54 avsnitt • Längd: 40 min • Månadsvis
Välkommen till Advokatsamfundspodden!
Advokatsamfundet har en egen position i rättssamhället som en privaträttslig sammanslutning där alla landets advokater ingår. I podden får du höra spännande samtal om juridik med inbjudna gäster.
”Advokater har ett unikt perspektiv i rättssamhället som det är spännande och angeläget att prata om. Vi har så mycket att berätta och diskutera” säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare.
Podden riktar sig till dig som är intresserad av juridik och rättsfrågor, och modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
The podcast Advokatsamfundspodden is created by Sveriges advokatsamfund. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vad har utmärkt sig och vad behöver göras framåt? Willy Silberstein leder ett samtal med justitieminister Gunnar Strömmer och Advokatsamfundets generalsekreterare, Mia Edwall Insulander. Hör vad de har att säga om läget inom rättspolitiken just nu och vad som bör göras framöver. De tittar också närmare på det som har utmärkt sig som hot och våld mot advokater, Barnkonventionens vikt och brottsbekämpningen.
Medverkande: Gunnar Strömmer, justitieminister
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet
Willy Silberstein, moderator
Nu kan du lyssna in på det senaste avsnittet av Advokatsamfundspodden. Denna gång leder Willy Silberstein ett samtal om hur advokater arbetar för att förhindra risken att utsättas för penningtvätt. Med i samtalet är:
Karin Faxén Ågrup, Senior Compliance and Risk Adviser, Advokat på Mannheimer SwartlingNiclas Rockborn, Partner/Advokat på Gernandt& DanielssonJens Kallmin, Biträdande chefsjurist och ansvarig för tillsynsenheten på Sveriges Advokatsamfund
Tillsammans berör de syftet med penningtvättslagen, hur advokater bör och kan arbeta för att förhindra risken för att utsättas för penningtvätt, samt vikten av att känna sin klient och att ha rutiner för klientkontroll och riskbedömning.
Seminarium från Advokatdagarna där advokaterna Johanna Näslund, Silvia Ingolfsdottir och Leonardo Merino samtalar med moderatorn ledarskapsutvecklaren Malin Nyman om ledarskap.
Viktiga frågor där man i detta samtal från Advokatdagarna kan få inspiration och kunskap kring ledarskap och sin egen utveckling, både som advokat och biträdande jurist på advokatbyrå.
Alla ordföranden från Advokatsamfundets sju olika avdelningar samtalar med Mia Edwall Insulander om avdelningarnas arbete
Norra avdelningen Fredrik Burvall
Mellersta avdelningen Ylva Lindahl Hennel
Stockholmsavdelningen Mikael Klang
Östra avdelningen David Sommestad
Västra avdelningen Malin Wassén
Södra avdelningen Fredrik Sandgren
Utlandsavdelningen Jonas Nordgren
Varför är det viktigt med lokal förankring i advokatfrågor, hur engagerar man de yngre ledamöterna och vilka frågor är viktigast inom Advokatsamfundet just nu.
Författarna, Malin Persson Giolito och Agnes Lidbeck, samtalar med Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander - som nyligen gett ut sin romandebut ”Tvisten” - om bland annat:
Till sist: Lästips! (den bok Malin Persson Giolito pratar om i podden är "Writers and Lovers" av Lily King).
Samtalet leds av Willy Silberstein.
Den tidigare brottmålsadvokaten Peter Althin samtalar med den f.d. överåklagaren Sven-Erik Alhem och sin tidigare adept, advokat Kristofer Stahre, om:
# Hur försvararrollen har förändrats över tid
# Yngre kollegors främsta konkurrensfördel
# ”En plädering ska vara max 15 minuter” – och andra handfasta råd som Peter en gång gav Kristofer
# Den svåra balansgången mellan retorisk briljans och pajaskonster i rättssalen
# Skillnader i personlighetstyp mellan åklagare och advokater
# Konkurrens, äregirighet, och varför advokater borde bli bättre på att backa upp varandra
# Visitationszoner, kronvittnen och anonyma vittnen – heta rättspolitiska frågor där gästerna (föga förvånande) inte alls är överens
Detta och mycket mer i ett något annorlunda och extra långt avsnitt av Advokatsamfundspodden – som denna vecka leds av Petter Svensson.
