Sveriges 100 mest populära podcasts

Min berättelse

Min berättelse

Om ögonblicken som förändrar livet Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/svenskaberattelser

Avsnitt

Min dotter Lisa dog av en överdos

Den 12 september 2020 hittas Cilla Zbindens 23-åriga dotter Lisa medvetslös på en toalett efter en överdos. Trots försöken att rädda henne så avlider hon. Ett år har gått. Vad var det som hände?

Ett år har gått sen Lisa avled och nu berättar hennes mamma Cilla Zbinden om dottern och familjens långa resa - från missbruket och anorexian i tonåren - till slutet. Vill du skicka en hälsning till Cilla, maila seriens producent Ola Hemström. Maila till [email protected]
2021-09-12
Länk till avsnitt

Vi kämpade mot coronan på vårt äldreboende

April 2020 slår ett nytt virus till mot äldreboendet där Emelie Ågren är enhetschef. Personalen kämpar mot en osynlig fiende som man vet väldigt lite om, medan alltfler boende blir sjuka och dör.

Emelie Ågren var våren 2020 enhetschef för ett äldreboende för personer med demenssjukdom. När pandemin slog till var kunskaperna om det nya viruset små och personalen hamnade i frontlinjen i kampen mot det nya viruset. Där här är hennes berättelse om att kampen mot covid-19 inom äldreomsorgen när pandemin dödade 14 av de 47 boende på hennes äldreboende. Vill du skicka en hälsning till Emelie och den övriga personalen kan du göra det via mail till seriens producent Ola Hemström på [email protected]
2021-07-12
Länk till avsnitt

Till min älskade bror Love, som har Downs syndrom

När hans bror föds är Anton stolt som en tupp. Pappa försöker försiktigt förklara att Love har något som kallades Downs Syndrom. Anton kan inte bry sig mindre. Han har precis blivit storebror.

Anton Linds berättelse handlar om kärleken till en bror med en kromosom extra. "Från den dagen jag såg dig har jag velat skydda dig. Jag vet inte om det är hos mig den känslan ligger. Men när du tittar på mig med dina mandelögon kan jag inte värja mig."  Vill du skicka en hälsning till Anton Lind kan du maila seriens producent Ola Hemström. [email protected] Programmet är inspelat 2016.
2021-06-28
Länk till avsnitt

Min man fick diagnosen ALS

Inger Berg minns ögonblicket hennes man Nils fick diagnosen ALS. Detta händer inte oss, tänkte hon. Inte nu. Men det gjorde det. Detta är hennes egen berättelse om deras sista tid tillsammans.

Många säger åt Inger att inte googla på ALS. Men det är det enda hon gör. När alla gått och lagt sig började kvällspasset framför datorn. Vad betyder ALS egentligen? Fast hon redan visste. Hon hade redan läst definitionen på ALS tusen gånger och sett att de stämde in på Nils symptom.  Programmet  om Nils sista tid är skrivet och berättat av Inger Berg och producerat av Ola Hemström.  Programmet sändes första gången 2015. Vill du höra av dig till Inger eller redaktionen? Maila [email protected] Programmet är inspelat 2015.
2021-06-21
Länk till avsnitt

Prestationsprinsessan som gick in i väggen

Varningarna var många men hon ville inte se dem. En dag gick det inte längre. Hon som klarat av allt hade svårt att minnas något. Maria Larsson berättar om vägen in - och ur - utbrändheten.

När hon var som sjukast orkade Maria inte ens vara med sina barn. Skammen var så stor över att inte kunna.  Hör Maria Larssons berättelse om Prestationsprinsessan som gick in i väggen. Och om hur hon tog sig vidare, tillbaka in i arbetslivet Serien är producerad av Ola Hemström. Vill du skicka en hälsning till Micael kan du gör det via [email protected] Programmet är inspelat 2018.
2021-06-14
Länk till avsnitt

Jag låg nedsövd fem veckor i covid

De slutar aldrig jaga honom. Han bär på ett farligt virus och ska dödas. Under de 35 dagar Micael Sköldqvist ligger nedsövd i respirator på grund av covid-19 blir drömmarna hans nya verklighet.

När den 58-årige säljaren och kroppsbyggaren väl vaknar har han förlorat 30 kilo, kan knappt resa sig och är förföljd av mardrömmar. Efter ett tag vågar han börja läsa sina journaler för att förstå vad han varit med om under sin tid som svårt sjuk och nedsövd. Det blir som att lägga ett pussel där det är svårt att skilja verklighet från drömmar. Vad hände och vem har han förvandlats till? Serien är producerad av Ola Hemström. Vill du skicka en hälsning till Micael kan du gör det via [email protected] Programmet är inspelat 2021.
2021-06-07
Länk till avsnitt

Jakten på den glömda trädgården

Den magiska trädgården gav henne tröst som barn. Men fanns den på riktigt? Som vuxen börjar hon söka efter sanningen om trädgården och hittar en berättelse - om Dr Strömboms eget Versailles i Dorotea.

