Sveriges 100 mest populära podcasts

Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat

Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

skolspanarna.se

Avsnitt

Avsnitt 365 - Digital evolution

I 365:e avsnittet pratar Patrik och Hans smått och stort i skolans värld. Inledningsvis handlar det om vett och etikett, floskler, deep fake och födelsedagsbarnet Blackberry. Förutom detta kan veckans lyssnare förvänta sig fyra små (ironi!) frågor om AI, testbaserat lärande, rektorsbyten och varför utvecklingen inom skolan är som den är. De pratar även ordning och reda i klassrummet och vad vi egentligen menar med studiero. Den digitala prägeln i avsnittet kommer främst i diskussionen om att man måste se skolans digitalisering som en evolution. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2024-01-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 364 - Undanflykternas tid

I det andra avsnittet för terminen är det Johan och Hans som möts i etern. Inledningsvis pratar de undanflykternas tid, nyårslöften, Gimkit, Threads, gadgets och floskler. Huvudfokus denna vecka ligger dock på klassrummet och ett gäng frågor kopplade till arbete i och omkring klassrummet. Är snabbt alltid bra? Vilka förmågor håller på att försvinna? Används kompensatoriska hjälpmedel? Vad är bionic reading? Är de digitala nationella proven på väg bort? Som vanligt utlovas inga svar även om det även denna vecka blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2024-01-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 363 - Meningslöshetens mörker

I det första avsnittet för det nya året träffas Hans och Patrik ljudledes för att inledningsvis prata om helgerna som varit, senare skoldagsstart, sakerna som dog 2023, meningslöshetens mörker och nya Microsoft-knappen. Trots att det är nytt år utlovas ett fortsatt fokus på AI, så även detta avsnitt som bjuder både på en AI-backspegel samt några tips på hur man kan använda AI med eleverna. Veckans spaningar fokuserar på trenderna vi inom skolan ska hålla ögonen på under 2024. Det handlar bland annat om AI, det analoga, GDPR, gratis vs premium och en mogen marknad. Det må vara ett nytt år men det mesta är sig likt i Skolspanarvärlden. Även denna vecka blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2024-01-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 362 - Kalas eller katastrof?

I årets sista avsnitt börjar julstämningen göra sig påmind när de tre vise männen för första gången denna termin sammanstrålar vid inspelningsbordet. Inledningsvis utgår de från frågeställningen: kalas eller katastrof? Det leder till ett spretigt samtal om julbord, Lucias transformation, PISA-punkan, läskatastrofen, Cool Tools, Google Search, det sociala klassrumsklimatet och AI ur många olika perspektiv. Andra halvan handlar om fem listor som de låter runda av året 2023. Det blir heta teknikdebatter, otippade Skolspanartips, skoltrender ur ett cyniskt gubblärarperspektiv, skol saker vi inte längre eller rent av aldrig har diskuterat och TV-serier att binga under jullovet. Som så många gånger förr är allt sig likt även denna vecka då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.

PS. Skolspanarna önskar alla lyssnar en riktigt God jul och ett Gott nytt år! DS

2023-12-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 361 - Implementera AI

I det 361:a avsnittet är det Hans och Patriks tur att podd-prata. I nyhetssvepet ställer de sig frågande till att konferens-anteckna på laptops och regeringens friskolestyrning. Givetvis slinker det även in några Google och AI-tips. Förutom detta blickar de tillbaka och tar tempen på Patriks 5 av 10 lista från förra året. Är kommunaliseringen, lärartätheten, PISA, betygen och målstyrningen fortfarande lika aktuellt? De pratar även om  disciplin i skolan samt en lite mer hands on AI-implementering. Som ni säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-12-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 360 - SOS Shiny Object Syndrome

I det 360:e avsnittet ropar de båda pedagogerna SOS. Inte på hjälp men i samstämmighet över fenomenet Shiney Object Syndrome. Det och andra ord i den digitala verklighet vi lever i avhandlas tillsammans med lite klassiskt jul-snack och årligt återkommande listor. Spaningarna denna vecka rör sig kring trängseln i molnet samt om vi befinner oss på ett AI 90-tal eller 10-tal. Det blir även ett kort verktygssvep samt ett fördjupande samtal kring om hur kunskapsfördelningen i klassrummet ser ut. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-12-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 359 - Vi är på 90-talet när det gäller AI

