Sveriges 100 mest populära podcasts

Kapitalet

Kapitalet

Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar. Kapitalet är en podd om ekonomi, för dig som inte visste att du var intresserad 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kapitalet.se

Avsnitt

331: Åtstramning

"Åtstramning" har blivit vänsterns boogie man ? begreppet som ska förklara allt dåligt som händer med den ekonomiska politiken. Clara Mattei har inte bara spårat var den kommer ifrån ? hon vill också ge en förklaring till vad denna åtstramning egentligen åstadkommer.
2023-12-04
Länk till avsnitt

330: Miljökuznetskurvan

Oskar Broberg levererar Veckans Intressanta Graf?. Den beskriver ett historiskt samband och Göta älv. Men framförallt är den ett mikrokosmos över hur statistik blir politik. 
2023-12-01
Länk till avsnitt

217: Bostadsmonstret (repris)

Favorit i repris! I höst stod det klart att Riksbanken hade förlorat över 80 miljarder kronor på sina obligationsköp. Bland de köpta obligationerna fanns bostadsobligationer. Vi ger oss tillbaka till tiden på banken faktiskt köpte dessa.

Medverkande: Andreas Cervenka, ekonomikommentator på Aftonbladet och Martin Flodén, vice riksbankschef. 
2023-11-27
Länk till avsnitt

329: Turistfällorna, avslöjade

Du ska åka till en ny stad, får ett tips om ett bra område, och plötsligt står du omringad av irländska barer, bedragare och karikatyrporträttmålare. Du har kommit till en turistfälla. Tänk om det hade funnits ett sätt att räkna ut att det kunde bli såhär? Det finns det. Och det kan också spara dig riktiga pengar.
2023-11-24
Länk till avsnitt

328: Finanskrisen som ledde till Hitler

Efter första världskriget tryckte Tyskland pengar, fick hyperinflation, och sen blev det nazism. Det är ungefär den historia som brukar berättas när Hitlers resa till makten ska beskrivas. Men däremellan skedde också en stor finanskris, som inte bara påverkade Tyskland, utan också var på väg att dra med sig hela världen i sitt fall. Vi blickar tillbaka till 1931, ett av det senaste seklets mest betydelsefulla år. 
2023-11-20
Länk till avsnitt

Datacenter och självförvaring ? nya möjligheter i fastighetsbranschen

Sponsrat avsnitt: Den svenska fastighetsbranschen går åt skogen, men ute i världen finns möjligheterna kvar! Jacob har träffat fondförvaltaren Michael Gobitschek som hittat två spännande hörn i branschen: självförvaring och datacenter. 

Avsnittet görs i samarbete med Skagen Fonder, och deras globala fastighetsfond Skagen M2. 
2023-11-17
Länk till avsnitt

327: En kinesisk tango

Argentina har stora problem. Inflationen på över 100 procent, växande skuldberg, och ni vill en presidentkandidat byta valuta till dollar. Frågan man allt oftare ställer sig på argentinska centralbanken: Vad tycker Kina om det här?
2023-11-13
Länk till avsnitt

326: Afghanska miljarder i Schweiz

Efter att Talibanerna återtog makten i Afghanistan frös amerikanska centralbanken ungefär 7 miljarder dollar. Hälften skickades till en stiftelse i Schweiz. Målet? Låta stiftelsen fungera som en afghansk centralbank utanför Afghanistan. 
2023-11-10
Länk till avsnitt

Lyssnarfrågor: Gunnar och Jacob om oligopol, inflation och hemkunskap

För att få ett extraavsnitt i månaden, plus resten av Kapitalet utan reklam: https://monopol.se

Kapitalets betalande lyssnare får varje månad ett extra avsnitt där Gunnar och Jacob bland annat svarar på lyssnarfrågor. Det här första avsnittet går dock ut till alla lyssnare!
2023-11-09
Länk till avsnitt

325: Tioåringen

https://monopolmedia.se/svara 

När räntan på amerikanska statsobligationer med en tioårig löptid nådde fem procent gick amerikanska ekonomipundits i taket. Det pratades om finanskris och räntechock, och började genast spekuleras i om hela världsekonomin nu hade förändrats. Men varför? Vi djupdyker i en av världens viktigaste siffror tillsammans med Jens Josephsson, lektor på SU och Swedbanks Pär Magnusson.
2023-11-06
Länk till avsnitt

324: Har vi en fastighetskris?