Doktor Sten Strömbom hade en dröm - om ett Versailles i Dorotea. En trädgård som kunde visa hur man kunde odla i norr och samtidigt ge människor något vackert. Men vad finns kvar - 60 år senare? Agneta Gustavsson gav sig ut på jakt efter spåren av den glömda trädgården i Dorotea. Agneta Gustavsson är journalist och även författare till en bok om doktor Sten Strömboms trädgård i Dorotea. Vill du skicka en hälsning till Agneta? Maila till seriens producent, Ola Hemströ[email protected] Programmet är inspelat 2021.
2021-03-29
Länk till avsnitt

Min dotter föddes med en hjärnskada

Allt är förberett för kejsarsnittet. Men hur kommer barnet att se ut? I tio veckor har Erikas Janske levt med tanken på att hennes dotter kommer att födas med vattenskalle. Vad väntar hennes barn?

Erika Janske dotter Hilda föds med en hjärnskada och det här är berättelsen om deras resa tillsammans. Vill du skicka en hälsningen till Erika kan du nå henne via seriens producent Ola Hemström. På [email protected] Programmet spelades in 2021.
2021-03-22
Länk till avsnitt

Dödlig kollision i Kattegatt

Det är årets sista natt 1963. Ångaren är är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Hör kapten Bågenholm berätta om en kollegas sista resa.

Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert som sjönk i vattnen utanför Lilla Middelgrund. Men detta är också berättelsen om en kapplöpning mot klockan med ett sjunkande skepp och en kollega, kapten Joseph Huet, som valde att gå under med sitt fartyg. Varför? Detta är den tredje berättelsen av Gösta Bågenholm i denna serie. Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. "Sailors Grave" heter den. Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till seriens producent, Ola Hemström på [email protected] Programmet är inspelat 2020.
2020-11-30
Länk till avsnitt

Jag är ofrivilligt barnlös

Tjejerna presenterar sig en efter en som någons mamma. Snart är det hennes tur. Anna-Mia kämpar för att få barn. Men det går inte. Utan barn känner hon sig ibland inte ens som kvinna. Vad ska hon säga?

Det här är Anna-Mia Johansson berättelse om den långa vägen in i en ofrivillig barnlöshet. Genom drömmar, oro och IVF-behandlingar. Sorgen gör sig ständigt påmind på vägen. Att vara barnlös, utan barn, bryter mot så många normer som vi inte ens verkar vara medvetna om. Varför pratar vi inte om ofrivillig barnlöshet?  Vill du skicka en hälsning till Anna-Mia kan du maila seriens producent Ola Hemström på [email protected] Programmet är inspelat 2020.
2020-11-19
Länk till avsnitt

Jag är ett A-barn

Anna är augustibarn, AIK-anhängare, Arsenalfan och akademiskt sinnad. Till på köpet av adlig avelse. Hon har också ADHD och Asperger Syndrom men innan hon fick de diagnoserna höll hon på att dö.

Anna Planting-Gyllenbåga är en egensinnig ordkonstnär och har gett ut en rad diktsamlingar. Hon är också diagnostiserad med ADHD  och Aspergers syndrom. Innan hon fick den diagnosen höll hon på att gå under av den anorexi som följde i spåren på en känsla av utanförskap. Det här är hennes berättelse om en djup längtan efter att bli accepterad som den hon är. Vill du skicka en hälsning till Anna kan du göra det via seriens producent Ola Hemström via [email protected] Programmet är inspelat 2020.
2020-09-20
Länk till avsnitt

Jag sprang 45 maraton på 47 dagar

Han springer genom hela Sverige. 45 maraton på 47 dagar. Längs vägen för han oräkneliga samtal om den sjukdom som tog hans hustru och nästan honom själv. Cancern som fick Jan Haak att tänka om.

Jan Haak är chef i den offentliga sektorn i Malmö när hans dotter en dag ställer en fråga till honom. "Pappa, lever du din dröm?". Det blir startpunkten för en löpning genom hela Sverige, från norr till söder. Längs vägen för han samtal med människor med erfarenheter av den sjukdom som tog hans första hustrus liv och nästan honom själv - cancer. om/Samtal-vid-v%C3%A4gkanten-177588869608478 Serien är producerad av Ola Hemström. Vill du skicka en hälsning till Jan kan du gör det via [email protected] Programmet är inspelat 2020.
2020-09-12
Länk till avsnitt

Anorexin har följt mig genom livet

Den vuxna anorexin är en annan än barndomens. Som barnanorektiker var hon helt ociviliserad. Som vuxen finns skammen över att inte ha kontrollen. Tio år senare fortsätter Anna Nygren sin berättelse.

