Sveriges 100 mest populära podcasts

Kapitalet

Kapitalet

Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar. Kapitalet är en podd om ekonomi, för dig som inte visste att du var intresserad 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kapitalet.se

Avsnitt

Kryptoteket: The Merge

Vi har en ny podd! Den handlar om kryptovärlden, men på ett kul sätt! Den här veckan har Gunnar Harrius pratat med en av människorna bakom The Merge ? den största händelsen i krypto sedan Bitcoin skapades. 
2022-09-26
Länk till avsnitt

270: Marknaden bakom elräkningen

Löpsedlarna larmar om helt sjuka elpriser. Och de ska bli ännu värre i vinter! Begrepp som rysk gas, elområden, flaskhalsar och produktionskapacitet slängs runt. För alla som känner "what the what", reder vi ut vägen från statligt monopol till minuthandel.

Medverkande:
Anton Tigerstedt, journalist på nyhetsbyrån Montel.
Carl-Eric Nyquist, tidigare generaldirektör för Statens vattenfallsverk och VD för Vattenfall.
2022-09-19
Länk till avsnitt

269: Koldioxidbubblan

En dansk i New York, Henrik Jeppesen, står inför en gigantisk uppgift. Han försöker varna finanssektorn för en finansiell bubbla som får andra bubblor att blekna: Koldioxidbubblan.

Medverkande: Henrik Jeppesen, Carbon Tracker Initiative. Kajsa Brundin, Söderberg & partners.
2022-09-12
Länk till avsnitt

268: Varför ingen kan mäta inflation

Blir mjölk bättre eller sämre om man sänker fetthalten? Tre saker som gör det ännu svårare att mäta inflation än vi tidigare tänkt.

Medverkande: Rasmus Fleischer, forskare i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.
2022-09-05
Länk till avsnitt

267: Mannen som uppfann inflationsmålet

Inflationsmålet behandlas nästan som en naturlag, men egentligen är det en uppfinning. Med en uppfinnare. Nya Zeeländaren Arthur Grimes förändrade världen på 80-talet.
2022-08-29
Länk till avsnitt

266: Fuck! Stagflation!

Vi dras med en skyhög inflation och verkar samtidigt vara på väg in i en lågkonjunktur. En ekonomisk mardröm där centralbankernas vanliga vapen, styrräntorna, är satta ur spel. Så vad gör vi nu?

Medverkande: Fredrik NG Andersson, docent vid nationalekonomiska instutionen i Lund, Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro universitet samt Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. 
2022-08-22
Länk till avsnitt

265: Evig anställning

Stämpla in. Stämpla ut. Det är hela arbetsbeskrivningen för den som får en "Evig anställning",
ett ekonomiskt konstverk som ska sätta Västlänken på världskartan 2019. Projektet väcker debatt.
Konstrådet är lyriska. Men allt krockar rakt in i en liten och okänd paragraf i en förordning som nästan ingen hört talas om.

Medverkande:
Magdalena Malm, tidigare direktör på Statens konstråd
Ulrica Sandstedt, Ekonomistyrningsverket.

2022-08-15
Länk till avsnitt

264: Tur och framgång

Alla fokuserar på talang, slit och smarthet när det kommer till framgång. Men faktum är att det finns en till sak som spelar roll: tur. Enligt ekonomen Robert H. Frank blir tur dessutom viktigare och viktigare.  

Medverkande: Robert H. Frank.
2022-08-08
Länk till avsnitt

263: Försäkringarnas försäkringar

Bakom den försäkringsmarknad vi möter som konsumenter, finns en hel värld där man handlar med risker. Vissa är så stora att hela den globala försäkringsindustrin inte räcker till.

Medverkande:
Bruce Carnegie Brown, Elliot Maule, Kevin Glaser
2022-08-01
Länk till avsnitt

262: Den nya Stadskampen

För tio år sen såg framtidsutsikterna dystra ut för Skellefteå. Sen lyckades de plocka hem det som alla andra städer verkar sukta efter: En jätteetablering. Men vad finns det egentligen för knep för att vinna i det som i USA kallas "The Hunger Games of cities"?