https://monopolmedia.se/svara

Ett decennium av historiens lägsta räntor gjorde svenska fastighetsbranschen stormrik. Ett år av räntehöjningar har satt den i gungning. Har vi plötsligt en fastighetskris på halsen? Och kan den, som fastighetskriser tenderar att göra, sprida sig till resten av ekonomin? Johan Bahlenberg reder ut.
2023-11-03
Länk till avsnitt

323: Varför får dåliga idéer pengar?

https://monopolmedia.se/svara

WiFi-juice, internetballonger och flygande bilar. Det är knappast en hemlighet att startups får miljardvärdering, trots att idéerna helt ärligt inte är så bra. Hur kan det vara lönsamt? Roxana Turturea förklarar.
2023-10-30
Länk till avsnitt

Därför har svenskarna dålig koll på sina pensioner

Sponsrat avsnitt: Den allmänna pensionen utgör en krympande del av den totala pensionen, men trots det är svenskarnas kunskaper skrämmande låga om det som faktiskt ökar i betydelse: tjänstepensioner och privat sparande. Vi träffar Jenny Rundbladh, vd på pensionsbolaget SPP, som berättar varför pensionssystemet ser ut som det gör, hur illa det är ? och vad vi kan göra åt det. 
2023-10-26
Länk till avsnitt

322: Vad är medelklassen?

Den spelar padel, grillar, och är pinsam, men bortom Henrik Schyffertskämten ? vad är egentligen medelklassen? Hur uppstod Sveriges vanligaste klass? Och vad kommer hända med den? Lovisa Broström har undersökt.
2023-10-23
Länk till avsnitt

321: När Sverige slutade vara speciellt

Ny vecka, ny graf! Den här gången tittar vi på slutet på svensk ekonomisk exceptionalism.
2023-10-20
Länk till avsnitt

320: All världens problem

Det känns som att ekonomer var bättre förr. De jobbade för alla människors välstånd, de uppfann nya pengar och ville bokstavligen ha fred på jorden.

Men enligt Erik Angner är loppet inte förlorat! Ekonomer tänker fortfarande på allt det där, och har dessutom lösningar! Faktum är att du kan lösa nästan vad som helst. 
2023-10-16
Länk till avsnitt

319: Varför fick Claudia Goldin Nobelpriset?

HÄR kan man signa upp om man vill ha podden utan reklam! 

Världens mest prestigefyllda pris har delats ut. Claudia Goldin har fått det. Professor Kerstin Enflo förklarar varför.
2023-10-13
Länk till avsnitt

318: Varför såg ingen inflationen komma?

LANSERING: Monopol.se/kapitalet Nu kan man stötta sin favoritpodd och få Kapitalet utan reklam! Vi skulle bli otroligt glada om ni ville detta.

Inflationen kom från ingenstans. Länge fanns den inte alls, och plötsligt var den för hög. Men hur kunde ingen se den komma? Vi frågade Torbjörn Isaksson, en person som jobbar med att se inflationen komma.
2023-10-09
Länk till avsnitt

317: Siffran som spår en finanskris

Historiens första VIG: Veckans Intressanta Graf, och det handlar såklart om VIX. Ett index som är omistligt för optionshandlare, som mäter något svårmätt, och som kan förutspå en finansiell kris.
2023-10-06
Länk till avsnitt

316: Astrologi för män

Det är ett sätt att se igenom marknaden, och tusentals människor har hävdat att det gjort dem rika. Eller så är det ingenting alls. Hur ska vi egentligen se på teknisk analys?
2023-10-02
Länk till avsnitt

315: Lärdomar från en börsnybörjare

Rickard Almqvist har aldrig varit bra med pengar ? sen placerades han bredvid en börsexpert en timme i veckan. Nu delar han med sig av det han lärt sig från ett halvår i en helt ny värld.

Rickards podd heter Sparadiset och finns på alla vanliga ställen.
2023-09-29
Länk till avsnitt

314: Independence day

Under större delen av 1900-talet intresserade sig inte nationalekonomer för centralbanker. Sen kom 6 oktober 1979. 
2023-09-25
Länk till avsnitt

313: Ska Riksbanken vara självständig?

Sista chansen att köpa biljetter till Kapitalet Live: https://www.scalateatern.se/forestallning/follow-the-money-kapitalet-live/

I flera decennier har världens centralbanker kämpat för självständighet. Oberoende centralbanker ska leda till mindre inflation, och styrda banker kan lätt bli verktyg för politiska nycker som kan leda till hyperinflation. Så det finns väl ingen som tycker att Riksbanken ska bli av med sin självständighet, eller? Vi pratar med Bo Rothstein, senior professor i statsvetenskap. 