DN-journalisten Josefin Sköld är årets mottagare av Advokatsamfundets journalistpris. Hon ligger bakom flera undersökande reportage som väckt stor uppmärksamhet och medfört konkreta förändringar. Lex Lilla hjärtat, uppkallat efter en familjehemsplacerad flicka som tragiskt avled efter att ha flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar, är kanske det allra tydligaste exemplet på det. Hör henne berätta om sina avslöjanden, vad som är hennes främsta drivkraft som granskande journalist, och hur hon ser på barnets bästa i spåren av sitt arbete. Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander leder samtalet.
Hur dömer författare i Advokatsamfundets rättegångsspel? Hur sker bevisvärderingen när ord står mot ord i ett mål om relationsvåld? Under Almedalsveckan i Visby anordnade Advokatsamfundet för tredje året i rad ett rättegångsspel om ett fiktivt fall med brottsrubriceringen misshandel. En man står åtalad för att ha misshandlat sin hustru. Han gör gällande nödvärn. Rättegångsspelet gav inblick i bevisvärdering och utgången skilja sig beroende på hur man värderar muntliga utsagor. Är det lägre beviskrav i mål som handlar om relationsvåld? I podden diskuterar Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander den fiktiva rättegången och utgången tillsammans med de medverkande; hovrättsrådet Mikael Swahn, advokaten Johan Eriksson ( också nämndeman i rättegångsspelet), författarna Mari Jungstedt och Johan Theorin, åklagaren Anna Svedin och advokaten ( försvarsadvokat i rättegångsspelet) Annika Nisser.
På Sveriges Advokatsamfunds Youtube-kanal kan du kika på rättegångsspelet som spelades in under Almedalsveckan 2024: ...klicka här...
Vilka särskilda utmaningar finns det idag för kvinnor som arbetar som advokater? Hur kommer det sig att fler kvinnor lämnar yrket jämfört med domare och åklagare? Sabina Saidi, Minna Boström och Isabel Cantos, advokater från byråer av varierande storlek och inriktning, har olika uppfattningar om utvecklingen har gått framåt eller bakåt de senaste åren. Lyssna på det panelsamtal, under ledning av Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som spelades in under Rakelkonferensen den 13 maj.
Advokat Börje Samuelsson är avgående ordförande i disciplinnämnden efter närmare sju år på posten. Under senare år har flera försvarsadvokater ertappats med att begå svåra övertramp mot god advokatsed. Hur kommer det sig? Och varför värjer han sig trots detta mot påståenden om ”advokatröta”? Hur ser han på en utveckling där staten skulle ta över disciplinnämndens uppgifter och vilka effekter skulle det få? Och varför är man en dålig advokat om man inte har minst två ärenden som vid granskning skulle föranleda en erinran? Lyssna på Börje Samuelsson i månadens avsnitt av Advokatsamfundspodden.
Hållbarhet och miljö blir allt större frågor i hela samhället. Det betyder också att allt fler advokater och jurister måste ha koll på lagar och EU-direktiv på området. Hör Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, advokat David Frydlinger och juristen Anette Magnussson diskutera hållbarhet och juridik i Advokatsamfundspodden.
Samtalet leds av journalisten Willy Silberstein.
Handlar den rättspolitiska utvecklingen om repression eller normalisering? Vad skulle man egentligen få höra om man vore en fluga på väggen när riksdagens justitieutskott sammanträder? Och hur ser våra folkvalda på advokatrollen, Advokatsamfundets oberoende och tillsynen över advokater? I samband med att justitieutskottet besökte Advokatsamfundet spelades ett poddavsnitt in med några av utskottets representanter: Ardalan Shekarabi, socialdemokrat och vice utskottsordförande, Rasmus Ling, miljöpartist och utskottsledamot samt Fredrik Kärrholm, moderat och suppleant i justitieutskottet.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander kommenterar poddsamtalet som modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hot, våld och trakasserier mot advokater har varit Advokatsamfundets fokusfråga under 2023. Enligt en enkät som gjorts bland advokater verkar problematiken öka och påverka advokaterna negativt i deras yrkesutövning.
