Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Pengar och Politik

Pengar och Politik

Du vill ha bättre koll när du lyssnar på ekonominyheterna. Du vill ha argument och kött på benen i debatten. Lyssna när Jenny Lindahl och Sandro Scocco snackar om gränslandet mellan ekonomi och politik, ibland med gäster, i Arena Idés ekonomipodd.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

arenaide.se/ekonomi/pengarpolitik/

Avsnitt

Blockpolitiken 2.0 live Almedalen | Gäst: Mattias Svensson

Vilka är de nya blocken, de stora ideologiska och sakpolitiska konflktlinjerna i det nya politiska landskapet? Det reds ganska gediget ut i detta avsnitt, där vi också passar på att göra några Almedalenspaningar. Med Jenny Lindahl, Sandro Scocco och Mattias Svensson.
2019-07-04
Länk till avsnitt

E-krona, frälsning eller fördömelse? | Gäst: Hanna Armelius

Hanna Armelius från riksbanken förklarar vad en e-krona är, vad riksbanken arbetar med för pilotprojekt, och varför vi kan behöva en statligt garanterad digital peng. Men kan det vara lösningen på bankernas för stora makt? Eller kan det som svenskt näringsliv tror skapa problem i ekonomin? Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2019-06-13
Länk till avsnitt

Kronkursen

Hur hänger kronförsvagningen ihop med inflationen? Är det bra eller dåligt eller spelar det ingen roll att kronan är svag? Varför klagar exportföretagen på kronkursen när de borde tjäna på det? Kan löneökningar vara en väg framåt? Många frågor som får sitt svar, plus en liten kommentar i början om den aktuella rapporten om migration och sysselsättning, och varför det inte gör någon nytta att införa låga löner för så kallade enkla jobb.
2019-05-30
Länk till avsnitt

Money for nothing

Hur skapas pengar, och hur fungerar banker? Sandro Scocco går igenom tre nationalekonomiska modeller för hur banksystemet fungerar. De artiklar som hänvisas till http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/05/money-creation-in-the-modern-economy-boe-1.pdf http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/05/skapa-pengar-artikel.pdf
2019-05-16
Länk till avsnitt

A Green New Deal ? investeringar det enda som kan rädda klimatet

Pengar & politik har träffat Ann Pettifor, en av skaparna av det första Green New Deal, som anammades av Gordon Brown och Barack Obama, men sen kom finanskrisen 2008. Nu går vi igenom varför varken handel med utsläppsrätter eller koldioxidskatt skulle hjälpa, samt varför klimatpolitiken också måste vara jämliketssträvande. Scocco lanserar ett skatteförslag.
2019-05-02
Länk till avsnitt

Så blir du lurad om budgeten

Det kallas reformutrymme, men vad är det? Sandro Scocco gör klart att det vi tror är pengar att sätta sprätt på i feta reformer, i själva verket är en nedskärning, och att som systemet är riggat så måste den offentliga sektorn dra ner på personal varje år, så länge inga beslut fattas som kompenserar för den automatiska åtstramningen.
2019-04-11
Länk till avsnitt

Härmed sätter vi märket! | Gäst: Marie Nilsson

Avsnittet handlar en del om korv, vill man verkligen veta hur kollektivavtal och korv tillverkas? Vad menar Sandro med att livslångt lärande är bra för den svenska falukorven? Men framförallt, vilken analys gör If Metalls förbundsordförande av läget för räntor, inflation, konjunktur och politik inför avtalsrörelsen? Med Sandro Scocco, Marie Nilsson och Jenny Lindahl. Foto: Daniel Hermansson.
2019-04-04
Länk till avsnitt

Bostadspolitiken efter januariavtalet

En sanslöst klargörande omgång, där Martin Hofverberg reder ut missförstånd kring marknadshyror, januariavtalet, hur bruksvärde och presumtionshyror fungerar och varför partsmodellen på hyresmarknaden behöver försvaras. Som vanligt med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2019-03-21
Länk till avsnitt

Vad händer med arbetsmarknadspolitiken efter januariavtalet?

En av punkterna i regeringsuppgörelsen rör arbetsförmedlingens uppdrag. Sandro Scocco och Jenny Lindahl sätter dagspolitiken i ett sammanhang, går igenom hur socialtjänsten blivit den nya a-kassan, vad arbetsmarknadsutredningen handlade om, och hur man kan anta att uppgörelsen om att privatisera förmedlingen av arbete är tänkt att fungera
2019-03-07
Länk till avsnitt

Avmattningen är här ? när kommer lågkonjunkturen?

