Info och nyhetsbrev hittar du på:www.livinginthepast.se
The podcast Alex Room Service – En podcast om (oftast) KISS is created by Alex Bergdahl. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
1975 spelade Kiss ibland på högstadium, i detta avsnitt får vi hänga med på ett sådant gig ända från början till slut.
Avsnittet tillägnas Fredrik M.
När Michael Myers kom till stan blev det bråk. Mest om vem som var släkt med vem, på vilket sätt hus kan ändra utseende och varför William Shatner plötsligt var mer lik prussiluskan. Jag försöker reda ut lite av detta i årets stora Halloweenspecial som behandlar just Halloweenfilmerna. Intromusik av Elon Andersson, tackar!
Jag går till bords med Gene Simmons musikaliska förehavanden under skoltiden, och försöker hitta någon form av röd tråd eller tidslinje bland alla blindspår.
För tjugofem år sedan gjorde jag en resa som börjat långt innan och fortfarande pågår. Med Iron Maiden som medresenärer stannar jag till på några av hållplatserna.
Eller kanske inte vän, men jag när en nära personlig relation med Syd Barrett. Och det ville jag prata om idag.
Alex Room Service bligar fränt på skivåret 1972 och listar de tio bästa alstren som såg dagens ljus då.
Tack vare den häftigaste filmen i mannaminne får vi ta del av Kiss repetitioner inför Rock And Roll Over-turnén i november 1976.
Äntligen finns Black Sabbaths skivor med Tony Martin på sång tillgängliga igen, för första gången sedan skivorna släpptes för (över) 30 år sedan. Jag går igenom samtliga skivor med Tony på sång inklusive The Eternal Idol som släpptes på annat skivbolag.
Jag går igenom gigs och låtlistor från 27 års besök på världens bästa festival, vilket ingen bett mig göra.
I maj 1990 var det turnépremiär för Hot In The Shade-turnén och då lät Kiss sig filmas för en aldrig släppt dokumentär med det preliminära namnet Kiss Exposed II. Idag går jag igenom 8 timmar råmaterial som få sett, än färre orkat glo på.
Idag går vi igenom Cozy Powells kassetter från 1991, när Ronnie James Dio återvände till Black Sabbath. Under några månader befann sig halva Rising-Rainbow och halva original-Sabbath i samma band. Elektriskt, di kallar't.
Jag går igenom Kiss besök i Japan 1977-1995, och faktiskt även gigen efter det. Vad är det med Japan som är så speciellt egentligen? Ja vem vill veta?
Som titeln så lustigt antyder bjuder jag på ett litet avsnitt om dig, mig och oss. Om fans. Och lite annat.
ÄNTLIGEN! Efter två år tar vi ett nytt nappatag med praktverket Kisstory. Sakta men säkert tar vi oss nu an Rock and roll over och Love gun-tiden, som vanligt blandat med helt ovidkommande andra prylar.
Kiss första skiva firar femtio år och det är en av sakerna jag pratar med självaste Ace Frehley om. Vi pratar även om hans nya skiva, 70talets excesser och Frehley's Comet.
Jag är en samlare sedan barnsben, och har på äldre dar börjat se över mitt eget samlande samtidigt som jag fick tillfälle att prata med Sveriges mest kända samlare om hur han ser på saken. Eller sakerna.
Det finns böcker om Kiss. Ibland går de att läsa. Jag djupdyker i en av de allra tidigaste, från 1978, men krafsar även utanför lådan såklart och ger mig in i 80talets flora. Lämna faktakollen och källkritiken utanför dörren är du snäll.
Med smink och blod kvar efter boksläppsfesten på Gantofta Skivbörs satte vi oss ner för att prata om Kiss. De sista talade orden om bandet i denna podd medan bandet fortfarande existerar. Dessutom pratar vi om Saxon. Detta ber vi om ursäkt för.
Med avstamp i min personliga konsertlista för året 1993 går jag igenom Kiss förehavanden på scen under de kommersiellt mörka åren 1993-1995.
Ett önskat Halloweenavsnitt där vi nogsamt och försiktigt går igenom samtliga filmer i A Nightmare On Elm Street-serien. Många detaljer som ingen bryr sig om grävs upp. Och en märklig gäst bördig från Kallinge ljuder i slutsekunderna....
Jag fick ett mess om att rangordna Alice Coopers skivor, och det blev ett poddavsnitt av det. Samtidigt ville jag bjuda in kulturbärarna från programmet I Coopers Klass som de senaste två åren förgyllt våra liv. Välkomna till Room Service, Björn och Heiden!
En pigg lyssnare vann en tävling och önskade ett avsnitt om Kiss fyra spelningar i Sverige på Psycho Circus-turnén 1999. Varsågoda!
