Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Men Herre Gud!

Men Herre Gud!

Publicerades 2014/2015. Utan tro är du inget. Programledarna Mark Levengood och Henrik Johnsson bjuder in gäster för att diskutera vad de tror på; konsten, kärleken, djävulen eller makten? Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/menherregud

Avsnitt

"Jag tror på trams. Jesus var en tramsbyxa."

Jag jobbar med gissningar inte tro, säger Simon Gärdefors.

Frej Larsson fick en välsignelse som barn -"kändes fett, men jag visste inte vad det var" - och konfirmerades för att revoltera mot sin mamma som skrivit ut honom från kyrkan. Far & Son är gäster i det sista avsnittet och vi släpper kontrollen och glädjs av provokationer. Vi söker efter det mäktiga i ondska och kreativiteten i det destruktiva. När alla strävar mot det goda så måste något gå sönder. Varm humor är det värsta som finns. Humorn har ett pris, den måste gå före den subjektiva bedömningen. Vad skulle hända om Jesus klev in i kyrkan och motsvarade allas fantasibild med vita kläder och barfota? Hur skulle han bemötas då? Hur skulle du bemöta honom? Skulle du se Jesus före han upptäcker dig? "Samhället försöker förändra en om man är lite konstig, därför måste vi förändra samhället." Henrik, Mark, Far & Son och du i sista seansen.
2015-11-29
Länk till avsnitt

"Gud är allt om Gud är livet"

Vi undersöker efter sanningen när författarinnan och illustratören Inger Edelfeldt är vår gäst, vars nya bok heter "Fader vår". Vi går från grunden, existentialismen, och enas om att "när man tror att man vet något så är man färdig".

Vi pratar om mitt jag och andras jag och huruvida våra jag kan sammanföras med andras jag. Kanske finns svaret i sex om man vill nå en ihopsmältning? Kristendom handlar om dom goda frågorna, inte de dumma svaren. Vi ringer upp hjärnforskaren Katarina Gospic och frågar var i hjärnan tron finns och om den går att mäta. Vi berör zen coaching, djävulens lungor och hur vi drivs av synd också. Att en liten kaka till kaffet inte är lika syndigt som en stor. Men två små då? Det blir gott hos oss. Var med.
2015-11-22
Länk till avsnitt

"Det vore lättare om jag hade en tro"

- Det vackraste som finns är kärleksbudskapet, men jag kan inte följa auktoriteter som säger vad sanningen är, för det vet ingen, säger Helena Bergström - urkraften som kan få grejer att börja rulla utan att behöva skydda sig.

Vi pratar om den förbannade oron som smittar av sig. Mark kommer för sent från USA, men är pigg trots att mannen i sätet bredvid på planet gjorde resan gasfylld. Kan vi vänta in döden, bestämma själv vilket andetag som blir det sista? Det blir också euforiskt. Friden på scenen och på hästryggen. Vi ringer till pilgrimsprästen Karin Sanell för att höra mer om hennes arbete med själavård till häst. Upp i sadeln, vi är med dig.
2015-11-15
Länk till avsnitt

"Tror man inte på mirakel tror man inte på Gud"

- Det måste finnas en högre intelligens, en högre kärlek, säger artisten Dan Hylander som tror på andlighet.

Det handlar om hur svårt det är att vara god och hur mycket enklare det är att bli ond. Om du är ond och blir god, kan du då bli god igen? Mark pratar om Guds revansch på kyrkan, Henrik om Jesus som punkare och Dan om sina funderingar på att bli katolik.  Vi ompositionerar Gud men är överens om att musik är en genväg till vår Herre. Musik man tycker om. Kristen hårdrock och vit gospel är som sex utan höfter. Vi svävar fritt. Var med oss. Men Herre Gud! Vi hör dig.
2015-11-08
Länk till avsnitt

Människan kan förändras

I kyrkorna finns alltid ro. Där kan man tro om man vill, men alltid andas.

