Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Sportögonblicken du aldrig vill glömma, spelet bakom kulisserna och historierna bakom historien. Programledare: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiosportendokumentar

Avsnitt

Tigerns återkomst

Han är idrottens guldgosse och världens bästa golfspelare i början av 2000-talet. Men allting förändras när Tiger Woods otrohet avslöjas. Det är starten på en berg- och dalbana kantad av skador, operationer och en sällan skådad comeback.

Medverkar gör: Henrik Stenson, golfproffs och Sveriges hittills enda majorvinnare på herrsidan. Wille Schauman, golfexpert på Cmore och f.d. golfproffs. Fanny Sunesson, caddielegendar som hjälpt Nick Faldo till fyra majortitlar. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Slutmix: Lotta Linde-Rahr.
2020-10-15
Länk till avsnitt

Från fylleskandal till olaglig skattjakt

Jimmy Nordin är rubrikmakaren, kulstötaren, artisten, metalldetektoristen och ex-politikern. Men många minns honom nog mest för den så kallade "fylleskandalen" under friidrotts-EM i Göteborg 2006.

Jimmy Nordin var trött och förbannad efter sin insats i kulstötningens kval under EM i Göteborg. Han lämnade Ullevi, fortsatt iförd landslagskläder, och gick till en pub för att dricka vodka. Senare under dagen var han så berusad att förbundskaptenen fick ringa efter polisen. I den här dokumentären hör vi Jimmy Nordins detaljerade version av vad som hände - och varför han inte ångrar sig. Jimmy Nordin ska också sjunga, berätta om maskarna som kröp i hans kropp under en panikångestattack och om sitt nya och kontroversiella intresse: att söka efter metall och gräva upp mynt. En olaglig aktivitet om tillstånd saknas. Och Jimmy söker inte tillstånd, vilket gjort honom till en dömd brottsling. Dokumentär av Alexander Lundholm, 2020. Arkivljud från Radiosporten, P4 Gävleborg, SVT och TV4.
2020-10-01
Länk till avsnitt

Dödsmisshandeln inför allsvenska premiären

Den fotbollsallsvenska premiärhelgen 2014 slutade i tragedi när en supporter misshandlades till döds före matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Kaos utbröt när ryktet om vad som hänt nådde läktarna och konsekvenserna av det som hände lever kvar än idag på både gott och ont.

Radiosporten Dokumentär "Dödsmisshandeln inför allsvenska premiären" är gjord under våren 2020 av Andreas Matz och Martin Marhlo. Slutmix: Maria Stockhaus. Medverkar gör: Bosse Andersson, sportchef Djurgården Henrik Berggren, vd Djurgården Lena Gustafsson-Wiberg, SLO Djurgården Mats Jonsson, säkerhetsansvarig Djurgården Paul Myllenberg, tidigare klubbdirektör Helsingborg Pär Hansson, tidigare lagkapten Helsingborg Tony Ernst, tidigare ordförande Svenska fotbollsupporterunionen SFSU Emelie Isaksson, dotter till den avlidne supportern Arkivljud från Sveriges Radio, Sveriges Televison och CMore/TV4
2020-06-17
Länk till avsnitt

Robins sjuka år

Sverige hade fått en världsstjärna i tennis igen. Robin Söderling gjorde det omöjliga och vann över giganterna Federer och Nadal. Två år i rad tog han sig till final i Franska Öppna. Men när han var som allra bäst tog det slut. Det här är en dokumentär om uppgång och fall. Om att slå de bästa men inte kunna besegra en sjukdom.

Medverkande: Robin Söderling, finalist i Franska Öppna 2009 och 2010. Davis Cup-kapten. Maria Strandlund Tomsvik, tenniskommentator Discovery och f.d. Fed Cup-kapten. Björn Hellberg, författare och tennisexpert. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020.
2020-06-03
Länk till avsnitt

Skandalläkaren och övergreppen

Det var ett av världens bästa landslag med en av idrottsvärldens största stjärnor. I åratal skördade USA:s gymnastiklandslag enorma framgångar men bar på en mycket mörk hemlighet. När den avslöjades var det med kraften från 100-tals kvinnor som valde att vittna. Det här är Radiosporten Dokumentär, om en av tidernas värsta skandaler, om de många och långvariga sexuella övergreppen inom det amerikanska gymnastikförbundet. Om landslagsläkaren Larry Nassar, som i åratal utnyttjade unga och framgångsrika tjejer.