Anna Nygren berättade om vägen in i anorexin i sin berättelse "Osynlig" som publicerades i serien Svenska berättelser 2010. Anna har nu blivit 29 år men sjukdomen hon burit på sen hon var 13 lever fortfarande kvar i henne. Anna Nygren är en produktiv konstnär, författare, filmare och dramatiker men ätstörningen följer henne ändå som en skugga. Hur kan man känna sig värdelös men ändå oövervinnerlig på samma gång?  Stark och svag? Det här är hennes egen fortsättning på berättelse "Osynlig" - denna gång om ett vuxet liv i skuggan av ätstörningen. Serien är producerad av Ola Hemström. Vill du skicka en hälsning till Anna kan du göra det via mail till: [email protected]
2020-09-06
Länk till avsnitt

Min son Sive slutade att andas

Elin Åström förlorade sin son Sive i plötslig spädbarnsdöd. Hon drömmer fortfarande om dagen det hände. Ett år har gått. Hur överlever man sitt barns död?

Hur går man vidare när ett barn har dött? Elin Åström tar oss med på resan efter att hennes son Sive dog i sin säng, helt utan förvarning. Vill du höra av dig med en hälsning till Elin?  Maila då seriens producent [email protected] Programmet är inspelat 2015.
2020-07-21
Länk till avsnitt

Jag saknar dig lillebror

Han ser honom på stan men går inte fram. Två veckor senare är lillebror död. Daniel Sundström berättar om saknaden efter en vuxen bror som knarkade ihjäl sig. Och om frågorna som blev kvar.

Daniel och hans bror Magnus försöker hitta varandra som vuxna men broderns missbruk finns där ständigt som en skugga. Daniel berättar om lillebrodern som försvann och de känslor han lämnade efter sig. Kan man hjälpa någon som inte vill hjälpa sig själv? Vill du skicka en hälsning till Daniel maila seriens producent på [email protected] I mars 2019 kom Daniel Sundström ut med en boken Förbannade (med)beroende där han fortsätter berättelsen om sin resa. Hör även Daniel och hans yngre bror berätta i Tendens Kortdokumentärer nedan:
2020-03-28
Länk till avsnitt

M/S Östanhavs undergång

Lastfartyget Östanhav lämnar Kalmar i vintermörkret 1963 - trots is och storm. Två bröder går ombord men bara en kommer att återvända. Kapten Gösta Bågenholm berättar om liv och död till sjöss.

Kapten Gösta Bågenholm från Göteborg är tillbaka med en ny berättelse av honom och denna gång även hans kamrat Göran Mörby. För det här är berättelsen om en omskriven förlisning söder om Ölands södra grund. Och om sjömanslivets villkor på tidigt 60-tal. 62 svenska fartyg försvann mellan 1958 och 1963. Östanhav är ett av dem. Gösta Bågenholm kan du också höra i berättelsen En sjöman fruktar ej döden. Vill du skicka en hälsning till Gösta kan du göra det vi programmets producent, Ola Hemström på [email protected]
2020-01-30
Länk till avsnitt

Run for your life

Jënni Jalonen is an ultra trail runner and loves to run. But one day a sudden headache from hell changes everything. The blinds are pulled down and her life just stops. How do you find your way back?

An ultra trail runner is somebody who runs long distances in natural environments. An ultra distance is anything thats longer than 42 195 meters, in other words a marathon. Running became a way to release stress and find comfort early on in Jënnis life. But then her body suddenly said "no". Who was she now? This is the english version of the episode: Springa för livet Swedish stories is a series where the listeners can tell their own stories and it´s produced by the swedish national public radio - Sveriges radio. If you want to send a message to Jënni, send an email to thes producer of tthe series Swedish stories, Ola Hemström. [email protected]
2020-01-20
Länk till avsnitt

Ultratraillöparen som gick in i väggen

Jënni Jalonen är ultratraillöpare och älskar att springa. Men en dag kommer huvudvärken från helvetet och på ett ögonblick förändras livet och persiennerna dras ner. Hur ska hon hitta vägen tillbaka?

Ultratraillöpning är namnet på all löpning längre än ett maraton. Jënni hittade löpningen tidigt. Den blev en ventil bort från en vardag som inte alltid var så lätt. Men en dag tvingade kroppen henne att stanna upp. Vad skulle hända nu? Vill du skicka en hälsning till Jënni så kan du maila programmets producent Ola Hemström på [email protected]
2020-01-18
Länk till avsnitt

Jag lämnade Jehovas vittnen - och förlorade mina föräldrar

Pappa och mamma kommer med en prinsesstårta. De vill säga farväl för alltid till sin son. En berättelse av Erik Engelv om att lämna Jehovas vittnen.

