Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Ångestpodden

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/48953/angestpodden

Avsnitt

305. Pappor och psykisk ohälsa.

För några veckor sedan släppte vi ett avsnitt om att vara förälder till ett barn med psykisk ohälsa. Då gästades vi av mamman Veronica och vi slogs då av hur konstigt naturligt det känns att det alltid (inte alltid men ofta) är mammorna som tar på sig den ansvariga rollen i allt kring känslor och när saker och ting är jobbigt. Varför är det så? Vart är alla pappor? För såklart är det inte så att alla papper INTE bryr sig. Idag gästas vi av Ante, vars ena tvillingdotter haft Anorexia. När Ida, hans dotter drabbades märkte han att han inte hade några redskap alls att närma sig henne eller känslorna kring hennes ätstörning. Han hade stöttat i skidspåret på helgerna och jobbat borta i veckorna. Det här är Antes erfarenhet av att vara pappa. Den viktigaste och mest utvecklande rollen han har, enligt honom själv. Hur hanterar man en sån här familjesituation? Hur ska pappor lära sig att också prata känslor? Hur känns det när man som pappa själv känner att mamman är det självklara valet att vända sig till när man mår dåligt?
2020-11-26
Länk till avsnitt

304. STORA AVSNITTET OM DBT

Ja. Det har blivit dags för ännu ett terapi-avsnitt, denna veckan med terapiformen DBT i fokus. Dialektisk beteendeterapi. Såhär skriver socialstyrelsen: Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning). Och med oss har vi Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut som var med och tog DBT till Sverige. Ett proffs i frågan med andra ord. Tack för att ni lyssnar!
2020-11-19
Länk till avsnitt

303. Varför vill jag imponera på psykologen?

Ja? Varför vill man imponera på sin psykolog egentligen? Denna veckan pratar vi om att vilja bli omtyckt, säga att man gjort hemuppgifterna fast man inte har dom och om att verka påläst och nästan lägga orden i munnen på sin egna psykolog. Det här är väldigt vanligt förekommande och det är heller inte helt ovanligt att man blir lite förälskad i sin psykolog, känner ett behov av att vara psykologens favorit, prestera under psykologtimmen eller försöka få sin psykolog att skratta och må bra. Haha, ja ni hör ju. FÅ SIN PSYKOLOG ATT MÅ BRA? När man själv söker hjälp för att man mår dåligt? Ah. Snacka om att göra sig själv en björntjänst. Här kan ni läsa mer om Faces of Ellos som vi pratar mer om i avsnittet: https://clk.cure.media/4e7a04c
2020-11-12
Länk till avsnitt

302. Sexuellt våld.

Denna veckan gästas vi av föreningen Storasyster och pratar om sexuellt våld. I sviterna av Corona-krisen har man kunnat se ett ökat våld i nära relationer. Vi pratar om detta, såklart, men också om allas ansvar i att våga säga ifrån när man ser en man behandla en kvinna dåligt. Vi pratar även om vikten i att fortsätta våga ställa frågor till den man misstänker utsätts i sin relation. Våga fråga!
2020-11-05
Länk till avsnitt

301. Såld som sexslav

Det började som en romans på internet. Paulina var verkligen redo att träffa någon att bygga en familj med, och började prata med en man som sa sig befinna sig på samma plats i livet. Men första dejten blev inte riktigt som hon tänkt sig. Den hon trodde skulle bli hennes pojkvän kör henne till en lägenhet där en annan man väntar, och hon tvingas ha sex med dom båda. Detta är startskottet för en tid där Paulina såldes som sexslav av den hon alltså trodde tyckte om henne för den hon var. Tillslut såg Paulina ingen annan utväg än att dö, men samtidigt får hon veta att hon är gravid, vilket blir hennes vändpunkt och styrkan att våga försöka slita sig loss från det destruktiva livet hon ofrivilligt hamnat i. Paulinas bok heter Utnyttjad, våldtagen och såld: en sann historia.
2020-10-29
Länk till avsnitt

