Sveriges 100 mest populära podcasts

Kapitalet

Kapitalet

Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar. Kapitalet är en podd om ekonomi, för dig som inte visste att du var intresserad 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kapitalet.se

Avsnitt

257: Nordkoreas eviga skuld

På sjuttiotalet tänkte stora svenska företag att de skulle vara tidiga in på en ny spännande exportmarknad - den nordkoreanska. Det här är historien om en rekordskuld och den svenska doldismyndigheten som får ta hand om den.

Medverkande: Beatrice Arnesson, Exportkreditnämnden. Erik Zachrison. Hans Sjögren, historiker.
2022-05-16
Länk till avsnitt

Poddtips: Follow the money

Vi vill tipsa om en podd! Follow the money är en podd som gör det som vi kanske tycker allra bäst om: pratar om ekonomi på ett tillgängligt sätt, utan att bli fördummande. Vi har träffat en av poddens grundare, Martin Nilsson, för att prata om Twitter, poison pills och framtiden.
2022-05-11
Länk till avsnitt

256: Flash crash!

Den andra maj ser tradern Ekka Lundin plötsligt hur siffrorna på hans skärmar färgas blodröda. Under fem minuter tappar Stockholmsbörsen sju procent, och ingen förstår vad som händer. Hur kan ett enda tjockt finger sätta hela systemet i gungning?

Medverkande: Erik "Ekka" Lundin, trader. Hannes Edvardson, Vermiculus Financial Technology.
2022-05-09
Länk till avsnitt

255: Lehman - tre bröder, en bank och en kris

Hur tre tyska bröder som började som bomullshandlare i Alabama blev symboler för en global finanskris - och hur historien om tre tyska bröder kan berätta 160 år av finanshistoria.

Medverkande: Carolina Frände och Mikael Wendschlag.
2022-05-02
Länk till avsnitt

254: Inflation ? något att bråka om

Plötsligt är "inflation" ordet på allas läppar. Trots det bråkas det om precis hur hög inflation vi har. Hur kan man inte vara överens om hur hög en siffra egentligen är?
2022-04-25
Länk till avsnitt

Klassiker: Tvålkungen

Tom Flumé har blivit TV-kändis och vi firar genom att sända avsnittet som blev starten för allt.?Hela serien om Tom finns om man söker på "Tvålkungen".
2022-04-18
Länk till avsnitt

253: Andreas Cervenka är arg

De svenska miljardärerna har blivit dubbelt så många sedan 2019, Riksbanken har haft rea i 12 år och den fattigaste halvan av befolkningen har mer skulder än de har tillgångar. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka målar upp en bild av ett girigt Sverige. Hur blev det så?

Medverkande: Andreas Cervenka 
2022-04-11
Länk till avsnitt

252: Lego ? från katastrof till klossimperium

Ett 70-årigt familjeföretag. Danmarks stora stolthet. En stundande katastrof. Det här är historien om när Lego stod på randen till konkurs och satte allt sitt hopp till en nästan helt okänd 35-åring.

Medverkande: Niels Lunde, Kathrin Reinsberger

2022-04-04
Länk till avsnitt

251: När sanktioner drabbade Nynäshamn

Den 25 augusti 2017 sätter Maria Björkholm nästan kaffet i halsen. Hon har precis läst en formulering i en amerikansk presidentorder som kommer att förändra hennes liv för flera år framöver. Kapitalet berättar hur det gick till när ett nästan 100 år gammalt svenskt oljebolag riskerade att gå i graven ? på grund av sanktioner riktade mot en venezuelansk diktator.

Medverkande: Maria Björkholm, Maria Perrotta Berlin
2022-03-28
Länk till avsnitt

Poddtips: Säkerhetssalen

Vi vill tipsa om en podd! Ekonomi har ju som bekant också en baksida. Den stavas ofta ekonomisk brottslighet. Det ägnar vi oss inte så mycket åt i Kapitalet, tur då att Säkerhetssalen finns och följer med in i de lite mörkare rummen.
2022-03-24
Länk till avsnitt

250: Keynes, konstnärerna och krigen

Han satt med vid ledarnas förhandlingsbord efter båda världskrigen och revolutionerade nationalekonomin under depressionen på 30-talet. Hela tiden med ett tydligt mål i sikte: En fredlig värld där alla har tid att spela piano och måla tavlor. Kapitalet tar sig äntligen an nationalekonomen John Maynard Keynes.

