Sveriges 100 mest populära podcasts

Ångestpodden

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpoddden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Nya avsnitt varje torsdag. Produceras av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som även driver podcasten Djupdyk.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/48953/angestpodden

Avsnitt

NYTORGSMANNEN - och kvinnorna han utsatte

Han har kallats Sveriges värsta serievåldtäktsman. Nytorgsmannen. Utredningen omfattade 30 kvinnor och åtalet 24 av dom. Vi fick ett mejl av Kristina. Kristina är producent för dokumentärserien Nytorgsmannen på SVT Dokument inifrån och hon undrade om vi ville göra ett avsnitt om fallet och framförallt prata med några av dom utsatta kvinnorna. Självklart svarade vi: JA! Vi träffar Steph och Michelle och lyssnar till deras bild av Nytorgsmannen, vad som hände när dom mötte honom och tiden efteråt. Om en rättegång och att behöva minnas och återuppleva det kanske värsta man varit med om. Dessa kvinnor med en kraft och vilja att berätta för alla oss som vill lyssna. Också om Sverige och förmågan, eller oförmågan, att upptäcka dessa systematiska våldtäktsmän? Steph och Michelle heter egentligen något annat. Hela dokumentärserien "Nytorgsmannen" hittar ni på SVT Play. Intro: SVT
2022-11-27
Länk till avsnitt

409. "Homosexualitet var en synd" - Andreas Wijk

Den här veckan har vi med oss artisten Andreas Wijk. Andreas har växt upp i en kristen familj, är själv kristen och har fram tills idag levt med en hemlighet. Andreas förstod redan som 12-åring att han var gay, men då han växt upp med och själv förstått att homosexualitet är en synd, så har livet handlat om att dölja en stor del av sig själv. Hur är det att försöka förneka sin sexualitet? Att själv leva med ett hopp om att "det" ska försvinna? Till att idag, tillsammans med sin familj öppet kunna leva sitt liv fullt ut? Slutlåt: If I was gay - Andreas Wijk
2022-11-24
Länk till avsnitt

408. En tanke i taget, med Kay Pollak.

Den här veckan gästas vi av legendaren Kay Pollak. Kanske Sveriges största självhjälps-persona? Eller? Kay är i vilket fall som helst just nu aktuell med sin nya bok "Ett bättre liv, att förändras en tanke i taget" och kanske är det så att vi kan styra och ställa över våra känslor mer än vad vi tror? Vi, alltså Ida och Sofie, är som bekant lite skeptiska, men varför är vi det då? Vet vem. En tanke i taget.. Avslutande låt: Gabriellas sång
2022-11-17
Länk till avsnitt

407. Hur klarar jag den ekonomiska krisen?

I veckans avsnitt pratar vi om ekonomisk ångest. Inflation och lågkonjuktur, höga elpriser och ångest över hur omvärlden ser ut. HUR ska man hantera det här? Med oss har vi psykologen Niklas Laninge och vi pratar bla. om beteendemönster som vi människor har. Det finns ju faktiskt ganska många beteenden som man KAN vänja sig av vid, för att spara pengar. Många upplever också ekonomisk ångest trots att dom inte är speciellt utsatta, hur kommer det sig? Varför blir det så? Och kan vi kanske faktiskt lära något av lågkonjunkturen? Avslutande låt: Vince Wavy - Tjugofem pt 2.
2022-11-10
Länk till avsnitt

406. Får jag prata lite om döden?

I veckans avsnitt försöker vi ta oss ann det här med dödsångest. Och LINDRA den! Detta gör vi tillsammans med forskaren Rakel, som forskar just på döden, och framför allt hur familjer hanterar och pratar om död och döende och livets slutskede. Hur blir man av med dödsångest? Varför är det så svårt att prata om döden och hur ska man prata med barn om döden?
2022-11-03
Länk till avsnitt

Vad drömmer du om?

