Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kapitalet | En podd om ekonomi

Kapitalet | En podd om ekonomi

Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kapitalet.se

Avsnitt

Tvålkungen - Avsnitt 5

Tom har 99 problem, och pengar är i alla fall 98 av dem. Vi frågar två investerare den avgörande frågan: vad finns det för anledningar att inte investera i Moss&Noor.

----------

http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
Facket för småföretagare är självklart Unionen ? deras erbjudande hittar ni på http://unionen.se/egen!
2021-02-25
Länk till avsnitt

203: Samlare

Samlaren Simon Gärdenfors ska bara bläddra lite i sin kompletta tidningssamling och upptäcker till sin fasa att det fattas tre nummer. Han börjar leta - en jakt som ska pågå i flera år. Samlande är inte bara en hobby utan ett ekonomiskt fenomen av rang.
2021-02-22
Länk till avsnitt

Tvålkungen - Avsnitt 4

Tom behöver pengar, och har samlat alla potentiella investerare i ett och samma rum. Kan han övertyga dem om att Moss&Noor faktiskt är nästa Nike?
2021-02-18
Länk till avsnitt

202: Blands ? märkena som tagit över

Har du också märkt att alla märken plötsligt ser likadana ut? Då kan din instagramfeed vara infekterad av Blands. Allt från tandborstar till matkassar till försäkringar säljs nu på samma sätt ? de är uppstickare som ska vara det självklara alternativet för den som är trött på den rådande ordningen. Men vad säger den nya paketeringen om vår ekonomi? Ben Schott på Bloomberg reder ut begreppen.
2021-02-15
Länk till avsnitt

Tvålkungen: Avsnitt 3

Ekonomisk kris i Moss & Noor, och Tom börjar snudda vid väggen. Det är dags att ta in hjälp och pengar ? så hur pitchar man att ett företag som säljer tvål förtjänar miljoner i riskkapital?

----------

På http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
Facket för småföretagare är självklart Unionen ? deras erbjudande hittar ni på http://unionen.se/egen!
2021-02-11
Länk till avsnitt

201: Sanningen om pengar

Pengar uppstod inte bara som en rationell lösning på ett praktiskt problem en gång för länge sedan. Det var såklart mycket mer komplicerat än så.
2021-02-08
Länk till avsnitt

Tvålkungen: Avsnitt 2

Hur går man vidare? Tom har en garderob fylld med tvål, och behöver 400 000 kronor för att bolaget inte omedelbart ska gå i konkurs. Dessutom: en påminnelse om hur tunn linjen är mellan Tom och Moss & Noor.

---------

http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
På http://unionen.se/egen finns Unionens erbjudande!
2021-02-04
Länk till avsnitt

Premiär: Tvålkungen

Första avsnittet av vår nya serie!

Tom har sagt upp sig från sitt jobb och satsat allt han äger och har på att starta ett tvålföretag. Så hur börjar man? Det visar sig att förvånansvärt mycket handlar om att prata högt med sig själv.

Nya avsnitt av Tvålkungen kommer från och med nu på torsdagar.

-------

http://wrebit.se hittar ni bokföringstjänsten för småföretagare.
På http://unionen.se/egen finns Unionens erbjudande!
2021-02-01
Länk till avsnitt

Bonus: Gamestop

Ett internetforum har vänt uppochned på hela det finansiella systemet. Vad är det som har hänt?
2021-01-29
Länk till avsnitt

200: Konkursen - del 2

I september 2018 öppnar skräddaren Frederik Andersen sitt alldeles egna ändringsskrädderi inne på NK i Stockholm. Han har satsat allt ? både i tid och pengar. Ett drygt år senare slår pandemin till på allvar och Stockholms innerstad fullständigt tvärdör. Där står Frederik Andersen utan kunder, men med lokalhyra och löner att betala. Så vad gör han? Del 2 av 2.
2021-01-25
Länk till avsnitt

199: Konkursen - del 1

Frederik Andersen brinner för mörka herrkostymer och tycker att det finaste som finns är tyg som skrynklar sig på rätt sätt. I september 2018 slog han upp dörrarna till sitt alldeles egna ändringsskrädderi. Ett drygt år senare slog pandemin till och Stockholms innerstad tvärdog. Del 1 av 2.


