Sveriges 100 mest populära podcasts
I Dagens människa avsnitt 177 möter vi festfixaren, frisören och numera författaren Micael Bindefeld. Vi pratar om hans judiska identitet, och om hur han som barn berättade för hela klassen om uttåget ur Egypten. Om ensamheten Micael upplevde när maken blev sjuk, om att skaffa barn med hjälp av en surrogatmamma, om tiden när media dömde ut honom som ytlig och om konsten att vara en bra värd för festen.
I det 176:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och låtskrivaren Frank Ådahl. Det blir ett mycket speciellt samtal om att börja turnera redan som 6-åring, om församlingsmedlemmar som gick ut i protest när bandet Edin Ådahl spelade och om tron som inte kan bygga på hur människor väljer att agera utan på en Gud som alltid älskar oss. Frank har en stark tro som präglar hela våt samtal, och kanske, tror Frank, behöver någon höra detta samtal just idag.
I avsnitt 175 möter vi entrepenören, youtubefenomenet, libertarianen och författaren Henrik Jönsson. Vi pratar om Henriks favoritord - frihet och om hur man gör för att erövra den. Vi pratar om Gud som är som vin, och som vi alldeles för ofta försöker ersätta med vatten, om sjukdomen som gör Henriks skelett svagt som hos en gammal människa, och om vanorna som gör honom lite mindre "alfa-betonad".
I avsnitt 174 möter vi journalisten och programledaren Carina Bergfeldt. Vi pratar om en god Gud som sitter bland en massa TV-skärmar och somnar, om pastorn på deathrow i Texas, om ungdomsåren i pingstkyrkan då hon lärde sig lyssna på DC Talk, och om varför Carina alltid haft lätt för att möta människor som fallit offer för våld och övergrepp.
I avsnitt 173 möter vi ledarskapscoachen, föreläsaren och författaren Mia Törnblom. Vi pratar om bantningspillren som ledde henne till tio år av missbruk, om sinnesrobönen som hjälpt henne i vägen tillbaka, om varför folk hellre säger att de mediterar än att de ber, och om förbundskapten Janne Anderssons vredesutbrott i TV.
I det 172:a avsnittet av Dagens människa möter vi författaren och journalisten Olof Lundh. Vi pratar givetvis om fotboll. Är det en klyscha att fotboll är som religion, eller är det sant? Och varför blir Olof Lundh så intresserad när Hare Krishna går förbi honom på gatan? Olof får i uppdrag att gissa vilka landslagsspelare som gör korstecken, och han berättar om en lite skrämmande dag i Quatar.
I avsnitt 171 möter vi Anna Björklund, radio, kultur och medieperson. Vi pratar om moderskapet som Anna menar bär på samma grundidé som kristendomen, vi samtalar om varför hon evisas med att gå i mässan och om att leva i en slags klosterrytm, med tre små barn.
I avsnitt 170 möter vi sångaren och låtskrivaren Uno Svenningsson. Vi pratar om panikångest som kan få en att tro att man ska dö, om det lite skaviga och samtidigt kärleksfulla förhållandet till frikyrkan, och längtan efter att åka till Rom.
I avsnitt 169 möter vi Cecilia Uddén, journalist och sedan tjugo år tillbaka Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern. Vi pratar om att vara svensk där, i tider av koranbränningar och vi samtalar om Cecilias uppdrag att vittna om det hon ser. Var går gränsen för vad en jouranlist bör bevittna utan att kunna ingripa? Cecilia berättar om avrättningen i USA, som hon valde att se. En händelse som fick henne att känna sig smutsig på insidan.
I avsnitt 168 möter vi Birgitta Ed, gift med Sveriges statsminister, och snart präst i svenska kyrkan. Hemma i församlingen är hon inte någon som är gift med någon, här är det snarare en statsminister som är gift med henne, säger Birgitta och skrattar. Vägen till prästyrket har varit lång och gått genom en svår familjetragedi. Nu vill hon förmedla hopp och glädje. Glädjen är viktig för Birgitta, och hon bryr sig inte om ifall någon skulle kalla henne naiv.