I det 359:e avsnittet är det fredag eftermiddag och Hans och Patrik har lyckats få till en stund att prata skola. På tapeten denna vecka är inledningsvis Covid, Black Friday och hårdvara. De tar sig sedan an Ungar och medier samt Svenskarna och internet. Två färska sammanställningar över svenska folkets digitala vanor. När de gäller de ungas vanor lyfter de fram mobilens vikt, det sociala spelandet, ökad läsning och nattligt mobilanvändande. När det gäller Sverige i stort handlar det mer om att vi tror vi är bättre än resten av Europa, att Google Chrome dominerar och att 7% inte litar på Wikipedia. Som avsnittets titel anspelar blir det även ett AI-segment där de utifrån från ett Bill Gates-citat pratar om AI nu och framöver. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 358 - 47 sekunder

I det 358:e avsnittet är det två lite lätt stressade pedagoger som återigen strålar samman för att prata skola. Inledningsvis blir samtalar de om Jimmie på arabiska, hallucinerande chattbotar, Facebooks överpris och de 47 sekunder människor orkar lyssna. Veckans digitala verktyg handlar om filmskapande, Google och AI. Hans sågar även Seterra en gång för alla. I den lite mer filosofiska delen av samtalet handlar det bland annat om den eviga jakten på den perfekta skolplattformen och bristen på vettiga alternativ. De pratar även om den nedvärderande synen på läraren som kunskapsförmedlare. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-11-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 357 - Vad vill vi med digitaliseringen av skolan egentligen?

Det 357:e avsnittet tar inledningsvis upp några av livets viktiga frågor: Är kaffet gratis? Mår man bättre av att snooza? Nyheterna denna vecka handlar om enshittification, Spotify, annonsblockare, statlig e-legitimation och lite AI. Temat för veckan är annars vad vi egentligen vill med digitaliseringen i skolan. Bland annat pratas det om Torkel Klingbergs bok Framtidens digitala lärande och begrepp som skärmtid, BOYD, fokus, hårdvara är lite av det du kan förvänta dig. Det mesta är sig likt även denna vecka i ett samtal som handlar om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-11-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 356 - Som en smäck

I det 356:e avsnittet slänger sig de båda pedagogerna med ett något föråldrat bildspråk i hopp om att måla upp en tydlig bild för lyssnarna. I nyhetssvepet bjuds det på GIFs, Musk, Zoom och 99 ljud. Genom ett beprövat upplägg blickar de tillbaka för att spana framåt. Det blir digitala listor, digital kompetens och digitalt dilemma. Det handlar om alltifrån Superlistan 2023, där de 100 viktigaste pedagogiska verktygen listas, till Kairos Futures rapport om AI i arbetslivet. När det kommer till dilemmat river de runt lite i mobilgrytan och blir så där charmigt bittra som bara gubbar i övre medelåldern kan bli. Som vanligt är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 355 - Digital mognad

Koffeinet från pizzeriakaffet flödar i ådrorna hos Skolspanarna den här fredagseftermiddagen då de tar sig an digitala nyheter, en rapport om digitalisering och forskning om digitalt läsande. De lär sig bl a att man kan samtala med sina pdf-dokument, att 65% av alla kommuner tycker fel och att pennan ofta besegrar datorn. Allt detta sker som vanligt under ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.

2023-10-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 354 - Tangentbordsträning

I det 354:e avsnittet möts de båda pedagogerna återigen via länk för att prata om allt mellan skolans golv och tak. De tar sig an Maktbarometern 2023 och inser att de blivit ännu ett år äldre. Lärarinfluencers, Mean Girls, mobiler och Chromebook Plus avhandlas även i det inledande nyhetssvepet. Förutom detta droppas en hel del digitala verktyg som förhoppningsvis kan vara användbara i klassrummet. Däribland ett gäng ganska osexiga tangentbordsträningstjänster som dock fyller en viktig funktion. Veckans AI-segment handlar om AI i klassrummet. Som du säkert förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-10-20
Länk till avsnitt

Avdnitt 353 - Hjärnans bandbredd

I veckans avsnitt spanar Hans och Patrik kring tre trender i skolans digital värld som vi kommer att vara snackisar hela läsåret och en bra bit bortom det. Det handlar förstås om AI, men också det analogas återkomst och trenden att gå från många små tjänster till helhetslösningar. De dyker också ner på allvar i Torkel Klingbergs bok ?Framtidens digitala lärande? och begreppet ?hjärnans bandbredd?. Utöver det blir det självklart nyheter och tips i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.