Hur går det att arbeta förebyggande? Vad ska man göra om man utsätts och hur påverkas man som människa?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Fredrik Ungerfält och säkerhetskonsult Bengt Sundin.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein
Hur har året varit ur ett advokatperspektiv? Varför är advokatrollen ifrågasatt och vilka skillnader/likheter i det hänseendet finns mellan advokater verksamma inom brottmål respektive affärsjuridik? Varför är det så viktigt att advokater och Advokatsamfundet är oberoende från staten? Och varför vill man arbeta som advokat, egentligen?
Om det handlar nyårsavsnittet som också tar dig med på en spaning mot framtiden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander samt advokaterna Carla Pantzar och Emil Andersson.
Advokatsamfundet inrättar en ny tillsynsenhet – hur kommer det sig och hur ska den fungera? Vad innebär det egentligen att arbeta proaktivt för att fånga upp risker för etiska överträdelser bland advokater? Och varför ska Advokatsamfundet ansvara för tillsynen och inte en statlig myndighet?
Medverkar gör Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, Bo Ahlenius, advokat och tillsynskommitténs ordförande, Peter Danowsky, advokat och ledamot i tillsynskommittén och Jens Kallmin, biträdande chefsjurist, Advokatsamfundet.
Poddavsnittet modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur ska advokatbyråer göra för att även i framtiden attrahera och behålla de bästa juridiska talangerna? Vilket ledarskap krävs för att skapa förutsättningar för en jämställd karriärutveckling?
Medverkar gör advokaterna Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Henrik Kjellander, John Neway Herrman, före detta advokaten Anne Riegnell, professor Jessika van der Sluijs och arbetspsykologen Jens Näsström.
Poddavsnittet modereras av Jana Söderberg.
Vilka frihetsberövande påföljder bör unga lagöverträdare få? Hur väl rustad är Kriminalvården för att ta in 15-17-åringar? Vilken blir den största skillnaden mellan att Statens institutionsstyrelse eller Kriminalvården tar hand om unga kriminella? Och har samhället misslyckats om vi sätter ungdomar i fängelse?
Medverkar gör advokaterna Johan Eriksson och Carla Pantzar samt justitierådet Agneta Bäcklund som är särskild utredare i Utredningen om frihetsberövande påföljder för unga (Ju 2021:17).
Poddavsnittet modereras av journalisten Willy Silberstein.
Vad gör en konkursförvaltare och rekonstruktör? Hur går det till att rädda tillgångar och bolag i kris? Det handlar om konkurser, arvoden och vägen till yrket i Advokatsamfundspodden denna gång. Medverkar gör advokat Hans Andersson, ordförande för Rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet (REKON), advokat Lars-Henrik Andersson och Joseph Zamani, jurist på Handelsbanken.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Artificiell intelligens, AI, verkar vara på allas läppar – men hur ska advokater använda det egentligen?
Om AI gör det mekaniska och analytiska arbetet och människor det som kräver empati och mod – fungerar det i advokatbranschen? Hur vet vi att den information som AI tar fram är tillförlitlig och hur ska uppgifter skyddas?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Mikael Satama Granberg och Charlotta Kronblad, doktor i digital transformation och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
På vilket sätt kan man som advokat tänka som en elitidrottare för att vara mer förberedd i sin yrkesroll? Och vad är egentligen bluffsymdromet?
Juridikprofessor Heidi Brown, dekan vid New York Law School, och arbetspsykolog Jens Näsström förklarar hur man som advokat bör hantera onödiga stressfaktorer, hur man hittar ett välbefinnande i yrkesrollen genom självledarskap och varför advokater är inte ”hjärnor på ben”.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander modererar samtalet.
Vad händer när barn och unga tvångsomhändertas? Vem värnar deras rättssäkerhet? Hur ser advokaternas roll ut i ärenden som rör unga?
Det handlar om den granskande reporterns arbete och hur journalistiken kan påverka lagstiftningen genom att belysa tvångsvårdens mörkaste rum.
Gäst i Advokatsamfundspoddens sommarsamtal, med generalsekreterare Mia Edwall Insulander, är Daniel Velasco, granskande reporter på Sveriges Radio, och mottagare av Advokatsamfundets journalistpris i år.
Varför är det viktigt att inte gå för långt när det gäller utökade hemliga tvångsmedel? Hur relevant är det att ta hänsyn till personlig integritet när brott ska bekämpas? Kan staten i dag garantera rimliga rättssäkerhetsgarantier? Och stämmer det att hemliga tvångsmedel befinner sig i ett juridiskt vakuum?
