Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kapitalet | En podd om ekonomi

Kapitalet | En podd om ekonomi

Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kapitalet.se

Avsnitt

155: Pang för pengarna

Elon Musk tar inte ut en enda dollar i lön. Däremot har han världens kanske dyraste långsiktiga incitamentsprogram, potentiellt värt 56 miljarder dollar. Men funkar det? Finns det ens en koppling mellan väldigt mycket pengar och en maxad prestation? 

Efter avsnittet följer en intervju med John Hassler, ekonomen som fick den lätta uppgiften att räkna ut hur vi stoppar den globala uppvärmningen. Intervjun är gjord av Julia Lundqvist för SNS Reportage. 


2020-02-17
Länk till avsnitt

154: Slå marknaden

Det finns en fråga som gäckat sparare och investerare i decennier: Är det värt att ens försöka? 


2020-02-10
Länk till avsnitt

154: Bilförsäljaren

För tjugo år sedan satt Niklas Hallström och Daniel Harder och hjälpte Sveriges mynt- och frimärkssamlare att köpa och sälja på nätet. Sedan slogs de av en ambitiös idé: varför inte göra samma sak, men för landets alla bilhandlare? Nu har de kommit en bit på vägen. 


2020-02-03
Länk till avsnitt

153: En kraftig förlust

Einar Aas var den nordiska elbörsens stora fixstjärna ? en ensam spekulant som tjänade hundratals miljoner på elprisets svängningar. Nu kunde han nå sin största framgång någonsin, så länge det inte blev regn i Nordnorge. 
2020-01-27
Länk till avsnitt

152: Kontorshotellet

Israelen Adam Neumann hade en trasslig uppväxt. Sen flyttade han till New York och startade ett kontorshotell. Eller gjorde han det? 

-------

Efter veckans avsnitt hör ni en intervju med Ylva Baecktrom, som forskar om beteendeekonomi vid King's Business School i London. Hon har också gjort karriär som investmentbankir, och haft en startup. Och så är hon utbildad psykoterapeut. Ja, ni hör. All denna erfarenhet har hon kombinerat i ett forskningsprojekt som vittnar om hur kvinnor och män behandlas olika av sina finansiella rådgivare. Inslaget är ett samarbete med Swedish House of Finance. 


2020-01-20
Länk till avsnitt

151: Indexpizzan

Vill man förstå ekonomins kanske viktigaste siffra, finns det bara en sak att göra: sätt en deg, kavla ut, och grädda snabbt i 300 grader. 
2020-01-13
Länk till avsnitt

150: Ryskt smörgåsbord

I vilken ände börjar man när man ska byta ekonomiskt system i ett land med 150 miljoner invånare? Kapitalet tar sig an världens kanske mest kända kapitalistiska revolution ? när planekonomin Sovjetunionen blev till marknadsekonomin Ryssland. 


2020-01-06
Länk till avsnitt

149: Monopolets makt

I början av 2000-talet bestämde sig gotlänningen Henrik Jakobsson för att utmana det svenska snusmonopolet. Nu är striden över. 
2019-12-30
Länk till avsnitt

148: Det som blev över

Allt håller inte för en halvtimma radio, men det betyder inte att det inte måste berättas. I det här julavsnittet hör vi isande historier från Kina, skrönor från de svenska ekskogarna och en hel del annat. 

Efter avsnittet hör ni en intervju med Jerker Holm, nationalekonomen som har ställt sig en enkel fråga: fattar VD:ar rationella beslut? Inslaget görs i samarbete med SNS. 

God Jul!


2019-12-23
Länk till avsnitt

147: Nyhetens behag

En enda sak ska få vår ekonomi att växa, stoppa klimatkrisen och lösa alla våra problem: innovation. Men vad är det för något egentligen? 

I veckans avsnitt hör ni också ett inslag som vi gjort i samarbete med Patent och Registreringsverket. Runt 80 procent av företagens värde sitter i de immateriella tillgångarna, men detta är något många företagare helt förbiser. Mer om detta på prv.se. 
2019-12-16
Länk till avsnitt

146: Bankernas bank

I fem år har Sveriges centralbank hållit räntan under noll. Sen slog det oss att vi inte riktigt förstår vad det betyder. 