2023-10-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 352 - Det har aldrig varit lättare att vara kreativ! (Men är vi så kreativa längre?)

I det 352:a lite lätt stökiga avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka för att snicksnacka om skolans underbara värld. Inledningsvis bjuds det på oformaterad text, lärarkontrollerade datorer, Neuralink, ASMR och Googles födelsedagar. Förutom detta nyhetssvep ligger fokus på fyra lite spretiga ord. Kreativitet, AI, genvägar och stöklådan. Stämmer det att det aldrig varit så lätt som idag att vara kreativ? Hur ska vi använda AI på rätt sätt? Är inte AI just genvägar? Vad har vi egentligen i den digitala stöklådan? Fyra ord och fyra frågeställningar som även denna vecka slutar i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-09-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 351 - Papper är den nya vinylen

Skolspanarna har börjat sin höstsäsong! ?Äntligen!? säger vissa, ?Redan?? säger andra, ?Skönt att det äntligen är höst!!? säger Hans och Patrik. Efter en utvärdering av vädret och ledigheten blir det ett gediget nyhetssvep från sommaren. Det rör sig om allt från en inställd Cagefight via fredsfördraget mellan EU och USA till kontraproduktiv lärarfortbildning. Dessutom blir det en del tips, olika aspekter av det heta ämnet AI i skolan och det faktum att papper är den nya vinylen. Trots nystarten för podden är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-09-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 350 - Dream Team 2.0

I det 350:e avsnittet har de båda pedagogerna tagit på sig kortbyxorna och checkat ut mentalt. I ett tämligen ostrukturerat avsnitt dammar de av skolans Dream team för att uppdatera och utveckla. Vem passar som skolchef? Vem är vaktmästare i deras drömskola? Ansvarar fortfarande Nicolas Cage för Datateket? Även om frågorna är många kan inte svar garanteras. Avsnitt 350 är helt enkelt ett bonus-avsnitt som kanske kan avnjutas en slö sommardag. För även om det är ett avsnitt som sticker ut så är en hel del sig likt, då det ändå blir ett samtal om skola, digitalisering och en hel del annat. 

2023-06-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 349 -5 av 10 - Summer Edition 2023

I det 349:e avsnittet sammanstrålar de tre Skolspanarsolstrålarna för terminens sista riktiga avsnitt. Som så många gånger för utgår de från konceptet 5 av 10. Det vill säga att de utifrån 10 mer eller mindre okända alternativ ska de välja 5 som de tycker bäst (eller minst dåligt) om. Hans presenterar 10 saker en svensklärare kan göra på sommarlovet för att förbereda sig inför höstterminen. Patriks tunga lista till Hans består av 10 saker från den svenska skoldebatten vi inte är helt färdiga med. Johan presenterar en mer lättsam lista till Patrik där han ska välja vilka fem, ej aktiva, band eller artister han helst skulle vilja se en konsert med i sommar. Även om sommarfeelingen är påtaglig så är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 348 - Google Vs Microsoft

I det 348:e är det båda pedagogerna tillbaka i den imaginära podd-studion. Förutom det tydliga temat Google Vs Microsoft tar de även tag i viktiga frågor såsom kortbyxor på jobbet, vad man gör med eleverna på slutet av terminen och hur man på bästa sätt städar digitalt. När det kommer till nyheter handlar det bland annat om vulgärtolkningar i skoldebatten, icke-digtala NP i år 3 och Apples brutalt dyra headset. Som brukligt bjuds det även på några AI-tips som, som denna gång, kan underlätta ditt frågeskapande. Huvudattraktionen är dock den länge upptalade IT-kampen mellan Google och Microsoft. Jämförelser, för- och nackdelar utlovas. Trots terminens närstående slut är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Music by RomanSenykMusic from Pixabay

2023-06-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 347 - Vindarna har vänt

I avsnitt 347 är det återigen Hans och Patrik som står framför mikrofonerna och spelar in podd. Avsnittet inleds med ett gäng tips om alltifrån att multiträna i bikupan, skapa AI-musik och att använda engångsepost till att skapa klassiska stillbildsfilmer online utan att behöva skaffa något konto. Självklart blir det lite AI-prat även detta avsnitt, men tyngdpunkten ligger på digitaliseringen av skolan. Skolspanarna vänder och vrider på digitaliseringsstrategier, trender i debatten, tolkningen av aktuell forskning och vad vi egentligen menar med digitalisering. Vindarna har vänt då det gäller digitalisering, men i skolspanarstudion är det mesta sig likt. Det blir som vanligt ett avsnitt om skola, digitalisering och lite annat.

