Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Nördic Knitting

Nördic Knitting

Två sticknördar som pratar ingående om långsam och krånglig stickning. Snabbstickat ? nej, tack! Med Heléne Wallin & Johanne Ländin. www.nordknit.blogspot.com

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nordicknitting.libsyn.com/podcast

Avsnitt

98. En ny Shetlandsgalning

Nu har Johanne varit på Shetland för första gången och vill berätta ALLT! Om garnet, fåren, de gamla samlingarna av stickat på museerna, de gulliga shetlänningarna och lunnefåglarna.

2019-07-17
Länk till avsnitt

97. Resan till Yttre Hebriderna

Ett extra fullmatat avsnitt från vår resa med Red Fox Travel till Yttre Hebriderna i början av juni. Vi berättar allt - och lite till - som vi var med om på denna fantastiska resa med sticktema. Dessutom kan du lyssna på intervjuer med Kristina Macleod, Harris Tweed och Madeleine Östling på spinneriet Uist Wool. Bilder och länkar finns som vanligt på vår blogg www.nordknit.blogspot.com

2019-07-01
Länk till avsnitt

96. Ull-traintressant om svensk ull

Annkristin Hult kan ull. Hon är nationell utvecklare med inriktning mot slöjd- och hållbarhetsfrågor och fokus på ull på Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Vi frågade Annkristin hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår svenska ull ? och enligt henne finns det hopp!

2019-06-02
Länk till avsnitt

95. Tidsresa med textilnördar

När Nördic Knitting mötte Historical Textiles blev resultatet ett späckat avsnitt med mycket historia och ännu mer om ull ? precis som man vill ha det, eller hur? De kunniga kvinnorna bakom Historical Textiles är Maria Neijman och Amica Sundström.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Boktips del 2

Vi rekommenderar flera svenska och norska "måsten" till stickbiblioteket, plus några böcker och häfte om hur man lagar och stoppar. Att inspireras av äldre mönster verkar vara något av en trend ? men ändå har böckerna blivit väldigt olika, så Heléne och Johanne har var sin favorit.

2019-03-17
Länk till avsnitt

Boktips del 1

Vad var det mest överaskande som Ingun Grimstad Klepp och Tone Tobiasson upptäckte när de skulle skriva ny norsk stickhistoria? Och hur lyckades Wenche Roald göra moderna plagg av snart hundra år gamla mönster? Ett avsnitt för den som vill frossa i den fantastiska norska sticktraditionen på olika sätt.

Det blir fler böcker i nästa avsnitt.

2019-03-02
Länk till avsnitt

92. Värmländska vantsamlaren Carina Olsson

Möt Värmlands mesta vantsamlare, hemslöjdskonsulenten Carina Olsson! Hon har 400 vantar i sin privata samling och har gjort det till sin uppgift att rädda gamla vantar med ovanliga mönster undan förgängelsen. Hon tog med sig några särskilt utvalda par till ett innehållsrikt samtal. Många bilder på bloggen!

I tidningen Hemslöjd, nr 1/19, har Johanne skrivit en artikel om näverstickning där Carina också medverkar. Missa inte det!

 

2019-02-06
Länk till avsnitt

91. Året som kommer och året som gått

Årets första avsnitt! Vi träffades efter ett långt uppehåll och pratade om det som varit och det som kommer. Ett långt och slingrigt samtal blev det - om det gångna året och vad vi ser fram emot det här året. Håll till godo och häng med i svängarna!

2019-01-22
Länk till avsnitt

90. Möt Mikumaria och KASAM-koftan!

Tidigare i höstas träffade vi Maria. Det blev ett långt och härligt samtal om många och viktiga saker med utgångspunkt i hennes KASAM-kofta. Om mening, mod, livet, stickningen, konsten och nästan allting!

2018-12-30
Länk till avsnitt

Mysteriemössan 4

Nu är det snart dags att lägga upp till en ny mysterimössa och den här gången tar vi alla stickare med på en resa genom Sverige.

Om du vill delta så behöver du tunna stickor (2 mm) och tunt garn (400 m/100 g). Ett nystan mörk bottenfärg och ett nystan ljus mönsterfärg eller tvärtom.

