Sveriges 100 mest populära podcasts

Ångestpodden

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/48953/angestpodden

Avsnitt

339. Vad är egentligen skadliga samhällsnormer? - Amanda Ålenius

Denna veckan gästas vi av den förtjusande Amanda Ålenius, som grundat Annonsrådet. Vi pratar om hur kvinnor och män porträtteras i reklam och hur det påverkar oss i det vardagliga, riktiga livet. Om sexistisk reklam. Om patriarkala mönster som formar oss eftersom vi levt och lever med dom hela tiden. Om att känna att man vill kuva sig under patriarkatet ibland men ibland känna att man verkligen vill slå sig fri ifrån det, och om konsekvenserna av att göra det. Om makt och dom egna valen.
2021-07-22
Länk till avsnitt

338. "man saknar vissa stunder så mycket att dom känns som förluster"

Veckans avsnitt handlar om nostalgi. Om att klamra sig fast vid saker och personer genom livet och att känna sig fel som inte kan släppa taget. Om att inse att alla inte ser på tiden på samma sätt som en själv. Om att vara den som blickar bakåt eller våndas av att blicka framåt och om NUET. Om varför det är så viktigt att vara där. Nu. Och om varför det inte behöver betyda någonting. Egentligen. /Sofie
2021-07-15
Länk till avsnitt

BONUS: Varför skäms jag över underlivet!?!?

Bonusavsnitt: I samarbete med Multigyn tar vi upp frågor och svar kring intimhälsa. Varför finns det så mycket man inte vet? Varför känns allt så skämmigt? Medverkar gör våra erfarenheter, era tankar och gynekologen Rebecka.
2021-07-11
Länk till avsnitt

337. "allt som spelar roll är att det är han och jag"

Om pirr i magen, förälskelse och kärlek. Den fina, hjärtskärande, äkta. Hoppas det får er att känna något. Musik: Kärlek är ett brev skickat tusen gånger - Håkan Hellström Det snurrar i min skalle - Familjen River en vacker dröm - Håkan Hellström Hang with me - Robyn Satan i gatan - Veronica Maggio Save the world - Swedish house mafia Do or die - Thirty seconds to Mars Starkare - Ana Diaz Policeman - Eva Simons Konshens Higher - Rihanna Ännu doftar kärlek - Marie Fredriksson
2021-07-08
Länk till avsnitt

BONUS: "svampinfektion från h*lvetet"

Bonusavsnitt: I samarbete med Multigyn tar vi upp frågor och svar kring intimhälsa. Varför finns det så mycket man inte vet? Varför känns allt så skämmigt? Medverkar gör våra erfarenheter, era tankar och gynekologen Rebecka.
2021-07-04
Länk till avsnitt

336. Amalia - Om att förlora sin syster i självmord

Den här veckan gästas vi av Amalia Braunsthal. För några år sedan förlorade hon sin syster, andra hälft, i suicid. Vi pratar om den enorma sorgen, om att växa upp med exakt samma förutsättningar men ändå ha så olika känslor och om hur skört livet kan vara, trots samma uppväxt. Om skuld och skam. Om hur självmord är den dödsorsak som såklart känns overklig men som det också inte är "okej" att ha. Om att försöka lära sig leva istället för att överleva och om hur bilden av ångest kan förändras.
2021-07-01
Länk till avsnitt

335. Går det att alltid ha självrespekt?

Denna veckan diskuterar vi självrespekt. Vad är självrespekt? När känner man att man INTE har någon som helst självrespekt och när varför? Vad kan man göra för att öva på att ha mer självrespekt? Vi pratar om förlåtelse, om att man kanske inte alltid ska vara så principfast även om det såklart är viktigt att inte alltid tumma på den där självrespekten. Ja, kanske inga konkreta svar men en himla massa frågor.
2021-06-24
Länk till avsnitt

334. Hälsoångest med Happy Jankell

YES. Denna veckan gästas vi av skådespelerskan och numera även författaren Happy Jankell. Happy är just nu aktuell med sin debutroman Livlina, som handlar om Liv, som lider av hälsoångest, vilket Happy själv berättat öppet om att hon själv också lider av. Och även om inte boken är självbiografiskt så finns det flera saker som tas upp i boken som vi också tar upp i dagens avsnitt. Hälsoångest känns verkligen som en av dom där FULA ångestpuckarna som vi pratade om för några veckor sedan. Så skamfullt och fel. Hur ska man hantera hälsoångest? När ska man bita ihop? Vad är egentligen skillnaden på att försöka övervinna sin ångest och att göra ett övertramp på sina egna känslor? Är det en hårfin gräns? TYP VA?
2021-06-17
Länk till avsnitt

