Sveriges 100 mest populära podcasts

Makrorådet

Makrorådet

En podd där Dagens industris Viktor Munkhammar samtalar med två tunga makroexperter. En podcast från Bonnier News. Ansvarig utgivare: Peter Fellman. Kontakt redaktionen: [email protected] Annonsförfrågningar: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

di.se

Avsnitt

"Vice riksbankschefen: Vi kommer inte att kopiera andra"

Inflationsutvecklingen är bättre än Riksbanken hade räknat med, men geopolitiken och växelkursen sämre. Det säger vice riksbankschef Martin Flodén inför sitt sista räntemöte efter elva år i direktionen.
Han betonar samtidigt att penningpolitiken sätts utifrån svenska förhållanden och att utländska centralbanker inte är ?avgörande?.
För frågorna står Di:s Viktor Munkhammar.
2024-04-23
Länk till avsnitt

"Sänk eller gå med i EMU"

Den svenska konjunkturen och inflationsutvecklingen motiverar lägre ränta. Om Riksbanken låter bli med hänvisning till andra centralbanker går det att diskutera om vi över huvud taget ska ha en självständig centralbank. Det säger Anna Hammer och Olof Manner i Makrorådet. De ger också sin syn på höstens budget, frågar sig varför oljepriset inte steg efter Irans missilangrepp på Israel och reder ut varför den amerikanska ekonomin är så mycket starkare än de europeiska. Di:s Viktor Munkhammar leder diskussionen.
2024-04-17
Länk till avsnitt

"Gränsen går vid 12"

Hur mycket kan kronan försvagas innan räntesänkningen i maj hänger löst? Och hur länge ska den tyska ekonomin vara ett sänke för Europa? I Makrorådet ger Susanne Spector och Johan Javeus svaren. Vi får också veta varför en given försämring i efterfrågan på arbetskraft riskerar att ge klart större utslag på arbetslösheten nu än för ett år sedan och varför arbetstidsförkortning håller på att bli en het fråga. Di:s Viktor Munkhammar ställer frågorna.
2024-04-03
Länk till avsnitt

"Investeringarna den stora grejen med Nato"

Räknar Fed fortsatt med tre sänkningar i år? Det är frågan inför onsdagskvällens räntebesked i USA. Här hemma lär Riksbanken nästa vecka signalera att det är jämnt skägg mellan maj och juni när det gäller den första sänkningen. Det säger Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström i Makrorådet. De reder också ut det historiska räntebeskedet från Bank of Japan och vilka de ekonomiska effekterna av Nato-inträdet egentligen blir. Frågorna ställs av Di:s Viktor Munkhammar.
2024-03-20
Länk till avsnitt

"Tunga instansen: grönt ljus för underskottsmål"

Den finanspolitiska vakthunden Finanspolitiska rådet, med ordförande Lars Heikensten, ger grönt ljus för ett underskottsmål. I Makrorådet berättar Lars Heikensten att rådet vill ha en övre gräns för den offentliga skulden. Han påpekar också att de stora pengarna finns att hämta bland de befintliga offentliga utgifterna. 
För frågorna står Viktor Munkhammar. 
2024-03-11
Länk till avsnitt

"Svårt se hur Kina ska vända"

Den kinesiska folkkongressen bjöd inte på några större ekonomiska grepp. Olof Manner och Anna Hammer räknar i Makrorådet med en fortsatt trög utveckling. Den viktigaste exportvaran just nu är deflation.De diskuterar även huruvida de svenska tillväxtutsikterna underskattas.
Frågorna ställs av Di:s Viktor Munkhammar.
2024-03-06
Länk till avsnitt

"Riskscenariot har ändrats"

Håller amerikansk tillväxt och inflation på att skjuta fart igen? Vad betyder det i så fall för Europa? Och hur ska det svenska inflationsutfallet för januari egentligen tolkas? Cathrine Danin och Johan Javeus svarar i Makrorådet. Vi får också veta varför kronan bör stärkas på kort sikt men kanske inte på lång. Och hur AI kommer att leda till lägre boräntor. Frågorna ställs av Di:s Viktor Munkhammar
2024-02-21
Länk till avsnitt

?Då behöver Riksbanken inte vänta"

Riksbanken kan gå före ECB och sänka räntan - det säger Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard i Makrorådet och pekar ut vad som behöver falla på plats för att chefen Erik Thedéen och hans kollegor ska ta täten.De analyserar också vad som ligger bakom den amerikanska ekonomins överraskande styrka. 
2024-02-07
Länk till avsnitt

"Behöver inte späka oss?