2021-01-18
Länk till avsnitt

Bonus: Utdelningsseglaren

Hej lyssnare! Här kommer en lite längre version av intervju med Utdelningsseglaren, som lyckades gå i "pension" i 40-årsåldern genom att spara och investera en vanlig lön. Sugen på att göra samma resa själv? Missa inte möjligheten att vinna ett privat samtal med Utdelningsseglaren ? skicka ett mejl till [email protected], så deltar du i utlottningen av två samtal. Mer information om Utdelningsseglaren och en massa inspiration om sparande och investeringar hittar ni på 
2021-01-14
Länk till avsnitt

198: Bli rik, snabbt och långsamt

Hur blir man rik? Vi hittade två sätt. Ett är busenkelt men långsamt, det andra är snabbt och farligt. Bäst att inte hoppas på för mycket alltså. Med rikedomscoachen Annette Wendin, bloggaren "Utdelningsseglaren" och investeraren Jens Bäckbom. Programmet sponsras av Tessin (www.tessin.se), SAVR (www.savr.com) och Visma SPCS (www.vismaspcs.se)
2021-01-11
Länk till avsnitt

Bonus: Så startar du eget företag 2021

I samarbete med Visma SPCS: Många svenskar drömmer om att starta eget företag, men vågar inte ta klivet. I den här intervjun får vi höra Vismas företagarexpert Boo Gunnarsson dela med sig av praktiska råd och tips till alla er som funderar på att ta klivet. Fler tips och en massa inspiration om företagande hittar du på Vismas hemsida:

Steg-för-steg-guide om att starta eget företag
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-foretag/starta-eget-checklista

Bloggen Småföretagsliv:
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande
2021-01-07
Länk till avsnitt

197: Nyårslöften och pengar

Varför tycker vi människor att det är så spännande med ett nytt år, när det enda som egentligen händer är att vi blir lite äldre? Vi tittar närmare på den djupt rotade traditionen att försöka förnya oss själva, med hjälp av psykologen Per Carlbring. Som alltid handlar det om pengar. 
2021-01-04
Länk till avsnitt

106: Upp som en sol, ner som en spikmatta

På två år tog Om Mokshananda sitt företag från noll till hundra miljoner genom att sälja spikmattor. Ett år senare hade företaget gått i konkurs. Vad hände egentligen? Kapitalet berättar historien om en av de märkligaste försäljningssuccéerna i modern tid, och hur det gick sen för yogin som aldrig ville bli entreprenör.

2020-12-28
Länk till avsnitt

196: Bokslut ? lyssnarfrågor och en tillbakablick på året som gått

Hur gick det för Erik Sprinchorns utmanarfond? Hur mycket dyrare har det blivit att göra en pizza? Har Tom Pyl lyckats skrapa ihop några poäng sedan i våras? Kapitalet tar reda på hur det har gått för några av personerna som har hörts i podden under året - och svarar på lyssnarnas bästa frågor. Och vad vore väl ett julavsnitt utan en årskrönika på rim? Absolut ingenting. 

2020-12-21
Länk till avsnitt

195: Vinnarens förbannelse

Kapitalet dyker in bakom kulisserna på årets Nobelpris i ekonomi och upptäcker att det finns ett samband mellan kossor och 5G-auktioner, och att poängen med en auktion inte alltid är att priset ska bli så högt som möjligt.

