Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Sportögonblicken du aldrig vill glömma, spelet bakom kulisserna och historierna bakom historien. Programledare: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiosportendokumentar

Avsnitt

Kanotbråket som gav OS-guld

Vännerna blev fiender och levde i skilda världar för att slippa varandra. Kanotbråket blev 90-talets mest omskrivna sportsåpa i Sverige. Men Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson hade en sak gemensamt: De ville vinna OS-guld. Och därför satte de sig i samma kanot i Atlanta 1996.

Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Medverkande: Susanne Gunnarsson, Agneta Andersson, Kalle Sundqvist. Slutmix: Tobias Carlsson
2019-12-04
Länk till avsnitt

Den fejkade motorcykelolyckan

De var hemmanationens stora stjärnor och de olympiska spelens affischnamn. Kostas Kenteris var favoriten till att tända elden, Katerina Thanou skulle göra upp om titeln "Världens snabbaste kvinna". Men på invigningsdagen kom nyheten: De grekiska stjärnorna hade varit med om en motorcykelolycka och låg på sjukhus. Det skulle visa sig vara en stor bluff för att undvika dopningstester. Den stora grekiska tragedin var ett faktum.

Dokumentär av: Cecilia Paulsson, 2019 Slutmix: Lotta Linde-Rahr Programledare: Alexander Lundholm
2019-11-20
Länk till avsnitt

Bomben i Atlanta

Mitt i hjärtat av OS exploderar en bomb. Tusentals människor flyr för sina liv i Atlantas olympiska park, men alla överlever inte. Jakten på bombmannen blir en pinsam historia för FBI, när hjälten hängs ut som skyldig.

Medverkande: Lasse Granqvist, Alice Petrén, Jonas Björkman. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Tobias Carlsson. Alexander Lundholm [email protected]
2019-11-06
Länk till avsnitt

När Stella Walsh sköts ihjäl och kallades för man

Stella Walsh var en av de första kvinnliga friidrottsstjärnorna. Hon noterade världsrekordresultat inte mindre än 37 gånger. Hon vann OS-guld på 100 meter i Los Angeles 1932 och OS-silver på samma distans i Berlin 1936. Långt efter hennes aktiva karriär blev hon skjuten i samband med ett butiksrån och på den efterföljande obduktionen uppdagades att Stella Walsh egentligen var - en man. Genom åren har Stella Walsh ofta förekommit på listor över idrottshistoriens största fuskare. Men var hon verkligen en fuskare? Var hon verkligen en man? Bör vi se på henne med helt andra ögon idag? Det här är berättelsen om Stella Walsh.

Dokumentär av Martin Marhlo (2019) Redaktör: Alexander Lundholm Slutmix: Tobias Carlsson
2019-06-20
Länk till avsnitt

När Ewy Rosqvist var rattens mästarinna

Det var ett av de tuffaste och farligaste rallyn som körts. Efter 444 mil i Argentina var det två svenska kvinnor som var överlägset först i mål i Buenos Aires. Det är nu över 50 år sen som Ewy Rosqvist och kartläsaren Ursula Wirth chockade världen. Var det verkligen möjligt att det enda kvinnliga ekipaget hade vunnit Argentinas Grand Prix?

Dokumentär av Emma Holmsen (2019) Medverkande: Ewy Rosqvist-von Korff Redaktör: Alexander Lundholm
2019-06-13
Länk till avsnitt

När VM-silvret blev trösten efter ministermordet

Sverige var i chock efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Då åkte det svenska damlandslaget i fotboll till VM i USA - och fick ett helt land att jubla igen.

Dokumentär av Martin Hedberg (2015) Medverkande: Mona Sahlin, Victoria Sandell Svensson och Marika Domanski Lyfors.
2019-06-06
Länk till avsnitt

När Marta blev svensk

Sex gånger har hon utsetts till världens främsta fotbollsspelare, hon har skapat hysteri där hon spelat och hon har en alldeles särskild relation till Sverige. Så sent som 2018 blev hon återigen utsedd till världens bästa spelare, men det är inte alla som håller med om att hon fortfarande är lika bra.