--------

Hur många elräkningar får du i brevlådan? Efter dagens avsnitt följer ett reportage om en reform som håller på att vända upp- och ned på den svenska elmarknaden. Inslaget görs i samarbete med Ellevio som vill informera dig om vad som är på väg att hända. 
2019-12-09
Länk till avsnitt

145: Störst av allt

Vi tjuvstartar galasäsongen genom att utse den viktigaste ekonomiska reformen i Sveriges historia. 

- - - - - - - - 

Visst har väl svenska läkare formella krav på att utveckla metoder och kunskaper? Gissa igen! Efter veckans avsnitt följer en intervju med forskaren Li Felländer Tsai, som berättar något häpnadsväckande om svensk sjukvård. Intervjun är en del av Kapitalets samarbete med SNS. Mer information hittar du på sns.se
2019-12-02
Länk till avsnitt

144: Tio gånger pengarna

Riskkapitalmarknaden är hetare än någonsin. Men hur ber man egentligen någon om 1,5 miljoner kronor?
---------

Vill du testa bankappen Revolut? Gå till kapitalet.se/revolut, skaffa ett konto, så får du 200 kronor i välkomstgåva. 


2019-11-25
Länk till avsnitt

143: Från jord till bord

Den överraskande berättelsen om sojabönan, och vad den lilla ärtväxten säger om oss människor.

----------------

Kliv in i framtiden och testa bankappen Revolut. Du får 200 kronor i välkomstgåva när du beställer ett kort (som är gratis) och fyller kontot med hundra kronor. Använd den här länken så får även Kapitalet en liten slant : https://www.revolut.com/aff/30/1990242_Kapitalet_?irgwc=1


2019-11-18
Länk till avsnitt

142: Göra gott bättre

Så du vill skänka pengar till välgörenhet? Fint, men var gör dina pengar mest nytta? Det, visar det sig, är en fråga som inte är helt enkel att besvara. Kapitalets producent Åsa Secher gjorde ett försök, och stötte på ett gäng som kallar sig för "effektiva altruister". 

-- -- -- -- -- -- -- -- -- 

Kan man se sopor från rymden? Och kan det i sin tur ge svar på hur världens borgmästare sköter sina städer? Vi har träffat Harvard-forskaren Edward Glaeser som berättar hur han använder "big data" för att söka svar på hur världens städer fungerar. Inslaget är en del av Kapitalets samarbete med SNS, och fler liknande program hittar ni i podden SNS Reportage. 
2019-11-11
Länk till avsnitt

141: K-ordet

Kapitalets producent Gunnar Harrius skickade ett mejl, och orsakade en ny lågkonjunktur. Men hur vet vi ens att det har varit högkonjunktur? Det, visade det sig, var en långt besvärligare fråga än vad man hade kunnat tro. 
2019-11-04
Länk till avsnitt

140: Pantad

Mikael var en helt vanlig man, med en helt vanlig lägenhet, i en helt vanlig bostadsrättsförening i Solna. Sen fick han ett brev från en bank. 

----------------

Det här med hyresreglering, hur fungerar det egentligen? Efter veckans vanliga avsnitt kommer en intervju med nationalekonomen Fredrik Kopsch, som i sin forskning har kommit fram till att hyresregleringen inte har de....effekter som kanske var tanken från början. Inslaget är ett samarbete mellan Kapitalet och SNS. 

2019-10-28
Länk till avsnitt

139: För stor för Finland

Ove Strandberg tog en halvtimmes paus från sitt examensarbete och skapade något ikoniskt åt ett företag. Ett par decennier senare hade företaget växt ur ett helt land.

https://www.revolut.com/aff/30/1990242_Kapitalet_?irgwc=1


2019-10-21
Länk till avsnitt

138: Låten som förändrade ett liv

I början av 1990-talet var Patric Edenberg en hårt arbetande musikproducent som drömde om det stora genombrottet. När det väl kom, blev inget som han hade föreställt sig.

 

------------

I slutet av veckans avsnitt hör ni en intervju med Eva Mörk, nationalekonomen som försöker förstå varför vissa människor mår bättre än andra. Hela reportaget är en del av Kapitalets samarbete med SNS. Läs mer om SNS på www.sns.se

 

 

 

2019-10-14
Länk till avsnitt

137: Fel ska vara fel

Varför fungerar ingenting som det borde? Varför tar fel människor fel beslut? Vi gräver i allt som är fel på alla företag, och hittar en lösning i citronjuice.

