Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Redaktör: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiosportendokumentar

Avsnitt

Mysteriet med de stulna OS-medaljerna

En natt försvinner Agneta Anderssons medaljer. Hon är en av tidernas främsta svenska olympier med tre OS-guld. Men det är i hennes nya liv som priserna blir stulna. På olika märkliga vis ska dock medaljerna återvända till sin ägare. Till exempel ska en man på motorcykel stanna utanför Agneta Anderssons café vid Vänern. Mannen har med sig ett av hennes OS-guld. Han kräver 1 000 kronor för att lämna tillbaka den.

Medverkande:  Agneta Andersson, Sveriges främsta kvinnliga sommarolympier med 7 OS-medaljer i kanot. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021Slutmix: Maria Stockhaus
2021-10-21
Länk till avsnitt

Alshammars panik när simdräkten sprack

Sveriges stjärna saknas när OS-semifinalen ska börja. Therese Alshammars nya dräkt har spruckit upp i ryggen. Bakom kulisserna kämpar hon för att få ihop den igen. Superdräkten är rekordsnabb och överlägsen, den revolutionerar sporten. Men det här är historien om vad som går fel och varför den till sist försvinner. En märklig episod i idrottshistorien. Ett rekordår som spårar ur. Det här är Radiosporten Dokumentär om superdräkten som sprack och brändes upp.

Medverkande: Therese Alshammar, världsmästare och OS-medaljör. Linda Andersson, europamästaren som levererade "superdräkterna" till landslaget. Malin Fransson, sportjournalist på DN som bevakade OS 2008 och VM 2009. Toni Arndt, professor på GIH, som kontrollerar de nya "superskorna" vid världsrekord. Referenter: Björn Geijer och Emma Igelström. Ett program av Alexander Lundholm, 2021. Slutmix Lotta Linde-Rahr och Elin Hagman.
2021-10-07
Länk till avsnitt

Kämpa Tobbe ? olyckan som chockade Hockey-Sverige

På en sekund förändrades allt för Tobias Forsberg. Efter olyckan 2018 där han förlamades från bröstet och nedåt berättar nu Tobias och hans fru Filippa om den tuffa tiden, om supportrarnas starka stöd och om drömmen att bilda familj.

En dokumentär av Martin Eriksson, 2021. Medverkande:  Tobias Richloow Forsberg Filippa Richloow Forsberg
2021-09-23
Länk till avsnitt

Gulden, tårarna och grodorna i Tokyo ? Radiosportens OS-krönika

En summering av sommar-OS i Tokyo. Svenska medaljer och misslyckanden, internationella rubriker och udda händelser. En sammanfattning från Radiosporten på plats i Tokyo.

En dokumentär av Martin Marhlo, sommaren 2021.
2021-08-09
Länk till avsnitt

Del 3/3 Marion Jones förlorar allt

Det är sommar 2003. En sen måndagskväll i Kalifornien. Specialagent Jeff Novitzky rotar runt bland soporna från BALCO-laboratoriet. Han är snart redo att kliva in på labbet. Samtidigt skickas ett paket till den amerikanska antidopningsbyrån USADA. I paketet ligger en spruta, inlindad i en pappershandduk. Drottningen av OS i Sydney vet inte vad som väntar. Mannen som skickat sprutan kommer senare att avslöja sitt namn. Det är en person med nära band till Marion Jones. Världens snabbaste kvinna ska falla, avslöjad på de mest spektakulära av sätt och av de som delat hennes hemlighet. Det här är Radiosporten Dokumentär om Marion Jones och BALCO-skandalen. I den sista delen av tre ska sanningen komma fram och Marion Jones bli av med allt.

En dokumentärserie av Alexander Lundholm, våren 2021. Medverkande:  Arne Ljungqvist, tidigare ordförande för IOK:s medicinska kommitté, f.d. vice ordförande i WADA och IAAF. Arkivljud och källor: Radiosporten, Game of Shadows, ARD, Oprahs intervjuer med Marion Jones, Graham Bensingers intervju med Victor Conte, Reuters, AP, SVT, Ekot.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Del 2/3 Marion Jones får farliga fiender

Marion Jones är drottningen av OS i Sydney, hon blir en av USA:s mest kända personer. Men pappan till hennes nyfödda son är inte CJ Hunter, äktenskapet med den dopade kulstötaren är över. Världens snabbaste kvinna har fått barn med världens snabbaste man, den nya världsrekordhållaren Tim Montgomery. Marions nya kärlek ska innebära problem på många sätt. Ex-mannen CJ Hunter tänker inte hålla tyst om vad han vet. Nu ska världen få höra hur Marion Jones egentligen vann sina guld i Australien. Det här är Radiosporten Dokumentär om Marion Jones och BALCO-skandalen. I den andra delen av tre kommer Marion Jones att få fler och farliga fiender.

En dokumentärserie av Alexander Lundholm, våren 2021. Medverkande: Erica Johansson, svensk rekordhållare i längdhopp och motståndare till Marion Jones i Sydney. Arne Ljungqvist, tidigare ordförande för IOK:s medicinska kommitté, f.d. vice ordförande i WADA och IAAF. Arkivljud och källor: Radiosporten, Game of Shadows, Oprahs intervjuer med Marion Jones, Graham Bensingers intervju med Victor Conte, Reuters, AP, SVT, Ekot.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Del 1/3 Marion Jones lurar alla

Marion Jones är friidrottens största stjärna. Hon är världens snabbaste kvinna och i Sydney 2000 vill hon ha fem OS-guld. Marion Jones vet att hon kommer att klara dopningstesten efteråt, precis som hon alltid gjort och alltid kommer att göra. Men världens snabbaste kvinna ska förlora allt, på ett spektakulärt och dramatiskt sätt ska hon och den amerikanska massdopningen avslöjas. Det här är Radiosporten Dokumentär om Marion Jones och BALCO-skandalen, ett drama om svek, svartsjuka och hämnd. Det här är den första delen av tre. Om när drömmar blir verklighet.

