Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Pengar och Politik

Pengar och Politik

Du vill ha bättre koll när du lyssnar på ekonominyheterna. Du vill ha argument och kött på benen i debatten. Lyssna när Alicia Heimersson och Sandro Scocco snackar om gränslandet mellan ekonomi och politik, ibland med gäster, i Arena Idés ekonomipodd.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

arenaide.se/ekonomi/pengarpolitik/

Avsnitt

Smarta lyssnare och fiatpengar | Sommar Q&A

Pengar och politik samlar ihop lösa trådar och svarar på era frågor och funderingar. Och vilka frågor sen! Sandro ger beröm. Var avgörs den stora politiken? Vad är chanserna för en omfattande skattereform? Modern Money Theory och mycket mer. Del 1 av 2. Glad sommar! Medverkande: Sandro Scocco och Alicia Heimersson
2020-07-09
Länk till avsnitt

Det största ekonomisk-politiska misstaget i modern historia | Gäst: Ulf Dahlsten

Reformen gav oss 90-tals krisen, mindre investeringar i den reella ekonomin och ökade skuldsättningen. Vi har pratat med en av tre som var i rummet när Palme såg ner i bordet och lät det passera: Ulf Dahlsten. Skadan är skedd, men går det att ta sig ur situationen nu? Som vanligt med Sandro Scocco och Alicia Heimersson. Den sistnämnda ber också som vanligt om ursäkt för ljudkvaliteten.
2020-06-25
Länk till avsnitt

"Paradise hotel framför Tegnell" ? En podd om LAS

Pengar och Politik tar sin an LAS och ett läge så känsligt att Sandro backar från att spekulera kring politiken. Desto mer om vilka konsekvenser utredningens förslag får för svensk arbetsmarknad, om det finstilta och den svenska modellen. Nördigt otillgängligt eller nördigt folkbildande? Gäst Samuel Engblom, TCO.
2020-06-11
Länk till avsnitt

Vägen framåt för LO | Gäst: Nya LO-ordföranden

Hur ser framtiden för LO ut? Vilka utmaningar finns på bordet och bakom kulisserna? Vem bättre att svara på de frågorna än LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson?! Handels avgående ordförande, en av politikens hetaste personer, gästar podden. Medverkande Susanna Gideonsson, Sandro Scocco och Alicia Heimersson.
2020-05-28
Länk till avsnitt

Sista studiecirkeln! Kapitel 8 Främlingsfientlighet och sirenernas sång

Nedförsbacke i pudersnö enligt Sandro. Bara politik enligt Alicia. Oavsett så sista studiecirkelpodden! Bokens undertitel får sitt svar, och även varför de främlingsfientliga partierna växer och hur andra partier ska hantera det. Dessutom lite om valet i Trinidad, The red pill movement och Sandros tal till nationen!
2020-05-21
Länk till avsnitt

Sandros tal till nationen

Sandros tal till nationen. Känslan av boken Och några antar jag är ok fångad på tre minuter. Enjoy! Och sprid!
2020-05-21
Länk till avsnitt

Kommissionen Pengar och Politik för Post-corona omstart av Sverige

Framtiden definieras här och nu. En annan värld är möjlig. Den ekonomiska politiken har möjlighet att jämna ut ekonomiska skillnader mellan människor. I Pengar och Politiks ultrasnabba betänkande stakas vägen ut. Vägen som gör corona till en möjlig nystart - inte bara omstart. Medverkande Sandro Scocco och Alicia Heimersson
2020-05-14
Länk till avsnitt

Den svenska utmaningen att vända trenden. Studiecirkel kapitel 7

Ett avsnitt som alla kan relatera till. Vi pratar social rörlighet och vikten av en bra skola, en schysst bostadspolitik och hyfsat jämn inkomst fördelning. Sandro erkänner att han en gång hade fel, Alicia berättar varför hon inte knarkar och Per nominerar gamla enskede till Kärrtorps Djursholm.
2020-05-07
Länk till avsnitt

