Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Sportögonblicken du aldrig vill glömma, spelet bakom kulisserna och historierna bakom historien. Programledare: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiosportendokumentar

Avsnitt

När Hanna Öberg träffade folkets hjärtan

Hanna Öberg blir uttagen till OS men är långt ifrån pallplatserna i världscupen. 21:a är hennes bästa placering inför resan till Sydkorea och Pyeongchang. Där chockar hon alla.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Bengt Skött
2019-01-23
Länk till avsnitt

När Torgny Mogren räddade Sverige från fiasko

Hemmanationen Sverige var medaljlöst och förnedrat. Norge dominerade. Men så, på VM:s allra sista dag, förändrades allt. Skid-VM i Falun 1993 slutade med ett svenskt guldjubel. Björn Dählie fick bära runt på mästaren Torgny Mogren.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren
2019-01-16
Länk till avsnitt

När Bengan Boys blev Bengan Boys

Det var början på en svensk storhetstid och slutet för Sovjetunionens dominans. Det var gurkburkar och goa gubbar som tog över handbollsvärlden.

Programledare: Alexander Lundholm Dokumentär: Anton Berg (2008) Gäst: Magnus Wislander
2019-01-09
Länk till avsnitt

Special: Fotbolls-VM-krönikan 2018

Det var en svår grupp och ett landslag som hade svårt att göra mål. Men det blev en sommar när "Jannes gäng" fick Sverige att jubla. Och för en stund vågade svenska folket hoppas och tro på något riktigt stort.

Programledare: Alexander Lundholm Panel: Richard Henriksson, Petra Svensson och Christian Olsson Tekniker: Jakob Lalér
2019-01-02
Länk till avsnitt

Special: OS-krönikan 2018

Sju guld, sex silver och ett brons. Det olympiska vinterspelet i Pyeongchang blev Sveriges bästa genom tiderna. Det var skidskyttar som skrällde och längdskidåkare som levde upp till förväntningarna. Det var skicrossåkare och hockeyspelare som inte lyckades och slalomåkare som äntligen fick kliva högst upp på pallen. Men det var också ett OS på en delad halvö, med en enad koreansk trupp under samma flagga.

Programledare: Alexander Lundholm Gäster: Dag Malmqvist, Bengt Skött och Cecilia Paulsson. Tekniker: Jakob Lalér. Av upphovsrättsliga skäl är musiken förkortad.
2018-12-26
Länk till avsnitt

När Magda var rekordpopulär

Hon vann 42 världscupsegrar och blev Sveriges populäraste idrottare. Magdalena Forsberg var nära att lägga ner elitidrottandet, men istället bytte hon sport och blev världens bästa skidskytt.

Redaktör och dokumentärskapare: Alexander Lundholm
2018-12-19
Länk till avsnitt

När Stenmark utklassade Borg

Sverige var mitt inne i en regeringskris. Ingemar Stenmark och Björn Borg dominerade i varsin sport. Det var då idén om Radiosportens Jerringpris föddes - under en kafferast.

Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Mats Strandberg Slutmix: Maria Stockhaus
2018-12-12
Länk till avsnitt

När Billan hoppade ut genom ett fönster

Sverige var en stormakt i längdskidåkning men bara på herrsidan. Då kom den blyga Marie-Helene Billan Westin och blev den första världsmästaren i fristil. Hon blev Sveriges populäraste idrottare men ville helst gömma sig.

Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren
2018-12-05
Länk till avsnitt

När 94-hjältarna misslyckades

De tog brons i USA. Ravelli, Brolin, Dahlin och alla de andra blev nationalhjältar. Men så kom baksmällan. Varför blev det fiasko för det så hyllade landslaget i kvalen till EM 1996 och VM 1998?