En dokumentärserie av Alexander Lundholm, våren 2021. Medverkande:  Arne Ljungqvist, tidigare ordförande för IOK:s medicinska kommitté, f.d. vice ordförande i WADA och IAAF. Arkivljud och källor: Radiosporten, Game of Shadows, Oprahs intervjuer med Marion Jones, Graham Bensingers intervju med Victor Conte, Reuters, AP, SVT, Ekot.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Knivattacken på tennisdrottningen

Monica Seles dominerar världstennisen när en Graf-fanatiker attackerar henne under en match 1993. Resan tillbaka blir tuffare än någon kunnat ana. Och vad hade hon åstadkommit, om inte...?

Medverkande: Catarina Lindqvist Ryan, svensk topp-tio-spelare i världen på 1980-talet som spelat mot både Steffi Graf och Monica Seles. Maria Strandlund Tomsvik, tidigare proffsspelare som var med i tennisturneringen där Seles blev knivhuggen numera kommentator för Eurosport. Ett program av Susanna Andrén, våren 2021. Slutmix: Tobias Carlsson. Arkivljud: bland annat från Tennis Channel, CBS och NBC. Litteratur: From Fear to Victory och Getting a Grip, av Monica Seles. Musik: Madonna och Philip Glass, bland andra.
2021-05-20
Länk till avsnitt

Tips: När Henrik Larsson gav bort en straff

En nation kokade av fotbollsfeber sommaren 2004 när Sveriges största stjärna gjorde comeback i landslaget i EM-premiären mot Bulgarien. I Radiosportens fotbollspodd Matchen.

I Matchen berättar de största fotbollsprofilerna, tillsammans med Radiosportens expert Richard Henriksson, hela historien om en match från sin karriär som de själva valt ut. En match de aldrig glömmer. Matchen kan du höra i appen Sveriges Radio Play. Nytt avsnitt släpps varje måndag.
2021-05-12
Länk till avsnitt

Kallur och kampen mot kroppen

Från P1 Dokumentär. Våren 2012 drömmer Susanna Kallur om att göra en storslagen comeback och vinna guldet på 100 meter häck under OS i London. Men efter fyra år av skador blir det en tuff kamp mot en kropp som gör ont. Det här är berättelsen om drömmar, beslutsamhet och tårar av besvikelse. Från Falun till San Diego.

Av: Alexander Lundholm Producent: Robert Barkman Programmet gjordes 2012, för P1 Dokumentär. I denna version finns också en fortsättning, om vad som hände i Susanna Kallurs karriär mellan 2012 och fram till slutet 2017.
2021-05-06
Länk till avsnitt

Den osannolike världsmästaren Nils van der Poel

Nils van der Poels väg till världsrekord och dubbla VM-guld liknar ingen annans. Han tävlade inte på två år. Men genom att hoppa fallskärm, åka skidor och göra lumpen blev han världens bästa skridskoåkare. Vi fick följa med bakom kulisserna.

Ett program av Martin Marhlo 2021. Slutmix: Lotta Linde-Rahr Medverkande: Nils van der Poel, skridskoåkare Mattias Hadders, fd förbundskapten och Nils tidigare tränare Johan Röjler, fd elitskridskoåkare och Nils nuvarande tränare Henrik Bjerkeryd, vän till Nils och ordförande Västerås fallskärmsklubb Hampus Rehn, vän till Nils och fallskärmshoppare Arkivljud: Sveriges Radio. Referenter: Andreas Matz, Johan Bengts, Mattias Hadders
2021-04-22
Länk till avsnitt

Striden om ståplats ? Villkorstrappans födelse och död

Den har kallats fotbollens död och det största hotet mot Allsvenskan. Villkorstrappan. Polisens kritiserade metod för att bekämpa bengaler och ordningsstörningar. I ett läge när allt annat pekade åt rätt håll på läktarna. Hur startade allt, varför sattes den in och varför blev motståndet så stort? Och nu ska Villkorstrappan försvinna, men vad betyder det egentligen? Vad kommer hända när publiken återvänder till fotbollen?

En dokumentär av Martin Hedberg, 2021. Slutmix Elvira Björnfot. Medverkande: Aage Radmann, forskare Malmö Universitet och idrottshögskolan i Oslo Anders Almgren, verksamhetsansvarig ENABLE Sverige Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll Oskar Månsson, reporter Fotboll Sthlm Sofia Bohlin, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) Göran Rickmer, evenemangs-/säkerhetsansvarig Hammarby fotboll James Montague, engelsk journalist och författare Fredrik Brokopp, polisinspektör Dennis Mårtensson, frilansjournalist och MFF-supporter Magnus Roglert, enhetschef för enheten för förvaltningsrätt på polismyndighetens rättsavdelning Stefan Hector, polismästare, chef för operativa enheten på NOA, Nationella operativa avdelningen. Ansvarig för idrottsfrågor operativt
2021-04-08
Länk till avsnitt

Stjärnorna i diktatorns fängelse (och hur bra är Putin på judo?)

