Sveriges 100 mest populära podcasts

Det politiska spelet

Det politiska spelet

Det politiska spelet är för dig som älskar politik ? Parisa Höglund och Fredrik Furtenbach guidar dig genom maktens korridorer. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/det-politiska-spelet

Avsnitt

475: S mår bäst i opposition

Det politiska spelet är för dig som älskar politik Parisa Höglund och Fredrik Furtenbach guidar dig genom maktens korridorer.

Magiskt Nato-datum den första juni när de svenska terrorlagarna träder i kraft. Men än är Natomedlemskapet en hägring och hur blev KD-nestorn Alf Svensson en storspelare i jakten på Ungern och Turkiets godkännande?

Muharrem Demirok har satt ner foten kring skolpolitiken och om han får bestämma ska friskolornas vinster begränsas i framtiden. Men hela partiet är inte med på båten och frågan är om fingervisningen i skolfrågan kan vända de dystra C-siffrorna.

Och apropå siffror så går vi igenom SCBs stora partisympatiundersökning som landade på torsdagen. Socialdemokraterna går fram och tidöpartierna backar. är det regeringsställningen som ställer till det för Team Kristersson och oppositionspositionen som gynnar Team Andersson?

Programledare Parisa Höglund.
Medverkande de politiska reportrarna Mats Eriksson, Ekot och Karolina Skoglund, SVT.

2023-06-01
Länk till avsnitt

474: Oppositionen skriker för döva öron

Kritik mot oppositionens höga tonläge och så många ägg ligger egentligen i Nato-korgen.

Den liberala debattören och författaren Lena Andersson skrev en text om att våra oppositionspolitiker hamrat in att barnen svälter. Debatten är i full gång och vi frågar oss hur högt tonläge oppositionen tillåts ha.

Samtidigt har vi vid nordpolens sydligaste gräns aldrig brytt oss så mycket om ett turkiskt val. Det svenska Natomedlemskapet ligger ju i Turkiets händer och om knappt två månader är det dags för Natotoppmöte.

Medverkande: My Rohwedder, politikkommentator på Aftonbladet. Mats Eriksson politikreporter på Ekot med fokus på försvarsfrågor.

Programledare: Parisa Höglund
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Christer Tjernell

2023-05-25
Länk till avsnitt

473: Så långt bort är Swexit

Ett år kvar till EU-parlamentsvalet och kampanj-temperaturen börjar höjas.

Den senaste tiden har alltfler partier gjort utspel kopplade till EU-politiken. Sverigedemokraterna vill utreda ett eventuellt utträde ur unionen, Liberalerna väcker en ny euro-debatt och Moderaterna vill lägga mer fokus på EUs klimatpolitik.

Samtidigt har EU förändrats sen Sverige gick med för snart 30 år sen. Unionen har idag mer inflytande över svensk lagstiftning och svenska politiker ger EU-lagstiftning mer tyngd här hemma. Är det den debatten EU-kritiska väljare saknar?

Med Susanne Palme, EU-kommentator och Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator.

Programledare: Parisa Höglund
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Adam Alvin

2023-05-18
Länk till avsnitt

472: Jimmie och Fröken Skamlös

Sverigedemokraterna gör som amerikanerna och bråkar om drag queens.

Rättelse: I en tidigare version av detta avsnitt sa vi att de sex första kungarna med namnet Carl Gustav aldrig funnits utan var påhittade. Detta stämmer inte. Rätt är att de sex första kungarna med namnet Karl enligt historiker sannolikt aldrig funnits. Det felaktiga segmentet har tagits bort.

Jimmie Åkesson och hans partikollegor tar varje tillfälle att prata om drag queens som läser sagor för barn. Debatten är importerad från USA och vi gästas av USApoddens Ginna Lindberg som reder ut likheterna och skillnaderna mellan debatterna i Sverige respektive USA.

Tidöpartierna har kommit överens om en sänkning till sex procent vid årsskiftet. Vem i samarbetet vann och vem förlorade på detta?

Så tycker partierna om kungahuset

Vi hinner också ta tempen på monarkin. Med allt snack om Kung George III kunde vi inte låta bli att grotta lite i vårt eget kungahus. Hur mår man där egentligen?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot och Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Adam Alvin

2023-05-11
Länk till avsnitt

471: Widdings nya liv som vilde

Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna efter skandalkonferensen.

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding deltog i en konferens i Stavanger där klimatförnekare samsades med vaccinmotståndare och människor som relativiserar Förintelsen. Det här gillade inte Liberalernas Mats Persson som sågade henne på Twitter.

Jimmie Åkesson har varit försiktig i att backa upp sin riksdagsledamot vilket lett till att Elsa Widding beslutat att lämna SD. Hon har dock bestämt sig för att behålla sin riksdagsplats och blir därmed denna riksdagsperiods första politiska vilde. Vad ska hon göra nu?

Detta är en politisk vilde

Begreppet politisk vilde har många år på nacken och berättelsen bakom det är mer spännande än vad många kanske tror. Fredrik Furtenbach lotsar oss igenom de politiska vildarnas fantastiska historia.

Oppositionens skuggbudgetar

Vi tar också ett grepp om oppositionens skuggbudgetar. Hur mycket vill Vänsterpartiet öppna plånboken? Vad är Socialdemokraternas viktigaste områden? Och hur borgerlig är Centerpartiets ekonomiska politik? Allt och mycket mer i DPS vårskuggbudgetsbonanza.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mats Eriksson, inrikespolitisk reporter på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Sophie Andersson

2023-05-04
Länk till avsnitt

470: Tomma hot från Åkesson

SD rasar mot migrationspakten i EU. Men är de verkligen redo att bita ifrån?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och tidigare gruppledaren Mattias Karlsson har båda riktat hård kritik mot EU-parlamentets beslut om en migrationspakt, och udden är riktad mot Moderaternas Tobias Tobé. Nu är frågan om de är redo att agera.

Vi pratar också om majblommeförsäljaren Muraf Hamid som blev utsatt för rasistiskt näthat och som därefter sålt majblommor för miljoner. Nu strömmar politikerna till hans sida och fördömer rasismen.