Masktätheten är extra viktig i år om du inte vill att mössan ska bli för stor!

2018-12-21
Länk till avsnitt

89. Hönsestrikkaren Anna Bauer

Anna Bauer är textilkonstnär och "dronning av hönsestrikk". Hon stickar bara udda vantar, massor av mönster, ännu mera färger och gör även stickad konst.

Hon behöver heller aldrig sticka vända på stickningen och sticka från avigsidan. Lyssna på avsnittet får du veta hur hon bär sig åt!

2018-12-19
Länk till avsnitt

88. Ulla, mästare i stickning

Sverige har fått sin första mästare i stickning och vi har förstås intervjuat henne. Ulla Engquist har stickat i 60 år och "forskat" i stickning i 40 år. Hon kan allt om uppläggning, hoptagningar, ökningar, minskningar, kanter, knapphål och hur man får en SKARP ANSLUTNING.

2018-12-02
Länk till avsnitt

87. Sill, kvinnor och stickning

Heléne berättar om "the Gutter Girls" ? fiskrensarflickorna längs engelska och skotska kusten som stickade medan de väntade på att båtarna skulle komma in med dagens fångst.

De hade råd att med köpegarn och stickade gärna det senaste modet. Och så de fina fiskartröjorna förstås, så kallade ganseys.

Det låter så kul att Johanne får lust att sticka iväg, slå sig i följe med ett gäng coola gutter girls och leva livet.

2018-11-19
Länk till avsnitt

86. Maya Sundsten

I det här avsnittet får du möta den unga konstnären Maya Sundsten. För några år sedan bodde hon en tid på Fair Isle, den lilla ön mellan Orkney och Shetland, som så starkt förknippas med den shetländska stickningen. Maya berättar hur hon hamnade där och om hur det var att bo på en sån speciell plats, en plats som fortsätter att inspirera henne. 

2018-10-28
Länk till avsnitt

85. Hektisk höst

Denna höst har hittills varit helt makalös. Hektisk och härlig! Massor av nytt (tidning)! Favoriter i repris (Shetland)! Intervjuer på svensk og norsk! Det här avsnittet har du längtat efter!
Kram från Heléne och Johanne

2018-10-14
Länk till avsnitt

84. Flow med Maja!


Hur lyckas man skapa 35 olika (fina) vantmönster för att fylla en hel bok? Vilka mönster i Maja Karlssons nya ?35 vantar? var svåra och vilka flöt bara på? Hur ska man tänka om man fastnar? Och blir alla idéer färdiga vantar? Hör Maja berätta om arbetet bakom boken och var med och tävla om tre exemplar!

2018-09-17
Länk till avsnitt

82. Danmarks stjärnbeströdda tröjor

Vi pratar om när Johanne, på uppdrag av tidningen Hemslöjd, träffade dronningen av dansk stickning ? Vivian Høxbro - i hennes hem på Falster. Hon är imponerande kunnig, respektingivande ? och cool.
Sex år har Vivian ägnat åt att undersöka stickade tröjor med stjärnmönster från 1800-talet. Resultatet är praktverket "Danske stjernetrøjer" med dokumentation av gamla mönster och mönster till nya tröjor man kan sticka i nutida garner.

2018-08-20
Länk till avsnitt

82. Wilma ? drottningen av Fair Isle-stickning

Hon kallas för drottningen av Fair Isle-stickning ? Wilma Malcolmson från Shetlandsöarna. Hur bär hon sig åt för att få färgerna att glöda i stickningen? Varifrån hämtar hon sin inspiration? Och har hon en kista full av stickade släktklenoder när alla kvinnorna i hennes familj har varit stickare?

Wilma var i Sverige för att hålla workshop i hur man målar med garn på Stickstämman på Biskops Arnö under sommarens varmaste veckor ? och vi passade på att intervjua henne och fråga om allt!

2018-08-06
Länk till avsnitt

81. Sommartips!

Letar du garnbutiker i Stockholm? Vi har hela listan. Plus tips på bra sommarstickning, nya böcker och några gratismönster. Vi planerar också fler resor och så blir det tävling!