Medverkande:
Helena Renström, marknadschef Skellefteå kommun. Daniel Fahlander, Tillväxtverket.
2022-06-27
Länk till avsnitt

261: Att designa en spelekonomi

Att göra ett datorspel handlar inte bara om att göra de snyggaste världarna och de roligaste krigsmomenten. Förvånansvärt mycket handlar istället om att förebygga bostadskriser, reglera prisnivåer och ? svårast av allt ?undvika hyperinflation. Kanske kan våra riktiga ekonomier faktiskt lära sig av speldesigners försök att undvika ett virtuellt Weimar.
Medverkande: Tobias Norström från podden Speljuntan samt Alexander King, som undervisar i speldesign vid bland annat NYU. 
2022-06-20
Länk till avsnitt

260: Försäkringstvisten och slutet på slaveriet

I augusti 1781 hissas seglen på skeppet The Zong. Några månader senare slutar resan i massmord. Massakern ska sen bevaras till eftervärlden i form av ett ? till ett början ganska alldagligt ? försäkringsärende. En dispyt som i sin tur ska komma att påverka hela slavhandelns historia.

2022-06-13
Länk till avsnitt

160: Skuldfri

"Den som är satt i skuld är icke fri". Eller? Varför har Sverige egentligen en statsskuld, vem är det vi lånar av, och varför skulle det vara förödande att betala tillbaka allt? Nationaldagen till ära pratar vi om Svea Rikes skuld.
2022-06-06
Länk till avsnitt

259: Mordförsök, svek och mjölkpulver

Idag är torkad mjölk en alldaglig och oansenlig ingrediens i matindustrin. Men bakom mjölkpulvret finns en otrolig bit svensk näringslivshistoria ? kantad av drama, svek och världens första brevbomb.

Medverkande: Andreas Håkansson, lektor i livsmedelsteknik.


2022-05-30
Länk till avsnitt

258: Mordet på en kryptovaluta

Världens sjätte största kryptovaluta har kraschat och 50 miljarder dollar har gått upp i rök. Vi berättar historien om Luna ? ett algoritmiskt experiment som utnyttjades i en förödande attack.

Medverkande: Mårten Andersson, komiker. Dea Brunner, kryptoexpert.
2022-05-23
Länk till avsnitt

257: Nordkoreas eviga skuld

På sjuttiotalet tänkte stora svenska företag att de skulle vara tidiga in på en ny spännande exportmarknad - den nordkoreanska. Det här är historien om en rekordskuld och den svenska doldismyndigheten som får ta hand om den.

Medverkande: Beatrice Arnesson, Exportkreditnämnden. Erik Zachrison. Hans Sjögren, historiker.
2022-05-16
Länk till avsnitt

256: Flash crash!

Den andra maj ser tradern Ekka Lundin plötsligt hur siffrorna på hans skärmar färgas blodröda. Under fem minuter tappar Stockholmsbörsen sju procent, och ingen förstår vad som händer. Hur kan ett enda tjockt finger sätta hela systemet i gungning?

Medverkande: Erik "Ekka" Lundin, trader. Hannes Edvardson, Vermiculus Financial Technology.
2022-05-09
Länk till avsnitt

255: Lehman - tre bröder, en bank och en kris

Hur tre tyska bröder som började som bomullshandlare i Alabama blev symboler för en global finanskris - och hur historien om tre tyska bröder kan berätta 160 år av finanshistoria.

Medverkande: Carolina Frände och Mikael Wendschlag.
2022-05-02
Länk till avsnitt

254: Inflation ? något att bråka om

Plötsligt är "inflation" ordet på allas läppar. Trots det bråkas det om precis hur hög inflation vi har. Hur kan man inte vara överens om hur hög en siffra egentligen är?
2022-04-25
Länk till avsnitt

Klassiker: Tvålkungen

Tom Flumé har blivit TV-kändis och vi firar genom att sända avsnittet som blev starten för allt.?Hela serien om Tom finns om man söker på "Tvålkungen".
2022-04-18
Länk till avsnitt

253: Andreas Cervenka är arg

De svenska miljardärerna har blivit dubbelt så många sedan 2019, Riksbanken har haft rea i 12 år och den fattigaste halvan av befolkningen har mer skulder än de har tillgångar. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka målar upp en bild av ett girigt Sverige. Hur blev det så?