333. Sanna Bråding - Jag var inte kapabel att be om hjälp.

Denna veckan gästas vi av skådespelerskan, författaren och radio- och tvpersonligheten Sanna Bråding. Sanna slog igenom 1995 i den då omåttligt populära tv-serien tre kronor. Efter det fick hon en spikrak karriär och syntes mycket i TV-rutan. Sanna tränade dock väldigt hårt och utvecklade anorexia, något som hon även tappade greppet om efter en knäskada som gjorde att hon inte fick träna. Det blev mycket fester och drogen men trots detta skötte Sanna sitt jobb exemplariskt, bla som programledare i Idol 2006, och nästan ingen visste hur hon mådde, egentligen. Tillslut åker hon fast och får ett fängelsestraff, vilket på många sätt räddade henne och kanske är det också ett resultat av vart hon befinner sig i livet idag.
2021-06-10
Länk till avsnitt

332. Skillnaden på fin och ful ångest?

Denna veckan diskuterar vi det här med "fin" och "ful" ångest. Att vara en person som sätter extremt höga krav på sig själv och alltid vilja prestera på topp, alltså prestationsångest, hur ful är den egentligen? Eller tex ångest över sitt utseende? Är det inte det "samhället" vill att vi ska ha? Vilken ångest är enkel att dela med sig av och vilken håller man undangömd in i det sista. Hur fint på en skala 1-10 är det att faktiskt vara lite skör? Och hur fult är det att inte orka resa sig från sängen? Ja, ni fattar grejen.
2021-06-03
Länk till avsnitt

331. Kan man förhindra utmattning? - David Waskuri

Den här veckan gästas vi av psykologen David Waskuri, just nu aktuell med boken "Psykologens verktyg för att inte bli utmattad". Och vi undrar, går det att förhindra utmattning? Hur i så fall? Vad är det som gör oss stressade? Hur stor del har "mycket att göra på jobbet" och kan man bli utmattad även om man inte just JOBBAR för mycket? Kanske av andra anledningar? Vad tänker David om att Sverige är ett av få länder som faktiskt diagnostiserar utmattning?
2021-05-27
Länk till avsnitt

330. Sommaren 2021 - Dom vill ju att vi ska hata våra kroppar!?

JAAA. Det traditionsenliga sommaravsnittet är äntligen hääääär. Varenda år sedan Ångestpoddens början har vi velat och framför allt BEHÖVT göra det här avsnittet. Och mycket är sig likt sedan 2015, tyvärr. Ångesten som anländer inför sommaren med allt vad det innebär. Kroppshat, stress, skam över att vilja dra täcket över huvudet och inte rulla upp rullgardinen trots att solen skiner, hetsen kring att bli SOMMARSNYGG och FRÄSCH. Ja. Det blir diet-culture, hets och förhoppningsvis lite pepp. HEJ!
2021-05-20
Länk till avsnitt

329. Antivaccinrörelsen - fakta eller känslor?

Den här veckan gästas vi av Anna Nordbäck, journalist på SVT's dokument inifrån som bla gjort Vaccinkrigarna som finns att se på SVT play för alla som ännu ej sett den. En tid innan corona-pandemin utbröt hade Anna och hennes kollega Malin börjat nysta i antivaccinrörelsen, den som främst säger sig vara emot MPR-vaccinet som man ger till barn, för mässling, påssjukan och röda hund. Ett ämne som alltid är aktuellt men som sen visade sig bli än mer aktuellt iom pandemin och det vaccinmotståndet vi även kan se idag kring vaccineringen mot covid-19. Vad handlar den här rörelsen om, egentligen? Talar känslor högre än fakta? Hur ska man prata om det här för att undvika polarisering? Går det att förstå varför det finns dom som är emot vaccin, vaccin som ju sägs vara bland det viktigaste vi har för folkhälsan. Och vad händer när känslosamma erfarenheter av vad man förmodar är vaccineringar byts ut mot evidensbaserad fakta?
2021-05-13
Länk till avsnitt

328. Konsten att vara människa - Clara & Gustaf

Collab!! Denna veckan gästas vi av Clara och Gustaf, som tillsammans har podden "Konsten att vara" som vi gästade förra veckan. I deras avsnitt har vi ett samtal om ångesthantering och hur vi skiljer oss i vår ångest. I det här avsnittet pratar vi vidare om konsten att vara... just människa. Och hur man hanterar vissa situationer fast man kanske egentligen skulle vilja agera annorlunda. Behöver man alltid ta sina kamper? Hur hanterar vi svartsjuka? Och hur personligt tar vi en unfollow på instagram? Ja. Lyssna! HEJ!
2021-05-06
Länk till avsnitt