Medverkande: Zachary D. Carter, författare till "The Price of peace: Money, Domecracy and the Life och John Maynard Keynes"
2022-03-21
Länk till avsnitt

249: Hur väst skapade oligarkerna

Västvärldens samlade myndigheter försöker frysa deras tillgångar. Varenda tidning listar deras båtar, fruar och miljarder. Men det finns också en annan historia om oligarkerna. Den om hur banker i väst i decennier har krattat manegen för Rysslands största skurkar.
2022-03-14
Länk till avsnitt

Noll till hundra: Hur Maria Åkerberg byggde ett imperium runt hudvård

Det här är ett avsnitt av vår andra podd, Noll till hundra, där entreprenörer berättar hur de byggde upp sina företag. I det här programmet träffar vi Maria Åkerberg, som från ingenting har byggt upp ett hudvårdsvarumärke (det heter Maria Åkerberg) som omsätter nära 100 miljoner kronor.

Vill du lyssna på fler intervjuer som denna? Följ Noll till hundra!

Spotify:
https://open.spotify.com/show/7pAJR7WdOJFvkrdFXn7AwW?si=c38a5e8869f346dd

Apple:
https://podcasts.apple.com/se/podcast/noll-till-hundra/id1569560556

Noll till hundra sponsras av Visma SPCS (www.visma.se) och DBT (www.dbt.se).
2022-03-09
Länk till avsnitt

248: Hur Putin sanktionssäkrat Ryssland

Sanktionerna haglar över Ryssland. Samtidigt pratas det om en rysk krigskista full av pengar. Hur mycket har Putin preppat den ryska ekonomin för att klara omvärldens sanktioner? Och hur länge kan Ryssland överleva ute i den finansiella kylan?

Medverkande: Torbjörn Becker 

2022-03-03
Länk till avsnitt

247: Hur SWIFT blev ett hot mot Putin

Putin har invaderat Ukraina och högst upp på Ukrainas önskelista står nu att Ryssland ska kickas ut från SWIFT. Hur kunde ett banknätverk bli det starkaste vapnet mot en rysk invasion?
2022-02-25
Länk till avsnitt

246: Hayek on ice

Vi har snörat på oss ett par skridskor, köpt en megafon och ringt in ett helt hockeylag. Allt för att illustrera en av 1900-talets mest betydelsefulla ekonomer: Fredrich Hayek, som fick Nobelpriset för sina teorier om marknader.

Medverkande: Daniel B. Klein, professor i ekonomi vid George Mason University samt FOC Farsta P06/u18-lag.
2022-02-21
Länk till avsnitt

245: Den romantiska ekonomen

Går det att lösa kärleksproblem med ekonomiska teorier? När William Nicolson blev dumpad för att han var "för snäll" bestämde han sig för att försöka. Han plockade upp sina ekonomiböcker och gav sig ut på ett rationellt korståg i dejtingdjungeln.

Medverkande: William Nicolson, författare till "The Romantic Economist: A Story of Love and Market Forces"
2022-02-14
Länk till avsnitt

244: Den stora striden om skogen

Hänsynslösa entreprenörer och väluppfostrade älvar gjorde skogen till Sveriges viktigaste exportvara. Men nu pågår det ett krig om Sveriges skogar. Ett krig som kommer att spela en avgörande roll både för Sveriges ekonomi och för klimatet. Beslut måste fattas, Sverige måste välja väg. Men hur blev skogen skådeplats för några av vår tids största frågor?