300. SINGELÅNGEST - varför träffar inte jag någon?

Det berömda avsnitt 300 är här!!! I början av året gjorde vi ett avsnitt om kärleksångest och varaktiga relationer, och det var många av er som uppskattade det. Såååå, här kommer ännu ett kärleksavsnitt, lite mer tillägnat alla era singlar där ute. Det är så himla många som skriver till oss om ensamhet, oro inför dejtande eller rädsla över att förbli ensam. Denna veckan gästas vi därför av kärleksexperten Daniella Gordon som hjälper till med hejdundrande bra tips. Varför ÄR det så viktigt med självkärlek, egentligen? Hur slutar man anpassa sig efter alla andra? Och hur lär man sig hantera ett kärleksnederlag utan att klandra sig själv?
2020-10-22
Länk till avsnitt

299. Hur ska vården bli bättre, egentligen?

Denna veckan gästas vi av Peter Almgren, som i slutet av förra året blev utsedd till särskild utredare på socialdepartementet. I hans arbetsuppgift ska han utreda förutsättningarna för en sammanhållen god och nära vård för barn och unga, i hela Sverige. Oavsett vart du bor ska du få rätt hjälp i rätt tid, frågan är bara hur? Hur ska vården se ut? Vad behöver förbättras eller förändras helt? Ni som hängt med ett tag minns säkert kampanjen som vi gjorde tillsammans med Vision, #mellanstolarna, där ett av våra krav till Socialminister Lena Hallengren var att faktiskt ha en sammanhållen vård, och att man behövde titta närmare på HUR vi undviker att så många hamnar mellan stolarna, inom vården för psykisk ohälsa. Så vi får ju faktiskt se det här som ett absolut steg i rätt riktning! HEJA!
2020-10-15
Länk till avsnitt

298. #metoo, revolution eller pressetiskt haveri? Åsa Linderborg gästar

Hösten 2017 jobbar Åsa Linderborg som aldrig förr. Hon lever då med en man som är rätt många år äldre och hon funderar på att börja jobba betydligt mindre och lägga mer tid på relationen. Plötsligt briserar #metoo och arbetstempot ökar mer än någonsin. Som kulturchef är också Åsa en av få som kritiserar #metoo, framför allt alla namnpubliceringar baserade på anonyma vittnesmål. Hon talar om pressetik och journalistik. Samtidigt påbörjar Aftonbladet en granskning av Kulturhuset statsteatern. Granskningen släpps, tillammans med en väldigt hård text om Benny Fredriksson, författad av Åsa. Strax därefter blir hon lämnad av sin livs kärlek, och 4 dagar efter uppbrottet kommer beskedet om att Benny tagit livet av sig, och den som pekas ut som ansvarig, är Åsa själv.
2020-10-08
Länk till avsnitt

297. Ska vi sluta prata om psykisk ohälsa?

Ja, denna veckan ställer vi oss den frågan, tillsammans med veckans gäst Christian Rück. Christian har precis släppt boken "Olyckliga i paradiset" och en debattartikel på boken med titeln "Vi måste sluta prata om psykisk ohälsa" fick oss såklart att haja till. Vad finns det för risker med att prata om psykisk ohälsa? Borde man kanske dela in olika former av psykiskt lidande på andra sätt? Vad är egentligen livets skavigheter? När ska man söka hjälp och vad är "normalt" att känna?
2020-10-01
Länk till avsnitt

296. Frida Boisen - Mamma gav mig skulden för sitt självmord.

Denna veckan gästas vi av fantastiska Frida Boisen, journalisten som just nu är kanske mest aktuell med sin bok "Berätta aldrig det här", en sann berättelse om hennes uppväxt, relation till sina föräldrar och framför allt om hennes mammas självmord. Som Frida fick skulden för, av sin mamma. "Nu fick du som du ville" var i princip vad som stod i avskedsbrevet. Hur lever man med den skulden? Varför gav hennes mamma henne den? Om att inte förstå signaler, om att känna att man sagt fel, gjort för lite, om att vilja ta tillbaka så mycket men samtidigt känna att man inte orkar var tyst längre. I flera, flera år höll Frida det här hemligt för nästan alla i sin omgivning, även hennes egna barn. Ett löfte om att aldrig berätta. Boken finns att köpa både fysiskt och online!
2020-09-24
Länk till avsnitt

