Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Sportdokumentärer i P3

Sportdokumentärer i P3

Här speglar vi historiska OS/VM ur flera olika nivåer. Från porträttet av av idrottaren till historiska idrottsevenemang. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sportdokumentarerip3

Avsnitt

Fotbolls-VM i USA 1994

Fotbolls VM 1994 är kontrasternas VM. Hjältar föds och stjärnor slocknar. Det svenska laget åker ner med färska minnen av det förra VM, i Italien 1990, då laget bara presterade förluster. 1-2, 1-2, 1-2, har blivit till ett skämt som förföljer laget. Men ingen av spelarna skrattar. 

Thomas Ravelli var den som släppte in målen. Och inför VM i USA så är han starkt ifrågasatt och kritiserad. Han anses för gammal. Och för dålig. Han spelar turneringen med kniven mot strupen. Kennet Andersson åker till USA som reserv. Han kanske inte ens ska få spela. Men för honom känns VM som en Gothia-kupp. Han minns inte ens känslan av att vara nervös. Lasse Eriksson, andremålvakt, hittar på äventyr med Mooseklubben. Men dras in i en situation där han har hela VM:s utgång i sina händer. Han hade kunnat gett ett annat svar. Då hade de svenska VM-hjältarna aldrig åkt hem med medalj. Lagen som åker dit bär alla sitt lands förväntningar, men det finns ett lag på vilka förväntningarna går utöver det att prestera bra fotboll. Colombia. Landet är sargat av ett knarkkrig där en av de största knarkkungarna nyss dödats, och Colombia är i omvärldens ögon känt för våld och knark. Men fotbollslaget har stigit som en raket och har till och med krossat Argentina med 5-0. Fotbollslegenden Pélé säger att Colombia är hans favoritlag i VM. Så ett helt land sluter upp bakom drömmen att laget ska kunna tvätta Colombias rykte rent. Men ett självmål av Andrès Escobar gör att det blir precis tvärt om.
2014-06-08
Länk till avsnitt

Fotbolls-VM i Argentina 1978

Fotbolls-VM 1978 går till historien som ett av de allra mest kontroversiella mästerskapen. När militärjuntan tar över värdlandet 1976 startar man en terrorregim som slår skoningslöst mot den egna befolkningen i vad som kommit att kallas "Det Smutsiga Kriget".  

Övergreppen och tortyren är redan från början väl kända och människorättsorganisationer världen över larmar om missförhållandena i Argentina. Trots det står beslutet från Internationella Fotbollsförbundet, FIFA, fast. Fotbolls-VM skall spelas i Argentina, och redan innan Sverige kvalificerar sig höjs röster för att bojkotta. ?Ska vi spela medan folket slaktas?? frågar sig en aktionskommitté och flera landslagsspelare är tveksamma. Roland Andersson menar att man medverkar till att stärka den fascistiska juntans styre om man ställer upp. Ralf Edström är skraj. Han är osäker på den personliga säkerheten i ett land med så utbredd terror. Men förbundskapten Georg ?Åby? Ericsson försöker styra debatten bort från politiken. Han är rädd att diskussionen ska skada landslagstruppen. Till slut kommer ?Åby?:s irritation bli så stor att den skapar idrottshistoria. Efter mästerskapet, när Georg Åby Ericsson kommer hem, menar han att hela diskussionen varit ?tjafs? och att han inte sett någonting som talar för att militärjuntan förtrycker folket i Argentina. Men nu avslöjar en spelare i truppen 1978 att han själv kommit i närkontakt med juntans brutala metoder. Mitt under pågående VM spel blir en svensk landslagsspelare bortförd av beväpnade män.
2014-06-01
Länk till avsnitt

OS i Calgary 1988

Vinter OS i Calgary 1988 är världsrekordens, förlorarnas men framförallt underdogens OS. Från det soliga Jamaica kommer ett lag med idrottsmän att ställa upp i slädsporten bob. De har bara några månader på sig innan OS börjar, men de bestämmer sig ändå för att de ska lyckas.

