Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Svenska berättelser

Svenska berättelser

Din egen historia. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/svenskaberattelser

Avsnitt

Jag är inte sjuk, bara förlamad

2010 sommarpratade Tina Jansson i P1 om att drabbas av ALS. Tio år senare berättar hon nu om livet som förlamad, omgiven av assistenter. Men också om drömmar, kärlek och omgivningens blickar. 

Tina skriver sitt manus med hjälp sina ögon som pekar ut bokstäverna på hennes datorskärm.  Hon är i det närmaste totalförlamad men ögonen och leendet är desamma som för tio år sen.  Rösten i programmet tillhör Tina Jansson syster Elin, precis som i hennes Sommar i P1 2010. Delar av programmet är också hämtade från Tinas Janssons blogg, Harpasione. Tekniker var Björn Karlsson, SR Örebro. Vill ni skicka en hälsning till Tina, maila till seriens producent, Ola Hemström på ola.hemstrom@sverigesradio.se. Hör även Tina Janssons Sommar i P1 nedan:
2019-04-17
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen ? Såna som jag går väl inte in i väggen

Det händer väl inte mig, tänkte Åsa Plesner. Men mitt i karriären i skolvärlden gick Åsa in i väggen. Hör henne berätta på scen på Dramaten med musik av Emma Augustsson och poesi av Jenny Wrangborg. 

"Svenska berättelser på scen" är mötet mellan en persons egen berättelse, en musiker och en spoken word-artist. Föreställningsserien är ett samarbete mellan Dramaten& och Sveriges radio P1. Inspelningen är gjord den 6:e december 2018 på Dramatenbaren på Dramaten i Stockholm. Berättare: Åsa Plesner Poet: Jenny Wrangborg Musiker: Emma Augustsson Regi: Niklas Mesaros, Dramaten Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio Inspelningstekniker Nima Shams och Ludvig Jansson.
2019-04-12
Länk till avsnitt

Del 2/2. Det tredje barnet

Erika Svantesson berättade i "Det omöjliga valet" 2012 om livet med två, från födseln, svårt skadade barn. Med tiden växte längtan efter ett tredje barn fram. Men skulle de våga försöka igen? 

I Det tredje barnet berättar Erika Svantesson sju år senare om hur livet blev sen, efter det omöjliga valet och dess konsekvenser. Om tankarna och oron kring att bli förälder igen. "Måhända ser hon mig inte i ögonen mer än korta stunder, men så kan det väl få vara?" Serien är producerad av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Erika så kan du maila till ola.hemstrom@sr.se Eller skriv, till Sveriges Radio, Ola Hemström, 105 10 Stockholm.
2019-04-09
Länk till avsnitt

Del 1/2. Det omöjliga valet

Barnen var efterlängtade. Och så tvillingar också. Men en bit in i graviditeten ställdes Erika Svantesson och hennes man inför det svåraste valet i sina liv. Att välja eller välja bort ett barn.

Och vilken kväll det blev sen, vilken natt. Vi låg hopkurade i den vita sängen i det vita rummet. Jag minns inte alls hur orden föll. Jag vet bara att vi var tvungna att säga allt, precis allt det som genomfor våra tankar. Skulle vi kunna älska en grönsak? Ett barn som kanske inte alls kan kommunicera med oss. Som kanske inte kan skratta eller le." Erika Svantesson och producenten Ola Hemström tilldelades 2013 Public Serviceklubbens Ikaospris som årets berättare för "Det omöjliga valet". Programmet sändes första gången den 19 mars 2012. I "Det tredje barnet" fortsätter nu Erika Svantesson sin berättelse om det som hände sen - 7 år efter "Det omöjliga valet". Har du en hälsning till Erika, hör av dig via mail till Ola.hemstrom@sr.se. Eller skriv, till Sveriges Radio, Ola Hemström, 105 10 Stockholm.
2019-04-09
Länk till avsnitt

Kampen mot Sofia Å.

Allt i köket är smutsigt. Inte ens dörrhandtaget går att röra vid. Så länge Sofia Stjernfelt minns har hon fått tampats med tvångstankar och ångest. Hon har gett sin rädsla ett namn. Sofia Å.

"I gott och ont har hon varit med, i glada och ledsna stunder. Ibland har hon tagit över och fått mig att må otroligt dåligt. Ibland har jag kunnat ta över och blivit så fylld av glädje över en sån liten sak som att kunna sitta i soffan i vardagsrummet." Hör 20-åriga Sofia Stjernfelt berätta om sin kamp för att ta kontrollen över sitt eget liv. Programmet är producerat av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Sofia kan du maila ola.hemstrom@sverigesradio.se
2019-04-03
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen: De sista rösterna från förintelsen

Susanna Christensen, överlevande från Bergen Belsen, berättar tillsammans med Amanda Glans och poeten Karin Brygger i en föreställning från Dramatens restaurangscen i Stockholm. Musik:Lisa Grotherus.

Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari lät Sveriges Radio och Dramaten& de som ännu kan berätta om sina upplevelser från andra världskrigets folkmord ta plats på scenen. Hör Susanna Christensen, överlevande från koncentrationslägret Bergen Belsen och Amanda Glans från Berätta Vidare - ett nätverk av berättare som för vidare de personliga berättelserna från Förintelsen och andra storskaliga brott mot mänskligheten. En kväll med dokumentära berättelser, poesi av Karin Brygger och musik av och med Lisa Grotherus. Detta är en liveinspelning från den 24 januari 2019. Några hålltider:  4.18 in i inspelningen - Karin Brygger 17.07 in i inspelningen - Susanna Christensen och Amanda Glans. Regi och presentation: Niklas Mesaros, Dramaten Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio. ola.hemstrom@sr.se Teknik och inspelning: Emilia Martin och Nima Shams
2019-01-24
Länk till avsnitt

De sista rösterna från förintelsen - Leon Rytz, överlevande från Treblinka. Del 2

14-årige Leon Rytz arbetar med att sortera och leta igenom de dödas kläder i förintelselägret Treblinka. Men samtidig planerar hans äldre kollega Josef Kaufman flykten från Treblinka.