Tre osammanhängande ämnen avhandlas: Kiss augustimånad 1973, Moscow Music Peace Festival samt Black Sabbath med Tony Martin.
Lyxen i att vara Kissfan är att samtliga medlemmar har karriärer innan och efter Kiss, vilket gör samlandet vansinnigt mycket roligare. Och större. Och dyrare. En liten nostalgipodd i kölvattnet av bandets sista Sverigespelning.
Hur deluxe är egentligen en deluxe-box? Och varför är den mer deluxe när den heter super deluxe? Har en femåring kommit på dessa epitet? I dagens avsnitt får vi inte veta svar på dessa frågor, men jag pratar åtminstone om Black Sabbaths och Alice Coopers deluxe-utgåvor.
En önskan om en genomgång av Kvitt eller dubbelt-tävlingen i ämnet Kiss på SVT 1986 kan ju inte gå ohörsammad!
På enskild begäran önskades det att jag skulle lista topp 20 av alla konserter jag sett. Sånt uppmuntrar jag till och hörsammar naturligtvis omedelbart.
På allmän begäran är I Alex Soffa tillbaka, med ett avsnitt som behandlar den svårt realistiska naturdokumentärserien Fredagen den 13:e. Insjöar, stugor, campingliv och hockeymasker. Välkomna till soffan!
I mars 1973 spelade Kiss på The Daisy för första gången, och spelade även in sin första demo. Om inte det vore föremål för ett avsnitt, vad skulle då vara det?
Ingen pratar någonsin om Black Sabbaths Seventh Star-skiva och turné. Så det har jag gjort nu. En formidabel platta, en magnifik turné (mot slutet i alla fall) och en oerhört skavande och spännande tid i bandets historia!
En efterlängtad genomgång av de illa översatta textbladen som medföljde de japanska utgåvorna av Kiss skivor. I detta avsnitt tar vi de sex första skivorna.
En av tidernas bästa skivor är Marillions "Script For A Jester's Tear". I detta specialavsnitt om Marillion ringer jag upp Steve Rothery och pratar om skivan och tiden för dess tillkomst.
I årets julavsnitt går jag igenom samtliga musikvideos med Kiss, Frehley's Comet, Vinnie Vincent Invasion och Criss. Ok, jag skippar de sista två Kissvideosarna men de räknas ändå inte. Hilarity prevails!
Följ med på rundtur i studion Bell Sound i New York i november 1973 när Kiss spelar in sin första skiva.
Vad hittar vi i den nya Creaturesboxen? Nåt nytt? Kul? Överraskningar? Nåt man kan leka med? Jag går igenom rubbet!
Jag märker att jag funderar mer och mer på Peter Criss och hans förehavanden 1980. Då måste jag prata om det offentligt, tur det finns en podd man kan göra sånt i. Nu med tittarfrågor dessutom!
En studie av studiologgar från Hotter Than Hell-inspelningarna. Äntligen, säger jag!
Med en lite sorgsen känsla, en hästsvans och en långsökt koppling gav jag mig ut på en nostalgisk resa bland gläntor och konceptskivor.
Det tog mig bara trettio år att hitta den sista pusselbiten. Äntligen får vi nu svaret på frågan som hållit oss vakna i alla dessa år: i vilka städer spelades respektive låt på Alive III in? Alternativ titel: "på jakt efter ett borttappat bastrumslag".
Vilken underbar tid att leva i. Sommar, nysläppta Kisskonserter och lösgodis. Men vad är det egentligen vi tittar på? Jag reder ut och reder in.
Ni na ni na ni na naaaa osv. Jag och Carl Linnaeus satte oss ner i en dåligt isolerad container på Sweden Rock Festival och benade ut varför vi skrev en ny bok. Samtidigt började ett band spela på stora scen. Hur vi hamnade i att prata om Kiss Alive III vete fan.
Jag funderar alldeles för mycket. I detta avsnitt fick jag möjlighet att sortera bland funderingarna tillsammans med min idol Molly Sandén. Ett staket rivs och en utmaning ges, vars resultat publiceras i slutet av juli. Avsnittet tillägnas Depeche Modes Andy Fletcher.
Den fullfjädrade fullträffen Love Gun blev också bandets sista riktiga band-skiva, men det visste ingen när de skrev, spelade in den och turnerade med den i en fart som är nästan obegriplig idag. 1977 var året. Inget kunde stoppa dem.
Det är inte podden som tar farväl, men den senaste veckan blev full av just sådana och det kände jag att vi var tvungna att prata om. Avsnittet går på en längre utflykt också, men det märker ni när det händer.
Med säcken full av tillförsikt släppte Ace sin tredje skiva post-Kiss i oktober 1989. Allt låg framför honom och skivan skulle ta världen med storm. Sex månader senare stod han utan band, utan skivkontrakt och utan karriär. En oerhört intressant tid att kika närmare på!