327. Gärningsmannen är polis

Den här veckan gästas vi av Kerstin Dejemyr, fd polisen som var med och startade upp polisens metoo-upprop #nödvärn. Efter att själv ha utstått men också fått otroligt många vittnesmål skickat till sig förstod Kerstin att det fanns strukturer inom polisen som man absolut måste prata om. Sexistiska kommentarer, sexuella övergrepp, vänskapskorruptioner och maktspel. Idag är Kerstin aktuell med sin bok "Gärningsmannen är polis" som hon skrivit tillsammans med Lisa Bjurwald om uppropet, om att lämna in sin polisbricka och om bristerna inom poliskåren. Vem kan man lita på, egentligen?
2021-04-29
Länk till avsnitt

Bonus: AKNEÅNGEST

Ja, här kommer ett litet bonusavsnitt för alla oss med akneångest. Nu i vinter var vi med i SVT's experiment om hudvård, som nu har resulterat i dokumentärserien "Sanningen om hudvård" där vi deltar i avsnitt 2 och pratar om akne. I samband med programmet så spelade vi in det här avsnittet som vi nu kände att vi vill släppa för alla er som mår dåligt över er hy. För JA, det påverkar ens psykiska mående så otroligt mycket. Tack till alla er som bidrog till det här avsnittet med era upplevelser och erfarenheter. Vi är inte ensamma!
2021-04-26
Länk till avsnitt

326. Storbedragerskan - 8 år i Etiopiskt fängelse

Denna veckan gästas vi av Kristin (fd Ingela) som blev känd inför hela svenska folket som "Storbedragerskan" efter att ha hamnat i kriminella kretsar och börjat göra kriminella affärer. För att slippa ett fängelsestraff och med rädslan fö att förlora sin dotter flyr hon med dottern och hennes kille till Etiopien där dom ska starta upp ett nytt liv. Men det är inte mycket som blir som hon tänkt sig och plötsligt blir hon dömd till fängelse. Hon ska sitta i Kality, ett av världens värsta fängelser i 55 år. Det blir en hård tid av psykisk påfrestning, skador, nära-döden-upplevelser och en lång, lång väg tillbaka. Hon benådas efter 8 år med så livshotande skador att Etiopiska myndigheter skickar tillbaka henne till Sverige. "Låt henne dö i sitt hemland". Om ni vill veta mer om denna osannolika historia så hittar ni boken om Ingela här: https://www.adlibris.com/se/bok/mina-atta-ar-i-kality-9789137155883?gclid=CjwKCAjwmv-DBhAMEiwA7xYrd6DNXTIDRWiRX2Lghj7xTxXl_272lVgGM6Hzz_v-96EjDu7WtbXFEBoCh58QAvD_BwE
2021-04-22
Länk till avsnitt

325. Julia Lyskova - Vad är ångest & vad är personlighet?

Denna veckan gästas vi av fantastiska Julia Lyskova. Vi pratar om att ha så mycket ångest att man börjat fundera på vad som är en del av tex depression eller GAD och vad som är en del av ens personlighet? Om man liksom bara är en människa med jävligt mycket ångest? När ska man söka hjälp? Vad ska man acceptera och vad ska man inte acceptera? Vi pratar om att börja må dåligt trots en superfin uppväxt. Om att inte ha sitt shit together, om att inte vilja lämna åldern man befinner sig i just nu. Om att vara rädd för att bli för gammal för att få skylla på att man "blev för full" eller "inte visste bättre".
2021-04-15
Länk till avsnitt

324. SORG - "Han var den mest levande i mitt liv"

Den här veckans avsnitt handlar om sorg. Vår helt otroliga vän Alexandra gästar och pratar om sin pappa, Ulf, som gick bort sommaren 2020. Vi pratar om att veta att någon som står en så nära ska dö, om döden, hur vilse man känner sig i den, då vi aldrig pratar om den trots att det är en naturlig del av livet. Vi pratar om dom där faserna i sorgen som man kanske inte riktigt upplever, utan hur sorgen är mer randig. Om att inte vilja använda sig av ordet acceptans, utan istället tolerans mot förlusten, och sorgen i sig. Om skamfyllda tankar som man tänker i sorgen och om att vilja få frågor, frågor, frågor och prata, prata, prata. Om sorgterapi och saker som håller en ovanför vattenytan.
2021-04-08
Länk till avsnitt