Nedgången har börjat, men vad betyder det? Lyssna och häng med bättre genom att följa de här diagrammen: http://arenaide.se/diagrambilaga-till-avsnittet-avmattningen-ar-har-nar-kommer-lagkonjunkturen/
2019-02-22
Länk till avsnitt

Den inre ojämlikheten | Gäst: Richard Wilkinson

Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar med Richard Wilkinson, författare till Jämlikhetsanden och Den inre ojämlikheten, om vad ojämlikhet får för konsekvenser för psykisk hälsa, klimat och samhälle.
2019-02-07
Länk till avsnitt

Vad vill Sveriges nya regering?

Det blev en S+Mp-regering igen, fast som gjort slut med vänsterpartiet och istället ingått partnerskap i 73 punkter med centern och liberalerna. Sandro Scocco har gått igenom vad detta betyder för skatter, hyror, fördelningspolitik, anställningsskydd, integration och själva demokratin, tillsammans med Jenny Lindahl.
2019-01-24
Länk till avsnitt

Lyssnarfrågor ? Q&A 2k19!

Har vi mörkat sanningen om jobbskatteavdraget? Vita husets socialism-rapport! Kommunala balanskravet! ÄNNU MER om Lafferkurvan! INTERAKTIVT avsnitt där du kan rösta på menti.com, kod 119691. Piketty! Varför pratade vi inte om ROT i RUT och ROT-avsnittet? Kommunal arbetsmarknadspolitik! Är SD:s klimatpolitik egentligen bäst? Vi svarar kort och gott på LYSSNARFRÅGOR! Yey!
2019-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 100, live på Södra teatern, om privilegiestriden

Fira in nyåret med vårt hundraavsnittsfirande! Sandro målar upp en bild av tre huvudsakliga privliegiestrider, baserat på klass, kön och del av världen ? hur de utvecklats och vad som händer just nu. Viktor Barth-Kron, Zina Al-Dewany och Jenny Lindahl kommenterar och diskuterar det politiska läget, och publiken deltar genom mentimeter! För att höra den fantastiska musiken av Bishat Araya, gå till hennes Spotify: https://open.spotify.com/artist/3o42mstamO9qGU4P8p50Qr
2018-12-27
Länk till avsnitt

Reformbudget from hell (eller från m-kd)

Vi fick en budgetreservation som statsbudget. ***Rättelse: på ett ställe i avsnittet sägs 900 miljarder där det ska vara 900 miljoner*** Men det är också en reformbudget av rejälare slag. Vad innebär jobbskatteavdraget, RUT-ökningen och brytpunkten för statsskatt? Och är det här en rimlig process? Borde s-v-mp stoppat det hela genom att rösta på c i kontrapropositionen? Allt om budgeten, och så ett par lyssnarreaktioner på migrationsvalspecialen och den ekonomiska teori som bara hastigt berördes där.
2018-12-13
Länk till avsnitt

Parterna och makten, från Erlander till Kristersson | Gäst: Anders L Johansson

Vad betalade LO med för att få arbetsgivarna att gå med på sin starka maktställning? Hur uppstod konsensusmakten mellan stat, kapital och arbete, och varför bröts den på 70-talet? Med Anders L Johansson, Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-11-29
Länk till avsnitt

Arbetsmarknaden från Erlander till Kristersson, Sverige 1948-2018 | Gäst: PO Edin

Vi gästas av legendariska LO-ekonomen PO Edin och pratar om hur arbetsmarknaden blev vad den blev i Sverige. Om William Beveridge och Full Employment in a free society. Om samordningen i LO. Bretton Woods. Kjell-Olof Feldt. Carl Bildt. Och hur oron för en kommunistisk revolution gav LO en stark ställning.
2018-11-15
Länk till avsnitt

Skatter och transfereringar. Från Erlander till Kristersson. Gäst: Lars-Fredrik Andersson

De stora brytpunkterna i svensk ekonomisk politik ? 1950-talets stora skifte till ATP och socialförsäkringssystem, 1990-talets skattereform, och 2000-talets arbetslinje, och hur de påverkat människor och ekonomi, med Sandro Scocco, Lars-Fredrik Andersson och Jenny Lindahl.
2018-11-01
Länk till avsnitt

Inkomst- och förmögenhetsfördelning. Från Erlander till Kristersson, Sverige 1948 - 2018

