Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Analyspodden

Analyspodden

I Analyspodden tar Dagens industris reportrar och experter pulsen på börs och marknad.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/analyspodden

Avsnitt

?Win-win på börsen?

I avsnitt 250 av Analyspodden diskuterar Di:s Johanna Jeansson och Johan Wendel marknadens optimism inför nästa veckas räntebesked från Federal Reserve, där både en sänkning och en icka-sänkning kan tolkas positivt. Dessutom:

-      Riksbanken fick äntligen rätt om inflationen

-      Scanias comeback på börsen

-      Spelar Kinnevik bluffpoker?

-      Tre bolag som är värda att ha i portföljen

2019-06-14
Länk till avsnitt

Tusen miljarder skäl att se upp

Mjuka tongångar från centralbankerna och en minskad oro för amerikanska Mexikotullar har fått marknaderna att andas ut lite under veckan. Men i grunden har inte läget förbättrats ? tvärtom, enligt Di:s makroexpert Johanna Jeansson som stora risker om inte handelsbråken dämpas.

Di:s börsexpert Agnetha Jönsson håller med och tycker att man ska vara försiktig med börsen även om den inte ser direkt dyr ut.

De diskuterar även:

Kinneviks oväntade manöver i Millicom.Marknadens misstro mot Intrum.Kronplågade Clas Ohlsons vändning.Vad du bör se upp med i portföljen.
2019-06-07
Länk till avsnitt

Ett skott i foten

Hårdnande handelskonflikter och en rekorddyster räntemarknad har nu på allvar fått världens börser att skaka. Di:s börsexpert Ulf Petersson och makroexpert Viktor Munkhammar ser många oroande tecken, men hittar också några små strimmor av ljus. 

2019-05-31
Länk till avsnitt

Sista ordet är inte sagt

I veckans avsnitt av Analyspodden diskuterar Magnus Dagel och Agnetha Jönsson bland annat svårigheterna för familjen af Jochnick att få igenom budet på Oriflame.

De avhandlar även Warren Buffetts framgångsrecept, Sandviks nya mål och mycket mer.

2019-05-24
Länk till avsnitt

"Han hänger jättelöst"

Di:s börsexperter Anders Hägerstrand och Johan Wendel går igenom veckans stora händelser på börs och marknad och konstaterar att det är stökigt i ledningen för den pressade storbanken Nordea, där vd Casper von Koskull nu är piskad att vända utvecklingen.

Dessutom:

- Årjes snabba exit i Skistar väcker frågor.

- Därför har riskkapitalisternas fått en ny och viktigare roll.

- Hagströmer säljer i Lindab efter lyckad insats - men vad händer nu?

2019-05-17
Länk till avsnitt

Varning för Vestas

I veckans Analyspodden diskuterar Di:s börsexperter Richard Bråse och Johan Wendel vindkraftsbolaget Vestas, där vd Anders Runevad lämnar och passar på att sälja aktier - ett tydligt varningstecken enligt Richard Bråse:

?När Runevad säljer aktier, då ska man inte köpa", säger han.

Dessutom:

- Trumps förhandlingstaktik.

- Betssons knipa.

- Ny krisrapport från Oscar Properties. 

- Ljusning i Ratos.

- Munters vassa vändning.

2019-05-10
Länk till avsnitt

?Tristare börsutveckling väntar?

Börsen har rusat men inköpscheferna signalerar inbromsning och marknadens förhoppningar om sänkt styrränta i USA till hösten grusades av onsdagens Fed-besked. Ska man tro på optimismen hos börsens vd:ar eller på andra konjunktursignaler? Di:s börsexpert Agnetha Jönsson och makroexpert Viktor Munkhammar analyserar läget.

2019-05-03
Länk till avsnitt

Börsen i prärievargsläge

Rekorden står som spön i backen både på Stockholmsbörsen och i USA. Men är tjuren i själva verket en tecknad prärievarg? Di:s expert Ulf Petersson och Johanna Jeansson analyserar läget efter en intensiv rapportvecka där hyfsade resultat ofta fått ett varmt mottagande när recessionsskräcken släpper samtidigt som räntorna pressas av mjuka centralbanker.