Coronahanteringen avgör våra barns framtid

Verkligheten före och efter corona. Kapitalismen försvaras, slöseriet som just nu håller på att ske med skattebetalarnas pengar fördöms och en varningsflagg höjs för hur framtiden kommer att se ut om de två ovannämnda punkterna inte tas på fullaste allvar. Ett långt avsnitt som du absolut inte vill vara utan. Medverkar gör Andreas Cervenka, Sandro Scocco och Alicia Heimersson.
2020-04-30
Länk till avsnitt

Hur mycket invandring tål Sverige... att inte ha? Bokcirkeln del 6

Per får sista ordet med en historia om varför Bengt Westerberg är folkpartist, Alicia sätter ner foten och nästa veckas guld-gäst presenteras. Och så lite om kapitalstocken, försörjningskvoten och hur en statsbudget funkar också. Medverkar gör Sandra Scocco, Per Lindberg och Alicia Heimersson.
2020-04-23
Länk till avsnitt

Corona gör företagare till socialister ? Sandro blir Ayn Rand

Vi pratar bail-out och bail-in och varför den senare är att föredra, varför det verkar som att krisen -08 lärt oss absolut ingenting, och viktigast av allt: varför behöver inte ägarna ta något ansvar och skjuta till pengar till sina egna företag?
2020-04-16
Länk till avsnitt

Den lilla och stora integrationspolitiken. Bokcirkeln del 5

Del fem av bokcirkeln tar hastigt avstamp i kapitlet om lilla och stora integrationspolitiken, ett koncept Sandro snott från hans tid på regeringskansliet, men handlar i slutändan mest om olika syn på rättvisa, John Rawls och frihet. 15 hp statsvetenskap på 1h:30min. Dessutom presenteras den nya Jenny: Alicia heter hon. Med Sandro Scocco, Per Lindberg och Alicia Heimersson.
2020-04-09
Länk till avsnitt

Regeringens krispaket och Jennys sista avsnitt!

Regeringens krispaket, läget i svensk politik och när och hur kommer återhämtningen efter krisen? Jenny berättar vad hon tar med sig från Pengar & politik, Sandro tänker inte spoila vem som blir hennes efterträdare.
2020-04-02
Länk till avsnitt

Social rörlighet den avgörande faktorn för positiv integration. Bokcirkeln del 4.

Per etablerar för tredje kapitlet i rad att det här kapitlet är själva motorn i boken. Det handlar om vad som skapar social rörlighet, varför den störtdykt i Sverige och vad det betyder för jämlikhet och integration. Många bonusdiskussioner, som till exempel ifall inte Mikael Persbrandt måste ha undrat själv vad han gjorde i Vasakronan-reklamen på 90-talet där han dansade på borden för att gestalta den härliga stämningen i Vasakronans fastigheter. Med Per Lindberg, Jenny Lindahl och Sandro Scocco.
2020-03-26
Länk till avsnitt

Coronaspecial ? ekonomisk kollaps eller vad händer nu?

BNP:n, börsen, bostadsmarknaden, kommer allt krascha? Vad händer med sysselsättningen, och kommer krispaketen från finansdepartementet och riksbanken ha någon effekt? Vad är farligast ?  viruset eller en eventuell ekonomisk kollaps, och hur ser prognosen ut? Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar Covid-19, och poddar som goda samhällsmedborgare för första gången på varsin fysisk plats!
2020-03-19
Länk till avsnitt

Bernie eller Biden? | Gäst: Leif Pagrotsky

Med supertisdagen avklarad är de två kandidaterna till att nomineras av demokraterna som presidentkandidat klara: Joe Biden och Bernie Sanders. De stora frågorna nu är då: hur skiljer sig deras politik åt, och vem har störst chans att besegra Donald Trump? Sandro Scocco och Jenny Lindahl gästas denna gång av Leif Pagrotsky, tidigare generalkonsul i New York och statsråd i Göran Perssons regering.
2020-03-05
Länk till avsnitt

Positiv och negativ integration. Bokcirkeln del 3.