Dokumentär av: Petra Svensson, 2019 Reporter också: Frida Ardemark Medverkande: Frida Östberg, Johanna Frisk, Caroline Seger. Redaktör och programledare: Alexander Lundholm
2019-05-30
Länk till avsnitt

När Stockholm (inte) fick OS 2004

Det blev inte som det var tänkt när Stockholm sökte sommar-OS 2004. Det blev aldrig någon Victoriastadion i Hammarbybacken, det blev aldrig någon kanottävling i Brunnsviken och det blev aldrig någon triathlon kring Riddarfjärden.

Den svenska OS-kampanjen kämpade i ständig motvind. IOK-ledamöter blev sjösjuka i Stockholms skärgård, en bomb exploderade på Stockholm Stadion, svenska folket var emot, havsvattnet som skulle gå att dricka var visst fullt av bakterier. Men tänk om Stockholm hade fått OS, hur hade ett OS i Sverige blivit? I den här dokumentären har vi flyttat OS 2004 - och allt som hände i Aten - till Stockholm. Men vi berättar också den sanna historien, om varför det inte blev Sverige som fick OS. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2014. Medverkande: Olof Stenhammar, "OS-amiral" för den svenska ansökan för spelen 2004.
2019-05-23
Länk till avsnitt

När Caitlyn Jenner hette Bruce

Bruce Jenner kallades för världens främsta idrottsman. En OS-guldvinnare och machosymbol med svällande muskler och konservativa åsikter. För den yngre generationen blev Bruce Jenner känd som pappan i familjen Kardashian. Men ingen fick se vad som doldes under kostymen, ingen fick se vad som låg längst ner i resväskan.

Det här är en dokumentär om ett liv som inte liknar något annat, om en person som hyllats, hånats och till sist blivit det som hon alltid velat vara. Hon är Caitlyn Jenner, världens mest kända transperson. Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019 Medverkande: Aleksa Lundberg, Camilla Fågelborg och Raimo Pihl Slutmix: Tobias Carlsson
2019-05-16
Länk till avsnitt

När Carl Bildt "åt upp" sin ryamatta under hockey-VM

Sverige var på väg mot ett fiasko i hockey-VM 1992. Laget var sågat och utdömt. Men Tre Kronor vände på allt och vann guldet. Statsminister Carl Bildt var en av de som nervöst följde VM-finalen. Efter finalen överraskades referenten Lasse Granqvist av att Bildt ringdes upp i direktsändning, för att analysera den svenska succén.

Dokumentär av Martin Sundelius (2015) Medverkande: Lasse Granqvist, Mats Strandberg och Tommy Söderström.  Redaktör: Alexander Lundholm
2019-05-09
Länk till avsnitt

Del 2/2: Mikael Ljungberg ? Från Sydney till självmord

Bara fyra år efter OS-guldet är Mikael Ljungberg död. Han tar sitt liv, samma dag som han blir utsedd till sportchef i Brottningsförbundet. Det här är dokumentären om vad som hände efter OS-succén och vad som ledde till självmordet.

Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Susanne Martinsson. Hit kan du vända dig om du har självmordstankar: Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med. Vid akut hjälp ring nödsamtal 112 Ring 1177 Vårdguiden Hjälp och stöd om du har självmordstankar: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sjalvmordstankar/ Är du anhörig eller vän: http://www.1177.se/Tema/Psykisk-halsa/Att-vara-narstaende/Stod-och-rad1/Att-stodja-nagon-som-har-sjalvmordstankar/ Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Jourhavande präst nås via 112. Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
2019-05-02
Länk till avsnitt

Del 1/2: Mikael Ljungberg - Från Sydney till självmord

Han var världens bästa brottare och år 2000 vann han det enda han saknade - det olympiska guldet. Men han hade bara fyra år kvar att leva när han åkte hem från OS i Sydney.