Gäst: Håkan Mild Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentär av: Sigge Dabrowski
2018-11-28
Länk till avsnitt

När Charlotte Kalla slog igenom

Hon är längdskidåkaren som fick sitt stora genombrott i en slalombacke. 20-åriga Charlotte Kalla åkte ikapp och drog ifrån Virpi Kuitunen i den avslutande och mytomspunna etappen av Tour de ski 2008.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentärskapare: Martin Hedberg Gäst: Charlotte Kalla
2018-11-21
Länk till avsnitt

När Lisa Nordén var ett målfoto från OS-guld

Triathleten Lisa Nordén var tusendelar från OS-guldet, eller var hon egentligen först i mål? Målkameran som skulle avgöra guldstriden fungerade inte och Sverige protesterade vilt.

Dokumentärskapare och gäst: Cecilia Paulsson. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-11-14
Länk till avsnitt

När Carolina Klüft trampade över

Hon ledde VM-sjukampen överlägset när hon trampade över i längdhoppet. Och trampade över igen. Med åsnan Ior som stöd gjorde hon sig redo för det sista försöket. Carolina Klüft fick inte göra ett till övertramp.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Dokumentär av: David Hjorter Gäst: Miro Zalar
2018-11-07
Länk till avsnitt

När Jan Boklöv upptäckte V-stilen

Han förändrade en hel sport och med sin kritiserade V-stil blev han bäst i världen på backhoppning. Men det var egentligen ett misstag som gjorde att Jan Boklöv upptäckte V-stilen.

Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Cilla Benkö Slutmix: Tobias Carlsson
2018-10-31
Länk till avsnitt

När Zlatan spelade i Superettan

En gång i tiden var Zlatan Ibrahimovic en lovande talang i Malmö FF. Han beskrevs som kaxig, älskad och hatad. Det här är dokumentären om när Zlatan fick sitt genombrott i Superettan och Allsvenskan.

Programledare: Alexander Lundholm Dokumentär: Martin Marhlo Gäst: Richard Henriksson
2018-10-24
Länk till avsnitt

När Stefan Holm köpte en guldtröja

Han var den ständiga förloraren i stora utomhusmästerskap. Men i OS-finalen 2004 vände han på allt, ur ett hopplöst läge reste han sig och vann guldet. Det här är historien om hur "OS-nörden" Stefan Holm blev olympisk mästare i höjdhopp.

Programledare och producent: Alexander Lundholm Gäst: Bengt Skött Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-10-17
Länk till avsnitt

När Ludmila blev Årets svensk

Hon var så hyllad och folkkär som det någonsin går att bli i Sverige. Ludmila Engquist blev ett frimärke, Årets svensk och fick en byst på Stockholm Stadion. Sedan rasade allt samman. Och bysten på Stadion försvann, men vi har hittat den.

Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Linn Nenzén och Stina Lundberg Dabrowski Vill du höra en längre dokumentär om Ludmila Engquist, lyssna på "Ludmila - i nationens intresse"
2018-10-10
Länk till avsnitt

När Peder vann och Jerringbråket startade

Peder Fredricsons OS-silver gav honom Radiosportens Jerringpris. Då rasade krönikörerna, som menade att det var en kupp av "hästfolket" och att priset tappat sitt värde. Det fick ridsport-Sverige att gå till motattack.

Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Markus Boger Slutmix: Lotta Linde-Rahr
2018-10-03
Länk till avsnitt

När Blade Runner blev en mördare

Han var en nationalhjälte och en ikon i hela världen. Men på Alla hjärtans dag 2013 dödade han sin flickvän.

Det är natten till Alla hjärtans dag. Modellen Reeva Steenkamp har skrivit ett kärleksbrev till sin pojkvän, den världsberömda sprinterlöparen Oscar Pistorius. Men brevet ligger oööpnat när hon skjuts till döds i badrummet. Hur och varför Reeva Steenkamp dog ska ta år att reda ut i domstol. Men en sak är klar från början: Det är Sydafrikas nationalhjälte som dödat sin flickvän. Oscar Pistorius har kallats för "Världens snabbaste man utan ben", "hälften man, hälften maskin". Men framförallt har han kallats för Blade Runner. Det här är historien om hur Blade Runner blev en mördare. Programledare: Alexander Lundholm
2018-06-12
Länk till avsnitt

När Annika Sörenstam mötte männen

Hon var ohotad världsetta och dominerade damernas tour. Annika Sörenstam bestämde sig för att tävla mot världens bästa manliga golfspelare. I Dallas 2003 var uppståndelsen enorm.