Han kallas för "Europas sista diktator" och han älskar sport. Men elitidrottarna som protesterat mot Aleksandr Lukasjenko har fängslats, misshandlats och förnedrats. I Radiosporten Dokumentär berättar de om sina skräckupplevelser i Belarus.

I demonstrationernas Belarus har tusentals idrottare protesterat mot Aleksandr Lukasjenko, som brutalt har slagit tillbaka. En av stjärnorna som fängslats är Andrej Kravtjenko. Han har OS- och EM-medaljer i tiokamp. OS i Tokyo skulle bli hans sista olympiska spel. Men den 8 november 2020 greps Andrej Kravtjenko av polis. I det här avsnittet berättar han sin skakande historia från fängelset. Men Kravtjenko är inte den enda idrottaren som straffats. Från Belarus kommer vittnesmål om hur landslagsstjärnor misshandlats och medvetet smittats med covid-19. "Europas sista diktator" älskar att spela ishockey, ibland med Rysslands president Vladimir Putin. Relationen mellan de två hockeygrabbarna är dock ansträngd. Men för att stanna kvar vid makten måste Lukasjenko söka stöd av judomästaren från Sankt Petersburg. I dokumentären medverkar: Jegor Mesjtjerjakov, tidigare mångårig landslagsman i basket, utsedd till landets bästa spelare fem gånger om. Han var en av de första idrottarna att protestera mot presidentvalet.  Arthur Udris, landslagsspelare i volleyboll. Deltog tidigt i protesterna och skrev under brevet som kräver att valet ogiltigförklaras och att de politiska fångarna ska släppas. Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT, som rapporterat om Ryssland och Belarus i många år.  Christer Löfgren, domare och expertkommentator i judo. Analyserar Putin utifrån hans judostil. Rysslands president Putin har skapat bilden av sig själv, och stärkt sin makt, genom att visa upp sin starka idrottskropp. Nu är det han som bestämmer ödet för Belarus. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, 2021. Reporter är även Miriam Maul. Slutmix: Susanne Martinsson
2021-03-25
Länk till avsnitt

Magiska Kim, fuskaren Trump och Vasaloppsbluffen

Fem hole-in-ones under sin första golfrunda i livet. Nordkoreas förra diktator måste ha varit en supertalang och världens bästa spelare. Eller?

Radiosporten Dokumentär har intervjuat amerikanen Josh Sens, som tog sig in i Nordkorea för att ta reda på sanningen om Kim Jong-ils magiska golfrunda. Och fick ett oväntat svar. Men Nordkoreas förra ledare är inte ensam om att ha misstänkt starka idrottsmeriter. Den ivrigt golfspelande Donald Trump är den bästa amerikanska presidenten genom tiderna, sett till golfhandicap. Men är han verkligen så bra? Och åkte Gustav Vasa skidor mellan Mora och Sälen? Eller är Vasaloppets historia en stor bluff, påhittat av PR-geniet Gustav Vasa? En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021.
2021-03-11
Länk till avsnitt

Dopningslandet Sverige

Thomas är en av tiotusentals unga män som fastnar för dopningens omedelbara effekter. Han märker inte av några bieffekter. Fram till den dagen när hjärtat stannar.

Det är lätt att köpa dopning och risken att åka fast är liten. I ett Sverige som ska vara ett antidopningsland av världsklass. Men den svenska modellen kritiseras hårt från olika håll. Kontroller saknas, straffen är för låga och polisen letar inte efter dopning. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021. Medverkande: Annica Börjesson, sjuksköterska Dopingjouren Ted Eriksson, ordningspolis med dopning som specialområde Thomas Eriksson, dopade sig i över tio år Gunnar Hermansson, chefredaktör Svenska Narkotikapolisens Tidskrift Mikael Lehtihet, hormonläkare Amanda Lind (MP), idrottsminister Arne Ljungqvist, bl.a. ledamot i stiftelsestyrelsen för Antidoping Sverige Michael och Johanna Sjöö, dopningskontrollanter och hundförare åt Molly, världens enda dopningshund. Charlotta Rehnman Wigstad, direktör Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Johan Öhman, föreläsare och utbildare inom 100% Ren Hårdträning
2021-02-25
Länk till avsnitt

Hur mår Michael Schumacher?

Formel 1 är på väg att få en ny Schumacher. Sonen Mick väntas göra debut under 2021 med stallet Haas. Men hur mår pappa Michael, sjufaldig världsmästare, efter skidolyckan 2013?

Medverkande: Marcus Ericsson, tidigare F1-förare. Fredrik af Petersens, Radiosportens F1-expert. Ludvig Holmberg, sportjournalist på Expressen. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2021. Slutmix: Patrik Falck.
2021-02-11
Länk till avsnitt

Tips: Kim Källström i nya podden Matchen

Nu kan du höra Radiosportens nya fotbollspodd Matchen. I första avsnittet berättar Kim Källström om frisparken han aldrig glömmer.