2019-10-07
Länk till avsnitt

136: Konsten att förstöra en ekonomi

1979 valdes en 56-årig lärare till premiärminister för det självständiga Zimbabwe. Trettio år senare hade han förvandlat ett spirande välfärdssamhälle till en av världens trasigaste ekonomier. Inflationstakten? 79 miljarder procent per månad. 

-------------------------

Hur mycket skatt betalar vi svenskar varje år? Den frågan är faktiskt svårare att besvara än vad man vill tro. Efter dagens avsnitt följer en intervju med Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz, som försöker svara på frågan. Inslaget är ett samarbete mellan Kapitalet och Studieförbundet Näringsliv & Samhälle. www.sns.se

2019-09-30
Länk till avsnitt

135: Jagad av gamar

Kameraföretaget Axis grundare Martin Gren stod i begrepp att göra sin livs största affär när världens mest ökända hedgefond fick för sig att utnyttja en särskilt gynnsam lagstiftning. Den här veckan berättar vi historien om när Elliott Management tog Axis gisslan. Om tålamod, sunda affärer och Argentina.

 

Vill man utnyttja erbjudandet från Brocc så kan man göra det här!

2019-09-23
Länk till avsnitt

134: Vill du synas här?

Vem äger reklamskyltarna som står längs med motorvägarna? Är det bönderna? Och vad säger skyltarna egentligen om annonsmarknaden ett dussin år efter att internet flyttade in i mobilen? Jacob Bursell slog en signal för att kolla, och nystade upp en historia om en misslyckad hockeyspelare på resa i Las Vegas. Du kan inte ana vad som hände sedan. 

2019-09-16
Länk till avsnitt

133: Med marginalerna på sin sida

Affärsidé hit och värdegrund dit, utan påslag fungerar ingenting. Så hur många procent är det egentligen rimligt att lägga på? Vi tar reda på vad alla saker är värda och svarar på den uråldriga frågan ? vad har mest påslag, vetegräs eller popcorn?

2019-09-09
Länk till avsnitt

132: Att trycka pengar ? en bisyssla

Vad gör du när du inte har råd att köpa det du behöver och banken säger nej? Kjell Holmstrand i Kallmora valde att trycka upp sina egna pengar.

2019-09-02
Länk till avsnitt

131: Det olösliga problemet ? löst

Varför ska du samarbeta, när du egentligen tjänar på att vara självisk? Oskar Henriksson och Eleanor Ostrom löser allmänningens tragedi, och vi anordnar en gameshow.

2019-08-26
Länk till avsnitt

130: Filip Hammars bästa spartips

Filip Hammar har berättat i Skavlan hur han har tjänat miljoner på ett nytt, smart sätt att handla med bitcoin. Nu har du chansen att göra likadant. Allt du behöver göra är att registrera dig och investera 250 dollar så börjar pengarna snart ticka in på ditt konto. Eller? Erik Wisterberg klickade frivilligt på en av alla bluffannonser i sitt Facebookflöde och lät sig luras av bitcoinbedragarna ? sen började hans telefon att ringa. 

 

 

 

2019-08-19
Länk till avsnitt

129: Draknästets bästa idé

En galen idé om "Böcker i mobilen" blev snabbt en miljardindustri ? och med den kom konflikter. Carl-Johan Ulvenäs djupdyker i bokbranschens andra digitaliseringskrig, och upptäcker att hat från en utrikesminister är en toppengrej och att ljudböcker har förvånansvärt mycket gemensamt med mongolisk barbecue.

2019-08-12
Länk till avsnitt

128: Sommar ? När systemet slog tillbaka

Lasse Taavola började plocka dill, enbär och fläder ? allt för att ge Systembolaget en rejäl snyting. Det här är historien om mannen som hittade ett kryphål i monopolets regler, och hur hålet stängdes med en kraft han inte kunnat förutse.

2019-08-05
Länk till avsnitt

127: Sommar ? När guldet blev till papper

Johnny Mellgren har tappat tron på pengar. Spiken i kistan kom var när han förstod att det inte längre finns något guld i ett valv som garanterar våra pengars värde. För idag är våra pengar, enligt Johnny Mellgren, bara hitte-på-papperslappar. Och vad händer då med  pengars värde, om vi fortsätter att trycka upp mer och mer och mer? Sluta det med att våra sedlar till slut är värdelösa?