I det 167:e avsnittet möter vi författaren, komikern och dramatikern Jonas Gardell. Vi pratar om hur ivrig Jesus är och om hur det varit för Jonas att komma tillbaka till sin barndoms kyrka. Vi pratar om kampen för homosexuellas rättigheter och om hur den hänger hopp med hans tro. Vi får också följa med tillbaka i tiden, till en djärv demonstration i Örebro.
I det 166:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och antimobbningskämpen Perla Bjurenstedt. I över 45 år har han rest runt i svenska skolor och mött tusentals barn för att lära dem sånger om alla människors lika värde. Vi pratar om en magisk kväll i Södertälje, om kristna som inte tycker att hans sånger är tillräckligt kristna, och om det dåliga självförtroendet som får honom att tro att varje konsert kommer att gå åt skogen.
I avsnitt 165 möter vi artisten Niklas Strömstedt. Vi pratar om tiden, som Niklas beskriver som en glass som faktiskt börjar ta slut när man blir äldre, om mormor och morfar och farmor och farfar som gav honom en smak av frikyrkan, om katten Kerstin som blivit en bok och om hur han och hustrun Jenny håller kärleken vid liv.
I avsnitt 164 möter vi epidimiologen, forskaren, författaren och folkbildaren Emma Frans. Vi pratar om varför alla människor borde lära sig att tänka mer som forskare och var gränsen för vetenskapen går. Kan kyrkan och vetenskapen lära sig av varandra och hur gör man för att klara av situationer där man faktiskt inte vet hur det ska gå?
I avsnitt 163 möter vi Carina Nunstedt, författare, förläggare, producent och medieprofil. För drygt ett år sedan gick hennes älskade make Anders bort i cancer. Carina berättar om tomheten efter den man levt med i nästan hela sitt vuxna liv, om katterna som tröstar och fyller ut familjen och om att våga öppna nya dörrar.
I avsnitt 162 möter vi författaren och journalisten Lena Andersson. Vi pratar om Palmemordet och Lenas senaste bok som är en lek med vår skräck för konspirationsteorier, om sommarpratet som upprörde massor av Sveriges kristna, om Lenas relation till Jesus och om hur Platon gett hennes liv mer mening.
I det 161:e avsnittet möter vi historikern och På spåret-vinnaren Gunnar Wetterberg. Han vill lyfta fram Gud i historien och få människor att förstå hur mycket kyrkan och tron påverkar våra tankemönster än i dag. Men en sak undrar han: Hur kan vi ha så svårt att ta till oss av nåden?
I avsnitt 160 möter vi den folkkära P1-programledaren Louise Epstein. Vi pratar om att ge allt för lyssnarna när den gröna lampan lyser, om den judiska identiteten som inte bara är kultur och tradition, utan också lär henne att be om ursäkt, inte prata skit och att leva livet här och nu.
Massor av svenskar ber, även många av dem som kanske inte kallar sig kristna. Hur ser bönen ut för Karolina Klüft, Mauri Hermundsson, Peter Hallström, Gustaf Norén och talmannen Andreas Norlén?I vårt sommarspecial har vi gått tillbaka under året och hittat tolv intressanta svenskar som pratar om bön. Glad sommar!
I avsnitt 154 möter vi KG Hammar, ärkebiskop emeritus, ledare för Svenska kyrkan åren 1997-2006. Vi pratar om varför han har blivit mer pingstvän och om varför många i Svenska kyrkan verkar tycka att det är pinsamt att vara kristen. KG Hammar berättar om flytten till Stockholm efter att ha varit skåning i hela sitt liv och om kärleken som oväntat fann honom.
Med anledning av situationen i Ukraina gör vi ett specialavsnitt med artisten och evangelisten Sebastian Stakset som är på plats i Ukraina för att i samarbete med lokala kyrkor hjälpa till humanitärt. Han berättar om hur han mött en femåring som flytt bomber och kulor, om hur kvinnor i kyrkorna syr nät till pansarvagnar men också om styrkan landets många kristna finner i sin gudstro.
