Sveriges 100 mest populära podcasts

Nördic Knitting

Nördic Knitting

Allt från stickhistoria till sticktips med Heléne Wallin & Johanne Ländin. När vi själva inte pratar ingående om långsam och krånglig stickning så intervjuar vi intressanta gäster. www.nordknit.blogspot.com

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nordicknitting.libsyn.com/podcast

Avsnitt

141. Hjärtvärmaren ? ingen vanlig sjal

Vad är det som är format som ett V, med väldigt långa snibbar och som både har stickats och virkats? Jo, en hjärtvärmare från 1800-talet.

Länshemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten-Husman har intresserat sig för ovanliga sjalen, gjord för att viras några varv runt bröstet så att den värmer hjärtat.

2021-10-12
Länk till avsnitt

140. Vantarnas historier

Johanne har varit i Jokkmokk och hållit sin första kurs på väldigt länge. Där träffade hon också Elise Tullnär Nilsson samt Elli Karin Pavval och passade på att intervjua dem om vantar och historierna bakom dem.
Vi ser också fram emot kommande resor och evenemang. Hör mer om vad det är i avsnittet. Som vanligt bilder och länkar på bloggen - missa inte det!

2021-09-26
Länk till avsnitt

139. KnittingLotta, vantmakare i världsklass

Lotta Lundin gör otroligt coola vantar med porträtt av kändisar. Hon började för två år sedan och nu har hon snart 200 mönster på Ravelry ? plus en egen stickbok, Sticka vantar med Knitting Lotta.

Lotta pratar också om att det är stickningen som har fått henne att må bra igen efter att ha varit utbränd. Så inte undra på att hon ibland stickar ett par vantar på bara en dag.

 

2021-09-08
Länk till avsnitt

138. Hett med cool strik

Det känns som om det är HETT i höst med COOL strik! Och härligt att vi åter kan börja ses, resa och sticka tillsammans igen. Heléne har varit i Köpenhamn på "Strik og drik". Johanne medverkar i tidningen Hemslöjd och är på väg till Jokkmokk. Men hur coolt?!
Bilder och länkar till avsnittet som vanligt på bloggen! Tack för att ni lyssnar!

2021-08-27
Länk till avsnitt

137. Laerke Bagger strik

Vi pratar om boken Strik av Laerke Bagger, den danska stickdesignern som troligtvis är det hetaste som händer i stickvärlden just nu. Hon har skrivit en stickbok som inte liknar något annat. Laerke är både en underhållande skribent och delar generöst med sig av sina bästa tips.

2021-08-12
Länk till avsnitt

136. Sjalar och spets

Sommar, sol, semester och... (fyll i det som saknas).
Rätt svar: sjalar. Gärna med spets. Även om det är trendigare utan.

Vi har samlat massor av bra länkar på bloggen (nordknit.blogspot.com) och delar med oss av både tips och gratismönster. Dessutom nämns Herbert Niebling!

2021-08-02
Länk till avsnitt

135. En dans på rosor

Livet blir inte bättre än det är när man får åka till Dala-Floda och gå en kurs om Rosor i broderi, stickat, virkat, sytt och vävt med de härligaste lärarna och världens vackraste textilier.

Tur att det inte råder någon ransonering på kurser för nu har Johanne varit där för tredje (men antagligen inte sista) gången.

2021-07-12
Länk till avsnitt

134. Bokhögtid

Det är dags för ett bokavsnitt - en riktig bokhögtid! I väntan på den stora svenska bokfloden i höst tipsar vi i detta avsnitt om böcker från Norge, Finland och Danmark. Förutom prima boktips, varav en om virkning, så nämns nudinis och brexit beklagas. Tack för att du lyssnar!

2021-06-26
Länk till avsnitt

133. Pärleporten

Pärlor! Vi minns hur det var när vi BARA stickade med pärlor en period. Pärlstickning = pilligt, roligt och fint som bara den!
I avsnittet förekommer även spottloskemönster och garnkräks, check! På bloggen finns teknik och boktips. Välkomna att träda in genom pärleporten tillsammans med oss!

