Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Redaktör: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Johnny Byström

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiosportendokumentar

Avsnitt

När Marcus Ericsson dränkte kritikerna i mjölk

Sverige fick äntligen en förare i Formel 1, en över tjugo år lång väntan var över för svenska motorsportsfans. Förväntningarna på Marcus Ericsson var skyhöga, men det vände snabbt till besvikelse och högljudd kritik. Det tog många år och en flytt över Atlanten innan de hånfulla rösterna byttes ut mot öronbedövande jubel.

Ett program av Selma Jennervall, 2022. Slutmix: Maria Stockhaus. Medverkande: Marcus Ericsson, vinnare av Indy500 och f.d. Formel-1-förare. Mikaela Lindahl, Expressen. Janne Blomqvist, Viaplay. Fredrik af Petersens, Radiosporten. Fredrik Ebklom, flerfaldig STCC-mästare
2022-11-21
Länk till avsnitt

Boris Beckers fall ? från tenniskung till bankrutt och fängelse

Han var 80-talets underbarn och flerfaldig miljonär redan som tonåring. Men livet efter tenniskarriären blev ingen enkel match för Boris Becker. Det här är historien om hur den tidigare Wimbledonvinnaren försattes i personlig konkurs och hamnade i fängelse.

Ett program av Cecilia Paulsson, 2022. Slutmix: Jakob Lalér.Medverkande: Stefan Edberg, före detta världsetta i tennis och dubbel vinnare av Wimbledon. Björn Hellberg, tennisorakel. Christian Stichler, journalist på tyska ARD.Arkivljud: Sveriges Radio, AFP, SWR Sport, Wimbledon, Skavlan, Oxford Union, AP, Australien Open, BBC och Piers Morgan Uncensored.
2022-11-07
Länk till avsnitt

Zlatans staty som vandaliserades och försvann

Bränn ner honom. Bara några månader efter att Zlatan Ibrahimovi staty rests under stort jubel utanför Malmö FFs hemmaarena så vandaliseras den och välts omkull. Den fraktas bort till ett hemligt förråd och ingen har sett statyn sen dess.

Zlatans inträde som delägare i Hammarby blir starten på en lång rad av vandaliseringar och hot som kulminerar natten mot den 5 januari 2020. Svenska Fotbollförbundets initiativ att göra en staty av en av svensk fotbolls största spelare får konsekvenser som ingen kunnat ana.Ett program av Martin Marhlo, hösten 2022. Slutmix Mariette Parling.Medverkande: Peter Linde, skulptören som gjort statyn. Simon Bank, krönikör på Aftonbladet. Tomas Ruzic, MFF-supporter.Arkivljud: Sveriges Radio, SVT, Discovery, Aftonbladet TV, CBS, Youtube.
2022-10-17
Länk till avsnitt

Massakern i München ? svenska vittnen till OS-terrorn

Det är OS-historiens mörkaste kapitel. Åtta män från terrorgruppen Svarta September klättrar över stängslet till OS-byn i München 1972. De bryter sig in i huset där den israeliska truppen ligger och sover. Terroristerna skjuter ihjäl två personer och nio israeler tas som gisslan, fastbundna i sitt eget hus i den olympiska byn. Gisslandramat ska få en blodig och katastrofal upplösning, mitt i natten på ett flygfält. I München finns svenskar som upplever terrorn på nära håll.

Ett program av Alexander Lundholm, 2022. Slutmix: Jesper Timan. Medverkande: Kerstin Palm, fäktare med sju OS på meritlistan. Hon lär känna israelerna inför spelen i München och vaknar på natten av ljuden från grannhuset, där terroristerna ta sig in. Ragnar Skanåker, skytt och OS-guldmedaljör 1972. Erbjuder sig att skjuta terroristerna med sitt tävlingsvapen. I en intervju från 1993: Tommy Engstrand, reporter på Radiosporten under spelen 1972 (död 2021). Han följer efter terroristerna och gisslan i München, när de förs till en militärflygplats mitt i natten, efter ett dygn av gisslandrama. Tommy Engstrand ser därför massakern på nära håll. Arkivljud: SR:s Ekot, Radiosporten, "P3 Dokumentär" och "Gränslösa år". TV-dokumentären "Världens historia: München 1972", som sänts i SVT, liksom "Året var 1972", podden "Snett Inåt Bakåt".
2022-10-10
Länk till avsnitt

Var är Peng Shuai? Stjärnan som anklagade partitopp för övergrepp

I början av november 2021 publicerar tennisstjärnan Peng Shuai ett inlägg på sociala medier där hon anklagar Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. Ett inlägg som snabbt raderas men som får omvärlden att reagera. Var är Peng Shuai?

Ett program av Cecilia Paulsson, 2022. Slutmix: Elvira Björnfot.Medverkande: Björn Djurberg, Sveriges Radios korrespondent i Peking. Maria Strandlund Tomsvik, tenniskommentator på Eurosport.Arkivljud: Sveriges Radio, AP, BBC, AFP, Roland Garros, Australien Open TV, CNN, The Guardian, New York Times, IOC Media och Lianhe Zaobao.
2022-09-26
Länk till avsnitt

Putins patriotiska hjältinna: Jelena Isinbajeva

Hon var friidrottsvärldens största stjärna och älskling. Jelena Isinbajeva hoppade ständigt nya världsrekord och levde sitt liv i väst. Men den tiden är förbi. Den allt mer öppet patriotiska Jelena Isinbajeva har försvarat Rysslands antigaylagar och förnekat den statsstyrda massdopningen. Hon har stöttat och arbetat för president Putin, som i sin tur har lyft upp Jelena Isinbajeva.