Medverkande: Jessica Howard, f.d. landslagsgymnast och en av de kvinnor som avslöjade Larry Nassar. Ett program av Selma Jennervall, våren 2020. Övriga röster: August Spångberg och Jenny Pettersson. Ljudmix: Josef Reinhold. Om du är ett barn eller känner ett barn som fallit offer för sexuella övergrepp så kan du ringa BRIS på 116 111.
2020-05-20
Länk till avsnitt

När Olga mötte Harold ? en olympisk kärlekshistoria

Det var förbjuden kärlek i kallt krig. Heta känslor över järnridån. Hon var en diskuskastare från kommunistiska Tjeckoslovakien. Han var en släggkastande amerikan som nått framgångar mot alla odds.

Historien tar sin början i Melbourne under OS 1956  i skuggan av Kalla kriget. Det var första gången som länder bojkottade OS av politiska skäl. Dels på grund av Suezkrisen och dels med anledning av den krossade Ungernrevolten, bara dagar före invigningen. Både Harold Connolly och Olga Fikotova tog OS-guld i friidrotten. Inte visste de då att det var någonting annat som skulle skapa de stora rubrikerna. Allt började med ett glädjeskutt nerför en trappa; en klumpig landning och en krock med en "förbjuden" amerikan. Men Olga levde ett liv bakom järnridån, i en sovjetisk satellitstat. Bara att prata med "fascisten" Harold var ett svek, enligt den tjeckoslovakiska OS-ledningen. Dokumentären är gjord av Susanna Andrén, våren 2020. Övriga röster: Hanna Andersson och Daniel Klaar. Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2020-05-06
Länk till avsnitt

Thorpedens hemlighet

Han var störst och bäst. Men Ian Thorpe vågade aldrig berätta vem han egentligen var. För ville verkligen Australien ha en homosexuell nationalhjälte?

Han var den meste medaljören under OS i Sydney 2000. Han var affischnamnet, hemmafavoriten och tonåringen med 52 i skostorlek. Simmaren Ian Thorpe blev en världsstjärna, men han mådde inte alls bra. Trots alla medaljer och rekord, bakom den välartikulerade och storvuxna ytan, var Ian Thorpe deprimerad. Han kände sig ensam, isolerade sig och orkade ibland inte ta sig upp ur sängen. I sina mörkaste stunder funderade han på självmord. När de antidepressiva tabletterna inte räckte till så drack han. Han kom bakfull till träningar. Men han sa inte till någon att han mådde dåligt. Och han bar på en hemlighet. Han vågade inte berätta att han var gay. Och han mådde allt sämre. Han höll sin sexualitet hemlig för att göra nationen stolt. Han vågade inte tro att Australien ville ha en nationalhjälte som var gay. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, våren 2020. Slutmix: Fredrik Von Der Pahlen. Medverkande: Peter Häggström Lindecrantz, längdhoppare under OS i Sydney 2000. Nu öppet gay. Ian Hanson, Australiens presschef för simlandslaget under Ian Thorpes karriär. Maria Wallberg, simreporter på SVT Sport som bodde i Australien under flera år.
2020-04-22
Länk till avsnitt

Steroid-Sverige

Det fanns en tid när svenska stjärnor var fullproppade med anabola steroider. I dokumentären Steroid-Sverige hör vi historien om pillerprodukten Ricky Bruch, storstjärnan Linda Haglund och landslagsläkaren "Lammet", som skrev ut steroider under en Finnkampsbankett. Men också om den skrämmande statistiken över steroidbruket.

