Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Ångestpodden

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

radioplay.se/podcast/angestpodden

Avsnitt

247. "Jag tänker alltid WORST CASE SCENARIO"

Denna veckan pratar vi om en av alla tankefällor som vi människor hamnar i. Endel oftare än andra. Precis i början av Ångestpodden så finns det 2 avsnitt om tankefällor, vilket DÅ var HELT NYTT för oss efter att Ida fått en stencil av sin psykolog som förklarade en hel del av vårt beteende i diverse olika situationer. En av dessa fällor är: övergeneralisering. Att överanvända ord som "aldrig" eller "alltid" i negativa sammanhang. Att tänka att så fort man får en negativ kommentar eller kritik så tänker man att ALLA tänker så om en själv. Om man upplevt en negativ situation eller har ett negativt minne till något så tänker man att alla liknande situationer också kommer sluta i en negativ klang osv osv. Vill ni läsa mer om tankefällor så finns det massvis av uppslag om detta hos vår kära vän google!
2019-10-16
Länk till avsnitt

246. Psykisk ohälsa i vänskapsrelationen. "Tänk så orkar jag inte."

Denna veckan pratar vi alltså om när psykisk ohälsa är en stor del eller kanske rent av präglar en vänskapsrelation. Som ni vet så har vi pratat flera gånger med anhöriga i psykisk ohälsa på olika sätt. Parters och syskon tex. Som många av er säkert också vet så har ju VÅR vänskap innehållit en hel del pissmående. Så det här avsnittet är våra ärliga tankar kring hur det varit och är när psykisk ohälsa på många sätt hamnar mitt i en vänskapsrelation. Och vi vet att ni redan vet hur man är en bra kompis till någon som mår dåligt. Man finns där, man lyssnar, man försöker stötta på bästa möjliga sätt, men ibland måste det få vara okej att känna att man inte orkar vara den som stöttar också. Det måste få vara okej att känna sig trött och att själv behöva ventilera om den ?drabbade? vänskapsrelationen. Kanske vårt mest NAKNA avsnitt någonsin. Men mer om det här i avsnittet. HEJ!
2019-10-09
Länk till avsnitt

245. Kroppen är ett renoveringsobjekt som aldrig blir klart.

Ja, denna veckan pratar vi om kroppen. Eller, komplex. Eller, vad landar vi egentligen i? Jo att kroppen känns som det där ständiga renoveringsobjektet som ALDRIG kan bli klart. Det är den såklart. Hur fin och iordning som helst, men KÄNSLAN, den är inte den samma. Det finns liksom aldrig något vi kan förbättra. I alla fall får samtiden oss att känna så. Hur kommer vi ifrån det?
2019-10-02
Länk till avsnitt

244. Inlåst på ungdomshem.

Idag tar vi upp ett ganska svårt ämne. Vi pratar nämligen om att bli tvångsomtändertagen genom LVU, Lagen om vård av unga. Med oss har vi Tyra, som väldigt tidigt i livet mådde dåligt. Hennes ångest uttryckte sig allt som oftast genom aggressivitet och hon skolkade mycket. Ändå var det inte riktigt någon som tog hennes dåliga mående på allvar. Efter många vändor inom psykiatrin så skulle Tyra tillslut flytta till ett öppet behandlingshem då hon själv förstod att hon behövde hjälp, men väl där och då så flydde hon, vilket gjorde att hon tillslut sattes på ett stängt ungdomshem med ungdomar som bla. hade narkotikaproblem eller som varit inblandade i tyngre brott. Hur är det att bo inlåst på ett ungdomshem? Hur kan det vara så att unga med psykisk ohälsa får bo tillsammans med brottslingar? Och hur går man vidare med alla dessa minnen? Ska sägas att det här såklart är Tyras historia och ingen annans. Alla har såklart väldigt olika erfarenheter av liknande händelser och vi är väldigt glada som får dela Tyras historia.
2019-09-25
Länk till avsnitt

243. Att spela en biroll i hösten.

OOOOKEJ! Här kommer det. Det mytomspunna, enligt tradition, HÖSTAVSNITTET. Varje höst är det ju lite samma visa ändå. Ni vet. Mörkret kommer och man nästan förväntar sig att saker ska kännas skit. Till viss del är man "pepp" på ett "nytt år", nya möjligheter, hela den grejen. Men å andra sidan känner man sig stressad över att ha "saker på gång". Sen blir det ju som vanligt när vi sätter på mickarna. Vi hamnar i ett långt samtal om att inte alltid vara huvudrollen i alla rum. Om att känna sig som en grå mus. "Vad vill jag med livet?" liksom. Att känna sig karaktärslös. Orelevant. Ja, ett helt vanligt ångestpodden-snack helt enkelt. Hoppas ni känner igen er.
2019-09-18
Länk till avsnitt