Medverkande: Angelica Bengtsson, f.d. stavhoppare och juniorvärldsrekordhållare, som tävlat mot Isinbajeva och hamnat i offentligt ordkrig med ryskan. Stefan Holm, olympisk mästare i höjdhopp och f.d. medlem i IOK:s aktivas kommitté, tillsammans med Isinbajeva. Ett program av Alexander Lundholm, 2022. Arkivljud: SR, BBC, CNN. Referenter: Tommy Åström, Bengt Skött, Miro Zalar.
2022-06-06
Länk till avsnitt

Så hamnade Ronaldinho i fängelse

Han har charmat en hel fotbollsvärld med sitt bolltrollande och sitt stora leende. Men Ronaldinho har också suttit bakom lås och bom i Paraguay. Det här är historien om när brassestjärnan hamnade i fängelse.

Ett program av Cecilia Paulsson, 2022. Arkivljud: SR, BBC, ITV, AP, AFP, ABC TV Paraguay, beIN Sports, Sky Sports.Medverkande: Richard Henriksson, fotbollsexpert Radiosporten Henrik Brandão Jönsson, journalist och författareTekniker: Maria Stockhaus.
2022-05-22
Länk till avsnitt

Percy Nilssons hatade Malmö

En galen snickare tar över en hockeyklubb som just ramlat ner i division 2. Klubben saknar både spelare och tränare men den nya ordföranden har storslagna visioner. Han skapar på kort tid hockeyhysteri i Malmö och irritation i övriga Sverige. På några få år tar han klubben från division 2 och konkurshot till SM-guld.

Det här är berättelsen om byggentreprenören Percy Nilssons köpelag, den fula ankungen som riskerade svensk ishockeys framtid och blev hatad av hela hockey-Sverige.Ett program av Martin Marhlo och Fredrik Zander, våren 2022.Medverkande: Percy Nilsson, byggentreprenör och tidigare ordförande i MIF. Timo Lahtinen, tränare i MIF 19891994. Mats Lusth, fd landslagsback och lagkapten MIF. Micke Johansson, polis och MIF-supporter. Tommy Boustedt, SM-guldtränare och fd generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.Arkivljud: Sveriges Radio och SVT.Slutmix Sandra Pettersson
2022-05-09
Länk till avsnitt

Transkampen - Thomas vill tävla mot kvinnor

Donald Trump säger att damidrotten är på väg att dö. Att kvinnor inte längre hinner med i kvinnoklassen, när rekorden krossas av biologiska män. Det är transkvinnorna som är hotet. Med fördelar av en manlig pubertet, testosteron och stora kroppar. Svenska experter lyfter också fram transkvinnors fysiska fördelar. Nu har de fått ett perfekt exempel. Simmaren Lia Thomas var en anonym collegesimmare när hon tävlade mot killar, nu är hon bäst i landet som kvinna och siktar mot OS.

Uppdatering: Sommaren 2022 beslutade internationella simförbundet FINA att ingen simmare som genomgått en manlig pubertet ska få tävla bland kvinnor. En person som föds som man ska ha genomgått en könskorrigering (könsbekräftande behandling) innan tolv års ålder för att få tävla med kvinnor. Sverige var ett av många länder som var för den nya policyn.Medverkande: Arne Ljungqvist, Tidigare ordförande IOK:s medicinska kommitté Angelica Lindén Hirschberg, Professor, överläkare och Internationella friidrottsförbundets expert Azuka Nnamaka, projektledare för inkludering och trygghet på Svenska friidrottsförbundet Frida Hogstrand, barn- och ungdomsansvarig Svenska friidrottsförbundet Ett program av Alexander Lundholm, 2022Arkivljud: SR, CNN, SwimSwam, Fox, ABC, ESPN, The Wire.
2022-04-25
Länk till avsnitt

Tidernas sämsta lag: rekorddåliga på hockey

På en liten uterink i Dalarna håller hockeylaget Larsbo IF på att förlora rejält. När matchen är slut kan varken spelarna, publiken eller domaren tro sina ögon. Slutresultatet är ett svårslaget rekord: 721. Snart ska Larsbo bli känt över hela landet för sin uselhet, som Sveriges absolut sämsta lag. Men vad döljer sig bakom de stora rubrikerna om det lilla laget?

2022-04-11
Länk till avsnitt

Putins fiende: Borgmästare Klytjko ? boxaren som slåss för sitt Kiev

Han var världens bästa boxare. Nu är han borgmästare i Kiev. Vitalij Klytjko stannar kvar i Ukrainas huvudstad och försvarar sitt land. Som ett av namnen på Rysslands dödslista. Det här är historien om hur den legendariska världsmästaren blev politiker och hur han genom åren har hånats av Volodymyr Zelenskyj, komikern som blev president.

En dokumentär av Alexander Lundholm, skapad i mars 2022. Arkivljud: SR, SVT, Fox, CNN, The Sun, CBS, Sky News, Vladimir Klytjkos Twitter.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Bröderna som bombade Boston Marathon

Det är kaos på Boylston street i Boston. Strax före klockan tre på eftermiddagen den 15 april 2013 ligger människor blodiga, lemlästade och skriker av smärta. Folkfesten Boston Marathon har blivit till något helt annat. Folk som stod längs målrakan och hejade fram maratonlöparna försöker nu fly i panik. Men vissa kan inte längre springa. Den dramatiska jakten på bombmännen ska följas av en hel värld.

Medverkande:Margareta Borring, deltagare i Boston Marathon 2013Carina Bergfeldt, då världsreporter på Aftonbladet (nu programledare på SVT)Inger Arenander, SR:s dåvarande WashingtonkorrespondentDavid Fridell, MarathongruppenEtt program av Martin Hedberg, 2022.
2022-03-14
Länk till avsnitt

Charlotte Kallas galna bragdstafett (repris)

Jag skiter i brons, jag skiter i silver, vi ska ha guld, sa Charlotte Kalla om stafetten under OS i Sotji 2014. Hennes sista sträcka i Ryssland är en av svensk idrotts finaste stunder. Här berättar lagmedlemmarna själva om den klassiska upphämtningen.