Omsvängningen från överskottsmål till lånefinansiering av investeringar är rätt. Men räkna med hätsk debatt om vad som är investeringar och vilka som ska prioriteras. Det säger Olof Manner och Anna Hammer i Makrorådet. De reder också ut det sura marknadsklimatet i början av året och så får vi en siffra på vad en lång ränta egentligen ska vara på sikt. 
2024-01-24
Länk till avsnitt

Allt har dragits över en kam

Sex räntesänkningar nästa år, med start i mars, är vad marknaden räknar med i USA, euroområdet och Sverige. Det är väldigt aggressivt, konstaterar Länsförsäkringars investeringschef Anna Hammer och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank. Och att Riksbanken skulle sänka före ECB är högst tveksamt. Men ingen av dem vill utesluta att det ändå blir en sänkning redan i mars. Olof Manner pekar också ut attackerna i Röda havet som inflationshot och Anna Hammer tipsar om Långtidsutredningen som julläsning. Di.s Viktor Munkhammar ställer frågorna.
2023-12-20
Länk till avsnitt

Vice riksbankchefen: Då kan räntan sänkas snabbare

Inflationsutfallet för oktober ser ut som en vändpunkt. Det säger vice riksbankschef Per Jansson, som gärna sänker räntan snabbare än räntebanan indikerar om det är möjligt. Han hyllar också den svenska lönebildningen, välkomnar en mer aktiv finanspolitik och svarar på Riksrevisionens kritik mot köpen av värdepapper.
2023-12-19
Länk till avsnitt

"Enorm omställning"

Sämre tillväxtutsikter och fallande inflation har fått marknadsräntorna att rasa och synen på centralbankerna att tvärvända. Swedbanks prognoschef Andreas Wallström och Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard pekar ut var räntan sänks först. Och vågar ropa hej när det gäller kronans växelkurs. Di:s Viktor Munkhammar ställer frågorna.
2023-12-06
Länk till avsnitt

"Thedéen avgör"

Chefen Erik Thedéen blir tungan på vågen när Riksbanken på torsdagen lämnar det på förhand mest osäkra räntebeskedet på mycket länge. Om det är Nordeas chefsekonom Annika Winsth och SEB:s seniora ekonom Johan Javeus överens. Men de tror på olika utfall. Däremot är de överens om att beslutet borde bli att lämna räntan oförändrad.
2023-11-22
Länk till avsnitt

"Ett väldigt omslag"

På kort tid har marknaderna gått från att prata om hur högt styrräntorna ska gå till hur snabbt de kommer att sänkas. Anna Hammer och Olof Manner tycker att det har gått väl fort och spår att de första sänkningarna kommer först nästa höst. Seg tjänsteinflation och märkliga rörelser i guld och olja är andra nedslag i avsnittet. Frågorna ställs av Di:s Viktor Munkhammar.
2023-11-08
Länk till avsnitt

"Allt pekar på sämre läge"

Hösten har kommit till arbetsmarknaden, och reviderade siffror visar att läget tidigare inte var så starkt som det verkade. Det säger Susanne Spector och Johan Javeus i Makrorådet. De flaggar också för att långa USA-räntor på 4,5-5 procent mycket väl kan vara något vi får vänja oss vid och berättar om doldisindikatorn man ska hålla koll på för att förutspå Riksbankens agerande.
2023-10-25
Länk till avsnitt

"Kanske inte en helt vanlig episod av inflation"