Del tre av bokcirkeln handlar om modeller för integration. Invandring kan leda till sänkta lägstalöner, det vill säga negativ integration, men i samhällen som Sverige leder det istället till att de som redan är etablerade på arbetsmarknaden bumpas upp i lön och yrken, det vill säga positiv integration. Hur går det till? Nyckeln ligger i social rörlighet. Med Sandro Scocco, Jenny Lindahl och Per Lindberg.
2020-02-27
Länk till avsnitt

Kriget om Rut-avdraget

Riksrevisionens rapport tillsammans tillväxtverkets analys om RUT-avdragets effekter på sysselsättning, skatteintäkter och utanförskap visar att det är en sanslöst dyr reform som riktar sig bara till välbeställda. Kriget om RUT är i full gång, och även om januariavtalet innebär att RUT ska utökas ännu mer ? är det verkligen realistiskt, eller innebär de fakta som tagits fram nu en grundstötning för hela projektet?
2020-02-20
Länk till avsnitt

Hur påverkar utlandsfödda ekonomin? Bokcirkeln del 2

Vi väger upp att det är bokens TYNGSTA kapitel med att göra det kanske lättsammaste avsnittet någonsin. Förutom att reda ut hur invandring påverkar samhällsekonomin och hur man ska räkna kring det, så lägger vi också ganska mycket fokus på att prata om skillnaden mellan att åka taxi och att köra taxi.
2020-02-14
Länk till avsnitt

Skatteslöseri i mångmiljardklass

Vad är en skatteutgift? Och varför betraktas den inte riktigt som lika mycket som en utgift som de som ligger bland de vanliga sorternas utgifter? Samtidigt som det är bråk om några få miljarder till välfärden, så diskuterar vi knappt alls de mångmiljardbelopp som läggs som skatteutgifter. Och inte minst: vad f*n får vi för pengarna?
2020-02-06
Länk till avsnitt

Är Sverige sämst i världen på integration? Bokcirkeln del 1

Vi läser första kapitlet i Sandro Scoccos bok "Och några, antar jag, är ok!". Cirkeldeltagare är förutom författaren själv Jenny Lindahl och Per Lindberg. Första kapitlet handlar om myten att Sverige är sämst på integration, hur det ser ut egentligen och varför den här idén envisas med att poppa upp.
2020-01-30
Länk till avsnitt

Januariavtalet ett år ? vad händer nu?

Utvärdering av januariavtalet - hur står de politiska spelpjäserna så här ett år senare? Är de socialdemokratiska utspelen om minskad asylinvandring oansvariga sett till demografiutmaningarna Sverige står inför? Hur långt räcker de extra miljarderna till att täppa hålen i välfärdsbudgetarna? Magdalena Andersson släppte en rapport i somras som visar på den bild som Sandro talat om i ett antal avsnitt: att det som är Sveriges stora demografiska problem när det gäller är svenskfödda gamlingar. Det är ett problem som kan lösas på olika sätt, varav ett är fler invandrare i arbetsför ålder. Givet att vi skulle lägga till de 7,5 miljarderna till kommunsektorn, så skulle det fortfarande saknas 15 miljarder under nästa år ifall vi vill upprätthålla exakt den nivå som är nu på sjukvården och den kommunala och regionala verksamheten i övrigt. Det saknas alltså 15 miljarder ytterligare för att vi ska nå årets vårdkaosnivå. Sandro Scocco och Jenny Lindahl är tillbaka!
2020-01-23
Länk till avsnitt

Lyssnarfrågespecial 2019

Klimatfrågor, finanspolitik, valuta, banker, skattepolitik och tips om vad du ska kolla på under ledigheten. Det är dags för den årliga mellandagstraditionen LYSSNARFRÅGESPECIAL!
2019-12-26
Länk till avsnitt

A?rskro?nika 2019 | Gäst: Annie Reuterskiöld

Veckans avsnitt innehåller spaningar om året som gått och vad vi har framför oss. Annie om likheterna med 1920-talet, Sandro om gatans återkomst och Jenny om politikens och journalistikens brist på riktiga historier. Avsnittet innehåller en rabattlänk till Sandros nya bok, för er som lyssnar. (När Jenny mot slutet pratar om Lars Ilshammar menar hon Lars Truedsson.)
2019-12-12
Länk till avsnitt

Ett ljus i det kompakta mo?rkret ? Sandros nya bok är ha?r!