Som om det inte vore nog så händer det grejer i Konstitutionsutskottet gällande Ebba Busch och elstödet, och vi hinner även med 1 maj som ju är något annat nu när massor inom LO lämnat Socialdemokraterna.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Mellander

2023-04-27
Länk till avsnitt

469: Svantesson är inte här för att ha roligt

Om regeringens vårbudget, döda partier och Johan Pehrsons onanivanor.

Regeringens vårdbudget har beskrivit som en återhållsam historia ämnad att motverka inflationen. Stämmer det? Och när kommer egentligen regeringens utlovade skattesänkningar?

Vi pratar också om Johan Pehrsons uppmärksammade intervju i Fördomspodden där han bland annat fick svara på frågor om sitt runkande. Finns det någon gräns för vad politik kan ställa upp på för att framstå som folkliga?

Spökpartierna som hemsöker Valmyndigheten

Det finns en lång rad partier som ingen röstar på, inte ens de som grundade dem. Nu vill Valmyndigheten få slut på detta och strama upp reglerna för att slippa hemsökas av döda partier.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Heinz Wennin

2023-04-20
Länk till avsnitt

468: Tuffa tider för Kristdemokraterna

Ebba Busch och hennes parti samlas i Örebro för att hitta peppen igen.

I helgen håller Kristdemokraterna sina KD-dagar i Örebro. Sammankomsten sker under en period när regeringsmakten tycks väga tungt på Ebba Buschs axlar, och när partiet precis lämnat skandalrubriker om Sara Skyttedal och Johan Ingerö bakom sig. Hur mår egentligen Kristdemokraterna? Kommer de att hitta peppen igen?

Vi pratar också om Carolas intervju i Svenska Dagbladet där hon gav sin syn på invandringen, och även om Bengt Westerbergs artikel i DN Kultur. Är det 2016 igen eller vad är det som pågår?

Så funkar S som oppositionsparti

Socialdemokraterna är ett maktparti, men visst verkar det ändå skönt att slippa regera under en kris av den Sverige genomlider just nu. DPS tar tempen på riksdagens största parti och utvärderar deras oppositionspolitik ? vad vilja Socialdemokraterna egentligen?

Medverkande: Mari Forssblad, politikreporter på SVT och Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot.

Programledare: Katarina von Arndt

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joar Jonsson

2023-04-13
Länk till avsnitt

467: SD och konspirationsteorierna

Het debatt om Richard Jomshofs tweet och Mattias Karlssons manifest.

Detta blev veckan då högerextrema konspirationsteorin om ett folkutbyte diskuterades av alla. TV4:s Kalla Fakta avslöjade att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson varit medförfattare till en pamflett där det påstås att en elit arbetar för att byta ut västerländsk kultur.

I samma veva twittrade justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs (SD) att det pågår en islamisering av Sverige och att det var fakta, inte en konspirationsteori. Tweeten fick stor uppmärksamhet och Jomshofs fick försvara sig i SVT:s Sverige Möts. Vad vill SD ha sagt med detta? Och vad tycker Ulf Kristersson?

Vi pratar också politik och kristendom. Såhär i påsktider ställer vi oss frågan hur många av våra politiker som faktiskt vet vad påsken handlar om och hur röstar kristna väljare 2023?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jacob Gustavsson

2023-04-06
Länk till avsnitt

466: Politikernas lätta verktygslåda i krisen

Regeringen tampas med klimatkritik, matprisuppläxning, amorteringsproblem, bolåneräntor och förtroendetapp.

Klimatpolitiska Rådets rapport gör tummen ner för regeringens klimatpolitik, både denna och den förra regeringen får svidande kritik. För första gången på 20 år leder de politiska besluten till ökade utsläpp. Regeringen sitter i en rävsax när det gäller den ekonomiska krisen, rekordhög inflation, rekordhög ränta, rekordhöga matkostnader och rekordsvag krona, men agerar man på ett håll får det konsekvenser på andra.

Fredrik Furtenbach har grottat ner sig i SOM-institutets senaste undersökning om svenskarnas politiska preferenser. Kärnkraft och NATO alltmer populära.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Mats Eriksson, politikreporter på Ekot, och Kristian Åström, ekonomikommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Lena Bejerot

Tekniker: Jarri Hänninen

2023-03-30
Länk till avsnitt

465: Ulf Kristerssons smala lycka

Väljarna straffar KD och L men fredar Moderaterna - varför då?

Moderaterna samlas till kommundagar i Karlstad, även känt som det mer säljbara Sverigemötet. Statsminister Ulf Kristersson har det lite tufft med sin regering som har låga opinionssiffror, men för hans parti går det ändå relativt bra. Vad är det som gör att Moderaterna tuffar på när regeringsgänget har det tufft?

Svenskarnas populäraste ideologi

Fredrik Furtenbach har färska siffror för Göteborgs universitet över svenskarnas favoritideologier. Om du gått runt och undrat huruvida flest svenskar är feminister eller nationalister behöver du inte undra längre för DPS har svaret!

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Heinz Wennin

2023-03-23
Länk till avsnitt

464: Så hoppas Ebba Busch klara krisen

KD:s partisekreterare Johan Ingerö polisanmäld av Sara Skyttedal.

Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö har polisanmälts av partikollegan Sara Skyttedal. Skyttedal anklagar Ingerö för något som ska ha hänt på en fest i samband med EU-valet 2014. Ingerö, som nekar till anklagelserna, har tvingats lämna sin tjänst som partisekreterare.

Partiledare Ebba Busch säger att Johan Ingerö lämnar eftersom partiet söker en ny typ av profil för tjänsten, och att det inte är anmälan som är huvudorsaken till beslutet. Vi ställer frågan huruvida detta stämmer, och hur det som sker påverkar partiet och Ebba Busch själv.

Politisk strid om de höga matpriserna

Matpriserna skenar med en inflation på närmare 12 procent i februari. Nu har politikerna vaknat och pratar allt mer om att någon måste göras, men vad? Vänsterpartiet pratar om ett matpristak, regeringen vill ha samtal med matjättarna. Vad kan komma ut av detta?

Så taktikröstade svenskarna 2022

Fredrik Furtenbach har fått nya färska siffror från Göteborgs Universitet gällande taktikröster i valet 2022. Kort sagt: siffrorna gör mos med småpartiernas egna antaganden i sina valanalyser.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joachim Persson

2023-03-16
Länk till avsnitt

463: Konsten att charma en ungrare

Finns det en risk att Ungern trollar Sveriges Natoansökan?