Ruth Nordström är människorättsadvokaten som blev rikskänd genom fallet där hon försvarade den kristna barnmorskan Ellinor Grimmark. Vi pratar om viljan att göra rätt, om att bli utestängd på grund av sina åsikter, och om hur Ruth själv bemöter andra kvinnor som gjort abort. Vi pratar också om Ruths kristna tro och om resan från Livets ord till Klara kyrka.
I Dagens människa avsnitt 150 möter vi Stefan Einhorn, professor, övrläkare, författare och föreläsare. Vi pratar om varför det är roligare att ha en tro än att vara agnostiker och ateist, om hur man gör för att få till allvarliga samtal, och om föräldrarnas som överlevde förintelsen. Som bonus får också Daniel och Malin lite terapi.
I avsnitt 149 möter vi Alf Svensson. Under 31 års tid var han partiledare för KDS. Vi pratar om lojaliteten som fick honom att stanna så länge, om barnmötet då han blev kristen, om de enkla bönerna vid dagens början och slut och om den komplicerade relationen till hbtq-rörelsen.
I det 148: avsnittet av Dagens människa möter vi sångaren och musikläraren Gustaf Norén. Vi pratar om vad det egentligen innebär att vara en människa och om relationen till medlemmarna i Mando Diao, där Gustaf tidigare var med. Vi pratar om att komma ut som kristen och om vikten av att lyssna rösten som leder oss rätt. Gustaf är full av målande bilder och ivrig att få prata tro, för i vanliga fall ?håller han ena foten på bromsen? som han uttrycker det.
I det 147:e avsnittet möter vi entrepenören, politikern och före detta Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson. Vi pratar om de kristna tatueringarna på hans kropp, om att vara kristen och stolt, om vikten av att erkänna att man är en syndare och om att ?skicka någon i backen?, när man tycker att det behövs.
I det 146:e avsnittet av Dagens människa möter vi Sveriges talman Andreas Norlén. Vi samtalar om trons betydelse när man ska bilda regering, och i livet i övrigt, vi pratar om att vara som en anka eller inte, om hur man gör för att inge förtroende och om vad man ska göra för att bli vis.
I det 145:e avsnittet av Dagens människa möter vi dramatikern, samhällsdebattören och författaren Stina Oscarson. Vi pratar om mannen som pinkade på golvet i S:ta Clara kyrka, om Stinas tårar när hon går in i kapellet vid St:a Eugenia, om att få höra att man inte passar i badhuset och om det perfekta plåstret som inte finns.
I det 144:e avsnittet av Dagens människa möter vi youtubern och programledaren Mauri Hermundsson. Vi pratar om den där nyfikenheten han verkar ha på människor, är den verkligen äkta? Och bryr sig Mauri på riktigt om hon som bara vill äta chicken nuggets? Sen pratar vi förstås om Gud, och om det är okej att be en bön ibland även om man nog inte riktigt tror.
I det 142:a avsnittet av Dagens människa möter vi körledaren och artisten Gabriel Forss. Vi pratar om droppsmitta via körsång och om tårarna som kom när hans kör äntligen fick samlas igen. Vi pratar om att hitta en Gud som man inte är rädd för och om den förunderliga, andliga upplevelsen på en balkong i sällskap av Carola.
I Dagens människa avsnitt 141 möter vi pensionären, katoliken och före detta Livets ord-pastorn. Vi pratar om det omvälvande mötet som fick honom att bli kristen i sin ungdom, om insikterna som drev honom att söka sig till att överge trosrörelsen och söka sig till den katolska kyrkan, om brottningskampen inför uppbrottet, om människorna som blev besvikna men också om livet idag som avslappnad sjuttioåring som trivs med livet och Gud.
I avsnitt 140 får vi höra Johan Gustafsson berätta om hur han blev kidnappad av al-Qaida och tvingades sitta kidnappad i öknen i nästan sex år. Vi pratar om hur han konverterade till islam för att rädda sitt liv, om den obekväma osämjan som uppstod med medfångarna, om den misslyckade flykten som ändå var så viktig för honom och så till slut om det första samtalet hem till familjen. Vad säger man efter sex års frånvaro? "Hej, det är jag"? Johan växte upp i Pingströrelsen och svarar förstås på frågan hur han har det med Gud i dag.