En dokumentär av David Hjorter. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Anders Ask, som bevakade tävlingen på plats 2003.
2018-05-29
Länk till avsnitt

När Svennis överlevde Dödens Grupp

Den brittiska pressen jagar Sven-Göran Eriksson efter en otrohetsskandal. Och när VM börjar ställs Svennis mot Sverige i Dödens Grupp. Engelsmännen ber för den skadade storstjärnan David Beckham.

I den andra och avslutande delen av dokumentären om Sven-Göran Erikssons tid i England får Svennis problem. Den brittiska pressen avslöjar en kärleksaffär mellan de två mest kända svenskarna i England. Svennis och programledaren Ulrika Jonsson. Samtidigt som rubrikerna handlar om otrohetsskandalen förbereder sig Englands landslag för fotbolls-VM 2002. England har hamnat i Dödens Grupp, mot Sven-Göran Erikssons hemland Sverige, svåra Nigeria och ärkefienden Argentina. Den stora stjärnan, lagkaptenen David Beckham, är skadad inför VM. Till och med drottningen är bekymrad. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm och Claes Aronsson.  Gäst: Susanna Andrén.
2018-05-15
Länk till avsnitt

När Svennis gjorde "Svensation" i England

Han är en hyllad mästartränare i Italien. England är ett landslag i kris. Men Svennis bestämmer sig för att bli Englands första utländska förbundskapten och kritiken är hård i brittisk media.

Gäst: Stefan Elofsson. Programledare: Alexander Lundholm.
2018-05-01
Länk till avsnitt

När Björn Borg gjorde comeback med träracket

Han var världens bästa tennisspelare. Men när han gjorde comeback kallades han för "ett dammigt spöke".

Efter att ha dominerat tennissporten slutade Björn Borg i början av 80-talet. Men ett decennium senare gjorde han comeback. På gruset i Monte Carlo kom Björn Borg med sitt gamla träracket, en ny tränare och drömmar om att nå världstoppen igen. Gäst: Roger Burman Programledare: Alexander Lundholm
2018-04-17
Länk till avsnitt

När världens snabbaste kvinna plötsligt dog

Flo-Jo chockade världen med sina snabba tider, kroppsliga förändring och färgglada tävlingskläder. Men bara tio år efter världsrekorden dog Florence Griffith Joyner. Bevisar det att hon var dopad?

I säsongspremiären av Radiosporten Dokumentär berättar vi historien om världens snabbaste kvinna. 1988 sprang Florence Griffith Joyner på nya världsrekord på 100 och 200 meter. Rekord som fortfarande är ohotade. Hon hade genomgått en kroppslig förvandling inför rekordsommaren. Många misstänkte dopning, men Flo-Jo åkte aldrig fast. Tio år senare dog hon i sömnen i sitt hem, bara 39 år gammal. Skulle obduktionsrapporten bevisa att hon varit dopad hela tiden? I dokumentären medverkar Maria Akraka. Hon tränade med "Flo-Jo" våren 1988, bara månader före världsrekordslakten. Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm. Gäst i studion är Isabell Gradin. Alexander Lundholm alexander.lundholm@sr.se
2018-04-03
Länk till avsnitt

#15 När Johan Olsson stack iväg och Marcus Hellner vann

I Vancouver 2010 bestämde sig Johan Olsson för att sticka ifrån resten av fältet i skiathlon-loppet. Hans lagkamrater bromsade klungan för att öka luckan. Men till sist vann Marcus Hellner.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäster: Mats Fagerström, Isabell Gradin och Martin Hedberg. Detta avsnitt spelas in på Arlanda och i Pyeongchang. Och detta är det sista avsnittet för denna säsong! Men Radiosporten Dokumentär kommer tillbaka senare i vår!
2018-02-07
Länk till avsnitt

#14 När Pernilla Wiberg startade kvinnorevolutionen

Sverige tog inte en enda medalj på damsidan i vinter-OS under 70- och 80-talen. Sedan kom Pernilla Wiberg. Resten är historia.