Snart finns "och några, antar jag, är ok!" i handeln, och i Pengar & politik kommer det att bli bokcirkel och avsnitt varje vecka efter nyår. Den här gången pratar vi nästan bara om slutsatserna, i sista kapitlet, och vad de betyder för svensk politik. Spoiler: en hel del!
2019-11-28
Länk till avsnitt

Va?lfa?rdsskulden | Gäst: Tobias Baudin

Hur ser prognosen ut för välfärdens resurser i framtiden, och hur påverkas kommunerna av demografi. hur fungerar den kommunala omfördelningen, hur slår den automatiska åtstramningen och hur många arbetstimmar behövs? Detta, och den stundande avtalsrörelsen avhandlas av Sandro Scocco, Jenny Lindahl och avsnittets gäst Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.
2019-11-14
Länk till avsnitt

Tulipanarosen

Sandro Scocco och Jenny Lindahl går igenom skattepolitikens principer ? kan man sänka transfereringarna och finansiera en stärkt välfärd? Kan man genomföra 73-punktsprogrammet och fortfarande uppfylla den punkt som handlar om att minska de ökade klyftorna? De tar sin utgångspunkt i en skatteantologi som Kommunal nyligen gett ut.
2019-10-31
Länk till avsnitt

Chockstatistiken: utrikes födda jobbar mer

Sandro har tagit fram - inte en rapport, inte en artikel, inte ett PM ? ett kompendium! Det innehåller statistik från SCB som visar att per person i snitt arbetar utrikes födda fler timmar än svenskfödda. Dessutom svarar Sandro och Jenny på frågor från lyssnarna om förra avsnittets uttalande om Kvartal.
2019-10-17
Länk till avsnitt

Går det att fälla högerpopulister i val? | Gäst: Torbjörn Sjöström

I det danska valet tappade motsvarigheten till SD ? Dansk Folkeparti ? stor del av sina väljare. Detta har beskrivits som ett resultat av att danska socialdemokraternas strategi att vara tuffa mot invandring. Men hur väl stämmer den bilden? Sandro Scocco och Jenny Lindahl gästas av Torbjörn Sjöström som är VD för Novus.
2019-10-03
Länk till avsnitt

Med stor makt kommer stort ansvar | Gäst: Peter Bofinger

Vi pratar med Peter Bofinger, ett av de stora namnen i tysk nationalekonomi, och tidigare medlem tyska finanspolitiska rådet. Om varför sveriges finansminister är som Tyskland, om varför Tyskland borde ha högre löneöknigstakt, om varför det är läge att finansiera en green new deal med ökad statsskuld, och varför statsskuld är som alkohol. Vi behöver ett Tyskland som tar ledartröja i Europa, menar Scocco, och Bofinger har lösningar på vad som behöver göras.
2019-09-19
Länk till avsnitt

Euron fyller 20 år ? fick nej-sägarna rätt?

På plussidan: man slipper växla pengar på resa. På minussidan: arbetslöshet och finanskris? När euron i år fyllt 20 år är det dags att summera vad som sades, hur det gick och hur det ska gå nu. Hur hänger finanskrisen i Grekland ihop med EMU, kommer projektet att bli klart, och hur ska det gå för Storbritannien?
2019-09-05
Länk till avsnitt

Switcherooutrymmet

Det är roligare att kalla det att satsa än säga ?vi switcherooade 25 miljarder?. Sandro Scocco och Jenny Lindahl är tillbaka! De avhandlar läget i ekonomin, höstbudgeten, reformutrymmet/den automatiska åtstramningen, granskningen av finanspolitiken och det parlamentariska läget inför höstbudgeten.
2019-08-22
Länk till avsnitt

