Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Militärt med Gyllenhaal

Militärt med Gyllenhaal

Lars Gyllenhaal är militärhistoriker, rysslandsexpert, författare och ansvarig för Pennan & Svärdets populära artikelserie "Militärt". Gyllenhaals podcast handlar om modern militär historia, med ett svenskt fokus. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pennanochsvardet.se/

Avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 36: Totalförsvarets återkomst

Militärt försvar + civilt försvar = Totalförsvar. Det gamla totalförsvaret skrotades med full kraft, så hur ska vi nu kunna bygga upp ett nytt? Detta handlar denna podd om, där Lars Gyllenhaal träffar Kristina Syk, VD för Straterno AB som är ett försvars- och krishanteringsföretag. Kristina har även jobbat som kvalificerad analytiker och projektledare på bland annat Försvarsmaktens högkvarter och inom Saabkoncernen, samt med totalförsvarsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
2017-12-14
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 35: Sveriges hemliga flyghjälp till Finland

Sällan uppmärksammade uppgifter om sveriges hjälp till Finland under vinterkriget! Lars Gyllenhaal träffar författaren, militärhistorikern och officeren Per Iko, som tagit fram nya uppgifter över vilken roll Sverige och svenska flygare och flygvapnet spelade vid Finlands flygplansanskaffning under vinterkriget. Spoiler: Sveriges stöd till Finland under kriget är större än man tror, inte minst på flygfronten.
2017-11-09
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 34: Sprickor i järnridån

Sprickor i järnridån är nominerad till Stora Fackbokspriset 2017! Den mycket meriterade militärhistorikern professor Wilhelm Agrell berättar om begynnelsen av det svensk underrätelseväsendet och hur det har samspelat med säkerhetspolitiken i en av de känsligaste epokerna i Sverige historia - Kalla kriget. Vilka hemliga operationer genomfördes? Och hur såg relationerna ut till andra underrättelsetjänster?
2017-11-02
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 33: Livet bakom järnridån

Sigvard "Sigge" Lindqvist (1924-2004) var lärare i ryska på Försvarets tolkskola i Uppsala från 1957 till 1989. Han blev en legend under sin livstid. Under kalla kriget på 1960-talet och i början av 1970-talet reste Sigge bakom järnridån och resultatet av hans iakttagelser av människor och händelser blev 65 skildringar för Svenska dagbladets "Under strecket". I detta avsnitt blir Lars Gyllenhaal intervjuad av Tommy Hansen för att prata om dessa helt unika berättelser.
2017-10-18
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 32: Sverige och Finland ? hemligt samarbete under kalla kriget

Eftersom att Sverige och Finland under kalla kriget inte öppet kunde samverka kring en krigsplanläggning hade länderna ett hemligt militärt samarbete för att kunna möta ärkefienden från öster ? Sovjetunionen. Lyssna på ett högintressant avsnitt där Lars Gyllenhaal intervjuar Sten Ekman, författare och utbildad eldledare för bandkanon 1, om hans nya bok Sverige och Finland under kalla kriget.
2017-09-27
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 31: Hemvärnet och ledarskap

Avsnitt 31 bjuder på ett avkopplande samtal mellan Lars Gyllenhaal och hemvärnsofficeren, tillika komikern, Mikael Tornving. De två pratar om vikten av ett gott ledarskap, hur värnplikten formar en som person och varför männen och kvinnorna i hemvärnet kan vara stolta.
2017-07-07
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 30: ÖB- och veteranpodden

I denna podcast har Lars Gyllenhaal äran att få träffa Sveriges förre överbefälhavare Sverker Göranson. Generalen, som var den elfte ÖB:n i ordningen, talar här om det spända omvärldsläget, veteranfrågor och pansar. Numera är Göranson ordförande för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna där han jobbar stenhårt för Sveriges alla veteraner.
2017-05-15
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 29: Flyg, pansar och ubåtsjakt

Få i svenska försvaret har fått lika många insikter om sovjetiska och ryska vapensystem som överstelöjtnant Jan Forsberg. Vad visade de svenska testen av T-72 och hur många ryska vapensystem har testats skarpt i Syrien? Svaren finns i denna högintressanta podd.
2017-04-27
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 28: Kustjägarna

