82 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
En podd om akutsjukvård för de inom akutsjukvården. Vi kommer prata om små saker som sker varje dag, saker vi känner, saker vi vill göra. Men också om akutsjukvård i det stora. Varför skapades akutsjukvård? Hur har utvecklingen sett ut? Vad behöver ske i Sverige? Hur kan vi bli bättre? Vad kan politiker göra? Vi vill nå ut till fler engagerade och på något sätt lyfta de som tagit oss hit och de som ska ta oss vidare till målet. Det kommer inte bara vara vi två utan många andra som kommer bidra på sitt sätt med det de kan bäst, men det kommer ni få se mer om så småningom.
The podcast Akutläkarpodden is created by Arin, Hilda och Hani. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Arin does ACEP, och delar med sig av nya tips, bland annat snabb sortering vid katastrof-triage, måste vi bestämma oss för skillnaden mellan traumatisk hjärtstopp eller traumatisk pulssvikt? Funkar ketamin vid Status EP och varför vill Hilda tuba alla?
Så glada över att Paniz och Elise gästar höstens premiäravsnitt. Främst för att de gjorde traumarandning i Sydafrika och tog med sina familjer, det ville vi höra mer om! Men också för att de där nere utförde en HALO-procedur som akutläkare skall kunna, nämligen lateral kantotomi. Vi snackar om proceduren, erfarenheter, betydelsen av att öva och förbereda sig mentalt. Arin och Hilda testar också försnack och eftersnack, Arin får äntligen använda ett gammalt klipp han sparat på i flera år.
Ingen akutmottagning klarar sig utan röntgenavdelningen och utan akutens många skulle röntgen säkert avlida av tristess?!
Så vi teamade ihop oss med Röntgenpoddens Per och Jörgen. Resultatet blev ett avsnitt om samarbetet mellan röntgen och akuten - vad funkar bra och vad kan bli bättre? Per och Jörgen tipsar om vad som ska vara med i remissen för att undersökningen ska gå igenom och i utbyte får vi berätta hur ett bra utlåtande ser ut. Vi pratar också om logistik, kontrast, och förstås mycket, mycket annat!
Tack Röntgenpodden!
Vi diskuterar Traumatiska hjärtstopp med Erik Westin, kirurg och sektionschef för akut buk och trauma på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Trauma-HLR-algoritmen uppfattas nog som en doldis till sin mer kända kusin A-HLR-algoritmen. Detta vill vi såklart ändra på och lyfter bakgrund, den lilla evidensen som finns och hur man ska handlägga dessa fall prehospitalt och på akuten.
Disclaimer: Se gärna på din regions rutiner, några sjukhus vill fortfarande att man komprimerar och ger adrenalin fram till kirurgisk dekompression av thorax. Kanske följer nationell konsensus med uppdaterade råd inom kort. Vi väljer att visa HLR-rådets algoritm, Skånes moderna rutin och fantastiska bilder på Erik från sitt tidigare wrestlingliv som Hank Havoc.
Foto: Stefan Isakson
Den Psykiatriska Ambulansenheten i Stockholm är en resurs som rullat i snart 10 års tid. Anton Mossberg Batalha var en av dem som var med och startade upp PAM-enheten och är därför med i podden för att berätta om den, hur de jobbar, vad man som prehosp personal kan tänka på vid psykiatriska larm och hur viktigt det är att bibehålla kompetens även om det finns en specialiserad psykiatrisk resurs. Vi diskuterar hur man måste försöka skapa en bärande kontakt med t ex en suicidal patient, det är inte lika tidskritiskt att lasta och köra som vid "vanliga larm”. Hur viktigt är mänsklig interaktion? Anton berättar om affektsmitta och vi undrar hur vi inte kan ha hört talas om BRÖSET?!!?
Poddvännerna Hani, Arin och Hilda problematiserar akutläkarsatsningar och varför vi tror några sjukhus inte har lyckats trots flera försök. Vilka är några av de största svårigheterna med att bygga upp en bärande verksamhet driven av akutläkare? Hani funderar över sin roll när produktion på golvet ställs mot handledning och funderar på alternativ till inkörda arbetssätt. Arin har sett allt, provat allt och kan inte rekommendera andra att starta en ”satsning” utan överordnat beslut från toppen och en budget som håller medan Hilda saknar friskvårdsbidraget och hoppas universitetssjukhusen tar lite ansvar för akutläkarsverige!
Åke Östman, en gigant inom den prehospitala vården och gäst i detta avsnitt av Akutläkarpodden. Sju veckors utbildning var det som krävdes på 70-talet för att bli ambulansförare på den tiden då brandmännen ansvarade för transporterna av sjuka patienter. Med sin erfarenhet från snart 50 år inom den prehospitala vården i Stockholm har Åke blivit VD för AISAB, chef över 1400 och ett ständigt ökande behov för prehospitala uppdrag. ”insatserna man gör initialt är avgörande för patienten på många olika sätt”. Hör Åke berätta om sin vision för Stockholms prehospitala organisation - som nu håller på att bli verklighet?!
När Susanne Bengtsson växte upp trodde hon att sjuksköterska var ett kontorsjobb och därmed inget för henne. Men att jobba som undersköterska var en ingång till omvårdnad och därmed blev det sjuksköterska. Vägen gick sedan till Norge, hon var med i den snabba utvecklingen av barnonkologin på ”Riksen” och sen vidare till Tromsö där Susanne är idag och har arbetat bland annat med komplexa smärtpatienter. Men telefonen kan när som helst ringa för antingen ett utlandsuppdrag eller det ideella arbetet med räddningshunden Spiff för att göra lavinsök. Susannes sjuksköterskekarriär är helt klart något annat än ett skrivbordsjobb!