Ett program av Alexander Lundholm, som först publicerades 2017.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Jakten på dopade Johann Mühlegg (repris)

Längdskidåkaren Johann Mühlegg krossade den svenska guldfavoriten Per Elofsson i Salt Lake City 2002. Mühleggs framfart i spåren liknade ingenting som tidigare skådats. Loppet kallades för "Slakten i Soldier Hollow". Men vad hände sen med den dopade spanjoren? Han som kissade i snön och försvann.

Ludvig Holmberg, då på Expressen, berättar hur han blev den första journalisten att hitta Johann Mühlegg, åtta år efter att han spårlöst försvann. Efter ett frenetiskt letande ledde spåren till Brasilien. Ett program av Alexander Lundholm, som först publicerades 2017.
2022-01-31
Länk till avsnitt

I huvudet på Björn Ferry ? är han skidskyttets Greta?

Asfalt och rullskidor för världscupåkarna i skidskytte. Det kan mycket väl vara framtiden. Fortsätter klimatförändringarna i samma takt som nu saknar de flesta orter i Sverige regelbunden snö i slutet av detta århundrade. Men vad gör skidskyttevärldens ledning och stjärnor för att rädda snön? En som redan ställt om sitt liv är OS-guldmedaljören i skidskytte från 2010.

Ett program av Martin Sundelius.Medverkande:Björn Ferry. OS-guldmedaljör i skidskytte 2010. VM-guldmedaljör i mixstafett 2007. Deltog i fyra vinterolympiska spel. Har målsättningen att leva ett fossilfritt liv i Storuman år 2025.Anna Magnusson. Aktiv i det svenska skidskyttelandslaget. OS-silvermedaljör i skidskytte (stafett) 2018. VM-silver i skidskytte (stafett) 2017.Niklas Carlsson. Generalsekreterare för IBU, det internationella skidskytteförbundet. Före detta verksam inom Fis, det internationella skidförbundet. Cenk Demiroglu. Universitetslektor i Umeå vid institutionen för geografi. Han forskar främst på hur snötillgången påverkar skidturismen.Reportrar också: Isabell Gradin och Bengt Skött.
2022-01-21
Länk till avsnitt

Så skapades ?Den glider in? ? hockeylåten som stals av Finland

1995 spelade Tre Kronor VM-final i Globen mot Finland. Förutom hemmaplan hade Sverige en av våra mest folkkära idrottslåtar i ryggen: den nyskapade Den glider in, framförd av Nick Borgen. Men den här låten har inte bara blivit en klassiker i Sverige. För under hockey-VM 1995 blev låten även en nationalklenod i det hårt prövade Finland, och har sedan dess en stor betydelse för det finska folket. Ett program av Filip Lindfors och Jan Ahmadi.

2022-01-13
Länk till avsnitt

Radiosportens Årskrönika 2021

Minns Sankt Emilsburg och Poelstjärnan med Radiosporten. I Årskrönikan tar vi dig med till svenska framgångar 2021 med bordtennisguld och volleybollsuccé men också den snöpliga förlusten mot Ukraina i fotbolls-EM och dramatiken när den danska fotbollsstjärnan Christian Eriksen fick hjärtstopp mitt under match. Vi följer med från tomma läktare till fullsatta arenor och så bjuder vi på ett urval av våra bästa grodor under året.

En dokumentär av Andreas Matz, vintern 2021.
2021-12-30
Länk till avsnitt

Radiosportens OS-krönika 2021

En summering av sommar-OS i Tokyo. Guld- och silverrusiga svenska glädjetårar men också tårar av besvikelse när drömmar gick i kras. Ett OS som var stängt för publik men som öppnade upp för diskussioner om mental press och psykisk ohälsa. De trettioandra sommarolympiska spelen kommer att gå till historien på många olika sätt.

En dokumentär av Martin Marhlo, sommaren 2021.
2021-12-23
Länk till avsnitt

Den hatade sprinten ? från cirkusgren till svensk succé

Längdskidåkningen förändrades på 90-talet. Sprinten uppfanns för att väcka nytt liv i den klassiska sporten. Åkarna var kritiska och särskilt svenskarna var motståndare. Sprinten hånades och kritiserades. Men det avskydda påfundet tog sig in i den svenska stugvärmen under OS 2006. Den utskällda sprinten fixade de första svenska vintergulden på tolv år. Inom en timme tog Sverige två OS-guld i Turin. Hade sprinten till sist blivit lika mycket värd som andra längdgrenar?

Medverkande:  Anna Olsson, OS-guldmedaljör 2006 i sprintstafett. Torgny Mogren, Radiosportens expert och tidigare sprintmotståndare. Solveig och Bengt-Erik Bengtsson, f.d. Internationella skidförbundet FIS. Uppfann sprinten.Ett program av Martin Sundelius, 2021.
2021-12-16
Länk till avsnitt

Han som inte platsade: Sagan om Silver-Simons förvandling

Han var inte tillräckligt bra. Mästartränaren Vesteinn Hafsteinsson tackade nej. Det kändes meningslöst att börja träna Simon Pettersson. För vad kan en tunn och tyst kille egentligen bli? Åtta år senare kom svaret: Simon Pettersson blev olympisk silvermedaljör i diskus. I den här dokumentären berättar han om sin dyslexi, det sargade självförtroendet och om den osannolika vägen till succén i Tokyo.