Lars Gyllenhaal träffar denna gång överstelöjtnant Fredrik Hesselman, erfaren kustjägarofficer och redaktör för den nya boken Kustjägarna - 60 år av utveckling, ubåtsjakt och internationella insatser. Hesselman, som själv genomförde värnplikten på kustjägarskolan 1983?84, delger intressanta fakta om hur kustjägarkompanierna och amfibiebataljonen utvecklats genom åren.
2017-03-31
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 27: Soldat i tre arméer

I detta avsnitt träffar vi Linus Övringe som har en minst sagt intressant bakgrund. Han har tjänstgjort som soldat i tre arméer, nämligen i den franska Främlingslegionen, danska armén och svenska armén. Numera driver Linus ett företag, Patrullskolan, där han lär ut sin stora passion, spårning. I podden delar han med sig av sina erfarenheter som soldat och berättar om vikten av att kunna spåra.
2017-03-05
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 26: Överlevnadsskolan

Avsnitt 26 bjuder på en fascinerande historia där överlevnadsexperten Lars Fält, som en gång i tiden skapade Försvarets överlevnadsskola, bland annat berättar om hur naturintresset uppstod och sina erfarenheter vid militärutbildningen hos legendariska SAS (Special Air Service).
2017-02-15
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 25: Stora sabotageligan

I avsnitt 25 av podden får vi en mycket intressant resa i underrättelsevärlden där gästen i studion är Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, författare och historiker. Agrell är internationellt erkänd inom sitt fält och är aktuell med boken Stora sabotageligan, som är den första boken med fokus på Sovjets sabotagenätverk i Sverige före och under andra världskriget. Wollweber-ligan, Stig Wennerström och personliga möten är bara ett axplock av de ämnen som berörs i detta avsnitt.
2017-01-27
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 24: Legionen

Varför söker sig olika människor idag till Främlingslegionen, hur många deserterar från den och varför stannar man kvar? Mikaela Sundberg, forskare och författare vid Stockholms universitet, har kommit närmare legionen än någon annan i världen, och fått en betydligt mer omfattande insyn. Detta exklusiva tillträde visar sig i hennes bok ?A Sociology of the Total Organization ? Atomistic Unity in the French Foreign Legion?. Här kan du få tag i den: http://bit.ly/2iA8jjU
2017-01-04
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 23: Ett halvt år ? ett helt liv

I avsnittet "Ett halvt år ? ett helt liv" träffar Lars Gyllenhaal Magnus Ernström, som 1993 vid 24 års ålder deltog som FN-soldat i Bosnienkriget. I avsnittet berättar Magnus om boken som han 20 år efter missionen påbörjade, och som numera är hans romandebut. Deltagandet i FN-bataljonen ser han som en förmån och ett unikt skeende ? att få insikt i Sveriges största militära utlandsinsats. Han insåg att här fanns en historia som måste berättas. Några författardrömmar har Magnus inte haft; det var denna historia som fick honom att skriva, inte skrivandet som gav honom en historia.
2017-01-02
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 22: Psyops, fallskärmshoppning och 6 dagar

I avsnittet "Psyops, fallskärmshoppning och 6 dagar" träffar Lars Gyllenhaal officeraren och författaren David Bergman som gjort ett par hundra fallskärmshopp, arbetat med psykologiska operationer och är en av grundarna av det svenska Psyops-förbandet, där han varit plutonchef och utbildningsansvarig. Den militära karriären innefattar även utlandstjänst på Balkan och i Afghanistan. I avsnittet berättar David Bergman om tiden i det militära och delger intressant information om både fallskärmshoppning och sin tid inom Psyops-förbandet. Vi får även ta del av hans författarskap och vad som driver honom att skriva.
2016-11-21
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 21: Spökpatrullen