Erik Engelvs berättelse var en av förlagorna till Jonas Gardells romansvit Torka aldrig tårar utan handskar. Här berättar han själv om att lämna allt för att få vara den han är. I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar, Producent för serien är Ola Hemström.  Vill du skicka en hälsning till Erik kan du göra det via mail till [email protected]
2019-11-27
Länk till avsnitt

En sjöman fruktar ej döden

Likt Moses i sin korg sjösattes Gösta Karl Johan Bågenholm som nyfödd, inte på Nilen, men väl på en ångare på Göta kanal. Hör honom berätta om att växa upp på sjön och om de som försvunnit i djupen.

I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Vill du skicka en hälsning till Gösta kan du göra det via mail till seriens producent Ola Hemström på [email protected]
2019-11-20
Länk till avsnitt

Min bror var mer än en missbrukare

Kajsas lillebror tog sin sista spruta i en trappuppgång en kall novemberkväll. Men den han var, bortom missbruket, får inte glömmas bort. En berättelse av Kajsa Tirén.

I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar, Producent för serien är Ola Hemström.  Vill du skicka en hälsning till Kajsa kan du göra det via mail till [email protected] Vill du se Kajsa Tirén berätta om sin bror på scen kan du se henne i Svenska berättelser på scen - en berättarföreställning i ett samarbete med Dramaten& och Sveriges radio P1. På Dramaten Elverket i Stockholm den 12 november 2019. Mer information hittar du här: https://www.dramaten.se/repertoar/svenska-berattelser-pa-scen/
2019-11-06
Länk till avsnitt

Jag upptäckte att min man var spelmissbrukare

Av en slump upptäcker hon inkassokravet i brevlådan. Hennes man har lånat stora summor - för att försörja sitt spelmissbruk. En berättelse av Karin Modigh.

I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar, Producent för serien är Ola Hemström. Vill du skicka en hälsning till Karin kan du göra det via mail till [email protected] Musiken i programmet: Falling Together - Chad Lawson
2019-10-30
Länk till avsnitt

Jag är inte sjuk, bara förlamad

2010 sommarpratade Tina Jansson i P1 om att drabbas av ALS. Tio år senare berättar hon nu om livet som förlamad, omgiven av assistenter. Men också om drömmar, kärlek och omgivningens blickar. 

Tina skriver sitt manus med hjälp sina ögon som pekar ut bokstäverna på hennes datorskärm.  Hon är i det närmaste totalförlamad men ögonen och leendet är desamma som för tio år sen.  Rösten i programmet tillhör Tina Jansson syster Elin, precis som i hennes Sommar i P1 2010. Delar av programmet är också hämtade från Tinas Janssons blogg, Harpasione. Tekniker var Björn Karlsson, SR Örebro. Vill ni skicka en hälsning till Tina, maila till seriens producent, Ola Hemström på [email protected] Hör även Tina Janssons Sommar i P1 nedan:
2019-04-17
Länk till avsnitt

Del 2/2. Det tredje barnet

Erika Svantesson berättade i "Det omöjliga valet" 2012 om livet med två, från födseln, svårt skadade barn. Med tiden växte längtan efter ett tredje barn fram. Men skulle de våga försöka igen? 

I Det tredje barnet berättar Erika Svantesson sju år senare om hur livet blev sen, efter det omöjliga valet och dess konsekvenser. Om tankarna och oron kring att bli förälder igen. "Måhända ser hon mig inte i ögonen mer än korta stunder, men så kan det väl få vara?" Serien är producerad av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Erika så kan du maila till [email protected] Eller skriv, till Sveriges Radio, Ola Hemström, 105 10 Stockholm.
2019-04-09
Länk till avsnitt

Del 1/2. Det omöjliga valet mellan två barn

Barnen var efterlängtade. Och så tvillingar också. Men en bit in i graviditeten ställdes Erika Svantesson och hennes man inför det svåraste valet i sina liv. Att välja eller välja bort ett barn.

Och vilken kväll det blev sen, vilken natt. Vi låg hopkurade i den vita sängen i det vita rummet. Jag minns inte alls hur orden föll. Jag vet bara att vi var tvungna att säga allt, precis allt det som genomfor våra tankar. Skulle vi kunna älska en grönsak? Ett barn som kanske inte alls kan kommunicera med oss. Som kanske inte kan skratta eller le." Erika Svantesson och producenten Ola Hemström tilldelades 2013 Public Serviceklubbens Ikaospris som årets berättare för "Det omöjliga valet". Programmet sändes första gången den 19 mars 2012. I "Det tredje barnet" fortsätter nu Erika Svantesson sin berättelse om det som hände sen - 7 år efter "Det omöjliga valet". Har du en hälsning till Erika, hör av dig via mail till [email protected] Eller skriv, till Sveriges Radio, Ola Hemström, 105 10 Stockholm.
2019-04-09
Länk till avsnitt

Tvångstankarna styrde mitt liv

Allt i köket är smutsigt. Inte ens dörrhandtaget går att röra vid. Så länge Sofia Stjernfelt minns har hon fått tampats med tvångstankar och ångest. Hon har gett sin rädsla ett namn. Sofia Å.