För Andreas Claesson har vattensäkerhet och drunkningar varit ett starkt engagemang sedan uppväxten vid havet och tog det med sig vidare i yrket som ambulanssjuksköterska och sedan inom forskning som docent i akutsjukvård. Andreas har skrivit en bok om allt han vet om drunkning och gästade podden för att berätta om boken: vi får höra om roliga historiska hjälpmedel, får hjälp med att debunka myter vid drunkning, diskuterar hypotermieffekten och spelar det någon roll vilken sorts vatten man får i lungorna? Men framförallt pratar vi om den akuta kedjan från larm, prehosp och in till akuten. Vad händer i kroppen när man drunknar och hur ska vi tidigt reversera förloppet och rädda liv? Vad vet vi idag och kan vi göra något bättre?
Tack för praten Andreas och tack till Studentlitteratur som ger alla våra lyssnare rabatt om ni vill lära er råmycket om vattensäkerhet genom att läsa Andreas bok! Rabattkod på instagram!
Nytt år innebär nytt avsnitt av Akutläkarpodden där Arin bjudit in Emma och Katrin för att diskutera avancerad akutsjukvård för äldre, vad kan vi som akutläkare bidra med för att ge äldre patienter en värdig vård vid akut sjukdom? Innebär det alltid att utesluta alla livshotande tillstånd, operera, behandla, lägga in? Eller innebär det begränsning av vård? Palliation? Att pröva peroral behandling i hemmet? Vad vill patienten själv och vad säger de anhöriga? Vågar man lämna hemma? Arin tror att läkare är rädda för IVO, Emma har en annan teori. Katrin menar att man måste känna till åldersrelaterad risk för att kunna använda sina behandlingshjälpmedel men det hjälper lite om patienten ändå inte vill följa med in till sjukhus. Katrin menar att det är just den utmaningen att ge meningsfull vård till individen som gör det extra givande att jobba prehospitalt som akutläkare.
Ärade lyssnare, den här veckan har vi en såndär superkvinna med oss i podden. Ni vet en sån som startar föreningar, förhandlar skiten ur dig, som Arin är rädd för, lyckas vara tidigare ordförande för SYLF. Och allt det med 3 små kids i hemmet. Arin och Hani kan inte sluta ställa frågor och följdfrågor. Vi tar er igenom allt från fackligt till livet med vårt nästa avsnitt där vi gästar Madeleine Liljegren!
Vi ville veta mer om CBRNE och bjöd in Karin Gunnvall till podden! Karin är sjuksköterska och CBRNE-proffs prehospitalt i Stockholm på Ledningsbilen. Vi tar upp enkla grejer som vad CBRNE står för men också mer komplicerade frågor som rör personlig skyddsutrustning - bära eller icke bära? Hur hanterar man egen säkerhet och kanske behöver vi alla mer kunskap för att inte bli rädda/ skadade/ inte hinna fram till patienter?!
Akutläkarpodden får besök av Alexandra Arrhén, sjuksköterska på akutmottagningen för våldtagna på SöS i Stockholm. Hit kommer de som vill få stöd och hjälp efter sexuella övergrepp. Alexandra förklarar hur det kan gå till när en patient söker sig dit och vad kliniken kan erbjuda i form av undersökning, spårsäkring och t ex samtalskontakt. Hilda och Hani känner sig lite rostiga vad gäller omhändertagande vid övergrepp, vad man ska tänka på vid bemötandet, så tack Alexandra för en proffsig uppdatering!
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson gästade podden i ett samtal om Svensk sjukvård. Vad tycker Acko om statligt vs regionalt styrd sjukvård? Vi fick en crash course i regeringsarbete, pratade budgeten som släpptes förra veckan med ökade statsbidrag och hur den står sig mot den nuvarande inflationen, även om Hilda inte riktigt förstod svaret. Vi frågade Acko varför det dröjer med en modernisering av könstillhörighetslagstiftningen där KD, M och L inte är överens om ändringarna. Vi diskuterade Tidöavtalets ”angiverilag” som möter stort motstånd från inte minst sjukvårdspersonal. Vi försökte förstå varför saker tar sån tid, därför undrade vi om regnbågsblod kommer bli verklighet? Kan vårdplatsbristen vända nu? Hur ska Nära vård bli verklighet? Och kommer Arin få delta i utformningen av nationella riktlinjer om masskaderiage?
Akutläkarpodden börjar höstens säsong med att snacka om myter och sjukvårdsorganisering som påverkar vår arbetsvardag. Arin har knappt gjort något annat i sommar än pratat om patientbashingskultur och Hani får nu underlag att briljera om detta på fikarasten. Hilda undrar varför det sker att patienter hänvisas till akuten för ett röntgensvar??! Vi drömmer om subakuta mottagningar och Hani har andra smarta förslag på förbättringar som kan underlätta en arbetsvardag på akuten. Du kan behöva dubbel kompetens inom IT-system och medicin men det behöver inte nödvändigtvis vara så om man är rimligt irriterad på onödiga moment och lite påhittig på det. Kom gärna med förslag som du tror kan underlätta på akuten!