I Matchen berättar de största fotbollsprofilerna, tillsammans med Radiosportens expert Richard Henriksson, hela historien om en match från sin karriär som de själva valt ut. En match de aldrig glömmer. Matchen kan du höra i appen Sveriges Radio Play. Nytt avsnitt släpps varje måndag.
2021-02-01
Länk till avsnitt

Indianer och björnar - När Sverige härmade NHL

Det här är historien om varför Frölunda blev "Indians". Om en tid när svensk hockey fylldes av nya loggor, symboler och tilläggsnamn på engelska. En tid av björnar, tjurar, örnar och lodjur. Om kepsar, TV-pengar och hockeykort, om 90-talets Sverige och om Elitserien som ville vara som NHL. När Luleå fick sin björn och HV71 blev HV Blue Bulls. När mer eller mindre officiella namn skapades överallt, som Timrå Red Eagles, Bofors Bobcats och Leksand Stars.

Ett program av Alexander Lundholm, 2020/2021 Medverkande:  Uffe Bodin, chefredaktör hockeysverige.se. Hasse Andersson, f.d. ordförande Frölunda. Janne Dannberg, f.d. marknadsansvarig Luleå.
2021-01-28
Länk till avsnitt

Vasaloppskuppen i lösmustasch

Med lösmustasch och fastklistrat skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed för att åka Vasaloppet 1978, under falska namn. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson, för P4 Dokumentär.
2021-01-14
Länk till avsnitt

Special: Årskrönikan 2020

Inställt och uppskjutet. Tomma läktare och krisande klubbar. 2020 har varit ett annorlunda sportår. Men trots corona har året bjudit på häftiga höjdpunkter av världsklass.

Gäster: Richard Henriksson och Malin Rimfors. Producent och reporter: Martin Hedberg. Producent och programledare: Cecilia Paulsson. Tekniker: Patrik Falck.
2020-12-26
Länk till avsnitt

När Gunde blev tv-stjärna

Världens bästa skidåkare var bara 29 år gammal när han lade av. Istället kom han att bli en av Sveriges populäraste tv-personligheter. Faktum är att han blev räddningen för då helt nystartade TV4. Nu nästan trettio år senare får vi hela historien om hur det gick till när Gunde Svan blev tv-stjärna.

Medverkande: Gunde Svan, tv-stjärna, fd längdskidåkare Agneta Sjödin, tv-programledare, författare Jan Zachrisson, fd underhållningschef TV4 Rolf Sohlman, reklammakare, tv-entreprenör, regissör Lars Weiss, fd programdirektör TV4 Dokumentären är gjord av Martin Marhlo 2020. Slutmix: Sandra Pettersson. Arkivljud: Sveriges Radio, SVT och TV4. Foto omslagsbild: TV4
2020-12-10
Länk till avsnitt

Fenomenet Beckham - David och Posh Spice tar över världen

Han är fotbollsstjärnan som gifte sig med Victoria (Posh Spice i Spice Girls) och blev en modeikon världen över. Numera lika känd för sin person som sin känsliga högerfot. Men hur gick det egentligen till när David Beckham blev ett globalt varumärke?

Medverkande: Simon Bank, sportjournalist på Aftonbladet. Jesper Blomqvist, före detta fotbollsproffs. Annah Björk, musikjournalist. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Slutmix: Maria Stockhaus.
2020-11-26
Länk till avsnitt

Jenny Fransson ? Livet som dopningsdömd

Jenny Fransson var ett av Sveriges stora medaljhopp inför OS i Tokyo. Nu är hon brottaren som inte längre får brottas. Hon testade positivt för dopning i början av 2020 och är avstängd i fyra år. I den här dokumentären berättar hon om dagen när allting rasade samman. Om sorgen, hatet och misstron. Om att våga gå till affären. Och kampen för att rentvå sitt namn.

Medverkande: Jenny Fransson, OS-brons i brottning 2016. Testade positivt för metyltestosteron i januari 2020. Avstängd i fyra år. Åke Andrén Sandberg, ordförande för Dopingkommissionen. En dokumentär av Alexander Lundholm och Mats Fagerström, 2020.
2020-11-12
Länk till avsnitt

Krisen bakom kyssen - bråket i guldlaget

Det är en konflikt som är på väg att sätta stopp för allting. Det är tjafsigt och dålig stämning i det svenska curlinglaget. Kaptenen Anette Norberg och vicekaptenen Eva Lund är både olika och oense och nu vill Eva lämna Lag Norberg. Det här är Radiosporten Dokumentär om kris, bråk och guld.

En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020 Slutmix: Sandra Pettersson Medverkande: Anette Norberg, kapten i lag Norberg Eva Lund, trea och vicekapten i lag Norberg Cathrine Lindahl, tvåa i lag Norberg Anna LeMoine, etta i lag Norberg Stefan Lund, coach för lag Norberg
2020-10-29
Länk till avsnitt

Tigerns återkomst - efter otrohet och skador

Han är idrottens guldgosse och världens bästa golfspelare i början av 2000-talet. Men allting förändras när Tiger Woods otrohet avslöjas. Det är starten på en berg- och dalbana kantad av skador, operationer och en sällan skådad comeback.

Medverkar gör: Henrik Stenson, golfproffs och Sveriges hittills enda majorvinnare på herrsidan. Wille Schauman, golfexpert på Cmore och f.d. golfproffs. Fanny Sunesson, caddielegendar som hjälpt Nick Faldo till fyra majortitlar. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Slutmix: Lotta Linde-Rahr.
2020-10-15
Länk till avsnitt

Från fylleskandal till olaglig skattjakt - Jimmy Nordin om skandalrubrikerna

Jimmy Nordin är rubrikmakaren, kulstötaren, artisten, metalldetektoristen och ex-politikern. Men många minns honom nog mest för den så kallade "fylleskandalen" under friidrotts-EM i Göteborg 2006.