I sin första stora intervju berättar vice riksbankschef Aino Bunge vad hon inte gillar med det senaste inflationsutfallet, om trenden Riksbanken vill se, varför det dröjer innan styrräntan sänks och vilka räntenivåer hushållen ska ställa in sig på. För frågorna står Di:s Viktor Munkhammar.
2023-10-24
Länk till avsnitt

Långsiktigt ohållbara nivåer

Stigande marknadsräntor har satt sökljuset på de amerikanska statsfinanserna. Med stora budgetunderskott som inte ser ut att minska är nivåerna långsiktigt ohållbara, enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman. Nästa ekonomiska kris kan därför bli svår att hantera. Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, säger att det största bekymret är det politiska systemets oförmåga att hitta en lösning om läget skulle bli akut. En ljuspunkt på kort sikt är att ränteuppgången gör att centralbanken troligen inte behöver höja räntan mer.
2023-10-11
Länk till avsnitt

"En äkta prognos skulle nog visa på lite snabbare sänkningar"

Menar centralbankerna allvar med högre räntor längre-mantrat eller vill de mest skrämmas? Och är de senaste dagarnas kronförstärkning början på ett trendbrott? Det och mycket annat diskuterar Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, i Makrorådet. Frågorna ställer Di:s Viktor Munkhammar.
2023-09-27
Länk till avsnitt

"I det perspektivet är 40 miljarder en ganska liten summa"

Baserat på vad som är känt får statsbudgeten underkänt, såväl när det gäller omfattning och inriktning som hur den presenterats. Betyget delas ut av Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank. De konstaterar också att av den kommande veckans många räntebesked är ECB:s det avgjort viktigaste och att en sista minuten-läcka plötsligt ändrat förutsättningarna. Samtalet leds av Di.s Viktor Munkhammar.
2023-09-13
Länk till avsnitt

"Vi kommer att få en svag utveckling i Europa"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus diskuterar de dystra konjunktursignaler som nu syns på allt fler håll - betyder det att lågkonjunkturen nu till slut blir verklighet? Samtidigt skakar det betydligt i den kinesiska ekonomin. Hur illa är det och vilka blir smittoeffekterna för resten av världen? Experterna bjuder också på spaningar ? om den svenska kronans svaghet som ett samhällsproblem och att det är för tidigt att blåsa faran över för en "hard landing". Programledare: Di:s Viktor Munkhammar.
2023-08-30
Länk till avsnitt

"För tidigt att blåsa faran över"

Säsongsavslutning! 
I stället för brant utför och sedan upp ser det ut att bli en flackare men mer utdragen svacka i ekonomin. Det gör det svårare för centralbankerna att veta när det är dags att sluta höja och för företagen att våga hålla kvar anställda. Det säger veckans gäster Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, i Makrorådet.
Experterna försöker också peka ut de ekonomiska händelserna hittills i år som kommer att påverka oss mest framåt. De bjuder också på varsin spaning.Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.
2023-06-14
Länk till avsnitt

"Kronförsvagningen ska inte ses som ett negativt betyg på Sverige?

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar det branta kornfallet de senaste veckorna ? är det oron för fastighetssektorn som styr? De analyserar även läget i svensk ekonomi som visat sig vara lite bättre än befarat. Andreas Wallström förklarar begreppet "jämviktskurs". Dessutom bjuds på två spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-05-31
Länk till avsnitt

"Inflationen är fortfarande förfärande hög"

Inflationsnedgången i april räcker inte ? Riksbanken kommer att höja räntan igen i juni. Det slår veckans gäster Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, fast i Makrorådet.

Experterna diskuterar också den plötsliga inbromsningen i tysk ekonomi och spanar om bland annat stigande svenska långräntor i spåren på ett växande utbud av statsobligationer.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-05-17
Länk till avsnitt

"Risk för betydligt fler konkurser"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus diskuterar läget inför ECB:s räntebesked på torsdagen och dess implikationer för Riksbanken. De analyserar även de förslag om skattesänkningar som regeringen levererat den senaste tiden. 

Experterna bjuder också på spaningar och förklarar begreppet "reformutrymmet". 

Programledare: Di:s Viktor Munkhammar.