Gäst i Advokatsamfundspoddens sommarsamtal, med generalsekreterare Mia Edwall Insulander, är Gunnel Lindberg f.d. överåklagare, författare, statlig utredare och ordförande Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden.
Poddavsnittet modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur porträtteras brottmålsadvokater i medier? Stämmer den bilden överens med verkligheten och på vilket sätt påverkar den i sin tur den allmänna uppfattningen om advokater?
Hur ser det övriga rättssamhället på advokatens roll i dag och har det förändrats över tid? Och varför är frågan kring kostnadsräkningar alltjämt en het potatis?
Gäst i Advokatsamfundspoddens sommarsamtal denna gång, med generalsekreterare Mia Edwall Insulander, är advokat Ulrika Borg, företrädesvis verksam inom brottmål.
Under Almedalsveckan arrangerade Advokatsamfundet ett rättegångsspel om ett fiktivt fall med brottsrubriceringen blåljussabotage. Rättegångsspelet gav inblick i hur en rättegång går till och synliggjorde olika syner på brott och straff – och hur tillämpningen av lagen kan balansera på en knivsegg.
I podden diskuterar Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander och advokat Henrik Olsson Lilja domen med journalisterna (som också agerade nämndemän) Oisín Cantwell, Aftonbladet, Diamant Salihu, Sveriges Television, Åsa Erlandsson, Dagens Nyheter samt Caspar Opitz, Medieombudsman. Poddavsnittet modereras av journalisten Inger Arenander.
Hur ska Kriminalvården hantera den utbyggnad och bemanning som kriminalpolitiken och brottsutvecklingen kräver? Vilka alternativ finns till fängelse för de som döms till kortare straff? Elektronisk fotboja som en självständig brottspåföljd – är det en rimlig lösning?
Vilka rättigheter har häktade under 18 år och hur väl lyckas Kriminalvården leva upp till dem? Och vilka förutsättningar krävs för det återfallsförebyggande arbetet?
Först ut som gäst i Advokatsamfundspoddens sommarsamtal, med generalsekreterare Mia Edwall Insulander, är Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården.
Trots hård kritik från Advokatsamfundet införs den 1 juni en ny taxa i förordnandemål, det vill säga brottmål där försvarare och målsägandebiträden har förordnats, men i vilka det sedan inte väcks åtal.
Sveriges brottmålsadvokater protesterar högljutt mot taxan – ett beslut som fattats av Domstolsverket. Vad handlar det här om egentligen? Är det så att advokater fuskar? Vilka drabbas och på vilket sätt äventyras rättssäkerheten?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Maria Adielsson och Jimmy Schiöld. Podden modereras av journalisten Willy Silberstein www.advokatsamfundet.se
Vad innebär systemet med nämndemän i domstolar inom brottmål och hur väl fungerar det i dag?
Mot bakgrund av det så kallade snippa-målet har frågor som rör nämndemännens sammansättning, kopplingen till politiska partier vid nomineringen och nämndemännens funktion i stort hamnat under lupp.
Medverkar gör Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, Magnus Widebeck, f.d. justitieråd och lagman, Anders Hagsgård, hovrättspresident i Hovrätten för Västra Sverige och Stefan Blomquist, förbundsordförande i Nämndemännens riksförbund.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Vilka möjligheter finns att lagföra de ansvariga för krigsbrott i Ukraina? Vilka är de viktigaste folkrättsliga regler som Ryssland har brutit mot? Och kan internationella lagar användas för att få Putin utlämnad?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör till Sverige och Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur är det att vara juristassistent eller trainee på advokatbyrå? Hur ser studenter i dag på en framtid som advokat? Och vilka goda råd finns att ge till dig som funderar på att läsa juridik och bli advokat?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Jessika van der Sluijs, dekan vid juridiska fakulteten på Stockholms universitet, juristassistenterna Berfin Karakurt och Nadja Ghaeini, verksamma på advokatfirman Hahne Norlin samt Omar Cutuna, trainee på advokatbyrån Roschier.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur mycket vet svenska gymnasister om vad en rättsstat är och vilken roll den har i en demokrati? De frågorna diskuteras utifrån Rättsfondens rapport ”Aldrig hört ordet – vaddå rättsstat?”.
