Sveriges 100 mest populära podcasts

Ångestpodden

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpoddden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Nya avsnitt varje torsdag. Produceras av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som även driver podcasten Djupdyk.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/48953/angestpodden

Avsnitt

436. Hon blev drogförsäljare som 19-åring.

I veckans avsnitt träffar vi Nathalie som för första gången pratar offentligt om sitt tidigare kriminella liv som drogförsäljare. Vi får höra om Nathalies uppväxt med en kriminell pappa och en barndom präglad av kriminalitet och i viss mån, droger. Som 19-åring börjar hon sälja cannabis och kokain, först bara till några få kunder men ganska snabbt växer hennes verksamhet. En verksamhet hon behandlar som sitt eget företag. Kunderna är ?vanliga Svenssons? som köper droger med sina barn i bilen. Vissa jobbar på förskola, andra på kontor i dom fina delarna av Stockholm och några är lärare. Men även om livet kan se glamouröst och rikt ut så är det raka motsatsen. Att alltid vara på jakt från polisen, känna till och veta saker i kriminella konflikter, att inte kunna använda pengarna man tjänar och dessutom befinna sig i kriminella kretsar samtidigt som samvetet skaver. Det här avsnittet känns enormt viktigt. En berättelse från en verklighet vi många gånger inte får ta del av. Men det är viktigt att ta del av. För samhällets problem med narkotika är något vi alla måste känna till och göra något för att förändra. Idag lever Nathalie ett vanligt liv långt bort från kriminalitet.
2023-06-01
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Varför skäms jag över min ätstörning?

Ja, varför skäms man? Kan det vara så att skam hör till den psykisk ohälsan? Har skammen förändrats med tiden? Kan det vara så att det rent samhälleligt inte är lika tabu, men att man ändå skäms på individnivå? Varför?
2023-05-29
Länk till avsnitt

435. Sommarångest - bodypositivity, help me out.

ÅRETS SOMMARÅNGEST-AVSNITT ÄR HÄR. Kanske mer ångest än aldrig förr? Sofie har grov ekonomisk ångest och har därför knappt hunnit reflektera över resten. Ett missförstånd av vad hot girl summer egentligen innebär har skett. Ida har skrivit ett brev till sitt 16-åriga jag vari hon ber om ursäkt för sina smalhetstankar. Om att vara horribelt less på PEPP och det paradoxala i att kroppspositivismen och smalhetsnormen lyser starkare än någonsin, samtidigt?
2023-05-25
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Gåååår det ens att prata mer om psykisk ohälsa?

Ja, går det ens prata mer om psykisk ohälsa? När går vi från ord till HANDLING så att säga? Hur lång tid ska det behöva ta? Om rundabordssamtal i Avicii Arena, samtal med statsministern och om att må pyton utan anledning.
2023-05-22
Länk till avsnitt

434. STORA AVSNITTET OM PSYKODYNAMISK TERAPI

Det stora avsnittet om psykodynamisk terapi. Psykodynamisk terapi, även kallad PDT handlar i stora drag om att du ska lära känna dig själv bättre. När du blir mer medveten om varför du känner och tänker som du gör ökar dina möjligheter att själv styra ditt liv dit du vill. Man arbetar mycket med självinsikt och relationer till andra för att förstå sig själv bättre. PDTn har sina rötter i bla. Freud som utvecklade psykoanalysen, men med åren har terapiformen utvecklats. Med oss har vi Thomas Hesslow som är leg. psykolog och jobbar med intensiv dynamisk korttidsterapi, som har sina rötter i just psykoanalysen. anyfin.info/anyfin-angestpodden
2023-05-18
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Blir spelrummet mindre ju äldre man blir?

"En ångestpuck är att ju äldre man blir desto mindre spelrum känns det som man har för att prova sig fram i livet" anyfin.info/anyfin-angestpodden
2023-05-15
Länk till avsnitt

433. Klas Bergling - om Avicii, sorgen & Tim Bergling Foundation

Den här veckan är vi så glada över att få dela det här samtalet med er, tillsammans med Klas Bergling. För 5 år sedan förlorande han sin son Tim i suicid och vi är nog många som minns den där dagen när nyheten om att Avicii tyvärr gått bort, nådde oss. Ett otroligt viktigt och berörande samtal om hur det är att som förälder förlora sitt barn. Om interventioner, oro och en känsla av maktlöshet. Idag driver Klas stiftelsen Tim Bergling Foundation som arbetar med förebyggande insatser för ungas välmående och psykiska hälsa. Utifrån ungas tankar, önskemål och behov genomför de själva, eller i samarbete med andra, projekt och aktiviteter för att unga ska må bra och få en bättre dag, i skolan, på fritiden eller i mötet med musiken. Avslutande låt: Avicii - Addicted to you
2023-05-11
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Hur f*n ska man hantera ekonomisk ångest?