Bonusavsnitt i samarbete med Ellos.
2022-10-23
Länk till avsnitt

404. Iran - revolution med livet som insats

Denna veckan gästas vi av Tina Lindh, mrs_lindh. Tina är exiliranier och i veckans avsnitt pratar vi om det som pågår i Iran just nu. Om revolutionen som kostar så många liv. I detta nu.
2022-10-20
Länk till avsnitt

403. Joanna Swica, om att springa i sorg.

Denna veckan gästas vi av Joanna Swica, just nu aktuell med boken "Alla mina steg". Det blir ett så fint samtal om löpning, hälsa, träning. Men också övergrepp, missfall och att springa i sorg.
2022-10-13
Länk till avsnitt

402. Att bli mobbad på jobbet.

Denna veckan gästas vi av helt fantastiska Gunvor. Gunvor blev mobbad på sin arbetsplats i 10 år innan hon som 58 åring blev sjukskriven och sedan förtidspensionär. Det är så otroligt viktigt att prata om mobbning, vilket vi ju gjort flera gånger tidigare i Ångestpodden. Men då ofta med fokus på barn. Mobbning i skolan. Men arbetsplatsmobbning är vanligare än vad man tror. Och även den tysta mobbningen är smärtsam.
2022-10-06
Länk till avsnitt

401. Andreas var tyst om våldtäkten i 22 år.

Den här veckan gästas vi av föreläsaren och författaren Andreas Jonsson. Just nu aktuell med boken "Konsten att leva livet". Vi pratar om Andreas uppväxt, där mobbningen präglade en stor del av hans skolgång, vilket såklart sätter djupa spår även i vuxen ålder. Vi pratar om att man så ofta får höra att Sverige är ett land där alla får vara vem dom vill, men är det verkligen så? Och så pratar vi om år 2000, när Andreas besöker ett äventyrsbad och blir utsatt, i en bastu, för något som han sedan höll tyst om i 22 år.
2022-09-29
Länk till avsnitt

400. Släpa fötterna efter sig-hösten

400 avsnitt!!! VAD HÄNDE!? Tack för allt. Här kommer ett traditionsenligt höst-avsnitt och allt vad det innebär. Ni som vet, ni vet. Tack!
2022-09-22
Länk till avsnitt

399. Att vara mamma och må dåligt.

Den här veckan har vi med oss Lina. Vi pratar om föräldraskap och om att vara mamma och själv må dåligt. Lina har ADHD och har växt upp med missbruk och våld i hemmet. Men hur är det att vara mamma och ha erfarenhet av psykisk ohälsa? Hur tänker man om ärftligheten? Blir man kanske bättre på att prata om känslor med sina barn? Om man haft mycket ångest, blir den mildare eller djupare med barn?
2022-09-15
Länk till avsnitt

398. Är samtidens feminism skev?

I veckans avsnitt har vi med oss Nina Åkestam Wikner. Just nu aktuell med sin debutroman Tribunalen, men som tidigare skrivit (och varit vår idol sedan dess) bla. "Meningen med hela skiten" och "Feministfällan". Om detta, blir det snack i veckans avsnitt. Om samtiden som är satt lite ur spel? Om feminism, om vad som är det viktiga, egentligen. Om dom olika fällorna vi kvinnor så lätt hamnar i.
2022-09-08
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Lena Hallengren - Socialdemokraterna

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Socialdemokraten och socialminister, Lena Hallengren.
2022-09-04
Länk till avsnitt

397. Drömmen om den fullbokade kalendern.

När kalendern känns som en arena för skådespel. Förstår ni vad vi menar då? Att man liksom vill fylla sin kalender för att inte vara för tillgänglig? Drömmen om ett liv där man hela tiden är på gränsen till stressad. Det ska hela tiden vara på det berömda håret, så att säga.
2022-09-01
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Ulf Kristersson - Moderaterna

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Moderaten och statsministerkandidaten Ulf Kristersson.
2022-08-28
Länk till avsnitt

396. Psykologisk motståndskraft

Den här veckan har vi med oss forskaren Kristin Öster och vi pratar om något som heter resiliens, eller, psykologisk motståndskraft. Hur kommer det sig att vissa människor tycks hantera motgångar bättre än andra? Har motståndskraften förändrats under åren? Är vi människor mer motståndskraftiga än vi tror? Hur påverkades vi av tex pandemin, EGENTLIGEN?
2022-08-25
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Nooshi Dadgostar - Vänsterpartiet