Medverkande: Linn Larsson, Gunnar Wetterberg, Åsa Heimer

 
2022-02-07
Länk till avsnitt

243: SPACs ? Pengapåsen som tog över börsen

Amerikanska börser har plötsligt svämmat över av en sorts hippa skalföretag som kallas för spacs. Allt från hollywoodkändisar och idrottsstjärnor till rutinerade börshajar och Silicon Valley-miljardärer har hoppat på trenden. Men för bara några decennier var spacs något scam-stämplat i finansvärldens avkrokar som ingen ville ta i med tång. Hur hamnade vi här?

Medverkande: John Skogman, Grant McKelvey
2022-01-31
Länk till avsnitt

242: En sopig marknad

I princip allt går att köpa och sälja på en marknad. Till och med sopor. Varje år importerar Sverige 1,3 miljoner ton sopor från andra länder. Vem är det som tjänar pengar på allt skräp? Och vad händer egentligen när man kan köpa sig fri från ansvar?

Medverkande: Jens Nerén, Sef Meens Eriksson och Margareta Eriksson.  

2022-01-24
Länk till avsnitt

241: Maths O. Sundqvist ? del 2

Hösten 2008 drabbas världen av den värsta finansiella krisen sedan 1930-talsdepressionen. Maths O. Sundqvists hårt belånade aktieportfölj tappar miljarder i värde. Från att ha varit bäst på börsen står Maths O. Sundqvist plötsligt på randen till personlig konkurs. Hur kunde det bli så? Det här är den andra och sista delen i historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. 

Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, Peter Thelin, Peter Benson. 

2022-01-17
Länk till avsnitt

240: Maths O. Sundqvist ? del 1

2007 pryder finansmannen Maths O. Sundqvist Dagens Industris förstasida, rubriken säger att han är bäst i år. Ett år senare anklagas han för att ha varit den som fick investmentbanken Carnegie på fall. Det här är historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. Del 1 av 2.

Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, AnnSofie Anderssson, Peter Thelin, Peter Benson.
2022-01-10
Länk till avsnitt

Gästspel: Vinnarskallen i norr

Affärsvärldens Helene Rothstein tar över feeden tillfälligt och ger sig ut på turné genom ett Norrland som boomar. Nya jobb skapas, det byggs för fullt och inflyttningen skjuter i höjden. För Knut Rost, VD för fastighetsbolaget Diös är det bråda dagar.
2022-01-03
Länk till avsnitt

153: En kraftig förlust

Det enda folk vill prata om är el. Elkris, elbrist och elprisrekord. Men hur funkar egentligen den elmarknaden? Ett sätt att förklara är genom att berätta historien om Einar Aas ? mannen som på egen hand var svindlande nära att sänka alla nordens elbolag.
2021-12-27
Länk till avsnitt

239: Julspecial

Åsa instiftar en ny tjänst, Gunnar berättar en historia som säger något om världsekonomin, Agnes bjuder på quiz och Elinor tar Kapitalet ett steg närmare Dagens dikt.

God jul önskar Kapitalet-redaktionen! 
2021-12-20
Länk till avsnitt

238: Varför blir allt så dyrt?

Gång på gång visar det sig att järnvägar, förbifarter, tunnlar och andra stora infrastrukturprojekt blir otroligt mycket dyrare än man hade tänkt sig. Varför går det inte att räkna rätt från början?
2021-12-13
Länk till avsnitt

237: Så blev Sverige ett fiasko för Starbucks

Världens största kaffeföretag med världens starkaste varumärke ska etablera sig i världens mest kaffedrickande land. Vad kan gå fel? Ganska mycket, ska det visa sig.

Håkan Isakssons mycket läsvärda text om Starbucks kan ni läsa här.
2021-12-06
Länk till avsnitt

236: Skattar bäst som skattar minst

Titt som tätt kommer avslöjanden från världens skatteparadis där brevlådeföretag, målvakter och avancerade skatteupplägg uppdagas. Men vad är det egentligen som gör att vi inte vill betala skatt? Kapitalet testar att skatteplanera! 

