Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Radio Mises

Radio Mises

Ludwig von Mises-Institutet i Sverige strävar efter att sprida frihetens budskap till en svensktalande publik. Vi gör det dels genom att sprida kunskap om frihetens moral, vilken säger att det är fel att utöva oprovocerat våld, att hota och stjäla från andra människor, även om man kallar sig staten. Dels genom att sprida kunskap om österrikisk ekonomisk teori, en vetenskap som förklarar hur människor agerar, hur välstånd skapas och varför staten enbart kan förstöra välstånd. Staten är den allvarligaste fienden till fred, frihet och välstånd, varför vårt motto är ?Mot staten, för fred och frihet, egendom och rätten till ditt eget liv?. Vi arbetar genom att publicera eget och översatt material på www.mises.se, ordna evenemang och sända denna podradio.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

mises.se/

Avsnitt

109: Dikter och visdomsord från våra förfäder

Daniel Sjöberg gästar Radio Mises. Han påminner oss om våra förfäders slit och att det ibland är bäst att gräva där man står. Dagens ämne är en analys av Esaias Collins dikt "Nu ljusnar våren". Annat som tas upp är Gustav Vasa, hur man förgör ett folk, samt panelens egna stamtavlor.
2019-06-24
Länk till avsnitt

108: Den missförstådda Hoppe

Få politiska filosofer är så missförstådda i de egna leden som Hans-Hermann Hoppe. Den efterlängtade Nikodemus Ungh återvänder till Radio Mises för att diskutera varför just Hoppes teorier ger oss de bästa verktygen för att realisera ett fritt samhälle över tid. Libertarianer liksom konservativa behöver sluta att be om ursäkt för att de har rätt. Vi får också svaret på om det är förenligt med icke-aggressionsprincipen att pinka i Dnepr.
2019-06-09
Länk till avsnitt

107: Brexit, vad hände sen, med Andy Duncan

Hur Nigel Farage och Brexit är spiken i kistan för EU, hur britterna ännu en gång räddar oss från ett europeiskt imperium, hur brittiska politiker och statstjänstemän försökt stoppa det - och kan Boris Johnson lyckas göra ingenting? Med Andy Duncan från Mises UK.
2019-05-30
Länk till avsnitt

106: Swexit

Swexit. Klaus och Jesper diskuterar varför Sverige måste lämna EU, pratar minnen från en avbruten politisk karriär och kommer osökt att filosofera över Scars sång (Lejonkungen) om psykopater och idioter.
2019-05-20
Länk till avsnitt

105: Rickard Dahlin, lärare

Rickard Dahlin är något så ovanligt som en lärare med frihetlig övertygelse. Trots att han är relativt nyexaminerad lärare från den numera starkt vänstervridna lärarutbildningen vågar han gå på tvärs med de senaste pedagogiska experimenten: Det blir kateder, läsa, räkna, skriva, rättstavning, respekt, läxor, inga kepsar eller iPads, repetition och tragglande istället för diagnoser. Han bjuder på komiska anekdoter, en skrämmande titt bakom kulisserna på ideologifabriken och råd till föräldrar med barn i skolan.
2018-04-03
Länk till avsnitt

104: Islam i Sverige

Med islams utbredning i Sverige, och ökande muslimskt deltagande i svensk politik, är det naturligt att samhället anpassas till muslimska värderingar. Carl-Fredrik Klåvus har läst islams texter och historia. Han berättar om hur ideologin uppstod i Arabien och spreds till andra folk genom erövring ? och vad konsekvenserna blev för de erövrades frihet.
2018-03-10
Länk till avsnitt

103: Beteendeekonomi, ekonometri och annan ekonomagi

Misslyckat försök att egga till hets mot folkgrupp slutade med trevlig diskussion om det så kallade nobelpriset i ekonomi, huruvida psykologi är relevant för nationalekonomi och 2-1 till Brexit. Per Bylund och Joakim Book gästar.
2018-03-04
Länk till avsnitt

102: Klaus Bernpaintner på Radio Frihetligt

Simon Gustafsson är drivkraften bakom frihetligt.se och dess tillhörande podcast: Radio Frihetligt. Han har intervjuat ett flertal människor ur den växande svenska libertarianska skaran. I detta avsnitt intervjuas vår egen Klaus, och det blir en mycket intressant konversation.
2017-11-30
Länk till avsnitt