2023-09-18
Länk till avsnitt

312: Ernst Wigforss

Kapitalet på Scala! https://www.scalateatern.se/forestallning/follow-the-money-kapitalet-live/

Han har kallats Sveriges framgångsrikaste politiker genom tiderna och beskrivs som en av arkitekterna bakom folkhemmet. Ernst Wigforss var finansministern som aldrig hade läst en enda högskolepoäng ekonomi, men ändå föregick John Maynard Keynes. Hur gick det till? 
2023-09-11
Länk till avsnitt

311: Gamestop 2.0

När Gamestop blev aktien på hela världens läppar spådde många en finansiell revolution. Den blev aldrig av, men nu är går memestocks bättre än någonsin. Varför då?

KAPITALET LIVE PÅ SCALA: https://www.scalateatern.se/forestallning/follow-the-money-kapitalet-live/
2023-09-04
Länk till avsnitt

310: Saudiarabien ? mer än bara sportswashing

Missa inte Kapitalets unika liveshow: https://www.scalateatern.se/forestallning/follow-the-money-kapitalet-live/

När Saudiarabien köpte Cristiano Ronaldo, Neymar och Karim Benzema för att förstärka sin fotbollsliga markerade det en förändring i fotbollsvärlden. Aldrig förr har ett land så målmedvetet ritat om den ekonomiska kartan för en idrott. Kritiker pratade om satsningen som en del av Saudiarabiens sportswashingprojekt, där idrott ska användas för att avleda uppmärksamheten från landets brott mot mänskliga rättigheter. Men enligt Stanis Elsborg handlar det om mycket mer än så.
2023-08-28
Länk till avsnitt

309: Fallfruktsskatt

När Giorgia Meloni föreslog en ny bankskatt brakade helvetet lös. Men hur funkar egentligen skatter man kan kategorisera som "Windfall", eller "Fallfrukt"? Faktum är att de säger mer om vårt skattesystem än några andra skatter. 
2023-08-21
Länk till avsnitt

308: Vad hände med sanktionerna mot Ryssland?

När Ryssland invaderade Ukraina agerade världen snabbt. Förutom stöd till Ukraina startades också ett ekonomiskt krig, där ett antal sanktioner som skulle begränsa Rysslands handlingskraft. Men känslan är att det inte har hänt så mycket sedan dess? Vad hände egentligen med alla handelsblockader, bojkotter och oändliga listor över personer som numera är non grata i väst? Hade de någon effekt? Maximilian Hess reder ut.  

Köp biljetter till KAPITALET LIVE! 

https://www.scalateatern.se/forestallning/follow-the-money-kapitalet-live/
2023-08-14
Länk till avsnitt

Kalle och Framtiden ? 6: "Jösses vad vi har lärt oss"

Här kokar vi ner det viktigaste från säsongen, med allt du behöver veta för att få koll på ditt pensionssparande. Kalle greppar megafonen och ger sig ut på stan för att dela med sig av sina nyvunna kunskaper, och så får vi höra hur det går för Gamla Kalle där borta i framtiden. Blir det en knaper burkpantar-vardag eller ett pensionärsliv med guldkant?

Medverkande: Kalle Johansson, Agneta Claesson, Jenny Rundbladh, Oscar Isvén Backlund.
2023-07-11
Länk till avsnitt

Kalle och Framtiden ? 5: Hur pensionssparar en giggare?

En yrkesgrupp som blir allt vanligare är giggarna och entreprenörerna ? folk som gör korta jobb eller driver eget, och i många fall saknar tjänstepension. Kalle träffar Youssef som kör taxi för en av alla taxi-appar, och tar reda på hur man som giggare kan pensionsspara på bästa sätt. Gamla Kalle har spänt på sig cykelhjälmen och blivit matbud på äldre dar. 

Medverkande: Kalle Johansson, Agneta Claesson.
2023-07-11
Länk till avsnitt

Kalle och Framtiden ? 4: Var finns egentligen pensionspengarna?

För den som haft flera olika arbetsgivare kan tjänstepensionen ligga utspridd på olika ställen. Kalle tar reda på hur man får överblick över pensionspengarna, och hur man gör om man vill samla eller flytta dem. Han ringer också upp sin pappa Micke som närmar sig slutet på sitt arbetsliv som snickare, och reder ut vad som är viktigt att tänka på när det börjar bli dags att plocka ut pensionen. Dessutom hör vi Gamla Kalle fira 60-årsjubileum på jobbet. 

Medverkande: Kalle Johansson, Agneta Claesson, Michael Johansson.
2023-07-11
Länk till avsnitt

Kalle och Framtiden ? 3: Hur gör man för att få en bra pension?