Från den tiden är många av rekorden kvar, men stjärnorna är döda. 1972 tog Sverige den första OS-medaljen i friidrott på 20 år. Ett brons i diskus. Det var en idrottare på steroider som tog den. Tidningarna kallade Ricky Bruch för en pillerprodukt. Fram till OS-bronset hade han ätit den anabola steroiden Dianabol. Den färgstarka och kontroversiella Ricky Bruch var helt öppen med sitt steroid-användande, de positiva effekterna och alla biverkningar. Före 1974 var det inte förbjudet med anabola steroider. Det saknades testmetoder och vetenskapliga belägg. Men friidrottsförbundets ordförande Arne Ljungqvist hade inlett jakten på steroiderna i början av 70-talet. 1973 skickade han ut en enkät till de tio bästa svenska manliga friidrottarna i samtliga grenar det året. De fick frågan om de använt anabola steroider. Av 144 som fick frågan svarade 99 på enkäten. 31 % svarade ja. 75 % av kastarna hade tagit anabola steroider. "Steroid-Sverige" gjordes i fyra delar 2017, men nu släpper vi serien i ett och samma program. Alexander Lundholm [email protected] Källor: Sveriges Radios arkiv. SVT:s arkiv. Aftonbladet. Svenska Dagbladet. Expressen. Dagens Nyheter. Riksidrottsförbundets hemsida. Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl. En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh. Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager. Off the Record, av Ulf Ekelund. Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.
2020-04-08
Länk till avsnitt

Hålet i väggen i Sotji

Det är natt i Sotji under vinter-OS 2014. Men det är inte alla som vilar. För på dopningslaboratoriet skickas ryska prover genom ett hål i väggen.

Det här är del 2 av dokumentären om den ryska dopningsskandalen. I den första delen hörde vi hur Julia Stepanova och hennes man Vitali avslöjade det systematiska och organiserade fusket i Ryssland. Deras berättelse fick oerhörda konsekvenser, särskilt för en man. I den här delen får vi Grigorij Rodtjenkovs version. Han som var den ryska antidopningsbyråns labbchef. Han som fick skulden och flydde för sitt liv när skandalen var ett faktum. I den här dokumentären hör vi hans detaljerade berättelse om hur det egentligen gick till i Sotji, om hur Putins regering ska ha styrt fusket. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020. Slutmix: Maria Stockhaus.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Special: Game Over? OS i fara igen (18 mars)

Bara i krigstider har OS ställts in. Aldrig har en pandemi stoppat ett spel. Men OS i Tokyo är hotat av coronaviruset, ett OS som kostat över 100 miljarder. Vad händer om OS inte kan genomföras?

"OS i Tokyo är flyttat, bort från Tokyo. Det blir Helsingfors som får arrangera istället". Ja, så lät det när ett krigande Japan blev av med värdskapet för OS 1940. Men i Finland hamnade ju också i krig och det blev inget OS då. Nu är sommar-OS i Tokyo i fara av en helt annan anledning. Idrottsvärlden står still under våren 2020. Coronaviruset har dödat tusentals människor runt om i världen och ingen vet när krissituationen är över. Ändå fortsätter Japan och den internationella olympiska kommittén att tro på ett OS i mitten av juli. De har miljarder skäl att fortsätta kämpa för ett OS i sommar. Det är mycket som står på spel. Det här är ett extrainsatt specialprogram, om hotet mot sommar-OS och konsekvenserna om det blir inställt. En dokumentär av Alexander Lundholm, 18 mars 2020.
2020-03-18
Länk till avsnitt

Special: Inget fotbolls-EM? (13 mars)

Plötsligt har det otänkbara blivit ett högst troligt scenario. Fotbolls-EM är i fara. (Dokumentär som sändes innan beskedet kom att EM skjuts upp till 2021).

Idrotten har stannat upp, sporten har tagit paus. I stort sett ingenting pågår. På ett historiskt sätt har Coronaviruset satt stopp för idrotten. Herrarnas fotbolls-EM är tänkt att äga rum i juni och juli 2020, utspritt över det Corona-drabbade Europa. Med premiärmatchen i Italien. Allt färre tror att det är möjligt. Kommer EM ställas in? Eller flyttas? Eller spelas utan publik? Vilka är alternativen och när måste ett beslut fattas? Medverkande: Lars-Christer Olsson, medlem av Uefas exekutiva kommitté och ordförande för den europeiska ligaorganisationen. Richard Henriksson, Radiosportens fotbollsexpert. En dokumentär av Alexander Lundholm, 13 mars 2020.
2020-03-14
Länk till avsnitt

Kärleksparet som avslöjade Ryssland

Julia var en dopad löpare i det ryska systemet. Vitalij jobbade på Rysslands antidopningsbyrå. Tillsammans bestämde de sig för att avslöja sitt land. Radiosporten Dokumentär har träffat paret som flytt och aldrig kan åka tillbaka.