Revenge firar 30 år i år och jag går tittar ut genom fönstret medan jag går på djupet bland minnen och gamla spöken i detta det första avsnittet av två tillägnat denna magiska tid.
Vi gräver onödigt djupt i hur låtlistorna kunde se ut för 48 år sedan. Vilka låtar kördes, vilka kördes inte, vad kunde de ha för biverkningar och så vidare. Ett avsnitt för dig som gillar att höra nån som pratar länge om samma sak.
På allmän begäran. Eller ja, kanske inte allmän begäran. Mer som en slags enskild förhoppning. Eller så ville jag bara prata om Billy Ocean. Bestäm själv.
1989 släpptes så ohyggligt många bra filmer att man kan prata hur länge som helst. Men vilken var bäst?
Mindre sammanhängande än någonsin tar jag mig an den fina julfilmen Gremlins.
Är det en kliché att göra en halloweenspecial om Halloweenfilmerna? I så fall är detta avsnitt rejält klyschigt.
Han skrämde skiten ur mig när jag var yngre, jag lever fortfarande i skräck för clowner, vampyrer och röda bilar.
Var verkligen all brittisk TV på 80talet Hem Till Gården? Ibland känns det så. Fast några andra serier fanns nog.
Förr kunde inga svenskar engelska. Därför var man från statligt håll tvungen att översätta filmtitlar och namn på tv-serier, så att alla skulle först vad det var de tittade på.
Tillsammans med den erkänt kompetente Johan Rönn tar jag pulsen på de fyra gröna figurerna som i svensk folkmun kallas för "turtlarna".
Eftersom de fem första Polisskolanfilmerna är bland det finaste 80talet bjöd oss på så måste vi prata om dem lite då och då.
Den bästa Disneyfilmen hittills kom 1986. Det onda geniet Ratigan, Basil själv samt lilla miss Flamhammer står för dagens podderi.
Med "Grumble grumble" och Error i minnet blickar jag tillbaka på 30 år av spelmagi när jag hyllar Zeldaspelen.
Commodore 64. Kunde man ha den till något annat än att spela spel? Det förstod åtminstone aldrig jag. Däremot var jag en hejare på att sparka en liten sandpåse på fåglar.
Inget hör mer julen till än att traditionsenligt titta igenom flera av tv's julkalendrar, men vilka är egentligen bäst?
I en halvtimme nostalgiserar jag kring världens genom tiderna bästa spelkonsol.
Halloween är inte Halloween utan Alice Cooper. Så är det.
Hur bör vi egentligen förhålla oss till Halloween? Genom att titta på film och äta godis såklart! Topp fem filmer inför den stundande helgen listas i denna första del av årets Halloweenspecial.
Vi tar en tripp till Elm Street och myser bland drömmar och döda tonåringar.
Allvarligt talat - det finns ingen bättre tv-serie än Murder, She Wrote. Basta!
Välkommen till tunga hörnet som idag fortsätter sin analys av praktverket Kisstory. Idag tillägnas avsnittet den ökända ormen Sam T Serpent.
Avsnitt 100! Vi kliver in i studion och är med när Lick It Up skapas. Till ljudet av en saffranssemla som äts får vi höra allt om en massa trumtagningar, spelfel och annat spännande som hör julen till.
Destroyer har släppts i en stor box. Massor av spännande musik döljer sig däri, och jag går därför igenom den låt för låt. Glöm inte papper och penna när du lyssnar!
Det är nu trettio år sedan Eric Carr lämnade oss, men hur mycket hann han egentligen göra under sina år innan Kiss? I ett hyllande snarare än sörjande avsnitt försöker jag hitta någon form av tidslinje i en helt oresearchad karriär.
Ett halloweenavsnitt tillägnat King Diamond och Mercyful Fate, och deras ständiga närvaro.
Jag håller låda i ett avsnitt som handlar om boxar av alla de slag. Men mest om Kissboxar.
Litteraturanalysen fortskrider. Denna gång spenderar vi mest tid kring året 1975, med osannolika och osammanhängande utflykter till såväl kringliggande som ej kringliggande år.
1989 ville Paul spela konserter utan kraven från den stora Kissmaskinen bakom sig. Det är vi alla extremt tacksamma för.
Jag åkte till Göteborg för att prata med Carl Linnaeus om vad vi gjorde på sommaren för 25 år sedan. En hisnande resa i buss 1996 blev en häpnadsväckande resa på minnenas autobahn 2021.
Kiss har varit med på amerikansk tv så nu står världen (nåja) i brand. Själv har jag engagerat mig i att fånga de många sekunder av bildlig glädje som låg gömt i programmet.
Det gick min själ att släppa fyra avsnitt samtidigt! Vem hade trott det? I detta sista avsnitt för 2020 jagar vi runt i Genes skattkista och äter en pepparkaka!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.