I Svenska berättelsers serie "De sista rösterna från förintelsen" möter du i tre program överlevande som fortfarande kan berätta om sina erfarenheter. Serien är producerad i anknytning till den nationella Minnesdagen för förintelsens offer. Leon Rytz är idag 92 år gammal och bosatt utanför Borås tillsammans med sin fru Ester. Producent: Ola Hemström ola.Hemstrom@sverigesradio.se
2019-01-22
Länk till avsnitt

De sista rösterna från förintelsen - Leon Rytz, överlevande från Treblinka. Del 1

Den 14-årige Leon Rytz står sist i kön vid selekteringen på perrongen till förintelselägret Treblinka. Men så rycker någon tag i honom och drar in honom i en vagn full med kläder från de redan döda.

I Svenska berättelsers serie "De sista rösterna från förintelsen" möter du i tre program överlevande som fortfarande kan berätta om sina erfarenheter. Serien är producerad i anknytning till den nationella Minnesdagen för förintelsens offer. Leon Rytz är idag 92 år gammal och bosatt utanför Borås tillsammans med sin fru Ester. Producent: Ola Hemström ola.Hemstrom@sverigesradio.se
2019-01-22
Länk till avsnitt

De sista rösterna från förintelsen - Ester Rytz, överlevande från Auschwitz

Ester Rytz familj stängs under andra världskriget in i ghettot i polska Lodz. Hon och de syskon som överlever svälten i ghettot sätts sen på godsvagnar - mot förintelselägret Auschwitz.

I Svenska berättelsers serie "De sista rösterna från förintelsen" möter du i tre program överlevande som fortfarande kan berätta om sina erfarenheter. Serien är producerad i anknytning till den nationella Minnesdagen för förintelsens offer. Ester Rytz är idag 91 år gammal och bosatt utanför Borås. Producent: Ola Hemström ola.Hemstrom@sverigesradio.se
2019-01-21
Länk till avsnitt

Förlåt mamma

När Kristin Montagu-Evans är 19 år drabbas hennes mamma Marie av bröstcancer. I fjorton år lever familjen sida vid sida med sjukdomen. Det här är hennes berättelse om att som ung leva nära med döden.

"Förlåt mamma, för att distraherar mig med saker. Fyller min tid med vänner och jobb och att rensa bland dina saker.  Det är inte dig jag flyr ifrån. Men viljan att känna mig levande är så stark." Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Har du en hälsning eller tanke som du vill skicka till Kristin, hör gärna av dig på Ola.hemstrom@sverigesradio.se.
2018-10-10
Länk till avsnitt

Prestationsprinsessan

Varningarna var många men hon ville inte se dem. En dag gick det inte längre. Hon som klarat av allt hade svårt att minnas något. Maria Larsson berättar om vägen in - och ur - utbrändheten.

"När jag var sjuk jag så hade jag ambitionen att hämta mina barn på förskolan Det orkade jag inte varje dag. Jag skämdes oerhört mycket över att jag inte orkade vara med mina barn. Det är skamfyllt." Hör Maria Larssons berättelse om Prestationsprinsessan som gick in i väggen. Och om hur hon tog sig vidare, tillbaka in i arbetslivet. "Jag skulle vilja berätta om hur det kändes för mig när jag blev sjuk. Om alla de signaler som jag ignorerade och om min väg tillbaka. För det är som en epidemi som inte ser ut att vilja avstanna." Har du kommentarer, tankar eller en hälsning till Maria, maila gärna till seriens producent ola.hemstrom@sverigesradio.se.
2018-09-29
Länk till avsnitt

Stoppa matchen! - Efterspelet.

Bilden av en ensam kvinna på tennisplanen, omgiven av poliser, blev en symbol för det som kom att kallas Båstadskravallerna i maj 1968. Rebecca Hybbinette berättar nu om priset hon fick betala.

Demonstrationerna mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och apartheidlandet Rhodesia  den 3 maj 1968 stoppade matchen. Det här är berättelsen om det pris som den då 18-åriga småbarnsmamman Rebecca Hybbinette fick betala för att hon ofrivilligt kom att bli omslagsflickan för det som kom att kallas Båstadskravallerna. "Jag blev vänsterns lilla kuttersmycke", säger hon i sin egen berättelse om efterspelet till demonstrationerna. Serien Svenska berättelser är producerad av Ola Hemström.
2018-09-26
Länk till avsnitt

En släktsaga: Del 2 - Sanningen om pappa

Bilden av pappa i vit uniform står på hyllan i det fattiga hemmet på Kuba. I sina brev berättar han om främmande länder och sin längtan till barnen. Till slut får Maria Llerena träffa sin pappa.