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
2022-08-21
Länk till avsnitt

395. #metoo och revolutionen som stoppades

Den här veckan gästas vi av Irena Pozar, skribent och chefredaktör för Veckorevyn. I våras släppte hon sin debut bok Backlashen:metoo och revolutionen som stoppades vilken vi pratar om i dagens avsnitt. Om hur dom flesta diskussionerna kring #metoo ändå stannade vi namnpubliceringarna. Om vad rörelsen hade blivit, eller kanske inte blivit, utan välkända ansikten att knyta an eller bli upprörd på. Om hur dagens unga män är mer konservativa än äldre. Om att många unga män har uppfattningen, idag, om att kvinnor överdriver när det pratas om tex jämställdhet. Och om att få tillbaka ilskan.
2022-08-18
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Jimmie Åkesson - Sverigedemokraterna

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson
2022-08-14
Länk till avsnitt

394. Särbegåvade barn & psykisk ohälsa

Finns det ett samband mellan särbegåvning och psykisk ohälsa? Vad betyder det att vara särbegåvad och är det BARA enkelt? Vi har i veckan avsnitt med oss Mona Liljedahl, som är specialpedagog och som är väldigt insatt i det här med särskilt begåvade barn. Är samhället bra på att fånga upp dessa barn? Är det alltid barnen som räcker upp handen och får alla rätt på alla prov som är särskilt begåvade? Eller hur kan det egentligen te sig? Och varför kan det vara så att många särskilt begåvade barn avskyr skolan och lider av psykisk ohälsa?
2022-08-11
Länk till avsnitt

393. "Jag sjukskrev mig för att jag var ful"

Ah men visst, den här veckan gästas vi av poddlegenden Anna Björklund. Anna är just nu aktuell med sin bok "Kvinnomanualen" som är en samling essäer om Annas tolkning av kvinnoskapet. Det blir snack om ätstörningar, att känna sig ful, framgång, om att vilja sitta i en taxi påväg på ytterligare ett möte men inte ha en aning om vad för möte. Att liksom vara kär i bilden av något innan man vet vad det innebär? Kanske? Och om att hennes man aldrig har startat en tvättmaskin. Och lite sånt.
2022-08-04
Länk till avsnitt

392. Frida, kidnappad och såld.

Den här veckan har vi med oss Frida Farell. Skådespelerskan och producenten som var med om något otroligt obehagligt. När Frida var i 20-årsåldern jobbade hon som modell och var van vid att bli castad på öppen gata. En dag kommer en man och vill ha med henne i ett reklamuppdrag, och Frida, som höll på att spara pengar för att finansiera sina skådespelardrömmar tackade ja. Men Frida blir av mannen inlåst och såld i en lägenhet. Flera olika män köpte henne och hon visste inte om hon någonsin skulle ta sig ut därifrån. Det tog 10 år innan Frida berättade för någon vad hon varit med om. Filmen om Fridas upplevelse finns att se och heter Apartment 407.
2022-07-28
Länk till avsnitt

391. Våra mammor gästar

Ja, denna veckan gästar våra älskade, älskade mammor podden. Och vi är så stolta över dom. Vi pratar om hur man pratade, om man pratade, om psykisk ohälsa i deras unga dar. Hur det har varit att som förälder veta att ens barn mår psykiskt dåligt? Hur hanterar man det? Och varför tror dom att unga mår dåligt idag?
2022-07-21
Länk till avsnitt

390. Vi kan VISST definiera psykisk ohälsa.

Den här veckan har vi med oss professor och forskare Anette Wickström. Anette har bla. forskat på barn och ungas egna upplevelser av psykisk hälsa och ohälsa. Hur definierar unga psykisk hälsa idag? Är det verkligen så att många tror att alla skavigheter i livet är symtom på psykisk ohälsa?
2022-07-14
Länk till avsnitt