Medverkande: Jag har aldrig tänkt att jag skulle vara den som tar medaljerna. Simon Pettersson Jag var inte speciellt imponerad, så jag sa nej. Jag tror inte det blir något.  Vesteinn Hafsteinsson, tränareDet är lilla pojken. Och nu har han tagit OS-silver. För oss är han vår lilla pojk. Siv och Per-Erik Pettersson, föräldrarEtt program av Alexander Lundholm, 2021.
2021-12-02
Länk till avsnitt

Landslagets dramatiska flykt från talibanerna

Den 15 augusti 2021 tar talibanerna makten i Afghanistan och fotbollstjejen Fatima Urfani, 16 år, fruktar genast för sitt liv. Boråsaren Wida Zemarai, tidigare afghansk landslagsspelare, känner direkt ett ansvar att hjälpa spelare att fly. De båda spelar olika roller i Operation Soccer Balls, en komplicerad aktion för att få Afghanistans F17-landslag ut ur landet. Flera farliga flyktförsök misslyckas, men viljan att överleva driver kampen vidare.

Medverkande: Vi ska inte på en semesterresa. Vi ska kämpa för våra liv. Fatima Urfani, fotbollsspelare i Afghanistans F17-landslag. Var förberedda. Packa en väska. Var redo. Wida Zemarai, målvaktscoach och tidigare spelare i afghanska landslaget. Nyhetsmaterial från Ekot, BBC och Sky News. Ett program av Susanna Andrén, 2021. Slutmix av Elvira Björnfot.
2021-11-18
Länk till avsnitt

Stefan Liv och flygkatastrofen

En vacker sensommardag i september 2011 ska Stefan Liv och hans lagkamrater i Lokomotiv Jaroslavl flyga till Belarus huvudstad Minsk för säsongens första match i KHL. Men i samband med start får planet inte tillräcklig höjd. Det kraschar in i en radiomast och störtar ner i floden Volga.

Det här är berättelsen om en av svensk ishockeys största profiler, om sorg och saknad och hemliga möten när laget i himlen skulle återuppbyggas. Ett program av Martin Marhlo, hösten 2021. Medverkande: Viktor Wallin, en av Stefan Livs närmaste vänner, tidigare lagkamrat och gudfar till Stefans barn: Han hatade att förlora. Blev alltid bättre ju mer det gällde. Magnus Carlson, tidigare fystränare och mental rådgivare i HV71. Med sin bakgrund som pingstpastor också den som både vigde och begravde Stefan Liv: Han hade tuff panna. Drev sig själv väldigt hårt. Han var extrem många gånger. Linda Brevitz, fd ordförande i supporterföreningen Northbanks: Folk ringde och bara skrek och grät. Fruktansvärda skrik. Staffan Kronwall, fd hockeyspelare med över 100 landskamper på meritlistan. Spelade åtta år i Lokomotiv Jaroslavl: De hade ställt upp killarnas kistor i arenan. Nån spelarfru låg på kistan och kramade om den. Det kändes som om man gick med skor som vägde 50 kilo styck där.Slutmix: Elvira BjörnfotArkivljud: Sveriges Radio, SVT, Canal+
2021-11-04
Länk till avsnitt

Mysteriet med de stulna OS-medaljerna

En natt försvinner Agneta Anderssons medaljer. Hon är en av tidernas främsta svenska olympier med tre OS-guld. Men det är i hennes nya liv som priserna blir stulna. På olika märkliga vis ska dock medaljerna återvända till sin ägare. Till exempel ska en man på motorcykel stanna utanför Agneta Anderssons café vid Vänern. Mannen har med sig ett av hennes OS-guld. Han kräver 1 000 kronor för att lämna tillbaka den.

Medverkande:  Agneta Andersson, Sveriges främsta kvinnliga sommarolympier med 7 OS-medaljer i kanot. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021Slutmix: Maria Stockhaus
2021-10-21
Länk till avsnitt

Superdräkten som sprack och brändes upp

Sveriges stjärna saknas när OS-semifinalen ska börja. Therese Alshammars nya dräkt har spruckit upp i ryggen. Bakom kulisserna kämpar hon för att få ihop den igen. Superdräkten är rekordsnabb och överlägsen, den revolutionerar sporten. Men det här är historien om vad som går fel och varför den till sist försvinner. En märklig episod i idrottshistorien. Ett rekordår som spårar ur. Det här är Radiosporten Dokumentär om superdräkten som sprack och brändes upp.

Medverkande: Therese Alshammar, världsmästare och OS-medaljör. Linda Andersson, europamästaren som levererade "superdräkterna" till landslaget. Malin Fransson, sportjournalist på DN som bevakade OS 2008 och VM 2009. Toni Arndt, professor på GIH, som kontrollerar de nya "superskorna" vid världsrekord. Referenter: Björn Geijer och Emma Igelström. Ett program av Alexander Lundholm, 2021. Slutmix Lotta Linde-Rahr och Elin Hagman.
2021-10-07
Länk till avsnitt

Kämpa Tobbe ? olyckan som chockade Hockey-Sverige

På en sekund förändrades allt för Tobias Forsberg. Efter olyckan 2018 där han förlamades från bröstet och nedåt berättar nu Tobias och hans fru Filippa om den tuffa tiden, om supportrarnas starka stöd och om drömmen att bilda familj.

En dokumentär av Martin Eriksson, 2021. Medverkande:  Tobias Richloow Forsberg Filippa Richloow Forsberg
2021-09-23
Länk till avsnitt

Del 3/3 Marion Jones förlorar allt

Det är sommar 2003. En sen måndagskväll i Kalifornien. Specialagent Jeff Novitzky rotar runt bland soporna från BALCO-laboratoriet. Han är snart redo att kliva in på labbet. Samtidigt skickas ett paket till den amerikanska antidopningsbyrån USADA. I paketet ligger en spruta, inlindad i en pappershandduk. Drottningen av OS i Sydney vet inte vad som väntar. Mannen som skickat sprutan kommer senare att avslöja sitt namn. Det är en person med nära band till Marion Jones. Världens snabbaste kvinna ska falla, avslöjad på de mest spektakulära av sätt och av de som delat hennes hemlighet. Det här är Radiosporten Dokumentär om Marion Jones och BALCO-skandalen. I den sista delen av tre ska sanningen komma fram och Marion Jones bli av med allt.