101: Marknadslagen

Professor Per Bylund reder ut Says marknadslag. Den är egentligen så självklar att den kan vara svår att uppfatta som en ekonomisk lag. Samtidigt är den oerhört kraftfull: den som förstår marknadslagen kan själv analysera många ekonomiska problem och genomskåda de flesta politiska rökridåer.
2017-11-06
Länk till avsnitt

100: Michelle, Maggan, Gudrun, Göbbels

Varför är så många usla idéer så populära? Och varför är frihetliga idéer så impopulära? Det kan ha att göra med vilken finess de prånglas ut. Anders Larm, Niklas Nordling och Peter Strömberg från Liberty Toastmasters tar med retorikens verktygslåda till studion och visar upp de viktigaste instrumenten. Det visar sig att frihetens vänner har mycket att lära av frihetens fiender. Vi får också se ett ?Table Topic? tillredas och serveras i realtid.
2017-10-30
Länk till avsnitt

99: Bostadsbubbla

Avsnitt 99 - Bostadsbubbla. Ola Nevander lägger ut texten om den stockholmska bostadssituationen och berättar om vilka faktorer han ser som tyder på en försvagning i bostadsmarknaden. Hur mycket kan man förvänta sig att priserna faller när bubblan väl brister? Hur kan man skydda sig?
2017-10-24
Länk till avsnitt

98: Rädda kontanterna

Visserligen är riksbankens kontantpengar inte idealiska, de kan lätt inflateras. Men de har i alla fördelen att de är anonyma, lättare att skydda från beskattning och annan konfiskering än elektroniska pengar på konto. Det stora hotet mot kontanterna är plastkortens bekvämlighet. Förutom upprop för att rädda kontanterna fnissar vi lite åt Riksbankens e-kronor och filosoferar över bitcoinalternativet.
2017-10-17
Länk till avsnitt

97: Joakim Book

Vi samtalar med Joakim Book om hur han under en lång vandring i Sydamerika fann sitt kall i livet: att studera nationalekonomi för att kunna förstå världen. Blev antagen till Adam Smiths universitet i Glasgow. Besvikelsen när han väl började studera vanlig nationalekonomi: ?Något måste vara fel här?. Glädjen och räddningen när han slutligen fann österrikisk ekonomi. Nu summer fellow på Mises-institutet i Alabama och studerar deflation. Vad mer kan en människa önska? Följ Joakim Book på hans blog: http://joakimbook.blogspot.se/ och här på Misesinstitutet: http://www.mises.se/?authors=joakim-book Studera även ingående Riksbankens förklaring till varför inflationsmålet bör vara just två procent: http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Inflationsmalet/
2017-06-11
Länk till avsnitt

96: Egendomliga egendomar

Efter en kort diskussion om alt-rightrörelsen ger sig Klaus och Jon på frågan om vad egendom är och bör vara. Det är klurigare än man i förstone kan tro. Även information om Trygghetsfrämjandet - en ny frihetlig satsning för att uppmuntra vanligt folk att själva vara med och ordna trygghet nu när våldsmonopolet sviker. Och slutligen, vad sjutton händer med Bitcoin? Diskuterat material: Ludwig von Mises: Socialism - An economic and Sociological Analysis - https://mises.org/library/socialism-economic-and-sociological-analysis John Locke - Second Treatise of Government - https://www.gutenberg.org/files/7370/7370-h/7370-h.htm The Not So Wild Wild West: https://mises.org/library/not-so-wild-wild-west Trygghetsfrämjandet - http://trygghet.org - Bli medlem!
2017-05-26
Länk till avsnitt

95: Tillbaka i etern!