Är det förvånande att nästan sju av tio unga tror att regeringen kan se till att ändra en dom i en rättslig instans? Och vilket ansvar har företrädare för rättssamhället att pedagogiskt förklara hur rättsstaten fungerar?
Medverkar gör Advokatsamfundet generalsekreterare Mia Edwall Insulander och Lena Andersson och Maciej Zaremba, båda journalister och författare och ledamöter i Rättsfondens styrelse.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Vad gör egentligen Advokatsamfundets styrelse, disciplinnämnd och kansli?
I det här specialavsnittet summeras de viktigaste händelserna inom Advokatsamfundets verksamhet under år 2022. Det handlar om allt från Advokathjälpen till Ukraina, disciplinnämndens tillsyn till Advokatsamfundets rättsstatliga program.
Medverkar gör Advokatsamfundets ordförande Eva-Maj Mühlenbock, disciplinnämndens vice ordförande Magnus Wallander och generalsekreterare Mia Edwall Insulander samt journalisten Willy Silberstein som moderator.
Hur ser situationen ut för advokater i Iran i dag? Och vad skiljer folkets uppror mot regimen jämfört med tidigare demonstrationer? Gör det någon skillnad att omvärlden fördömer regimens förtryck?
Om kränkningar av mänskliga rättigheter, ett rättsväsende som havererat, en brutal våldsutövning av en religiös regim i ett land där kvinnor kastar slöjan och befolkningen blir alltmer sekulär.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i justitieutskottet samt advokat Mona Haghgou Strindberg.
Podden modereras av Journalisten Willy Silberstein.
På vilket sätt arbetar advokatbyråer inom affärsjuridik för att styra samhällsutvecklingen till det bättre? Vad kan pro bono-verksamhet handla om? Hur kommer det sig att pro bono-arbete inte marknadsförs mer av advokatbyråerna själva? Och är det ett verktyg för att locka yngre jurister att börja arbeta på advokatbyrå?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Pontus Enquist, Carl Schwieler, Manfred Löfvenhaft och Jan Berg.
Denna gång fokuserar podden på arbetet på affärsjuridisk byrå – det här är den tredje av tre delar.
Podden gästmodereras av professor Christina Ramberg.
Hur arbetar affärsjuridiska advokatbyråer med hållbarbarhet, jämställdhet och trivsel? Och detta utan att riskera höga krav på kvalitet, lönsamhet och klientnytta? Är kraven på arbetsinsats och debitering rimliga om man samtidigt ska ha balans mellan arbete och privatliv? Och i vilken utsträckning efterfrågar klienter en byrå som arbetar för jämställdhet?
Denna gång fokuserar podden på arbetet på affärsjuridisk byrå – det här är den andra av tre delar.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna David Frydlinger, Tone Myhre Jensen, Maria-Pia Hope, och Henrik Kjellander.
Podden gästmodereras av professor Christina Ramberg.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut på affärsjuridisk advokatbyrå? Lockar affärsjuridik till sig en viss typ av människor – och vilka personliga egenskaper är viktiga. Avsnittet också ringar in drivkrafterna och tjusningen med att som advokat arbeta med affärsjuridik.
Medverkar gör advokaterna Emma Berglund Uväng, Richard Åkerman, Sverker Bonde, Mattias Hedwall och Mårten Willamo.
Podden gästmodereras av professor Christina Ramberg.
Denna gång fokuserar podden på arbetet på affärsjuridisk byrå – det här är den första av tre delar.
Hur fungerar det i praktiken att följa god advokatsed? Hur hanterar man som advokat intressekonflikter och hur lätt är det att trampa fel? Och hur nära kan man komma sin klient?
Representanter för affärsjuridik, arbetsrätt, brottmål och familjerätt diskuterar advokatetiska exempel från vardagen som advokat.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Louise Gunvén, Anna Stéen och Magnus Wallander.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur är det att arbeta internationellt som advokat? Hur bygger man upp verksamheten och hur får man den på rull? På vilket sätt hanterar man som advokat olika nationella lagar och kulturkrockar? Och hur ser det internationella samarbetet ut advokater emellan?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Gudmund Bernitz, verksam i London och Jonas Nordgren, verksam i spanska Malaga samt Johan Sangborn, chefsjurist på Advokatsamfundet.
