Sveriges 100 mest populära podcasts

Kapitalet

Kapitalet

Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar. Kapitalet är en podd om ekonomi, för dig som inte visste att du var intresserad 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kapitalet.se

Avsnitt

230: Reklamarna ? del 3

Om en populär tv-serie bara existerar för att ett läkemedelsföretag har betalat för piloten, ska man betrakta den tv-serien som reklam då? Gränserna mellan vad som är reklam och vad som inte är reklam har suddats ut. Frågan är om det spelar någon roll.
2021-10-18
Länk till avsnitt

Prenumerera på en elbil? Så vill iMove stuva om på bilmarknaden

SPONSRAT AVSNITT: Jacob träffar Magnus Engervall på norska iMove, som vill att vi ska prenumerera på bilen i stället för att köpa den. Data visar att våra personbilar står still långt över 90% av tiden, men i digitaliseringens tidevarv kan det vara på väg att förändras. Så hur använder vi bilen i framtiden, och vad händer med biltillverkarna om bilen blir en tjänst och inte en... bil? 

Hos iMove kan du prenumera på en elbil 30 dagar i taget. Mer information på imove.se


2021-10-13
Länk till avsnitt

229: Reklamarna - del 2

Hur gick Sverige från att vara ett land med två statliga tv-kanaler med reklamförbud till att hamna i den absoluta framkanten för digital reklam? Det här är historien om det svenska digitala reklamundret.  2021-10-11
Länk till avsnitt

228: Reklamarna ? del 1

Nike är ett företag som säljer skor, men i sina reklamfilmer säljer de en idé. En idé om envisa idrottare som ger allt, i alla lägen. Hur hamnade vi här?

 
2021-10-04
Länk till avsnitt

227: Wirecard

Wirecard skulle sätta industrinationen Tyskland på techkartan. I stället skrivs bolaget in i historieböckerna som en av landets största bedrägeriskandaler genom tiderna. Hur blev det så?
2021-09-27
Länk till avsnitt

226. Fruktlösa stölder

1979 stjäls familjen Bakwins oerhört värdefulla Cezannetavla från ett hus i Massachusetts. För att få tillbaka tavlan måste man inte bara hitta tjuven, utan också förändra marknaden för citroner.
2021-09-20
Länk till avsnitt

Noll till hundra: Hernö Gin, med Jon Hillgren

Jon Hillgren är tjänstemannen som kastade loss och gjorde världens bästa gin. På vägen byggde han upp ett bolag som idag värderas till nästan en halv miljard kronor. 

Noll till hundra är Kapitalets systerpodd. Vill du höra avsnitten tidigare? Följ podden här:

https://open.spotify.com/show/7pAJR7WdOJFvkrdFXn7AwW?si=nLlZsQaBTdOXLJBUINH4BA&dl_branch=1


2021-09-17
Länk till avsnitt

Ränta på ränta: Hur Ludwig Pettersson från Gävle skapade ett nytt tillgångsslag

SPONSRAT AVSNITT: Att investera i krediter kommer bli lika enkelt och självklart som att spara i fonder. Det tror i alla fall Ludwig Pettersson, som grundade SaveLend. I det här avsnittet berättar han varifrån han fick idén, och hur han på bara några år byggde upp ett bolag som i år noterades på börsen i Stockholm. Och så klart: varför är det egentligen en bra idé att investera i krediter? 

Mer information om Savelend finns på www.savelend.se
2021-09-15
Länk till avsnitt

225: En miljonärs bekännelser

Alla drömmer om att bli rika, men vad händer sen? Kapitalet tar reda på hur det verkligen är att vara väldigt rik.

Artikeln som inspirerade avsnittet hittar ni här:
https://nymag.com/intelligencer/2021/04/confessions-overnight-tech-millionaire.html
2021-09-13
Länk till avsnitt

224: Oändliga kriser

Vi vet alla hur det brukar funka. En kris kommer, massa människor gör massa saker, och sen, efter ett tag, är krisen slut. Men tänk om det inte funkar så? Vi gör ett studiebesök på en plats där 90-talskrisen är långt ifrån slut: Sverige.
2021-09-06
Länk till avsnitt

138: Låten som förändrade ett liv

Ranis var en hårt arbetande men misslyckad musikproducent. Sen hände något som förändrade både hans liv, och den svenska musikhistorien för alltid. 
2021-08-30
Länk till avsnitt

223: Moores lag

1965 gjorde Gordon Moore en prognos. Snart 60 år senare styr den allt från bilmarknaden till folks hjärtan.
2021-08-23
Länk till avsnitt