Ja, huuuuur ska man hantera ekonomisk ångest??
2023-05-08
Länk till avsnitt

432. Magdalena Forsberg, fanns det någon ångest i skidkarriären?

Denna veckans gäst är ingen mindre än LEGENDAREN Magdalena Forsberg. Flerfaldig OS- och VM-medaljör. Hur är det att tävla som förhandsfavorit? Hur behåller man motivationen? Fanns där någon ångest under skidkarriären? Och hur är det att sluta efter en lång elitidrottskarriär?
2023-05-04
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Kan nostalgi vara skadligt?

Kan nostalgi vara skadligt?
2023-05-02
Länk till avsnitt

431. Lina Makboul och metoo-drevet.

Denna veckan gästas vi av journalisten Lina Makboul, just nu aktuell med boken "Revolutionens första offer, en berättelse om en granskning". Lina fick i uppdrag att granska mediernas roll under metoo, men precis i början av arbetet kommer hennes arbete att verka handla om specifika fall. Om att Lina försöker misskreditera och såga hela metoo-rörelsen. Drevet som kom i samband med granskningen gav Lina PTSD.
2023-04-30
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Hur ska man fixa att man är emotionellt otillgänglig?

"Hur ska man fixa att man är emotionellt otillgänglig? Vill så gärna möta kärleken men vet att det kommer förstöras som alla tidigare relationer pga jag är detta, har jag insett sedan min senaste relation"
2023-04-24
Länk till avsnitt

430. Diamant Salihu om EncroChat, tjejerna i kriminaliteten och narkotikahandeln.

Denna veckan har vi Diamant Salihu tillbaka i Ångestpodden. Den prisbelönte journalisten som tidigare skrivit boken "Tills alla dör" och som nu skrivit boken "När ingen lyssnar" som tar sin början där den förra boken slutade, kan man säga. Om när polisen lyckades knäcka encrochat och det paradoxala i hur gängkonflikterna eskalerade efter att chanserna spreds, när alla trodde att man äntligen skulle få kontroll på våldet. Om tjejerna som ofta glöms bort i gängkriminaliteten, narkotikahandeln och om fel fokus i debatten.
2023-04-20
Länk till avsnitt

FRÅGAN ÄR: Är alla känslor ångest för er?

Ja, frågan är, är alla känslor ångest för oss?
2023-04-17
Länk till avsnitt

429. "Jag tror inte för många människor äter antidepp"

Skrivs det verkligen ut för mycket antidepp? Hjälper självhjälpen eller själper den, eller varför tycks industrin aldrig bli mättad? Kan man bli triggad av triggervarningar? Går det dieta sig till en god psykisk hälsa och hur mycket går det egentligen att avsky alternativmedicin?
2023-04-13
Länk till avsnitt

428. Halva min hemstad består av killar som dumpat mig.

Den här veckan gästas vi av författaren Amanda Romare som skrivit den OTROLIGA "Halva Malmö består av killar som dumpat mig" och det blir ett samtal om just precis detta. Om singellivet, dejtingångest. Om att inte vilja ta saker personligt, men är det möjligt? Eller ska man bara förlika sig med tanken att det kommer vara lite jobbigt att dejta, kasta sig ut, kanske bli dumpat både en, två och tre gånger? Hur ska man våga? Hur ska man orka? Och hur kan det bli kul? Och så massa annat kul också, i avsnittet alltså.
2023-04-06
Länk till avsnitt

427. Om SiS: "Hit kommer dom unga mördarna"

I veckans avsnitt gästas vi av Jonathan Eliasson, som är instituionschef på Klarälvgården, som är ett av alla SiS-hem i Sverige. Vad är ett är SiS-hem? Vilka hamnar där? Och hur ser behandlingen ut? Hur mår man när man skjutit ihjäl någon? Kan man som psykolog märka om det finns en väg ut ur kriminaliteten? Och hur ser den vägen ut? Hur är det att arbeta med unga personer som skjutit ihjäl en jämnårig? Och hur ser Jonathan på den ökande våldsspiralen?
2023-03-30
Länk till avsnitt