242. Psykisk ohälsa inom idrottsvärlden, med Albin Tingsvall.

Denna veckan tar vi äntligen upp ett ämne som ni många bett oss prata om, nämligen den psykiska ohälsan inom idrottsvärlden. Om att toppa lag i tidig ålder, att som ung få lära sig att ens prestationer är extremt viktiga, att alltid lära sig "bita ihop" och om att tillslut hamna i en situation där man vill säga nej, men inte vågar. Med oss har vi psykologen och fd. elithandbollspelaren Albin Tingsvall, som bla skrivit boken "allt jag förlorade genom att vinna". Han blev uttagen i tidig ålder och har spelat flera matcher i landslagströjan. När han väl tog mod till sig att lägga handbollskarriären på hyllan så blev han kallad landsförrädare och många har ifrågasatt Albins sätt att prata om psykisk ohälsa inom idrottsvärlden. Tack Albin för att du delar med dig!
2019-09-11
Länk till avsnitt

241. Forskare Ullakarin Nyberg: Så förhindrar vi självmord.

Denna veckan gästas vi av psykiatrikern och forskaren Ullakarin Nyberg. Hon forskar bla. på självmord och ska faktiskt nu även påbörja en ny studie där man ska studera personer som gjort ett eller flera självmordsförsök. Hur kan vi förhindra självmord? Hur ska man som anhörig agera? Vilka frågor ska ställas till någon som är sjuk? Kan man alltid förhindra ett självmord? Tack alla som skickade frågor till Ullakarin. Vi tog med några stycken av dom också. Alla var och är så viktiga i det här ämnet. Alla kan göra skillnad.
2019-09-04
Länk till avsnitt

240. "Har jag någonsin frågat hur du mår?"

Vi blir lika glada varje gång ni ber oss göra fler avsnitt där det bara är vi två, Sofie och Ida. Och JAAA, vi vet. Det kan kännas som en enda lång monolog av grov blekinge-karaktär men.... det kan väl få vara okej? Denna veckan försöker vi besvara några frågor som vi fått skickade till oss. Tanken var kanske att vi skulle hinna med en jäkla massa frågor MEN vi är långrandiga och allt annat än FÅ-ordiga, men vi gjorde vårt bästa. Om att försöka att sluta tänka på hur saker hade kunnat vara om man hade gjort på ett annat sätt, om att fokusera mera på förnuftet än på känslan, om hur vi märker när någon runt omkring oss mår dåligt och, VAD gör oss glada egentligen? Eller mår vi alltid piss?
2019-08-28
Länk till avsnitt

239. Psykos: Kvinnan som trodde att hon var en häst.

Denna veckan tar vi äntligen upp detta önskade ämne: PSYKOS! När Anneli var 30 år fick hon sin första psykos. Hon hade ett ordnat liv med bra jobb, hus, man och småbarnsförälder. I en sjukskrivning för stress så började Anneli må väldigt dåligt och plötsligt en dag lämnade hon hemmet för ett "uppdrag". Hon skulle rädda hela världen från att sprängas. Sedan den dagen blev inte Annelis liv sig riktigt likt igen, även om hon nu mår bra. Hon har sedan den första psykosen fått flera återkommande psykoser. Hon har trott att hon varit en häst och galopperat in på psyket, försökt åka iväg ifrån en polisstation med kvast mm. En otrolig kvinna som verkligen berörde oss. Tack för att du ville dela med dig, Anneli!
2019-08-21
Länk till avsnitt

238. Att känna skuld för allt.

Denna veckan pratar vi om skuld. Skuldkänslor, även om dom ibland är befogade och ibland inte. Har ni tänkt på att skuld inte har något ansikte? Inte som tex ledsamhet, glädje eller ilska har. Varför är det så? Kan det ha att göra med att man sällan pratar om skulden, och att man inte vill visa att man har skuldkänslor. När man mår dåligt är det lätt att känna skuld i det mesta. MEN, skuld är också en grund till våra relationer. Det är liksom mänskligt att känna skuld, så varför inte prata mer om den?
2019-08-15
Länk till avsnitt

237. Ulrikke Falch gästar

YES! Oh, YES! Denna veckan gästas vi av OTROLIGA Ulrikke Falch, som såååå många av er önskat. Ulrikke blev främst känd genom den norska serien SKAM, där hon spelade Vilde. Efter det enorma genombrottet från serien, där hon för övrigt skådespelade för första gången i sitt liv så har Ulrikke också inspirerat flera hundra tusentals på instagram där hon på ett väldigt öppet sett delat och delar med sig av tankar kring ångest, feminism, kroppen och mycket mera. Vi pratar om ätstörningar, om att uppleva ångest första gången redan som 7 åring, att bli triggad av en bok om universum, om att få sin personlighet ifrågasatt och nedtystad och mycket mer därtill.
2019-08-07
Länk till avsnitt