Som dopad var Julia Stepanova i VM-final på 800 meter. Nu lever hon, Vitalij och deras son på en hemlig plats i USA. Hon är säker på att de skulle dödas om hon återvände till Ryssland. De har offrat nästan allt för att berätta sanningen om sitt hemland. Deras berättelse är lika osannolik som sann. De är gifta men har varit nära att skilja sig många gånger om. Som enda svenska journalist var Radiosportens Malin Rimfors i Colorado Springs för att träffa paret Stepanov. Hon fick en exklusiv intervju med Vitalij, där han berättar om Rysslands dopningssystem, avslöjandet och livet i dag. Dokumentär av Alexander Lundholm och Malin Rimfors, 2019/2020. Slutmix av Lotta Linde-Rahr och Fredrik von Der Pahlen.
2020-03-11
Länk till avsnitt

Frölanders guldrecept

1999 är Lars Frölander en hyllad simmare på allra högsta nivå. Men bortom medaljglansen går han en kamp mot sjukdomarna. OS i Sydney är ett år bort och han funderar på att sluta. Då förändras Lars Frölanders liv.

Det här är historien om Lars Frölander och sjukdomarna. Om kinesiologen Ulf Kilman som tog plats i det svenska simlandslaget. Och om den annorlunda vägen till OS-guld. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Radiosporten [email protected]
2020-02-26
Länk till avsnitt

J-O Waldners guldkross

Sverige hade guldtorka och pressen var stor på Jan Ove Waldner. Bollgeniet J-O, den sorglösa artisten som aldrig verkade vara nervös. Han skulle rädda den svenska äran i Barcelona. På vägen mot finalen var han förkrossande överlägsen.

Det här är en dokumentär om en av de största i den svenska idrottshistorien och om OS-finalen i bordtennis 1992. Dokumentär av Martin Sundelius, 2016.
2020-02-12
Länk till avsnitt

Nävar och knän mot rasism - protesterna som skakat om världen

Två knutna nävar i luften under den amerikanska nationalsången. John Carlos och Tommie Smith på prispallen i Mexiko City 1968. En protest mot rasismen i USA. Som följts av fler på 2000-talet.

Det här är historien om den tysta protesten i Mexiko 1968, om varför och hur det gick till. Bland andra kommer John Carlos själv att berätta vad som hände. Men protesten -68 var inte den sista, de senaste åren har amerikanska idrottare återigen valt att använda nationalsången för att visa sitt missnöje. Det här är dokumentären om de som vågat ta kampen mot rasismen  och som förlorat nästan allt genom att göra det. Om knutna nävar 1968, men också om Take a Knee 2016. För vad säger de här protesterna om USA och livet som svart idrottare i Amerikas förenta stater? Dokumentär av Alexander Lundholm 2019/2020 Intervju med John Carlos av Carl Fredrik Johansson, UR äger rättigheterna till inspelningen. Radiosporten Dokumentär har fått UR:s tillåtelse att bli först med att publicera ljudet. Slutmix: Fredrik von Der Pahlen
2020-01-29
Länk till avsnitt

Den kvarlämnade medaljen

Brottaren Ara Abrahamian anklagades för att ha kränkt den olympiska andan och blev avstängd, efter att ha lagt ifrån sig sin bronsmedalj och i protest lämnat prisceremonin vid OS i Peking 2008.

Men avstängningen hävdes och istället förändrades brottningens regler efter domarskandalen. Den här dokumentären är berättelsen om en av Sveriges mest framgångsrika brottare. Han som blev världsmästare två gånger om och som också vann två olympiska medaljer. Det här är också berättelsen om korruption och fusk och om brottaren vars agerande förändrade reglerna. Dokumentär av Martin Marhlo 2019/2020 Slutmix Maria Stockhaus Programledare och producent: Alexander Lundholm
2020-01-15
Länk till avsnitt

Special: Sommarårskrönikan 2019

Svenskt brons i tidernas bästa fotbollsturnering, silver i bordtennis-VM och ett efterlängtat diskusguld. 2019 fortsatte dessutom både Alexandersson och Sjöström att håva in medaljer.

Programledare: Susanna Andrén Medverkande: Patric Ljunggren, Richard Henriksson, Alexander Lundholm
2020-01-01
Länk till avsnitt

Special: Vinterårskrönikan 2019

Fiasko för hockeylandslagen och Stockholms OS-ansökan röstades ner. Men 2019 var också året då stjärnorna på snö presterade som bäst när det gällde som allra mest och kvinnorna dominerade igen.