2019-04-26
Länk till avsnitt

"Lundberg stärker sin egen makt"

Di:s börsexperter Ulf Petersson och Johan Wendel om:

- Handelsbankens krigsförklaring mot personalen.

- Signalerna i Sandviks rapport.

- ABB efter Spiesshofer.

- Nya smockan mot spelsektorn.

2019-04-18
Länk till avsnitt

"En överavkastningsmaskin i det fördolda"

Sven Hagströmers Creades utklassar Mats Qvibergs Öresund på börsen, bland annat med hjälp av en mycket framgångsrik aktiv förvaltning som imponerar på Di:s börsexpert Richard Bråse. Men kollegan Johan Wendel hissar varningsflagg för Creades största innehav.

Dessutom:

Intressanta signaler från blankarna inför rapportperioden.Kan Ericsson överraska igen?Vinstvarningsrisk i börsnykomlingen.
2019-04-12
Länk till avsnitt

Ägarna som ger fingret åt andra

Börsen ångar på, liksom nyhetsflödet kring Swedbank. På fredagen lämnade bankens styrelseordförande Lars Idermark sitt jobb bara en vecka efter att han omvalts på stämman. Di:s börsexperter Richard Bråse och Johan Wendel ger lägsta tänkbara betyg på hans insats och reser frågan om hur de hittills tämligen tondöva storägarna ska lyckas ta fram en ny, trovärdig styrelse åt den krisande banken.

En annan ägare som agerar märkligt och arrogant i förhållande till övriga aktieägare är staten, som plötsligt ser säkerhetsproblem med att sälja aktier i det sedan länge noterade Telia.

?Det är bekymmersamt när det finns en ägare som ger fingret till de 500 000 andra aktieägarna och säger att det här kör vi som en myndighet?, säger Richard Bråse.

2019-04-05
Länk till avsnitt

Nästa bank till rakning

En historiskt kaotisk vecka för Swedbank går mot sitt slut och Di:s experter Ulf Petersson och Agnetha Jönsson analyserar läget. Hur illa kan det gå, hur kan banken vända utvecklingen och när vågar man köpa aktien? Anklagelser om penningtvätt haglar samtidigt över fler banker, något som åtminstone i ett fall öppnat en möjlighet att fyndköpa.

Experterna ger också sin syn på veckans H&M-rally, Attendoras och den fortsatta kursuppgången för verkstadssektorn trots svaga konjunktursignaler.

2019-03-29
Länk till avsnitt

Banker i gråzonen

Swedbank presenterade slutsatserna av FRA:s granskning av misstänkt penningtvätt i banken ? men få blev klokare av den grunda rapporten. Och Nordea tycks ha lyckats "massera" ned analytikernas förväntningar på resultatet för första kvartalet med en diskutabel rundringning. Di:s analytiker Agnetha Jönsson och Johan Wendel ger sin syn på läget i banksektorn och kommenterar också några andra heta börs- och makrohändelser i veckan - däribland ett riktigt kurshaveri.

2019-03-22
Länk till avsnitt

Varningsflagg i klädhandeln

H&M:s försäljningssiffror fick aktien på fall, Clas Ohlson bommar sitt lönsamhetsmål och MQ:s aktie faller fritt efter nedskrivning och nyemission. Di:s anlytiker Johan Wendel och Ulf Petersson tror dock att läget kan förvärras ? i alla fall för en aktie.

2019-03-15
Länk till avsnitt

De dystra tecknens rike

De svaga signalerna från Kina kommer slag i slag och nu börjar luften gå ur den delvis Kinaberoende verkstadssektorn konstaterar Di:s börsexperter Johan Wendel och Magnus Dagel i Analyspodden. Även på andra marknader tycks nu också konjunkturen mattas av tydligt och det kan betyda att börsrallyt är över för den här gången.

Magnus Dagel har identifierat en "kassaflödesmaskin utan dess like" men höjer samtidigt ett varningens finger för bankernas utdelningar som faktiskt inte är beslutade än och där risken för böter kan leda till oväntade bakslag. 