2021-06-11
Länk till avsnitt

132. Frågelådan del 2

Vi fortsätter att svara på frågor, som varför finns det bara garn i vissa färger? Vad skiljer den samtida stickningen i Danmark, Sverige och Norge? När blir något för nördigt att sticka? Finns det ens någon gräns för det? Vilka "regler" bryter vi mot? Och vad tycker vi har varit roligast att VIRKA? Svaren kommer här!

2021-05-30
Länk till avsnitt

Frågelådan del 1

Vi har fått in över 70 frågor om allt från om vi har ångrat någon stickning, till om vi har någon textil utbildning och vilken stickdesigner vi skulle vilja träffa (spoiler: ingen svarade Alice Starmore konstigt nog).

I det här avsnittet svarar vi på hälften av frågorna och spar den andra hälften till del 2 så det finns fortfarande en chans att ställa fråga (om det finns några kvar att ställa...)

2021-05-23
Länk till avsnitt

130. Steek - så funkar det

Ett avsnitt där vi bara pratar steekar (dvs klippmaskor) och delar med oss av våra erfarenheter, tips och tricks. Klipp till!

2021-04-18
Länk till avsnitt

129. Det mohairliga 80-talet

Vi gör en tidsresa tillbaka till det fluffiga, pastellskimrande 80-talet när som kunde hålla i ett par stickor (storlek 7 eller 8) gjorde det. Vi pratar om garner och mönster ? pingvinärmar, puffärmar, intarsia och oversize och om vad vi själva stickade på då.

Och vilka likheter och skillnader finns det mellan 80-talets stickvåg och den vi har nu?

2021-04-03
Länk till avsnitt

128. Vi måste prata om Marie

Marie Wallin är en engelsk stickdesigner med ett magiskt öga för färger. Men hur är det egentligen med hennes mönster? Visserligen gillar vi långsam och krånglig stickning, men...

2021-03-20
Länk till avsnitt

127. Sticka mer hållbart

Materialexpert Björn Florman pratar om hur vi ska tänka när vi väljer garn för att stickningen ska bli så hållbar som möjligt. Vilka fibrer är bäst ? eller minst dåliga för miljön? Tencel, ull eller akryl?

2021-03-01
Länk till avsnitt

126. TV-stickning

Vi pratar om nya böcker med stickprojekt baserade på TV och film; Outlander, Starwars och Harry Potter. Det blir även en utflykt till det vackra Yorkhire på 1930-talet med fantastiska stickade plagg. Och fullständig besatthet i en mönsterstickad halsduk.

2021-02-14
Länk till avsnitt

125. Städa stashen!

När blir mycket garn FÖR mycket? Vi tar ett dyk ned i våra garnhögar och helt oförklarliga samlingar av stickprylar. Med anledning av vår systerpodd Mamma stickars förnämliga upprop #slaktastashen funderar vi kring våra garnsamlingar och alla avstannade projekt.

Vi gör ett försök att använda Mari Kondos metod att rensa ut och har satt ihop en lista med start i de enklaste pryttlarna och sedan levlar upp till den svåraste nivån; garnlagret. Om du känner att det är läge att starta det nya året med en storstädning i allt som hör stickningen till kan du lyssna på avsnittet medan du sorterar och röjer.

2021-01-26
Länk till avsnitt

124. Allt om patentstickning

I detta avsnitt har vi åter en kär gäst; Ivar Asplund. Under tiden som Johanne jobbar för fullt gör Heléne en djupdykning i tekniken PATENTSTICKNING tillsammans med Ivar. Du får veta allt du vill och lite till om patentstickning. Massor av tips och goda råd! Designers! På bloggen finns bilder på alla plagg vi pratar om ? missa inte det! Det blir också en språklig utvikning. Varför heter patentstickning ?brioche? på engelska? Hur kommer svenska sticktermer att förändras när vi stickar allt mer efter engelska beskrivningar?