Det har varit en slags Natovecka på steroider där delar av Ungerns toppskikt besökt Sverige, Natochefen Jens Stoltenberg likaså och dessutom har regeringen fått sin efterlängtade proposition som ska göra landet redo för ett inträde i försvarsalliansen.

Ungerska delegationens besök i huvudstaden bevakades av ivriga journalister. Kommer Ungern att förhala Sveriges inträde likt Turkiet? Vad vill ungarna i sådana fall ha, och kan Ulf Kristersson ge dem det? Filip Kotsambouikidis tidigare Östeuropakorrespondent, reder ut.

Sverige röstar som Borås

Fredrik Furtenbach har också nya fräcka siffror över vilken svensk stad som röstade mest som landet i stort i riksdagsvalet 2022.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Mari Forssblad, politikreporter på SVT och Filip Kotsambouikidis, tidigare Östeuropakorrespondent på Sveriges Radio.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Susanne Martinsson

2023-03-09
Länk till avsnitt

462: Drömmen om det perfekta samhället

Specialpodd. DPS goes university och djupdyker i politiska utopier.

På ett eller annat sätt kan man härleda samtliga partier från någon av de stora ideologierna; socialismen, liberalismen och konservatismen. Dessa idéströmningar ackompanjeras av en dröm ett perfekt (eller åtminstone eftersträvansvärt) samhälle - en så kallad utopi.

Det politiska spelet gästas denna gång av statsvetaren Katarina Barrling som hjälper oss förstå vilka ideologiska krafter som driver våra partier, och vilka utopier de drömmer om när de lägger fram sin politik. Så på med läsglasögonen och tweed-kavajen för nu blir det högtravande utopiskola.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Karl Björnsson

2023-03-02
Länk till avsnitt

461: Så har kriget kastat om svensk politik

Rysslands attack på Ukraina skakade världen och förändrade svensk politik.

Den 24:e februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina. Likt resten av västvärlden var Sverige snabbt ute och fördömde angreppet och deklarerade solidaritet med Ukrainas folk.

Samtidigt innebar kriget en snabb förflyttning av svensk politik på centrala områden, kanske den mest omvälvande vi sett på en generation. Vilket avtryck har kriget i Ukraina gjort på svensk politik?

KD gör upp med falukorven

Ett drygt halvår efter riksdagsvalet har småttingarna Centerpartiet, Kristerdemokraterna och Miljöpartiet kommit med sina eftervalsanalyser. Det är en inte sällan underhållande läsning där internkritik varvas med direktiv inför framtiden.

Vi får också lära oss vad Kristdemokraterna tycker internt om Ebba Buschs beslut att plocka med sig falukorven till Sveriges Radios slutdebatt.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Johar Jonsson

2023-02-23
Länk till avsnitt

460: Finland släpper Sveriges hand

Broderlandets Natoplaner skakar svenska politiker.

Finland gör sig redo för ett scenario där Turkiet släpper in dem men inte Sverige i Nato. Samtidigt öppnar försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg för att så skulle kunna bli fallet. Detta orsakar huvudvärk hos svenska politiker som ju arbetat utifrån hand-i-hand-med-Finland-scenariot.

Ribbenvik lämnar Migrationsverket

Regeringen meddelar att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får förlängt när hans förordnade löper ut i sommar. Sverigedemokraternas Björn Söder jublar efter beslutet och vi ställer oss frågan hur mycket SD bestämmer över regeringens utnämningspolitik.

S-utredning om Botkyrka klar

Socialdemokraterna har avslutat sin interna utredning gällande anklagelser om gänginfiltration hos partiet i Botkyrka. Vilka slutsatser har man dragit, och är det slut på rubriker nu?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Maria Stillberg

2023-02-16
Länk till avsnitt

459: Botkyrka är hetast i Sverige just nu

Socialdemokraterna går som tåget men kan tidningsrubrikerna ändra på det?

Socialdemokraterna i Botkyrka kommun har blivit en riksangelägenhet där toppar inom partiet nu får svara på jobbiga frågor.

Bakgrunden är en påstådd kupp där en eller flera personer med kriminella kopplingar uppges ha varit med och röstat bort Ebba Östlin som gruppledare.

Samtidigt går Socialdemokraterna framåt som parti med höga opinionssiffror. Varför går det så bra? Och kan all rapportering om Socialdemokraterna i Botkyrka bromsa framgångarna?

Så slingrar sig politikerna

Att fråga ut politiker är en särskild konst som journalister håller högt. På samma sätt håller många politiker det högt att lyckas föra ut sitt budskap oavsett vilka frågor som ställs.

Johar Bendjelloul och Fredrik Furtenbach reder ut vilka som är politikernas vanligaste knep i en tuff intervjusituation.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Johar Bendjelloul, programledare Ekots lördagsintervju.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joachim Persson

2023-02-09
Länk till avsnitt

458: Ny bottennotering för Natoprocessen

Koranhärvan rullar vidare och nu märks Natospänningarna mellan partierna.

Rasmus Paludans koranbränning gjorde Turkiets president Erdogan så upprörd att han nu säger att ett Natomedlemskap inte är aktuellt så länge Sveriges tillåter att man eldar den heliga skriften.

Samtidigt går Socialdemokraterna till angrepp mot Sverigedemokraterna och menar att statsministers Kristerssons samarbete med Jimmie Åkesson försvårat Natoprocessen.

Centerpartiet valde Muharrem Demirok

På torsdagen avslutade Annie Lööf sin karriär som partiledare för Centerpartiet. Som hennes efterträdare har partiet valt Muharrem Demirok. Det politiska spelet siar om partiets färdriktning, vad som blir Lööfs arv och på vilka punkter Demirok kan tänkas bryta med sin efterträdare.