295. Att vara förälder till någon med psykisk ohälsa.

Ett otroligt starkt och viktigt avsnitt när vi denna veckan gästas av Veronica, mamma till Maja. Vi pratar om att vara förälder till någon som lider av psykisk ohälsa. Om maktlösheten, känslan av att känna sig misslyckad som förälder, om att våga be om hjälp och släppa taget om sitt eget barn och om att ha sitt barn på HVB-hem långt ifrån en själv. Om att också få bryta ihop och känna att man inte orkar. Så himla, himla viktigt att alla dessa föräldrar får det stödet som dom också behöver i den här situationen. Vi är så himla tacksamma som får dela Veronica och Majas historia. Obeskrivligt tacksamma! Om du själv är förälder och bara vill prata av dig eller läsa andras tankar från liknande situation så finns Facebook-gruppen: Ångestpodden - Föräldragrupp.
2020-09-17
Länk till avsnitt

294. SKJUTS in i hösten med dig!

Deeeeet traditionsenliga höstavsnittet är tillbaka, precis som varje höst i Ångestpodden. Vi pratar om hur KNÄPPT livet är, om att försöka vara i nuet, om att vara ur fas, må bra fast ändå vara rädd att något dåligt ska hända, årstidsbunden depression, om mörkret, rädslan kring hösten och om att nästan förvänta sig att man KOMMER må dåligt för att så mycket med hösten är förknippat med deppighet. AJA. Vi ger varandra ett varsitt uppdrag också för hösten, dåååå ska vi se hur det går med dom.
2020-09-10
Länk till avsnitt

293. Annika Strandhäll, om sambons självmord.

Denna gästas vi återigen av Annika Strandhäll. När hon senast gästade oss, 2018, arbetade hon som socialminister. I hennes arbete pratade hon väldigt mycket om frågorna kring psykisk ohälsa. Samtidigt, på hemmaplan, mådde hennes man väldigt dåligt. Hur dåligt, visste ingen. Thomas beställde hem antidepressiv medicin på nätet och arbetade på precis som vanligt, men hemmiljön blev allt sämre mellan dom. Dom hamnar i en skilsmässa och Annika ska flytta till en ny lägenhet. Några dagar senare tar Thomas livet av sig. Hur är det att leva med skulden kring en anhörigs självmord? Hur hanterar man sorgen? Hur känns det att utåt sätt varit påläst och mån om att alla måste prata om dom här frågorna, men ändå inte förstå när någon som står en så nära mår så dåligt. Tack snälla Annika för att du delar med dig.
2020-09-03
Länk till avsnitt

292. Kontrollbehov - SLÄPP DET!

JAA. Denna veckan pratar vi alltså om kontrollbehovet. Det där som så lätt kan vara med en ibland, ofta eller hela tiden. Det finns såklart olika grader av helvetet och i dagens avsnitt tar vi inte upp kontrollbehovet som man kanske upplevt i en kärleksrelation. Då hänvisar vi snarare till vårt avsnitt om svartsjuka. Denna veckan pratar vi mer om kontrollbehovet i vardagen, och vad som händer med oss om vi tappar kontrollen. Även kontrollen runt hur andra ser på en och vem man lyckas vara för andra. Well. Lyssna så får ni se!
2020-08-27
Länk till avsnitt

291. KRISTALLER & TARMFLORA?

Jaaa, denna veckan tar vi upp ämnet "alternativmedicin", självhjälp, humbug, qvacksalveri och placebo. Inte för att underskatta placebo, det kan nämligen göra större skillnad och hjälpa till på ett otroligt sätt. Och inte heller för att förringa någon som blivit hjälpt av kristaller eller omlagt kost. Alla sätt som kan få någon att må bra, är bra sätt. Däremot tycker vi det är viktigt om hur vissa saker marknadsförs som mirakelkurer mot psykisk ohälsa. Många gånger likställs tex örter eller kristaller med antidepressiv medicin. Vad gör det egentligen med samtalet kring psykisk ohälsa? Vad händer liksom om man drabbas av en depression men alla ens vänner/kollegor tror att den kan försvinna med hjälp av fermenterad kost? Eller om gemeneman börjar tro att kristaller kan bota ett trauma? Och vad säger forskningen, egentligen?
2020-08-20
Länk till avsnitt