Jimmy Nordin var trött och förbannad efter sin insats i kulstötningens kval under EM i Göteborg. Han lämnade Ullevi, fortsatt iförd landslagskläder, och gick till en pub för att dricka vodka. Senare under dagen var han så berusad att förbundskaptenen fick ringa efter polisen. I den här dokumentären hör vi Jimmy Nordins detaljerade version av vad som hände - och varför han inte ångrar sig. Jimmy Nordin ska också sjunga, berätta om maskarna som kröp i hans kropp under en panikångestattack och om sitt nya och kontroversiella intresse: att söka efter metall och gräva upp mynt. En olaglig aktivitet om tillstånd saknas. Och Jimmy söker inte tillstånd, vilket gjort honom till en dömd brottsling. Dokumentär av Alexander Lundholm, 2020. Arkivljud från Radiosporten, P4 Gävleborg, SVT och TV4.
2020-10-01
Länk till avsnitt

Dödsmisshandeln inför allsvenska premiären

Den fotbollsallsvenska premiärhelgen 2014 slutade i tragedi när en supporter misshandlades till döds före matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Kaos utbröt när ryktet om vad som hänt nådde läktarna och konsekvenserna av det som hände lever kvar än idag på både gott och ont.

Radiosporten Dokumentär "Dödsmisshandeln inför allsvenska premiären" är gjord under våren 2020 av Andreas Matz och Martin Marhlo. Slutmix: Maria Stockhaus. Medverkar gör: Bosse Andersson, sportchef Djurgården Henrik Berggren, vd Djurgården Lena Gustafsson-Wiberg, SLO Djurgården Mats Jonsson, säkerhetsansvarig Djurgården Paul Myllenberg, tidigare klubbdirektör Helsingborg Pär Hansson, tidigare lagkapten Helsingborg Tony Ernst, tidigare ordförande Svenska fotbollsupporterunionen SFSU Emelie Isaksson, dotter till den avlidne supportern Arkivljud från Sveriges Radio, Sveriges Televison och CMore/TV4
2020-06-17
Länk till avsnitt

Robins sjuka år

Sverige hade fått en världsstjärna i tennis igen. Robin Söderling gjorde det omöjliga och vann över giganterna Federer och Nadal. Två år i rad tog han sig till final i Franska Öppna. Men när han var som allra bäst tog det slut. Det här är en dokumentär om uppgång och fall. Om att slå de bästa men inte kunna besegra en sjukdom.

Medverkande: Robin Söderling, finalist i Franska Öppna 2009 och 2010. Davis Cup-kapten. Maria Strandlund Tomsvik, tenniskommentator Discovery och f.d. Fed Cup-kapten. Björn Hellberg, författare och tennisexpert. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020.
2020-06-03
Länk till avsnitt

Skandalläkaren och övergreppen

Det var ett av världens bästa landslag med en av idrottsvärldens största stjärnor. I åratal skördade USA:s gymnastiklandslag enorma framgångar men bar på en mycket mörk hemlighet. När den avslöjades var det med kraften från 100-tals kvinnor som valde att vittna. Det här är Radiosporten Dokumentär, om en av tidernas värsta skandaler, om de många och långvariga sexuella övergreppen inom det amerikanska gymnastikförbundet. Om landslagsläkaren Larry Nassar, som i åratal utnyttjade unga och framgångsrika tjejer.

Medverkande: Jessica Howard, f.d. landslagsgymnast och en av de kvinnor som avslöjade Larry Nassar. Ett program av Selma Jennervall, våren 2020. Övriga röster: August Spångberg och Jenny Pettersson. Ljudmix: Josef Reinhold. Om du är ett barn eller känner ett barn som fallit offer för sexuella övergrepp så kan du ringa BRIS på 116 111.
2020-05-20
Länk till avsnitt

När Olga mötte Harold ? en olympisk kärlekshistoria

Det var förbjuden kärlek i kallt krig. Heta känslor över järnridån. Hon var en diskuskastare från kommunistiska Tjeckoslovakien. Han var en släggkastande amerikan som nått framgångar mot alla odds.

Historien tar sin början i Melbourne under OS 1956  i skuggan av Kalla kriget. Det var första gången som länder bojkottade OS av politiska skäl. Dels på grund av Suezkrisen och dels med anledning av den krossade Ungernrevolten, bara dagar före invigningen. Både Harold Connolly och Olga Fikotova tog OS-guld i friidrotten. Inte visste de då att det var någonting annat som skulle skapa de stora rubrikerna. Allt började med ett glädjeskutt nerför en trappa; en klumpig landning och en krock med en "förbjuden" amerikan. Men Olga levde ett liv bakom järnridån, i en sovjetisk satellitstat. Bara att prata med "fascisten" Harold var ett svek, enligt den tjeckoslovakiska OS-ledningen. Dokumentären är gjord av Susanna Andrén, våren 2020. Övriga röster: Hanna Andersson och Daniel Klaar. Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2020-05-06
Länk till avsnitt

Thorpedens hemlighet

Han var störst och bäst. Men Ian Thorpe vågade aldrig berätta vem han egentligen var. För ville verkligen Australien ha en homosexuell nationalhjälte?