2023-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 346 - Byråkrat, säljare eller pedagog?

I avsnitt 346 ger sig Hans och Patrik in i den djungel som kallas skoldebatt. Utgångspunkten är antologin Skolan efter marknaden som båda har läst och som har väckt en hel del tankar. Innan de börjar recensera och reflektera kring byråkrati, marknad och profession blir det nyheter och tips kring AI, spaningar kring social medier och digitaliseringsstrategier.

2023-05-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 345 - Kulturkrockar

I det 345:e avsnittet har de båda pedagogerna fått upp farten igen och det mesta är sig likt i poddvärlden. I det inledande nyhetssvepet uppskattas lärare, dröms det om Bard i 180 länder, reglerar EU AI, hallucinerar AI, väljer de bort den udda och upplever Haiku på ett modern sätt. I det mer bakåtblickande avsnittet tar de sig an undervisningsmetoder som inte åldrats så väl. Det handlar om alltifrån att forska till att titta på film. Huvudfokus denna vecka ligger dock på kulturkrockar. Och inte vilka kulturkrockar som helst utan kulturkrockar i skolan kring teknik. Det blir ett samtal med nyckelord såsom effektivisera, måluppfyllelse, rolighetsfaktor, uppföljning och analogiseringstrend. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka då det blir att samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 344 - Är vi fortfarande rädda?

Efter en ofrivilligt lång frånvaro är de båda pedagogerna tillbaka vid sina respektive mikrofoner. Inte helt oväntat finns det en del att prata om. Samtalet rör sig inledningsvis inom aktuella områden såsom terminslutet, nationella prov, miljardfiaskon och DEX. Grunden för podden har alltid varit tjänster och verktyg, så även denna vecka då de pratar om nyheter vad gäller Netflix, Binogi och Liber men framför allt en hel del Google-nytt. Även den bildbankstörstande lyssnaren får sitt då de återigen fördjupar sig i bildsökningens underbara värld. Givetvis blir det även ett rejält AI-segment som till viss del knyter an till rädslan i avsnittets titel. Vad är det de i så fall fortfarande är rädda för? Det syftar på avsnitt 244 där de båda vara lite lagom rädda för teknikjättarna. Frågan är om de är lika otäcka idag eller om det rent av är värre. Trots ett långt uppehåll är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-05-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 343 - 28 elever

I det 343: e avsnittet pratas det inledningsvis om AI-fusk, drönarleverans, #DeathTok, Moores-lag, sociala medie-förbud och John Hattie. Förutom ett gäng mer eller mindre nödvändiga AI-tips är denna veckas samtal tämligen analogt, då huvudtemat nämligen är något så icke-digitalt som klasstorlek. Enligt en norm i Linköping är nämligen 28 elever den magiska siffran. Hur många elever är för många? Kan en klass vara för liten? Två-lärarsystem? Kan det digitala hjälpa till? Som vanligt är frågorna fler än svaren men utifrån forskning och egna åsikter samtalar de båda pedagogerna fritt kring för- och nackdelar. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-04-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 342 - Välj rätt verktyg

Det 342:a avsnittet inleds med hög wow-faktor när Hans beger sig djupt ner under pyramiden i Giza. Kanske hittar de aldrig riktigt upp i detta lagom långa avsnitt som i nyhetssvepet tar upp deep fake, AI-chat-boomen, AI-faror, ett hotat Internet Archive och att vi själva är våra egna värsta IT-fiender. De blickar sedan tillbaka i Skolspanararkivet för att fiska upp tre verktygstips från förr. De minns Nameshout, Adobe Spark och Ebook-skapande med Google Slides. Just verktyg är nyckelordet för denna vecka. De pratar verktyg de testat nyligen men framför allt pratar de om hur man väljer rätt verktyg i dagens digitala överflöd. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-03-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 341 - Gubbighet