290. Ett sönderstressat samhälle - Isabel Boltenstern

I veckans avsnitt har vi tagit tillbaka UNDERBARA Isabel Boltenstern som gästade oss redan för 4 år sedan. Då pratade vi om utmattningsdepression som Isabel då ganska nyligen hade tagit sig tillbaka ifrån. Såhär fyra år senare ser vi tillbaka på den tiden igen. Isabel har nämligen under denna tiden hunnit skriva sin bok "Lycka till med resten av livet". Varför blir egentligen så många kvinnor utbrända? Och varför tror vi att en god tarmflora ska lösa allt? Har du själv funderat på vilka strukturer du fastnat i? Så som att parera ett heltidsjobb med att även projektleda alla andra saker i ditt privatliv?
2020-08-13
Länk till avsnitt

289. FUNKAR SJÄLVHJÄLP? Erik Fernholm gästar.

Ja, funkar självhjälp? Eller är det självshälp? Vad betyder ens självhjälp? Och hur funkar placebo? I veckan avsnitt djupdyker vi i självhjälpsindustrin. Den där självhjälpen som vissa tillber likt en religion. Vad gör det med samtalet kring psykisk ohälsa? Och varför denna ständiga resa mot att hitta det inre jaget, lycka och självförverkligande? 2.0 versioner av oss själva. Om manipulation och marknadsföring och enkla lösningar på stora problem. Avslutande låt: Wan - Lata
2020-08-06
Länk till avsnitt

288. BREAST IMPLANT ILLNESS - Amanda Lundgren

Denna veckan gästas vi av youtubern Amanda Lundgren och pratar om breast implant illness. Detta är något som drabbar vissa kvinnor efter att dom gjort en bröstoperation, där symtomen kan variera, både fysiska men kanske framför allt psykiska. Det här är inte en "sjukdom" eller ett tillstånd som ännu har stöd i forskning, men många som upplevt detta känner en enorm lättnad över att höra att dom inte är ensamma. För vad händer egentligen med en psykiskt när saker och ting inte blir som man tänkt sig? Kanske framför allt när man gjort något som många anser är "fel", eller som man själv kanske tvivlat på att göra.
2020-07-30
Länk till avsnitt

287. Om strippbranschen och sexhandel med Fanny Julia

Denna vecka gästas vi av Fanny Julia och pratar om strippbranschen och sexhandel. Fanny Julia hamnade, som hon själv uttrycker det, lite på glid i livet, tidigt. Efter ett sexuellt övergrepp mådde hon väldigt dåligt och började ta droger. För att finansiera missbruket började hon sälja camshower på internet. Tillslut fick hon frågan om att börja jobba på strippklubb, vilket sen också blev ett jobb även utanför klubben. Vi är så glada som får dela den här livshistorien. Det känns så viktigt att prata MED dessa kvinnor, inte bara om. Avslutande låt: Rich without you - Fanny Julia
2020-07-23
Länk till avsnitt

286. "Hej och välkomna till avsnitt 1 av Ångestpodden!"

Skämskudde men återblick. Till vårt allra första samtal i det här poddflödet. VAD HAR HÄNT? Med våra röster? Varning för gapighet.
2020-07-16
Länk till avsnitt

285. Hade Jesus ångest? - Feministpastorn gästar

Jaa, hade Jesus ångest? Och hur hanterade han den i så fall? Vem eller vad är gud? Denna veckan gästas vi av Esther, feministpastorn, och pratar om tro och kyrkan och hur ångest hanteras i dom rummen. För ja, enligt kristendomen ska alla alltid förlåtas, men är det alltid det moraliskt rätta? Hur hanterar man en situation i sitt eget liv som enligt ens egna tro är ett misslyckande? Eller? Är tex en skiljsmässa verkligen ett misslyckande i det stora hela? Vem är det som tolkar bibeln, egentligen?
2020-07-09
Länk till avsnitt

284. "Relationer och avslut gör så j*vla ont"