2021-11-29
Länk till avsnitt

235: Trollkarlen från Chicago

Nationalekonomen Milton Friedman ligger bakom en av de största ekonomiska förändringarna i världshistorien ? eller? Hur mycket makt och inflytande kan en enda ettrig akademiker ha haft egentligen? Kapitalet, med hjälp av ensemblen från musikalen Trollkarlen från Chicago, berättar historien om ekonomen som delade världen i två. 

Läs mer om föreställningen här: www.ostfronten.org

2021-11-22
Länk till avsnitt

234: Förvärva, ärva, ärva

I en värld där marknadsekonomiska principer styr låter familjeföretag blodsband bestämma vem som ska ta över firman. Hur kan världens äldsta företagsform fortsätta fungera?
2021-11-15
Länk till avsnitt

233: Grassmanaffären

I slutet av 1970-talet upptäcker nationalekonomen Sven Grassman att Sveriges största ekonomiska problem i själva verket inte existerar. Resten gick inte alls som han hade tänkt sig. Det här är historien om Grassmanaffären. 

2021-11-08
Länk till avsnitt

232: På ostfronten intet nytt

Ett bråk om tre av Sveriges mest populära ostar har under flera år skakat om den svenska mejeribranschen. En historia om svek, hämnd och dyra advokatkostnader. Det här är det stora ostkriget!
2021-11-01
Länk till avsnitt

231: Medeltidens värld

Bert Karlsson är rasande, Janne Josefsson tuggar fradga och kommuninvånarna kräver kommunstyrelsens avgång. Hur kunde allt gå så illa för Arn-landet Medeltidens värld?

Avsnittet är gjort av Love Lyssarides och gick i originalversion som en serie i Uppgång och fall från Just Stories.
2021-10-25
Länk till avsnitt

230: Reklamarna ? del 3

Om en populär tv-serie bara existerar för att ett läkemedelsföretag har betalat för piloten, ska man betrakta den tv-serien som reklam då? Gränserna mellan vad som är reklam och vad som inte är reklam har suddats ut. Frågan är om det spelar någon roll.
2021-10-18
Länk till avsnitt

SPONSRAT AVSNITT: Prenumerera på en elbil? Så vill iMove stuva om på bilmarknaden

SPONSRAT AVSNITT: Jacob träffar Magnus Engervall på norska iMove, som vill att vi ska prenumerera på bilen i stället för att köpa den. Data visar att våra personbilar står still långt över 90% av tiden, men i digitaliseringens tidevarv kan det vara på väg att förändras. Så hur använder vi bilen i framtiden, och vad händer med biltillverkarna om bilen blir en tjänst och inte en... bil? 

Hos iMove kan du prenumera på en elbil 30 dagar i taget. Mer information på imove.se


2021-10-13
Länk till avsnitt

229: Reklamarna - del 2

Hur gick Sverige från att vara ett land med två statliga tv-kanaler med reklamförbud till att hamna i den absoluta framkanten för digital reklam? Det här är historien om det svenska digitala reklamundret.  2021-10-11
Länk till avsnitt

228: Reklamarna ? del 1

Nike är ett företag som säljer skor, men i sina reklamfilmer säljer de en idé. En idé om envisa idrottare som ger allt, i alla lägen. Hur hamnade vi här?

 
2021-10-04
Länk till avsnitt

227: Wirecard

Wirecard skulle sätta industrinationen Tyskland på techkartan. I stället skrivs bolaget in i historieböckerna som en av landets största bedrägeriskandaler genom tiderna. Hur blev det så?
2021-09-27
Länk till avsnitt

226. Fruktlösa stölder

1979 stjäls familjen Bakwins oerhört värdefulla Cezannetavla från ett hus i Massachusetts. För att få tillbaka tavlan måste man inte bara hitta tjuven, utan också förändra marknaden för citroner.
2021-09-20
Länk till avsnitt

Ränta på ränta: Hur Ludwig Pettersson från Gävle skapade ett nytt tillgångsslag

SPONSRAT AVSNITT: Att investera i krediter kommer bli lika enkelt och självklart som att spara i fonder. Det tror i alla fall Ludwig Pettersson, som grundade SaveLend. I det här avsnittet berättar han varifrån han fick idén, och hur han på bara några år byggde upp ett bolag som i år noterades på börsen i Stockholm. Och så klart: varför är det egentligen en bra idé att investera i krediter? 