222: Scooternomics

Plötsligt står de överallt: identiska elscootrar, från identiska bolag, med identiska affärsidéer till ett identiskt pris. Så här funkar väl ändå inte marknader. Eller?
2021-08-16
Länk till avsnitt

221: Hur Sverige uppfann ett nytt pensionsystem

På 1980-talet insåg svenska politiker motvilligt att vårt pensionssystem var en tickande bomb. Frågan var bara, vad skulle man ha i stället? Tio år senare landade frågan tillslut i knäet på Stockholmaren och Folkpartisten Bo Könberg.
2021-08-09
Länk till avsnitt

169: Guldnumret

En Kapitaletklassiker! Vad har telefonnummer för betydelse, och hur svårt är det egentligen att få tag i 070 000 00 00? Jacob försöker, och hittar en otrolig historia.
2021-08-02
Länk till avsnitt

I huvudet på en stjärnförvaltare

SPONSRAT AVSNITT: Jon Hyltner hade förvaltat Enter småbolagsfond i ett halvår när Corona-pandemin slog till, och börsen föll handlöst. Nu berättar han hur han upplevde kraschen, om sin investeringsfilosofi, och hur spararna trots pandemiåret fick se fondens värde öka med nästan 70%. 

Mer information om Enter fonder finns på www.enterfonder.se

2021-07-26
Länk till avsnitt

Gästspel: Börspoddens Johan Isaksson och en resa i kryptoland

Vi bjuder på ett avsnitt av vår kryptopodd "Dom kallar oss krypto", där vi den här gången träffar Börspoddenprofilen Johan Isaksson. Han berättar hur han första gången intresserade sig för kryptovalutor, och hur han ser på fenomenet idag.

2021-07-19
Länk till avsnitt

David mot Goliat: Hur Fondo gav sig på en av bankernas mest lönsamma hemligheter

SPONSRAT AVSNITT: År efter år betalar svenska sparare många miljarder kronor i provisioner till fondmarknadens distributörer, ofta utan att veta om det. När finanskonsulten Olof Cristoferson snubblade över denna obskyra kvarleva ringde han sin gamle vän Daniel Eneroth, i hopp om att kunna göra något åt saken.

Ladda ned Fondo-appen i Appstore:
https://apps.apple.com/se/app/fondo/id1550975440?utm_source=kapitalet&utm_medium=referral&utm_campaign=appstore

Eller i Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.fondo.solutions.app&utm_source=kapitalet&utm_medium=referral&utm_campaign=googleplay


2021-07-12
Länk till avsnitt

Noll till hundra: CAKE - Stefan Ytterborn

Stefan Ytterborn hade precis sålt sitt första företag och var på alla sätt en framgångsrik och förmögen entreprenör. Då flyttade han in i en butikslokal på Södermalm, och började bygga elmotorcyklar. 

Det här är det tredje avsnittet av podden Noll till Hundra. Vill ni få tillgång till avsnitten tidigare, så hittar ni podden i era poddspelare. 
2021-07-07
Länk till avsnitt

Hur bygger man en börs?

SPONSRAT AVSNITT: Strax före finanskrisen vandrade administratören Peter Gönszi in på Aktietorget ? en utskälld börs för oetablerade företag. Sen kavlade han upp ärmarna och byggde om verksamheten i grunden. Femton år senare berättar han hur det gick till, och vilken roll en börs för tillväxtbolag ska fylla. Med Peter Gönczi och Anders Eriksson, marknadsplatschef på Spotlight Stock Market. 

2021-07-05
Länk till avsnitt

220: Vinstparadoxen

När det går bra för företagen så går det bra för ekonomin. Eller? Tänk om det är tvärtom. 2021-06-28
Länk till avsnitt

219: Pengar är inte problemet

De flesta av samhällets problem skulle kunna lösas med pengar. Så varför skapar vi inte bara så mycket pengar som skulle behövas?

Så här funkar det ju inte, eller? Vi belyser MMT, den ekonomiska falangen som menar att det här faktiskt skulle fungera, och som vanligt handlar det om ett sätt att förklara vad pengar egentligen är.
2021-06-21
Länk till avsnitt

Noll till Hundra: Tolkresurs ? Mohammad Khanahmadi

Nytt avsnitt av vår nya podd Noll till hundra:

Mohammad Khanahmadi drog på sig stora spelskulder och ville avsluta sitt liv. Han ångrade sig, och startade företaget Tolkresurs för att försöka betala tillbaka sina skulder. Det blev första stenen i vad som skulle bli ett multinationellt företag.