236. Att förlora båda sina föräldrar i suicid.

Ja, att förlora båda sina föräldrar i suicid, eller som dagens gäst, Marie Niljung själv föredrar att säga, psykologiska olycksfall, det är vad veckans avsnitt handlar om. Hur hanterar man den sorgen, hur pratar man om psykologiska olycksfall med barn? Varför ska man inte säga självmord? Om skam och skuld. Om att vara anhörig och inte orka finnas till och mycket mer. Tack bästa Marie för att du vill dela din starka historia med oss.
2019-07-31
Länk till avsnitt

235. "Inget barn har som dröm att sälja sin kropp" #intedinhora

Okej. Denna veckan fortsätter vi på samma ämne som förra veckan, nämligen prostitution. Denna veckan gästas vi av Ida som bla. är delaktig i det livsviktiga intiativet #intedinhora! När Ida var 15 år började hon sälja sin kropp. Idag, efter några återfall mår hon bra och arbetar själv med våld i nära relationer. Kom ihåg, till er som lyssnar och själva hamnat i prostitution. Det FINNS hjälp att få och det är INTE ert fel att ni är i den situationen. Det blir bättre.
2019-07-24
Länk till avsnitt

234. SUGARDEJTING

Denna veckan gästas vi av en tidigare gäst, Simon Häggström, prostitutionspolis. Simon gästade oss i vår serie "Vi måste prata om prostitution" som vi släppte för ett hundratal avsnitt sedan. När vi gjorde den serien fokuserade vi främst på kvinnor som tvingats eller lurats in i prostition pga fattigdom. Kvinnor som ofta kommer ifrån fattiga länder och som "ägs" av hallickar. På senare år har man dock sett ett nytt fenomen växa sig allt större och som gör att det finns en drastisk ökning i prostitution bland svenska ungar. Nämligen: SUGARDEJTING. Vi pratar om detta, sugardaddys och om samhället som är uppbyggt på att vi aldrig ska känna oss nöjda med varken oss själva eller våra materiella saker. Det är svårt att ta in att detta händer dagligen, mitt framför ögonen på oss. Prostitution inlindad i silkespapper och dyra märkesväskor. Läs gärna Simons senaste bok: Flickorna som sprang.
2019-07-17
Länk till avsnitt

233. Sebastian Walldén gästar

Denna veckan gästas vi av Idolvinnaren Sebastian Walldén. Han sjöng sig in i svenska folkets hjärtan under idol 2018, där han både öppet och ärligt berättade om hur han för första gången vågade vara sig själv, på riktigt. Om uppväxten med adhd, strulig skolgång, att inte vara bekväm i sin sexualitet och om självmordstankar. Slutlåt: Sebastian Walldén - Summer love Tack till våra sponsorer Mindler och Hemmakväll!
2019-07-10
Länk till avsnitt

232. Kan vi lagstifta bort avundsjuka?

Det är v. 28 och det är politikerveckan i Almedalen. Och vi tänkte såhär: Ska vi ta oss friheten att fundera på vad vi själva hade velat genomföra som politiker? Vilka nya lagar hade stiftats? Vad hade vi prioriterat? Vad tycker vi egentligen att influencers har för socialt ansvar? Hur borde klädstorlekarna se ut hos nätbutikerna? Vad tycker vi egentligen om qvacksalveri och SKA vi införa "uppförande" igen i skolan? Ah lyssna så får ni se. Tack till vår sponsor Hedvig!
2019-07-03
Länk till avsnitt

231. Sanna Guidetti gästar

Denna vecka gästas vi av Sanna Guidetti, fd Dahlström. Vi pratar om att växa upp i en familj där alkoholen ständigt var närvarande och om att bo på barnhem och i fosterhem. Om att vara anhörig i beroendesjukdomen alkoholism, om kärlek och öppenhet och ärlighet.
2019-06-26
Länk till avsnitt

230. "Jag är en j*vla bluff"

BLUFFSYNDROMET: Denna veckan pratar vi om ett ämne som dom flesta faktiskt är bekanta med, oavsett om alla kanske inte vet om det eller har hört talas om just bluffsyndromet. En känsla av att känna sig som en bluff, att någon ska ertappa en för att vara fejk eller att man inte är så framgångsrik och lycklig som man själv framställt sig som. Eller att man helt enkelt inte ens själv vet vad det är man håller på med eller vem man egentligen är, för att man oroar sig så mycket över vad andra har för bild av en och att den bilden ska raseras. En ständig känsla av att någon strax ska komma och dra mattan under ens fötter. Tack till våra sponsorer Hedvig och Hemmakväll.
2019-06-19
Länk till avsnitt