En dokumentärserie av Alexander Lundholm, våren 2021. Medverkande:  Arne Ljungqvist, tidigare ordförande för IOK:s medicinska kommitté, f.d. vice ordförande i WADA och IAAF. Arkivljud och källor: Radiosporten, Game of Shadows, ARD, Oprahs intervjuer med Marion Jones, Graham Bensingers intervju med Victor Conte, Reuters, AP, SVT, Ekot.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Del 2/3 Marion Jones får farliga fiender

Marion Jones är drottningen av OS i Sydney, hon blir en av USA:s mest kända personer. Men pappan till hennes nyfödda son är inte CJ Hunter, äktenskapet med den dopade kulstötaren är över. Världens snabbaste kvinna har fått barn med världens snabbaste man, den nya världsrekordhållaren Tim Montgomery. Marions nya kärlek ska innebära problem på många sätt. Ex-mannen CJ Hunter tänker inte hålla tyst om vad han vet. Nu ska världen få höra hur Marion Jones egentligen vann sina guld i Australien. Det här är Radiosporten Dokumentär om Marion Jones och BALCO-skandalen. I den andra delen av tre kommer Marion Jones att få fler och farliga fiender.

En dokumentärserie av Alexander Lundholm, våren 2021. Medverkande: Erica Johansson, svensk rekordhållare i längdhopp och motståndare till Marion Jones i Sydney. Arne Ljungqvist, tidigare ordförande för IOK:s medicinska kommitté, f.d. vice ordförande i WADA och IAAF. Arkivljud och källor: Radiosporten, Game of Shadows, Oprahs intervjuer med Marion Jones, Graham Bensingers intervju med Victor Conte, Reuters, AP, SVT, Ekot.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Del 1/3 Marion Jones lurar alla

Marion Jones är friidrottens största stjärna. Hon är världens snabbaste kvinna och i Sydney 2000 vill hon ha fem OS-guld. Marion Jones vet att hon kommer att klara dopningstesten efteråt, precis som hon alltid gjort och alltid kommer att göra. Men världens snabbaste kvinna ska förlora allt, på ett spektakulärt och dramatiskt sätt ska hon och den amerikanska massdopningen avslöjas. Det här är Radiosporten Dokumentär om Marion Jones och BALCO-skandalen, ett drama om svek, svartsjuka och hämnd. Det här är den första delen av tre. Om när drömmar blir verklighet.

En dokumentärserie av Alexander Lundholm, våren 2021. Medverkande:  Arne Ljungqvist, tidigare ordförande för IOK:s medicinska kommitté, f.d. vice ordförande i WADA och IAAF. Arkivljud och källor: Radiosporten, Game of Shadows, Oprahs intervjuer med Marion Jones, Graham Bensingers intervju med Victor Conte, Reuters, AP, SVT, Ekot.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Knivattacken på tennisdrottningen

Monica Seles dominerar världstennisen när en Graf-fanatiker attackerar henne under en match 1993. Resan tillbaka blir tuffare än någon kunnat ana. Och vad hade hon åstadkommit, om inte...?

Medverkande: Catarina Lindqvist Ryan, svensk topp-tio-spelare i världen på 1980-talet som spelat mot både Steffi Graf och Monica Seles. Maria Strandlund Tomsvik, tidigare proffsspelare som var med i tennisturneringen där Seles blev knivhuggen numera kommentator för Eurosport. Ett program av Susanna Andrén, våren 2021. Slutmix: Tobias Carlsson. Arkivljud: bland annat från Tennis Channel, CBS och NBC. Litteratur: From Fear to Victory och Getting a Grip, av Monica Seles. Musik: Madonna och Philip Glass, bland andra.
2021-05-20
Länk till avsnitt

Kallur och kampen mot kroppen

Från P1 Dokumentär. Våren 2012 drömmer Susanna Kallur om att göra en storslagen comeback och vinna guldet på 100 meter häck under OS i London. Men efter fyra år av skador blir det en tuff kamp mot en kropp som gör ont. Det här är berättelsen om drömmar, beslutsamhet och tårar av besvikelse. Från Falun till San Diego.

Av: Alexander Lundholm Producent: Robert Barkman Programmet gjordes 2012, för P1 Dokumentär. I denna version finns också en fortsättning, om vad som hände i Susanna Kallurs karriär mellan 2012 och fram till slutet 2017.
2021-05-06
Länk till avsnitt

Den osannolike världsmästaren Nils van der Poel

Nils van der Poels väg till världsrekord och dubbla VM-guld liknar ingen annans. Han tävlade inte på två år. Men genom att hoppa fallskärm, åka skidor och göra lumpen blev han världens bästa skridskoåkare. Vi fick följa med bakom kulisserna.

Ett program av Martin Marhlo 2021. Slutmix: Lotta Linde-Rahr Medverkande: Nils van der Poel, skridskoåkare Mattias Hadders, fd förbundskapten och Nils tidigare tränare Johan Röjler, fd elitskridskoåkare och Nils nuvarande tränare Henrik Bjerkeryd, vän till Nils och ordförande Västerås fallskärmsklubb Hampus Rehn, vän till Nils och fallskärmshoppare Arkivljud: Sveriges Radio. Referenter: Andreas Matz, Johan Bengts, Mattias Hadders
2021-04-22
Länk till avsnitt

Striden om ståplats ? Villkorstrappans födelse och död

Den har kallats fotbollens död och det största hotet mot Allsvenskan. Villkorstrappan. Polisens kritiserade metod för att bekämpa bengaler och ordningsstörningar. I ett läge när allt annat pekade åt rätt håll på läktarna. Hur startade allt, varför sattes den in och varför blev motståndet så stort? Och nu ska Villkorstrappan försvinna, men vad betyder det egentligen? Vad kommer hända när publiken återvänder till fotbollen?