I kyrkorna finns alltid ro. Där kan man tro om man vill, men alltid andas. Skådespelaren Björn Kjellman är gäst och vi pratar om leken att få förställa sig till någon annan men ändå veta vem man är. Var finns det andliga i det antika?  Henrik klasskamrat sen antiken och varandes antikexpert Li Pamp guidar i andligheten i de belevade möblerna som kan berätta hur det var. Mark, som inte tror på horoskop, lyckas med kuslig säkerhet tyda gästens person i stjärnorna. Vi glittrar i skyn för dig. Följ oss.
2015-11-01
Länk till avsnitt

"Det är att lättare att tro när man är svag"

Den sensibla skådespelerskan Sofia Helin samtalar om sensibilitet och sårbarhet - "Det är svårt att leva när man är högkänslig". Men när hon spelar Saga Norén, Länskrim Malmö, i Bron är hon långt från Gud.

Mark fick ett vykort från evigheten, kanske. Henrik mäter vår Herre - "Gud är aningens större än vårt oändliga universum". Vi måste tala till människors goda sidor. Inte göra andra onda för att framställa oss som goda. Dessutom tolkar vi Europe och texten till deras låt "The Second Day" från senaste skivan "War Of Kings". "There's a light we just cannot see. There's a hope that won't give out..." Är det slutet, början eller mittemellan dom sjunger om? Var med oss. Vi hörs.
2015-10-25
Länk till avsnitt

"Jag tror på hopp och att det ska bli bra"

- I alla svåra stunder finns hopp. Vissa har hopp andra har inte funnit det ännu, säger författaren Arkan Asaad, som lät sig bli bortgift vid 19 för att göra sin pappa stolt.

Det handlar om hopp. Hoppet kan man inte ta förgivet. Hoppet är lika med liv, tar man det ifrån någon så blir den livlös. Arkan tror på Gud, men vill inte kalla sig religiös. Henrik försöker värdera frihet. Är det skillnad på den den frihet du föds in i och den du måste erövra? Mark berättar om sina hopplösa vänner och när han hängde upp sin styvpappa i skärpet på en köttkrok. Vi analyserar Nick Caves låt "Mermaids" där han sjunger att han tror på Gud och sjöjungfrur Våra liv är så stora och vår vardag så liten. Är villkor motsatsen till kärlek? Är vilkorslöshet är en förutsättning för kärlek? Lyssna på oss villkorslöst, vi hör dig som du är utan krav.
2015-10-18
Länk till avsnitt

"Jag var hos djävulen och tuppade av"

Det finns hopp - jag tror på människans godhet och konstens kraft, säger den gudomliga seritecknaren Nina Hemmingsson, som tror på Gud, ibland. Oftast inte.

Vi tror på att försöka tala till varandras goda sidor för att ytterligare godhet ska uppstå och definiera skillnaden på den gråa gråten i förtvivlan och det nyttiga i tvivel. Nina berättar om när hon och en kompis blev lite bortrövade av Livets Ord och tuppade av på ett tältmöte när hon mötte djävulen. Mark utvecklar teorin om "änkelesbianer" och Henrik ringer upp sin konfirmationspräst Kerstin Wimmer som tror att varje människa har en egen melodi. Det är ljust och melodiskt. Sjung med oss.
2015-10-11
Länk till avsnitt

"Jesus är vänster"

"Jag har ingen religiös tro, jag tror på människans inre möjligheter" berättar Jan Guillou i säsongens andra Men Herre Gud!

Vi går igenom gästens religiösa bakgrund av "slentriankristna och högerhårdingar" och hör varför han sa upp bekantskapen med Gud efter konfirmationen. Dock kan han tänka sig en Gud som med en framtida, modern, teologi ser annorlunda ut. Mark ringer till domprosten Åke Bonnier och frågar om nåd. Henrik tror att skillnaden på revansch och förlåtelse är att det ena tar man det andra ger du. Dessutom enas vi om den gemensamma lusten att knäfalla inför Susanne Ljung, från Stil i P1.
2015-10-04
Länk till avsnitt

"Jesus är en social konstruktion"

Poeten Bob Hansson har läst religionshistoria men hoppade av sin konfirmation. Han hävdar att "Jesus är en social konstruktion" i säsongens första avsnitt av "Men Herre Gud!" som spelats in med publik på Bokmässan i Göteborg.