323. Att försöka sluta med antidepp!

Denna veckan pratar vi om hur det är att försöka trappa ut sina antidepp. Det här är inte ett expert-avsnitt om antidepressiv medicin generellt (det kommer!) utan om Idas erfarenheter av att börja äta antidepp och sen försöka sluta. Det finns ju många som menar att man kan bli beroende av medicin, och att man därför EJ bör ta den, andra menar att det faktiskt räddar liv. Det finns också många kända biverkningar på antidepp, men till vilken grad är det värt det? Hur svårt är det egentligen att sluta? Varför ska man ens sluta? Varför känns det som en sådan otrolig LAST att äta antidepp?
2021-04-01
Länk till avsnitt

322. Jakob Hellman - om prestationsångest & comebacken.

Denna veckan gästas vi av musikern Jakob Hellman, som år 1989 släppte sitt debutalbum "...och stora havet" som blev en braksuccé. Efter succén var det många, många, många som ställde frågan: NÄR kommer nästa album? Åren gick och såhär 30 år senare är album nummer två här. Äntligen borta. Vi pratar om uppväxten, om vilken roll musiken har spelat i Jakobs liv, om att leva i en fantasi och om när saker och ting blir för mycket. Avslutande låt: Äntligen Borta - Jakob Hellman
2021-03-25
Länk till avsnitt

321. Birgitta - Sveriges gangsterdrottning.

Det är en OTROLIG människa som gästar oss i Ångestpodden denna veckan. Med oss har vi Birgitta Backlund/Andersson, för vissa känd som "Blondie" och också kallad Sveriges gangsterdrottning. Birgitta växte upp i extrem fattigdom och blev som väldigt ung våldtagen. Hon växte upp mitt i prostitution, alkohol och droger och blev själv utnyttjad sexuellt och introducerad för droger väldigt tidigt. När hon sen blev äldre så blev hon en storbedragerska och blev snabbt känd som en av Sveriges mest kriminella kvinnor. Hon har fött två barn i fängelse, suttit på Hinseberg och har flera självmordsförsök i bagaget. Birgitta fick dock en ny chans, och tog den. Lyssna på denna helt osannolika men fantastiska kvinnan!
2021-03-18
Länk till avsnitt

320. Ekonomisk ångest

Veckans avsnitt handlar om ekonomisk ångest. Med oss har vi Shoka Åhrman som är sparekonom och som föreläser mycket om beteendeekonomi och som försöker lära ut självkänsla i ekonomi. Inte minst nu under pandemin så är det många som upplever mycket ekonomisk stress och press och många av dom där extrajobben man kanske haft vid sidan av sina studier eller dom där jobben som varit en första fot in på arbetsmarknaden för unga har försvunnit i pandemin. Dessutom har det visat sig att väldigt många, även innan pandemin, känner en stor oro kring sin ekonomi och framförallt så upplever många att dom har inte något självförtroende eller självkänsla alls när det kommer till ekonomi, sparande, fonder och aktier. Varför då? Varför är det så, egentligen?
2021-03-11
Länk till avsnitt

BONUSAVSNITT: Kvinnoskapet

Internationella kvinnodagen.
2021-03-08
Länk till avsnitt

319. FLICKVÄNSMATERIAL?

Denna veckan fortsätter vi lite i ämnet som vi vidrörde med Cassandra för några veckor sedan. Det här med Hora/Madonna-syndromet, om att vara en tjej som man bara dejtar eller ligger med men aldrig blir ihop med. Vi pratar om vår avundsjuka till dom sk. flickvänsmaterialen, varför vi inte är dom, om strukturer och om hur man som gapig tjej som tar plats alltid ska vara tacksam över att folk finns kvar runt henne. Om hur män aldrig behöver be om ursäkt för sig medans tjejer alltid ska rätta sig in i ledet. Och så blir vi lite haggiga, läser texter och diskuterar det här med bitterhet.
2021-03-04
Länk till avsnitt

318. Amat Levin - om BLM, historia och godhetssignalering

Den här veckan gästas vi av Amat Levin, journalisten och personen bakom kontot @svarthistoria. Vi pratar om Amats bok, Slumpens barn. Om en stor del av den svenska historian som man inte vet, om Black lives matter-rörelsen, om sensationsmedia, godhetssignalering och om att inte hantera rasism på samma sätt som jämställdhet och sexism. Om strukturer och framtid. Ni hittar Amats bok här: https://www.adlibris.com/se/bok/slumpens-barn-den-osannolika-berattelsen-om-nar-sverige-motte-gambia-9789127161160?gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtDwQzk4y_pAwOTWHSXuRtgf9CBDGbfqpPSTAqDZiSd55e5QtoyFD7MaAuyZEALw_wcB
2021-02-25
Länk till avsnitt