Radio Mises gör en trevande comeback understödd av Jon Nylander och Jonny Lander. Jon får berätta sin historia. Och peppsnack inför Stockholm Freedomfest den 13 maj.
2017-04-28
Länk till avsnitt

94: Gott slut 2016

Det gångna året har bjudit på osedvanligt många höjd- och lågpunkter. Det har också varit ett storartat år för den frihetliga rörelsen. Hör Klaus, Per och Ola diskutera några av sina favorithändelser och avslöja sina önskningar inför 2017.
2016-12-29
Länk till avsnitt

93: Mänskligt handlande kap 1 ? Benjamin Juhlin

Det stora projektet med översättning av Human Action till svenska har börjat ge resultat. Benjamin Juhlin berättar om sin upplevelse av projektet, vad han lärt sig och hur mycket som återstår. Dessutom en genomgång av det första kapitlet.
2016-11-29
Länk till avsnitt

92: Praxeologi, den österrikiska skolans grundval - med Ola Nevander

Nyligen höll Ola Nevander ett föredrag hos FMSF om praxeologi. Det som särskiljer den österrikiska ekonomiska skolan från andra synsätt är dess fundament och metod. Det positivistiska perspektivet hävdar att enbart det som kan mätas, prövas och falsifieras kvalificerar som vetenskap, och att ekonomisk vetenskap därför måste efterlikna fysiken; det innebär att varje ekonomisk ?lag? är bara giltig tillsvidare, tills eventuellt nya fakta framkommer. Det österrikiska praxeologiska metoden å andra sidan hävdar att det finns fasta lagar även inom ekonomin och som inte kan falsifieras av fakta. Slutsatserna från de två synsätten blir dramatiskt olika.
2016-11-08
Länk till avsnitt

91: Prof. David Dürr mot staten

Klassiska liberaler menar att allt kan privatiseras utom juridiken. Juridikprofessor David Dürr från universitetet i Zürich menar tvärtom att juridiken är det första som bör privatiseras, eftersom det är roten till alla monopol. Denna insikt gjorde honom för tio år sedan till anarkist. Han planerar att stämma staten för att den är stat. Hur fungerar privaträtt och hur skulle sådana samhällen kunna se ut? Avslutningsvis tar professor Dürr och Joakim Fagerström en nostalgitripp tillbaka till årets PFS.
2016-10-26
Länk till avsnitt

90: Martin Moraeus - Rädda inte landsbygden, lämna den i fred

Frihetsbonden Martin Moraeus gästar oss och vi diskuterar de artiklar han nyligen har skrivit om att det inte är så eländigt på landsbygden som det ibland påstås. Bristen på sushirestauranger uppvägs av andra fördelar, inte minst finns för den som vill driva företag. Vi får också lära oss ord som nyckelbiotop och båtnad samt skillnaden mellan plöja och ploga. http://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/tag/landsbygd/
2016-10-19
Länk till avsnitt

89: Joakim Fagerström

Joakim Fagerström är svenska Mises-institutets ordförande och medgrundare. Han gästar studion och vi diskuterar Hans-Hermann Hoppe, Property and Freedom Society, privata samhällen, Orania, ?förräderiet? mot Rhodesia och mycket annat.
2016-10-11
Länk till avsnitt

88: Martin Eriksson - Frihetlig strategi

Vår vapenbroder Martin Eriksson från bubb.la gästar studion och vi spinner vidare på hans tal från Freedomfest. Företagande kan vara en effektiv väg för att uppnå personlig frihet, men det är även nödvändigt för att bygga upp tjänster och institutioner som behövs vartefter staten ger vika. Dessutom samtalas om några av de många positiva saker som har hänt i den svenska frihetsrörelsen de senaste åren.
2016-09-27
Länk till avsnitt

87: Mindre utbildning, mer välstånd

Ola Nevander är med i studion och vi diskuterar hans essä ?Mindre utbildning, mer välstånd?. När staten intervenerar i samhället uppstår alltid överskott eller brister jämfört med den naturliga ordningen. Dessa obalanser innebär en onödig välståndserosion. Det gäller såväl räntepolitik som utbildningspolitik. Varför anser politiker att utbildningsväsendet behöver deras hjälp? Vilka konkreta välståndsförluster orsakar det? The Magic of Education (Econlibrary) Is Education Signaling or Skill Building (Marginal Revolution) The Case Against Education (Bryan Caplan, Tom Woods) Job Market Signaling (Michael Spence, upphovsman till signalteorin)
2016-09-21
Länk till avsnitt