Blockpolitiken 2.0 live Almedalen | Gäst: Mattias Svensson

Vilka är de nya blocken, de stora ideologiska och sakpolitiska konflktlinjerna i det nya politiska landskapet? Det reds ganska gediget ut i detta avsnitt, där vi också passar på att göra några Almedalenspaningar. Med Jenny Lindahl, Sandro Scocco och Mattias Svensson.
2019-07-04
Länk till avsnitt

E-krona, frälsning eller fördömelse? | Gäst: Hanna Armelius

Hanna Armelius från riksbanken förklarar vad en e-krona är, vad riksbanken arbetar med för pilotprojekt, och varför vi kan behöva en statligt garanterad digital peng. Men kan det vara lösningen på bankernas för stora makt? Eller kan det som svenskt näringsliv tror skapa problem i ekonomin? Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2019-06-13
Länk till avsnitt

Kronkursen

Hur hänger kronförsvagningen ihop med inflationen? Är det bra eller dåligt eller spelar det ingen roll att kronan är svag? Varför klagar exportföretagen på kronkursen när de borde tjäna på det? Kan löneökningar vara en väg framåt? Många frågor som får sitt svar, plus en liten kommentar i början om den aktuella rapporten om migration och sysselsättning, och varför det inte gör någon nytta att införa låga löner för så kallade enkla jobb.
2019-05-30
Länk till avsnitt

Money for nothing

Hur skapas pengar, och hur fungerar banker? Sandro Scocco går igenom tre nationalekonomiska modeller för hur banksystemet fungerar. De artiklar som hänvisas till http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/05/money-creation-in-the-modern-economy-boe-1.pdf http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/05/skapa-pengar-artikel.pdf
2019-05-16
Länk till avsnitt

A Green New Deal ? investeringar det enda som kan rädda klimatet

Pengar & politik har träffat Ann Pettifor, en av skaparna av det första Green New Deal, som anammades av Gordon Brown och Barack Obama, men sen kom finanskrisen 2008. Nu går vi igenom varför varken handel med utsläppsrätter eller koldioxidskatt skulle hjälpa, samt varför klimatpolitiken också måste vara jämliketssträvande. Scocco lanserar ett skatteförslag.
2019-05-02
Länk till avsnitt

Så blir du lurad om budgeten

Det kallas reformutrymme, men vad är det? Sandro Scocco gör klart att det vi tror är pengar att sätta sprätt på i feta reformer, i själva verket är en nedskärning, och att som systemet är riggat så måste den offentliga sektorn dra ner på personal varje år, så länge inga beslut fattas som kompenserar för den automatiska åtstramningen.
2019-04-11
Länk till avsnitt

Härmed sätter vi märket! | Gäst: Marie Nilsson

Avsnittet handlar en del om korv, vill man verkligen veta hur kollektivavtal och korv tillverkas? Vad menar Sandro med att livslångt lärande är bra för den svenska falukorven? Men framförallt, vilken analys gör If Metalls förbundsordförande av läget för räntor, inflation, konjunktur och politik inför avtalsrörelsen? Med Sandro Scocco, Marie Nilsson och Jenny Lindahl. Foto: Daniel Hermansson.
2019-04-04
Länk till avsnitt

Bostadspolitiken efter januariavtalet

En sanslöst klargörande omgång, där Martin Hofverberg reder ut missförstånd kring marknadshyror, januariavtalet, hur bruksvärde och presumtionshyror fungerar och varför partsmodellen på hyresmarknaden behöver försvaras. Som vanligt med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2019-03-21
Länk till avsnitt

Vad händer med arbetsmarknadspolitiken efter januariavtalet?

En av punkterna i regeringsuppgörelsen rör arbetsförmedlingens uppdrag. Sandro Scocco och Jenny Lindahl sätter dagspolitiken i ett sammanhang, går igenom hur socialtjänsten blivit den nya a-kassan, vad arbetsmarknadsutredningen handlade om, och hur man kan anta att uppgörelsen om att privatisera förmedlingen av arbete är tänkt att fungera
2019-03-07
Länk till avsnitt

Avmattningen är här ? när kommer lågkonjunkturen?