426. Erik Granqvist, om hockeyns övergrepp.

Den här veckan gästas vi av fantastiska Erik Granqvist, fd hockeymålvakt. Numera hockeyexpert-kommentator, målvaktstränare och inte minst aktuell med sin bok Inkilad. Vi pratar om skuggsidan av idrotten. Om övergrepp. Om hur Erik bar på sitt egna minne av en grov "inkilning" när han var ny i laget. Ett övergrepp som satt så djupt, och helt i tystnad, i så väldigt många år. Hur minskar vi machokulturen och dom skeva traditioner som fortfarande lever vidare i många delar av föreningskulturen? Vart börjar man?
2023-03-23
Länk till avsnitt

425. Alkoholism och 12-stegsprogrammet

Vi gästas den här veckan av psykologen Håkan Lindholm Doveson. Han är nykter alkoholist och författare till boken Konsten att bli fri. Vi får höra om Håkans historia om sin alkoholism och vägen ur. Vi pratar också, en gång för alla, om 12-stegsprogrammet. Detta omtalade, omdebatterade andliga program som i så många år varit framgångsrikt för beroende och missbruk av alla slag. Hur går det till? Vad är dom 12 stegen? Vad säger forskningen? Vilken roll spelar gemenskap i ett tillfrisknande?
2023-03-16
Länk till avsnitt

424. Ska vi sluta lyssna på gangsterrapp?

Ja, ska vi sluta lyssna på gansterrapp? Vad är gansterism? Hur påverkade blir vi av populärkulturen? I veckans avsnitt gästas vi av Lolo Mohageb som jobbar som civil utredare hos polisen. Utöver det har han även en youtubekanal och debatterar flitigt samhällsfrågor i sociala medier. Vi pratar om att ta ställning. Om hur farligt snabbt allt är föränderligt idag. Om materialism och danser med kriminella inslag på TikTok.
2023-03-09
Länk till avsnitt

423. 30-årskrisen, den stora.

Den stora 30-årskrisen blåser in, eller gör den? För Ida, definitivt JA. För Sofie, not so much. Det blir listor, några om åldrande och andra om att byta däck på bilen?! Sofie om att vara trygg och lugn i livet och Ida om att vurma för ungdomen. Att åldras, att leva, att vara. Varför ger det ångest? Yngst i en ny box och mogen kvinna i sammanhang.
2023-03-02
Länk till avsnitt

422. Ortorexi - hälsa eller ohälsa?

Denna veckan pratar vi om Ortorexi. Eller, ortorexia atletika. Med oss har vi Yvonne Lin, som arbetat med den här träningsstörningen under större delen av sitt arbetsliv. Men, vad är då ortorexi? Varför är det ännu ingen erkänd diagnos? Är ortorexi en produkt av vår samtid? Vad är egentligen hälsosam träning? Och när ska man söka hjälp?
2023-02-23
Länk till avsnitt

421. Hur sann är magkänslan? - Siri Helle

Ja, hur mycket ska vi egentligen lita på vår magkänsla? Vad är en känslofälla och hur hanterar man en sådan? I veckans avsnitt gästas vi av psykologen Siri Helle och pratar om precis det här. Om att det inte finns ett vaccin mot jobbiga och svåra känslor och att det handlar om att ha redskapen att hantera dom, snarare än att hela tiden trycka undan eller gömma sig för dom.
2023-02-16
Länk till avsnitt

420. Klansamhällen - Vi måste prata om hedersförtryck #6

Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här sjätte och sista delen av poddserien träffar vi journalisten och författaren Per Brinkemo. Per har studerat vad som händer när traditionella klanstrukturer krockar med samhällen av västerländsk modell. Hur hänger klanstruktur ihop med hedersvåld och hur kan vi förstå hedersnormer och dess uppkomst? Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
2023-02-09
Länk till avsnitt

419. Förövarna i hederskulturen - Vi måste prata om hedersförtryck #5

Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här fjärde delen av poddserien träffar vi Camilla Starck. Camilla är överläkare i psykiatri och under 2019 djupintervjuade hon tillsammans med psykoterapeuten Jon Söderberg hedersdömda förövare. Vilka är dom? Vem skadar och dödar i hederns namn? Går det att förändra djupa värderingar och isåfall, hur? Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
2023-02-02
Länk till avsnitt