"I gott och ont har hon varit med, i glada och ledsna stunder. Ibland har hon tagit över och fått mig att må otroligt dåligt. Ibland har jag kunnat ta över och blivit så fylld av glädje över en sån liten sak som att kunna sitta i soffan i vardagsrummet." Hör 20-åriga Sofia Stjernfelt berätta om sin kamp för att ta kontrollen över sitt eget liv. Programmet är producerat av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Sofia kan du maila [email protected]
2019-04-03
Länk till avsnitt

De sista rösterna från förintelsen - Leon Rytz, överlevande från Treblinka. Del 2

14-årige Leon Rytz arbetar med att sortera och leta igenom de dödas kläder i förintelselägret Treblinka. Men samtidig planerar hans äldre kollega Josef Kaufman flykten från Treblinka.

I serien "De sista rösterna från förintelsen" möter du i tre program överlevande som fortfarande kan berätta om sina erfarenheter. Serien är producerad i anknytning till den nationella Minnesdagen för förintelsens offer. Leon Rytz är i programmet 92 år gammal och bosatt utanför Borås tillsammans med sin fru Ester. Programmet är inspelat 2019. Producent: Ola Hemström [email protected]
2019-01-22
Länk till avsnitt

De sista rösterna från förintelsen - Leon Rytz, överlevande från Treblinka. Del 1

Den 14-årige Leon Rytz står sist i kön vid selekteringen på perrongen till förintelselägret Treblinka. Men så rycker någon tag i honom och drar in honom i en vagn full med kläder från de redan döda.

I serien "De sista rösterna från förintelsen" möter du i tre program överlevande som fortfarande kan berätta om sina erfarenheter. Serien är producerad i anknytning till den nationella Minnesdagen för förintelsens offer. Leon Rytz är i programmet 92 år gammal och bosatt utanför Borås tillsammans med sin fru Ester. Programmet är inspelat 2019. Producent: Ola Hemström [email protected]
2019-01-22
Länk till avsnitt

De sista rösterna från förintelsen - Ester Rytz, överlevande från Auschwitz

Ester Rytz familj stängs under andra världskriget in i ghettot i polska Lodz. Hon och de syskon som överlever svälten i ghettot sätts sen på godsvagnar - mot förintelselägret Auschwitz.

Den 27 januari är Förintelsens minnesdag - en internationell minnesdagen för Förintelsens offer. Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz. I Svenska berättelsers serie "De sista rösterna från förintelsen" möter du i tre program överlevande som berättar om sina egna erfarenheter. Serien är producerad i anknytning till den nationella Minnesdagen för förintelsens offer 2019. Ester Rytz är idag 91 år gammal och bosatt utanför Borås. Producent: Ola Hemström [email protected]
2019-01-21
Länk till avsnitt

Förlåt mamma

När Kristin Montagu-Evans är 19 år drabbas hennes mamma Marie av bröstcancer. I fjorton år lever familjen sida vid sida med sjukdomen. Det här är hennes berättelse om att som ung leva nära med döden.

"Förlåt mamma, för att distraherar mig med saker. Fyller min tid med vänner och jobb och att rensa bland dina saker.  Det är inte dig jag flyr ifrån. Men viljan att känna mig levande är så stark." Programmet är producerat av Ola Hemström. Har du en hälsning eller tanke som du vill skicka till Kristin, hör gärna av dig på [email protected] Programmet är inspelat 2018.
2018-10-10
Länk till avsnitt

Båstadskravallerna - hjältinnan som blev utfryst

Bilden av en ensam kvinna på tennisplanen, omgiven av poliser, blev en symbol för det som kom att kallas Båstadskravallerna i maj 1968. Rebecca Hybbinette berättar nu om priset hon fick betala.

Demonstrationerna mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och apartheidlandet Rhodesia  den 3 maj 1968 stoppade matchen. Det här är berättelsen om det pris som den då 18-åriga småbarnsmamman Rebecca Hybbinette fick betala för att hon ofrivilligt kom att bli omslagsflickan för det som kom att kallas Båstadskravallerna. "Jag blev vänsterns lilla kuttersmycke", säger hon i sin egen berättelse om efterspelet till demonstrationerna. Serien Svenska berättelser är producerad av Ola Hemström.
2018-09-26
Länk till avsnitt

En kubansk släktsaga: Del 2 - Sanningen om pappa

Bilden av pappa i vit uniform står på hyllan i det fattiga hemmet på Kuba. I sina brev berättar han om främmande länder och sin längtan till barnen. Till slut får Maria Llerena träffa sin pappa.