2023-05-03
Länk till avsnitt

?Riksbanken borde ha mer is i magen?

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar vad Riksbanken kommer att göra på onsdag nästa vecka ? och vad de borde göra. De analyserar även Europas ekonomiska läge ? som visat sig starkare än prognosmakarna räknat med och vad det betyder för inflation och ränta. Dessutom bjuds på två spaningar ? om ett förestående kronlyft respektive om de osynliga löneskillnaderna.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-04-19
Länk till avsnitt

KI-chefen: "Vi återvänder till låginflationssamhället"

Inflationen faller brant i år och redan nästa år är det dags att börja sänka räntan. Lägre prisökningstakt öppnar också för en mer offensiv finanspolitik. Det säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen i Makrorådet special.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-04-11
Länk till avsnitt

"Riksbanken bör köpa kronor"

Det är dags för Riksbanken att börja köpa kronor för att stärka växelkursen. Det säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank i Makrorådet, där han är gäst tillsammans med Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar.

Experterna diskuterar också de färska löneavtalen som kommit på plats helt konfliktfritt, huruvida bankoron räcker som åtstramning och dämpar fortsatta räntehöjningar samt den överraskande produktionssänkningen från oljekartellen Opec. 

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-04-05
Länk till avsnitt

"Mer skräp ska upp till ytan"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus konstaterar att den resoluta hanteringen av problemen i bankerna SVB och Credit Suisse har lugnat ned marknaderna. Men risken är stor att det finns mer under ytan som kommer fram när räntorna höjs, varnar Annika Winsth. Johan Javeus önskar signaler om att räntetoppen är nära.

Experterna bjuder också på spaningar och förklarar begreppet ? "Coco-bonds".

Programledare: Di:s Viktor Munkhammar.


2023-03-22
Länk till avsnitt

Erik Thedéen: "Vi tycker att växelkursen är viktig"

Trots att ekonomin tappar fart måste penningpolitiken stramas åt. Det gäller än mer om kronan försvagas så att inflationsutsikterna påverkas. Men några valutainterventioner är inte aktuella. Det säger riksbankschefen Erik Thedéen i Makrorådet Special. Han ger också sin syn på antalet räntemöten, balansräkningen och vad som krävs för att för att Riksbanken ska hålla extramöten.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-03-12
Länk till avsnitt

"Regeringen väntar in ett sämre ekonomiskt läge"

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström debatterar om staten bör hjälpa utsatta hushåll som pressas av inflationen ? eller om de istället ska akta sig för att elda på ekonomin just nu. De diskuterar även Kinas oväntat snabba återhämtning efter covidpandemin och om den är bra eller dålig för inflationen i världen. Dessutom får vi två spaningar och begreppet: löne- och prisspiral.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-03-08
Länk till avsnitt

"Riksbanken har målat in sig i ett hörn"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus diskuterar den nya, hökaktiga riksbanksdirektionen med Erik Thedéen i spetsen. Annika Winsth befarar att de inriktat sig för mycket på kronan och att en ledamot "inte är i verkligheten över huvud taget", medan Johan Javeus i alla fall välkomnar att riksbankschefen understryker att man inte får lita för mycket på centralbankens prognoser.

Experterna diskuterar också om "no landing" ? att det inte ens blir en riktig lågkonjunktur den här gången ? är ett möjligt scenario efter de upplyftande arbetsmarknads- och konjunktursiffror som redovisats på senare tid.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-02-22
Länk till avsnitt

Special: Så beräknas inflationen

Inflationen är det senaste årets hetaste makroämne och Viktor Munkhammar träffar John Eliasson, produktansvarig för KPI på SCB, i ett specialavsnitt av Makrorådet. Han berättar om vad som syns och inte syns i inflationen och varför just januarisiffran är extra intressant. 

2023-02-15
Länk till avsnitt

?Man kastas mellan hopp och förtvivlan?

Centralbanksutspel och hoppig statistik ritar om spelplanen på daglig basis, men att Riksbanken på torsdagen höjer med 50 punkter är dock nästan säkert. Vad som händer sedan är mer oklart. Det säger Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank. 