(Försnack 0-4 min, dokumentären 4-28 min, eftersnack 28-36 min) Pernilla Wiberg satte upp höga mål redan som liten. Hon skulle bli bäst i världen i någon sport, för då kunde inte ens hennes storasyster slå henne i den grenen. Hon valde alpint och förändrade den svenska idrotten för alltid med OS-guld och -silver och fyra VM-guld. Hör Pernilla Wiberg i en exklusiv intervju om vägen till hennes OS-framgångar under 90-talet och hur hon påverkat senare generationers idrottare. De svenska idrottskvinnorna har inför spelen i Pyeongchang tagit 25 medaljer i vinter-OS under 2000-talet, fler än herrarna. Att jämföras med noll och inga medaljer för de svenska damerna under 70 och 80-talen. Det finns till och med dom som kallar Pernilla Wiberg för den viktigaste kvinnan i svensk idrott genom tiderna. Det gör Åke Stolt, före detta sportkrönikör, som skrivit OS-boken Ringar av is. Dokumentär av Martin Hedberg. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Mats Dahlberg, Radiosportens alpina kommentator, som följde Pernilla Wibergs långa karriär. Efter en stroke i mars 2017 har han inte hörts i radio.
2018-01-31
Länk till avsnitt

#13 När Foppa blev ett frimärke

Straffläggningen i Lillehammer var ett drama av sällan skådat slag och slutade med Sveriges första OS-guld i ishockey. Peter Forsberg berättar om sitt straffmål och Tommy Salo om sin räddning.

Dokumentär av Anton Berg. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Challe Berglund.
2018-01-24
Länk till avsnitt

#12 När Nancy Kerrigan blev nedslagen

Det är tidernas främsta idrottssåpa. Den amerikanska konståkaren Nancy Kerrigan blev attackerad och nedslagen under USA:s OS-uttagningar 1994. Konkurrenten Tonya Harding pekades ut som skyldig.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Annika Greder Duncan.
2018-01-17
Länk till avsnitt

#11 När Gunde skrek: "Du får vila sen!"

Det är ett av svensk idrotts mest klassiska citat. Under skidstafetten i Calgary 1988 åkte Gunde Svan bakom sistasträckans Torgny Mogren och skrek: "Du får vila sen!". Det slutade med svenskt guld.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Torgny Mogren. Musik i programmet:  Kesselofski och Fiske med "Kom tillbaks Gunde" Iggesundsgänget med "Oh vad jag hatar Gunde Svan" Martin och Afrikanerna med "Heja Gunde"
2018-01-10
Länk till avsnitt

#10 När Anja Pärson kraschade och reste sig igen

Under OS i Vancouver var Anja Pärson på väg mot medalj i störtloppet, när hon kraschade i sista hoppet. Men hon reste sig och tog medalj dagen efter.

Programledare: Alexander Lundholm.  Gäst: Torgny Svensson. Dokumentär: Petra Svensson.
2018-01-03
Länk till avsnitt

#9 När Ludmila satsade på bob och dopade sig

Häcklöparen Ludmila Engquist var Sveriges mest folkkära idrottare. När hon slutade med friidrott ville hon bli historisk och ta en medalj i ett vinter-OS. Men det slutade med en dopningsskandal.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Karin Olsson Westergren.  I programmet hörs ett utdrag ur P1-dokumentären "Ludmila - i nationens intresse", som du kan höra i sin helhet här.
2017-12-27
Länk till avsnitt

#8 När Tre Kronor fiaskoförlorade mot Vitryssland

Tre Kronor såg oslagbara ut under OS 2002. Kvartsfinalmotståndaren Vitryssland skulle inte vara några problem. Men det blev ett av tidernas största svenska idrottsfiaskon.

Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Magnus Wahlman. Dokumentär av Anton Berg, från 2009.
2017-12-20
Länk till avsnitt

#7 När Steven Bradbury hade maximal tur

Australien hade aldrig vunnit ett OS-guld i ett vinterspel, men short-track-veteranen Steven Bradbury gjorde det osannolika 2002. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Martin Johansson.

2017-12-13
Länk till avsnitt

#6 När Stenmark fick Sverige att stanna

Efter ett relativt misslyckat OS 1976 är pressen stor på Ingemar Stenmark inför OS 1980. I en ny intervju berättar han om tävlingarna. Programledare Alexander Lundholm. Gäst: Cecilia Paulsson

2017-12-06
Länk till avsnitt

#5 När vinter-OS blev Adolf Hitlers fest

Vinterspelen i Garmisch-Partenkirschen 1936 var en stor framgång för Adolf Hitler och Tyskland. Imponerade svenska reportrar var på plats. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Andreas Matz.

Förtydligande: Adolf Hitler hade inte tagit över makten i Tyskland när landet tilldelades OS 1936. 
2017-11-29
Länk till avsnitt

#4 När Damkronorna chockade alla

I OS i Turin 2006 lyckades Sveriges ishockeylandslag besegra omöjliga USA i semifinalen och ta sig till OS-final. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Petra Svensson

2017-11-22
Länk till avsnitt

#3 När Johann Mühlegg kissade i snön och försvann

Johann Mühlegg krossade den svenska guldfavoriten Per Elofsson i Salt Lake City 2002. Men vad hände sen med den dopade spanjoren? Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Bengt Skött.

Expressens Ludvig Holmberg berättar hur han blev den första journalisten att hitta Johann Mühlegg, åtta år efter att han spårlöst försvann. Efter ett frenetiskt letande ledde spåren till Brasilien.
2017-11-15
Länk till avsnitt

#2: När Charlotte Kalla gjorde det omöjliga

"Jag skiter i brons, jag skiter i silver, vi ska ha guld", sa Charlotte Kalla om stafetten i OS i Sotji 2014. Programledare: Alexander Lundholm. Gäst: Dag Malmqvist.

2017-11-08
Länk till avsnitt

#1: När Eddie blev en örn

Historien bakom den brittiske backhopparclownen Eddie the Eagle som charmade publiken vid OS i Calgary 1988. Reporter Alexander Lundholm. Medverkande Bengt Skött.

2017-11-01
Länk till avsnitt

Repris: Italienmatchen EM 2004 - Zlatans stora kväll

Italien väntar i playoff till VM-slutspelet. Då kan det vara värt att minnas den där magiska EM-kvällen för 14 år sedan. (Repris från juni 2016).

Det skulle bli Zlatans stora kväll. Hör honom och referenten Lasse Granqvist om det historiska målet. Reporter Martin Hedberg. (Intervjun med Zlatan Ibrahimovic gjorde Richard Henriksson).
2017-10-20
Länk till avsnitt

Det sensationella OS-guldet i fälttävlan

Petrus Kastenmans OS-guld i fälttävlan 1956 på hästen Illuster är en av de största framgångarna inom svensk ridsport någonsin. Guldet var en stor sensation och ingen trodde på förhand att militären från Skövde skulle sluta överst på pallen.

Petrus Kastenmans OS-guld vid ryttarolympiaden i Stockholm för drygt 60 år sen hör till en av svensk idrottshistorias stora klassiker. Kastenmans väg fram till guldet var kantad av en rad tillfälligheter som till sist mynnade ut i den ädlaste av medaljer. Sergeanten från Skövde lyckas träna upp den ratade Illuster till en guldhäst, han får kämpa för att behålla honom då högre befäl vill ta över hästen och ekipaget får chansen i OS tack vare en dispyt mellan en annan ryttare och förbundet. Det är en jättesensation egentligen och en typ av bragd. Han var en underdog i det här sammanhanget. Petrus Kastenmans son Björn Kastenman om sin fars OS-guld. Det var så mycket som hände innan som gjorde att han kanske aldrig skulle ha kommit till OS och det var så mycket som hände på OS. Hör hela historien om det sensationella OS-guldet i ljudklippet ovan. Jens Prytz jens.prytz@sverigesradio.se
2017-08-25
Länk till avsnitt

Pia Sundhage: Dans, sång, fiasko och succé

Förlusten i EM-kvartsfinalen mot Nederländerna blev Pia Sundhages sista match som förbundskapten. Hon fick aldrig avsluta turneringen med sin önskelåt.