Mötet förändrar allt. Maria Llerena berättar om sin fattiga uppväxt på Kuba under 40- och 50-talet. Hon flyttade senare till Sverige där hon nu bor. Maria Llerena har arbetat som artist, dansare och sångerska i hela sitt liv och turnerat runt världen. Hon var också den första kvinnan som dansade salsa på TV, i Hylands Hörna på 60-talet, och introducerade salsan för svenskarna. Men här återvänder hon till sin barndoms Kuba där rasismen frodas och en pappa med många ansikten är ständigt närvarande med sin frånvaro. Detta är den andra delen av en självbiografisk och mörk släktsaga från 40- och 50-talets Kuba. Serien sändes första gången i april 2018. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Ola.hemstrom@sverigesradio.se
2018-07-05
Länk till avsnitt

En släktsaga: Del 1 - Breven från pappa

Hon lär känna sin far genom hans brev. I dem skriver han om längtan till faniljen och främmande länder. Till slut får Maria Llerena möta sin far. Mötet förändrar allt.

Maria Llerena berättar om sin fattiga uppväxt på Kuba under 40- och 50-talet. Hon flyttade senare till Sverige där hon nu bor. Hon har arbetat som artist, dansare och sångerska i hela sitt liv och turnerat runt världen. Hon var också den första kvinnan som dansade salsa på TV, i Hylands Hörna på 60-talet, och introducerade salsan för svenskarna. Men här återvänder hon till sin barndoms Kuba där rasismen frodas och en pappa med många ansikten är ständigt närvarande med sin frånvaro. Detta är den första delen av en självbiografisk och mörk släktberättelse från 40- och 50-talets Kuba. Serien sändes första gången i april 2018. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Ola.hemstrom@sverigesradio.se
2018-07-04
Länk till avsnitt

Varje natt är jag där

Varje natt är hon där, på bron där hennes son hoppade ner i det mörka vattnet. Varje natt ber hon honom låta bli. Men han lyssnar inte. Det här är Viki Klingstedts berättelse om att mista en son.

Viki Klingstedts skrivande har också resulterat i en bok om det som hände hennes som och hur det påverkade familjen. "Den som dör lyckligast vinner" heter den. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Programmet sändes första gången i mars 2017. Vill du komma i kontakt med Viki, maila till ola.hemstrom@sverigesradio.se
2018-06-28
Länk till avsnitt

Såna som jag går väl inte in i väggen

Det händer väl inte mig, tänkte Åsa Plesner. Men det gjorde det. Mitt i karriären inom skolvärlden gick Åsa in i väggen. Hon blev av med mycket. Men också med idén om att det här var hennes fel.

"Varje dag är vi hundratals personer som kör ut framför en buss eller bryter ihop på jobbet eller gör nåt annat som till sist får oss att inse att vi har blivit sjuka i huvet och måste gå hem. Och det är faktiskt inte så att vi kunde ha undvikit det om vi bara hade mediterat mer eller gjort bättre att-göra-listor. Inte jag i alla fall. " Programmet sändes första gången i oktober 2017. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Vill du nå Åsa med en hälsning, maila ola.hemstrom@sr.se.
2018-06-27
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen: I mitt huvud vill ingen bo av Christin Edmark

Hon presterar fantastiskt men fungerar skitdåligt. Intensivvårdsläkaren Christin Edmark fick sent i livet diagnosen ADHD. Det förändrade hennes liv. Nu tar hon steget upp på scen med sin berättelse.

Det var både en sorg och en glädje att till sist förstå sig själv. Här berättar hon om sin resa och om att leva med en diagnos omgiven av myter och feluppfattningar. Idag har läkaren Christine Edmark startat ett nytt liv som föreläsare och singer/songwriter under artistnamnet Edda Mark. Radioprogrammet Svenska berättelser, som bygger på lyssnarnas egna historier, flyttar nu in på scenen på Dramaten i ett möte mellan berättande, poesi och musik i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten. Medverkar gör också: Lovisa Appelkqvist - Malmöpoet med cirka 15 år av scenvana. Emma Augustsson - Ursprungligen från Borås, musikaliskt skolad i Stockholm på Kungliga Musikhögskolan. Emma sjunger, spelar cello och filtrerar vackert svenskt vemod genom visa och pop. Regi av Niklas Mesaros, som även regisserar Spoken word på Dramaten. Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio. ola.hemstrom@sverigesradio.se Detta är en liveinspelning från den 1 mars 2018.
2018-04-28
Länk till avsnitt

Svenska berättelser Sagan om Carmina Burana och de sju 80-åriga damerna i Globen 2018-04-19 kl. 04.10

På scen i Globen! Du är inte klok. Men så blev det. Hör 82-åriga Britt Reuterwall Hörnstedts berättelse om att hamna på scen med Folkoperans Carmina Burana - i svart underklänning. En riktig sannsaga.

2018-04-19
Länk till avsnitt

Till mamma, som dog i bröstcancer

När Kelly är en ung tonåring får hon reda på att hennes mamma drabbats av bröstcancer. Beskedet förändrar hennes liv för alltid. Det här är Kelly Mills egen berättelse om deras resa mot slutet.

Hon sitter vid sin mammas säng på sjukhuset. Mammas hår har fallit av i tussar och ligger som små änglar på kudden. Hon klappar på sin mammas fötter även om hon egentligen inte får. Kelly Mills mamma ska dö och de vet alla om det. Men hur gör man, för att tillsammans klara av den sista resan? Det här är Kellys berättelse om den långa resan mot slutet. När Kelly berättar är det 2014 och det har gått ett år sedan hennes mors död. Producent: Ola Hemström ola.hemstrom@sr.se
2018-04-18
Länk till avsnitt

Svenska berättelser Sanningen om pappa 2018-04-11 kl. 11.04

Bilden av pappa i vit uniform står på hyllan i det fattiga hemmet på Kuba. I sina brev berättar han om främmande länder och sin längtan till barnen. Till slut får Maria Llerena träffa sin pappa. Mötet förändrar allt. Dett är andra och sista delen av en kubansk släkthistoria. Producent för serien är Ola Hemström.