I Avsnitt 139 pratar vi med artisten och författaren Cyndee Peters. När hon kom till Sverige 1969 var hon ganska ensam om sin hudfärg, och fick svara på frågor som den om hon var brun även på magen. Vi pratar om skillnaden mellan nyfikenhet och rasism, om sorg, tro och härliga DJ-partyn med seniorer i bostadsområdet i Maryland där hon bor och om den nya låten som spelades in i en garderob.
I avsnitt 138 möter vi den energiske och älskade sportkommentatorn Niklas Holmgren. Vi pratar om att konfirmera sig i vuxen ålder och om att hitta tro. Vi pratar om var man ringer när en familjemedlem hittas död, och om likheten mellan eldiga predikanter och duktiga sportkommentatorer. Då och då under intervjun slår Niklas på kommentators-rösten, så var beredd!
I Dagens människa nummer 137 bjuder vi på ett mustigt samtal med musikern Emil Svanängen, kanske mer känd under artistnamnet Loney dear. Vi pratar om klangen från uppväxten i frikyrkan, om att vilja slippa bekänna färg och om varför han hänger med pastorer. Emil funderar över om han gör bort sig i den här intervjun, men det är väl upp till lyssnaren att avgöra?
I avsnitt 136 träffar vi Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog. Vi pratar om hur barn i Sverige mått under pandemin, och om att stanna upp en stund och gråta över mörka siffror som får en att ana de mörka berättelserna och utsattheten bakom. Vi pratar om uppväxten i pingstkyrkan och om tron som ger hopp. Och så frågar vi oss om det är en rättighet för barn att ha kanin?!
I Dagens människa avsnitt 135 besöker vi Annika Östberg, före detta livstidsfånge dömd för mord. Hon berättar om att sitta i dödscell och om kvällen då ett enkelt "godnatt" räddade hennes liv, om den mäktiga känslan av frihet på insidan, trots att man sitter bakom murar, och om lyxen att kunna gå rakt fram rätt ut i skogen.
I avsnitt 134 åker vi till statsministerns sommarresidens Harpsund och möter Ulla Löfven. Vi pratar om hur fönstren skallrade när hon för första gången hörde "O helga natt", vi pratar om kyrkopolitik, om tilliten till en Gud som ger den kraft som dagen behöver och om hur man stöttar en partner som är statsminister
I avsnitt 133 möter vi artisten, sång och dansmannen David Lindgren. Som liten spenderade han massor av tid i kyrkan där hans pappa var präst och än idag är tron viktig. Vi pratar om känslan av befrielse när man svimmar på scenen och det värsta händer, om sången som aldrig blev sjungen när Davids mamma begravdes och om rösten som lovade honom att det kommer att gå bra.
I Dagens människa avsnitt 132 möter i programledaren Pär Lernström. Vi pratar om varför Pär lämnade kyrkan och varför han börjat hitta tillbaka till en tro. Pär berättar om frikyrkobusen som delvis formade den han är idag, om vilda turer med en Volvo 740 i småstaden Strängnäs och om att gråta, både framför hela svenska folket men också när man sitter helt ensam i bilen och lyssnar på "Blott en dag".
I Dagens människa avsnitt 131 möter vi Sören Olsson, en av författarna bakom succé-böckerna om Sune och Bert. Vi pratar om att låta storyn gå före egot, om hur man lever tillsammans med någon som har kort tid kvar, om att förlora ett barn och om varningsklockan som ringer varje gång Sören säger ordet ?kanske?.
I avsnitt 130 får vi besök av Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna. Vi pratar om att hålla garden nere när man tar nattvard, om folk som vill ha hennes autograf i kyrkan och om hennes förhållande, eller, kanske snarare icke-förhållande till Markoolio:)
I det 129:e avsnittet av Dagens människa möter vi trendspanaren Stefan "Trendstefan" Nilsson. Vi pratar om vilka trender som skapas av pandemi och isolering, om att stänga in sig en månad om året för att fundera över var världen är på väg, om huruvida det skulle kunna bli trendigt att be, och givetvis: Om årets färg 2021!