418. Maria attackerades när hon ville skiljas - Vi måste prata om hedersförtryck #4

Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här fjärde delen av poddserien Maria Rashidi. Den svensk-iranska kvinnorättsaktivisten som kommit att ägna sitt liv åt kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. En kväll 1997 utsattes hon för en syraattack beodrad av sin ex-make efter att hon lämnat honom. Men Maria vill inte betraktas som ett offer. Efter att själv mött hedersförtrycket öga mot öga är hon en av vår tids viktigaste röster. Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se Dela gärna avsnittet i sociala medier.
2023-01-26
Länk till avsnitt

417. Koppling mellan cannabis och psykisk ohälsa?

Detta avsnitt görs i samarbete med STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem), en enhet vid Karolinska Institutet/Region Stockholm. I en intervjustudie har STAD undersökt unga vuxnas attityder till cannabis, som bland annat berör vilken information unga efterfrågar. Dagens samtal är en del av den informationen, och kommer också att följas av ett informationsmaterial som kommer att finnas tillgängligt lite längre fram i vår på stad.org
2023-01-19
Länk till avsnitt

416. Träningshets, gymping & Lanzarotetröjor

Vår relation till träning. Hur har den sett ut genom åren? Hur är den idag? Hur ser det egentligen ut i Sverige? Är inställningen till träning olika mellan män och kvinnor? Hur stark är kopplingen mellan dålig relation till mat och träning? Vad fan hände med att träna i håliga byxor och urtvättade, för stora bandtröjor? Vad är gymping? Och hur mycket påverkar algoritmerna samhällets syn och inställning till kropp, hälsa och träning?
2023-01-12
Länk till avsnitt

415. Grooming, prostitution och vägen ut.

Denna veckan gästas vi av Mathilda Hofling, lyssnarnas sommarvärld 2021. Förra året släpptes även hennes bok "Berättar du så dödar jag dig - En sann historia" Boken, och hennes sommarprat handlade om hur hon som 13 åring blev groomad på nätet för att sedan bli såld under flera, flera år till olika män. Övergreppen blev tillslut som ett självskadebeteende och det var väldigt svårt för Mathilda att ta sig ur prostitutionen, men idag vill hon visa alla att det går.
2023-01-05
Länk till avsnitt

414. Våga låta livet storma

Årets sista avsnitt. Och vad avverkas inte? Året som gått med tre minuter. Att driva opinion i form av "influencer". Heroin Chick-modet på intåg och varför vill vi tjejer frysa? Camilla Läckbergs instagraminlägg. Margaux Dietz-gate, kan vi förlåta? Nyårslista om att livet får storma och så året med Daniela Rathana. Tack snälla ni för det här året.
2022-12-29
Länk till avsnitt

413. Tarmflora, gurkmeja och riktig vetenskap, med Jacob Gudiol.

Ja, den här veckan gästas vi av Jacob Gudiol. Årets folkbildare 2021. Och SOM han folkbildar. Det blir ett samtal om tarmfloran, pseudovetenskap, om hur farligt socker egentligen är? Hur mycket kost och träning påverkar vårt psykiska mående. BLAND ANNAT.
2022-12-22
Länk till avsnitt

Med livet som insats för skönheten.

Bonusavsnitt tillsammans med Frida Söderlund, journalisten bakom dokumentärserien "Priset vi betalar", om hur unga tjejer blivit reklampelare för skönhetsoperationer. Vad gör dessa ideal med oss? Hur skapas nya normer? Hur hänger normaliseringen kring skönhetsingreppen ihop med dålig självkänsla och självhat? Och vad får det här för konsekvenser? Hela dokumentärserien finns nu att se på SVT Play.
2022-12-19
Länk till avsnitt

412. Tampong kan ge repressalier - Vi måste prata om hedersförtryck #3

Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här tredje delen av poddserien träffar vi forskaren Devin Rexvid. Hans forskning rör frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Devin har mottagit Pela & Fadime-utmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och hans analytiska förmåga har fått politiker och myndighetspersoner att öppna ögonen. Då många backar och är rädda för frågorna är Devin påläst och väjer inte för det som är livsviktigt. Intervjun med Devin är inspelad i vår poddstudio den 8 november 2022.
2022-12-15
Länk till avsnitt