I avsnittet "Spökpatrullen" träffar Lars Gyllenhaal äventyraren och författern Karl-Gunnar Nordin som rest genom Nordafrika i specialförbanden SAS och LRDG:s (Long Range Desert Group) fotspår. Karl-Gunnar berättar inte bara om de mytomspunna specialförbandens födelse och uppgift utan förklarar också hur man ska agera i en sandstorm och inte minst hur man kör en över 70 år gammal Willys Jeep hundratals mil genom Saharas öken (!).
2016-11-21
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 20: Prickskytt i svenska försvaret

I avsnittet "Prickskytt i svenska försvaret" träffar Lars Gyllenhaal prickskytten kapten Håkan Jorsell för en unik intervju. Kapten Jorsell berättar bland annat om hur han blev kursetta vid amerikanska marinkårens Scout Sniper School i Quantico och vilka krav som ställs för att bli uttagen till den exklusiva skara som utbildas till prickskyttar i Sverige.
2016-09-16
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 19: Tali-Ihantala ? Nordens största slag

Sommaren 1944. 50 000 finska soldater mot en tredubbelt stor sovjetisk styrka. På förhand var striden redan avgjord. Finland stod inför sin svåraste uppgift någonsin; att stå emot ännu ett sovjetiskt storanfall över Karelska näset. Där striderna stod som tätast var de två byarna Tali och Ihantala. Podden presenteras av Fredrik Palmquist och militärhistorikern Lars Gyllenhaal.
2016-08-17
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 18: Övningsplats Arktis

I Sverige har vi länge talat om att Försvarsmakten ska ha sub-arktisk förmåga. Utvecklingen i många länder har gått ett steg längre, till arktisk förmåga. I podden "Övningsplats Arktis" pratar Fredrik Palmquist och Lars Gyllenhaal om den militära närvaron i Arktis, ur både ett historiskt och ett nutida perspektiv.
2016-08-17
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 17: Svenska kärnvapenplaner - myter och fakta

Denna gång är Lars Gyllenhaal gäst i sitt eget program. Tillsammans med Fredrik Palmquist går han igenom de tänkta vapenbärarna för svenska kärnvapen. Stämde det verkligen att Bandkanon 1 (Bkan1) var tänkt att skjuta taktiska kärnvapen? Det och mycket mer får du serverat i podden.
2016-08-17
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 16: Molotovcocktail

I sextonde avsnittet av Lars Gyllenhaals podcast ?Militärt med Gyllenhaal? möter vi ingen mindre än det legendariska I 19-befälet Eilert Gezelius. Eilert kan beskrivas som verklighetens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Det han inte redan sprängt i bitar är inte ens värt att futta eld på. Historien börjar då Eilert med vänner bärgar över ett ton av försvarets dumpade sprängmaterial, för att bränna av hemma på gårdsplan. Då var han endast 12 år. Fascinationen bleknade aldrig och som yrkesbefäl var han redan självlärd sprängexpert. Lyssna på Eilerts extremt underhållande historia, förbered dig på skratt och tryck på play!
2016-05-06
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 15: FN-tjänst i forna Jugoslavien

I femtonde avsnittet av Lars Gyllenhaals podcast "Militärt med Gyllenhaal" möter vi FN-tjänstveteranen Leif Eriksson. Att det blev krig i forna Jugoslavien kom som en överraskning. Leif, som tidigare gjort FN-tjänst i Libanon, hade fått blodad tand och ansökte därför om tjänstgöring till missionen i Jugoslavien 1993?1994. Med sin juridiska utbildning i ryggen stationerades Leif på högkvarteret och arbetade med att hantera alla ärenden som FN:s militärpolis utredde. Här togs rapporter emot som vittnade om etnisk rensning, folkmord och plundring. Situationen var otroligt rörig där blandningen av serber, kroater och rena gangsters som t.ex. "Arkans tigrar" krävde frågeställningen "vilka var egentligen i konflikt med vilka?". Hur kändes det att gå över från FN-tjänst till NATO-tjänst? Hur mottogs de hemvändande svenska soldaterna som bar på intensiva minnen? Vad gjorde tjänstgöringen med Leifs personlighet? Ta reda på det nu, tryck på play!
2016-04-06
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 14: Möte med Mika Kulju