Han var den meste medaljören under OS i Sydney 2000. Han var affischnamnet, hemmafavoriten och tonåringen med 52 i skostorlek. Simmaren Ian Thorpe blev en världsstjärna, men han mådde inte alls bra. Trots alla medaljer och rekord, bakom den välartikulerade och storvuxna ytan, var Ian Thorpe deprimerad. Han kände sig ensam, isolerade sig och orkade ibland inte ta sig upp ur sängen. I sina mörkaste stunder funderade han på självmord. När de antidepressiva tabletterna inte räckte till så drack han. Han kom bakfull till träningar. Men han sa inte till någon att han mådde dåligt. Och han bar på en hemlighet. Han vågade inte berätta att han var gay. Och han mådde allt sämre. Han höll sin sexualitet hemlig för att göra nationen stolt. Han vågade inte tro att Australien ville ha en nationalhjälte som var gay. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, våren 2020. Slutmix: Fredrik Von Der Pahlen. Medverkande: Peter Häggström Lindecrantz, längdhoppare under OS i Sydney 2000. Nu öppet gay. Ian Hanson, Australiens presschef för simlandslaget under Ian Thorpes karriär. Maria Wallberg, simreporter på SVT Sport som bodde i Australien under flera år.
2020-04-22
Länk till avsnitt

Steroid-Sverige

Det fanns en tid när svenska stjärnor var fullproppade med anabola steroider. I dokumentären Steroid-Sverige hör vi historien om pillerprodukten Ricky Bruch, storstjärnan Linda Haglund och landslagsläkaren "Lammet", som skrev ut steroider under en Finnkampsbankett. Men också om den skrämmande statistiken över steroidbruket.

Från den tiden är många av rekorden kvar, men stjärnorna är döda. 1972 tog Sverige den första OS-medaljen i friidrott på 20 år. Ett brons i diskus. Det var en idrottare på steroider som tog den. Tidningarna kallade Ricky Bruch för en pillerprodukt. Fram till OS-bronset hade han ätit den anabola steroiden Dianabol. Den färgstarka och kontroversiella Ricky Bruch var helt öppen med sitt steroid-användande, de positiva effekterna och alla biverkningar. Före 1974 var det inte förbjudet med anabola steroider. Det saknades testmetoder och vetenskapliga belägg. Men friidrottsförbundets ordförande Arne Ljungqvist hade inlett jakten på steroiderna i början av 70-talet. 1973 skickade han ut en enkät till de tio bästa svenska manliga friidrottarna i samtliga grenar det året. De fick frågan om de använt anabola steroider. Av 144 som fick frågan svarade 99 på enkäten. 31 % svarade ja. 75 % av kastarna hade tagit anabola steroider. "Steroid-Sverige" gjordes i fyra delar 2017, men nu släpper vi serien i ett och samma program. Alexander Lundholm [email protected] Källor: Sveriges Radios arkiv. SVT:s arkiv. Aftonbladet. Svenska Dagbladet. Expressen. Dagens Nyheter. Riksidrottsförbundets hemsida. Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl. En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh. Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager. Off the Record, av Ulf Ekelund. Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.
2020-04-08
Länk till avsnitt

Hålet i väggen i Sotji

Det är natt i Sotji under vinter-OS 2014. Men det är inte alla som vilar. För på dopningslaboratoriet skickas ryska prover genom ett hål i väggen.

Det här är del 2 av dokumentären om den ryska dopningsskandalen. I den första delen hörde vi hur Julia Stepanova och hennes man Vitali avslöjade det systematiska och organiserade fusket i Ryssland. Deras berättelse fick oerhörda konsekvenser, särskilt för en man. I den här delen får vi Grigorij Rodtjenkovs version. Han som var den ryska antidopningsbyråns labbchef. Han som fick skulden och flydde för sitt liv när skandalen var ett faktum. I den här dokumentären hör vi hans detaljerade berättelse om hur det egentligen gick till i Sotji, om hur Putins regering ska ha styrt fusket. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2020. Slutmix: Maria Stockhaus.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Special: Game Over? OS i fara igen (18 mars)

Bara i krigstider har OS ställts in. Aldrig har en pandemi stoppat ett spel. Men OS i Tokyo är hotat av coronaviruset, ett OS som kostat över 100 miljarder. Vad händer om OS inte kan genomföras?

"OS i Tokyo är flyttat, bort från Tokyo. Det blir Helsingfors som får arrangera istället". Ja, så lät det när ett krigande Japan blev av med värdskapet för OS 1940. Men i Finland hamnade ju också i krig och det blev inget OS då. Nu är sommar-OS i Tokyo i fara av en helt annan anledning. Idrottsvärlden står still under våren 2020. Coronaviruset har dödat tusentals människor runt om i världen och ingen vet när krissituationen är över. Ändå fortsätter Japan och den internationella olympiska kommittén att tro på ett OS i mitten av juli. De har miljarder skäl att fortsätta kämpa för ett OS i sommar. Det är mycket som står på spel. Det här är ett extrainsatt specialprogram, om hotet mot sommar-OS och konsekvenserna om det blir inställt. En dokumentär av Alexander Lundholm, 18 mars 2020.
2020-03-18
Länk till avsnitt

Special: Inget fotbolls-EM? (13 mars)

Plötsligt har det otänkbara blivit ett högst troligt scenario. Fotbolls-EM är i fara. (Dokumentär som sändes innan beskedet kom att EM skjuts upp till 2021).