I det här avsnittet tar vi oss tillbaka till Sydney och en märklig OS-final, som blivit en klassisk stund i svensk idrott. I nästa del, som släpps om en vecka, berättar vi vad som hände efter OS. Varför Mikael Ljungberg valde att ta sitt liv, bara fyra år efter guldet i Sydney. I dokumentärserien medverkar Jonas Ljungberg, som minns sin lillebror. Redaktör och dokumentärskapare: Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Susanne Martinsson. Hit kan du vända dig om du har självmordstankar: Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med. Vid akut hjälp ring nödsamtal 112 Ring 1177 Vårdguiden Hjälp och stöd om du har självmordstankar: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sjalvmordstankar/ Är du anhörig eller vän: http://www.1177.se/Tema/Psykisk-halsa/Att-vara-narstaende/Stod-och-rad1/Att-stodja-nagon-som-har-sjalvmordstankar/ Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Jourhavande präst nås via 112. Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
2019-04-25
Länk till avsnitt

(3/3) När Wolfgang återvänder från Ryssland och skapar guld av grus

Sverige har blivit ett land utan stjärnor, storhetstiden är förbi och ingenting tyder på att en ny är på väg. Då kommer en frälsare tillbaka. Wolfgang Pichler återvänder till Sverige. Men Wolfgang har hamnat mitt i den ryska dopningsskandalen under OS i Sotji.

Del 3 av 3 Dokumentär av Alexander Lundholm
2019-03-04
Länk till avsnitt

(2/3) När Wolfgang gör succé och sparkas igen

Herrarna vill inte ha honom kvar, men Magdalena Forsberg vill fortsätta med Wolfgang Pichler. Och med tysken som tränare blir hon bäst i världen genom alla tider. Magda följs av fler stjärnor, men de gyllene åren för svenskt skidskytte slutar med att Wolfgang sparkas igen.

Del 2 av 3. Dokumentär av Alexander Lundholm
2019-03-04
Länk till avsnitt

(1/3) När Wolfgang avslöjar DDR och sparkas av Sverige

Han har kallats för sektledare och diktator men ändå hyllats som ett geni. Han är hjärnan bakom alla svenska skidskytteframgångar sedan mitten på 90-talet. Men vem är Wolfgang Pichler egentligen?

Del 1 av 3 Dokumentär av Alexander Lundholm.
2019-03-04
Länk till avsnitt

När Hanna Öberg träffade folkets hjärtan

Hanna Öberg blir uttagen till OS men är långt ifrån pallplatserna i världscupen. 21:a är hennes bästa placering inför resan till Sydkorea och Pyeongchang. Där chockar hon alla.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Bengt Skött
2019-01-23
Länk till avsnitt

När Torgny Mogren räddade Sverige från fiasko

Hemmanationen Sverige var medaljlöst och förnedrat. Norge dominerade. Men så, på VM:s allra sista dag, förändrades allt. Skid-VM i Falun 1993 slutade med ett svenskt guldjubel. Björn Dählie fick bära runt på mästaren Torgny Mogren.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren
2019-01-16
Länk till avsnitt

När Bengan Boys blev Bengan Boys

Det var början på en svensk storhetstid och slutet för Sovjetunionens dominans. Det var gurkburkar och goa gubbar som tog över handbollsvärlden.

Programledare: Alexander Lundholm Dokumentär: Anton Berg (2008) Gäst: Magnus Wislander
2019-01-09
Länk till avsnitt

Special: Fotbolls-VM-krönikan 2018

Det var en svår grupp och ett landslag som hade svårt att göra mål. Men det blev en sommar när "Jannes gäng" fick Sverige att jubla. Och för en stund vågade svenska folket hoppas och tro på något riktigt stort.