2018-04-05
Länk till avsnitt

En släktsaga: Del 1 - Breven från pappa

Hon lär känna sin far genom hans brev men får aldrig träffa honom. I sin brev skriver han om längtan till dem och om främmande länder. Till slut får Maria Llerena möta sin far. Mötet förändrar allt.

Maria Llerena berättar om sin fattiga uppväxt på Kuba under 40- och 50-talet. Hon flyttade senare till Sverige där hon nu bor. Hon har arbetat som artist, dansare och sångerska i hela sitt liv och turnerat runt världen. Hon var också den första kvinnan som dansade salsa på TV, i Hylands Hörna på 60-talet, och introducerade salsan för svenskarna. Men här återvänder hon till sin barndoms Kuba där rasismen frodas och en pappa med många ansikten är ständigt närvarande med sin frånvaro. Detta är den första delen av en självbiografisk och mörk släktberättelse från 40- och 50-talets Kuba. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Ola.hemstrom@sverigesradio.se
2018-04-04
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen - Strålmannen av Anders Södergård

Han får beskedet i det undersökningsrum där han själv brukar ta emot patienter. Man har hittat en hjärntumör. Följ med till Dramaten i ett möte mellan dokumentärt berättande, poesi och musik.

"Jag var 25 år och fram till det där ögonblicket hade det känts som om livet lekte. Att allt gick min väg. Jag gick sjunde terminen på läkarprogrammet, och hade lärt mig mycket om sjukdomar och biologiska processer i kroppen, ned på minsta molekylnivå. Detaljer om aminosyrors kemiska uppbyggnad, om hjärtats retledningssystem och mycket annat. Men jag hade inte fått lära mig någonting om hur det är att vara patient." Anders Södergård lever idag sitt liv så fullt han kan men delar av hjärntumören finns kvar. Den går inte att operera bort. Följ med på ett unikt möte mellan poesi, berättande och musik på Dramatens restaurangscen på Dramatenbaren i Stockholm.  Föreställningen drygt en timme lång i poddversionen och ca 45 min i den förkortade FM-versionen. Programmet är en liveinspelning från den 1 februari 2018.     Musik av och med Lisa Grotherus Poesi av Ismael Ataria Presentatör och regissör: Niklas Mesaros Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström ola.hemstrom@sverigesradio.se Teknik- och inspelningsansvariga: Nabaz Moheden och Emilia Martin Producent på Dramaten Felicia Moritz Malmcrona Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström.
2018-03-30
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen - Åtta år på en sluten psykiatrisk avdelning av Åsa Steinsaphir

Åsa Steinsaphir berättar om sina åtta år på en sluten psykiatrisk avdelning. Svenska berättelser tar nu steget upp på scen på Dramaten i ett möte mellan dokumentärt berättande, Spoken Word och musik.

Åsa Steinsaphir (fd. Pehrson) ställer sig på scenen för att berätta om sina åtta år på en sluten psykiatrisk avdelning som ung. Och om resan därifrån. Med sig har hon Spoken Word-poeten Matiss Silins och musiken Lisa Grotherus, som både komponerat och spelar musiken i den här föreställningen. Följ med på ett unikt möte mellan poesi, berättande och musik på Dramatens restaurangscen Neondämon. Föreställningen drygt en timme lång. Programmet är en liveinspelning från den 2 november 2017.     Presentatör och regissör: Niklas Mesaros Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström ola.hemstrom@sverigesradio.se Teknik- och inspelningsansvariga: Nabaz Moheden och Emilia Martin Producent på Dramaten Felicia Moritz Malmcrona
2018-01-12
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen - Min bror och jag av Anton Lind

Anton Lind berättar om kärleken till en bror med Downs Syndrom. Radioserien Svenska berättelser tar nu steget upp på scen på Dramaten i ett möte mellan dokumentärt berättande, Spoken Word och musik.

Anton Lind ställde sig en kväll i november på en scen på Dramaten i Stockholm för att berätta om hur det var att växa upp med en bror med en kromosom för mycket. Berättelsen heter "Min bror och jag". Med sig har han Spoken Word-poeten Niklas Mesaros och musiken Lisa Grotherus, som både komponerat och spelar musiken i den här föreställningen. Följ med på ett unikt möte mellan poesi, berättande och musik på Dramatens restaurangscen Neondämon.    Presentatör och regissör: Niklas Mesaros Musiker och kompositör: Lisa Grotherus  Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström ola.hemstrom@sverigesradio.se Teknik- och inspelningsansvariga: Nabaz Moheden och Emilia Martin Producent på Dramaten Felicia Moritz Malmcrona Radioserien Svenska berättelser är ett samarbete med Sommar i P1 och Lyssnarnas Sommar.
2018-01-01
Länk till avsnitt

Mormor blev kvar

När dörrarna stängs börjar mormor att springa efter bussen. Turkan stirrar på henne och kan knappt andas. Mormor springer efter men hon kan inte hålla bussens fart.

Hon springer med öppna armar, utsträckta händer och huvudduken fladdrande i vinden, allt längre och längre bort. Turkan blev efter flykten Marina Andersson men minnet av hennes mormor och det hon lämnat blev till slut för mycket.   I serien "Svenska berättelser" är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Serien är producerad av Ola Hemström. Vill du höra av dig till Marina eller redaktionen? Maila ola.hemstrom@sr.se Programmet sändes första gången 2013.
2017-11-08
Länk till avsnitt

Svenska berättelser på scen - en föreställning på Dramaten

20-åriga Amanda Segui ställer sig upp på scenen och berättar - om sitt liv. Svenska berättelser tar nu steget upp på scen på Dramaten i ett möte mellan dokumentärt berättande, Spoken Word och musik.