Klimatkrisen och kulturkriget

Sverigedemokraterna satt tonen för invandringsdebatten i Sverige. Nu vill de göra samma sak med klimatet och växlar upp sina ambitioner på området. Vi ställer oss frågan om det är möjligt att vinna mark för en mer skeptisk syn på klimatforskningen, och huruvida klimatet är en kulturkrigsfråga överhuvudtaget.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Annie Reuterskiöld, politikreporter på Dagens Nyheter.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joachim Persson

2023-02-02
Länk till avsnitt

457: Så påverkas Kristersson av PM:s ålhärva

Ulf Kristerssons statssekreterare lämnar efter avslöjandet om tjuvfiske av ål.

Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har varit i blåsväder sedan det avslöjats att han tjuvfiskat ål och även ljugit för polisen om detta.

På sin Facebooksida meddelade Nilsson på torsdagen att han lämnar sin post i regeringskansliet.

?Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna ? även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar?, skriver PM Nilsson.

Var ålhärvan verkligen så komprometterande att han var tvungen att lämna Kristersson? Och hur tungt är tappet för statsministern?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Matilda Eriksson

2023-01-27
Länk till avsnitt

456: Regeringens 100 första dagar

Så mår statsminister Kristerssons samarbete vid denna låtsas-milstolpe.

Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning väckte ilska hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som blockerade Sveriges väg in i Nato ännu mer. Hur tänker statsminister Kristersson navigera i denna storm, och kan det rentav bli så att Natomedlemskapet glider honom ur händerna?

Samtidigt firar regeringen 100 dagar vid makten ? en politisk hittepådag som blivit allt mer populär att uppmärksamma. Fredrik Furtenbach och Elisabeth Marmorstein förklarar dagens ursprung och redogör för regeringens främsta motgångar och medgångar hittills.

Hen är störst på Twitter

Det politiska spelet djupdyker också i Twitters fantastiska värld. Med hjälp av färska siffror kan vi berätta vem som är störst på svenska politiktwitter och vilken tweet som hade sönder internet 2022.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joakim Persson

2023-01-26
Länk till avsnitt

455: Erdogans makt över svenska politiker

Regeringen får kritik för att krypa för Turkiet men S är inte mycket tuffare.

Rättelse: I en första version av avsnittet pratade vi om ett EU-lagförslag gällande restaurering av natur. Vi sa då att riksdagen stod upp som en man mot förslaget med hänvisning till subsidiaritetsprincipen. Detta stämmer inte utan L, MP och V:s ledamöter delade inte majoritetens åsikt. Vi har klippt bort det som blev fel och förtydligat med en rättelse i slutet av avsnittet. Tack för att du lyssnar.

Sverige kommer att leverera artillerisystemet Archer, stridsfordon 90 och pansarvärnsrobot NLAW till Ukraina. Detta meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen. Hur viktigt var detta för statsminister Ulf Kristersson givet attackerna mot den tidigare regeringen för senfärdighet?

Samtidigt pågår en yttrandefrihetsdebatt sedan såväl statsministern som utrikesministern i hårda ordalag fördömt dockaktionen mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Kritiker menar att regeringen tummar på en grundlagsskyddad rättighet.

DPS har också färska siffror över vilken minister som är allra minst känd. Vem toppar listan ? och hur ska man göra för att slippa hamna där?

Frågorna som avgör EU-ordförandeskapet

Som om det inte vore nog gästas vi även av Ekots EU-kommentator Susanne Palme. Nu när Sverige är ordförande för unionen under årets första sex månader får hon förklara vilka frågor som är brännheta, och var Sverige riskerar att gå på nitar.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, My Rohwedder, inrikespolitiska kommentator på Aftonbladet och Susanne Palme, EU-kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jakob Lalér

2023-01-19
Länk till avsnitt

454: Murres mörka hemligheter

Centerpartiets valberedning vill se Muharrem Demirok som Annie Lööfs efterträdare. Är han rätt man för jobbet?

Centerpartiets valberedning har presenterat Muharrem Demirok som sitt förslag till ny partiledare. Beslut fattas på en extrainsatt partistämma i Helsingborg den 2 februari. Nu är frågan hur "Murre" tänker sig att Centerpartiet ska navigera i rådande politiska landskap.

Mera kärnkraft, eller?

Regeringen vill lätta på reglerna så att det blir enklare att bygga nya kärnkraftverk i Sverige och föreslår därför en lagändring. Statsminister Ulf Kristersson kallar det ett avgörande steg mot mer kärnkraft, men när kommer vi att få se nya reaktorer?

Och så tackar vi av Tomas Ramberg som gör sitt sista DPS-avsnitt som anställd vid Sveriges Radio.

Medverkande: Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Alma Segeholm

2023-01-12
Länk till avsnitt

453: Det försvarspolitiska skiftet

DPS på Folk och försvar 2023 där Rysslands invasion av Ukraina och den svenska försvarsviljan är i fokus.

Snart har ett år gått sedan Ryssland inledde sitt anfall mot Ukraina. På försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen är kriget ett närvarande ämne i alla samtal.

Att kriget skulle förändra mycket för Sverige stod omedelbart klart, men vi undrar ändå på vilka konkreta sätt har detta präglat svensk försvarspolitik och svenskens syn på försvar. Vilket är det största skiftet sedan 24 februari 2022?

Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Mats Eriksson, försvarspolitisk reporter på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Fabian Begnert

2023-01-10
Länk till avsnitt

452: Sveriges roll i Nato

DPS på Folk och försvar 2023 där Sveriges framtida engagemang i försvarsalliansen klarnar.

Den 16:e maj 2022 fattade Sveriges dåvarande regering beslut om att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. När DPS nu följande år besöker försvarskonferensen Folk och försvar är detta av naturliga skäl det stora samtalsämnet.

Kristersson om Sveriges Natomedlemskap

Statsminister Ulf Kristerssons inledde årets upplaga av Folk och försvar med att konkretisera Sveriges roll i och med ett framtida Natomedlemskap. Det handlar bland annat om deltagande i initiativet för ett gemensamt robotförsvar i Europa, även känt som European Sky Shield Initiative.

Samtidigt väntar många svenska politiker otåligt på att Turkiets president Recep Tayep Erdogan ska ge tummen upp för Sverige, och frågan många ställer sig är hur långt den svenska regeringen är villig att gå för ett Nato-medlemskap. Och hur var det med Tobias Billström och hans idéer om PKK-flaggor?

Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mats Eriksson, försvarspolitiker reporter på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Maria Stillberg

2023-01-09
Länk till avsnitt

451: Vi svarar på lyssnarnas frågor

Frågespecial! DPS lyssnare frågar och Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach svarar.