Mötet förändrar allt. Maria Llerena berättar om sin fattiga uppväxt på Kuba under 40- och 50-talet. Hon flyttade senare till Sverige där hon nu bor. Maria Llerena har arbetat som artist, dansare och sångerska i hela sitt liv och turnerat runt världen. Hon var också den första kvinnan som dansade salsa på TV, i Hylands Hörna på 60-talet, och introducerade salsan för svenskarna. Men här återvänder hon till sin barndoms Kuba där rasismen frodas och en pappa med många ansikten är ständigt närvarande med sin frånvaro. Detta är den andra delen av en självbiografisk och mörk släktsaga från 40- och 50-talets Kuba. Serien spelades in 2018. Producent är Ola Hemström. [email protected]
2018-07-05
Länk till avsnitt

En kubansk släktsaga: Del 1 - Breven från pappa

Hon lär känna sin far genom hans brev. I dem skriver han om längtan till faniljen och främmande länder. Till slut får Maria Llerena möta sin far. Mötet förändrar allt.

Maria Llerena berättar om sin fattiga uppväxt på Kuba under 40- och 50-talet. Hon flyttade senare till Sverige där hon nu bor. Hon har arbetat som artist, dansare och sångerska i hela sitt liv och turnerat runt världen. Hon var också den första kvinnan som dansade salsa på TV, i Hylands Hörna på 60-talet, och introducerade salsan för svenskarna. Men här återvänder hon till sin barndoms Kuba där rasismen frodas och en pappa med många ansikten är ständigt närvarande med sin frånvaro. Detta är den första delen av en självbiografisk och mörk släktberättelse från 40- och 50-talets Kuba. Serien är inspelad 2018. Producent är Ola Hemström. [email protected]
2018-07-04
Länk till avsnitt

Varje natt är jag där min son hoppade

Varje natt är hon där, på bron där hennes son hoppade ner i det mörka vattnet. Varje natt ber hon honom låta bli. Men han lyssnar inte. Det här är Viki Klingstedts berättelse om att mista en son.

Viki Klingstedts skrivande har också resulterat i en bok om det som hände hennes som och hur det påverkade familjen. "Den som dör lyckligast vinner" heter den. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Programmet sändes första gången i mars 2017. Vill du komma i kontakt med Viki, maila till [email protected]
2018-06-28
Länk till avsnitt

Till mamma, som dog i bröstcancer

När Kelly är en ung tonåring får hon reda på att hennes mamma drabbats av bröstcancer. Beskedet förändrar hennes liv för alltid. Det här är Kelly Mills egen berättelse om deras resa mot slutet.

Hon sitter vid sin mammas säng på sjukhuset. Mammas hår har fallit av i tussar och ligger som små änglar på kudden. Hon klappar på sin mammas fötter även om hon egentligen inte får. Kelly Mills mamma ska dö och de vet alla om det. Men hur gör man, för att tillsammans klara av den sista resan? Det här är Kellys berättelse om den långa resan mot slutet. När Kelly berättar är det 2014 och det har gått ett år sedan hennes mors död. Producent: Ola Hemström [email protected]
2018-04-18
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen - Åtta år på en sluten psykiatrisk avdelning av Åsa Steinsaphir

Åsa Steinsaphir berättar om sina åtta år på en sluten psykiatrisk avdelning. Svenska berättelser tar nu steget upp på scen på Dramaten i ett möte mellan dokumentärt berättande, Spoken Word och musik.

Åsa Steinsaphir (fd. Pehrson) ställer sig på scenen för att berätta om sina åtta år på en sluten psykiatrisk avdelning som ung. Och om resan därifrån. Med sig har hon Spoken Word-poeten Matiss Silins och musiken Lisa Grotherus, som både komponerat och spelar musiken i den här föreställningen. Följ med på ett unikt möte mellan poesi, berättande och musik på Dramatens restaurangscen Neondämon. Föreställningen drygt en timme lång. Programmet är en liveinspelning från den 2 november 2017.     Presentatör och regissör: Niklas Mesaros Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström [email protected] Teknik- och inspelningsansvariga: Nabaz Moheden och Emilia Martin Producent på Dramaten Felicia Moritz Malmcrona
2018-01-12
Länk till avsnitt

Svenska berättelser Såna som jag går väl inte in i väggen 2017-11-01 kl. 11.04

Det händer väl inte mig, tänkte Åsa Plesner. Men det gjorde det. Mitt i karriären inom skolvärlden gick Åsa in i väggen. Hon blev av med mycket. Men också med idén om att det här var hennes fel. Serien Svenska berättelser är producerad av Ola Hemström.

2017-11-01
Länk till avsnitt

Läkaren som fick diagnosen ADHD

Hon presterar fantastiskt men fungerar skitdåligt. Intensivvårdsläkaren och anestesispecialist Christin Edmark fick sent i livet diagnosen ADHD. Det förändrade hennes liv.