Akutläkarvänner! Podden tog påsklov som snart övergår i sommarlov men innan vi tar (mer) ledigt har vi gjort ett avsnitt med Sveriges Akutläkare nr 80: Marcus Larsson som tar oss på en resa från Helsingborg via snöskottning i Sunderbyn till sjukhusbyggande i Förenade Arabemiraten. Vi pratar också om hur man blir trovärdig som chef och varför Marcus vill renodla vad akutläkare ska jobba med. Hörs nästa gång i höst xoxo Arin, Hani och Hilda
Sofia Wallström, Generaldirektör för IVO, gästade Akutläkarpodden för ett samtal kring den nationella tillsynen av de svenska akutmottagningarna. IVO ”bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras” och har funnit allvarliga avvikelser som äventyrar patientsäkerheten, vilket lett till tillsynsbeslut mot flera sjukhus där lagar och föreskrifter inte följs. ”Minskningen av vårdplatser har gått för långt”. Men hjälper viten? Vi diskuterar bristen på en god arbetsmiljö, sjuksköterskeflykten, vad IVO anser om att arbeta ensam jour på akm före legitimation och vad som sker i den pågående juridiska processen mot regionerna.
”Vi måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit.” I Moderna Läkares första poddavsnitt träffar vi Hilda, Arin och Hani som tillsammans driver akutläkarpodden. Efter att ha spelat in avsnitt i snart två och ett halvt år som på olika sätt berör akutsjukvården och läkarlivet i stort, var det nu dags för tre vännerna att för första gången själva bli intervjuade till en podcast. Det blev ett hjärtligt samtal om varför Akutläkarpodden startades, hur det är att driva opinion och sprida akutläkarkunskap i poddformat samt hur de blev en röst att räkna med för akutsjukvårdens utveckling.
Alla har vi beställt helt onödiga blodprover eller röntgen och utrett patienter orimligt mycket. Varför gör vi så? För att vi som läkare ska känna oss trygga med en bedömning? För att ha tillräckligt på benen för att lägga in? Kunna skicka hem? Vad händer om vi istället diskuterar vad vi inte borde göra? Resonerar med patienten? Hör oss filosofera med Tobias Carlson, tänkare, läkare, akutsjukvårdspionjär i VGR.
I detta avsnitt tar Hilda och Arin upp sökorsaken ”köttbit i esofagus”, hjälper det med Vichyvatten, nitro, glukagon eller är det bara endoskopisk intervention som gäller? Sedan ser vi på rekommendationer hur man hanterar nedsvalda, hårda och potentiellt farliga föremål som batterier, knivar och magneter. Mitt i allt detta tar vi upp en off-topic-berättelse om placeboeffekter för annars vore det väl inte ett vanligt avsnitt av Akutläkarpodden?!
Avsnittet i betald samarbete med Aweria
Burnout Hur vet vi när man närmar sig utmattning och vad gör vi åt det? Hani känner sig energilös och trött, Hilda längtar efter solen, Arin köttar på som vanligt och märker inte alls av någon säsongsvariation i måendet. Hur ska man tänka kring åtaganden, projekt, roliga aktiviteter när man inte pallar och bara längtar efter att få sova?
Vi måste öka utvecklingstakten!” Menar Frida Meyer, specialist i akutsjukvård och gäst i detta avsnitt av Akutläkarpodden. Frida blev akutläkare för att utmana sig själv och har sedan dess varit med och utvecklat akutsjukvården under lång tid, både lokalt i Linköping men också nationellt och ett av hennes käpphästar är att vi måste förstå och ta tillvara kompetensen hos akutläkare. Varför Frida tycker att alla ska vara nyfikna på det prehospitala är också ett självklart tema när Region Östergötlands prehospitala MLA gästar.
Deltar: Frida Meyer, Hilda och Arin
Avsnitt Akutliggaren
Vad gör att en akutliggare är funktionell? Hur mycket påverkar det arbetspasset att jobba i ett system som inte är byggt utifrån akutsjukvårdens förutsättningar? Hur stor skillnad gör det med ett journalsystem som integrerar den prehospitala vården och överför patienterna sömlöst till akutmottagningen? Detta pratar vi om med David Edberg och Daniel Gustavsson i ett avsnitt om just Akutliggare och vilka krav vi bör ställa på ett arbetsverktyg.
I samarbete med Aweria.
UTBILDNINGSAVSNITT!
Vi fortsätter i intoxikationens anda. I det här avsnittet går vi igenom cholinergt, anticholinergt, och serotonergt toxidrom. Snackas även venomologi och lustgas.
LADDA ATROPINET!
Idag på världsprematurdagen har vi i podden äran att intervjua professor och neonatolog Mats Blennow. Även om Mats är pensionerad från KI så är han högst aktuell med sin expertis, bland annat som kliniker i Sverige och som globalt telemedicinskt neo-stöd genom MSF. Vi pratar om hans olika uppdrag, går igenom neo-HLR och diskuterar varför riktade insatser borde prioriteras globalt för de allra minsta barnen som föds när barnadödligheten
Sökorsak: INTOX.
Hani har övertalat oss att börja med utbildningsavsnitt, vi börjar i sedvanlig ordning med fredagsklassikern intox. Vi samlade några toxidromer som är vanliga i Sverige och diskuterar hur brett man ska tänka diff-dx och hur vi agerar på akutrummet. En akut dålig patient med intox är något alla akutläkare måste kunna stabilisera! Om detta hade vi så mkt att säga så det är en del 1 och sen kommer det en del 2 senare, YES tänker ni självfallet. I del 1 talar vi opiater, benz, alkoholer samt paracetamol.