En dokumentär av Martin Hedberg, 2021. Slutmix Elvira Björnfot. Medverkande: Aage Radmann, forskare Malmö Universitet och idrottshögskolan i Oslo Anders Almgren, verksamhetsansvarig ENABLE Sverige Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll Oskar Månsson, reporter Fotboll Sthlm Sofia Bohlin, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) Göran Rickmer, evenemangs-/säkerhetsansvarig Hammarby fotboll James Montague, engelsk journalist och författare Fredrik Brokopp, polisinspektör Dennis Mårtensson, frilansjournalist och MFF-supporter Magnus Roglert, enhetschef för enheten för förvaltningsrätt på polismyndighetens rättsavdelning Stefan Hector, polismästare, chef för operativa enheten på NOA, Nationella operativa avdelningen. Ansvarig för idrottsfrågor operativt
2021-04-08
Länk till avsnitt

Stjärnorna i diktatorns fängelse (och hur bra är Putin på judo?)

Han kallas för "Europas sista diktator" och han älskar sport. Men elitidrottarna som protesterat mot Aleksandr Lukasjenko har fängslats, misshandlats och förnedrats. I Radiosporten Dokumentär berättar de om sina skräckupplevelser i Belarus.

I demonstrationernas Belarus har tusentals idrottare protesterat mot Aleksandr Lukasjenko, som brutalt har slagit tillbaka. En av stjärnorna som fängslats är Andrej Kravtjenko. Han har OS- och EM-medaljer i tiokamp. OS i Tokyo skulle bli hans sista olympiska spel. Men den 8 november 2020 greps Andrej Kravtjenko av polis. I det här avsnittet berättar han sin skakande historia från fängelset. Men Kravtjenko är inte den enda idrottaren som straffats. Från Belarus kommer vittnesmål om hur landslagsstjärnor misshandlats och medvetet smittats med covid-19. "Europas sista diktator" älskar att spela ishockey, ibland med Rysslands president Vladimir Putin. Relationen mellan de två hockeygrabbarna är dock ansträngd. Men för att stanna kvar vid makten måste Lukasjenko söka stöd av judomästaren från Sankt Petersburg. I dokumentären medverkar: Jegor Mesjtjerjakov, tidigare mångårig landslagsman i basket, utsedd till landets bästa spelare fem gånger om. Han var en av de första idrottarna att protestera mot presidentvalet.  Arthur Udris, landslagsspelare i volleyboll. Deltog tidigt i protesterna och skrev under brevet som kräver att valet ogiltigförklaras och att de politiska fångarna ska släppas. Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT, som rapporterat om Ryssland och Belarus i många år.  Christer Löfgren, domare och expertkommentator i judo. Analyserar Putin utifrån hans judostil. Rysslands president Putin har skapat bilden av sig själv, och stärkt sin makt, genom att visa upp sin starka idrottskropp. Nu är det han som bestämmer ödet för Belarus. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, 2021. Reporter är även Miriam Maul. Slutmix: Susanne Martinsson
2021-03-25
Länk till avsnitt

Magiska Kim, fuskaren Trump och Vasaloppsbluffen

Fem hole-in-ones under sin första golfrunda i livet. Nordkoreas förra diktator måste ha varit en supertalang och världens bästa spelare. Eller?

Radiosporten Dokumentär har intervjuat amerikanen Josh Sens, som tog sig in i Nordkorea för att ta reda på sanningen om Kim Jong-ils magiska golfrunda. Och fick ett oväntat svar. Men Nordkoreas förra ledare är inte ensam om att ha misstänkt starka idrottsmeriter. Den ivrigt golfspelande Donald Trump är den bästa amerikanska presidenten genom tiderna, sett till golfhandicap. Men är han verkligen så bra? Och åkte Gustav Vasa skidor mellan Mora och Sälen? Eller är Vasaloppets historia en stor bluff, påhittat av PR-geniet Gustav Vasa? En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021.
2021-03-11
Länk till avsnitt

Dopningslandet Sverige

Thomas är en av tiotusentals unga män som fastnar för dopningens omedelbara effekter. Han märker inte av några bieffekter. Fram till den dagen när hjärtat stannar.

Det är lätt att köpa dopning och risken att åka fast är liten. I ett Sverige som ska vara ett antidopningsland av världsklass. Men den svenska modellen kritiseras hårt från olika håll. Kontroller saknas, straffen är för låga och polisen letar inte efter dopning. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021. Medverkande: Annica Börjesson, sjuksköterska Dopingjouren Ted Eriksson, ordningspolis med dopning som specialområde Thomas Eriksson, dopade sig i över tio år Gunnar Hermansson, chefredaktör Svenska Narkotikapolisens Tidskrift Mikael Lehtihet, hormonläkare Amanda Lind (MP), idrottsminister Arne Ljungqvist, bl.a. ledamot i stiftelsestyrelsen för Antidoping Sverige Michael och Johanna Sjöö, dopningskontrollanter och hundförare åt Molly, världens enda dopningshund. Charlotta Rehnman Wigstad, direktör Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Johan Öhman, föreläsare och utbildare inom 100% Ren Hårdträning
2021-02-25
Länk till avsnitt

Hur mår Michael Schumacher?

Formel 1 är på väg att få en ny Schumacher. Sonen Mick väntas göra debut under 2021 med stallet Haas. Men hur mår pappa Michael, sjufaldig världsmästare, efter skidolyckan 2013?

Medverkande: Marcus Ericsson, tidigare F1-förare. Fredrik af Petersens, Radiosportens F1-expert. Ludvig Holmberg, sportjournalist på Expressen. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2021. Slutmix: Patrik Falck.
2021-02-11
Länk till avsnitt

Indianer och björnar - När Sverige härmade NHL

Det här är historien om varför Frölunda blev "Indians". Om en tid när svensk hockey fylldes av nya loggor, symboler och tilläggsnamn på engelska. En tid av björnar, tjurar, örnar och lodjur. Om kepsar, TV-pengar och hockeykort, om 90-talets Sverige och om Elitserien som ville vara som NHL. När Luleå fick sin björn och HV71 blev HV Blue Bulls. När mer eller mindre officiella namn skapades överallt, som Timrå Red Eagles, Bofors Bobcats och Leksand Stars.