Hur mycket går det att påverka pensionen, och var börjar man? Kalle träffar experten Oscar Isvén Backlund som listar de bästa sätten att maxa sin pension i pensionspyramidens alla tre delar. Vi träffar också Gamla Kalle som jagar extrapriser i mataffären. 

Medverkande: Kalle Johansson, Oscar Isvén Backlund.

2023-07-11
Länk till avsnitt

Kalle och Framtiden ? 2: ?Jag tänker helst inte på pensionen?

Alla experter Kalle träffar säger samma sak: Börja pensionsspara i tid! Så varför är det så många som inte orkar ta tag i sin pension? I det här avsnittet träffar vi beteendevetaren Jenny Rundbladh som har svaren, och Gamla Kalle får stresspåslag inför barnbarnets födelsedag. 

Medverkande: Kalle Johansson, Jenny Rundbladh.
2023-07-11
Länk till avsnitt

Kalle och Framtiden ? 1: "Jag kan på riktigt ingenting"

Kapitalet är tillbaka som vanligt i augusti! Tills dess bjuder vi på "Kalle och Framtiden" ? en serie poddavsnitt om tjänstepensionen som vi gjorde tillsammans med SPP. Här är avsnitt ett. 

Hur ser pensionssystemet ut i dag, och hur blev det så? Kalle tar reda på hur det hela började, och går way back till 1913 då Sverige blev det första landet i världen att införa en pensionsförsäkring som gällde alla. Dessutom träffar vi Kalles äldre jag, som verkar ha en allt annat än lyxig tillvaro. 
Medverkande: Kalle Johansson, Urban Lundberg, Agneta Claesson.


2023-07-11
Länk till avsnitt

307: Profetior 23/24

Vi avslutar vårsäsongen med att blicka in i framtiden! Vad kommer hända det kommande året? Åtta experter av olika slag gnuggar spåkulorna och ger oss svaren redan nu. Kommer inflationen att stiga? Kommer AI ta våra jobb redan i år? Får vi en helt ny penningpolitik?

Medverkande: Adam Altmejd, forskare vid SU och Handelshögskolan i Stockholm,
Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet,
Jacob Bursell, verkställande direktör på Monopol media,
Lovisa Broström, lektor vid Göteborgs universitet
Benjamin Dousa, verkställande direktör på Timbro,
John Eliasson, samordningsansvarig för KPI på SCB,
Max Jerneck, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och tillträdande utredare på Katalys,
Lisa Laun, forskare vid IFAU och vice ordförande i Finanspolitiska rådet.
2023-06-26
Länk till avsnitt

306: Vad är en investering?

I USA pågår de största regleringsförsöken av kryptovalutor någonsin, och allt kokar ner till definitionen av vad som är en investering och inte. Kanske finns svaret bland små monster på Filippinerna. 
2023-06-19
Länk till avsnitt

305: En värld av mellanhänder

När Kristofers tvättmaskin går sönder visar det sig att det han trodde var en transaktion mellan honom och en part till, egentligen innehåller ytterligare tre parter. Han har hamnat i mellanhandsekonomin, ett fenomen som kommit att dominera världen. Juridikprofessorn Cathryn Judge har undersökt det, och berättar vad vi kan göra åt det. 
2023-06-12
Länk till avsnitt

304: Saudiarabien köper en sport

Sedan i tisdags är det Saudiarabien som äger den internationella golfsporten. Vi går igenom en av idrottsvärldens mest kontroversiella storaffärer någonsin och frågar oss: vad hände precis? 
2023-06-09
Länk till avsnitt

303: Ankkurvan

Det enda vi pratar om är hur dyrt det är med el. El var en valfråga, el är en inflationsfråga, el är till och med en kulturkrigsfråga. Så döm av vår förvåning när vi upptäckte att producenter nu betalar för att bli av med el. Vad är det som pågår? 
2023-06-05
Länk till avsnitt

302: Rubeln

Kanske kan vi förstå något om Ryssland idag, genom att studera dess historia. Och kanske kan vi lära oss något om deras besatthet vid Rubeln genom att studera valutans histora.
2023-05-29
Länk till avsnitt

301: Den bästa av kriser

Allt tickar på, något händer och vi får en kris. Sen händer en av två saker: allt blir sämre och förblir sämre, eller allt blir först lite sämre, men sen bättre! Så varför blir det ibland lite bättre efter kriser? Princetonprofessorn Harold James har en teori. 
2023-05-22
Länk till avsnitt