Arin och Hani har varit en sväng till Riga på konferens av och med SLF Student Utland. Eftersom de själva har erfarenhet av att studera medicin i utlandet så spelade de in ett Q&A- avsnitt med livepublik! Hur många läkarstudenter flyttar utomlands och vilka utmaningar för det med sig? Men sen då? När man ska tillbaka till Sverige hur funkar det med AT och BT och svensk sjukvård när man knappt fått arbeta kliniskt? Deltar i avsnittet gör ordförande för SLFSU Sonia Sciebura och vice-ordförande Sima Karagh och en FANTASTISK LIVEPUBLIK som alla nu med 100% säkerhet blir akutläkare Tack alla som deltog!
Lillebrorskomplex: känsla av underlägsenhet gentemot äldre syskon. Vi djupdyker i det viktigaste ämnet hittills; hur vi akutläkare måste växa i mentalitet inom sin specialitet för att växa som grupp. Är det bäst att vara erfaren och försiktig eller ung och driven? Varför kombinera vi inte båda?
Poddgäst Anders Eriksson, akutläkare, anestesiolog och sjukhusbyggare! Bland annat, han har också skrivit något av en hitlåt till Trazan och Banarne, skulle ta en fika men fick ett utlandsuppdrag för Läkare Utan Gränser och var med när Sverige byggde Älvsjösjukhuset på två veckor under pandemivåren 2020. Självklart har han också varit med och drivit utvecklingen av specialisttentamen i Akutsjukvård. Allt detta ville vi veta mer om! Deltar: Anders Eriksson, Arin och Hilda, samtliga akutläkare
2/3 läkare vill sluta och akutläkare i toppen! En riktig bummer måste man väl ändå säga? Ett avsnitt om pissig arbetsmiljö när arbetsbelastningen skapar stress och uppsägningar. Vem av oss trivs bäst i kaos och varför är ane generellt nöjdare? Och vad ska vi göra åt den svintråkiga härskarteknikskulturen inom sjukvården?
Ay caramba! Podden är tillbaka, nu som tres amigos med nytillskottet Hani Rafiq från Eskilstuna till Gottsunda, via lumpen på Karlsborgs kompani och Medicinutbildningen i Litauen sen ett stopp i Gävle och en misslyckad intervju på Huddinge så har Hani landat på SöS akuten där han är akutens egna duracell-Kanin. Försök häng med i ett avsnitt när Hilda förgäves försöker samla ihop Hanis olika livstrådar och Arin minns inte ens hur det började när Hani blev hans padawan. Välkommen Hani till akutläkarpoddens våglängd!
Hallååå ellerr!!
Arin och Hilda har varit i Göteborg, tyvärr ej samtidigt och tyvärr för Arin typiskt Gbg-väder medan Hilda fullkomligt NJÖT av syrener och sol och lite regn SÅKLART. Anyways, klart man vill veta vad Arin gjort för kul, snurrat runt i akutläkarbilen med Emma Lukic och träffat andra viktiga personer för akutmiljön som Tobbe Carlson och John Deminger, hållit kurs och kommit till insikter om Hildas dialekt. Hilda är utvilad men samtidigt uppvarvad och kanske det beror på sommar eller nattjobb, ja lyssna och avgör själva. Sen är det sommarlov för poddis!
Kunskapsstyrning, SVF, NPO etc, är det evidensbaserad organisering av sjukvården eller är det mest fancy words? Oskar Lindfors gästar podden och Arin undrar varför Oskar ”lackade ur”. Ja men vi gör ändå vårt bästa för att vrida på flera aspekter men är det inte ändå en stor gåta hur SKR har tänkt kring detta? Och är det bara vi som inte är så övertygade? Vad har vi missat och vad tycker du? Kommentera gärna!
Hilda och Arin som vanligt och Oskar Lindfors, Specialist i allmänmedicin som gäst
Livet blir ibland statiskt. Arins självinsikt orsakar grubblande, och Hilda försöker gott med att lyfta upp honom. Vi kommer på att ambusha Hani som trodde att vi bara skulle "FaceTime-hänga" och får med honom att spela in ett avsnitt där vi diskuterar. Vad gör man för att hitta inspirationen när man finner att målen är uppfyllda? Söker man ett nytt uppdrag? Söker man en ny tjänst? Åker man till Sydafrika? Vad krävs för att återväcka intresset eller finna nya intressen? Kanske ser vi Arin spela fiol i Stockholm philharmonic orkester om ett år? Avsnittet är ett snackisavsnitt där vi pratar om allt mellan himmel och jord, väcker tankar och delar visdom. Får vi Arin att flytta på sig?
Vad händer prehospitalt i Sveriges framsida Göteborg? -Undrade vi och ringde upp Emma Lukic, Akutläkare, ambulansöverläkare och MLA för ambulansen på Sahlgrenska Universitetssjukhus. Vi får höra om framgångssagan med den nyinstiftade Akutläkarbilen, vilka patienter ska in akut, vilka mår bättre av att stanna hemma och vad kan man då lösa på plats?! ”De allra flesta patienterna som ringer en ambulans hamnar på akuten - Akutläkarna har en kompetens som man inte kan bortse ifrån.” Säger Emma och berättar vidare om erfarenheten av behandlingssjuksköterskor på Östras akutklinik och VGR Akututvecklingscentrum. En liten stund lyckas hon nästan värva Hilda tillbaka till hemstaden men bara Arin packar prehospkläderna och drar till götet!