2018-07-08
Länk till avsnitt

80. Sticka miljövänligt ? går det?

Materialexperten Björn Florman är gäst i detta avsnitt och förklarar lite kring hur man ska tänka för att kunna sticka så att det blir minsta möjliga belastning på miljön.

Så vilket är bäst ? ull eller akryl? Svaret är inte enkelt som Heléne och Johanne vill tro...

2018-06-24
Länk till avsnitt

79. Irlandsresan och intressanta intervjuer

Stickresor lockar allt fler. Johanne har varit på Irland och besökt nya garnfestivalen Woollinn. Där träffade hon och intervjuade Ysolda Teague, Susan Crawford och Louisa Harding. Kate Davies var också där och höll ett föredrag. 

Men bäst var besöket på Inisheer, den minsta av Aranöarna, där Una McDonagh lärde ut gamla flätmönster som hennes faster och farmor brukade sticka.

2018-06-10
Länk till avsnitt

78. Överraskande böcker

Ny tung litteratur om stickning och broderi - och vi har läst! I detta avsnitt pratar vi om Glamourie, Vintage Shetland Project, Marknadsvantar och Svenska Broderier.

2018-05-20
Länk till avsnitt

77. I biktbåset

Vi delar med oss av "våra värsta tips" och känsliga lyssnare varnas. Det handlar om fel masktäthet, underlåtelse att sticka provlappar och oförmåga att hantera en synål, med mera. 

Det kanske kan verka som om vi är duktiga på att sticka, men skenet bedrar!

2018-05-06
Länk till avsnitt

76. Mönstermästarinnan JennyPenny

Jenny Alderbrant är en spännande stickdesigner som under namnet JennyPenny har dragit fram som en virvelvind med sina söta mönster. Ingen kan tro att hon började sticka på allvar för bara fem år sedan ? och ungefär samtidigt satte hon igång att göra egna mönster. Inom loppet av ett halvår har hon kommit ut med två böcker. Vi har träffat henne!

2018-04-22
Länk till avsnitt

75. Ont, det gör ont!

När stickandet får händerna att domna, armbågen att smärta och nacken att stelna...

Jo, det finns en avigsida med stickning. Men det går att sticka ergonomiskt. I boken Knitting Comfortably skriven av en stickande sjukgymnast finns tips och råd om hur man ska göra för att slippa drabbas av stickskador ? vi har läst den.

2018-04-07
Länk till avsnitt

74. Stickdrottningen Britt-Marie Christoffersson

Det finns väl ingen som så grundligt utforskat och utvecklat handstickningens alla möjligheter som Britt-Marie Christoffersson - hon är vår stickdrottning! Vi har träffat henne för en intervju om hur allt började och hur det kom sig att det blev tre böcker i hennes projekt om stickning.

2018-03-25
Länk till avsnitt

73. Delade vantar!

Vackra vantar, varma vantar, knasiga vantar, halvfärdiga vantar, coola vantar, broderade vantar...

En utställning för vantälskare av vantälskare från hela Sverige har Hemslöjden i Skåne och Hemslöjden i Norrbotten samlat ihop. Det har varit fritt fram för vem som helst att rita och sticka en vante och vara med och sedan dela med sig av mönstret till andra stickare.

Hör hemslöjdskonsulenten Sofia Månsson berätta om alla fantastiska vantar och varifrån den roliga idén till utställningen kom.

2018-03-08
Länk till avsnitt

72. Tack för Kaffe!

Kaffe Fassett ? en färgmästare som förändrat stickningen. Berättelsen om denna karismatiska konstnär är som en saga. Men beror en del av uppmärksamheten kring hans stickning på att han är man?
Vi vågar också ta upp det kontroversiella ämnet att TA BETALT för handarbete. Är det finare att bara jobba ideellt än att försöka försörja sig på stickning?

2018-02-25
Länk till avsnitt

71. Stoppa hålet med lagningsaktivisten Leili!

Hur ska laga något så det blir snyggt? Bör man laga allt som är trasigt? Kan det vara bättre att slänga ett trasigt plagg? Och hur får man bäst bort olika fläckar?

Leili Mänder, expert och lagningsaktivist, delar med sig av sina bästa tips och sin värdefulla kunskap!

