Sveriges 100 mest populära podcasts

Demenspodden

Demenspodden

Demenspodden är Svenskt Demenscentrums poddradio. I poddradion vill vi lyfta frågor om demens, sprida kunskap och information i syfte att verka för ett demensvänligt samhälle. Vi pratar med personer som arbetar och är kunniga inom området men även med "vanligt folk" på stan! Demenspodden vänder sig till dig som är anhörig, som arbetar inom vård och omsorg om demenssjuka personer eller till dig som bara är nyfiken och vill veta mer om demens!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/

Avsnitt

50. Om minnet

Demensläkaren Wilhelmina Hoffman berättar om hur vårt minne fungerar och vilken typ av minnesproblem som vi bör vara uppmärksamma på. Hör också undersköterskan Paola Olin som genomför minnestester på vårdcentralen där hon arbetar.

2023-12-12
Länk till avsnitt

49. Vikten av kunskap

Diakonen Carina Hedman gick en högskoleutbildning om demenssjukdomar. Hör henne berätta om vikten av kunskap, sitt arbete som diakon och om att själv vara anhörig. Wilhelmina Hoffman, chef på Silviahemmet, berättar om utbildningar som Silviahemmet erbjuder. 

2022-07-19
Länk till avsnitt

48. Män, musik och aktiviteter

Katarina Lindblad, musikterapeut och fil dr i musikvetenskap, berättar om hur musik kan motverka psykisk ohälsa hos äldre män. Hon berättar också om hur aktiviteter på våra boenden påverkas av gamla genusmönster.

2021-11-11
Länk till avsnitt

47. Ljudbok om demens

Provlyssna på ett kapitel ur En bok för dig med demenssjukdom, en bok utgiven av Svenskt Demenscentrum och som nu även finns som ljudbok. Du hittar hela boken på demenscentrum.se.

2020-01-07
Länk till avsnitt

46. Anhörigstöd

Vi har besökt ett läger för unga anhöriga igen. Där frågade vi vad deltagarna tycker om anhörigstödet i sina kommuner. Hör vad de svarar. Vi har också träffat demenssamordnare Catherine Berglund som berättar hur man i Danderyds Kommun arbetar för att hjälpa anhöriga.

 

2019-09-17
Länk till avsnitt

45. Alzheimer mitt i livet

Piloten Micke, 51 år, fick Alzheimers sjukdom mitt i livet. Hans fru Karin berättar om hur det har påverkat familjen och deras liv tillsammans. 

2019-08-12
Länk till avsnitt

44. Om risk- och friskfaktorer

Hur kan man förebygga demenssjukdom? Professor Miia Kivipelto berättar om risk- och friskfaktorer utifrån sin FINGER-studie. 

2019-07-31
Länk till avsnitt

43. Ung anhörig

I avsnittet träffar vi deltagare på ett anhörigläger utanför Avesta. Vi möter bl.a. tonåringarna Hannah och Tindra, likaså ungdomsledaren Alexandra, vars släkt har den ovanliga genetiska formen av alzheimer. Helén delar med sig av sin frustration över att inte få lov att hjälpa sin ex-sambo som lever i misär. Jonna berättar om baksidan med att få stöd i hemmet via LSS och om sin 5-årige son som äter Losec. Hon har också fått rekommendationen att skilja sig av ekonomiska skäl. Missa inte de här berättelserna som både berör och upprör.

2019-07-09
Länk till avsnitt

42. Skapa tillsammans

Margita Lundman från kulturföreningen FRIA berättar om Tåghemmet, en pjäs skapad tillsammans med personer med demenssjukdom. 

2019-06-20
Länk till avsnitt

41. Kommunikation

Logopederna Nicole och Isabelle berättar om CIRCA, ett digitalt kommunikationsverktyg som är anpassat för äldre personer med demenssjukdom och som fungerar som ett samtalsstöd. Nicole och Isabelle berättar också om sitt examensarbete där de testat CIRCA på ett äldreboende med handledning av Christina Samuelsson, CEDER.