Programledare: Susanna Andrén Medverkande: Bengt Skött, Cecilia Paulsson, Dag Malmqvist
2019-12-18
Länk till avsnitt

Kanotbråket som gav OS-guld

Vännerna blev fiender och levde i skilda världar för att slippa varandra. Kanotbråket blev 90-talets mest omskrivna sportsåpa i Sverige. Men Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson hade en sak gemensamt: De ville vinna OS-guld. Och därför satte de sig i samma kanot i Atlanta 1996.

Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Medverkande: Susanne Gunnarsson, Agneta Andersson, Kalle Sundqvist. Slutmix: Tobias Carlsson
2019-12-04
Länk till avsnitt

Den fejkade motorcykelolyckan

De var hemmanationens stora stjärnor och de olympiska spelens affischnamn. Kostas Kenteris var favoriten till att tända elden, Katerina Thanou skulle göra upp om titeln "Världens snabbaste kvinna". Men på invigningsdagen kom nyheten: De grekiska stjärnorna hade varit med om en motorcykelolycka och låg på sjukhus. Det skulle visa sig vara en stor bluff för att undvika dopningstester. Den stora grekiska tragedin var ett faktum.

Dokumentär av: Cecilia Paulsson, 2019 Slutmix: Lotta Linde-Rahr Programledare: Alexander Lundholm
2019-11-20
Länk till avsnitt

Bomben i Atlanta

Mitt i hjärtat av OS exploderar en bomb. Tusentals människor flyr för sina liv i Atlantas olympiska park, men alla överlever inte. Jakten på bombmannen blir en pinsam historia för FBI, när hjälten hängs ut som skyldig.

Medverkande: Lasse Granqvist, Alice Petrén, Jonas Björkman. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Tobias Carlsson. Alexander Lundholm [email protected]
2019-11-06
Länk till avsnitt

När Stella Walsh sköts ihjäl och kallades för man

Stella Walsh var en av de första kvinnliga friidrottsstjärnorna. Hon noterade världsrekordresultat inte mindre än 37 gånger. Hon vann OS-guld på 100 meter i Los Angeles 1932 och OS-silver på samma distans i Berlin 1936. Långt efter hennes aktiva karriär blev hon skjuten i samband med ett butiksrån och på den efterföljande obduktionen uppdagades att Stella Walsh egentligen var - en man. Genom åren har Stella Walsh ofta förekommit på listor över idrottshistoriens största fuskare. Men var hon verkligen en fuskare? Var hon verkligen en man? Bör vi se på henne med helt andra ögon idag? Det här är berättelsen om Stella Walsh.

Dokumentär av Martin Marhlo (2019) Redaktör: Alexander Lundholm Slutmix: Tobias Carlsson
2019-06-20
Länk till avsnitt

När Ewy Rosqvist var rattens mästarinna

Det var ett av de tuffaste och farligaste rallyn som körts. Efter 444 mil i Argentina var det två svenska kvinnor som var överlägset först i mål i Buenos Aires. Det är nu över 50 år sen som Ewy Rosqvist och kartläsaren Ursula Wirth chockade världen. Var det verkligen möjligt att det enda kvinnliga ekipaget hade vunnit Argentinas Grand Prix?

Dokumentär av Emma Holmsen (2019) Medverkande: Ewy Rosqvist-von Korff Redaktör: Alexander Lundholm
2019-06-13
Länk till avsnitt

När VM-silvret blev trösten efter ministermordet

Sverige var i chock efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Då åkte det svenska damlandslaget i fotboll till VM i USA - och fick ett helt land att jubla igen.

Dokumentär av Martin Hedberg (2015) Medverkande: Mona Sahlin, Victoria Sandell Svensson och Marika Domanski Lyfors.
2019-06-06
Länk till avsnitt

När Marta blev svensk

Sex gånger har hon utsetts till världens främsta fotbollsspelare, hon har skapat hysteri där hon spelat och hon har en alldeles särskild relation till Sverige. Så sent som 2018 blev hon återigen utsedd till världens bästa spelare, men det är inte alla som håller med om att hon fortfarande är lika bra.