Det handlar om att vara kvar i smärtan, förstå vad som gör ont och uppleva förtrollningen i lindrandet. Hur vi kan glömma det som var så svart och sant i ena stunden för att i nästa bara vara borta? Är förståelsen skillnaden mellan allas sanningar? Mark överlevererar empati, Henrik undrar vad vi tror på i shoppingtemplen och Bob berättar om när han försökte kväva sig med kudden. Det handlar också om att spela offer för ingens skull. Men Herre Gud, vi hör dig.
2015-09-27
Länk till avsnitt

"Idrotten är en del av min tro och arenan dess kyrka"

Jag störde mig på prestationssamhället som jag var en del. Man får inte bedömmas som människa efter sin prestation - mitt värde som människa vilar aldrig på min prestation, säger Carolina Klüft som inte har någon etikett på sin tro trots att den är stark.

I säsongens sista "Men Herre Gud!" rotar vi i livets recept - lusten att göra sitt bästa oavsett resultat, man kan alltid vinna nya insikter. Henrik Johnsson jämför elitidrottarens underkastelse och smärta med religiöst självplågeri - kroppslig botgöring för att få syndernas förlåtelse. Mark Levengood avslöjar sina misstag som diplomerad laxerare och berättar om när han råkade tävla för två lag i samma sprintstafett. Dessutom reder vi ut vinjettens mysterie i varför det sjungs "Oh my God oh my God the roof is falling down" när det ska handla om tro. Var med oss.
2015-05-03
Länk till avsnitt

Skillnaden mellan bön, önskan och överenskommelse

Vi väljer mellan klosterlöftena fattigdom, kyskhet och lydnad när vi är i Lund och träffar dominikanobrodern Henrik Alberius. Han har underkastat sig dom alla sen han gick i kloster i Frankrike.

Vi gör skillnad på bön, önskan och överenskommelse. "Att be handlar om att inte att få något tillbaka". Hur kan du vara barmhärtig? Vi går igenom brevhögen och försöker svara på:"När har vi hjälpt de romska tiggarna nog?" "Godheten är något vi gör och ondskan uppstår när vi undviker". Det är en bra stund, var med oss. Vi hör dig om du oss.
2015-04-19
Länk till avsnitt

Det finns en oändlighet

- Jag tror att detta livet inte är det enda. Du kan gömma dig i ett kassaskåp, döden kommer åt dig ändå, säger skådespelaren Michael Nyqvist. Han drabbades av denna insikt efter att ha varit med om en allvarlig olycka. Och när han gästar Henrik Johnsson och Mark Levengood i deras poddradiospecial Men Herre Gud så berättar han om det och försöker sätta ord på känslan av evighet.

2015-04-03
Länk till avsnitt

"Hör av dig för helvete Gud!"

"Det vi vet om döden är bara det vi kan föreställa oss nu", säger Ann Heberlein, författare och teologie doktor i etik, när vi gästar hennes hemstad Lund.

Det handlar om de hemska tankarna vi inte orkar tänka. Att du som offer kan välja mellan försoning och förlåtelse för att kunna fortsätta livet fri från gamla kränkningar. Henrik Johnsson ser ljuset i Jesus och Zlatan för att slippa mörker. Mark Levengood undrar om han har för dålig fantasti för att föreställa sig döden, men vet att "Rädslan för döden driver vår religiösa tro". Dessutom enas vi kring det gudomliga i sex och reder ut vem som kysser vem i Thåströms låt "Ner Mot Terminalen" där han vill bli kysst så att "nånting kan bli Gud igen". Var med oss.
2015-03-22
Länk till avsnitt

Att filma är att bygga en kyrka

"Jag tror på vänskap och samarbete. Människor är för hårda mot sig själva så att de kraschar av alla sina måsten", säger Henriks gamla PRAO-elev Alexandra Dahlström, skådespelerska och regissör.