Radiosporten minns här tillbaka på Sundhages fem år som förbundskapten, med bland annat VM-fiaskot 2015, OS-succén 2016 och kritikerna som ville att hon skulle lämna sin post. Radiosporten radiosporten@sverigesradio.se
2017-07-28
Länk till avsnitt

Bye Bye Bolt

Han ville bli en levande legend och han lyckades. Men snart är hans era över. Sommarens VM blir Usain Bolts avskedsföreställning.

Usain Bolt har världsrekorden på 100, 200 och 4x100 meter. Han har elva VM-guld och åtta OS-guld. Hans betydelse för den ifrågsatta och dopningsförföljda friidrotten går inte att överskatta. I Radiosportens nya Dokument Bye Bye Bolt hör vi hans mest klassiska lopp, men också en intervju med hans mamma Jennifer och pappa Wellesley. Hör också det svenska sprinterlöftet Austin Hamilton och den förväntade arvtagaren André de Grasse om Usain Bolts betydelse för sporten. Redaktör Alexander Lundholm
2017-07-14
Länk till avsnitt

Tyskland ? det svartvita spöket

Vinna eller försvinna mot Tyskland? Spelar ingen roll hur bra Sverige spelar, tycks det det går inte att vinna.

I alla fall inte sen bronsmatchen i VM 1991. Det är 26 år sen. Och det är inte för att lägen inte uppstått. Lagen ställs ofta mot varandra och Sverige förlorar jämt. Det svartvita spöket Tyskland har slagit Sverige gula och blå i mästerskapssammanhang sedan 1995. Den kanske bittraste av alla tysktorskar hämtar vi från VM-finalen 2003. En feldömd frispark i gav tyskorna läge att avgöra med golden goal. Då innebar det en andra raka finalförlust efter förlängning, för Sverige mot Tyskland. En annan sur tysktorsk är den i hemma-EM 2013, i semifinalen där Lotta Schelin fick ett mål bortdömt och Tyskland slog ut ett formstarkt Sverige på Gamla Ullevi. Den färskaste är OS-finalförlusten från i fjol, där Tyskland naturligtvis stod i vägen för en fullbordad svensk bragd. Redaktörer: Susanna Andrén och Martin Sundelius
2017-07-13
Länk till avsnitt

Det osannolika OS-silvret

För ett år sedan tog Sverige det osannolika OS-silvret i Rio. Nu är det en månad kvar till fotbolls-EM i Nederländerna. Vi minns tillbaka på den svenska succén.

2017-06-16
Länk till avsnitt

Steroid-Sverige del 4 av 4: Stjärnorna är döda men rekorden är kvar

Precis som världsrekorden är flera av de svenska rekorden dopningsbefläckade. De kommer från en tid när dopningen var utbredd i Sverige.

Tiden när svenska friidrottare tog anabola steroider har lämnat efter sig flera närmast oslagbara rekord. Ricky Bruch är fortfarande rekordhållare i diskus, det svenska rekordet i kula är över 40 år gammalt. 7 av de tio bästa resultaten genom tiderna i manlig kulstötning är från 70- och 80-talet. 6 av de 10 bästa diskuskasten är också från den tiden. Samtliga svenska rekord i de manliga kastgrenarna är noterade på 70- eller 80-talet. På damsidan är det bara Linda Haglunds rekord som är kvar. Hon har fortfarande rekorden på 100 och 200 meter, tider hon sprang på innan dopningsavstängningen. I den fjärde och sista delen av Steroid-Sverige får dopningsjägaren Arne Ljungqvist och Radiosportens expert Miro Zalar leverera sina funderingar och lösningar på rekord-frågan. Alexander Lundholm alexander.lundholm@sverigesradio.se  Källor: Sveriges Radios arkiv SVT:s arkiv Aftonbladet Svenska Dagbladet Expressen Dagens Nyheter Riksidrottsförbundets hemsida Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager Off the Record, av Ulf Ekelund Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.
2017-05-23
Länk till avsnitt