---------

Efter ordinarie avsnitt hör ni en intervju med nationalekonomen Sanna Ericsson som undersökt sambandet mellan ekonomisk frihet och våld i nära relationer. Intervjun är gjord i samarbete med SNS.
2020-12-14
Länk till avsnitt

194: När det riskvilliga kapitalet kom till Sverige

Våren 1982 läste Mikael Ahlström en artikel i Journal om Commerce. Den handlade om tre killar som hade startat ett bolag som köpte upp och sålde andra företag på ett nytt smart sätt. Mikael Ahlström bestämde sig för att ta deras idé till Sverige och 1986 startade han Nordens första riskkapitalbolag. Men vad hände sen? 
2020-12-07
Länk till avsnitt

193; Innovationens moder

Vad är egentligen teknik? Svaret kan verka enkelt, men genom att bredda synen på vad som kan vara en innovation, och faktiskt inkludera kvinnor, förändras allt.

Katrine Marçal, författare till boken "Att uppfinna världen", guidar oss från bronsåldern till VC-firmor via valjakter för att förklara hur mycket potential som förspillts, och vad vi kan göra åt det. Samtidigt som alla tjänar pengar.

-------
Efter ordinarie avsnitt hör ni en intervju med nationalekonomebn Anders Åkjerman om de ekonomiska konsekvenserna av investeringar i digital infrastruktur. Reportaget är gjort som en del av vårt samarbete med SNS.
2020-11-30
Länk till avsnitt

192: Bowie bonds

1997 bestämde sig David Bowie för att ge sig in i finansbranschen. Han ville förvandla sina framtida royaltyintäkter till obligationer. Drygt tio år senare blir han anklagad av en brittisk tabloidtidning för att ha orsakat den globala finanskrisen. Vad var det som hände?
2020-11-23
Länk till avsnitt

191: Hyperinflation

Tänk om priset på mat steg med 313 miljoner procent per månad? När kriget kom till Jugoslavien uppstod den näst värsta inflationen i historien, och Sasja Beslik var en av alla som drabbades. 

Avsnittet är ett samarbete med Ekonomiska museet ? Kungliga myntkabinettet, som så snart restriktionerna lyfts har nyinvigning med en utställning om hyperinflation. Mer info på: https://ekonomiskamuseet.se/

Vill du stötta Kapitalet och lyssna på fler avsnitt utan reklam? Gå med i Styrelsen: https://www.kapitalet.se/support


2020-11-16
Länk till avsnitt

190: Storyn om storyn

Det var en gång ett produktionsbolag som hette Monopol Media. Men hur låter resten av historien? Vilka är vi och varför håller vi på med det vi gör? Men framför allt: måste vi veta det för att bli framgångsrika? Kapitalet dyker ner i historien om historierna, även kallat corporate storytelling.

2020-11-09
Länk till avsnitt

Bonus: När Jacob sade upp sig

Hur gick det egentligen till när Jacob startade Monopol Media? För alla er som undrat, här kommer äntligen svaret.  
2020-11-09
Länk till avsnitt

Bonus: Ljudet av likriktning

Om vårt största ekonomiska problem är likriktning, hur låter det? Världspremiär för hela Helena Perssons ljudkonststycke "Gaps".  
2020-11-04
Länk till avsnitt

189: Problemet med allt

Nu är det sluttjafsat ?  Kapitalet tar ett helhetsgrepp om vår tids stora ekonomiska problem, ackompanjerad av en orgel.
2020-11-02
Länk till avsnitt

72: Narkonomi

Kriminella med HR-problem, kontrakttekniska förklaringar till mord och vad karteller har gemensamt med Walmart ? vi gör ett återbesök i knarkets ekonomiska verklighet.