En kväll i september ställer sig Amanda Segui på scenen för att berätta om hur det var att vara annorlunda när hon växte upp, i sin egen historia "Föreställningen". Med sig har hon Spoken Word-poeten Olivia Bergdahl och musiken Lisa Grotherus, som både komponerat och spelar musiken i den här föreställningen. Följ med på ett unikt möte mellan poesi, berättande och musik på Dramatens restaurangscen Neondämon.    Presentatör och regissör: Niklas Mesaros Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström ola.hemstrom@sverigesradio.se Teknik- och inspelningsansvariga: Nabaz Moheden och Emilia Martin Producent på Dramaten Felicia Moritz Malmcrona
2017-11-03
Länk till avsnitt

Såna som jag går väl inte in i väggen

Det händer väl inte mig, tänkte Åsa Plesner. Men det gjorde det. Mitt i karriären inom skolvärlden gick Åsa in i väggen. Hon blev av med mycket. Men också med idén om att det här var hennes fel.

"Varje dag är vi hundratals personer som kör ut framför en buss eller bryter ihop på jobbet eller gör nåt annat som till sist får oss att inse att vi har blivit sjuka i huvet och måste gå hem. Och det är faktiskt inte så att vi kunde ha undvikit det om vi bara hade mediterat mer eller gjort bättre att-göra-listor. Inte jag i alla fall. " Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Vill du nå Åsa med en hälsning, maila ola.hemstrom@sr.se.
2017-11-01
Länk till avsnitt

Läkaren som fick diagnosen ADHD

Hon presterar fantastiskt men fungerar skitdåligt. Intensivvårdsläkaren och anestesispecialist Christin Edmark fick sent i livet diagnosen ADHD. Det förändrade hennes liv.

Diagnosen ADHD förändrade hennes liv. Det var både en sorg och en glädje att till sist förstå sig själv. Här berättar hon om sin resa och om att leva med en diagnos omgiven av myter och feluppfattningar. Idag har läkaren Christine Edmark startat ett nytt liv som föreläsare och singer/songwriter under artistnamnet Edda Mark. Musik: Nocturnal waltz av Johannes Bornlöf / Epidemic Sound The Big Transformation av August Wilhelmsson / Epidemic Sound
2017-10-25
Länk till avsnitt

Jag vill hedra min syster

När pappan upptäcker att hans fru fött en dotter blir han rasande och slänger upp barnet på det glödheta kojtaket. Nomaden Pel Rostam berättar om den syster han aldrig lärde känna.

Han vill berätta för henne om sin egen resa, en resa som får en oväntad riktning när det som hände systern kommer tillbaka till honom som vuxen. Producent: Ola Hemström. Detta är en återutsändning från 16/12 2014.
2017-09-20
Länk till avsnitt

När du ler stannar tiden

Alla glada sms till släkt och vänner är skickade. Då får Anna Pella och hennes man beskedet att deras nyfödda dotter Agnes har en grav hjärnskada.

Journalisten och författaren Anna Pella berättar om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när hennes dotter föds. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar. Hur mäter man livskvalité?  Skrivandet blev en väg vidare genom sorgen för Anna Pella som också skrivit en bok om Agnes. Serien Svenska berättelser är producerad av Ola Hemström. ola.hemstrom@sverigesradio.se
2017-09-13
Länk till avsnitt

Varje natt är jag där

Varje natt är hon där, på bron där hennes son hoppade ner i det mörka vattnet. Varje natt ber hon honom låta bli. Men han lyssnar inte. Det här är Viki Klingstedts berättelse om att mista en son.

Viki Klingstedts skrivande har också resulterat i en bok om det som hände hennes som och hur det påverkade familjen. "Den som dör lyckligast vinner" heter den. Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström. Vill du komma i kontakt med Viki, maila till ola.hemstrom@sverigesradio.se
2017-03-22
Länk till avsnitt

Strålmannen ? läkaren som fick cancer

Han får beskedet i det undersökningsrum där han själv brukar ta emot patienter. Man har hittat en förändring. Anders Södergårds resa från blivande läkare till patient har precis börjat.

"Jag var 25 år och fram till det där ögonblicket hade det känts som om livet lekte. Att allt gick min väg. Jag gick sjunde terminen på läkarprogrammet, och hade lärt mig mycket om sjukdomar och biologiska processer i kroppen, ned på minsta molekylnivå. Detaljer om aminosyrors kemiska uppbyggnad, om hjärtats retledningssystem och mycket annat. Men jag hade inte fått lära mig någonting om hur det är att vara patient." Producent för serien Svenska berättelser är Ola Hemström.
2017-03-15
Länk till avsnitt

När du ler stannar tiden

Alla glada sms till släkt och vänner är skickade. Då får Anna Pella och hennes man beskedet att deras nyfödda dotter Agnes har en grav hjärnskada.

Journalisten och författaren Anna Pella berättar om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när hennes dotter föds. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar. Hur mäter man livskvalité?  Skrivandet blev en väg vidare genom sorgen för Anna Pella som också skrivit en bok om Agnes. Serien Svenska berättelser är producerad av Ola Hemström. ola.hemstrom@sverigesradio.se
2017-03-08
Länk till avsnitt

Min bror och jag

När hans bror föds är Anton stolt som en tupp. Pappa försöker försiktigt förklara att Love har något som kallades Downs Syndrom. Anton kan inte bry sig mindre. Han har precis blivit storebror.

