enorm investeringsboom bland techbolagen?

Förväntningarna på techbolagen har svalnat på börsen men inte hos bolagen. Där investerar man rekordsummor i framtiden, enligt Andreas Cervenka.

2018-11-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.