389. När vänskaper tar slut.

Den här veckan pratar vi om när vänskapsrelationer tar slut. Att bli lämnad av vänner och att ibland behöva göra slut med en kompis. Varför pratar man så mycket mer om heartbreaks när det gäller kärleksrelationer och typ ingenting om heartbreaks efter vänskapsrelationer som tar slut? Onsdag den 6/7 nåddes vi av det hemska beskedet att Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor hos SKR blivit mördad i Almedalen. Alla våra tankar går såklart till nära och kära.
2022-07-07
Länk till avsnitt

388. Mår vi sämre av hälsotrender?

Den här veckan gästas vi av forskaren och författaren Carl Cederström. Carl är bla. författare till boken Wellnessyndromet från 2015, som redan DÅ tog pulsen på hälsotrender och Wellness. Vad gör det med oss att hela tiden matas av självoptimering och hälsotrender? Hälsofascism, som Carl kallar det.
2022-06-30
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Johan Pehrson - Liberalerna

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte at ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 3 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Liberalernas partiledare, Johan Pehrson.
2022-06-26
Länk till avsnitt

387. Trösta mig

Det stora avsnittet om tröst. Vad är det att trösta? Hur tröstar man bäst någon annan? Hur fan tröstar man sig själv? Det blir tips och det blir massa frågetecken. Trösterikt, får vi hoppas.
2022-06-23
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Ebba Busch - Kristdemokraterna.

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte at ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 3 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi: Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
2022-06-19
Länk till avsnitt

386. Vi träffar en BUP-läkare.

Ja, denna veckan har vi med oss Johan, som är ST-läkare och arbetar just nu inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Och ni får svar på dom frågorna som ni skickade in till oss. När ska man söka hjälp, egentligen? Varför är det så många som besöker bup-akuten som aldrig varit i kontakt med vården tidigare? Och finns det stöd för föräldrar?
2022-06-16
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Märta Stenevi - Miljöpartiet

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är int hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om en rapport vi gjort genom 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på: treminuter.se Idag träffar vi: Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet
2022-06-12
Länk till avsnitt

385. Inre resor och trauman med Fredrik Söderholm

Den här veckan gästas vi av Fredrik, Geniet, Söderholm. En person vi kanske benämner lite granna som en idol. Javisst. Det blev ett samtal om droger, selfhealing, om när saker går åt helvete, 12-stegsprogrammet och om varför man även bör prata mer om VARFÖR man fastnar i ett drogmissbruk och inte bara prata om att knark är bajs. Nu finns vår kampanjlåt "Släck inte ljuset" att lyssna på, på Spotify. Det är även den låten som avslutar veckans avsnitt.
2022-06-09
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Annie Lööf - Centerpartiet

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om en rapport vid gjort genom 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen gå in på: treminuter.se Idag träffar vi: Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
2022-06-05
Länk till avsnitt

384. TRE MINUTER I VECKAN

Vi lanserar kampanjen "Tre minuter i veckan", en politiskt obunden kampanj som syftar till att ändra skollagen. Läs mer på: treminuter.se Avslutande låt: Ronia - Släck inte ljuset
2022-06-02
Länk till avsnitt

Leva hållbart, går det?

Den här avsnittet är i betalt samarbete med Ellos. Vi pratar om hållbarhet. Hållbar konsumtion, finns det? Hur lever man hållbart, genom livet? Det handlar ju inte bara om att göra så lite avtryck som möjligt på planeten utan att också hitta ett sätt som gör att man är hållbar för sig själv. Och hur mycket ansvar kan man lägga på den enskilda individen? Och varför känns det som att de tär så mycket svårare att leva hållbart som kvinna?
2022-05-29
Länk till avsnitt

383. Heartbreaks, positivitet och blåsväder - Hanna Friberg

Denna veckan gästas vi av Hanna Friberg. Som vi liksom följt i??? Ja sedan vi fick en dator framför oss typ. Vi pratar om heartbreaks. Om att våga släppa in någon som sedan sviker. Hur går man vidare? Vågar man fortsätta tro på kärleken? Sen blir det positivitet. Att alltid försöka ha ett positivt mindset och vad det gör med en. Om att söka sig själv och vad man vill och om att hamna i blåsväder och få utstå massa hat, istället för kritik.
2022-05-26
Länk till avsnitt