229. Andrea Hedenstedt gästar

Denna veckan gästas vi av otroliga Andrea Hedenstedt. Vi pratar om uppväxten, om att vara en känslomänniska och att se tillbaka på en tid då allt kändes ganska tungt. Dessutom, oundvikligt, pratar vi om träning. För några veckor sedan fick Andrea en kommentar angående hennes träning kopplat till utseende som vi var tvugna att älta ett tag. Idag är det som om det finns ett likhetstecken mellan träning och att vilja förändra (förminska) sin kropp, vilket är en helt felaktig bild av varför vi ska träna. Träning är bra för att vi ska må bra, men har istället blivit en källa till väldigt mycket ångest för många. Inte så konstigt kanske egentligen, när vi lever i ett samhälle där det är näst intill omöjligt att vara nöjd med sig själv. Det ska alltid finnas saker att vilja förbättra. Tack till våra sponsorer Mindler och Systembolaget <3
2019-06-12
Länk till avsnitt

228. Janice gästar

Veckans gäst är artisten Janice! En superkvinna med ett hjärta och en strupe av guld. Dagens ämne blir suicid då Janice pappa dog i det när hon var 16 år. Vi pratar om känslorna kring att mista någon nära i självmord. Om skam och att hantera en kris utan att prata om krisen. Vi pratar musiken, uppväxten och prestationsångest. Om att mötas i sorger. Det här avsnittet blev så himla starkt, ärligt och fint. Vi önskar att alla i hela Sverige fick höra det. Tack till Hemmakväll och Kicks för att ni sponsrar Ångestpodden.
2019-06-05
Länk till avsnitt

227. SOMMARÅNGEST

Okej, varje år sedan vi startade Ångestpodden så har vi gjort ett sånt här avsnitt inför sommaren. Sorgligt nog så kan vi liksom göra det, för att tankarna är med oss inför vareeeenda sommar. Vi pratar om bikinikroppen, om att inte vilja vara osminkad på stranden, om ångest kring sommarekonomin och en massa annat, som hör till vår sommarångest. Den är såklart olika för alla. Vi berättar även om vår INSAMLING!!!! Vi har startat en insamling till Hjärnfonden där pengarna oavkortat går till forskningen kring ångest. Hjärnfonden får inget statligt bidrag och är därför beroende av varenda skänkt krona. KOM IGEN NU och hjälp oss nå vårt mål på 40.000 kr. Varenda krona räknas. Insamlingen hittar ni här: https://insamling.hjarnfonden.se/fundraisers/angestpodden-x-psykisk-ohalsa1   Tack till vår sponsor mathem.se! <3
2019-05-29
Länk till avsnitt

226. Flora Wiström gästar

Denna veckan gästas vi av kreatören Flora Wiström, som just nu är HÖGAKTUELL med sin nya (andra) roman ?Hålla andan?. Vi pratar om skrivandet, att försöka att inte bry sig om vad andra tycker och tänker om en, otillräcklighetskänslor, om att ha ett litet lås på sin instagram, se över vad man påverkas av och om akne. Sååååå otroligt viktigt att prata mer om dessa jävla finnarna som förstör så mycket för en och som får en att känna sig så fel, när man absolut inte kan hjälpa det. Tack till systembolaget och Anyfin! <3
2019-05-22
Länk till avsnitt

225. VAD ÄR LYCKA?

I mars släppte vi vår debutbok ?Vi borde vara lyckliga? och idag gräver vi djupare i just lycka. Hur har lycka sett ut ur ett historiskt perspektiv? Blir man lycklig av att vara ekonomiskt oberoende? Hur går lycka ihop med att vi idag ju ÄR våra prestationer?  Kan man förknippa lycka med att må bra? Nej det går nog inte. Vi sågar självhjälpsböcker och ?5 steg?-listor.  Vad är ett misslyckande egentligen? Dötiden är dessutom utrotningshotad.  Och så SNÄLLHETEN. Anamma den nu. Tack fina Kicks och Anyfin för att ni är sponsorer till Ångestpodden
2019-05-15
Länk till avsnitt

224. ÅNGESTPODDEN MÖTER RASERIET.

Det har blivit dags för ännu en poddcollab och den här gången men stjärnorna Amie och Fanna från Raseriet. Vi pratar rasism inom psykiatrin, att veta vad man ska göra med livet, sommarkroppen och att bli ett jävla statement. Det finns en del hos oss och en hos Raseriet. Supertorsdag. Tack till våra sponsorer Systembolaget och Mindler. ?
2019-05-08
Länk till avsnitt

223. ADD med Elin

Äntligen är det dags för oss att ta upp diagnosen ADD. Ett väldigt önskat ämne. Med oss som gäst har vi Elin Agorelius som själv fick diagnosen när hon gick i högstadiet. Elin beskriver ADD som ?adhds bortglömda syster?. Vad är det för diagnos? Hur ter den sig? Hur lär man sig leva med den? Finns det fördelar med diagnosen? Vi reder ut allt! Stort tack till vår sponsor mathem.se Med koden: VITESTAR200 får alla nya kunder 200 kr rabatt på sin första beställning.  
2019-05-01
Länk till avsnitt