2019-05-03
Länk till avsnitt

40. Anhöriga: Eva berättar

Cirka 10 000 personer under 65 år beräknas ha en demenssjukdom. Evas make Hasse var 60 år när han fick diagnosen Alzheimers sjukdom. Här berättar hon om hur det är att vara anhörig och hur deras liv har påverkats.

2019-01-22
Länk till avsnitt

39. Goda exempel från Östhammar

[]
2019-01-14
Länk till avsnitt

38. Utemiljöer

Sjukgymnasten Madeleine Liljegren berättar om hur vi kan utforma utemiljöer som personer med demenssjukdomar kan vara trygga och aktiva i. 

2018-11-15
Länk till avsnitt

37. Mat och måltider

Förändras vårt näringsbehov när vi blir äldre? Och hur skapar man en bra måltidssituation på ett särskilt boende? Dietisten Josephine Garpsäter ger konkreta tips om kost och måltider.

2018-05-16
Länk till avsnitt

36. Med hjälp av tekniken

Sabina och Gabriella från KTH berättar om modern teknik som kan underlätta vardagen för den som är i tidig fas av en demenssjukdom.

2017-12-08
Länk till avsnitt

35. Om munhälsa och tandvård

Nytt och förhoppningsvis efterlängtat avsnitt av Demenspodden! Följ med oss till tandvårdskliniken och ta del av konkreta tips om hur man kan hjälpa någon med munhygienen. 

2017-11-01
Länk till avsnitt

34. Sexualitet och demenssjukdom

Vad händer med sexualiteten när man har en demenssjukdom och varför ses den då ofta bara som ett problem? Per Andreas Persson och Sara Hjulström, författarna till skriften Sexualitet och demenssjukdom, talar om vikten av att arbeta förebyggande och menar att vi måste göra ämnet ?pratbart?.

2017-05-17
Länk till avsnitt

33. En pjäs om vänskap och demens

Följ med på repetitionerna av pjäsen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm under våren. Den relativt unga Bente får Alzheimers sjukdom, något som inte bara påverkar henne själv utan även hennes nära väninnor. Skådespelarna Teresia Pettersson och Anki Larsson samt regissören Anita Ekström berättar om ett gripande men också komiskt drama.

2017-03-21
Länk till avsnitt

32. Visst har färgvalet betydelse

Rätt färgval gör det lättare att tolka och hitta om du har en demenssjukdom. Helle Wijk, docent i omvårdnad, ger goda råd för en bra hemmiljö. 

2017-01-31
Länk till avsnitt

31. Ett demensvänligt samhälle - enklare att handla

Stressigt, många intryck och mycket att hålla reda på. Att gå till affären är ingen enkel sak för den som har en demenssjukdom. Anna Brorsson, forskare från KI, berättar om vilka svårigheter många upplever och hur matvaruaffärer kan bli mer tillgängliga för personer med nedsatt kognitiv förmåga. Hör också Sven Wollters tips till butiksägarna.

2016-12-12
Länk till avsnitt

30. Om vård i livets slutskede

Varför ska man inte sätta in dropp i livets slutskede och vad händer i kroppen när vi ska dö? Britten Askestad, ansvarig för svenska palliativregistret, berättar om palliativ vård och om hur vi kan ge god vård och omsorg till en människa under hennes sista tid i livet.

2016-11-02
Länk till avsnitt

29. Får man köra bil med Alzheimer?

Bengt har fått behålla sitt körkort, trots sin alzheimerdiagnos. I Demenspodden berättar han och hustrun Anita om hur de ser på hans bilkörning. Vi talar också med trafikmedicin i Kalix där man utreder körförmågan hos personer som har en demensdiagnos.

2016-09-12
Länk till avsnitt

28. Silviahemmet 20 år

Silviahemmet har funnits och spridit kunskap i 20 år. Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet, berättar om verksamheten och om planerna på att bygga en ny sorts demensboende, SilviaBo, som ska ligga i nära anslutning till Silviahemmet.