317. "Att älska sig själv är inte aktivism" - Cassandra Klatzkow

Denna veckan är vi tillbaka med ett nytt, jävligt viktigt avsnitt om att vara kvinna, om att äga sin sexualitet, om aktivism och samhälleliga strukturer. Med oss har vi Cassandra Klatzkow, influencer, modell, sångare och poddare som själv varit öppen och pratar mycket om dessa frågor. Hur är det egentligen med hela "insta vs reality"-trenden? Hjälper den eller stjälper den kroppsaktivismen? Och måste man verkligen älska sin kropp?
2021-02-18
Länk till avsnitt

316. Hur lämnar man en sekt? - Vi måste prata om sekter #6

Här kommer den sista delen i vår serie om sekter. Denna gången gästas vi av Johan Hultgren från Hjälpkällan. Hjälpkällan är en ideell organisation som hjälper avhoppas från sekter. Johan har själv egna erfarenheter av att lämna en sekt, men vi pratar utöver detta hur man kan stötta avhoppare, vad man oftast behöver hjälp med, hur man ska agera som anhörig till någon som håller på att dras in i en sekt och vad man kan stötta med när man känner någon som precis lämnat detta bakom sig. Ni kan läsa mer på hjälpkällan.se
2021-02-11
Länk till avsnitt

315. ALTERNATIVTERAPI - Vi måste prata om sekter #5

I denna delen av serien pratar vi om världen runt alternativterapin, och hur denna världen är helt oreglerad och ibland kan liknas vid en sekt. Redan år 2014 uppmärksammades detta i en artikel i Modern psykologi som ni kan läsa här: https://modernpsykologi.se/2014/06/10/1150/ I veckans avsnitt gästas vi av Anette Nyman som efter ett tumörbesked och en knacklig relation bestämde sig för att söka sig till alternativterapin, då hon inte fick den hjälp hon kände att hon behövde från vården. Hon reser till "Läketorpet" (som egentligen heter något annat) och blir sen fast där. Inte pga tvång, men... Ni hittar båda Anettes böcker här: http://anettenyman.se/bocker
2021-02-04
Länk till avsnitt

314. Växa upp i Jehovas vittnen - Vi måste prata om sekter #4

I den här fjärde delen av poddserien träffar vi Suvi Kling. Hon föddes och uppfostrades in i Jehovas vittnen och redan som femåring kunde hon bibeln utan och innan. Tidigt började hon leva ett dubbelliv och som ung vuxen blev hon utesluten ur gemenskapen. Jehovas vittnen är en religiös organisation. Samfundet blev 1995 omnämnd som en sekt i svensk lagstifning men idag är det ett registrerat trossamfund. Många verkar dock vara rörande överrens om att Jehovas vittnen är just en sekt. Många avhoppare vittnar om en organisation präglad av bestraffningar och kontroll.
2021-01-28
Länk till avsnitt

313. Hanna Widerstedt - Till alla mina torskar

Denna veckan gästas vi av Hanna Widerstedt, som blev Hanna med hela svenska folket år 2012 då hon blev årets mest googlade person efter sin mycket väl uppmärksammade blogg, youtube, medverkan i Big Brother och realityshowen med Jockiboi (Joakim Lundell). Efter extremt mycket uppmärksamhet och en ångestattack i Nyhetsmorgon tog hon sitt pick och pack till Berlin med målet att leva på sin konst. Det blev dock inte riktigt som hon tänkt sig och åren i Berlin blev kantade arbete inom prostitution på strippklubbar och bordeller, våld och självmordstankar. Hanna är nu aktuellt med boken "Till alla mina torskar" som nu är släppt.
2021-01-21
Länk till avsnitt

312. Mindfulness utan flum?

Denna veckan gästas vi av psykiatrikern Åsa Nilsonne. Åsa har skrivit flera böcker inom psykiatri och nu senast "Mindfulness utan flum", som handlar om styrkan i mindfulness och om att lära sig att leva med sina känslor. Självklart ska man inte lida sig igenom livet, men det är också viktigt att lära sig att leva i sina skavigheter och inte alltid tro att man måste, genom enkla vägar, fly ifrån allt som är och känns jobbigt.
2021-01-14
Länk till avsnitt

311. Peg & Penny: mom-shaming, USA och självhat.

Det har äntligen blivit dags för en ny poddcollab. Denna gången, efterlängtat, med Peg och Penny Parnevik och deras podd Pillowtalk. Vi pratar om skillnaderna mellan hur man pratar om psykisk ohälsa och ångest i Sverige och USA. Hur det var när dom gick i high school. Vi pratar om självhat, om hur kroppen förändras och om mom-shaming. Nästa vecka hittar ni alltså oss i deras podd. Tack för att ni lyssnar!
2021-01-07
Länk till avsnitt

310. Året 2020, när cancel culture nådde sin peak.