Diagnosen ADHD förändrade hennes liv. Det var både en sorg och en glädje att till sist förstå sig själv. Här berättar hon om sin resa och om att leva med en diagnos omgiven av myter och feluppfattningar. Idag har läkaren Christine Edmark startat ett nytt liv som föreläsare och singer/songwriter under artistnamnet Edda Mark. Musik: Nocturnal waltz av Johannes Bornlöf / Epidemic Sound The Big Transformation av August Wilhelmsson / Epidemic Sound
2017-10-25
Länk till avsnitt

Min syster dödades för att hon var flicka

När pappan upptäcker att hans fru fött en dotter blir han rasande och slänger upp barnet på det glödheta kojtaket. Nomaden Pel Rostam berättar om den syster han aldrig lärde känna.

Han vill berätta för henne om sin egen resa, en resa som får en oväntad riktning när det som hände systern kommer tillbaka till honom som vuxen. Producent: Ola Hemström. Detta är en återutsändning från 16/12 2014.
2017-09-20
Länk till avsnitt

När du ler stannar tiden

Alla glada sms till släkt och vänner är skickade. Då får Anna Pella och hennes man beskedet att deras nyfödda dotter Agnes har en grav hjärnskada.

Journalisten och författaren Anna Pella berättar om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när hennes dotter föds. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar. Hur mäter man livskvalité?  Skrivandet blev en väg vidare genom sorgen för Anna Pella som också skrivit en bok om Agnes. Serien Svenska berättelser är producerad av Ola Hemström. [email protected]
2017-09-13
Länk till avsnitt

Svenska berättelser Varje natt är jag där 2017-03-22 kl. 11.04

Varje natt är hon där, på bron där hennes son hoppade ner i det mörka vattnet. Varje natt ber hon honom låta bli. Men han lyssnar inte. Det här är Viki Klingstedts berättelse om att mista en son. Producent för serien är Ola Hemström

2017-03-22
Länk till avsnitt

Strålmannen ? läkaren som fick cancer

Han får beskedet i det undersökningsrum där han själv brukar ta emot patienter. Man har hittat en förändring. Anders Södergårds resa från blivande läkare till patient har precis börjat.

"Jag var 25 år och fram till det där ögonblicket hade det känts som om livet lekte. Att allt gick min väg. Jag gick sjunde terminen på läkarprogrammet, och hade lärt mig mycket om sjukdomar och biologiska processer i kroppen, ned på minsta molekylnivå. Detaljer om aminosyrors kemiska uppbyggnad, om hjärtats retledningssystem och mycket annat. Men jag hade inte fått lära mig någonting om hur det är att vara patient." Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström.
2017-03-15
Länk till avsnitt

Er son har Downs syndrom

Diana Amini ligger där i sängen och beundrar sitt nyfödda underverk när barnläkaren kommer in. Pojken syresätter sig inte som han ska. Något är fel. Fem dagar senare kommer beskedet.

Diana Amini berättar om när hennes och hennes man föreställningar om det nya livet som föräldrar ställdes på ända och utmanades. Programmet är en återutsändning från 2013.I serien "Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Vill du nå Diana Amini med en hälsning kan ni maila till seriens producent. Maila [email protected]
2016-12-21
Länk till avsnitt

Mobbningen gjorde mig osynlig

Ingen såg henne. Det kändes som att vara osynlig. Anna-Maria Nygren berättar om mobbningen i tonåren som steg för steg ledde vidare in i anorexin. Och om den långa resan ut i livet.

Anna-Maria Nygren är 19 år när hon berättar. I de tidiga tonåren känner hon sig utstött, känslor som leder vidare in i anorexin. "När lektionen började hörde jag hur de skrattade och viskade. De hade hemligheter som jag inte kände till, de hade varit med om saker som jag inte hade varit med om. De var en enhet och jag var utanför." I programmet berättar hon om känslorna hon hade då och om vägen ut ur sjukdomen och ensamheten Programmet är inspelat 2013 och producerat av Ola Hemström. Vill du nå Anna kan du maila till [email protected]
2016-12-13
Länk till avsnitt

Jag förlorade allt i branden

På håll kan hon se lågorna. Vad är det som brinner, hinner Eva tänka, innan hon inser att det är deras eget hus. På några timmar förlorar hon och mannen allt de äger. Det blir början på en lång resa.

För Eva Frid hade alltid tingen runt henne betytt mycket. Nu var allt borta. Vägen tillbaka kändes så lång. Det var obehagligt att se de svarta resterna av huskroppen, mitt i alltihop stack skorstenen helt fräckt och nästan orörd upp, trots att det var den som hade orsakat alltihop. En bild som för evigt etsade sig fast i minnet var resåren till vår dubbelsäng som hängde över de förkolnade bjälkarna som bar upp ovanvåningen. Verkligen en bild av ett svunnet liv. Den liksom alla svartbrända bokblad som låg spridda överallt. Det jobbiga var också att tänka att folk kunde gå innanför polisens avspärrningsband och gå och rota bland våra saker, vårt liv och innersta rum. Serien är producerad av Ola Hemström och vill du nå Eva eller redaktionen så maila gärna till [email protected]
2016-11-16
Länk till avsnitt

Föreställningen

Jag står bakom scenen. Mitt hjärta dunkar fort och hårt. Om en minut ska jag gå in genom den tunna dörren. Om en minut kan jag bli utskrattad. Bli utsatt för total tystnad. Vad kommer de att tycka?