2018-02-10
Länk till avsnitt

70. Stickpoesi från Norge

Vi dyker in i den norska stickpoesin genom att bläddra flitigt i tre fantastiska böcker. Även Peer Gynt och stickbingo nämns.

2018-01-28
Länk till avsnitt

69. Karin Kahnlund ? drottningen av tvåändsstickning

Undrar du vad  tvåändsstickning är? Karin Kahnlund kan allt om denna uråldriga, speciella svenska stickteknik.

Hon berättar också om Stickresan ? en kurs hon har om sticktraditioner runtom i Sverige.

Själv finns hon tillsammans med 200 färger av shetlandsgarn i sitt ett garnparadis i norra Stockholm. Häng med dit tillsammans med oss!

2018-01-14
Länk till avsnitt

68. Tappade maskor och massor av tips! Plus nya Mysteriemössan.

Vi plockar upp de maskor vi tappat under året och delar med oss med massor av tips! Det har varit ett väldigt händelserikt 2017.

Och så har vi kört igång den nya mysteriestickningen som i år blir en julmössa, men som blir så fin att man kan ha den resten av året också.

Vad väntar under stickåret 2018? Vi berättar litegrann ? men inga spoilers!

 

2017-12-17
Länk till avsnitt

67. Önskelistan

En önskelista kan vara bra att ha alla tider på året, men särskilt när det lackar mot jul. Här får du massor med tips på vad du kan önska dig. Både oumbärliga saker och "bra att ha saker".  

2017-12-03
Länk till avsnitt

66. Roliga timmen

Vi återförenas efter många veckor på varsitt håll. Det talas mycket om symposier och festivaler. Samt vad vi sett, hört och funderat på kring senast vi sågs. 

2017-11-19
Länk till avsnitt

65. Svenska stickhistoria skrivs om

Nej, stickningen spreds inte från södra Sverige till norr ? för även i Norrbottens stickades det redan på 1600-talet.
Erika Nordvall-Falck berättar om sin upptäckt och den fantastiska samling gamla vantar hon har. Men också om Skaite-Maria, Porjusgumman och andra spännande stickerskor.

2017-11-05
Länk till avsnitt

64. Sticka flätor ? ny supersnygg stickbok

Efter två års stickande är Ivar Asplunds bok Sticka flätor äntligen klar. Den innehåller massor av snygga mönster med fiffiga finesser som Ivar berättar allt om. Dessutom bjuder han på bra sticktips ? och så nämner vi Alice Starmore några gånger. 

2017-10-22
Länk till avsnitt

63. Höstens heta boktips!

Vilken bokhöst! Det är nästan inte klokt så mycket bra det kommer nu. Idet här avsnittet har vi samlat ihop en stor härlig hög nya böcker. 

2017-10-08
Länk till avsnitt

62. Önskeavsnittet

Efter sommarens semestrar sammanstrålade Johanne och Heléne i ett trevligt buskage på Södermalm i Stockholm för att ta en selfie till Instagram. Samtidigt undrade vi om det fanns några önskningar om vad vi skulle ta upp i podden. Det fanns det! Därför har vi nu spelat in ett önskeavsnitt där vi tar upp en del av frågorna vi fick.

2017-09-24
Länk till avsnitt

61. Sticka en kulturkofta!

Celia B Dackenberg berättar vad en kulturkofta är och har också gjort mönster till flera i sin nya bok. Till exempel kan du att sticka Kurt Cobains kofta ? och slippa köpa en för 137 000 dollar... 

2017-09-09
Länk till avsnitt

60. En kofta i guldgarn

Guldgarnet får det vackra brokadmönstret att glänsa och silket gör koftan mjuk och fjäderlätt. Men var kommer den ifrån och vem stickade den? Och hur är guldgarnet gjort?

Vi pratar med textilvetaren Magdalena Fick som har studerat och dokumenterat denna kofta från 1500-talet som finns på Nordiska museet i Stockholm

Vi ville så klart sticka en kopia av koftan, tills vi fick reda på masktätheten... Snacka om långsam och krånglig stickning! 

2017-08-25
Länk till avsnitt

59. Hemligheten med det mjuka garnet på Östergötlands ullspinneri.

Vad är det som ger Börje Norberg sådana superkrafter när han spinner garn att det blir så extra mjukt?