Mika Kulju, den högt uppskattade författaren till storsäljaren "Suomussalmi 1940", gästar Lars Gyllenhaals studio! Då Mikas farbror tillika barnvakt var en finsk krigsveteran, kantades barnåren av historier om de finska krigens strider. Uppväxt på Torneås slagfält groddes ett starkt intresse för Finlands militärhistoria. Hör Mika berätta om människor han mött och platser han besökt under sina militärhistoriska efterforskningar. Mika och Lars passar även på att slå hål på några av de största myterna kring de finska krigen.
2016-01-12
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 13: Utveckla ditt historieintresse, del 2

Även denna gång har Lars Gyllenhaal vänt på steken och är gäst i sin egen studio. Tillsammans med Fredrik Palmqvist, utbildad historiker vid Lunds universitet, flyger vi till Luleå för att sedan ta oss vidare norrut med finska Lappland i sikte. I förra avsnittet besökte vi Finlands södra delar ? denna gång blickar vi åt det motsatta väderstrecket. Efter besöket på Luleås järnvägsmuseum hyr vi en bil och ger oss av norrut. Första fikapausen blir Sangis med dess militärhistoriska träskulpturer. Vi gör stop vid Haparandas anrika järnvägsstation, Torneå stadsmuseum, Salla museum för krig och återuppbyggnad, Rovaniemi & Järämä.
2016-01-12
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsintt 12: Utveckla ditt historieintresse, del 1

Denna gång är Lars Gyllenhaal gäst i sin egen studio. I programledarstolen sitter istället Fredrik Palmqvist, utbildad historiker vid Lunds universitet. Tillsammans tipsar dom dig om hur du kan berika, vidga och nära ditt militärhistoriska intresse. Följ med på en resa med utgång från Bomarsund på Åland till Mannerheims bostad i Helsingfors, och hela vägen till Mellersta Finlands flygmuseum.
2016-01-12
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 11: Bombningen av Övertorneå

Allting började med ett brev, ackompanjerat av en handritad karta. På kartan stod att läsa: "del av Övertorneå samhälle utsatt för bombning den 12 februari 1944". Brevet var adresserat till Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare och skapare av den podcast du snart ska få lyssna på. Brevet Lars fick var förbryllande. Incidenten lät helt främmande och även då andra platser i Sverige blev utsatta för bombning under andra världskriget nämns aldrig någon bombning av Övertorneå i historieböckerna. För att gå till botten med den påstådda bombningen gav sig Lars iväg till den plats kartan illustrerar. Finns där några kratrar från nedslagna bomber? Fragment från hylsor? Lars träffar även paret Heikkilä som befann sig i närheten den kvällen då bomberna föll över samhället. Vad fick dom se? Vad trodde dom var på gång?
2016-01-12
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 10: Sveriges artilleri

Bantningen av försvaret har gått hårt på svenskt artilleri. Vi har gått från sju artilleriregementen under 1990-talet till dagens enda. Sakta men säkert har dock vinden vänt och vapenarsenalen har uppgraderats. Den gamla "fransyskan" har ersatts av världens modernaste artillerisystem, Archer. Gäst i Lars Gyllenhaals studio är överste Johan Pekkari, chef för artilleriregementet (A 9) i Boden. Med Johan i spetsen blickar vi framåt! Var i utvecklingen ligger vi med Archer-systemet? Vad används systemet Arthur till? Vad menar man med Forward Air Controllers? Och har det någon betydelse att våra granatkastare är så gamla som från 1940-talet?
2016-01-12
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 9: Jägarsoldat

Har du drömmar om att bli jägarsoldat? Då kommer du att stå öga mot öga med Björn Eliasson, stabschef vid arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Som gäst i Lars Gyllenhaals podcast Militärt berättar Björn om vilka krav som ställs på rekryter, vilka vapen och vilken utrustning som används och vad som utmärker jägarutbildningen. Här diskuteras bl.a. bergsplutonen ? utbildningens kompetensmässiga spets. Svar ges på frågor som ?har det någonsin funnits?fjälljägare?? ?Vad är en militär bergsmästare?
2016-01-12
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 8: Vintersoldat