Står vi inför en ny post-efterkrigsera politiskt? Kan vi kalla det en neokonservativ era? När den politiska kartan nu förändras framför våra ögon sammanfattar vi den tid, de beslut och de trender som lett oss dit vi är idag. Först ut: inkomst- och förmögenhetsutvecklingen. Ojämlikheten minskade som en följd av aktiv politik och regleringar från 1948 fram till 1980-talet. Sen vände trenden och idag är ojämlikheten lika hög eller högre än 1948 igen. Vad beror det på, och vad krävs för att vända utvecklingen?
2018-10-18
Länk till avsnitt

Har du koll på vad som är vetenskap? | Gäst: Emma Frans

Hur vet vi vad som är vetenskap och vad som är myter? Är det någon skillnad på förhållningssätt till sanningen inom natur- och samhällsvetenskap? Vi sänder direkt från bokmässan med en särskild gäst: Dr Emma Frans, forskare, vetenskapsjournalist och författare till Larmrapporten.
2018-10-04
Länk till avsnitt

Så blir de 4 kommande åren: eftervalsanalys

Varför är läget förvirrat? Vad kan vi veta utifrån positioner, grundlag och praxis i talmansrundor? Vad blir konsekvenserna för de närmsta fyra åren? Vi har alla svaren.
2018-09-20
Länk till avsnitt

Valspecial: läget I landet

Sista valspecialen ägnas åt två centrala frågeställningar: 1. Hur går det för svensk ekonomi? Skönmålar regeringen eller svartmålar oppositionen? 2. Hur stora är behoven i välfärden och hur ska de finansieras? Läs gärna diagrambilagan och rapporten om välfärdens resurser parallellt med lyssnande: http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2018/09/laget-i-landet-tabellbilaga.pdf http://arenaide.se/rapporter/valfardens-behov-och-resurser/
2018-09-06
Länk till avsnitt

Valspecial: lag och ordning | Jerzy Sarnecki

Ingen har väl missat att brott, straff, lag och ordning är heta i valrörelsen. Men vad säger forskningen? Ökar brottsligheten? Hur är det med våldtäkterna? Är invandrare överrepresenterade? Vad fungerar bäst om man vill minska brottsligheten? Fungerar hårdare straff? Och är verkligen lynchning på Twitter en bra form av straffpåföljd?
2018-08-30
Länk till avsnitt

Valspecial: vården | John Lapidus

Är finansieringen av vården tillräcklig? Måste skatterna höjas eller kan vi bibehålla en bra sjukvård med lägre skatter? Vilka styrsystem fungerar i vården och vad skapar de för incitament? Vården är väljarnas viktigaste fråga. Vi pratar med John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, och författare till boken vårdstölden.
2018-08-23
Länk till avsnitt

Live från Almedalen med Den ideologiska frågan

Pengar & politik poddade live med Den ideologiska frågan i Almedalen, och pratade om frågorna som valet inte handlar om, men som kommer att förändra allt i höst. Med Eric Rosén, Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-07-12
Länk till avsnitt

Valspecial: klimatpolitik | Maria Wetterstrand

Hur mycket ökar utsläppen? Vad beror det på? Vad blir konsekvenserna? Hjälpte Parisavtalet? Hur ska man mäta? Hur kan klimatpolitiken utformas för att undvika apokalypsen? Ja, några sådana valfrågor diskuterar Maria Wetterstrand, Sandro Scocco och Jenny Lindahl i detta avsnitt.
2018-06-28
Länk till avsnitt

Valspecial: skola och utbildning | Jonas Vlachos

Vår valspecial fortsätter med skola och utbildning. Och med oss har vi det självklara valet, Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi, vid Stockholms universitet. Vi reder ut betyg, friskolesystem, kunskapstapp och segregation, ja praktiskt taget allt du behöver veta om läget i dagens skola.
2018-06-14
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Så luras vi tro att det är dyrt med invandring

Med anledning av en ny ESO-rapport som släpps på torsdag, som drar helt fel slutsatser, så har vi spelat in ett extraavsnitt där Sandro Scocco förklarar vad som är fel på beräkningsmodellen och antagandena, och hur man borde tänka istället. Måstelyssning för alla som debatterar invandringens kostnader, vilket i den här valrörelsen verkar vara 98% av alla. Länkar till alla artiklar som nämns finns här: http://arenaide.se/sammanstallning_fakta_m_invandringens_kostnader/
2018-05-29
Länk till avsnitt

Valspecial: invandring och integration | Peo Hansen

Specialavsnitt från maj fram till valet om väljarnas viktigaste frågor. Första avsnittet, handlar om invandring och integration. Påverkas välfärden av hög invandring, i så fall hur? Hur fungerar integrationen i Sverige? Har S alltid tyckt så här? Med Sandro Scocco, Jenny Lindahl och Peo Hansen.
2018-05-17
Länk till avsnitt

Fake truths | Blir det lägre löner med alliansens politik eller inte?