Programledare: Alexander Lundholm Panel: Richard Henriksson, Petra Svensson och Christian Olsson Tekniker: Jakob Lalér
2019-01-02
Länk till avsnitt

Special: OS-krönikan 2018

Sju guld, sex silver och ett brons. Det olympiska vinterspelet i Pyeongchang blev Sveriges bästa genom tiderna. Det var skidskyttar som skrällde och längdskidåkare som levde upp till förväntningarna. Det var skicrossåkare och hockeyspelare som inte lyckades och slalomåkare som äntligen fick kliva högst upp på pallen. Men det var också ett OS på en delad halvö, med en enad koreansk trupp under samma flagga.

Programledare: Alexander Lundholm Gäster: Dag Malmqvist, Bengt Skött och Cecilia Paulsson. Tekniker: Jakob Lalér. Av upphovsrättsliga skäl är musiken förkortad.
2018-12-26
Länk till avsnitt

När Magda var rekordpopulär

Hon vann 42 världscupsegrar och blev Sveriges populäraste idrottare. Magdalena Forsberg var nära att lägga ner elitidrottandet, men istället bytte hon sport och blev världens bästa skidskytt.

Redaktör och dokumentärskapare: Alexander Lundholm
2018-12-19
Länk till avsnitt

När Stenmark utklassade Borg

Sverige var mitt inne i en regeringskris. Ingemar Stenmark och Björn Borg dominerade i varsin sport. Det var då idén om Radiosportens Jerringpris föddes - under en kafferast.

Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Mats Strandberg Slutmix: Maria Stockhaus
2018-12-12
Länk till avsnitt

När Billan hoppade ut genom ett fönster

Sverige var en stormakt i längdskidåkning men bara på herrsidan. Då kom den blyga Marie-Helene Billan Westin och blev den första världsmästaren i fristil. Hon blev Sveriges populäraste idrottare men ville helst gömma sig.

Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren
2018-12-05
Länk till avsnitt

När 94-hjältarna misslyckades

De tog brons i USA. Ravelli, Brolin, Dahlin och alla de andra blev nationalhjältar. Men så kom baksmällan. Varför blev det fiasko för det så hyllade landslaget i kvalen till EM 1996 och VM 1998?

Gäst: Håkan Mild Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentär av: Sigge Dabrowski
2018-11-28
Länk till avsnitt

När Charlotte Kalla slog igenom

Hon är längdskidåkaren som fick sitt stora genombrott i en slalombacke. 20-åriga Charlotte Kalla åkte ikapp och drog ifrån Virpi Kuitunen i den avslutande och mytomspunna etappen av Tour de ski 2008.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentärskapare: Martin Hedberg Gäst: Charlotte Kalla
2018-11-21
Länk till avsnitt

När Lisa Nordén var ett målfoto från OS-guld

Triathleten Lisa Nordén var tusendelar från OS-guldet, eller var hon egentligen först i mål? Målkameran som skulle avgöra guldstriden fungerade inte och Sverige protesterade vilt.

Dokumentärskapare och gäst: Cecilia Paulsson. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-11-14
Länk till avsnitt

När Carolina Klüft trampade över

Hon ledde VM-sjukampen överlägset när hon trampade över i längdhoppet. Och trampade över igen. Med åsnan Ior som stöd gjorde hon sig redo för det sista försöket. Carolina Klüft fick inte göra ett till övertramp.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentär av: David Hjorter Gäst: Miro Zalar
2018-11-07
Länk till avsnitt

När Jan Boklöv upptäckte V-stilen

Han förändrade en hel sport och med sin kritiserade V-stil blev han bäst i världen på backhoppning. Men det var egentligen ett misstag som gjorde att Jan Boklöv upptäckte V-stilen.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Cilla Benkö Slutmix: Tobias Carlsson
2018-10-31
Länk till avsnitt

När Zlatan spelade i Superettan

En gång i tiden var Zlatan Ibrahimovic en lovande talang i Malmö FF. Han beskrevs som kaxig, älskad och hatad. Det här är dokumentären om när Zlatan fick sitt genombrott i Superettan och Allsvenskan.