2021-01-17
Länk till avsnitt

123. På spaning efter de trender som flytt

I årets sista avsnitt summerar vi vårt poddår 2020 och försöker även ringa in några viktiga och minnesvärda saker som hänt under året. Vi ger oss även traditionsenligt på att spana och spekulera inför nästa år. Vi är sällan först med det senaste, men både instämmande nickningar i nostalgins tecken och förvånat höjda ögonbryn utlovas! Glöm inte att det alltid finns mer och bilder och länkar på bloggen. Tack alla som lyssnat och hört av er under året - vi hörs igen nästa år! Gott Nytt År och stor kram från Johanne & Heléne

2020-12-31
Länk till avsnitt

Mysteriemössa nr 6

Hoppas att många vill mysteriesticka tillsammans med oss. Det finns ett inlägg på bloggen (nordknit.blogspot.com) om var man hittar mönstret och vad man behöver för stickor och garn. God jul!

2020-12-23
Länk till avsnitt

122. Bokfrossa och författarintervjuer

Ett extra långt avsnitt med extra allt! Boktips i långa rader inför julens önskelistor. Dessutom två författarintervjuer; Erika Åberg "Stickat till vardags" och Ann-Sofie Svansbo "Östgötakoftor".

2020-12-12
Länk till avsnitt

121. En lada full av garn

I en lada i Jämtland spinns ett nytt svenskt garn, så mjukt att det känns som cashmere. Ullen kommer från det nästan lika nya jämtlandsfåret.

Mönstren till garnet hämtar sin inspiration från (minst) hundraåriga stickade plagg som fanns i hemslöjdskonsulenternas samlingar.

Spinneriet drivs av ekonomisk förening som tänkte på allt, utom på den lilla "detaljen" vem som skulle stå där och spinna garnet. Men räddningen kom från ett oväntat håll.

 

2020-11-29
Länk till avsnitt

120. Hönsestrikdronningen Anna Bauer

Anna Bauer har gjort coola mönster i häftiga färger i båda sina böcker om hönsestrik.

Dessutom har hon givit ut Sveriges (kanske världens) första stickfanzine, Smörhönan.

Anna törs också prata om stickningens mörka sida (känsliga lyssnare varnas!)

2020-11-15
Länk till avsnitt

119. Som ett smycke om halsen

Islandströjor är vackra, varma, lätta och roliga att sticka. På Island har i stort sett alla en "lopapeysa" i garderoben. Tröjorna är kända för sina fina mönster runt oket.

Vi har intervjuat Asdís Joelsdottír, lektor i textil på Islands universitet, som också har skrivit en bok om islandströjornas intressanta historia.

2020-10-18
Länk till avsnitt

Hurra för Heléne!

Gratulanterna är sonen Linus, svärdotter Therese och barnbarnen, syster Anneli, vännen Ivar Asplund, Elisabeth Nicholson som arrangerar resorna, kollegan Annkristin Hult, vännen Erika Åberg, vännen Maja Karlsson, vännerna Lotta Bengtsson och Madelaine Janson och sambon Jonas.

2020-10-14
Länk till avsnitt

118. Stickning i Coronans tid

Hur har vi påverkats av pandemin? Har vi stickat mer eller mindre? Har vi handlat mer eller mindre garn? (Gissa en gång). Och vad saknar vi mest?

2020-10-04
Länk till avsnitt

117. Makalösa Maja

Maja Karlsson har både hunnit göra en ny stickbok med massor av sockmönster och sett till att garnföretaget Järbo fått en nystart i höst.

Hur har hon burit sig åt för att inte få slut på idéer och tid att hinna med allt?

2020-09-20
Länk till avsnitt

116. Tema Isager

En vacker sommarkväll träffades Heléne och Ivar Asplund i trädgården för att prata om den danska stickdesignern Marianne Isager. I avsnittet berättar Ivar om hur han först kom i kontakt med hennes design och varför hon är en av hans stora inspirationskällor. "Att upptäcka Marianne Isager var en milstolpe", säger Ivar. Vi pratar om hennes böcker, hennes intrikata design som kan se enkel ut men alltid är sinnrik; snillrika konstruktioner som man måste sticka för att förstå.  Ja, och så kom glassbilen.

Välkommen till Tema Marianne Isager!

2020-08-20
Länk till avsnitt

115. Designerspaning

Ett avsnitt inspelat på distans under de allra varmaste dagarna i juni. I huvudsak pratar vi om ett helt gäng med olika stickdesigners vi spanat in vill tipsa om - de allra flesta nordiska. Listor och länkar på bloggen där du också kan lämna dina tips på spännande stickning att kolla in under sommaren.