Varför tycker Sverigedemokraterna så bra om friskolor? Varför har politiker så svårt att erkänna att de har fel? Och varför lyssnar inte alla socialdemokrater på Bruce Springsteen?

Vi får en massa smarta och roliga frågor från er lyssnare. Nu har vi samlat en del av dessa i denna frågepodd.

Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joar Jonsson

2023-01-05
Länk till avsnitt

450: Politikens vinnare och förlorare 2022

DPS stora årssummering med allt som hände i år och vad som kommer att hända 2023.

2022 har varit ett exceptionellt händelserikt år. Det inleddes med Rysslands invasion av Ukraina vilket ledde till borgfred här hemma och Sverige gav tummen upp till Nato.

Därefter tog valrörelsen vid där höga bränslepriser, elpriser, lågkonjunktur och inflation fick alla partier att tävla om vem som kunde erbjuda väljarna mest pengar i plånboken.

Det blev ett tajt val men maktskiftet var ett faktum och därmed tog också Sverigedemokraterna ett enormt kliv in i värmen som samarbetsparti till regeringen. Vilken av alla dessa händelser är årets absolut viktigaste?

Så blir politiken 2023

Det politiska spelet blickar också fram mot 2023 och siar om framtiden. Kommer Tidöavtalet att hålla? När går Sverige med i Nato egentligen? Och vem är nästa partiledare att avgå?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, Sveriges Radio, Annie Reuterskiöld, Dagens Nyheter, My Rohwedder, Aftonbladet och Mats Knutsson, SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Alma Segeholm

2022-12-22
Länk till avsnitt

449: Elpriserna är allas fel utom SD:s och V:s

Elpriserna slår i taket och fingerpekandet är i full gång.

Rysslands krig i Ukraina i kombination med vinterns första köldknäpp leder till rekordpriser på el i Sverige. DPS tar tempen på den politiska energidebatten och reder ut vem som bär skulden för din elräkning.

Ny försvarsberedning i skuggan av Nato

I veckan blev det klart att regeringen tillsätter en ny försvarsberedning som ska ledas av Hans Wallmark (M).

Vår försvarskunniga kompis Mats Eriksson förklarar vad Nato-ansökan innebär för gruppens arbete och vad som gick snett när förra försvarsberedningen sprack - eller gjorde den det?

Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot samt Mats Eriksson, försvarspolitisk reporter på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joar Jonsson

2022-12-15
Länk till avsnitt

448: C-ledare och F-bomber

Centerpartiet ska välja ny ledare men frågan är om någon kan fylla Lööfs skor. Vi ställer också Mari Forssblad mot väggen och kräver svar i #fittgate.

I nya SVT-dokumentären säger någon i Vänsterpartiets topp "jävla fittor" om Socialdemokraterna. Nu undrar alla vem det var som sa det och om dokumentärmakaren Mari Forssblad är redo att avslöja det.

Annie Lööfs stora skugga

Centerpartiet har valt tre kandidater till partiledarposten som nu turnerar land och rike runt i sann demokratisk andra: Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. Oavsett vem det blir har hen stora frågor att fylla efter Annie Lööf - är det en omöjlig uppgift?

Sverige mest hyllade ledare

Fredrik Furtenbach har också med sig nya spännande siffror på vem svenska folket älskar mest - Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson. Vi passar samtidigt på att reda ut vilka ledare som varit mest och minst omtyckta genom åren.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Matilda Eriksson

2022-12-08
Länk till avsnitt

447: Kristersson straffas av otåliga väljare

SCB:s opinionssiffror är en deppig läsning för regeringen. Vi tar också tempen på den plötsligt så heta klimatdebatten.

Regeringen backar i SCB:s färska partisympatiundersökning jämfört med valresultatet i höstas. Samtliga regeringspartier tappar men störst är tappet för samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Hur kommer det sig? Vi reder också i Socialdemokraternas siffror ? varför går det så bra?

Klimatdebatten kom först efter valet

Klimatet var knappast i fokus inför valet 2022 men under hösten har det låtit annorlunda när såväl opposition som näringsliv vill se krafttag. Hur effektiv är regeringen klimatpolitik, och var den förra egentligen bättre? Annika Digreús som är miljö- och klimatreporter på Ekot reder ut.

Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot samt Annika Digréus, miljö- och klimatreporter på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Melander

2022-12-01
Länk till avsnitt

446: Sveriges och Rysslands relation genom tiderna

Bonuspodd. Följ med på en historisk exposé över Sveriges politiska relation till den ryska björnen. Historiepoddens Robin Olovsson är vår guide.

Rättelse: I en första version av avsnittet blev det fel när vi pratade om nedskjutningen av DC:3an 1952. Vi sa då att flygplanet varit inne på ryskt område och spionerat. Det stämmer inte. Flygplanet kränkte inte sovjetiskt luftrum. Vi har klippt bort det som var fel och tillfogat en rättelse i podden.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har raserat västs relation till Moskva totalt. I Sveriges fall har det lett till att den gamla säkerhetspolitiska linjen övergivits och ansökan om medlemskap i Nato lämnats in.

Förändringarna gjorde redaktionen nyfiken på hur Sveriges relation till Ryssland sett ut genom historien. När togs den första kontakten? När var relationen som sämst?

DPS gästas av poddaren Robin Olovsson

Till vår hjälp har vi Robin Olovsson från hyllade Historiepodden. Han ger oss en lektion i de svensk-ryska relationerna som startade redan på 1400-talet.

Medverkande: Robin Olovsson från Historiepodden samt Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Melander

2022-11-28
Länk till avsnitt

445: Bruna sörjan som fått L att krishantera

Johan Pehrson har kallat SD för en brun sörja och delar av Tidöavtalet som skit. Ännu en gång sätts relationen mellan L och SD på prov.

I veckan höll Liberalernas Johan Pehrson ett möte utanför Sandviken. I sitt tal till publiken, besående av partivänner, kallade han SD:s vitbok för en brun sörja och beskrev delar i Tidöavtalet som skit.

Uttalandet har fått relationen mellan L och SD att gnissla ordentligt. Men Fredrik Furtenbach tror inte det var medvetet gjort av Johan Pehrson.