Steroid-Sverige del 3 av 4: Linda Haglund hade steroider i necessären

Linda Haglund var en av svensk idrotts största stjärnor när hon stängdes av efter att ha testat positivt med anabola steroider i kroppen.

Hon var länge i ledningen i OS-finalen på 100 meter i Moskva 1980. Till slut var Linda Haglund bara två hundradelar från medalj. Ett år efter OS i Moskva avslöjades Sveriges stora stjärna med anabola steroider i kroppen. Hon sa att hennes tränare lurat i henne steroiderna. I den tredje delen av Steroid-Sverige berättar vi hur det svenska förbundet försökte få Linda Haglund friad. Stavhopparen Miro Zalar minns ett samtal med Linda Haglund som väcker frågor. Och Arne Ljunqvist förklarar varför han hatades i Sverige. Alexander Lundholm alexander.lundholm@sverigesradio.se Källor: Sveriges Radios arkiv SVT:s arkiv Aftonbladet Svenska Dagbladet Expressen Dagens Nyheter Riksidrottsförbundets hemsida Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager Off the Record, av Ulf Ekelund Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.
2017-05-22
Länk till avsnitt

Steroid-Sverige del 2 av 4: Landslagsläkaren skrev ut anabola steroider

Trots förbud mot anabola steroider fortsatte svenska friidrottare att dopa sig. Under en Finnkampsbankett skrev landslagets läkare ut steroider till den stora stjärnan.

De anabola androgena steroiderna förbjöds inom friidrotten 1974. En metod att spåra steroiddopning hade plockats fram och använts för första gången under EM i Rom. Svenska förbundets ordförande Arne Ljungqvist är ledande i jakten på fuskarna. Men att Sverige var ett föregångsland uppskattades inte av alla i det svenska landslaget. Dopningen var fortsatt utbredd bland elitfriidrottarna. Stavhopparen Miro Zalar och förbundets generalsekreterare Ulf Ekelund minns hur de anabola steroiderna fortsatte att användas, framförallt av de manliga kastarna. Testerna var få och bara på de stora mästerskapen. Det var lätt att komma undan. Hotellrum totalförstördes under landslagsresor. TV-apparater kastades ut genom fönster. Ulf Ekelund är övertygad om att det var de anabola steroiderna som gjorde friidrottarna aggressiva.   Under en bussresa i Östtyskland 1977 bestämde sig herrlandslaget för att försöka få bort sin ordförande Arne Ljungqvist. 32 av 36 svenska landslagsmän skrev under en skrivelse som krävde att förbundets ordförande skulle avgå. Diskuskastaren Ricky Bruch var initiativtagaren till brevet. Det var förbundets beslut att införa obligatoriska dopningstester i Sverige som fick landslagsstjärnorna att protestera. Arne Ljungqvist stannade kvar på sin post, trots kuppförsöket. Men Ricky Bruch var inte klar med att skapa rubriker. Finnkampen 1978 slutade med en stor svensk dopningsskandal, men inte under själva tävlingen, utan på banketten efteråt. Ricky Bruch hade bestämt sig för att få landslagsläkaren Rolf Lammet Ljungqvist att skriva ut anabola steroider. Och han lyckades. Lammet menade att han blivit övertalad och att han alltid varit svag för Ricky Bruch. När tidningarna fick se dopnings-recepetet blir det stora och svarta rubriker. Aftonbladet publicerade nyheten med en stor bild på Lammets dopingrecept till Ricky Bruch. Rolf Lammet Ljungqvist erkände efter några dagar att han skrivit ut anabola steroider till fler än Ricky Bruch. Han fick lämna sitt jobb som landslagsläkare. I den andra delen av Steroid-Sverige berättar Miro Zalar om den kaotiska Finnkamps-banketten och Arne Ljungqvist minns kupp-försöket och krismötet i Östtyskland, när landslaget vände sig emot honom och kampen mot dopningen. Alexander Lundholm alexander.lundholm@sverigesradio.se   Källor: Sveriges Radios arkiv SVT:s arkiv Aftonbladet Svenska Dagbladet Expressen Dagens Nyheter Riksidrottsförbundets hemsida Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager Off the Record, av Ulf Ekelund Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.
2017-05-21
Länk till avsnitt