----------------

Vi hör också ett avsnitt av SNS reportage, där ekonomen Peter Englund tar ett helhetsgrepp på bostadsbeskattningen. 
2020-10-26
Länk till avsnitt

188: Hästjobb utan avkastning

Hästar kostar pengar, otroligt mycket pengar. Tävlingshästar kostar ännu mer. Så vem är det egentligen som betalar för kalaset?
2020-10-19
Länk till avsnitt

Bonus: Tjäna klöver

Mecenater i all ära, men det känns ju lite bättre om man faktiskt kan vinna pengar själv.
2020-10-19
Länk till avsnitt

187: Allt på ett kort

Vad händer med ett samhälle där staten dragit sig tillbaka från betalningsmarknaden? Vi åkte till det radikala landet Sverige för att få svar på frågan.

Efter dagens avsnitt kan ni höra ett reportage om framtiden för svensk elmarknad, som vi gjort i samarbete med SNS.
2020-10-12
Länk till avsnitt

Bonus: Visa oss masterplanen

Vad gör egentligen kortföretagen?
2020-10-12
Länk till avsnitt

186: Mjölkens hejarklack

Varför älskar Åsa mjölk och varför älskade alla svenskar mjölk på 70-talet? Lär dig allt om hur den vita drycken blev det svenska folkhemmets uratom. Säg mu till livet!

Kapitalets Swish-nummer: 1233079761
2020-10-05
Länk till avsnitt

185: Gräl, grit och rock'n'roll

Hela 2000-talet har Annelie Telford drivit rockklubb. Halva 2000-talet har folk försökt ta den ifrån henne.
2020-09-28
Länk till avsnitt

184: Jakten på bra vin(st)

Hur kan en flaska rött kosta 79 kronor när en annan kostar två miljoner, hur mäklar du en bra portfölj Bordeaux, och vad är egentligen ett anständigt pris på ett vin? Alla frågor leder Joanna till Östermalm, där Jan bor.
2020-09-21
Länk till avsnitt

Bonus: Kapitalet investerar i vin

Vi blir miljonärer.
2020-09-21
Länk till avsnitt

Bonus: William Phillips otroliga liv

En man som byggde många saker.
2020-09-14
Länk till avsnitt

183: Kurvan som försvann

1958 upptäcker en krokodiljägare ett samband. Sex decennier senare vet vi fortfarande inte om han har rätt, och nu står kanske vår penningpolitiska framtid på spel.

Efter ordinarie avsnitt hör ni en intervju med Anders Anell om vårdens problem och framtid. Reportaget är ett samarbete med SNS.
2020-09-14
Länk till avsnitt

182: Osaltad nota

Hur kan salt vara så billigt? En sextonårig Gunnar Harrius undrar ? världshistorien, jordskorpan och ett överflöd av ekollon 1795 ger svaret.
2020-09-07
Länk till avsnitt

181: Sommar - Lena Hammargren om att göra ett förlag till ett företag

Hur omsätter man kulturellt kapital till ekonomiskt kapital? Få personer har funderat så mycket på det som Lena Hammargen, VD och grundare av novellförlaget Novellix. Nu berättar hon om hur hon snart tio år har hon försökt göra saker annorlunda i en traditionell bransch, och hur man egentligen vet man om en novell är bra.
2020-08-31
Länk till avsnitt

180: Sommar ? Niclas Luthman på iskallt uppdrag

När Niclas Luthman efter tjugo år sålde sin musikagentur till Norge behövde han något nytt att göra. Då ställde han sig i köket och gjorde glass. /// Gå med i Kapitalets fanclub och lyssna utan reklam för 49 kronor i månaden. Betala säkert med kort på www.kapitalet.se/support
2020-08-24
Länk till avsnitt

179: Sommar ? Olle Aronsson, Stefan Lundell och storyn om Breakit.se

Hösten 2014 vandrade Olle Aronsson och Stefan Lundell in till sina chefer på Dagens Industri och sade upp sig. I fickan hade de tre miljoner kronor i nypräglat riskkapital och en tillsynes enkel affärsidé: att vara "kyrkan i byn" för Sveriges alla techbolag och starups. Sex år senare är nättidningen och medievarumärket Breakit värt, ja, hur mycket? 
2020-08-17
Länk till avsnitt

178: Sommar ? Sara Mangsbo, entreprenören som vill ta kål på cancer

Hon ville spela fotboll, men ett trasigt korsband stakade ut vägen till akademin där hon nu jagar lösningen på cancergåtan. Åsa Secher har träffat entreprenören och forskaren Sara Mangsbo. 