Ja, årets sista dag och också 2020's sista avsnitt. Vi ger väl oss på ett litet försök att knyta ihop någon sorts säck men också prata om vad som präglat oss det här året, bortsätt från pandemin då såklart. Det pratar om cancel-kulturen, om två tydiga läger och den ointressanta gråzonen godhetsmakeri och bekräftelse och rädslor. Och så en liten nyårslista, precis som vanligt. Inga löften men, en liten SKJUTS för någon kanske.
2020-12-31
Länk till avsnitt

309. Malin förlorade 3 barn i tsunamikatastrofen.

I veckans avsnitt får vi prata med Malin. På annandag jul 2004 befann hon och tre av hennes barn sig i Khao Lak i Thailand. Hon överlevde, men det gjorde inte Filip, Emma och Vivi. På lördag har det gått 16 år. Vi önskar att du vill ta 1 timme i jul och lyssna på detta viktiga och fina avsnitt. Att vara tacksam för det man har och påminnas om hur kört det lilla livet är. Tack Malin för att vi fick komma till dig och lyssna på din och dina barns berättelse.
2020-12-24
Länk till avsnitt

308. Radikalisering och manipulation - Vi måste prata om sekter #3

Denna veckan gästas vi av Håkan Järvå, psykolog, författare och expert på radikala rörelser. Vi pratar om manipulation, vem som blir indragen i dessa radikala rörelser och om vad som utmärker en sekt egentligen. Vi pratar också om vad man kan eller bör göra som anhörig, eller snarare vad man INTE bör göra om man misstänker att någon i ens närhet håller på att dras in i eller har hamnat i någonting som inte är bra för den personen. Håkan har skrivit flera böcker som du hittar här: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=H%E5kan%20J%E4rv%E5 Och snart kommer ännu en ny bok!
2020-12-17
Länk till avsnitt

307. "Jag blev sektledare i Knutby" - Vi måste prata om sekter #2

Knutby Philadelphia, församlingen som fick en enorm mediabevakning efter 2004 när det uppmärksammade mordet på Alexandra hände. Helge Fossmo och Kristi Brud blev, vad man skulle kunna kalla, frontfigurer i församlingen som dom flesta sedan dess sett på med ilska, frågetecken och enorm nyfikenhet. I mångas ögon skulle församlingen bli känd som en sekt och nyheter över hela världen har uppmärksammat den. Peter Gembäck, fd pastor i församlingen, anmälde till slut sig själv, Åsa Waldau (Kristi Brud) och ytterligare en pastor till polisen. Det här är Peters historia, så som han minns den. Självklart finns det fler erfarenheter av vad som hände i Knutby. Vill ni läsa mer så har Peter precis släppt sin bok: Knutby inifrån: så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt. Ni hittar den bla. här: https://www.adlibris.com/se/bok/knutby-inifran-sa-forvandlades-pingstforsamlingen-till-en-sekt-9789188849779
2020-12-10
Länk till avsnitt

306. Indragen i Moon-rörelsen - Vi måste prata om sekter #1

När Helena var 21 år reser hon till USA, och träffar där en karismatisk trevlig person som presenterar sig som att komma ifrån en studentförening. Resten är som man brukar säga, historia. Helena blir indragen i Moon-rörelsen och några månader innan hon ska bli bortgift i ett av dom stora massbröllop som Moon är mest kända för, blir hon kidnappad av sin familj som rest från Sverige för att frita Helena. Hur blir man indragen i en sekt? Varför lämnar man inte? Och vad bär man med sig för känslor efteråt? Det här är vår poddserie om sekter. I kommande avsnitt gästas vi av bla. Peter Gembäck från Knutby Philadelphia, Håkan Järvå, psykolog och specialist på sekter och Anette Nyman, om den alternativa terapin.
2020-12-03
Länk till avsnitt

VI MÅSTE PRATA OM SEKTER. Premiär 3/12

Ny poddserie: Vi måste prata om sekter. Premiär 3/12. Medverkar gör bla: Helena Löfgren, psykoterapeut och fd medlem i Moon-rörelsen, Peter Gembäck, fd pastor i församlingen Knutby Philadelphia och Anette Nyman, journalist och författare till boken "Terapeuten" om världen runt den alternativa terapin.
2020-11-29
Länk till avsnitt