Nedgången har börjat, men vad betyder det? Lyssna och häng med bättre genom att följa de här diagrammen: http://arenaide.se/diagrambilaga-till-avsnittet-avmattningen-ar-har-nar-kommer-lagkonjunkturen/
2019-02-22
Länk till avsnitt

Den inre ojämlikheten | Gäst: Richard Wilkinson

Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar med Richard Wilkinson, författare till Jämlikhetsanden och Den inre ojämlikheten, om vad ojämlikhet får för konsekvenser för psykisk hälsa, klimat och samhälle.
2019-02-07
Länk till avsnitt

Vad vill Sveriges nya regering?

Det blev en S+Mp-regering igen, fast som gjort slut med vänsterpartiet och istället ingått partnerskap i 73 punkter med centern och liberalerna. Sandro Scocco har gått igenom vad detta betyder för skatter, hyror, fördelningspolitik, anställningsskydd, integration och själva demokratin, tillsammans med Jenny Lindahl.
2019-01-24
Länk till avsnitt

Lyssnarfrågor ? Q&A 2k19!

Har vi mörkat sanningen om jobbskatteavdraget? Vita husets socialism-rapport! Kommunala balanskravet! ÄNNU MER om Lafferkurvan! INTERAKTIVT avsnitt där du kan rösta på menti.com, kod 119691. Piketty! Varför pratade vi inte om ROT i RUT och ROT-avsnittet? Kommunal arbetsmarknadspolitik! Är SD:s klimatpolitik egentligen bäst? Vi svarar kort och gott på LYSSNARFRÅGOR! Yey!
2019-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 100, live på Södra teatern, om privilegiestriden

Fira in nyåret med vårt hundraavsnittsfirande! Sandro målar upp en bild av tre huvudsakliga privliegiestrider, baserat på klass, kön och del av världen ? hur de utvecklats och vad som händer just nu. Viktor Barth-Kron, Zina Al-Dewany och Jenny Lindahl kommenterar och diskuterar det politiska läget, och publiken deltar genom mentimeter! För att höra den fantastiska musiken av Bishat Araya, gå till hennes Spotify: https://open.spotify.com/artist/3o42mstamO9qGU4P8p50Qr
2018-12-27
Länk till avsnitt

Reformbudget from hell (eller från m-kd)

Vi fick en budgetreservation som statsbudget. ***Rättelse: på ett ställe i avsnittet sägs 900 miljarder där det ska vara 900 miljoner*** Men det är också en reformbudget av rejälare slag. Vad innebär jobbskatteavdraget, RUT-ökningen och brytpunkten för statsskatt? Och är det här en rimlig process? Borde s-v-mp stoppat det hela genom att rösta på c i kontrapropositionen? Allt om budgeten, och så ett par lyssnarreaktioner på migrationsvalspecialen och den ekonomiska teori som bara hastigt berördes där.
2018-12-13
Länk till avsnitt

Parterna och makten, från Erlander till Kristersson | Gäst: Anders L Johansson

Vad betalade LO med för att få arbetsgivarna att gå med på sin starka maktställning? Hur uppstod konsensusmakten mellan stat, kapital och arbete, och varför bröts den på 70-talet? Med Anders L Johansson, Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
2018-11-29
Länk till avsnitt

Arbetsmarknaden från Erlander till Kristersson, Sverige 1948-2018 | Gäst: PO Edin

Vi gästas av legendariska LO-ekonomen PO Edin och pratar om hur arbetsmarknaden blev vad den blev i Sverige. Om William Beveridge och Full Employment in a free society. Om samordningen i LO. Bretton Woods. Kjell-Olof Feldt. Carl Bildt. Och hur oron för en kommunistisk revolution gav LO en stark ställning.
2018-11-15
Länk till avsnitt

Skatter och transfereringar. Från Erlander till Kristersson. Gäst: Lars-Fredrik Andersson

De stora brytpunkterna i svensk ekonomisk politik ? 1950-talets stora skifte till ATP och socialförsäkringssystem, 1990-talets skattereform, och 2000-talets arbetslinje, och hur de påverkat människor och ekonomi, med Sandro Scocco, Lars-Fredrik Andersson och Jenny Lindahl.
2018-11-01
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.