Idrotten har stannat upp, sporten har tagit paus. I stort sett ingenting pågår. På ett historiskt sätt har Coronaviruset satt stopp för idrotten. Herrarnas fotbolls-EM är tänkt att äga rum i juni och juli 2020, utspritt över det Corona-drabbade Europa. Med premiärmatchen i Italien. Allt färre tror att det är möjligt. Kommer EM ställas in? Eller flyttas? Eller spelas utan publik? Vilka är alternativen och när måste ett beslut fattas? Medverkande: Lars-Christer Olsson, medlem av Uefas exekutiva kommitté och ordförande för den europeiska ligaorganisationen. Richard Henriksson, Radiosportens fotbollsexpert. En dokumentär av Alexander Lundholm, 13 mars 2020.
2020-03-14
Länk till avsnitt

Kärleksparet som avslöjade Ryssland

Julia var en dopad löpare i det ryska systemet. Vitalij jobbade på Rysslands antidopningsbyrå. Tillsammans bestämde de sig för att avslöja sitt land. Radiosporten Dokumentär har träffat paret som flytt och aldrig kan åka tillbaka.

Som dopad var Julia Stepanova i VM-final på 800 meter. Nu lever hon, Vitalij och deras son på en hemlig plats i USA. Hon är säker på att de skulle dödas om hon återvände till Ryssland. De har offrat nästan allt för att berätta sanningen om sitt hemland. Deras berättelse är lika osannolik som sann. De är gifta men har varit nära att skilja sig många gånger om. Som enda svenska journalist var Radiosportens Malin Rimfors i Colorado Springs för att träffa paret Stepanov. Hon fick en exklusiv intervju med Vitalij, där han berättar om Rysslands dopningssystem, avslöjandet och livet i dag. Dokumentär av Alexander Lundholm och Malin Rimfors, 2019/2020. Slutmix av Lotta Linde-Rahr och Fredrik von Der Pahlen.
2020-03-11
Länk till avsnitt

Frölanders guldrecept - "Aldrig i livet. Över min döda kropp"

1999 är Lars Frölander en hyllad simmare på allra högsta nivå. Men bortom medaljglansen går han en kamp mot sjukdomarna. OS i Sydney är ett år bort och han funderar på att sluta. Då förändras Lars Frölanders liv. Han väljer en egen och kritiserad väg.

Det här är historien om Lars Frölander och sjukdomarna. Om kinesiologen Ulf Kilman som tog plats i det svenska simlandslaget. Trots allt. Och om den annorlunda vägen till OS-guld. Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2020. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Radiosporten [email protected]
2020-02-26
Länk till avsnitt

J-O Waldners guldkross

Sverige hade guldtorka och pressen var stor på Jan Ove Waldner. Bollgeniet J-O, den sorglösa artisten som aldrig verkade vara nervös. Han skulle rädda den svenska äran i Barcelona. På vägen mot finalen var han förkrossande överlägsen.

Det här är en dokumentär om en av de största i den svenska idrottshistorien och om OS-finalen i bordtennis 1992. Dokumentär av Martin Sundelius, 2016.
2020-02-12
Länk till avsnitt

Nävar och knän mot rasism - Idrottarna som fått nog

Två knutna nävar i luften under den amerikanska nationalsången. John Carlos och Tommie Smith på prispallen i Mexiko City 1968. En protest mot rasismen i USA. Som följts av fler på 2000-talet.

Det här är historien om den tysta protesten i Mexiko 1968, om varför och hur det gick till. Bland andra kommer John Carlos själv att berätta vad som hände. Men protesten -68 var inte den sista, de senaste åren har amerikanska idrottare återigen valt att använda nationalsången för att visa sitt missnöje. Det här är dokumentären om de som vågat ta kampen mot rasismen  och som förlorat nästan allt genom att göra det. Om knutna nävar 1968, men också om Take a Knee 2016. För vad säger de här protesterna om USA och livet som svart idrottare i Amerikas förenta stater? Dokumentär av Alexander Lundholm 2019/2020 Intervju med John Carlos av Carl Fredrik Johansson, UR äger rättigheterna till inspelningen. Radiosporten Dokumentär har fått UR:s tillåtelse att bli först med att publicera ljudet. Slutmix: Fredrik von Der Pahlen
2020-01-29
Länk till avsnitt

Den kvarlämnade medaljen - Aras protest

Brottaren Ara Abrahamian anklagades för att ha kränkt den olympiska andan och blev avstängd, efter att ha lagt ifrån sig sin bronsmedalj och i protest lämnat prisceremonin vid OS i Peking 2008.

Men avstängningen hävdes och istället förändrades brottningens regler efter domarskandalen. Den här dokumentären är berättelsen om en av Sveriges mest framgångsrika brottare. Han som blev världsmästare två gånger om och som också vann två olympiska medaljer. Det här är också berättelsen om korruption och fusk och om brottaren vars agerande förändrade reglerna. Dokumentär av Martin Marhlo 2019/2020 Slutmix Maria Stockhaus Programledare och producent: Alexander Lundholm
2020-01-15
Länk till avsnitt

Special: Sommarårskrönikan 2019

Svenskt brons i tidernas bästa fotbollsturnering, silver i bordtennis-VM och ett efterlängtat diskusguld. 2019 fortsatte dessutom både Alexandersson och Sjöström att håva in medaljer.

Programledare: Susanna Andrén Medverkande: Patric Ljunggren, Richard Henriksson, Alexander Lundholm
2020-01-01
Länk till avsnitt

Special: Vinterårskrönikan 2019

Fiasko för hockeylandslagen och Stockholms OS-ansökan röstades ner. Men 2019 var också året då stjärnorna på snö presterade som bäst när det gällde som allra mest och kvinnorna dominerade igen.