Steroid-Sverige del 1 av 4: En tredjedel av Sveriges bästa tog anabola steroider

Det fanns en tid när steroid-bruket var utbrett inom svensk friidrott. I den första delen av serien Steroid-Sverige berättar vi historien om pillerprodukten Ricky Bruch.

I Radiosportens serie Steroid-Sverige berättar vi om en tid när dopningen var utbredd i Sverige, när en tredjedel av Sveriges bästa manliga friidrottare använde anabola steroider och när Sveriges två största stjärnor stoppade fingrarna i pillerburken. Från den tiden är många av rekorden kvar, men stjärnorna är döda. 1972 tog Sverige den första OS-medaljen i friidrott på 20 år. Ett brons i diskus. Det var en idrottare på steroider som tog den. Tidningarna kallade Ricky Bruch för en pillerprodukt. Fram till OS-bronset hade han ätit den anabola steroiden Dianabol. Den färgstarka och kontroversiella Ricky Bruch var helt öppen med sitt steroid-användande, de positiva effekterna och alla biverkningar. Före 1974 var det inte förbjudet med anabola steroider. Det saknades testmetoder och vetenskapliga belägg. Men friidrottsförbundets ordförande Arne Ljungqvist hade inlett jakten på steroiderna i början av 70-talet. 1973 skickade han ut en enkät till de tio bästa svenska manliga friidrottarna i samtliga grenar det året. De fick frågan om de använt anabola steroider. Av 144 som fick frågan svarade 99 på enkäten. 31% svarade ja. 75% av kastarna hade tagit anabola steroider. I den första delen av Steroid-Sverige berättar Arne Ljungqvist om kampen mot det utbredda steroid-bruket och Radiosportens expert Miro Zalar minns sin vän Ricky Bruch.   Anabola androgena steroider användes av tyska soldater under det andra världskriget och tog sig in i idrotten på 50-talet. Det konstgjorda hormonet liknar det manliga könshormonet testosteron. Hormonerna bygger upp musklerna men utvecklar också manliga drag som djupare röst och hårväxt. DDR och Sovjetunionen dopade sina idrottare systematiskt. Alexander Lundholm alexander.lundholm@sverigesradio.se   Källor: Sveriges Radios arkiv SVT:s arkiv Aftonbladet Svenska Dagbladet Expressen Dagens Nyheter Riksidrottsförbundets hemsida Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager Off the Record, av Ulf Ekelund Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.
2017-05-20
Länk till avsnitt

VM 1987: 30 år sedan Tre Kronor stoppade den röda maskinen (repris)

Det handlade om att som bäst komma tvåa efter omöjliga Sovjet. Men så bestämde sig svensk hockey att göra ett försök. VM 1987 var det upp till bevis. Hör Håkan Södergren och Leif Boork.

Det här programmet sändes första gången i maj 2014. Reporter Martin Hedberg.
2017-05-05
Länk till avsnitt

Sportåret 2016: OS i Rio

Vissa ögonblick minns du för resten av ditt liv. Ett olympiskt spel innehåller många sådana ögonblick. I det här programmet ska vi återuppleva några av de mest klassiska stunderna från OS i Rio.

2017-01-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.