411. Min bror kallade mig för h*ra. - Vi måste prata om hedersförtryck #2

Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här andra delen av poddserien träffar vi Yasmin. En ung tjej som lever under hedersförtryck just nu och driver Instagram-kontot mothederskultur. Yasmin önskar sig frihet. Att få älska vem hon vill, göra vad hon vill, klä sig hur hon vill. Så ser det inte ut idag och hennes liv har kantats av ständig kontroll över hur hon lever och med vem hon gör det. Yasmin heter egentligen något annat. Intervjun spelades in i vår poddstudio den 16 november 2022.
2022-12-08
Länk till avsnitt

410. Vad är hedersförtryck? - Vi måste prata om hedersförtryck #1

Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här första delen av poddserien träffar vi Sara Mohammad. Människorättsaktivisten som 2001 grundade föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Sara har egna erfarenheter av att leva under hedersnormer och som tonåring fick hon en kalashnikov riktat mot huvudet av sin egen bror då hon vägrade gifta sig med en man han utsett. Sara driver ständigt opinion för utsatta kvinnor och flickor i hederskulturen. Hon är rösten för dom som inte kan eller vågar. Men vad behöver samhället göra för att lösa dom här problemen och hur kan vi vara så rädda för dom här frågorna? Tystnad, okunskap och rädsla kostar liv. Intervjun med Sara spelades in i vår poddstudio den 21 oktober 2022. Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
2022-12-01
Länk till avsnitt

NYTORGSMANNEN - och kvinnorna han utsatte

Han har kallats Sveriges värsta serievåldtäktsman. Nytorgsmannen. Utredningen omfattade 30 kvinnor och åtalet 24 av dom. Vi fick ett mejl av Kristina. Kristina är producent för dokumentärserien Nytorgsmannen på SVT Dokument inifrån och hon undrade om vi ville göra ett avsnitt om fallet och framförallt prata med några av dom utsatta kvinnorna. Självklart svarade vi: JA! Vi träffar Steph och Michelle och lyssnar till deras bild av Nytorgsmannen, vad som hände när dom mötte honom och tiden efteråt. Om en rättegång och att behöva minnas och återuppleva det kanske värsta man varit med om. Dessa kvinnor med en kraft och vilja att berätta för alla oss som vill lyssna. Också om Sverige och förmågan, eller oförmågan, att upptäcka dessa systematiska våldtäktsmän? Steph och Michelle heter egentligen något annat. Hela dokumentärserien "Nytorgsmannen" hittar ni på SVT Play. Intro: SVT
2022-11-27
Länk till avsnitt

409. "Homosexualitet var en synd" - Andreas Wijk

Den här veckan har vi med oss artisten Andreas Wijk. Andreas har växt upp i en kristen familj, är själv kristen och har fram tills idag levt med en hemlighet. Andreas förstod redan som 12-åring att han var gay, men då han växt upp med och själv förstått att homosexualitet är en synd, så har livet handlat om att dölja en stor del av sig själv. Hur är det att försöka förneka sin sexualitet? Att själv leva med ett hopp om att "det" ska försvinna? Till att idag, tillsammans med sin familj öppet kunna leva sitt liv fullt ut? Slutlåt: If I was gay - Andreas Wijk
2022-11-24
Länk till avsnitt

408. En tanke i taget, med Kay Pollak.

Den här veckan gästas vi av legendaren Kay Pollak. Kanske Sveriges största självhjälps-persona? Eller? Kay är i vilket fall som helst just nu aktuell med sin nya bok "Ett bättre liv, att förändras en tanke i taget" och kanske är det så att vi kan styra och ställa över våra känslor mer än vad vi tror? Vi, alltså Ida och Sofie, är som bekant lite skeptiska, men varför är vi det då? Vet vem. En tanke i taget.. Avslutande låt: Gabriellas sång
2022-11-17
Länk till avsnitt

407. Hur klarar jag den ekonomiska krisen?

I veckans avsnitt pratar vi om ekonomisk ångest. Inflation och lågkonjuktur, höga elpriser och ångest över hur omvärlden ser ut. HUR ska man hantera det här? Med oss har vi psykologen Niklas Laninge och vi pratar bla. om beteendemönster som vi människor har. Det finns ju faktiskt ganska många beteenden som man KAN vänja sig av vid, för att spara pengar. Många upplever också ekonomisk ångest trots att dom inte är speciellt utsatta, hur kommer det sig? Varför blir det så? Och kan vi kanske faktiskt lära något av lågkonjunkturen? Avslutande låt: Vince Wavy - Tjugofem pt 2.
2022-11-10
Länk till avsnitt

406. Får jag prata lite om döden?

I veckans avsnitt försöker vi ta oss ann det här med dödsångest. Och LINDRA den! Detta gör vi tillsammans med forskaren Rakel, som forskar just på döden, och framför allt hur familjer hanterar och pratar om död och döende och livets slutskede. Hur blir man av med dödsångest? Varför är det så svårt att prata om döden och hur ska man prata med barn om döden?
2022-11-03
Länk till avsnitt

Vad drömmer du om?