305. Pappor och psykisk ohälsa.

För några veckor sedan släppte vi ett avsnitt om att vara förälder till ett barn med psykisk ohälsa. Då gästades vi av mamman Veronica och vi slogs då av hur konstigt naturligt det känns att det alltid (inte alltid men ofta) är mammorna som tar på sig den ansvariga rollen i allt kring känslor och när saker och ting är jobbigt. Varför är det så? Vart är alla pappor? För såklart är det inte så att alla papper INTE bryr sig. Idag gästas vi av Ante, vars ena tvillingdotter haft Anorexia. När Ida, hans dotter drabbades märkte han att han inte hade några redskap alls att närma sig henne eller känslorna kring hennes ätstörning. Han hade stöttat i skidspåret på helgerna och jobbat borta i veckorna. Det här är Antes erfarenhet av att vara pappa. Den viktigaste och mest utvecklande rollen han har, enligt honom själv. Hur hanterar man en sån här familjesituation? Hur ska pappor lära sig att också prata känslor? Hur känns det när man som pappa själv känner att mamman är det självklara valet att vända sig till när man mår dåligt?
2020-11-26
Länk till avsnitt

304. STORA AVSNITTET OM DBT

Ja. Det har blivit dags för ännu ett terapi-avsnitt, denna veckan med terapiformen DBT i fokus. Dialektisk beteendeterapi. Såhär skriver socialstyrelsen: Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning). Och med oss har vi Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut som var med och tog DBT till Sverige. Ett proffs i frågan med andra ord. Tack för att ni lyssnar!
2020-11-19
Länk till avsnitt

303. Varför vill jag imponera på psykologen?

Ja? Varför vill man imponera på sin psykolog egentligen? Denna veckan pratar vi om att vilja bli omtyckt, säga att man gjort hemuppgifterna fast man inte har dom och om att verka påläst och nästan lägga orden i munnen på sin egna psykolog. Det här är väldigt vanligt förekommande och det är heller inte helt ovanligt att man blir lite förälskad i sin psykolog, känner ett behov av att vara psykologens favorit, prestera under psykologtimmen eller försöka få sin psykolog att skratta och må bra. Haha, ja ni hör ju. FÅ SIN PSYKOLOG ATT MÅ BRA? När man själv söker hjälp för att man mår dåligt? Ah. Snacka om att göra sig själv en björntjänst. Här kan ni läsa mer om Faces of Ellos som vi pratar mer om i avsnittet: https://clk.cure.media/4e7a04c
2020-11-12
Länk till avsnitt

302. Sexuellt våld.

Denna veckan gästas vi av föreningen Storasyster och pratar om sexuellt våld. I sviterna av Corona-krisen har man kunnat se ett ökat våld i nära relationer. Vi pratar om detta, såklart, men också om allas ansvar i att våga säga ifrån när man ser en man behandla en kvinna dåligt. Vi pratar även om vikten i att fortsätta våga ställa frågor till den man misstänker utsätts i sin relation. Våga fråga!
2020-11-05
Länk till avsnitt

301. Såld som sexslav

Det började som en romans på internet. Paulina var verkligen redo att träffa någon att bygga en familj med, och började prata med en man som sa sig befinna sig på samma plats i livet. Men första dejten blev inte riktigt som hon tänkt sig. Den hon trodde skulle bli hennes pojkvän kör henne till en lägenhet där en annan man väntar, och hon tvingas ha sex med dom båda. Detta är startskottet för en tid där Paulina såldes som sexslav av den hon alltså trodde tyckte om henne för den hon var. Tillslut såg Paulina ingen annan utväg än att dö, men samtidigt får hon veta att hon är gravid, vilket blir hennes vändpunkt och styrkan att våga försöka slita sig loss från det destruktiva livet hon ofrivilligt hamnat i. Paulinas bok heter Utnyttjad, våldtagen och såld: en sann historia.
2020-10-29
Länk till avsnitt

300. SINGELÅNGEST - varför träffar inte jag någon?

Det berömda avsnitt 300 är här!!! I början av året gjorde vi ett avsnitt om kärleksångest och varaktiga relationer, och det var många av er som uppskattade det. Såååå, här kommer ännu ett kärleksavsnitt, lite mer tillägnat alla era singlar där ute. Det är så himla många som skriver till oss om ensamhet, oro inför dejtande eller rädsla över att förbli ensam. Denna veckan gästas vi därför av kärleksexperten Daniella Gordon som hjälper till med hejdundrande bra tips. Varför ÄR det så viktigt med självkärlek, egentligen? Hur slutar man anpassa sig efter alla andra? Och hur lär man sig hantera ett kärleksnederlag utan att klandra sig själv?
2020-10-22
Länk till avsnitt