Mer information om Savelend finns på www.savelend.se
2021-09-15
Länk till avsnitt

225: En miljonärs bekännelser

Alla drömmer om att bli rika, men vad händer sen? Kapitalet tar reda på hur det verkligen är att vara väldigt rik.

Artikeln som inspirerade avsnittet hittar ni här:
https://nymag.com/intelligencer/2021/04/confessions-overnight-tech-millionaire.html
2021-09-13
Länk till avsnitt

224: Oändliga kriser

Vi vet alla hur det brukar funka. En kris kommer, massa människor gör massa saker, och sen, efter ett tag, är krisen slut. Men tänk om det inte funkar så? Vi gör ett studiebesök på en plats där 90-talskrisen är långt ifrån slut: Sverige.
2021-09-06
Länk till avsnitt

138: Låten som förändrade ett liv

Ranis var en hårt arbetande men misslyckad musikproducent. Sen hände något som förändrade både hans liv, och den svenska musikhistorien för alltid. 
2021-08-30
Länk till avsnitt

223: Moores lag

1965 gjorde Gordon Moore en prognos. Snart 60 år senare styr den allt från bilmarknaden till folks hjärtan.
2021-08-23
Länk till avsnitt

222: Scooternomics

Plötsligt står de överallt: identiska elscootrar, från identiska bolag, med identiska affärsidéer till ett identiskt pris. Så här funkar väl ändå inte marknader. Eller?
2021-08-16
Länk till avsnitt

221: Hur Sverige uppfann ett nytt pensionsystem

På 1980-talet insåg svenska politiker motvilligt att vårt pensionssystem var en tickande bomb. Frågan var bara, vad skulle man ha i stället? Tio år senare landade frågan tillslut i knäet på Stockholmaren och Folkpartisten Bo Könberg.
2021-08-09
Länk till avsnitt

169: Guldnumret

En Kapitaletklassiker! Vad har telefonnummer för betydelse, och hur svårt är det egentligen att få tag i 070 000 00 00? Jacob försöker, och hittar en otrolig historia.
2021-08-02
Länk till avsnitt

I huvudet på en stjärnförvaltare

SPONSRAT AVSNITT: Jon Hyltner hade förvaltat Enter småbolagsfond i ett halvår när Corona-pandemin slog till, och börsen föll handlöst. Nu berättar han hur han upplevde kraschen, om sin investeringsfilosofi, och hur spararna trots pandemiåret fick se fondens värde öka med nästan 70%. 

Mer information om Enter fonder finns på www.enterfonder.se

2021-07-26
Länk till avsnitt

Gästspel: Börspoddens Johan Isaksson och en resa i kryptoland

Vi bjuder på ett avsnitt av vår kryptopodd "Dom kallar oss krypto", där vi den här gången träffar Börspoddenprofilen Johan Isaksson. Han berättar hur han första gången intresserade sig för kryptovalutor, och hur han ser på fenomenet idag.

2021-07-19
Länk till avsnitt

David mot Goliat: Hur Fondo gav sig på en av bankernas mest lönsamma hemligheter

SPONSRAT AVSNITT: År efter år betalar svenska sparare många miljarder kronor i provisioner till fondmarknadens distributörer, ofta utan att veta om det. När finanskonsulten Olof Cristoferson snubblade över denna obskyra kvarleva ringde han sin gamle vän Daniel Eneroth, i hopp om att kunna göra något åt saken.

Ladda ned Fondo-appen i Appstore:
https://apps.apple.com/se/app/fondo/id1550975440?utm_source=kapitalet&utm_medium=referral&utm_campaign=appstore

Eller i Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.fondo.solutions.app&utm_source=kapitalet&utm_medium=referral&utm_campaign=googleplay


2021-07-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.