Vi pratar om vilka kurser som är sämst och bäst och kan man tänka utanför boxen när det gäller arrangera kurs??? Snälla gå inte kurser som någon tvingar på dig utan ett tydligt syfte, kanske är det tre veckor obligatoriska A/B-kurser (protestera mot vansinnet!), kanske är det internationella pins som lockar men viktigast ändå är vilken kompetens DU ska ha! Lär man sig bara genom kurs förresten? Vi önskar det fanns fler kurser som drivs av akutläkare, kom igen plz!! Arin och Hilda minns såklart bara freaky stuff från sina kurser och allt Cliff Reid har gjort.
Akutläkarpodden fick glädjen att bjuda in Sandra Åslund, Statsvetare, expert på global hälsa och jämställdhetsfrågor samt ledarskapscoach till Stockholmsstudion. Sandra jobbade på UN Women i New York när Covid-pandemin bröt ut i 2020. Hur drabbades kvinnor och barn av tilltag som lockdowns, vad skedde med tillgången på vård och ser vi några effekter på global hälsa? Vi diskuterar “The Shadow Pandemic”, maktojämlikhet, hur man ställer om för att nå ut digitalt och vilka som har tillgång på digitala hjälpmedel, vikten av mångfald i beslutsfattande positioner och likheter/olikheter med Nordiska förhållanden kontra länder med mindre resurser.
Till alla duktiga flickor
Akutläkarpodden djupdyker i livet hos en {duktig flicka} dvs Hilda. Ja hon är en av alla duktiga flickor som det kryllar av inom bland annat vården. Men är inte också Arin ganska duktig? Är det en styrka eller svaghet? Varför är det något att bry sig om överhuvudtaget? Vi diskuterar vilka egenskaper det vore bra att man hade så livet kunde bli en aningens mer balanserat för en duktig flicka!
Christofer Muhr har varit pionjär för POCUS i Sverige, vi vet det redan och när ni lyssnat på detta avsnittet vet också ni det. För såhär är det: när vi andra funderade på vilken knapp som var [ON] på ultraljudsmaskinen så anordnade Christofer redan kurser och hängde på slott med storheter som Scott Weingart och Vicky Noble. Vi lär oss nya diagnoser som SCOFULA och hur lätt det är att undersöka i princip vad som helst med ultraljud, bara man inte väljer latheten. Att vi gillar ButterflyiQ som går att koppla till mobilen är ju för att vi är ULJ-nördar (mest Christofer faktiskt - se gaddning) men också för att Sebastian låtit Hilda testa den på både barn och svärföräldrar och därför är avsnittet sponsrat av GM Medical. Med koden ”GMMEDICAL” får ni följare 25% rabatt på alla tillbehör till ButterflyiQ. Kolla in det och mkt mer på deras hemsida, länk i bio! Tack @gmmedicalas och Sebastian! Swipea för att se Arin undersöka sina barn med sin alldeles egna ButterflyiQ! (Visst sa jag ULJ-nörd?!)
Vi ringer upp Hani Rafiq i Sydafrika som hunnit bli varm i kläderna och lärt sig arbetssättet på akuten i Khayelitsha efter några veckor. Han är redan utnämd expert inom POCUS och har skaffat sig en ny work-family. Vi diskuterar vad som fungerar bättre - och det som fungerar sämre. En enig tacksamhet uttrycks över medicinska sekreterare och diktafoner - man vet inte vad man har förrän man saknar det?! Med ett helt osorterat underbart flöde och lots and lots of Critical Care kommer Hani bli den legend vi förutspår? (Ingen press!) bara han blir lite bättre på PVK:er
Inför 2021 önskade vi oss alla att vaccin skulle få ett slut på covidpandemin. Men här står vi i nya restriktioner för att sjukvården inte har tillräckligt med resurser. Vems fel är det? Hilda och Arin diskuterar 2021 och bråkar om syndabockar samt spånar om framtiden när USA slopar karantänkraven för covidsjuk vårdpersonal. När är vi där undrar Arin? TRUMVIRVEL och swipea för att se vad som hände dagen efter inspelning av avsnittet.
Ps. Vi startar 2022 med att sända en måndag b/c AKTUELLA ämnen som inte kan vänta till torsdag. Sen kör vi varannan torsdag som vanligt! Peace Hilda och Arin
Mikael och Hani, troligtvis två av poddens största supportrar, förbereder sig i detta nu för årets höjdpunkter som är ett varsitt äventyr i södra hemisfären. Hani ska randa sig i Sydafrika och Mikael ska till sydpolen på expedition. Vi pepprar dem med frågor kring mentala förberedelser och viktiga kompetenser. Hur mkt kaffe måste man ha med till fikarummet och vilka ullbyxor är överlägsna? Inte heller låter de omikron stoppa käppar i några hjul inte!
Medverkar: Blivande legenderna Hani Rafiq, ST-läkare i akutsjukvård Södersjukhuset. Mikael Grumstedt, specialist i internmedicin UNN
”Akutläkare är en sån bra idé - det går inte att bortse ifrån” menar akutsjukvårdens Rockstar Patrik Söderberg som vi fått podda med, inte bara en utan två gånger, för att få till detta avsnitt!
Vad är kärnan i akutsjukvård, utvecklas vi av motståndet? Vad ska vi fokusera på? Vad inspirerar inspiratören? Musikaliskt är det i vart fall Iggy Pop vilket man anar när man får lyssna på Korova Milkbar. Vilket pangavsnitt om vi får säga det själva!