2019-03-08
Länk till avsnitt

Dags att doppa tårna

Swedbanks aktie börjar se intressant ut för den riskvilliga, konstaterar Ulf Petersson och Agnetha Jönsson i Analyspodden.

De konstaterar också att en dyster analys från en bank som har haft rätt förr skulle kunna innebära slutet för H&M på börsen.

2019-03-01
Länk till avsnitt

För sent att sälja, för tidigt att köpa

Kommunikationen havererar, förtroendet rasar och aktiekursen kollapsar. Penningtvättsmisstankarna mot Swedbank slog ned som en bomb i veckan och Di:s expert Ulf Petersson ger sin syn på hur man ska hantera aktien. Han pekar också ut några köpvärda investmentbolag där det kan hända spännande saker och fäller sin dom över årets inledande börsrally.

Di:s makroexpert Johanna Jeansson varnar för att signalerna kring svensk ekonomi är fortsatt dystra, trots att börsens vd:ar var oväntat optimistiska i rapportfloden.

"Alla orosmoment finns kvar", säger hon.

2019-02-22
Länk till avsnitt

Stökigt läge för trygga aktier

Kraftig kursturbulens och storägare som dumpar allt ? börsen förment stabila välfärdsbolag har bjudit på stor dramatik i veckan konstaterar Di:s Ulf Petersson.Utmanande år väntar spelbolagen. Di:s Johan Wendel befarar sämre vinster i branschen, men pekar ut bolagen som bör stå som vinnare. 
2019-02-15
Länk till avsnitt

Tillväxten tvärnitar

Börsbolagen ger en blandad bild av konjunkturen, med Assa som ett positivt utropstecken konstaterar Di:s börsexpert Johan Wendel. Samtidigt

kommer oroväckande signaler från i synnerhet Tyskland som vittnar om en värre än befarad inbromsning, varnar Di:s makroexpert Viktor Munkhammar

?Det är inte helt lätt att förstå varför det går så brant utför?, säger han.

2019-02-08
Länk till avsnitt

?Bolagen bygger en falsk trygghet?

Dagens industris analytiker Ulf Petersson och Johanna Jeansson analyserar en hektisk börsvecka med många tunga bokslutsrapporter

2019-02-01
Länk till avsnitt

Spänningen stiger

Rapportfloden har dragit igång och bjudit på såväl spännande överraskningar som oroväckande konjunktursignaler. Di:s experter Agnetha Jönsson och Ulf Petersson analyserar beskeden och pekar ut vad du absolut måste ha koll på till nästa vecka.

2019-01-25
Länk till avsnitt

Tillfällig börsglädje?

Optimismen har återvänt till världens marknader, som plötsligt skakar av sig både brexitkaos och en nedstängd statsapparat i USA. Di:s Magnus Dagel och Viktor Munkhammar går till botten med marknadsläget och pekar även ut nästa veckas viktigaste punkter.

2019-01-18
Länk till avsnitt

Dystra profetior och heta tips

Konjunkturen har tappat fart och uppgången på börsen är bara tillfällig. Men det finns möjligheter att bli börsvinnare ändå konstaterar Di:s makroexpert Johanna Jeansson och Di:s börsexpert Richard Bråse i säsongens andra avsnitt av Analyspodden.

2019-01-11
Länk till avsnitt

Skyll inte på Kina

Apples vinstvarning fick aktien att rasa och börserna att skaka. Di:s analytiker Henrik Mitelman och Johan Wendel köper inte bolagets förklaring till svackan.

Henrik Mitelman anser också att marknaden tagit ut en rejäl lågkonjunktur i förskott, och att minsta positiva nyhet lär välkomnas med öppna armar.

2019-01-04
Länk till avsnitt

Nyårsspecial: På andra sidan mörkret

Konjunkturoro, politiskt stök, regelförändringar och stigande räntor bildade en giftig börscocktail i slutet av 2018. Di:s experter Johanna Jeansson, Anders Hägerstrand och Viktor Munkhammar sammanfattar ett dramatiskt år på världens marknader ? och siar om 2019.

Och de hittar en hel del glädjeämnen att ta fasta på.