86: Per Bylund: Seen, Unseen, Unrealized

Institutets professor, Per Bylund, gästar studion. Ämnet för dagen är professorns nya bok, en grundläggande läsebok i nationalekonomi i Bastiats anda. Dessutom avhandlas den nyligen avklarade Freedomfesten och om den nära förestående debatten mellan professorn och marxist-humanisten Andrew-Kliman. Och inte minst de nya viktiga EU-direktiven för grytlappar.
2016-09-10
Länk till avsnitt

85: Keir Martland om Brexit

Studion gästas av Keir Martland från den brittiska Libertarian Alliance. Han berättar om läget inför folkomröstningen, hur han tror den kommer sluta och spekulerar i vad som sedan kommer hända. Att träda ut ur EU är en början för europeiska länder, det behövs mer.
2016-06-13
Länk till avsnitt

84: Ekonomisk frihet och välstånd

RM gör några slumpmässiga dyk i nyhetssörjan och övergår sedan till att tala om tiden då mänskligheten övervann svälten och skapade ett aldrig tidigare skådat materiellt välstånd. Och teorier om hur detta gick till.
2016-05-18
Länk till avsnitt

83: Rothbard från vänster till höger

Murray Rothbard, även känd som Mr Libertarian, sökte samarbete över hela det politiska spektrat för att hitta kanaler för sina frihetliga idéer. Han började hos antikrigsvänstern men kom med tiden att glida mot gammelhöger. Dessutom sedvanligt bottenfiske i modernitetens nyhetsträsk.
2016-04-21
Länk till avsnitt

81: Besparingar och statliga icke-investeringar

Studion återvänder till frågan om sparandet, hur det fungerar, och huruvida det överhuvudtaget finns något som kan kallas statlig ?investering?. Därtill lite reflektioner kring statsskuld, statligt riskkapital samt löst grävande i lite migrationsstatistik.
2016-04-01
Länk till avsnitt

80: Walter Block

Radio Mises har nöjet att intervjua den politiskt inkorrekte Walter Block. Han talar om ?Defending the Undefendable?, personligt om Murray Rothbard, varför dvärgkastning inte bör förbjudas, varför det är bra med korrumperade poliser och en hel hög andra normbrytande ämnen. Känsliga lyssnare varnas.
2016-03-10
Länk till avsnitt

79: Räcker pengarna till ränta?

Monetärt mischmasch. Hur mycket guld behövs för att återinföra guldmyntfot? Ett gram till exempel. En av poddpladdrarna är för och den andre emot. Men vad skulle hända om någon köpte upp allt guld då? Ett flertal monetära myter avlivas rituellt. Även tips på hur man dubblar sina pengar.
2016-03-01
Länk till avsnitt

78: Kan facket höja löner?

I Sverige är många med i facket jämfört med utomlands. Genom facket subventioneras mindre produktiva arbetare av de mer produktiva. Men har facket någon möjlighet att bidra till välståndet generellt? Detta och andra fackliga frågor, tillsammans med en gnutta facklig historia avverkas efter sedvanligt nyhetsfrosseri.
2016-02-18
Länk till avsnitt

77: Peter Schiff om finanskriser, guld och presidentkandidater

Många har börjat sin frihetliga karriär med Peter Schiff. I detta avsnitt har RM äran att ha honom som gäst. Vi talar dollar, euro, guldpris, räntor, centralbankirer och den ständigt annalkande finanskraschen. Dessutom skolan, som han anser var för viktigt för att staten ska få hålla på med. Avslutningsvis kommentarer på de aktuella presidentkandidaterna.
2016-02-08
Länk till avsnitt

76: Svenska frihetsrörelsens historia, Per Bylund

Få känner den moderna svenska frihetsrörelsens historia bättre än Per Bylund. Han var med i den första trevande början, debatterade på BBS:er, satte upp den största anarkistiska websidan, organiserade Walk for Capitalism, gav ut en papperstidskrift och spred dålig stämning i Moderaterna. Hör honom berätta om allt detta samt en del personliga anekdoter om några av dagens ledande svenska politiker.
2016-01-28
Länk till avsnitt