 

 

2019-07-29
Länk till avsnitt

126: Sommar ? Hemnet. Bengts sämsta affär

I ett joggingspår i Nynäshamn kläcker Bengt Bjartorp sin livs bästa idé: visst vore det bra om man kunde sälja hus på internet? Några månader senare gör han sitt livs sämsta affär ? han ger bort idén.

2019-07-22
Länk till avsnitt

125: Sommar ? Den andres bröd

1911 konstaterade Högsta domstolen i USA att det var okej att sälja sin livförsäkring. Drygt hundra år senare sitter det några svenskar på ett kontor på Östermalm i Stockholm och tjänar pengar på att försöka lista ut hur många år ett antal amerikaner har kvar att leva. Amerikaner vars livförsäkringar de har köpt. Till sin hjälp har de medicinska livslängdsbedömningar och idag förvaltar de ett kapital på 150 miljoner dollar. Men hur är det att tjäna pengar på att andra människor ska dö?

2019-07-15
Länk till avsnitt

124: Sommar ? Rörposten som ska förändra världen

I början av 1900-talet har Robert Goddard en galen idé. Om man kan köra ett tåg på magneträls i ett rör utan luftmotstånd, så kan man nå osannolika hastigheter till minimal energiförbrukning. Hundra år senare har idén studsat på Elon Musk, och landat på Åland. Nu återstår bara att utveckla tekniken, övertyga alla om att det går att göra, och gräva en tunnel under Östersjön.

2019-07-08
Länk till avsnitt

123: Upphandlingen som gick i baklås

Malmö stad bestämde sig för att ersätta 9000 nycklar med en app i hemtjänstpersonalens mobiltelefoner. Smart! Men efter en offentlig upphandling föll valet av mobilt operativsystem på Windows 10 Mobile. Det visade sig vara mindre smart. 

2019-07-01
Länk till avsnitt

122: Berget som försvann

Mt. Gox var världens största bitcoinbörs, och i slutet av 2013 hanterade de 70% av all världens bitcoin. I februari 2014 hanterade de 0. Mitt i kraschen stod Eric Wall, svensken som blev Creditor X8793.

2019-06-24
Länk till avsnitt

121: Vad håller ekonomer vakna om nätterna?

I två och ett halvt år har vi bett ekonomer prata om saker som de kanske inte alltid har varit så sugna på att prata om. Nu har vi vänt på perspektivet: om tre smarta ekonomer får välja själva vad de ska prata om, vad pratar de om då? 

 

 

2019-06-17
Länk till avsnitt

120: Brännvinskungen

Under sin levnad hann han vinna och förlora två stora förmögenheter, uppfinna fackförbunden och göra sig ovän med alla svenska politiker. I dag är LO Smith ett porträtt på en flaska.

Pelle Berglunds bok ?Brännvinskungen: berättelsen om LO Smith?, innehåller betydligt mer än vad vi hann täcka i dagens avsnitt, och rekommenderas för alla som vill veta mer om ett av svensk historias mest fascinerande levnadsöden.

 

2019-06-10
Länk till avsnitt

119: Rena rama Holiday Magic

Är du intresserad av att bli ekonomiskt oberoende? Klart du är. Men som så ofta när något låter för bra för att vara sant, så är det också det. Kapitalet berättar historien om pyramidspelet som tog svenskarna med storm i början av 1970-talet. En historia om bönemöten, generaldistributörer och kändisadvokater. 

2019-06-03
Länk till avsnitt

118: Asfaltkartellen, del 2 ? Att fälla en kartell

I hela sitt yrkesliv hade Anders Gerde misstänkt att det fanns en kartell på svensk asfaltmarknad, men inte kunnat bevisa något. Nu har han äntligen fått ett tips som kan fälla de stora byggbolagen, men ingenting är klart. Till sitt förfogande har han gryningsräder, handstilsprover och en bolagschef som är väldigt bra på att lägga pussel.

2019-05-27
Länk till avsnitt

117: Asfaltkartellen, del 1 ? Att bygga en kartell

För tio år sedan dömdes de inblandade i asfaltkartellen, den största kartellen i svensk historia. Vi berättar historien om hur den kunde komma till, personen som till slut avslöjade den, och stämningen som fick Sveriges största byggbolag ? och staten ? på fall.

2019-05-20
Länk till avsnitt

116: Elva plankor som förändrade världen

En svensk pall av tall, som blev Europamall. 