2016-06-03
Länk till avsnitt

27. Alzheimer på teaterscenen

Skådespelaren Peter Andersson spelar en alzheimersjuk man i pjäsen Pappan på Stockholms stadsteater. För Demenspodden berättar han hur rollen vuxit fram och om sina nära erfarenheter av demenssjukdom.

2016-05-10
Länk till avsnitt

26. Berättelsen om Jan

Diakonen Margareta har på nära håll följt Jan, tidigare neurolog, genom olika stadier av hans demenssjukdom. Om vikten av att vara lyhörd, om bemötande och om att hjälpa den som är sjuk att få fortsätta vara den han alltid har varit.

2016-04-13
Länk till avsnitt

25. Musik som omvårdnad

Musik är mer än bara gemensamma sångstunder. Musikterapeuten Katarina Lindblad berättar om hur musik kan användas på ett mer medvetet sätt i mötet med den som har en demenssjukdom.

2016-02-10
Länk till avsnitt

24. Om projektet Möten med litteratur

I programmet för du höra om Möten med litteratur ? ett projekt som syftar till att öka bibliotekens kunskap och förståelse kring demens, och att göra bibliotekens verksamhet mer tillgänglig för den som har en demenssjukdom.

2015-11-20
Länk till avsnitt

23. Myter om demens

[]
2015-09-29
Länk till avsnitt

22. Om att utsättas för tvång

Lars Sonde läser sin uppskattade berättelse "En historia om hur lätt det är att förminska en människa". Berättelsen är en introduktion till Svenskt Demenscentrums utbildningspaket Nollvision - för en demensvård utan tvång och begränsningar.

2015-08-18
Länk till avsnitt

21. Om trauman och demens

 

Intervju med Kajsa Båkman om personer med demenssjukdom som bär med sig trauman från tidigare i livet. Hör också några röster från Svenska Demensdagarna.

 

2015-05-29
Länk till avsnitt

20. Silviahemmets stora inspirationsdag 2015

 

Demenspodden var på plats under Silviahemmets stora inspirationsdag. Lyssna till några av deltagarna och hör professor Ingmar Skoog berätta om H70, en befolkningsstudie om hur vi mår som äldre idag och om hur åldrandet har förändrats över tid.

 

2015-04-30
Länk till avsnitt

19. Besök hos Erstagruppen

Tove besöker Erstagruppen ? en öppen träffpunkt för de som har en demensdiagnos. Hör några av deltagarna själva berätta om träffarna och om betydelsen av att få träffa andra i en liknande situation.


 

2015-04-09
Länk till avsnitt

18. Mer om aktiviteter

18. ? Mer om aktiviteter

 

Följ med Kari till Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende där hon pratar med aktivitetsledaren Tina. Lyssna också på vår poddteater och ta del av några tips från Anki.

 

2015-02-13
Länk till avsnitt

17. Cirkus

I detta avsnitt får vi följa med Kari på en cirkusföreställning. Vi får också höra om Svenskt Demenscentrums senaste handbok med tillhörande webbutbildning, som båda lanseras lagom till jul.  

2014-12-11
Länk till avsnitt

16. Tidiga tecken

I detta avsnitt talar vi om tidiga tecken på demenssjukdom. Det blir också premiär för Demenspoddens poddteater.

2014-11-18
Länk till avsnitt

15. Anhöriga: Karin berättar

[]
2014-10-22
Länk till avsnitt

14. Nollvisonen

Lars och Tove från Svenskt Demenscentrum berättar om nollvisionen - en vision om en demensvård utan tvång och begränsningar. 

2014-09-19
Länk till avsnitt

13. Om läkemedel

I detta avsnitt berättar professor Johan Fastbom om hur vi påverkas av läkemedel när vi blir äldre. Hör också professor Lars-Olof Wahlund om hur läkemedel kan lindra symptom vid demenssjukdom.