Ett program av Alexander Lundholm, 2020/2021 Medverkande:  Uffe Bodin, chefredaktör hockeysverige.se. Hasse Andersson, f.d. ordförande Frölunda. Janne Dannberg, f.d. marknadsansvarig Luleå.
2021-01-28
Länk till avsnitt

Vasaloppskuppen i lösmustasch

Med lösmustasch och fastklistrat skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed för att åka Vasaloppet 1978, under falska namn. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson, för P4 Dokumentär.
2021-01-14
Länk till avsnitt

Årskrönikan 2020

Inställt och uppskjutet. Tomma läktare och krisande klubbar. 2020 har varit ett annorlunda sportår. Men trots corona har året bjudit på häftiga höjdpunkter av världsklass.

Gäster: Richard Henriksson och Malin Rimfors. Producent och reporter: Martin Hedberg. Producent och programledare: Cecilia Paulsson. Tekniker: Patrik Falck.
2020-12-26
Länk till avsnitt

När Gunde blev tv-stjärna

Världens bästa skidåkare var bara 29 år gammal när han lade av. Istället kom han att bli en av Sveriges populäraste tv-personligheter. Faktum är att han blev räddningen för då helt nystartade TV4. Nu nästan trettio år senare får vi hela historien om hur det gick till när Gunde Svan blev tv-stjärna.

Medverkande: Gunde Svan, tv-stjärna, fd längdskidåkare Agneta Sjödin, tv-programledare, författare Jan Zachrisson, fd underhållningschef TV4 Rolf Sohlman, reklammakare, tv-entreprenör, regissör Lars Weiss, fd programdirektör TV4 Dokumentären är gjord av Martin Marhlo 2020. Slutmix: Sandra Pettersson. Arkivljud: Sveriges Radio, SVT och TV4. Foto omslagsbild: TV4
2020-12-10
Länk till avsnitt

Fenomenet Beckham - David och Posh Spice tar över världen

Han är fotbollsstjärnan som gifte sig med Victoria (Posh Spice i Spice Girls) och blev en modeikon världen över. Numera lika känd för sin person som sin känsliga högerfot. Men hur gick det egentligen till när David Beckham blev ett globalt varumärke?

Medverkande: Simon Bank, sportjournalist på Aftonbladet. Jesper Blomqvist, före detta fotbollsproffs. Annah Björk, musikjournalist. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Slutmix: Maria Stockhaus.
2020-11-26
Länk till avsnitt

Jenny Fransson ? Livet som dopningsdömd

Jenny Fransson var ett av Sveriges stora medaljhopp inför OS i Tokyo. Nu är hon brottaren som inte längre får brottas. Hon testade positivt för dopning i början av 2020 och är avstängd i fyra år. I den här dokumentären berättar hon exklusivt om dagen när allting rasade samman. Om sorgen, hatet och misstron. Om att våga gå till affären. Och kampen för att rentvå sitt namn.

Medverkande: Jenny Fransson, OS-brons i brottning 2016. Testade positivt för metyltestosteron i januari 2020. Avstängd i fyra år. Åke Andrén Sandberg, ordförande för Dopingkommissionen. En dokumentär av Alexander Lundholm och Mats Fagerström, 2020.
2020-11-12
Länk till avsnitt

Krisen bakom kyssen - bråket i guldlaget

Det är en konflikt som är på väg att sätta stopp för allting. Det är tjafsigt och dålig stämning i det svenska curlinglaget. Kaptenen Anette Norberg och vicekaptenen Eva Lund är både olika och oense och nu vill Eva lämna Lag Norberg. Det här är Radiosporten Dokumentär om kris, bråk och guld.

En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020 Slutmix: Sandra Pettersson Medverkande: Anette Norberg, kapten i lag Norberg Eva Lund, trea och vicekapten i lag Norberg Cathrine Lindahl, tvåa i lag Norberg Anna LeMoine, etta i lag Norberg Stefan Lund, coach för lag Norberg
2020-10-29
Länk till avsnitt

Tigerns återkomst - efter otrohet och skador

Han är idrottens guldgosse och världens bästa golfspelare i början av 2000-talet. Men allting förändras när Tiger Woods otrohet avslöjas. Det är starten på en berg- och dalbana kantad av skador, operationer och en sällan skådad comeback.

Medverkar gör: Henrik Stenson, golfproffs och Sveriges hittills enda majorvinnare på herrsidan. Wille Schauman, golfexpert på Cmore och f.d. golfproffs. Fanny Sunesson, caddielegendar som hjälpt Nick Faldo till fyra majortitlar. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Slutmix: Lotta Linde-Rahr.
2020-10-15
Länk till avsnitt

Från fylleskandal till olaglig skattjakt - Jimmy Nordin om skandalrubrikerna

Jimmy Nordin är rubrikmakaren, kulstötaren, artisten, metalldetektoristen och ex-politikern. Men många minns honom nog mest för den så kallade "fylleskandalen" under friidrotts-EM i Göteborg 2006.