Gäst: Patrik Söderberg, Chefläkare för den prehospitala vården i Region Stockholm
Foto: e.c.o photography
Vi bjöd in Björn till podden för att prata om patientsäkerhetsrisken med överbelastade akutmottagningar OCH möjliga åtgärder som beslutsfattare kan använda sig av. Men vad med akutläkares ansvar? Hur kan vi engagera oss för att undvika dödsfall och patientskador? Hur adaptiva är akutmottagningar och hur kan vi få mer svar genom SVAR? (Sorry, Hilda är ju från gbg) Hör mer i detta avsnittet och läs rapporten, vi tror ni pallar det, 14 sidor på sns.se
Gäst: Björn af Ugglas, Doktor i medicinsk vetenskap KI och verksamhetsutvecklare KS
Varför är vi rädda för att misslyckas? Vad lär vi oss av det? Vi diskuterar gamla och nya händelser där vi känt oss som totala failures och hur man ändå måste förlåta sig själv och hoppa upp på hästen. Så här kommer avsnittet om hur vi misslyckades med det planerade PERFEKTA avsnittet som blev Olyssningsbart
Om du någon gång undrat hur Socialstyrelsens masterminds bakom Bastjänstgöringen har tänkt, så är din chans här och nu i detta avsnitt! Vi intervjuar drömgästerna Ragnhild Mogren Svensén, utredare och Anders Kring, jurist som är en duo med en perfekt kombination av juridik, pedagogik och erfarenhet där varje ord och syfte har värderats noga i målbeskrivningen. De har även samrått med utvalda aktörer inför framtagande av BT. Yes yes vi två var med på ett hörn! Bonus: Varför försvann vetenskapligt projekt och vad ska vi säga när det inte längre heter SOSFSen??!!
I mellanmjölkens land passar det väl perfekt med något så smart som Intermediärvårds-avdelning, IMA?! Men alla undrar på sistone hur det definieras, vilka som styr utvecklingen och vilken kompetens som krävs? Tur då att Akutläkarpodden redan frågat allt detta till IMA-proffset Peter Lindberg, Ssk som reder ut en hel del frågetecken i detta avsnitt samt berättar om sitt intresse för Teamträning och POCUS i omvårdnadsarbetet samt IMA-vårdens roll i omhändertagandet av covidpatienter.
Sjuksköterskan Anna Blideman gästar Akutläkarpodden för att berätta om sitt arbete och sina utlandsuppdrag i MSF, Läkare utan gränser. Erfarenheten utomlands kommer väl till pass på hemmaplan och vice versa från en akutmottagning. Vi diskuterar problem som white saviourism och man blir ju inte rik på volontärarbete utan måste vara truly committed för att kunna åka långa perioder. Vi tar även upp säkerhetsfrågor och mentalt stöd vid utlandsarbete samt blir alla frustrerade över skev resursfördelning och bristen på ormserum!
Handen upp alla som vill börja supa, knarka, bli utbränd eller skilja sig?
Är det framtiden för oss skiftarbetare pga dåliga förutsättningar i arbetsmiljön eller kan vi medvetet förändra saker till det bättre? Vilken akutklinik blir först med att testa Casino scheduling och vilken klinik blir sist med att slopa 40-timmarsveckan?
Hör oss diskutera Arbetsmiljö på akuten i dagens avsnitt av Akutläkarpodden
Arin undrar så smått vad som hänt med Hilda under sommaren men hakar snabbt på det knasiga med att nörda ner sig i medicinhistoria. Vi mjukstartar hösten med ett litet neddyk i just smittsamma sjukdomar och utvecklingen av immunisering. Vilka sjukdomar är effektivt utrotade av vaccin? Kan vi lära oss något från tidigare epidemier? Vaccinerar man sig av själviska skäl eller för att skydda andra? Några föräldralösa barn spelade en stor roll i vaccinets framgångar mot smittkoppor, vad är etiskt rimligt att göra för att kunna rädda många? Och inte minst - GET VACCINATED Y’ALL!
Hallå Sverige!
Är det inte dags att lämna 50-talets homofobi bakom oss?
Akutläkarpodden och Stian Raneke från Stiftelsen Regnbågshjärtan diskuterar varför män som har sex med män inte får donera blod på samma villkor som heteros. Hur fungerar en individuell prövning av ett riskbeteende?
Akutläkarpodden säger Ja till #regnbågsblod!
Sommarläsning med Akutläkarpodden!
Jens och Daniel tipsar om två artiklar som ni inte vill missa!
1) Är boten värre än soten när det kommer till att lägga thoraxdrän på Spontan-pneumothorax?
2) Kan vi akutläkare maximera vår inlärning genom att lyssna på podcasts när vi pendlar till jobbet?
Varning för spoilers då vi diskuterar resultaten så vill ni läsa före ni lyssnar finns info om artiklarna i början av avsnittet.
Ha en underbar sommar! Hilda och Arin
Medverkar: Hilda Hahne, Arin Malkomian, Daniel Wilhelms och Jens Wretborn.
Thomas Leijon specialistsjuksköterska i akutsjukvård gästar podden och berättar om grundläggande förutsättningar för att bygga ett bra team på akuten, om sitt intresse kring verksamhetsutveckling och varför St Göran valde bort det hetaste triageverktyget på marknaden.
Vad driver Eric Dryver? Är det hans forskning kring checklistor? Att utbilda ST-läkare i akutsjukvård? Hans många parallella arbeten har synergiska effekter och har bland annat lett till utveckling av specialisttentamen, den europeiska Core Curriculum, kursen EMCC, flera ABC-artiklar i Läkartidningen med mera, med mera!