Dokumentär av: Petra Svensson, 2019 Reporter också: Frida Ardemark Medverkande: Frida Östberg, Johanna Frisk, Caroline Seger. Redaktör och programledare: Alexander Lundholm
2019-05-30
Länk till avsnitt

När Stockholm (inte) fick OS 2004

Det blev inte som det var tänkt när Stockholm sökte sommar-OS 2004. Det blev aldrig någon Victoriastadion i Hammarbybacken, det blev aldrig någon kanottävling i Brunnsviken och det blev aldrig någon triathlon kring Riddarfjärden.

Den svenska OS-kampanjen kämpade i ständig motvind. IOK-ledamöter blev sjösjuka i Stockholms skärgård, en bomb exploderade på Stockholm Stadion, svenska folket var emot, havsvattnet som skulle gå att dricka var visst fullt av bakterier. Men tänk om Stockholm hade fått OS, hur hade ett OS i Sverige blivit? I den här dokumentären har vi flyttat OS 2004 - och allt som hände i Aten - till Stockholm. Men vi berättar också den sanna historien, om varför det inte blev Sverige som fick OS. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2014. Medverkande: Olof Stenhammar, "OS-amiral" för den svenska ansökan för spelen 2004.
2019-05-23
Länk till avsnitt

När Caitlyn Jenner hette Bruce

Bruce Jenner kallades för världens främsta idrottsman. En OS-guldvinnare och machosymbol med svällande muskler och konservativa åsikter. För den yngre generationen blev Bruce Jenner känd som pappan i familjen Kardashian. Men ingen fick se vad som doldes under kostymen, ingen fick se vad som låg längst ner i resväskan.

Det här är en dokumentär om ett liv som inte liknar något annat, om en person som hyllats, hånats och till sist blivit det som hon alltid velat vara. Hon är Caitlyn Jenner, världens mest kända transperson. Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019 Medverkande: Aleksa Lundberg, Camilla Fågelborg och Raimo Pihl Slutmix: Tobias Carlsson
2019-05-16
Länk till avsnitt

När Carl Bildt "åt upp" sin ryamatta under hockey-VM

Sverige var på väg mot ett fiasko i hockey-VM 1992. Laget var sågat och utdömt. Men Tre Kronor vände på allt och vann guldet. Statsminister Carl Bildt var en av de som nervöst följde VM-finalen. Efter finalen överraskades referenten Lasse Granqvist av att Bildt ringdes upp i direktsändning, för att analysera den svenska succén.

Dokumentär av Martin Sundelius (2015) Medverkande: Lasse Granqvist, Mats Strandberg och Tommy Söderström.  Redaktör: Alexander Lundholm
2019-05-09
Länk till avsnitt

Mikael Ljungberg ? Från Sydney till självmord (Del 2 av 2)

Bara fyra år efter OS-guldet är Mikael Ljungberg död. Han tar sitt liv, samma dag som han blir utsedd till sportchef i Brottningsförbundet. Det här är dokumentären om vad som hände efter OS-succén och vad som ledde till självmordet.

Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Susanne Martinsson. Hit kan du vända dig om du har självmordstankar: Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med. Vid akut hjälp ring nödsamtal 112 Ring 1177 Vårdguiden Hjälp och stöd om du har självmordstankar: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sjalvmordstankar/ Är du anhörig eller vän: http://www.1177.se/Tema/Psykisk-halsa/Att-vara-narstaende/Stod-och-rad1/Att-stodja-nagon-som-har-sjalvmordstankar/ Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Jourhavande präst nås via 112. Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
2019-05-02
Länk till avsnitt

Mikael Ljungberg - Från Sydney till självmord (Del 1 av 2)

Han var världens bästa brottare och år 2000 vann han det enda han saknade - det olympiska guldet. Men han hade bara fyra år kvar att leva när han åkte hem från OS i Sydney.