Skön sommar med mycket stickning tillönskar vi er!

Kram från Heléne & Johanne

2020-07-10
Länk till avsnitt

114. Allt om Pauls tröja

För att fira att Paul McCartney fyller år den 18 juni kommer här ett helt avsnitt om Pauls fina Fair Isletröja från 1970-talet. Det är Johanne som ritat diagram och stickat sedan i höstas och nu börjar bli klar. Diagram finns på Ravelry + en sorts dokumentation över hur Johanne har stickat. I poddavsnittet finns mer information och
svar på eventuella frågor. Grattis Paul!

2020-06-18
Länk till avsnitt

113. Maj och de mystiska guldtröjorna

Hör danska doktorn i textilvetenskap, Maj Ringgaard, berätta om de mystiska guldjackorna från 1600-talet. De är urmödrar till alla koftor vi fortfarande stickar idag!

2020-05-31
Länk till avsnitt

112. Kerstin Olsson, legendarisk Bohusdesigner

Kerstin Olsson var designer på Bohus stickning under 1950- och 60-talet. Ett av hennes första mönster var, nu så populära, Vildäpplet.

Hon lärde sig mycket av Emma Jacobsson, Bohus sticknings grundare, men hade redan från början en fantastisk känsla för färger.

Kerstin var med till det bittra slutet, men fortsatte sedan som konstnär och har fortfarande en ateljé i Göteborg.

2020-05-17
Länk till avsnitt

111. Näver Say Näver

Vi är tillbaka! Med näverstickning, med sticktips och med uppdateringar från det dagliga livet och stickkorgen. Även virkning nämns!

2020-05-10
Länk till avsnitt

110. *sticka, titta, lyssna, läs. upprepa *-*

Vi har fyllt fem år! Och vi missade vår egen födelsedag. Så kan det gå när tillvaron ställs på ända på grund av coronapandemin.

Helene och Johanne sitter på var sitt håll och testar i detta avsnitt ett nytt sätt att spela in när vi nu inte kan ses. Och av bara farten är det premiär för ett nytt redigeringsprogram också.

I avsnittet haglar det tips att förströ sig med tillsammans med stickningen. Dela gärna fler tips på bloggen! nordknit.blogspot.com

 

2020-04-03
Länk till avsnitt

109. Färglära för stickare

Färg ? så härligt, men svårt!  Men varför är det så svårt att välja och kombinera? Går det att lära sig? I detta avsnitt delar Johanne med sig av funderingar och kunskap om sitt särintresse specialområde.

2020-03-12
Länk till avsnitt

108. Stickbeskrivningen ? vän eller fiende?

Att skriva mönster enkelt och kortfattat, men så att andra ändå begriper hur något ska sticka är en konst.
Det finns olika förkortningar ? vilka fungerar bäst? Går det att förklara så att alla fattar? Och hur mycket förutsätts det att man redan kan för att kunna förstå en beskrivning?

2020-02-15
Länk till avsnitt

107. Utan spaning - ingen aning

Nytt år, nytt decennium! I avsnittet blickar vi både bakåt och framåt. Summerar decenniet som gått och spekulerar om decenniet som precis har börjat. Bilder och länkar på bloggen - missa inte!

2020-01-26
Länk till avsnitt

106. Det Tyska Avsnittet

Ta fram din bästa sockstickning och willkommen att hänga med till Tyskland en stund! Vi pratar tyska garner, böcker och butiker. Herbert Niebling nämns! Och kom ihåg att ?Det behövs inget EU för stickning", som Johanne så riktigt utbrister. Tschüss!

2019-12-18
Länk till avsnitt

105. Nytt i stickbokhyllan

 

Det börjar lacka mot jul och vi har laddat upp med en hel hög nya stickböcker. Förhoppningsvis får du flera bra tips till önskelistan!

2019-12-02
Länk till avsnitt

104. Handarbete och feminism

Att brodera kvinnomärket var som att släpa det i smutsen, berättar Louise Waldén. Hon var medlem i Grupp 8 och handarbetade under den period när det ansågs tillhöra en förlegad kvinnoroll.

Louise är kvinnohistoriker och har forskat om vad symaskinens utveckling betytt för kvinnor. I avsnittet pratar vi också om hur handarbete också har alltid varit ett sätt för kvinnor att kunna dra sig undan och ägna sig åt något eget och få utlopp för sin kreativitet.