75: Nej till medborgarlön

Poddstudion reder ut begreppen medborgarlön och negativ inkomstskatt vilka tycks vara på tapeten lite varstans dessa dagar. Vore det månne en förbättring mot dagens bidragsdjungel? Poddpladdrarna går in med öppet sinne men kommer ut med en övertygelse. Därtill sedvanlig dissektion av valda delar av nyhetsflödets bottenskrap samt marxistiska tips på hur man skaffar gratis toalettpapper.
2016-01-20
Länk till avsnitt

74: Sveriges nutid och framtid

Anno Domini 2016 är ännu ungt, men redan så brådmoget händelserikt. Tidningar uppfostrar undersåtarna för maktens räkning. Det svenska våldsmonopolet skyddar och gömmer invandrade brottslingar. Det amerikanska dito retas av milismän. Åsiktskorridoren imploderar i realtid. Edra ödmjuka poddpratare spekulerar i vad mer som kommer att ?gå sönder? detta nådens år.
2016-01-13
Länk till avsnitt

73: Liberalismens fader John Locke

Under mitten av 1600-talet pågick stora sociala och religiösa förändringar i Storbritannien som utmynnade inbördeskrig. En av de stora stridsfrågorna var huruvida konungen skulle ha oinskränkt makt. Mot denna bakgrund funderade Locke på frågor som lag, rätt, statens legitimitet, grunden för egendom. Podstudion refererar och kritiserar Lockes idéer samt förundras över att det mesta är redan tänkt.
2016-01-07
Länk till avsnitt

72: God jul

Den kulturbärande poddredaktionen hänfaller till traditionellt julfirande. Minnen, familjetraditioner och hopp om en bättre framtid blandas med sedvanlig högläsning av subversiva texter.
2015-12-22
Länk till avsnitt

71: Per Bylund och ekonomer som saknar kapitalteori

Per Bylund återvänder för att utröna vad det mytiska kapitalet faktiskt är. Teorier av Böhm-Bawerk och Hayek avverkas. Ekonomiska system utan kapitalteori sågas. Slutligen diskuteras Pers kommande bok ?The problem of production?
2015-12-16
Länk till avsnitt

70: Stad mot land

Städer är både naturliga och onaturliga. Människor har alltid samlats på marknader för att handla. Men även statsmakten föredrar geografisk centralisering av människor eftersom det är lättare att styra och beskatta dem på mindre ytor. De styrande har därför alltid varit intresserade av att anlägga städer och ge dem särskilda privilegier, inte minst handelsmonopol. Vilka var Sveriges första städer, hur fick Stockholm sina tullar, vilka konflikter råder mellan land och stad idag?
2015-12-09
Länk till avsnitt

69: Från grannsamverkan till miliser - Olle Fjordgren

Våldsmonopolet har tappat greppet. Statens ände av det mytiska sociala kontraktet blir allt mer utspädd. När skydd inte längre erbjuds måste man ta ansvar själv. Olle Fjordgren, säkerhetsrådgivare, grannsamverkanssamordnare, diamantjägare och internationell äventyrare presenterar den nakna sanningen om monopolets skrämmande svaga tillstånd. Han förklarar också skillnaderna längs den glidande skalan från grannsamverkan via medborgargarde till milis och hur man går till väga för att organisera sig.
2015-11-30
Länk till avsnitt

68: Svenska frihetsstrider - Daniel Sjöberg

Under många hundra år värderade de svenska folken frihet högre än trygghet. På den tiden gjorde man uppror mot överheten och slog ihjäl fogdar med livet som insats. Daniel Sjöberg, långvarig medarbetare på institutet, gästar studion. Han berättar om några av sina favorituppror och männen bakom. Han berättar också om sin spännande stora satsning: ProjektMoberg.se. Rättelse: Daniel säger runt 1:06:15 att Engelbrekt Engelbrektsson brände en fogdeborg år 1934. Det ska självklart vara år 1434.
2015-11-23
Länk till avsnitt

67: Välfärdsfiasko

Lever västerlandet? Varför är media så sovjetiskt? Vad vill välfärdsmånglarna? Och har vi funnit roten till allt detta nära Zinkensdamm? Detta och mer i senaste avsnittet.
2015-11-14
Länk till avsnitt