Anton Linds berättelse handlar om kärleken till en bror med en kromosom extra. Från den dagen jag såg dig har jag velat skydda dig. Jag vet inte om det är hos mig den känslan ligger. Att jag skapar det behovet åt dig, skapar den rollen åt mig själv. Men när du tittar på mig med dina mandelögon kan jag inte värja mig. Jag måste beskydda dig. Jag måste skydda dig. Kanske är det så föräldrar känner för alla sina barn. Lejonmammor och Björnpappor som gör allt för sina ungar. Känslan av att inget ont får hända dig förlamar mig.  Musikfragmenten i programmet är Avril 14Th och #3 av Aphex Twin och Superhjälte av Bröderna Lindgren. Vill du komma i kontakt med Anton Lind kan du maila seriens producent Ola Hemström. ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-12-27
Länk till avsnitt

Er son har Downs syndrom

Diana Amini ligger där i sängen och beundrar sitt nyfödda underverk när barnläkaren kommer in. Pojken syresätter sig inte som han ska. Något är fel. Fem dagar senare kommer beskedet.

Diana Amini berättar om när hennes och hennes man föreställningar om det nya livet som föräldrar ställdes på ända och utmanades. Programmet är en återutsändning från 2013.I serien "Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Vill du nå Diana Amini med en hälsning kan ni maila till seriens producent. Maila Ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-12-21
Länk till avsnitt

Osynlig

Ingen såg henne. Det kändes som att vara osynlig. Anna-Maria Nygren berättar om mobbningen i tonåren som steg för steg ledde vidare in i anorexin. Och om den långa resan ut i livet.

"Jag minns när jag var långsam i matsalen. De andra hann ut före mig. När jag kom ut var de spårlöst försvunna. Hela matrasten sprang jag och letade. Tårarna var på väg. Men jag hittade dem aldrig. "Anna-Maria Nygren är 19 år när hon berättar. I de tidiga tonåren känner hon sig utstött, känslor som leder vidare in i anorexin."När lektionen började hörde jag hur de skrattade och viskade. De hade hemligheter som jag inte kände till, de hade varit med om saker som jag inte hade varit med om. De var en enhet och jag var utanför."I programmet berättar hon om känslorna hon hade då och om vägen ut ur sjukdomen och ensamheten Det finns många som varje dag går till skolan eller vad de nu går till, utan att säga eller få höra ett ord från någon. Jag vill ge er lite hopp. Det kan bli bättre. Programmet i serien "Svenska berättelser" sändes första gången den 7 januari 2013 och är producerat av Ola Hemström. Vill du nå Anna kan du maila till ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-12-13
Länk till avsnitt

Branden

På håll kan hon se lågorna. Vad är det som brinner, hinner Eva tänka, innan hon inser att det är deras eget hus. På några timmar förlorar hon och mannen allt de äger. Det blir början på en lång resa.

För Eva Frid hade alltid tingen runt henne betytt mycket. Nu var allt borta. Vägen tillbaka kändes så lång. Det var obehagligt att se de svarta resterna av huskroppen, mitt i alltihop stack skorstenen helt fräckt och nästan orörd upp, trots att det var den som hade orsakat alltihop. En bild som för evigt etsade sig fast i minnet var resåren till vår dubbelsäng som hängde över de förkolnade bjälkarna som bar upp ovanvåningen. Verkligen en bild av ett svunnet liv. Den liksom alla svartbrända bokblad som låg spridda överallt. Det jobbiga var också att tänka att folk kunde gå innanför polisens avspärrningsband och gå och rota bland våra saker, vårt liv och innersta rum. Serien är producerad av Ola Hemström och vill du nå Eva eller redaktionen så maila gärna till ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-11-16
Länk till avsnitt

Min bror och jag

När hans bror föds är Anton stolt som en tupp. Pappa försöker försiktigt förklara att Love har något som kallades Downs Syndrom. Anton kan inte bry sig mindre. Han har precis blivit storebror.

Anton Linds berättelse handlar om kärleken till en bror med en kromosom extra. Från den dagen jag såg dig har jag velat skydda dig. Jag vet inte om det är hos mig den känslan ligger. Att jag skapar det behovet åt dig, skapar den rollen åt mig själv. Men när du tittar på mig med dina mandelögon kan jag inte värja mig. Jag måste beskydda dig. Jag måste skydda dig. Kanske är det så föräldrar känner för alla sina barn. Lejonmammor och Björnpappor som gör allt för sina ungar. Känslan av att inget ont får hända dig förlamar mig.  Musikfragmenten i programmet är Avril 14Th och #3 av Aphex Twin och Superhjälte av Bröderna Lindgren. Vill du komma i kontakt med Anton Lind kan du maila seriens producent Ola Hemström. ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-11-06
Länk till avsnitt

Ett långsamt farväl

Diagnosen kom som en chock. Han var ju så ung. Men beskedet om att Ulla Assarssons man Sven drabbats av alzheimers sjukdom blev början på en lång resa för dem båda. Ett långsamt farväl.

Vi fortsatte också som vanligt att umgås med våra vänner, barn och barnbarn och det var egentligen bara jag som visste och såg vad sjukdomen gjorde med Sven. Han hittade strategier för att dölja sin sjukdom genom att prata om det som han kunde minnas och om det blev för abstrakta diskussioner så tystnade han. Och när han berättade själv så var det ju bara jag som hade facit och visste att det han berättade inte alltid stämde överens med verkligheten.  Jag fick alltid höra uppmuntrande ord som man märker ju inte att han har Alzheimer.  Ibland kunde jag tvivla på mina egna upplevelser.   Vill du höra av dig till Ulla eller redaktionen, maila gärna programmets producent ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-11-02
Länk till avsnitt

Föreställningen

Jag står bakom scenen. Mitt hjärta dunkar fort och hårt. Om en minut ska jag gå in genom den tunna dörren. Om en minut kan jag bli utskrattad. Bli utsatt för total tystnad. Vad kommer de att tycka?