 

2019-11-11
Länk till avsnitt

103. Garntrender

Lokala garner och nya små spinnerier som poppar upp överallt verkar vara en rådande trend ? inte bara i Sverige. Era utsända rapporterar från garnfestivalen Yarndale i Yorkshire och Shetland Wool Week.

2019-10-27
Länk till avsnitt

102. Lånat, sparat, ärvt & nytt - Celia Dackenbergs nya bok

Vi har träffat Celia B. Dackenberg för att prata om hennes senaste bok "Lånat, sparat, ärvt & nytt - småkoftor, fintröjor och annat stickat för barn". Celia berättar också om varför stickningen har ?allt? ? och det enda som stickningen INTE har. På bloggen får du också veta vem som lanserade begreppet ?dubbelvarv? och varför vi vill lansera det igen.

2019-10-09
Länk till avsnitt

101. Cornelia Hamilton ? på jakt efter äventyr

Stickdesignern Cornelia Hamilton sökte äventyret och lämnade New York för Sverige i början av 80-talet. Hon blev kvar här och var den som tog in det unika Norogarnet från Japan hit.

Cornelia har jobbat på att föra ut den svenska stickningen till USA och delar numera sin tid mellan Atlanta och Mariefred. Hon har också uppfunnit ett nytt sätt att sticka hål (!) och gör fortfarande design till Vogue Knitting. Nu ser hon tecken på att en ny stickvåg är på gång.

2019-09-15
Länk till avsnitt

100. Avsnitt ett hundra!

Vi gjorde det! Vi är framme vid avsnitt 100! Det kunde vi inte ens drömma om när vi startade för drygt 4 år sedan. I detta jubileumsavsnitt blickar vi både bakåt och framåt. Ni får äntligen veta vad vi stickar på just nu och det blir också prima tips. På bloggen finns mycket mer att läsa kring avsnittet, statistik och fantastiska fakta. Och den första inofficiella bilden på Johannes senaste design.

2019-08-25
Länk till avsnitt

99. Hemma från Craft Camp

I det här avsnittet är det rejäl ESTLANDSPEPP efter att Heléne kommit hem från årets upplaga av Craft Camp. Du får också följa med till Upplandsmuseet och utställningen "Kulturkoftor & Sagotröjor."

2019-08-06
Länk till avsnitt

98. En ny Shetlandsgalning

Nu har Johanne varit på Shetland för första gången och vill berätta ALLT! Om garnet, fåren, de gamla samlingarna av stickat på museerna, de gulliga shetlänningarna och lunnefåglarna.

2019-07-17
Länk till avsnitt

97. Resan till Yttre Hebriderna

Ett extra fullmatat avsnitt från vår resa med Red Fox Travel till Yttre Hebriderna i början av juni. Vi berättar allt - och lite till - som vi var med om på denna fantastiska resa med sticktema. Dessutom kan du lyssna på intervjuer med Kristina Macleod, Harris Tweed och Madeleine Östling på spinneriet Uist Wool. Bilder och länkar finns som vanligt på vår blogg www.nordknit.blogspot.com

2019-07-01
Länk till avsnitt

96. Ull-traintressant om svensk ull

Annkristin Hult kan ull. Hon är nationell utvecklare med inriktning mot slöjd- och hållbarhetsfrågor och fokus på ull på Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Vi frågade Annkristin hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår svenska ull ? och enligt henne finns det hopp!

2019-06-02
Länk till avsnitt

95. Tidsresa med textilnördar

När Nördic Knitting mötte Historical Textiles blev resultatet ett späckat avsnitt med mycket historia och ännu mer om ull ? precis som man vill ha det, eller hur? De kunniga kvinnorna bakom Historical Textiles är Maria Neijman och Amica Sundström.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Boktips del 2

Vi rekommenderar flera svenska och norska "måsten" till stickbiblioteket, plus några böcker och häfte om hur man lagar och stoppar. Att inspireras av äldre mönster verkar vara något av en trend ? men ändå har böckerna blivit väldigt olika, så Heléne och Johanne har var sin favorit.

2019-03-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.