Återigen sammanstrålar de två pedagogerna via länk för ännu ett avsnitt. Denna vecka är de sådär charmigt gubb-bittra när de tar sig an nyheter, verktyg och sociala medier. Nyhetssvepet tar bland annat upp Kairos future, the Return of Jar Jar Bing,  Skolverkets självgoda filmer och taggade lärare. Hans bjuder på en recap från sitt Luxenburgska äventyr. Verktygslådan fylls på med nygamla saker såsom Anchor, Screencast-omatic och Google workspaces men även en hel del AI-nytt utlovas. Som slutkläm njuter Hans av att sociala medier verkar vara på väg att dö. Eller hur var det egentligen? Gubbgnäll utlovas i alla fall. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-03-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 340 - Motivation - Ett evigt ämne

I det svåra 340:e avsnittet följder de båda pedagogerna kampen mot en hälsosammare livstil genom att prata hälsodag. Det blir även, inledningsvis, en del fula bilder på Musk, 12 IT-folkgrupper och nyheter om jobbiga föräldrar. De dammar även av Hattie och snackar flippat klassrum innan de ger sig in i AI-världen och försöker tipsa om användbara hjälpmedel. Annars är huvudämnet denna vecka motivation. Ett evigt ämne som de ofta återkommer till, så även denna vecka. De funderar kring digitaliseringens roll samt kring vad som egentligen kan hjälpa till att skapa motivation i ett klassrum. Som vanligt är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-03-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 339 - Utan hängslen och livrem

Efter en utmaning från lyssnarna gör Hans och Patrik ett försök att spela in avsnitt 339 utan hängslen och livrem. Om det lyckas utan att de tappar brallorna överlåter vi till er att avgöra. Veckans heta ämnen är ett antal myter kring IT-säkerhet, regeringens stopp av den nya digitaliseringsstrategin för svensk skola och olika aspekter av AI och ChatGPT. Självklart kan vi inte heller låta bli att prata om andra viktiga ämnen såsom semlor, filmstjärnors kontrakt, reseskildringar och skruvade TV-serier. Det mesta är sig trots allt likt och samtalet handlar som vanligt om skola, digitalisering och lite annat.

2023-02-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 338 - Vi sitter med facit

I det 338:e avsnittet har tekniken lagt av helt och vi bryter de båda pedagogerna bryter ny mark genom att båda spela in på Vocaroo. Förutom detta episka misslyckande så har Spanarna tagit på sig tillbakablicksbrillorna för att se hur det egentligen gick med the Horizon Report 2017. Nu har det gått 5 år sedan vi senast pratade om denna rapport och det betyder ju att vi sitter med facit. Hade de rätt? Vad gick fel? Förutom detta blir det Google på flera sätt samt en del mer eller mindre intressanta nyheter. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-02-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 337 - AI - Hur hamnade vi här?

I ännu ett teknikstrulsförföljt avsnitt försöker de båda pedagogerna snacka skola. Denna vecka, som så många gånger förr, handlar det en hel del om AI. Hur hamnade vi egentligen här och hur går vi vidare? Samtalet strävar efter problematisera begreppet AI och se hur vi kan jobba mot och med AI i en framtida skola. Förutom det blir det lite utvecklingssamtal, lärarstrejk, äppelkrig, vikbara iPads och Windowsversioner vi minns. Några digitala tips och trix utlovas även. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.

2023-02-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 336 - En ny strategi

De båda, teknikstrulsförföljda, pedagogerna återvänder för 336:e gången till mikrofonerna för ännu ett samtal med skolfokus. Denna vecka snackas det om Mastodon, Zero Trust spear phising, 25-åringar som inte fattar e-post och ännu mer AI. Förutom detta riktar de in sig på två saker, varav en är klassrummet. Det handlar då främst om lite tips på digitala kreativa verktyg, passande kroppsspråk och förberedelser inför ett digitalt NP. Den andra delen fokuserar på den nya nationella digitaliseringsstrategin. Hans har läst den och tagit ut 10 nyckelbegrepp. Som du kanske förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-01-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 335 - Vad lämnar vi kvar i 2022?

I årets första avsnitt brottas de båda pedagogerna med avgrävda wifi-kablar och trasiga ljudkort. Denna gång dammar de återigen av upplägget med 3 frågor och samtalet utgår följaktligen från dessa. Först ställer de sig frågan vad de kommer lämna kvar i 2022 vad gäller digitala verktyg och annat skolrelaterat? Hans berättar om sin sociala medie-kris medan Johan blir allt mer analog. Fråga två handlar om hur vi som lärare egentligen vill bli inspirerade. Hans har varit på föreläsning och känner sig inspirerad. Sista frågan tar upp det aldrig så förut aktuella AI och Chat GPT och hur skolan ska ställa sig till detta. Trots tekniska motgångar är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola digitalisering och lite annat. 