300: Staten

Kan en ekonom rädda demokratin? Professor Tommy Andersson har i alla fall gjort ett försök att, om inte att rädda demokratin, så i alla fall att beskriva hur de system vi har byggt alla har brister. Om dödsstraff, nunnor och om avrundningsproblem. 
2023-05-15
Länk till avsnitt

Maxa lönsamheten med rätt priser

Sponsrat avsnitt: I en tid där företagens kostnader svänger vilt, är det viktigare än någonsin att sätta rätt priser. Men vad är rätt pris? Vi har träffat Göran Skugge, som är prissättningsexpert och partner på konsultbolaget Pricegain. Han berättar om den märkliga psykologin bakom människors köpbeslut, och hur företag ska tänka för att öka sin lönsamhet.

Programmet görs i samarbete med Pricegain. Kolla in deras hemsida https://pricegain.com/sv/ eller lyssna på deras podd, Lönsamhetspodden:

Spotify
https://open.spotify.com/show/25ul7Jwd1T7gyP1FFYvnvd?si=4c91a272b35c4c9c

Apple
https://podcasts.apple.com/us/podcast/l%C3%B6nsamhetspodden/id1618190101


2023-05-11
Länk till avsnitt

299: Hamburgaren som förklarar världen

De flesta har nog hört tals om Big Mac Index. Tidningen The Economist jämför priset på hamburgare, och det säger något om... ja vadå? Vad är det egentligen Big Mac Index ska åstadkomma? Och vem är den svenske ekonomen som försökte återställa ordningen efter första världskriget, och på köpet la grunden för att förklara världsekonomin med en hamburgare?
2023-05-08
Länk till avsnitt

298: Hur förutspår man en bubbla?

Vi pratar med bubbelprofeten Edward Chancellor om hur man ser en bubbla komma, och vilken som kommer bli nästa. 
2023-05-04
Länk till avsnitt

297: Räntans historia

Det är en tidsmaskin, en inflationsbekämpare och den viktigaste finansiella uppfinningen någonsin. Men var kommer egentligen ränta ifrån? Och vad händer om man plötsligt slutar ta betalt för pengar? Ekonomhistorikern Edward Chancellor har gått på jakt. 
2023-05-01
Länk till avsnitt

296: Vad kan parkeringsböter lära oss om korruption?

Korruption nära sammankopplat med ekonomisk utveckling, och att förstå hur korruption fungerar är att förstå varför vissa länder förblir fattiga. Men att mäta korruption är svårt, eftersom lyckad korruption per definition är osynligt. Men så ramlade Ray Fisman över en artikel om hur diplomater parkerar.

Vinn ett par skor från Myrqvist värda 3300:-! Gå in på www.myrqvist.com/kampanj och sajna upp på nyhetsbrevet.

Fixa förmånscyklar till dina anställda utan kostnad för företaget - gå in på www.bikelease.se/kapitalet 

2023-04-24
Länk till avsnitt

295: Hur fed förstörde ekonomin

I ett decennium sysslade världens centralbanker med pengatryckande och nollräntor. Men hur fattades egentligen besluten som format vår ekonomiska verklighet? Christopher Leonard har grävt i den amerikanska centralbankens arkiv, och är inte imponerad.

Vinn ett par skor från Myrqvist värda 3300:-! Gå in på www.myrqvist.com/kampanj och sajna upp på nyhetsbrevet.

Fixa förmånscyklar till dina anställda utan kostnad för företaget - gå in på www.bikelease.se/kapitalet 

2023-04-17
Länk till avsnitt

102: Vad är problemet med mjölk?

Nu pratas det om mjölk igen. Priserna höjs i Sverige, samtidigt som det vita guldet slumpas bort på en pulverbörs. Men hur kan vi ha hamnat här? Vi har faktiskt rett ut det här med mjölkmarknaden förut.

Vinn ett par skor från Myrqvist värda 3300:-! Gå in på www.myrqvist.com/kampanj och sajna upp på nyhetsbrevet.

Fixa förmånscyklar till dina anställda utan kostnad för företaget - gå in på www.bikelease.se/kapitalet 

2023-04-10
Länk till avsnitt

1000 miljarder saknas till elnäten

Sponsrat avsnitt: Jacob har träffat Ellevios vd Johan Lindehag som är bekymrad. Elanvändningen i Sverige är på god väg att fördubblas, men hur ska all den här nya elen komma fram om det inte finns några elnät? Och vad händer då med omställningen till ett fossilfritt samhälle. Programmet görs i samarbete med Ellevio. 

2023-04-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.