Olof Manner spanar om hur märkligt den svenska tioårsräntan uppför sig medan Anna Hammer diskuterar  hur mjuklandning kan se olika ut beroende på om det är om det strukturellt högre inflation vi nu ser eller om vi återvänder till den tidigare låginflationsmiljön. 

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-02-08
Länk till avsnitt

"Blir nog värre innan det blir bättre"

Marknaden prisar in en mild konjunkturnedgång, fallande inflation och att räntorna snart vänder ned. Det är för optimistiskt enligt Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector. Men ett sådant ljust scenario har ändå blivit mer sannolikt än det såg ut som i höstas, enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus. Experterna diskuterar också hur länge arbetsmarknaden kan visa styrka trots att ekonomin bromsar in. Dessutom får vi två spaningar.
Programledare: Di:s makroexptert Viktor Munkhammar.
2023-01-25
Länk till avsnitt

Duellen: "Nu får det vara nog"

Nu måste Riksbanken sluta höja. Det är LO:s och Svenskt Näringslivs chefsekonomer överens om. Men annars ser Laura Hartman och Sven-Olov Daunfeldt olika på mycket. Det gäller allt från lämplig nivå på löneökningarna och statusen på konkurrenskraften till vilka finanspolitiska åtgärder som bör prioriteras och hur matchningsproblemen ska åtgärdas.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2023-01-17
Länk till avsnitt

"USA-inflationen har toppat"

Inflationen har vänt nedåt i USA, konstaterar experterna i Makrorådet. Frågan nu hur långt den faller och om Europa följer efter trots energikris? Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank analyserar läget. De diskuterar även den kraftiga smittspridningen i Kina och vad det kan leda till och hur Riksbankens agerande påverkas av att två nya ledamöter kliver in vid årsskiftet.

Vi får också en förklaring till veckans begrepp ? "IRA - Inflation Reduction Act" ? samt experternas spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


2022-12-21
Länk till avsnitt

"Avkastningskurvan ropar varg"

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar konjunkturläget där oväntat starka utfall för BNP-tillväxten står i kontrast till en räntekurva som pekar mot recession. De diskuterar även den snabba nedmonteringen av Kinas noll-covid-politik. Dessutom får vi två spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2022-12-07
Länk till avsnitt

Ekholm: Inte en centralbanks roll att underlätta finansieringen för vissa företag

Karolina Ekholm är sedan februari chef för Riksgälden. I Makrorådet special berättar hon varför ekonomin kommer att studsa tillbaka 2024, var gränsen går för hur mycket statspapper Riksbanken kan sitta på och hur stora riskerna är på fastighetsmarknaden.

Hon avslöjar också att det var regeringen som forcerade fram beslutet att avskaffa valutaexponeringen i statsskulden och ger sin syn på Riksbankens agerande under pandemin.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2022-11-23
Länk till avsnitt

Makrorådet: "Elpriset är jokern i inflationsleken"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus diskuterar det kommande räntebeskedet från Riksbanken, när den höga inflationen toppar och vilken typ av konjunkturnedgång som står för dörren.

Vi får också veckans spaningar, bland annat om hur den svaga bostadsmarknaden påverkar hushållens beteende och om den kommande readagen Black Friday kan ha drivit upp inflationen i oktober.

Programledare: Di:s makroexpert Nils Åkesson.

2022-11-23
Länk till avsnitt

"Klokt att fortsätta spara så mycket det går"

Både gas- och elpriserna är efter sensommarens toppar tillbaka där de var för ett år sedan. Är energikrisen över? Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank analyserar läget. De diskuterar också om den färska höstbudgeten är så stram att den leder till högre lönekrav. 

Vi får också en förklaring till veckans begrepp ? "terminal rate" ? samt experternas spaningar. 

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


2022-11-09
Länk till avsnitt

"Inflationen förstärker de offentliga finanserna"

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar läget för de svenska statsfinanserna ? vilket utrymme finns för den nya regeringen att agera i den kommande budgeten? De analyserar också läget för världens näst största ekonomi Kina som har slagit in på en alltmer auktoritär väg under Xi Jinping. Dessutom får vi två spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2022-10-26
Länk till avsnitt

?Hoppas att centralbankerna besinnar sig?