”Poddens evolution och göra slut”
Vi börjar avsnittet med att se tillbaka på hur Akutläkarpodden utformats och de utmaningar vi haft. Parallellt med att vi drivit podden pågår ju livet och medan Arin skaffat sig ett tredje jobb inom akutsjukvårdskedjan har Hilda sagt upp sig från Kiruna. Vad händer härnäst?
Medverkar: Arin Malkomian och Hilda Hahne, akutläkare
”No floor months”
Arin minns inget vettigt från sina sociala randningar medan Hilda inte randat sig på en specifik avdelning över huvud taget. Hur planerar man en perfekt randning? Bör vi tänka annorlunda nu när vi blir alltfler specialister i akutsjukvård? Det finns så mycket att säga om randningar och i detta avsnittet tar vi upp hur vi tycker man bör tänka, kanske utvecklar vi våra resonemang i en uppföljning beroende på vad ni önskar. Håller ni med oss? Andra tips, åsikter? Bör allt vara helt likriktat eller anpassat? Vad tycker ni om era randningar? Skriv till oss och berätta!
"Det här handlar inte om bemanning, utan mycket mera om kompetens/.../ det faktum att det är en skillnad mellan bemanning och kompetens är något som behöver medvetandegöras och problematiseras"
Pia Malmquist - pionjär inom Svensk Akutsjukvård berättar i Akutläkarpodden om hur det var att starta en akutläkarutbildning som endast existerade som en idé och varför Akutsjukvård är en gräsrotsrörelse. Lyssna där poddar finns! Medverkar: Pia Malmquist, kirurg, akutläkare, sektionschef Barnakuten KS Solna. Arin Malkomian och Hilda Hahne, båda akutläkare.
Make it happen!
Vill du skriva en bok? Göra en studie? Klara EBEEM? Gör det bara! menar Line Hård Af Segerstad, författare tillsammans med Susann Järhult till boken ”Akutsjukvård från Ö till Ä”.
Arin och Hilda berättar också om den gången när IVOs generaldirektör satte oss på plats. Varsågoda avsnitt 24 av Akutläkarpodden.
Medverkar: Carloine Hård Af Segerstad, Arin och Hilda, samtliga Akutläkare
Nya riktlinjer om hjärtstopp från ERC släpps idag! Vi diskuterar dessa med Therese Djärv som kan precis allt om hjärtstopp. Ej ett skämt!!
Vad med reversibla orsaker till PEA? Finns det ett smart sätt att diagnosticera och åtgärda dessa systematiskt tänker du? OM DET FINNS! Therese och Erik Ullemark har kommit på en algoritm enligt ABCDE -> svajpa!
Avsnitt 23 av Akutläkarpodden om HLR.
Medverkar: Arin Malkomian, Hilda Hahne och Therese Djärv, samtliga akutläkare
Är svensk lagstiftning om organdonation mesig? Vad krävs för att öka andelen som kan donera organ? Varför är Spanien bäst i världen? Kommer den nya lagen innebära att Sverige gör som Spanien?
Micaela Hamrin från merorgandonation.se gästar Akutläkarpodden och ger oss svar på samtliga frågor!
Hallå ps. våga prata om både döden och organdonation med anhöriga! Säg hur DU vill ha det när du dör!
Medverkande: Micaela Hamrin, Kommunikatör MOD, Hilda och Arin båda Akutläkare
"Första gången jag var tillbaka, då trodde jag att jag aldrig skulle kunna jobba i Sverige igen”
I detta avsnitt av Akutläkarpodden fortsätter vi med vår mini-serie om att arbeta utomlands. Gerold Kretschmar arbetar återkommande i Taupo, Nya Zeeland och däremellan på Kirunas akutklinik. Varför klinik och inte mottagning? Hör våra resonemang där poddar finns!
Medverkande: Gerold Kretschmar, Hilda Hahna och Arin Malkomian, samtliga Akutläkare
neyðarþjónusta = akutsjukvård på isländska.
Har du funderat på att åka utomlands och jobba som akutläkare i ett fullt utbyggt akutläkarlett system? Då tycker vi att du ska lyssna på vår miniserie i tre delar om just precis detta! Först ut är RASMUS STRANDMARK som även bloggar om sina erfarenheter från Reykjavik. Bli inspirerad av en tydlig agenda, gränssnitt mot slutenvården, patientansvar och friluftsliv i en karg lavastensmiljö. Akutläkarpodden avsnitt 20.
Medverkar: Rasmus Strandmark leg. ssk och ST-läkare i Akutsjukvård, Hilda och Arin båda Akutläkare
Magnus Isacson, ordförande SFAM, berättar i detta avsnitt av Akutläkarpodden vad primärvården behöver för att klara sitt uppdrag. Vi diskuterar om den norska modellen med fast läkare är too good to be true, enas över vår aversion mot privata nätläkarbolag, får veta vad som är charmen med allmänläkeriet och hur kom det sig att Arin var tredje hjulet för Magnus i Finland? Hilda drar som vanligt en Kiruna-skröna, denna gången om en tårta.
Lyssna där poddar finns!
Medverkande: Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin, Hilda och Arin, båda Akutläkare
Söker patienter fel till akuten? Ska Region Norrbotten verkligen uppmana patienter att inte söka? Vem definierar ”lätta besvär”? Triage - vad är det bra för och varför ska vi inte använda det som hänvisningsverktyg?