Den smått osannolika historien om det Jamaicanska bob laget kommer senare bli en Walt Disney film och laget kommer etsas fast i vårat minne som ?The Cool Runnings?. Men vad låg egentligen bakom det första jamaicanska bob laget? Sverige kommer till Calgary med ett topptippat landslag i längdskidor. Gunde Svan, Tomas Wassberg och Torgny Mogren är alla stjärnor i spåren. Men för första gången på flera år fanns även en stor förväntan på de svenska kvinnorna och i inte minst Marie Helene ?Billan? Westin som kommer till OS med ett VM guld bakom sig. OS i Calgary är tänkt att bli en svensk skidfest, men inget går som det ska ? de olympiska spelen i Calgary blir till en början, för Sveriges del,  ett riktigt fiasko.  En dokumentär av Simon Moser.
2014-02-09
Länk till avsnitt

OS i Lillehammer 1994

OS  i Lillehammer 1994 blir rivalernas vinterspel. Två amerikanska konståkerskor fångar hela världens uppmärksamhet redan under kvalen, då den ena - Nancy Kerrigan - attackeras med ett järnrör. Polisens misstankar riktas mot hennes konkurrent Tonya Harding. Intrigen tätnar när de båda reser till Lillehammer för att tävla.

Samtidigt gör Sverige desperata försök att behålla sin ställning som storebror i förhållande till Norge. Men sedan Lillehammer vunnit striden om OS mot Östersund är det inte lätt. Norrmännen briljerar som arrangör, men också i skidspår och skidbackar. Är det oljepengarna som gjort idrottarna så starka?  Något har helt klart förändrats i relationen mellan de eviga rivalerna. I skuggan av de stora rivalerna kämpar ett bobsleighlag för något helt annat: överlevnad. De har flytt kriget i Bosnien-Hercegovina och med sitt multi-etniska lag visar de att idrott också kan handla om fred och om vänskap. En dokumentär av Louise Jacobson
2014-02-02
Länk till avsnitt

OS i Munchen 1972

Det låg en spänd förväntan i luften när det var bestämt att Västtyskland skulle få hålla i sommar-OS 1972. Senaste gången Tyskland arrangerade - i Berlin 1936 - vajade hakkorsflaggor över arenan och Adolf Hitler invigde spelen med att manifestera den vita ariska rasen och hans nazistparti. Nu i München var det dags för Västtysklands revansch.Minnet av München skulle däremot bli ett minne av terror.

Det förflutna skulle inte förnekas i München 1972, men det skulle föras åt sidan. Medvetet satsades det istället på glädje, öppenhet och det planderades för de snälla spelen. Polisen fick varken gå omkring i OS-byn och ute på arenan och säkerhetsvakterna skulle bära ljusblå kostym och vit basker och inga synliga vapen var tillåtna. Även internationella OS Kommittens ordförande, amerikanen, Avery Brundage, var fast besluten om att idrott och politik skulle hållas isär. Sverige tävlar med OS-debutanterna Ragnar Skanåker i pistolskytte och Ulrika Knape i simhopp. Båda vinner sensationellt guld i deras första försök. Men på spelens nionde dag händer det helt oväntade. Åtta palestinska terrorister, som kallar sig Svarta september, bryter sig mitt i natten in till OS-byn och den israeliska förläggningen. De dödar två av de israeliska idrottarna och tränarna ? och håller nio andra som gisslan under ett helt dygn. I utbyte kräver Svarta september att 200 palestinska fångar i Israel, samt Andreas Baader och Ulrike Meinhof som sitter fängslande i Västtyskland, ska frisläppas. Både Israel och Västtyskland vägrar och det blir ett blodigt slut på Münchens militärflygplats. Lyssna på den sista delen i fyra OS som förändrade världen: OS i München 1972 - olympiaden som inte fick gå fel.  En dokumentär av Danjel Nam.
2012-08-01
Länk till avsnitt

OS i Los Angeles 1984

1984 är den olympiska rörelsen i dubbel kris. Både politiskt och ekonomiskt. OS har blivit ett slagträ i Kalla kriget och efter USA:s och övriga västländers bojkott av Moskva-OS fyra år tidigare hämnas nu Sovjetunionen och 13 andra nationer från Warszawapakten. De ställer inte upp i Los Angeles.