222. F*n vad vi skäms!!

SAKER VI SKÄMS ÖVER. Jajamen, ett ämne att gräva ordentligt i visst det sig. Om skam och skuld. Mc Donalds och Max-burgare. Att liksom vilja vara en del av idealet men samtidigt pissa på det. Att få självbilden fullkomligt raserad. Relationer som inte är vad man vill ge sken av. Spice Girls som ett feministiskt statement. ALDRIG har vi bjussat på så många anekdoter i ett och samma avsnitt. Håll till godo hjärtan. Tack till våra sponsorer Anyfin och kicks.se
2019-04-24
Länk till avsnitt

221. Britta Alin-Åkerman gästar

WOW. Ni vet ju vid det här laget hur vi högaktar forskare och forskning. Denna veckan gästas vi av Britta Alin-Åkerman som är forskare och har sin tillhörighet vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet. Vi pratar om den ökade psykiska ohälsan bland unga, om självmordstankar, om hur varje självmord är ett misslyckande av samhället, om hur viktigt det är för blå-ljus-personal att bli utbildade i psykisk ohälsa och hur man bör prata med någon med allvarliga självmordstankar. Sååå otroligt viktigt samtal! Tack till vår sponsor Anyfin!
2019-04-17
Länk till avsnitt

LIVEPODD: Det är lite mycket nu.

Livepodd inspelad hos Unionen Göteborg den 11/4-19. Om stress i arbetslivet och privatlivet, om trenden "det är lite mycket nu" om hur vi ska hantera detta på bästa sätt, delvis tillsammans med Unionens egen stresspedagog Caroline Wiklund.  I samarbete med Unionen Göteborg. 
2019-04-14
Länk till avsnitt

220. ?Kan man ge bort något större än sig själv??

  Denna veckan pratar vi om att våga ge av hela sig själv. Att vara rädd för att göra det, att känna att man gör övertramp på någon annans känslor. Rädslan för att inte bli omtyckt som den man är. Den lätta genvägen att hämma sig själv eller att göra avkall på sig själv. Om kärlek och vänskaps-relationer. Om att våga. Tack till våra sponsorer hemmakväll.se & mindler.se <3
2019-04-10
Länk till avsnitt

219. Carl Déman gästar

Den här veckan gästas vi av Carl Déman. Mest känd som en tredjedel av humorgruppen JLC. Dagens ämne är spelberoende. Detta händigt aktuella ämne. Carl är aktuell med boken ?Med livet som insats? som handlar om just hans spelberoende och självklart pratar vi vidare om det i podden. Hur han spelade maskin för första gången. Om gymnasietiden och att hitta sin identitet i spelandet. Tankebanor som ?bara en gång till?. Om att förlora inte bara pengar utan också sig själv. Carl berättar så ärligt och äkta och vi blev väldigt tagna av den här intervjun. Vår bok VI BORDE VARA LYCKLIGA finns att beställa signerad här: https://www.bokus.com/bok/B000342020/vi-borde-vara-lyckliga-angestpodden-bok-signerad-av-forfattarna/ Ange koden Ångestpodden så får ni 15 % rabatt. Tack till vår nya sponsor HEMMAKVÄLL och välkommen till Ångestpodden ??
2019-04-03
Länk till avsnitt

218. VI BORDE VARA LYCKLIGA

Boken: https://www.adlibris.com/se/bok/vi-borde-vara-lyckliga-angestpodden-9789137153667  
2019-03-27
Länk till avsnitt

217. Jonas Gardell gästar

Okej, i veckans avsnitt har vi alltså med oss ingen mindre än Jonas Gardell, just nu mest aktuell med sin scenföreställning Queen of f*cking everything, men han är ju också välkänd för sina böcker, sitt skådespel, sina alster som ?Torka aldrig tårar utan handskar?, ?De dagar som blommorna blommar? och inte minst ?De halvt dolda?, som alla tar upp livets skörhet. Vi pratar om livet, Jonas uppväxt, om familjen som inte trodde på svagheter, om att äga sina situationer, även dom jobbiga. Om att se sig själv som en överlevare istället för ett offer och om att våga och vilja ta emot dom utsträckta händer som ofta sträcks ut till oss i livet men som är svåra att ta om vi inte tar emot hjälpen. Ett FULLPROPPAT avsnitt med andra ord. Tack också till vår sponsor mindler.se
2019-03-20
Länk till avsnitt

216. Linda-Marie Nilsson gästar

Om du googlar ?FANTASTISK FÖREBILD? borde veckans gäst komma högst upp. Med oss i Ångestpodden har vi nämligen LINDA-MARIE NILSSON. Influencern, författaren och kroppsaktivisten. Att älska sin kropp. Hur svårt kan det vara? SKITSVÅRT. Vårt samhälle är så starkt präglat av ett ideal där Linda-Marie aldrig passat in. Som 10-åring började hon banta första gången. I skolan var hon extremt utsatt bara pga att hon var tjock. 2012 exploderade internet när Linda-Maries tjocka kropp badade? Låter det sjukt? Det är helt sant. Vi pratar tips kärlek och också sorg. Vi älskar Linda-Marie<3
2019-03-13
Länk till avsnitt

215. Linnea Henriksson gästar

Vi gästas av den så älskvärda Linnea Henriksson. Ni är så många som önskat henne som gäst till Ångestpodden så därför känns det extra kul att hon är här. Om uppväxten i Halmstad. Att vara en prestationsknarkare. Musiken och IDOL. Att hitta tryggheten på scenen. Så mycket bättre. Texterna. Kroppshets och jävla ideal. Ett avsnitt som berörde oss att spela in och som vi tror kommer beröra alla som lyssnar. Tack också till vår sponsor mindler.se!
2019-03-06
Länk till avsnitt

214. Åldersnoja med skjorta, kavaj och röda byxor.