I avsnittet intervjuas också de ukrainska juridikstudenterna Bohdana Sokoliuk och Tetiana Osypenko, som båda gör praktik på advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Vad är en demokratisk rättsstat och hotas den i Sverige? Varför är det viktigt att vara vaksam och upprätthålla rättsstatens värden? Hur oberoende är egentligen domarna och nämndemännen i våra domstolar?
Advokatsamfundet ger i dagarna ut en skrift om att den svenska rättsstaten och dess betydelse – ett aldrig så aktuellt ämne som nu.
Medverkar i avsnittet gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Anders Perklev, hovrättspresident i Svea hovrätt och den tidigare hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt, ordförande i en parlamentarisk kommitté som ser över lagstiftningen i krigs- och kristider.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Var går de kriminalpolitiska skiljelinjerna mellan riksdagspartierna?
Och hur går en rättegång till egentligen?
Advokatsamfundet arrangerade ett rättegångsspel under Almedalsveckan med brottsrubriceringen grovt vapenbrott.
I poddavsnittet medverkar Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Johan Eriksson, Ulrika Borg, Klas Bjuremark och Lotta Wirén samt domare Mikael Swahn och åklagare Helene Gestrin.
Podden modereras av journalisten Inger Arenander.
Rättegångsspelet finns att titta på här: Advokatsamfundets rättegångsspel från Almedalen 2022
Hur är det ställt med advokatetiken bland Sveriges advokater?
Är det ett utökat problem att brottmålsadvokater hjälper till att begå brott?
Vad gör disciplinnämnden åt advokater som inte följer advokatetiken och hur arbetar disciplinnämnden egentligen?
Medverkar i avsnittet gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, brottmålsadvokat Henrik Olsson Lilja samt advokat Bo Ahlenius, med lång erfarenhet av arbetet i disciplinnämnden, och den tidigare offentlige representanten i disciplinnämnden Lotty Nordling.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Hur får vi fler unga advokater att vilja ta sig an ledarrollen på advokatbyrå?
Hur ska fler unga vilja stanna kvar på byrå och bli delägare?
Vad efterfrågar unga advokater i dag av sin arbetsgivare?
Och hur gör man för att stärka, coacha och entusiasmera andra?
Hör mer om det och det nystartade mentorskapsprogrammet MOA, Mötesplats – om och för – advokater.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Jan Dernestam, Magdalena Persson och Rebecka Riismark.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Har medier börjat granska advokater tuffare än tidigare? Är granskningen för närgången och kritisk, eller rimlig och relevant? När finns det skäl nog för namnpubliceringar i medier? Och varför utövas tillsyn över advokater av den egna kåren?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Johan Eriksson och Peter Danowsky, Medieombudsmannen Caspar Opitz och Lasse Wierup, journalist på Dagens Industri.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Vad finns att säga om Rysslands invasion av Ukraina ur ett historiskt och säkerhetspolitiskt perspektiv? Är kriget ett tydligt exempel på anfallskrig enligt folkrätten? Och är det möjligt att ställa ansvariga till svars i internationella domstolar?
Poddavsnittet tar också upp vad EU:s massflyktsdirektiv innebär för människor som flyr från Ukraina till Sverige.
Medverkar gör Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och Viktoria Nyström, advokat med inriktning på asyl- och migrationsrätt.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Skyddas barn av LVU-lagstiftningen? Var går gränserna för att motivera att barn tvångsomhändertas? Vad har barn och föräldrar för rättssäkerhet i de här processerna? Om det handlar det här avsnittet som också tar upp varför LVU-lagstiftningen är så omdiskuterad just nu.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Ulla-Bella af Klercker, advokat och specialiserad inom LVU, Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt och föreståndare för Barnrättscentrum samt Tommy Lundström, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Vad säger advokater, Migrationsverket och Amnesty om svensk migrationsrätt? Hur krockar advokatetiken med Migrationsverkets instruktioner? Stämmer det att advokater tvingas att arbeta gratis och har Migrationsverket en svart lista över de som missköter uppdraget?