Jimmy Nordin var trött och förbannad efter sin insats i kulstötningens kval under EM i Göteborg. Han lämnade Ullevi, fortsatt iförd landslagskläder, och gick till en pub för att dricka vodka. Senare under dagen var han så berusad att förbundskaptenen fick ringa efter polisen. I den här dokumentären hör vi Jimmy Nordins detaljerade version av vad som hände - och varför han inte ångrar sig. Jimmy Nordin ska också sjunga, berätta om maskarna som kröp i hans kropp under en panikångestattack och om sitt nya och kontroversiella intresse: att söka efter metall och gräva upp mynt. En olaglig aktivitet om tillstånd saknas. Och Jimmy söker inte tillstånd, vilket gjort honom till en dömd brottsling. Dokumentär av Alexander Lundholm, 2020. Arkivljud från Radiosporten, P4 Gävleborg, SVT och TV4.
2020-10-01
Länk till avsnitt

Dödsmisshandeln inför allsvenska premiären

Den fotbollsallsvenska premiärhelgen 2014 slutade i tragedi när en supporter misshandlades till döds före matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Kaos utbröt när ryktet om vad som hänt nådde läktarna och konsekvenserna av det som hände lever kvar än idag på både gott och ont.

Radiosporten Dokumentär "Dödsmisshandeln inför allsvenska premiären" är gjord under våren 2020 av Andreas Matz och Martin Marhlo. Slutmix: Maria Stockhaus. Medverkar gör: Bosse Andersson, sportchef Djurgården Henrik Berggren, vd Djurgården Lena Gustafsson-Wiberg, SLO Djurgården Mats Jonsson, säkerhetsansvarig Djurgården Paul Myllenberg, tidigare klubbdirektör Helsingborg Pär Hansson, tidigare lagkapten Helsingborg Tony Ernst, tidigare ordförande Svenska fotbollsupporterunionen SFSU Emelie Isaksson, dotter till den avlidne supportern Arkivljud från Sveriges Radio, Sveriges Televison och CMore/TV4
2020-06-17
Länk till avsnitt

Robins sjuka år - Slog Nadal och försvann

Sverige hade fått en världsstjärna i tennis igen. Robin Söderling gjorde det omöjliga och vann över giganterna Federer och Nadal. Två år i rad tog han sig till final i Franska Öppna. Men när han var som allra bäst tog det slut. Det här är en dokumentär om uppgång och fall. Om att slå de bästa men inte kunna besegra en sjukdom.

Medverkande: Robin Söderling, finalist i Franska Öppna 2009 och 2010. Davis Cup-kapten. Maria Strandlund Tomsvik, tenniskommentator Discovery och f.d. Fed Cup-kapten. Björn Hellberg, författare och tennisexpert. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020.
2020-06-03
Länk till avsnitt

Skandalläkaren och övergreppen

Det var ett av världens bästa landslag med en av idrottsvärldens största stjärnor. I åratal skördade USA:s gymnastiklandslag enorma framgångar men bar på en mycket mörk hemlighet. När den avslöjades var det med kraften från 100-tals kvinnor som valde att vittna. Det här är Radiosporten Dokumentär, om en av tidernas värsta skandaler, om de många och långvariga sexuella övergreppen inom det amerikanska gymnastikförbundet. Om landslagsläkaren Larry Nassar, som i åratal utnyttjade unga och framgångsrika tjejer.

Medverkande: Jessica Howard, f.d. landslagsgymnast och en av de kvinnor som avslöjade Larry Nassar. Ett program av Selma Jennervall, våren 2020. Övriga röster: August Spångberg och Jenny Pettersson. Ljudmix: Josef Reinhold. Om du är ett barn eller känner ett barn som fallit offer för sexuella övergrepp så kan du ringa BRIS på 116 111.
2020-05-20
Länk till avsnitt

När Olga mötte Harold ? en olympisk kärlekshistoria

Det var förbjuden kärlek i kallt krig. Heta känslor över järnridån. Hon var en diskuskastare från kommunistiska Tjeckoslovakien. Han var en släggkastande amerikan som nått framgångar mot alla odds.

Historien tar sin början i Melbourne under OS 1956  i skuggan av Kalla kriget. Det var första gången som länder bojkottade OS av politiska skäl. Dels på grund av Suezkrisen och dels med anledning av den krossade Ungernrevolten, bara dagar före invigningen. Både Harold Connolly och Olga Fikotova tog OS-guld i friidrotten. Inte visste de då att det var någonting annat som skulle skapa de stora rubrikerna. Allt började med ett glädjeskutt nerför en trappa; en klumpig landning och en krock med en "förbjuden" amerikan. Men Olga levde ett liv bakom järnridån, i en sovjetisk satellitstat. Bara att prata med "fascisten" Harold var ett svek, enligt den tjeckoslovakiska OS-ledningen. Dokumentären är gjord av Susanna Andrén, våren 2020. Övriga röster: Hanna Andersson och Daniel Klaar. Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2020-05-06
Länk till avsnitt

Thorpedens hemlighet

Han var störst och bäst. Men Ian Thorpe vågade aldrig berätta vem han egentligen var. För ville verkligen Australien ha en homosexuell nationalhjälte?

Han var den meste medaljören under OS i Sydney 2000. Han var affischnamnet, hemmafavoriten och tonåringen med 52 i skostorlek. Simmaren Ian Thorpe blev en världsstjärna, men han mådde inte alls bra. Trots alla medaljer och rekord, bakom den välartikulerade och storvuxna ytan, var Ian Thorpe deprimerad. Han kände sig ensam, isolerade sig och orkade ibland inte ta sig upp ur sängen. I sina mörkaste stunder funderade han på självmord. När de antidepressiva tabletterna inte räckte till så drack han. Han kom bakfull till träningar. Men han sa inte till någon att han mådde dåligt. Och han bar på en hemlighet. Han vågade inte berätta att han var gay. Och han mådde allt sämre. Han höll sin sexualitet hemlig för att göra nationen stolt. Han vågade inte tro att Australien ville ha en nationalhjälte som var gay. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, våren 2020. Slutmix: Fredrik Von Der Pahlen. Medverkande: Peter Häggström Lindecrantz, längdhoppare under OS i Sydney 2000. Nu öppet gay. Ian Hanson, Australiens presschef för simlandslaget under Ian Thorpes karriär. Maria Wallberg, simreporter på SVT Sport som bodde i Australien under flera år.
2020-04-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.