Vissa avslut sker naturligt. Endel avslut är vad som behövs, även om det inte känns så, och många avslut går helt emot ens egna vilja. Olycklig kärlek, självförakt och ångest blev väl veckans avsnitts ledord på något vis. Vad mer ska vi säga? Ibland är livet bara 2+, ibland ligger det liksom på 2-, man tar sig igenom det, även om vägen känns lång och snårig.
2020-07-02
Länk till avsnitt

283. MATILDA DJERF - om ätstörningar, modellande och om vem som har rätt till ångest.

Lång titel på veckans avsnitt. Men det var mycket som hanns med när vi satte oss ner med influencern Matilda Djerf. Med 1 miljon instagramföljare, eget klädmärke och modelljobb så fanns det liksom endel att prata om. Om ätstörningarna som började i tonåren, om att inte ha "rätt" till att känna ångest när man har ett så "bra liv" som Matilda har. Om att arbeta som modell och se sin egen kropp bli redigerad mindre och smalare och slätare. Hur hanterar man det, egentligen?
2020-06-25
Länk till avsnitt

282. SÅ BOTAR DU DIN ÅNGEST

Ja. Denna veckan avslöjar vi hur ni aldrig mer behöver lyssna på Ångestpodden. SKOJA. Finns det verkligen en universal lösning på ångest? Ska vi verkligen motarbeta den så mycket eller kan det faktiskt vara lite bra med ångest ibland? Hur mycket bör vi anstränga oss för att leva ett så ångestfritt liv som möjligt? Går det ens? Om enkla lösningar på stora problem.
2020-06-18
Länk till avsnitt

281. Richard Magyar - om ångest, fotboll och omklädningsrum.

Yes, denna veckan gästas vi av Hammarby IF's Richard Magyar. Hur är det egentligen att vara öppen kring psykisk ohälsa i fotbollsvärlden? Vi pratar om Richards egna erfarenheter, om hans depression om när han såg en man begå självmord. Om hur det blev en "grej" när han i den sista allvenska matchen förra säsongen satte sig ner efter slutsignalen och började gråta, och om hur det blev en GREJ. Tänk att det är 2020 och det blir en grej av att en manlig fotbollsspelare sätter sig ner på knä och fäller några tårar. Men så var det. Och så pratar vi om att följa sina drömmar, om målen med fotbollen och framtiden.
2020-06-11
Länk till avsnitt

280. Nina Glimsell - om olycklig kärlek och att tappa sig själv.

Denna veckan gästas vi av Nina Glimsell, som många av er säkert känner igen ifrån Paradise Hotel och just nu, Ex on the beach, vilka båda programmen är två av Sveriges största TV-program. Vi pratar om att bli kär inför öppen ridå, men att också bli sårad framför tv-kamerorna. Om att vara en känslomänniska som absolut inte räds för att visa sina känslor, men att känna sig missförstod och skam över känslorna ändå.. Om hur man hittar tillbaka till sig själv efter att man varit olyckligt kär och tappat hela sig.
2020-06-04
Länk till avsnitt

279. Sommar, sommar och sol, och ångest.

YES! Det årliga sommarångest-avsnittet är här. Varenda år sedan vi startade Ångestpodden har vi gjort ett avsnitt inför sommaren. Vi frågade även er den här gången, vad ni får ångest över, och ja, ni kände ju som vi. Det är kroppsångest, ekonomisk ångest, ensamhetsångest, "jag måste vara snygg"-ångest, "jag måste ha kul hela tiden"-stressen osv osv. Listan kan göras lång. Vi försökte avverka så mycket som vi hann med på dryga TIMMEN. Ett långt sommaravsnitt blev det alltså. Tack för att ni finns!
2020-05-28
Länk till avsnitt

278. Prostitution och den svenska porrindustrin - Talita gästar

Ja, det här avsnittet spelade vi in för någon vecka sedan, helt ovetandes om vad som skulle blossa upp i media några dagar senare. Det känns på ett sätt så styrkande och hoppfullt att det här ämnet just nu är på dom flestas läppar och att det uppmärksammats i media så pass mycket som det faktiskt gjort. Men nu är viktigare än någonsin att låta alla dessa otroliga människor som arbetar med dessa frågor på daglig basis för höras. Att dom lyfts och sprider all den kunskap dom sitter på efter år av hårt arbete. För det här har pågått i åratal, varje dag. Kvinnor tvingas sälja sina kroppar. Män köper sex. I veckans avsnitt gästas vi av Anna och Josefine från Talita som hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett fungerande liv. Läs mer här: https://www.talita.se/
2020-05-21
Länk till avsnitt