Medverkande: Andreas Cervenka 
2022-04-11
Länk till avsnitt

252: Lego ? från katastrof till klossimperium

Ett 70-årigt familjeföretag. Danmarks stora stolthet. En stundande katastrof. Det här är historien om när Lego stod på randen till konkurs och satte allt sitt hopp till en nästan helt okänd 35-åring.

Medverkande: Niels Lunde, Kathrin Reinsberger

2022-04-04
Länk till avsnitt

251: När sanktioner drabbade Nynäshamn

Den 25 augusti 2017 sätter Maria Björkholm nästan kaffet i halsen. Hon har precis läst en formulering i en amerikansk presidentorder som kommer att förändra hennes liv för flera år framöver. Kapitalet berättar hur det gick till när ett nästan 100 år gammalt svenskt oljebolag riskerade att gå i graven ? på grund av sanktioner riktade mot en venezuelansk diktator.

Medverkande: Maria Björkholm, Maria Perrotta Berlin
2022-03-28
Länk till avsnitt

250: Keynes, konstnärerna och krigen

Han satt med vid ledarnas förhandlingsbord efter båda världskrigen och revolutionerade nationalekonomin under depressionen på 30-talet. Hela tiden med ett tydligt mål i sikte: En fredlig värld där alla har tid att spela piano och måla tavlor. Kapitalet tar sig äntligen an nationalekonomen John Maynard Keynes.

Medverkande: Zachary D. Carter, författare till "The Price of peace: Money, Domecracy and the Life och John Maynard Keynes"
2022-03-21
Länk till avsnitt

249: Hur väst skapade oligarkerna

Västvärldens samlade myndigheter försöker frysa deras tillgångar. Varenda tidning listar deras båtar, fruar och miljarder. Men det finns också en annan historia om oligarkerna. Den om hur banker i väst i decennier har krattat manegen för Rysslands största skurkar.
2022-03-14
Länk till avsnitt

248: Hur Putin sanktionssäkrat Ryssland

Sanktionerna haglar över Ryssland. Samtidigt pratas det om en rysk krigskista full av pengar. Hur mycket har Putin preppat den ryska ekonomin för att klara omvärldens sanktioner? Och hur länge kan Ryssland överleva ute i den finansiella kylan?

Medverkande: Torbjörn Becker 

2022-03-03
Länk till avsnitt

247: Hur SWIFT blev ett hot mot Putin

Putin har invaderat Ukraina och högst upp på Ukrainas önskelista står nu att Ryssland ska kickas ut från SWIFT. Hur kunde ett banknätverk bli det starkaste vapnet mot en rysk invasion?
2022-02-25
Länk till avsnitt

246: Hayek on ice

Vi har snörat på oss ett par skridskor, köpt en megafon och ringt in ett helt hockeylag. Allt för att illustrera en av 1900-talets mest betydelsefulla ekonomer: Fredrich Hayek, som fick Nobelpriset för sina teorier om marknader.

Medverkande: Daniel B. Klein, professor i ekonomi vid George Mason University samt FOC Farsta P06/u18-lag.
2022-02-21
Länk till avsnitt

245: Den romantiska ekonomen

Går det att lösa kärleksproblem med ekonomiska teorier? När William Nicolson blev dumpad för att han var "för snäll" bestämde han sig för att försöka. Han plockade upp sina ekonomiböcker och gav sig ut på ett rationellt korståg i dejtingdjungeln.