382. F*CK CARPE SOMMAR

JAAAAaaaAAAA, här har vi det. Det årliga sommarångest-avsnittet. Vi är tillbaka på ruta ett. Kroppsångest, ekonomisk ångest, stresshantering och ligga-inne-under-täcket-trots-att-det-är-sol-ångest. Att känna att "alla andra!" tänker att man inte ens försöker ta sig ur sin ångest om man inte går ut i solen. Om strawberry-legs och att ha tappat suget för att planera saker. Är det värt det? Egentligen? Ja. Vi vet i fan. Som vanligt.
2022-05-19
Länk till avsnitt

381. Grooming, barn och föräldrar på internet - Maria Dufva

Denna veckan gästas vi av kriminologen och författaren, tillika SOLSTRÅLEN Maria Dufva. Vi pratar om grooming. Efterfrågan på sexuella övergrepp av barn på internet. Om skam bland barnen. Men också om föräldrar på internet. Om generationen som själva växt upp med att dela allt på internet och som nu delar bilder på sina barn, utan samtycke? Vad kan det leda till? Hur ska barnen lära sig hantera internet? Internet som på många sätt är en helt fantastisk plats, men samtidigt så farlig. Maria är också superaktuell med sin nya bok: Värsta, bästa tonåren.
2022-05-12
Länk till avsnitt

380. "När jag kom ut från SiS visste jag allt om droger" - Johanna Ottosson

Den här veckan gästas vi av Johanna Ottosson. Johanna har, bla på sin youtubekanal, varit väldigt öppen och berättat om sin psykiska ohälsa, alkohol- och drogmissbruk och kanske framför allt sina erfarenheter av SiS, Statens institutionsstyrelse. SiS är en statlig myndighet som ansvarar över tvångsvård. Individuellt anpassad ska den vara, men är det verkligen så? SiS har varit väldigt omtalat i media då många som mår psykiskt dåligt och är en fara för sig själva hamnar på dessa boenden men många gånger är man då där med dömda brottslingar och tvingas befinna sig i en miljö som kanske inte alltid är TOPPEN för ens psykiska hälsa. Är det verkligen rätt väg att gå? Johanna själv, lärde sig tex allt om droger under tiden hon var på SiS första gången, och utvecklade sen ett missbruk när hon kom ut.. Ja, mer om detta och lite där till i avsnittet. Vi pratar även om LVU, som står för Lagen om vård av unga.
2022-05-05
Länk till avsnitt

379. Hur vet jag om jag vill ha barn?

Ja, denna veckan pratar vi om den sk. biologiska klockan. Om den existerande och icke existerande stressen över att känna att man "borde" skaffa barn i en "rimlig" ålder. Om att befinna sig i nya faser, ofrivilligt. Om åldrande. Om att känna sig stressad men ändå inte veta om man ens vill ha barn. Men också om att känna att något är fel på en för att man absolut inte känner av den stressen alls. Om att känna sig "ah hej på dig bebis"
2022-04-28
Länk till avsnitt

378. Bögen är lös - Edvin Törnblom

JA! Bögen, Edvin Törnblom är äntligen lös i Ångestpodden. Bättre-sent-än-aldrig, visst? Otroligt. Edvin är just nu aktuell med en himla massa, men framför allt sin debutbok "Bögen är lös" som är en humoristisk men samtidigt självutlämnande bok om att vara Queer i dagens samhälle. Om självmordstankar, misshandel, mobbning. Om att inte vilja acceptera sin sexuella läggning och om internaliserad homofobi.
2022-04-21
Länk till avsnitt

377. Manliga geniet vs hysteriska kvinnan

Ja, denna veckan pratar vi alltså om "det manliga geniet" och "den hysteriska kvinnan". Hur påverkar kulturen samhällsstrukturer? Varför är det så att spelrummet för en kvinna att agera på sina känslor eller f*cka ur är så otroligt mycket mindre än männens. Och vad innebär det egentligen att vara hysterisk?
2022-04-14
Länk till avsnitt

376. Autism med Signe

Denna veckan gästas vi av Signe och vi pratar om autism. Signe skrev till oss efter att ha lyssnat på ett tidigare avsnitt som vi släppte för flera år sedan, om just autism. Men hon kände att vi borde göra ett till, SÅ. Här har vi det. Och vi är så otroligt glada och tacksamma för att vi fick den här stunden med Signe. En sann inspiration!
2022-04-07
Länk till avsnitt

Är träningen kidnappat av smalhets?