Jo, hon heter Jenny. Spinning Jenny. Och hon är helt unik! Men det är tillsammans med Ulla-Karin Hellsten som han driver Östergötlands ullspinneri. 

Hör Börje och Ulla-Karin berätta om hur de först var nära att knäckas av den skräckinjagande Bertil Jonsson på 1980-talet och sedan fick kämpa för att överleva sticktorkan på 1990-talet. Men om hur räddningen kom ? från ett helt oväntat håll...

 

2017-08-13
Länk till avsnitt

58. BREAKING NEWS: Gammal vante blev ännu äldre!

Resultatet av deen nya C14-datering av två gamla tvåändsstickade vantar från Dalarna slog ner som en bomb. Den ena vanten visade sig vara från 1500-talet och nu måste vi antagligen skriva om svensk stickhistoria.

Vi pratar med Anna-Karin Jobs Arnberg från Dalarnas museum om det sensationella fyndet, men också om hur denna urgamla sticktradition lyckats leva kvar till idag ? inte bara i de vackra folkdräkterna.

2017-07-15
Länk till avsnitt

57. Wålstedts ? en spinnande saga

Sonia och Roger Bush berättar den snart hundraåriga historien om Wålstedts Textilverkstad, spinneriet de driver som fjärde generation i Dala-Floda. Där görs fortfarande unikt garn med extra glans av ull från svenska lantrasfår, som tack vare Wålstedts räddades från att dö ut. Missa inte bilder och länkar på vår blogg!

2017-07-02
Länk till avsnitt

Livsviktig stickning i Lettland!

Varför är stickningen så livsviktig i Lettland? Vår gäst Ligita Veigurs berättar om de traditionella mönstren som man stickade i hemlighet under ockupationen, vad symbolerna betyder och om stjärnan verkligen är Lettlands nationalsymbol.

Länkarna finns på bloggen: nordknit.blogspot.com

2017-06-16
Länk till avsnitt

55. Snart semester(stickning) igen!

Snart ÄR det sommar och på Nördic Knitting har vi börjat ladda med planering av semesterstickningen. Vi pratar spetsstickning och fördjupar oss både det ena och det andra kring det. Missa heller inte er sommarpresent som väntar på bloggen!

2017-06-04
Länk till avsnitt

54. Ja vi elsker denne strikking!

400 år norsk stickhistoria! Allt om Selbuvantar! De bästa nya norska boktipsen! 
Vi firar 17 maj med ett långt av avsnitt om stickningen i vårt älskade grannland, där man verkligen vet hur man hanterar ett par pinner och tar det här med stickning seriöst. Kos dere!

2017-05-16
Länk till avsnitt

53. Hanna nystar i stickböckernas historia

När kom de första stickböckerna på svenska? Vem gjorde mönstren och vilka var det som köpte böckerna och stickade?
Förstår man beskrivningarna ? och vad för slags mönster var det?
Vi hade frågorna och Hanna Bäckström, doktorand i textilvetenskap, hade svaren!

2017-05-07
Länk till avsnitt

52. Bevare oss för Brexit!

Storbritannien har kanske haft sin storhetstid, för nu kommer att det bli både dyrare och krångligare att köpa garn därifrån. Men innan det blir för sent berättar vi om alla de bästa brittiska fibrerna och formgivarna.

 

2017-04-18
Länk till avsnitt

51. Maria, mitt i garnhändelsernas centrum

Maria Gustafsson, stickfestivalernas okrönta drottning! Vill du också veta hur hon får reda på allt kul som händer i stickvärlden? Lyssna på avsnitt 51!

2017-04-08
Länk till avsnitt

50. Sticka mer Starmore!

Vi firar att vi poddat i två år med att fråga ut varandra: har vi varit med om något sticktrauma, stickat något vi skämts för och vilken tidsålder skulle vi vilja besöka för att titta på den tidens stickning?

Nu kör vi också igång vår Starmore-KAL. Om man ännu vet inte vem Alice Starmore så har man en fantastisk upptäckt framför sig ?så lyssna på detta jubileumsavsnitt!

2017-03-26
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.