Avsnittet tar också upp händelseutvecklingen i Ukraina.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Emilie Hillert och Sait Umdi, Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket och Madelaine Seidlitz, senior juridisk rådgivare med ansvar för flykting- migration- och folkrättsfrågor på Amnesty.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Är svenska advokater nedtonade i sin retorik och vad beror det i så fall på? Vad finns det för knep att ta till för att trollbinda sina åhörare och vinna gehör genom att göra framställningen aptitlig? Och går det att värja sig mot känslomässiga argument i rättssalen?
Om det handlar det här avsnittet av Advokatsamfundspodden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Henrik Olsson Lilja, chefsrådman och domare Sofia Jungstedt, retorikexpert Per Furumo och Lisa Flower, lektor i sociologi.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Varför bör man anlita en advokat i ärenden som rör familjerätt? Och hur hanterar man som advokat föräldrar som bråkar om vårdnaden av barnen, eller syskon som ärver och samtidigt avskyr varandra? Och stämmer det att rikast vinner tvister? Om det handlar det här avsnittet av Advokatsamfundspodden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Börje Samuelsson, disciplinnämndens ordförande och advokat Cecilia Runesson, specialiserad inom familjerätt
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
En repressiv kriminalpolitik – är det effektivt för att minska brottslighet? Fördummar politiker väljarna genom att föreslå enkla mätbara lösningar som strängare straff? Och är det så att politiker och debattörer tenderar att springa åt samma håll?
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i ledarskap vid Försvarshögskolan och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi kommenterar debatten om kriminalpolitik med justitieministern och riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner som hölls i samband med Advokatdagarna.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Ska Polisen kunna avlyssna och läsa personers mejl utan att det finns misstanke om brott?
Riskerar vi att närma oss ett övervakningssamhälle?
Hur ska Polisen råda bot på gängkriminaliteten och hindra brott innan de begås?
Och är det i själva verket så att omfattningen av gängkriminalitet är uppblåst av politiker och media?
Om det handlar det nya avsnittet av Advokatsamfundspodden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Thomas Olsson, riksåklagare Petra Lundh och Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur är det egentligen att arbeta med affärsjuridik? Hur gör byråerna för att attrahera unga talanger och – framför allt – vad är det som lockar unga biträdande jurister till en byrå? Fler frågor som diskuteras är hur fler kvinnor ska bli delägare och vad det beror på att statistiken ser ut som den gör i dag. Medverkar gör Advokatsamfundets styrelseordförande Eva-Maj Mühlenbock, generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Åsa Erlandsson och Maria-Pia Hope samt Vendela Nilert, biträdande jurist.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
Rättssäkerhet står i fokus utifrån den lagstiftning som föreslås för effektiv brottsbekämpning. Vilka rättssäkerhetsproblem kan uppstå med kronvittnen?
Det handlar också om rättssäkerhet kontra snabba lagändringar och kampanjer i sociala medier som folkdomstolar.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare advokat Mia Edwall Insulander, justitieråd Stefan Johansson, Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap, Eva Thunegard, chefsåklagare samt generalsekreterarna för de nordiska samfunden; Niko Jakobsson, Finland, Merete Smith, Norge, Andrew Hjuler Crichton, Danmark och Ingimar Ingason, Island.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Hur är det att arbeta som försvarsadvokat? Och hur är det att företräda de som misstänks för grova brott? Det är exempel på frågor som stöts och blöts i det här poddavsnittet.
Debatten om en polarisering mellan försvaret och åklagarsidan och varför advokater sätter in en kollega i sitt ställe – det är fler ämnen på agendan.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare advokat Mia Edwall Insulander, advokaterna Frida Wallin och Johan Eriksson samt kammaråklagare Zilla Hirsch.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
Det uppmärksammade ärendet om de advokater som kallas ”Kungen” respektive ”Prinsen” i så kallade enchrocattar – om det handlar det första avsnittet. Advokatsamfundets disciplinnämnd har beslutat att utesluta advokaterna ur samfundet.
Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, kommenterar beslutet.
Advokatetik och disciplinnämndens arbete står också på agendan. Medverkar gör Börje Samuelsson, ordförande i Advokatsamfundets disciplinnämnd, Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen och Lotty Nordling, tidigare offentlig representant i disciplinnämnden.
www.advokatsamfundet.se
Välkommen till Advokatsamfundspodden!
Podden riktar sig till dig som är intresserad av juridik och rättsfrågor, och modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.