Bonusavsnitt i samarbete med Ellos.
2022-10-23
Länk till avsnitt

404. Iran - revolution med livet som insats

Denna veckan gästas vi av Tina Lindh, mrs_lindh. Tina är exiliranier och i veckans avsnitt pratar vi om det som pågår i Iran just nu. Om revolutionen som kostar så många liv. I detta nu.
2022-10-20
Länk till avsnitt

403. Joanna Swica, om att springa i sorg.

Denna veckan gästas vi av Joanna Swica, just nu aktuell med boken "Alla mina steg". Det blir ett så fint samtal om löpning, hälsa, träning. Men också övergrepp, missfall och att springa i sorg.
2022-10-13
Länk till avsnitt

402. Att bli mobbad på jobbet.

Denna veckan gästas vi av helt fantastiska Gunvor. Gunvor blev mobbad på sin arbetsplats i 10 år innan hon som 58 åring blev sjukskriven och sedan förtidspensionär. Det är så otroligt viktigt att prata om mobbning, vilket vi ju gjort flera gånger tidigare i Ångestpodden. Men då ofta med fokus på barn. Mobbning i skolan. Men arbetsplatsmobbning är vanligare än vad man tror. Och även den tysta mobbningen är smärtsam.
2022-10-06
Länk till avsnitt

401. Andreas var tyst om våldtäkten i 22 år.

Den här veckan gästas vi av föreläsaren och författaren Andreas Jonsson. Just nu aktuell med boken "Konsten att leva livet". Vi pratar om Andreas uppväxt, där mobbningen präglade en stor del av hans skolgång, vilket såklart sätter djupa spår även i vuxen ålder. Vi pratar om att man så ofta får höra att Sverige är ett land där alla får vara vem dom vill, men är det verkligen så? Och så pratar vi om år 2000, när Andreas besöker ett äventyrsbad och blir utsatt, i en bastu, för något som han sedan höll tyst om i 22 år.
2022-09-29
Länk till avsnitt

400. Släpa fötterna efter sig-hösten

400 avsnitt!!! VAD HÄNDE!? Tack för allt. Här kommer ett traditionsenligt höst-avsnitt och allt vad det innebär. Ni som vet, ni vet. Tack!
2022-09-22
Länk till avsnitt

399. Att vara mamma och må dåligt.

Den här veckan har vi med oss Lina. Vi pratar om föräldraskap och om att vara mamma och själv må dåligt. Lina har ADHD och har växt upp med missbruk och våld i hemmet. Men hur är det att vara mamma och ha erfarenhet av psykisk ohälsa? Hur tänker man om ärftligheten? Blir man kanske bättre på att prata om känslor med sina barn? Om man haft mycket ångest, blir den mildare eller djupare med barn?
2022-09-15
Länk till avsnitt

398. Är samtidens feminism skev?

I veckans avsnitt har vi med oss Nina Åkestam Wikner. Just nu aktuell med sin debutroman Tribunalen, men som tidigare skrivit (och varit vår idol sedan dess) bla. "Meningen med hela skiten" och "Feministfällan". Om detta, blir det snack i veckans avsnitt. Om samtiden som är satt lite ur spel? Om feminism, om vad som är det viktiga, egentligen. Om dom olika fällorna vi kvinnor så lätt hamnar i.
2022-09-08
Länk till avsnitt

VALSPECIAL: Lena Hallengren - Socialdemokraterna

Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Socialdemokraten och socialminister, Lena Hallengren.
2022-09-04
Länk till avsnitt

397. Drömmen om den fullbokade kalendern.

När kalendern känns som en arena för skådespel. Förstår ni vad vi menar då? Att man liksom vill fylla sin kalender för att inte vara för tillgänglig? Drömmen om ett liv där man hela tiden är på gränsen till stressad. Det ska hela tiden vara på det berömda håret, så att säga.
2022-09-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.