Centerpartiets nästa ledare

Kampen om Annie Lööfs efterträdare fortsätter. Centerpartiets gruppledare Daniel Bäckström är en av kandidaterna, men svaret på frågan om att viga samkönade verkar ha sållat ut honom från processen.

Dessutom, Ekots politikreporter Katarina Helmerson gästar studion för att berätta hur det var att följa L och SD fram till Tidöavtalet. Hör om kulisserna bakom P1 Dokumentären "Maktskiftet ? när SD släppte in L i regeringen".

Medverkande:

Fredrik Furtenbach ochTomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot samt Katarina Helmerson, politikreporter Ekot

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Tor Sigvardsson

2022-11-24
Länk till avsnitt

444: Kritiken mot Tidöavtalet

Det knorras kring Tidöavtalet - även inifrån Rosenbad. Men egentligen har den nya regeringen haft det ganska enkelt.

Drygt en månad har gått sedan Tidöavtalet såg dagens ljus. Redan första veckan pekade sjukvårdsminister Acko Ankarberg på att det kommer bli svårt att ta bort tolkar inom sjukvården. Även justitieminister Gunnar Strömmer, jämställdhetsminister Paulina Brandberg och skolminister Lotta Edholm har riktat kritik mot delar av avtalet.

Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach menar dock att den nya regeringen hittills haft det ganska enkelt i jämförelse med Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Tidöavtalet är inte grusat, men utmaningar är att vänta.

Det politiska spelet diskuterar också vad ett vallöfte egentligen innebär. Under kommande fyra åren är det två vallöften som är extra viktiga för regeringen att hålla.

Medverkande:

Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Melander

2022-11-17
Länk till avsnitt

443: Bensinpriset ? vallöftet ingen vill ta ansvar för

Regeringen har presenterat sin höstbudget. Det blev en drivmedelssänkning, men kanske inte i den som väljarna hoppats på från Tidöpartierna.

Nya regeringen har presenterat sin första budget. De flesta av Tidöpartiernas löften skjuts på framtiden och ingen av de fyra partierna verkar riktigt nöjda.

SD vann många väljare på landsbygden i löfte om lägre bensin-och dieselpriser. Sänkningen landade på blygsamma 14 öre på bensin och 40 på diesel, något som nu kan sätta partiet i en besvärlig situation. Rådande inflationen står i vägen men ändå vill ingen av partierna bära ansvar för de höga bensinpriserna.

Kristersson i möte med Erdogan

Ulf Kristersson har besökt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Natonöten är ännu inte knäckt och det ser ut att dra ut på tiden. Samtidigt som Erdogan håller i taktpinnen verkar han uppskatta den nya svenska regeringen.

Medverkande:

Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator SVT

Mats Eriksson, politikerreporter Ekot

Revend Shexo, reporter på Sveriges radio

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Lena Bejerot

Tekniker: Joar Jonsson

2022-11-10
Länk till avsnitt

442: En stram höstbudget i svåra tider

Finansminister Elisabeth Svantesson flaggar för en stram höstbudget i en kommande lågkonjunktur. Och får en journalist anteckna Ebba slebba?

På tisdag ska regeringen lämna in höstbudgeten. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har talat om en dyster vinter. Ekonomin krymper samtidigt som arbetslösheten ökar.

Enligt Svantesson är det en åtstramande budget på cirka 30 miljarder kronor. Flera satsningar har redan presenterats, men inte lägre bensinpriser. Kommer regeringen kunna rädda upp besvikna väljare?

Journalist skrev Ebba slebba

En journalist på TV4 kallade Ebba Busch för Ebba slebba i sitt anteckningsblock, som glömdes kvar i riksdagens lunchmatsal. Nu får journalisten inte längre rapportera om politik.

Därför tycker Fredrik Furtenbach att reaktionerna från TV4 var lite väl hårda, och menar samtidigt att utpekande av journalister har blivit allt vanligare.

Medverkande:

Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer Ekot

Annie Reuterskiöld, politikreporter Dagens Nyheter

Programledare: Katarina von Arndt

Producent: Lena Bejerot

Tekniker: Joar Jonsson

2022-11-03
Länk till avsnitt

441: S svåra balansgång i migrationspolitiken

Team Kristersson mot team Andersson - fast i ombytta roller. Så var den första debatten i riksdagen sedan regeringsskiftet.

Under onsdagen var det premiär. För första gången stod Ulf Kristersson i regeringsställning och Magdalena Andersson i opposition i en riksdagsdebatt.

M, KD och L ville visa sig starka som lag, samtidigt som SD demonstrerade en självständighet. V, C och MP gick hårt åt den nya regeringen och Tidöavtalet. Men många av frågorna efteråt handlar ändå om S. Varför sparade Magdalena Andersson på krutet mot den nya migrationspolitiken?

Politikens guldålder

Förutom riksdagsdebatt har även en ny spännande rapport sett dagens ljus. Sociologiprofessorerna Gabriella Elgenius och Jens Rydgren har forskat på vad partier ser som den politiska guldåldern.

SD och S delar favoritepok, Fredrik Furtenbach förklarar varför!

Medverkande:

Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Monica Bergmark

2022-10-27
Länk till avsnitt

440: Paradigmskifte med SD inne i värmen

Politiskt paradigmskifte väntar, något som kan innebära både sött och salt. Och så är stämningen hos regeringens ständiga huvudvärk Liberalerna.

Statsminister Ulf Kristersson har presenterat sin regering, och ett ord som ofta kommit på tal senaste dagarna är politiskt paradigmskifte. Det pratas framför allt om ett paradigmskifte inom migrationspolitiken. Kommer Sverige att ha den strängaste migrationspolitiken i EU?

Fredrik Furtenbach och My Rohwedder siar om framtida problem mellan M när SD. Samtidigt som SD kommit in värmen testar Rebecka Fallenkvist (SD) sina gränser på Instagram.

Romina Pourmokhtaris (L) prövning

Liberalerna är ett parti som vill visa att det är okej att tycka olika. Förut visade partiet en försiktighet för att inte sabba valet, men nu verkar spärrarna ha lättat. Det kan bli fyra svåra år för Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Medverkande:

Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer Ekot

My Rohwedder, politisk kommentator Aftonbladet

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Alma Segeholm 

2022-10-20
Länk till avsnitt

439: Skrällarna i Kristerssons regering

Ulf Kristersson är Sveriges statsminister och här är hans regering.

Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Gunnar Strömmer och Tobias Billström hör till dem som landade riktigt tunga poster i den nya M-KD-L-regeringen. Många namn var väntade, men Ulf Kristersson bjöd också på några överraskningar i listan över sina statsråd.

I sin regeringsförklaring tryckte den nye statsminister på väntade sakfrågor såsom invandring, brott och straff. Vilka frågor blir viktigast att ta tag i för Kristersson i början av sin mandatperiod - och vad förbisågs i uppradningen av fokusområden?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

2022-10-18
Länk till avsnitt

438: Vinnarna och förlorarna i Kristerssons regering

M, KD, L och SD är överens och nu går Ulf Kristersson till statsministeromröstning.

Efter nästan fem veckor tycks team Kristersson vara i hamn. På en pressträff meddelades att de rett ut detaljerna och kommit överens om hur Sverige ska styras de kommande fyra åren.

Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

2022-10-14
Länk till avsnitt

437: Ulf Kristersson fortsätter springa

Ulf Kristersson fick två dagar till på sig att bilda regering, men frågan är om han hinner gå i mål innan klockan tickat klart.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fortsätter att försöka bilda regering, även om allt är "i princip helt klart". I morgon fredag är det dags att träffa talmannen igen.

Bristen på förtroende mellan SD och andra partier har satt käppar i hjulet. Samtidigt går Johan Pehrson ut med att Liberalerna inte kan lova M-ledaren stöd i en statsministeromröstning.

Fredrik Furtenbach har själv ställt frågan till Ulf Kristersson om vilka som ska sitta i regeringen och fick minst sagt ett snårigt svar.

Sveriges reaktioner på Iran

Händelserna i Iran har fått stort genomslag i svenska medier och inrikespolitiken. På måndag presenterar utrikesminister Ann Linde och EU nya sanktioner. Kommer Sveriges balansgång i Iranfrågan att förändras med den nya regeringen?

Medverkande:

Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot.

Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent 

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joar Jonsson

2022-10-13
Länk till avsnitt

436: SD:s möjlighet att pressa regeringen

SD har fått utdelning i utskottsposterna men ministerposterna verkar utebli. Men en plats utanför regeringen vore inte helt ogynnsamt för partiet.

Sverigedemokraterna är det parti som får leda flest utskott, fyra stycken, vilket är en mer än S. Stor uppmärksamhet har riktats mot SD:s Richard Jomshof, utsedd till justitieutskottets ordförande, efter att tidigare citat och uttalanden bubblat upp till ytan.

Förhandlingsläget pågår fortfarande, men någon ministerpost i den blivande regeringen ser det inte ut att bli för SD. Men det behöver inte betyda en dålig position. De fyra utskottsposterna kommer dessutom ge möjlighet att pressa regeringen om de inte levererar.

Ebba Buschs falukorv

I valrörelsen slutspurt fick Ebba Busch stor uppmärksamhet efter att ha halat upp en falukorv i Sveriges Radios partiledardebatt. Vi listar den mest minnesvärda rekvisitan från våra politiker.

Medverkande:

Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator Ekot.

Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Lena Bejerot

Tekniker: Jari Hänninen

2022-10-06
Länk till avsnitt

435: Säkerhetspolitiken bubblar som Östersjön

Nord Streams läckande gasledningar sätter säkerhetspolitiken i gungning mitt i regeringsbildningen. Och när är namngissningsleken slut för Centern?

Det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream i Östersjön har fått Magdalena Andersson att jobba in i kaklet som statsminister. Den bubblande läckan har riktat ögon på säkerhetspolitiken, men vem är det egentligen som kör?

Ulf Kristersson har fått två veckors sonderingstid samtidigt som Magdalena Andersson leder en övergångsregering. Att det dessutom sker i samband med Natoprocessen sätter Sverige i limbo. Omvärlden ser oss som blivande Natomedlem, men vad innebär det om ansökan drar ut på tiden?

Centerpartiets nya partiledare

Resan på Annie Lööfs ersättare fortsätter. Namn kastas i gissningslekar, men det har snarare blivit en tävling om vem som inte vill ersätta som partiledare.

Nomineringsprocessen började förra veckan. Toppkandidaten Emil Källström har tackat nej så nu är frågan vem som ska leda partiet efter rop på förändring.

Medverkande:

Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot

Annie Reuterskiöld, politisk reporter Dagens Nyheter

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jari Hänninen

2022-09-29
Länk till avsnitt

434: En första avbetalning till SD

Efter en rafflande omröstning står det klart att Julia Kronlid (SD) tar plats i talmanspresidiet. Men Sverigedemokraternas stora seger finns i utskotten.

Under måndagen samlades riksdagens ledamöter för att rösta om talmanspresidiets sammansättning. Riksdagen röstade ja till att ge Andreas Norlén (M) fortsatt förtroende som riksdagens talman och Kenneth G Forslund (S) kunde utan några hinder utses till förste vice talman.

Strid om Julia Kronlid (SD)

När det var dags för andre vice talmansposten blev det strid. M, KD, SD och L hade nominerat Julia Kronlid (SD) vilket MP och V opponerade mot och slöt upp bakom Miljöpartiets kandidat Janine Alm Ericson. Vid dagens slut fick dock MP se sig besegrade och Julia Kronlid valdes till riksdagens andre vice talman.

SD plats i talmanspresidiet har varit en följetong och ses som en viktig pusselbit i de förhandlingar som pågår mellan Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och de andra partiledarna till höger. Sverigedemokraterna får nu nöja sig med andra vice, men får samtidigt en rad viktiga poster i utskotten.

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

2022-09-26
Länk till avsnitt

433: Striden om talmansposten

Sverigedemokraterna vill hemskt gärna se en av sina egna som riksdagens talman. Varför är posten så viktig? Och kostade verkligen lilla Nyans Magdalena Andersson statsministerposten?

Ulf Kristerssons försök att bilda regering fortsätter och det är knepigt att få en inblick i hur det går. Det verkar dock bli strid om vilket parti som ska få talmansposten. SD är sugna och det skulle innebära en stor prestigevinst för partiet.