2023-01-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 334 - Vad skulle du helst vilja se hända under 2023?

I årets första avsnittet sammanstrålar samtliga skolspanare för att köra den årliga vändan av 5 av 10. Ett beprövat grepp som förhoppningsvis fortfarande håller måttet. Denna gång får Hans välja mellan 10 olika saker från skolans digitala julbord och Johan får göra fem populärkulturella val. Patrik fick möjligheten att välja fem saker han skulle vilja se hända inom skolvärlden under 2023. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2023-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 333 - Listor 2022

I det 333: avsnittet är det dags för det årligt återkommande listavsnittet. Denna gång är det bara de två pedagogerna som tar sig an uppdraget att lista viktiga saker från det gångna året. När det gäller det digitala utgår de, som så många gånger förr, från Richards Byrnes lista över Best of the Web 2022. Vad har varit årets bästa digitala verktyg? Lyssna så kanske du får svar. Andra listor som dyker upp är Spotify Wrapped, App stpres bästa appar, Youtube-trender och givetvis även vad folk googlat under året. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett jullovssuktande samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-12-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 332 - Kontraproduktivt

I det 332:a avsnittet är trion återigen samlad för att snacka om mer eller mindre skolrelaterade ämnen. Denna vecka bjuds det på ett juldiftande samtal som bland- annat handlar om AI, snöbollskastning i klassrummet, Nanolearning, Nextcloud, klädkod. Huvudfokus ligger dock på de saker som vi gör i skolans värld som inte alltid blir som man tänkt sig. De saker som till och med kan upplevas som kontraproduktiva. Kan det verkligen vara så att  valfrihet, regler och lagar, bidrag, individualisering och digitaliseringen rent av kan vara kontraproduktiva? Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-12-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 331 - By The Numbers

I det 331: avsnittet är det lite så där lagom rörigt som det kan vara mot slutet av en termin. Inledningsvis ligger fokus vid siffror och nummer. Det innebär att de för dagen tre skolspanarna samtala fritt utifrån skolrelaterade nyheter vars gemensamma nämnare är nummer. Det handlar bland annat om TikTok, Roblox, Youtube, underskrifter, faktagranskning och skadestånd. Under rubriken verktyg och resurser paratas det om digital snöbollningskastning, Anchor, ännu mer fria bilder, escape-rooms, Neal.fun och enkla mattespel. Förutom detta utlovas snack om AI, arbetsplatsens vara, forskning om läxor och skrivande. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-12-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 330 - Should I stay or should i go

I det 330:e avsnittet av Skolspanarna möts de båda pedagogerna återigen via länk för att samtala om nyheter och tekniktips inom skolvärlden. Denna vecka väcker de liv i det uråldriga segmentet tre frågor. Innan de kommer dit blir det dock en del snack om hur Frankrike förbjuder Google, sjunkande betyg, IT-attack på Vanuatu och framtidens skola som tydligen finns i Skellefteå. Denna veckas tekniktips innefattar AI-bilder med Canva, ljudinspelning med AudioStudio och filmredigering i molnet med Clipchamp. De tre frågorna är väl snarare ämnen och den diskussionen handlar om begreppet offboarding, zero-prep-lektioner och sömn. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-12-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 329 - Blurrig bakgrund

I det något diffusa 329:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka för att återigen diskutera nyheter, tips och digitala verktyg. Denna vecka gör även Patrik Landström ett inhopp med en rykande färsk spaning från EdTech Innovations in the New Nordics. Förutom det blir det lite gott meta-snack om podd, samt en del nyheter om Youtube-shorts, Kahoot på svenska och rektorns roll för det kollegiala lärandet. Tipsen handlar främst om Hans osunda förhållande till karttjänster men som titeln avslöjar kommer du även lära dig att blurra bakgrunden på bilder. Som du kanske förstår vid det här laget är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-11-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 328 - Musk & MacGyver

I det 328:e avsnittet är allt som det alltid varit. De båda pedagogerna blickar först tillbaka till gamla avsnitt och funderar kring om de fortfarande är digitalt kompetenta lärare. Förutom detta blir det nyheter och tips i överflöd. Förvänta dig ett avsnitt om meddelande-GIF, Källkritik och källtillit, andelen kvinnor i läraryrket, elever som inte läser, Pia Gruvö, nya webbläsare, Musk och Twitter, Mastodont, Starlink, MMH, arkiverade webbsidor, att vara sin egen hjälplärare, MacGyvers förmodade favorit PineTools och en hel del Google Workspace. Som du kanske förstår är det mesta sig extremt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.  