2018-12-28
Länk till avsnitt

Avgrunden får vänta

Börsen mår uselt och börjar allt mer prisa in en recession. Men även om konjunkturindikatorerna faller är de än så länge inte så illavarslande som nervösa placerare positionerar sig för, resonerar Di:s analytiker Johanna Jeansson och Johan Wendel. Johanna Jeansson ger även sin dom över Riksbankens räntebesked.

2018-12-21
Länk till avsnitt

Skandalbolaget gör det igen

Kursrörelserna i konkurshotade dataspelsbolaget Starbreeze förbluffar Di:s börsexperter Johan Wendel och Richard Bråse, som även går igenom spelsektorn, analyserar krisläget för de tyska storbankerna och ger sin syn på läget i H&M inför måndagens försäljningssiffror.

2018-12-14
Länk till avsnitt

Signalen som pekar mot recession

Di:s analytiker Ulf Petersson och Johanna Jeansson nagelfar veckans börsfrossa. Frågan är vad som ligger bakom raset ? egentligen.

2018-12-07
Länk till avsnitt

Läge att hämta hem i H&M

H&M-aktien är upp med nästan 40 procent sedan septemberbotten ? nu kan det vara läge att plocka hem vinsten, resonerar Di:s Johan Wendel och Ulf Petersson.

2018-11-30
Länk till avsnitt

Spruckna drömmar och lockande lägen

Konjunkturoron slår vilt omkring sig på marknaderna, med kraftig press på oljepriset och fortsatt nedgång på börserna. Men nedgångarna öppnar också intressanta lägen konstaterar Di:s börsexperter Agnetha Jönsson och Magnus Dagel.

2018-11-23
Länk till avsnitt

Makrorådet: "Vi har absolut en avmattning"

I Makrorådet avhandlar Di:s Viktor Munkhammar de stora ekonomiska frågorna med två ekonomiska experter. I detta avsnitt: Hur svag är tillväxten i Sverige just nu? Får det regeringslösa tillståndet konsekvenser för svensk ekonomi nästa år?

Dessutom två heta spaningar levererade av veckans gäster: Swedbanks chefsekonom Anna Breman och Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea.

Di-podden Makrorådet publiceras varannan onsdag. Prenumerera på Makrorådet för att alltid få det senaste avsnittet, tidigare delar hittar du här: https://www.acast.com/makroradet

2018-11-21
Länk till avsnitt

"En fullständig katastrof"

Börsen står och darrar efter ett tungt fall i oktober och en mager återhämtning i november. Di:s börsexperter Anders Hägerstrand och Richard Bråse är djupt oeniga om vad som ska ske härnäst. Däremot är de helt överens om domen över ett riskkapitalbolag som upprepade gånger tagit usla bolag till börsen.

2018-11-16
Länk till avsnitt

Nervöst under ytan

De vilda börsrörelserna har klingat av för stunden, men allt fler bedömare talar om negativa signaler som sjunkande att pekar på att vissa konjunkturkänsliga bolag vittnar om en svagare efterfrågan. Hur orolig bör man vara? Di:s börsexperter Ulf Petersson och Johan Wendel utreder och analyserar veckans viktigaste marknadshände

2018-11-09
Länk till avsnitt

Lockande lägen på budglad börs

Rapportperioden lider mot sitt slut och Di:s analytiker Agnetha Jönsson väljer ut sin favorit bland Stockholmsbörsens banker i veckans avsnitt av Analyspodden. Dessutom pekar Di:s Johan Wendel ut ytterligare en möjlig uppköpskandidat på börsen efter veckans bud på Mr Green.

2018-11-02
Länk till avsnitt

Röd oktober

Börsen går mot sin sämsta oktobermånad sedan 1980 och veckans rapportflod har skapat kraftiga rörelser i många aktier. I vissa fall har det gått för långt och det är läge att börja plocka upp en del aktier anser Di:s börsexpert Agnetha Jönsson.

?Det känns lite omotiverat med så stora kursrörelser?,

I bakgrunden spökar oron för en konjunkturnedgång och veckans statistikskörd bekräftar bilden av en inbromsning från en hög nivå enligt Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

"Men det är inget fundamentalt som har ändrats. Det är ingen stor händelse som har skett som gör att aktierna ska vara 10-15 procent billigare", säger han.