299. Hur ska vården bli bättre, egentligen?

Denna veckan gästas vi av Peter Almgren, som i slutet av förra året blev utsedd till särskild utredare på socialdepartementet. I hans arbetsuppgift ska han utreda förutsättningarna för en sammanhållen god och nära vård för barn och unga, i hela Sverige. Oavsett vart du bor ska du få rätt hjälp i rätt tid, frågan är bara hur? Hur ska vården se ut? Vad behöver förbättras eller förändras helt? Ni som hängt med ett tag minns säkert kampanjen som vi gjorde tillsammans med Vision, #mellanstolarna, där ett av våra krav till Socialminister Lena Hallengren var att faktiskt ha en sammanhållen vård, och att man behövde titta närmare på HUR vi undviker att så många hamnar mellan stolarna, inom vården för psykisk ohälsa. Så vi får ju faktiskt se det här som ett absolut steg i rätt riktning! HEJA!
2020-10-15
Länk till avsnitt

298. #metoo, revolution eller pressetiskt haveri? Åsa Linderborg gästar

Hösten 2017 jobbar Åsa Linderborg som aldrig förr. Hon lever då med en man som är rätt många år äldre och hon funderar på att börja jobba betydligt mindre och lägga mer tid på relationen. Plötsligt briserar #metoo och arbetstempot ökar mer än någonsin. Som kulturchef är också Åsa en av få som kritiserar #metoo, framför allt alla namnpubliceringar baserade på anonyma vittnesmål. Hon talar om pressetik och journalistik. Samtidigt påbörjar Aftonbladet en granskning av Kulturhuset statsteatern. Granskningen släpps, tillammans med en väldigt hård text om Benny Fredriksson, författad av Åsa. Strax därefter blir hon lämnad av sin livs kärlek, och 4 dagar efter uppbrottet kommer beskedet om att Benny tagit livet av sig, och den som pekas ut som ansvarig, är Åsa själv.
2020-10-08
Länk till avsnitt

297. Ska vi sluta prata om psykisk ohälsa?

Ja, denna veckan ställer vi oss den frågan, tillsammans med veckans gäst Christian Rück. Christian har precis släppt boken "Olyckliga i paradiset" och en debattartikel på boken med titeln "Vi måste sluta prata om psykisk ohälsa" fick oss såklart att haja till. Vad finns det för risker med att prata om psykisk ohälsa? Borde man kanske dela in olika former av psykiskt lidande på andra sätt? Vad är egentligen livets skavigheter? När ska man söka hjälp och vad är "normalt" att känna?
2020-10-01
Länk till avsnitt

296. Frida Boisen - Mamma gav mig skulden för sitt självmord.

Denna veckan gästas vi av fantastiska Frida Boisen, journalisten som just nu är kanske mest aktuell med sin bok "Berätta aldrig det här", en sann berättelse om hennes uppväxt, relation till sina föräldrar och framför allt om hennes mammas självmord. Som Frida fick skulden för, av sin mamma. "Nu fick du som du ville" var i princip vad som stod i avskedsbrevet. Hur lever man med den skulden? Varför gav hennes mamma henne den? Om att inte förstå signaler, om att känna att man sagt fel, gjort för lite, om att vilja ta tillbaka så mycket men samtidigt känna att man inte orkar var tyst längre. I flera, flera år höll Frida det här hemligt för nästan alla i sin omgivning, även hennes egna barn. Ett löfte om att aldrig berätta. Boken finns att köpa både fysiskt och online!
2020-09-24
Länk till avsnitt

295. Att vara förälder till någon med psykisk ohälsa.

Ett otroligt starkt och viktigt avsnitt när vi denna veckan gästas av Veronica, mamma till Maja. Vi pratar om att vara förälder till någon som lider av psykisk ohälsa. Om maktlösheten, känslan av att känna sig misslyckad som förälder, om att våga be om hjälp och släppa taget om sitt eget barn och om att ha sitt barn på HVB-hem långt ifrån en själv. Om att också få bryta ihop och känna att man inte orkar. Så himla, himla viktigt att alla dessa föräldrar får det stödet som dom också behöver i den här situationen. Vi är så himla tacksamma som får dela Veronica och Majas historia. Obeskrivligt tacksamma! Om du själv är förälder och bara vill prata av dig eller läsa andras tankar från liknande situation så finns Facebook-gruppen: Ångestpodden - Föräldragrupp.
2020-09-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.