2022-11-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 327 - Att få ihop livet

I det 327:e avsnittet försöker de båda pedagogerna hålla ihop livet i väntan på det stundande höstlovet. Det blir nyheter om Youtube-looken, Apple-laddare, AI-bilder, avatar-skapande, skönhetsbetyg, kopieringskaos och Google-aviseringar. I segmentet Socialstyrelsen informerar pratas det om STAR-modellen och vikten av att tänka på skärmen. Som så många gånger förr avslutar de med att återvända till den årliga listan över de 100 bästa digitala verktygen i skolans värld. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 326 - Regler & relationer

I det flyktiga 326:e avsnittet testar Skolspanarna verkligen gränserna. Patrik sänder live från ett tåg vilket är nytt även för denna podd. Förutom detta blir det bra och dåliga nyheter samt ett gäng nya digitala tips som främst kanske hjälper den Google-jobbande läraren, även om det finns några godbitar för alla andra. Huvudfokus ligger dock kring fyra frågor. Att blotta sig eller inte blotta sig? Hur fungerar den svenska relationsstyrda skolan? Behöver vi materialbanker och gemensamma lärplattformar? Hur har pandemin påverkat samarbetet på svenska skolor? Förutom  en utvidgad diskussion med både hängslen och livrem så bjuds det kanske även på några svar. Hur som helst är det mesta sig liket då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.

2022-10-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 325 - Den viktigaste digitala resursen är människor

I det 325:e avsnittet blev trion en duo och dagens fokus hamnade på en handbok, en barometer, en rapport och ett seminarium. Förutom det vanliga nyhetssvepet samt några väl valda digitala tips handlar veckans avsnitt därför om praktisk EdTech a´la Richard Byrne, vem som har makten på sociala medier, hur barnen egentligen använder Internet och hur digitaliseringen ur ett VFU-perspektiv kan te sig. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-10-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 324 - Ljudet av pollen som landar i vattnet

I det lät filosofiska 324:e avsnittet är de tre musketörerna återigen samlade för ett samtal om Trocamust, brown noise och SAMR-modellen. Förutom detta utlovas gött tjöt om Kiruna, USB-C, ljudet av pollen som landar i vatten, pixelerat mode, google-nytt och några teknik-tips. Veckans huvudfokus ligger dock vid SAMR-modellen.  De tre pedagogerna fördjupar sig kring den en gång hypade modellen. Men varför klingade hypen av? Varför är den fortfarande relevant? Varför behöver vi en ny modell? Frågorna är många men även några svar utlovas. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka, då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-10-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 323 - Är du en effektiv lärare?

I avsnitt 323 är de båda pedagogerna tillbaka i varsin studio för ännu ett klassiskt Skolspanar-samtal. Denna gång handlar det till en början om Chatbotar och stängda skolor i Kiruna. I segmentet uppdateringar tar de sig an saker de en gång pratat om men som nu förtjänar att dammas av igen. Det handlar bland annat om demokrati, läsa eller lyssna och skolan i Norden. Det bjuds även på några digitala tips som kanske kan underlätta livet för en oktobertrött lärare. Bildredigering och fonter handlar det bland annat om. Huvudtemat handlar dock om hur man som lärare på bästa sätt kan vara effektiv i en digital skola. Mail-, kalender- och genvägstips utlovas. Som du säkert förstår vid det här laget är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-10-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 322 - Att välja digitala lösningar

I avsnitt 322 bjuds det på nyheter, tips och en utvärdering. Det blir ett samta som bland annat handlar om en digital road trip, vänlighet, EdTech, trakasserade barn, IntoWords, YoTeach, Wavvy, 100000 stars, Worldle, Ctrl+Alt+Achieve. Huvudfokus ligger dock vid att välja rätt digital lösning. Hur ska den vanlige läraren veta vad för digitala tjänster den ska välja? Hur vet man att man valt rätt? Frågorna är många men denna gång kanske det även bjuds på en del svar. Som du kanske förstår är det mesta sig extremt likt denna vecka. Det blir helt enkelt ett samtal som skola, digitalisering och lite annat. 