Noll till hundra sponsras av Visma SPCS (www.vismaspcs.se) och DBT (www.dbt.se).
2021-06-19
Länk till avsnitt

218: När sanden blev till guld

Den kanske viktigaste råvaran i vårt globala ekonomiska system håller på att ta slut. Men hur kan det vara brist på något som finns överallt?
2021-06-14
Länk till avsnitt

217: Bostadsmonstret

I decennier har Riksbanken varnat för att bostadsmarknaden är överhettad. Nu är de själva med och eldar på den. Eller?

2021-06-07
Länk till avsnitt

Noll till hundra: Biogaia ? Peter Rothschild

När salladsleveranserna från Frankrike ruttnade på vägen hem till Sverige, snubblade Peter Rothschild över en idé som tjugo år senare är värd mer än 9 miljarder kronor. 

Noll till hundra är vår nya podd där Erik Wahlin träffar företagsgrundare från hela Sverige, från alla möjliga industrier och bakgrunder.  Podden finns som egen feed, men programmen kommer också att släppas här i Kapitalet varannan vecka.

2021-06-04
Länk till avsnitt

216: Luktrativa lukter

I en värld där det blir allt svårare att ta sig igenom bruset försöker ett litet podcastbolag vända sig till ett annat sinne än hörsel för att nå större framgång. 
2021-05-31
Länk till avsnitt

215: Den enda frågan

Alla företag vill veta vad du tycker. Om grejen du köpt, om företaget du köpt det av, om kundtjänsten de har. Men framför allt så är det en sak de vill veta. En fråga som de vill ha svar på. 
2021-05-24
Länk till avsnitt

214: Moneyland

Var gömmer man bäst ett slott, några fula Renoirtavlor och en lyxyacht? Följ med på en guidad tur som sträcker sig från Stureplan och Panama till Viktor Janukovytj jaktstuga.
2021-05-17
Länk till avsnitt

213: Begravningsbusiness

I början av 00-talet hade begravningsbranschen sett likandan ut i ett sekel och inte en enda begravningsbyrå hade skaffat en hemsida. Flera entreprenörer såg såklart potentialen. Men hur lätt är det egentligen att förnya en bransch där själva kärnverksamheten bygger på tradition?
2021-05-10
Länk till avsnitt

212: Blanka möjligheter

Kan det vara så att den ibland bespottade investeringsmetoden blankning skulle kunna rädda världen - eller är blankning bara ett sätt att kapitalisera på någon annans olycka? Kapitalet lär dig allt du inte fick lära dig om blankning när det enda vi pratade om var Gamestop. 

2021-05-03
Länk till avsnitt

Att starta ett elbolag

SPONSRAT AVSNITT: Elbolaget Tibber håller på att vända ut- och in på en av samhällets mest trögrörliga industrier. Men hur kommer man på idén att starta ett elbolag? Här är berättelsen om Tibbers födelse, som börjar vid en norsk fjord och en replokal i Timrå. 

www.tibber.com
2021-04-29
Länk till avsnitt

211: Talangfabriken

I decennier har Goldman Sachs varit en av de mest prestigefylld arbetsplatserna på jorden, och har dragit till sig de mest talangfulla, ambitiösa människorna i branschen. Så hur är det egentligen att vara elit? oerhört tidskrävande visar det sig.
2021-04-26
Länk till avsnitt

210: Adelns sista strid

De ligger ofta på en höjd och uppfarten pryds alltid av en vacker trädallé. Godsen, slotten och gårdarna som enligt flera hundra år gamla fidekommissurkunder har ärvts i ett rakt nedstigande led av förstfödda söner, medan döttrar och yngre söner har gått lottlösa. Fideikommissen har avskaffats överallt i Europa ? förutom i Sverige. Hur blev det så?
2021-04-19
Länk till avsnitt

Premiär: Bläckfisken

Hur gör man affärer i ett av världens mest korrupta länder, när du själv lovat dyrt och heligt att alltid vara det goda exemplet? Det här är det första avsnittet av serien Bläckfisken, av Åsa Secher och vår journalistkompis Max Jedeur-Palmgren.

Fler avsnitt i serien hittar ni på PodMe.

https://podme.com/blackfisken-ikea-ryssland-korruptionen
2021-04-14
Länk till avsnitt

209: Fotbollskraschen

Football index var bettingplattformen där man kunde köpa ?aktier? i fotbollsspelare. Men i en värld där tillgångspriser ska växa för alltid och utdelningar är allt, blev allting snart ohållbart: En rejäl krasch var oundviklig. Eller var den?
2021-04-12
Länk till avsnitt

Repris: Staten och maten

1976 bestämde sig den svenska staten för att slå McDonalds på deras eget spel. Det gick kanske inte perfekt, men det blev i alla fall tidernas hamburgare.