277. Eva Röse - om jag ger dig allt som är mitt, då har du också mig!

Yes. Denna veckan gästas vi av Eva Röse. EVA RÖSE, som väl varit en del av ens liv på ett eller annat sätt. Ett ansikte som liksom alltid funnits där i TV-rutan. Med sin otroliga pondus satt vi i studion och var märkbart nervösa men avsnittet landade i alla fall i ett samtal om stigmat kring att må dåligt om man utåt sätt ser ut att ha det ganska bra, om att lyfta åldern 27 lite mer som en riktig PISSÅLDER, maktbalans i relationer, #tystnadtagning och det svarta kletet.
2020-05-14
Länk till avsnitt

BONUS: Erik Fernholm om hur vi ska hantera Corona-ångesten

BONUSAVSNITT.
2020-05-10
Länk till avsnitt

276. STORA AVSNITTET OM VR- & INTERNETTERAPI

Denna veckan pratar vi om VR och internetterapi med Per Carlbring, specialist i klinisk psykologi. Hur viktigt är egentligen det fysiska mötet? Funkar VR-terapi? Ja, allt du behöver veta om internetterapi och VR helt enkelt.
2020-05-07
Länk till avsnitt

275. Fia Anderberg - Livet kan inte gå ut på att räkna kalorier

Japp, denna veckan gästas vi av OTROLIGA Fia Anderberg och vi hinner med såååå mycket. Vi pratar om hennes pappas självmord och om att lida av separationsångest, om skev kroppsyn, om ätstörningar och #minresaräknas. Och MASSOR av tips för att lära sig må bra i sin kropp.
2020-04-30
Länk till avsnitt

274. FOMO - Fear of missing out

Yes, i veckans avsnitt pratar vi alltså om FOMO, fear of missing out. Att känna en oro eller rädsla för att missa saker eller blir lämnad utanför. Finns såklart olika grader av denna känslan och vi pratar mestadels utifrån oss själva, men vi hoppas att ni kan känna igen er eller att ni kanske får ord på en känsla som ni burit på med inte förstått varför.
2020-04-23
Länk till avsnitt

273. Sebastian "Sebbe" Stakset gästar

Denna veckan gästas vi av Sebastian Staket, förr känd som Sebbe Staxx, bland annat medlem i Kartellen. Om att känna att ingenting betyder någonting och därför känna en hopplöshet inför livet. Om att inte kunna lämna det gamla livet bakom sig och om att en dag få hoppet tillbaka, genom stark tro och Gud.
2020-04-16
Länk till avsnitt

272. Går pissmående och glädje hand i hand?

JA. Denna veckan tar vi oss ann ämnet GLÄDJE. För vi tänkte att det behövs just nu. I våra liv behöver vi försöka påminna oss om vad glädje faktiskt handlar om. Speciellt just nu när mycket annat känns jobbigt. Vi pratar om att i det lilla bor det stora, om att ha närmare till missunnsamhet än glädje ibland, om positiv psykologi och MYCKET mer. Tack för att ni lyssnar. Ta hand om varandra!
2020-04-09
Länk till avsnitt

271. "Hur påverkas relationen av psykisk ohälsa?" IDAS POJKVÄN GÄSTAR

Ja, vi har ju vidrört detta ämnet tidigare i podden och ni är också många som ÖNSKAT en gästning från Idas kille så, here we are!!! Emil gästar veckans avsnitt och vi alla tre pratar om hur psykisk ohälsa påverkar ens kärleksrelation. Tar man på sig mycket ansvar? Lär man sig att se kännetecken på när partnern mår dåligt? Hamnar man kanske själv i olika negativa mönster för att "skydda" sin kärlek, kanske tom när personen i fråga inte ens behöver skyddas längre? JA. Tack Emil för att du ville gästa!
2020-04-02
Länk till avsnitt

270. "Inget är privat längre" - Collab Mathilda & Andrea

Ni fick ställa era dilemman som ni upplever kring sociala medier, och vi försökte besvara dom tillsammans med podd-duon, ikonerna Mathilda och Andrea. Hur hittar man balans i sitt sociala medier-användande? När är det okej att avfölja en vän och vem "får" vara aktivist?
2020-03-26
Länk till avsnitt

269. Är vi påväg mot en vetenskaplig begravning?