Inget succéval för personkryssen

Sedan valet 1998 har väljarna haft möjligheten att kryssa in kandidater i riksdagen med ambitionen att öka väljarnas inflytande. Men det vackra syftet till trots är det förhållandevis få som lyckats norpa en riksdagsplats på detta sätt i år. Hur kommer det sig att personkryss inte är en större grej i Sverige?

Nyans betydelse för riksdagsvalet

Det har spekulerats i huruvida partiet Nyans kostade Socialdemokraterna makten genom att attrahera röster i områden som annars kunde ha gått till Magdalena Andersson. Stämmer detta verkligen? Och vilken betydelse hade i sådana fall partier som Medborgerlig samling för högersidan?

Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Monica Bergmark

2022-09-22
Länk till avsnitt

432: En klen tröst för Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet föll ordentligt i valet 2022. Hur hanterar partiet bakslaget?

Sommaren 2021 var allas ögon riktade mot Nooshi Dadgostar när hon bidrog till att fälla Stefan Löfven som statsminister. Hon belönades av väljarna och åtnjöt höga siffror i opinionen. Hösten 2022 har allt förändrats och Vänsterpartiet tappade kraftigt i valet. Var gick det snett?

Valets viktigaste fråga

Lag och ordning har dominerat valrörelsen på ett sällan skådat sätt. Det ena partiet efter det andra har erbjudit tuffare tag och hårdare straff som lösningar på kriminaliteten och dödsskjutningarna. Var det denna fråga som avgjorde valet?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Lisa Abrahamsson

2022-09-16
Länk till avsnitt

431: Annie Lööfs politiska arv

Centerpartiets partiledare meddelade på torsdagen sin avgång. Samtidigt tvingas Magdalena Andersson förbereda sig på att gå i opposition.

Annie Lööf lämnar som partiledare och Magdalena Andersson går i opposition. Vad innebär detta för dynamiken i den nya riksdagen?

Samtidigt kliver Ulf Kristersson fram med sin ambition att foga samman M, KD, L och SD. Hur påverkas hans ledarroll av att Sverigedemokraterna blev större än Moderaterna?

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Anders Holmberg, programledare SVT.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Elvira Björnfot

2022-09-15
Länk till avsnitt

430: Ulf Kristerssons L-dilemma

Regeringsbildningen 2018 tog 134 dagar. Den här gången spår vi att allt går mycket fortfarande men var ska Ulf Kristersson göra av Liberalerna?

Valresultatet är inte klubbat men allt talar för Kristersson uppbackad av KD, L och SD. Nu smids planer för en regering och den kan vara på plats fortare än många tror. Frågan är bara var L ska sitta - i eller utanför en regering.

Självrannsakan hos C och V

Centerpartiet och Vänsterpartiet backade i valet och många ställer sig nu frågan hur respektive parti kommer att hantera valförlusten. Hänger respektive partiledare löst nu?

Konservativ våg bland unga, eller?

Sverigedemokraterna och Moderaterna fick många röster bland landets förstagångsväljare. Är det en konservativ våg vi ser hos landets unga och vad beror det i sådana fall på?

Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Katarina Helmersson, politikreporter på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Brady Juvier

2022-09-14
Länk till avsnitt

429: En ny epok i svensk politik

Efter valnatten leder team Kristersson med ett mandat över Anderssons sida. Kommer det att stå sig? Och hur kommer SD att använda sitt inflytande?

Efter valnattens rösträkning kan vi konstatera att Kristerssons regeringsalternativ har en knapp ledning över den rödgröna sidan. Nu sätter team Andersson allt sitt hopp till de förtidsröster och utlandsröster som inte räknats ännu.

Valnattens stora vinnare och förlorare

Tittar man till de enskilda partiernas preliminära siffror utkristalliserar sig tydliga vinnare och förlorare. Vad innebär SD:s starka framgångar för ett eventuellt moderat regeringsbygge? Och vad betyder C:s svaga siffror för Annie Lööfs framtid som partiledare?

Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jakob Gustavsson

2022-09-12
Länk till avsnitt

428: Då kan vi ha en ny regering

Med valet bara två dagar bort blickar vi bortom valdagen - för det är ju veckan efter valet som det blir spännande på riktigt.

I samband med att resultaten trillar in under valkvällen kommer frågan om vad som händer sedan att bli allt mer aktuell. DPS tar dig i handen och lotsar dig igenom de kringelkrokar som finns under veckan EFTER valet.

En amerikansk fuskdebatt i Sverige

En del politiker har vädrat idéer om valfusk och annat olustigt som kan orsaka oro i den demokratiska magsäcken. Varifrån kommer dessa anklagelser och finns det någon som helst fog för dem?

Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joakim Persson

2022-09-09
Länk till avsnitt

427: En S-ledare på defensiven

Magdalena Andersson försöker stryka Ulf Kristersson medhårs men M-ledaren är inte intresserad. Och är det ett kamikazeuppdrag att gå till val på mer invandring 2022?

Med några få dagar kvar till valet tycks S-ledaren Magdalena Anderssons strategi vara att gå Ulf Kristersson till mötes samtidigt som M-ledarens strategi är den motsatta. Varför är Socialdemokraterna så defensiva?

Alla tycks överens om invandringen, eller?

Torsdagen inleddes med en debatt om invandring i P1-morgon mellan Anders Ygeman och Maria Malmer Stenergard och vi ställer oss frågan om invandring som politisk fråga är utagerad.

Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Mellander

2022-09-08
Länk till avsnitt

426: Dött lopp mellan blocken

De senaste sammanvägda siffrorna visar att söndagens val kommer att bli en riktig nagelbitare. Hur tänker partierna göra för att knipa ett försprång?

Senaste upplagan av Svensk Väljaropinion som Kantar Sifo gör för Ekot visar att det råder närmast dött lopp mellan de två lagen i svensk politik. Vad får det för betydelse för slutspurten inför valet 2022?

Alla heter Glenn i SD...?

DPS har också färska siffror på vilka förnamn som förekommer oftare i vissa partier än andra. Tämligen värdelös information - men ju mer man vet osv!

Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Programledare: Parisa Höglund

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Monica Bergmark

2022-09-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.