Veckans avsnitt är mycket speciellt. ÄNTLIGEN kan en beställa vår debutbok VI BORDE VARA LYCKLIGA!!!!! https://www.bokus.com/angestpodden Det känns mäktigt och helt fantastiskt kul. Vi blir såklart väldigt glada om du vill beställa!   I avsnittet pratar vi om åldersnoja. Varför har vissa det och andra inte? Handlar det om att vara nostalgisk? Om strukturer och samhälleliga regler? Det är så mycket en ?borde?, speciellt som kvinna. Prenumera på Ida och Emils relation och att falla som en fura för SKJORTA KAVAJ OCH RÖDA BYXOR.   Granskningen vi pratar om i slutet hittar du här (del 1). https://itunes.apple.com/se/podcast/sinnessjukt/id970158012?mt=2&i=1000430573239
2019-02-27
Länk till avsnitt

#mellanstolarna

Idag hamnar tusentals svenskar som lever med psykisk ohälsa mellan stolarna. Många slussas mellan olika myndigheter, mellan kontaktpersoner och mellan långa utredningar, utan tillgång till rätt vård. Med kampanjen #mellanstolarna vill vi hjälpa politiker hitta lösningar som kan förbättra vården. I det här avsnittet träffar vi Jennifer, som själv hamnat mellan stolarna. Med flera olika diagnoser och efter år av försök till vård. Om du mår dåligt, var inte rädd att söka hjälp. Vi har, tillsammans med Vision, BRIS och Suicide Zero skrivit ett öppet brev till socialminister Lena Hallengren där vi formulerat några av våra förslag till åtgärder för att fler ska få hjälp. Vi vet att mycket av ansvaret ligger på regioner och kommuner, men hon som socialminister med ansvar för sjukvården och socialtjänsten har ett stort ansvar i hur dessa frågor styrs från regering och riksdag. De förslag vi för fram i brevet för att ingen ska hamna mellan stolarna är: Åtgärd 1: Primärvården, första linjens psykiatri och tidiga insatser från socialtjänsten måste närmare barn och unga. Flytta ut resurser för att få in dessa verksamheter i elevhälsan i tillgängliga team som arbetar runt barnet/den unga och föräldrarna.   Åtgärd 2: En samordnare ska utses för varje person som har flera vårdkontakter. Vården och socialtjänsten måste hålla reda på sig själva. Det ska inte den som har psykisk ohälsa behöva göra. Alla som arbetar inom psykiatrin, socialtjänsten, elevhälsan m.m. gör var och en sitt bästa inom sitt ansvarsområde. Men det kräver ett utpekat samordningsansvar, så att ingen hamnar mellan stolarna.   Åtgärd 3: Kommuner och regioner ska samordna sin information till barn, unga och föräldrar var en vänder sig med frågor kring psykisk ohälsa och ?en ingång? för hjälp och stöd ska upprättas. Förslagsvis med utgångspunkt från elevhälsan.   Åtgärd 4: Öka kunskap om psykisk ohälsa i hela samhällsskiktet som möter barn så att vi tillsammans kan bli bättre på att fånga upp dem. Det tar Nationella samordnaren även upp som en viktig del.
2019-02-22
Länk till avsnitt

213. Herbert Munkhammar gästar

Herbert Munkhammar gästar oss den här veckan. För vissa är han känd som Afasi, för andra som ena halvan av Maskinen och för någon som ena halvan av Ansiktet. Men nu är han Herbert och vi är så glada att han ville slå sig ner i Ångestpodden. Ett samtal om musik och karriär. Prestationsångest. Terapi och hur fett det är. Om föräldrars skilsmässa och en outredd adhd. Vi pratar också om Herberts son och hur tiden efter förlossningen blev väldigt tuff. Ett otroligt avsnitt. Låten i slutet heter Vulkanen - Herbert Munkhammar. Tack till vår sponsor Mindler.se
2019-02-20
Länk till avsnitt