2020-08-10
Länk till avsnitt

177: Sommar ? Jacob Lovén & Tom Xiong om den digitala draken i öst

Alibaba hanterar en fjärdedel av världens alla paket, ByteDances algoritmer vet vad du vill ha innan du själv vet det och Tencents kommunikationsapp är en schweizisk armékniv av funktioner. Jacob Lovén och Tom Xiong hjälper Kapitalet att få lite bättre koll på de kinesiska techföretagen som du kanske vet namnet på, men inte så mycket mer. 


2020-08-03
Länk till avsnitt

116: En pall av tall som fick tyskarna på fall

Bröderna Svensson i Helsingborg tillverkade fruktlådor i trä när de fick en udda förfrågan. Kan ni göra en lastpall? Det var strax efter kriget, och världshandeln var på väg att ändra skepnad för gott. Avsnittet är en repris av ett program som sändes första gången våren 2019. 
2020-07-27
Länk till avsnitt

79: Doften av värde

Vad är en parfym värd? Frågan är enkel, men svaret är dränkt i kaskelotinälvor.

Sen det här avsnittet gick för första gången så har Jenny Lantz skrivit en bok. Den finns här: https://bit.ly/3dXbf68
http://kapitalet.se/support om man vill vara med i styrelsen.
2020-07-20
Länk till avsnitt

95: En äkta Caravaggio

En man får ärva en tavla som är värd tiotals, kanske hundratals miljoner kronor. Allt han behöver är någon som säger att den är äkta, för i konstvärldens ekonomiska verklighet är det bara en enda sak som betyder något: äkthet.
2020-07-13
Länk till avsnitt

56: Vad kostar en avokado?

Vi går in i juli med ett (om vi får säga det själva) klassiskt avsnitt. Hur kan en avokado kosta 10 kronor ena veckan, och 35 veckan efter? Vi gör vårt bästa för att reda ut avokadoröran, och svaret handlar förvånansvärt mycket om tallbarr. Bravokado!
2020-07-06
Länk till avsnitt

176: Sommar ? Erik Esbjörnsson om Nigeria och den "holländska sjukan"

Trots att Nigeria ruvar på en av världens största oljereserver sitter landet hopplöst fast i sin ekonomiska utveckling. Många menar dock att just oljan är själva problemet, och inte lösningen. Erik Esbjörnsson är Dagens Nyheters korrespondent i Afrika. 

Kapitalet sponsras av Telness, en mobiloperatör för företag. Gå in på telness.se/kapitalet så får du rabatt på deras mobilabonnemang. 
2020-06-29
Länk till avsnitt

175: Sommar - Anna Gustafsson & Lisa Röstlund om konsulterna på Nya Karolinska

De skulle sätta Stockholm på världskartan och politikerna drömde om nya Nobelpris. I stället blev Nya Karolinska ett av världens dyraste sjukhus, som inte alls kunde leva upp till allt det som konsulterna hade lovat. Vad var det som gick fel? 

Dessutom i SNS Reportage: nationalekonomen Therese Nilsson har grottat ner sig i 83 år gamla examenskataloger för att ta reda på vilken effekt det har att utöka utbildningstiden.
2020-06-22
Länk till avsnitt

174: Sommar ? Johan Anderberg om drogekonomi

Få saker är så tröttsamt som killar som pratar om marijuana, förutom när Johan Anderberg är killen! Han är författare till boken Cannabusiness ? om konsten att legalisera en drog, och kan allt om hur man gör någonting olagligt till en miljardbransch.
2020-06-15
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.