Dessutom: Vi ringer till Sveriges enda Clockrestaurang.
2021-04-05
Länk till avsnitt

208: Miljardärsgatan

På 57:e gatan på Manhattan säljs lägenheter för tiotals miljoner dollar. De sålda lägenheterna har vidunderlig utsikt, fristående badkar och köksö i marmor ? men många av dem står för det mesta tomma. Vad är det som händer på Billionaire?s Row egentligen?
2021-03-29
Länk till avsnitt

207: NFT

Plötsligt säljs JPEG-bilder och GIFs på basketspelare för miljonbelopp. Men är NFT verkligen så annorlunda från vad konstvärlden hållt på med i årtionden?
2021-03-22
Länk till avsnitt

206: Donationen

Maria behöver en ny njure, men det råder organbrist i hela världen. Om det bara fanns någon smart algoritm som kunde öka antalet transplantationer.

Tommy Anderssons bok heter Algoritmmakaren, konsten att fatta systematiska beslut, och finns på alla bra bokställen. 

2021-03-15
Länk till avsnitt

Tvålkungen: Avsnitt 7

Tom har fått in sin miljon ? nu ska han ta över världen.----------På http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
Facket för småföretagare är självklart Unionen ? deras erbjudande hittar ni på http://unionen.se/egen
2021-03-11
Länk till avsnitt

70 000 kunder på tre år

SPONSRAT AVSNITT: Magnus Alfredsson från Helsingborg hade en framgångsrik karriär i finansbranschen, men upplevde att han sålde saker som han själv inte ville köpa. Efter en semester på Bali lämnade han tryggheten bakom sig och startade Proethos ? en fond där folk skulle få investera i lösningen på klimatkrisen. Vi har intervjuat honom!

Mer info:
www.proethos.se 
2021-03-09
Länk till avsnitt

205: Den svenska modellen

Hösten 1994 landar TOYS R US på svensk mark. Men när företaget vägrar kollektivavtal går de anställda ut i strejk - en hård fight som lyfter arbetsrätten in i rampljuset och ställer den Svenska modellen på sin spets. Men vad är egentligen den svenska modellen? Och hur blev den till?
2021-03-08
Länk till avsnitt

Stor på Tiktok

Ekonomistudenten Hannes König la upp en Tiktok-video med några färgglada pennor. Sen lyfte det. 

https://www.tiktok.com/@hanneskonig?
2021-03-05
Länk till avsnitt

Tvålkungen: Avsnitt 6

Det ser ut att vara över för Tom, men han har inte gett upp. Finns det en sista sten han inte har tittat under?

----------

På http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
Facket för småföretagare är självklart Unionen ? deras erbjudande hittar ni på http://unionen.se/egen!
2021-03-04
Länk till avsnitt

204: Dogecoin

En skämtvaluta föreställande en hund är plötsligt värd åtta miljarder dollar. Vad är det som pågår egentligen?

Dea Brunners podd heter Konsensus och finns på alla vanliga ställen!

Här kan man läsa mer om avsnittet, och om vad vi använt oss av för klipp och artiklar för att ta fram det: https://bit.ly/3raTmZn
2021-03-01
Länk till avsnitt

Tvålkungen: Avsnitt 5

Tom har 99 problem, och pengar är i alla fall 98 av dem. Vi frågar två investerare den avgörande frågan: vad finns det för anledningar att inte investera i Moss&Noor.

----------

http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
Facket för småföretagare är självklart Unionen ? deras erbjudande hittar ni på http://unionen.se/egen!
2021-02-25
Länk till avsnitt

203: Samlare

Samlaren Simon Gärdenfors ska bara bläddra lite i sin kompletta tidningssamling och upptäcker till sin fasa att det fattas tre nummer. Han börjar leta - en jakt som ska pågå i flera år. Samlande är inte bara en hobby utan ett ekonomiskt fenomen av rang.
2021-02-22
Länk till avsnitt

Tvålkungen: Avsnitt 4

Tom behöver pengar, och har samlat alla potentiella investerare i ett och samma rum. Kan han övertyga dem om att Moss&Noor faktiskt är nästa Nike?
2021-02-18
Länk till avsnitt

202: Blands ? märkena som tagit över

Har du också märkt att alla märken plötsligt ser likadana ut? Då kan din instagramfeed vara infekterad av Blands. Allt från tandborstar till matkassar till försäkringar säljs nu på samma sätt ? de är uppstickare som ska vara det självklara alternativet för den som är trött på den rådande ordningen. Men vad säger den nya paketeringen om vår ekonomi? Ben Schott på Bloomberg reder ut begreppen.
2021-02-15
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.