Medverkande: William Nicolson, författare till "The Romantic Economist: A Story of Love and Market Forces"
2022-02-14
Länk till avsnitt

244: Den stora striden om skogen

Hänsynslösa entreprenörer och väluppfostrade älvar gjorde skogen till Sveriges viktigaste exportvara. Men nu pågår det ett krig om Sveriges skogar. Ett krig som kommer att spela en avgörande roll både för Sveriges ekonomi och för klimatet. Beslut måste fattas, Sverige måste välja väg. Men hur blev skogen skådeplats för några av vår tids största frågor?

Medverkande: Linn Larsson, Gunnar Wetterberg, Åsa Heimer

 
2022-02-07
Länk till avsnitt

243: SPACs ? Pengapåsen som tog över börsen

Amerikanska börser har plötsligt svämmat över av en sorts hippa skalföretag som kallas för spacs. Allt från hollywoodkändisar och idrottsstjärnor till rutinerade börshajar och Silicon Valley-miljardärer har hoppat på trenden. Men för bara några decennier var spacs något scam-stämplat i finansvärldens avkrokar som ingen ville ta i med tång. Hur hamnade vi här?

Medverkande: John Skogman, Grant McKelvey
2022-01-31
Länk till avsnitt

242: En sopig marknad

I princip allt går att köpa och sälja på en marknad. Till och med sopor. Varje år importerar Sverige 1,3 miljoner ton sopor från andra länder. Vem är det som tjänar pengar på allt skräp? Och vad händer egentligen när man kan köpa sig fri från ansvar?

Medverkande: Jens Nerén, Sef Meens Eriksson och Margareta Eriksson.  

2022-01-24
Länk till avsnitt

241: Maths O. Sundqvist ? del 2

Hösten 2008 drabbas världen av den värsta finansiella krisen sedan 1930-talsdepressionen. Maths O. Sundqvists hårt belånade aktieportfölj tappar miljarder i värde. Från att ha varit bäst på börsen står Maths O. Sundqvist plötsligt på randen till personlig konkurs. Hur kunde det bli så? Det här är den andra och sista delen i historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. 

Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, Peter Thelin, Peter Benson. 

2022-01-17
Länk till avsnitt

240: Maths O. Sundqvist ? del 1

2007 pryder finansmannen Maths O. Sundqvist Dagens Industris förstasida, rubriken säger att han är bäst i år. Ett år senare anklagas han för att ha varit den som fick investmentbanken Carnegie på fall. Det här är historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. Del 1 av 2.

Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, AnnSofie Anderssson, Peter Thelin, Peter Benson.
2022-01-10
Länk till avsnitt

Gästspel: Vinnarskallen i norr

Affärsvärldens Helene Rothstein tar över feeden tillfälligt och ger sig ut på turné genom ett Norrland som boomar. Nya jobb skapas, det byggs för fullt och inflyttningen skjuter i höjden. För Knut Rost, VD för fastighetsbolaget Diös är det bråda dagar.
2022-01-03
Länk till avsnitt

153: En kraftig förlust

Det enda folk vill prata om är el. Elkris, elbrist och elprisrekord. Men hur funkar egentligen den elmarknaden? Ett sätt att förklara är genom att berätta historien om Einar Aas ? mannen som på egen hand var svindlande nära att sänka alla nordens elbolag.
2021-12-27
Länk till avsnitt

239: Julspecial

Åsa instiftar en ny tjänst, Gunnar berättar en historia som säger något om världsekonomin, Agnes bjuder på quiz och Elinor tar Kapitalet ett steg närmare Dagens dikt.

God jul önskar Kapitalet-redaktionen! 
2021-12-20
Länk till avsnitt

238: Varför blir allt så dyrt?

Gång på gång visar det sig att järnvägar, förbifarter, tunnlar och andra stora infrastrukturprojekt blir otroligt mycket dyrare än man hade tänkt sig. Varför går det inte att räkna rätt från början?
2021-12-13
Länk till avsnitt

237: Så blev Sverige ett fiasko för Starbucks

Världens största kaffeföretag med världens starkaste varumärke ska etablera sig i världens mest kaffedrickande land. Vad kan gå fel? Ganska mycket, ska det visa sig.