Programledare: Alexander Lundholm Dokumentär: Martin Marhlo Gäst: Richard Henriksson
2018-10-24
Länk till avsnitt

När Stefan Holm köpte en guldtröja

Han var den ständiga förloraren i stora utomhusmästerskap. Men i OS-finalen 2004 vände han på allt, ur ett hopplöst läge reste han sig och vann guldet. Det här är historien om hur "OS-nörden" Stefan Holm blev olympisk mästare i höjdhopp.

Programledare och producent: Alexander Lundholm Gäst: Bengt Skött Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-10-17
Länk till avsnitt

När Ludmila blev Årets svensk

Hon var så hyllad och folkkär som det någonsin går att bli i Sverige. Ludmila Engquist blev ett frimärke, Årets svensk och fick en byst på Stockholm Stadion. Sedan rasade allt samman. Och bysten på Stadion försvann, men vi har hittat den.

Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Linn Nenzén och Stina Lundberg Dabrowski Vill du höra en längre dokumentär om Ludmila Engquist, lyssna på "Ludmila - i nationens intresse"
2018-10-10
Länk till avsnitt

När Peder vann och Jerringbråket startade

Peder Fredricsons OS-silver gav honom Radiosportens Jerringpris. Då rasade krönikörerna, som menade att det var en kupp av "hästfolket" och att priset tappat sitt värde. Det fick ridsport-Sverige att gå till motattack.

Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Markus Boger Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-10-03
Länk till avsnitt

När Blade Runner blev en mördare

Han var en nationalhjälte och en ikon i hela världen. Men på Alla hjärtans dag 2013 dödade han sin flickvän.

Det är natten till Alla hjärtans dag. Modellen Reeva Steenkamp har skrivit ett kärleksbrev till sin pojkvän, den världsberömda sprinterlöparen Oscar Pistorius. Men brevet ligger oööpnat när hon skjuts till döds i badrummet. Hur och varför Reeva Steenkamp dog ska ta år att reda ut i domstol. Men en sak är klar från början: Det är Sydafrikas nationalhjälte som dödat sin flickvän. Oscar Pistorius har kallats för "Världens snabbaste man utan ben", "hälften man, hälften maskin". Men framförallt har han kallats för Blade Runner. Det här är historien om hur Blade Runner blev en mördare. Programledare: Alexander Lundholm
2018-06-12
Länk till avsnitt

När Annika Sörenstam mötte männen

Hon var ohotad världsetta och dominerade damernas tour. Annika Sörenstam bestämde sig för att tävla mot världens bästa manliga golfspelare. I Dallas 2003 var uppståndelsen enorm.

En dokumentär av David Hjorter. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Anders Ask, som bevakade tävlingen på plats 2003.
2018-05-29
Länk till avsnitt

När Svennis överlevde Dödens Grupp

Den brittiska pressen jagar Sven-Göran Eriksson efter en otrohetsskandal. Och när VM börjar ställs Svennis mot Sverige i Dödens Grupp. Engelsmännen ber för den skadade storstjärnan David Beckham.

I den andra och avslutande delen av dokumentären om Sven-Göran Erikssons tid i England får Svennis problem. Den brittiska pressen avslöjar en kärleksaffär mellan de två mest kända svenskarna i England. Svennis och programledaren Ulrika Jonsson. Samtidigt som rubrikerna handlar om otrohetsskandalen förbereder sig Englands landslag för fotbolls-VM 2002. England har hamnat i Dödens Grupp, mot Sven-Göran Erikssons hemland Sverige, svåra Nigeria och ärkefienden Argentina. Den stora stjärnan, lagkaptenen David Beckham, är skadad inför VM. Till och med drottningen är bekymrad. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm och Claes Aronsson.  Gäst: Susanna Andrén.
2018-05-15
Länk till avsnitt

När Svennis gjorde "Svensation" i England

Han är en hyllad mästartränare i Italien. England är ett landslag i kris. Men Svennis bestämmer sig för att bli Englands första utländska förbundskapten och kritiken är hård i brittisk media.