När Amanda Segui ska sluta nian bestämmer hon sig för att en gång för alla visa vem hon verkligen är, där på scenen. Idag är hon nitton år och berättar om känslan av att vara annorlunda som hon hade när hon växte upp. Och om hur den formade henne. I skolan har folk även hittat ett nytt smeknamn på mig. Dom kallar mig häxan. För att mitt lockiga hår oftast står på ändå och för min vilda blick. Istället för att bli ledsen blev jag arg. Om dom tycker att jag är en häxa då ska jag bli en häxa ..... Jag insåg bara 10 år gammal att om man inte visar sina riktiga känslor och istället gör helt tvärt om mot vad man vill göra, då kan ingen vinna över en. Vill du höra av dig till Amanda Segui eller bara skicka en hälsning, maila till seriens producent Ola Hemström. ola.hemstrom@sverigesradio.se
2016-10-26
Länk till avsnitt

Inte oss, inte nu

Inger Berg minns ögonblicket hennes man Nils fick diagnosen ALS. Detta händer inte oss, tänkte hon. Inte nu. Men det gjorde det. Detta är hennes egen berättelse om deras sista tid tillsammans.

"Googla inte på ALS säger min omgivning. Det är det enda jag gör. När alla gått och lagt sig börjar kvällspasset framför datorn. Vad betyder ALS egentligen? Fast jag redan vet. Jag har redan läst definitionen på ALS tusen gånger och sett att de stämmer in på dina symptom." Programmet  om Nils sista tid är skrivet och berättat av Inger Berg och producerat av Ola Hemström och är en del av serien "Svenska berättelser" - lyssnarnas egna historier. Ett samarbete med Sommar i P1 och Lyssnarnas Sommar.Musikfragmenten i programmet är framförda av Chilly Gonzales, Epigram in E och Rideaux Lunaires.Vill du höra av dig till Inger eller redaktionen? Maila ola.hemstrom@sr.seDu hittar även Svenska berättelser på Facebook.
2016-09-21
Länk till avsnitt

Atlantroddaren

På kontoret ser hon en dag en artikel. Atlantrodd avbruten. Kan man ro över Atlanten, tänker hon. Där föds idén att göra just det. Charlotta Norén vill bli den första svenskan att ro över Atlanten.

Följ med på växtodlingsrådgivaren Charlotta Norén när hon tar ledigt från sitt jobb på Hushållningssällskapet för att ro över Atlanten. Här berättar hon i dagsboksform om sitt livs äventyr som fick ett oväntat avslut.I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Serien är producerad av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Charlotta eller andra tankar så kan du maila till ola.hemstrom@sverigesradio.se.Musikfragmenten i programmet är hämtade från filmen American Beauty och skrivna av Thomas Newman.  
2016-04-13
Länk till avsnitt

Vem ska ta över gården

Malin Sundin skriver ett brev till sitt ofödda barn för att förklara. Hon och hennes man måste besluta om de ska behålla släktgården och satsa eller lägga ner mjölkproduktionen och flytta vidare.

Vilken framtid ska de välja åt sig men också åt barnet som är på väg?Malin Sundin berättar om att vara mjölkbonde mitt i en kris och om kärleken till gården hennes släkt byggt upp. Men hur mycket får det kosta henne och hennes kommande familj? Hon berättar också om den anonyme kollega som mailade henne om sitt öde och som blev grunden för hennes bok "Spilld mjölk", om vardagen som mjölkbonde. I serien Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar. Serien är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1. Vill du höra av dig till Malin eller redaktionen kan du maila till seriens producent på ola.hemstrom@sverigesradio.se.
2016-04-06
Länk till avsnitt

Jag saknar dig lillebror

Han ser honom på stan men går inte fram. Två veckor senare är lillebror död. Daniel Sundström berättar om saknaden efter en vuxen bror som knarkade ihjäl sig. Och om frågorna som blev kvar.

Daniel och hans bror Magnus försöker hitta varandra som vuxna men broderns missbruk finns där ständigt som en skugga. Daniel berättar om lillebrodern som försvann och de känslor han lämnade efter sig. Kan man hjälpa någon som inte vill hjälpa sig själv? I Svenska berättelser är det lyssnarna själva som skriver och berättar och serien är ett samarbete med Sommar i P1 och Lyssnarnas Sommar. Serien produceras av Ola Hemström. Vill du skicka en hälsning till Daniel eller kontakta Svenska berättelser, maila då till seriens producent på ola.hemstrom@sverigesradio.se I mars 2019 kom Daniel Sundström ut med en boken Förbannade (medberoende) där han fortsätter berättelsen om sin resa. Hör även Daniel och hans yngre bror berärtta i Tendens Kortdokumentärer nedan:
2016-03-30
Länk till avsnitt

Efter mordet

Beskedet om mordet på hennes far och den uppmärksamhet det väckte fick verkligheten att börja rämna för Pebbles Karlsson Ambrose. Efter mordet kom rösterna i hennes huvud och någonting brast.