Håkan Isakssons mycket läsvärda text om Starbucks kan ni läsa här.
2021-12-06
Länk till avsnitt

236: Skattar bäst som skattar minst

Titt som tätt kommer avslöjanden från världens skatteparadis där brevlådeföretag, målvakter och avancerade skatteupplägg uppdagas. Men vad är det egentligen som gör att vi inte vill betala skatt? Kapitalet testar att skatteplanera! 

2021-11-29
Länk till avsnitt

235: Trollkarlen från Chicago

Nationalekonomen Milton Friedman ligger bakom en av de största ekonomiska förändringarna i världshistorien ? eller? Hur mycket makt och inflytande kan en enda ettrig akademiker ha haft egentligen? Kapitalet, med hjälp av ensemblen från musikalen Trollkarlen från Chicago, berättar historien om ekonomen som delade världen i två. 

Läs mer om föreställningen här: www.ostfronten.org

2021-11-22
Länk till avsnitt

234: Förvärva, ärva, ärva

I en värld där marknadsekonomiska principer styr låter familjeföretag blodsband bestämma vem som ska ta över firman. Hur kan världens äldsta företagsform fortsätta fungera?
2021-11-15
Länk till avsnitt

233: Grassmanaffären

I slutet av 1970-talet upptäcker nationalekonomen Sven Grassman att Sveriges största ekonomiska problem i själva verket inte existerar. Resten gick inte alls som han hade tänkt sig. Det här är historien om Grassmanaffären. 

2021-11-08
Länk till avsnitt

232: På ostfronten intet nytt

Ett bråk om tre av Sveriges mest populära ostar har under flera år skakat om den svenska mejeribranschen. En historia om svek, hämnd och dyra advokatkostnader. Det här är det stora ostkriget!
2021-11-01
Länk till avsnitt

231: Medeltidens värld

Bert Karlsson är rasande, Janne Josefsson tuggar fradga och kommuninvånarna kräver kommunstyrelsens avgång. Hur kunde allt gå så illa för Arn-landet Medeltidens värld?

Avsnittet är gjort av Love Lyssarides och gick i originalversion som en serie i Uppgång och fall från Just Stories.
2021-10-25
Länk till avsnitt

230: Reklamarna ? del 3

Om en populär tv-serie bara existerar för att ett läkemedelsföretag har betalat för piloten, ska man betrakta den tv-serien som reklam då? Gränserna mellan vad som är reklam och vad som inte är reklam har suddats ut. Frågan är om det spelar någon roll.
2021-10-18
Länk till avsnitt

SPONSRAT AVSNITT: Prenumerera på en elbil? Så vill iMove stuva om på bilmarknaden

SPONSRAT AVSNITT: Jacob träffar Magnus Engervall på norska iMove, som vill att vi ska prenumerera på bilen i stället för att köpa den. Data visar att våra personbilar står still långt över 90% av tiden, men i digitaliseringens tidevarv kan det vara på väg att förändras. Så hur använder vi bilen i framtiden, och vad händer med biltillverkarna om bilen blir en tjänst och inte en... bil? 

Hos iMove kan du prenumera på en elbil 30 dagar i taget. Mer information på imove.se


2021-10-13
Länk till avsnitt

229: Reklamarna - del 2

Hur gick Sverige från att vara ett land med två statliga tv-kanaler med reklamförbud till att hamna i den absoluta framkanten för digital reklam? Det här är historien om det svenska digitala reklamundret.  2021-10-11
Länk till avsnitt

228: Reklamarna ? del 1

Nike är ett företag som säljer skor, men i sina reklamfilmer säljer de en idé. En idé om envisa idrottare som ger allt, i alla lägen. Hur hamnade vi här?

 
2021-10-04
Länk till avsnitt

227: Wirecard

Wirecard skulle sätta industrinationen Tyskland på techkartan. I stället skrivs bolaget in i historieböckerna som en av landets största bedrägeriskandaler genom tiderna. Hur blev det så?
2021-09-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.