Programledare: Susanna Andrén Medverkande: Bengt Skött, Cecilia Paulsson, Dag Malmqvist
2019-12-18
Länk till avsnitt

Kanotbråket som gav OS-guld

Vännerna blev fiender och levde i skilda världar för att slippa varandra. Kanotbråket blev 90-talets mest omskrivna sportsåpa i Sverige. Men Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson hade en sak gemensamt: De ville vinna OS-guld. Och därför satte de sig i samma kanot i Atlanta 1996.

Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Medverkande: Susanne Gunnarsson, Agneta Andersson, Kalle Sundqvist. Slutmix: Tobias Carlsson
2019-12-04
Länk till avsnitt

Den fejkade motorcykelolyckan

De var hemmanationens stora stjärnor och de olympiska spelens affischnamn. Kostas Kenteris var favoriten till att tända elden, Katerina Thanou skulle göra upp om titeln "Världens snabbaste kvinna". Men på invigningsdagen kom nyheten: De grekiska stjärnorna hade varit med om en motorcykelolycka och låg på sjukhus. Det skulle visa sig vara en stor bluff för att undvika dopningstester. Den stora grekiska tragedin var ett faktum.

Dokumentär av: Cecilia Paulsson, 2019 Slutmix: Lotta Linde-Rahr Programledare: Alexander Lundholm
2019-11-20
Länk till avsnitt

Bomben i Atlanta

Mitt i hjärtat av OS exploderar en bomb. Tusentals människor flyr för sina liv i Atlantas olympiska park, men alla överlever inte. Jakten på bombmannen blir en pinsam historia för FBI, när hjälten hängs ut som skyldig.

Medverkande: Lasse Granqvist, Alice Petrén, Jonas Björkman. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Tobias Carlsson. Alexander Lundholm [email protected]
2019-11-06
Länk till avsnitt

När Stella Walsh sköts ihjäl och kallades för man

Stella Walsh var en av de första kvinnliga friidrottsstjärnorna. Hon noterade världsrekordresultat inte mindre än 37 gånger. Hon vann OS-guld på 100 meter i Los Angeles 1932 och OS-silver på samma distans i Berlin 1936. Långt efter hennes aktiva karriär blev hon skjuten i samband med ett butiksrån och på den efterföljande obduktionen uppdagades att Stella Walsh egentligen var - en man. Genom åren har Stella Walsh ofta förekommit på listor över idrottshistoriens största fuskare. Men var hon verkligen en fuskare? Var hon verkligen en man? Bör vi se på henne med helt andra ögon idag? Det här är berättelsen om Stella Walsh.

Dokumentär av Martin Marhlo (2019) Redaktör: Alexander Lundholm Slutmix: Tobias Carlsson
2019-06-20
Länk till avsnitt

När Ewy Rosqvist var rattens mästarinna

Det var ett av de tuffaste och farligaste rallyn som körts. Efter 444 mil i Argentina var det två svenska kvinnor som var överlägset först i mål i Buenos Aires. Det är nu över 50 år sen som Ewy Rosqvist och kartläsaren Ursula Wirth chockade världen. Var det verkligen möjligt att det enda kvinnliga ekipaget hade vunnit Argentinas Grand Prix?

Dokumentär av Emma Holmsen (2019) Medverkande: Ewy Rosqvist-von Korff Redaktör: Alexander Lundholm
2019-06-13
Länk till avsnitt

När VM-silvret blev trösten efter ministermordet

Sverige var i chock efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Då åkte det svenska damlandslaget i fotboll till VM i USA - och fick ett helt land att jubla igen.

Dokumentär av Martin Hedberg (2015) Medverkande: Mona Sahlin, Victoria Sandell Svensson och Marika Domanski Lyfors.
2019-06-06
Länk till avsnitt

När Marta blev svensk

Sex gånger har hon utsetts till världens främsta fotbollsspelare, hon har skapat hysteri där hon spelat och hon har en alldeles särskild relation till Sverige. Så sent som 2018 blev hon återigen utsedd till världens bästa spelare, men det är inte alla som håller med om att hon fortfarande är lika bra.

Dokumentär av: Petra Svensson, 2019 Reporter också: Frida Ardemark Medverkande: Frida Östberg, Johanna Frisk, Caroline Seger. Redaktör och programledare: Alexander Lundholm
2019-05-30
Länk till avsnitt

När Stockholm (inte) fick OS 2004

Det blev inte som det var tänkt när Stockholm sökte sommar-OS 2004. Det blev aldrig någon Victoriastadion i Hammarbybacken, det blev aldrig någon kanottävling i Brunnsviken och det blev aldrig någon triathlon kring Riddarfjärden.

Den svenska OS-kampanjen kämpade i ständig motvind. IOK-ledamöter blev sjösjuka i Stockholms skärgård, en bomb exploderade på Stockholm Stadion, svenska folket var emot, havsvattnet som skulle gå att dricka var visst fullt av bakterier. Men tänk om Stockholm hade fått OS, hur hade ett OS i Sverige blivit? I den här dokumentären har vi flyttat OS 2004 - och allt som hände i Aten - till Stockholm. Men vi berättar också den sanna historien, om varför det inte blev Sverige som fick OS. En dokumentär av Alexander Lundholm, 2014. Medverkande: Olof Stenhammar, "OS-amiral" för den svenska ansökan för spelen 2004.
2019-05-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.