Gäst: Stefan Elofsson. Programledare: Alexander Lundholm.
2018-05-01
Länk till avsnitt

När Björn Borg gjorde comeback med träracket

Han var världens bästa tennisspelare. Men när han gjorde comeback kallades han för "ett dammigt spöke".

Efter att ha dominerat tennissporten slutade Björn Borg i början av 80-talet. Men ett decennium senare gjorde han comeback. På gruset i Monte Carlo kom Björn Borg med sitt gamla träracket, en ny tränare och drömmar om att nå världstoppen igen. Gäst: Roger Burman Programledare: Alexander Lundholm
2018-04-17
Länk till avsnitt

När världens snabbaste kvinna plötsligt dog

Flo-Jo chockade världen med sina snabba tider, kroppsliga förändring och färgglada tävlingskläder. Men bara tio år efter världsrekorden dog Florence Griffith Joyner. Bevisar det att hon var dopad?

I säsongspremiären av Radiosporten Dokumentär berättar vi historien om världens snabbaste kvinna. 1988 sprang Florence Griffith Joyner på nya världsrekord på 100 och 200 meter. Rekord som fortfarande är ohotade. Hon hade genomgått en kroppslig förvandling inför rekordsommaren. Många misstänkte dopning, men Flo-Jo åkte aldrig fast. Tio år senare dog hon i sömnen i sitt hem, bara 39 år gammal. Skulle obduktionsrapporten bevisa att hon varit dopad hela tiden? I dokumentären medverkar Maria Akraka. Hon tränade med "Flo-Jo" våren 1988, bara månader före världsrekordslakten. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm. Gäst i studion är Isabell Gradin. Alexander Lundholm [email protected]
2018-04-03
Länk till avsnitt

#15 När Johan Olsson stack iväg och Marcus Hellner vann

I Vancouver 2010 bestämde sig Johan Olsson för att sticka ifrån resten av fältet i skiathlon-loppet. Hans lagkamrater bromsade klungan för att öka luckan. Men till sist vann Marcus Hellner.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäster: Mats Fagerström, Isabell Gradin och Martin Hedberg. Detta avsnitt spelas in på Arlanda och i Pyeongchang. Och detta är det sista avsnittet för denna säsong! Men Radiosporten Dokumentär kommer tillbaka senare i vår!
2018-02-07
Länk till avsnitt

#14 När Pernilla Wiberg startade kvinnorevolutionen

Sverige tog inte en enda medalj på damsidan i vinter-OS under 70- och 80-talen. Sedan kom Pernilla Wiberg. Resten är historia.

(Försnack 0-4 min, dokumentären 4-28 min, eftersnack 28-36 min) Pernilla Wiberg satte upp höga mål redan som liten. Hon skulle bli bäst i världen i någon sport, för då kunde inte ens hennes storasyster slå henne i den grenen. Hon valde alpint och förändrade den svenska idrotten för alltid med OS-guld och -silver och fyra VM-guld. Hör Pernilla Wiberg i en exklusiv intervju om vägen till hennes OS-framgångar under 90-talet och hur hon påverkat senare generationers idrottare. De svenska idrottskvinnorna har inför spelen i Pyeongchang tagit 25 medaljer i vinter-OS under 2000-talet, fler än herrarna. Att jämföras med noll och inga medaljer för de svenska damerna under 70 och 80-talen. Det finns till och med dom som kallar Pernilla Wiberg för den viktigaste kvinnan i svensk idrott genom tiderna. Det gör Åke Stolt, före detta sportkrönikör, som skrivit OS-boken Ringar av is. Dokumentär av Martin Hedberg. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Mats Dahlberg, Radiosportens alpina kommentator, som följde Pernilla Wibergs långa karriär. Efter en stroke i mars 2017 har han inte hörts i radio.
2018-01-31
Länk till avsnitt

#13 När Foppa blev ett frimärke

Straffläggningen i Lillehammer var ett drama av sällan skådat slag och slutade med Sveriges första OS-guld i ishockey. Peter Forsberg berättar om sitt straffmål och Tommy Salo om sin räddning.