Pebbles Karlsson Ambrose jobbade med reklam när det hände. Det här är hennes berättelse om att nå vansinnets rand och sen leva vidare.Idag är hon författare och bloggare och deltidssjukskriven och har bland annat skrivit boken "Jag vet inte var psykoser kommer ifrån". Hon tilldelades nyligen också Psykiatrifondens Fördomspris för sitt arbete.I Svenska berättelser hör du lyssnarnas egna berättelser, skrivna och berättade av dem själva. Serien är producerad av Ola Hemström.Vill du hör av dig till Pebbles eller Svenska berättelser, maila till Ola.hemstrom@sverigesradio.se.
2016-03-23
Länk till avsnitt

Resan till Pappa

I januari 1989 landade Miriam Sio Lodenius i Liberias huvudstad. Efter fem års brevkorrespondens skulle hon träffa sin pappa för första gången. Den främsta och första förebilden. Men vem var han?

När Miriam Sio Lodenius gav sig iväg visste hon att hon hade fem syskon där i Afrika. Men vad som skulle hända när hon landade, det visste hon inte.  Vem var hon - här?Tidigt lärde jag mig att min färg inte var riktigt bra. Förbannade att jag inte förärats mammas vita färg. Ville bara vara som alla andra. Ibland tänkte jag förstås på pappa. Jag undrade om han någonsin tänkte på mig. Vem var han? Hur såg han ut? Miriam Sio Lodenius heter idag Miriam Bewetti Sio, bor i Stockholm och jobbar som scenkonstproducent och pedagog. Programmet Resan till pappa gavs nyligen ut i bokform och fortsätter också historien när Miriam åter besöker Liberia med sina egna barn.  Serien "Svenska berättelser" är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1.Vill du höra av dig till Miriam eller redaktionen?Maila ola.hemstrom@sr.seDu hittar även Svenska berättelser på Facebook. 
2015-10-06
Länk till avsnitt

Kampen mot bulimin

När Linus Fremin var i tonåren drabbades han av bulimi. En kväll ställde han sig naken framför spegeln och började lista allt han hatade med sin kropp. Det blev en lista för lång att hålla reda på.

Linus berättar om maten som tröst och hur han i tonåren blev han fångad i tankar om sig själv, sin kropp och vad han åt. En naken berättelse om en sjukdom utan könstillhörighet. Linus berättade sin historia första gången den 18 december 2007. Så här tänker han idag: När jag lyssnar på programmet i dag, åtta år senare, kan jag känna en stor stolthet över den öppenhet och ärlighet jag vågade visa då. Jag var bara 22 år och hade trots allt inte varit frisk särskilt länge. Jag minns att jag kände ett stort behov av att få ut min berättelse då jag knappt hade hört eller läst någon liknande berättelse tidigare. Det fanns en oerhörd tystnad kring män med ätstörningar. En tystnad som lätt kan bli livsfarlig för den som är drabbad. Jag hoppas att jag har bidragit till att göra den tystnaden lite mindre.Jag har under åren fortsatt vara väldigt involverad i att lyfta ätstörningsfrågor. För trots att det i dag finns betydligt fler män som starkt och gripande delar med sig av sina erfarenheter gällande ätstörningar så känns det fortfarande som att kunskapsnivån är väldigt låg kring mäns och killars erfarenheter av ätstörningar. Jag tror tyvärr att min berättelse därför fortfarande är relevant, för att öka förståelsen och kunskapen kring en sjukdom där mörkertalet är stort gällande män och killar. I serien "Svenska berättelser" är det lyssnarna själva som skriver och berättar.Serien är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1.Vill du höra av dig till Linus eller redaktionen?Maila ola.hemstrom@sverigesradio.seDu hittar även Svenska berättelser på Facebook. Musikfragmenten i programmet framfördes av den japanska artisten Piana och slutlåten heter Monster.
2015-09-29
Länk till avsnitt

Mormor blev kvar

När dörrarna stängs börjar mormor att springa efter bussen. Turkan stirrar på henne och kan knappt andas. Mormor springer efter men hon kan inte hålla bussens fart.

Hon springer med öppna armar, utsträckta händer och huvudduken fladdrande i vinden, allt längre och längre bort. Turkan blev efter flykten Marina Andersson men minnet av hennes mormor och det hon lämnat blev till slut för mycket.   I serien "Svenska berättelser" är det lyssnarna själva som skriver och berättar.Serien är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1.Vill du höra av dig till Marina eller redaktionen? Maila ola.hemstrom@sr.se Du hittar även Svenska berättelser på Facebook.
2015-09-23
Länk till avsnitt

Sagan om Carmina Burana och de sju 80-åriga damerna i Globen

På scen i Globen! Du är inte klok. Men så blev det. Hör 82-åriga Britt Reuterwall Hörnstedts berättelse om att hamna på scen med Folkoperans Carmina Burana - i svart underklänning. En riktig sannsaga.

Detta är ett program i serien Svenska berättelser, lyssnarnas egna historier, producerad av Ola Hemström. Ett samarbete med Sommar i P1 och Lyssnarnas Sommar. Vill du höra av dig till Britt eller redaktionen? Maila ola.hemstrom@sr.seDu hittar oss också på Facebook.
2015-09-14
Länk till avsnitt

Min son slutade andas

Elin Åström förlorade sin son Sive i plötslig spädbarnsdöd. Hon drömmer fortfarande om dagen det hände. Ett år har gått. Hur överlever man sitt barns död?

Detta är ett program i serien Svenska berättelser, lyssnarnas egna historier, producerad av Ola Hemström. Ett samarbete med Sommar i P1 och Lyssnarnas Sommar. Vill du höra av dig till Elin eller redaktionen? Maila ola.hemstrom@sr.se
2015-09-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.