Det här avsnittet är i samarbete med Ellos. Vi pratar om träningens berg-och dalbana. Om hur det känns som att träningen är kidnappad av hets kring viktminskning, smalhetsnormer och UTVECKLING. Kan man bara få: va? :)
2022-04-03
Länk till avsnitt

375. Min vän blir misshandlad i sin relation, vad gör jag?

Denna veckan har vi med oss författaren Pernilla Ericson och pratar om våld i nära relationer. Detta är ju ett ämne som vi tagit upp flera gånger i Ångestpodden men vi har aldrig tagit vännernas perspektiv. Hur hjälper man en vän som lever i en destruktiv relation? Hur märker man det? Finns det varningssignaler? Hur vågar man vara grannen som stör i bråken? Ja. Det här diskuterar vi. Pernilla är just nu aktuell med sin nya roman "Släcka liv" där hon även skriver om våld i nära relationer. Under arbetets gång med boken så kom det också fram att en nära vän till Pernilla själv levde i en våldsam relation.
2022-03-31
Länk till avsnitt

374. Varför mår unga tjejer så dåligt?

Denna veckan pratar vi om varför unga tjejer mår så himla dåligt, egentligen. TACK för alla era inputs som vi fick från er. Herregud vad många vi är som sitter i samma båt. Prestationsbåt, jämförelsebåt, pressbåt, utséendebåt. LISTAN KAN GÖRAS SÅ HIMLA LÅNG. Idag ska man liksom prestera på varenda arena. Förr kunde man i alla fall unna sig att vara dum. Men finns det utrymme för det idag? Avslutande låt: Wannabee - Spice Girls
2022-03-24
Länk till avsnitt

373. Emetofobi & bluffsyndrom med ROS

Denna veckan gästas vi av artisten Ros, Rebecca och vi kom att prata om emetofobi framför allt men även endel om bluffsyndrom, att må dåligt och att ändra bana. Emetofobi, kräkfobi, har Rebecca haft väldigt länge och det är som grunden i all ångest hon har. Och det var så fint att få prata om detta med någon som är I det, JUST NU, och inte med någon som "förut" mådde dåligt men nu mår bra. Ja. Det kan ju vara vettigt och bra det också, ibland. Avslutningslåt: ROS - Gör det fast det svider
2022-03-17
Länk till avsnitt

Hur kan man hantera oron och ångesten för krig?

Ja. Ett bonusavsnitt då er önskan är vår lag. Självklart kände vi att vi behövde göra ett avsnitt om den rådande situationen då det uppstått så mycket oro och ångest kopplat till kriget som just nu pågår i Ukraina. Med oss i avsnittet har vi Anna Bennich som arbetat som psykolog i 18 år. Hur ska man hantera oron? Varför känner vi skuld och skam? Kan man oroa sig för mycket? Kan man läsa för mycket nyheter? Ja. Alla era frågor lyfter vi. Hoppas det kan hjälpa lite mitt i allt.
2022-03-16
Länk till avsnitt

372. "Mitt gapskratt försvann" - Camilla Hamid

ÅÅÅH, denna veckan har vi med oss Sveriges egna bakdrottning, Camilla Hamid. Och vilket avsnitt sen! Vi pratar om ätstörningar, dieter och om den så utrotningshotade FIKAN. Om att förlora sitt gapskratt när man mår dåligt och att nu istället verka i en bransch som ständigt ska kidnappas av "nyttigheter". ARH. Otroligt! Ta en bulle och njut. Hej!
2022-03-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.