Ja, vi undrar. Håller vi just nu på att bevittna en vetenskaplig begravning? Där alarmisterna hela tiden får sista ordet. Vi hoppas då VERKLIGEN inte det. Ta hand om er i denna konstiga tid, men tro inte på allt ni läser och lyssna på myndigheterna.
2020-03-19
Länk till avsnitt

268. STORA AVSNITTET OM KBT

Yes! Nu framöver kommer vi med jämna mellanrum ta upp olika terapiformer, och först ut är alltså KBT. Kognitiv beteendeterapi. Med oss har vi Bengt E. Westling som BLAND ANNAT är leg. psykolog och psykoterapihandledare inom KBT. Tack till alla er som ställde era frågor kring KBT. Vi tror vi fick med dom flesta..
2020-03-12
Länk till avsnitt

267. Bekräftelsebehov, ätstörningar och bitterhet med Alexandra Nilsson.

Denna veckan gästas vi av Alexandra Nilsson, en av Sveriges första influencers. Hon blev känd genom sitt alter-ego "Kissie". Vi pratar om att känna sig ensam i skolan, till att vilja synas, att göra allt för uppmärksamhet, om att bli utnyttjad av medierna, om att sen våga vara Alexandra Nilsson, om ätstörningar och bitterhet.
2020-03-05
Länk till avsnitt

266. Kroppshat och "FYS FÖRE MYS" med Kajjan

Denna veckan tar vi upp det så STÄNDIGT aktuella kroppshatet. Vi snackar kroppspositivism med PROFFSET i fråga, Karin, Kajjan Andersson. Vi snackar om skönhetstävlingar på förskolan, FYS FÖRE MYS, kroppsrecensioner, det vita knarket (socker), om hälsohetsen som den nya bantningen och om alla som "bara bryr sig" om dom "tjocka och oansvariga". Vi MÅSTE fortsätta påminnas om hur skevt så mycket är när det kommer till synen på kroppar, för LOGISKT har vi nu lärt oss att våra kroppar inte säger något om oss som personer, MEN KÄNSLAN har inte hängt med.
2020-02-27
Länk till avsnitt

265. Min magkänsla vill mig inte väl.

Vem FAN är jag egentligen? Det är avsnittets stora fråga. Men så landar vi ändå någonstans i att man inte behöver veta det. Vi ska försöka, FÖRSÖKA, sluta leta.
2020-02-20
Länk till avsnitt

264. OVERKLIGHETSKÄNSLOR

Denna veckan tar vi upp det MYCKET önskade ämnet overklighetskänslor. Eller, Derealisation och Depersonalisation vilket är två tillstånd som är vanligt vid psykisk ohälsa. Det är en känsla av att vara avskuren ifrån verkligheten. Lite som att man är en robot som går på autopilot. Det kan dock förklaras som en försvarsmekanism som kroppen tar till för att helt stänga av när ångesten liksom tar över. Med oss har vi Maja, som själv levt med overklighetskänslor. När det var som värst höll känslan i sig i flera månader. Det finns otroligt lite kunskap om det här ämnet, även inom vården, vilken Maja tydligt fick erfara när hon sökte hjälp, men vi hoppas att det här avsnittet kan hjälpa någon där ute som själv upplevt detta och som kanske inte riktigt har kunnat sätta ord på det tidigare.
2020-02-13
Länk till avsnitt

263. Axel Schylström - en av Sveriges värst brännskadade personer.

Denna veckan gästas vi av Axel Schylström, som många kanske känner igen från Idol och Melodifestivalen. När 2012, när Axel var 19 år och alldeles snart skulle ta studenten var han med om en olycka och blev brännskadad. Hans skador var så pass allvarliga att han fick ligga i respirator, lära sig att andas igen och i princip börja om livet på nytt, fast som 19 år gammal. Dom inre skadorna var allvarliga och Axel svävade länge mellan liv och död men när han började tillfriskna så insåg han också att han behövde lära sig att leva med sitt nya utseende med ärr över hela kroppen. Hur lär man sig leva med kroppskomplex? Hur går man tillbaka sin självkänsla och sitt självförtroende? Hur ska man tänka för att inte skuldbelägga sig själv? Hur hanterar man självmordstankar och känslan av att uppgivenheten äter upp en inifrån?
2020-02-06
Länk till avsnitt