Henrik Johnsson söker gemenskapen i egoismen, Mark Levengoods kompis faster får sparken som jourhavande medmänniska efter att ha skällt ut en mördare och Alexandra ångrar att hon inte blev punkare. Vi ringer jourhavande präst. Hennes samtal handlar oftast om relationer och hon kan känna det magiska i den katastrofala ensamheten. Var med oss.
2015-03-08
Länk till avsnitt

Alla har samma Gud

"Det är tryggheten som gör att jag orkar tro på förändring. Hade jag inte haft den hade jag gett upp" säger utbildningsminister Gustav Fridolin i podden "Men Herre Gud!".

Vi pratar om Gud som snuttefilt och förmågan att fortsätta tro i framgång. Vi nämner den gravida nunnan och ryska horan på maskerad samt teatern i politiken. Henrik Johnsson, Mark Levengood och Gustav Fridolin har alla gått på folkhögskola och älskar Dan Hylander. Därför spelar de hans låt "Det Är Aldrig För Sent Att Bli Ung" och ringer upp krönikören på Folkhögskolans Tidning Gösta Vestlund, 101,5 år ung, som lär alla som lyssnar att "klokheten förändras med åren".
2015-02-22
Länk till avsnitt

Kyssen som aldrig blev av

I det fjärde avsnittet av podden Men Herre Gud! pratar Mark Levengood och Henrik Johnsson med musikalartisten Petra Nielsen om himmel och helvete och om att Gud finns i vinden.

De pratar om gudsbegreppet och vad som händer i ett tolvstegsprogram. Dessutom diskuterar de skyddshelgonet Magdalena, om hur det känns när allt förändras och konstaterar att gudskraften kan finnas i närheten av en häst. Exklusivt för podden får vi också höra lite en helt ny låt av Joakim Thåström! Och författaren och teologie doktorn i etik Ann Heberlein pratar om kyssar.
2015-02-08
Länk till avsnitt

Nyfiken Gud

I det tredje avsnittet av podden Men Herre Gud möter programledarna Mark Levengood och Henrik Johnsson konstnären Anna Odell.

De pratar om vad Gud egentligen är, om skaparkraft och nyfikenhet. Kan man vara en "underbar människa" och tatueraren Marcus Körling avslöjar vilka religiösa tatueringar som är mest populära.
2015-01-25
Länk till avsnitt

En glad Gud är en god Gud

Programledaren Rickard Sjöberg får frågan om det finns nåt bra med att vara präktig och om Guds humör spelar någon roll för den som tror.

I den andra delen av Men Herre Gud! menar Mark Levengood att svenska kyrkan har för dåliga predikanter. Han och Henrik Johnsson ringer också upp advokaten Ulrika Rogland för att fråga vad hon tror på - hon som för en daglig kamp mot det onda.
2015-01-11
Länk till avsnitt

Det finns dolda budskap i Niklas Strömstedts låttexter

I första avsnittet av den nya podden hävdar Mark Levengood att gästen Niklas Strömstedts texter egentligen skriker av religiösa budskap medan Henrik Johnsson jämför pilbågsskytte med sex.

Niklas Strömstedt själv säger att han tror på kraften i att våga släppa taget. Han vill veta om Gud tror på honom och menar att "den påkörda fågeln som begravdes" i slutändan fick nytt liv. I det här avsnittet av podden hör ni också artisten Annika Norlin förklara vad publiken egentligen har tyckt om att hon i en låt sjunger att hon är Jesus som kommit tillbaka till jorden som kvinna. Och så undrar hon om samtiden skulle tillåta en ny religion.
2014-12-21
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.