212. Vera Hotsauce gästar

Vi gästas av den nya superstjärnan Vera Hotsauce och hinner avhandla väldigt mycket ångest. Adhd och att hoppa av skolan pga av den. Om dödsångest och att inte kunna stoppa varken tankar eller känslor kring den. Hantera prestationsångest genom att just stoppa tankarna. Och så väldigt mycket familjerelationer och pappa-problem. Att bli lämnad av sin pappa för att han träffat en ny. Hur Vera minns på minuten när hennes pappa lämnade henne och familjen. Hur det påverkat henne. Svartsjuka och trustissues.
2019-02-13
Länk till avsnitt

211. Ska vi legalisera cannabis? - Vi måste prata om droger, del 6

Ska vi legalisera cannabis? En fråga som ständigt verkar vara aktuell i allt från media till Flashback-trådar. Åsikterna går isär och vad är egentligen sant? Den här veckan har vi med oss Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning. Bör vi legalisera cannabis? För visst finns det medicinsk potential i växten? Men den ökar också risken för psykoser och svåra psykiatriska diagnoser. Cannabis är lagligt i vissa länder och olagligt i andra. Hur kan det vara så? Funkar det verkligen i länderna som legaliserar? Vi berör också andra droger. Vad händer i hjärnan på oss människor när vi tar eller brukar droger? Bör vi vara mer rädda om våra hjärnor än vad vi är idag?
2019-02-06
Länk till avsnitt

210. ?Hennes son är död, på grund av mig? - Vi måste prata om droger, del 5

Den här veckan fortsätter serien ?vi måste prata om droger?. Den här gången handlar det om att vara deogförsäljaren, den som potentiellt säljer döden. Gästar gör Cecilia Svensson som avtjänat ett fängelsestraff för just detta. Som 20-åring började hon missbruka droger och när hon träffade en pojkvän började dom sälja tillsammans via Darknet. Cecilia drev samtidigt en webbshop som sålde baktillbehör men när det utåt sett såg ut som att hon sålde baktillbehör i mängder innehöll paketen egentligen droger. En dag fick hon ett samtal från en vän som skrek ?Du har dödat honom? och det kom att förändra allt.
2019-01-30
Länk till avsnitt

Liam och nätdrogerna - 2/2

Under hösten 2018 får Ida ett meddelande på Facebook. Meddelandet kommer från en gammal klasskompis som sett att vi jobbar med en serie om droger till Ångestpodden. Han vill berätta för henne att han själv har erfarenheter i form av ett fd drogmissbruk och en allvarlig överdos av internetdroger. Det här är historien om Liam, en ung man i 20 årsåldern som inte mådde bra och som för att fly ångest och känslan av ensamhet började beställa hem droger från internet. En historia om att förälska sig i en drog som ännu inte är olaglig eftersom den är så ny och om hur en överdos nästan tog hans liv ifrån honom och hans anhöriga.   Klippen i introt kommer från följande: https://www.youtube.com/watch?v=UBQmTjzuAnk https://www.youtube.com/watch?v=FXeFg0Bfg5g https://www.youtube.com/watch?v=DS2bs5GWvIY https://www.youtube.com/watch?v=vZWWbN3CLvE  
2019-01-27
Länk till avsnitt

Liam och nätdrogerna - 1/2

Under hösten 2018 får Ida ett meddelande på Facebook. Meddelandet kommer från en gammal klasskompis som sett att vi jobbar med en serie om droger till Ångestpodden. Han vill berätta för henne att han själv har erfarenheter i form av ett fd drogmissbruk och en allvarlig överdos av internetdroger. Det här är historien om Liam, en ung man i 20 årsåldern som inte mådde bra och som för att fly ångest och känslan av ensamhet började beställa hem droger från internet. En historia om att förälska sig i en drog som ännu inte är olaglig eftersom den är så ny och om hur en överdos nästan tog hans liv ifrån honom och hans anhöriga.   Klippen i introt kommer från följande: https://www.youtube.com/watch?v=UBQmTjzuAnk https://www.youtube.com/watch?v=FXeFg0Bfg5g https://www.youtube.com/watch?v=DS2bs5GWvIY https://www.youtube.com/watch?v=vZWWbN3CLvE  
2019-01-27
Länk till avsnitt

209. Kokain, ?Hooked direkt!? - Vi måste prata om droger, del 4

Äntligen dags för ännu ett avsnitt av vår poddserie ?Vi måste prata droger?. I det här avsnittet pratar vi om kokain, som i vissa sammanhang blivit poträtterat som den lyxiga partydrogen. Varför säga nej? Med oss har vi Mattias Voltaire som själv varit fast i ett kokainmissbruk under flera års tid. Allt började med att han blev ilurad amfetamin, och älskade effekten av drogen. Det gick så långt att han inte ens kunde hålla sig ren på BB när han tjej födde deras barn. Idag är Mattias drogfri och driver en individanpassad alkohol och drogbehandling. Du kan läsa mer om Mattias och hans behandling här: http://daleniusvoltaire.se/  
2019-01-23
Länk till avsnitt