I det här avsnittet tar vi oss tillbaka till Sydney och en märklig OS-final, som blivit en klassisk stund i svensk idrott. I nästa del, som släpps om en vecka, berättar vi vad som hände efter OS. Varför Mikael Ljungberg valde att ta sitt liv, bara fyra år efter guldet i Sydney. I dokumentärserien medverkar Jonas Ljungberg, som minns sin lillebror. Redaktör och dokumentärskapare: Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Susanne Martinsson. Hit kan du vända dig om du har självmordstankar: Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med. Vid akut hjälp ring nödsamtal 112 Ring 1177 Vårdguiden Hjälp och stöd om du har självmordstankar: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sjalvmordstankar/ Är du anhörig eller vän: http://www.1177.se/Tema/Psykisk-halsa/Att-vara-narstaende/Stod-och-rad1/Att-stodja-nagon-som-har-sjalvmordstankar/ Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Jourhavande präst nås via 112. Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
2019-04-25
Länk till avsnitt

När Wolfgang återvänder och skapar guld av grus (Del 3 av 3)

Sverige har blivit ett land utan stjärnor, storhetstiden är förbi och ingenting tyder på att en ny är på väg. Då kommer en frälsare tillbaka. Wolfgang Pichler återvänder till Sverige. Men Wolfgang har hamnat mitt i den ryska dopningsskandalen under OS i Sotji.

Del 3 av 3 Dokumentär av Alexander Lundholm
2019-03-04
Länk till avsnitt

När Wolfgang gör succé och sparkas igen (Del 2 av 3)

Herrarna vill inte ha honom kvar, men Magdalena Forsberg vill fortsätta med Wolfgang Pichler. Och med tysken som tränare blir hon bäst i världen genom alla tider. Magda följs av fler stjärnor, men de gyllene åren för svenskt skidskytte slutar med att Wolfgang sparkas igen.

Del 2 av 3. Dokumentär av Alexander Lundholm
2019-03-04
Länk till avsnitt

När Wolfgang avslöjar DDR och sparkas av Sverige (Del 1/3)

Han har kallats för sektledare och diktator men ändå hyllats som ett geni. Han är hjärnan bakom alla svenska skidskytteframgångar sedan mitten på 90-talet. Men vem är Wolfgang Pichler egentligen?

Del 1 av 3 Dokumentär av Alexander Lundholm.
2019-03-04
Länk till avsnitt

När Hanna Öberg träffade folkets hjärtan

Hanna Öberg blir uttagen till OS men är långt ifrån pallplatserna i världscupen. 21:a är hennes bästa placering inför resan till Sydkorea och Pyeongchang. Där chockar hon alla.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Bengt Skött
2019-01-23
Länk till avsnitt

När Torgny Mogren räddade Sverige från fiasko

Hemmanationen Sverige var medaljlöst och förnedrat. Norge dominerade. Men så, på VM:s allra sista dag, förändrades allt. Skid-VM i Falun 1993 slutade med ett svenskt guldjubel. Björn Dählie fick bära runt på mästaren Torgny Mogren.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren
2019-01-16
Länk till avsnitt

När Bengan Boys blev Bengan Boys

Det var början på en svensk storhetstid och slutet för Sovjetunionens dominans. Det var gurkburkar och goa gubbar som tog över handbollsvärlden.

Programledare: Alexander Lundholm Dokumentär: Anton Berg (2008) Gäst: Magnus Wislander
2019-01-09
Länk till avsnitt

Special: Fotbolls-VM-krönikan 2018

Det var en svår grupp och ett landslag som hade svårt att göra mål. Men det blev en sommar när "Jannes gäng" fick Sverige att jubla. Och för en stund vågade svenska folket hoppas och tro på något riktigt stort.

Programledare: Alexander Lundholm Panel: Richard Henriksson, Petra Svensson och Christian Olsson Tekniker: Jakob Lalér
2019-01-02
Länk till avsnitt

Special: OS-krönikan 2018

Sju guld, sex silver och ett brons. Det olympiska vinterspelet i Pyeongchang blev Sveriges bästa genom tiderna. Det var skidskyttar som skrällde och längdskidåkare som levde upp till förväntningarna. Det var skicrossåkare och hockeyspelare som inte lyckades och slalomåkare som äntligen fick kliva högst upp på pallen. Men det var också ett OS på en delad halvö, med en enad koreansk trupp under samma flagga.

Programledare: Alexander Lundholm Gäster: Dag Malmqvist, Bengt Skött och Cecilia Paulsson. Tekniker: Jakob Lalér. Av upphovsrättsliga skäl är musiken förkortad.
2018-12-26
Länk till avsnitt

När Magda var rekordpopulär

Hon vann 42 världscupsegrar och blev Sveriges populäraste idrottare. Magdalena Forsberg var nära att lägga ner elitidrottandet, men istället bytte hon sport och blev världens bästa skidskytt.