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus diskuterar centralbankernas snabba åtstramning och anser båda att den skapar större problem än den löser. De ger också sin syn på vad den tillträdande regeringen bör göra i sin kommande budget.  

Vi får också veckans spaningar, bland annat om hur mycket elände vi redan intecknat och hur krisen påverkar klimatomställningen.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2022-10-12
Länk till avsnitt

"Energikrisen är inflationsdämpande"

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström analyserar läget efter Riksbankens historiskt stora räntehöjning ? för sent och för mycket mitt i en energikris eller rätt medicin när inflationen rusar? De diskuterar också det röriga läget på världens valutmarknader där dollarstyrkan sätter press på både rika länder och tillväxtmarknader. Dessutom får vi två spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

2022-09-28
Länk till avsnitt

"Obehagligt för Riksbanken"

Inflationen steg till svettiga 9 procent i augusti, återigen klart över Riksbankens prognos.

Det bäddar för en kraftig räntehöjning vid nästa veckas möte, spår Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank. De diskuterar också hur valutgången kan påverka de offentliga finanserna och levererar i vanlig ordning varsin spaning.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-14
Länk till avsnitt

"Europa utsätts för en energichock"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus ser nu en recession som oundviklig i Europa, som nu dessutom drabbas av en energichock.

Frågan är hur hårt det kommer att slå ? när det samtidigt finns en motkraft i form av en alltjämt mycket stark arbetsmarknad.

Gästerna leverear också två aktuella spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-31
Länk till avsnitt

?Hushållen står inför mycket tuffare tider än de räknar med?

Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén räknar med att Riksbanken slår till med en så kallad "dubbelhöjning" med 50 punkter vid junimötet ? och kanske blir det en lika stor höjning även på det följande mötet i september. Det säger de i säsongsavslutningen av Makrorådet där de även sammanfattar första halvåret och blickar mot hösten. Dessutom bjuder på varsin spaning och förklarar begreppet: recession.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-15
Länk till avsnitt

"Marknaden kommer att jaga centralbankerna"

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, och SEB:s analyschef Johan Javeus diskuterar vändningen nedåt för marknadsräntorna och inflationsförväntningarna ? är det ett trendskifte eller bara brus ? och Kinas inbromsning ? hur hårt slår de omfattande nedstängningarna och landets pågående fastighetskris?

Vi får också en förklaring till veckans begrepp: QT, kvantitativ åtstramning, samt aktuella spaningar.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-01
Länk till avsnitt

"Marknaden har haft mer rätt än centralbankerna"

Länsförsäkringars investeringschef Anna Hammar och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, diskuterar om det finanspolitiska ramverket är på väg att krackelera och hur ECB ska hantera kombinationen av rekordhög inflation och en allt svagare ekonomi.

De bjuder också på varsin spaning och förklarar veckans begrepp: ändringsbudget. 

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-18
Länk till avsnitt

"Riskerna större för en brantare nedgång än vad många tänker"

Nordeas chefsekonom Annika Winsth och SEB:s chefsstrateg Johan Javeus diskuterar hur hårt Riksbanken kan gå fram under året, hur illa det kan slå mot bostadsmarknaden och varför prognosmakarna varit så försiktiga med att skruva ned sina tillväxtprognoser trots alla oroväckande tecken i skyn. Dessutom levererar de spaningar och ger en förklaring av begreppet ? som denna gång är "arbetskraftsdeltagande".

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-04
Länk till avsnitt

"Kina en av de största riskerna för världsekonomin"

Höjer Riksbanken reporäntan redan nästa vecka? Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar läget efter centralbankens kovändning i stramare riktning. De ger också sin syn på läget i Kina där privatkonsumtionen minskar och staten åter försöker stimulera sig ur en allt svagare tillväxt. Dessutom får vi två spaningar och en förklaring av veckans begrepp: växelkurskanalen.

Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.