Medierna faktagranskar politiska budskap, men hur lätt är det att avgöra vad som är sant och falskt? Vill moderaterna sänka lönerna eller inte? Sandro Scocco försöker med hjälp av Jenny Lindahl reda ut vad som gäller, och varför det är dumt att tro att man kan sanningsstämpla nationalekonomi.
2018-05-03
Länk till avsnitt

Populistisk ekonomisk politik, vad är det? | Gäst: Åsa Linderborg

Åsa Linderborg som tillsammans med Göran Greider skrivit boken Populistiska manifestet gästar podden för en diskussion om Corbyns ekonomiska politik kontra den svenska socialdemokratins, om hur man ska definiera populism och om hur många flyktingar som Sverige ska ta emot.
2018-04-19
Länk till avsnitt

Vad är egentligen den svenska modellen? | Gäst: Anders L. Johansson

Rikshushållaren är titeln på en ny bok av Anders L. Johansson som handlar om Gunnar Sträng och hans tid i regeringen, de reformer som genomfördes då och den svenska modellen som sådan. Vad kan vi lära oss idag av den optimistiska eran efter världskrigen?
2018-04-12
Länk till avsnitt

Har vi ett handelskrig eller?

Världshandeln i teorin är något annat än i praktiken. Ricardos liv och verk, opiumkriget, handelsavtalen, Brexit och Trump visar att det inte går att prata om frihandel utan att prata om makt. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-03-22
Länk till avsnitt

Elmarknaden ? avreglerat oligopol | Gäst: Mats Wingborg

Man kan fråga sig om en marknad verkligen är avreglerad när kunderna påtvingas en monopolnätleverantör samt elleverander som i stort påminner om kartellbildning på en marknad som tillåts präglas av lobbyism med assymetrisk tillgång till information och höga inträdesbarriärer för nya spelare? Det är en ovanligt välformulerad lyssnarfråga i detta avsnitt som gästas av Mats Wingborg, författare till Elektrikerförbundets rapport "En avreglerad elmarknad". Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-03-08
Länk till avsnitt

Hushållens skulder och bostadsfinansieringen

Ja, ursäkta, det blev lite ångt, men vi älskar verkligen att prata om frågan om hushållens, statens och finansiella sektorns roll för att finansiera bostadsbyggandet. En vacker dag när era nuvarande eller framtida barn ska flytta hemifrån kommer ni kanske att tacka oss i efterhand!
2018-02-22
Länk till avsnitt

Börskraschen från helvetet som gick över på en dag.

Hör hur börsen fungerar jämfört med en verklig ekonomi, och hur Dow Jones störtdykning hänger ihop med löner, vinster och inflation, med Sandro Scocco och Jenny Lindahl. Också svar på några av frågorna om RUT och ROT från förra avsnittet.
2018-02-08
Länk till avsnitt

Så funkar RUT- och ROT-avdraget

(spoiler: inte så bra!). Bidragsberoende ökar i Danderyd, men inte i Gällivare. Orsaken är RUT-avdraget. Hur är det tänkt, vad är det bra för, och hur skulle det kunna fungera istället? Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-01-25
Länk till avsnitt

Den politiska ekonomins fem stora dilemman | Gäst Per Molander

Per Molander, aktuell med boken Condorcets misstag, gästar podden för en diskussion om marknadsjämvikt, den politiska ekonomins fem stora dilemman människans natur, statens roll, kunskapssyn och utbildningsväsende. Per Molander har tidigare skrivit bland annat boken Ojämlikhetens anatomi. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-01-11
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning med gäst | Viktor Barth-Kron

Pengar & politik spanar efter de stora trenderna 2017, och hittar det totala genombrottet för GAL-TAN-skalan baserat på Marx reifikationsteori, socialdemokratins trademarkade trygghet och hur de claimat vanligt sunt förnuft och nu får svårt att leverera, samt det Orwellska dubbelspråket ? eller som man skulle säga idag: samtidens kognitiva dissonans.
2017-12-28
Länk till avsnitt