När Amanda Segui ska sluta nian bestämmer hon sig för att en gång för alla visa vem hon verkligen är, där på scenen. Idag är hon nitton år och berättar om känslan av att vara annorlunda som hon hade när hon växte upp. Och om hur den formade henne. I skolan har folk även hittat ett nytt smeknamn på mig. Dom kallar mig häxan. För att mitt lockiga hår oftast står på ändå och för min vilda blick. Istället för att bli ledsen blev jag arg. Om dom tycker att jag är en häxa då ska jag bli en häxa ..... Jag insåg bara 10 år gammal att om man inte visar sina riktiga känslor och istället gör helt tvärt om mot vad man vill göra, då kan ingen vinna över en. Vill du höra av dig till Amanda Segui eller bara skicka en hälsning, maila till seriens producent Ola Hemström. [email protected]
2016-10-26
Länk till avsnitt

Atlantroddaren

På kontoret ser hon en dag en artikel. Atlantrodd avbruten. Kan man ro över Atlanten, tänker hon. Där föds idén att göra just det. Charlotta Norén vill bli den första svenskan att ro över Atlanten.

Följ med på växtodlingsrådgivaren Charlotta Norén när hon tar ledigt från sitt jobb på Hushållningssällskapet för att ro över Atlanten. Här berättar hon i dagsboksform om sitt livs äventyr som fick ett oväntat avslut.I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Serien är producerad av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Charlotta eller andra tankar så kan du maila till [email protected] i programmet är hämtade från filmen American Beauty och skrivna av Thomas Newman.  
2016-04-13
Länk till avsnitt

Vem ska ta över gården

Malin Sundin skriver ett brev till sitt ofödda barn för att förklara. Hon och hennes man måste besluta om de ska behålla släktgården och satsa eller lägga ner mjölkproduktionen och flytta vidare.

Vilken framtid ska de välja åt sig men också åt barnet som är på väg?Malin Sundin berättar om att vara mjölkbonde mitt i en kris och om kärleken till gården hennes släkt byggt upp. Men hur mycket får det kosta henne och hennes kommande familj? Hon berättar också om den anonyme kollega som mailade henne om sitt öde och som blev grunden för hennes bok "Spilld mjölk", om vardagen som mjölkbonde. I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Serien är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1. Vill du höra av dig till Malin eller redaktionen kan du maila till seriens producent på [email protected]
2016-04-06
Länk till avsnitt

Efter mordet

Beskedet om mordet på hennes far och den uppmärksamhet det väckte fick verkligheten att börja rämna för Pebbles Karlsson Ambrose. Efter mordet kom rösterna i hennes huvud och någonting brast.

Pebbles Karlsson Ambrose jobbade med reklam när det hände. Det här är hennes berättelse om att nå vansinnets rand och sen leva vidare.Idag är hon författare och bloggare och deltidssjukskriven och har bland annat skrivit boken "Jag vet inte var psykoser kommer ifrån". Hon tilldelades nyligen också Psykiatrifondens Fördomspris för sitt arbete.I Svenska berättelser hör du lyssnarnas egna berättelser, skrivna och berättade av dem själva. Serien är producerad av Ola Hemström.Vill du hör av dig till Pebbles eller Svenska berättelser, maila till [email protected]
2016-03-23
Länk till avsnitt

Resan till Pappa

I januari 1989 landade Miriam Sio Lodenius i Liberias huvudstad. Efter fem års brevkorrespondens skulle hon träffa sin pappa för första gången. Den främsta och första förebilden. Men vem var han?

När Miriam Sio Lodenius gav sig iväg visste hon att hon hade fem syskon där i Afrika. Men vad som skulle hända när hon landade, det visste hon inte.  Vem var hon - här?Tidigt lärde jag mig att min färg inte var riktigt bra. Förbannade att jag inte förärats mammas vita färg. Ville bara vara som alla andra. Ibland tänkte jag förstås på pappa. Jag undrade om han någonsin tänkte på mig. Vem var han? Hur såg han ut? Miriam Sio Lodenius heter idag Miriam Bewetti Sio, bor i Stockholm och jobbar som scenkonstproducent och pedagog. Programmet Resan till pappa gavs nyligen ut i bokform och fortsätter också historien när Miriam åter besöker Liberia med sina egna barn.  Serien "Svenska berättelser" är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1.Vill du höra av dig till Miriam eller redaktionen?Maila [email protected] hittar även Svenska berättelser på Facebook. 
2015-10-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.