262. Om otrohet och varaktig kärlek med relationsexperten Egil Linge.

Denna veckan gästas vi av relationsexperten Egil Linge, psykolog och författare till bla. boken Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation. Och ÄNTLIGEN får vi svar på alla frågor och ångest som kan uppstå både i och utanför relationer. Hur vågar man lita på andra? Kan en relation bli bra efter en otrohet? Hur får man en relation att hålla för evigt? Varför är det så svårt för vissa att hitta "den rätta"? Och varför känns det ibland som att så fort man visar lite "för mycket" intresse för någon så försvinner personen ifrån en?
2020-01-30
Länk till avsnitt

261. Rasism och lojalitetskonflikter med Filip Dikmen

Den här veckan gästas vi av OTROLIGA Filip Dikmen. Filip var en av BRIS-idolerna 2019 där hans berättelse handlade om utanförskap och lojalitetskonflikter. Vi pratar om rasism, om att se och lära sig olika mönster i sin vardags, kanske framför allt i skolan där Filip själv tidigt fick se dels hur vi behandlas olika, men också hur attityder, ilska och uppgivenhet kan leda till konflikter. Om hur en person som Filip som verkligen ville studera och lära sig saker kunde irritera andra. Och om vikten av bra lärare! Och om humorn som vapen. Ett VIKTIGT samtal som vi är väldigt glada över att vi fick ha med denna SMARTA och briljanta människan.
2020-01-23
Länk till avsnitt

GÖTEBORG

GÖTEBORG Vi kommer till er den 1/4!!! Som ni vet kör vi en egen scenshow den 21/3 på Scalateatern!!! Vi har gjort Ångestpodden i 5 år och vill fira detta med er genom en alldeles egen scenshow regisserad av Hampus Nessvold. Det känns stort, läskigt, spännande och så himla roligt. Snälla, låt oss ses där. NU KÖR VI! Biljetter hittar ni här: https://www.eventim.se/angestpodden-biljetter.html?affiliate=PP8&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&kuid=577432
2020-01-17
Länk till avsnitt

LUND

LUND Vi kommer till er den 27/3!!! Vi har gjort Ångestpodden i 5 år och vill fira detta med er genom en alldeles egen scenshow regisserad av Hampus Nessvold. Det känns stort, läskigt, spännande och så himla roligt. Snälla, låt oss ses där. NU KÖR VI! Biljetter hittar ni här: https://www.eventim.se/angestpodden-biljetter.html?affiliate=PP8&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&kuid=577432
2020-01-17
Länk till avsnitt

STOCKHOLM

STOCKHOLM! Som ni vet kör vi en egen scenshow den 21/3 på Scalateatern!!! Vi har gjort Ångestpodden i 5 år och vill fira detta med er genom en alldeles egen scenshow regisserad av Hampus Nessvold. Det känns stort, läskigt, spännande och så himla roligt. Snälla, låt oss ses där. NU KÖR VI! Biljetter hittar ni här: https://www.eventim.se/angestpodden-biljetter.html?affiliate=PP8&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&kuid=577432
2020-01-17
Länk till avsnitt

260. "Hur länge trodde ni att Ångestpodden skulle hålla?"

VI FIRAR 5 ÅR IDAG! FEEEM ÅR!? Tack alla som lyssnat genom åren. Alla som stöttat oss, som gästat, delat med sig, öppnat upp sig, tipsat, feedbackat. ALLT! I dagens avsnitt försöker vi prata om FOMO, relationer, vad som är livskvalitet, hur man ska tänka när man tror att ens vänner inte vill umgås med en mer. JA? Vet inte alls om vi besvarar en enda fråga. Vi famlar i mörker på sätt och vis men det känns tryggt med er.
2020-01-16
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.