2018-10-26
Länk till avsnitt

Marknaden skakar

Rapportfloden är i gång på allvar och det har hittills inte varit någon fest för placerarna, med kursfall för jättar som Volvo, Telia och Atlas Copco. Fredagens rysare från Atlas Copco fick dessutom övriga verkstadsaktier på fall. Di:s experter Ulf Petersson och Viktor Munkhammar konstaterar att den inbromsning i konjunkturen som anats på senare tid har fått ytterligare en bekräftelse.

Vinnare är i stället Ericsson, där Börje Ekholms revansch håller i sig.

Samtidigt skakar det även på räntemarknaden, med fortsatt stigande långränta i USA och ökade ränteskillnader mellan Italien och Tyskland i spåren på det omtvistade budgetförslag som Italiens populistregering arbetat fram. Mer turbulens är att vänta spår Viktor Munkhammar. 

2018-10-19
Länk till avsnitt

Börsoron här för att stanna

Oron som slagit till mot världens börser i veckan kommer sannolikt att stanna kvar en längre period, konstaterar Di:s analytiker Agnetha Jönsson och Johanna Jeansson i veckans avsnitt av Analyspodden. Det kommer också allt tydligare signaler på att konjunkturen är på väg att vända. I avsnittet diskuteras även den kommande rapportperioden som drar i gång på allvar nästa vecka, och oron i Italien.

2018-10-12
Länk till avsnitt

Bankfrossa och sviktande konjunktur

Baltiska penningtvättsrykten sätter press på hela banksektorn och USA drar åt snaran kring Danske Bank, konstaterar Di:s börsexpert Ulf Petersson. Och i världskonjunkturen ser det roliga ut att vara över för den här gången enligt Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. Dessutom: Vinstvarningar, en rapportsmocka och beskedet som möjligen, möjligen skulle få marknaden att bry sig om eftervalskaoset i riksdagen.

2018-10-05
Länk till avsnitt

Italiensk smocka och rallyrepris i H&M

Di:s Felicia Åkerman och Johan Wendel om veckans stora händelser: italiensk budgetsmocka, våldsamt H&M-rally, odramatiskt Fed-besked och en jätteorder som får Saab att lyfta.

2018-09-28
Länk till avsnitt

H&M-rally och bankelände

H&M rusade vilt på börsen efter oväntat starka försäljningssiffror i veckan. Ett tecken på hur hatad aktien har blivit efter flera år av besvikelser enligt Di:s börsexpert Richard Bråse.

?Alla har vänt H&M ryggen, det är familjen Persson som ligger och köper, annars är det inte så många som gör det?, säger han i Di:s

En annan stor händelse i veckan var Danske Banks rapport om den enorma penningtvättshärva som banken varit delaktig i. Richard Bråse räknar med att det blir en både långdragen och dyr historia när USA ger sig in och bötfäller ? vilket han räknar med blir fallet.

?Jag tror att boten kommer att bli mycket, mycket stor.?

Världens börser har samtidigt tickat på uppåt, trots en del skakiga konjunktursignaler. Den amerikanska tioårsräntan har klättrat över 3-procentsnivån samtidigt som avståndet till de korta räntorna ändå krymper vilket ger en illavarslande ?flackning? av avkastningskurvan.

?När USA inte längre gynnas av skattesänkningarna som Donald Trump genomfört i år, då tappar den ekonomin lite fart, vi har Kina som har lånat lite för mycket och där man försöker bromsa kredittillväxten, och så har vi lite politiskt stök?, säger Di:s makroexpert Johanna Jeansson.

?Det är lätt att se de här orosmolnen.?

2018-09-21
Länk till avsnitt

Tio år sedan Lehman-kraschen

I veckans avsnitt av Analyspodden diskuterar Di:s analytiker Johanna Jeansson och Johan Wendel vad som hänt sedan Lehman-kraschen. De analyserar även motvinden för spelbolagen och budet på Cinnober.