208. JUBILEUM: Jag har ångest, men jag är inte farlig.

VI FIRAR 4 ÅR! Ja det är sant. Jubileum som firas med att prata fördomar. Det pratas mycket om psykisk ohälsa men ändrar vi sättet att tänka om det? Vad har media för roll egentligen? Varför är det så många som tror att man är farlig om man lider av psykisk ohälsa? Att det bara är en fas eller kanske att du inte kan må dåligt om du orkar fixa dig. Uppmärksamheten står även den i fokus och kan man välja psykisk ohälsa? Ida berättar även en rafflande historia som kanske visar hennes personlighet? GRATTIS OCH TACK FÖR ATT NI ÄR MED OSS DÅ NU OCH FÖR ALLTID
2019-01-16
Länk till avsnitt

207. Om behandlingshem för psykisk ohälsa

Den här veckan pratar vi om hur det är att bo på behandlingshem för sin psykiska ohälsa. Med oss som gäst har vi Elin som efter år av djupa depressioner, ptsd, panikångest och slutligen en psykos fick flytta till ett behandlingshem. Vi vet att det ser olika ut för alla och Elin pratar bara från sina egna erfarenheter. Hon valde själv att flytta till ett HVB-hem för att bli frisk. Och såhär när hon tittar i backspegeln, räddade det hennes liv.
2019-01-09
Länk till avsnitt

206. Våga testa det friska livet

2019s första avsnitt är fyllt till bredden med (h)ärligheter. Ni ställer frågorna och vi ger de bästa svaren vi kan? Hur berättar man för sina vänner om sin psykiska ohälsa? Om rädsla för att bli vuxen och frisk. Kan man byta psykolog och avbryta terapi? Samt vad vet vi om antidepp? Låt oss även klargöra att olycklig kärleke är fruktansvärt för en nostalgiker (okej det är fruktansvärt för alla men MEST för en nostalgiker). Nu åker vi med Ångestpodden-tåget 2019
2019-01-02
Länk till avsnitt

205. ?Testa glutenfri kost så försvinner nog depressionen?

Okej. Årets sista avsnitt är här. Snart ger vi oss in i Ångestpoddens fjärde år. Det är helt otroligt egentligen. Som sig bör så här dom sista dagarna på ett år så summerar vi 2018. Både våra privatliv och poddens. Vi diskuterar huruvida kosthållningen kan förbättra det psykiska måendet. Och då menar vi såklart inte att förringa ätstörningar eller problematisera ätande. Men vi tycks se allt oftare hur folk uppmanas att utesluta vissa saker ut sin kost för att på så sätt få ett bättre psykiskt mående och DET vill vi ifrågasätta. Funkar det verkligen? Eller är det plasebo? Tack för det här året alla ni! <3
2018-12-26
Länk till avsnitt

204. Sugig blick och lynchad för öppen ridå

Årets JULAVSNITT är här. Vi pratar oss igenom 3 önskningar vardera som står på vår inre önskelista över saker som vi vill ska kännas bättre eller bli bättre till nästa år. Sånt som inte tillhör konsumtion direkt och som inte är så dåligt för plånboken men som är svårt att hantera för sig själv, pga hur vi lever och lär. GOD JUL alla underbara lyssnare!!! GOOOD JUL! <3
2018-12-19
Länk till avsnitt

203. Narkotikapolisen, Annika Ljung - Vi måste prata om droger, del 3

Denna veckan gästas vi av Annika Ljung från Narkotikapolisen, Södermalm. I den här serien om droger kände vi att det var viktigt att ta med polisens synvinkel och lyssna på vad dom faktiskt gör för att försöka minska narkotika-användandet, men också för att höra hur deras arbete har förändrats sedan försäljningen blev så stor på internet. Vart ska man vända sig när man har någon runt omkring sig som man är orolig över? Som kanske eventuellt brukar droger? Vad kan polisen egentligen göra för att hjälpa dessa människor i missbruk? Lyssna på tredje delen av vår serie ?Vi måste prata om droger?. Har du inte lyssnat på dom tidigare två avsnitten så rekommenderar vi er såklart att göra det. Efter jul och nyår, i slutet av januari, början av februari kommer ytterligare 3 avsnitt på samma tema!
2018-12-12
Länk till avsnitt

202. Min pappa är narkoman - Vi måste prata om droger, del 2

Denna veckan fortsätter vi med vår serie ?Vi måste prata om droger?, för vi måste ju det. I det här avsnittet gästas vi av Alexander Rask vars pappa är drogmissbrukare något han på sin Youtubekanal dokumenterat i ?Missbruksbloggen?. Han är ärlig och äkta när han pratar om att vara anhörig och medberoende till någon som missbrukar droger. Alex berättar om sin barndom, hur han blivit pappa till sin pappa, om att ständigt vänta på ett samtal om döden. När vi intervjuade Alex blev vi så tagna, det gör ont. Så otroligt hur det är 2 barn i varje klass som har missbrukande föräldrar men samhället blundar och håller tyst?! Det får inte vara så.
2018-12-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.