66: Jeff Deist - President för mises.org

Studion gästades av Jeff Deist, president för amerikanska mises-institutet. Ett mer radikalt möte än väntat. Jeff är från början skattejurist, men tog över styret av institutet för drygt ett år sedan. Mitt i internetåldern tror han fysiska möten är nyckeln till friheten. Vänster-högerskalan har ersatts av en konflikt mellan vanligt folk och galningar. Jeff har även en del åsikter om den pågående migrationen i Europa och USA. Slutligen en annorlunda, icke politiskt korrekt, bokrekommendation: Flashman.
2015-11-04
Länk till avsnitt

65: Bank- och finanssystemet med Stellan Abrahamsson

Riskkonsult Stellan Abrahamsson, tidigare tjänsteman på Finansinspektionen, gästar RM. Han ger en blick inifrån och reder ut begreppen. Så fungerar kreditexpansion i banksystemet. Vem gynnas av inflation. Hur ser bankernas skräckscenarium ut?
2015-10-27
Länk till avsnitt

64: Götterdämmerung

Har Gudarnas skymning fallit över Radio Mises-studion? Nej, sannolikt inte. Istället bjuds på en diskussion om varför ekonomin inte är vad den ser ut att vara, det vanskliga med att blåsa upp bubblor, och ett påkallat samtal om de humanitära konsekvenserna av förd flyktingpolitik. Slutligen en dikt av Geijer.
2015-10-16
Länk till avsnitt

63: Yuri Maltsev om livet i Sovjetunionen

RM gästas av professor Yuri Maltsev som hoppade av från Sovjetunionen 1989, via Sverige, hamnade i USA och anslöt sig till Mises-institutet. Han berättar tragikomiskt om fattigdomen i Sovjetunionen. Hur industriellt massmord skapade ekonomisk tillväxt. Vad man blandade i korven. Hur Moskva grundades av en kines. Varför han reste med en väska fylld med kondomer. Hur välfärdsstaten skapar röstboskap och hur kulturmarxismen hotar västerlandets frihet. Bland mycket annat.
2015-10-10
Länk till avsnitt

62: Moraeus, GMO, patenterade grödor

Rikets mest praxeologiske bonde besöker återigen RM-studion. Behöver jordbruket ingå i Värdegrunden eller ska konsumenter tillåtas att med sina val diktera vad bönder ska producera? Genetiskt modifierade grödor, ska det tillåtas, är det farligt? Någon i studion tycks argumentera för handelshinder och att Monsanto bör få statens hjälp att skydda sin vinst mot konkurrenter, och någon annan frågar i samma anda vem som skulle bygga vägarna. Martins blogg: https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/ Forskarbloggen: http://blogg.slu.se/forskarbloggen/
2015-09-29
Länk till avsnitt

61: Minusräntor och minuspolitik

Även Edra Ödmjuka Poddpladdrare D. G. ger sig i kast med att kommentera de rådande migrationsströmmarna, avhandlar de skeva konsekvenserna av välfärdspolitik, filosoferar kring det moraliska i självförsvarsröstande och slutligen diskuterar vad negativa räntor är för typ av ekonomisk perversion.
2015-09-21
Länk till avsnitt

60: Finansekonomi

Fria finansmarknader är ett tecken på ett fritt samhälle. De är viktiga för effektiv kapitalallokering. Precis som i alla branscher har finansmarknadernas aktörer många intressekonflikter. Till exempel vill mäklarfirmor både handla på kunders uppdrag och med egna pengar. I ett fritt samhälle leder konkurrens automatiskt till god marknadshygien. Men när staten försöker skydda marknadens aktörer med regleringar sätter den konkurrensen ur spel och orsakar därmed rakt motsatt effekt. Dessutom vår uppriktiga mening om Hagamannen och Rättvisan (del 4), samt äkta fosterlandskärlek med Verner von Heidenstam.
2015-09-03
Länk till avsnitt

59: Valter Wierzba och humor

Humor är ett klassiskt effektivt vapen i kampen mot parhästarna ondska och dumhet. Radio Mises gästas av Valter Wierzba, mannen bakom den underfundigt regimkritiska Statens Ovänner. Dessutom nya avsnitt i följetongerna Hagamannen och Allt Gynnar SD.
2015-08-25
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.