Dokumentär av Anton Berg. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Challe Berglund.
2018-01-24
Länk till avsnitt

#12 När Nancy Kerrigan blev nedslagen

Det är tidernas främsta idrottssåpa. Den amerikanska konståkaren Nancy Kerrigan blev attackerad och nedslagen under USA:s OS-uttagningar 1994. Konkurrenten Tonya Harding pekades ut som skyldig.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Annika Greder Duncan.
2018-01-17
Länk till avsnitt

#11 När Gunde skrek: "Du får vila sen!"

Det är ett av svensk idrotts mest klassiska citat. Under skidstafetten i Calgary 1988 åkte Gunde Svan bakom sistasträckans Torgny Mogren och skrek: "Du får vila sen!". Det slutade med svenskt guld.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Torgny Mogren. Musik i programmet:  Kesselofski och Fiske med "Kom tillbaks Gunde" Iggesundsgänget med "Oh vad jag hatar Gunde Svan" Martin och Afrikanerna med "Heja Gunde"
2018-01-10
Länk till avsnitt

#10 När Anja Pärson kraschade och reste sig igen

Under OS i Vancouver var Anja Pärson på väg mot medalj i störtloppet, när hon kraschade i sista hoppet. Men hon reste sig och tog medalj dagen efter.

Programledare: Alexander Lundholm.  Gäst: Torgny Svensson. Dokumentär: Petra Svensson.
2018-01-03
Länk till avsnitt

#9 När Ludmila satsade på bob och dopade sig

Häcklöparen Ludmila Engquist var Sveriges mest folkkära idrottare. När hon slutade med friidrott ville hon bli historisk och ta en medalj i ett vinter-OS. Men det slutade med en dopningsskandal.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Karin Olsson Westergren.  I programmet hörs ett utdrag ur P1-dokumentären "Ludmila - i nationens intresse", som du kan höra i sin helhet här.
2017-12-27
Länk till avsnitt

#8 När Tre Kronor fiaskoförlorade mot Vitryssland

Tre Kronor såg oslagbara ut under OS 2002. Kvartsfinalmotståndaren Vitryssland skulle inte vara några problem. Men det blev ett av tidernas största svenska idrottsfiaskon.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Magnus Wahlman. Dokumentär av Anton Berg, från 2009.
2017-12-20
Länk till avsnitt

#7 När Steven Bradbury hade maximal tur

Australien hade aldrig vunnit ett OS-guld i ett vinterspel, men short-track-veteranen Steven Bradbury gjorde det osannolika 2002. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Martin Johansson.

2017-12-13
Länk till avsnitt

#6 När Stenmark fick Sverige att stanna

Efter ett relativt misslyckat OS 1976 är pressen stor på Ingemar Stenmark inför OS 1980. I en ny intervju berättar han om tävlingarna. Programledare Alexander Lundholm. Gäst: Cecilia Paulsson

2017-12-06
Länk till avsnitt

#5 När vinter-OS blev Adolf Hitlers fest

Vinterspelen i Garmisch-Partenkirschen 1936 var en stor framgång för Adolf Hitler och Tyskland. Imponerade svenska reportrar var på plats. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Andreas Matz.

Förtydligande: Adolf Hitler hade inte tagit över makten i Tyskland när landet tilldelades OS 1936. 
2017-11-29
Länk till avsnitt

#4 När Damkronorna chockade alla

I OS i Turin 2006 lyckades Sveriges ishockeylandslag besegra omöjliga USA i semifinalen och ta sig till OS-final. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Petra Svensson

2017-11-22
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.