Så blir vi lurade att tro att transportinvesteringarna är större än vad de är

Extramaterial i detta avsnitt då vi betar av många lyssnarfrågor. Huvudtemat är hur vi blir blåsta av det sätt på vilket finansdepartementet redovisar infrastrukturinvesteringar. Egentligen investeras mindre idag än tidigare i transportsystemet. Den gröna linjen i diagrammet visar hur mycket vi faktiskt investerar i fasta priser.
2017-12-15
Länk till avsnitt

Varför ökar klyftorna mellan rika och fattiga? Live på socialistiskt forum

De senaste decennierna har vi haft en sämre produktivitetsutveckling samtidigt som vi haft kraftigt ökande klyftor. Hur det hänger ihop, hur det påminner om medeltiden och varför det leder till att företagen investerar så mycket i politiska kampanjer kommer att förklaras på sedvanligt pedagogiskt sätt i denna podcast från Arena Idé. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2017-11-30
Länk till avsnitt

Medier och ägande, med Journalistpodden, Jonas Nordling

Vår första samproduktion är med journalistpodden och handlar om medier, ägande och styrning. Hur påverkas mediernas innehåll av ägande? Är journalistiken helt fri och oberoende, eller är allt en konspiration?
2017-11-16
Länk till avsnitt

Del tre 90-talet

Tredje delen av trippelalbumet om 1980- och 90-talets finanspolitik och kriser. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl. OBS! bilden är ett montage.
2017-11-02
Länk till avsnitt

Trippel-LP del två - 90-talet

Det blev inte ett dubbel- utan ett trippelalbum, ett edgy val som placerar Pengar & politik i gott sällskap tillsammans med The Band, The Clash, Wings och George Harrison. Vi går igenom 1990-talet fram till Assar Lindbeck-kommissionen. Dvs egentligen 1990-1992. Fortsättning följer i del tre.
2017-10-19
Länk till avsnitt

Dubbel-LP del ett ? 80-talet

Nytt avsnitt av Pengar & politik med Sandro Scocco och Jenny Lindahl, som handlar om ett årtionde som kom att forma det ekonomiska och politiska utvecklingen för många år framåt, och vars sviter vi fortfarande ser i dagens ekonomiska politik, nämligen 80-talet. Vad hade folk på sig och varför blev ekonomin som den blev? Detta är en dubbel-LP, där första plattan handlar om 80-talet och den andra om 90-talet.
2017-10-05
Länk till avsnitt

Lösa Förbindelser

Om de allt sämre arbetsvillkoren och vad de gör med samhället och människorna. ****Spoilervarning! GoT, Tro hopp & kärlek och Paradise Hotel*** Första gången pengar och politik som kommer med en spoilervarning. Vill du inte få Paradise hotell 2017, Tro hopp och kärlek 2017 eller Game of Thrones säsong 1 eller Game of Thrones säsong 7 spoilade, stäng i så fall av vid 1:10:30
2017-09-21
Länk till avsnitt

Trump: ?Det kallas väder?

Finns det ett samband mellan ?vädret? i Texas och Karibien och den globala uppvärmningen eller är allt en scam från Kina? Varför funkar inte nationalekonomernas favoritlösning: koldioxidpris? Och även: Kan någon förklara vad som händer när is smälter? Steve Stockman och Jon Stewart försöker var för sig. Sandro Scocco tar på sig klimatekonomhatten och reder ut vad som gäller, tillsammans med Jenny Lindahl. Bilden: Jon Stewart visar vad som händer när man lägger is i vatten.
2017-09-07
Länk till avsnitt

Hur många vet ens vad 3:12-reglerna är?

Ska vi ha en regeringskris och misstroendeförklaring så ska vi väl i alla fall ha klart för oss vad de skatter vi bråkar om går ut på. Är 3:12 reglerna bra eller dåliga? Vad går de ut på? Vad är förslaget regeringen lagt? Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar också om misstroendeomröstningar genom tidena.
2017-08-24
Länk till avsnitt

Båstadsveckan har förstört Almedalsveckan | Live med Viktor Barth-Kron

Hör hur Almedalsveckan krossade Båstadsveckan för den ekonomiska eliten, och hur Båstadsveckan slog tillbaka. Vi gör också en utblick över de stora politiska trenderna i Europa, och hur de kommer att påverka svensk politik.
2017-07-06
Länk till avsnitt

Profitörernas återkomst

Varför har lönernas andel av ekonomin gått ner? Pengar & politik diskuterar nya rön från Chicago och vad Googles miljardböter handlar om. Alla lyssnarfrågorna ströks för att komma ner i tid, men de finns inspelade som bonusmaterial någon gång. Vi fick i alla fall ner avsnittet till under en timme!
2017-06-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.