2018-09-14
Länk till avsnitt

Tecknen som oroar

Tillväxtmarknaderna skakar och de amerikanska techbolagen tar stryk på börsen. Är det de första tecknen på att riskaptiten minskar och att räntehöjningarna i framför allt USA nu börjar ta ut sin rätt? Di:s makroexpert Johanna Jeansson och Di:s börsexpert Ulf Petersson tolkar marknadens kanariefåglar.

2018-09-07
Länk till avsnitt

"En klar varningssignal"

Börserna visar styrka och klättrade tio dagar i sträck innan det blev dags för en liten nedgång. Men värderingarna börjar bli utmanande varnar Di:s experter Agnetha Jönsson och Ulf Petersson. Samtidigt saknas den sista pusselbiten för att det ska vara läge att lämna aktiemarknaden.

Experterna diskuterar även kurskraschen i Catena Media efter storägarens utförsäljning av aktier och ger sin syn på SAS som fick luft under vingarna efter fredagens rapport.

2018-08-31
Länk till avsnitt

Styckningsglädje, börsrekord och bostadsoro

Trenden med avknoppningar håller i sig. Nu tycks ytterligare två börsjättar vara på väg att delas, konstaterar Di:s börsexpert Johan Wendel, som även ger sig i kast med de allt stökigare turerna kring elbilstillverkaren Tesla.

På bostadsmarknaden har ett visst lugn infunnit sig efter ett år av fallande priser. Men det värsta är inte över än varnar Di:s makroreporter Felicia Åkerman.

På börserna både i USA och Sverige står dock rekorden som spön i backen och marknaden tycks skaka av sig både handelsbråk och politisk turbulens.

"Men när värderingarna stiger så kan jag tänka mig att känsligheten kommer tillbaka igen", säger Felicia Åkerman som också berättar om ett "jubileum" som Riksbankens direktion nog helst vill glömma.

2018-08-24
Länk till avsnitt

Volvo till Teslapris och krona med valrabatt

Volvo Cars tycks vara på väg mot Stockholmsbörsen och prislappen är hisnande 280 miljarder kronor.

?Det blir tillsammans med Tesla det högst värderade bilbolaget?, säger Di:s börsexpert Ulf Petersson i veckans avsnitt av Analyspodden.

Di:s makroexpert Johanna Jeansson ser risker för den svenska ekonomin av det alltmer komplicerade och oförutsägbara politiska läget i Sverige.

Det kan också bidra till kronans svaghet. Enligt en genomgång som Nordea gjort har den svenska kronan handlats till 9,20 kronor mot euron på valdagen vid varje val sedan 1994. Den här gången lär det bli annorlunda - kanske till följd av ökad riskpremie.

2018-08-17
Länk till avsnitt

"Ränteutvecklingen stoppar inte festen"

I veckans avsnitt av Analyspodden pratar Agneta Jönsson och Henrik Mittelman om banksektorn, läget i världsekonomin och varför man ska vara optimistisk trots handelsoro.

2018-08-10
Länk till avsnitt

Analyspodden: Hur ska man som privatperson agera på börsen?

I veckans avsnitt av analyspodden pratar Johanna Jansson och Ulf Petersson om nya börsrekord, handelsoro och hur ska man agera som privatperson på börsen i det nuvarande läget.

2018-08-04
Länk till avsnitt

"Brukar bli bakslag när Trump förhandlar"

I veckans avsnitt av Analyspodden diskuterar Agnetha Jönsson och Ulf Petersson risken för ett bakslag i förhandlingarna mellan USA och EU om nya tullavgifter. Även duellen mellan Ericson och Nokia avhandlas samt om det inte är dags att sälja av sitt innehav i Avanza.

2018-07-27
Länk till avsnitt

"Man letar affärer bland bankerna"

Di:s experter Agneta Jönsson och Johan Wendel analyserar veckans rapportskörd, bankernas utveckling och Telias köp av Bonniers tv-verksamhet.

2018-07-20
Länk till avsnitt

"Ljuspunkt från JM"

Di:s experter Johanna Jeansson och Magnus Dagel analyserar fredagens rapportskörd och de senaste beskeden från Riksbanken.

2018-07-13
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.