1961 standardiserades det som är världens mest använda lastpall.  Bakom konstruktionen stod SJ, BT ? och familjen Svensson från Klippan, Skåne. 

2019-05-13
Länk till avsnitt

115: Staten och maten

För snart 45 år sedan bestämde sig den svenska staten för att starta en hamburgerkedja. Vägen dit kantades av slipstvång, obegränsat med direktörsvin och en kioskägares kamp för att servera platta köttbullar. Med andra ord handlar dagens avsnitt om Clock ? folkhemmets McDonalds.

Efter ordinarie avsnitt hörs en intervju med Lena Hensvik om åtgärder för att Sverige ska få en mer inkluderande arbetsmarknad. Den intervjun är gjord i samarbete med SNS, och ni hittar hela rapporten här: https://www.sns.se/aktuellt/atgarder-for-en-inkluderande-arbetsmarknad/

Mer svensk snabbmatshistoria och en möjlighet att se Edward Blom äta en grillad med räksallad: https://www.youtube.com/watch?v=0Rx7B_a2M30

2019-05-06
Länk till avsnitt

114: Kan Japan komma i-Yen?

Hur gick det egentligen till när en av världens mest framgångsrika ekonomier trillade ner i ett så djupt hål att de fortfarande inte har kravlat sig hela vägen upp ? och är det verkligen så himla farligt? 

2019-04-29
Länk till avsnitt

113: Inifrån en krasch

Hur känns det egentligen när priset på ens bostad inte stiger, utan störtdyker? Vi återbesöker 90-talets bostadskrasch och pratar med människor som stod i stormens öga: familjerna som köpte, och mäklarna som sålde. Dagens avsnitt är en nyproducerad version av ett av Kapitalets första. 

Efter ordinarie avsnitt hör vi också Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap prata om vad som gör att ansvarsutkrävande i kommunerna blir allt svårare. Intervjun med honom är en del av vårt samarbete med SNS.

2019-04-22
Länk till avsnitt

112: Snälla rara, vi vill bli av med pengarna

Tina Bergström Darrells stiftelse har ett problem. De har 950 000 kronor som de inte lyckas bli av med - stiftelsens ändamål existerar nämligen inte längre. 

Kapitalet tar sig an stiftelser och hamnar i en värld där helt andra spelregler verkar gälla.

2019-04-15
Länk till avsnitt

111: Vem äger min lägenhet?

Vi djupdyker i en pool fylld med två svenska statsbudgetar för att svara på en mycket enkel fråga.

2019-04-08
Länk till avsnitt

110: Evighetsmaskinen

På den tiden när det fortfarande fanns en great future in plastics fick Jan Olsson och hans kollegor på Volvo en idé, de skulle bygga en cykel helt i plast. Den skulle vara lättare, kunna stå ute året runt och hålla i en evighet. Frågan var bara: vem skulle köpa den? 

 

2019-04-01
Länk till avsnitt

109: Väck inte den björn som sover

Bartendern Kim Strömberg ville ge ett fyndigt namn till sin nya honungsshot. Föga anade han att han skulle få världens starkaste björn på halsen.

Kims historia ger oss anledning att dyka ner i ämnet varumärken. På vägen reder vi ut när något är särskiljande, hur man bevisar att något är välkänt och vem som har lyckats skydda en färg. 

 

2019-03-25
Länk till avsnitt

108: Talanglösa bankirer

Pelle Strömberg oroade sig: eftersom finansbranschen betalar så bra, kommer alla smarta människor hamna där? Vem ska då lösa cancergåtan, komma på nästa Spotify och doktorera i teoretisk filosofi? Kapitalet jämför finansbranschens guld- och begåvningsreserv och landar i ett mycket betryggande svar: vi behöver inte vara oroliga. 

2019-03-18
Länk till avsnitt

107: Blomsterkungen som abdikerade

På 1970-talet jämfördes han med Ingvar Kamprad och Erling Persson. Det organisatoriska geniet som byggde upp blomsterbranschens McDonald's. Men idag är det knappt någon som minns Bengt Nygren. I en vit, fallfärdig mexitegelvilla utanför Eskilstuna hittar man de få spår som finns kvar av det som kunde ha blivit ett HM eller ett Ikea. Så vad var det som hände? Kapitalet berättar historien om blomsterkungen Bengt Nygren.  

 

2019-03-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.