2014-09-15
Länk till avsnitt

12. Humor och demens

I detta avsnitt pratar vi med Lotta och Olle från Silviahemmet, som berättar om vikten av humor i det dagliga arbetet. Vi hör också med folk på stan ifall det är okej att skämta om demens.

2014-09-09
Länk till avsnitt

11. Demens vid utvecklingsstörning

I detta avsnitt intervjuas Barry Karlsson om demens vid utvecklingsstörning.

Maila oss på: [email protected]

 

Ni hittar oss på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden
Vår Facebooksida: http://facebook.com/demenspodden

2014-08-18
Länk till avsnitt

10. Almedalen 2014

I detta avsnitt får ni höra på ett par inslag från Almedalen 2014, där Svenskt Demenscentrum annordnade en promenad för ett demensvänligt samhälle tillsammans med Alzheimerfonden, Hattstugan, 1,6 & 2,6 miljonersklubben och Demensförbundet.

 

Maila oss på: [email protected]

2014-07-08
Länk till avsnitt

9. Volontärarbete

I detta avsnitt intervjuar vi Carin som jobbar som volontär på ett sjukhus.

Ni hittar oss på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden
Vår Facebooksida: http://facebook.com/demenspodden

 

2014-07-07
Länk till avsnitt

8. Svenska Demensdagarna

7. Silviahemmets Stora Inspirationsdag: Del 2

Detta är den andra delen från Silviahemmet Stora Inspirationsdag. Även i detta avsnitt har vi klippt ihop lite smått och gott från dagen som hölls på Hilton hotell i Stockholm den 28 mars, 2014. 

 

 

Ni hittar oss på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/

2014-05-09
Länk till avsnitt

6. Silviahemmets Stora Inspirationsdag: Del 1

I detta avsnittet har vi klippt ihop lite smått och gott från Silviahemmets Stora Inspirationsdag som hölls på Hilton hotell i Stockholm den 28 mars, 2014. 

 

Ni hittar oss på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/

2014-04-30
Länk till avsnitt

5. Arbete & Utbildning: Spotlight

I detta avsnitt pratar vi om vikten av arbete och utbildning.

 

Vi intervjuar teatergruppen Spotlight som utbildar inom äldrevården genom sina pjäser.

 

Självklart pratar vi även med Wilhelmina Hoffman och försöker reda ut vad man egentligen kan plugga till och sedan jobba som inom demensområdet.

 

Ni hittar oss på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/

[email protected]

2014-04-16
Länk till avsnitt

4. Anhöriga: Ingvar berättar

I detta avsnitt pratar vi ännu en gång om det viktiga ämnet Anhöriga.

Vi pratar med Ingvar om hur han upplevde det när hans mamma fick en demenssjukdom. Om hur anhöriga lätt kan få skuldkänslor och känna skam.

Vi pratar också med Wilhelmina Hoffman om detta och självklart tar vi en runda på stan även i det här avnsittet.

 

Ni hittar oss på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/

[email protected]

2014-04-01
Länk till avsnitt

3. Aktiviteter

I detta avsnitt pratar vi om det är viktigt att fortsätta vara aktiv när man har en demenssjukdom? Och vad är en aktivitet?

Hör också museivärden Jimmy Gustafsson berätta om Möten med minnen, ett konstprojekt som innebär att muséer runt om i landet erbjuder anpassade konstvisningar för den som är demenssjuk och anhöriga.

Ni hittar oss även på:
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/

[email protected]

2014-03-18
Länk till avsnitt

3. Aktiviteter

[]
2014-03-17
Länk till avsnitt

2. Anhöriga: Anna berättar

I detta avsnitt pratar vi om anhöriga. Vad har de för roll i situationer med en demenssjuk anhörig?

Anna Åberg blir intervjuad om hur det är att vara ung anhörig till en pappa med Alzheimers sjukdom.

 

Ni hittar oss även på:
Vår hemsida: http://www.demenscentrum.se/Huvudmeny/Demenspodden1/
Youtube: http://www.youtube.com/demenspodden

[email protected]

 

2014-03-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.