Redaktör och dokumentärskapare: Alexander Lundholm
2018-12-19
Länk till avsnitt

När Stenmark utklassade Borg

Sverige var mitt inne i en regeringskris. Ingemar Stenmark och Björn Borg dominerade i varsin sport. Det var då idén om Radiosportens Jerringpris föddes - under en kafferast.

Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Mats Strandberg Slutmix: Maria Stockhaus
2018-12-12
Länk till avsnitt

När Billan hoppade ut genom ett fönster

Sverige var en stormakt i längdskidåkning men bara på herrsidan. Då kom den blyga Marie-Helene Billan Westin och blev den första världsmästaren i fristil. Hon blev Sveriges populäraste idrottare men ville helst gömma sig.

Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren
2018-12-05
Länk till avsnitt

När 94-hjältarna misslyckades

De tog brons i USA. Ravelli, Brolin, Dahlin och alla de andra blev nationalhjältar. Men så kom baksmällan. Varför blev det fiasko för det så hyllade landslaget i kvalen till EM 1996 och VM 1998?

Gäst: Håkan Mild Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentär av: Sigge Dabrowski
2018-11-28
Länk till avsnitt

När Charlotte Kalla slog igenom

Hon är längdskidåkaren som fick sitt stora genombrott i en slalombacke. 20-åriga Charlotte Kalla åkte ikapp och drog ifrån Virpi Kuitunen i den avslutande och mytomspunna etappen av Tour de ski 2008.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentärskapare: Martin Hedberg Gäst: Charlotte Kalla
2018-11-21
Länk till avsnitt

När Lisa Nordén var ett målfoto från OS-guld

Triathleten Lisa Nordén var tusendelar från OS-guldet, eller var hon egentligen först i mål? Målkameran som skulle avgöra guldstriden fungerade inte och Sverige protesterade vilt.

Dokumentärskapare och gäst: Cecilia Paulsson. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-11-14
Länk till avsnitt

När Carolina Klüft trampade över

Hon ledde VM-sjukampen överlägset när hon trampade över i längdhoppet. Och trampade över igen. Med åsnan Ior som stöd gjorde hon sig redo för det sista försöket. Carolina Klüft fick inte göra ett till övertramp.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentär av: David Hjorter Gäst: Miro Zalar
2018-11-07
Länk till avsnitt

När Jan Boklöv upptäckte V-stilen

Han förändrade en hel sport och med sin kritiserade V-stil blev han bäst i världen på backhoppning. Men det var egentligen ett misstag som gjorde att Jan Boklöv upptäckte V-stilen.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Cilla Benkö Slutmix: Tobias Carlsson
2018-10-31
Länk till avsnitt

När Zlatan spelade i Superettan

En gång i tiden var Zlatan Ibrahimovic en lovande talang i Malmö FF. Han beskrevs som kaxig, älskad och hatad. Det här är dokumentären om när Zlatan fick sitt genombrott i Superettan och Allsvenskan.

Programledare: Alexander Lundholm Dokumentär: Martin Marhlo Gäst: Richard Henriksson
2018-10-24
Länk till avsnitt

När Stefan Holm köpte en guldtröja

Han var den ständiga förloraren i stora utomhusmästerskap. Men i OS-finalen 2004 vände han på allt, ur ett hopplöst läge reste han sig och vann guldet. Det här är historien om hur "OS-nörden" Stefan Holm blev olympisk mästare i höjdhopp.

Programledare och producent: Alexander Lundholm Gäst: Bengt Skött Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-10-17
Länk till avsnitt

När Ludmila blev Årets svensk

Hon var så hyllad och folkkär som det någonsin går att bli i Sverige. Ludmila Engquist blev ett frimärke, Årets svensk och fick en byst på Stockholm Stadion. Sedan rasade allt samman. Och bysten på Stadion försvann, men vi har hittat den.

Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Linn Nenzén och Stina Lundberg Dabrowski Vill du höra en längre dokumentär om Ludmila Engquist, lyssna på "Ludmila - i nationens intresse"
2018-10-10
Länk till avsnitt

När Peder vann och Jerringbråket startade

Peder Fredricsons OS-silver gav honom Radiosportens Jerringpris. Då rasade krönikörerna, som menade att det var en kupp av "hästfolket" och att priset tappat sitt värde. Det fick ridsport-Sverige att gå till motattack.

Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Markus Boger Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-10-03
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.