Major Henrik Elming är ställföreträdande för Försvarmaktens vinterenhet i Boden. Som gäst i Lars Gyllenhaals podcast Militärt delar Henrik med sig av sina kunskaper inom stridföring i subarktisk miljö. Hur överlever man i vintermiljö? Hur vänder man vinterförhållanden från fiende till vän? Hur stor roll spelar utrusningen? Vilken mat och dryck gäller i vinterkrig? Och hur lång tid tar det att lära sig strida på skidor? Här diskuteras allt från whiteout ? snöblindhet, alpin storm och subarktisk dykning. Nog pratat, tryck på play!
2015-09-23
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 7: Spökfordon i skogen

Anders Möller är inte bara kapten i Stridsvagnskompaniet i Boden, han är även engagerad i föreningen P5 - en ideell förening vars målsättning är att restaurera och bevara militära fordon. Som gäst i Lars Gyllenhaals studio delar Anders med sig av kunskaper och historier från sitt engagemang i det militära.
2015-08-28
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 6: SM i Ak 4

Hemvärnsmannen Stefan Nilsson började redan som barn med att skjuta luftgevär. Träning ger färdighet och idag är Stefan guldmedaljör i svenska mästerskapen i Ak 4. detta sjätte avsnitt av Lars Gyllenhaals podcast "Militärt" delar Stefan med sig av erfarenheter som skytt i Hemvärnet och i tävlingar. Nog pratat, tryck på play!
2015-06-04
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 5: Stridspilot

Överste Carl-Johan Edström har tillbringat många timmar i luften. Som chef Norrbottens flygflottilj har han gedigen erfarenhet av spaning, jakt, attack, ambulans- och transportflyg, samt helikopter. I detta femte avsnitt av Lars Gyllenhaals podcast "Militärt" delar Carl-Johan med sig av minnen, erfarenheter och lärdomar från ett arbete som enligt han själv är världens bästa. Hur känns det att passera ljudvallen? Hur blir man pilot? Vilka påfrestningar utsätts man för i ?G-slungan?? Nog pratat, tryck på play!
2015-06-04
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 4: Soldatmat

Här bokstavligen serveras fjärde delen av Lars Gyllenhaals podcast "Militärt". Det handlar nämligen om soldatmat. Minns du guldburken med ärtsoppa? Lapskojs? Eller korv med vita bönor i tomatsås, även känd som ?död mans fingrar?? Gäst i studion och expert på ämnet är Stefan Pieksma, löjtnant och utbildningsofficer på Norrbottens regemente. Nog pratat, tryck på play!
2015-04-22
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 3: VM i stridsvagn

Här serveras del tre av Pennan & Svärdets nya podcastserie, ledd av Lars Gyllenhaal ? militärhistoriker, Rysslandsexpert, författare och ansvarig för Pennan & Svärdets populära artikelserie Militärt. Vid hans sida står Robert Cornelius, löjtnant och vagnchef, samt guldpristagare i stridsvagns-VM i Schweiz 2007.
2015-03-06
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 2: Easy Elsie

I detta avsnitt gästar Richard Lineruth, radioamatörfantasten som sände radio från den nödlandade Lancastern ?Easy Elsie?. Lars Gyllenhaal är militärhistoriker, rysslandsexpert, författare och ansvarig för Pennan & Svärdets populära artikelserie "Militärt". I en serie av sex avsnitt sänds nu Gyllenhaals podcast som handlar om Försvarsmaktens roll igår, idag och imorgon. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.
2015-02-23
Länk till avsnitt

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 1: Hemliga baser

I premiäravsnittet "Hemliga baser" gästar Gunnar Isberg som berättar om hemliga radiostationer som byggdes i C-byråns tjänst. Lars Gyllenhaal är militärhistoriker, rysslandsexpert, författare och ansvarig för Pennan & Svärdets populära artikelserie "Militärt". I en serie av sex avsnitt sänds nu Gyllenhaals podcast som handlar om Försvarsmaktens roll igår, idag och imorgon. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.
2015-02-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.