Vi försöker ta reda på allt detta genom att fånga professor Ulf Ekelund på tåget när det står stilla på stationer mot huvudstaden i avsnitt 18 av Akutläkarpodden.
Medverkande: Hilda, Arin, Ardavan och Ulf, samtliga Akutläkare
Organisera fortbildning! Vi diskuterar med Jens och Daniel varför det saknas en fortbildningskultur, att strukturerad artikelgranskning kan vara ett sätt att höja sin kompetens samt fallgropar och tips för att lyckas göra det proffsigt!
Medverkande: Daniel, Arin och Hilda akutläkare samt Jens, ST-läkare i Akutsjukvård
”It’s up to us to save the world!”
Med denna inställning skall vi inleda det nya året, är ni med oss?! Precis som akutsjukvården har vi inte tagit ledigt för att det är storhelg och idag på självaste julafton kan ni få höra vad Akutsjukvård ÄR och vad våra kollegor önskar sig under 2021 för att akutsjukvården på riktigt skall kunna utvecklas.
God Jul och Gott nytt år önskar vi er alla lyssnare, följare och kära kolleger som medverkat i veckans avsnitt!
Hilda och Arin
Idag pratar vi med Katrin Hruska, Arins ständiga plåga och mentor. Katrin har haft ett starkt engagemang från start och har varit ordförande i SWESEM samt organiserat SWEETs under många år. Vad har Katrin fått för insikter om akutsjukvården under tiden? Varför passar inte ett vanligt 9-till-5-jobb för nån av oss och hur befriendar man Cliff Reid?!
Medverkande: Katrin Hruska, Hilda och Arin, samtliga akutläkare
Vi diskuterar hur det är att jobba som akutläkare prehospitalt i Stockholm, Arin verkar vilja starta en beef med de två anestesiologerna i ST-läkarna, Hilda berättar om skoterräddning och storskalig katastrofövning i Kiruna och vad tycker vi om de rescue-kit ni lyssnare hade i bilen.
Medverkade: Hilda och Arin, båda Akutläkare
Veckans Akutläkarpodd gästas av Nicholas Aujalay, akutläkare utbildad i New York och sedan verksam Alaska. Nu på akutläkarbilarna i Sthlm.
Nicholas berättar om sina insikter om svensk akutsjukvård som han följt från andra sidan Atlanten under alla dessa år och varför det är svårt för många att göra stora förändringar, trots att hjulet redan är uppfunnit. Flera gånger om dessutom.
Medverkande: Nicholas Aujalay, Arin Malkomian och Hilda Hahne, samtliga akutläkare.
Kan vi lära oss något om forskning(smisstag?) under pandemin? Hilda föreslår att inrätta en evidens-taskforce efter Linköpings exempel, Arin vill verkligen veta vem som skött sig rent strategiskt medan Jens och Daniel duckar våra banala frågor med helvetiskt smarta resonemang och kloka tankar.
Medverkar: Jens Wretborn, ST-läkare i Akutsjukvård. Daniel Wilhelms, Arin Malkomian och Hilda Hahne, Akutläkare.
Hur förbereder vi oss för det ovanliga inom akutsjukvården? Varför ska vi akutläkare ”kunna allt”? Är det verkligen nödvändigt med checklistor? Hilda och Arin diskuterar detta och mycket mer i dagens avsnitt av Akutläkarpodden!
Hur mycket av det vi gör inom sjukvården har vi evidens för?
I dagens avsnitt tar Hilda och Arin upp exempel på behandlingar som saknar vetenskapligt stöd men vi får också experthjälp av Ardavan som kan en hel del om det mesta!
Tack till våra lyssnare och följare för alla tips vi fått in på Instagram som vi diskuterar här!
Medverkar: Ardavan Khoshnood, Hilda Hahne och Arin Malkomian, samtliga specialister i Akutsjukvård
Hur kan vi använda evidens för att få igenom ett bättre omhändertagande av akuta patienter, som ju de facto är akutens ansvar? Jens berättar hur de i Linköping rebelliskt ändrade en rutin ang behandling av uretärstenar och Daniel tar upp huruvida kapillär återfyllnad är en bra eller dålig metod för att bedöma cirkulationen hos en patient.
Medverkar: Arin Malkomian och Daniel Wilhelms, båda akutläkare och Jens Wretborn, ST-läkare i akutsjukvård.
I veckans avsnitt av Akutläkarpodden åker Arin till NÄL för att prata med David Fagerberg om procedursedering på akuten. Varför är det resurssmart och hur gör vi det patientsäkert? Vi lär oss också om enl Davids tre absoluta bästa egenskaper hos en akutläkare; fantasi, kompetens och ångest.
Medverkar: David Fagerberg, akutläkare och medicinskt ledningsansvarig på akuten NÄL samt Arin Malkomian, akutläkare
Episode 6 with Laura Carstens and Eeva Tuunainen from Finn´EM, Finnish Emergency Medicine and Arin Malkomian.
In today’s episode we are going to talk about Social Media - how can it help our cause? Moreover we can learn from our Finnish colleagues how to build a strong community of ER health care providers and their project on how to adress mental health issues amongst ER personnel.
In english for language mismatch reasons!
Ett kortare avsnitt av och för alla oss med koncentrationsutmaningar där vi pratar om Imposter Syndrome. Vi har det alla ibland men låt det inte begränsa oss i livet! Dela gärna era egna erfarenheter i kommentarsfältet på instagram.
Medverkar i dagens avsnitt gör Hilda Hahne och Arin Malkomian, bägge specialister i akutsjukvård.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.