I skuggan av världspolitik och miljardrullningar förbereder sig den svenska OS-truppen. Efter östblockets bojkott seglar plötsligt många svenska idrottare upp som stora medaljkandidater. Kanotisten Agneta Andersson är en. Brottarna Tomas Johansson och Frank Andersson två andra. Samtliga tre kommer ta medalj i Los Angeles. Men alla tre kommer att värdera sina medaljer helt olika. Och alla tre kommer på tre märkliga sätt förlora sina OS-medaljer efteråt. Reporter: Anton Berg.
2012-07-21
Länk till avsnitt

OS i Barcelona 1992

Efter att Barcelona den 17:e oktober 1986 väljs till värd för de olympiska sommarspelen genomgår världen de största förändringarna sedan andra världskriget. Berlinmuren faller och kort därefter även Sovjetunionen. Den olympiska familjen växer med 15 nya självständiga stater. När spelen invigs den 25 oktober 1992 är också Sydafrika tillbaka. Bojkotten sedan 1960 har hävts nu när Nelson Mandela frigivits och det rasistiska apartheidsystemet är på väg att avvecklas. OS I Barcelona verkar bli det första spelen i en friare värld.

Den svenska OS-truppen står inför en hård press. Sverige har inte tagit ett enda os-guld på 8 år och blir det inget nu är det ett praktfiasko. Tungviktsbrottaren Tomas Johansson står återigen inför en match mot den omöjlige Alexander Karelin, en 130 kilo tung ryss med armar ner till anklarna. Han bär smeknamnet ?Lyftkranen från Sibirien?. Tomas Johansson har förlorat alla de tidigare 18 matcher de gått. Vinner han nu blir det en världssensation. Simmaren Anders Holmertz slår ett svensk rekord som fortfarande står sig. Det svenska herrlandslaget i handboll möter ett numera ryskt lag som efter Sovjetunionens fall har nya ambitioner och bordtennismästaren Jan-Owe Waldner visar inga känslor ända in till sista matchbollen. Samtidigt som de svenska idrottarna fokuserar på att ta guld pågår en helt annan verklighet bara två timmars flygresa från Olympiastadion. I Bosnien har ett blodigt krig brutit ut. Men trots det har landet lyckas sätta ihop en Os-trupp. En av dem är Mirsada Buric som tränar löpning med risk för sitt liv i Sarajevo. Hon springer medan granaterna faller och krypskyttarna siktar. Hennes mål är att ta sig till Barcelona. Kommer hon lyckas lämna den belägrade staden? Det här är berättelsen om OS i Barcelona 1992, ett program av Arvid Hallberg och Catrine Lundell.
2012-07-14
Länk till avsnitt

OS i Aten 2004

Efter att ha gått miste om det olympiska hundraårsjubiléet 1996 gjorde Grekland allt för att få bli OS-värd 2004. Den här gången gick det vägen och därmed kunde de olympiska spelen återvända hem - till platsen där allt började för över 2 500 år sedan. Grekland storsatsar och finansierar det enorma OS-projektet med stora och billiga lån. Baksmällan efteråt kommer som ett brev på posten och OS satte fart på oron över Greklands ekonomi. För Sveriges del sammanfaller spelen med en helt unik era i svensk friidrott och 2004 var året då friidrottarna frälste Sverige.

Men vad rör sig egentligen i Stefans Holms huvud när han tar sig för ansiktet och förbereder sig inför ett hopp? I första delen av Fyra OS som förändrade världen får du höra just detta och mycket annat. Som varför en cyklist väljer att OS-ladda i ett instängt pannrum och hur många meter en häst egentligen måste hoppa för att klara ett OS-hinder. Under de 28:e sommarspelen flödar historieromantiken, samtidigt som det världspolitiska läget också gör sig ständigt påmint. En jättelik zeppelinare svävar över stan och övervakar festen. Ett program av Therese Rosenvinge. Producent: Magnus Arvidsson.
2012-07-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.