2022-09-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 321 - Utblickar

Denna vecka är laguppställning lite omkastad då det är Hans och Patrik som möts via länk. På köpte får vi även denna vecka en av Patriks döttrar som inte alltid verkar uppskatta pappas poddande. Inledningsvis pratar de musiktjänst för skolan samt ännu en Twitterstorm. I huvudsegmentet blickar du ut över världen och ser fyra trender i USA, frågar sig hur Finland mår, undrar varför Danmark förbjuder Google och Patrik pratar Ryssland. Förutom detta bjuds det på en del uppdatering kring det digitala. Trots att Johan saknas denna vecka är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-09-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 320 - Retro men ändå i framkant

I det 320:e avsnittet är de pratglada pedagogerna tillbaka. denna gång med ett spretigt samtal som tar upp allt ifrån gamla hundar, nya klassrum, Hans Wågbrant-pedagogik, floskler, fem miljoner podcast och floppy discs. Det blir även lite Google nytt samt några tekniska tips väldigt få kommer ha nytta av. Veckans huvudnummer kretsar kring färdigheter man som lärare måste aktivera vid en terminsstart. Det handlar bland annat om split vision, pokerface, tålamod och ett högt intag av koffein. Denna vecka är allt sig väldigt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-09-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 320 - Retro men ändå i framkant

I det 320:e avsnittet är de pratglada pedagogerna tillbaka. denna gång med ett spretigt samtal som tar upp allt ifrån gamla hundar, nya klassrum, Hans Wågbrant-pedagogik, floskler, fem miljoner podcast och floppy discs. Det blir även lite Google nytt samt några tekniska tips väldigt få kommer ha nytta av. Veckans huvudnummer kretsar kring färdigheter man som lärare måste aktivera vid en terminsstart. Det handlar bland annat om split vision, pokerface, tålamod och ett högt intag av koffein. Denna vecka är allt sig väldigt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-09-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 319 - Breathe

I det svåra 319:e avsnittet tar Skolspanarna ett djupt andetag innan de försöker skapa ordning i det digitala klassrummet. Inledningsvis är de tre som samtalar om skolrelaterade nyheter och forskning. När Patrik sedan tackar för sig fortsätter diskussionen kring den eviga frågan om hur man på bästa sätt kommer igång med digitalt arbete i skolan. Innan de andas djupt bjuds det på lite Google nytt samt ett foto-redigeringstips som kan hjälpa till att ta bort oönskade motiv. BREATHE är helt enkelt en akronym som syftar till ett bringa lite struktur och ordning till ett digitalt arbetssätt. Saker som struktur, tydlighet, tangentsbordsteknik, syfte och förklaringar lyftas fram som framgångsfaktorer. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-09-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 318 - Digitalisering av skolan

I det utspridda 318:e avsnittet sammanstrålar de tre Skolspanarna återigen men denna gång via länk från Ödeshög, Linköping och Tranås. Temat för veckans avsnitt är något så lättavhandlat som digitaliseringen i skolan. Inledningsvis bjuds det på lite kaffesnack, nulägesrapport och robotgräsklippare. Johan serverar även två snabba digitala tips i form av Questionwave och ännu ett mer eller mindre meningsfullt Mind map-verktyg. Sedan tittar de i backspegeln och pratar gamla avsnitt innan de spanar framåt kring skolans digitalisering. Vilka möjligheter och svårigheter kommer den svenska skolan stöta på? Som vanligt blir det fler frågor än svar men även denna vecka är det mesta sig likt, då det blir ett samtal om skola digitalisering och lite annat. 

2022-08-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 317 - Skolspanarna - Ingen pigg start-up?

Det efterlängtade 317:e avsnittet är äntligen här. Efter ett långt sommaruppehåll är de båda pedagogerna tillbaka, om inte i studion, så i alla fall i en hörlur nära dig. Från två olika geografiska platser spelas numer podden in vilket säkert kommer märkas under hösten. Denna vecka är något av en start-up som präglas av förvirring, sjukdom och en olidlig värme. .Den trogne lyssnaren kommer dock känna igen sig då det förutom en summering av sommaren bjuds på ett nyhetssvep där forskning, vallöften, skollagar och Pomodoro-tekniken tas upp. Förutom detta spanas det lite framåt och de diskuterar eventuella förväntningar på det kommande läsåret. Så trots ny termin och nya inspelningsförutsättningar är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

2022-08-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.